Forslag til Omsorgshandleplan Engskovskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til Omsorgshandleplan Engskovskolen"

Transkript

1 Denne plan anviser forslag til: - Hvordan akutte situationer skal håndteres - Hvem der skal informeres - Hvordan informationen skal foregå - Hvem der har ansvaret for informationen - Hvordan man kan arbejde med sorg, tab og død i klassen - Hvordan man sørger for, at alle ved hvem der gør hvad. Det er forslag til handlinger, der bør overvejes og anvendes relevant i de forskellige situationer. Omsorgsplan På Engskovskolen har vi en omsorgshandleplan. Den skal vi bruge, når det, der ikke må ske, sker. Den skal hjælpe skolens ansatte med at gøre de rigtige ting på det rigtige tidspunkt i forhold til den enkelte elev, de berørte klasser, til skolen og - ikke mindst - til hjemmene. Planen træder i kraft når: - Skolen mister en elev - En elev mister et nært familiemedlem (mor, far, søskende) - Skolen mister en ansat - Når en elev kommer i en krisesituation ved f.eks. skilsmisse eller alvorlig sygdom - Når en kollega kommer i en krisesituation f.eks. skilsmisse, alvorlig sygdom etc. Ved hvert afsnit er der et forslag til handlinger, der kan anvendes, så alle ved, hvad de skal gøre, hvis vi pludselig befinder os i en af ovennævnte situationer. Vi må f.eks. ikke glemme flagningen, og skolens elever skal orienteres om, hvad der er sket, hvis f.eks. vi mister en kollega, så de ikke skal høre det ude i byen. Udgangspunktet for planen er bevidstheden om, at emnet stadig er tabu også for de voksne, som omgiver børnene til daglig. Vi er i mange tilfælde usikre på, hvad vi skal/bør gøre, og om vi nu overskrider en grænse i en situation, hvor den berørte familie er sårbar. Denne usikkerhed kan ende i en passiv holdning fra den voksnes side, ikke fordi vi ikke vil tage os af barnet, men fordi vi ikke ved, hvordan vi skal gøre det. Nu ved vi, hvad vi skal gøre, for sådan gør vi så vidt muligt på Engskovskolen i den slags situationer, - det står i omsorgshandleplanen. Omsorgshandleplanen er udarbejdet i skoleåret 2012/2013 og bør revideres en gang årligt.

2 Når en elev dør 1. fase: Forslag til Omsorgshandleplan Engskovskolen - Den første som får beskeden kontakter skolens ledelse, på den berørte afdeling - Den af lederne der får beskeden orienterer resten af ledelsesteamet - Ledelsen kontakter klasseteamet og udleverer skolens omsorgshandleplan - Ledelsen og klasseteamet danner sig et overblik over situationen - Ledelsen kontakter proceskonsulenten fra BKC, hvis denne ikke kan kontaktes, tages kontakt til BKCs hovednummer, BKC inddrages i det videre forløb efter behov i både SFO og skole - Teamet tager kontakt til familien, evt. med hjælp og vejledning fra BKC, så konkrete oplysninger som muligt indsamles. - Alle ansatte på afdelingen bliver orienteret af ledelsen ved en samling og via personaleintra, alle får samme besked, undgå vandrehistorier - Alle forældre til elever i den eller de berørte klasser orienteres pr. telefon om det skete af klasseteamet - Ledelsen laver skriftlig orientering til alle forældre via forældreintra - Eleverne orienteres ved en samling af lederen evt. sammen med klasselæreren, den lokale præst og BKC > Omstændighederne forklares - alle får samme besked. > Ideer: sang/salme synges, tekststykke læses, 1 minuts stilhed. - Ledelsen sørger for at flaget går på halv - Den berørte klasse går med klasselæreren eller anden lærer med tilknytning til klassen til egen klasse for at bearbejde det skete, evt. i samarbejde fra BKC og den lokale præst - Ideer: En sang synges, lys og/eller blomst på elevens plads, tegning/digt skrives (evt. til kisten), hilsen til den afdødes familie, bårebånd, bårebuket, mindeord. - Evt. søskendes klasser tager klasselærere sig af, evt. i samarbejde fra BKC og den lokale præst - Alle andre klasser bearbejder det skete efter behov - Skolens ledelse og proceskonsulenten fra BKC vurderer hvorvidt familiecenteret kontaktes, med henblik på hjælp til familien. Ved pludselige dødsfald kontaktes familiecenteret straks. - Skolelederen orienterer på chefniveau ved særligt voldsomme episoder - De andre afdelinger af skolen inddrages ud fra vurdering om behovet for dette. 2. fase: - Familien kontaktes af klasseteamet for at udvise deltagelse på skolens vegne og for at forhøre sig om evt. deltagelse i begravelse - Flagning på begravelsesdagen - Officiel bårebuket fra skolen - Det vurderes om der skal et mindeord på skolens hjemmeside, dette sker kun med de pårørendes accept. - Evt. deltagelse i begravelsen - Elevers deltagelse i begravelse skal altid være ifølge med egne forældre 3. fase: - Klassen taler om det at miste evt. med inddragelse af BKC og den lokale præst. Vær opmærksom på, at klassekammeraterne i lang tid efter har behov for at bearbejde dødsfaldet gennemsamtaler mm.

3 - Klasselærerne eller andre lærere med tilknytning til klasserne tager hånd om evt. søskende - Øvrige klasser bearbejder emnet, når der er behov for det - Ideer til tiden efter: Besøge gravstedet, læse bøger, snakke om afdøde, evt. få besøg af forældre. Når en elev mister et nærtstående familiemedlem (far/mor/søskende) 1.fase - Den der modtager meddelelsen orienterer ledelsen på den aktuelle afdeling som orienterer resten af ledelsestemaet samt klasseteamet/klasseteamene samt SFO personalet - Ledelse og klasseteam mødes for afklaring af præcis hændelsesforløb - De berørte klasser og deres forældre orienteres (efter aftale med den berørte familie) af klasseteamet pr. telefon, alle får samme besked - Hele personalegruppen orienteres ved samling og via personaleintra - BKC og den lokale præst inddrages efter behov - Ide: Brev/tegninger sendes til det berørte barn. Klassen taler om det at miste, snak om hvordan man møder det berørte barn, når barnet kommer tilbage vis hensyn 2. fase - Klasseteamet kontakter familien for at vise skolens deltagelse - Klassen taler om det at miste - Klasseteamet tager hånd om det berørte barn, snak og lyt, BKC og den lokale præst kan inddrages - Officiel bårebuket fra skolen - Evt. deltagelse i begravelse - Elevers deltagelse i begravelse sker altid ifølge med egne forældre 3. fase: - Klasseteamet har kontakt med hjemmet, og der laves aftale for hvornår eleven forventes at vende tilbage til skole og evt. SFO - Vær opmærksom på, at der er behov for samtale når den berørte elev vender tilbage. - Tag evt. emner som sorg, tab og død op i klassen. Inddrag evt. BKC og den lokale præst

4 Når en ansat dør 1. fase: - Ledelsen modtager beskeden, resten af ledelsesteamet orienteres - Alle ansatte samles, og omstændighederne forklares, samme besked sendes af ledelsen til alle via personaleintra - Idéer: Salme synges, tekststykke/digt læses, evt. 1 minuts stilhed - Ledelsen har ansvaret for resten af skoledagen under hensyntagen til medarbejdernes behov for tid til samtale om og bearbejdning af det skete. - Ledelsen afgør ud fra den konkrete situation, om dele af undervisningen skal aflyses. - Medarbejdere underrettes selvom det er i en ferieperiode - Ledelsen kontakter HR afdelingen for evt. hjælp til personalegruppen - Eleverne samles og orienteres om det skete. - Idéer: Salme synges, digt læses m.m. - Ledelsen sørger for at flaget går på halv - Berørte klasser går med klasseteamet til egen klasse for at bearbejde det skete, evt. med inddragelse af BKC - Ideer: Blomster og lys, spørgsmål, tegninger og digte, hilsner til afdødes familie - Øvrige klasser taler om det skete efter behov - Ledelsen sørger for at sende skriftlig meddelelse til de berørte klassers hjem, samt en orientering til alle skolens forældre 2. fase: - Ledelsen sørger for, at de efterladte kontaktes for at vise deltagelse og forespørge om evt. deltagelse i begravelse m.v. - Forældre orienteres om de efterladtes ønsker vedr. deltagelse i begravelse - Det sikres, at alle ansatte der ønsker at deltage i begravelsen har mulighed for dette - Evt. elevers deltagelse i begravelsen sker altid ifølge med egne forældre - Officiel bårebuket fra skolen 3. fase: - Efterbearbejdelse i klasserne om det at miste efter behov, snak om afdøde. Når en elev kommer i en krisesituation (fx skilsmisse, alvorlig sygdom eller lign.) 1. fase: - Den første der får informationen orienterer klasseteamet og evt. skolens ledelse - Alt efter hvordan informationen er modtaget tager klasseteamet kontakt til familien for at få informationen verificeret - Klasseteamet orienterer alle relevante ansatte - Klasseteamet tager hånd om eleven - Efter aftale med den berørte elev, orienteres evt. resten af klassen, snak om problemer i familier, hvad kan gøre os kede af det m.v. - Evt. inddragelse af AKT (klasseteam) - Evt. inddragelse af BKC (klasseteam/ledelsen) - Evt. inddragelse af den lokale præst (klasseteam) - Evt. inddragelse af familiecenteret (ledelsen)

5 Når en kollega kommer i en krisesituation f.eks. skilsmisse, alvorlig sygdom etc. Skolens og kommunens politik på dette område følges Idéliste i forbindelse med kritiske situationer Skolens leder / SFO s leder må være omhyggelig med at give let tilgængelig og sikker information om, hvad der er sket, hvor og hvordan. Undgå vandrehistorier. I en alvorlig krisesituation må skolen / SFO så vidt muligt være åben. Skolen må være et sted, hvor børn kan udtrykke deres tanker og følelser på forskellige måder og via forskellige kanaler, og hvor de har mulighed for at konfrontere sig med de smertefulde oplevelser i et omsorgsfuldt miljø. Reetabler daglige rutiner så hurtigt som muligt, men der må gives tid til ritualer, samtale og andre udtryksmåder for børnene. Skolens leder / SFO's leder har ansvaret for, at også skolens ansatte får hjælp til at bearbejde deres egne tanker, indtryk og reaktioner efter en kritisk hændelse. Skolens leder / SFO's leder må sikre, at de ansatte er forberedt på at tage sig af forældre, presse og andre, som kan henvende sig pr. telefon eller personligt i en krisesituation. Pressen henvises altid til skolens ledelse. Lad børnene så vidt muligt sammen med deres forældre deltage i begravelse og andre ritualer, med respekt for de pårørendes ønsker Vær aktiv i forhold til børnenes forældre. Informer dem om, hvad der er sket, om børns eller unges almindelige reaktioner i sådanne situationer, hvad de må være på vagt over for, og hvad de kan gøre for at være til hjælp, samt hvor de selv kan hente hjælp.

6 TELEFONLISTE: Forslag til Omsorgshandleplan Engskovskolen Engskovskolen afd. Knabstrup Engskovskolen afd. Undløse Engskovskolen afd. Jernløse Skoleleder Bo Pedersen Daglig leder Knabstrup Bjarne Møller Daglig leder Undløse Jens Spaanheden Daglig leder Jernløse Jannie Olsen SFO leder Per Vedberg SFO leder Thomas Brauner Proceskonsulent Rasmus Melgaard Hansen Hovednummeret til BKC Modtagelsen Familiecenteret Præst i Knabstrup Johannes Olav Kruse Kristensen Præst i Undløse Hannah Reinholdt Clausen Præst i Nr. Jernløse Samuel Leth Larsen Sundhedsplejerske Majbritt Vestergård Sundhedsplejerske Lizzi Mogensen Lægevagt Skadestue Lægehuset i Regstrup Alarm 112

7 LITTERATURLISTE: Der henvises til litteraturlisterne og materialehenvisninger i flg. materiale fra Kræftens Bekæmpelse. Materialerne findes på biblioteket: Omsorg Når hjertet gør ondt. Et undervisningsmateriale til børnehaveklassen, 1. og 2. klasse Omsorg Når bånd brister. Et undervisningsmateriale til 3., 4. og 5. klasse Omsorg Når nogen man elsker dør. Et undervisningsmateriale til 6., 7. og 8. klasse I klassesæt: Omsorg Solsort og snefnug. En novellesamling. Kræftens Bekæmpelse klasse. Brochuren Når forældre dør. Kræftens Bekæmpelse. Maj 2001 (gratis) Lærerrelateret materiale: Omsorg handleplan. Kræftens Bekæmpelse. Et idékatalog for skolens møde med børn i sorg

8 Forslag til sange og salmer (med i kopi) : Altid frejdig Solen er så rød, mor Om lidt bli`r her stille. Kim Larsen Sig nærmer tiden, da jeg må væk Den signede dag Se nu stiger solen Dejlig er jorden I Østen stiger solen op Altid frejdig, når du går Tekst: Chr. Richardt, 1867 Melodi: C. E. F. Weyse, 1838 Altid frejdig, når du går veje, Gud tør kende, selv om du til målet når først ved verdens ende. Aldrig ræd for mørkets magt! stjernerne vil lyse; med et fadervor i pagt skal du aldrig gyse. Kæmp for alt, hvad du har kært; dø, om så det gælder, da er livet ej så svært, døden ikke heller.

9 Komponist Carl Nielsen / Tekst Harald Bergstedt Solen er så rød, mor og skoven blir så sort Nu er solen død, mor og dagen gået bort Ræven går derude, mor Vi låser vores gang Kom, sæt dig ved min pude, mor, og syng en lille sang. Himlen er så stor, mor med klare stjerner på Hvem monstro der bor, mor på stjernen i det blå? Tror du, der er drenge, mor der titter ned til mig? Og tror du, de har senge, mor og sover lissom jeg? Hvorfor blir det nat, mor? og kold og bitter vind? Hør den lille kat, mor, den mjaver og vil ind. Mågerne og tærnerne har ingen sted at bo. Hør, nu synger stjernerne! De synger mig til ro.

10 Kim Larsen: Om lidt bli r her stille Om lidt bli r her stille Om lidt er det forbi Fik du set det du ville Fik du hørt din melodi Forladt og alene Danser cirkus prinsessen rundt Går i stå På sin line I et sanseløst sekund Om lidt om lidt Er vi borte Vi ses måske igen Om lidt bli r her stille Om lidt er det forbi Fik du set det du ville Fik du hørt din melodi Om lidt, om lidt Er vi borte Vi ses måske igen Om lidt, om lidt Er vi borte Vi ses måske igen Dudi dudi duu.

11 Sig nærmer tiden. Forfatter: Steen Steensen Blicher. Melodi: Oluf Ring Sig nærmer Tiden, da jeg må væk, jeg hører Vinterens Stemme; Thi også jeg er kun her på Træk, og haver andensteds hjemme. Jeg vidste længe, jeg skal herfra; det Hjærtet ikke betynger, Og derfor lige glad nu og da på gennemrejse jeg synger. Jeg skulle sjunget lidt mer' måske - måske vel også lidt bedre; Men mørke Dage jeg måtte se, og Storme rev mine Fjædre. Jeg vilde gerne i Guds Natur med Frihed spændt mine Vinger, Men sidder fast i mit snævre Bur, det alle vegne mig tvinger. Jeg vilde gerne fra højen Sky udsendt de gladere Sange; Men blive må jeg for Kost og Ly en stakkels gjældbunden Fange. Tit ligevel til en Smule Trøst jeg ud af Fængselet titter, Og sender stundom min Vemodsrøst med længsel gennem mit Gitter. Lyt og, o Vandrer! til denne Sang, lidt af din Vej Du hidtræde! Gud véd, måske det er sidste Gang du hører Livsfangen kvæde. Mig bæres for, som ret snart i kvæld at Gitterværket vil briste; Thi kvidre vil jeg et ømt Farvel; måske det bliver det sidste.

12 Den signede dag med fryd vi ser Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1826 Melodi: C. E. F. Weyse, 1826 Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme, den lyse på himlen mer og mer os alle til lyst og fromme! det kendes på os som lysets børn, at natten hun er nu omme! Den signede stund, den midnatstid, Vorherre han lod sig føde, da klared det op i østerlid til dejligste morgenrøde, da lyset oprandt, som jordens bold skal lysne udi og gløde. Om levende blev hvert træ i skov og var så hvert blad en tunge, de kunne dog ej Guds nådes lov med værdelig røst udsjunge, thi evig nu skinner livets lys for gamle og så for unge. Thi takke vi Gud, vor fader god, som lærken i morgenrøde, for dagen, han os oprinde lod, for livet, han gav af døde. Den signede dag i Jesu navn os alle vort liv forsøde! Nu sagtelig skrid, vor højtidsdag, med stråler i krans om tinde! hver time til herrens velbehag som bække i eng henrinde, til frydelig sig til sidst de sno op under de grønne linde! Som guld er den årle morgenstund, når dagen opstår af døde, dog kysser os og med guld i mund den liflige aftenrøde, så tindre end må det matte blik, de blegnede kinder gløde. Så rejse vi til vort fædreland, der ligger ej dag i dvale, der stander en borg så prud og grand med gammen i gyldne sale, så frydelig dér til evig tid med venner i lys vi tale!

13 Se, nu stiger solen af havets skød Tekst: Jakob Knudsen, 1891 Melodi: Lars Nielsen Se, nu stiger solen af havets skød, luft og bølge blusser i brand, i glød, hvilken salig jubel, skønt alt er tyst, medens lyset lander på verdens kyst. Jeg vil ånde luften i fulde drag, synge Gud en sang for den lyse dag, takke ham, at morgnen mig end er sød, at mig dagen fryder, trods synd og død. Takke ham, som gav mig, når sol står op, selv at føle morgen i sjæl og krop, at al mørkhed svinder og sjæleve, blot jeg trygt vil sige: Din vilje ske! O, at jeg tør favne dig, skære dag, kalde dig med navne, min sjæls behag, alle gode navne, som bedst jeg ved: moder, søster, elskte, min kærlighed! Lysvæld bag ved lysvæld i himlen ind, did, hvorfra den kommer nu, morgnens vind, ret som om det ånded af lyset ud - o, du milde Fader, min skaber, Gud! Lad mig nu kun drage ad natmørkt hav, lad mig ikkun stævne imod min grav. Livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn, ud hans hånd mig river af dødens garn. Se, da stiger solen af hav på ny, alle dødens skygger for evig fly! O, for sejersjubel, for salig lyst: lyset stander stille på livets kyst!

14 Dejlig er jorden Tekst: B. S. Ingemann, 1850 Melodi: Schlesisk, 18. årh. Forslag til Omsorgshandleplan Engskovskolen Dejlig er jorden, prægtig er Guds himmel, skøn er sjælenes pilgrimsgang! Gennem de fagre riger på jorden gå vi til paradis med sang! Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang. Aldrig forstummer tonen fra himlen i sjælens glade pilgrimssang. Englene sang den først for markens hyrder, skønt fra sjæl til sjæl det lød: Fred over jorden! Menneske, fryd dig, os er en evig frelser fød!

15 I østen stiger solen op Tekst: B. S. Ingemann, 1837 Melodi: C. E. F. Weyse, 1837 I østen stiger solen op, den spreder guld på sky, går over hav og bjergetop, går over land og by. Den kommer fra den favre kyst, hvor paradiset lå; den bringer lys og liv og lyst til store og til små. Den hilser os endnu så smukt fra edens morgenrød, hvor træet stod med evig frugt, hvor livets væld udflød, Den hilser os fra lysets hjem, hvor størst Guds lys oprandt med stjernen over Bethlehem, som østens vise fandt. Og med Guds sol udgår fra øst en himmelsk glans på jord, et glimt fra paradisets kyst, hvor livets abild gror. Og alle stjerner neje sig, hvor østens sol går frem: Den synes dem hin stjerne lig, der stod ved Bethlehem. Du soles sol fra Bethlehem! Hav tak og lov og pris for hvert et glimt fra lysets hjem og fra dit paradis.

OMSORGSPLAN Skovvejens Skole 2018/2019

OMSORGSPLAN Skovvejens Skole 2018/2019 OMSORGSPLAN Skovvejens Skole 2018/2019 OMSORGSPLAN På Skovvejens Skole har vi en omsorgshandleplan. Den skal vi bruge, når det, der ikke må ske, sker. Den skal hjælpe skolens ansatte med at gøre de rigtige

Læs mere

Se, nu stiger solen af havets skød Tekst: Jakob Knudsen, 1891 Melodi: Lars Nielsen

Se, nu stiger solen af havets skød Tekst: Jakob Knudsen, 1891 Melodi: Lars Nielsen Se, nu stiger solen af havets skød Tekst: Jakob Knudsen, 1891 Melodi: Lars Nielsen Se, nu stiger solen af havets skød, luft og bølge blusser i brand, i glød, hvilken salig jubel, skønt alt er tyst, medens

Læs mere

(1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets bø

(1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets bø Gudstjeneste (1) Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets børn, at natten hun er nu omme! (2) Den

Læs mere

Onsdag, den 17 oktober 2012

Onsdag, den 17 oktober 2012 Ved bisættelse Onsdag, den 7 oktober 0 754 Se, nu stiger solen af havets skød Mel.: Lars Nielsen 89 Oluf Ring omkring 95 Se, nu stiger solen af havets skød, luft og bølge blusser i brand, i glød; hvilken

Læs mere

Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke

Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke 2 3 Ebeltoft Marineforening 100 år 28.

Læs mere

Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke

Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke Ebeltoft Marineforening 100 år 28. februar 2017 Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke 2 3 Ebeltoft Marineforening 100 år 28.

Læs mere

OMSORGSPLAN Uhre Friskole

OMSORGSPLAN Uhre Friskole OMSORGSPLAN Uhre Friskole Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. Skilsmisse Alvorlig sygdom Kaossituationer Og lignende Når et barn mister et nært familiemedlem. Når skolen mister -

Læs mere

OMSORGSPLAN. Uhre Friskole Børnehaven Uhrskoven. Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. Når et barn mister et nært familiemedlem.

OMSORGSPLAN. Uhre Friskole Børnehaven Uhrskoven. Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. Når et barn mister et nært familiemedlem. OMSORGSPLAN Uhre Friskole Børnehaven Uhrskoven Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. Skilsmisse Alvorlig sygdom Kaossituationer -og lignende Når et barn mister et nært familiemedlem.

Læs mere

SALMESANGSPROJEKT LYS HADERSLEV STIFT FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE

SALMESANGSPROJEKT LYS HADERSLEV STIFT FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE Edvard Munch: Solen 1911, olie på lærred 455 x 780 cm., Universitetet i Oslo (Aulaen) Kunstværk Munch-museet / Munch - Ellingsen Gruppen / COPYDAN i København, FOTO Munch-museet, PRODUKTION: TRYKCENTRET,

Læs mere

402 Den signede dag med fryd vi ser Mel.: C.E.F. Weyse 1826

402 Den signede dag med fryd vi ser Mel.: C.E.F. Weyse 1826 402 Den signede dag med fryd vi ser Mel.: C.E.F. Weyse 1826 1 Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

David (Torben S. Callesen/Gospelroots)

David (Torben S. Callesen/Gospelroots) David (Torben S. Callesen/Gospelroots) David var en ung, flot fyr, og hyrde var hans job. Sang og spilled, mens han værned om sin fåreflok. Davids hjerte var af guld, og Herren var med ham. Derfor blev

Læs mere

PÅSKEMORGEN. *** Markus 16: 1-3. Jesus Kristus er verdens lys. *Et lys som intet mørke kan udslukke. Syndens lange herredømme er forbi

PÅSKEMORGEN. *** Markus 16: 1-3. Jesus Kristus er verdens lys. *Et lys som intet mørke kan udslukke. Syndens lange herredømme er forbi Side 1 af 12 PÅSKEMORGEN - LITURGI Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3 Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op... Jesus Kristus er verdens lys *Et lys som intet mørke

Læs mere

Det var en søndag lys og grøn

Det var en søndag lys og grøn Den signede dag 1 Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets børn, at natten hun er nu omme! 2 Den signede

Læs mere

Befrieren. Li' så langt som øst det er fra vest, har han taget synden bort, vi kan trække vejret frit, for vi er:

Befrieren. Li' så langt som øst det er fra vest, har han taget synden bort, vi kan trække vejret frit, for vi er: Befrieren Vi har vendt os om, har vendt ryggen til, rettet blikket frem vi ser os ik tilbag, og vi kigger op, slipper glæden løs, og vi priser Gud, for han har sat os fri! Li' så langt som øst det er fra

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg Syg i sjælen - Ondt i hjertet - Rod i det hele Gå på vej til døden Alle mennesker kommer til at opleve kriser i deres liv. Børn oplever også kriser og mange af disse er store og voldsomme for dem. Det

Læs mere

Tekster om døden i kristendommen

Tekster om døden i kristendommen Tekster om døden i Det Gamle Testamente De døde lovpriser ikke Herren, de som gik ned i stilheden (Salmernes bog 115,17) Nyd livet med den kvinde, du elsker, i det tomme liv, Gud har givet dig under solen,

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

Samsø i billeder og tanker. Født 15. december 1927 Død 26. oktober 2007

Samsø i billeder og tanker. Født 15. december 1927 Død 26. oktober 2007 Samsø i billeder og tanker Lise Krawack Født 15. december 1927 Død 26. oktober 2007 Lises bisættelse Sankt Lukas Stiftelsen Onsdag den 31. oktober 2007. Kl. 11.45 Præst Annette Brønnum Nystrup Organist

Læs mere

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Sorgplan Østervangsskolen Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Når et barn dør 2.1 Videregivelse af information om dødsfaldet 2.2

Læs mere

Sorg handleplan (2010)

Sorg handleplan (2010) Sorg handleplan (2010) Hvis en elev dør Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren. Klasselæreren kontakter ledelsen. Ledelsen kontakter SFO og øvrige involverede parter. Hvem har

Læs mere

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise

Ådalsskolen. Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Ådalsskolen Omsorgsplan i forbindelse med sorg og krise Vedtaget i skolebestyrelsen og MED-udvalget marts 2011 Hvis en elev dør Den, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter klasselæreren Klasselæreren

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Krise- og sorgplan for Susålandets skole

Krise- og sorgplan for Susålandets skole Krise- og sorgplan for Susålandets skole Denne plan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer hvor ulykker eller dødsfald rammer skolen. Planen er opdelt

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole

Sorg- og krisehandleplan for Gandrup Skole Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær. Steen Steensen Blicker At trøste kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Det er ofte nok bare at lytte og være til stede. Denne omsorgsplan

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise?

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Omsorgsplan for Herstedlund Skole Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Side 2: Indledende bemærkninger Side 3-4: Når en elev dør Side 5-6: Når en elev mister mor,

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister Sorg- krisehandleplan - når vi mister Kongevejens Skole 2007 Indholdsfortegnelse s. 3 Indledning s. 5 Ved en elevs livstruende sygdom og eventuelle død s. 6 Ved livstruende sygdom og eventuelle død hos

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning.

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. 2009 1 Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Ved en elevs dødsfald side 4 Når en elev mister en af sine nærmeste side 5 Ved en elevs alvorlige sygdom

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

Gudstjenestens forløb

Gudstjenestens forløb Gudstjenestens forløb Klokkeringning fra Funder, Balle, Alderslyst, Dybkjær kirker Præludium og fane-indmarch alle rejser sig Indgangsbøn siddende Salme: Det dufter lysegrønt af græs Præst: Hilsen kollekt

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 OmSorgs-plan Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

OMSORGSPLAN. Haverslevvej 107, Aarestrup, 9520 Skørping, 98 37 33 55. - Er du i tvivl skal du gøre noget

OMSORGSPLAN. Haverslevvej 107, Aarestrup, 9520 Skørping, 98 37 33 55. - Er du i tvivl skal du gøre noget OMSORGSPLAN Haverslevvej 107, Aarestrup, 9520 Skørping, 98 37 33 55 - Er du i tvivl skal du gøre noget Denne plan sættes i værk, når det, der ikke må ske, sker. - Skilsmisse - Alvorlig sygdom - Kaossituationer

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

Omsorgsplan. Flakkebjerg Skole

Omsorgsplan. Flakkebjerg Skole Omsorgsplan Flakkebjerg Skole For at tage del kræves der ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over. Omsorgsplan Denne plan

Læs mere

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 1. Velkommen. Visuel forklaring af solhverv 2. Præludium 3. Indledende bøn / proklamation Leder: Kom skaber af lyset Gennemtræng mørket og oplys jorden; Oplys bjerge

Læs mere

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år.

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. En nat måske en martsnat Så mild af regn og tø. Skal jeg gå bort i mørket og holde op at dø. Digt af Grethe Risbjerg

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald

Handleplan i forbindelse med dødsfald Omsorg 14. november 2008 Omsorg på Frydenhøjskolen Der er ingen mennesker, der kommer gennem tilværelsen uden at blive ramt af ulykker og andre begivenheder, der bringer sorg og tristhed tæt på. På en

Læs mere

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE

HANDLEPLAN. I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE HANDLEPLAN I forbindelse med dødsfald blandt elever og medarbejdere N. KOCHS SKOLE Indholdsfortegnelse Forord Side 1 Når en elev dør Side 2 Når en elev mister mor/far, søskende Side 4 Når en elev mister

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle Nybøl skole, Videnvej 2, 6400 Sønderborg, tlf. 74 46 78 70 Sorg handleplan Når en elev dør Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren. Klasselæreren kontakter ledelsen. Ledelsen

Læs mere

Morgensang i Vejen Kirke,

Morgensang i Vejen Kirke, Morgensang i Vejen Kirke, fredag d. 29. januar, kl. 9.00 Hermed links til salmetekster og inspirationsmateriale/idéer til arbejdet med salmerne. Materialet består af: 1) Salmeteksterne dels på papir dels

Læs mere

Sorgplan 4kløverskolen

Sorgplan 4kløverskolen Sorgplan 4kløverskolen At støtte et barn i sorg kræver ikke, at du er et overmenneske, blot at du er et medmenneske. Krise- og sorgplan for 4kløverskolen 4kløverskolens krise- og sorgplan er udarbejdet

Læs mere

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg Omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom o.l. 2. Når et barn mister i nærmeste familie 3. Når børnehaven Bakgården

Læs mere

Sorgpolitik. Omsorgsplan:... 1 Når en elev dør Ansvarsområder... 2 Klasselærerens opgaver... 2 Ledelsens opgaver... 3

Sorgpolitik. Omsorgsplan:... 1 Når en elev dør Ansvarsområder... 2 Klasselærerens opgaver... 2 Ledelsens opgaver... 3 Sorgpolitik Indhold Omsorgsplan:... 1 Når en elev dør... 2 Ansvarsområder... 2 Klasselærerens opgaver... 2 Ledelsens opgaver... 3 Når en elev mister mor, far eller søskende.... 4 Ansvarsområder... 4 Klasselærerens

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Herfølge Skoles omsorgsplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor kriser, ulykker eller

Læs mere

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab På Katrinedal vil vi gerne tage ordentligt vare på de børn, der bliver ramt af sorg. Derfor er dette sorgberedskab udarbejdet. Planen ligger på Skoleporten

Læs mere

Sorgplan for Vorbasse Skole

Sorgplan for Vorbasse Skole Sorgplan for Vorbasse Skole Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab ved dødsfald. Planen kan alene give hjælp til det praktiske, idet selve bearbejdningen af sorg kun kan ske ved almindelig

Læs mere

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30 Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke Kr. Himmelfartsdag d.. maj 06 kl. 9.0 og.0 Salme 70: Nu titte til hinanden de favre blomster små, de muntre fugle kalde på hverandre; nu alle jordens børn

Læs mere

Sorg- og Kriseplan. Den, der først får kendskab til dødsfaldet orienterer skoleledelsen.

Sorg- og Kriseplan. Den, der først får kendskab til dødsfaldet orienterer skoleledelsen. Sorg- og Kriseplan Sorg- og kriseplanen. Er en overordnet ramme for de handlinger, der bør huskes, når der sker en sorg/krise-hændelse. Ingen plan kan være en endegyldig beskrivelse af hvordan, der bør

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn.

Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn. Når livet gør ondt, er det hos vore nærmeste, vi henter den bedste støtte. Sådan er det for os voksne, og sådan bør det også være for vores børn. En ofte anvendt, men ikke særlig anvendelig frase er: sig

Læs mere

Læseprøve. Konfirmandsalmebogen. 25 gamle og nye salmer

Læseprøve. Konfirmandsalmebogen. 25 gamle og nye salmer Læseprøve Konfirmandsalmebogen 25 gamle og nye salmer Konfirmandsalmebogen 25 gamle og nye salmer Konfirmandsalmebogen - 25 gamle og nye salmer Udvalgt og kommenteret af Morten Skovsted, Laura Gylden-Damgaard,

Læs mere

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere. OMSORGSPLAN DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE Citat: Børn og sorg, Dorris Ottesen Ved død, større ulykker og

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål sakset fra Kristeligt Dagblad. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup

Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup Krisehåndtering på Skolerne i Elev og Hårup Denne plan er tænkt som en hjælp for skolens personale i situationer, hvor der blandt elever, kolleger, forældre og nærmeste familie sker dødsfald, sker alvorlige

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION

VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION Forud er der normalt gået 6 timer, fra pumperne med sovemedicin og smertestillende medicin er slukket, til lægerne kan lave den første hjernedødsundersøgelse. Herefter

Læs mere

For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig at en anden tager over.

For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig at en anden tager over. Tallerupskolen, december 2013 OmSorg Handlingsplan (Revideret i pædagogisk råd i november 2013) Denne plan skal opfattes som et beredskab der kan bruges når det, der ikke må ske sker. 1. Forord 2. Skilsmisse,

Læs mere

Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale

Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale Retningslinje i tilfælde af dødsfald blandt Gjern Skoles børn eller personale 1. Hvis en elev dør Den, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter klasselæreren kontakter ledelsen kontakter SFO Klassen/klasseråd

Læs mere

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Lørslev Friskole & Børnecenters krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor

Læs mere

Det er vigtigt, at gennem et fælles ansvar tager os af og hjælper de børn, som rammes af en sorg i livet.

Det er vigtigt, at gennem et fælles ansvar tager os af og hjælper de børn, som rammes af en sorg i livet. Sorg og handleplan Forord Børn kan befinde sig i forskellige former for sorg. Det kan for eksempel være i forbindelse med dødsfald i familien, blandt kammerater eller i institutionen, skilsmisse, langvarig

Læs mere

OmSorgs-plan for Humble Skole

OmSorgs-plan for Humble Skole Opdateret september 2010 OmSorgs-plan for Humble Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole Omsorgsplan Birkerød Privatskole Udarbejdet af: Pædagogisk Udvalg Dato: 14. januar 2003, revideret udgave aug. 2007 9. februar 2010. Revideret Indhold Indledning.2 En elev mister eller er i krise 3 En

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Handleplaner. Virum Skole

Handleplaner. Virum Skole Handleplaner Virum Skole Hvorfor? Mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte, at støtten fra det nære personlige netværk er den mest betydningsfulde. Skole, Sfo, klub m.v. er en

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02 Opdateret 27-03-2015 Omsorgsplan Indholdsfortegnelse: Side Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01 Orientering om omsorgsplan. 02 Handleplan ved livstruende ulykker. 03 Hvis et barn dør. 04 Hvis

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE.

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. Revideret foråret 2008 Gl. Hasseris skoles støttegruppe består af: 2 lærere 1 sundhedsperson 1 pædagog skolens leder 1

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

Sorgplan for Karlskov Friskole

Sorgplan for Karlskov Friskole Sorgplan for Karlskov Friskole Børn i sorg Når vi står overfor et menneske, der har lidt et alvorligt tab, føler vi os ofte utilstrækkelige. Vi kan ikke ændre på det, der er sket! Men sorg er en ufravigelig

Læs mere

Teksten til Niels W. Gades ballade... Elverskud

Teksten til Niels W. Gades ballade... Elverskud Teksten til Niels W. Gades ballade... Elverskud Teksten er inspireret af folkevisen af samme navn og dens endelige udformning er i følge Inger Sørensens biografi fra 2002, Niels W. Gade, et dansk verdensnavn,

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedvester Skole 2010

Omsorgsplan for Herstedvester Skole 2010 Omsorgsplan for Herstedvester Skole 2010 1 Indholdsfortegnelse: Forord:...3 Når et barn mister en af sine nærmeste:...4 Hvem står frem som centrale personer?...4 Hvad kan der ske efterfølgende?...4 Hvad

Læs mere

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået

Lundevang skole. OmSorg handleplan. Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Lundevang skole OmSorg handleplan Det kan gøre ondt at blive spurgt ind til en sorg/sygdom, men det gør mere ondt at blive undgået Oktober 2002 Indholdsfortegnelse: Kapitel 1: Kapitel 2: Kapitel 3: Kapitel

Læs mere

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE Den, der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skoleleder / souschef. Det er som udgangspunkt ledelsens ansvar at sætte omsorgsplanen

Læs mere

OmSorgsPlan Trongårdsskolen

OmSorgsPlan Trongårdsskolen OmSorgsPlan Trongårdsskolen Omsorgsplan Hvorfor? De mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte støtten fra det personlige netværk som den mest betydningsfulde støtte. Skole, SFO,

Læs mere

Sorghandleplan for Skovgårdsskolen

Sorghandleplan for Skovgårdsskolen Sorghandleplan for Skovgårdsskolen Sorghandleplan for Skovgårdsskolen Denne sorghandleplan er udarbejdet som en hjælp for lærere, GFO personale og ledelse på Skovgårdsskolen, så de i et samspil med forældre

Læs mere

Blistrup Skole. Skolens sorgplan

Blistrup Skole. Skolens sorgplan Blistrup Skole Handleplaner / Sorgplan nov. 2007 Skolens sorgplan Sorgplan for Blistrup skole. Denne plan omfatter et Sorgberedskab, der tages i brug, når det, der ikke må ske, sker. 1. Når en elev dør.

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ 1 Der er sorg nok til alle og det kommer også til nogen af os. Derfor har vi på Vorbasse Skole udarbejdet en handleplan om sorg og krise. Denne plan skal opfattes som et redskab,

Læs mere

SORG-KRISE HANDLEPLAN

SORG-KRISE HANDLEPLAN SORG-KRISE HANDLEPLAN VED ELEVS DØDSFALD: Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skolens ledelse, som orienterer klasselæreren. Ledelsen orienterer hurtigst mulig fritidshjem og øvrige involverede

Læs mere

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg.

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg. OMSORGSPLAN - FORORD Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker". På Gjellerupskolen vil vi bestræbe os på at være gode til at drage omsorg for vores elever,

Læs mere