En IPhone / IPad /Android telefon Fire målespande (afhængig af størrelse køkken)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En IPhone / IPad /Android telefon Fire målespande (afhængig af størrelse køkken)"

Transkript

1 OM SWOF (overbar 1) Indledning: Stop Waste Of Food er et simpelt applikationsredskab, som kan anvendes af storkøkkener til at registrere deres madspild. Det er udviklet af køkkenfagfolk til køkkenfagfolk. Derfor er der tænkt praksis og realistisk tidsforbrug ind fra start. For os er det ikke nok at have en holdning til madspild, men en visualisering og registrering af madspildet er alfa omega hvis man skal reducere sit madspild. For os handler det om et skabe et større råderum over køkkenressourcer og samtidig tage højde for det sociale ansvar der følger med. (Billede) * Fordele ved SWOF: Det koster kun 8-10 min dagligt at registrere dit madspild På sigt skaber det en bedre bundlinje, som kan give mulighed for mere økologi, bedre råvarer eller ansættelse af nye medarbejdere. Et rigtigt godt værktøj ledelsesmæssigt. 1. Hvordan anskaffer jeg SWOF? Du anskaffer SWOF ved at sende en mail til hello@stopwasteoffood.dk. Derefter vil du modtage en mail der nemt og enkelt hjælper dig i gang. Du kan vælge at få besøg af en kickoff medarbejder, (prisskema indsættes) som sætter jer i gang og kommer med konkrete værktøjer til opstart og vedligeholdelse af reducering af jeres madspild. Inden I kan komme godt i gang med at benytte SWOF, kræver det at køkkenet anskaffer følgende: En IPhone / IPad /Android telefon Fire målespande (afhængig af størrelse køkken) *Målespandene kan anskaffes gennem kontakt til hello@stopwasteoffood.dk.

2 2. Funktioner Med SWOF registrere du dit madspild i fire forskellige registreringstyper: 1. Buffet og tallerken spild Buffet og tallerkenspild er de rester som kasseres af gæsterne, samt de rester der ikke kan genanvendes fra buffeten. 2. Produktionsspild Produktionsspild er de rester der kasseres ud fra tilberedning og forarbejdningen af råvarerne. 3. Dato spild Dato spild er de råvarer der kasseres fordi datoen er overskredet. 4. Madaffald Madaffald er det udsmid fra køkkenet der ikke kan spises af mennesker. 5. Noter Udover de fire registreringsmuligheder ses et notefelt i app en. Det er ment som en hjælp til at notere eventuelle afvigelser. Har du en dag produceret til et stort selskab som afviger Jeres norm, tilføjer du det i noter. Derved bliver dine registreringer så valide som muligt uden at ødelægge køkkenets statistik. For eksempel kan det tænkes, at der en dag skal tilberedes OssoBuco til gæsterne i kantinen. Her vil en stor del af dagens madaffald af gode grunde være ben, som vejer ekstra. Dette vil være relevant at notere i notefeltet, så man kan få et overblik over hvorfor der er smidt så meget mere ud på den pågældende dag. Derved bliver det nemt og overskueligt at kigge tilbage og analysere køkkenets data, og det er samtidig muligt at følge med i, om de initiativer der foretages mod madspild virker eller ej. Oftest er registrering af madspild en besværlig og tidskrævende proces, hvor alt udsmid måles i kilo og/eller en estimeret værdi. Dette mener vi er overflødigt. Derfor måler og registrerer vi i volumen. Med de fire målespande i har til rådighed er det nemt og hurtigt at aflæse og notere køkkenets madspild. Som en bonus koster det kun 8-10 min dagligt. 3. Hvordan registrerer jeg mit madspild? Ved hver endt arbejdsdag aflæses de fire målespandene, som illustrere hvor meget udsmid der er i hver af de fire kategorier. Dette registreres med det samme i app en og alle indtastninger registreres efterfølgende i vores database. Vi anbefaler at fokus og arbejdet med reduceringen af madspild er et fælles ansvar, men at selve registreringen af køkkenets madspild er et enkeltmands ansvar. Dette styrker registreringernes validitet og sikre at man bedre kan regne og analysere på den data der bliver indsamlet.

3 4. Hvordan ser jeg mine madspildsdata? Ved hjælp af et hurtigt log- in og password kan du på hjemmesiden under mine data følge med i dit køkkens madspildsdata (registreringer). Vores mål er, at I på sigt vil have mulighed for at benchmarke jer med andre storkøkkener, som producerer mad til det samme antal gæster og indkøber i samme mængder. På den måde vil I have rig mulighed for at få et overblik over hvor i ligger i forhold til branchestandarden samtidig med, at det vil være et middel i kan bruge i Jeres marketingsstrategi. Hvad er madspild? (overbar 2) 1. Officielle definition af Madspild 1. Madspild er fødevarer der kunne være spist af mennesker. Med denne definition vil der for de fleste fødevarer først kunne ske et madspild, når fødevaren har forladt producenten og findes hos detailhandlen. En undtagelse er dog frugt og grønt, hvor det bl.a. som følge af specielle afsætningsforhold kan ske, at spiseklare fødevarer efterlades i marken hos producenten og derved bliver til madspild. 2. Skjult madspild er planter eller dyr, der kunne have været spist af mennesker, hvis de blev behandlet eller udnyttet optimalt gennem hele kæden fra primærproduktion til detailledet. Til det skjulte madspild hører dermed f.eks. det tab der evt. sker i marken, når der som følge af sygdomme osv. høstes mindre korn end det maksimale potentielle udbytte, eller hvis producenten af forskellige årsager må anvende sine råvarer på en ikke tiltænkt og/eller ikke optimal vis. Tilsvarende for kødproduktionen: dyr der dør af sygdomme eller kasseres ved slagtning er ikke en del af madspildet, men hører under det skjulte madspild. 3. Biprodukter, omfatter dele af fødevareproduktionen, der ikke er egnede som menneskeføde, men hvor det er relevant at diskutere, hvorvidt udnyttelsen af disse er optimal eller om der også her kan være tale om spild af ressourcer. Ved forarbejdning af råvarer til fødevarer, produceres der udover hovedproduktet, som er fødevaren, desuden en del biprodukter, der ikke er tiltænkt som menneskeføde og dermed anvendes til andre formål end menneskeføde. Dette kan f.eks. være slagteriaffald som ben og det ikke sterile blod. Disse dele er ikke egnet som menneskeføde og indgår

4 derfor ikke i hverken den ene eller den anden madspildsdefinition, men defineres som biprodukter, der ikke er egnede som menneskeføde (Kjær og Werge, 2010). 2. Fordele ved at reducere sit madspild Når i som virksomhed beslutter Jer for at reducere Jeres madspild er der flere fordele at hente. 1. Ved at reducere Jeres madspild, frigiver I nogle økonomiske midler der enten kan bruges til at indkøbe mere økologi eller give frirum til at ansætte ekstra medarbejdere. Dermed tager I som virksomhed både et socialt ansvar hvad angår klima og bæredygtighed men i er samtidig også med til at I optimere medarbejdernes arbejdsgange og løfte det gastronomiske niveau. 2. Ved at have fokus på gode arbejdsgange og registrering af madspild i virksomhedens kultur og filosofi viser i som virksomhed, at i tager et ansvar. Dette ansvar kan i yderligere bruge i Jeres marketingstrategi, hvor i kan brande Jer på virksomhedens corporate social responsibility (CSR) strategi. * CSR begrebet bruges om virksomheders frivillige arbejde med at integrere sociale, etiske og miljømæssige hensyn i deres forretningsaktiviteter. Det betyder, at lovpligtige aktiviteter, som virksomhederne foretager sig, falder uden for denne definition. Corporate Social Responsibility kan bedst oversættes til dansk som virksomheders samfundsmæssige engagement. 3. Bevidste forbrugere Undersøgelser viser, at forbrugerne i stigende grad handler efter virksomhedernes sociale ansvar og til vælger virksomheder der aktivt tager et ansvar i form af fokus på madspild. (Unge kommer mere fairtrade i kurven.) Unilever Food Solutions har i samarbejde med Sustainable Restaurant Association udarbejdet en rapport, som viser følgende tal fra 2012:

5 80% af forbrugerne i den vestlige verden går op i, hvor meget mad, der spildes, når de spiser ude. 66% ønsker mere viden om, hvad det enkelte køkken gør for at reducere sit madspild. 46% er endda villige til at betale mere for maden, hvis køkkenet gør en seriøs indsats for at optimere udnyttelsen af råvarer. 3. Hvorfor? Hos Stop Waste of Food mener vi, at det er vigtigt at måle og dokumentere effekten af madspild af flere grunde: 1. Økonomisk overblik Når I begynder, at registrere køkkenets madspild, får I anskueliggjort omfanget af køkkenets samlede madspild og kan derved bedømme dets økonomiske værdi. Dette kan med fordel bruges i en opstart til/eller videreudvikling af en økologiomlægning, skabe mulighed for anskaffelse af flere ressourcer til køkkenpersonalet og indkøbe råvarer af højere kvalitet. 2. Formidling Når I begynder at registrere Jeres madspild, kan I som virksomhed dokumentere hvor meget I har reduceret Jeres madspild. Dette er især vigtigt i forskellige kommunikationssammenhænge med henholdsvis ledelsen, gæster og/eller pressen. (Kilde: handlekassen, hvordan reducerer man madspild, Agro Tech) 4. Madspild og miljø Ifølge FN- rapporten Food Wastage footprint. impacts on natural resources fra 2013, bliver der hvert år spildt 1.3 milliarder ton mad. Ressourcerne der bliver brugt på at dyrke, forarbejde, sælge og transportere maden går således tabt. I rapporten fastslås det, at ferskvandet der bruges til at producere den uspiste mad (madspild), svarer til den årlige vandmængde i Europas længste flod, Volga. Derudover udledes der i sammenhæng 3,3 milliarder ton drivhusgasser i jordens atmosfære - alt sammen forgæves!

6 Dertil bruges 28 procent af verdens samlede landbrugsareal til at producere mad til skraldespanden. (Kilde: FN s Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO)Food wastage footprint. Full-cost accounting, 2014). Hos Stop Waste Of Food arbejder vi for, at få italesat de miljømæssige omkostninger som følger med verdens madproduktion. Det er vores indtryk at forbrugerne ikke er vidende om hvor stort omfanget af ressourcespild egentlig er! Hos Stop Waste Of Food anser vi det som et socialt ansvar! For os handler det om, at vi skal løfte opgaven i samlet flok og hjælpes ad med at nedbringe den årlige madspilds procent! Det kan ikke siges tit nok: Det er ikke nok at have en holdning der skal handling til! 5. Fakta om madspild Danskere smider ca ton mad ud om året! Vurderinger viser, at danskerne spilder mad for 8,4 milliarder kroner om året. Dette tal er uden fødevarer såsom fisk, sukkervarer og øvrige ingredienser, hvilket vurderes til at være op mod 1 milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen af spildet sker i danskernes eget hjem. (Kilde: Mogensen, Lisbeth, Hermansen, John og Knudesen, Trydeman, Marie. Madspild i fødevaresektoren fra primærproduktion til detailled. Aarhus universitet februar 2013). Til sammenligning er madspildet i detailleddet på over ton, hvilket især sker indenfor frugt og grønt. Disse produkter bliver ofte sorteret fra alene på grund af størrelsen, hvilket skyldes efterspørgsel på bestemte størrelser, f.eks. salathoveder. (Kilde: Miljøministeriet, miljøstyrelsen. Kortlægning af madaffald i servicesektoren. Detailhandel, Restauranter og storkøkkener 2014). I primærproduktionen sker madspildet på samme vis som i detailledet inden for frugt og grønt. Det hænger sammen med en række markedsmekanismer og efterspørgsel på for eks. æbler, kålhoveder og salat i bestemte størrelser. Frugt og grønt bliver altså sorteret fra alene på grund af størrelsen. (Kilde: Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri tal fra 2011)

7 Det årlige madspild i Danmark i kroner (estimat af økonomiske omkostninger): Det største spild af korn, mel og brød sker i detailhandlen (150 mio. kr.) efterfulgt af storkøkkener (110 mio. kr.). Det største spild af frugt og grønt sker i detailhandlen (428 mio. kr.) efterfulgt af primærproduktionen (311 mio. kr.). Det største spild af mælk, æg og mejeriprodukter sker i fødevareindustrien (202 mio. kr.) efterfulgt af storkøkkener (108 mio. kr.). Det største spild af kød sker i fødevareindustrien (411 mio. kr.) efterfulgt af storkøkkener (90 mio. kr.) og detailhandlen (73 mio. kr.). Hertil kommer værdien af madspild fra andre fødevarekategorier, som ikke er opgjort (fisk, sukkervarer, krydderier og øvrige ingredienser), som vurderes at udgøre op mod 1 mia. kr. årligt, heraf formentlig ca. halvdelen i husholdningerne. (Kilde: Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet (DJF) og Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet (FOI) - fra Fødevareministeriets konference 'Det skjulte madspild' i 2011) 5.1. Det årlige madspild i de danske storkøkkener: Ifølge tal fra Nordisk Ministerråd har de danske storkøkkener ca ton madspild om året. (Kilde: Nordisk Ministerråd - tal fra 2012) Årligt skøn for madspild i hotel- og restaurationsbranchen i Skandinavien, ton per år: Danmark , heraf undgåeligt madspild på Finland , heraf undgåeligt madspild på Norge , heraf undgåeligt madspild på Sverige , heraf undgåeligt madspild på Total , heraf undgåeligt madspild på (Kilde: Mepex Consult AS Norge tal fra 2012) Skøn for økonomisk værdi af madspild i storkøkkener - opgjort til markedspriser (mio. kr. pr. år): Korn, mel, brød, mv.:

8 madspild mio. kr. skjult madspild - 0 mio. kr. uudnyttede biprodukter - 4 mio. kr. Frugt og grønt: madspild mio. kr. skjult madspild - 0 mio. kr. uudnyttede biprodukter - 15 mio. kr. Mælk, æg og mejeriprodukter: madspild mio. kr. skjult madspild - 0 mio. kr. uudnyttede biprodukter- 14 mio. kr. Kød og kødprodukter: madspild - 90 mio. kr. skjult madspild - 0 mio. kr. uudnyttede biprodukter - 12 mio. kr. Total: madspild mio. kr. skjult madspild - 0 mio. kr. uudnyttede biprodukter - 55 mio. kr. (Kilde: Jørgen Dejgård Jensen og Professor Bent Egberg Mikkelsen fra Aalborg Universitet - tal fra 2011 og 2012) Tricks til at reducere madspild i storkøkkener (overbar 3) Indledning: Vi hjælper kokke og køkkenledere med at effektivisere deres arbejdsgange og reducere deres madspild Mange kantiner og køkkenledere har et stort fokus på at reducere deres madspild og derved skabe en bedre bundlinje. SWOF er et middel til hurtig og nem registrering af madspild som vil hjælpe køkkenpersonalet med at holde styr på deres madspild. Den rette viden og rette redskaber er afgørende for hvor meget en kantine formår at reducere deres madspild. I denne sektion får I derfor adgang til en oversigt over de forskellige faldgrupper der findes fra indkøb af fødevarer frem til buffetservering.

9 1. Lager og indkøb Planlæg din menu ud fra din lagerbeholdning og ikke omvendt! Vær opmærksom på at køre en præcis varebestilling og vær varsom med mængderabatter. Overvej hvor meget du i realiteten skal bruge og undersøg hvor længe varen kan holde sig. Fasthold lagerrotation, og hold styr på lageret, så undgår du at datoen udløber på råvarerne. Stil de nyeste varer bagerst og brug de ældste først! Stil krav til din leverandør iht. dag- til- dag leverancer, på den måde kan du holde dit råvarelager på et minimum. Sørg for at planlægge din menu efter hvad i har på lager og ikke omvendt! Vær opmærksom på at tjekke kvalitet og dato på dine råvarer ved levering. Dobbelttjek din følgeseddel af korrekt levering af den mængde råvarer du har bestilt. Hvis muligt, så sørg for at få viden om hvor mange der har tilmeldt sig frokostordning, så ved du hvor mange kuverter du som minimum skal tilberede til. Tilbered en dagens ret. Det kan hjælpe med at få anvendt råvarer du måtte have i overskud. Oprethold faste regler for afbestilling af forudbestilt mad. På den måde er du med til at sprede budskabet! Brug korrekt emballage så holder råvarer sig længere. Bryd ikke emballage før råvaren skal anvendes, derved nedsætter du ikke holdbarheden. Vigtigst af alt, sorter dine køle/fryselagre, så hver gang der ligges råvarer ind eller tages nogle ud, ikke opstår fejl. 2. Produktion Skab en enighed i køkkenet om hvad der er madaffald!

10 Planlæg dagens menuer efter at du kan bruge hele grøntsagen i menuen dvs. både stok, blade, blomster, rødder m.m. Brug for eksempel blomkålsblomsten som garniture og stokken som en del af suppen. Skab en enighed i køkkenet om hvilke fødevarer der kan genanvendes og hvad der betegnes som madaffald. Vær opmærksom på din opskæring/snitning af grøntsager. Skær f.eks. ikke mere af squashen end nødvendigt og slå stilken ind på peberfrugter og fjern den sammen med kernerne. Brug kulhydrater fra dagen før (pasta, ris, bulgur, kartofler m. eller uden skral m.m.) i kolde og velsmagende salater den efterfølgende dag. Brug rester af frugt og grønt til syltning, chutneys, syltetøj, puré eller i is. Brug skraller fra rodfrugter i supper eller bag dem i ovnen og få lækre og sprøde chips. Friter gulerodstoppe og krydder dem med salt eller andet krydderi og brug dem som sprød garniture på supper og sammenkogte retter eller som sprødt indslag i salater. Anvend stokken fra peberfrugten i pestoer af forskellig slags. Brug både stok og blade fra kål til lækre purésupper og stuvninger. Tør og rist indmaden fra et græskar i ovnen og brug kernerne neutrale i mysli eller krydder dem med salt og drys dem på salater og supper. Frys rester af brød ned. Når mængdes er stor nok tages det op og tilberedes i ovnen til brødchips eller anvendes som fyld i kager eller laves til rasp. Anvend rester af linser og bønner som fyld i farsbrød, frikadeller eller som fyld i bagværk. Vær opmærksom på at tømme emballagen helt inden den kasseres. Vær opmærksom på at stege og tilberede råvarer ved korrekt temperatur, da det medfører mindre stegesvind.

11 Dressinger, humus, bønnemos og krydderurter kan bruges i brød og boller. Forslag til at reducere madspild Kød Frikadeller og bøffer, samt stege bruges til pålæg eller biksemad. Div. Wok retter med nudler eller ris. (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer) Brød Brød og boller kan genanvendes til ymerdrys, øllebrød, nyt brød, lagkagebunde, rasp og croutoner. Bruchetta med tomat salsa eller gratineret gedeost med honning. Øllebrød af rugbrødsrester (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer) Fisk Rest af dampet og stegt fisk kan bruges til at lave en salat. Rest af fisk kan laves til fiske pirog. (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer) Frugt Frugt der er ved at blive gammelt kan udnyttes på flere måder: marmelader og syltetøj. Forskellige kager, banankage, jordbær kage. Frugt pure kager. Chutneyer af forskellige frugter. (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer) Pasta Pastarester kan anvendes til lasagnette., eller til gratinerede retter. Ligeledes kan der laves et hav af forskellige pastasalater (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer)

12 Grønt Pastinak eller persillerødder En lækker salat af forskellig bladsalat tilsat dressing af balsamico eddike rørt sammen med blåbærsaft, og tilsat friske blåbær, kan med fordel overdrysses med pastinak- chips. Pastinakken skæres i skiver med en kartoffelskræller og tørres i ovnen ved 200 grader i 3-6 minutter alt efter tykkelse og ønske om sprødhed. Skær resten af pastinakken, som ikke kan skæres i skiver, i små tern og kom det i fryseren. Det kan bruges i supper og sammenkogte retter; eller bages i ovnen med krydderier og olie. Kun fantasien sætter grænser. Gulerods- og pastinak skraller kan laves til chips eller steges og anvendes til salat tilbehør og topping til cremede supper eller til som pynt. Tomatstilke, blomkålsblade, broccolistokke og peberhuse kan bruges til fonder. Stilke fra persille, dild osv. Kan anvendes til pesto. Grønsags og frugt rester kan anvendes til sunde shots, de skal bare smides i en juicer. Grøntsagsrester kan anvendes på pizza, i sammenkogte retter og supper. Kartofler anvendes i frikadeller, bøffer eller leverpostej (Flere forslag og billeder samt opskrifter tilkommer) 3. Buffet Sørg for at begrænse mængden af forskellige retter på din buffet. Husk - less is more! Server dine retter i mindre fade og fyld oftere op. På den måde kan du holde resten af maden på køl og dermed genanvende den, den efterfølgende dag. Lav fadpynten spiselig. Bryd normen blandt dine gæster og væn dem til at buffeten er mindre fyldt omkring lukketid. Oplys dem om, at tiltaget resulterer i mindre madspild. Undgå at lave en fuld portion af nye retter. Prøv dem i stedet af i mindre portioner inden du servere en fuld portion.

13 Hav en ugentlige restebuffet hvor du gør dine rester mere spændende og oplys samtidig gæsterne om, at de er med til at reducere madspildet. Tip: server eventuelt dessert for dine gæster den dag for at gøre op for restebuffeten. Hvis det er muligt, så anvend portionsanretninger på buffeten. Lad dine gæster gå til buffeten flere gange, dermed undgår man at tallerkenerne bliver fyldt med top. Informer dine gæster om tiltagene og opfordrer dem til at bidrage ved kun at tage det de kan spise. Lad være med at smide ud hvis der er noget der kan genanvendes dagen efter. HVAD SIGER LOVEN? Hvis den varme ret opbevares ved X grader i under 3 timer, og derefter nedkøles til 5 grader på X tid så kan den serveres igen eller genanvendes til noget andet såfremt den opvarmes til X grader. 4. Nudging Anvend en mindre størrelse servise på buffeten! Anvend ikke for store opøsningsskeer på buffeten. Anvend mindre tallerkener. Hæng oplysningsplakater op omkring madspild i kantinen. Oplys om det større fokus på madspild i køkkenet. 5. Korrekt opbevaring!korrekt opbevaring af dine råvare er med til at mindske dit madspild! Hvis dine råvare fordærver, er det et tegn på, at de har været opbevaret forkert eller forlænge. I en sådan situation, kan der være sygdomsbakterier i maden, som måske har formeret sig. For at undgå at de spisende gæster bliver syge, skal mad som er sur, rådden, muggen, slimet gæret, eller som lugter dårligt, altid smides ud. Opbevares råvarerne korrekt, kan I derved eliminere et led i produktionskæden, som er med til at give madspild i køkkenet.

14 Regler for opbevaring af fødevare Fødevarestyrelsen hovedregel er, at fødevare skal opbevares samme sted i storkøkkenet, som i butikken. Vel og mærke så længe emballagen er uåbnet. Når emballagen bliver brudt, skal de fleste fødevare opbevares på køl og evt. over i en anden emballage. Letfordærvelige fødevare som utilberedt, råt kød, pålæg, mælk og rester fra buffeten, skal opbevares i køleskab ved højst 5 C. Fisk opbevares ved 2 C. Det er ikke et krav at frugt og grønt skal opbevares på køl, men mange frugter og grøntsager holder sig bedst ved opbevaring i køle- eller svaleskab. Tørvare som mel, gryn, brød, rosiner og mad på dåser og flasker som er uåbnet, kan opbevares ved stuetemperatur, ca. 20 C 6. Håndtering af buffet og rester. Som hovedregel bør fødevarer der har været udstillet til selvbetjening, såsom buffet, kasseres og ikke genanvendes eller opblandes med nye fødevarer. Nogle rester kan dog genanvendes hvis de håndteres og opbevares korrekt på buffeten. Virksomheder skal dog kunne dokumentere deres procedurer af håndteringen af mad fra buffet, det er derfor en god ide at nedskrive de rutiner og forholdsregler man tager når buffeten ryddes. Varme retter må opbevares i max 3 timer under 65 C. Derover er der ingen regler, idet maden ikke fordærves i fødevarehygiejnisk forstand, dog går det i længden væsentligt ud over den sensoriske oplevelse. Snittede grøntsager skal anvendes inden for 3 timer, med mindre de opbevares på køl. Grøntsager fra buffeten kan godt genanvendes i nye retter, såfremt de opvarmes til min. 75 C inden det derefter afkøles. Alt fra buffet, der er koldt eller ved stuetemperatur, må genanvendes hvis det opvarmes til min 75 C, og derefter afkøles korrekt.

15 Korrekt afkøling: Retter skal nedkøles fra 65 C til 10 C indenfor 3 timer og derefter hurtigt muligt ned til køleskabstemperatur. Genopvarmning af retter der IKKE har været på buffet. Såfremt retterne er nedkølet korrekt skal de genopvarmes til min 75 C. Det er skrøne at retter indeholdende spinat og persille ikke må genopvarmes. Er spinaten og persillen tilberedt og nedkølet korrekt kan retten genopvarmes uden risici, da tilberedningen dræber eventuelle jordbakterier. Det er derfor en god ide at servere frisk hakket persille i en skål på siden i stedet for at drysse det over retten, for da kan retten ikke genanvendes. Hvis retter har stået på buffet Under 3 timer og er nedkølet korrekt kan retten genanvendes såfremt den opvarmes til over 75 C. Retter der har stået ved stuetemperatur over 3 timer SKAL kasseres. Varme retter der har stået over 3 timer på buffet med ved en varme under 65 C, så SKAL retten kasseres. 7. Udfordringer, når man arbejder med reduktion af madspild Generelt har mennesket et forbehold overfor forandringer. Vi har det bedst når tingene ikke ændrer sig for meget, og man kan som leder opleve en del modstand overfor nye store tiltag. Derfor er det en god ide at medtænke nogle strategier inden opstarten. Gør reduceringen af madspild til at fælles projekt i køkkenet, derved føler personalet ejerskab for projektet. Udpeg evt. en ambassadør eller tovholder til det. Inddrag personalet. Man kan evt. lave en konkurrence for den bedste ide til reducering af madspild. Eks. mest madspildsvenlige menu, med en rød tråd. Lad evt. køkkenpersonalet have indflydelse på hvad de midler der frigives ved reduceringen af madspildet skal bruges til.

16 Små skridt. Rom blev ikke bygget på en dag, så lav små tiltag af gangen og derved få indarbejdet de nye gode arbejdsgange. Stræb mod at gøre fokus på madspild til en naturlig del af hverdagen. Sørg for at alle har den rette viden hvad angår fødevaresikkerhed og råvarers anvendelse. Giv personalet mulighed for at vidensdele og erfaringsudveksle. Få hele ledelsen med på projektet. Alt går meget nemmere når der er opbakning fra ledelsen. 8. Madspildsrutiner Der er store gevinster at hente ved at arbejde med madspildsreducering, både økonomisk og miljømæssigt. Ved at arbejde målrettet og med realistiske mål er det muligt at opnå overskud i køkkenet. Men for at opnå økonomisk gevinst er det nødvendigt, at arbejdet med forebyggelsen og reduceringen af madspildet er godt tilrettelagt. I det følgende forestilles tips til hvordan Du som køkkenansvarlig kan få tilrettelagt Jeres indsats mod madspild: Observerer: Hvad er det egentligt der forsager madspildet? Undersøg alle led lige fra indkøbsrutiner til hvad der er tilbage fra gæsternes tallerkener. Registrer: Få overblik over hvor stort omfanget af Jeres madspild er. Mål al den mad der kasseres i registreringsspandende. Få klarlagt hvor madspildet stammer fra. Er det datovarer, produktionsspild, fra buffeten eller fra gæsternes tallerkener? På den måde er det muligt at tilrettelægge en målrettet indsats der hvor behovet er størst. Sæt mål: Opsæt realistiske mål. Hvad er det I gerne man gerne vil opnå? Hvor meget vil I gerne reducere Jeres madspild? Ved at opsætte klare og tydelige mål er det muligt at se om målene bliver nået og de tiltag man laver rent faktisk fungerer eller om det er tid til at justere.

17 Etabler gode rutiner: Lav tiltag for at forebygge Jeres madspild. Aftal nye gode arbejdsgange sammen med medarbejderen. På den måde bliver alle en del af de nye rutiner. Informer og motiver: Hvordan opnår vi de ønskede resultater? Sørg for at motiver medarbejderne til en øget indsats mod madspild. Dette kan gøres via vejledning, inddragelse og opfølgning i arbejdet. Også gæsterne skal informeres og motiveres til at bidrage med at nedbringe madspildet. Dette kan blandt andet gøres i form af plakater som hænges op nær buffeten, så budskabet kommer frem til gæsterne. Evaluer: For at kunne følge udviklingen og udbyttet af Jeres fælles arbejdsindsats og for at se om man nærmer sig de opstillede mål, er det nødvendigt med god dataindsamling og løbende opfølgning. Ved at følge statistikkerne og se hvordan madspildet falder i takt med at arbejdsgange og rutiner bliver bedre, resultere i, at man som køkkenleder vil opleve en øget motivation blandt medarbejderne til at fortsætte det gode arbejde. Derfor er det en god ide at holde øje med registreringerne og hele tiden evaluere om tiltagene virker som forventet eller om der skal justeres. Når arbejdet med forebyggelsen og reduceringen af madspildet er lagt i system kan man begynde at se en bedre bundlinje. Hvis det lykkedes at reducere madspildet markant, så vil man opnå en reducering i omkostningerne til råvarekøb og derved opleve et økonomisk overskud. Jo mindre madspild jo større gevinst som man kan bruge på andre eller bedre råvarer, til omlægning til økologi eller noget helt tredje. Her er det igen en god ide at inddrage medarbejderne, så de føler sig anerkendt i arbejdet med at reducere madspild.

Tricks til at reducere madspild i storkøkkener

Tricks til at reducere madspild i storkøkkener Tricks til at reducere madspild i storkøkkener Indledning: Vi hjælper kokke og køkkenledere med at effektivisere deres arbejdsgange og reducere deres madspild Mange kantiner og køkkenledere har et stort

Læs mere

MADSPILD I STORKØKKENER. Miljømæssigt perspektiv Økonomisk perspektiv Etisk perspektiv

MADSPILD I STORKØKKENER. Miljømæssigt perspektiv Økonomisk perspektiv Etisk perspektiv EKOLOGIKA MADSPILD I STORKØKKENER Miljømæssigt perspektiv Økonomisk perspektiv Etisk perspektiv Hvorfor er madspild et vigtigt emne? Det giver mening at arbejde med at reducere madspild, fordi man: Opfører

Læs mere

HYGIEJNE OG MADLAVNING

HYGIEJNE OG MADLAVNING HYGIEJNE OG MADLAVNING 2 Hygiejne og madlavning 02 // Hygiejne og madlavning 02 // Varm op 03 // Køl af 05 // Spred ikke bakterier 06 // Spred ikke virus 06 // Opbevaring af fødevarer 06 // Holdbarhed

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Copyright 2012: Beate Mulvana Grandahl og Bogsnedkeren/BookWare

Copyright 2012: Beate Mulvana Grandahl og Bogsnedkeren/BookWare Spar penge Spar tid Skån miljøet Spis dine madrester Af Beate Mulvana Grandahl 1. udgave, maj 2012 Copyright 2012: Beate Mulvana Grandahl og Bogsnedkeren/BookWare Redaktør: Beate Mulvana Grandahl Dtp:

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

Guide til reduktion af madspild

Guide til reduktion af madspild Guide til reduktion af madspild Indledning Helt grundlæggende er kampen mod madspild en naturlig del af en økologisk omlægning. Ud fra nedenstående måske lidt firkantede betragtning om at det er uøkologisk

Læs mere

BioMaster affaldskværn 3.0. Din madlavning kan blive billigere, hvis du vælger biogas

BioMaster affaldskværn 3.0. Din madlavning kan blive billigere, hvis du vælger biogas BioMaster affaldskværn 3.0 BioMasteren er selve affaldskværnen, eller bio kværnen som den også kaldes, hvor madaffaldet fyldes i. Det er en både let og hygiejnisk måde at bortskaffe madaffald på set i

Læs mere

MADSPILD hos dig og din familie

MADSPILD hos dig og din familie T ERIA LE ELE VM A SE AS 5. - 7. K L MADSPILD hos dig og din familie 1 2 HVORFOR SKAL DU LÆRE OM MADSPILD? Hvert år smider private hjem i Danmark cirka 260.000 tons mad i skraldespanden. Stop lige læsningen

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

SPILDET NED INDTJENINGEN OP. FÅ OPSKRIFTEN * 09.04.15 Johanne Sønderlund Birn & Karin Tønner Hansen

SPILDET NED INDTJENINGEN OP. FÅ OPSKRIFTEN * 09.04.15 Johanne Sønderlund Birn & Karin Tønner Hansen SPILDET NED INDTJENINGEN OP. FÅ OPSKRIFTEN * 09.04.15 Johanne Sønderlund Birn & Karin Tønner Hansen PROGRAM 15.00 Velkommen og præsentation af dagens program. Bordet rundt. 15.30 Inspirationsoplæg om madspild

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen.

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. Det samlede pointsystem Varme, lune og kolde retter Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. A. Point for frugt og grønt Point Med fri salatbar Uden salatbar

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

CASE 1: Nikolajs lasagne

CASE 1: Nikolajs lasagne CASE 1: Nikolajs lasagne Nikolaj vil gerne imponere sin veninde Stine. Han har derfor inviteret hende på hjemmelavet lasagne. Først skal Nikolaj i supermarkedet og købe ind til lasagnen og du skal hjælpe

Læs mere

MAD OG MADSPILD ELEVMATERIALE

MAD OG MADSPILD ELEVMATERIALE MAD OG MADSPILD ELEVMATERIALE MAD OG MADSPILD Madsnild mindre madspild Hvert år smider du omkring 50 kg mad i skraldespanden. - Det gør jeg da ikke, vil du måske sige. Men statistik fra 2011-12 over madspild

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Spar på madspildet ikke madoplevelsen Råd om madspild i turistbranchen

Spar på madspildet ikke madoplevelsen Råd om madspild i turistbranchen Side 1 af 8 Spar på madspildet ikke madoplevelsen Råd om madspild i turistbranchen Side 2 af 8 Side 3 af 8 Madspild i turistbranchen Hvad er madspild? Hvorfor skal det nedbringes? Hvor mange penge kan

Læs mere

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION Tidsperspektiv: Ca. 1 år Læs mere om: Fase 1: Beslutningen træffes Fase 2: Hvad er status? Fase 3: Hvor vil vi hen? Fase 4: Hvad skal ændres? Fase 5: Indkøringsfasen

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Hygiejne 5. Program. Opsamling Fredag 14/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. Opgave Korrekt køleopbevaring

Hygiejne 5. Program. Opsamling Fredag 14/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. Opgave Korrekt køleopbevaring Hygiejne 5 Fredag 14/11 Program Opsamling Opgave Korrekt køleopbevaring Film En farlig mundfuld Opgave til En farlig mundfuld Nedkøling Varmholdelse Anretning og servering Vedligeholdelse Opgaver Opsamling

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Madplan Juli 2. Madværkstedets. Hakkebøf med nye kartofler, fyldig salat og. Røget ørredsalat med rugbrød, tomater og gulerødder

Madplan Juli 2. Madværkstedets. Hakkebøf med nye kartofler, fyldig salat og. Røget ørredsalat med rugbrød, tomater og gulerødder Madværkstedets Juli 2 Røget ørredsalat med rugbrød, tomater og gulerødder Hakkebøf med nye kartofler, fyldig salat og estragondressing Speltotto med kalkun og grøn bacon-topping Juli 2 Dag 1 Røget ørredsalat

Læs mere

Miniguide: Undgå mavepine i julen

Miniguide: Undgå mavepine i julen Miniguide: Undgå mavepine i julen Lækker mad og dejlig stemning. Det er hvad julen handler om. Desværre kan julestemningen blive afbrudt af mavepine, fordi vi spiser for meget. Det kan også være, at mavepinen

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv):

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv): Side 1 Madspild Til læreren Didaktisk model Temaet madspild berører områderne miljø og fødevarer. Madspild har direkte betydning for arbejdspladsens økonomi og for klimaet. Temaet madspild hænger sammen

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Eksempel på et omlægningstjek

Eksempel på et omlægningstjek Eksempel på et omlægningstjek December 2017 Dette omlægningstjek er til: Institutionens navn: Unavngivet Plejehjem Kontaktperson: Skriv her Telefonnummer: Skriv her E-mail: Skriv her Dette omlægningstjek

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 12 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 2 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede Skriv hvad du laver her:

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk Hvorfor beskæftige sig med madspild? Der er to hovedårsager til, hvorfor det er vigtigt at beskæftige sig med madspild:

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk Hvorfor beskæftige sig med madspild? Der er to hovedårsager til, hvorfor det er vigtigt at beskæftige sig med madspild: Viden om madspild Hvorfor beskæftige sig med madspild? Der er to hovedårsager til, hvorfor det er vigtigt at beskæftige sig med madspild: 1) Mad er essentielt for alle mennesker der er ikke nok mad til

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Hygiejne 4. Program. Opsamling Mandag d. 3/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. KP og KKP

Hygiejne 4. Program. Opsamling Mandag d. 3/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. KP og KKP Hygiejne 4 Mandag d. 3/11 Program Opsamling KP og KKP Opgave Kritiske punkter og kritiske kontrolpunkter Oplæg om egenkontrol Opgave Temperaturer og levnedsmidler Opsamling Kan i huske hvad i havde om

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Undgå madspild. Guide til miljøvenlig og rentabel køkkendrift. foto: gettyimages

Undgå madspild. Guide til miljøvenlig og rentabel køkkendrift. foto: gettyimages Undgå madspild Guide til miljøvenlig og rentabel køkkendrift foto: gettyimages Undgå madspild Guide til miljøvenlig og rentabel køkkendrift ISBN 978-92-893-2391-8 DOI http://dx.doi.org/10.6027/anp2012-740

Læs mere

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen)

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) KANTINETJEK BUFFET Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) Skemaet udfyldes for én konkret dag Da udbuddet kan veksle

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Portionerne i Menuplanen

Portionerne i Menuplanen Portionerne i Menuplanen I nedenstående skemaer finder du en oversigt over portionsstørrelser til hhv. vuggestue- og børnehavebørnene til dagens måltider; morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Til modtagerkøkkener som modtager mad fra Centralkøkkenet på Stenhusbakken

Til modtagerkøkkener som modtager mad fra Centralkøkkenet på Stenhusbakken Til modtagerkøkkener som modtager mad fra Centralkøkkenet på Stenhusbakken December 2009 Produktion af maden. Maden bliver produceret i Centralkøkkenet på Stenhusbakken, Stenhusvej 21, 4300 Holbæk. Maden

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas Madværkstedets Sept. 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Thaisalat med ananasmelonsalsa Stegte ris med æg og ananas september 1 Dag 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Dag 2 Thaisalat med ananas-melonsalsa

Læs mere

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel Studie 10 Igennem projekt Klimamad er der blevet sat fokus på at inspirere til både at reducere madspild -

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 9 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede Skriv hvad du laver her:

Læs mere

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012 Mad til i morgen Madspild. Hvad gør vi ved det? Hvorfor interessen for madspild? Europa 2006-2020 fra 86 mio. til 126 mio. tons 1/3 del af EU s klimaudledning kommer fra fødevare-produktion Globale efterspørgsel

Læs mere

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Madværkstedets okt. 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt Kyllingebutterfly med båndpastasalat okt. 1 Dag 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Læs mere

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling Page 1 of 5 Version: 1. oktober 2011 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede fødevarer, som kan opbevares

Læs mere

MADJYDEN Madjyden - Ikast-Brande Kommunes eget køkken

MADJYDEN Madjyden - Ikast-Brande Kommunes eget køkken MADJYDEN Madjyden - Ikast-Brande Kommunes eget køkken Vælg Madjyden og smag Madjydens lækre menuer. Oplev Madjydens chauffører, de er i særklasse de leverer med et smil, og er altid hjælp somme, når de

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv.

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. 2. Sammenhæng. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge

your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge Hvorfor skal du registrere dit madspild? Når det kommer til madspild tænker de fleste kun på selve affaldshåndteringen. I virkeligheden er der flere faktorer,

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød.

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet.

Læs mere

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød.

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet. Her

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Huskeregler for god køkkenhygiejne

Huskeregler for god køkkenhygiejne Huskeregler for god køkkenhygiejne 10 huskeregler 1) Tag ringe, ur og armbånd af ved madlavning. 2) Bær forklæde. 3) Vask dine hænder, gerne helt op til albuerne, i 15 sek. 4) Vask hænder ved hvert nyt

Læs mere

madspild kræver en fælles indsats

madspild kræver en fælles indsats madspild kræver en fælles indsats Eksemplet med singlebananen står ikke alene. Madspild er et stort problem, som vi kun kan løse i fællesskab. Som del af dagligvarehandlen i Danmark har vi i Coop et særligt

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat Madværkstedets Maj 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan Frikadeller med kartoffelsalat Maj 1 Dag 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Dag 2 Tigerrejer

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Stegt blomkålsris med kylling. Rejesalat

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Stegt blomkålsris med kylling. Rejesalat Mandag 23.07.18 Stegt blomkålsris med kylling Tirsdag 24.07.18 Rejesalat Onsdag 25.07.18 Oksekødsroulade med grillet spidskål Torsdag 26.07.18 Sloppy-joe Fredag 27.07.18 Indbagt pizza VEJLEDNING TIPS TIL

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Lille portion (1800-2100 kj)

Lille portion (1800-2100 kj) Ernæringsberegninger af skolemåltiderne Lille portion (1800-2100 kj) til 7-10 årige børn Bestil. nr. 2009207 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Portion/stk. for = serveringsklar

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag skærtorsdag Langfredag Fyldt Kylling med Fyldte Grøntsagslasagne skrubbefilet tomatsauce

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Ernæringsmærkning i Danmark og Norden

Ernæringsmærkning i Danmark og Norden Ernæringsmærkning i Danmark og Norden Heddie Mejborn Afdeling for Ernæring CBS 15. maj 2008 2 Dansk SPIS-mærke Svensk Nøglehul Finsk Hjertemærke GDA-mærkning 3 Dansk SPIS-mærke Krav Anvendes på alle fødevarer

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx Mad fra æbletræet DANMARK HAR VERDENS BEDSTE ÆBLER Danmark har et godt klima til æbler, og det giver saftige æbler, der er kendt for deres tynde skræl og gode kombination af sødme og syrlighed. Desuden

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE KLASSE MADSPILD

LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE KLASSE MADSPILD LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE 5.- 7. KLASSE MADSPILD 2 LÆRERBLAD TIL MADSPILDSMATERIALE Kære Lærer I materialet du sidder med, finder du en række øvelser om madspild til faget Madkundskab. Materialet

Læs mere

Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen

Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar 2017. Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen Frisk stenbiderrogn på smørristet rugbrød, med Cremefraiche og rødløg. (8 stk. små startere)

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Brugerundersøgelse 2009 Handlingsplan. Generelt Bemærkninger Gennemført - ønske om opsætning af håndsprit / flere salt og peber sæt.

Brugerundersøgelse 2009 Handlingsplan. Generelt Bemærkninger Gennemført - ønske om opsætning af håndsprit / flere salt og peber sæt. Generelt Bemærkninger Gennemført - ønske om opsætning af håndsprit / flere salt og peber sæt. Håndsprit er opsat. Der er 2 sæt salt og peber på hvert bord i kantinen, og hvis det skulle mangle kontakt

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere