1) Ændring af Serviceloven visiteret hjælp kan ikke fratages alene pga. kommunens økonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1) Ændring af Serviceloven visiteret hjælp kan ikke fratages alene pga. kommunens økonomi"

Transkript

1 16. juli 2013 Side 1 af 8 Forslag fra Ældre Sagen til finanslov 2014 Pleje/omsorg 1) Ændring af Serviceloven visiteret hjælp kan ikke fratages alene pga. kommunens økonomi Ældre Sagen ønsker Serviceloven ændret, så det eksplicit kommer til at fremgå, at en kommune ikke kan fratage borgere hjemmehjælp med henvisning til et generelt ændret serviceniveau eller behov for besparelser på kommunens budgetter, jf. højesteretsdom d. 23. maj 2013 i den såkaldte Køge-sag. Hvis det antages, at skønsmæssigt 50% af faldet i antallet af hjemmehjælpstimer på landsplan fra 2011 til 2012 svarende til timer afspejler en sænkning af serviceniveauet i ældreplejen og kommunale nedskæringer. Så vil en ændring af Serviceloven, der præciserer at borgere ikke kan fratages hjemmehjælp med henvisning til et generelt ændret serviceniveau eller behov for besparelser på kommunens budgetter, formentlig udløse et DUT-krav fra kommunerne svarende til i størrelsesorden 150 mio. kr. 2) Den gode hverdagsrehabilitering skal hvile på frivillighedens fundament Ældre Sagen bakker op om, at ældre får støtte til længst muligt at kunne bevare deres funktionsevne og mulighed for at leve et selvstændigt liv. Men det er afgørende, at rehabiliteringsindsatsen er et tilbud og hviler på frivillighed og borgerens egen motivation til at blive mere selvhjulpen. Dette giver det bedste udgangspunkt for en vellykket rehabilitering. Borgen skal stadig have mulighed for at vælge en kompenserende hjælp, hvis rehabilitering f.eks. forekommer uoverskuelig for borgeren, uden risiko for at miste hjælpen. Det skal således ikke være truslen om evt. at miste den kompenserende hjemmehjælp, der skal være afgørende. Den ældre borger skal have en central rolle i tilrettelæggelse og gennemførelse af et rehabiliteringsforløb. Rehabiliteringen skal tage udgangspunkt i borgerens egne mål og ønsker, og borgeren skal være en aktiv medspiller i hele forløbet. Ældre Sagen foreslår derfor, at det præciseres i serviceloven, at en borgers evt. afslag på at modtage rehabiliterende tiltag ikke - hverken direkte eller indirekte - skal kunne føre til en reduktion af kommunens tilbud om kompenserende hjælp og støtte til borgeren svarende til borgerens aktuelle funktionsnedsættelse og øvrige forhold. En sådan bestemmelse vil formentlig udløse krav om økonomisk kompensation fra kommunernes side, og dette bør evt. indgå i finansloven for Det er dog Ældre Sagens opfattelse, at det vil være relativt få borgere, der siger nej til rehabilitering. Desuden har kommunerne jo pointeret, at rehabilitering ikke indføres med det formål, at opnå besparelser.

2 16. juli 2013 Side 2 af 8 3) Indsats for kortere ventetider til almen genoptræning Regeringens seneste arbejde med at forbedre den kommunale genoptræning retter sig primært mod specialiseret genoptræning, herunder særligt genoptræning efter hjerneskade, jf. sundhedsudspil og justeringen af kommunalreformen. Ældre Sagen vil med følgende forslag stille skarpt på den almene genoptræning, der er præget af for lange ventetider og for dårlig dokumentation. Kortere ventetider på genoptræning betyder færre genindlæggelser, på sigt mindre behov for hjemmehjælp, samt hurtigere retur til arbejdsmarkedet for de erhvervsaktive. Baggrund Ældre Sagen har dokumenteret lange ventetider hos et større antal kommuner. For flere af disse kommuner udgør puklen af ventende borgere en blokering for at gentænke den almene genoptræningsindsats. Endvidere har KL lavet undersøgelser, der viser, at det er vanskeligt at udpege de kommuner, der gør det hhv. godt og skidt - særligt på grund af ringe og varieret monitorering i mange kommuner. Fra at have lange ventetider til at have en velorganiseret genoptræningsindsats med korte ventetider gennemgår en kommune 3 faser: 1) Lange ventetider elimineres, 2) Træningsindsatsen skal reorganiseres, og 3) Den nye organisation og dens resultater skal monitoreres. Forslag 1) Der skal udarbejdes en identifikationsmodel, der skal lokalisere de dårligste kommuner, der har de længste ventetider og de dårligste forudsætninger for at eliminere ventetiderne. 2) Der etableres en pulje, som de dårligste kommuner kan søge med henblik på at eliminere de lange ventetider. Midlerne tildeles på to betingelser: 3) Dels skal den nuværende organisering af kommunens genoptræningsindsats gennemgå et eftersyn, og dels skal dokumentationen og monitoreringen af genoptræningsområdet optimeres, så det møder gældende standarder og journaliseringskrav. Omkostninger Der afsættes 50 mio. kr. på finansloven, der dels skal anvendes til en identifikationsmodel (ca. 1 mio. kr.), dels en puljeordning, som både skal dække kommunernes eliminering af ventetider (ca. 14 mio. kr.), samt et eftersyn af gældende organisering, og efterfølgende reorganisering og forbedret dokumentation og monitorering (ca. 35 mio. kr.). Succeskriterier De kommuner, der tildeles puljemidler, skal kunne indberette og fremvise dokumenterede ventetider på under 5 arbejdsdage ved offentliggørelsen af s tal på ventetider til genoptræning i 2. kvartal 2015.

3 16. juli 2013 Side 3 af 8 4) Forebyggelse vedr. ældres tandsundhed Ældre Sagen foreslår, at der afsættes midler til en målrettet forebyggelsesindsats for at forbedre ældres tandsundhed. Der foreslås en indsats både overfor ældre generelt og en særlig indsats for svagere ældre, der har brug for hjælp til den daglige tandhygiejne. Forebyggelsespakke: Målgruppen er den store gruppe af borgere, der, lige når de forlader arbejdsmarkedet, af forskellige årsager stopper med fast forebyggende tandbehandling. En undersøgelse fra 2005 foretaget i København dokumenterede, at 46 % i aldersgruppen over 65 år hverken havde modtaget forebyggende tandbehandling eller fået set tænderne efter indenfor de sidste 3 år, hvor det tilsvarende for aldersgruppen var nede på 27 %. Det foreslås, at Sundhedsstyrelsen udarbejder og udesender en forebyggelsespakke vedr. tandsundhed til kommunerne (i lighed med forebyggelsespakker vedr. alkohol, rygning, overvægt osv.), herunder med fokus på gruppen af ældre borgere. Udgiften skønnes at være beskeden i størrelsesordenen 1 mio. kr. Tandhygiejne for plejehjemsbeboere m.fl.: Målgruppen er beboere i plejeboliger/plejehjem men bør også omfatte svagere hjemmeboende ældre med samme behov dvs. typisk hjemmehjælpsmodtagere, der er visiteret til personlig pleje. Mange af disse har også behov for hjælp til den daglige tandpleje. Men det kan vælges at indføre ordningen i to tempi, hvor man starter med plejehjemsbeboere, og dernæst hjemmeboende ældre med tilsvarende behov. Det er dokumenteret, at dårlig tandsundhed hos ældre kan kædes sammen med øget hyppighed af bl.a. lungebetændelse, flere sygehusindlæggelser og øget dødelighed. Københavns kommune har gennemført et projekt med bedre tandhygiejne for plejehjemsbeboerne, hvor tandplejere assisterede og underviste beboere og personale i tandbørstning. Resultaterne var særdeles positive jf. boksen nedenfor. På landsbasis ville sådanne mundhygiejne-programmer kunne forebygge ca. 150 dødsfald om året som følge af lungebetændelse mv., og spare ca. 20 mio. kr. om året som følge af undgåede indlæggelser mv. Det skønnes at koste ca. 20 mio. kr. årligt at udbrede programmet til plejeboliger/plejehjem i hele landet, som altså vurderes at tjene sig selv hjem. Det foreslås, at der afsættes 20 mio. kr. på finansloven for 2014 til at udbrede lignende mundhygiejne-programmer til plejeboliger/plejehjem i alle landets kommuner, og der vedtages en køreplan for udbredelse til hjemmeboende med tilsvarende behov. (I forbindelse med finanslovsaftalen for 2013 blev det vedtaget at gennemføre et serviceeftersyn af den kommunale omsorgstandpleje. Arbejdet med dette serviceeftersyn forventes afsluttet december 2013, og nærværende forslag kan ses som en mulig opfølgning på eftersynet.)

4 16. juli 2013 Side 4 af 8 5) Forslag om investeringspulje til modernisering og demensindretning af plejeboliger: Ældre Sagen foreslår at der afsættes en pulje til demensindretning af moderne plejeboliger på 500 mio. kr., hvor kommunerne i2014 kan søge om at få tilskud til 50% af omkostningerne ved modernisering af plejeboliger. Puljen vil kunne tilvejebringe modernisering og demensindretning af i størrelsesorden plejeboliger. Ældre Sagen foreslår, at man i forlængelse heraf etablerer Best practise vejledning om hvordan man gør samt information om prisniveau. Kun knap plejeboliger/plejehjemspladser er demensegnede ifølge kommunernes opgørelse til Danmarks Statistik ud af ca plejeboliger og plejehjemspladser. Den mest moderne del af plejeboligerne kan skønsmæssigt gøres demensegnet indenfor en økonomisk ramme af ca kr. pr. bolig, bl.a. ved etablering af klar farveadskillelse mellem døre og vægge, ensfarvet gulvbelægning, tydelige piktogrammer og demensegnede ude arealer f.eks. med stier i sløjfer. En sådan modernisering vil give et løft i såvel beboernes livskvalitet om personalet arbejdsbetingelser. 6) Nybygning af demensindrettede plejeboliger Der vil blive mange flere demente i de kommende år. For at dække boligbehovet til denne voksende gruppe foreslår Ældre Sagen, at der bygges nye, demensindrettede plejeboliger om året de næste ti år. Det betyder en udgift til nybyggeri på ca. 2 mia. kr. om året og en beskæftigelseseffekt på fuldtidsbeskæftigede. Forslaget kan evt. skaleres. Ældre Sagen er på vej med et sammenhængende oplæg med analyse og forslag vedr. investering i demensboliger. 7) Udvidelse af ordningen vedr. pasning af døende i hjemmet Efter den sociale servicelov er der i dag mulighed for at pårørende til en døende i eget hjem kan få plejeorlov, og udbetalt et plejevederlag fra det offentlige. Plejevederlaget udgør 1,5 gange det sygedagpengebeløb man ville have ret til ved egen sygdom, dog højst 162,36 kr. pr. time. For personer, der ikke er berettigede til sygedagpenge, f.eks. pensionister, er ydelsen på 82 pct. af sygedagpengenes maksimumsbeløb, svarende til kr. pr. måned. I 2010 modtog ca personer plejevederlag til pasning af døende i hjemmet. Reglerne gælder imidlertid ikke beboere i plejehjem, hospice mv.: Plejevederlag kan ikke udbetales, når den døende bor i plejebolig, plejehjem, hospice o.l. Ophold i plejehjem, plejebolig, hospice o.l., hvor plejen i overvejende grad varetages af et tilknyttet døgnpersonale, sidestilles med indlæggelse eller forbliven på sygehus. (Socialministeriets vejledning om hjælp i forbindelse med pasning af døende). På alle andre områder defineres plejehjem og plejebolig imidlertid som eget hjem man betaler husleje, mad, el, varme etc. En del beboere kan have boet længe på plejehjemmet det er deres

5 16. juli 2013 Side 5 af 8 eget hjem. Der kan derfor være et lige så stort og velbegrundet ønske og behov hos både den døende og de pårørende om muligheden for plejeorlov, som hvis man bor i oprindeligt eget hjem Det foreslås derfor, at ordningen med plejeorlov og plejevederlag til pasning af døende udvides til også at omfatte personer, der bor i plejebolig/plejehjem, eller opholder sig på hospice. Omkostningerne herved vil afhænge af hvor mange, der vil benytte sig af muligheden i en udvidet ordning. Antages det, at brugen af ordningen stiger med 20 pct., vil merudgiften blive i størrelsesordenen 30 mill. kr. årligt. 8) Digitaliseringspakke a) Fritagelse for digitale postkasser: Der afsættes midler til at ansøgning om fritagelse for digitalpostkasse kan ske pr. brev/ at medarbejdere fra borgerservice kommer til personer, der ønsker fritagelse for digital postkasse (udgående service). I det nuværende udkast til bekendtgørelse om fritagelse for digital postkasse, forudsættes det, at borgere, der ønsker fritagelse skal henvende sig personligt i borgerservice. Forslaget ventes at medfører ekstra udgifter for kommunerne svarende til 20 mio. kr. svarende til lønomkostningerne for en ½ fuldtidsstilling pr. kommune. b) Digitalfri borgerservice (omvendt kviklinje): Kommunerne forpligtes til at have kontaktperson, der følger op på henvendelser fra Udbetaling Danmark, vedrørende borgere, der har behov for personlig vejledning. (Omvendt kviklinje). Borgere, uden forudsætninger for at anvende digital selvbetjening med behov for personlig kontakt/vejledning oplever at blive sendt frem og tilbage mellem Udbetaling Danmark og kommunernes borgerservice. I mange tilfælde skyldes det, at medarbejderne i borgerservice automatisk henviser til Udbetaling Danmark, frem for at undersøge om borgeren skal hjælpes i kommunen. Forslaget medfører ikke nødvendigvis øgede udgifter, da forslaget indebærer en mere effektiv arbejdstilrettelæggelse. Der kan evt. afsættes en ramme på 20 mio. kr. til projektet. c) Lokaler og udstyr til it-undervisning Forslag: At der afsættes midler, der øremærkes til, at kommunerne i højere grad kan tilbyde lokaler og udstyr til brug for frivilliges undervisning af borgere, der ikke kan anvende computer og internet. Beløb: Beløbet skal dække udgifter til lokaler, udstyr og drift/vedligeholdelse af udstyr. Et skøn er 60 mio. kr. ved fuld finansiering (30 mio. kr. til etablering, 30 mio. kr. til drift). Uddybende baggrund for forslaget: I marts 2013 opgjorde Ældre Sagen hvor mange borgere, der var på venteliste til et IT tilbud i Ældre Sagen. Tallet var mere end personer i 79 af Ældre Sagens 217 lokalafdelinger. 82 % af lokalafdelingerne besvarede undersøgelsen, og af dem var der 85 %, der havde et undervisningstilbud. 51 % af lokalafdelingerne skriver folk på venteliste.

6 16. juli 2013 Side 6 af 8 Ældre Sagens lokalafdelinger rundt om i landet er i samarbejde med mange kommuner om at gøre den lokale borger digital. I de kommuner, der stiller lokaler med udstyr til rådighed, er der en betydelig vækst i antallet af it-frivillige og borgere, der modtager IT undervisning IT-hjælp. Det er vigtigt for de frivillige, at det benyttede udstyr til undervisning er tidssvarende og funktionsdygtigt og at de ikke skal fokusere på vedligehold men kan fokusere på indsatsen overfor de it-fremmede. Vores oplevelse er, at hvor der er velvilje til at stille lokaler og udstyr til rådighed, der bliver endnu flere introduceret til computer og internet og derved kan en større målgruppe blive digitale. Offentlige pensioner 9) Forslag om fuld lønregulering af førtids- og folkepension (afskaffelse af satsreguleringsfradraget) I år hvor lønningerne fradrag for pensionsbidrag og arbejdsmarkedsbidrag stiger med mere end 2% foretages der et fradrag på 0,3% i reguleringen af overførselsindkomsterne i forhold til lønudviklingen. Dette fradrag medfører, at personer der lever af overførsler, gradvist bliver relativt fattigere og fattigere i forhold til resten af befolkningen år efter år. Satsreguleringsfradraget en har først og fremmest konsekvenser for grupper, der permanent lever på offentlig forsørgelse, og dvs. folke- og førtidspensionister. Og herunder især den økonomisk dårligst stillede del af gruppen, som ikke har andre supplerende indkomster, og derfor er helt afhængige af den offentlige pension. Ældre Sagen foreslår en ændring af lov om social pension, så satsreguleringsfradraget fremadrettet udgår af beregningen af reguleringen af folke- og førtidspensionerne. Forslaget udløser et finansieringsbehov med 410 mio. kr. om året i finansår, hvor lønningerne stiger med mere end 2% (jf. at der i finansloven for 2013 er budgetteret med en udgift på 137 mia. kr. til folke- og førtidspensioner). 10) Forslag om ligestilling af økonomisk dårligt stillede pensionister Førtidspensionister med tilkendt pension efter 2003 har ret til at få suppleret brøkpensionen op med et beløb, der som minimum svarer til niveauet for kontanthjælp og maksimalt til, hvad der svarer til en fuld førtidspension, jf. aktivlovens 27a og principafgørelse fra ankestyrelsen Ældre Sagen foreslår, at en tilsvarende regel gøres gældende for brøkfolkepensionister og brøkførtidspensionister, der har fået tilkendt førtidspension før 1. januar 2003.

7 16. juli 2013 Side 7 af 8 Arbejdsmarkedet 11) Skattenedslaget for seniorer der fortsætter på arbejdsmarkedet gøres permanent For at tilskynde seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet, blev der i 2008 indført en midlertidig ordning, hvor 64-årige i fortsat arbejde får et skattenedslag. Den sidste årgang der havde mulighed for at blive omfattet af skattenedslaget var årgangen der fyldte 60 i 2012 og dermed er skattenedslaget under udfasning. Det fremgik af lovforslaget, at ordningen skulle have været evalueret i 2010, hvilket dog ikke er sket. Ældre Sagen foreslår, at fradraget gøres permanent. Skatteministeriet skønnede i 2006, at skattenedslaget ville være selvfinansierende ved en stigning i arbejdsudbuddet svarende til helårspersoner. Det Økonomiske Råd anslår med afsæt i en lignende model i vismandsrapporten forår 2013, at et sådan skattefradrag vil være mere end selvfinansierende. Mobilitet 12) Pulje til øget tilgængelighed i offentlige byrum Der er i 2013 udkommet en revideret udgave af Færdselsarealer for alle - Håndbog i tilgængelighed fra Vejdirektoratet med henblik på at opfylde FN s handicapkonvention (ratificeret af Danmark) og på at skabe tilgængelighed for alle. For at fremme implementering og anlæg i kommuner ud fra den ny håndbogs vejledninger foreslår Ældre Sagen, at der oprettes en pulje på 200 mio. kr. med et tosidet formål: Dels øge opmærksomhed omkring ny løsninger for tilgængelighed, dels fremme anlæg af tilgængelighed i offentlige byrum. Puljen foreslås at have fokus på at skabe sammenhængende net af tilgængelige ruter til de mest benyttede indkøbsfaciliteter, kultur- og aktivitetscentre, trafikale knudepunkter, sundheds- og lægehuse, skoler, rekreative områder, pleje- og ældrecentre. Øget tilgængelighed i byrum gavner mange borgere for nogle mennesker er en ringe tilgængelighed en permanent daglig barriere for mobilitet og social deltagelse, for andre opleves det i begrænsede perioder i livet. Øget tilgængelighed er vigtig uanset om man går med barnevogn eller rollator. Puljen foreslås at kunne søges af kommuner over en fem årig periode til projekter, så der hvert år kan udpeges 1-2 modelkommuner med den bedste implementering af anlæg til øget tilgængelighed i det offentlige byrum. Projektudgifter, herunder udgifter til anlæg, planlægning, behovsanalyse, tilgængelighedsrevision, mv. kan dækkes af puljen evt. med medfinansiering fra ansøgerkommuner.

8 16. juli 2013 Side 8 af 8 13) Samfundsøkonomiske konsekvenser af procedure for kørekortfornyelse Det forslås at afsætte et beløb på 1 mio. kr. til at granske den nuværende procedure for kørekortfornyelse for 70+-årige kørekortindehavere for at undersøge, hvorvidt indsatsen giver mest mulig mobilitet og trafiksikkerhed. Til sammenligning har man i Sverige ikke screening af alle ældre bilister ved ansøgning om fornyelse af kørekort. Det er vigtigt at bidrage til, at ældre mennesker bevarer deres mobilitet uden at gå på kompromis med trafiksikkerhed. Der er dog en samfundsmæssig udvikling undervejs med sund aldring, parallelt med at et stigende antal 70+-årige vil trække på ressourcer i almen praksis til lægeundersøgelser ved kørekortfornyelse, såfremt de nuværende regler opretholdes. Nyere forskning og undersøgelser, bl.a. fra DTU Transport, viser desuden en høj grad af selvregulering blandt ældre bilister, og at de typisk kører rutineret og sikkert. Det vil derfor være relevant at undersøge den nuværende screeningsordning, så man fagligt dokumenterer de samfundsøkonomiske konsekvenser ved den nuværende procedure for kørekortfornyelse. Det vil herunder være relevant at undersøge hvorvidt den nuværende aldersgrænse ved 70 år kan hæves, og om det overhovedet er hensigtsmæssigt samfundsøkonomisk set at foretage screening af alle ud fra alder.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med plejevederlag er at du, som pårørende til en person, som er alvorligt syg og ønsker

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Tabel 1. Antal overførselsmodtagere i løbet af et år (ikke fuldtidspersoner), fordelt på ydelser,

Tabel 1. Antal overførselsmodtagere i løbet af et år (ikke fuldtidspersoner), fordelt på ydelser, 3½ mio. danskere, der er fyldt 18 år, mindst 1 overførselsindkomst fra det offentlige i løbet af året. Det svarer til ca. 77 pct. af alle 4½ mio. voksne danskere. I opgørelsen måles ikke helårse, men i

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

Skattenedslag til 64-årige i arbejde

Skattenedslag til 64-årige i arbejde Skattenedslag til 64-årige i arbejde Med den gode beskæftigelsessituation er der brug for alle på arbejdsmarkedet. Ikke mindst de erfarne kræfter blandt seniorerne. Imidlertid vælger mange seniorer at

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp

Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp Projektoplæg SÆ-udvalget den 9. august 2010 Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp Formålet med projektet Syddjurs træner for en bedre fremtid er grundlæggende

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 214-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Status på ældremilliarden Enhed: Ældreenheden Sagsbeh.: DEPSSK Sagsnr.: SJ-STD-DEPSSK Dok. nr.:

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt 15. juli 2014 Side 1 af 6 Ældre Sagens forslag til temaer på finanslov 2015 Nedenfor beskrives de temaer og forslag, som Ældre Sagen anbefaler, bliver

Læs mere

Plejevederlag i tilknytning til pasning af døende i eget hjem

Plejevederlag i tilknytning til pasning af døende i eget hjem Serviceinformation Information til borgere og pårørende August 2016 Plejevederlag i tilknytning til pasning af døende i eget hjem Serviceloven 119 122 Indhold Plejevederlag i tilknytning til pasning af

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Information fra Omsorg: Plejeorlov. Randers Kommune OMSORG

Information fra Omsorg: Plejeorlov. Randers Kommune OMSORG Information fra Omsorg: Plejeorlov Randers Kommune OMSORG 1 Plejeorlov I det følgende kan du læse om mulighederne for plejeorlov ved pasning af en nærtstående som er døende, og om orlov ved pasning af

Læs mere

Budgetstamkort Lov og cirkulæreprogram SÆH Navn Beskrivelse

Budgetstamkort Lov og cirkulæreprogram SÆH Navn Beskrivelse 3.202.000 3.376.000 3.153.000 3.134.000 Ad. 21 Socialt frikort Ad. 26 Anvendelse af tvang i somatisk behandling Ad. 35 Forebyggelse af konkurser i hjemmeplejen Aflastning af pårørende Efter vedtagelse

Læs mere

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard. for. Plejevederlag i forbindelse med pasning af døende

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard. for. Plejevederlag i forbindelse med pasning af døende Svendborg Kommune Kvalitetsstandard for Plejevederlag i forbindelse med pasning af døende Tillæg til serviceinformation Lovgrundlag Servicelovens 119, 120,121, 122 Hvilke behov dækker ydelsen Døende borgere

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017 15. januar 2017 NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort Dansk Folkeparti har foreslået afskaffelse af kravet om at 75+ årige skal undersøges af lægen for at forny

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006 blev det besluttet at igangsætte

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre - 2013

Hjemmehjælp til ældre - 2013 ÆLDRE I TAL 2014 Hjemmehjælp til ældre - 2013 Ældre Sagen Oktober 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2015 Hjemmehjælp til ældre - 2014 Ældre Sagen Juli 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere Demografiregulering Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune har en politisk besluttet demografimodel, som betyder, at budgetterne på børne-, ældre- og handicapområdet hvert år tilpasses som

Læs mere

Plejevederlag/terminal pleje

Plejevederlag/terminal pleje Plejevederlag/terminal pleje efter servicelovens 119, 120 og 121 og 122 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 3. november 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 214, Mødelokale Camilla Schwalbe, Allan S. Andersen,

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Livet skal leves hele livet

Livet skal leves hele livet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Januar 2014 Livet skal leves hele livet Regeringens politiske oplæg til opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen I. Afsættet Hjemmehjælpskommissionen Et enigt Folketing

Læs mere

Den onkologiske patient og den sociale lovgivning. Bente Toth Mouritzen socialrådgiver Vejle Sygehus, onkologisk afd. 01.

Den onkologiske patient og den sociale lovgivning. Bente Toth Mouritzen socialrådgiver Vejle Sygehus, onkologisk afd. 01. Den onkologiske patient og den sociale lovgivning Bente Toth Mouritzen socialrådgiver Vejle Sygehus, onkologisk afd. 01. oktober 2017 Sygedagpenge Der kan max udbetales sygedagpenge i 22 uger, med mindre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 169 Folketinget 2014-15 Fremsat den 25. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov.

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov. Vallensbæk Kommune Center for Sundhed og Forebyggelse Kvalitetsstandard for boliger og dagophold 11. Ældrebolig indgå i indgår for tildeling af Valg af leverandør? Er der særlige forhold at Lov om almene

Læs mere

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019 Teknisk briefing om pensionsalder Februar 19 Aftale om levetidsindeksering af folkepensionsalderen () Regeringen, S, DF, K og RV er enige om principperne for levetidsindeksering, som fremgår af Lov om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Plejevederlag/terminal pleje

Plejevederlag/terminal pleje Plejevederlag/terminal pleje efter servicelovens 119, 120 og 121 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget

Læs mere

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Oplæg på ekspertmøde vedr. Kvalitet i äldreomsorgen 30.9.2103 Rikke Søndergaard, rso@socialstyrelsen.dk Om Socialstyrelsen Socialstyrelsen

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 21. september 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 487 (Alm. del) af 2. september

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26.

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. september

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om lempelse af kørekortkrav for ældre

Forslag til folketingsbeslutning om lempelse af kørekortkrav for ældre 2013/1 BSF 31 (Gældende) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 20. december 2013 af Kristian Pihl Lorentzen (V), Kim Christiansen (DF), Villum Christensen

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 Ny model for kommunal medfinansiering Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 1 Baggrund Kommunal medfinansiering blev indført i 2007 for at give kommunerne et større (økonomisk) incitament til at

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som@star.dk sth@star.dk 25. november 2015 Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Hermed følger Ældre Sagens bemærkninger til L 67 om ændring af

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-,Børne-og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

Midler til løft af ældreområdet

Midler til løft af ældreområdet Midler til løft af ældreområdet 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Formålet med indsatsen Planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Økonomi Styrke rehabilieringsindsatsen Forbedring

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget. L Forslag til Lov om skattenedslag for seniorer.

Til Folketinget - Skatteudvalget. L Forslag til Lov om skattenedslag for seniorer. J.nr. 2008-311-0016 Dato: 14. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 160 - Forslag til Lov om skattenedslag for seniorer. L 161 - Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven og skatteforvaltningsloven.

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03.2015 Sundhedsudvalget Tekst Forbrug 31.03.15. Boligstøtte og pensioner 101.400 24.400 99.785-1.615 Sundhed 68.460 8.310 69.334 874 Ældre- og handicapområdet 172.438 42.377 172.938

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesminister Inger Støjberg Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Forhøjelse

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Hvem kan få en plejebolig i Esbjerg Kommune?

Hvem kan få en plejebolig i Esbjerg Kommune? Plejebolig Hvem kan få en plejebolig i Esbjerg Kommune? Hvem kan få en plejebolig i Esbjerg Kommune? Der kan være mange grunde til at flytte i en plejebolig. Du kan få en plejebolig, hvis: det ikke er

Læs mere

Myndighedsafdelingen Revideret januar

Myndighedsafdelingen Revideret januar Myndighedsafdelingen Revideret januar 2015 440-2015-7379 Myndighedsafdelingen 14 Kvalitetsstandard Plejevederlag/ terminal pleje 2015 Tillæg til serviceinformation Lovgrundlag Lov om Social Service 119,

Læs mere

Kvalitetsstandarder for

Kvalitetsstandarder for Bilag 2. Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning for borgere over 65 år i Københavns Kommune 86 i Lov om Social Service 2007 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014

Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014 Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014 Social- og sundhedsudvalget har valgt nedenstående 6 politiske indsatsområder gældende for 2014. Nedenstående notat er opfølgning på indsatser og/eller nøgletal for 1.

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. Når du ansøger om en plejebolig 2018/19

Vejledende serviceniveau for. Når du ansøger om en plejebolig 2018/19 Vejledende serviceniveau for Når du ansøger om en plejebolig 2018/19 Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget den 6.juni 2018 1 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for Når du ansøger om en plejebolig...

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 30. april 2014 Budgetudfordringer på genoptræningsområdet 1. Resume Udgifterne til genoptræning er steget, og der mangler penge til

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 175 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Loft over egenbetaling for madservice i

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift Udvidelsesforslag Udvalg: Bevilling: Center: Social- og Sundhedsudvalget 33 Sundhed Center for Sundhed Emne: Genoptræningen Forslag nr. 1.000 kr. 2017-priser 2018 2019 2020 2021 Nuværende budget 13.426

Læs mere

Indholdsfortegnelse: - 2 -

Indholdsfortegnelse: - 2 - Kommunen informerer Serviceinformation om hjælp i tilknytning til pasning af døende i eget hjem Visitationsenheden November 2008 Tilrettet oktober 2012 Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Formål side 3

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. marts Drift, refusion og finansiering - Tillægsbevillinger

Budgetopfølgning pr. 31. marts Drift, refusion og finansiering - Tillægsbevillinger opfølgning pr. 31. marts - Drift, refusion og finansiering - 1.000 kr. Forventet regnskab Forbrug pr. 31. marts Korrigeret budget Forbrugsprocent Afvigelser (A) Heraf omplacering mellem udvalg/kto. 8 (B)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2014/1 LSF 169 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og

Læs mere

Fredericia Former Fremtiden. Længst muligt i eget liv 3.0

Fredericia Former Fremtiden. Længst muligt i eget liv 3.0 Fredericia Former Fremtiden Længst muligt i eget liv 3.0 Sådan sikrer vi fortsat velfærd Rehabiliteringschef Louise Thule December 2011 Velfærdssamfundets udfordring Borgernes krav og behov Mangel på arbejdskraft

Læs mere

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser)

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1807168 Dok. nr.: 806992 Dato: 24-01-2019 UDKAST Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Læs mere

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg)

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 150 af 16. februar 2015, som senest ændret ved lov

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

AALBORG KOMMUNE. Ældrerådet. Mødet den 28.01.2014, kl. 13:30. Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17

AALBORG KOMMUNE. Ældrerådet. Mødet den 28.01.2014, kl. 13:30. Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17 AALBORG KOMMUNE Mødet den 28.01.2014, Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17 1. Ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet (finanslovsaftalen 2014) - høring.... 2 AALBORG KOMMUNE Tid Mødet

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020 Støtte til voksne Kvalitetsstandarder 2020 Indholdsfortegnelse FORORD...3 HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS JEG HAR BEHOV FOR STØTTE?...4 PRAKTISKE INFORMATIONER...4 HVAD ER EN KVALITETSSTANDARD?...6 PERSONLIG

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af døende, betingelser for at modtage plejevederlag Lov om social service 119, 120 og 121

Kvalitetsstandard - NY Pasning af døende, betingelser for at modtage plejevederlag Lov om social service 119, 120 og 121 Kvalitetsstandard - NY Pasning af døende, betingelser for at modtage plejevederlag Lov om social service 119, 120 og 121 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere