Høringssvar vedrørende forslag til Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune, august 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar vedrørende forslag til Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune, august 2016"

Transkript

1 N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Klik her for at angive tekst. Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Forslag til Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing- Skjern Kommune Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon E-post jens.ole.koch@rksk.dk Dato 3. august 2016 Sagsnummer Høringssvar vedrørende forslag til Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune, august Hej Jens Ole, Vi har drøftet høringsmaterialet på lederteammøde i BF dags dato. Vi sender hver især høringssvar til dig. Fra Familiecentret har jeg følgende høringssvar; Det fælles børn og ungesyn savnes i teksten som eneste kommentar. Hanne O. Hansen Leder af Familiecentret Ringkøbing-Skjern 2. Hej Jens Ole. Hermed et forslag til tilføjelse i principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune. På side 10 under Fra ung til voksen (for unge med sociale problemer, handicap eller funktionsnedsættelse) : Ungdommens Uddannelsesvejledning udfærdiger dagsorden til overleveringsmøde for unge, som ikke har en sagsbehandler hos Børn og Familie, men som potentielt får støttebehov som voksen. Forud for dette møde informeres fra Ungdommens Uddannelsesvejledning om støtte fra kommunens afdelinger. Ydermere indhentes samtykkeerklæringer. Til overleveringsmødet deltager Beskæftigelse og Handikap og psykiatri. De aftaler, der indgås på mødet, føres til referat.

2 Venlig hilsen Carsten Bjerg UU-leder UU Ringkøbing Skjern 3. Hvide Sande Skole Høring vedr. forslag til principper og retningslinjer for den gode overgang. Skolebestyrelsen har ingen bemærkninger til forslaget en del af det beskrevne foregår allerede på skolen i dag. Sendt til jens.ole.koch@rksk.dk Jeannette Andersen, formand Skolebestyrelsen Hvide Sande Skole. 4. Høringssvar om overgange Tarm Skoles bestyrelse har den 27. april 2016 behandlet udkast til principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune. Bestyrelsen vil gerne udtrykke ros for det arbejde, der er udført. Desuden ønsker bestyrelsen at fremsætte nedenstående høringssvar/forslag til ændring: Side 8, bullet 4: Skolebestyrelsen anbefaler, at eleverne ikke direkte ønsker, hvem de skal i klasse med. Dette kan give unødvendige forventninger og skuffelser. Bestyrelsen vurderer, at de professionelle, via et grundigt kendskab til den enkelte elev og helheden, bedst kan tage beslutning om en klassesammensætning, der sikrer, at den enkelte trives optimalt og lærer mest muligt. På vegne af skolebestyrelsen ved Tarm Skole Mogens Krejbjerg, formand 5. Den 19. maj 2016 Høringssvar fra Børnenes Alle Fjelstervang Helhed Vedr. principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing Skjern Kommune

3 Det tilsendte materiale er gennemgået og debatteret på Fællesbestyrelsesmøde den 17. maj Høringssvar: Godt og gennembearbejdet materiale, som i overordnede træk afspejler vores virkelighed. 6. På vegne af Bestyrelsen Fresiahaven Tim, fremsendes hermed høringssvar vedr. Naturens Rige Dagstilbud og Undervisning Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing -Skjern Kommune Alle børn og unge vil opleve overgange igennem deres opvækst, hvorfor disse er yderst vigtige at have fokus på. Vi er af den overbevisning, at det udarbejdede materiale fremover kan sikre endnu bedre overgange for børn og unge, når de oplever skift mellem dagstilbud og/eller skole. Som en bemærkning til dette vil vi gerne understrege, at de gode overgange for vores børn/unge ikke kun bør finde sted i kommunen, men selvfølgelig også ved skift udover kommunens grænser. Dette med øje for også at sikre barnets trivsel fremadrettet. Man bør i denne henseende derfor overveje, om dette bør præciseres tydeligere i det udarbejdede materiale eksempelvis under pkt. 5 Særlige retningslinjer vedrørende bestemte typer af overgange herunder Øvrige overgange. 7. Borris Skole -Vedr. høringssvar Forslag til Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing - Skjern Kommune Det udarbejde forslag er blevet droftet pa skolebestyrelsesmode d. 25. maj Droftelsen har resulteret i folgende horingssvar pa vegne af Borris Skole. Den samlede bestyrelse værdsætter ønsket om, at skabe et overskueligt skrift målrettet arbejdet med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune. Bestyrelsen mener, at forslaget er meget fyldestgørende og tilgængeligt som retningslinje for det fortsatte lokale arbejde med overgange. Dog kunne vi fra bestyrelsens side, ønske at beskrivelsen vedr. overgangen fra børnehave til skole/sfo blev mere fyldestgørende omkring SFO ens rolle f.eks. at repræsentant fra SFO deltager i informationsmødet med kommende forældre og at repræsentant fra SFO deltager i overlevering med børnehaven. Endelig så vi gerne beskrivelse af overgangen mellem modtageklasser og de almindelige folkeskoler. Skolebestyrelsen pa Borris Skole 8. Høringssvar til Dagtilbud og Undervisnings principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing Skjern Kommune. Vi har med fornøjelse læst de nye kommunale principper og retningslinjer, som vi finder kvalitetssikrende og meget relevante.

4 På Spjald Skole har vi tilknyttet en specialenhed, som giver et undervisningstilbud til skolebørn med socioemotionelle- og funktionsnedsættende vanskeligheder, derfor er vi særlig opmærksom på afsnittet med overskriften; Fra ung til voksen (for unge med sociale problemer, handicap eller funktionsnedsættelse) En del af vores elever er anbragt uden for hjemmet og er derfor omfattet af i Serviceloven. Stk. 3. For unge, der er eller var anbragt uden for hjemmet i et anbringelsessted efter reglerne i kapitel 11 umiddelbart inden det fyldte 18. år, kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om, 1) at døgnophold, jf. 55, på et anbringelsessted, jf. 66, opretholdes, 2) at udpege en fast kontaktperson for den unge, jf. 52, stk. 3, nr. 6, 3) at etablere en udslusningsordning, jf. 55, i det hidtidige anbringelsessted og 4) at tildele andre former for støtte, der har til formål at bidrage til en god overgang til en selvstændig tilværelse for den unge I stedet for at der står; I god tid inden den unge fylder 18 år yder Børn og Familie rådgivning og.. i første afsnit under overskriften fra ung til voksen kunne vi foreslå, at der stod ved den unges 17 års fødselsdag yder Børn og Familie rådgivning og informerer den unge osv. Dette forslag skal ses i lyset af, at plejefamilierne i vores skoledistrikt til tider oplever, at denne ydelse sker i sidste øjeblik og forårsager mange frustrationer og fortvivlelse hos den unge. Vi kunne endvidere ønske, at Dagtilbud og Undervisnings principper også indeholdt et afsnit vedr. flygtninge og deres undervisningstilbud. Principper og retningslinjer, som sikrer den gode overgang fra en af kommunens to to-sprogscentre og distriktsskolerne. Skolebestyrelsen ved Spjald Skole Hulda Bladt Hansen Skolebestyrelsesformand Helle Lundsgaard Skoleleder 9. Hermed følger høringssvar vedr. Forslag til principper og retningslinjer for den gode overgang her fra Daginstitutionen Blomstergården. Bestyrelse og medarbejdere i Blomstergården har drøftet forslaget. Grundlæggende er der fuld opbakning til forslaget. De fleste af de tiltag som vedrører de børn vi arbejder med, er tiltag som vi allerede har implementeret. Der er tale om tiltag, som vi har gode erfaringer med, og som vi oplever værdifulde for både børn, forældre og medarbejdere. Vi tænker det er afgørende at forslaget har en passende forstyrrende og inspirerende størrelse, så det er muligt for alle at implementere det nye hurtigt.

5 Vi synes forslaget tydeligt placerer ansvaret for, at der altid laves en god overlevering, hvor det enkelte barn er i centrum. Vores eneste kritiske opmærksomhed går på, at der er behov for at tilladelserne til disse overleveringer beskrives nærmere. Samt hvilke oplysninger og data vi konkret mener? Konkret er der behov for at processen omkring tilladelser bliver enkel og smidig. I MinInstitution kan oprettes tilladelser. Laves disse centralt? Hvad gør man i skolesystemet, er der muligheder i det nye Mebook? Hvilke data ønskes formidlet? o Data fra diverse test Hjernen og Hjertet, elevplan m.m.? Notater fra Hjernen og Hjertet er ikke automatisk formuleret, så de er egnede til overførsel. Hvordan implementerer vi en ny god praksis, så det bliver muligt? o Data fra samarbejde med sociale myndigheder? E-doch dokumenter skal de overføres? Særlig blanket anvendes pt. til dette, men det er en tidskrævende proces. o Fase2netværksmøder? Referater herfra er der uklarhed omkring. Pt. er der netop ikke journaliseringskrav til disse møder. Skal dette ændres? o Referater og handleplaner fra andre samarbejdsmøder med diverse tværfaglige medarbejdere omkring det enkelte barn. Generelt må der være opmærksomhed på, at vi er uddannet til /klædt på til at anvende diverse data som vi får adgang til. Det er en ekstra opgave ved nogle overgange at blive i stand til at få overblik over og anvende ny data. På vegne af bestyrelse og medarbejdere. Michael Vigsø Diplom i Ledelse Daginstitutionsleder 10. Høringssvar ang. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Her lige først et glemt ord : side 5: - øverste afsnit, 4. linje:...- og en afgivende enhed kan have flere aftaler osv side 6: - afsnittet: Fra børnehave til børnehaveklasse/sfo;.i det år hvor barnet fylder 5 år afholdes i god tid osv...det er en uklar formulering, for "..i god tid " til hvad?

6 side 7: - i flg. afsnit bør det tydeligt fremgå, at "SFO" også hører med under ordene "skole, medarbejdere, børnehaveklasseleder"; Børn som ikke har... Medarbejdere fra børnehaven... Forældrene tilbydes... I den lokale... Børnehaveklasselederne... side 8: Fra mellemtrin til udskoling, når der dannes nye klasser, og elever får en ny skole: Det bør præciseres hvordan man håndterer proceduren i forbindelse med dokumenter fra e doc. Flg. sætning bør omformuleres: "Lærerne på den afgivende skole indhenter forældrenes tilladelse til at videregive foreliggende data om den enkelte elevs læring og trivsel." I stedet kan formuleringen være som flg.: "Såfremt det er vigtigt for en god overlevering, at der bliver videregivet foreliggende data til modtagende skole, sørger den afgivende skole for at indhente forældrenes tilladelse til at videregive data om den enkelte elevs læring og trivsel." Årsag til omformulering: Dette er en meget tidskrævende opgave (Kommunikation, arkiveringsarbejde mv.). Derfor bør det fremgå, at proceduren kun finder sted, såfremt der foreligger datamateriale, der har betydning for et godt skoleskifte - at vi ikke indhenter fuldmagter, hvis der ikke foreligger vigtigt datamateriale i forhold hertil. Lærere og skolebestyrelse på Vorgod-Barde skole 11. og 12. Høringssvar vedr. principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i RKSK. Forældrebestyrelsen og personalet/ledelsen i Nr. Vium Børnehus synes i det store hele, at det materiale der er lavet vedr. overgange er fyldestgørende og godt beskrevet. Vi har følgende bemærkninger: - Fra hjem til dagpleje/vuggestue: Kunne det tænkes, at der med samtykke fra forældrene blev holdt overleveringsamtale mellem hjem, sundhedsplejen eller familiebehandlingen(en god start) i det tilfælde, hvor det tænkes, at kunne støtte barnet og familien til en god start i dagpleje/vuggestue og sikre en kontinuerlig indsats.

7 - Fra dagpleje/vuggestue til børnehave: Kunne det være en ide, at der ligesom ved overgangen fra bhv. til skole, blev holdt en overleveringssamtale med dagplejer/medarbejder fra vuggestuen og medarbejder fra børnehave? Evt. med forældre. Ikke mindst der hvor der kan være særlige hensyn at tage eller særlige omstændigheder, som kan løfte barnet og sikre en god overgang ved at relevante oplysninger er videregivet. - Vi undrer os over, at man kalder det børnehaveklassen og ikke 0. klasse, da det ude på skolerne hedder 0. klasse, og det andet er et lidt forældet udtryk. - Pkt. 2 og 3 side 7: medarbejdere fra bhv. deltager i overleveringssamtaler med medarbejdere fra skolen samt forældrene tilbydes individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra bhv. og skole inden skolestart. Vi synes, at det lyder som et rigtig godt tilbud og som en rigtig god ting hvis man skal sikre en god overgang, men tænker at det kræver ekstra/mange ressourcer, hvis begge dele skal praktiseres. - I fht. det med at udarbejde en samarbejdsaftale indeholdende mål og handlinger i overgangsfasen med tids- og handleplan samt ansvarsfordeling. Forslaget er som sådan relevant og ok, men vi kan være bekymrede for, at det kan blive en tidsrøver og noget bureaukratisk. Altså at skriftligheden kommer til at tage for meget tid og ikke må blive for detaljeret og tung, så tiden går fra børnene. Der eksisterer i dag gode uskrevne aftaler, som fungerer godt. - Evt. overveje hvis man beslutter, der skal foreligge skriftlig samarbejdsaftale offentligt, om man kunne have en gængs skabelon eller nogle forslag til samarbejdsaftale, som er lavet centralt, og som er hurtig og nem at skrive i? Hvor man dog kan justere, så det passer til det, man ude på de enkelte enheder, vælger at sætte i gang i overgangsfasen. - Gælder det med, at arrangere besøg mellem førskolegruppen og den skole, børnene skal starte i samt punkterne omkring overleveringssamtaler også friskoler og privatskoler? Vi har en del forældre herude, som benytter en friskole, og de kunne godt tænke sig et øget samarbejde med friskolen. Pt. har vi kun overlevering med friskolen, når der er særlige hensyn eller omstændigheder omkring et barn. Camilla Nedergaard Kjærsig Leder i Nr. Vium Børnehus Bjarke Lindholdt, formand i forældrebestyrelsen Forældrebestyrelsen i Nr. Vium Børnehus 13. Kære Jens Ole. Hermed udtalelse fra Kirkeskolens bestyrelse - mødet d. 30/5-16. Ingen særlige bemærkninger, da forslaget er lig det skolen gør i dag.

8 Flemming Libner skoleinspektør Kirkeskolen Kære Jens Ole. Lige en yderligere bemærkning til principperne: Følgende sætning i fm. med overgangen til 7. klasse er no go på Kirkeskolen - det strider i den grad mod skolens principper og erfaringer. Desuden er den yderst upædagogisk set ud fra, at eleverne kan vrage mellem de andre elever, hvilket vil marginalisere yderligere for nogle af børnene. Vi arbejder ud fra professionelle og objektive kriterier - ikke subjektive og uprofessionelle principper. Eleverne har mulighed for at fremsætte ønske om, hvilke kammerater man gerne vil i klasse med. Skolen danner klasser ud fra pædagogiske overvejelser og tilstræber at efterkomme mindst et af elevens ønsker. Flemming Libner skoleinspektør Kirkeskolen 14. Høringssvar til Dagtilbud og Undervisning: Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune I Alkjær Børneunivers er vi positive til formalisering af overgange mellem forskellige institutioner; dog har vi nogle tilføjelser, som vi gerne ser indarbejdet i det endelige arbejde. Dog først en anerkendelse af, at der forventes en vis form for selvstyre - med hensyntagen til lokale forudsætninger. Vi ønsker:

9 En tydeliggørelse af sundhedsplejerskernes rolle i overgangen mellem hjem og start i dagpleje/vuggestue. En klarere opmærksomhed på skriftligt materiale. En mere detaljeret beskrivelse af forventningsafstemning de forskellige institutioner imellem. At evalueringsmøder skole og før-skolegrupper imellem gøres obligatorisk. Vi undres over fraværet af holdning til det vigtige flygtningearbejde, der foregår blandt institutionerne. Der er problemstillinger, der er specielle for familier, der dels ikke er dansktalende, dels har anden kulturel baggrund. Der er også de familier, der er traumatiserede i forskellig grad og som derfor kan have svært ved, umiddelbart, at tilpasse sig institutionsverdenen og de krav, der stilles. Hvis kommunen vil leve op til sine intentioner om sømfri overgange, bør der skrives et særskilt afsnit om præmisser for flygtningebørn og deres familier. Bl.a. med hensyntagen til den, ofte, manglende erfaring med daginstitutionen og dens forventningerne. På vegne af MED-udvalget ved Alkjær Børneunivers Conny Søgaard 15. Høringssvar fra Enheden i Tarm vedr. Principper og Retningslinjer for overgangene i RKSK I Enheden i Tarm er vi positive overfor det udarbejdet forslag til Principper og Retningslinjer for overgangene i RKSK. Vi tænker, at det er vigtigt at vi som fagprofessionelle har fokus på at skabe de bedst mulige overgange for alle børn i enhver situation, hvilket forslaget kan være med til at sikre, ved at vise vejen for en god overgang Vi kunne dog godt tænke os at der var mere fokus på: Sundhedsplejerskens rolle i forhold til overgangen fra hjem til dagpleje/vuggestue vi ønsker os et mere formaliseret samarbejde med dem.

10 Vi savner et fokus på overgangene for de flygtningebørn der kommer til kommunen dels når de skal stifte bekendtskab med den danske institutionsverden, men også når de skal begynde i modtageklasse/skole. Feedbacken fra skole til institutioner om resultatet af førskolearbejdet, skal være en SKAL opgave og ikke kun en mulighed. Dette for at højne og kvalificerer førskolearbejdet i institutionerne. Her kunne vi stille spørgsmålet: Er det børnene der skal være skoleparate eller skolerne der skal være børneparate Ideen med at tilbyde ALLE forældre en samtale med både institution og skole lyder som en god ide dette forudsætter dog, at vi tænker og strukturer forældresamarbejdet anderledes end i dag. På vegne af MED-udvalget ved Enheden i Tarm Dagpleje, Klatretræet og Solstrålen Lene Henriksen 16. Høringssvar fra forældrebestyrelsen i Solstrålen angående principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing- Skjern kommune Maj 2016 I forældrebestyrelsen har vi på et møde drøftet det udsendte materiale om overgange. Da vi er en bestyrelse, der skal varetage dagplejebørnenes og børnehavebørnenes interesser, er det der vores fokus har været i materialet. Vi er kommet frem til følgende punkter, som enten undrer os eller som vi gerne så ændret: Overgange fra børnehave til skole Det ville være rart, hvis man som forældre til et kommende skolebarn, kunne aflevere ønske om, hvem man gerne ville have sit barn i klasse sammen med (på samme måde, som der står beskrevet fra hovedskole til overbygning). Det at barnet har en god ven med sig i sin nye klasse, kan være med til at gøre skolestarten god og tryg. Vi er bevidste om, at det skal være et ØNSKE som skolen kan prøvet at opfylde og ikke et krav. ser børnene i deres trygge omgivelser i løbet af førskoleforløbet. Det er jo ikke kun børnene, der skal være skoleparate, men det burde også væres skolen, der var børneparat. t i forløbet. Det kunne f.eks. være, at vedkommende deltog kort i et af de første informationsmøder. Det er med til at skabe tryghed for forældrene, når de kender/har set de voksne, der skal være sammen med deres barn i den næste fase i barnets liv. foreslår, at ordlyden ændres fra forældre tilbydes en individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra børnehaven og skolen inden skolestart til forældre kan ønske., da vi tænker, at der let kan blive brugt mange

11 ressourcer unødigt. Det er ikke alle forældre, der vil opleve at have behov for en sådan samtale, men alligevel vil takke ja til den, hvis den bliver tilbudt. Der er derimod nogle, som vil opleve det som et positivt tiltag og derfor er det fint, at muligheden er der. Overgange fra barsel til dagpleje

12 Det er svært at finde ud af, hvilken dagplejer, man gerne vil ønske, når man intet kender til de enkelte personer. På listen står jo blot et navn. Når man får brev fra pladsfordelingen står der igen blot et navn. Navnet siger jo intet om, hvem den enkelte dagplejer er og hvad vedkommende står for. Det ville være rart, hvis den enkelte dagplejer kort fortalte lidt om sig selv gerne med et billede - i f.eks. en pjece, som fulgte med det velkomstbrev, som man modtager fra pladsanvisningen. dagplejegrupperne. Dette kunne f.eks. arrangeres ved, at man kontakter dagplejekoordinatoren og spørger, hvornår det kunne passe at komme på besøg. Når man besøger en hele gruppe dagplejere enten i legestuen eller på legepladsen, får man hurtigt et indtryk af flere personer. Det skulle naturligvis være muligt for de enkelte grupper at sige fra, hvis det passer dårligt en dag. t ville være rart, hvis man fik besked tidligere end 1½ måned før opstart (dette gælder også fra dagpleje til børnehave). Det tidligere svar åbner mulighed for bedre at planlægge resten af barslen. Ligeledes giver det bedre mulighed for at finde en anden dagplejer, hvis man føler sig nødsaget til at fravælge den tildelte dagplejer. Overgange og særlige forhold i forhold til tosprogede og flygtninge/indvandrere Vi undrer os over, at arbejdsopgaverne både i forhold til modtagelse og videregivelse af flygtninge/indvandrere og tosprogede slet ikke er nævnt. Ligeledes er udfordringerne for og med denne gruppe heller ikke nævnt, hvilket vi finder mangelfuldt. Hilsen Forældrebestyrelsen i Solstrålen, Tarm 17. Udtalelse vedr. retningslinjer omkring overgange Bestyrelsen ved Ringkøbing skole har på et ordinært møde den 23. maj 2016 behandlet det fremsendte materiale. Bestyrelsen ønsker at udtale følgende: - Retningslinjerne vil være en god sikring af et ensartet niveau i kommunen, og vi bemærker med glæde, at de som helhed svarer godt til den praksis, der i forvejen er gældende på Ringkøbing Sko-le. Vi anser retningslinjerne for at være et godt redskab i forbindelse med diverse overgange. Materialet synes fint gennemarbejdet. - De generelle principper fastsætter på side 5, at "Den afgivende enhed indhenter forældrenes accept til at overdrage alle relevante oplysninger om barnet til den modtagende enhed." Vi mener, at punktet blot skal sikre, at en sådan accept fra forældrene indhentes, men at det i øvrigt bør være op til den afgivende og den modtagende enhed at aftale indbyrdes, hvem af dem der rent faktisk indhenter accepten. Accepten bør være formaliseret og skriftlig. - På side 8 ønsker vi, at punkt nr. 4 Eleverne har mulighed for at fremsætte ønske om, hvilke kammerater, man gerne vil i klasse med ( ) udgår og erstattes med Skolen danner klasser ud fra pædagogiske overvejelser og de afgivende lærernes kendskab til elevernes faglige, personlige og sociale kompetencer. Skolen kan give eleverne mulighed for at fremsætte ønske om, hvilken bedste ven de gerne vil i klasse med, og skolen tilstræber at efterkomme mindst ét af disse ønsker. Punktets endelige formulering skal slå fast, at skolens kendskab til den

13 enkelte elevs faglige, personlige og sociale kompetencer har forrang frem for elevens personlige ønsker. Udtalelsen fremsendes hermed. Thomas Faaborg 18. Klittens Børnehus Høringssvar vedr. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern kommune Personalegruppen har følgende kommentarer til det udsendte materiale: Under punktet Fra børnehave til børnehaveklasse/sfo : Forældrene tilbydes en individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra børnehaven og skolen inden skolestart. - Dette vil medføre en voldsom forøgelse af ressourceforbrug ved overleveringen. Aktuelt bliver hovedparten af børnegruppen overleveret ved et fællesmøde mellem dagtilbud, SFO og skole på ca. 2 timer mens det kun er børn, der har en handleplan med særlig fokus, der får tilbudt en individuel overleveringssamtale (sammen med tværfaglig samarbejdspartner). På vegne af personalemødet: Finn B. Pedersen Dagtilbudsleder Parallelvej Hvide Sande Telefon: klittens-boernehus@rksk.dk Dato: 1. juni Stauning 2. juni 2016 Udtalelse vedrørende overgange Vi har som Fællesbestyrelse for Stauning Skole og Børnehave ingen nævneværdige kommentarer til Forslag til principper og retningslinjer for den gode overgang. Det skyldes, at politikken falder meget fint i tråd med, hvad vi allerede praktiserer i overgangene mellem dagplejen og børnehaven samt

14 videre til skole og SFO. Her lægges der vægt på netop tryghed, forudsigelighed og anerkendelse for det enkelte barn samt samarbejdet mellem både forældre og de forskellige professionelle omkring barnet. På vegne af Fællesbestyrelsen for Stauning Skole og Børnehave Jette Gammeljord Aarup 20. Videbæk, den 14. juni 2016 Høringssvar angående Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune fra Videbæk skole. Materialet virker gedigent, gennemarbejdet og sætter bestemt den rigtige retning. Processerne, som er beskrevet, passer godt til vores overgange. Vi tænker dog, at hvis det skal være principper, så er det for detaljeret og styret og efterlader ikke meget til den enkelte institutions kultur. På vegne af Skolebestyrelsen på Videbæk Skole Karina Degryr 21. Et super godt materiale som er nemt at forholde sig til. Vi har lige nogle enkelte kommentarer til materialet. Side 6 fra dagpleje/vuggestue til børnehave Inden start i børnehaven tilbydes familien et besøg i børnehaven hvor fælles forventninger til hinanden afstemmes. Medarbejderne i børnehaven forudsættes at orientere sig i data, og det forventes at dagplejen giver besked, hvis der er oplysninger der er vigtige omkring barnet. Side 7 Der arrangeres besøg mellem før-skolegruppen på den skole, som børnene senere skal starte på. Ved behov tilbydes forældrene en individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra børnehaven og skolen inden skolestart. Hilsen Elsebeth Jensen Spjald børnehave

15 22. Videbæk d. 21. juni 2016 Høringssvar vedr.: Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi synes, det er rigtig godt materiale. Vi har bare lige en bemærkning til afsnittet : Fra Børnehave til børnehaveklasse/sfo : Forældrene tilbydes en individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra børnehaven og skolen inden skolestart Vi synes, det er mange ressourcer at skulle bruge på dette, da både institutionen og forældrene i forvejen udfylder papirer omkring barnet - og disse oplysninger danner baggrund for overleveringssamtalerne mellem skolen og institutionen. Lokal MED Lions Clubs Børnehave, Videbæk 23. Høringssvar vedr. principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing- Skjern kommune. Vi har følgende kommentarer til materialet: Fint materiale, men meget detaljeret, levner ikke meget plads til forskellighed. De selvejende enheder bør skrives ind i materialet, da det ikke kun er kommunale enheder der arbejder med dette. Vedr. bestemte typer af overgange: da enhederne er meget forskellige i størrelse og kultur bør det være op til den enkelte enhed vælge hvilken metode der benyttes. F.eks. har vi ikke en kontaktpædagog pr. barn i vuggestuen, men 2, da en pæd. åbner og en pæd. lukker. Side 7 pind 4: det er meget tidskrævende, hvis alle børn skal tilbydes en overleveringssamtale, hvor der er repræsentanter fra både skole og bhv. Vi tilbyder disse samtaler ved særlige behov. Venlig hilsen Lene Dybdal Hemmet Børnehus 24. Høringssvar vedrørende:

16 Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern kommune Fra Hover-Torsted Børnehus, vil vi rose udkastet og har kun enkelte bemærkninger: Forældrene tilbydes en samtale, tre måneder efter opstart i dagpleje, vuggestue og børnehave. Forældrene tilbydes en individuel overleveringssamtale med repræsentanter fra børnehave og skole inden skolestart ( der tilføjes), hvis det skønnes nødvendigt i forhold til barnets udvikling og trivsel. Conni Degryrr Vibeke Due Hansen Trine Rejkjær Daginstitutionsleder Pædagog i vuggestuen Pædagog i børnehaven Hover-Torsted Børnehus 25. Høringssvar fra Enheden Rindumområdet Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Generelt synes vi, materialet er alt for omfattende, at der er mange selvfølgeligheder/banaliteter, vi alle kan sig tjek til, som gør, at materialet bliver for omfattende og samtidig mindre klart og overskueligt. Vi synes, der bliver brugt for megen energi på at følge hvert enkelt barn, eller hvert enkelt barn og forældre fra det ene tilbud til det næste. I stedet synes vi, at vi skal bruge energien på vejen, så den bliver let for barn og forældre at gå på. I forbindelse med overgangen fra dagpleje til børnehave, har vi fået en hel masse forærende som følge af dagplejens tilknytning til institutionerne. Det at personalet ser hinanden i andre sammenhænge, gør overgangene så meget mere smidige. Dagplejerne kommer i højere grad i institutionerne til legestue, til personalemøde (også selvom mødet er for dagplejere), for at hente noget hos dagplejepædagogen eller lederen, til møde i LokalMED, hvor man hører hinandens udfordringer, til møde i udviklingsteamet, til fællespersonalemøder. Personalets kendskab til hinanden gør børnenes overgang lettere. Personalets kendskab til den hverdag barnet kommer fra og kommer til betyder noget for den måde personalet kan planlægge arbejdet og overgangen henholdsvis i dagplejen/børnehaven.

17 Det er den samme antagelse som ligger til grund for tanken om, at det er vejen vi skal arbejde på også i forhold til overgangen fra børnehave til skole. Vi har alle sammen gået i skole og ved nok hvordan det er. Men måske er der sket noget siden vi gik ud af skolen!!?? Vi synes, det er vigtigt at personalet i børnehave/skole tager på besøg hos hinanden. (Praktik er sikkert for omfattende/ambitiøst i forhold til vores ressourcer). I stedet for personalet i skole/sfo har en forestilling (fordom) om børnehavens hverdag er det vigtigt, de har et kendskab, så de kan møde børnene hensigtsmæssigt. På samme måde bør personalet i børnehaven have kendskab til skolen, hvordan skal de ellers forberede børnene og vejlede forældrene!!?? Konkrete kommentarer Til overgangen fra børnehave til skole: vi synes, det er nødvendigt at lave individuelle overleveringer med deltagelse af personale og forældre, omkring børn med særlige udfordringer. Side 6: Fra hjem/sundhedsplejerske til dagpleje/vuggestue, pind nr. 3 skal slettes. Fra dagpleje/vuggestue til børnehave pind 3 slettes eller skrives om. Forældrene skal ALTID komme på besøg uanset om barnet har været der med dagplejen!!! (Vi gætter på, det er en pind, der er arvet fra skolens kontekst, hvor den kan være meningsfuld). Modellen på side 12 er rigtig god og kunne danne grundlaget for det der skal stå i Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Hvorefter vi har mulighed for at lave lokale aftaler med udgangspunkt i, om vi som os er en Enhed, der samarbejder med en Enhed eller vi er en Helhed. Karin Jensen Enhedsleder Rindumområdet 26. Høringssvar fra Helheden Lem angående Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Det er positivt, at der sendes signaler om vigtigheden i de overgange barnet møde i sin opvækst. Dernæst vil vi gerne påpege, at det almindelig vist, er politikerne der laver politikker, og bestyrelserne der laver principper for skolens drift. Det vil være positivt med en mindre detaljeringsgrad, som dermed giver friheden til at skabe retning for den enkelte enheds bestyrelse. Dagplejen, børnehaven, SFO en og skolens personale er meget opmærksomme på betydningen af overgangen for børnene og er enige i, at det er vigtigt med fokus på opgaven, men der er intentioner i

18 politikken, som er tidskrævende og dermed får indflydelse på detailplanlægningen i enhederne. Det kan betyde en prioritering i andre opgaver. Vi har en enkelt bemærkning vedr. overgangen fra dagpleje til børnehave, hvor det kan være lige så vigtigt med et overleveringsmøde med deltagelse af forældre, dagplejer, dagplejepædagog og børnehaven, så alle ved, hvad der er sagt. Dog vil vi også gøre opmærksom på, at det er tidskrævende for alle parter. Det er samme problematik angående overgangen fra børnehave til skole, at intentionen om at forældrene har ret til et møde er positivt, men det er tidskrævende for alle parter. På vegne af bestyrelserne i Troldehuset og på Lem Stationsskole Marianne Kipker 27. Videbæk den 20. juni 2016 Høringssvar vedr.: Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing- Skjern Kommune. Vores høringssvar tager udgangspunkt i de overgange, som vi er berørte af. Det vil sige overgange fra: Dagpleje/vuggestue til børnehave Børnehave til skole Børnehave til specialtilbud. Først vil vi pointere, at materialet virker gennemskueligt, let læseligt og giver et godt overblik. Vi synes, at materialet er rigtig godt beskrevet.

19 Materialet giver et godt overblik over den gode overgang, hvor formålet er at sikre barnet tryghed, forudsigelighed og anerkendelse. Det sikrer også, at alle børn i RKSK får lige betingelser i overgangene. Vores oplevelse er, at det er en beskrivelse af det vi allerede gør i Videbæk by. Gitte Højbjerg Leder Børnehaven Solstrålen, Videbæk Høringssvar: Forslag til principper og retningslinjer for den gode overgang. Først vil vi gerne anerkende det store arbejde, som arbejdsgruppen har lagt i udarbejdelsen af forslaget. Overordnet set rammer det retningsangivelsen i Børne- og Familiepolitikken godt. Der er mange vigtige og rigtig gode ting, som skolebestyrelserne på den enkelte skole kan arbejde med. Vi finder det dog bekymrende, at udarbejdelsen af principper og retningslinjer er centraliseret det ser vi klart som værende en skolebestyrelsesopgave. Der kan være forhold, der kræver udarbejdelse af lokale principper selvsagt i tråd med intentionerne i Børne- og Familiepolitikken. Vi finder det udarbejdede forslag for detaljeret, og synes det binder os i forhold til at udvikle egne løsninger. Vi ønsker at forslaget udarbejdes som et inspirationskatalog til os i de lokalebestyrelser, og at det overlades til os at udarbejde de endelige principper og retningslinjer. På vegne af skolebestyrelsen ved Amagerskolen Venlig hilsen Brian Elgaard Skoleleder Amagerskolen

Principper og retningslinjer for gode overgange ved helheden Spjald Skole

Principper og retningslinjer for gode overgange ved helheden Spjald Skole Returadresse Spjald Skole Halvejen 2, 6971 Spjald Viceskoleleder Helle Kruse Hindø Telefon 9974 2803 E-post og hjemmeside helle.hindoe@rksk.dk spjald-skole.skoleporten.dk Dato 31. januar 2018 Sagsnummer

Læs mere

Dagtilbud og Undervisning. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dagtilbud og Undervisning. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Dagtilbud og Undervisning Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Godkendt i Børne- og Familieudvalget 27. september 2016 1. Indledning Det fremgår af Børne-

Læs mere

Organisering og ledelse af det samlede område

Organisering og ledelse af det samlede område edoc sagsnummer 15-042500 Organisering og ledelse af det samlede område 1. Januar 2018 Indledning Der er udarbejdet en organisationsplan for organisering og ledelse af det samlede område i Dagtilbud og

Læs mere

Organisering og ledelse af det samlede område

Organisering og ledelse af det samlede område 2013020133EA Organisering og ledelse af det samlede område 1. januar 2014 Indledning Der er udarbejdet en organisationsplan for organisering og ledelse af det samlede område i Dagtilbud og Undervisning.

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Oplæg til Børn og Familieudvalget den 22. januar 2018 fra Dagtilbud og Undervisning og Pædagogisk

Læs mere

Den Røde Tråd - Skolestart

Den Røde Tråd - Skolestart Den Røde Tråd - Skolestart Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for børn

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2016 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Forældre/børn bestiller og betaler via ForældreIntra hos Ejvinds Bageri Skolen har ingen udgifter til ordningen

Forældre/børn bestiller og betaler via ForældreIntra hos Ejvinds Bageri Skolen har ingen udgifter til ordningen Frokost/spiseordninger i skoler og dagtilbud i Ringkøbing-Skjern Kommune Mad leveret udefra Kirkeskolen Forældre/børn bestiller og betaler via nettet hos restauranten Pakhuset Skolen har ikke udgifter

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Opgørelse over børnepasning 2018 Inst. nr. Bygningsmæssig kapacitet Normering Gns. antal Belægn.

Læs mere

Kastaniehaven Ændring af tidspunkt for valg: Godt at tidspunktet er ændret til april, så det følger tidspunkt for tidlig skolestart.

Kastaniehaven Ændring af tidspunkt for valg: Godt at tidspunktet er ændret til april, så det følger tidspunkt for tidlig skolestart. Alle indkomne høringssvar om ny revideret styrelsesvedtægt Februar 2019 Kastaniehaven Ændring af tidspunkt for valg: Godt at tidspunktet er ændret til april, så det følger tidspunkt for tidlig skolestart.

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

Byrådet. Direktionen. Digital Udvikling. Planlægning. Kommunale Ejendomme. Byg og Miljø. Land og Vand. Autisme

Byrådet. Direktionen. Digital Udvikling. Planlægning. Kommunale Ejendomme. Byg og Miljø. Land og Vand. Autisme Organisationsdiagram Byrådet Direktionen Viden og Strategi Økonomi Politisk Administrativ Sekratariat Intern Udvikling og Personale HR-udvikling Service og Digitalisering Koncern-IT Kommunikation Ekstern

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

SKOLESTART Klar, parat start!

SKOLESTART Klar, parat start! SKOLESTART 2017 Klar, parat start! Velkommen til 0. klasse Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i 0. klasse. Kære børn og forældre Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i børnehaveklassen. Samarbejdet

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

Det er også vigtigt, at forældre kan være trygge og har oplevelse af, at vigtig viden ikke går tabt.

Det er også vigtigt, at forældre kan være trygge og har oplevelse af, at vigtig viden ikke går tabt. ½ Indledning Det er vigtigt for os at give børnene gode betingelser for skift mellem dagpleje, børnehave og skole, således at ethvert barn og ung ved overgang fra én institution til en anden og i institutionen

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave Samarbejde Skole - DUS - børnehave Samarbejdsaftale for Børnehaven Dannerhøj, Visse Daginstitutionen Tophøj, Visse Nøvling Skole, DUS og børnehave 2009-2010 Baggrund for samarbejdet Samarbejdsgrundlaget

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD Februar 2014 Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/5 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg

Læs mere

for børn med behov for en særlig indsats

for børn med behov for en særlig indsats DEN GODE OVERGANG for børn med behov for en særlig indsats FRA DAGTILBUD TIL SKOLE I VARDE BY Fælles retningslinjer for dagtilbud og folkeskoler i Varde by for overgangen fra dagtilbud til skole for børn

Læs mere

Den sammenhængende børnepolitik

Den sammenhængende børnepolitik Den sammenhængende børnepolitik De overordnede rammebeskrivelser af overgangene i barnets / den unges liv Juni 2012 Forord Tema 5 i den sammenhængende børnepolitik omhandler overgangene i barnets / den

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2015 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Tidspunkt for valg til Bestyrelsen/ Valgperiode Det giver rigtig god mening, at flytte valg til bestyrelse til april, grundet tidlig SFO start

Tidspunkt for valg til Bestyrelsen/ Valgperiode Det giver rigtig god mening, at flytte valg til bestyrelse til april, grundet tidlig SFO start Høring om ny revideret styrelsesvedtægt Sammenfatning af februar 2019 Institution Allindelille Bengerds Bøgely Valg til bestyrelsen Bestyrelsens sammensætning Styrelsesvedtægten er mangelfuld i forhold

Læs mere

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? MÅL for indsatsen med sammenhæng i børns overgang fra hjemmet til dagtilbud, fra dagpleje til børnehaven og i mellem grupperne i 0-6 års

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen

Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen Dagsorden Bestyrelsesmøde: Mandag den 09/05 kl. 18.30 21.00. Mødeleder: Anne Mette Kaffe: Jette Afbud: Mariane, Henning 1. Tidspunkt 18.30 18.35 Godkendelse

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo Breve til kommende forældre Tidspunkt: Inden Web-indskrivningen starter Formål: At byde nye forældre velkommen og fortælle om indskrivningen Ansvarlige: Skolens kontor Førskolearbejdet i børnehaven Førskolearbejdet

Læs mere

OVERGANGE. fra dagtilbud til skole og SFO i Malling skoledistrikt værdier, indsatsområder og handleplaner

OVERGANGE. fra dagtilbud til skole og SFO i Malling skoledistrikt værdier, indsatsområder og handleplaner OVERGANGE fra dagtilbud til skole og SFO i Malling skoledistrikt 2013-2014 - værdier, indsatsområder og handleplaner Det overordnede mål er formuleret i Århus Kommunes indsats for udsatte børn og unge

Læs mere

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale.

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. Sammenhængskraft mellem dagpleje eller vuggestue og børnehave i overgangen Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Samtaler

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl I Vildrosen

Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl I Vildrosen Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl. 19.00-21.15 I Vildrosen Afbud: Cathe Punktets Tema art Punkter til evt. 1. I Nyt fra formanden Orientering om, hvad der er af nyt

Læs mere

Overgang fra børnehave til SFO/skole

Overgang fra børnehave til SFO/skole Overgang fra børnehave til SFO/skole Overgangskonceptet er revideret i august 2013 på baggrund af en rundspørge blandt alle skoler og børnehuse omkring samarbejdet og overgangen fra børnehave til SFO og

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE December 2011 Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/5 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg Kommunes Skolevæsen er det muligt at søge udsættelse

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Vi håber, at vi på denne måde

Læs mere

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang for børn med særlige behov Hvorfor sætte fokus på den gode overgang? Alle offentlige

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. til børnehave

DEN GODE OVERGANG. til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave Indledning I Danmark går stort set alle børn i alderen 0-6 år et dagtilbud 1 hver dag. Det giver dagtilbuddene en unik rolle i forhold til

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Der er fra skoleåret 2019-2020

Læs mere

at skabe respekt for det fælles læringsrum, gensidig tillid og interesse for børnenes udvikling, uddannelse og trivsel

at skabe respekt for det fælles læringsrum, gensidig tillid og interesse for børnenes udvikling, uddannelse og trivsel SKOLE/HJEM SAMARBEJDET: Overordnet mål: at der etableres et frugtbart, forpligtende, dialogbaseret skole/hjem-samarbejde til gavn for elevernes trivsel, udvikling og uddannelse. Målet for skole/hjem-samarbejdet

Læs mere

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Give 2009-2010 Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis børnehaverne, SFO og skole for derigennem bl.a.

Læs mere

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Center for Skole og Dagtilbud Forord Børn fødes med et væld af ressourcer, med en medfødt nysgerrighed og lyst til at lære. Læring og udvikling sker fra dag et i barnets

Læs mere

Bilag 2 Høringssvar vedrørende styrelsesvedtægt 2015/2016

Bilag 2 Høringssvar vedrørende styrelsesvedtægt 2015/2016 Bilag 2 Høringssvar vedrørende styrelsesvedtægt 2015/2016 Afsender af høringssvar Indhold i høringssvar Forvaltningens svar Skole 1 Avedøre Skole på Avedøre Skole tog styrelsesvedtægten til efterretning

Læs mere

Resultatet af Brugerundersøgelsen Højvangshaven Marts 2014.

Resultatet af Brugerundersøgelsen Højvangshaven Marts 2014. Vil du anbefale Højvangshaven til andre forældre? I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Resultatet af Brugerundersøgelsen Højvangshaven Marts 2014. Det er et super flot resultat, som vi er stolte

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Dato: Klokken: Blad nr.: 6. Fraværende: Jacob. Punkt 1. ELEVRÅDET. Orientering.

Bestyrelsesmøde. Dato: Klokken: Blad nr.: 6. Fraværende: Jacob. Punkt 1. ELEVRÅDET. Orientering. Blad nr.: 6 Fraværende: Jacob. Punkt 1. ELEVRÅDET. Orientering. Elevrådet arbejder netop nu med kostumerum, legepatrulje, demokratikursus og plan for sal og multibane. Har søgt om penge til legepatruljekursus.

Læs mere

NYTTIGE TELEFONNUMRE.

NYTTIGE TELEFONNUMRE. NYTTIGE TELEFONNUMRE. Malling dagtilbud kontor 86 93 62 32/29204224 D.I.I. Børnehuset Østerskov 87 13 81 21 D.I.I. Børnehuset Tværgade 87 13 81 37 D.I.I. Malling Eghovedvej 87 13 83 73 D.I.I. Børnehuset

Læs mere

Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune

Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune CPR/CVR: SVA RPOSTKA SSE:[4638] SVA REMNE :[13735] DE STINATION:[EBOK SKMDP RINT] POST:[B] FORM:[1 A lm brev duplex S/H] DIALOG[1] Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune Vejle Kommunes

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK Gode sammenhænge Barnets spor SKIVE.DK Forord: Den Sammenhængende Børnepolitik i Skive kommune handler om alle vores børn og har fokus på det hele børneliv. Vores vision er, at alle børn i Skive Kommune

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2019 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og nye udfordringer. Hvilket giver muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Forældre, skole, sundhedspleje, PPR samt Familierådgivningen og Børnehandicaprådgivningen 2 Kære læser Med Retningslinjer

Læs mere

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Ikær 2018-2019 Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO

Læs mere

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD OPFØLGNING OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD Overgang for børn med særlige behov fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave startes i god tid. Specialpædagogisk og psykolog

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Notat Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Krav til sprogvurdering og sprogunderstøttende indsats Sprogvurderinger af 3-årige

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/6 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg Kommunes

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Givskud Den gode overgang mellem børnehave og skole

Givskud Den gode overgang mellem børnehave og skole Givskud 2017-2018 Den gode overgang mellem børnehave og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Stjerneskuddet, SFO og skolen i arbejdet med Den gode

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

Velkommen i vores folkeskoler

Velkommen i vores folkeskoler Velkommen i vores folkeskoler Oktober 2018 Center for Skole og Dagtilbud Velkommen i skole Egedal Kommune byder velkommen til vores folkeskoler. At starte i skole er begyndelsen på en ny og vigtig tid

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Sammenhænge i børns overgange i dagtilbud i Assens kommune.

Sammenhænge i børns overgange i dagtilbud i Assens kommune. Sammenhænge i børns overgange i dagtilbud i Assens kommune. Børn og Kultur vil hermed præsentere Assens modellen for hvordan der arbejdes konkret og pædagogisk med overgange for børn. Modellen indeholder

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Årshjul for arbejdet med visitation er et arbejdsredskab til brug for Vordingborg Kommunes skoler der beskriver arbejds-

Læs mere

Sagsgange og handleguides for dagplejen.

Sagsgange og handleguides for dagplejen. Sagsgange og handleguides for dagplejen. Brugen af trivselsskemaerne er et led i den tidlige forebyggelse og indsats som Vejen Kommune har stort fokus på. Vejen Kommunes definition på forebyggelse opdeles

Læs mere

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole Ikær 2015-2016 Brobygning mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO og skole,

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest SE MIG! jeg er på vej Skoledistrikt Vest En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole. De er spændte

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger.

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes Principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Att.: Thomas Palner, Økonomichef. Billund Kommune. Ang. Forslag om start i børnehave fra 2,8 år. 28. august 2011

Att.: Thomas Palner, Økonomichef. Billund Kommune. Ang. Forslag om start i børnehave fra 2,8 år. 28. august 2011 Att.: Thomas Palner, Økonomichef Billund Kommune Ang. Forslag om start i børnehave fra 2,8 år. 28. august 2011 Hermed høringssvar fra Daginstitutionerne i Vorbasse: Vi har i bestyrelsen for Børnehuset

Læs mere

Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen

Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen Stauning Skole Stauning Bhv. Fællesbestyrelsen Dagsorden Bestyrelsesmøde: Onsdag den 26/10 kl. 18.45 21.15 Mødeleder: Carsten Kaffe: Anne Mette Afbud: 1. Tidspunkt 18.45 18.50 Godkendelse af referat, dagsorden

Læs mere

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats.

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats. Tilsyn Uanmeldt tilsyn 29. oktober 2014 Bostøtte korpset Leder Mette Raabjerg Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet 2014

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

Skoledistrikt Kommentarer fra høringssvar Center for Dagtilbud og Skoler Espergærde Skoledistrikt

Skoledistrikt Kommentarer fra høringssvar Center for Dagtilbud og Skoler Espergærde Skoledistrikt Kommentarer til høringssvarene: Skoledistrikt Kommentarer fra høringssvar Center for Dagtilbud og Skoler Espergærde Skoledistrikt Elevrepræsentanter. Eleverne ønsker dog at fastholde 17, hvoraf det fremgår,

Læs mere

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Vi arbejder med børn med særlige behov Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Indhold Forord............................................... 5 1. At få øje på barnet....................................

Læs mere

Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen

Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen Velkommen til Ahlmann-skolen For de fleste børn er overgangen fra børnehave til skole præget af store forventninger til de nye muligheder

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber

Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber I København ser vi børn og unges trivsel,

Læs mere

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE - mellem skoler, institutioner og klubber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Indhold Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber 3 Børn

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2016 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og udfordringer. Muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution til skole. Den

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole.

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Denne samarbejdsaftale omfatter alle kommende skolebørn i Hals Skoles skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på Mål

Læs mere

Referat fra møde i skolebestyrelsen torsdag d. 8. maj 2014 kl

Referat fra møde i skolebestyrelsen torsdag d. 8. maj 2014 kl Referat fra møde i skolebestyrelsen torsdag d. 8. maj 2014 kl.18.30 20.30 Fremmødte: Birgitte, Karoline, Dion, Gitte, Jesper, Pia og Kirsten (referent) Afbud: Maibritt 1. Godkendelse af referat fra mødet

Læs mere

Afholdelse af status- opfølgnings- og overleveringsmøder på børn, der har døgnophold i Specialcenter Rabu

Afholdelse af status- opfølgnings- og overleveringsmøder på børn, der har døgnophold i Specialcenter Rabu Postadresse Fyrparken 11. 6710 Esbjerg V Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 19. april 2013 Journal nr. Sagsbehandler Alice Øvlisen Brun Telefon direkte 23 27 96 86 E-mail albru@esbjergkommune.dk Afholdelse

Læs mere

Strategien understøtter i høj grad den røde tråd

Strategien understøtter i høj grad den røde tråd Høringssvar vedr. Strategi for Uddannelse og Job Fra: Sendes senest 9/12 2016 - på mail: cbltb@herning.dk 1. Strategien og handleplanen samlende bidrag til understøtte den røde tråd i børn læring om erhvervslivet

Læs mere

De Gode Overgange. Børnehave Skole. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Børnehave Skole. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Børnehave Skole Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle og indbyrdes

Læs mere

Vedr. høring Ny lovgivning vedrørende overgang fra børnehave til skole

Vedr. høring Ny lovgivning vedrørende overgang fra børnehave til skole 1 - Kreds 25 Høringssvar til ny overgang fra børnehave 14. januar 2019 Vedr. høring Ny lovgivning vedrørende overgang fra børnehave til skole Albertslund Lærerkreds har med interesse læst det udsendte

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV

FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ KØBENHAVN NV FORRETNINGSORDEN FOR FORÆLDRERÅDET KKFO BØRNEHUSET RØDKILDEN RØDKILDEVEJ 3 2400 KØBENHAVN NV 1 Rammer for forældrerådets virksomhed Stk. 1. Forældrerådet udøver deres virksomhed indenfor rammerne af den

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere