Aarhus Universitets økonomiske strategi for som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aarhus Universitets økonomiske strategi for som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang"

Transkript

1 Modtager(e): HSU Notat Aarhus Universitets økonomiske strategi for som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang 1. Baggrund Finansloven for 2016 indebærer en nedgang i de statslige indtægter for Aarhus Universitet og resten af universitetssektoren. Uddannelsesindtægterne falder som følge af dimensionering af uddannelser, omprioriteringsbidrag på 2 pct. årligt og fremdriftsreform med risiko for fremdriftsbøde. Myndighedskontrakterne har allerede i mange år været omfattet af et 2 pct. s omprioriteringsbidrag, hvilket formentligt vil fortsætte i de kommende år. Dertil kommer, at der på Finansloven for 2016 er afsat 1,4 mia. kr. mindre til de statslige forskningsråd, og derfor vil der også være endnu større konkurrence om de eksterne forskningsmidler. På den baggrund har bestyrelsen ønsket en økonomiplan, som beskriver, hvorledes AU vil forholde sig til de faldende indtægter. Økonomiplanen skal overholde to overordnede målsætninger. For det første skal AU fortsat kunne investere i strategiske indsatsområder og tilpasningen af universitetets profil. Det er en præmis i økonomiplanen, at AU fortsat skal have et årligt strategisk råderum på 100 mio. kr., og at fakulteterne har et tilsvarende råderum til at kunne medfinansiere de strategiske indsatsområder. Samtidig skal økonomiplanen sikre, at universitetet har budgetbalance i de kommende år. For det andet lægger Universitetsledelsen vægt på en glidende omkostningsreduktion, så større aktivitetsopbremsninger og større afskedigelsesrunder undgås. Indtægtsnedgangen er en markant udfordring, men indtægtsfaldet sker dog over en længere årrække. Endvidere har AU et godt udgangspunkt. AU har gennemført store besparelser i 2014 og haft et tilfredsstillende økonomisk resultat for Endvidere er budgettet for 2016 i balance. AU har en almindelig personaleomsætning på ca. 8 pct. årligt. Det betyder, at der kan opnås besparelser ved løbende at ansætte færre nye medarbejdere hver gang, et antal stillinger falder bort. Fakulteterne skal benytte sig af mulighederne for ansættelser, der sikrer deres strategiske udvikling (f.eks. ved at ansætte nye medarbejdere i områder, der ønskes styrket, mens stillinger i andre områder falder bort).

2 Forudsætninger Inden selve økonomiplanen præsenteres er det nødvendigt at præcisere nogle centrale forudsætninger. Side 2/10 1. Økonomiplanen tager afsæt i Budget og forholder sig til de større kendte ændringer og økonomiske udfordringer. Der er således ikke tale om et nyt budget. Budget vil blive udarbejdet i efteråret 2016, og økonomiplanen vil være et element i budgettet. Det betyder, at eksempelvis det forventede indtægtsfald ikke er ens i Budget og i Økonomiplanen samt i det kommende Budget , da forudsætningerne og forventningerne til indtægtsfaldet og omkostningsreduktionerne løbende ajourføres. 2. Økonomiplanen kvalitetssikrer og ajourfører universitetets forventninger til indtægtsgrundlaget og fokuserer på, hvordan universitetet kan tilpasse sine udgifter i forhold til de faldende indtægter. I budgettet indgår der traditionelt også stigende indtægter fra f.eks. nye uddannelser eller optag af flere studerende på eksisterende uddannelser. Det er dog kun nettoindtægterne, som indgår i økonomiplanen. 3. Universitetsledelsen forventer, at omprioriteringsbidragene på 2 pct. om året fortsætter efter 2019, og det vil i budget blive indarbejdet i hele budgetperioden. Fremdriftsbøden (dvs. reduktion i udbetaling af færdiggørelsesbonus, hvis et universitet kun delvist opnår målsætningerne om studietidsreduktion) vil være fuldt indfaset i I økonomiplanen er der indarbejdet en forventet bøde på samme niveau som for Der knytter sig en række usikkerheder til økonomiplanen. Især fremdriftsbøden og taxameterreform/finansieringsreform kan ændre billedet betydeligt. Disse usikkerheder kan på nuværende tidspunkt ikke kvantificeres sikkert og er derfor ikke indarbejdet i økonomiplanen. 5. Tidshorisonten for økonomiplanen er de kendte udfordringer, og fokus i økonomiplanen er derfor holdt til perioden Dimensioneringen har dog en længere indfasning end 2020 og vil først være fuldt indfaset omkring 2023/2024. Dimensioneringen omfatter primært Arts. Håndteringen af dimensioneringen på Arts er behandlet på bestyrelsesmødet den 26. april 2016, og indarbejdet i økonomiplanen. 6. Økonomiplanen er udarbejdet på baggrund af fakulteternes økonomiske planer. De enkelte fakulteterne har haft en inddragende proces og løbende behandlet deres økonomiske planer i deres samarbejdsudvalg, akademiske råd mv.

3 2. Den forventede udfordring I budgettet for blev faldet i indtægter opgjort til ca. 300 mio. kr. i perioden. I forbindelse med afslutningen af regnskab 2015 og første økonomirapport for 2016 er der sket en revurdering af flere budgetposter. Overordnet set er den samlede udfordring fra lidt større end de 300 mio. kr. (jf. tabel 1 nedenfor). Nedenstående tabel viser den akkumulerede udfordring i forhold til regnskab Når ændringen fra 2016 til 2019 fremgår, skyldes det for det første muligheden for at sammenligne med budget For det andet, at budgettet for 2016, som er det første år med f.eks. 2 pct. omprioriteringsbidrag, forventes at være i balance. Side 3/10 Tabel 1. Akkumuleret indtægtsfald i perioden De enkelte elementer i tabel 1 uddybes nedenfor: Ad 1. Uddannelsesindtægter De 2 pct. s omprioriteringsbidrag omfatter indtægtsfaldet, som følger af nedsættelsen af diverse uddannelsestakster med ca. 2 pct. om året. Dimensionering omfatter indtægtsfaldet, som følger af de indførte begrænsninger i optaget til udvalgte uddannelser. Fremdriftsbøde er den del af færdiggørelsesbonussen, som ikke udmøntes, hvis et universitet kun delvist opfylder sin målsætning om studietidsreduktion. En stigende andel af færdiggørelsesbonussen bliver afhængig af målsætningerne om studietidsreduktion, og dermed øges den potentielle fremdriftsbøde. Indtægtsfaldet som følge af fremdriftsbøden omfatter AU s forventninger om en positiv udvikling i den relative målopfyldelse fra 50 pct. i 2016 til 73 pct. i Denne målopfyldelse er fastholdt i Ændring Ændring mio. kr. niv Uddannelsesindtægter %'s omprioriteringsbidrag Dimensionering Fremdriftsbøde Myndighedsbetjening Forbedringer Øget udd.aktivitet Øvrige indtægtsændringer (resultateffekt) I alt ordinære drift ekskl. manglende overhead og inddækning Fald i eksterne tilskud Samlet indtægtsfald Ad 2. Myndighedsbetjening: Kontrakterne med Miljø- og Fødevareministeriet er i mange år blevet reduceret med 2 pct. om året i omprioriteringsbidrag. Indtægtsfaldet i tabel 1 er effekten heraf fremadrettet samt reduktioner pga. konkurrenceudsættelse. For de retsmedicinske ydelser er der nu også indført krav om årlige effektiviseringer på 2 pct. Dette er også indeholdt i tabel 1.

4 Ad 3. Forbedringer i indtægtsgrundlaget Fakulteterne forventer øgede uddannelsesindtægter på grund af øget optag af studerende på eksisterende (ikke-dimensionerede) uddannelser og enkelte nye uddannelser, samt at de studerende, bl.a. som følge af studiefremdriftsreformen gennemfører flere eksamener. Det vil som udgangspunkt dog også medføre stigende udgifter. I tabel 1 er derfor alene indregnet nettoeffekten af øgede uddannelsesindtægter, dvs. efter alle forventede merudgifter er afholdt. I tabel 1 er der desuden indregnet enkelte andre indtægtsforbedringer, såsom flere salgsindtægter på grund af nye prisberegninger mv. Side 4/10 Ad 4. Udviklingen i eksterne tilskud Fakulteterne har vurderet udviklingen i forbruget af eksterne tilskud forskelligt. ST forventer en reel nedgang i eksterne tilskud, mens AR, HE og BSS som minimum forventer at kunne fastholde samme niveau. ST's særlige situation er, at de eksterne tilskud udgør en betydeligt større andel af ST s budget, og at en stor andel af tilskuddene kommer fra de statslige forskningsråd. Det betyder, at ST bliver hårdere ramt end de andre fakulteter af nedgangen i de statslige forskningsråd. Endvidere gør ST allerede en stor indsats for at søge andre ikke-statslige eksterne midler. ST forventer derfor ikke at kunne substituere nedgangen i de statslige eksterne midler med vækst i eksempelvis EU-midler og eksterne midler fra private fonde. De tre andre fakulteter forventer omtrentligt at kunne substituere de færre statslige tilskud med vækst i EU-midler og tilskud fra private fonde. Tabel 2 viser AU s forventninger til udviklingen i de eksterne tilskud. Tabel 2. Forventet udvikling i eksterne tilskud ultimo 2015 vs. medio 2016 FCIII 2015 B2016 mio. kr. niv / R15 / ØR a. Eksterne tilskud FCIII B b. R2015 og Økonomirapport /handleplaner Nedjustering i f.t. FC III 2015 og B2016 (a.-b.) Nedgang i f.t. R2015 (række b-differencer i f.t. 2015) nedgang i procent af ,1% 4,1% 6,7% 7,9% Universitetsledelsen har nedjusteret forventningerne til de eksterne tilskud i økonomiplanen med godt 100 mio. kr. ift. Budget Som det fremgår af tabel 2, forventes der ved Økonomirapport 1 (ØR1 2016) et forbrug af eksterne tilskud i 2016, som er på niveau med Regnskab Nedjusteringen skyldes, at fakulteterne har udarbejdet en mere realistisk prognose for forbruget af eksterne midler i modsætning til tidligere budgetprognoser, hvor de enkelte projektbevillingshavere tendentielt var for optimistiske ift. projekternes fremdrift og dermed forbruget af de eksterne midler. Nedgangen i eksterne midler kan have en resultateffekt i form af mindre overhead og færre muligheder for at finansiere faste omkostninger på den ordinære drift med eksterne midler (inddækning). Dette regnestykke er behæftet med en vis usikkerhed, men er skønnet til at udgøre 89 mio. kr. i 2019 og frem. Omvendt

5 vil en nedgang af de eksterne midler medføre mindre medfinansiering af eksterne midler. Regnskaberne for de forrige år har vist, at et lavere forbrug af eksterne midler ift. årets budgetprognoser ikke har haft en negativ effekt på regnskabsresultatet. Udfordringen på de 89 mio. kr. frem til 2019 må derfor forventes at være et konservativt scenarie. Side 5/10 Opsamling på det forventede indtægtsfald På baggrund af ovenstående, præsenterer tabel 3 de samlede udfordringer, som har resultateffekt for den ordinære drift. Det vil sige de udfordringer, som har direkte betydning for bundlinjen, herunder faldet i de eksterne midler som medfører lavere overhead og inddækning. Tabellen viser den akkumulerede udfordring. Dermed bliver den samlede udfordring fra 2016 til 2019 på godt 280 mio. kr. (indtægtsnedgang på 353 mio. kr. i 2019 ift. indtægtsnedgang på 70 mio. kr. i 2016), hvilket er en smule lavere end den samlede forventede indtægtsnedgang i perioden. Tabel 3: Samlede udfordringer på den ordinære drift mio. kr., niv Uddannelsesindtægter Myndighedsbetjening Forbedringer Overhead/inddækning I alt Budgetforbedringer til at imødegå udfordringerne I dette afsnit redegøres for konkrete reduktioner i udgifter, som skal medvirke til at sikre et budget, der fortsat er i balance, når indtægterne falder. Tabel 4 opsummerer de fire tiltag, som AU vil anvende for at reducere udgifterne. Der er generelt lagt vægt på at finde flest mulige omkostningsreduktioner på områder, som ikke direkte berører kerneopgaverne forskning og uddannelse. Tabel 4. Tiltag til budgetforbedringer og reduktion af udgifter mio. kr. niv Tiltag i alt I Nedsættelse af adm.bidrag II USM-bidragsnedsættelse III Nedsættelse af bygningsdriftsudgifter IV Tiltag på fakulteterne På de følgende sider beskrives de forskellige tiltag:

6 I. Administrative besparelser Universitetsledelsen besluttede allerede i forbindelse med budget 2014 og budget 2015 at reducere de administrative udgifter med 100 mio. kr. i 2019 ift. 2015, dvs. med 2 pct. eller ca. 20 mio. kr. pr. år. Universitetsledelsen har allerede forudsat en yderligere 2 pct. s reduktion i 2020 og efterfølgende år. De administrative besparelser sikrer, at fakulteternes finansieringsbidrag til administrationen reduceres, og at en større andel af budgettet kan anvendes på forskning og uddannelse. De administrative besparelser vil medføre, at der vil være færre administrative medarbejdere i de kommende år. AU vil derfor investere i procesoptimering og driftsledelse samt digitalisering for at kunne opretholde en god administrativ service til forskere, undervisere og studerende. Der kan dog også blive tale om opgaver, som ikke længere prioriteres på samme niveau som tidligere. Udover de vedtagne administrative besparelser, som udgør 120 mio. kr. frem mod 2020, vil AU investere yderligere inden for digitalisering for at kunne opnå yderligere administrative besparelser for at kunne tilgodese fakulteterne yderligere. Disse investeringer finansieres ved at omprioritere inden for administrationens budgetramme. Side 6/10 Tabel 5. Reduktion af udgifter til enhedsadministrationen mio. kr. niveau Fællesadministration AU Library, fakulteterne Administrationscentrene Enhedsadministrationen samlet Nedsættelse i f.t * Som det fremgår, er der et fald i udgifterne til administration på 40 mio. kr. fra Faldet i tabel 4 udgør dog alene 24 mio. kr. Forskellen skyldes primært, at en del administrationsudgifter i 2015 har været finansieret af USM. Denne medfinansiering af administrative projekter er ophørt fra II. Universitetsledelsens strategiske midler Universitetsledelsen besluttede allerede i forbindelse med budgettet for at reducere USM-midlerne (Universitetets Strategiske Midler) til 100 mio. kr. USM anvendes primært til strategiske investeringer, men har tidligere også været anvendt til at finansiere udgifter af mere driftsmæssig karakter. Universitetsledelsen har derfor gennemført en prioritering af sådanne udgifter, og indlejret disse udgifter såfremt aktiviteterne skulle opretholdes inden for den (reducerede) administrative budgetramme. Tabel 6. USM mio. kr. niveau Fakulteternes bidrag til USM nedsættelse siden I løbende priser er bidraget fra 2017 og frem 100 mio. kr. III. Reducere bygningsdriftsudgifter Reduktionen i bygningsudgifterne omfatter bl.a. fald i husleje, energioptimering, reduktion i bygningsdrift og -vedligeholdelse mv. AU er bl.a. i gang med at udarbejde en masterplan vedrørende den løbende overtagelse af og indflytning i

7 Kommunehospitalet, som giver muligheder for en bedre arealanvendelse og fortætning og dermed muligheder for at reducere bygningsdriftsudgifter. Målet er, at de samlede huslejeudgifter skal holdes på så lavt et niveau som muligt. Huslejens udvikling vil således blive fuldt løbende. Side 7/10 Derudover budgetteres med faldende udgifter til driften af universitets fællesarealer (jf. tabel 7). En del af besparelsen i tabel 7 skyldes bedre udnyttelse af fællesarealer, eksempelvis auditorier, og mindre tomgangshusleje (dvs. den husleje der betales for bygninger, der ikke udnyttes i en periode f.eks. fordi de er under ombygning). Science & Technology ST skal frem mod 2019/2020 reducere udgifterne med ca. 106 mio. kr. på løn og øvrig drift, når der er taget højde for besparelserne på administration, bygningsdrift mv. ST vil for det første udmønte besparelser på institutter, centre og dekanat, stigende til 36 mio. kr. i Besparelserne skal realiseres gennem løbende tilpasninger via naturlig afgang og strategiske ansættelser. For det andet vedrører 48 mio. kr. et forventet fald på myndighedsområdet. Den udfordring er ikke ny og håndteres ved løbende at effektivisere myndighedsbetjeningen, øge andelen af eksterne midler mv. Endvidere vil ST for det tredje finde den resterende budgetfor- Tabel 7. Omkostninger til fælles bygningsforbrug faste 2016-priser, mio. kr. R2015 B2016 B2017 B2018 B2019 Huslejetillæg 118,4 116,8 109,1 106,4 105,3 Auditorier 44,8 43,4 43,1 42,6 42,3 Den tværgående byggepulje 28,2 30,0 29,4 28,8 28,3 I alt 191,4 190,2 181,6 177,8 175,9 Indeks ,0 99,4 94,9 92,9 91,9 Huslejetillægget opkræves til at dække omkostningerne til fælles lokaler som kantiner, parkeringskældre, tomgang og andre fælles bygningsrelaterede omkostninger som pleje og renholdelse af udearealer. IV. Tiltag på fakulteterne De førnævnte tiltag omfatter en række tværgående budgetforbedringer, men der udestår stadig et behov for budgetforbedringer på de enkelte fakulteter på samlet 4 mio. kr. i 2016 stigende til 212 mio. kr. i Det er endvidere vigtigt at være opmærksom på, at de enkelte fakulteter står over for forskellige budgetmæssige udfordringer. Nedenfor redegøres for de fire fakulteters tiltag, som er nødvendige for at for at imødegå indtægtsfaldet samt for at håndtere andre budgetmæssige udfordringer. Udfordringerne præsenteres på fakultetsniveau, men udgiftsreduktionerne finder i høj grad sted på institutniveau. Derudover kan institutterne inden for samme fakultet have forskellige budgetmæssige udfordringer. Det er endnu for tidligt at sige præcist, hvordan reduktionerne vil være fordelt mellem løn og øvrig drift på fakulteterne. Fakulteterne vil arbejde for at hente en væsentlig del af besparelserne på øvrig drift. Det sker blandt ved evt. at reducere udgifterne til bygningsdrift og husleje, jf. ovenfor. Desuden vil det være muligt at reducere udgifterne til øvrig drift ved i stigende grad at anvende indkøbsaftaler og udbud af vare- og tjenesteydelser.

8 bedring ved midlertidigt at reducere ledelsespuljen til strategiske investeringer og uforudsete udgifter. Ledelsespulje reduceres til 20 mio. kr. i 2016 og vokser herefter til 42 mio. kr. i Derudover har ST styrket indsatsen med at fremskaffe flere eksterne midler, herunder tiltag for at øge antallet og kvaliteten af fondsansøgningerne. Side 8/10 Det skal bemærkes, at de økonomiske konsekvenser af ingeniørsatsningen ikke er indeholdt i økonomiplanen. Det er her antaget, at satsningen vil være udgiftsneutral. I forbindelse med den løbende implementering af ingeniørsatsningen vil ST løbende vurdere, om der kan hentes stordriftsfordele og synergieffekter f.eks. på administration, bygningsdrift mv. Arts Arts skal frem mod 2019/2020 reducere udgifterne med ca. 52 mio. kr. på løn og øvrig drift, når der er taget højde for besparelserne på administration, bygningsdrift mv. Fakultetet vil hente en stor del af besparelserne via et uddannelseseftersyn, som allerede er påbegyndt. Som en konsekvens af uddannelseseftersynet forventer Arts, at antallet af kurser vil falde med 180 kurser. Reduktionen vil kunne give en reduktion på ca. 30 fuldtidsstillinger. Som en konsekvens af reduktionen i antal kurser og studerende vil fakultetet sandsynligvis kunne spare yderligere på bygningsdrift og administration. Desuden løses en del af udfordringen på Arts ved medfinansiering fra USM. Der er støtte fra USM til at understøtte, at der stadig kan ske strategiske ansættelser, der kan styrke den fremtidige faglige udvikling. Støtte fra USM udgør 2 mio. kr. i 2018 stigende til 17 mio. kr. i 2020 og yderligere stigninger herefter frem mod Det skal ligeledes bemærkes, at Arts i 2015 havde et overskud på 14 mio. kr., og for 2016 ser det økonomiske resultat ligeledes fornuftigt ud. Det opsparede overskud vil kunne anvendes til en mere glidende tilpasning. Det er endnu lidt tidligt at konkludere, hvorvidt overskuddet i 2015 og de positive forventninger til 2016 er udtryk for, at Arts på nuværende tidspunkt har et mindre permanent råderum. Hvis det er tilfældet, vil det ligeledes kunne hjælpe til at reducere behovet for reduktioner. Af forsigtighedshensyn er det altså ikke forudsat, at overskuddet i 2015 har en mere permanent karakter. På Arts forventes der desuden andre større strategiske initiativer. Dimensioneringen vil blive implementeret over en længere årrække. Med henblik på at understøtte de strategiske initiativer gives der i perioden frem mod 2024 tilskud fra USM. Med midlerne fra USM samt yderligere finansiering fra Arts er det vurderingen, at der fortsat vil være mulighed for at erstatte størstedelen af de vakante stillinger, som naturligt vil opstå, med nyansættelser. Nyansættelserne vil blive brugt til at forstærke de stærke områder og styrkepositioner, som findes på Arts, og hvor Arts i fremtiden satser på at stå endnu stærkere.

9 Health HE er det fakultet på Aarhus Universitet, hvor uddannelsen relativt set udgør den mindste andel i forhold til den samlede bevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Dermed er HE ikke så hårdt ramt af indtægtsfaldet på Finansloven for HE skal frem mod 2019/2020 reducere udgifterne med ca. 33 mio. kr. på løn og øvrig drift. De administrative besparelser og det faldende bidrag til USM vil være tilstrækkeligt til at håndtere HE s indtægtsfald. Side 9/10 HE står imidlertid overfor andre budgetmæssige udfordringer, som gør forskellige tilpasninger nødvendige. HE ibrugtager i 2017 Skou-bygningen med avancerede biomedicinske forskningsfaciliteter. Endvidere flytter HE i 2019 ind i den nyrenoverede Bartholinbygning. Det betyder, at HE får et betydeligt løft af fakultetets forskningsfaciliteter, som er strategisk vigtig for fakultetets udvikling. Det betyder også, at HE har udgifter til aptering og indflytning af deres nye bygninger. HE har udsigt til en betydelig donation til at finansiere disse udgifter, som forventes endeligt afklaret efter sommerferien. Dertil kommer, at HE også har en langsigtet huslejestigning. Det skal desuden noteres, at HE i 2015 havde et mindre underskud, som kræver at fakultetet skal finde besparelser for i 2016 at eliminere den negative videreførelsessaldo. HE forventer, at en række mindre tilpasninger af fakultetets aktiviteter for at sikre budgetbalance. Disse tiltag omfatter: - Reduktion i undervisningstilbud på folkesundhed - Optimering af økonomien i lægeuddannelsen - Loft over indskrivning på forskningsåret - Øgede undervisningskrav til ph.d.-studerende - Optimering af driften af dyrestalde som følge af det nye byggeri. - Synergieffekter på blandt andet ledelse og administration efter sammenlægning af Odontologisk Institut og SKT (Skole for Klinikassistenter, tandplejere og kliniske tandteknikere). Aarhus BSS På BSS vil reduktioner på administration og bygningsdrift mv. kunne løse størstedelen af udfordringerne i begyndelsen af budgetperioden. Det er således først senere i budgetperioden, at der vil skulle findes yderligere reduktioner. De samlede reduktioner forventes alt andet lige at udgøre godt 20 mio. kr. i 2019/2020. Som for Arts har BSS i kraft af overskud i 2015 et godt udgangspunkt. Ligeledes forventes der overskud i De opsparede midler vil kunne anvendes til at indfase reduktionerne. Som for Arts er det ikke antaget, at overskuddet i R2015 på 9 mio. kr. er permanent. Skulle det vise sige at være tilfældet, vil det ligeledes kunne reducere udfordringen. Endelig skal det bemærkes, at BSS i 2015 finansierede en stor del af fremdriftsbøden på AU. Bøden for Aarhus BSS var i 2015 på ca. 10 mio. kr. og Aarhus BSS opnåede på trods af bøden et mindre overskud i Det vurderes således samlet set, at BSS har et godt udgangspunkt for at håndtere de

10 kendte udfordringer, som vil kunne håndteres ved mindre tiltag på de enkelte fakulteter. 4. Glidende tilpasning og behov for særlige indsatser Personaleomsætningen sikrer, at de fleste institutter kan tilpasse sig glidende ved ikke at nybesætte alle ledigblevne stillinger også uden ansættelsesstop. En opgørelse viser, at den gennemsnitlige omsætning af fast VIP er på ca. 14 pct. årligt (jf. tabel 8 nedenfor). Opgørelsen er forbundet med en vis usikkerhed. Omsætningen varigere over tid og mellem fakulteter. For det fakultet med lavest omsætning, var omsætningen fra marts 2015 til marts 2016 på godt 8 pct. af ansatte i faste VIP-stillinger. Side 10/10 Personaleomsætningen er endnu større for midlertidigt ansatte VIP som ph.d. og post.docs. Det vil sige, at de fleste institutter kan tilpasse lønomkostningerne ved tilbageholdenhed med genbesættelser af vakante stillinger og stor bevidsthed om, at nyansættelser skal understøtte den faglige udvikling og vækstlaget mest muligt. Denne situation vil tillade, at der stadig sker faglig nyudvikling, at talentfulde unge kan se universitetet som en attraktiv karrierevej, og at universitetet også i fremtiden vil have et vækstlag. Tabel 8. Antal ansatte (aflønnede) i marts 2016 vs. marts 2015, AU i alt, uden DVIP og DTAP Stillingskategori fastholdt fratrådt ansat antal marts 2015 Fastholdelsesprocent Personaleomsætning faste VIP % 14% midl VIP % 44% PhD % 41% TAP % 18% Hovedtotal % 24% Fastholdelse og personaleomsætning er målt hhv. som antal ansatte, der var aflønnet både i marts 15 og 16, i f.t. antal ansatte i marts 15 og som antal fratrådte i april 15-marts 16 i f.t. antal ansatte i marts 15.

ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER

ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER STYRINGSAGENDA 2016 ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER SDIREKTØR AGENDA 1. Styring i sektoren: videregående uddannelser 2. Styring på Aarhus Universitet 3. Økonomifunktionen som strategisk

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. 1. Ændringer i forventede indtægter. Modtager(e): Samarbejdsorganisationen. Angående budget 2014

Notat AARHUS UNIVERSITET. 1. Ændringer i forventede indtægter. Modtager(e): Samarbejdsorganisationen. Angående budget 2014 Modtager(e): Samarbejdsorganisationen Notat Angående budget 2014 Med bestyrelsens vedtagelse af budget 2014 står Aarhus Universitet over for den store opgave at indfri budgettets forudsætninger om besparelser.

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Side 1 Aarhus Universitet Økonomirapport 1 2016 Indhold Det samlede forventede resultat... 2 Tabel 1. Budgetafvigelser... 2 Tabel 2. Resultatopgørelse AU... 3 Tabel 3. Egenkapital/opsparing... 4 Figur

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 Bilag 5.2 20170619 1. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 9. juni 2017 Kolofon Dato 9. juni 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 1. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over

Læs mere

Implementering af Budgetplan ANIS info-møde 18. august

Implementering af Budgetplan ANIS info-møde 18. august Implementering af Budgetplan 2016-2019 ANIS info-møde 18. august KLAUS LØNNE INGVARTSEN INSTITUTLEDER 18. AUGUST 2016 1 Udfordring for fakultetet ST budget udfordringer foranlediget af Finanslov 2016,

Læs mere

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1 Købehavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24. MAJ 2016 Vedr. Status på tilpasningsplanen ved Q1 2016 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling 4. Økonomi efter 1. kvartal Sagsfremstilling Indledende bemærkninger Det indstilles til bestyrelsen under dagsordenens punkt 9, at der optages et realkreditlån på 1mia. kr. i. Det er 500 mio. kr. mere,

Læs mere

Bilag Budget 2017

Bilag Budget 2017 Budget 2017 December 2016 Kolofon Dato 5. december 2016 Bestyrelsesforelæggelse af budget 2017 Budgetnotat 2017 Koncernadministration, Økonomi Oversigt over anvendte forkortelser: EVU Efter- og videreuddannelse

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Indhold A. Årets resultat... 2 Tabel 1. Resultatopgørelse 2016 (med og uden resultateffekt)... 2 Budgetafvigelser i 2016... 4 Tabel 2. Afvigelser mellem regnskab 2016 og budget 2016

Læs mere

Aarhus Universitet Budget

Aarhus Universitet Budget Aarhus Universitet Budget 2017-2020 Tabel- og figuroversigt Figur 1. AU s samlede indtægter 2008-2020 (prisniveau 2017).... 2 Tabel 1. AU Budget 2017-20 i hovedtræk (løbende mio. kr.)... 4 Figur 2: Egenkapital

Læs mere

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 31. august 2010 Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2011 til

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 2. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 11. oktober 2017 Kolofon Dato 11. oktober 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 2. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over anvendte

Læs mere

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Forord I denne pjece redegøres for hoved tallene i budget 2015 for Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde torsdag den 3. december 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM )

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde torsdag den 3. december 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM ) Møde torsdag den 3. december 2015, kl. 13.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 6-2015) Referat Deltagere: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Peder Tuborgh (næstformand),

Læs mere

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 1. halvår viser et overskud på godt 65 mio. kr., hvilket er 74 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

Internt stormøde: Strategi og budget

Internt stormøde: Strategi og budget Internt stormøde: Strategi og budget Karsten Kristiansen Mandag d. 15. august 2011 kl. 14:00 Lundbeckfond Auditorium De dystre prognoser for KU s forskningstilskud Lene Düwel: Væksten der blev væk, KUreren

Læs mere

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013 det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 213 Forord Denne folder forklarer fakultetets budgetmodel og beskriver hovedtallene i fakultetets budget for 213. Budgetmodellen er en

Læs mere

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1.

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Bilag 3 IT-Universitetets regnskab pr. 30/6 2008 Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Resultatet efter 2. kvartal af 2008 udviser et overskud

Læs mere

Professionshøjskolerne. Styrkelse af kvalitet, faglighed og sammenhæng ml. teori og praksis 185,2 18,5

Professionshøjskolerne. Styrkelse af kvalitet, faglighed og sammenhæng ml. teori og praksis 185,2 18,5 Bilag 2.1. Afdeling/enhed: Økonomiadministrationen Oprettelsesdato: 26 - januar - 2010 Sagsbehandler: Journalnummer: Behandles af: Bestyrelsen Mødedato: 9. februar 2010 Budget for 2010 samt budget/prognose

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

INTERN RESSOURCEALLOKERING

INTERN RESSOURCEALLOKERING SPORLEDER + ØKONOMILEDER BSS UNI VERSITET IRA SOM EN DEL AF DET NYE Hele AU skal ha ny, fælles økonomistyringsmodel En del af en ny model er det, vi kalder Intern ressourceallokering (IRA) IRA beskriver

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 BUDGETOPFØLGNING 2004 20-10-2004 15:56 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 2-2004 (8 MD.) mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret primo 2004

Læs mere

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune.

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Notat Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Byrådet godkendte 25. februar 2014 Læring, trivsel og samarbejde - folkeskolereformen i Favrskov Kommune som grundlag

Læs mere

Vangeboskolens økonomiske situation

Vangeboskolens økonomiske situation Vangeboskolens økonomiske situation Analyse af perioden fra 2013/14 og frem Februar 2017 1 Indledning Igennem de seneste 4 år har den økonomiske situation på Vangeboskolen ændret sig i betydelig grad.

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Årets resultat... 2 Uddannelsesindtægter... 4 Eksterne tilskud... 5 Finansielle indtægter... 6 Driftsomkostninger... 9 Note 1. Finanslovstilskud... 10 Note 1.2. Specifikation af finanslovstilskud

Læs mere

AU AARHUS UNIVERSITET. Aarhus Universitet Økonomirapport

AU AARHUS UNIVERSITET. Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Økonomirapport 2 2016 Indhold A. Resumé... 2 Upsides og downsides ift. ØR1... 2 Tabel 1. Halvårsregnskab 2016... 3 B. Vurdering af forecastet fra økonomirapport 1... 4 1. Eksterne tilskudsindtægter...

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet.

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet. 21. januar 2004 Rektoratets redegørelse om Budget 2004 for Aalborg Universitet 1. Indledning I henhold til universitetslovens 10, stk. 5 godkender bestyrelsen universitetets budget, herunder fordeling

Læs mere

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9.september 2009 Overordnet budgetforslag 2010 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2010 til 2012.

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Regnskab konsekvenser for budget 2011

Regnskab konsekvenser for budget 2011 Bilag 6a Dato 23. marts 2011 Initialer Regnskab 2010 - konsekvenser for budget 2011 1.0 Indledning Regnskabsresultatet for 2011 udviser et underskud på 34,4 mio. kr. Underskuddet skyldes dels en række

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Effektivisering af økonomistyringssøjlen på KU status 2009 og mål 2010 indenfor syv væsentlige områder.

Effektivisering af økonomistyringssøjlen på KU status 2009 og mål 2010 indenfor syv væsentlige områder. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Dirkoor 11. jan. 2010 LT 13. jan. 2010 Høring hos PWC 5. februar 2010 Effektivisering af økonomistyringssøjlen på KU status 2009 og mål 2010 indenfor syv væsentlige

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Side 1 Aarhus Universitet Tabel 1. Resultatopgørelse 2015 AU i alt Tabel 2. Oversigtstabel, budgetafvigelser regnskab 2015, budget 2015, forecast 3 2015 Tabel 3. Likviditetsbeskrivelse Tabel 4. Investeringer

Læs mere

1. trimester opfølgning på budget 2015

1. trimester opfølgning på budget 2015 Bilag 5.1.1 20150618 1. trimester 2015 - opfølgning på budget 2015 Juni 2015 Kolofon Dato 18. juni 2015 Direktionsforelæggelse af 1. trimesteropfølgning 2015 Controllerenheden Koncernadministrationen Økonomi

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 Aarhus Universitet BUDGETOPFØLGNING 2004 10:50 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 1-2004 1. kvartal 2004 mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af organisationstilpasninger

Økonomiske konsekvenser af organisationstilpasninger 2b Dato 16. juni 2011 Initialer Økonomiske konsekvenser af organisationstilpasninger 1.0 Indledning Den 9. juni 2011 forelagde rektor bestyrelsen et forslag til en ny organisation. Den nye organisation

Læs mere

Månedsrapportering pr. 28. februar 2018

Månedsrapportering pr. 28. februar 2018 Månedsrapportering pr. 28. februar 22. marts Specialundervisning Konklusion I forventes der pt. et merforbrug på 8,0 mio. kr. i Den primære årsag hertil er større aktivitet end grundlaget tillader. Det

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Side 1 Aarhus Universitet Tabel 1. Budgetafvigelser B-2016 ØR3-2016 Tabel 2. AU ØR3 2016 og resultatopgørelse 8 måneder 2016 Figur 1. Optjente STÅ 2015-2016 ift. B16 og ØR1-16 Figur 2. Udvikling i forventede

Læs mere

Bilag Bilag: Uddybning af budget 2017

Bilag Bilag: Uddybning af budget 2017 Bilag 4.3 20161212 Bilag: Uddybning af budget 2017 December 2016 2 Kolofon Dato 5. december 2016 Bestyrelsesforelæggelse af Uddybning af budget 2017 Uddybning af Budget 2017 Koncernadministration, Økonomi

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU 07.03.16 Det foreløbige regnskabsresultatet i 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget viser et merforbrug

Læs mere

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 3. kvartal udviser et overskud på 70 mio. kr., hvilket er 103 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen).

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen). Til bestyrelsen Bilag 3 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9. september 20 IT-Universitetets halvårsregnskab pr. 30. juni 20 Hermed aflægges IT-Universitetets halvårsregnskab for 20. Resultatet efter

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1 København Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. MARTS 2018 Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Københavns Universitets bestyrelse

Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 100, d. 17. juni 2019 Pkt. 3. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MAJ 2019 Vedr. Sagsbehandler Økonomiopfølgningsrapport Ø1-2019 (intern

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 11. MARTS 2013 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Opfølgning på referat fra mødet den 30. august 2018 (5 min.)

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Opfølgning på referat fra mødet den 30. august 2018 (5 min.) Dagsorden Dato: 22. november 2018 Side 1/1 Mødedato: 29. november 2018 kl. 11.00-12.00 Mødested: 1918-129 IT-Undervisningslokale Mødeemne: LSU Økonomi og Bygninger Deltagere: Niels Jørgen Rasmussen, Anette

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HEALTH

AARHUS UNIVERSITET HEALTH AARHUS UNIVERSITET HEALTH Møde den: 24. oktober 2012, kl. 14.00-16.00 Mødelokale: Kollokvierum Øst, Victor Albeck bygningen Fakultetets samarbejdsudvalg REFERAT Deltagere: Allan Flyvbjerg, Anne Marie Bundsgaard,

Læs mere

Finansielt outlook 2015+

Finansielt outlook 2015+ B5-2013 Pkt. 2.a Bilag 2.1 Bestyrelsesmødet 16. december 2013 Finansielt outlook 2015+ 16. december 2013 Side 1 En dansk business school iblandt den internationale elite af business schools CBS ambition

Læs mere

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E MEDARBEJDERMØDE DECEMBER 2015 R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E O RIENTERING OM Finanslov 2016 Forslag til AAU s budget for 2016 Præsentation

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24.NOVEMBER Vedr. Status på tilpasningsplanen pr. 1. 11. 2016 Sagsbehandler

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for

Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. OKTOBER 2015 Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for 2016-19

Læs mere

NOTAT. 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget

NOTAT. 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget NOTAT Dato Børne- og Uddannelsesforvaltningen BUF-Sekretariat 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget Børne- og Uddannelsesforvaltningen har foretaget budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 på Børneudvalgets

Læs mere

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES mio. kr. Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i 2017-3 CASES Regeringen har i sit finanslovsudspil fastholdt og videreført omprioriteringsbidraget i 2017-20, hvilket betyder en besparelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. OKTOBER 2017 Vedr. Hovedretning for budget 2018 og rammerne for 2018-2021

Læs mere

Indstilling om forventet regnskab for Aarhus Kommune. Bilag 9. De Bynære Havnearealer Samlet økonomi og bevillingsmæssige

Indstilling om forventet regnskab for Aarhus Kommune. Bilag 9. De Bynære Havnearealer Samlet økonomi og bevillingsmæssige Indstilling om forventet regnskab for Aarhus Kommune Bilag 9 De Bynære Havnearealer Samlet økonomi og bevillingsmæssige konsekvenser Bilag 9 De Bynære Havnearealer Samlet økonomi og bevillingsmæssige konsekvenser

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Aarhus Universitet Budget

Aarhus Universitet Budget Budget 2017-2020 Bilag 6.1 Aarhus Universitet Budget 2017-2020 Tabel- og figuroversigt Figur 1. AU s samlede indtægter 2008-2020 (prisniveau 2017).... 2 Tabel 1. AU Budget 2017-20 i hovedtræk (løbende

Læs mere

2.1. Myndighedsområdet I dette afsnit følger bemærkninger vedr. de ydelser, der bevilges gennem myndighedsområdet.

2.1. Myndighedsområdet I dette afsnit følger bemærkninger vedr. de ydelser, der bevilges gennem myndighedsområdet. Børn og unge med særlige behov (aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo april 2016 1. Sammenfatning Det forventede regnskab for 2016 udviser pr. ultimo april 2016 et merforbrug på 1,2 mio. kr. Heri indgår

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Statistik for Jobcenter Aalborg

Statistik for Jobcenter Aalborg Statistik for Jobcenter Aalborg Oktober 2015, data fra jobindsats.dk Aalborg Kommunes andel af forsikrede ledige i Nordjylland En væsentlig del af det samlede antal fuldtidspersoner på kommunal forsørgelse

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Spareplaner for sygehusene i 2017

Spareplaner for sygehusene i 2017 3. oktober 2017 Spareplaner for sygehusene i 2017 Regionerne skal finde besparelser for ca. 1,2 mia. kr. på sygehusenes budgetter i 2017. Det kan koste over 1200 stillinger, selvom en del af besparelserne

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt. 2016 Punkt 4, bilag 1 Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for 2017-2020 Bestyrelsen SAGSNOTAT 7. OKTOBER 2016 Vedr. Hovedretning for

Læs mere

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik 5. februar Målopfyldelse Økonomisk politik Indledning Den økonomiske politik indeholder en række overordnede økonomiske målsætninger for den kommunale budgetlægning. Dette notat indeholder en status på

Læs mere

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning Dette notat omhandler regelsættet for kassebeholdningen, hvilke disponeringer der er i Fredensborg Kommunes kassebeholdning og de heraf følgende betragtninger

Læs mere

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april.

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april. Børn og unge med særlige behov (aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo august 2016 1. Sammenfatning Det forventede regnskab for 2016 udviser pr. ultimo august 2016 et merforbrug på 1,3 mio. kr. Heri indgår

Læs mere

Budget spørgsmål og svar

Budget spørgsmål og svar 11. februar 2016 Budget 2017 - spørgsmål og svar Den økonomiske situation Hvorfor skal vi spare? Hvor meget skal vi spare? Hvordan ser vores økonomiske situation ud? Hvad betyder det, at vi skal finde

Læs mere

REFERAT. Møde d. 17. juni 2015 kl Aarhus: , Emdrup: A019. LSU- møde nr. 2 i AU Forskning og Eksterne Relationer

REFERAT. Møde d. 17. juni 2015 kl Aarhus: , Emdrup: A019. LSU- møde nr. 2 i AU Forskning og Eksterne Relationer Møde d. 17. juni 2015 kl. 10.30-12.30 Aarhus: 5128-132, Emdrup: A019 REFERAT LSU- møde nr. 2 i AU Forskning og Eksterne Relationer Deltagere: John Westensee, Jeppe Dørup Olesen, Anya Bjørn Vinstrup, Bettina

Læs mere

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI 2013-2016 Guldborgsund kommune Februar 2012 Fastholdelse af det økonomiske råderum Økonomiudvalget drøftede og godkendte i sit møde den 5. december 2011 budgetstrategien

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

NOTAT: Østsjællands Beredskab budget godkendt ved bestyrelsesmøde 8. oktober 2015

NOTAT: Østsjællands Beredskab budget godkendt ved bestyrelsesmøde 8. oktober 2015 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 264244 Brevid. 2211093 Ref. KTH Dir. tlf. 46 31 30 60 Kirstenth@roskilde.dk 20. oktober 2015 NOTAT: Østsjællands Beredskab budget 20152018 godkendt ved bestyrelsesmøde 8. oktober

Læs mere

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar

Bilag 10. Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Bilag 10 Sociale Forhold og Beskæftigelses bemærkninger til indkomne høringssvar Side 1 af 5 Processen Besparelsesforslag til Budget 2016 2019 har været sendt i høring i perioden 11. december til 8. januar.

Læs mere

Bemærkninger til regnskab 2018 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat

Bemærkninger til regnskab 2018 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat Politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks. lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer. Derud over er der under

Læs mere

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer:

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer: Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. september 2013 Mads Lund Larsen 07 Likviditetspolitik Indstilling: Administrationen indstiller, At målet for den gennemsnitlige likvidbeholdning

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET HEALTH Møde den: 10. oktober 2017 kl. 13.00-14.00 Vennelyst Boulevard 9, 8000 Aarhus C., bygning 1611-121B. Samarbejdsudvalget, Administrationscenter Health Dagsorden Deltagere: Steen

Læs mere

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016.

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. Aktstykke nr. 135 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 135 Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. a. Transport- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010 Aftale om regionernes økonomi i 2011 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 12. juni 2010 aftale om regionernes økonomi for 2011. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Mere værdiskabelse med right-sourcing Aktiviteterne stiger. Omkostningerne følger ikke med

Læs mere

Informationsmøde kemi

Informationsmøde kemi Institut for kemi AARHUS UNIVERSITET Informationsmøde kemi - 21.01.2013 præsen TATION Dagsorden Personale Velkommen til Renovering status Psykisk APV Budget Evt. 2 Velkommen til Velkommen til prof. Merete

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Analyse af skolernes merforbrug i 2010 Til: Familie- og uddannelsesudvalget Dato: 3. marts 2011 Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 Baggrund for analysen 3 af

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere