SMÅ HAVER STORE GLÆDER. Hvordan man skaber mange have-oplevelser på et lille areal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SMÅ HAVER STORE GLÆDER. Hvordan man skaber mange have-oplevelser på et lille areal"

Transkript

1 SMÅ HAVER STORE GLÆDER Hvordan man skaber mange have-oplevelser på et lille areal

2 Jo mindre din have er, jo mere kan du få ud af den. Det lyder da forkert. Skulle der ikke stå: Jo større din have er, jo mere kan du få ud af den? Nej, faktisk ikke. For jo mindre din have er, jo mere energi kan du lægge i den. Og jo mere tid har du til at kæle for dine planter, holde øje med bladlus, og luge forsigtigt omkring roser og jordbær, så de rigtig kan folde sig ud. Der er nogle få, men vigtige ting, som er afgørende for, at en lille have bliver vellykket. Men hvis du tager hensyn til disse ting, så er der uendeligt mange muligheder i en lille have og lige så mange glæder. Det er disse få, men vigtige regler og hensyn, som dette hæfte vil fortælle om. God fornøjelse med havearbejdet!

3 Huskeliste for små haver: 1. Hvad kan overhovedet lade sig gøre i haven? Allerførst må du gøre dig klart, hvilken slags have du har, og hvilke muligheder der er i den. Hvis der f.eks. er meget skygge, må du nok undvære de mest solkrævende planter. Og omvendt: Mange planter tåler ikke at stå i en have, der får for meget sol. Der kan også være andre ting, som betyder noget for havens muligheder: Er jorden let eller tung? Er der steder hvor jorden er tør, hvor der aldrig kommer regn? Er der godt med læ, eller blæser det meget? Er haven flad, eller er der skråninger og støttemure? Og hvordan er reglerne for låger, hegn og klipning af hække? 2. Hvad vil du bruge haven til? Det næst-vigtigste er at prioritere: Hvad skal der være plads til i haven? Og hvad kan du undvære, hvis der ikke er plads? Her er nogle eksempler på, hvad du kan vælge at prioritere: En siddeplads i solen. Et bord til kaffen. Et lille Æble-træ. Et blomstrende staudebed, eller måske et bed til gulerødder og persille. En terrasse med krukker og potter. Et bed med frugtbuske som Ribs og Solbær. Eller hvad med en lille græsplæne? En kompostbeholder? Cykelparkering? Et lille skur til haveredskaber? Og hvor skal man kunne gå? På grus eller græs? Jord eller fliser?

4 3. Hvordan skal haven se ud? Dernæst kommer spørgsmålet om havens udseende. Skal der være plads til at slappe af og rode lidt i hjørnerne? Eller skal det være en fin have med sirlige blomster og klippede buske? Skal det ligne bedstemors have med frugttræ og blomster i græsset? Eller skal det minde om ferien sydpå, med fliser i solen og en bænk i skyggen under vindruerne? Du kan ikke få det hele på én gang, så du er nødt til at vælge. 4. Udnyt pladsen I en lille have gælder det om, at udnytte rummet så godt som muligt. Brug de lodrette flader. Du kan f.eks. plante slyngplanter på espalier op ad en væg. Eller du kan sætte hylder op til potteplanter i flere etager. Du kan plante små buske ind under et træ, og plante småplanter ind under buskene. Du kan også udnytte rummet ved at lave en plantekasse, hvor planterne hænger ned langs siderne. Eller ved at flytte kompostbeholderen ind i det mørke hjørne, hvor du alligevel ikke kan få noget til at gro.

5 5. Små ting til små haver Man kan hurtigt komme galt af sted, hvis man planter et stort træ i en lille have. Til gengæld kan det blive en sport at finde små planter og andre små ting, der passer bedre i størrelsen. Det kan være små blomstrende buske og bunddækkende planter, eller det kan være et frugttræ på dværgstamme. Jo flere små hjørner og kroge du laver i haven, jo flere detaljer kan der blive plads til. Du kan f.eks. pynte haven med sten fra stranden, eller en sjov rod fra skoven. Det kan ende med at blive til en hel kunst-udstilling fyldt med sneglehuse og muslingeskaller, grankogler og grene fra skoven, skulpturer, malerier og sjove mønstre i belægningen. Det er også en god idé at lave små bakker og skråninger i haven - det giver plads til mere variation. Det er især buskene og træerne, man kan komme galt af sted med. Her er en liste over nogle gode buske og træer, som forbliver små: Plantenavn (Dansk / Latin) Højde (Udvokset) Sol Blomster Stedsegrøn? Kirsebærkornel, Cornus mas 4-5 m o- Gule Nej Alm. Benved, Euonymus europaeus 3-5 m o- Rød/Orange Nej Vinget Benved, Euonymus alatus 1,5-2 m o- Rød/Orange Nej Paradisæble, Malus - diverse sorter 3-6 m o- / Hvid, Rosa Nej Japansk Løn, Acer palmatum, m.fl. 3-5 m o- / Nej Hvidfrugtet Røn, Sorbus koehneana ca. 2 m o- / Hvid Nej Ribs og Solbær 1-2 m o- / Gul-grøn Nej Buskperikon, Hypericum Hidcote, m.fl. 1 m o- / Gule Nej Stjerne-Magnolie, Magnolia stellata 2-3 m o Hvid Nej Dværgsyren, Syringa microphylla 1,5-2 m o Lilla Nej Myrte-Gedeblad, Lonicera Elegant 1,5 m o- Ja Buksbom, Buus 2-3 m o- Ja Taks, Taus (Årlig tilvækst cm) m o- Ja o: Kræver eller tåler fuld sol. / : Kræver eller tåler halvskygge. : Kræver eller tåler fuld skygge.

6 6. Udnyt hele året I en lille have skal der helst være noget at se på hele året: Blomsterløg om foråret. Stauder der blomstrer sent på sommeren. Buske med skrappe efterårsfarver. Også om vinteren kan der være mange gode oplevelser i en lille have: Et træ med smuk bark, en busk med flotte grene, stedsegrønne planter og måske en foder-plads med frø til vinterens fugle. 7. Husk at hjælpe naturen Selvom haven er lille, kan den gøre stor skade på naturen, hvis du bruger kemikalier som kunstgødning, sprøjtegift og trykimprægneret træ. Hvis du undgår disse kemikalier, kan din have til gengæld blive en oase, hvor jorden er levende og god, og hvor fuglene kan finde mad og gemmesteder. Vi har alle sammen været fælles om at forurene verden. Så vi må også hjælpes ad med at gøre den ren igen, og give plads til naturen - selv i det små.

7 Gammelt og godt, Brugt og flot Der er intet, der kan give en have sjæl, som gamle kar og krukker, møbler og andre ting, der fortæller en livshistorie. Ting som er mærket af tidens tand. Samtidig kan det også nemt blive billigere at bruge genbrugs-ting, i stedet for at købe nyt i dyre domme. Gamle møbler og ting af træ kan bygges om til plante-reoler, og den gamle trappe-stige kan bruges til at stille urtepotter på. Og hvem siger, at urtepotter er det eneste, der kan bruges til at dyrke planter i? Den gamle zink-spand, mormors vaskebalje, eller sågar et par gamle støvler kan allesammen fyldes med jord og planter. Det er ikke sikkert at materialerne holder til mange år i kontakt med jorden, men hvis de alligevel bare skulle smides ud, så gør det måske ikke noget. Husk blot, at der skal være hul i bunden af beholderne, så planterødderne ikke drukner i stående vand. En god portion småsten eller potteskår i bunden kan også hjælpe, men det er ikke sikkert, det er nok.

8 Selvgjort er velgjort - også når det gælder planter Stjålne stiklinger slår altid rod, som min farmor plejede at sige, og der er noget om snakken. Det er i hvert fald både billigere og sjovere at lave sine planter selv, end at skulle ud at købe nye hvert år. Mange planter breder sig ved at sende lange skud hen ad jorden (udløbere), som slår rod. Dér hvor rødderne dannes, vil der komme en ny lille plante. Den kan man skære fri og plante et andet sted. Det samme gælder for mange buske, hvor man kan binde en hel gren ned og holde den fast til jorden (aflæggere), og lade den slå rod. Man kan også formere mange planter ved at skære en lille kvist af - en stikling - og sætte den i jord eller vand, til den danner nye rødder. Når man samler frø, skal man huske, at de skal opbevares tørt og køligt, så de ikke mugner eller spirer før tid. Nogle frø skal have frost, før de vil spire, så det kan være en god idé at lægge dem i fryseren eller opbevare dem udendørs vinteren over.

9 Her er nogle af de planter, som er nemme at formere: Plantenavn Frø Udl. Afl. Stiklinger Morgenfruer Stedmoderblomst Tagetes Akeleje Valmuer Hjulkrone Gul Lærkespore (Pas på - den breder sig!) Eranthis (Der går fire år, før de blomstrer) Stokroser og Katost (De er i familie med hinanden)? Nasturtium (også kaldet Tallerkensmækker, Landløber, Blomsterkarse)?? Jordbær Pelargonier Mynte og mange andre krydderurter (Pas på - Mynte breder sig!) Kaprifolier og Klematis? Bunddækkende planter som Efeu, Vintergrøn (Vinca), Timian, m.fl. Ribs, Solbær og andre frugtbuske? Roser (De fleste fine roser skal podes, og er derfor svære at formere)??

10 Lidt om jord og bunddække, småkryb og insekter I gamle dage var det et tegn på uorden og dårligt havebrug, hvis jorden i haven ikke lå bar og var revet fint. Men faktisk har jorden bedst af at være dækket til hvadenten det sker med barkflis, halm, visne blade eller levende bunddække-planter. Egentlig siger det sig selv: Hvem har nogen sinde set en skov, uden skovbundsplanter eller visne blade på jorden? Det er ikke naturligt at lade jorden ligge utildækket, og det er heller ikke godt for jorden: En jord der ligger bar, veksler mellem tørke, mudder, jordfygning og hårde skorper. Oven i købet mister jorden også nærings-stoffer, fordi der ikke vokser planter nok til at optage stofferne, før regnvandet siver ned til grundvandet med dem, hvor det bliver til forurening. Hvis jorden derimod er tildækket, bliver den opvarmet af solen uden at tørre ud. Den bliver våd af regnen, uden at blive slået i styker. Og den bliver beskyttet mod jord-fygning, selvom det blæser. Hvis der er levende bunddække, holder planterne også på nærings-stofferne i jorden. Her er nogle eksempler på gode bunddække-planter: Navn (Dansk / Latin) Sol Blomster Stedsegrøn? Efeu (Vedbend), Hedera heli el. hibernica o- Ja Liden Vintergrøn, Vinca minor o- Blå Ja Guldjordbær, Waldsteinia ternata o- Gule Ja Krybe-klokke, Campanula poscharskyana o- / Blå Delvis Skovjordbær, Fragaria vesca o- / Hvid-gule Nej Kærmindesøster, Brunnera macrophylla o- / Blå Nej Timian, Thymus vulgaris o Lilla Nej o: Kræver eller tåler fuld sol. / : Kræver eller tåler halvskygge. : Kræver eller tåler fuld skygge. Generelt kan man sige, at jo mere frodig haven er, jo bedre er det for jorden, insekterne og fuglelivet. Måske bryder du dig ikke om insekter. Men de fleste insekter er i virkeligheden meget nyttige i en have. Det gælder f.eks. Mariehøns og Svirre-fluer, der spiser mange bladlus. Og fremfor alt er insekterne den vigtigste føde for havens fugle.

11 Planter til skygge, planter til sol I de fleste haver findes der nogle mørke hjørner, hvor det er svært at få noget til at gro. Det vil sige, det er kun svært, så længe man ikke ved, hvilke planter der kan trives i skyggen. Der findes mange planter store som små der godt kan trives, hvis bare der er lidt dagslys til stede. Eventuelt som genskin fra jorden eller væggen overfor. Dette genskin kan i øvrigt forbedres, hvis man maler væggen i lyse farver, eller måske sætter et spejl eller en glas-mosaik op på væggen. (Hvis altså naboerne ikke generes derved). Her er en liste over nogle af disse skyggetålende planter: Træer Røn, Tjørn, Benved, Hyld, Kristtorn. Buske Taks, Hassel, Gedeblad, Myrte-gedeblad, Liguster, Buksbom, Ranunkelbusk (Kerria), Glans-dværgmispel (Cotoneaster lucidus), Fjeldribs, Blodribs, Snebær. Kaprifolie, Humle, Alpe-skovranke, Tobakspibeplante, Træmorder, Efeu. Slyngplanter Urter og stauder Efeu, Vintergrøn, Guldjordbær, Hasselurt, Bregner, Høst-anemone, Akeleje, Gul Lærkespore. Det kan også være svært at finde planter til den modsatte situation: Måske har du et bed, hvor solen brænder hele dagen, og jorden er alt for tør. Her kan du prøve en af disse planter: Buske Urter og stauder Buskpotentil, Lavendel Timian, Sporebaldrian, Sankt Hans Urt, Krognål el. Guldslør (Alyssum), Sæbeurt (Saponaria), Stenbræk (Saifraga), Stenurt (Sedum), Limurt (Silene)

12 Et par ord om materialer Belægninger: De mest almindelige belægninger i en have er: Granit-sten (brosten, chaussé-sten), klinker (hårdt-brændte mursten), beton-fliser og almindeligt ler-grus. Granitten er dyrest, og svær at lægge. Gruset er billigst, men kræver meget vedligeholdelse. Asfalt hører ikke hjemme i en lille have, da hovedbestanddelen er en tjære-rest fra olieindustrien, som er meget giftig. Husk at der skal cm grus under belægningerne, så de ikke sætter sig. Tømmer: Tømmeret går hurtigt til, hvis det har kontakt med jorden. Her er det bedst at bruge selv-imprægnerende træsorter som Eg eller Robinie. Trykimprægneret træ er ikke så godt, for det indeholder giftstoffer, som er farlige, hvadenten det ender på lossepladsen eller bliver brændt. Træ holder længst, hvis det bliver malet. Ellers skal det behandles med olie af og til, og her er koldpresset linolie bedst. Derudover kan man sørge for, at træet hurtigt tørrer efter regnvejr, med gode tagudhæng, drypnæser, og skrå kanter på top og bund. Plastik: Også plastikken bør man undgå. Især hvis det er PVC, som danner saltsyre og giftigt Klor, når det brændes. Sørg for i stedet at bruge PP- eller PEplastik. Det gælder også for fiberdug og geo-net. Man kan også bruge geonet af kokos-fibre, som blot bliver til dejlig muld efter nogle år i jorden. Dette hæfte er udarbejdet i april 2002 for Høje Taastrup Miljø- og EnergiCenter, af Poul Erik Pedersen, landskabsarkitekt ved Agenda Center Albertslund. Agenda Center Albertslund, Kanalens Kvarter 32, 2620 Albertslund, Telefon Miljø- og EnergiCentret, Høje Taastrup Boulevard 60, 2630 Taastrup, Telefon

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Valg af planter til den nemme have

Valg af planter til den nemme have Valg af planter til den nemme have Ved at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små træer, der egner sig

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Gør din have nem at holde med disse buske, klatreplanter og små træer. Nemme træer og buske er sunde og robuste planter, som klarer sig godt i det danske

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Himmelsk hortensia. Dyrk dem i krukker og bede

Himmelsk hortensia. Dyrk dem i krukker og bede Af Anita Banner og Susie Helsing Nielsen. Foto: Sari Tammikari Dyrk dem i Himmelsk hortensia Hortensia er et elsket indslag i haven, uanset om den vokser i større busketter, midt i staudebedet eller i

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Det finder du i folderen Drop sprøjtemidler i haven... 3 Fjern ukrudtet... 4 Ukrudt i køkkenhave og staudebed... 5 Græsplænen... 6 Mos i græsplænen...

Læs mere

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu;

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Træagtige stiklinger skæres/klippes af skud fra samme år, efter at de

Læs mere

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER RENOVERING AF GÅRDHUSENE ALBERTSLUND VEST 2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER Lar / vision Lokal afledning af regnvand En metode til at håndtere overfladevand fra bygninger, pladser og veje Hvordan kan det gøres

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

lblidahpark - Træregistrant

lblidahpark - Træregistrant lblidahpark - Træregistrant oprettet 13.oktober 2015 opdateret 09.12.2015 efter gennemgangen med Landskabsarkitekt og TreeCare d. 26-10-2015 Blok 7 S 221A, Ma 1 Retning Robinie S 150år 15m 200år 15m Har

Læs mere

Blidahpark Træregistrant opdateret pr ( efter træbeskæring i januar 2017 )

Blidahpark Træregistrant opdateret pr ( efter træbeskæring i januar 2017 ) Blidahpark Træregistrant opdateret pr. 01-05-2017 ( efter træbeskæring i januar 2017 ) Blok 7 S 221A, Ma 1 Nuv.alder/højde Max.alder/højde Bem. Vedr. dette træ Blidah plan Robinie S 150år 15m 200år 20m

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

Drift af grønne områder ved skoler

Drift af grønne områder ved skoler Drift af grønne områder ved skoler Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Praktiske foranstaltninger for friarealer

Praktiske foranstaltninger for friarealer Praktiske foranstaltninger for friarealer 1 Indledning Dette bilag giver råd til, hvad man kan gøre for at undgå eksponering fra let forurenet jord: Generelt for alle råd er, at man skal tildække eller

Læs mere

KIRKEGÅRDEN ET IDEOPLÆG TIL INSPIRATION. Rentemestervej 8, 1. sal, 2400 København NV Support: miljoeportal@miljoeportal.dk

KIRKEGÅRDEN ET IDEOPLÆG TIL INSPIRATION. Rentemestervej 8, 1. sal, 2400 København NV Support: miljoeportal@miljoeportal.dk KIRKEGÅRDEN Rentemestervej 8, 1. sal, 2400 København NV Support: miljoeportal@miljoeportal.dk rtofotos (DDO land): COWI har den fulde ophavsret til de ortofotos (DDO land), der vises som baggrundskort.

Læs mere

Fra agern til egetræ

Fra agern til egetræ Claus Nar Mini, Farum Gode kammerater og naturvenner Fra agern til egetræ Skrevet af Kristian kristian@clausnar.dk 09-11-2016 Dette er en samling af instruktioner i hvordan man får et agern til at blive

Læs mere

100 hoteller i Randers

100 hoteller i Randers nye 100 hoteller i Randers Byg et insek thote l - baggr und/tips/tricks Hvad er et insekthotel? Vores velplejede haver og parker ser måske nok flotte ud for os mennesker, men for insekterne giver det boligmangel.

Læs mere

Havelamper med solfangere vedligeholdelse

Havelamper med solfangere vedligeholdelse Havelamper med solfangere vedligeholdelse Det sker at lamperne med solfangere i have, ikke giver så meget lys, og måske kan det skyldes, at selve solfangeren trænger til rengøring. Det er en god ide, at

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Opsamling: Kortfattede kommentarer til områderne 56-71, p-pladserne undtaget.

Opsamling: Kortfattede kommentarer til områderne 56-71, p-pladserne undtaget. Opsamling: Kortfattede kommentarer til områderne 56-71, p-pladserne undtaget. Plejeplan 56: Flisestien langs Kanalen Uglens Kvt. Området ligner på mange måder kanalstien i Duens og Svanens Kvt. (plejeplan

Læs mere

pragthave med stauder 68 BO BEDRE Nr. 8 2012. Af Hanne Gabel Christensen

pragthave med stauder 68 BO BEDRE Nr. 8 2012. Af Hanne Gabel Christensen pragthave med stauder og græsser Tag med til en have i Østsjælland, og oplev Marianne Follings udsøgte fornemmelse for at sætte planter sammen. Hun blander stauder og græsser, så bede bliver en farveoplevelse,

Læs mere

Udvalg af Hydrangea macrophylla Magical

Udvalg af Hydrangea macrophylla Magical Udvalg af Hydrangea macrophylla Magical Magical Four Seasons Specielt udvalgt Ændrer farve med årstiden Pragtfuld gave De fire årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical er en fryd for øjet. Smuk

Læs mere

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Udvikling i planteskolebranchen Før Nu Mange plante producenter Lokale levarandører Lille specialisering Små produktioner Lille

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia?

Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia? Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia? Så læs med her! Hortensie er nok en af de mest elskede blomsterplanter i haverne, men også en af de planter der giver flest spørgsmål til eksperterne. Læs

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Staudemåtter. mindre udsat for vandalisering og færdsel.

Staudemåtter. mindre udsat for vandalisering og færdsel. 116 r Komplet jorddække fra dag ét Veg Techs færdige måtter med bunddækkende arter af stauder giver et tæt grønt bed umiddelbart efter anlæg. De færdigudvoksede planter holder frøukrudt nede, så arealet

Læs mere

Nu er de her! for år ets på visit

Nu er de her! for år ets på visit Nu er de her! Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann. Regi: Panduro Hobby, Jens Lyngsø Interiør for år ets b lomster på visit Anemoner, scilla, vintergækker og alle deres smukke følgesvende vidner om forårets

Læs mere

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start PLANTER og RUMKatrine Thuesen landskabsarkitekt MDL Sandbjergvej 3, 2970 Hørsholm Tlf. 4542 0204-2679 2850 www.planterogrum.dk HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

Læs mere

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have LOGO2TH_Lille_NEGrød Antistresshave Modelhave i Geografisk Have ANTISTRESSHAVEN I GEOGRAFISK HAVE Grønt er godt for sjælen! kunne være overskriften på den nye modelhave i Geografisk Have. Vi ved, at natur

Læs mere

Haven. Et helejet Realdaniaselskab

Haven. Et helejet Realdaniaselskab Haven Er haven vigtig? Timer anvendt på havearbejde Anvendelse af haven Hvad består haven af? Beløb anvendt på haven Hvor købes planter, blomster, buske mv.? Bekæmpelsesmidler mod ukrudt og skadedyr Hvem

Læs mere

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN FOLKETS PARK Folkets Park har allerede en stærk historie: Fortællingen om Naturen som bryder gennem stenbroen. Vi bevarer og forstærker denne historie om at naturen gør sit indtog i byen. En vulkan symboliserer

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

Deres grønne kontakt

Deres grønne kontakt Plejeplan TIL GRØN PLEJE ved Gertrud Rasks Vej Aalborg I forbindelse med gennemgang af de grønne områder ved Gertrud Rasks Vej har Buus & Co udarbejdet denne pleje plan til området. Der gives forslag til

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Haveguide for Kantorparken

Haveguide for Kantorparken Haveguide for Kantorparken 2011 Denne guide skal bruges af alle, der har fået stillet en have til rådighed. Når du har fået en have, er der nogle forpligtigelser, der skal overholdes - derfor denne guide.

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 24 Af: Marianne Bachmann Andersen Sommervarme midt i foråret? Billeder: Sommerkrukker.jpg Det er ikke nemt at planlægge noget ud fra vejret, så tag nogle dages vejrudsigt in

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Den klassiske danske kirkegård Jelling

Den klassiske danske kirkegård Jelling Den klassiske danske kirkegård Jelling Der er bare ikke så mange af os, der bliver begravet på klassisk maner længere - Det giver mange hjemfaldne gravsteder Google Earth illustrerer antallet af hjemfaldne

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul

februar 2017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul februar 017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul T T INDHOLD SKAB FLEKSIBLE RAMMER MED PLANTEKUMMER I CORTEN Med bundplade 5 På hjul 5 PLANTEKUMMENS OPBYGNING 5 Vanding de første uger 6 Vanding efterfølgende

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter?

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Træstykker Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse.

Læs mere

Skovteamet. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke. brænde.

Skovteamet. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke. brænde. Hver morgen starter t skovhjælperne med at gøre naturlegepladsen brugbar. Der tændes bål, vaskes borde og bænke og alle bålstederne forsynes med brænde. Morgenoptænding på Eghjorten Huset på Ehj Eghjorten

Læs mere

Frodige uderum ved stier og huse

Frodige uderum ved stier og huse Frodige uderum ved stier og huse Blomstrende sommerfuglebuske, tæt grønt bunddække og et væld af stauder lad os få mangfoldigheden tilbage. Buske og stauder sætter sanserne i spil og giver afslappende

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis Læsning. Johs. 15,1-11. 25-09-2016 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2016. Læsning. Johs. 15,1-11. De ord vi har hørt i dag drypper af dåb. Når et menneske bliver døbt får det en velsignelse med sig ud i livet. Vi kalder

Læs mere

Alternativt navn Timeløn Konto 9491/diverse 1/1moms Vase til blomster Granitvase til blomster Timepris Kirkekaffe

Alternativt navn Timeløn Konto 9491/diverse 1/1moms Vase til blomster Granitvase til blomster Timepris Kirkekaffe Side 1 0001 0002 0003 0004 0005 0010 0011 0999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1009 1020 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1125 1126 1135 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1225 1226 1235 1250 1251 1301 1302

Læs mere

planter til skærehaven

planter til skærehaven 25 planter til skærehaven Glasbær Drejeblomst Høstanemone Alle elsker blomsterbuketter ikke mindst når den man får den fra, er én man holder ekstra meget af. Rigtig mange blomster i haven blomstrer fra

Læs mere

SPRØJTEFRI HAVE Gør kål på ukrudtet uden sprøjtemidler

SPRØJTEFRI HAVE Gør kål på ukrudtet uden sprøjtemidler Bunddækkeplanter I naturen er der næsten aldrig store flader med samme art. Når et bed består af flere arter, er det ikke så udsat for angreb af plantesygdomme og skadedyr. Der er biologisk mangfoldighed.

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne HØRSHOLM KIRKEGÅRD Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne URNEGRAVSTEDER Servitutter på urnegravsteder Gravstedet købes for 10 år, som er fredningstiden

Læs mere

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et.

Spirer: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. X et. Spirer: Logikløbere Formål Som løbelus skal spirerne lære noget om at være spirer. Forudsætninger for spirerne Ingen særlige forudsætninger. Forudsætninger for lederne Ingen særlige forudsætninger. Om

Læs mere

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006 19. april 2006 Reetablering af: Den Grønne Firkant Det overordnede ønske for reetableringen af gården er at genskabe den helhed området tidligere repræsenterede, samtidig med at man bevarer eller genskaber

Læs mere

Poul Erik Pedersen GØR GÅRDEN LIDT GRØNNERE. Hvordan kan man med simple midler og for få penge lave forbedringer i sit gårdmiljø?

Poul Erik Pedersen GØR GÅRDEN LIDT GRØNNERE. Hvordan kan man med simple midler og for få penge lave forbedringer i sit gårdmiljø? Poul Erik Pedersen GØR GÅRDEN LIDT GRØNNERE Hvordan kan man med simple midler og for få penge lave forbedringer i sit gårdmiljø? Af Poul Erik Pedersen Pedersen@agendacenter.dk Agenda 21 Østerbro, 2007

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Demonstrationsforsøg med frahegning af dele af folden i en periode, slåning af lyse-siv og vurdering ved årets afslutning Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald,

Læs mere

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16 En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster Side 1 af 16 Side 2 af 16 Zonale Pelargonier: Zonale pelargonier er dem med den kraftigste vækst og er de mest almindelige sorter på markedet. De vokser hurtigt

Læs mere

Produktblade. www.dug.as. Den Unge Gartner A/S Nøglegårdsvej 7, 3540 Lynge Telefon: 44 99 54 80 Fax: 44 99 54 81 E-mail: dug@dug.

Produktblade. www.dug.as. Den Unge Gartner A/S Nøglegårdsvej 7, 3540 Lynge Telefon: 44 99 54 80 Fax: 44 99 54 81 E-mail: dug@dug. Produktblade www.dug.as Beton belægninger Beton 01 01001 Krystalbelægning sort grå, Wewers 01002 50x50 flisebelægning med slidte chaussessten i rådhusmønster Beton 01-01 01003 30x30 flisebelægning med

Læs mere

En vinterbyhave på Hulgårds Plads

En vinterbyhave på Hulgårds Plads En vinterbyhave på Hulgårds Plads Jeg har udformet en fællesskabende, bæredygtig og original idé til en vinterbyhave på Hulgårds Plads. I ideén indgår der nogle fællesskabende aktiviteter og opholdssteder,

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Nordborg Golfklub. Perspektiv plan for Nordborg Golfklub 2014 2018.

Nordborg Golfklub. Perspektiv plan for Nordborg Golfklub 2014 2018. Perspektiv plan for Nordborg Golfklub 2014 2018. Denne plan er udarbejdet af baneudvalget med input og ideer fra personer rundt om baneudvalget. Denne udviklingsplan vil beskrive banepleje og målsætning

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x SORTIMENTSLISTE SKOV - LÆ- VILDT- JULE OG PYNTEGRØNSPLANTER SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x 40-60-100 Birk (Alm/vortebirk) 2/1 40-60-100-140 Bøg (Skovbøg) 2/0x 30-50-80 E Eg - Stilkeg 2/0 30-50-80

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Bjesk...for begyndere En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Indledning En tur i naturen er altid spændende, og jagten på bjeskplanter

Læs mere

Sten og fliser. Chaussésten & mosaiksten

Sten og fliser. Chaussésten & mosaiksten KÆMPE GUIDE Sten og fliser GRANIT Granit er en hård stenart, der består af en blanding af forskellige mineraler. Da blandingsforholdet mellem mineralerne svinger, varierer farven også. Fra mørkegrå over

Læs mere

Skærbæk. Materialemanual. Udbud Landskabs design by MOVE

Skærbæk. Materialemanual. Udbud Landskabs design by MOVE Skærbæk Materialemanual Udbud 01.10.2016 Landskabs design by MOVE Indhold Belægninger side 04 Inventar side 06 Beplantning regnvandsbed side 13 Beplantning græstæppet side 15 Beplantning træer i plænen

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden.

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden. Det er blevet en vane og vi undrer os ikke over, hvorfor nogle træer og buske beholder deres blade, mens andre kaster dem af sig. Vi får et svar af en af en specialist som arbejder i Botanisk Have. Planter

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere