13. Konklusion. 1 Specialet side 7.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "13. Konklusion. 1 Specialet side 7."

Transkript

1 13. Konklusion I indledningen af specialet antydede jeg, at der var en tæt sammenhæng mellem medierne og sporten. Jeg mener, at dette speciale har vist, at den tætte sammenhæng kan kaldes symbiotisk også på individuelt niveau mellem den enkelte idrætsudøver og journalist. Specialets formål var at undersøge, hvordan håndboldspillere opfattede mediernes behandling af dem og derunder, hvordan deres forhold til journalister var. Jeg havde som udgangspunkt, at håndboldspillerne havde det problematisk med medierne og den fremstilling, som sker af dem i medierne. Min analyse viser da også, at håndboldspillerne ser nogle problemer, men det er ikke større problemer, end at de mener, at de kan håndtere dem på egen hånd. Et andet formål med specialet var at se på, hvordan håndboldspillerne havde det med at være kendte personer. Også her peger min analyse på nogle problemer. I afsnittet om sportsjournalistikkens historiske udvikling 1 gennemgik jeg, hvordan der altid har været et symbiotisk forhold mellem medierne og sporten, og at den faktisk altid har været til stede i den danske sportsjournalistik, som får alvor blev synlig i 1916, da B.T. begyndte at lave en sportssektion. Senere tog radioen over, og med dette medie var der sat en ny dagsorden, hvor indlevelse i kampen og identificering med idrætsudøvere var en del af sportsjournalistikken. Da tv tog over, viste sporten sig som et perfekt visuelt medie, der kunne holde mange mennesker fanget til skærmen. Det betød, at pengene blev mange i sporten, da de mange seere gjorde, at firmaer var villige til at betale store summer i form af sponsorater, reklamer mm. for at få sat deres navn i forbindelse med sport. De flere penge i sporten skabte nye tider, hvor den enkelte klub og i flere tilfælde den enkelte spiller efterhånden var sit eget firma med personlige sponsorer. Symbiosens omdrejningspunkt ændredes dermed fra at være en fælles målsætning om udbredelsen af sporten som i sportsjournalistikkens tidlige dage til at være penge. Og dermed blev symbiosen til et decideret gensidigt afhængighedsforhold. Denne karakteristik af forholdet mellem medier og sport udgjorde udgangspunktet for min analyse. Min analyse var struktureret ud fra områder, hvor håndboldspillerne kunne have problemer med medierne og journalisterne, samt med det at være kendte personer. De fem problemområder var: 1) mediernes håndtering af informanternes privatsfære, 2) rammen, som 1 Specialet side 7.

2 kontakten mellem medier og atlet foregår i, og de roller, aktører har inden for den ramme, 3) det symbiotiske forhold mellem medierne, sporten og idrætsudøverne, 4) håndboldspillernes forskellige syn på journalister belyst ud fra forskelle i journalisternes køn, alder og viden, og til sidst 5) om håndboldspillerne bruger andre personer eller håndboldforbundet til at hjælpe sig i deres omgang med medierne Mediernes behandling af informanternes privatsfære Der foregår en kamp mellem journalisterne og håndboldspillerne om, hvor meget af håndboldspillernes person der skal være en del af medierne. Spillerne har det svært med, at journalisterne er meget tilbøjelige til at anlægge en personlig vinkel på de fleste historier. Spillerne har et ønske om, at journalisterne fokuserer lidt mere på spillet og på at forklare læsere, lyttere og seere om de mere strukturelle eller taktiske dele af spillet. Det sker også til dels, men ikke i tilstrækkelig grad. Spillerne er påpasselige med ikke at svare, hvis journalisternes spørgsmål bliver for personlige, og de er altså gode til at sige fra. Men alle har oplevet, at deres grænser for, hvordan de ønsker at fremstå i medierne, er blevet overskredet. F.eks. har nogle af spillerne prøvet at give forklaringer om, hvorfor deres hold har spillet dårligt. Men det er blevet drejet i en personlig retning fx en personlig konflikt - som gør, at spillerne nu ikke har lyst til at svare på sådanne spørgsmål. Sportsjournalisterne har også et ønske om at få deres personlige mening, og det har de forståelse for, men afvejer hele tiden, i hvilken grad de vil give oplysninger, hvis de kan bruges til at fremmane en konflikt. Spillernes negative oplevelse af kampen om at sætte grænsen til deres privatsfære, som min analyse afdækkede, kan til dels forklares med spillernes manglende erkendelse af, at de er kendte. De ser ikke dem selv som nogen, den brede offentlighed bør interessere sig for som privatpersoner. Dette underbygges til dels af deres let naive opfattelse af, hvordan de kan håndtere mødet med fans. At spillerne har stjernestatus og er kendte kan bl.a. ses af, at de inviteres til at deltage i tvprogrammer og kulørte ugeblade som andre kendte. Men min analyse viser samtidig, at de har en stærk identitet som værende håndboldspillere, og ikke som kendte personer, som har været med i tv-programmer etc. Spillerne føler, at de har kontrol over, i hvilken grad de skal være kendte. Men kontrollen er måske lidt indbildt, da spillerne godt kan mærke, at især

3 ugebladene gerne vil have oplysninger, som handler om episoder fra deres privatliv. Dette pres kan spillerne ikke rigtig lide, og de føler, at de nærmest bliver trukket frem i ugebladene mod deres vilje. Som forsvar og argumentation for, at ugebladene er utroværdige og ikke til at stole på, peger spillerne på, at mange af de historier, som ugebladene har skrevet, ikke har hold i virkeligheden. Håndboldspillerne mener, at de ikke selv rigtig gør noget for at blive kendte. Dog viser deres svar, at de har deltaget i diverse underholdningsprogrammer på tv, som er med til at gøre dem kendte for andet end håndbold. Spillerne mener dog ikke, at de har noget behov for at blive kendte, men ved dog, hvordan man kan blive kendt. Håndboldspillerne synes dog, at det er op til den enkelte spiller, hvis vedkommende vil være kendt for andet end håndbold, og de har derfor ikke noget imod de spillere, som gerne vil deltage i tv-underholdningsprogrammer. I forhold til spillernes skarpe afstandtagen til ugebladene peger min analyse på et interessant forhold, nemlig at håndboldspillerne ikke kan se sammenhængen mellem optræden i disse tvprogrammer og spørgsmålene fra ugebladene. Som kendte personer oplever spillerne også at blive genkendt på gaden, og spillerne har svært ved at komme med eksempler på ubehagelige møder med fans. Det skyldes måske også, at danske fans måske ikke er så krævende, som det er set i andre lande. Mødet med fans sker alle mulige steder, hvor spillerne bevæger sig. Det kan f.eks. være i supermarkedet, om aftenen i byen eller på gågaden. Fansene vil gerne have en autograf eller har en kommentar til deres håndboldspil. De fleste af håndboldspillerne har kun positive oplevelser med mødet med fansene, men alligevel kan de godt føle opmærksomheden fra fansene en lille smule generende. De kan også godt forstå, at folk har lyst til at vide mere om dem som personer. At folk har interesse for dette kan forklares med, at tv-mediet sender masser af håndbold, og folk derved får en følelse af, at de kender spillerne. Men de oplever som sagt ikke opmærksomheden fra fans som et decideret problem måske snarere en anelse smigrende.

4 13.2 Rammer og roller i forbindelse med kontakten mellem spillere og journalister Kontakten mellem journalister og spillere er lagt i faste rammer. Et interview til en avis efter en kamp forløber på én måde, og et live-interview til tv på en anden. Derudover er rammen anderledes ved turneringer, fordi journalisternes adgang til spillerne er begrænset. Normalt kan journalisterne selv bestemme, hvem de vil ringe til, og har fri adgang til de forskellige spillere, når de skal have udtalelser etc. Spillerne kan dog altid sige nej. Men under turneringer er interaktionen med journalisterne mere struktureret, og journalister må som udgangspunkt nøjes med de fastlagte pressemøder. Journalisterne benytter sig så af, at de på forhånd har gode kontakter til spillerne. På den måde kommer journalister ud af de fastlagte rammer, som er fastlagt af turneringsledelsen. Spillerne peger også på, at de fastlagte rammer er noget rigide. Ved turneringer er der også forventninger til, at journalisterne indtager rollen som meget søgende efter alle mulige historier. Det kræver, at spillerne er endnu mere varsomme med, hvad de siger. Journalisterne har nemlig også en tendens til at være dem, der som de første ser guldmedaljerne om halsen på spillerne, men samtidig er de første til at skrive, at turneringen var en fiasko. Dette er spillerne ikke så glade for. Håndboldspillerne oplever, at andre rammer for mødet med journalister giver begge parter andre roller. Håndboldspillerne ser f.eks. tv som en helt bestemt ramme, og samtidig har de erkendt, at tv er det dominerende medie i danske sportsjournalistik. Tv transmitterer mange håndboldkampe, men håndboldspillerne mener ikke, at det har ændret deres opførsel på banen. Spillernes klubber er meget afhængige af disse transmissioner, idet de genererer store sponsor- og sendelicensindtægter, og spillerne har accepteret deres rolle som aktørerne, der skal levere god underholdning. I forbindelse med tv-transmissionen er de direkte interviews en fast del. Dem har spillerne lært at håndtere, men det er noget, de har skullet vænne sig til. Mest fordi direkte tv stiller krav om hurtige svar, og da spørgsmålene ofte følger et meget fast mønster og drejer sig om spillernes oplevelse af kampen, kræver det en hurtig omstilling af spillerne fra 120% fokus på spillet på banen til en refleksiv distance til eget og andres spil.

5 En del af de forventninger, håndboldspillerne har til journalisterne ud fra interviewrammen, er på trods af enkelte erfaringer med det modsatte, jf. ovenfor at journalisten refererer deres udtalelser i den sammenhæng, de er givet. Men håndboldspillerne føler, at der lidt for tit sker en ændring fra interviewet til den artikel, som journalisten får skrevet. Håndboldspillerne har mange gange en anden oplevelse af kampen eller interviewet, som journalisten refererer i sin artikel. Men det opfattes alligevel ikke så problematisk, da spillerne har et stort kendskab til journalisterne og derfor mener at være i stand til at forhindre, at deres udtalelser fordrejes. Bl.a. mener spillerne, at de kan udelukke enkelte journalister også fra adgang til andre spillere hvis de føler, at journalisten har fremstillet dem på en måde, de ikke bryder sig om. Denne mulighed har spillerne i min analyse dog ikke benyttet sig af endnu Det symbiotiske forhold mellem medierne, sporten og idrætsudøverne Udgangspunktet for min analyse var som sagt, at der findes en klar symbiose mellem sporten og medierne, hvilket fremgik af min historiske analyse af sportsjournalistikken. Symbiosen findes på to forskellige niveauer, et organisatorisk og et personlig niveau. Det organisatoriske foregår mellem klubberne og medier, hvor tv har en stor rolle, da det er dem, der er med til at generere de mange penge inden for sporten. Dette niveau har spillerne kendskab til, og de har erkendt og accepteret, at deres rolle er at stå til rådighed for klubberne som en logisk konsekvens af, at de er deres arbejdsgivere. Dog er der områder, hvor spillerne synes, at symbiosen har for negative konsekvenser og dermed bliver problematisk. Det er f.eks. tv s medbestemmelse i fastlæggelse af datoer og tidspunkter for kampe, sådan at de passer ind i tv-kalenderen frem for passer med sportslige hensyn. Klubbernes og håndboldforbundets afhængighed af indtægter fra sponsorater og sendelicenser gør som sagt, at tv indtager en særstatus blandt medierne, og det giver en speciel rolle i forhold til håndboldspillerne. De har accepteret måden, tv bliver produceret på, men spillerne nævner kommentatorerne som et problemområde, der kunne blive bedre. Det handler om, at kommentatorerne ikke er så opdaterede håndboldfagligt, og det synes spillerne er kritisabelt, da kommentatorerne fremstår på tv som eksperter, og folk lytter til dem som eksperter.

6 Selvom klubberne nærmest ejer spillerne og ifølge kontrakter har en ikke uvæsentlig råderet over dem, så bestemmer de ikke mere over spillerne, end at spillerne til en hvis grad selv kan bestemme, hvilke medier og journalister de vil snakke med. Denne udvælgelsesproces har ført til en symbiose også på det personlige plan, hvor håndboldspillerne stort set kender alle sportsjournalister, og spillerne har personlige favoritter blandt dem. Denne favoritstatus har journalisterne fået ved ikke at viderebringe alle de historier, de får om håndboldspillerne. Fortrolighed er altså nøglen til et godt forhold til spillerne. Når der eksisterer et fortroligt forhold til en journalist, bruger spillerne det også til deres egen fordel, når de gerne vil have nogle historier frem på deres måde og på det tidspunkt, som spillerne ønsker. Forholdet er dog ikke stærkere, end at spillerne ville bringe det til ophør, hvis journalisten brød fortroligheden. Det er både journalisterne og håndboldspillerne klar over. Det gør, at det er sjældent, at informanternes grænser bliver overtrådt af favoritjournalisterne. På det personlige niveau er symbiosen klart til spillernes fordel, og måske er det derfor, at spillerne har accepteret, at de på det organisatoriske niveau ikke har så megen indflydelse. Hvis klubberne også blandede sig i interaktionen mellem spillere og journalister, så tror jeg ikke, at spillerne i samme grad ville acceptere det symbiotiske forhold mellem sporten og medierne Journalisterne som forskellige personer Det næste problemområde, jeg har undersøgt i min analyse, er, om journalisternes køn, alder og viden om håndbold giver anledning til problemer i forholdet mellem spillere og journalister. Selvom journalisterne i høj grad er mænd, så kan håndboldspillerne ikke helt se det store problem med en skæv kønsfordeling. De kan godt mærke en forskel alt efter journalistens køn, og spillernes eget køn er også med til at give en bestemt holdning til journalister ud fra deres køn. De mandlige håndboldspillere behandler nok de kvindelige journalister lidt pænere end de mandlige journalister. Og de kvindelige håndboldspillere peger på, at de kvindelige journalister er lidt mere forstående, og det gør det nemmere at skabe et godt samarbejde. Hvad angår journalisternes alder, så er håndboldspillerne generelt enige om, at især de lidt ældre journalister som primært findes hos den skrevne presse har en tendens til at trække på deres erfaring frem for at tage udgangspunkt i den konkrete kamp og de konkrete

7 udtalelser. Det gør, at spillerne får en følelse af, at journalisten har skrevet sin artikel på forhånd, og deres udtalelser skal så bare passes ind i puslespillet, jf. spillernes kritik af, at udtalelser bringes uden for deres oprindelige sammenhæng. Spillerne mener derimod, at de yngre journalister har en større forståelse for håndboldspillernes situation, og det gør, at forholdet bliver lidt bedre. Med hensyn til journalisternes håndboldfaglige viden så kunne håndboldspillerne generelt godt ønske sig lidt bedre indsigt, da det ville højne det håndboldfaglige indhold i journalisternes historier. Håndboldspillerne kan godt forstå, at journalisterne skriver meget om konflikter, da de mener, at det til dels er det, læserne gerne vil have, og konflikter er jo til at forstå. Derimod har mere håndboldtekniske artikler måske ikke den samme underholdningsværdi eller brede læser-/lytter-/seerskare Får informanterne hjælp til at agere i medierne? I det sidste område af min analyse undersøgte jeg, hvordan håndboldsspillerne mente, at de håndterede de problemer, som resten af min analyse afdækkede. Klarede de problemerne fint, eller efterlyste de hjælp fra andre, f.eks. klubben eller håndboldforbundet. Min analyse på dette område viser, at håndboldspillerne har den holdning, at man skal gøre sig sine egne erfaringer om håndtering af mediekontakt, hvad enten det drejer sig om det første tv-interview eller at blive interviewet af en rutineret journalist fra en landsdækkende avis. De problemer, som håndboldspillerne peger på, er ikke af en sådan karakter eller grad, at de føler, at de virkelig har brug for organiseret hjælp til at tackle omgangen med medierne. Men min analyse viser samtidig, at de heller ikke får nogen hjælp. På et punkt efterlyser spillerne dog hjælp, idet de godt kunne ønske sig, at Dansk Håndboldforbund var bedre til at beskytte spillerne og hjælpe spillerne med noget medietræning. Min analyse viser, at der er en del erfaringsudveksling om mediehåndtering og håndtering af enkelte journalister spillerne imellem. Erfaringsudvekslingen har både form af gode råd om, hvordan man skal agere over for medierne, samt af deciderede advarsler om enkelte journalister, som ikke overholder de aftaler eller forventninger, som spillerne har. Det virker, som om håndboldspillerne på landsholdsplan har en forholdsvis homogen holdning til mediekontakten; især på damesiden.

8 14. Perspektivering De erfaringer og konklusioner, jeg har gjort i dette speciale, mener jeg kan overføres til andre sammenhænge, og det er disse sammenhænge, jeg nu vil perspektivere til. Min perspektivering er opdelt i fire punkter. Det sidste afsnit vil omhandle specialets konklusioner i forhold til internationale forhold Specialets muligheder for at blive brugt af idrætten Første punkt handler om, hvordan idrætten kan bruge de erfaringer, som analysen fremdrager. Som jeg peger på i sidste del af konklusionen, så er der en del af håndboldspillerne, der efterlyser en mere aktiv rolle fra Dansk Håndbold Forbund. Disse problemstillinger, som jeg har diskuteret i specialet, giver en god indsigt i de mediemæssige forhold, som jeg synes, at forbundet skulle bruge og måske prøve at medietræne de forskellige landshold. Måske skulle man starte med ungdomslandsholdene Muligheder og erfaringer omkring selve undersøgelsen Det andet punkt i min perspektivering handler om de erfaringer og muligheder, som dette speciale har givet mig. Igennem hele min kandidatuddannelse på idrætsstudiet har jeg søgt og læst litteratur om sport og medier, og dette har givet en tydelig forståelse af området. Det har selvfølgelig gjort det nemmere at lave hele projektet, men samtidig har det også gjort, at jeg har skullet træffe nogle valg i løbet af selve specialeperioden. Jeg vil nu gennemgå nogle af de overvejelser, jeg har haft, og valg, som jeg har taget. I den tidlige fase af specialeperioden havde jeg overvejelser om en opdeling af informanterne i forskellige aldersgrupper. Det skulle være gjort ud fra en tese om, at der sker en erfaringsmæssig udvikling igennem idrætskarrieren, og det ville være muligt at pege på forskellige kendetegn. Den ene gruppe skulle bestå af unge talenter, som endnu ikke rigtig er kommet i gang med deres idrætskarriere. Den næste gruppe skulle være de nuværende stjerner, som er på højdepunktet af deres karriere, og som på dette stadie oplever den største medietiltrækning i forhold til deres karriere. Den sidste gruppe skulle være personer, som var færdige med deres idrætskarriere og var i gang med deres civile karriere. Disse personer havde haft mulighed for at reflektere over det forløb, de havde været igennem, og de ville derfor forhåbentlig kunne bidrage med en mere perspektiverende del af problemstillingen.

9 Denne opdeling valgte jeg primært fra, da jeg kunne se, at opgavens størrelse ville blive alt for stor i forhold til de formelle krav, der er til et speciale; bl.a. ville jeg brede min analyse ud i for mange retninger. Samtidig er der sket en rivende udvikling på medieområdet, så især den gruppe, der var færdig med deres karriere, havde nogle helt andre vilkår. Det ville gøre det sværere at sammenligne de forskellige grupper, hvilket har været et af hovedformålene for specialet. En anden overvejelse, jeg havde vedrørende gruppen af informanter, drejede sig om at inddrage informanter fra flere forskellige idrætsgrene. Jeg tænkte på at udvælge de mest medieomtalte personer uden den store skelen til deres idrætsgren. Det var ud fra en tanke om at finde fælles erfaringer på tværs af idrætsgrene. Det valgte jeg dog fra, da jeg kunne se, at jeg så blev nødt til at have en generel beskrivelse af mediefokus for den enkelte idrætsgren. Nogle idrætsgrene har næsten kun omtale af en enkelt person, som f.eks. tennis og bordtennis. Det ville give et fokus på den skæve fordeling af de enkelte idrætsgrenes omtale i tv. Det kunne meget hurtigt blive en diskussion af den enkelte idrætsgrens problemer med at komme i medierne. En tredje overvejelse, jeg har haft vedrørende informantgruppen, er den ligelige opdeling mellem kønnene. I min søgning og læsning af litteratur stødte jeg på mange forskere, som beskrev mediernes behandling af sport ud fra et kønsperspektiv. Der var stor set en enslydende konklusion, og den lød, at mediernes dækning af kvindesport er mangelfuld og mange gange sker ud fra en noget stereotyp kønsopfattelse. Kort fortalt, så er medierne f.eks. godt tilfredse med de tiltag, som det internationale volleyballforbund gjorde, da de lavede regler om kvindernes klædedragt, der førte til små shorts og stramme toppe. Der er også en tendens blandt mandlige journalister til at bruge ord om kvinder, som bekræfter de kendte fordomme om kvinder. Ord som lillepigen kan blive brugt til at beskrive en kvindelig idrætsudøver. Der er også lidt en tendens til at bruge en kærestes beskrivelse, når der skal laves et portræt af en kvindelig idrætsudøver 2. Da disse ting er så vel undersøgt, og der i lang tid ikke rigtig er kommet nogen ny forskning på dette område, så har jeg bevidst valgt at have informanter af begge køn med i specialet og 2 Se et af de seneste eksempler i bilag 4.

10 ikke gøre noget særligt ud af kønsperspektivet. Det betyder ikke, at kønsforskellen er uden betydning i mediedækningen, men den er altså ikke i fokus i mit speciale. Jeg har også længe vidst, at jeg ville prøve at arbejde med en behandling af empirien altså interviewene der gjorde brug af moderne teknik. Det stod også klart, at det skulle være med det formål, at læsere af specialet skulle have mulighed for at høre de enkelte udtalelser frem for blot at læse min transskription. Jeg har så vidt muligt bestræbt mig på at finde udtalelser i en elektronisk form, hvilket har været lidt sværere pga. rettigheder til de enkelte programmer. Selve arbejdet med empirien, når den kun har været i elektronisk form, har også været problemfyldt. Den tidsmæssige besparelse, jeg fik ved at springe transskriberingen over, er så blevet brugt på at lave referater 3 af udtalelserne. Men det har dog givet mig en stor indsigt i og erfaring med arbejde med empiri, mens det blev bevaret i den rene form så at sige. Det kunne have været interessant kun at bearbejde empirien i lydform ved hjælp af computerprogrammer, men det ville have krævet mere avanceret software end det, jeg har haft adgang til I forhold til resten af dansk idræt Jeg har i det foregående afsnit berørt den tanke, jeg havde i starten af specialeperioden med hensyn til brug af informanter fra forskellige idrætsgrene. Det blev primært fravalgt, da jeg fandt ud af, at der inden for visse idrætsgrene er stærk utilfredshed med den mediedækning, som de får af især tv-stationerne i Danmark. Denne utilfredshed var også at finde blandt de aktive fra de pågældende idrætsgrene. Men betyder det så, at mine analyseresultater ikke kan generaliseres en lille smule? Det vil jeg helt klart påstå, at de godt kan. Det gælder især på problemområdet om idrætsudøvernes privatsfære, som jeg synes kunne danne udgangspunkt i en egentlig diskussion om mediernes behandling af den enkelte idrætsudøver. Den kamp om privatsfæren og fokus på konflikter, som min analyse peger på, er forhold, som kan overføres til andre idrætsgrene. Det kunne f.eks. være et område, som Team Danmark skulle håndtere bedre i deres koncept for eliteidræt. Medietræning er inden for Team Danmark mest gået i retning af en fokusering på, hvor vigtigt det er at stå på god fod med pressen. Jeg har ikke i den forbindelse bemærket, at sportsjournalister skriver ud fra nogle andre vinkler, end de gør inden for håndbold. 3 Referaterne er også at finde som elektronisk dokumenter, samt på hjemmesiden

11 14.3 I forhold til resten af verden Selvom håndbold ifølge det internationale håndboldforbund er en verdensomspændende sport, så er der mange lande, hvor mediedækningen af håndbold er forsvindende lille. Blandt andet i USA og England. Men jeg vil alligevel prøve at generalisere nogle enkelte af resultaterne i forhold til resten af verden. Resultaterne af specialet tyder altså på, at håndboldspillere ikke ser samarbejdet med journalisterne som særlig problemfyldt. Desuden har håndboldsspillerne en overbevisning om, at de kan udelukke journalister, hvis de ikke bryder sig om de artikler, en journalist skriver. Dette er jeg sikker på vil vække international undren. Det vil ske ud fra en begrundelse om, at medierne har alt for stor betydning og magt, til at de kan blive boykottet. Hvis man ser på USA, så tror jeg ikke, at det ville betyde meget, at en idrætsudøver kræver lukning af avisen eller udelukkelse af enkeltpersoner. Danske håndboldsspilleres forhold til journalister er ganske godt, og vi skal være glade for, at der ikke kommer amerikanske tilstande, hvor idrætsudøvere kan få stillet spørgsmål, som overskrider alle grænser for god etisk journalistik. Der bliver omtalt og spurgt om kommentarer til rygter om elskerinder etc. Dette gode tætte samarbejde mellem journalister og idrætsudøvere kan altså på sin vis kun komme til at ske i et medieklima som det danske. Det er lidt svært at begrunde, men noget kunne tyde på det. Blandt andet af den grund, at der i USA er ganske flere aktører på spil, især som hjælpere til den enkelte idrætsudøver. Noget, der gør det svært at få et fortrolighedsforhold mellem journalist og idrætsudøver. Lad os håbe, at vi ikke begynder at se sådanne tilstande i Danmark. På trods af problemer er dansk sportsjournalistik ikke så ringe

Det internationale område

Det internationale område Det internationale område Tema: Globalisering Fag: Dansk Fag: Samtidshistorie Titel: Medierne, samfundet og kulturen Indhold 1.0 Indledning udvikling i nyhedsmedier.3 2.0 Problemformulering..3 3.0 Tv-mediets

Læs mere

19. Hovedgeneralforsamlingen. stk.3. Forslag der ønskes under afstemning på Hovedgeneralforsamlingen, skal indsendes til

19. Hovedgeneralforsamlingen. stk.3. Forslag der ønskes under afstemning på Hovedgeneralforsamlingen, skal indsendes til 09-02-2015 Forslagene til Hovedgeneralforsamlingen 2015 Forslag nr. 1: Oprindelig tekst: 19. Hovedgeneralforsamlingen. stk.3. Forslag der ønskes under afstemning på Hovedgeneralforsamlingen, skal indsendes

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

1 Sagsfremstilling Ekstra Bladet bragte den 7. november 2017 artiklen Efter Luksusfælden: Nu skal hovedet undersøges med underrubrikken:

1 Sagsfremstilling Ekstra Bladet bragte den 7. november 2017 artiklen Efter Luksusfælden: Nu skal hovedet undersøges med underrubrikken: Kendelse afsagt den 6. februar 2018 Sag nr. 2017-80-0055 [Klager] mod Ekstra Bladet [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Efter Luksusfælden: Nu skal hovedet undersøges bragt den 7. november

Læs mere

4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1

4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1 4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1 Sportsjournalistik har i de cirka hundrede år, den har eksisteret i Danmark som genre, gennemgået en kraftig udvikling.

Læs mere

7. Resultatet af analysen.

7. Resultatet af analysen. 7. Resultatet af analysen. Analysen af interviewene er inddelt i fem hovedområder, som hver især belyser forskellige dele af informanternes opfattelse af medierne, og som bygger på forskellige dele af

Læs mere

Optagelsen starter da Kristian laver en introduktion til emnet og fortæller om de etiske regler.

Optagelsen starter da Kristian laver en introduktion til emnet og fortæller om de etiske regler. Bilag 2 T=Thomas A= Anders K= Kristian Optagelsen starter da Kristian laver en introduktion til emnet og fortæller om de etiske regler. K: Som sagt så kommer det til at handle om at være ung i Danmark

Læs mere

Kendskabs- og læserundersøgelse

Kendskabs- og læserundersøgelse Kendskabs- og læserundersøgelse Magasinet Sammen om Rødovre Konsulent: Connie F. Larsen Konsulent: Asger H. Nielsen Gennemført d. 16. til 21. november, 2016 1 Om undersøgelsen Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Indhold Indledning... 4 Om undersøgelsen... 4 Oplægget til borgerne... 5 Sådan læses grafikken... 6 Kommunens information...

Læs mere

2. Spm1. Er det en fordel med et preformuleret(?) specialeprojekt? Og i givet fald hvorfor? Eller er det bedst selv at være med?

2. Spm1. Er det en fordel med et preformuleret(?) specialeprojekt? Og i givet fald hvorfor? Eller er det bedst selv at være med? Udkast til referat af fokusgruppeinterview angående temaet det gode specialeforløb. Tirsdag d 24.03.09, Det biovidenskabelige fakultet. Deltagere: Interviewer/ordfører: Jakob Lundgren Willesen Medinterviewer/logbogsholder:

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Avisens rolle i idrætten? En del af festen? En kritisk iagttager?

Avisens rolle i idrætten? En del af festen? En kritisk iagttager? Avisens rolle i idrætten? En del af festen? En kritisk iagttager? Lige om lidt bryder Giro-feberen så for alvor ud og det hele er i fuld gang. Jeg håber i den forbindelse, at det sure mindretal af mennesker,

Læs mere

Bilag 8. Interview med Simon

Bilag 8. Interview med Simon Interview med Simon 5 10 15 20 25 30 Simon: Det er Simon. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Simon: Hej. Cecilia: Hej. Tak fordi du havde tid til at snakke. Simon: Jamen ingen problem, ingen problem. Cecilia:

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Handlingsplan for fælles sponsorarbejde mellem Elite Nord og Frederikshavn FOX

Handlingsplan for fælles sponsorarbejde mellem Elite Nord og Frederikshavn FOX Handlingsplan for fælles sponsorarbejde mellem Elite Nord og Frederikshavn FOX Overordnet mål med handlingsplanen: Via en fælles indsats at tiltrække et eller flere landsdækkende sponsorater, der til sammen

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Det uløste læringsbehov

Det uløste læringsbehov Læringsrummet et behov og en nødvendighed Hvordan kan ledere og medarbejdere i en myndighedsafdeling udvikle et læringsmiljø hvor det er muligt for medarbejderne at skabe den nødvendige arbejdsrelaterede

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion HEJ I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion M Hvem er vi og hvad er vores erfaring? Majken Mac Christiane Spangsberg Spørgsmål KRITISK? METODE? REFLEKSION? M KRITISK METODISK REFLEKSION

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Den Blå Moske i Istanbul er det helt store Af Mads Sindberg Christensen

Den Blå Moske i Istanbul er det helt store Af Mads Sindberg Christensen Den Blå Moske i Istanbul er det helt store Af Mads Sindberg Christensen Vi her i Danmark er begyndt at kigge efter nye steder at rejse hen. Men efter som vi snart har været alle steder i vesten, kigger

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Informanterne er benævnt med deres egne fornavne. Da der medvirkede to, som begge hed Caroline, er de benævnt

Læs mere

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV Selvdisciplin: Jeg kan holde fokus på det, der skal gøres, og bliver ikke afledt af andet, der kunne være sjovere at lave Jeg kan sætte mål, lægge en plan og gennemføre den Jeg kan holde fokus,

Læs mere

Journalistik. En avis

Journalistik. En avis Journalistik Det nærmeste man kommer den absolutte sandhed En avis En avis er et blad med historier om ting, folk ikke ved i forvejen. Tingene skal være sket i virkeligheden. Historierne i en avis er ikke

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 2 Konflikttrappen Dias 1/19? Hør om der er spørgsmål eller kommentarer. Konflikttrappen Formålet med denne lektion er at lære konflikttrappen at kende trin for trin at give indsigt i hvordan konflikter

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken. Praktikperiode: 2. praktik.

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken. Praktikperiode: 2. praktik. Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 2. praktik. 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Positivt. Der blev taget godt imod

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Projektets baggrund Non-compliance (manglende efterlevelse af en behandling) er et stort problem trods det, at der er stor fokus på implementeringen

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING PROGRAM: Taxaquizzen er en dansk tv-serie på Tv2, produceret efter det internationale koncept Cash Cab, som første gang blev vist på britisk tv i 2005. I programmet

Læs mere

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD Indhold Indhold... 2 Opmærksom... 3 Indledning... 4 Problemfelt... 5 Problemstillinger... 5 Problemformulering...

Læs mere

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre - om betydningen af forforståelse og praksis Nyborg den 26. januar Formelle samtaler Kulturelle forforståelser Skole-hjem samtale som praksis Positioneringer

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Læs og lær om. Christian Eriksen

Læs og lær om. Christian Eriksen Læs og lær om Christian Eriksen Fakta om Christian Eriksen Christian Danneman Eriksen blev født i Middelfart 14. februar 1992. 1992 var for øvrigt det år, hvor det danske fodboldlandshold blev Europamestre,

Læs mere

U-days - kampagneplakater

U-days - kampagneplakater U-days - kampagneplakater Den 1., 2. og 3. marts 2012 blev der afholdt u-days, som er et åbent hus-arrangement, der samler alle videregående uddannelser i Aarhus. I den forbindelse kørte u-days blandt

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009 Kampagne og analyse 11. januar 2009 Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse FOA stillede i november 2009 en række spørgsmål til sine ledermedlemmer om deres lederuddannelse og ledelsesansvar. Undersøgelsen

Læs mere

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser INDHOLD KAPITEL 1 Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser KAPITEL 2 KAPITEL 3 KAPITEL 4 KAPITEL 5 KAPITEL 6 KAPITEL 7 INDLEDNING Denne bog handler om jobtekster, altså de tekster, som en

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Video - Et visuelt udtryk

YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Video - Et visuelt udtryk YOUTUBERE - OM AT PYNTE PÅ VIRKELIGHEDEN Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om Youtubere. Vi kommer omkring Youtubere som - fænomen og indtjeningskilde Video - Et visuelt udtryk Billeder

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC 27.04.2015 Interviewer 1 (I1) Interviewer 2 (I2) Respondent (R) I1: Ja, vi vil jo lave en app, som skal vejlede den studerende igennem sit studieforløb.

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen.

Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen. Alderens indflydelse på at komme i beskæftigelse igen. I en ny undersøgelse har YouGov for Ældre Sagen interviewet 1.150 personer i aldersgruppen 55-67 år, som har været berørt af ledighed indenfor de

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Superbrand: Anders Samuelsen.

Superbrand: Anders Samuelsen. Superbrand: Anders Samuelsen. Patrick, Mathias og Rolf. 2.q Charlotte Waltz, Jeppe Westengaard guldagger Intro til opgave 1 Da vores opgave går ud på at analyserer Anders Samuelsen. Altså en selvvalgt

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

SkoleKom brugerfeedback 2012

SkoleKom brugerfeedback 2012 SkoleKom brugerfeedback 2012 Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere i grundskolen September 2012 Indhold 1 SkoleKom-facts... 3 2 Brugerundersøgelsens omfang... 5 1 Resume... 6 2 Brugernes

Læs mere

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Sheila Jones Fordele og udfordringer ved diagnosticering af psykiske lidelser, eksemplificeret gennem ADHD diagnosen og hvad det betyder for selvforståelsen

Læs mere

Homo, bi og trans i medierne

Homo, bi og trans i medierne 1 Homo, bi og trans i medierne Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Eleverne bliver præsenteret for en analyse af repræsentationer af homo- og biseksuelle i ungdoms-tv, og skal derefter lave

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Indledning. Problemformulering:

Indledning. Problemformulering: Indledning En 3 år gammel voldssag blussede for nylig op i medierne, da ofret i en kronik i Politiken langede ud efter det danske retssystem. Gerningsmanden er efter 3 års fængsel nu tilbage på gaden og

Læs mere

Bilag D: Transskription af interview med kunde 3 Eric Wanscher

Bilag D: Transskription af interview med kunde 3 Eric Wanscher Bilag D: Transskription af interview med kunde 3 Eric Wanscher Han arbejder hos Deloitte, Viborg og står for at afholde kurser og andre events for medarbejderne. Ligeledes har han sit eget konsulentfirma

Læs mere

side 9 manden Navn: martin Neess

side 9 manden Navn: martin Neess StilladsInformation nr. 103 - juni 2012 side 9 manden Navn: martin Neess Bopæl: Alder: Firma: Gislinge nær Holbæk på Vestsjælland 32 år Bolas Stilladser, Holbæk Start i branchen: 2004 Stilladsuddannelse:

Læs mere

Analyse Sommerskrald

Analyse Sommerskrald Analyse Sommerskrald Juni 2011 Indholdsfortegnelse 1.1. Indledning 3 1.2. Resumé af analyseresultaterne 4 2. HOLDNINGER TIL SKRALD PÅ FERIEN 5 2.1. Skrald påvirker fire ud af 10 negativt i ferien 5 2.2.

Læs mere

BALANCE OG LIGESTILLING. RAPPORT Februar 2019

BALANCE OG LIGESTILLING. RAPPORT Februar 2019 BALANCE OG LIGESTILLING RAPPORT Februar 2019 BAGGRUND OG FORMÅL FORMÅL Epinion har i samarbejde med FH foretaget en bred undersøgelse af familie-arbejdslivs balancen og ligestilling blandt lønmodtagere

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Anerkendelse eller miskendelse Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Problemformulering Hvordan beskriver etniske minoritetsunge, der er i risiko for marginalisering, at deres sproglige,

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag?

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? Jesper von Seelen Oktober, 2009 Danmark går glip af medaljer: Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? I en tid hvor trænere og ledere fra eliteidrætsklubberne og specialforbundene står i kø

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

- 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER

- 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER - 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER I de senere år har der generelt i samfundet været sat fokus på kvinders forhold i arbejdslivet. I Forsvaret har dette givet sig udslag i, at Forsvarschefen

Læs mere

0. Konklusion. Resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse ved Stille Piger under Ungdomsskolen Favrskov 2011

0. Konklusion. Resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse ved Stille Piger under Ungdomsskolen Favrskov 2011 Modelfoto: Colourbox Denne rapport indeholder resultater af en anonym spørgeskemaundersøgelse gennemført blandt deltagerne på Ungdomsskolen Favrskovs tre Stille Piger Hold i henholdsvis Ulstrup og Hinnerup

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

- Sponsoroplæg - Nonamedrifting. Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor!

- Sponsoroplæg - Nonamedrifting. Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor! Nonamedrifting 8530 Hjortshøj Motorsport - Sponsoroplæg - Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor! Se komplet sponsorprofil: sponsordb.dk/nonamedrifting Intro Driftkøre

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

/KL7 UNDERSØGELSER MÅNEDSRAPPORT #3 NOVEMBER REVIDERET

/KL7 UNDERSØGELSER MÅNEDSRAPPORT #3 NOVEMBER REVIDERET UNDERSØGELSER /KL7 MÅNEDSRAPPORT #3 NOVEMBER 2013 - REVIDERET /KL7 INDHOLD Opsamling 4 Adfærd 6 DK vs. verden 7 Fordeling på lande 8 Holdning 9 Kulturbarometeret 10 Månedens område 15 For/imod vs. sprogbrug

Læs mere