Forbrydelse og straf. Hvorfor straffer man?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forbrydelse og straf. Hvorfor straffer man?"

Transkript

1 Forbrydelse og straf I medierne bliver der hele tiden snakket om hårdere straffe til kriminelle. Politikerne mener nemlig, at hvis folk straffes hårdere, vil de ikke begå kriminalitet fremover. Men virker hårdere straffe, og hvad vil vi gerne have ud af at straffe kriminelle? Hvordan straffer vi i dag, hvordan gjorde man tidligere og hvorfor straffer vi nu som vi gør? Dette er nogle af de spørgsmål som vi skal se på i forbindelse med et besøg på Politimuseet. En straf kan defineres som en retslig reaktion, som indebærer en lidelse, og som udføres på en person, som er dømt for en ulovlig handling, på sådan en måde, at straffens hårdhed afhænger af lovovertrædelsens grovhed. Med lov skal land bygges Altså, hvis man har gjort noget ulovligt, bliver man straffet på en måde, der passer til den forbrydelse man har begået. For eksempel får man ikke livsvarigt fængsel for at køre for stærkt, og man får heller ikke bare en bøde, hvis man har slået nogen ihjel. Begge ting er sådan set lige ulovlige, men vi anser det at slå et andet menneske ihjel for at være en langt større forbrydelse end at køre for stærkt. Dette er fordi vi tillægger noget som et menneskeliv en meget stor værdi, og derfor straffes man også hårdere for den forbrydelse. Det kan virke banalt, men vores opfattelse af, hvad der er en større eller mindre forbrydelse afhænger af, hvordan vi ser på verden, og derfor har straf varieret meget gennem tiden. I dag blander politiet sig for eksempel ikke i, om man er sin mand eller kone utro, hvor det førhen var noget man kunne blive straffet for. De første nedskrevne danske love, Skånske Lov, Sjællandske Lov og Jyske Lov, stammer fra 1200-tallet. Disse love er baseret på det man kalder sædvaneret, det vil sige, at man dømte ud fra, hvordan man plejede at dømme i lignende sager. Under enevælden blev Frederik 3. landets øverste dommer med den såkaldte Kongelov fra Det var altså ham, som i sidste ende kunne dømme eller benåde en forbryder. I 1683 kom Danske Lov under Christian 5. Med den blev alle rige som fattige for første gang lige for loven, og blev straffet ens. Hvorfor straffer man? Straf er i bund og grund en lidelse, som man påfører nogen, der har handlet forkert. Der var en gang, hvor man slog skolebørn, hvis de lavede en fejl i oversættelse eller ikke var gode nok til hovedregning. Dette er man heldigvis stoppet med for lang tid siden, men der er stadig én gruppe mennesker, der straffes flittigt forbryderne.

2 Nogle folk mener, at straf går ud på at gøre gengæld at nogen har skadet andre på en eller anden måde, og derfor skal de selv skades nu. Her er det ligegyldigt, om straffen har nogen effekt på den skyldige, det gælder bare om at få vedkommende til at lide. Straf har dog også et forebyggende formål, og det er især det vi fokuserer på i dag. Helt basalt, kan folk jo ikke begå kriminalitet, hvis de sidder i fængsel, men det er andet og mere end det. Dels skal fængsel virke afskrækkende for forbryderen. Det, at man får sin frihed taget fra sig, skal gøre, at man tænker sig om en ekstra gang næste Vores Grundlov blev underskrevet af Frederik 7. i Blandt meget andet afskaffede man enevælden og Danmark blev et demokratisk land. Grundloven er heldigvis blevet ændret mange gange siden, senest i I dag kan alle danske statsborgere over 18 år stemme til folketingsvalg, men i 1849 skulle man være 30 år, og man måtte ikke være en af de fem F er : Fruentimmere, folkehold (dvs. tjenestefolk), forbrydere, fjolser og fattige. gang man overvejer at bryde loven. Og dette gælder både de fængslede, men også andre, der kan se, hvad der kommer til at ske, hvis man begår en forbrydelse. Et ophold i fængsel har dog også en anden funktion. De indsatte i fængsel skal nemlig gennemgå en rehabilitering, altså at man skal forsøge at gøre dem til bedre menneskesker. Man mener nemlig ikke, at fængslerne har nogen effekt, hvis folk bare kommer ud og laver kriminalitet igen, så snart de kommer ud. Straf før og nu I middelalderen hang straf sammen med kristendommen, og man straffede på mange måder med udgangspunkt i Bibelens Ti Bud. Man mente, at hvis der var nogen som forbrød sig mod disse bud, så ville Gud straffe hele samfundet, og derfor straffede man folk meget hårdt, da man ikke ville risikere Guds vrede. Gudsbespottelse var for eksempel en meget grov forbrydelse, som Danske Lov foreskrev, at man kunne dømmes til døden for. Man kunne også i yderste tilfælde blive henrettet for at begå hor gentagende gange, men hvis man var heldig, så slap man med 5 års strafarbejde. Arbejdsopgave: I dag kan man straffes på forskellige måder for den samme forbrydelse. Hvad tror I man vurderer når man skal straffe en forbryder?

3 Der var fire slags straffe i middelalderen og renæssancen: skamstraf, legemsstraf, dødsstraf og frihedsstraf. Fælles for straffende var, at de skulle virke afskrækkende. Skamstraffe kunne være den spanske kappe eller en fedel. [billede] Meningen var, at alle skulle kunne se, at vedkommende havde gjort noget ulovligt og derfor måtte hånes. Legemsstraffe kunne typisk være pisk eller håndsafhugning. Man mente, at hvis man én gang havde begået en forbrydelse, ville man til hver en tid kunne begå en igen, og derfor havde man straffe med varige men, sådan at man kunne se på en person, at han eller hun var en forbryder. At få afhugget en hånd var et ret alvorligt handikap, og derfor var man lidt mildere mod børn, der kun kunne risikere at miste øret. Der var forskellige slags dødsstraffe alt efter, hvem man var og hvilken forbrydelse man var skyldig i. Kvinder kunne blive brændt på bålet eller druknet, hvis man mente, at de var hekse. For mord, voldtægt, falskmøntneri, majestætsfornærmelse og gudsbespottelse kunne man blive hængt eller halshugget. Henrettelser var offentlige begivenheder, og mange mennesker samledes sammen på torvet eller galgebakken for at se det ske. Den kriminelle lavalder I dag skal man være over 15 år gammel for at blive straffet for en forbrydelse, uanset hvor grov den er. Man mener nemlig, at børn er for umodne til at forstå konsekvenserne af en forbrydelse, og at det kan skade dem psykisk at blive fængslet. I stedet kan unge kriminelle dog blive anbragt på en institution. Indtil slutningen af 1800-tallet var den kriminelle lavalder 10 år, men det var ikke alle, der gik lige meget op i det. Man har faktisk sager, hvor børn helt ned til 8 år er blevet dømt til døden for at have slået nogen ihjel. Den sidste form for straf var frihedsstraf, som minder lidt om vores fængsler i dag. Førhen hed det tugt- eller arbejdshuse, og meningen var, at når man alligevel havde en masse kriminelle, så kunne man få dem til at arbejde for samfundet. Det var en mildere straf end de andre tre, at man ikke fik nogen varige mén, men gav folk mulighed for at være til nytte. Arbejdsopgave: Diskuter fordele og ulemper ved forskellige straftyper. Hvorfor har man straffet som man gjorde? Hvad ville man opnå med straf? I dag har vi i Danmark afskaffet dødsstraffen, hvorfor tror du det kan være?

4 Kriminalsager. Her får I to kriminalsager fra henholdsvis 1853 og Sagerne kunne godt minde en smule om hinanden, men læg mærke til, hvilke forskelle der er. Overvej, hvordan forbryderne er blevet straffet i de to sager, samt mulighederne og motiverne for at begå kriminalitet. Hav disse sager i tankerne når I besøger museet Natten mellem den 11. og 12. oktober 1853 blev husmand Niels Hansen i Brøndehus på Sydvestfyn vækket ved, at det bankede på hans dør, og en mand bad ham komme ud og hjælpe, da han med væltet med sin vogn. Niels Hansen var kun kommet et lille stykke hen ad vejen, da han så to andre personer komme bagved, og da der ikke var nogen væltet vogn at se, fik han mistanke om, at der var noget galt og vendte om. Med i det samme blev der kastet et reb om hans hals. Det lykkedes ham dog at komme fri og løbe tilbage, men den ene af mændene forfulgte ham og stak ham i underlivet med en kniv. Manden forsvandt og Niels Hansen fik slæbt sig hen til en nabo. Der blev sendt bud efter lægen, der strakt så, at såret var livsfarligt, og lod sende bud efter herredsfogeden, som var en slags dommer og politimester. To dage senere døde Niels Hansen. Den indledende undersøgelse havde ikke ført til noget resultat, selvom den afdøde havde givet en ret fyldestgørende signalement af i hvert fald den ene af forbryderne, og man skulle ikke tro, at der kunne være så mange at vælge imellem som gerningsmænd til en så lokalpræget forbrydelse. Derfor tilkaldte man assistance fra København, og det tog ikke lang tid før man fandt frem til nok beviser til at anholde den 30-årige Jens Henrik Christiansen Boye og de to noget ældre Christian Hansen Sosmed og Anders Hansen Sørensen Pranger, som alle tre havde et meget dårligt omdømme. Boye havde tidligere været arresteret to gange for falskmøntneri, men var blevet frifundet ved Højesteret. Efterforskningen Ved en hastigt foretaget ransagning i deres hjem fandtes der hos Sosmed støbeforme og andre remedier og tin til fabrikation af falske mønter. Er var ingen vej udenom. De måtte alle tre indrømme at have produceret falske specier, rigsdalere og tomarksstykker, og dels selv, dels gennem bekendte, givet dem ud. Mistanken om, at de også var gerningsmændene til mordet på Niels Hansen blev hurtigt bestyrket, men ingen af dem ville tilstå noget. Da de blev anbragt i enecelle, gik der ikke lang tid før den, der var den mindst forhærdede, og som havde den mindste andel i forbrydelsen gav op. I dette tilfælde var det Pranger. Han mente nok, at han kunne redde sig ved, at han ikke havde taget egentlig del i overfaldet, men var løbet hjem. Han indrømmede, at da de alle tre nogle måneder før mordet havde siddet arresteret i Middelfart arrest, var de blevet enige om at foretage et røveri

5 hos Niels Hansen, og da de var blevet løsladt, genoptog de tanken om røveriet, og efter gentagne sammenkomster aftalte de så tidspunktet og gerningens nærmere udførelse. Sosmed påtog sig at lokke Hansen ud, og mens Boye skulle uskadeliggøre ham, skulle de to andre gå ind i huset og stjæle. Da han og Sosmed så, at Boyes forsøg med rebet ikke lykkedes, blev de bange og løb deres vej. Sosmed kunne over for denne tilståelse kun indrømme, at den var rigtig, men han påstod, at han egentlig ikke havde troet, at det ville være kommet til mord; han havde tænkt sig, at Boye kun skulle gøre Niels Hansen bevidstløs. Boye havde herefter ingen vej uden om en fuldstændig tilståelse. Han prøvede at hævde, at det ikke havde været hans hensigt at dræbe Niels Hansen, men måtte dog indrømme, at han i forvejen ganske utvetydigt havde sagt til de andre, at han nok skulle få ham gjort så tavs, at de fik ro og tid til at udføre tyveriet, selvom de var nok så langsomme i vendingen. Foruden sin delagtighed i dette mord og forfærdigelsen og udgivelsen af de falske mønter, tilstod Boye, at han havde tegnet en del falske 50 dalersedler, af hvilke han havde haft held til at få de fleste givet ud, endvidere at han havde begået 3 kirketyverier, 33 andre tyverier, de fleste af dem indbrud og nogle forbundet med vold og trusler. Også Sosmed og Pranger måtte lette deres samvittighed for en række tyverier, dels begået i forening med Boye, dels sammen med andre. Dommene Under retssagen blev Boye, Sosmed og Pranger dømt til at miste livet og lægges på hjul og stejle. De ankede dog dommen og den kom for højesteret. Sosmed og Pranger blev benådede, således at dødstraffen forandredes til, at de skulle kagstryges og hensættes til tugthusarbejde på livstid. Boye blev stadig dømt til døden, men han slap for at komme på hjul og stejle Fredag den 26. november 2010 ringede en ung mand til alarmcentralen i Odense. Han forklarede, at nogle udlændinge var i gang med at begå et hjemmerøveri mod en ældre mand. Da man fik anmelderens navn, spærrede patruljen øjnene op, fordi vedkommende, Mirsa, var særdeles godt kendt af politiet i Svenborg. Han er selv tidligere blevet sigtet og dømt for hjemmerøveri. Da politiet kom til gerningsstedet, fandt de en af de tre gerningsmænd, Ciubotaro, siddende oven på husejeren, Christian, som blødte fra flere sår i ansigtet og var tydeligt rystet. Ciubotaro blev hurtigt fjernet fra Christian og

6 anholdt. Man så, at der var yderligere to mænd i stuen, Dumitru og Viorel, og da en betjent gik hen i mod dem, overgav Dumitru sig, mens Viorel prøvede at flygte, dog uden held. I mellemtiden havde en civilpatrulje spottet Mirsa i nærheden af gerningsstedet, og da han var kendt af politiet, besluttede de sig for at samle ham op. Han fastholdt, at han intet kendte til forbryderne, men blev anholdt alligevel, på grund af hans fortid. De anholdte fra røveriet forklarede også alle tre, at Mirsa havde været indblandet, hvilket offeret Christian, også bekræftede inden han blev kørt på skadestuen. Mirsa afviste alt dette, selvom han indrømmede, at han var ven med Christian. Afhøringer Offeret Christian var samler af antikviteter, gamle møbler, smykker, kunstgenstande og lignende, og derfor var hans hus også fyldt til randen af værdigenstande på gerningstidspunktet. Da han blev afhørt fortalte han, at Mirsa havde været hos ham umiddelbart før røveriet og havde virket nervøs. Pludselig ringede det på døren. Mirsa sagde, at det var hans chauffør, og de to mænd gik hen for at åbne døren. Da kom to personer, Ciubotaro og Viorel, ind ad døren, og Ciubotaro slog uden videre Christian hårdt i ansigtet, og han faldt bagom og mistede bevidstheden. Han blev flere gange sparket og slået. Christian lagde mærke til, at det muligvis var tre mænd i huset sammen med Mirsa. Lige da Christian troede, at det var ude med ham, kom politiet og stoppede mændene. Christian fortalte, at han ikke kendte de tre mænd, men han var sikker på, at de kendte Mirsa. Han fortalte videre, at Mirsa nogle dage forinden havde opsøgt ham for at sælge noget sølvtøj, men dette var ikke ualmindeligt, så det havde han ikke tænkt videre over. Gerningsmændene fortalte alle tre nogenlunde den samme historie om, at Mirsas far havde kaldt dem til Svenborg. Faren, Petr, fungerede som kontakt for udlændinge, og kunne skaffe dem arbejde lovligt såvel som ulovligt. Han havde også en lejlighed, hvor man kunne få lov til at bo mod betaling. Det var Petr, der 14 dage før røveriet havde kontaktet de tre og tilbudt dem noget arbejde i Svendborg. De tre var godt klar over, at det drejede sig om noget kriminelt. Da de ankom i Svenborg mødtes de med Mirsa og Petr, som forklarede dem, hvad der skulle ske. Det var Mirsa, som skulle være leder af gruppen, og det var også ham, der planlagde røveriet. Mirsa havde dog en helt anden forklaring, og nægtede at han kendte de tre gerningsmænd. Han sagde, at han var kommet alene hen til Christian for at hjælpe ham med forskellige gøremål. Da havde det banket på døren, og to udlændinge prøvede at komme ind. Den ene slog Christian i hovedet, og den anden Mirsa. Mirsa løb derefter ud på gaden og ringede til politiet. Selv efter, at Mirsa blev gjort opmærksom på de tre rumæneres forklaring, fastholdt han, at hverken han eller hans far kendte noget til dem.

7 Efterforskningen Man fandt imidlertid hurtigt frem til det sted, hvor rumænerne havde boet mens de var i Svenborg. Det var et kollegieværelse, som tilhørte en af Mirsas bekendte, som forklarede, at det var Mirsa, der havde stået for kontakten til ham, og havde sørget for bolig til de tre anholdte, samt tre andre rumænere. Mirsas påstand om ikke at kende de tre gerningsmænd lød derfor mere og mere usandsynlig. Man fandt her noget stjålet sølvtøj og andre småting. Alle fire anholdte blev fremstillet i Grundlovsforhør, og blev varetægtsfængslet i fire uger. Man besluttede at opsøge Petr, Mirsas far, da de tre gerningsmænd havde peget på ham som bagmand for hele operationen. Da man fandt og afhørte ham, indrømmede han, at han havde været bindeled mellem de tre og Mirsa, men han nægtede kendskab til, at de skulle begå noget kriminelt. Petr sagde videre, at det var Viorel, der havde kontaktet ham og ikke omvendt, men tilføjede, at han aldrig havde mødtes med dem i Svenborg. Han ændrede dog hurtigt forklaring og sagde, at de faktisk havde mødtes. Man besluttede at anholde ham, dels fordi hans forklaring ikke stemte overens med de øvrige, og dels fordi man havde fundet en lang række genstande (ipads, mobiltelefoner, smykker mv.), som man formodede var stjålne, i hans lejlighed. Han blev også varetægtsfængslet i fire uger. Politiet begyndte nu at undersøge at stjålne genstande de havde fundet hos Petr, på rumænernes kollegieværelse og ved ransagning af Mirsas hus (pelse, sølvtøj og smykker). Man fandt hurtigt frem til, at nogle af tyvekosterne kunne spores tilbage til to andre røverier i Svenborg. Der blev fundet sølvtøj fra det samme røveri hjemme hos både Mirsa og rumænerne, så nu var der ingen grund til at tro på, at de ikke kendte hinanden. Det lykkedes også politiet at forbinde de genstande de havde fundet hos Petr til en række forskellige tyverier i og omkring København. Der tegnede sig altså et billede af, at de disse mennesker havde en lang kriminel fortid, og ikke mindst havde begået flere røverier mens de var i Svenborg. Man afhørte igen de tre gerningsmænd, og selvom de til at begynde med var meget fåmælte, fik politiet til sidst en tilståelse. Dumitru forklarede, at gruppen havde begået flere indbrud i Svenborg og omegn, mens de havde ventet på det rigtige øjeblik til at begå det røveri de var sigtet for. Han indvilligede i at vise politiet de steder, hvor de havde begået indbrud. De to andre anerkendte også, at de havde røvet disse stedet, og Viorel fortalte yderligere om nogle lokaliteter ved Ringe og Odense, hvor han havde begået indbrud. De tre forklarede også, at det var Mirsa, der havde kontakt til hælerne og sørgede for, at deres udbytte blev solgt videre. Mirsa nægtede dog stadig at have haft noget at gøre med rumænerne eller stjålne varer. Da han blev konfronteret med alle rumænernes udsagn, erkendte han til sidst, at han havde været sammen med dem, skaffet dem et sted at bo og hjulpet

8 dem med hæleri. Han afviste dog stadig at have planlagt røveriet, og han pointerede flere gange, at det var ham, der slog alarm. Da overvågningsvideo fra Christians hus endelig viste, at Mirsa havde været til stede under meget af røveriet, samt at han stille og roligt havde forladt huset, blev hans påstande endegyldigt gennemhullet. Dommene Dumitru blev sigtet for forsøg på røveri, vold af særlig rå og farlig karakter, samt fire forhold omhandlende indbrud og tre forhold af hæleri. Han blev idømt fængsel i et år og ni måneder. Viorel blev sigtet for forsøg på røveri, vold af særlig rå og farlig karakter, trusler mod en fængselsbetjent, samt syv forhold omhandlende indbrud. Han blev idømt fængsel i to år og seks måneder. Ciubotaro blev sigtet for forsøg på røveri, vold af særlig rå og farlig karakter, samt fire forhold omhandlende indbrud. Han blev idømt fængsel i to år og seks måneder. Alle tre blev udvist fra Danmark og pålagt indrejseforbud. Mirsa blev sigtet for forsøg på tyveri, og blev idømt 10 måneders fængsel, da han tidligere havde fået en lignende staf. Petr blev sigtet for hæleri og overtrædelse af færdsels- og våbenlovene. Han blev idømt 30 dages fængsel og en bøde på 5500 kr. Mirsa og Petrs forbrydelser var ikke grove nok til, at de kunne udvises fra landet.

Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus.

Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus. Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus. Andersdatter, Ane Kirstine - gift med Hans Peder Steensen; Hun bliver idømt fængsel på

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

Ved rettens kendelse af 26. november 2013 blev forfølgningen mod B og A udskilt til særskilt behandling, jf. retsplejelovens 706.

Ved rettens kendelse af 26. november 2013 blev forfølgningen mod B og A udskilt til særskilt behandling, jf. retsplejelovens 706. D O M afsagt den 26. november 2013 Rettens nr. 9-4055/2013 Anklagemyndigheden mod T1 T2 T3 T4 A og B Ved rettens kendelse af 26. november 2013 blev forfølgningen mod B og A udskilt til særskilt behandling,

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR MARTS 2012 Omfang og art af kriminalitet begået af 14-årige Dette notat angår registreret kriminalitet begået af unge, som var 14 år på gerningstidspunktet, også selv

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. marts 2012 Kriminalitetsudviklingen i Danmark 2010 (Kriminalitet

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme D O M afsagt den 21. april 2015 Rettens nr. 8-4341/2014 Politiets nr. 0900-84130-00127-10 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Denne sag er behandlet som tilståelsessag. Retsmødebegæring af 16. april 2015

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018 Sag 33/2018 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Dupont Jørgensen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Nykøbing

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Vold, overfald, røverier og trusler i taxi-branchen 2006

Vold, overfald, røverier og trusler i taxi-branchen 2006 Vold, overfald, røverier og trusler i taxi-branchen 2006 1. Jule-aften, Struer: En taxikunde tildeler chauffør knytnæveslag fordi han skal betale 50 kroner i gebyr for kørsel uden for kommunegrænsen. I

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 462 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Udlændingeafdelingen Dato: 21. marts 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 2/2010

Rigsadvokaten Informerer Nr. 2/2010 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 14. januar 2010 JOURNAL NR. RA-2010-131-0003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER + bilag

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 Sag 173/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Gökhan Edge Kaya) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 13. juni

Læs mere

D O M. Anklagemyndigheden har påstået domfældelse i overensstemmelse med anklageskriftet samt skærpelse.

D O M. Anklagemyndigheden har påstået domfældelse i overensstemmelse med anklageskriftet samt skærpelse. D O M Afsagt den 26. juni 2014 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Ejler Bruun, Henrik Bitsch og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.) med nævninger). 3. afd. N nr. S-2820-13: Anklagemyndigheden

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. Ord udgør en meget stor og vigtig del af vores liv. Man kan næsten sige det, at ord er liv. Nogen af os er snakker meget, andre snakker

Læs mere

www.norkrim.dk www.facebook.com/norkrim.dk Foto: www.politi.dk Røveriet mod kiosken i Kværndrup

www.norkrim.dk www.facebook.com/norkrim.dk Foto: www.politi.dk Røveriet mod kiosken i Kværndrup www.norkrim.dk www.facebook.com/norkrim.dk Foto: www.politi.dk Røveriet mod kiosken i Kværndrup 6 2012 Røveriet mod kiosken i Kværndrup Af kriminalassistent Svend Andersen, Lokalpolitiet Fåborg-Midtfyn,

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag D O M afsagt den 8. april 2014 Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod Tiltalte (T1) og Tiltalte (T2) Arrestantsag Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 Sag 82/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Stagetorn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 20.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Uddrag af anmeldelser i døgnet 13. 14. maj 2013

Uddrag af anmeldelser i døgnet 13. 14. maj 2013 Fra politiets døgnrapport: Uddrag af anmeldelser i døgnet 13. 14. maj 2013 På det viste kortudsnit ses et udpluk af de anmeldelser, Midt- og Vestjyllands Politi har modtaget i døgnet. Symbolforklaring:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer D O M afsagt den 5. december 2016 Rettens nr. K01-4829/2016 Politiets nr. 3300-84143-00029-16 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B ESS DOKUMENTDATO: 09/09/10 Den europæiske samfundsundersøgelse (ESS) Us.Nr.: 4252 Periode: 2010-2011 SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B ESS 5. RUNDE 2010 VERSION: B: H + I TIL INTERVIEWEREN: HVIS IP ER AF EN MAND,

Læs mere

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7 32 KAPITEL 7 APG 12, 1-19. MESTERENS EFTERFØLGERE, S.80-86 Endelig helbredt! Har du nogen sinde kendt nogen, som var i vanskeligheder? Hvordan kunne du hjælpe dem? Peters venner bad og bad og bad for ham,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 Sag 28/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten på Frederiksberg

Læs mere

KORNET. historien om Josef.

KORNET. historien om Josef. Side 3 KORNET historien om Josef 1 Gaver 4 2 En drøm 6 3 Josef skal dø 8 4 En brønd 10 5 Slave 12 6 En rig mand 14 7 Fange 16 8 Kongens drøm 18 9 Syv fede år 20 10 Kornet 22 11 Josefs brødre 24 12 Den

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 Sag 4/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Klaus Ewald, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 4. marts 2016

Læs mere

TRUSLER: Stod på lur i p-hus og planlagde at dræbe politimand for at komme i fængsel.

TRUSLER: Stod på lur i p-hus og planlagde at dræbe politimand for at komme i fængsel. Kendelse afsagt den 15. januar 2019 Sag nr. 2018-80-0166 [Klager] mod Sjællandske Medier [Klagers stedfar] har på vegne af [Klager] klaget til Pressenævnet over artiklen 21-årig på fri fod: Ville dræbe

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retsstaten DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSTATEN Har du tænkt over, hvorfor politikerne ikke kan blande sig i domstolenes afgørelser, eller hvorfor det er vigtigt, at der er

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

RETTEN I VIBORG D O M. afsagt den 25. juni Rettens nr. 2081/2019 Politiets nr

RETTEN I VIBORG D O M. afsagt den 25. juni Rettens nr. 2081/2019 Politiets nr RETTEN I VIBORG D O M afsagt den 25. juni 2019 Rettens nr. 2081/2019 Politiets nr. 4100-73241-00309-19 Anklagemyndigheden mod Mohammad Nabil Samer Kannout født den 24. april 1995 Middagshøjvej 21B, st.

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 Sag 257/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hillerød den 4. maj

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

[Klager] har klaget over, at Ekstra Bladet har bragt ukorrekte oplysninger i forbindelse med omtalen af en straffesag mod ham.

[Klager] har klaget over, at Ekstra Bladet har bragt ukorrekte oplysninger i forbindelse med omtalen af en straffesag mod ham. Kendelse afsagt den 9. april 2019 Sag nr. 2018-80-0197 [Klager] mod Ekstra Bladet [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ville dræbe tidligere tv-vært, der blev bragt på Ekstra Bladets hjemmeside

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012 Redegørelse om ungdomssanktioner og ubetingede fængselsstraffe til unge lovovertrædere, 1. januar til 31. december 2011 Den 1. juli 2001 trådte muligheden

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane 1 Indhold Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig, som er udsat for forfølgelse eller chikane. Det kan f.eks. bestå i, at

Læs mere

Dette er en sammenskrevet tekst, hele teksten findes her: http://vetus.skoletjenesten.dk/sider/pdf/nationalmuseet/danmarkshistorier/ret_rimeligt.

Dette er en sammenskrevet tekst, hele teksten findes her: http://vetus.skoletjenesten.dk/sider/pdf/nationalmuseet/danmarkshistorier/ret_rimeligt. Forbrydelse og straf Dette er en sammenskrevet tekst, hele teksten findes her: http://vetus.skoletjenesten.dk/sider/pdf/nationalmuseet/danmarkshistorier/ret_rimeligt.pdf 1700-tallet var en tid, hvor blodige

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 732 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. april 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Ikke vores, men Guds frugt!

Ikke vores, men Guds frugt! Ikke vores, men Guds frugt! Luk 14,1-11 Salmer: 16-448-13-54-439/476-731 Kollekt: Seidelin, s. 107 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, Herren

Læs mere

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne.

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Forord Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Særligt når det vedrører sager af grovere karakter bandekriminalitet og drab

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED Juni 2005 FORANSTALTNINGSDOMME 1.1.2004-31.12.2004 I forbindelse med gennemførelse af lovforslag vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED. Kriminalitetsudviklingen blandt psykisk syge lovovertrædere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED. Kriminalitetsudviklingen blandt psykisk syge lovovertrædere JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED DECEMBER 2005 Kriminalitetsudviklingen blandt psykisk syge lovovertrædere I det følgende belyses omfanget af kriminalitet, begået psykisk syge lovovertrædere i perioden

Læs mere

Indhold Rigslov... 2 Straffeloven... 3 Lov for Handel og Jord... 5 Artefaktloven... 6

Indhold Rigslov... 2 Straffeloven... 3 Lov for Handel og Jord... 5 Artefaktloven... 6 Indhold Rigslov... 2 Straffeloven... 3 Lov for Handel og Jord... 5 Artefaktloven... 6 Rigslov Denne lov gælder for Palenia og omegn, samt vasaller deraf. Stk. 2: Palenia og omegn været Palenia by samt

Læs mere

Lasse er helt oppe ved vinduet. Så bliver lyset tændt inde i huset.

Lasse er helt oppe ved vinduet. Så bliver lyset tændt inde i huset. 5. Befriet Lasse er helt oppe ved vinduet. Så bliver lyset tændt inde i huset. Det er Bølle-Bob! Han kommer hen til vinduet og åbner det helt:»velkommen! Kom ind!hvad?«siger Lasse.»Hvordan er du kommet

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2014

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2014 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2014 Redegørelse om ungdomssanktioner og ubetingede fængselsstraffe til unge lovovertrædere, 1. januar til 31. december 2013 Den 1. juli 2001 trådte muligheden

Læs mere

Kejser Daamir Zufars Lovsamling

Kejser Daamir Zufars Lovsamling Kejser Daamir Zufars Lovsamling Disse af kejseren nedsatte love er gældende for alle der befinder sig i Radme, uanset omstændighederne. Kapitel 1 Del 1: Magtfordelingen i kejserriget. 1. Radme regeres

Læs mere

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov. 1. I 10, stk. 3, 1. pkt., ændres til: eller 25.

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov. 1. I 10, stk. 3, 1. pkt., ændres til: eller 25. Lovforslaget sammenholdt med gældende lov Gældende formulering Lovforslaget 1 I det følgende gengives de relevante dele af de relevante gældende bestemmelser i udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 Sag 41/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Schmidt) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 10. afdeling den 16. december

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. marts 2018 Sag 236/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 28. april

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. D O M afsagt den 15. februar 2018 Rettens nr. 3-7209/2017 Politiets nr. 3700-84181-00030-17 Anklagemyndigheden mod T født den 1983 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling Bjarke Schjødt Larsen GH ST SOM EN TYV I NATTEN Illustreret af Andreas Erstling I fængsel Du har ti minutter, siger vagten og åbner den tunge dør. Jeg nikker og går ind. Jeg hader at være i fængslet,

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært D O M Afsagt den 16. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Peter Mørk Thomsen og Jes Kjølbo Brems (kst.) med domsmænd). 14. afd. nr. S-1388-15: Anklagemyndigheden mod

Læs mere

Tryghed for butiksejere. En målrettet indsats mod gentagen og organiseret butikstyveri

Tryghed for butiksejere. En målrettet indsats mod gentagen og organiseret butikstyveri Tryghed for butiksejere En målrettet indsats mod gentagen og organiseret butikstyveri 20. november 2018 Indledning I Danmark skal vi værne om vores erhvervsdrivende. Det skal være attraktivt at drive en

Læs mere

BEVISBYRDEN I MISTÆNKELIGE FORSIKRINGSSAGER

BEVISBYRDEN I MISTÆNKELIGE FORSIKRINGSSAGER 11. JULI 2013 BEVISBYRDEN I MISTÆNKELIGE FORSIKRINGSSAGER En ny dom illustrerer, hvorledes domstolene i mistænkelige forsikringssager, hvor den angivne skadesårsag forekommer tvivlsom, er tilbøjelige til

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Hvad siger loven 00:00:00. vignet starter 00:01:04. Titel: Hvad siger Loven. 00:01:17. Folketingssalen

Hvad siger loven 00:00:00. vignet starter 00:01:04. Titel: Hvad siger Loven. 00:01:17. Folketingssalen Hvad siger loven 00:00:00 vignet starter 00:01:04 Titel: Hvad siger Loven 00:01:17. Folketingssalen 00:01:39 taler i folketingssalen:..socialdemokratiske ordfører, Lone Møller svarede særdeles glimrende

Læs mere

Unges lovovertrædelser

Unges lovovertrædelser http://vidensportal.servicestyrelsen.dk/temaer/kriminalitet/statistik/ungeslovovertrae Unges lovovertrædelser Kriminelle unge straffes oftest for tyveri og hærværk, derefter kommer voldsforbrydelser og

Læs mere

Den mørke gade. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvor er Lars? 2. Hvem møder han?

Den mørke gade. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvor er Lars? 2. Hvem møder han? Opgaver til Den mørke gade Navn: Før du læser bogen Opgave 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Lars? 2. Hvem møder han? OPGAVE 2 Instruktion: Skriv om billedet på forsiden af bogen.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi?

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi? Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE - 2 - Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 14. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 14. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 14. juni 2013 Sag 76/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Henrik Stagetorn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den 29. maj 2012

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 08.01.2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER FREDERIKSHOLMS

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 Sag 209/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Trygve S. Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 15.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd).

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). DOM Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-771-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage

Læs mere

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Jeg passer på Sjælland i EU Jeg er europæer, men jeg er først og fremmest sjællænder med base hjemme på Svenstrup ved Køge. Her har jeg gennem 25 år drevet

Læs mere

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 1 4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 Åbningshilsen Denne søndag handler om næstekærlighed. Du skal elske din

Læs mere

Galgehøjen I Lervad. Horne Herred. Som fra gemmer på mange glemte skæbner. Foto 2016

Galgehøjen I Lervad. Horne Herred. Som fra gemmer på mange glemte skæbner. Foto 2016 Galgehøjen I Lervad Horne Herred Foto 2016 Som fra 1200 1750 gemmer på mange glemte skæbner GALGEHØJEN I LERVAD Lige her på sognegrænsen til Tistrup ligger på den vestlige side af sognegrænsen i skovbevoksningen

Læs mere

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. april 2017 Kirkedag: Langfredag/A Tekst: 1 Mos 22,1-18; Es 52,13-53,12; Mk 15,20-39 Salmer: SK: 195 * 189 * 191 * 188,1-2 * 192 LL: samme Nogle gange,

Læs mere