Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen"

Transkript

1 Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale 222, 2. sal Fraværende: Jette Kirkeby Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Temadrøftelse vedr. Familieafdelingen 2 2 Underretnings- og anbringelsesstatistik 4 3 Kapacitet på dagtilbudsområdet - Opfølgning på Helhedsplanen fra og Omstillingen for Skole og Dagtilbud i Garantistillelse for anlægsprojekt til renovering af Børne- Ungehuset 17 Lundergård. 5 Udvidelse af børnetallet i Mariehuset, Lørslev 21 6 Orientering fra formanden 23 7 Orientering fra medlemmerne 23 8 Forvaltningen orienterer 23

2 Side G Temadrøftelse vedr. Familieafdelingen Resumé Temadrøftelse. Christina Ladehoff, leder af Familieafdelingen, præsenterer arbejdet i afdelingen. Sagsfremstilling Med udgangspunkt i Indsats- og Anbringelsespolitikken og den dertilhørende strategi er der i Familieafdelingen igangsat såvel organisatoriske ændringer samt ændringer i tilgangen til kerneopgaven. På den baggrund giver Christina Ladehoff, leder af Familieafdelingen, udvalget en orientering med udgangspunkt i nedenstående disposition. Præsentation af Familieafdelingen herunder afdelingsstruktur og distriktsteamstruktur (10 min oplæg). Familieafdelingens modtagefunktion tidlig indsats med fremskudt funktion, behandling af underretninger og forebyggende indsatser efter 11 (20 min oplæg og drøftelse) Familieafdelingens arbejde fra start til slut i et sagsforløb herunder snitflader til samarbejdspartnere (30 min oplæg og drøftelse) Konkrete cases fra Familieafdelingen (30 min oplæg og drøftelse) Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger.

3 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Side 3. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller at orienteringen tages til efterretning. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

4 Side G Underretnings- og anbringelsesstatistik Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om underretnings- og anbringelsesstatistikken for s børne- og ungeområde for hele Sagsfremstilling Underretninger Som borger, fagperson og familiemedlem har man pligt til at lave en underretning til kommunen, når der er mistanke om svigt eller overgreb mod et barn eller ung under 18 år. Det kan ske både via telefon og digitalt til kommunen. Underretningen kan også dreje sig om et ufødt barn, hvor der umiddelbart efter fødslen kan være behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold. har pligt til jf. Serviceloven rettidigt og systematisk at vurdere alle underretninger med henblik på at afklare, om barnet eller den unge har behov for særlig støtte. Senest 24 timer efter modtagelsen af en underretning skal sagsbehandlere/leder vurdere, om barnets eller den unges sundhed eller udvikling er i fare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge. Nedenstående diagram viser det totale antal af underretninger for 2012 til 2016.

5 Nedenstående tabel viser antallet af underretninger i 2016 og 2015, opdelt på hvor underretningerne er kommet fra. Side 5. I 2016 var der 1388 underretninger. I forhold til 2015 er det 269 flere underretninger, stigningen i underretninger er primært modtaget fra Domstol, Familierådgivning, Politi, Psykiatri, Skole og Anonym underretninger. I forbindelse med oprettelsen af de nye kategorier i 2016 er der i "Øvrige" kategorien registreret færre underretninger end i Baggrunden er, at de nye kategorier giver mulighed for at placere i andre og mere passende kategorier, men samtidig også et øget fokus på at få oprettet de underretninger, vi modtager med korrekt kategori. Anbringelsesstatistik Nedenstående tabel og graf viser det budgetterede antal anbringelser i forhold til det forventede antal anbringelser i løbet af Der er fra årets start, jf. budgetvedtagelsen, indarbejdet en forventning om 3 nye socialpædagogiske anbringelser samt 3 nye handicapinstitutionsanbringelser.

6 Resultatet for 2016 viser et fald i antallet af anbringelser i forhold til det budgetterede niveau. Faldet i antallet af anbringelser er primært på plejefamilieområdet, hvor tendensen fra sidste halvår 2015 er fortsat i Denne udvikling er tegn på, at aktiviteterne i forbindelse med indsatsstrategien begynder at give resultater. Side 6. Nedenstående tabel og graf viser udviklingen i gennemsnitpriser på de tre største anbringelsesområder. Stigningen i gennemsnitsprisen på plejefamilier skyldes, at det er mindre omkostningstunge anbringelser, der afsluttes, hvilket giver en stigning i gennemsnitspriserne, når antallet af anbringelser falder.

7 Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Side 7. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Jette Kirkeby (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

8 Side A Kapacitet på dagtilbudsområdet - Opfølgning på Helhedsplanen fra 2011 og Omstillingen for Skole og Dagtilbud i 2015 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget orienteres om bæredygtighed i Børnehuse og tage stilling til kapacitetsudfordringer på dagtilbudsområdet. Sagsfremstilling Som opfølgning på Helhedsplanen fra 2011 og Omstillingen for Skole- og Dagtilbud har Børne- og Undervisningsforvaltningen haft nedsat en arbejdsgruppe bestående af forvaltningen og områdeledelse. Arbejdsgruppen har tilvejebragt og analyseret de aktuelle data vedrørende størrelsen på børnehusene, de aktuelle børnetal og børnetalsprognosen og udarbejdet beskrivelser af faglig og økonomisk bæredygtighed. I denne sagsfremstilling redegøres for resultatet af gruppens arbejde med henblik på at skabe grundlag for en politisk beslutning om kapacitetstilpasning og sikring af, at de enkelte børnehuse er økonomisk og fagligt bæredygtige. Først beskrives pædagogisk bæredygtighed og dernæst, hvordan pædagogisk bæredygtighed hænger sammen med den eksisterende ressourcetildeling og dermed den økonomiske bæredygtighed. Dernæst redegøres for kommende og aktuelle kapacitetsudfordringer på baggrund af en analyse af børnetalsprognosen og de eksisterende børnehuse. Endelig beskrives forslag til løsning af udfordringerne. Pædagogisk bæredygtighed Pædagogisk bæredygtighed kan beskrives ved, at der i de enkelte børnehuse er mulighed for at etablere forskellige mindre børnegrupper i løbet af dagen, der gennem leg og pædagogiske aktiviteter kan fordybe sig i et emne og/eller en aktivitet i kortere eller længere perioder. Det har stor betydning for alle børns udvikling og læring, herunder også den sproglige udvikling, at de får mulighed for at fordybe sig sammen med en voksen og en for barnet overskuelig børnegruppe. Dette er også forudsætningen for en

9 inkluderende praksis, hvor børn med særlige behov understøttes i deres udvikling og læring og får mulighed for at indgå i betydningsfulde relationer. at tilgodese forældresamarbejdet. at tilrettelægge arbejdet, således at der kan afholdes teammøder, laves skriftligt arbejde m.m. at skaffe råderum til fortsat udvikling af den pædagogiske praksis på baggrund af dokumentation, refleksion og evaluering jvf. udviklingsværktøjet KVALid. at sikre medarbejdernes løbende kompetenceudvikling og kan prioritere efter- og videreuddannelse af ledere og medarbejdere. at prioritere tid til ledelse. God ledelse skaber faglig udvikling for pædagogerne til glæde for børnene. Side 9. I de små børnehuse, hvor få medarbejdere skal dække den samme åbningstid, som mange medarbejdere skal dække i de store institutioner, er det ikke muligt at prioritere dette. I de større børnehuse er der bedre mulighed og råderum for ovenstående. Prioritering af personaleressourcer, pædagogisk og økonomisk bæredygtighed I Bilag 1 vises i hvilket omfang, det er muligt at tilpasse personalets mødeplan til børnefremmødet i fire børnehuse af hver sin størrelse (40 børn, 50 børn, 85 børn og 200 børn) og på den måde prioritere de tildelte ressourcer bedst jvf afsnit om pædagogisk bæredygtighed i dagtilbud. Det fremgår, at det ikke er muligt at tilpasse personalets mødeplan til børnefremmødet i børnehuset med 40 børn. 4,6 fuldtidsmedarbejdere skal dække hele åbningstiden. I nogle tidsrum er der op til 19 børn pr. medarbejder, og det er kun muligt at dele børnene til pædagogiske aktiviteter i mindre grupper i et begrænset tidsrum af dagen. Mødeplanen er sårbar, og ved personalefravær f.eks. ved ferie, sygdom, feriefridage, barns første sygedag, seniordage og uddannelse, er der længere tidsrum i løbet af dagen, hvor der er endnu flere børn pr. medarbejder. Udvidet åbningstid (9,5 time ekstra om ugen) presser mødeplanen yderligere og kan vanskeligt håndteres. Ved 50 børn er der 5,7 fuldtidsmedarbejder til at dække åbningstiden. Mødeplanen er stadig sårbar, men der er, på dage hvor alle medarbejdere er tilstede, maksimalt 15 børn pr. medarbejder og kun i korte tidsrum. Det er stadig kun muligt at dele børnene i mindre grupper i et begrænset tidsrum af dagen, men det er vanskeligt at håndtere udvidet åbningstid, og mødeplanen bliver presset ved personalefravær.

10 Ved 85 og 200 børn er der henholdsvis 9,7 og 22,8 fuldtidsmedarbejder til at dække åbningstiden. Der er et personalerationale i ydertimerne, der kan anvendes på de tidspunkter, hvor flere børn er mødt i børnehave. Det er ved begge børnetal muligt at tilpasse personalets mødeplan til børnefremmødet, og når hele personalet er tilstede, er der maksimalt 11 børn pr. medarbejder. Der er mulighed for at arbejde i mindre grupper det meste af dagen, og det er muligt at håndtere udvidet åbningstid. Side 10. Med den nuværende ressourcetildeling er et børnehus på 50 børn pædagogisk og økonomisk bæredygtigt, men det er stadig sårbart. Der skal børn til, før et børnehus er robust. Som det fremgår, er der i de større børnehuse mulighed for, at personalet kan organisere deres tid, og når nogle pædagoger arbejder med børn i mindre grupper, så kan det lade sig gøre, fordi kollegaerne tager sig af de mange børn imens. Når nogle pædagoger er optaget af forældresamarbejde, teammøde, praktisk arbejde eller planlægning, så tager de andre sig af børnene. Uddannelse af personalet kan ske i arbejdstiden og uden en fuldtids vikardækning. Der kan samarbejdes og videndeles med andre børnehuse, der kan organiseres praktik i andre børnehuse uden at der bruges vikar. I de større børnehuse er der endvidere en større palette af medarbejdere med flere spidskompetencer (musik, natur, værksted, inklusion, sprog, motorik m.m.), og der er i højere grad mulighed for at ansætte personale med særlige kompetencer. Alt dette er med til at højne den pædagogiske kvalitet og styrker dermed børnenes udvikling, læring og trivsel. En anden og væsentlig udfordring, som bedst kan håndteres i de store børnehuse, er det svingende børnetal hen over året. For vuggestuerne gælder, at de har samme antal børn i alle årets måneder. I børnehaverne er det anderledes: børnene begynder i børnehaven, når de er 2,10 år, men stopper alle i august i det år, hvor de begynder i skole. I august måned er der derfor færrest børn i børnehaven og flest i juni måned. Det er et udsving i børnetallet på %, som skal håndteres, og der er flere muligheder for fleksibilitet i de større børnehuse. I skemaet herunder vises dette udsving i børnetallet for fire børnehuse af hver sin størrelse.

11 Forvaltningen har foretaget en beregning, der viser at merudgiften til at gøre en børnehave med 40 bæredygtig vil være 0,54 mio. kr. årligt. Side 11. Kapacitetsudfordringer på dagtilbudsområdet I Hjørring by Analysen af den nuværende kapacitet, børnehusenes størrelse og børnetalsprognosen viste, at det primært er Hjørring by, der udfordres på kapaciteten. I 2020 er der jvf. børnetalsprognosen en stigning i børnetallet på 2,10-5 årsområdet i Hjørring by: tabel1. Det vægtede gennemsnit er det forventede gennemsnitlige børnetal på baggrund af børnetalsprognosen. Det ideelle gennemsnit er det gennemsnitlige børnetal, der er plads til i børnehusene ud fra de fysiske rammer Som det fremgår vil der i 2020 komme til at mangle i alt ca. 30 børnehavepladser i Hjørring by. Samtidig har vi tre børnehuse: Bjørnen (50 børn), Vilesvej (50 børn) og Albert (55 børn), der står overfor større renoveringer. I Albert har det været nødvendigt at påbegynde renoveringen på grund af utæt tag og utætte vinduer. For Bjørnen og Vilesvej gælder, at de har en størrelse, der gør dem sårbare ift. bæredygtighed. De er oprindeligt etableret som 40-børns børnehaver i ombyggede parcelhuse. Der er i årenes løb foretaget bygningsmæssige ændringer, men bygningerne er stadig udfordrende i forhold til både børne- og arbejdsmiljø. Børnehaven Albert er i udgangspunktet bygget som daginstitution og kan med yderligere renovering og få ændringer fortsætte som børnehus. Endvidere er det således, at det i 2016 kun var ca. halvdelen, nemlig 36 af de 79 forældre, som ønskede vuggestueplads i Hjørring by, der fik opfyldt deres ønske. Resten fik tilbudt dagpleje. Halvdelen af disse takkede ja til en kommunal dagplejeplads, en fjerdedel valgte privatpasning og den sidste fjerdedel udskød behovsdato og forblev opskrevet til en vuggestueplads.

12 Det kan derudover blive aktuelt at erstatte de pladser, der er i Multiverset i Dronningensgade. Dette afhænger af, hvilke beslutninger der træffes vedr. bygningerne og det omkringliggende område. Side 12. Forslag til at imødekomme kapacitetsudfordringerne i Hjørring by Den samlede udfordring i Hjørring by er således ca. 30 manglende børnehavepladser som følge af stigende børnetal forestående renoveringer af børnehuse i en sårbar størrelse i forhold til bæredygtighed et markant forældreønske om flere vuggestuepladser muligvis erstatning af børnehavepladser for Multiverset. Det anbefales derfor, at planen om at bygge i Hjørring Øst til ibrugtagning i 2020 fastholdes. Der er flere muligheder for dimensionering, og det er også en mulighed at etablere to børnehuse i stedet for ét stort børnehus. Etablering af ekstra vuggestuepladser i de(t) nye børnehus(e) kan imødekomme flere forældres ønske om vuggestueplads og samtidig skaffe de bufferpladser, der er brug for på 0-2årsområdet. Det skal også nævnes, at Specialbørnehaven Viben, der er normeret til 9 børn, lige nu har indskrevet 12 børn og at yderligere 3 børn er i specialtilbud udenfor kommunen. De fysiske rammer i Viben gør det ikke muligt at foretage en permanent opnormering og i forbindelse med nybyggeri, vil der kunne etableres flere specialpladser, dog kun hvis det muliggøres i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Børne- og Undervisningsforvaltningen har fremstillet 6 forskellige forslag til dimensionering for både ét og to børnehuse (bilag 2.) og anbefaler forslag 4 med to børnehuse. Forslag 4 omfatter, at Børnehaven Albert færdigrenoveres og bevares, at der etableres to nye børnehuse til ibrugtagning i 2020 som erstatning for Børnehusene Vilesvej og Bjørnen og for den midlertidige vuggestue på Lundtoftevej. Samtidig tilgodeser forslag 4 behovet for 30 nye børnehavepladser og imødekommer flere forældreønsker om vuggestueplads med 30 ekstra vuggestuepladser. Der er ikke taget højde for de pladser i Multiverset, da der endnu ikke er truffet en beslutning herom. Forslag til at udnytte den samlede kapacitet i Hjørring by

13 Etableringen af de to nye børnehuse dækker det samlede behov for børnehavepladser i Hjørring by. Der vil dog fortsat, som nu, være en udfordring med fordeling af pladser imellem de tre anvisningsdistrikter. Som det fremgår af tabel 1, vil der fortsat være overkapacitet i anvisningsdistrikt Nord, passende kapacitet i anvisningsdistrikt Vest og underkapacitet i anvisningsdistrikt Øst. På nuværende tidspunkt løses udfordringen ved, at børnehusene i anvisningsdistrikt Øst har indskrevet flere børn, end der egentlig er plads til i forhold til de bygningsmæssige rammer. Dette presser både børne- og arbejdsmiljø og bør ikke være en permanent løsning. Samtidig er der ledig kapacitet i Hjørring Nord. Side 13. Det er på nuværende tidspunkt sådan, at Dyregården Ferdinand i Hjørring Nord har 70 pladser, hvoraf de 20 tildeles børn, som bor i andre anvisningsdistrikter, men som ønsker at benytte det særlige tilbud, som Dyregården er. Det foreslås, at 50 af dyregårdens pladser fremover kan benyttes af børn udenfor anvisningsdistriktet, først og fremmest af børn fra Øst. Ved på den måde, at gøre Dyregården til en buffer, kan det sikres, at den samlede kapacitet i Hjørring by udnyttes bedst muligt. Det vil dog betyde, at børn fra Hjørring Nord ikke som i dag har samme mulighed for en plads på Dyregården. Alternativt kan udfordringen med fordeling af pladser imellem de tre anvisningsdistrikter løses ved at ophæve anvisningsdistrikterne i Hjørring, således at Hjørring by betragtes som ét anvisningsdistrikt for institutionerne på samme måde, som det er tilfældet for dagplejen. Der er i forvejen ikke fuld overensstemmelse mellem skoledistrikter og anvisningsdistrikter i Hjørring by, og man kunne antage, at forældre uagtet flere valgmuligheder alligevel vil vælge institution efter nærhedsprincip. Ophævelse af anvisningsdistrikterne vil derfor med stor sandsynlighed ikke betyde de store ændringer ift. brobygning og overgange, da institutionerne i forvejen brobygger til flere skoler. Eventuelle kapacitetsudfordringer på længere sigt i andre områder Der er ikke aktuelle udfordringer med bæredygtighed eller kapacitet i andre områder end i Hjørring by. Der er dog grund til at være særlig opmærksom på Lendum og Hundelev, hvor børnetallet er faldende og børnehusene balancerer lige omkring 50 børn. Hvis der sker yderlige fald i børnetal, vil det udfordre børnehusenes bæredygtighed. Løkken, hvor der er født mange børn i Hvis denne tendens fortsætter, vil det udfordre de bygningsmæssige rammer i Børnehuset i Løkken.

14 Forvaltningen vil følge børnetalsudviklingen i disse anvisningsdistrikter med særlig opmærksomhed og orientere Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget, hvis der opstår behov for yderligere tiltag. Side 14. Lovgrundlag Dagtilbudslovens formål og Dagtilbudsloven 23 om pladsgaranti Økonomi Anslået anlægsudgifter ved forslag 4: De anslåede anlægsudgifter til to nye børnehuse i Hjørring Øst er i alt 49,1 mio. kr. Udgiften til en evt. renovering af børnehaven Albert vil bero på en beslutning om omfanget af renovering, herunder energirenovering m.m., og er ikke medtaget i anslåede anlægsudgifter. Der er af samme grund ikke foretaget beregninger af eventuelle renovering af Børnehusene Bjørnen og Vilesvej, men der skal påregnes en udgift til dette, hvis det besluttes, at de skal fortsætte som børnehuse. Beregningen til anlægsudgifter til to nye børnehuse i Hjørring Øst er foretaget på baggrund af en tidligere udregnet pris på et børnehus i område Øst til 180 børn. Hertil er lagt en forventet merudgift ved opførelse af to huse fremfor et samt udgift til m2 til yderligere 16 børn. Anslået driftsudgifter til forslag 4: I den samlede udgift til drift er der taget højde for de nuværende udgifter til drift af børnehusene Bjørnen, Albert, Vilesvej og vuggestuen på Lundtoftevej. Herunder at hvert børnehus får en ledelsesgrundtildeling på ½ lederstilling. Derudover tildeles et beløb pr. barn til ledelse. Der vil derfor være en årlig merudgift til ledelse på ,00 for hvert ekstra børnehus. Dette er indregnet i driftsudgiften. Driftsudgifter til de nye børnehuse er beregnet ud fra de faktiske udgifter til et eksisterende og tilsvarende børnehus samt en forudsætning om 10 m2 pr barn.

15 Udgiften til drift af ekstra 30 vuggestuepladser til at imødekomme flere forældres ønske om vuggestue, og 30 børnehavepladser til at imødekomme det stigende børnetal i Hjørring by er modregnet i den samlede udgift. Side 15. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Hvis der etableres nye børnehuse, vil personalet fra de børnehuse der nedlægges blive overflyttet til de nye. Bilag 1. Sammenhæng mellem børnefremmøde og personaledækning, grafik. 2. Forslag til dimensionering af ét eller to nye børnehus. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen om bæredygtighed til efterretning at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender, at der arbejdes videre med forslag 4 at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tager stilling til om 1) Dyregården Ferdinand skal være buffer med 50 pladser, som tildeles børn fra anvisningsdistrikt Øst eller om 2) Hjørring by skal være ét anvisningsdistrikt for institutionerne Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget tog orientering om bæredygtighed til efterretning. Udvalget godkendte, at forvaltningen arbejder videre med bygning af dagtilbud, der kan imødekomme kapacitetsudfordringerne, herunder undersøge hvor der er en lokation, der kan dække fremtidig kapacitetsbehov og med mulighed for senere udvidelse. Udvalget besluttede at Dyregården Ferdinand anvendes som buffer med 50 pladser, der tildeles fra anvisningsdistrikt Øst. Udvalget bad forvaltningen om at undersøge mulighederne for at udvide antallet af pladser på Dyregården Ferdinand.

16 Side 16. Jette Kirkeby (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

17 Side P Garantistillelse for anlægsprojekt til renovering af Børne- Ungehuset Lundergård. Resumé Projektet til renovering af Børne- Ungehuset Lundergård er nu så langt, at arbejdet skal udbydes. For at få finansieringen på plads indstilles det, at Byrådet meddeler kommunegaranti for byggekredit og for lån til endelig finansiering af anlægssummen og godkender principperne for den erhvervslejekontrakt, der bliver indgået for bygningen. Sagsfremstilling Byrådet godkendte den 31. august 2016 projektforslag og den finansielle konstruktion omkring renovering af Børne- Ungehuset Lundergård. Grunden og bygningen er ejet af Bygge- og Boligforeningen af 1938, der som bygherre står for renoveringen og finansieringen af projektet. Det er jf. Byrådets beslutning af 31. august 2016 administrativt aftalt, at indgår en erhvervslejekontrakt for bygningen, med uopsigelighed i 30 år svarende til lånets løbetid. På baggrund af drøftelserne mellem boligforeningen og forvaltningen er der opnået administrativ enighed om, at bør meddele kommunegaranti for dels en byggekredit og dels for lån til finansiering af projektet, således at boligforeningen finansierer byggeriet via låntagning i Kommunekredit. Økonomisk Forvaltning oplyser, at finansiering via Kommunekredit erfaringsmæssigt er den billigst mulige finansieringsmulighed. På den måde kan huslejen nedbringes i forhold til, hvis finansieringen skulle finde sted via almindelig realkreditlån. Kommunekredit har alene mulighed for at udlåne til en boligforening, såfremt der er meddelt garanti for lånet. Derfor indstilles det, at Byrådet meddeler en kommunegaranti på anlægssummen. Økonomisk Forvaltning oplyser, at en kommunegaranti ikke udløser ekstra omkostninger til provision o. lign., men at den kommunale garantistillelse i givet fald medfører en risiko, såfremt det kommunegaranterede lån mod al forventning skulle blive misligholdt. Risikoen herfor må antages at være tæt på nul, idet boligselskabet vil indgå en langtidslejeaftale for omhandlede bygning med.

18 Projektet er udarbejdet i et samarbejde mellem Arkitektfirmaet Hovaldt ApS, ingeniørfirmaet Brix & Kamp a/s, institutionens ledelse og medarbejdere samt repræsentanter fra forvaltningen. Side 18. Bygningen kommer til at rumme vuggestuepladser til 42 børn, legestue til dagplejen, børnehave til 125 børn, samt faciliteter til strukturgruppe og klubtilbud. Kort fortalt samles funktionerne: Vuggestue, legestue, børnehave, strukturgruppe og klubaktiviteter i én bygning, således at arbejdet med brobygning og overgange lettes mest muligt. Med én bygning i stedet for tre bygninger kan driften bedre tilrettelægges, så personaleressourcerne udnyttes mest effektivt. Endelig energioptimeres hele institutionen med en besparelse på forbrug af el. og varme til følge. Bygningen bliver på ca m 2. Projektet er udarbejdet efter energiklasse 2020 jf. Byrådets beslutning af 31. august 2016, og den samlede anlægssum anslås budgetmæssigt hereftar at være 30,250 mio. kr. Merudgiften i forhold til en bygning projekteret efter 2015-krav medfører ikke øget deponeringsforpligtigelse, idet udgifterne til energirenovering er undtaget deponering i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier. Forvaltningen er i færd med at forhandle en driftsaftale og en erhvervslejekontrakt på plads med boligforeningen. Principperne skal ligge på linje med den aftale, der er indgået for det eksisterende lejemål. Princippet for lejekontrakten er omkostningsbestemt husleje efter et balanceret princip, hvorved midlerne forbliver i lejemålet på den måde, at evt. uforbrugte midler rulles til følgende år eller bidrager til, at huslejen nedsættes. Her ud over bygger aftalen på, at BoVendia sørger for den udvendige vedligeholdelse af grund og bygning dog bortset fra legepladsen og de redskaber, der er opstillet her. Desuden sørger boligforeningen for bygningens faste installationer. Institutionen varetager den indvendige rengøring og vedligeholdelse af bygningen samt legepladsens indretning og vedligeholdelse. Boligforeningens opgaver (indeholdt i lejeudgiften) Udvendig rengøring og vedligehold herunder snerydning, grønne områder, befæstede arealer mv. Bygningsvedligehold herunder udvendige overflader, døre, vinduer, tekniske installationer mv. Institutionens opgaver (ikke indeholdt i lejeudgiften) Indvendig rengøring og vedligeholdelse bortset fra bygningens tekniske installationer. Vedligehold og renholdelse af legeplads herunder legeredskaber mv. Hårde hvidevarer.

19 Side 19. I forhold til byrådssagen fra den 31. august 2016 er tidsplanen ændret på grund af ekstra projekteringsarbejde i forbindelse med projektering til energiklasse Projektets tidsplan Aktivitet Ideoplæg, brugerinddragelse, dialog og byggeprogram. Politisk behandling. Forprojekt, myndighedsbehandling, hovedprojekt, udbud og licitation mv. Udførelse herunder nedrivning (genhusning af børnehave). Tidsplan April - juli 2016 August 2016 og februar 2017 September april 2017 Maj maj 2018 Ibrugtagning. Medio 2018 Nedrivning af gl. vuggestue og etablering af legeplads. Maj - juni 2018 Sagsbehandling Sagen behandles på chefmødet den 30. januar, i Direktionen den 31. januar, i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget den 6. februar, i Økonomiudvalget den 8. februar og i Byrådet den 15. februar. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier. Økonomi Det foreslås, at meddeler kommunegaranti på 30,250 mio. kr. for byggekredit og for lån til endelige finansiering af anlægssummen. Der er i s budget 2017 indregnet en deponering på 16,000 mio. kr. vedr. Børne- og Ungehuset Lundergård. En kommunegaranti udløser ikke ekstraomkostninger til provision mv. Der henvises i øvrigt til bilag 1 vedrørende økonomi herunder deponering mv. ved renovering og ombygning af Børne- og Ungehuset Lundergård.

20 Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Side 20. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. Notat fra Økonomiområdet. Direktionen indstiller, at der meddeles kommunegaranti for byggekredit og for lån til endelig finansiering af anlægssummen, der anslås til 30,250 mio. kr. og at det til principperne for erhvervslejekontrakten godkendes som beskrevet i sagen. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget anbefalede overfor Økonomiudvalg og Byråd, at der meddeles kommunegaranti for byggekredit og for lån til endelig finansiering af anlægssummen, der anslås til 30,250 mio. kr. og at principperne for erhvervslejekontrakten godkendes, som beskrevet i sagsfremstillingen. Jette Kirkeby (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

21 Side K Udvidelse af børnetallet i Mariehuset, Lørslev Resumé Fra Lørslev friskole er der modtaget ansøgning om godkendelse af udvidet børnetal i privatinstitutionen Mariehuset. Institutionen er i dag godkendt til 23 børn i alderen 2,10-5 år. Dette ønskes udvidet til 30 børn. Sagsfremstilling Fra Lørslev friskole er der d. 1. december 2016 modtaget ansøgning om godkendelse af udvidelse af børnetallet. Institutionen er i dag godkendt til 23 børn i alderen 2,10-5 år. Dette ønskes udvidet til 30 børn. Lørslev friskole blev godkendt til at drive privatinstitution 20. juni 2011, med åbning 1. august Institutionen har på det seneste oplevet stor søgning til institutionen og ønsker derfor at udvide. Børne og undervisningsforvaltningen vurderer, at privatinstitutionen opfylder de af fastsatte godkendelseskrav til privatinstitutioner. Der udbetales driftstilskud til privatinstitutioner svarende til de gennemsnitlige budgetterede nettodriftsudgifter pr. barn i et alderssvarende dagtilbud i kommunen. Driftstilskuddet reguleres i forhold til dagtilbuddets åbningstid. Det årlige driftstilskud vil i 2017 maksimalt være: kr. pr. barn i alderen 2,10-5 år. Bygningstilskud svarende til 3,2 % af de gennemsnitlige budgetterede bruttodriftsudgifter for et alderssvarende dagtilbud i kommunen. Bygningstilskuddet vil i 2017 maksimalt være: kr. pr. barn i alderen 2,10-5 år. Administrationstilskud til dækning af administrative opgaver, svarer til 2,1 % af de gennemsnitlige bruttodriftsudgifter i et alderssvarende dagtilbud i kommunen. Administrationstilskuddet vil i 2017 maksimalt være: kr. pr. barn i alderen 2,10-5 år.

22 Lovgrundlag Ifølge Dagtilbudslovens 20 skal Byrådet i institutionskommunen godkende privatinstitutioner. En privatinstitution, som opfylder lovgivningens og Byrådets betingelser for godkendelse, har krav på godkendelse. Side 22. Økonomi 2017 budgettal Kr. pr. år pr. barn 2,10-5 år Kr. pr. år ved 30 børn Driftstilskud Administrationstilskud Bygningstilskud I alt Det samlede tilskud til institutionen med maksimalt gennemsnitligt børnetal i aldersgruppen 2,10-0 år vil i 2017 være kr. pr. år. Tilskuddet udbetales kvartalsvis forud med udbetaling den 10. januar, den 10. april, den 10. juli og den 10. oktober. Tilskuddet udbetales pr. barn, der er indskrevet den 1. i udbetalingsmåneden. Tilskuddet reguleres i forhold til det faktiske børnetal. Udgiften til driftstilskud m.v. finansieres indenfor Sektor Dagtilbuds samlede ramme. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender udvidelse af børnetallet, jf. sagsfremstillingen. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingen. Jette Kirkeby (S) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

23 Side G Orientering fra formanden a. Orienterede om henvendelse fra skoletjenesten. b. Orienterede om konkret personsag. c. Orienterede om fremtidig mødetidspunkt - mandage kl. 9. d. Orienterede om møde med Hjørring Gymnasium. e. Orienterede om samarbejde med erhvervsplaymaker vedrørende innovation på skolerne G Orientering fra medlemmerne Besluttede at besøge Dyregården Ferdinand i forbindelse med et fremtidigt udvalgsmøde G Forvaltningen orienterer Forvaltningen orienterede om prisstigning på frokostordning i daginstitutionerne

24 Side 24. Underskrifter Dan Andersen Svenning Christensen Jette Kirkeby Mai-Britt Beith Jensen Tim Jensen Bjarne Mølgaard Kasper Maarup Andersen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:20 Mødested: Kløvergården,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:10 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Dana Cup Academi, Børge

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Hjørring Kommune. Børne- og undervisningsforvaltningen Den Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik

Hjørring Kommune. Børne- og undervisningsforvaltningen Den Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik Hjørring Kommune Børne- og undervisningsforvaltningen Den 19.02.2016 Årsberetning på underretnings- og anbringelsesstatistik Underretninger Når der modtages underretninger på børn og unge under 18 år,

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:15 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested:

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:05 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslaget til områdeinddeling fra januar 2020 er udarbejdet ud fra det aktuelle gennemsnitlige børnetal i 2018. Vuggestuebørn tæller for

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 19:40 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr.

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr. NOTAT RÅDHUSET Dagtilbudskapacitet og behov i distrikt Nord/Midt Dette notat vedrører sammenhængen mellem kapacitet til børnepasning og det forventede behov i distrikt Nord/Midt i de kommende år. Det forventede

Læs mere

NOTAT. I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017 blev følgende udvidelser af kapaciteten på dagtilbudsområdet besluttet:

NOTAT. I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017 blev følgende udvidelser af kapaciteten på dagtilbudsområdet besluttet: SOLRØD KOMMUNE DIREKTIONEN NOTAT Emne: Kapacitetsudfordringer på dagtilbudsområdet Til: Dato: 13. april 2018 Sagsbeh.: AJ/BRMI/COH Sagsnr.: 1. Status I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017

Læs mere

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indhold Baggrund... 3 Styrende elementer for kapacitetsfordeling mellem dagplejen

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for dagtilbud 0-6-års

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Private dag Herudover gives

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:30 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 19:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Aalborg Fraværende:

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Familiehuset Kløvergården,

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag Projektnavn: Anlægsforslag kapacitet på dagtilbudsområdet plan mod parallelsamfund Projektbeskrivelse Fysisk location (adresse) Overordnet beskrivelse Svendborg by Den 28. maj 2018 indgik regeringen sammen

Læs mere

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg Tilsynsrapport Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? jf. dagtilbudsloven skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med følgende forhold: Økonomiske forhold - herunder udvalgte budget- og regnskabsmæssige

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven

Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Faglig enhed for Småbørn Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Faglig enhed for småbørn 1. Pasningsgaranti Der er pasningsgaranti til alle børn i alderen 26 uger og indtil skolestart.

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail:

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Børneudvalget. Protokol. Mødedato: 28. februar Mødetidspunkt: 8:30. Sluttidspunkt: 9:30

Børneudvalget. Protokol. Mødedato: 28. februar Mødetidspunkt: 8:30. Sluttidspunkt: 9:30 Sidenr. 14 Protokol Mødedato: 28. februar 2011 Mødetidspunkt: 8:30 Sluttidspunkt: 9:30 Mødelokale: Børne- og Uddannelsesforvaltningen, mødelokale 2.1 Fraværende: GODKENDELSE AF FORSLAG TIL DAGSORDENEN:

Læs mere

Politikområde Dagtilbud

Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2017 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Bünyamin Simsek, Nils Petersen BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Læs mere

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område Hjørring Kommune Sag nr. 85.02.02-A26-1-17 03-01-2018 Side 1. Bilag 3 Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalgets område 1. Overleveringsmateriale til det

Læs mere

Fremtidens dagtilbud

Fremtidens dagtilbud Fremtidens dagtilbud Strategisk anlægspulje: Der afsættes 16,4 mio. kr. til en ny daginstitution i den nordlige del af kommunen i 2014 og 2015 samt 30 mio. kr. i 2016 og 2017 til renovering og nybyggeri

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

Dagtilbudskapacitet Hornsherred

Dagtilbudskapacitet Hornsherred NOTAT Dagtilbudskapacitet Hornsherred Syd ombygning af Skibby Rådhus 19. jan 2012 Områdelederen for Horns Herred Syd har i samarbejde med Afdelingen for Dagtilbud pr. 1. januar 2012 opgjort den forventede

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Udskrift af protokol

Udskrift af protokol Udskrift af protokol Udvalg Børneudvalget Møde 07-04-2014 14:30 Status Behandling Type Færdigbehandlet Beslutning Åben Nummer 36 Foreslået behandlingsforløb Sagsnummer 2014/07127 KL-journalnummer 28.00G00

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner.

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynets indhold og formål Det pædagogiske tilsyn i

Læs mere

Kommunen har i henhold til retssikkerhedsloven både ret og pligt til at føre tilsyn med selvejende institutioner.

Kommunen har i henhold til retssikkerhedsloven både ret og pligt til at føre tilsyn med selvejende institutioner. DRIFTSOVERENSK0MST Driftsoverenskomst mellem Frederiksberg Kommune og bestyrelsen for: Den selvejende institution Elverhøj Institutionens vedtægt er godkendt af Frederiksberg Kommune (14.03.1996) Lovgrundlag

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Perspektivnotat Skole og dagtilbud

Perspektivnotat Skole og dagtilbud Perspektivnotat Skole og dagtilbud Ledelsen på skole- og dagtilbudsområdet i per 18.5.2015 Konstitueret Langhøj skole og dagtilbud Langhøjskolen Langhøj SFO Langhøj dagtilbud Dagny Madsen Irma Søndergaard

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Afbud fra: Kasper Glyngø Bemærkninger: Mødets

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune BILAG 4 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. ddagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder:

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter

Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter 219 Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter CENTER FOR BØRN OG LÆRING HERNING KOMMUNE Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 2 DATA... 2 ANALYSE... 4 Herning midtby... 5 Herningsholm

Læs mere

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 28 Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Bjarni G. Jørgensen (V), Lone Hansen (E), Poul Albrechtsen (O), Jørgen

Læs mere

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Fagsekretariatet Børn Og Unge Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Dagtilbudssekretariatet Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Opdateret oktober 2018 Indhold

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åben tillægsdagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

NOTAT. Analyse - Normering i dagtilbud

NOTAT. Analyse - Normering i dagtilbud NOTAT Børne- og Uddannelsesforvaltningen BUF-Sekretariat Analyse - Normering i dagtilbud Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kort resume og hovedkonklusion Forældrebetalingen for brug af dagpleje-, vuggestue

Læs mere

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3140509 NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 23. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale B - 6 sal - Jobcentret - benyt indgang v/ydelseskontoret Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:50 Mødested: Børnehuset Hirtshals,

Læs mere

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området NOTAT Uddannelse og Arbejdsmarked Økonomi Sagsbehandlere: Ib Holst-Langberg Sagsnr.: 00.30.00-Ø00-14-15 Dato: 12. maj 2015 Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området Indhold Indledning...2

Læs mere

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 1. februar Mødetidspunkt: Kl. 17:00. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Mødedato: 1. februar Mødetidspunkt: Kl. 17:00. Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Mødelokale 4 Hedensted Rådhus Deltagere:, Hans Vacker, Allan Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hans Henrik Rolskov Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1.

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-8-18 Etablering Kommunale dagplejere pr. 1. august 2018 Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om

Læs mere

Denne styrelsesvedtægt er gældende fra den 1. august 2015 og omfatter Hjørring Kommunes dagtilbud oprettet efter 19 stk. 2 i dagtilbudsloven.

Denne styrelsesvedtægt er gældende fra den 1. august 2015 og omfatter Hjørring Kommunes dagtilbud oprettet efter 19 stk. 2 i dagtilbudsloven. Styrelsesvedtægt for dagtilbudsområdet I henhold til dagtilbudsloven 16, stk. 1 skal byrådet efter indhentet udtalelse fra forældrebestyrelserne fastsætte en vedtægt for styrelsen af de kommunale dagtilbud.

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD BØRNE- OG SKOLEAFDELINGEN 2016

VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD BØRNE- OG SKOLEAFDELINGEN 2016 VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD BØRNE- OG SKOLEAFDELINGEN 2016 INDHOLD 1 Formål... 2 2 Forældrebestyrelsen... 2 3 Valg til bestyrelsen... 3 4 Valgbarhed og valgret... 4 5 Udtrædelse af bestyrelsen...

Læs mere

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Sorø Kommune Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Indledning Her kan du læse om, hvordan dit barn får plads

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Faglig enhed for småbørn, Algade 2D, 4281 Gørlev Mail: smaborn@kalundborg.dk

Læs mere

2. Pladser i dagtilbud i Roskilde Kommune Der kan søges om plads i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og børnehuse.

2. Pladser i dagtilbud i Roskilde Kommune Der kan søges om plads i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og børnehuse. Retningslinjer for tildeling af pladser til børn i dagtilbud i Roskilde Kommune Disse retningslinjer er udarbejdet i henhold til dagtilbudsloven og er gældende for den måde, der tildeles plads i kommunale

Læs mere

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner Økonomi og Administration Sagsbehandler: Anne Lund Sagsnr. 28.09.44-G01-1-13 Dato:20.3.2014 Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner De supplerende

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere