PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNESNAK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNESNAK"

Transkript

1 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNESNAK Børnesnaks lærings- og udviklingsforståelse Barnet udvikler sig i samspil med andre børn, personale og forældre. I det samspil sker der en læring. Igennem vores pædagogiske aktiviteter skaber vi læring og udvikling. Personalet skaber et miljø, hvor børnene har mulighed for medindflydelse og medbestemmelse. Derfor er det vigtigt, at vi som personale er rummelige og lyttende i forhold til barnets behov. Børn lærer i et anerkendende miljø. Ved at prioritere, at give plads til legen, åbner vi som personale mulighed for at børnene kan udforske sig selv og omgivelserne, indgå socialt med andre børn, få ny viden og bearbejde erfaringer. Vi tilstræber at skabe et miljø, hvor børnene kan blive udfordret sprogligt, motorisk og kreativt. Vi skaber små rum, både ude og inde, hvor læring og leg er højt prioriteret. Personalets rolle er at drage omsorg for barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse. Det er vigtigt, at barnet bliver mødt af engagerede og tydelige voksne, som kan skabe nærvær og omsorg. Det er vigtigt, at vi løbende ser på vores pædagogiske praksis og evaluerer denne i forhold til vores værdier og opstillede mål.

2 BØRNEHAVEN 1. Krop og bevægelse. 2. Sprog. 3. Sociale kompetencer. 4. Barnets alsidige personlighedsudvikling. 5. Natur og naturfænomener. 6. Kulturelle udtryksformer og værdier. Krop og bevægelse Vi har en børnegruppe, hvor en del af børnene ikke bruger deres krop hensigtsmæssigt. Deres lege er stillesiddende og de er fysisk inaktive. Det har konsekvenser for deltagelse i fællesskaber og udvikling af sociale kompetencer, ligesom det har konsekvenser for den sproglige udvikling. fysiske og psykiske kompetencer til gavn for barnets alsidige udvikling Kropsbevidsthed. (med fokus på børn med særlige behov.) at deltage i de forskellige tiltag, der skal styrke kroppen og skabe glæde ved at bruge kroppen at bruge alle sanser børns kropsbevidsthed er et led i deres identitetsudvikling og opbygning af selvværd det giver sunde og raske børn børnene skal have mulighed for at opnå glæde ved at bruge deres krop børnene skal have kendskab til kroppens forskellige funktioner børnene udvikler deres motoriske kompetencer gennem fysisk udfoldelse børnene får styrke, bevægelighed og udholdenhed Det vigtigste læringsrum for aldersgruppen er legen. Legen kan være spontant opståede situationer eller den kan være ramme for mere strukturerede forløb f.eks. en cirkusforestilling - eller en fodboldturnering. vi benytter de eksisterende fysiske rammer, f.eks. forhindringsbanen, gynger, skrænter, klatrestativ og andre muligheder på legepladsen. vi benytter de muligheder, som ture ud af huset giver og her vil vi også fokusere på den sproglige udvikling (hvad oplever vi, når vi tumler rundt og leger). vi bruger Sølyst og de muligheder det giver for f.eks. ridning. vi har gymnastiksalen til at løbe, klatre, kravle, hoppe, lege tik mm. vi har hop og spring med forskellig aldersgrupper, som fast ugentlig aktivitet. For at styrke kropsbevidstheden vil vi tegne kroppen og snakke om hvad, der er indeni. vi bruger snoozelrummet til sanseoplevelser. Vi arbejder med musik og dans.

3 Vi kan se det virker, når: børnene råber se mig f.eks. når de slår en kolbøtte for første gang, klarer forhindringsbanen, gynger uden hjælp eller balancerer uden at falde ned. børnene bygger succes oven på succes ved at udfordre sig selv og de voksne til mere. børnene selv tager initiativer til lege og aktiviteter, der indeholder bevægelse. Sprog Vores børn skal udvikle: sprog og ordforråd gennem alle hverdagens aktiviteter, hvor vi prioriterer plads til leg. Vores børn skal præsenteres for sproglige aktiviteter: litteratur, tal, symboler, samtaler og leg. sproget er en forudsætning for at deltage i sociale relationer. sproget giver mulighed for at få viden om og indsigt i deres omverden. børnene får indblik i, forstår og får erfaringer med årsag, virkning og sammenhæng. børnene lærer at give udtryk for meninger, tvivl, følelser og tanker. en sproglig forståelse og det at kunne kommunikere er forudsætning for at kunne deltage i leg og sociale sammenhænge. sproget giver jeg-bevidsthed. sproget er forudsætning for læring. vi sætter ord på vores handlinger i det daglige samvær. vi bruger aktiviteter som rytmik, bevægelse, rim og remser, sanglege, 4a, historiefortælling, rollelege og regellege ( f.eks. spil og fodbold). vi giver, i det daglige samvær, mulighed for samtale og fortælling, så det enkelte barn oplever at blive hørt og være midtpunkt. (f.eks. ved måltider eller i konkrete aktiviteter). vi vil bruge sproget i konfliktløsning, ved at sætte ord på de følelser og handlinger, der udspilles. vi læser alderssvarende bøger med dem. Vi kan se, det virker når: børnene bruger sproget aktivt i dagligdagen og i de konkrete aktiviteter. de aktivt bruger sproget i konfliktløsning. de sætter ord på egne og andres følelsesmæssige reaktioner. de på eget initiativ synger, siger rim og remser. de evner dialogen børnene imellem. de har lyst til at bruge sproget i fællesskabet. (fortællelyst)

4 4a sprog Vores to-sprogede børn skal lære: sprog og omverdensforståelse. sproget er en forudsætning for at deltage i sociale relationer. sproget giver mulighed for at få viden om og indsigt i deres omverden. de to-sprogede kan have et særligt behov for sproglig støtte og udvikling. vi laver sprogstøtte i små grupper, hvor vi kan komme omkring det enkelte barn. Vi synger og laver fagter. (kroppen, farver, dyr og følelser). Vi gør tingene konkrete, f.eks bruger vi en kuffert med forskellige hverdagsting. (Dyr, køkkenting og tøj). Vi arbejder med begreberne foran, bagved, ved siden af mm. vi arbejder med stuens aktiviteter både i sproggruppen og omvendt. (F.eks synger vi de samme sange og spiller de samme spil.) vi bruger 4a timerne til ture, hvor børnene får kendskab til naturen, dyr, omsorg for dyr, årets gang og hvad man kan dyrke i en have. Her bruger vi Sølyst. vi tager ud by, land, kultur omverdensforståelse. Vi laver fotobog til børnene. Vi kan se, det virker når: de to-sprogede børn bruger flere og flere facetter af det danske sprog og når de viser forståelse for deres omverden. sprogstøtte børnene bruger det, de lærer, i deres leg og hverdag.

5 Sociale kompetencer at vise respekt, anerkendelse og omsorg over for hinanden. at være en del af et fællesskab. (have betydning og værdi for andre) at danne venskaber. at læse og tolke andres følelser (empati) rummelighed der er plads til alle, uanset hudfarve og nationalitet. at her behandler vi hinanden ordentligt og vi tolererer ikke mobning. vi er forskellige. Viser man respekt og anerkender man andre, kan man indgå i konstruktive og meningsfulde fællesskaber. barnet skal kunne agere i fællesskaber, som en del af livet. barnet udvikler sig i fællesskabet, igennem legen og fælles aktiviteter. venskaber giver tryghed, selvværd og glæde ved at lære børnene empati, lærer børnene at vise hinanden omsorg. De tør hjælpe hinanden og sige til og fra. Det giver dem handlemuligheder i konfliktsituationer. det er vigtigt for os, at Børnesnak er et rart sted at være her kan alle være trygge og her mobbes ikke. børnene udvikler identitet. vi ønsker at drage omsorg for udsatte børns trivsel, udvikling og læring. vi viser børnene respekt og ser det enkelte barns personlighed. ved at være nærværende og omsorgsfulde voksne. vi guider barnet i forhold til konfliktløsning og uhensigtsmæssig adfærd. vi tager individuelle hensyn. vi planlægger grupper af forskellige størrelser og med forskellige mål. (morgenfrugt, ture og aktiviteter ). vi har særligt fokus på de børn, der har vanskeligt ved at indgå i grupper. i forhold til rummelighed taler vi med børnene om vores forskelligheder i kultur og adfærd. vi skaber fysiske rum og rummelighed i legen. vi laver handleplaner for de truede børn. vi arbejder med udsatte børn i små grupper, for at give overskuelighed og tryghed. Det giver de udsatte børn mulighed for at kunne tilegne sig læring. Vi har særlig opmærksomhed på børn, hvis udvikling er truet. børnene selv løser konflikter børnene viser omsorg for hinanden at de henter og bruger de voksne. børnene leger meget på tværs af stuerne. de danner nye venskaber, f.eks. efter en tur, hvor børnene fortsætter med at lege sammen bagefter. de viser interesse og omsorg overfor nye børn, der starter. de spontant starter lege (fangelege, kysselege og tik) børnene åbner op og tager nye børn med i legen.

6 Barnets alsidige personlige udvikling: selvstændighed (skabe, vælge, have lyst til, kan selv, tage initiativ) identitetsfornemmelse hvem er jeg? Hvad er jeg god til? Hvad er jeg ikke så god til? Interesse for samfund, kultur og natur. vi vil styrke barnets personlige udvikling. (hvem er jeg, hvor kommer jeg fra og familieforhold) barnet udvikler selvværd og identitet ved at blive bevidst om egne ressourcer hvad er jeg god til og hvad er jeg ikke så god til endnu. vi vil hjælpe barnet til at kunne vælge selv sætte grænser tage initiativ være nysgerrige. Det udvikler deres selvstændighed og tro på sig selv og egne evner. vi vil give børnene de bedste muligheder for trivsel, udvikling og læring. vi viser respekt for, hvordan barnet har det og tager udgangspunkt der. vi planlægger aktiviteter, der passer til barnets udviklingsniveau. vi opfordrer dem til at være selvhjulpne og foretage valg. vi støtter dem i de selvstændige initiativer, de har lyst til og udfordrer dem til nye. vi sætter ord på hvad barnet er god til og ikke er så god til. vi afholder forældresamtaler. vi snakker om hvem vi er, familien, hvor vi bor og hvor vi kommer fra. vi laver handleplaner og samarbejder med forskellige eksterne instanser omkring de truede børn. Vi ser hele barnet og rummer hele dets følelsesregister. Vi skaber rum for udvikling og udfordringer psykisk og fysisk. Vi skaber trygge rammer, så der er basis for udvikling. barnet tager selvstændige initiativer. barnet giver udtryk for, hvad det har lyst til. kan sige til og fra. barnet tør udfordre sig selv fysisk og psykisk. barnet prøver egne grænser af. (kolbøtter, dele madpakker ud, gymnastiksal, klatrestativ). barnet er glad og har lyst til leg og fællesskab. de udsatte børn er i udvikling, trives og deltager i hverdagens aktiviteter.

7 Natur og naturfænomener interesse for og opmærksomhed på naturen, dyr, fugle, naturens gang, Sølyst, økologi og griseri i naturen. respekt for naturen og udeliv. De skal kende til naturen. give børnene mulighed for fysisk udfoldelse. der skabes andre lege deres kreative legesider udfordres og udvikles. der er mindre støj. Det kan være belastende for børn at være i megen støj og lidt plads. der skabes mere fantasi. Børnene bruger naturens muligheder (pinde, kogler, vand, blomster, jord og småkravl ). børnene får fornemmelse for og indblik i årstiderne. det er vigtigt, at børnene får respekt for dyrene i naturen og lærer at behandle dem ordentligt. Vi skal passe på naturen og vores miljø. Have respekt for alt levende. det er vigtigt, at børnene er fysisk sunde og stærke. At de lære at bruge deres krop. Vi har vores eget stykke jord hos Natursamarbejdet ved Sølyst, som vi dyrker og passer hele året. vi tager på ture i skoven, til søen, nærmiljøet. vi er rollemodeller og sætter ord på vores oplevelser med børnene i naturen. vi fortæller om dyrene og hvordan man behandler dem. vi giver børnene rum og skaber rum, når vi er i naturen. vi bruger naturens naturlige forhindringsbaner. vi tilstræber at holde legepladsen i naturmaterialer. vi skærper deres opmærksomhed ved at sætte ord på de naturoplevelser, vi møder i vores hverdag vi laver bål og primitiv madlavning. vi taler om at man ikke skal svine i naturen (huske sit madpapir mm) børnene selv ønsker at komme ud. børn samler småkravl og viser omsorg for dem. børn er opmærksomme på affald i naturen børnene hører fugle og viser interesse for hvad det er for en fugl eller hvordan den lyder. børnene udvikles motorisk.

8 Kulturelle udtryksformer og værdier forskelligheder i kulturer. forståelse for og indsigt i det samfund de er en del af. arbejde med forskellige udtryksformer i vores hverdag. give børnene forskellige kulturelle oplevelser. synge og høre musik. børnene udvikler deres kreative evner og deres interesse og motivation skærpes, når vi arbejder med kreative udtryk i hverdagen. Det udvikler deres fin og grovmotorik. børnene får skærpet deres sanser og får en god oplevelse, når vi tager i teater eller på museum. det er vigtigt at børnene får oplevelser. (egne oplevelser) det at læse en bog skaber fællesskaber og giver mulighed for fordybelse. at læse og synge udvikler sproget og de sproglige kompetencer. det udvikler koncentration og giver viden. det giver glæde at høre musik og synge sammen. Det gør vi på følgende måde vi læser højt, synger, laver rim og remser og hører musik. vi tager i teater, på bibliotek og museum. vi arbejder med kreative udtryksformer: maling, modellervoks, perler og ansigtsmaling. vi laver vores eget cirkus. vi giver børnene kendskab til dansk litteratur ( Pippi, Peter Pedal, Grimms eventyr og HC Andersen.) vi deltager i lokale aktiviteter (f.eks. høstfest på Sølyst) vi præsenterer børnene for forskellige musikgenrer. Vi arbejder med forskellige udtryksformer i vores hverdag. Vi giver børnene forskellige kulturelle oplevelser. Vi synger og hører musik. Vi kan se det virker, når børnene fortæller om oplevelser fra ture. børnene leger det, de oplever. børnene vil høre historier og udvælger, hvad de godt kan lide. børnene fortæller, hvad historien handler om. historierne danner grobund for rollelege. børnene siger skal vi lege cirkus igen

9 VUGGESTUEN 1. Krop og bevægelse. 2. Sprog. 3. Sociale kompetencer. 4. Barnets alsidige personlighedsudvikling. 5. Natur og naturfænomener. 6. Kulturelle udtryksformer og værdier. Krop og bevægelse selvhjulpethed. (så de er klar til børnehaven) motoriske færdigheder. kropsbevidsthed og glæde ved at bruge kroppen. vi ønsker at styrke børnenes selvtillid, selvværd og livsglæde. bevægelse styrker børnenes fysik. en sund og stærk krop giver robusthed og overskud til at deltage aktivt i de aktiviteter og lege, som institutionen tilbyder. det udvikler børns kropslige kompetencer, det lægger grobund for koncentrationsog indlæringsevne. ved at tale om kroppen og benævne de forskellige kropsdele. ved at lytte til musik, synge og danse. vi har hop og spring en gang om ugen. vi har sang og bevægelseslege en gang om ugen. vi har ugentlige ture ud af huset. vi benytter vores Snoozelrum, legepladsen samt Naturcenter Sølyst. vi lader børnene selv kravle op og ned af stigerne til krybberne. vi lader børnene selv kravle op og ned af de høje stole. vi bruger hæve og sænke pusleborde, hvor børnene selv kravler op og ned. vi støtter børnene i selv at tage tøj af og på. det at bruge sin krop og bevæge sig bliver en naturlig del af børnenes hverdag. børnene på eget initiativ igangsætter bevægelseslege. F.eks. når musikken tændes og børnene begynder at danse. børnene selv henter deres gummistøvler og vil ud på legepladsen eller på tur.

10 Sprog Sprog gennem hverdagens aktiviteter. nysgerrighed for sproget, både verbalt og nonverbalt. Vores to-sprogede børn skal lære sprog og omverdensforståelse. det er vigtigt at kunne kommunikere for at blive forstået og forstå andre. det er en forudsætning for at kunne begå sig i sociale relationer. det er vigtigt at kunne udtrykke sine følelser og tanker og at kunne forstå andres. de to-sprogede børn kan have brug for særlig støtte til udvikling af sprog og for at få en forståelse af deres omverden. vi sætter ord på alt vi gør (benævner ting og kropsdele) vi har musik og sang for de 2-3 årige. vi har sproggruppe for de børn, vi mener har behov for det. vi gør børnene opmærksomme på hinandens udtryk (f.eks hvis der er en, der er glad eller ked af det) vi læser, synger og siger rim og remser. vi bruger gentagelser. vi taler med børnene og er nærværende, når børnene er på puslebordet, når vi spiser og når vi putter dem ud at sove. vi har fast planlagt tid, hvor vi har sprogbørnene i små grupper. Der bruger vi en kuffert med hverdagsting og forskellige dyr. Vi benævner ting, kropsdele, farver mm. Vi synger og bruger remser. børnene impulsivt synger eller siger rim og remser. børnene af eget initiativ sætter ord på og viser os ting. børnene indbyrdes bruger sproget til kontakt og leg. børnene leger med ordene. (pjattesnak) når børnene eksperimenterer og viser nysgerrighed.

11 Sociale kompetencer gensidig anerkendelse og respekt for andre. Vi vil give dem en oplevelse af at høre til.(være en del af et fællesskab) se børnene som de forskellige individer de er. give børnene en oplevelse af tryghed og tillid i deres relationer til både børn og voksne. rummelighed (Alle er ligeværdige) egne og andres grænser at kende. alle individer har brug for at høre til et sted og være betydningsfulde. det styrker deres selvværd. tryghed og tillid er basale behov for trivsel og udvikling. børnene lærer at knytte venskaber. Rummelighed er at give plads til både individualitet og fællesskab. ved at være lyttende, opmærksomme, nærværende og engagerede voksne. vi laver omgivelserne overskuelige, med "små rum" i de store. vi sætter børnene sammen i trygge relationer, sideløbende med at vi giver dem passende udfordringer. vi laver aldersopdelte og alderssvarende aktiviteter med faste voksne tilknyttet. vi bruger gentagelser. vi sætter ord på det, vi gør. vi har faste aktiviteter. vi støtter børnene i at turde. Vi ser børnene, som de forskellige individer, de er. Vi giver børnene en oplevelse af tryghed og tillid i deres relationer til både børn og voksne. børnene finder sammen med vennerne (trygheden), samtidig med at de tør opsøge noget nyt. børnene giver plads til hinanden i legen. børnene hjælper hinanden eller henter hjælp hos de voksne. børnene kan vente på tur samt kan give og tage plads i gruppen. børnene tør sige til og fra. børnene er glade og viser overskud.

12 Barnets alsidige personlige udvikling at udfolde sig, som stærke og alsidige personer. at være værdifulde deltagere i et fællesskab. at give og tage plads. at rumme egne følelser. det giver børnene selvværd og tilhørsforhold. børnene udvikler sig og får et mere nuanceret kendskab til sig selv og andre. børnene får en større forståelse for sig selv. tryghed er basal for al udvikling. det giver børnene en tro på sig selv og egen formåen. børnene lærer at håndtere egne og andres følelser. vi vil sikre de udsatte børns udvikling, trivsel og læring. ved at tage udgangspunkt i barnets stærke sider, for at kunne styrke de svage sider. ved at tage individuelle hensyn og udfordre børnene på det niveau de er. ved at lære dem sociale spilleregler og sætte grænser. ved at rose. ved at skabe fællesskaber (bl.a. aldersopdelte aktiviteter og spisegrupper) vi laver afskedsbøger og har familiebillederne. vi arbejder med børnene i små grupper og med faste aktiviteter. Det gør hverdagen overskuelig og giver mulighed for at børnene kan tilegne sig læring. Ved at engagere os i det enkelte barn. Vi værdsætter, respekterer og accepterer det enkelte individ. Vi skaber rammer, som børnene kan udvikle sig i. Vi giver barnet mulighed for at blive set og hørt. børnene er glade, tilfredse og viser overskud. børnene tager initiativ til socialt samspil. børnene deltager aktivt i fællesskabet. børnene fortæller hvad de oplever. børnene bruger og har tillid til de voksne. børnene bruger deres bog med billeder fra vuggestuetiden, efter de er kommet i børnehaven. børnenes svage sider styrkes og forbedres. de udsatte børn trives og er i udvikling.

13 Natur og naturfænomener at bruge naturen og at passe på den. At være nysgerrige efter hvad der lever og gror i naturen, såsom edderkopper snegle og andet småkravl. Om årstidernes skiften. gennem sanseoplevelser (varme, kulde, sne, fugle, lyde mm) at udforske deres omverden. udfoldelsesmulighederne er store i naturen og det sætter gang i fantasien. det skaber kreativitet. det giver gode oplevelser det kan give begyndende forståelse for senere viden hvorfor skal vi passe på naturen. det er godt for motorikken, kroppen og velværet. besøg på f.eks. Sølyst giver mulighed for snakke om dyrenes verden. det giver børnene en større frihed, fordi det fysiske rum er større og der er færre begrænsninger. vi tager med børnene på ture til Natursamarbejdet ved Sølyst og i skoven. vi bruger legepladsen. vi bruger bøger til at tale om de forskellige dyr. vi taler om alt det, vi ser på turene. vi bruger gentagelser. vi viser børnene, at man skal være god ved alt levende. At man skal have respekt for naturen og ikke ødelægge noget. vi viser årstidernes skiften ved at bruge uderummet hele året og vi indsamler materialer, som vi efterfølgende bruger. vi følger naturens gang på Sølyst. børnene viser begejstring eller fortæller om de ting, vi ser i naturen. de viser hinanden ting fra og i naturen. de viser glæde og forventning, når vi fortæller, at vi skal på tur eller ud at lege. uderummet er en naturlig del af deres hverdag.

14 Kulturelle udtryksformer og værdier Vores børn skal lære : og opleve gennem de forskellige kulturelle tilbud, der er i vores nærmiljø. at udfolde og udforske deres kreativitet. om traditioner. vi vil inspirere børnene. vi vil give børnene gode og anderledes oplevelser. det giver sanseoplevelser. det skaber udvikling. det beriger børnenes hverdag, når de f.eks. oplever en teaterforestilling. det giver børnene en begyndende viden, om den kultur, der omgiver dem. det udvikler børnenes sprog og giver viden. vi holder fast i traditionerne. ( teaterture, bedsteforældredag, Sølyst, sommerfest med cirkus, børnejulefrokost, fastelavn og biblioteket) vi har faste aktiviteter. (ture, musik, krop og hop, samt kreative aktiviteter) ved at have lettilgængelige børnebøger på hylderne. Vi giver børnene mulighed for oplevelser gennem vores aktiviteter (musik, sang, dans, teater og ved at bruge vores malerværksted). Gennem god børnelitteratur. børnene synger af sig selv. børnene genfortæller oplevelser og taler om det længe efter. børnene viser forventningsglæde. børnene kan genkende og huske traditionerne. børnene begynder at lege rollelege og inddrager det, de har oplevet. børnene viser glæde ved at arbejde i malerværkstedet. børnene kommer med en bog og vil høre den. I vugggestuen har vi sprog, som vores særlige fokuspunkt.

15 Læreplan i forbindelse med udsatte børn: Århus Kommune har en vedtaget politik for udsatte børn og unge. Denne politik har en overordnet målsætning med tilhørende delmål og bygger på et fælles værdigrundlag. Det fælles værdigrundlag bygger på : - forældrene er ansvarlige for deres børns opvækst. - Der tages udgangspunkt i de ressourcer, som eksisterer hos børnene og deres familier. - Den der ser problemet har et (med)-ansvar for at det løses. - Det omkringliggende samfund skal aktivt inddrages. - Indsatsen bygger på dialog og inddragelse af forældrene. Vores indsats i Børnesnak handler om : - tidlig indsats, når der er problemer med barnet/børnene eller med familien. - Samarbejde og koordinering med nødvendige indstanser. - Kompetenceudvikling af medarbejdere - Skabe tillid i samarbejdet. - Hyppige forældresamtaler. - Underretning hvis der er en bekymring for barnet eller familien og vi skønner at der er brug for særlig hjælp. Vi skal tilrettelægge en pædagogik, der tilgodeser det udsatte barn på følgende måde: - skabe tillid og tryghed den voksne og barnet imellem. - Være opmærksom på barnets ressourcer og støtte det i en positiv udvikling. - Styrke barnets samarbejdsevne med andre børn og hjælpe det med at skabe venskaber. - Sørge for at basisbehov bliver dækket. For pædagoger, der arbejder med udsatte børn, er det vigtigt at de har følgende færdigheder: - reflekterende, lyttende, omsorgsfulde, synlige, støttende, empatiske og kærlige. For øjeblikket har Børnesnak 14 timer pr uge til det særlige arbejde omkring udsatte børn.

16 Dokumentation: Vi dokumentere overfor forældrene via dagbog, billeder og nyhedsbreve. Ved ture ud af huset laver vi collager med tekst og fortællinger. Sideløbende informere personalet forældrene mundtligt. Vores interne dokumentation bruges i primært i personalegruppen, hvor vi beskriver målrettede forløb og evaluerer dem. Vi dokumentere via handleplaner overfor vores eksterne samarbejdspartnere.

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe. Læreplan 2006 Indeks Grundlaget for det pædagogiske arbejde i Georgs Æske Vores syn på læring Vores målsætning og værdigrundlag Hvordan arbejder vi Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Værdier, handleplaner og evaluering

Værdier, handleplaner og evaluering Gentofte Dagpleje Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. august 2013 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området

Læs mere