Afrapportering vedr. FAM på Nyt Universitetssygehus Aalborg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afrapportering vedr. FAM på Nyt Universitetssygehus Aalborg"

Transkript

1 Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Afrapportering vedr. FAM på Nyt Universitetssygehus Aalborg 1.0 Indledning Baggrund og formål Med afsæt i det afholdte seminar den september 2010 vedr. klinisk struktur m.m. er der nedsat en række tværgående arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne skal som en del af processen vedrørende Nyt Universitetssygehus Aalborg komme med input og bidrag til nogle overordnede principper for hvordan det fremtidige universitetssygehus skal opbygges. Kommissorium for arbejdsgruppen Arbejdsgruppen vedr. FAM skal med udgangspunkt i det gode og sammenhængende patientforløb give input til principper for fysisk tilrettelægges og placering af FAM i et Nyt Universitetssygehus Aalborg. På baggrund af de udfordringer Nyt Universitetssygehus Aalborg kommer til at stå overfor f.eks. krav om øget effektivitet, driftsrationale m.m. er der behov for at sikre robusthed på det nye universitetssygehus. Dette skal ske ved at der arbejdes med fleksibilitet, generalitet og elasticitet i forhold til funktionaliteten på universitetssygehuset. Arbejdsgruppen har således til opgave at tænke nyt og innovativt i forhold til principper for funktionalitet og fysisk tilrettelæggelse. Arbejdsgruppen skal komme med input til følgende spørgsmål: Hvilke faktorer - i relation funktionalitet og fysik - finder arbejdsgruppen har særlig betydning for at kunne tilrettelægge FAM mest hensigtsmæssigt ud fra hensyn til optimering af patientforløb og effektiv drift? Som inspiration til arbejdsgruppens drøftelse kan nævnes følgende forhold: o Patientflow i FAM o Opholdstid i FAM og konsekvenserne heraf for dimensioneringen o Hvilke funktioner skal placeres i FAM? o Er der akutte patientgrupper, der skal modtages uden for FAM? o Hensyn til og håndtering af specielle patienttyper? o Nærhedsprincipper i.f.t. øvrige kliniske funktioner o Intern og ekstern patient- og personalelogistik: Ankomstforhold (patient og ambulance triage ind), udslusning (patient, ambulance, kommuner)

2 Medlemmer af arbejdsgruppen Formand centerchef Carl-Otto Gøtzsche, Hoved- og Hjertecenter Oversygeplejerske Lone Nørgaard, Medicinsk afdeling (AMA) Afdelingssygeplejerske Mariann Tousgaard, Kirurgisk afdeling Oversygeplejerske Karin Ørskov Hansen, Børneafdelingen Ledende overlæge Erik Østergaard, Børneafdelingen Oversygeplejerske Dorthe Hansen, Anæstesien Afdelingssygeplejerske, Tina Futtrup, Skade-modtagefunktion Ledende overlæge, Jørn Munkhof Møller, Medicinsk afdeling (AMA) Ledende overlæge Per Gandrup, Kirurgisk afdeling Sektorchef Svend Erik Østgaard, Ortopædkirurgien Specialeansvarlig overlæge Charlotte Buch Gøthgen, Ortopædkirurgien Ledende overlæge Odd Ravlo Anæstesien Projektchef Flemming Knudsen, Region Nordjylland Ledende overlæge Jan Mainz, Psykiatrien Specialeansvarlig overlæge Thomas Mandøe Jensen, Radiologisk afdeling Specialeansvarlig overlæge Henrik Echternach Gregersen, Radiologisk afdeling Overlæge Thorleif Trydal, Klinisk Biokemisk afdeling Sygeplejerske Poul-Erik Vinkler, Anæstesien Reservelæge Markus Winther Frost, Hjerte-lunge kirurgisk afdeling Cand. Scient. Christian Stab Jensen, Klinisk Mikrobiologisk afdeling Fuldmægtig Maj Skårhøj, Planlægning, Kvalitet og Analyse Sekretariat Kontorchef John Stefansen, Projektafdelingen for Nyt Universitetssygehus Aalborg Fuldmægtig Mette Kirkegaard Bejder, Projektafdelingen for Nyt Universitetssygehus Aalborg Der er herudover i et vist omfang trukket på konsulentbistand fra arkitektfirmaet C. F. Møller. Gruppen har afholdt to møder henholdsvis d. 6. december 2010 og d. 17. januar Overordnet koncept FAM vil være omdrejningspunktet for Nyt Universitetssygehus Aalborg FAM skal fungere som entydig indgang til sygehuset for alle akutte patienter og dækker: såvel akutte patienter med større skader/alvorlige sygdomme, som patienter med lettere skader og mindre alvorlige medicinske lidelser patienter på både basisniveau og højtspecialiseret niveau somatiske og psykiatriske patienter børn/unge og voksne. Følgende akutte patientgrupper modtages direkte på specialafdeling uden om FAM: - Fødende kvinder

3 - Åbne indlæggelser, hvor kendte patienter ringer ind og kan indlægges direkte på specialafdeling (ofte kræftpatienter og kroniske medicinske patienter). - Patienter der er visiteret præhospitalt af en sundhedsfaglig kontakt, eks. akutte PCIpatienter, trombolyse-patienter mv. Arbejdsgruppen påpeger at der skal ske en nærmere afklaring af de øvrige kardiologiske patienters modtagelse i henholdsvis FAM og direkte på specialafdeling udenom FAM. 3.0 Fysisk tilrettelæggelse 3.1 Placering af funktionen FAM skal placeres centralt. Det er essentielt, at der etableres gode logistiske transport- og adgangsveje for patienter, personale og forsyninger. Sikring af gode transport- og adgangsveje vil kunne skabe en tidsmæssig nærhed til sygehuset øvrige funktioner. Ankomstområdet skal være separeret i et spor til ambulancer og et til selvhenvendere. De to adgangsveje må ikke krydse hinanden i umiddelbar nærhed af FAM 3.2 Hvilke funktioner skal FAM indeholde? Følgende funktioner skal placeres i FAM: Visitations- og triagezone, herunder registrering, placeres centralt ved ankomst til FAM. Triagerummene bør være fysiske adskilte rum. Den fysiske indretning af triageringsrum med henblik på behandling af småskader, blodtryksmåling osv. skal afklares nærmere. Traumerum Undersøgelses og behandlingsrum Visitations-/observations-/diagnostik- og behandlingssenge Mulighed for at kunne observere flere patienter samtidig ( urolige patienter ). Terapeutfunktionen skal tænkes ind, da dette kan have betydning for en hurtig omsætning. Det er ikke nødvendigt med separate rum hertil, men der skal tilknyttes ressourcer redskaber og personale. Lægevagtskonsultationsrum og lægevagtvisitation placeres i første omgang separeret i FAM, men med mulighed for totalintegration. Billeddiagnostiske modaliteter i FAM. Disse kan evt. varetage al akut diagnostik i vagttiden for hele sygehuset. CT og MR scannere placeres i umiddelbar nærhed til traumestuer. Udslusningszone. Det er vigtigt at patienter som skal udsluses, adskilles fra de patienter som ankommer og skal opholde sig i FAM.

4 Separat børnespor Afskærmede ventearealer til særlige patientgrupper - børn, psykiatriske patienter mv. Isolationsstuer/slusestuer til højrisiko smitsomme patienter med separat indgang, direkte adgang til stuerne. Dekontamineringsmuligheder både for selvhenvendere og patienter fra ambulance Kommunikationscenter, inklusiv telemedicinske faciliteter placeret centralt i FAM Udskrivningskoordinatorer/koordinering med primærsektoren Helikopterlandingsfaciliteter i nærheden, fx på taget. Det er vigtigt at der ikke sker omladning af patienten til ambulance, man skal kunne køre patienten direkte fra helikopter til akutmodtagelse Forsknings- og uddannelsesfaciliteter, herunder evt. simulationsfaciliteter Derudover skal der etableres kontorfaciliteter, akutsekretariat, morgue og faciliteter relateret hertil, vagtværelser, faciliteter til personalet på lægebilen incl. vagtrum, pårørende- og samtalerum, depotfaciliteter mv. Integration af et telemedicinsk center, vagtcentral, hospitalsvisitation og AMK i en samlet enhed i tilknytning til FAM (kommunikationscenter) kan endvidere etableres. Herved kan der kommunikeres med andre sygehuse og ambulancer, hjemmet m.fl. Samtidig vil det være muligt at udnytte synergien mellem de forskellige enheder, blandt andet i forholdt til personalet. Arbejdsgruppen drøftede om der kan være behov for semi-intensiv /intermediær senge i FAM til patienter, der har behov for højere grad af observation og monitorering. Dette skal nærmere afklares. 3.3 Overordnede principper for patientflow og opholdstid i FAM Det tilstræbes som koncept at FAM skal være én enhed, hvor patienten skal flyttes mindst muligt og hvor patienten efter triage, placeres et sted, hvor diagnostik, behandling og observation finder sted. Der skal således være entydighed af patientflowet igennem FAM. De fleste akutte patienter forudsættes færdigbehandlet i FAM med et hurtigt turn-over. Arbejdsgruppen anbefaler en nærmere afklaring af den gennemsnitlige henholdsvis maksimale liggetid i FAM, da dette har stor betydning for dimensioneringen af funktionerne i FAM og dermed også for funktioner på sygehuset generelt. Liggetiden skal belyses særskilt for de patientkategorier der medtages i FAM, herunder medicinske og kirurgiske børn og unge samt psykiatriske patienter.

5 3.4 Nærhedsprincipper til øvrige funktioner Det er helt centralt at der etableres gode logistiske adgangs- og transportveje for såvel personale, patienter og varer (prøver mv.). Sikring af et effektivt og sikkert logistisksystem vil kunne give en tidsmæssig nærhed, som i et vist omfang vil kunne erstatte en fysisk nærhed. Arbejdsgruppen anbefaler, at billeddiagnostikken placeres tæt på FAM, idet der er tætte kliniske samarbejdsrelationer mellem funktionerne. Det er særligt væsentligt med nærhed, evt. integration, af CT og MR i FAM. Der skal være let adgang til en akut operationsafdeling og opvågningssenge. Der skal som princip ikke fortages operationer i FAM, kun stabiliserende operationer, Der skal være nærhed mellem FAM og intensiv afsnit (via akutelevator) Det anbefales at FAM placeres med ikke for stor afstand til den centrale laboratoriefunktion. Det er vigtigt, at der sikres effektive transportmåder af prøvemateriale mellem FAM og den centrale laboratoriefunktion. Der skal være korte transporttider. Der skal endvidere være fokus på godt, trygt og skånsomt rørpostsystem, evt. elevator med direkte adgang til den centrale laboratoriefunktion for at kunne leve op til de forventede responstider. Der vil være behov for enkelte decentrale laboratorieudstyr i FAM (blodgas instrument, EKG mv.) samt rum hertil (jf. krav til afskærmning). Derudover skal der afsættes plads til et udvidet POCTrum. Det vil være en fordel at børne- og ungeafdelingen placeres relativt tæt på FAM evt. væg-til-væg, idet pleje og behandling af akutte børn og unge skal varetages af børne- og ungeafdelingens personale. 4.0 Funktionalitet 4.1 Krav til funktionens fleksibilitet Der bør være stor fleksibilitet i indretning af FAM, således at variationer i organisation og rum kan håndteres. 4.2 Hensyn til og håndtering af specielle patientgrupper Alle akutte børn (<18 år) skal modtages igennem FAM efter samme overordnede koncept, som alle øvrige akutte patienter dvs. gennem en fælles indgang i FAM. Der etableres et særligt børnespor i FAM, hvor der her tages stilling til eventuel videre behandling samt om barnet skal forblive i FAM til observation mhp. mulig snarlig udskrivelse, om barnet skal indlægges på børne- og ungeafdelingen eller om barnet kan udskrives. Der skal være særlige venteforhold med aktivitets- og legeområde til de mindre børn samt være plads til pårørende. Områderne skal være afskærmet i forhold til de øvrige FAM patienter.

6 Der skal derudover etableres et særligt skærmet venteområde til psykiatriske patienter, herunder skal der være mulighed for skærmning af urolige og stofpåvirkede psykisk syge unge evt. i tilknytning til medicinsk afrusningsenhed (for unge og voksne). Indretningen af FAM skal være således, at det er muligt at modtage og behandle bariatriske patienter. 5.0 Overvejelser om konsekvenser af den teknologiske og behandlingsmæssige udvikling Byggeriet skal være robust overfor fremtidige ændringer der kan ske inden for det teknologiske område. I fremtiden forventes IT systemer bundet sammen med universitetssygehus som det centrale element mellem Nyt Universitetssygehus Aalborg, Sygehus Vendsyssel i Hjørring, Sygehus Thy- Mors, præhospital dirigering af ambulancer m.m. Interventionsradiologi forventes at udvikle sig, hvilket kan få betydning for nærhed mellem billeddiagnostik og FAM. 6.0 Anbefalinger Opsummering af gruppens anbefalinger: FAM skal fungere som entydig indgang til sygehuset for alle akutte patienter o enkelte akutte patientgrupper modtages udenom FAM direkte på specialafdeling FAM skal placeres centralt på sygehuset med gode logistiske transport- og adgangsveje for patienter, personale og forsyninger. FAM inddeles i en række zoner, som spænder over patientforløbet fra den indledende visitations- og triagezone til en udslusningszone Der skal være nærhed til billeddiagnostik, OP og opvågning, intensiv, laboratoriefunktionerne samt børne- og ungeafdelingen Alle akutte børn (<18 år) skal modtages igennem FAM. Der etableres særskilte ventefaciliteter til denne patientkategori Alle psykiatriske patienter modtages igennem FAM. Det etableres særskilte ventefaciliteter til denne patientkategori Af hensyn til dimensioneringen skal der ske en nærmere afklaring af den gennemsnitlige henholdsvis maksimale liggetid i FAM. Integration af telemedicinsk center, vagtcentral, hospitalsvisitation og AMK i en samlet enhed i tilknytning til FAM.

Afrapportering vedr. Børn og Unge på Nyt Universitetssygehus Aalborg

Afrapportering vedr. Børn og Unge på Nyt Universitetssygehus Aalborg Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Afrapportering vedr. Børn og Unge på Nyt Universitetssygehus Aalborg 1.0 Indledning Baggrund og formål Med afsæt

Læs mere

Afrapportering vedr. operation og opvågning på Nyt Universitetssygehus Aalborg

Afrapportering vedr. operation og opvågning på Nyt Universitetssygehus Aalborg Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Afrapportering vedr. operation og opvågning på Nyt Universitetssygehus Aalborg 1.0 Indledning Baggrund og formål

Læs mere

Afrapportering vedr. laboratorier på Nyt Universitetssygehus Aalborg

Afrapportering vedr. laboratorier på Nyt Universitetssygehus Aalborg Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Afrapportering vedr. laboratorier på Nyt Universitetssygehus Aalborg 1.0 Indledning Baggrund og formål Med afsæt

Læs mere

Afrapportering vedr. forskning og uddannelse

Afrapportering vedr. forskning og uddannelse Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Afrapportering vedr. forskning og uddannelse 1.0 Indledning Baggrund og formål Med afsæt i det afholdte seminar den

Læs mere

Vi skal være beredt!

Vi skal være beredt! Vi skal være beredt! Videndeling i sygehusbyggeri Focusområde 4: FAM s betydning for sygehusbyggeri Ole Mølgaard, Region Midtjylland Niels Erik Jørgensen, Region Hovedstaden Disposition 1. Opgaven, organisering

Læs mere

Amager og Hvidovre Hospital Patientforløb Patientforløb i FAM

Amager og Hvidovre Hospital Patientforløb Patientforløb i FAM i FAM Status præsenteret på NAHH styregruppemøde d. 24. april Ledelsesforum 15.05.2018 1 Personale Akut sygdom FAM Triage og visitering Diagnostisk udstyr Fysiske rammer Patient kategorier Amager og Hvidovre

Læs mere

Justerede principper for akutmodtagelser. 5. Februar 2013

Justerede principper for akutmodtagelser. 5. Februar 2013 for akutmodtagelser 5. Februar 2013 1 Fysiske rammer og funktioner UDE Adskilt indgang for ambulancer og gående Forløb konvergerer i reception / triage Klar adskilt triage for ambulancer og gående Direkte

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008 Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin Juni 2008 Disposition Formål Baggrund Funktionsområder Uddannelse Kompetencer Organisation/lokalisation Fremtid Formål Formålet med dette nye fagområde har været

Læs mere

Organisatoriske tiltag: Børnespecialet er i gang med en omorganisering, hvori indgår styrkelse af akutfunktionen.

Organisatoriske tiltag: Børnespecialet er i gang med en omorganisering, hvori indgår styrkelse af akutfunktionen. Handleplaner vedr. målopfyldelse af servicemål på akutområdet for Børne- og ungespecialet, Klinik Kvinde, Barn og Urinvejskirurgi, Aalborg Universitetshospital. I børnemodtagelsen er der set et markant

Læs mere

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Nordjylland Ansættelse som udgangspunkt i akutafdelinger i 60 måneder: 1) 18 mdr RH inkl. 6 mdr intern medicin

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til strukturplan

Region Nordjyllands udkast til strukturplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til strukturplan Region Nordjylland har den 26. februar 2007 sendt Udkast til strukturplan for det somatiske sygehusvæsen i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens

Læs mere

Nyt universitetshospital i Odense

Nyt universitetshospital i Odense 18. marts 2010 Særligt udvalg vedrørende gennemførelse af sygehusstruktur Nyt universitetshospital i Odense v/ projektdirektør Niels Mortensen Disposition Historik og udbudsspor Opdrag/forudsætninger Hvor

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

Fælles Akutmodtagelse

Fælles Akutmodtagelse Fælles Akutmodtagelse Fælles Akut Modtagelse (FAM) akutteam triage 1 triage 2 Akut læge Modtageområde triage-sygeplejerske triage 3 triage 4 vagtlæge triage 5 Radiologi venteområde Senge- og Speciallæger

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010

Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010 Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark FAM-status 2010 Udvalgsorientering den 8. juni 2010 1 Fremtidens Sygehuse fra plan til virkelighed (Gennemførelsesplan) - vedtaget september 2008 Hvorfor

Læs mere

Region Hovedstadens nye akutberedskab

Region Hovedstadens nye akutberedskab Region Hovedstadens nye akutberedskab Akutbehandling - når det gælder Den rigtige hjælp til den rigtige patient første gang Hovedpunkter Region Hovedstadens akutberedskab Det præhospitale område, herunder

Læs mere

Hvad er et byggeprogram? Fase, proces og resultat

Hvad er et byggeprogram? Fase, proces og resultat Hvad er et byggeprogram? Fase, proces og resultat Faserne 2011-2012 Brugerinvolvering Hvad er et byggeprogram? Kick off seminar for Byggeprogramfasen, Nyt OUH den 15. september 2011 1 Fokus på de dele

Læs mere

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Præsentation af planer i høring Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Først: Lidt om rammerne Nordjyske egne og yderområder Aalborg Vendsyssel Thy-Mors Himmerland Yderområder 2010 2011 2012 2013

Læs mere

Jens Peter Steensen Direktør OUH Niels Dieter Röck Overlæge Ortopædkirurgisk afd. O OUH Anæstesiologisk - intensiv afd.

Jens Peter Steensen Direktør OUH Niels Dieter Röck Overlæge Ortopædkirurgisk afd. O OUH Anæstesiologisk - intensiv afd. Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Mette Nygaard Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri E-mail: Mette.Nygaard@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/12080 Telefon: 76631250 Dato: 3. oktober

Læs mere

Bilag 1. Survey, ledere

Bilag 1. Survey, ledere Bilag 1. Survey, ledere Region Nordjylland Ledere med personaleansvar i det somatiske sygehusvæsen Base 473 Respondentfiltre Inkluder respondent status: Fuldført MUUSMANN/4IMPROVE har nedbrudt resultaterne

Læs mere

Akut Kardiologi Hvordan?

Akut Kardiologi Hvordan? Akut Kardiologi Hvordan? Klinikermøde 13. december 2016 www.regionmidtjylland.dk Vision for de akutte patientforløb Rette hjælp på rette tidspunkt en fælles opgave! De akut syge patienter får den rette

Læs mere

Digitale ambulansejournaler sammenhengende elektronisk flyt fra AMK til akuttmottaket. Hvordan fungerer dette i Danmark?

Digitale ambulansejournaler sammenhengende elektronisk flyt fra AMK til akuttmottaket. Hvordan fungerer dette i Danmark? Digitale ambulansejournaler sammenhengende elektronisk flyt fra AMK til akuttmottaket. Hvordan fungerer dette i Danmark? Poul Anders Hansen, prehospital leder og overlege Præhospital- og Beredskabsenheden,

Læs mere

Nordsjællands Hospital Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Ny hospitalsplan i Region H - Nordsjællands Hospital

Nordsjællands Hospital Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Ny hospitalsplan i Region H - Nordsjællands Hospital Ny hospitalsplan i Region H - Nordsjællands Hospital Bente Ourø Rørth Hospitalsdirektør Nordsjællands Hospital 1 En del af Region Hovedstaden Politisk ledelse: Regionsråd med 41 folkevalgte politikere

Læs mere

Sådan kan hospitalsbyggerierne hjælpe geriatrien til fordel for patienterne

Sådan kan hospitalsbyggerierne hjælpe geriatrien til fordel for patienterne Sådan kan hospitalsbyggerierne hjælpe geriatrien til fordel for patienterne Else Marie Damsgaard Professor, ledende overlæge Aarhus Universitetshospital Akut Centeret Geriatrisk Afdeling Fru Christensen

Læs mere

Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed. Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital

Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed. Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Udgangspunkt for Akutafdeling Højt specialiseret Universitetshospital Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Ansættelse 60 måneder 21 mdr RH 6 mdr intern medicin RH - 15 mdr UH 18 mdr RH Fokuserede ophold

Læs mere

Baggrundsmateriale vedr. FAM

Baggrundsmateriale vedr. FAM Maj 2011 Baggrundsmateriale vedr. FAM Klinisk lektor/adjunkt på FAM, Svendborg Sygehus og University College Lillebælt, Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg 2 1. Den nye Fælles Akutmodtagelse FAM Svendborg

Læs mere

Referat 2. møde i FAM-arbejdsgruppen i Region Syddanmark den 14. november 2008

Referat 2. møde i FAM-arbejdsgruppen i Region Syddanmark den 14. november 2008 Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Martin Grum-Nymann Afdeling: Planlægning og udvikling E-mail: martin.grum-nymann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/12080 Telefon: 76631364 Dato: 17. november 2008

Læs mere

Fællesuddannelsen for læger ansat i klinisk basisuddannelse

Fællesuddannelsen for læger ansat i klinisk basisuddannelse Fællesuddannelsen for læger ansat i klinisk basisuddannelse Sygehus Vendsyssel Flemming Knudsen Uddannelseskoordinerende overlæge, dr.med. Sygehus Vendsyssel har læger ansat i klinisk basisuddannelse ved:

Læs mere

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB N O T A T Administrationens forlag til akutplan Region Midtjylland Region Midtjylland har d. 31. maj 2007 sendt Administrationens forslag til akutplan Region Midtjylland til forud for den politiske beslutningsproces

Læs mere

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Akutuddannelse og Region Nordjylland Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Århus Universitetshospital Århus Sygehus Fokus påp akutområdet Styrket akutberedskab

Læs mere

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Godkendt af Den Administrative Styregruppe for sundhedsaftaler den 08 12 2010 1 Kommissorium for Kontaktudvalg på de Psykiatriske sygehuse Nedsættelse

Læs mere

SCENARIE 3: RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F.

SCENARIE 3: RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F. : RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F. Scenarie 3 består af en sygehusstruktur med 3 akutsygehuse i Ringsted, Roskilde og Nykøbing F. - hvoraf Ringsted også er hovedsygehus - samt 4 nærsygehuse i henholdsvis

Læs mere

Fremtidens akutbetjening

Fremtidens akutbetjening Fremtidens akutbetjening Juni 2005 Indledning Den Almindelige Danske Lægeforening har sammen med Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation og Yngre Læger udarbejdet dette forslag for

Læs mere

Status på implementering af anbefalinger fra Faglig gennemgang af akutmodtagelser på landsplan og i Region Syddanmark

Status på implementering af anbefalinger fra Faglig gennemgang af akutmodtagelser på landsplan og i Region Syddanmark Side 1/5 Afdeling: Planlægning og Udvikling Udarbejdet af: Journal nr.: 16/19269 E-mail: Mette.Nygaard@rsyd.dk Dato: 31. maj 2016 Telefon: 2159 8303 Notat Status på implementering af anbefalinger fra Faglig

Læs mere

Status for traumeomsorg

Status for traumeomsorg Status for traumeomsorg i, Danmark BEST nettverksmøte, Bergen 10-12 november 2014 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Akutcenteret Fælles AKUT Afdeling National traumeorganisation Fire danske

Læs mere

Lokal beredskabsplan for FAM Svendborg, OUH Svendborg Sygehus Generelle oplysninger

Lokal beredskabsplan for FAM Svendborg, OUH Svendborg Sygehus Generelle oplysninger Lokal beredskabsplan for Generelle oplysninger Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING 3 2. FLOWCHART VED KIRURGISK (+E) OG CBRN- BEREDSKAB 5 9. OVERORDNEDE ANSVARSOMRÅDER 7 10. GENERELLE OPLYSNINGER 9 11.

Læs mere

Kvalitetsudfordringerne på akutområdet.

Kvalitetsudfordringerne på akutområdet. Kvalitetsudfordringerne på akutområdet. Hvad skal der til for at sikre kvaliteten døgnet rundt for den akut syge patient? Er speciallæger i tilstedeværelsesvagt lig med kvalitet? Hvad hjælper det at vi

Læs mere

Nordsjællands Hospital. Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015

Nordsjællands Hospital. Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Nordsjællands Hospital Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Hvem er vi? Ina Dyrdal Afd. Sygepl. Bjarne Myrup Overlæge Inger Briand Led. oversygepl. Kasper Larsen Afd. radiograf Camilla

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Ortopædkirurgisk, Øre-næse-hals og reumatologisk afdeling 262 Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Finsensgade 35 6700 Esbjerg Afd. 262: 7918

Læs mere

Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012

Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012 Hospitalsenheden Vest Regionshospitalet Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Rapport Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012 Side 1/5 Baggrund Akutafdelingen har

Læs mere

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland 2009 2012 En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan 2009, vil for perioden 2009 2012 resultere i en række profiler

Læs mere

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007.

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. NOTAT Dato: 9. maj 2007 Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Hvad er vigtigt for borgerne i deres møde med sundhedsvæsenet? Marts 2015

Hvad er vigtigt for borgerne i deres møde med sundhedsvæsenet? Marts 2015 Hvad er vigtigt for borgerne i deres møde med sundhedsvæsenet? Marts 2015 TEMAMØDE: Patienten i centrum under indlæggelsen Den 26. august 2015 kl. 15-17 Specialkonsulent Trine Østerbye Rimdal 1 Baggrund

Læs mere

aarhus arkitekterne a/s 17. april 2009 HOLBÆK SYGEHUS AKUTAFDELING IDÉOPLÆG / BYGGEPROGRAM ombygning af akutafdeling.

aarhus arkitekterne a/s 17. april 2009 HOLBÆK SYGEHUS AKUTAFDELING IDÉOPLÆG / BYGGEPROGRAM ombygning af akutafdeling. HOLBÆK SYGEHUS IDÉOPLÆG / BYGGEPROGRAM Ny Akutafdeling. Udvidelse og ombygning af Akutafdelingen vil betyde, at der bliver gode rammer for modtagelse, udredning og behandling af alle patienter i afdelingen.

Læs mere

AKUTPLAN. Rubrik. for Region Midtjylland. Underrubrik. kort fortalt. Forslag i høring: 20. juni 14. september. Region Midtjylland

AKUTPLAN. Rubrik. for Region Midtjylland. Underrubrik. kort fortalt. Forslag i høring: 20. juni 14. september. Region Midtjylland AKUTPLAN Rubrik for Region Midtjylland Underrubrik kort fortalt Forslag i høring: 20. juni 14. september Bland dig i debatten se bagsiden Region Midtjylland Udgivet af Region Midtjylland 25. juni 2007

Læs mere

Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark. Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen

Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark. Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen Patientflow og akutpakker i Region Syddanmark Overlæge Jan Dahlin Direktør Jens Peter Steensen Fokus på: Akutpakker - patientforløb i akutområdet Teamarbejde tværfagligt og mellem specialerne Ventetid

Læs mere

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Rammer Uddannelsens varighed er 6 måneder. Psykiatrien sammenkobles med enten 6 måneders medicin eller 6 måneders kirurgi eller

Læs mere

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter

KAG uden for højt specialiseret hjertecenter N O T A T KAG uden for højt specialiseret hjertecenter Baggrund I forbindelse med s specialegennemgang samt udarbejdelse af pakkeforløb på hjerteområdet blev det tydeliggjort, at der var behov for en revision

Læs mere

SCENARIE 1: ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F.

SCENARIE 1: ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F. : ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F. Scenarie 1 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Roskilde, Køge, Slagelse og Nykøbing F. - hvoraf Roskilde også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse

Læs mere

SCENARIE 2: KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F.

SCENARIE 2: KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F. : KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F. Scenarie 2 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Køge, Holbæk, Slagelse og Nykøbing F. - hvoraf Køge også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse i henholdsvis

Læs mere

Afbureaukratisering og fokus på kerneydelsen hvordan skaber vi bedre rammer for de varme hænder

Afbureaukratisering og fokus på kerneydelsen hvordan skaber vi bedre rammer for de varme hænder Afbureaukratisering og fokus på kerneydelsen hvordan skaber vi bedre rammer for de varme hænder Akutafdelingen Oversygeplejerske, MPM Bente Dam Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og

Læs mere

Atlas over Regionernes Fælles Virksomhedsarkitektur. version 1.0

Atlas over Regionernes Fælles Virksomhedsarkitektur. version 1.0 Atlas over Regionernes Fælles Virksomhedsarkitektur version 1.0 Patientens sundhedsvæsen Familielægen er din tovholder i sundhedsvæsenet Du får rådgivning over afstand eller ambulant... Vi følger dig helt

Læs mere

Sikkert Patientflow. Leading improvement.

Sikkert Patientflow. Leading improvement. Sikkert Patientflow Leading improvement www.hospitalsenheden-horsens.dk Der er brug for et forpligtende lederskab på tværs af afdelinger Hospitalsafdelinger kan være prægede af: 1. Komplekse samarbejdsrelationer

Læs mere

Referat af møde den 21. november 2013 vedr. hospitalsvisitationer.

Referat af møde den 21. november 2013 vedr. hospitalsvisitationer. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat af møde den 21. november 2013 vedr. hospitalsvisitationer. Deltagere:

Læs mere

Regionshospital Nordjylland, Thisted - Regionsrådets temadag den 26. oktober v/ Hospitalsdirektør Henrik Larsen og koncerndirektør Anne Bukh

Regionshospital Nordjylland, Thisted - Regionsrådets temadag den 26. oktober v/ Hospitalsdirektør Henrik Larsen og koncerndirektør Anne Bukh Regionshospital Nordjylland, Thisted - Regionsrådets temadag den 26. oktober 2016 v/ Hospitalsdirektør Henrik Larsen og koncerndirektør Anne Bukh Dagens oplæg Baggrund Status for rekrutteringsindsatser

Læs mere

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk I høring 25. juni - 3. september 2007 Region Syddanmark Sundhedsstaben Planlægnings- og udviklingsafdelingen Damhaven 12. 7100

Læs mere

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning N O T A T Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning Region Sjælland har den 19. februar 2007 sendt administrationens Oplæg til principper og hovedlinjer for specialeplanlægningen i Region Sjælland

Læs mere

Videostöd vid akut stroke på Jylland våra tankar och erfarenhenter ved Søren Aagaard Christiansen

Videostöd vid akut stroke på Jylland våra tankar och erfarenhenter ved Søren Aagaard Christiansen Videostöd vid akut stroke på Jylland våra tankar och erfarenhenter ved Søren Aagaard Christiansen Hospitalsstruktur i Region NordjyllandSkagen Afstande: Skagen Aalborg Thisted Aalborg Hurup Aalborg 110

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse

Patienttilfredshedsundersøgelse af Flemming Bøgh Jensen og Esbern Mørck Patienttilfredshedsundersøgelse Præhospitalt Beredskab 2015 MANGE TILFREDSE PATIENTER I FORBINDELSE MED AMK-VAGTCENTRALEN, AMBULANCETJENE- STEN OG AKUTLÆGEBILERNE

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Nyt Aalborg Universitetshospital. Oplæg Netværksdagene 2016 Brugerproces

Nyt Aalborg Universitetshospital. Oplæg Netværksdagene 2016 Brugerproces Nyt Aalborg Universitetshospital Oplæg Netværksdagene 2016 Brugerproces To brugerprocesser to oplæg ét fælles mål Nyt Aalborg Universitetshospital Projektet NAU Klar til NAU 2007-2016 og frem 2014-2020

Læs mere

Første møde i patient- og pårørendeudvalget for Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 25. februar, 2015

Første møde i patient- og pårørendeudvalget for Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 25. februar, 2015 Første møde i patient- og pårørendeudvalget for Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 25. februar, 2015 Formål for patient- og pårørendeudvalget At inddrage patienter og pårørende i

Læs mere

Gennemgang af akutberedskabet høringssvar fra de intern medicinske specialer

Gennemgang af akutberedskabet høringssvar fra de intern medicinske specialer Til Sundhedsstyrelsen Enhed for Planlægning 6. marts 2007 Gennemgang af akutberedskabet høringssvar fra de intern medicinske specialer Nedenstående høringssvar er udformet af: Dansk Cardiologisk Selskab

Læs mere

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV)

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV) Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, (HEV) Denne skrivelse omfatter et bud på de kompetencer der skal være til stede fremover hos sygeplejersker i Akutafdelinger i Regionen. Det overordnede mål

Læs mere

Kardiologi i Sygehus Lillebælt forår 2012

Kardiologi i Sygehus Lillebælt forår 2012 Kardiologi i Sygehus Lillebælt forår 2012 Ledende overlæge Anne Sejr Knudsen Oversygeplejerske Susanne Sebens Hjertemedicinsk Afdeling Sygehus Lillebælt Baggrund Fusion af 5 sygehuse til ét Sygehus Lillebælt

Læs mere

Dagsorden. Forretningsudvalget. 24. september 2012, Kl AAU mødelokale 1, Niels Jernes Vej 10 (NOVI), 9220 Aalborg Øst

Dagsorden. Forretningsudvalget. 24. september 2012, Kl AAU mødelokale 1, Niels Jernes Vej 10 (NOVI), 9220 Aalborg Øst Dagsorden Forretningsudvalget 24. september 2012, Kl. 09.00 AAU mødelokale 1, Niels Jernes Vej 10 (NOVI), 9220 Aalborg Øst INDHOLDSFORTEGNELSE 3 Orientering om akutudvalgets anbefalinger vedrørende ventetider

Læs mere

Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse

Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse ILISIMATUSARFIK Grønlands Universitet. Diplomuddannelse i Arktisk specialuddannelse Valgfri modul: Akut- og behandlersygepleje Modulet er retningsspecifikt. Akut- og behandlersygepleje udgøres af to sammenhængende

Læs mere

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg j.nr. 7-203-05-92/1/KRSB Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland har sendt Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

27-april-09 KrP. Region Syddanmark Damhaven Vejle. Høringssvar vedr. Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. Indledende bemærkninger

27-april-09 KrP. Region Syddanmark Damhaven Vejle. Høringssvar vedr. Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark. Indledende bemærkninger 27-april-09 KrP Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Høringssvar vedr. Fælles Akutmodtagelser (FAM) i Region Syddanmark Indledende bemærkninger Regionsrådet i Region Syddanmark har sendt Rapport om

Læs mere

Holdninger, temaer og rammer på møde om Akut kardiologi den 13. december 2016

Holdninger, temaer og rammer på møde om Akut kardiologi den 13. december 2016 Holdninger, temaer og rammer på møde om Akut kardiologi den 13. december 2016 Rammerne Koncerndirektør og formand for arbejdsgruppen for akut kardiologi, Ole Thomsen, gjorde i sin indledning rede for de

Læs mere

Til Region Syddanmark. Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark

Til Region Syddanmark. Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark Til Region Syddanmark Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark Region Syddanmark har i brev af 7. maj 2010 til forespurgt om en række forhold i forbindelse med etablering af et hjertecenter samt

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse

Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse 1 Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse 1: Projektbasis 1.1: Projektidentifikation Fokusområde Projekt titel Lettere og hurtigere adgang til diagnostik på sygehuse

Læs mere

1-1-2 opkald. 2 www.regionmidtjylland.dk

1-1-2 opkald. 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital behandling Region Midt Ambulance, Akutlægebil, Lægehelikopter Troels Martin Hansen Overlæge, Akutlægebilen Århus www.regionmidtjylland.dk 1-1-2 opkald 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital

Læs mere

Den præhospitale indsats den elektroniske ambulancejournal

Den præhospitale indsats den elektroniske ambulancejournal Den præhospitale indsats den elektroniske ambulancejournal Sektorchef, dr.med. Flemming Knudsen Anæstesi Sektor Nordjylland EPJ-Observatoriet 29/10-2003 Fremtidens sygehusvæsen Nedlæggelse af akutte beredskaber.

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

Det store HVORFOR? Sikkert Patientflow som en del af PSS og kvalitetsdagsordenen

Det store HVORFOR? Sikkert Patientflow som en del af PSS og kvalitetsdagsordenen Det store HVORFOR? Akuthospitalsdagsorden ny organisering, øget patientindtag af akutte, flere multisyge, pressede økonomier, øget patient og pårørende involvering. Behov for nye kompetencer og ny organisering

Læs mere

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse 8. laboratorium om visitation af akut syge patienter under Sundhedsstrategisk ledelse 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Fra enstrenget system til tværsektoriel og tværfagligt samarbejde - ny model for visitation

Læs mere

SCENARIE 4: NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F.

SCENARIE 4: NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F. : NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F. Scenarie 4 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Næstved, Roskilde, Holbæk og Nykøbing F. - hvoraf Næstved også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse

Læs mere

Det sammenhængende sundhedsvæsen - set igennem forbrug af sundhedsydelser

Det sammenhængende sundhedsvæsen - set igennem forbrug af sundhedsydelser Det sammenhængende sundhedsvæsen - set igennem forbrug af sundhedsydelser Dagsorden Forbrug af sundhedsydelser hvorfor er det interessant? Region Nordjylland har gjort analyse af forbrug af sundhedsydelser

Læs mere

Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt

Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt Herlev og Gentofte Hospital Akutmodtagelsen Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt Temadag FSOS 2018 Ledende oversygeplejerske Susanne juul Susanne Juul 1 Herlev og Gentofte Hospital

Læs mere

Udkast til overordnede principper for fysisk dimensionering og struktur for Nyt Universitetssygehus Aalborg

Udkast til overordnede principper for fysisk dimensionering og struktur for Nyt Universitetssygehus Aalborg Region Nordjylland Projektafdelingen Nyt Universitetssygehus Aalborg Den 17. marts 2011 Udkast til overordnede principper for fysisk dimensionering og struktur for Nyt Universitetssygehus Aalborg 1. Indledning

Læs mere

Uddannelse i sundhedsberedskab

Uddannelse i sundhedsberedskab Beredskabsuddannelsesrådet Region Syddanmark 2012 Uddannelse i sundhedsberedskab regionsyddanmark.dk Forord Her er sundhedsberedskabskursuskataloget for sundhedsberedskabsuddannelse i Region Syddanmark.

Læs mere

Patientinventering Sygehus Thy-Mors 31. maj 2012 Ortopædkirurgisk sengeafdeling K2

Patientinventering Sygehus Thy-Mors 31. maj 2012 Ortopædkirurgisk sengeafdeling K2 Patientinventering Sygehus Thy-Mors 31. maj 2012 Ortopædkirurgisk sengeafdeling K2 1. Opgave Sygehusledelsen ved Sygehus Thy-Mors har gennemført patientinventering torsdag den 31. maj 2012. Patientinventering

Læs mere

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Evolution eller revolution Konference, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen 19. januar 2007 Lone de Neergaard Enheden for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Disposition

Læs mere

Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse

Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse Nefrologien og Fælles Akut Modtagelse Overvejelser vedrørende samarbejdet mellem den nefrologiske afdeling og fælles akut modtagelse (FAM) fra en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Nefrologisk Selskab. Baggrund

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Der har i foråret været kørt en proces med deltagelse cheflæger/lægelige direktører omkring en model for den fremtidige behandling af akut

Læs mere

Helende arkitektur. Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde

Helende arkitektur. Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde Helende arkitektur Børne- og Ungdomspsykiatrien i Roskilde Tegning stammer fra»mentale Rum arkitektur i psykiatrien aarhus arkitekterne«fa K TA OM H U S E T O G BYG G E PRO CE S April 2010 - Regionsrådet

Læs mere

Kvalitetsmåling. som led i opbygningen af kliniske funktioner. Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling

Kvalitetsmåling. som led i opbygningen af kliniske funktioner. Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Kvalitetsmåling som led i opbygningen af kliniske funktioner Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles AKUT Afdeling Akutcenteret Fælles AKUT Afdeling Styrket akutberedskab, Sundhedsstyrelsen 2007 Planlægningsgrundlag

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin opnået inden etableringen af specialet akutmedicin 1 Indledning I henhold til 20-21 i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Medicoteknik vedr. grund og bygninger i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen

Medicoteknik vedr. grund og bygninger i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen Medicoteknik vedr. grund og bygninger i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen D. 16. oktober 2008 Fremtidens medicoteknik skal indtænkes i det kommende sygehusbyggeri i Region Syddanmark. Arbejdsproces

Læs mere

Region Sjælland. Region Sjælland. Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn

Region Sjælland. Region Sjælland. Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn Region Sjælland Bemandingsfremskrivning Bilag 7 til Ansøgning om endeligt tilsagn 30.08.2013 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Bemanding 2010... 2 3 Fremskrivningsprincipper... 3 3.1 Kliniske funktioner...

Læs mere

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi 1 Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi Effektive og sikre patientforløb, med mennesket i centrum er grundlaget for ideen om pædiatri i Thisted. Borgerne og ikke mindst børnene i området

Læs mere

Der var engang. http://www.genealogy-samsoe.dk/ 2 www.regionmidtjylland.dk

Der var engang. http://www.genealogy-samsoe.dk/ 2 www.regionmidtjylland.dk Præhospital behandling Region Midt Ambulance, Akutlægebil, Lægehelikopter Erika Frischknecht Christensen, lægelig chef Præhospitalet www.regionmidtjylland.dk Der var engang http://www.genealogy-samsoe.dk/

Læs mere

Akutlægehelikopter i Jylland

Akutlægehelikopter i Jylland Akutlægehelikopter i Jylland v/ Jes Søgaard Anne Brøcker Susanne Reindahl Rasmussen Marie Brandhøj Wiuff Dansk Sundhedsinstitut Pressemøde Viborg d. 16. april 2012 16. april 2012 1 Akutlægehelikoptere

Læs mere

Velkommen til Onkologisk og Palliativ Afdeling Hillerød Hospital

Velkommen til Onkologisk og Palliativ Afdeling Hillerød Hospital Velkommen til Onkologisk og Palliativ Afdeling Hillerød Hospital Hermed vil vi gerne byde dig velkommen som medarbejder i onkologisk og palliativ afdeling. Vi ser frem til at samarbejde med dig og håber,

Læs mere

Introduktionsprogram

Introduktionsprogram Specialuddannelsen i intensiv sygepleje Ekstern klinisk praktik Introduktionsprogram Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7 1 INDLEDNING Dette introduktionsprogram er udarbejdet i et samarbejde

Læs mere

Simulering af patientflow

Simulering af patientflow Simulering af patientflow Fælles Akut Modtagelse på OUH Chefkonsulent Rolf Kjærby, OUH Specialist Christian Wordenskjold Nørregaard, Niras Nyborg 18. september 2019 Dagsorden Indledning Belægning som eksempel

Læs mere