PLO s forebyggelsespolitik 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PLO s forebyggelsespolitik 2011"

Transkript

1 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato PLO s forebyggelsespolitik 2011 Sagsnr. / Dok.nr / Indhold. I Indledning II Resumé og anbefalinger III Forebyggelsesindsatsen for kronisk syge III. 1 Behandling af patienter med kroniske lidelser III. 2 Forebyggelse i forbindelse med den ældre patient III. 3 Vaccination af ældre og kronisk syge m.fl IV Den borgernære forebyggelsesindsats V Målrettet forebyggelse for socialt udsatte VI Forebyggelsesindsatsen for børn, unge og gravide VI.1 Helbredsundersøgelser af gravide VI.2 Forebyggende børneundersøgelser Kristianiagade 12 Tlf E-post plo@dadl.dk Fax København Ø Tlf (direkte) E-post lg.plo@dadl.dk (direkte)

2 2/14 I Indledning. Forebyggelse af sygdom og sundhedsfremme har i mange år været en af kerneopgaverne i almen praksis. PLO ønsker med denne forebyggelsespolitik at beskrive almen praksis rolle og visioner indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. På trods af en stigende gennemsnitlig levealder, er gennemsnitslevealderen i Danmark i dag stadigvæk lavere end i de lande, vi sædvanligvis sammenligner os med. Samtidig er de sidste år, vi lever, præget af dårligt helbred. Ser man på, hvad der har betydning for folkesundheden, så er det et kompliceret samspil mellem individuelle livsstilsfaktorer, sociale relationer, arbejdsvilkår og generelle socioøkonomiske vilkår. De socioøkonomiske og arbejdsmæssige forhold er de vigtigste determinanter for vores livsstil. Dårlige sociale og økonomiske omstændigheder påvirker sundheden gennem hele livet, således at mennesker med lav social status har større risiko for alvorlig sygdom og tidlig død, end mennesker med høj social status. Livsstilsfaktorer som tobak, alkohol, usund kost og for lidt motion er årsager til de fleste kroniske sygdomme og tidlige dødsfald. Det er komplekst at påvirke borgerne til bedre livsstil, og det kræver indsats fra både sundhedssektor og de politiske niveauer. Den strukturelle forebyggelse, herunder afgiftspolitik og miljøpolitik, er sammen med oplysningskampagner overordentlig vigtige. Den strukturelle forebyggelse bør derfor altid have første prioritet, når der tales forebyggelse. Forebyggelse af sygdom og sundhedsfremme har i mange år været en af kerneopgaverne i almen praksis. Almen praksis har med sit kendskab til den enkelte patients sundhed og sociale situation over tid gode forudsætninger for at varetage den patientrettede forebyggelse. Lægen har gennem sit indgående kendskab til patienten mulighed for at målrette den forebyggende indsats ved at sætte ind på det rette tidspunkt, hvor patienten er mest motiveret. Der tales således i litteraturen om golden moments i almen praksis. Forebyggelse og behandling af kroniske sygdomme er således velplaceret i almen praksis. Forebyggelsesstrukturen i sundhedsvæsenet er efter sundhedsloven fra 2005 og kommunalreformen i 2007 fastlagt således, at kommunerne har hovedansvaret for at skabe sunde rammer og tilvejebringe forebyggelsestilbud til borgeren lokalt dvs. for den borgerrettede forebyggelse. Kommuner og regioner har et fælles ansvar for den patientrettede forebyggelse, dvs. for sundhedsfremme og forebyggelse af, at sygdom udvikler sig yderligere hos patienter.

3 3/14 Forebyggelse og behandling af sygdom foregår således på tværs af sektorer - kommune, sygehuse og almen praksis - hvorfor lokale aftaler omkring arbejdsfordeling og kommunikationsveje er essentielle. Der savnes mere viden og kvalitetssikring af organisationen af sundhedsfremme og forebyggelse samt behandling af kroniske sygdomme. Der er derfor behov for forskningsprojekter med fokus på kvalitetsudvikling af patientforløb og det tværsektorielle samarbejde. Almen praksis udfordres af et øget arbejdspres og lokale rekrutteringsproblemer. Organisationen i de enkelte praksis er meget forskellig, men tendensen er, at flere opgaver, herunder også forebyggelsesopgaver, løftes af praksispersonalet. Der er derfor behov for uddannelse og kvalitetsudvikling omkring den interne organisation i almen praksis. Personer med lav socioøkonomisk status eller kort/ingen uddannelse, har kortere levetid end gennemsnitsdanskeren. Det er derfor vigtigt at generelle forebyggelsestiltag, fx helbredsundersøgelser af raske personer, især målrettes denne gruppe. Ved planlægning og igangsætning af forebyggelsesopgaver er det vigtigt at være opmærksom på at forebyggelse også kan skade. Enhver indsats tager ressourcer fra andre indsatser, og der kan være direkte negativ effekt af forebyggelse. Det er vigtigt at tage dette med i en nøje afvejning før større tiltag sættes i værk. PLO ønsker hermed at beskrive og vurdere almen praksis rolle i sundhedsvæsenet indenfor forebyggelsesopgaverne i dag og visioner for forebyggelsesindsatsen fremover. Politikken anbefaler fortsat varetagelse af en lang række forebyggelsesopgaver i almen praksis, ligesom det anbefales at tilføre visse nye eller udvidede forebyggelsesopgaver. Dette vil være at betragte som en investering, hvilket naturligt vil medføre behov for tilførsel af de nødvendige ressourcer.

4 4/14 II Resumé og anbefalinger. Almen praksis har en central rolle i den patientrettede forebyggelse, herunder vejledning og behandling af patienter med kroniske sygdomme. Opgaven er voksende, dels som følge af et tiltagende antal ældre borgere med kronisk sygdom og dels på grund af en ændret sygehusstruktur. Med tiltagende specialisering og lukning af lokalsygehuse flyttes patientrettede forebyggelsesopgaver i stort omfang til almen praksis. PLO vurderer, at forebyggelse og behandling af kroniske sygdomme også fremover er velplaceret hos almen praksis. Organisationen internt i praksis samt samspillet med kommune og region ønskes fortsat udviklet og kvalitetssikret. Der ønskes let adgang for alle praktiserende læger til specialistråd og vejledning, samt mulighed for hurtig udredning af patienter. Desuden ønsker PLO, at ressourcer og ekspertise følger med opgaven. PLO ønsker også fremadrettet at påtage sig ansvar i den patientrettede forebyggelse. Almen praksis er en af de centrale aktører omkring den ældre medicinske patient. Den ældre patient har ofte fået ordineret mange forskellige typer medicin i såvel primær- som sekundærsektor. Dette indebærer risiko for unødig længerevarende brug af medicin. En årlig medicingennemgang foretaget af egen læge vil derfor være et kvalitetsløft. PLO vil gerne indgå i dialog om indførelse af incitamenter til medicingennemgang. PLO ønsker, at der aftales rammer med henblik på medicingennemgang en gang årligt hos den ældre medicinske patient. Almen praksis har qua diagnosekodning af borgere med kroniske lidelser mulighed for at finde de personer, der anbefales influenzavaccine. PLO ønsker, at der aftales rammer for indkaldelse af visse risikopatienter til influenzavaccinationer. Rådgivning omkring sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse er en naturlig del af almen praksis opgaver. Da gruppen af socialt udsatte og sårbare borgere er den gruppe med lavest middellevetid i Danmark og den gruppe med flest livsstilsbetingede sygdomme, ønskes der en mere målrettet indsats overfor denne gruppe. PLO ønsker, at der igangsættes projekter med helbredsundersøgelser for socialt udsatte befolkningsgrupper, og at der samtidig forskes i spørgsmål vedr. målgrupper og indhold i undersøgelserne

5 5/14 Kommunalreformen, som har givet kommunerne flere generelle forebyggelsesopgaver, har betydet, at samarbejdet mellem kommuner og almen praksis udbygges. PLO finder denne udvikling spændende og deltager i kommunalt-lægelige udvalg. PLO deltager endvidere i de regionale sundhedskoordinationsudvalg og deltager i udarbejdelsen af sundhedsaftaler, men er ikke direkte aftalepart i sundhedsaftalerne, hvilket har vist sig at være uhensigtsmæssigt. PLO ønsker at indtage en mere forpligtende rolle i forbindelse med sundhedsaftalerne. Almen praksis har en lang tradition for systematisk forebyggelse ved de profylaktiske børneundersøgelser og profylaktiske undersøgelser under graviditet. PLO mener, at opgaverne er velplaceret hos den praktiserende læge, der ofte har kendskab til hele familien og dennes helbredsmæssige og sociale forhold. PLO vurderer, at børne- og svangreprofylaksen er velplaceret hos almen praksis. PLO vurderer, at der skal igangsættes projekter og forskning med henblik på indførelse af en 12 års undersøgelse. PLO ønsker, at region og almen praksis aftaler procedurer for, hvordan børn, der ikke er mødt frem til børneundersøgelse og vaccination, indkaldes.

6 6/14 III Forebyggelsesindsatsen for kronisk syge. III. 1 Behandling af patienter med kroniske lidelser Ansvaret for størsteparten af behandlingen og forebyggelsen af kronisk sygdom er i dag placeret i almen praksis. Ca. 50 % af alle kontakter til almen praksis vedrører vejledning og behandling af kroniske sygdomme. Den praktiserende læge vejleder og behandler ud fra sit personlige kendskab til patienten, etik og faglige retningslinjer, således at patienten lever bedst muligt med sin kroniske sygdom og komplikationer til sygdommen udskydes længst muligt. Som følge af et stigende antal ældre og et stigende antal borgere med kroniske sygdomme, samt et øget fokus på behandling og kontrol af kronisk syge vil opgaven vokse. Samtidig er sygehusvæsenet under forandring. Sygehusene bliver tiltagende specialiserede og centraliserede, afstanden til sygehusambulatorierne øges og flere opgaver flyttes ud til almen praksis. Der er derfor behov for en styrkelse af det primære sundhedsvæsen, dvs. i kommuner og almen praksis for at løse opgaven. PLO finder det naturligt, at langt den største del af diagnosticering, behandling og vejledning omkring kroniske sygdomme finder sted i almen praksis. De fleste patienter med kroniske lidelser har flere samtidige sygdomme, og ofte vil den praktiserende læge være den eneste sundhedsaktør, som har overblik over borgerens samlede sundhedstilstand, sociale situation og medicinforbrug. Hvis almen praksis skal løfte den voksende opgave med kronikeromsorg, kræver det bedre muligheder for diagnosticering samt bedre kommunikation med specialafdelinger. Det er vigtigt, at de praktiserende læger i alle regioner har mulighed for let adgang til hurtig udredning af patienter og får let adgang til specialistråd og -vejledning (fx telefonisk eller via IT-systemer). PLO er opmærksom på udviklingen i egenomsorg, selvmonitorering og telemedicin og ønsker at tage aktiv del i udviklingen af de nye behandlingsmetoder med henblik på fortsat at være en aktiv part i forebyggelse og behandling. PLO vurderer, at der er behov for udvikling af vejledninger både til patienter og til praktiserende læger, for at kvalitetssikre området. Almen praksis skal fremover benytte kvalitetssikrings-værktøjet Datafangst, hvorved man i den enkelte praksis får et redskab til kvalitetssikring. Udviklingen i almen praksis går mod delegering af opgaver - herunder også opgaver i forbindelse med forebyggelse - til praksispersonalet. Der er stor variation fra praksis til praksis i hvilke opgaver, der delegeres, og hvordan forebyggelse og kronikeromsorg organiseres. Nogle opgaver løses bedst af lægen, mens andre løses bedst af personalet. Målet er, at der er kontinuitet i behandlingen i den enkelte praksis, uanset om patienten behandles af lægen eller af personalet.

7 7/14 Almen praksis helhedssyn af patienten skal bevares, uanset hvem i praksis, der behandler patienten. Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, udsender faglige vejledninger vedr. udredning og behandling af de store folkesygdomme. Vejledningerne kan benyttes ved en årlig status for den enkelte patients sygdom hos den praktiserende læge. I den enkelte situation bør lægen altid overveje effekter og bivirkninger af den påtænkte behandling. Lægen foretager i samarbejde med patienten, en samlet risiko- og ressourcevurdering og aftaler målsætninger for behandlingen. Det er oplagt, at DSAM også fremover varetager opgaver i forbindelse med udarbejdelse af vejledninger mv. til praktiserende læger i brugen af egenomsorg, selvmonitorering og telemedicin. Der er behov for uddannelse, kvalitetsudvikling og forskning i forebyggelse og kronikeromsorg i almen praksis, herunder tænkes på selve organisationen internt i praksis og samarbejdet med det øvrige sundhedsvæsen. Forebyggelse og behandling af kroniske sygdomme er fortsat velplaceret i almen praksis. Opgaven er stigende, og der vil derfor være behov for en styrkelse af almen praksis. PLO vurderer, at de praktiserende læger i alle regioner bør have uhindret adgang til at henvise til relevante diagnostiske undersøgelser med henblik på hurtig udredning af patienter, ligesom der også skal være let adgang til specialistråd og vejledning. III. 2 Forebyggelse i forbindelse med den ældre patient. Den praktiserende læge er den centrale figur i behandling og forebyggelse af sundhedsproblemer hos den ældre patient. Der vil udover almen praksis ofte være andre aktører på banen: Kommunens hjemmepleje og ældreservice samt ét eller flere sygehusambulatorier og praktiserende speciallæger. Den ældre patient vil ofte have fået ordineret forskellige typer medicin hos de forskellige læger. Det er derfor hensigtsmæssigt, at den praktiserende læge tilbyder medicingennemgang for at vurdere effekt og bivirkninger mindst én gang om året. Den nuværende overenskomst giver lægerne mulighed for én gang årligt at tage på et opsøgende hjemmebesøg hos skrøbelige ældre over 75 år. Her opnås indsigt i den ældres ressourcer og funktionsevne, og lægen kan vurdere sundhedsproblemer og gennemgå borgerens medicinforbrug. De praktiserende læger finder besøgene meget givtige for den videre behandling, men de er desværre meget tidskrævende i en travl hverdag. Der blev udført knap besøg i Til sammenligning var der knap borgere over 75 år.

8 8/14 PLO vurderer, at også patienter, der er yngre end 75 år, kan være skrøbelige og have behov for opsøgende hjemmebesøg, hvorfor PLO finder alderskriteriet uhensigtsmæssigt. Flere kommuner og regioner har aftaler, der giver mulighed for opfølgende hjemmebesøg hos ældre. Det er hjemmebesøg hos den ældre patient efter udskrivelse fra sygehuset i samarbejde med hjemmeplejen. Der har været positive evalueringer af projekterne. Mange kommuner tilbyder opsøgende hjemmebesøg af en sygeplejerske. Der findes således flere typer besøg hos den ældre patient i forskellige sammenhænge. Det kan anbefales at koordinere disse besøg, således at ressourcerne bruges bedst muligt. PLO mener, at både de opfølgende og opsøgende hjemmebesøg er gode sundhedsfremmende og kvalitetssikrede tilbud, som bør udbredes. I en tid med knappe ressourcer og lægemangel må de mest sårbare borgere udvælges til besøgene. Den ældre patient får ofte ordineret mange forskellige typer medicin. PLO ønsker derfor, at der indføres incitamenter til struktureret medicingennemgang hos den ældre medicinske patient. III. 3 Vaccination af ældre og kronisk syge m.fl. Almen praksis vaccinerer i efterårsmånederne - fra 1. oktober til udgangen af året - risikogrupper mod sæsoninfluenza. Det drejer sig om personer, der er fyldt 65 år, førtidspensionister, gravide og kronisk syge. Der blev givet godt vaccinationer mod sæsoninfluenza i Andre grupper f.eks. vaccinationsselskaber - vaccinerer også mod sæsoninfluenza, men hovedparten af vaccinationerne blev givet af egen læge (ca. 72 % i 2010). Den praktiserende læge har mulighed for - via diagnosekodningslister - at finde de borgere, som tilhører risikogrupper. PLO ønsker systematisk indkaldelse af risikogrupper til influenzavaccinationer, og at der afsættes ressourcer til det.

9 9/14 IV Den borgernære forebyggelsesindsats. Med sundhedsloven fra 2005 og kommunalreformen i 2007 er forebyggelse i primærsektoren fastlagt således, at kommunerne har hovedansvaret for den borgerrettede forebyggelse i form af at skabe sunde rammer for borger og at tilvejebringe forebyggelsestilbud til borgeren lokalt. Almen praksis har hovedansvaret for den patientrettede forebyggelse i form af sundhedsfremme og i form af at forhindre at sygdom udvikler sig yderligere hos kronisk syge patienter. Det er en stor pædagogisk udfordring at påvirke borgernes adfærd indenfor forebyggelse og livsstil. Den praktiserende læge har mulighed for via faglige retningslinjer og etiske overvejelser at rådgive borgerne omkring forebyggelse og livsstilsændringer netop på det tidspunkt, hvor borgeren er mest modtagelig for rådgivningen og på de præmisser, som borgeren magter. I kraft af sin faglige baggrund og sit kendskab til patientens helbredsmæssige og sociale situation, har familielægen således en unik mulighed for at udøve individualiseret forebyggelse. Den praktiserende læge har mulighed for selv at følge op på rådgivningen i en efterfølgende konsultation, evt. hos praksispersonalet, eller at henvise til et kommunalt sundhedstilbud. Den praktiserende læge skal orientere sig om de forebyggende tiltag, der findes i nærområdet, således at borgerne kan vejledes og henvises til de rette tilbud. Kommunerne har med kommunalreformen fået et større og mere forpligtende ansvar for sundhedsfremme og forebyggelse. Opgaverne er løst meget forskelligt i kommunerne, men langt de fleste kommuner har etableret en form for sundhedscenter med f.eks. lærings- og mestringskurser, rehabilitering, kurser i livsstilsændringer m.m. Almen praksis har i mange kommuner indgået i et konstruktivt samarbejde med kommunerne, omkring etablering og henvisning til kommunernes sundhedstilbud. Da en del praksis har patienter fra flere forskellige kommuner, ønsker PLO mere ensrettede og velbeskrevne tilbud på tværs af kommunerne. Samtidig ønsker PLO, at kommunerne konsekvent oplyser om sundhedstilbudene på diverse regionale/landsdækkende websites. Almen praksis ønsker også fremover at udbygge samarbejdet med kommunerne, således at ressourcerne udnyttes bedst muligt. Kommunalt-lægelige udvalg, kommunale praksiskonsulenter og sundhedsaftaler er værktøjer, som kan facilitere dette samarbejde. PLO deltager i sundhedskoordinationsudvalgene og deltager i udarbejdelsen af sundhedsaftaler, men er ikke direkte aftalepart i sundhedsaftalerne, hvilket i visse situationer har vist sig at være uhensigtsmæssigt.

10 10/14 Den praktiserende læge har i kraft af sit kendskab til patientens helbredsmæssige og sociale situationen, en unik mulighed for at udøve individualiseret forebyggelse. PLO ønsker at blive direkte aftalepart i sundhedsaftalerne. PLO ønsker mere ensartede sundhedstilbud på tværs af kommuner og regioner.

11 11/14 V Målrettet forebyggelse for socialt udsatte. På trods af stigende levealder i Danmark er den gennemsnitlige levealder fortsat lavere end i de lande, vi sædvanligvis sammenligner os med. Socioøkonomiske forhold har indflydelse på levealderen: Personer med videregående uddannelser lever gennemsnitligt længere end personer med kort eller ingen uddannelse. Usund livsstil har stor indflydelse på levealder og sygdom. WHO skønner, at mere end 70 % af sygdommene er livsstilssygdomme. Tobak, alkohol, usund kost, overvægt og fysisk inaktivitet er hovedårsagerne til livsstilsbetingede sygdomme, hvorfor der er iværksat flere nationale, regionale og kommunale tiltag for at vende denne udvikling. Antallet af rygere i Danmark er faldet, men der findes fortsat en stor andel af storrygere blandt de lavt uddannede og førtidspensionister. Overvægt er ligeledes mest udbredt blandt de lavt uddannede. De fleste sundhedskampagner har ikke tilstrækkelig effekt i forhold til socialt udsatte og sårbare borgere. PLO vurderer derfor, at det er vigtigt at målrette sundhedsfremmetilbud specifikt mod disse grupper. PLO ønsker at få beskrevet og indgå i projekter, der målrettes denne gruppe. Der er i dag fokus på generelle, forebyggende helbredsundersøgelser af alle borgere i en bestemt aldersgruppe. Der mangler dog stadig viden om effekten af generelle helbredsundersøgelser, særligt om de har effekt overfor de udsatte grupper, som har mest brug for det. PLO vurderer, at der også her vil være en social skævhed i hvilke befolkningsgrupper, der vil tage imod tilbuddet. Der ønskes igangsætning af forskning og projekter til beskrivelse af indsatsen for udsatte grupper. PLO ønsker, at der startes projekter vedrørende effekten af helbredsundersøgelser. Specielt med fokus på virkningen over for socialt udsatte borgere.

12 12/14 VI Forebyggelsesindsatsen for børn, unge og gravide. Den nuværende profylakseaftale 1 er indgået mellem parterne den 3. juni 1991 og løbende tilpasset herefter. VI.1 Helbredsundersøgelser af gravide. Gravide tilbydes rutinemæssigt tre lægeundersøgelser hos den praktiserende læge under graviditeten og én enkelt undersøgelse efter fødslen. I forbindelse med første graviditetsundersøgelse informerer den praktiserende læge kvinden om de generelle tilbud i løbet af graviditeten og stratificerer den videre svangreomsorg. Efter samtale og objektiv undersøgelse indplaceres den gravide således på svangreomsorgsniveau 1-4. Da den praktiserende læge oftest vil have kendskab til kvinden, hendes helbredsmæssige tilstand og sociale situation før graviditeten, er denne stratificeringsopgave naturligt placeret hos praktiserende læge. Den praktiserende læge vil således kunne følge og rådgive kvinden og hendes partner både før, under og efter graviditeten. Ud over rådgivning, stratificering og somatisk undersøgelse udfører lægen screening for gestationel diabetes, HIV og hepatitis. Desuden spørger lægen til kvindens alkoholforbrug og evt. rygning og kvinden orienteres om de skadelige virkninger heraf. Dette for at forebygge sygdom hos det ufødte barn og at forebygge komplikationer ved fødslen. Som supplement til sygdomsforebyggelsen kan lægen vejlede kvinden og hendes partner i forbindelse med psykiske og sociale forhold som følge af graviditeten. Der var ca lægebesøg i forbindelse med graviditet i PLO vurderer, at de helbredsmæssige lægeundersøgelser i forbindelse med graviditet er velplaceret i almen praksis. Familielægen har med sit kendskab til patienten mulighed for at rådgive, stratificere og undersøge den gravide for en lang række sygdomme. VI.2 Forebyggende børneundersøgelser. Alle danske førskolebørn tilbydes syv forebyggende helbredsundersøgelser hos den praktiserende læge. 1 Aftale mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation vedrørende profylaktiske helbredsundersøgelser af gravide og børn samt vaccinationer.

13 13/14 Formålet med de forebyggende helbredsundersøgelser hos den praktiserende læge er, at lægen gennem regelmæssig kontakt med barnet og dets familie medvirker til at give barnet de bedste betingelser for en sund udvikling både fysisk, psykisk og socialt. Den praktiserende læge har ansvaret for at tilbyde syv børneundersøgelser i førskolealderen. Børneundersøgelserne skal omfatte samtaler og forældrevejledning om barnets trivsel og udvikling. Dertil kommer en somatisk undersøgelse og vaccination i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens til enhver tid gældende vejledninger. Almen praksis leverede knap børneundersøgelser i Der er størst tilslutning til børneundersøgelserne de første leveår. Der blev i 2007 gennemført en evaluering af de forebyggende børneundersøgelser i almen praksis, som blev udgivet af Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Evalueringen viste bl.a., at socialt svage grupper bruger tilbud om børneundersøgelse mindre end andre, og at lægerne gør et væsentligt fund hos barnet ved hver syvende børneundersøgelse. Der bør derfor prioriteres en mere målrettet indsats for at forbedre deltagelsen til børneundersøgelser. Der tænkes her særligt på de socialt udsatte gruppers børn. Almen praksis gennemfører endvidere børnevaccinationer i henhold til profylakseaftalen. Vaccinationsdækningen er ca. 85 %. Der blev givet ca vaccinationer til børn, der følger det anbefalede vaccinationsprogram i PLO ønsker, at region og almen praksis aftaler procedurer for, hvordan børn, der ikke er mødt frem til børneundersøgelse og vaccination, indkaldes. De forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis finder alle sted i førskolealderen. Kommunerne er ifølge sundhedsloven forpligtet til at tilbyde alle børn en ind- og en udskolingsundersøgelse udført af en læge eller en sundhedsplejerske. En del kommuner fravælger nu lægeundersøgelserne og overlader undersøgelserne til sundhedsplejersker. For at styrke sundhedsindsatsen for teenagerne anbefaler PLO, at der igangsættes projekter og forskning omkring tilbud af en lægelig undersøgelse og rådgivningssamtale for de årige, for pigernes vedkommende evt. samtidig med opstart af HPV vaccination. Rådgivningssamtalen bør have fokus på kost, motion, misbrug (alkohol, stoffer og medicin), psykisk sundhed, seksuel sundhed/prævention samt håndtering af kroniske sygdomme, herunder erhvervsrådgivning. Da egen læge oftest i forvejen har kendskab til den unge og dennes helbredsmæssige og sociale situation, vil det være naturligt, at denne lægeundersøgelse placeres i almen praksis.

14 14/14 Samarbejdet omkring sårbare/truede børn er meget forskelligt i de enkelte kommuner. Der er ofte mange aktører involveret omkring de socialt udsatte børn og børn med adfærdsproblematik/psykiatriske diagnoser, hvorfor kommunikation og kommandoveje er vigtige at have klarlagt. De praktiserende læger oplever desværre ofte, at det er vanskeligt at finde de rette kontaktpersoner i kommunernes forskellige afdelinger. Kommunikationen kan klart forbedres i flere kommuner. Det er derfor ønskeligt, at samarbejdet omkring truede børn forbedres. PLO vurderer, at børneundersøgelser fortsat skal være placeret i almen praksis. PLO ønsker, at region og almen praksis aftaler procedurer for, hvordan børn, der ikke er mødt frem til børneundersøgelse og vaccination, indkaldes. PLO ønsker, at der gennemføres projekt med henblik på at vurdere behov og effekt af en teenagerundersøgelse og rådgivningssamtale i almen praksis. PLO ønsker enkle, bilaterale kommunikationsveje til samarbejdspartnere i kommune og andre instanser, der varetager opgaver vedr. børn og unge.

N O T A T Sag nr. 08/2538 Dokumentnr /13. En sund befolkning

N O T A T Sag nr. 08/2538 Dokumentnr /13. En sund befolkning N O T A T En sund befolkning 15-03-2013 Sag nr. 08/2538 Dokumentnr. 10904/13 I dette notat præsenteres regionernes bidrag til at øge danskerne middellevetid gennem en målrettet indsats mod de mest udsatte

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

Kort udgave af rapporten Sundhedsfremme og forebyggelse i Struer Kommune

Kort udgave af rapporten Sundhedsfremme og forebyggelse i Struer Kommune Sundhedsafdelingen Lene Stokholm Jensen E-mail lsj@struer.dk Tlf. 96 84 84 25 Dato: 1. februar 2007 J.nr.: 17-1-04 1/12 Kort udgave af rapporten Sundhedsfremme og forebyggelse i Struer Kommune 2/12 Kommunerne

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015 18 i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/1 2016 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ

Læs mere

Styrket sygdomsforebyggelse i sygehus og almen praksis

Styrket sygdomsforebyggelse i sygehus og almen praksis Styrket sygdomsforebyggelse i sygehus og almen praksis Møde i tobakstemagruppen Sund By Netværket, 3.4.2014 Jørgen Falk Projektets formål 1. At understøtte sygehus og almen praksis i deres opgaver med

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik Region Hovedstaden Forebyggelses- politik 24. juni 2008 Baggrund Regionsrådet har i de sundhedspolitiske hensigtserklæringer besluttet at udarbejde en forebyggelsespolitik, der skal være retningsgivende

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov.

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov. Sygehusenes nye rolle 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Dette papir beskriver, hvordan sygehusene skal have en ny og mere udadvendt rolle, hvor afdelingernes ekspertise og specialisering bruges

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK - ET FÆLLES ANLIGGENDE

Læs mere

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver Forløbsprogram for demens Den praktiserende læges rolle og opgaver 2013 Region Sjællands Forløbsprogram for demens er beskrevet i en samlet rapport, som er udsendt til alle involverede aktører i foråret

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370.

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370. NOTAT Oplæg om større kommunal inddragelse på svangreområdet KL har taget det indledende skridt til at se nærmere på nye måder at organisere svangreområdet på med henblik på at styrke de nære sundhedstilbud

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018 Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 02-10-2018 TALEPAPIR Det talte ord gælder Tale til samråd BW om social ulighed

Læs mere

SUNDHED I KOMMUNEN - nye opgaver og muligheder

SUNDHED I KOMMUNEN - nye opgaver og muligheder SUNDHED I KOMMUNEN - nye opgaver og muligheder Indhold De nye opgaver Kommunen kan og skal gøre en forskel Folkesygdomme skal forebygges Borgerne skal have tilbud Sundhed er skævt fordelt Sundhed går på

Læs mere

Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse ne omkring den patientrettede forebyggelse er sat meget højt på dagsordenen for samarbejdet mellem kommunerne, Region Sjælland og almen praksis. I den politiske

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

UDVIKLING AF ET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN

UDVIKLING AF ET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN SEMINARRUNDE 7 UDVIKLING AF ET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN Eva Michelle Burchard Specialkonsulent i Center for Forebyggelse i praksis, KL 24. Oktober 2017 Arrangør: Danske Ældreråd Hvad er på programmet? Den sundhedspolitiske

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område Notat Danske Fysioterapeuter Til: Cc: Opgavebeskrivelse og kompetenceprofil- For fysioterapeuter ansat som hjælpepersonale i lægepraksis Dato: 7. april 2015 Kontaktperson: Gurli Petersen 1. Baggrund 2.

Læs mere

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Sundhedsstyrelsen Praksisplanudvalget har kompetencen til at beslutte, om der bør foretages yderligere

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Danske Ældreråds konference 3. maj 2016, Nyborg Når sundheden flytter ud i kommunerne Oplæg ved Finn Kamper-Jørgensen Formand for Seniorrådet,

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

Strategi og handlingsplan for forebyggelse 2009 2012

Strategi og handlingsplan for forebyggelse 2009 2012 September 2009 Hillerød Hospital Forebyggelsesenheden Strategi og handlingsplan for forebyggelse 2009 2012 Udarbejdet af Forebyggelsesenheden Addie Just Februar 2009, godkendt september 2009 Indhold Indledning...3

Læs mere

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF)

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) Ligestillingsudvalget d. 2. maj 2017 Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) 1 Det nationale forebyggelsesråd Forebyggelsestilbud til borgere med usund levevis, borgere i risiko for udvikling af

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

Plan for forebyggelse. Region Hovedstaden Center for Sundhed. Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden

Plan for forebyggelse. Region Hovedstaden Center for Sundhed. Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden Plan for forebyggelse Region Hovedstaden Center for Sundhed Plan for en styrkelse af forebyggelsesområdet i Region Hovedstaden Godkendt af Regionsrådet den 12. marts 2019 Indhold Indledning... 3 Udgangspunktet

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget

Formand for Sundhedsudvalget Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) 1 Hvad er Hørsholm for en kommune? Hørsholm Lolland Antal borgere/ Størrelse Gennemsnitsindtægt for 15+ år Andel med videregående uddannelse af arbejds styrken

Læs mere

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsfaglig del Formålet med tillægsaftalen er at sikre en sammenhængende,

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering. Danske Regioner

SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering. Danske Regioner SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering Danske Regioner Agenda Opdrag Hvad er rammen for Danske Regioners forebyggelsesudspil? Hvad er udfordringsbilledet? SUNDHED FOR LIVET Politiske

Læs mere

Hvor langt bør et hospital strække sig ud i kommunerne?

Hvor langt bør et hospital strække sig ud i kommunerne? Amager og Hvidovre Hospital Hvor langt bør et hospital strække sig ud i kommunerne? Else Smith, lægefaglig vicedirektør Den 2. marts 2017 Hvor langt bør et hospital strække sig ud i kommunerne? Det kommunale

Læs mere

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Sundhedsspor og velfærdsspor Den brede dagsorden Sundhedsaftaler Forebyggelsespakker

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

Konference om Fælles Sundhed. 2. juni 2010

Konference om Fælles Sundhed. 2. juni 2010 Konference om Fælles Sundhed 2. juni 2010 Hvorfor en vision om fælles sundhed`? Fælles udfordringer Flere kronisk syge Sociale forskelle i sundhed Den demografiske udvikling Befolkningen har stigende forventninger

Læs mere

R A P P O R T. Marker denne tekst og indsæt billede her. Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg

R A P P O R T. Marker denne tekst og indsæt billede her. Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg R A P P O R T Marker denne tekst og indsæt billede her Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg Sundhedscenter Vest januar 2014 h j e m m e b e s ø g S i d e 2 I N D H O L D S F O R T

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. marts 2014 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Notat Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune Baggrund

Læs mere

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen.

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen. Jeg vil sige noget om Strukturreformen - Neurorehabilitering Konference Kurhus 13.-14 Marts 2008 Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsstyrelsen Sundhedsplanlægning 1. Den nye struktur på sundhedsområdet

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommunes høringssvar til Sundhedsaftalen

Ringkøbing-Skjern Kommunes høringssvar til Sundhedsaftalen Returadresse Sundhed og Omsorg Administrationen Rødkløvervej 4 6950 Ringkøbing Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland Regionshuset Skottenborg 26 8800 Viborg Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Hvorfor en vision om fælles sundhed?

Hvorfor en vision om fælles sundhed? Hvorfor en vision om fælles sundhed? Hvad skal Region Syddanmark og kommunerne i regionen være kendt for når det gælder borgernes sundhed? Hvordan skal borgerne opleve behandling og omsorg i kommuner,

Læs mere

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Patientforløbsprogrammer v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Disposition 1. Kronikerstrategien (Indsatsen for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark) 2. Baggrund for forløbsprogrammerne 3. Hvad

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 Diabetesforeningens mission Diabetesforeningens mission tager afsæt i de indsatsområder, der er fastlagt i foreningens vedtægter.

Læs mere

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014 Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Hvad virker? Den 17. november 2014 Eva Michelle Burchard, konsulent i Center for Forebyggelse i praksis, KL De syv anbefalinger 1. Fælles mål og indsatser

Læs mere

Lighedsplan. Hvad er ulighed i sundhed? SUNDHED OG OMSORG

Lighedsplan. Hvad er ulighed i sundhed? SUNDHED OG OMSORG Lighedsplan Hvad er ulighed i sundhed? Social ulighed i sundhed starter allerede før fødslen og nedarves fra én generation til den næste. Lighed i sundhed fremmes gennem tidlig og rettidig indsats i et

Læs mere

Udvalgte resultater i Region Syddanmarks sundhedsprofil. Hvordan har du det? 2017

Udvalgte resultater i Region Syddanmarks sundhedsprofil. Hvordan har du det? 2017 Udvalgte resultater i Region Syddanmarks sundhedsprofil Hvordan har du det? 2017 Udvalgte resultater i Region Syddanmarks sundhedsprofil Hvordan har du det? 2017 Nedenfor ses udvalgte resultater fra Region

Læs mere

Strategi for Region Midtjyllands rolle i. Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST. Region Midtjylland Sundhedsplanlægning

Strategi for Region Midtjyllands rolle i. Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST. Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Strategi for Region Midtjyllands rolle i Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Strategien er blevet til i en proces med input fra en række samarbejdsparter

Læs mere

Forebyggelsespakke Overvægt

Forebyggelsespakke Overvægt Forebyggelsespakke Overvægt Oplæg for Sund By Netværket 12. september 2013 Sundhedsstyrelsen Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud Tatjana Hejgaard thv@sst.dk Baggrund hvorfor skal overvægt forebygges?

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi?

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af sundhedskoordinationsudvalget Har Region Nordjylland

Læs mere

Bilag 1 Københavns Kommunes ønsker til krav til ny overenskomst

Bilag 1 Københavns Kommunes ønsker til krav til ny overenskomst KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Sundhedsstaben Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 2300 København S Bilag 1 Københavns Kommunes ønsker til krav til ny overenskomst Sagsnr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj 2015 Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Hvad er fakta Psykiatriske patienter har: - større overdødelighed 3 Forventet levetid

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Debatoplæg. Vision om fælles sundhed. Sundhedskoordinationsudvalget Region Syddanmark og de 22 kommuner

Debatoplæg. Vision om fælles sundhed. Sundhedskoordinationsudvalget Region Syddanmark og de 22 kommuner Debatoplæg Vision om fælles sundhed Sundhedskoordinationsudvalget Region Syddanmark og de 22 kommuner Hvorfor en vision om fælles sundhed? Hvad skal Region Syddanmark og kommunerne i regionen være kendt

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Notat. Parametrene er følgende;

Notat. Parametrene er følgende; SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. september 2013 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Sagsnr: 2013-7437 Dok.nr: 2013-160766 Notat Baggrund: Med afsæt i den samlede

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

SÆT FOREBYGGELSEN I SYSTEM 8 FORSLAG TIL BEKÆMPELSE AF ULIGHED I SUNDHED

SÆT FOREBYGGELSEN I SYSTEM 8 FORSLAG TIL BEKÆMPELSE AF ULIGHED I SUNDHED SÆT FOREBYGGELSEN I SYSTEM 8 FORSLAG TIL BEKÆMPELSE AF ULIGHED I SUNDHED SÆT FOREBYGGELSEN I SYSTEM 8 FORSLAG TIL BEKÆMPELSE AF ULIGHED I SUNDHED Ulighed i sundhed er et stigende problem i Danmark. Dansk

Læs mere

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen Prof. Jakob Kjellberg Aalborg 17. august 2017 2 Kommissorium Afsæt i borgerens behov og ressourcer + LEON-princip Give forslag til Bedre

Læs mere

Ny overenskomst for almen praksis

Ny overenskomst for almen praksis Ny overenskomst for almen praksis - Det væsentligstei et kommunalt perspektiv Center for Sundhed og Omsorg Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm horsholm.dk Ny overenskomst for almen praksis. Regioner og praktiserende

Læs mere

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 27. juni 2014 Sagsnr. / Dok.nr. 2014-3805 Delpolitik PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner Baggrund Der sker i disse år en omstilling i sundhedsvæsenet

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de Sundhedsfremme 1. Indledning Kommunen er en del af det samlede sundhedsvæsen og har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dele af den patientrettede forebyggelse

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS NOVEMBER 2016 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 Center for forebyggelse i praksis - Strategi INDLEDNING Med denne strategi for Center for Forebyggelse

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere