In Vitro Fertilisation

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "In Vitro Fertilisation"

Transkript

1 1 In Vitr Fertilisatin - IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER Cpyright SL-Design

2 2 Cpenhagen Fertility Center ledes af prfessr dr. med Svend Lindenberg, en af pinererne inden fr den nyere g avancerede barnløshedsbehandling i Danmark. En del af det team, sm std bag det første reagensglasbarn, arbejder stadig på vres klinik med udvikling af nye g frbedrende behandlingsmetder fr patienterne. Læger, sekretærer, sygeplejersker g labranter vil gøre deres bedste fr, at du skal føle dig velkmmen g i trygge hænder. De fleste af medarbejderne har mere end 10 års erfaring g en str del mere end 25 års erfaring med behandling af ufrivilligt barnløse. Udver selve den direkte patientbehandling fregår der en frskning g udvikling inden fr fertilitetsbehandling. Her er Cpenhagen Fertility Center med til at bidrage med frskning g nyudvikling, sm vi har gjrt det i 25 år. Dette er med til, at vres klinik altid har mulighed fr at tilbyde den bedste, nyeste g mest effektive behandling fr netp jer. Således har vi indenfr de sidste par år været med til at indføre assisted hatching, in vitr maturatin, specielle nye sperm analyser, frbedring af æggets levevilkår i inkubatrerne, ligesm vi har deltaget i indførslen af de nye hrmnstimulatins prgrammer fr patienterne. Her kan nævnes den krte IVF behandling, Crash IVF g frbedret støtte til slimhinden. Klinikken blev sm den første klinik i Danmark gennemgået g gdkendt efter det nye EU vævs direktiv af Lægemiddelstyrelsen i Danmark i 2007, ligesm klinikken gså blev ISO 2001:2008 certificeret i Vi håber derfr, at du vil finde dig tilpas i vres klinik. Vi står altid til rådighed fr yderligere infrmatin enten på vres klinik nummer, hvr der er åbent hele døgnet på tlf , eller ved specielle tilfælde ring direkte til Svend Lindenberg på Det er gså vres mål at svare så hurtigt sm muligt på alle spørgsmål på vres mail: Det er vigtigt at du frstår hvad der står i denne flder inden du starter g kan skrive under på at du har fået tilstrækkeligt med infrmatin Med venlig hilsen Svend Lindenberg Prfessr dr. med. Cpenhagen Fertility Center Illustratiner er venligst stillet til rådighed af Ferring Lægemidler A/S

3 3 1. Hvad er reagensglasbehandling Side 4 2. IVF behandlingen trin fr trin Side 4 3. Frudsætninger fr IVF behandlingen Side 4 4. Kvindens hrmnelle system Side 5 5. Æggets udvikling Side 5 6. Hrmnernes samspil Side 6 7. De enkelte hrmners funktin Side 6 8. Praktiske frhld Side 7 9. Behandlingsfrmer Side Den lange behandling Side Den krte behandling Side Lavstimulatin Side Crash stimulatin Side Behandling med ptøede æg Side Assisted hatching Side Ægdnatin Side Mulige bivirkninger Side Medicin Side Priser g ydelser Side Bldprøver 21. Resultater Side 22 Side 23

4 4 1. Hvad er reagensglasbefrugtning? Reagensglasbefrugtning eller ægtransplantatin kaldes gså fr In Vitr Fertilisatin (IVF). IVF-behandling indebærer, at vi tager mdne æg ud af varierne g befrugter dem med sæd i vres labratrium. In vitr betyder i glas på latin. Når æggene er blevet befrugtede, fører vi dem tilbage i livmderen. Derfr kaldes behandlingen gså fr ægtransplantatin. Metden er effektiv. Indenfr tre behandlinger er 70 prcent af vres patienter gravide med mindst ét barn fr kvinder under 40 år. Resultaterne er mindre j ældre kvinden bliver. Resultaterne er målt fra ver 1000 behandlinger. Vi anvender reagensglasmetden ved: Aflukkede æggeledere Ved dårlig sædkvalitet Ved ufrklarlig barnløshed Ved svær endmetrise 2. IVF trin fr trin At få en IVF behandling er en str beslutning g kan ved første øjeblik virke uverskueligt. Fr at give jer et bedre verblik, gennemgår vi nedenfr de enkelte dele af behandlingen. Hvis I har spørgsmål, er I altid velkmmen til at kntakte Cpenhagen Fertility Center på tlf Frudsætninger fr IVF-behandling At kvinden har en nrmal livmder. At kvinden har ægløsning, hvad enten den kmmer af sig selv eller efter hrmnbehandling. At manden prducerer sædceller, sm vi i særlige tilfælde kan tage direkte fra testiklen eller bitestiklen. Der er gså mulighed fr at anvende dnrsæd. At kvinden enten har haft eller er vaccineret md Røde Hunde fr mindst 3 måneder siden. Dette kan undersøges ved hjælp af en bldprøve. At man har mdtaget rådgivning m mulige arvelige sygdmme g risici g knsekvenser af behandlingen. At man får taget eller har fået taget bldprøver fr HIV, hepatitis B g C, g at de ikke er mere end 3 måneder gamle, når I starter behandlingerne (bestemmelse fra EU direktiv). Vi accepterer bldprøver, der er p til 2 år gamle i Danmark når I kmmer fra et andet Vævscenter (Fertilitetsklinik).

5 5 Illustratin af en nrmalt fungerende livmder Illustratin udlånt af Ferring Fra ægløsningen går der ca. 5 timer, inden ægget befrugtes i den yderste del af æggelederen. Derfr skal sædcellerne placeres højt i livmderen. 5 dage efter befrugtningen kmmer ægget ned i livmderen, hvr det fæstner sig på dag 6 efter ægløsningen. Ved IVFprceduren udtager vi æggene lige inden ægløsningen g befrugter ægget i labratriet. Fra 2-5 dagen kan man så sætte ægget tilbage i livmderen, hvr det fæstner sig. 4. Kvindens hrmnelle system I dette afsnit kan I læse mere m, hvrdan kvindens hrmner spiller ind, g hvad de betyder fr det reprduktive system. Afsnittet er ment sm en hjælp til bedre at frstå, hvad der sker, g hvrfr det sker. På den måde håber vi gså, at I bedre frstår jeres behandlingsfrløb. Det kvindelige reprduktive system er, lidt frenklet, bygget p m tre elementers samspil: Det hrmnelle samspil mellem hypfysen i hjernen g æggestkkene, hvr æggene mdnes, g ægløsningen sker. Æggelederne, hvr ægget befrugtes g transprteres til livmderen. Livmderen, hvr det befrugtede æg sætter sig fast i livmderslimhinden g bliver til en graviditet. 5. Æggets udvikling I æggestkken mdnes g færdigudvikles ægget inden ægløsningen. Ved ægløsningen pfanges ægget af æggelederen, sm leder ægget frem til livmderen. Er ægget blevet befrugtet, sætter det sig fast i livmderslimhinden til videre udvikling. Denne prces styres af hrmner. Hvis du ved nget m hrmnernes betydning, er det gså lettere at frstå de undersøgelser g behandlinger, du skal igennem. Se illustratinen af denne prces nedenfr:

6 6 Illustratin udlånt af Ferring 6. Hrmnernes samspil De fleste verrdnede kønshrmner dannes i hypfysen. Hypfysen er en kirtel i hjernen. Hrmnet transprteres via bldet ud til bestemmelsesstedet (rganet) i krppen, hvr der sker en reaktin, g et signal sendes tilbage til hypfysen. Det drejer sig m de verrdne hrmner sm FSH g LH, der virker direkte på variet, ligesm hypfysen selv er styret af GnRH hrmnet. 7. De enkelte hrmners funktin GnRH - gnadtrpin releasing hrmne. GnHR medfører frigørelse af FSH g LH i hypfysen. FSH - Fllikelstimulerende hrmn - dannes i hypfysen g stimulerer væksten af flliklerne, sm mdner æggene. LH - Luteiniserende hrmn - dannes i hypfysen g medfører ægløsning. Prlaktin dannes i hypfysen g er i samspil med brystet g æggestkkene. Prlaktin medfører vækst af brystkirtlen under graviditeten g stimulatin af mælkeprduktinen efter fødslen. Et fr højt niveau af prlaktin kan hæmme ægløsningen. Østradil dannes i æggestkkene. Under en menstruatinscyklus skaber østradil vækst af livmderslimhinden. Et højt østradil niveau i midten af cyklus medfører en stigning i LH, sm medfører ægløsning. Prgestern. Under menstruatin er prgestern sammen med østradil med til at gøre livmderslimhinden klar til at mdtage det befrugtede æg. Under en graviditet, støtter prgesternet livmderslimhinden, så den ikke afstødes. Andrgener dannes i æggestkkene g stimulerer hårvækst g kønsdrift. En verprduktin af andrgener hæmmer ægløsningen.

7 7 HCG (human chrin ganadtrpin) dannes i mderkagen g stimulerer æggestkkene til frtsat prduktin af prgestern. Det er på dette hrmn, vi måler, m du er blevet gravid. Hrmnerne er indbyrdes afhængige af hinanden, g fr ngle hrmner gælder, at en stigning i et hrmn medfører et fald i et andet. 8. Praktiske frhld Hvrnår starter en cyklus. En menstruatinscyklus starter på 1. dagen fr menstruatinsstarten g går til g med den sidste dag inden næste menstruatinsstart. Når vi f.eks. taler m 21. dagen, så er der tale m 21 dage inde i menstruatinscyklus. Hvem kan blive behandlet Det er en betingelse fr, at I kan blive behandlet, at I lever i et fast parfrhld (gså lesbisk eller heterseksuelle), g at kvinden ikke er ver 46 år eller, at den kvinde, sm skal behandles, lever alene g ikke er ver 46 år gammel, samt at der er en medicinsk grund til behandlingen. Samtykke Inden IVF-behandling kan påbegyndes, skal I skrive under på: At I lever i et fast parfrhld, eller er enlig g accepterer frældrerllen alene At I er bekendte med behandlingen, g at I har fået infrmatin m eventuelle bivirkninger Om eventuelle verskydende æg må nedfryses, m de må brtdneres, eller m de skal destrueres Før behandling skal I begge have taget følgende bldprøver: HbsAg, Anti-HBc, anti HCV g anti HIV Alt dette vil persnalet infrmere jer mere m. I er altid velkmne til at spørge s, hvis I er i tvivl. Ferie g helligdage Fertilitetsklinikken behandler alle dage i ugen, gså på helligdage g i ferieperider. I hverdagene behandler vi i tidsrummet kl g i weekenderne kl Vres behandlingstidspunkter er tilrettelagt således, at det fr de flestes vedkmmende betyder mindst muligt fravær fra arbejde. Hrmnerne Vi bestræber s på altid på at give så få hrmner sm muligt. Medicin er aldrig helt uden bivirkninger, det er derfr vigtigt, at I er infrmeret grundigt herm. Dette kan I læse mere m i kapitel 9. Samleje under behandlingen Der er ikke nget i vejen fr, at I har samleje under hrmnstimuleringen. I de tilfælde, hvr mandens sæd anvendes til behandlingen, er det en frdel, at manden ikke har haft sædafgang den sidste dag før ægudtagningen. Prblemer g smerter Opstår der akutte prblemer, sm I vurderer ikke kan vente til næste dag, bør I ringe til vagtlægen, hvis I ikke kan få fat i s. Vres vagttelefn: (døgnet rundt) eller i specielle tilfælde direkte til Svend Lindenberg på Oplever I mere generelle prblemer eller smerter under jeres behandlingsfrløb, er I gså altid velkmne til at ringe til s.

8 8 Hvis det ikke lykkes Det er ikke alle behandlinger, hvr det lykkes at blive gravid i første frsøg. Når det ikke lykkes, kan vi sm regel påbegynde en ny behandlingscyklus med det samme, men det vil altid være en individuel afgørelse, sm lægen vurderer i samråd med jer. Vi tilbyder altid en ny samtale med lægen. På vres hjemmeside har I mulighed fr at læse mere m barnløshed, undersøgelser g behandlingsmuligheder, ligesm I kan tilmelde jer vres nyhedsbrev g stille spørgsmål til lægen. 9. Behandlingsfrmer. Hs Cpenhagen Fertility Center benytter vi flere frskellige behandlingsfrmer, idet vi altid tager hensyn til de frskelligheder, der kan være hs det enkelte par. Vi skelner imellem: Lang behandling Krt behandling Crash Lavdsis behandlinger Den lange behandling varer, sm rdet implicerer, længere end den krte behandling. Tidsfrskellen består i, at man ved den lange behandling nedregulerer det naturlige hrmnsystem. Herefter stimulerer vi det kunstigt fr at regulere g kntrllere mdningen af æggene, inden de tages ud til befrugtning i labratriet. I den krte behandling springer man nedreguleringen ver g går i gang med stimuleringen med det samme. Crash er en kmbinatin af den krte g den lange behandling. Vi kan ikke sige nget generelt m, at den ene behandling er bedre end den anden. Det vil altid være en lægelig vurdering hvilken behandlingsfrm, der passer bedst til jer, g det behandlingsfrløb I måske allerede har været igennem. 10. Den lange behandling Vres behandling med IVF tager nrmalt dage. Vi pdeler behandlingen i fire faser: Nedregulering med Synarela eller Suprefact. Cirka 14 dage. Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. Cirka 10 dage. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. T dage. Efterbehandling med prgestern i 14 dage. Efterbehandlingen afsluttes med en graviditetstest.

9 9 Nedreguleringen stpper de verrdnede kønshrmner, sm nrmalt styrer æggestkkenes funktin. Nu vil æggestkkene kun reagere på det hrmn, sm vi tilfører udefra. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Når ægblærerne har nået den rette størrelse, cirka mm, giver vi den ægløsende sprøjte (det almindelige graviditetshrmn, HCG). Efter 36 timer tømmer vi ægblærerne fr æg (aspiratin). Vi tømmer ægblærerne fr æg g befrugter dem i vres labratrium. 2-3 dage senere kan vi lægge de 2-3 fltteste æg tilbage i livmderen. Det kalder vi gså fr transferering. De næste 14 dage skal du tage tilskud af hrmnet prgestern. Det stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen tager du en graviditetstest. Sådan kmmer I i gang En af de første dage i menstruatinscyklus ringer I til s g bestiller tid til den første kntrl. Vres telefnnummer er Første kntrl finder sted på dag i din cyklus. Nedregulering Første kntrl finder sted på dag i cyklus. Vi fretager en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, kan I starte på nedreguleringen. Ved nedreguleringen anvender vi fte Synarela næsespray. Du skal tage ét pust tre gange m dagen. Der skal være tte timers mellemrum. Alternativt kan du tage en indsprøjtning af Suprefact, 0,5 mg subkutant under huden én gang m dagen. Du skal frtsætte med nedreguleringen lige frem til aspiratinen. I skal tale med lægen g sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med s laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg g muligheden fr ægdnatin. Her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskreven stand ved næste knsultatin. Her kan I gså stille eventuelle spørgsmål. I får ligeledes udleveret et behandlingsskema med alle vigtige plysninger. I får al medicin, alle sprøjter g kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket såfremt I br i Danmark. Hvis I br i udlandet skal medicinsk kntant afregnes på klinikken ved udleveringen. Bemærk gså, at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Menstruatin Menstruatinen vil sm regel kmme 8-10 dage efter nedreguleringens start, g den varer typisk lidt længere end nrmalt. Menstruatinen kan i enkelte tilfælde udeblive p til 8-14 dage. Har du ikke får menstruatin før, du skal starte på FSH stimulatinen, skal du kntakte klinikken. Stimulatinen Stimulatinen med FSH starter efter 14 dages nedregulering. Din menstruatin skal være startet senest dagen før FSH stimulatinen. Du skal tage indsprøjtningerne hver dag. Du skal frtsætte med nedreguleringen Synarela /Suprefact, men nu skal du kun tage næsespray t gange m dagen: Et pust t gange m dagen med 12 timers mellemrum, eller Suprefact 0,2 milliliter dagligt. Er menstruatinen ikke kmmet, kan du være gravid g skal kntakte s. Du kan gså have en cyste på æggestkken.

10 10 Næste kntrl Ni dage senere fretager vi igen en ultralydsskanning. Vi måler livmderslimhindens tykkelse, antallet af ægblærer g deres størrelse. Ofte skal du frtsætte med at tage din medicin, g vi vil fretage endnu en kntrl efter et par dage. Når vi har nk ægblærer med en størrelse på 17 mm, planlægger vi ægudtagning g tidspunk fr den ægløsnende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrgram. 36 timer efter at du har taget Ovitrelle, tager vi æggene ud. Det er i gennemsnit 11 dage efter starten på stimulatinen. Illustratin udlånt af Ferring viser en ægudtagning g placeringen af ultralydskanneren i vagina i frhld til æggestkken. Ægudtagning Ægudtagningen fregår mellem klkken på hverdage g i weekenden. Det tager cirka minutter. Du behøver ikke møde fastende men spis kun et let måltid i timerne før ægudtagning. Ægudtagningen fregår gennem skeden. Ultralydsvejledt føres en tynd nål ind i ægblærerne, sm tømmes fr væske, g herved kmmer ægget/æggene med ud. I kan hele tiden følge med på skærmen. Ægudtagningen fregår sammen med en lkalbedøvning i skedevæggen, så man undgår svære smerter. Meget sjælden er der behv fr stærkere smertestillende medicin. Efter ægudtagningen får du lidt at drikke, g du hviler på klinikken. Der kan være lidt blødning fra skeden de næste par dage. Bldet stammer fra nålestikket i skeden, g ikke fra livmderen. Du kan gså pleve lidt smerte, sm du gerne må tage smertestillende Pandil tabletter fr at undgå. Du må dg højst tage 2 tabletter fire gange m dagen. (1 gram = 2 tabletter). I er altid velkmmen til at ringe til klinikken, hvis der pstår prblemer, eller hvis der er nget, I er i tvivl m, dette gælder gså m aftenen, natten g i weekenden. Det er vigtigt, at du har én til at følge dig hjem. Du må ikke selv køre bil.

11 11 Sædprøve Manden skal aflevere en sædprøve før ægudtagningen. Det er vigtigt, at prøven er mærket med kvindens fulde navn g cpr. nr. Du kan enten lave den hjemmefra eller her på klinikken. Sædprøven må ikke være mere end 4 timer gammel, når du afleverer den til s. Manden skal have underskrevet identifikatinsblanketten ved aflevering af sædprøven. Befrugtning in vitr Der sættes cirka sædceller til hvert æg. Dagen efter renses g kntrlleres æggene. Vi ser m udviklingen er nrmal. De udtagne æg udvikler sig i løbet af de næste 2-3 døgn fra at være én cellet til at være t-seks cellet. Vi følger udviklingen dagligt, men først efter cirka 48 timer kan vi med sikkerhed sige, hvr mange æg, der har udviklet sig, sm vi ønsker. Aspiratin af sæd fra testiklen (TESA) Vi anvender TESA, hvis manden ikke kan præstere sædceller på naturlig vis. Indgrebet udføres under lkalbedøvelse. Her fører vi en fin nål direkte i testiklen g udtager en vævsprøve, sm indehlder sædceller. I det udtagne væv er der altid kun ganske få sædceller, derfr bruger vi mikrinseminatin til befrugtningen. Det kaldes gså fr ICSI. Denne prcedure kan være frbundet med bivirkninger i frm af infektin eller blødning i stikanalen. Dette ses i mindre en 0,5% af indgrebene. Befrugtning med mikrinseminatin Ved mikrinseminatin lægger vi en enkelt sædcelle direkte ind i ægget. Vi anvender især metden, når der er meget få sædceller, eller når sædcellerne ikke bevæger sig gdt nk. Mikrinseminatin frringer ikke chancen fr graviditet. Ægplægning T til fem dage efter ægudtagningen, transfererer vi de befrugtede æg til livmderen. Nrmalt plægges kun et til 2 befrugtede æg. Kvinder ver 38 år kan dg få plagt 3 æg. Vi transfererer de befrugtede æg til livmderen ved hjælp af et tyndt plastikkateter, sm vi fører p i livmderhulen gennem livmderhalskanalen. Det er nrmalt en enkel prcedure g gør ikke ndt. Kvinden kan have lidt blødning efter denne prcedure, uden dette betyder nget fr resultaterne.

12 12 Nedfrysning af verskydende, befrugtede æg Er der verskydende befrugtede æg tilbage efter ægplægningen, sm labratriet vurderer er egnede, kan vi fryse dem ned til eventuelt senere brug. Efterbehandling 14 dage efter ægplægningen skal du tage Lutinus vagitrier eller Crinne. Vagitrier er det samme sm stikpiller. Du skal tage t vagitrier tre gange m dagen. Lutinus g Crinne indehlder hrmnet prgestern, sm stabiliserer livmderslimhinden. Du skal ikke sygemeldes g kan med lidt sund frnuft leve nrmalt. Graviditetstest 14 dage efter ægplægningen tager du en graviditetstest. Testen skal tages, uanset m du har fået blødning eller ej. Du tager den selv derhjemme, g så ringer du ind til s. Er testen psitiv, får I tilbudt en graviditetsskanning 3 uger senere (7. graviditetsuge). Er testen negativ, kan du ønske en ny samtale med lægen, hvr vi kan gennemgå jeres frløb g eventuelt planlægge et nyt. 10. Den krte behandling Det krte behandlingsfrløb varer cirka 30 dage. Det kan pdeles i tre faser: Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. Cirka 10 dage. Frhindring af ægløsning med Orgalutran 0,25 milligram, én gang dagligt fra 7. dagen i 3-8 dage. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. Efterbehandling med prgestern i 14 dage. Herefter graviditetstest. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Vi starter frløbet på anden eller tredje dagen i din cyklus. Når ægblærerne har pnået en størrelse på cirka mm (6. dagen), skal du i tillæg tage Orgalutran, sm frhindrer ægløsning. Først når et passende antal ægblærer har nået en størrelse på mm, fremkalder vi mdning af æggene med det almindelige graviditetshrmn hcg - Ovitrelle. Efter 36 timer tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratin. Vi befrugter æggene i labratriet. 2 dage senere lægger vi æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transfereringen. De næste 14 dage skal du tage tilskud med hrmnet prgestern, sm stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen efter ægplægningen skal du have taget en graviditetstest.. Sådan kmmer I i gang med behandlingen

13 13 På den første dag i din menstruatinscyklus ringer du til klinikken g bestiller tid til første kntrl. Kntrllen skal finde sted allerede anden eller tredje dag. Telefnnummeret er Første kntrl På dag t-tre i din cyklus fretager vi en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, kan I starte på stimulatinen med Gnal F, Puregn eller Menpur Du skal tage indsprøjtningerne på samme tidspunkt hver dag. I skal gså tale med sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med sygeplejersken laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg g muligheden fr ægdnatin. Her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskreven stand ved næste knsultatin. Hvis I br i Danmark, I får al medicin, alle sprøjter g alle kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket. Hvis I br i udlandet skal medicinen betales kntant med det samme i klinikken Bemærk gså, at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Anden kntrl (6. stimulatinsdag) På dag 7-8 i din cyklus fretager vi en ultralydsskanning. Her måler vi tykkelsen på livmderslimhinden, antallet af ægblærer g deres størrelse. Du skal starte med indsprøjtninger med præparatet Orgalutran, når ægblærerne har nået en størrelse på mm. Du skal samtidigt frtsætte med FSH. Tredje kntrl Når vi har nk ægblærer med størrelsen mm, planlægger vi ægudtagningen g tidspunktet fr den ægløsende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrgram. Vi fretager ægudtagningen timer efter, du har taget Ovitrelle. Det er i gennemsnit 15 dage efter starten af menstruatinen. Ægudtagning Læs venligst på side 10 under ægudtagning g frem. Dette er ens fr alle behandlinger. 11. Lavstimulatin Ved denne behandling mdnes kun ganske få æg, g metden er derfr ftest kun egnet fr unge kvinder i IVF behandling. Behandlingen anvendes gså til kvinder, der har plevet svær verstimulatin efter et tidligere behandlingsfrløb. Behandlingen Vi giver en mild hrmnstimulatin med klmifen eller tamxifen tabletter. Du skal tage 1-3 tabletter m dagen på 3-7 dagen i din cyklus. Fra dag 8 i din cyklus skal du tage en indsprøjtning med FSH dagligt. Præparatet får ægblærerne til at vkse. Behandlingen

14 14 mdner et til fem æg. Vi bruger en ultralydsundersøgelse af ægblærerne til at vise s, hvrnår det er det rette tidspunkt at tage æggene ud. Når ægblærerne er vkset til 18 mm i diameter, skal du tage Ovitrelle, sm fremkalder ægløsning. 34 timer senere tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratinen. Vi befrugter æggene i labratriet. T dage senere lægges æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transferingen. Sådan gør du dag fr dag En af de første dage i din menstruatinscyklus, ringer du til fertilitetsklinikken g bestiller tid til en skanning. Skanningen skal finde sted på 11. cyklusdag. Vres telefnnummer er På dag 3-7 i din cyklus tager du 1-3 klmifen/tamxifen tabletter m dagen. På dag 8-10 i din cyklus, skal du tage én indsprøjtning af præparatet FSH. På din 11. cyklusdag møder du på fertilitetsklinikken til den aftalte tid. Her skal du skannes. Vi aftaler et tidspunkt fr en indsprøjtning med præparatet Ovitrelle. Indsprøjtningen vil sætte din ægløsning i gang. 34 timer efter du har taget Ovitrelle, tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratinen. Vi befrugter æggene i vres labratrium, g t dage senere kan vi lægge de pæneste æg tilbage i livmderen. Ægudtagning Læs venligst på side 10 under ægudtagning g frem. Dette er ens fr alle behandlinger. 12. Crash Crash behandling kan pdeles i fire faser: 1. Injektin Cetrtide 3 mg på ca. 7. dagen fra frventet næste menstruatin. 2. Stimulatin (FSH) med Puregn, Gnal F eller Menpur. På 2. til 3. cyklusdag i ca dage. Frhindring af ægløsning med Orgalutran 0,25 milligram, en gang dagligt fra 7. dagen i 3-8 dage. 3. Labratriefasen med aspiratin, befrugtning in vitr g transferering. T dage. 4. Efterbehandling med Prgestan i 14 dage. Herefter graviditetstest. Vi giver én injektin Cetrtide 3 mg 7 dage før frventet menstruatin. Dette medfører en hurtigere menstruatin, g hermed kan vi hurtigere starte behandlingen med det frmål at få bedre kvalitet g flere æg ud ved ægudtagningen. Vi benytter hrmnet FSH (fllikel stimulerende hrmn), sm får ægblærerne til at vkse. Vi starter frløbet på anden dagen i din cyklus. Når ægblærerne har pnået en størrelse på cirka millimeter (6. dagen), skal du i tillæg tage Orgalutran, sm frhindrer ægløsning. Først når et passende antal ægblærer har nået en størrelse på mm, fremkalder vi mdning af æggene med det almindelige graviditetshrmn hcg - Ovitrelle. Efter timer tømmer vi ægblærerne fr æg. Det kaldes gså fr aspiratin. Vi befrugter æggene i labratriet. 2 til 5 dage senere lægger vi de 2-3 fltteste æg tilbage i livmderen. Det kaldes fr transferingen.

15 15 De næste 14 dage skal du tage tilskud med hrmnet prgestern, sm stabiliserer slimhinden i livmderen, så de befrugtede æg kan sætte sig fast. På 14. dagen får du taget en graviditetstest. Sådan kmmer I i gang Én af de første dage i din menstruatinscyklus ringer du til klinikken g bestiller tid til første kntrl. Første kntrl skal finde sted på dag 19 til 23 i din cyklus. Vres telefnnummer er: Første kntrl På 7 dagen før din frventede næste menstruatin fretager vi en ultralydsskanning, g hvis alt er i rden, får du en indsprøjtning med 3 mg Cetrtide. I skal gså tale med sygeplejersken, sm frtæller m behandlingen i detaljer. Sammen med sygeplejersken laver I aftaler m f.eks. nedfrysning af befrugtede æg, her vil I få udleveret de frskellige frmularer, sm vi beder jer læse gdt igennem g medbringe i underskrevet stand ved næste knsultatin. Hvis I br i Danmark får I al medicin, alle sprøjter g alle kanyler udleveret af s. Vi fører et mhyggeligt medicinregnskab, g I vil senere mdtage en regning på medicinen direkte fra apteket. Hvis I br i udlandet skal medicinen betales kntakt ved udlevering i klinikken. Bemærk gså at I sm udgangspunkt selv skal tage medicinen. De fleste kan efter en instruktin fra sygeplejersken selv indsprøjte medicinen. Hvis I ønsker det, kan I få yderligere hjælp på klinikken. Menstruatinen Menstruatinen skal kmme 1-5 dage efter indsprøjtningen med Cetrtide. Hvis du ikke får menstruatin inden 5 dage, skal du kntakte klinikken med henblik på en ny skanning g gentagelse af Cetrtide. Får du menstruatin indenfr 1-5 dage, skal du gså kntakte klinikken. Anden kntrl På dag 6 til cyklus fretager vi igen en ultralydsskanning. Vi måler livmderslimhindens tykkelse, antallet af æg blærer g deres størrelse. Når æg blærerne er vkset til millimeter i diameter, skal du have indsprøjtninger med Orgalutran. Tredje kntrl Når der er et passende antal ægblærer med en størrelse på millimeter, planlægger vi ægudtagningen g tidspunktet fr den ægløsnende sprøjte. Vi anvender præparatet Ovitrelle 250 mikrg timer efter du har taget Ovitrelle, tager vi æggene ud. Det er i gennemsnit dage efter starten på menstruatinen. Ægudtagning Her kan du læse m ægudtagningen på side 10 i denne mappe g frem, da dette fregår ens fr alle behandlingerne.

16 Behandling med ptøede æg Inden starten på behandlingen, bør I kmme til en samtale med lægen g planlægge plægningen af de ptøede æg. I enkelte tilfælde gives en let hrmnstimulatin i frm af tabletbehandling. Her stimulerer vi livmderens slimhinde med hrmner. Vi ptør de frsne, befrugtede æg g plægger højst 3 ptøede æg ind i livmderen. I skal være pmærksmme på: At vi ifølge lven skal vi destruere de frsne æg efter 5 år. At vi kun ptør de frsne æg, hvis I har givet en skriftlig tilladelse. At cirka 40 prcent af de frsne æg ikke verlever ptøningen. Sådan gør du dag fr dag Du ringer til klinikken bestiller tid til skanning. Skanningen skal finde sted på 3.dag i din cyklus. Du tager Estrfem 2 mg, 2 tablet m dagen (64 mg) efter et skema, g så stiger det efter rdinatin fra lægen. Vi skanner livmderslimhinden ved start g efter 12 dages medicinsk behandling. Når den er klar, planlægger vi ægplægningen g yderligere medicinsk behandling. Efter plægningen skal du frtsætte med Estrfem g Prgestan, hvis du er startet på dette. 14 dage efter plægningen skal du tage en graviditetstest på klinikken. Hvis testen er psitiv, er det vigtigt, at du husker at frtsætte med Estrfem g Prgestan til 10. til 11. graviditetsuge. På unge kvinder anvender vi deres egen cyklus g skanner på 12 dagen. Når kvinden får ægløsning plægger vi æggene uden yderligere medicin 3 dage senere. 14. Assited hatching Assisted hatching er en teknlgi, der hjælper ægget med at sætte sig fast i livmderen. Assisted hatching vil sige hjælp til klækning af ægget. Klækning af ægget er nødvendigt fr, at det befrugtede æg kan sætte sig fast i livmderen g udvikle sig til et fster. Dette sker almindeligvis helt naturligt. Kvindens æg er msluttet af en æggeskal (gså kaldet zna pellucida). Æggeskallen sørger fr, at kun en sædcelle kan kmme ind til ægget g befrugte det. Når ægget er blevet befrugtet, blkerer æggeskallen fr, at flere sædceller kan trænge ind. Herefter hlder æggeskallen sammen på cellerne i ægget. Cellerne i det befrugtede æg begynder at dele sig, først til en 2 cellet g så til en 4 cellet g så videre. Under udviklingen af det tidlige fster fra 1 cellet til flercellet hærdes æggeskallen. Det er helt nrmalt g har netp til hensigt at hlde sammen på æggets celler. Når vi tager æggene ud af deres naturlige mgivelser, sm det sker ved reagensglasbehandling g mikrinseminatin, menes det, at æggeskallen hurtigere bliver hård end ved nrmal befrugtning. Især mener man, at kvinder ver 37 år har en tendens til at prducere æg med en hårdere æggeskal. Den hårdere æggeskal kan frhindre ægget i at klække, dvs. at kmme ud af skallen g sætte sig fast i livmderen. Denne klækning er en nødvendig frudsætning fr graviditet. Derfr ved vi gså, at høj alder hs kvinden kan betyde, at ægget får prblemer med at

17 17 sætte sig fast i livmderen. Det menes, at hårde æggeskaller er en væsentlig årsag til, at mange ældre kvinder ikke har så let ved at blive gravide. Frskellige studier fretaget med assisted hatching har berettet m frbedrede resultater især blandt kvinder ver 37 år. Andre ffentliggjrte studier beretter ikke m bedre resultater fr den almindelige IVF eller ICSI patient. Hs Cpenhagen Fertility Center tilbyder vi ikke umiddelbart laser hatching til den almindelige patient. I få tilfælde hvr kvinden har gennemgået gentagne resultatløse behandlinger, g/eller hvr kvinden er ver 37 år, kan vi tilbyde laser hatching. Vi anbefaler, at ptøede æg behandles med assisted haching, idet det er vres erfaring, at disse æg har sværere ved at sætte sig fast i livmderen efter ptøning. Vi fretager altid et lægeligt skøn g vurderer chancerne fr et bedre resultat, inden vi freslår laser hatching. 15. Ægdnatin Vi tilbyder ægdnatin til barnløse par, hvr kvinden ikke har æggestkke, eller hvr æggestkkene ikke fungerer nrmalt. Fr de kvinder er den eneste mulighed fr at blive gravide at mdtage dnerede ubefrugtede æg. Betingelserne fr at afgive æg er: At den kvinde, der afgiver æg, skal være under 35 år. At den kvinde, der afgiver æg, ikke må have arvelige sygdmme i familien. At den kvinde, der afgiver æg, testes fr HIV g hepatitis B g C g Syfilis. I frbindelse med IVF kan I gså verveje, m I annymt vil give et mindre antal ubefrugtede æg til en anden barnløs kvinde. I skal plyses m knsekvenserne af jeres ægdnatin g give et skriftligt samtykke. I er annyme g kan heller ikke få plyst mdtagerens eller barnets identitet. Hvilke kvinder kan hjælpes med ægdnatin Kvinder, der er gået i fr tidlig vergangsalder. Fr ngle kvinder kan det ske allerede i års alderen. Kvinder, der ikke kan få børn på grund af genetiske årsager f.eks. kvinder uden anlæg til æg. Kvinder, der har fået fjernet æggestkkene ved en peratin fr infektin, endmetrise eller cancer. Kvinder, der gentagne gange ikke har reageret på stimulatinsbehandling ved IVF. Kvinder, der danner abnrme æg

18 18 Kvinden, der skal mdtage æg, må højst være 45 år. Mandens sæd skal være egnet til befrugtning af de dnerede æg, da sæden ikke må kmme fra en dnr. Når I ved en samtale med s har besluttet, at ægdnatin er den rette behandling fr jer, bliver I sat på en venteliste. Ventelistens længde er afhængig af, hvr mange par der kan/vil dnere æg. Ventetiden er fr tiden meget lang, g derfr sender vi de fleste af vres patienter til udlandet, hvr ventetiden er meget krtere. Når ventetiden er fr lang, anbefaler vi vres patienter at få æg fra udenlandske klinikker. Vi sender mere end 50 par m året til udenlandske klinikker med gde resultater. I er velkmne til at kmme g høre m dette hs en af vres læger. 16. Mulige bivirkninger Før ægudtagningen kan der være flere grunde til aflysning af behandlingen bland andet hvis: Der udvikles fr få eller slet ingen ægblærer. Det kaldes fr lw respnse. Der udvikles alt fr mange ægblærer. Det kaldes fr verstimulatin. På grund af sygdm. På grund af allergi md behandlingen Efter ægudtagningen er der ligeledes 3 grunde til at stppe behandlingen. Hvis: Der ikke kmmer æg ved ægudtagningen. Ingen af æggene befrugtes. Ingen af de befrugtede æg deler sig Overstimulatin Den væsentligste bivirkning til behandlingen er verstimulatin af æggestkkene. Det betyder, at der udvikles alt fr mange ægblærer. Sandsynligheden fr svær verstimulatin er 0,5 prcent. Overstimulatin ptræder hyppigst 2 til 14 dage efter indgift af Ovitrelle. Symptmerne er mavesmerter g ppustethed, g i værste fald kan det føre til indlæggelse på hspital. Hvis der er risik fr verstimulatin, kan vi enten aflyse behandlingen eller stppe stimulatinen med Gnal F / Puregn g frtsætte nedreguleringen med Synarela / Suprefact. Vi kntrllerer hele tiden det kvindelige kønshrmns niveau. Vi giver Ovitrelle, når niveauet af det kvindelige kønshrmn er faldet igen. Dette kan tage ngle dage. Vi kan gså vælge at tage æggene ud på et tidligere tidspunkt d.v.s. når flliklerne er 14 mm stre. Udvikler tilstanden sig, skal patienten indlægge på sygehus. Blødning Sm regel er der en lille smule blødning eller bldigt udflåd fra skeden efter ægudtagningen. Kraftig blødning under g lige efter ægudtagningen skyldes, at der er stukket hul på et bldkar i skedevæggen. Blødningen stppes af lægen på klinikken g phører efter 5 minutter ved hjælp af en gazetampn. Opstår der kraftig blødning, når I er kmmet hjem, kntakt da venligst klinikken eller

19 19 henvend jer til nærmeste læge eller sygehus. I meget sjældne tilfælde kan blødningen være farlig, g man må indlægge kvinden på sygehus Smerter Du vil fte føle lette smerter i underlivet dagen efter æg udtagningen. Smerterne frsvinder af sig selv i løbet af et par dage. Du må gerne tage Pandil 2 tabletter 4 gange dagligt m nødvendigt. Infektin Det er meget sjældent, at der ptræder infektin på grund af behandlingen. Det kan dreje sig m infektin i én af æggestkkene eller infektin i en bldansamling i skedevæggen. Symptmerne er typisk feber g ømhed eller smerter. Graviditet uden fr livmderen Graviditet udenfr livmderen skyldes, at det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen. Sandsynligheden fr graviditet udenfr livmderen er 3 prcent. Graviditet udenfr livmderen er en alvrlig tilstand, sm medfører, at du vil skulle indlægges på hspital. I værste fald skal du pereres. I tilfælde af en graviditet udenfr livmderen vil æggelederen fte blive fjernet. Allergiske reaktiner Enkelte patienter kan udvikle allergiske reaktiner på medicinen men sjældent i så svær grad, at behandlingen må phøre. Flerfldsgraviditeter Når der plægges mere end et æg ved ægplæningen, er der en en risik fr tvillinge graviditeter, ligesm risiken fr trillingegraviditeter kan ses ved de sjældne tilfælde, hvr vi tilbagelægger 3 æg. Det er derfr vigtigt, at parret frstår denne risik g er nøje infrmeret m dette. Flerfldsgraviditeter kan være en risik fr både børnene g kvinden. Hvad gør du ved mistanke m bivirkninger. Du ringer til vres vagttelefn sm altid er åben, telefn eller direkte til Svend Lindenberg på Medicin Regler fr tilskud til medicin Det ffentlige giver først tilskud, efter man selv har købt medicin fr krner. Herefter er medicinen inden fr et års frbrug gratis fr patienten. Det skal dg bemærkes at kvinder der er medlem af Danmark kan få medicinen refunderet her. Medicinens virkninger. Nedregulering Virkning: Frhindrer ægløsning ved at hæmme udskillelsen af det luteiniserende hrmn (LH) fra hypfysen. Gives sm indsprøjtning i underhuden på maveskindet. 0,25 milligram = en ampul. Bivirkninger: Lkal irritatin dér hvr du er blevet stukket. Det er almindeligt g ganske harmløst. Pris: Cirka 400 krner fr ét hætteglas g cirka krner fr syv hætteglas med tørstf + pulver á 0,25 milligram. Virkning: Frhindrer ægløsning ved at hæmme udskillelsen af det luteiniserende hrmn (LH) fra hypfysen. Gives sm indsprøjtning i underhuden på maveskindet. 0,25 milligram = 0,5 milliliter eller sm nasal spray.

20 20 Bivirkninger: Lkal irritatin dér, hvr du er blevet stukket eller i næsen. Det er almindeligt g ganske harmløst., der kan kmme enkelte svedeture eller hvedpine. Stimulatin Virkning: Stimulerer æggestkkene g medfører, at de største ægblærer vkser videre. Gives sm indsprøjtning i underhuden i maveskindet. Dseringen varierer. Bivirkninger: Lkal ømhed dér, hvr du er blevet stukket. Kan medføre verstimulatin. Ægudtagning Virkning: Let smertestillende, gives sm tabletter 1 gram = 2 tabletter højest 4 gange m dagen. Anvendes sm præmedicinering før ægudtagning. Om mrgenen før ægudtagningen kan du evt.tage 1 gram Pandil = 2 tabletter. Bivirkninger: Sjældne. Rapifen Virkning: Mrfinlignende præparat, sm virker stærkt smertestillende. I frbindelse med ægudtagningen gives 50 mg = en milliliter Rapifen sm indvendig indsprøjtning. Bivirkninger: Især kvalme g træthed.du må ikke kører bil eller færdes i trafikken alene. Efterbehandling med prgestern Virkning: Stabiliserer slimhinden i livmderen g skaber derved ptimale betingelser fr, at de befrugtede æg kan vkse fast. Bivirkninger: Let kvalme, ppustethed, brystspænding. Behandling med ptøede, befrugtede æg Virkning: Stimulerer væksten af slimhinden i livmderen, gives sm tabletter. Bivirkninger: Let kvalme, brystspænding g humørsvingninger.

21 Priser g ydelser Alle priser er i danske krner. Alle priser er i danske krner g er ekskl. medicin. IVF-behandling (Inkluderer alle knsultatiner, graviditetstest g ultralydsundersøgelse i 7. graviditetsuge) Lav stimulatin Kr Kr Kntrakt på 3 standard IVF-behandlinger Kr (Tilbuddet gælder 3 gennemførte behandlinger, dvs. behandlinger med ægudtagning uanset udfaldherefter ; kntrakten phører ved fødsel af et levedygtigt barn.) Bldprøver fr HIV, Hepatitis B g C Afbrudt IVF-behandling d.v.s. inden ægudtagning Kr Kr (dvs. afbrudt behandling inden ægudtagning) (afbrudt behandling efter ægudtagning) Kr Tillægsydelser i frbindelse med IVF: Micrinseminatin (ICSI) Aspiratin af sædceller fra testiklen (TESA) Assisted Laser Hatching Anvendelse af dnrsæd Nedfrysning g pbevaring af sæd pr. år Nedfrysning af befrugtede æg Oplægning af ptøede, befrugtede æg Kr Kr Kr Kr. 900 Kr Kr Kr Behandling med dnræg (ægdnatin) Kr

22 22 Inseminatinsbehandling (inkluderer graviditetstest g ultralydscanning i 7.graviditetsuge) Inseminatin med partners sæd (IUIH) pr. dag uden henvisning Inseminatin med dnr sæd (IUID) pr. dag uden henvisning Inseminatin med partners sæd (IUIH) pr. dag med henvisning Inseminatin med dnr sæd (IUID) pr. dag med henvisning Kr Kr Kr. 0 Kr Undersøgelse fr barnløshed Vandscanning (HSU) Sædanalyse Hrmnanalyse - pr. stk. Prænatal diagnstik Mderkage- eller fstervandsprøve Graviditetsskanning 1. trimester Nakkefldsskanning Graviditetsskanning 2. trimester Kr Kr. 900 Kr. 200 Kr Kr Kr Kr Hvis man ikke har henvisning på begge ved inseminatin med mandens sæd anses det sm m man ikke har henvisning med g får regning med sm sådan. NB! Vi gør pmærksm på, at ngle par kan få venstående ydelser i det ffentlige sygehusvæsen. Det påhviler parret selv at undersøge dette da klinikken har verenskmst med Sygesikringen Der tages frbehld fr trykfejl g ændringer i priserne.

23 Bldprøver I henhld til gældende lvgivning m kunstig befrugtning skal alle patienter, der behandles i en fertilitetsklinik have fretaget følgende prøver før behandlingen starter fra egen læge eller speciallæge: Celleprøve fra livmderhalsen, der ikke er mere end 1 år gammel på henvisningstidspunktet, g skal gentages hvert 3 år. Bldprøver fr følgende sygdmme: Hepatitis B g C, d.v.s. følgende bldprøver: HbsAg, Anti-HBc, samt anti HCV fra både kvinden g hendes partner. HIV prøver d.v.s. følgende: anti-hiv 1+2. I kan medbringe denne seddel til jeres læge, hvis I ikke allerede har fået taget prøverne. Lægen kan så indsende svarene samlet hertil, eller I kan tage dem med, når I kmmer. Det skal klart fremgå af prøvesedlerne, hvilke labratrie der har udført prøverne jf. EU vævedirektiv gældende fra 1. April Fra 1. april 2007 vil det ikke være muligt i Danmark at udføre ngen frm fr barnløshedsbehandling uden disse prøver. Med venlig hilsen Svend Lindenberg Prfessr Dr. med.

24 Resultater Vres resultater fra de sidste 5000 behandlinger er: Resultater af gravide efter start frdelt på aldersklasser: Alder ved start af behandlingen < 30 år år år > 40 år % gravide af startet behandlinger 33 % 32 % 30% 20 %

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation 1 In Vitr Fertilisatin - IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER Cpy right SL-Design 2 Cpenhagen Fertility Center ledes af Prfessr emer. Dr. med Svend Lindenberg, en af pinererne inden fr den nyere

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation 1 In Vitr Fertilisatin - IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER Cpyright SL-Design 2 Cpenhagen Fertility Center ledes af prfessr dr. med Svend Lindenberg, en af pinererne inden fr den nyere g

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd Patient infrmatin Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 1 Patient infrmatin Nrdica Fertilitetsklinik E-mail: cpenhagen@nrdica.rg Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 2 Inseminatin med dnr

Læs mere

Patientinformation. IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER

Patientinformation. IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER Patientinfrmatin IVF/ICSI behandling COPENHAGEN FERTILITY CENTER 1 Patientinfrmatin 2 Cpenhagen Fertility Center ledes af prfessr dr. med Svend Lindenberg, en af pinererne inden fr den nyere g avancerede

Læs mere

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1 Patient information In Vitro Fertilisation - IVF behandling 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org In Vitro

Læs mere

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1 Patient information Ægdonation - I udlandet 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org Ægdonation - I udlandet

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Patient information Insemination med partners sæd - IUIH 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik E-mail: copenhagen@nordica.org Insemination med partners sæd - IUIH 2 Insemination Insemination

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandlung Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver sædcellerne sprøjtet direkte ind i livmoderen. Derfor er vejen ud i æggelederen kortere, og

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende anonym donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand kan også vælge denne

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus Side 1 af 5 Velkommen til Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus. Indholdsfortegnelse: Om Fertilitetsklinikken Henvisning til klinikken Gentagne aborter Inseminationsbehandling Ventetid til inseminationsbehandling

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2015.

Fertilitetsinstruks, 2015. Fertilitetsinstruks, 2015. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af insemination samt fertilitetsfremmende operationer, vandskanning og HSU, samt

Læs mere

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor?

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? 1 Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? Her kan du læse mere om det at blive ægdonor på Copenhagen Fertility Center 2 Danske regler om donation af ubefrugtede æg:

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2013.

Fertilitetsinstruks, 2013. Fertilitetsinstruks, 2013. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af IVF- og IVF/ICSI behandling i samarbejde med Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus,

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Interview med Kristine. J: 00:00: Hvor gammel er du? K: 25. J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer. J: Hvor er du opvokset henne?

Interview med Kristine. J: 00:00: Hvor gammel er du? K: 25. J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer. J: Hvor er du opvokset henne? Interview med Kristine J: 00:00: Hvr gammel er du? K: 25 J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer J: Hvr er du pvkset henne? K: I slagelse J: Hvilket pstnummer br du i? K: 2000 J: Er du rgandner?

Læs mere

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd foregår på samme måde som med partners sæd, blot anvendes optøet donorsæd. Behandlingen anvendes til par, hvor manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Eft at have undsøgt dig/j

Læs mere

Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat

Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat Om at få respiratr g leve med den i hverdagen revideret 020911 RehabiliteringCenter fr Muskelsvind (RCfM) RCfM har til pgave at rådgive såvel mennesker med muskelsvind

Læs mere

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Information om IVF Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Side 1 Information om IVF Velkommen til Vitanova og tak for din henvendelse. Med denne information håber vi, at

Læs mere

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik.

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik. Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik Omhandler In Vitro Fertilisering (IVF) Mikroinsemination (ICSI)

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Mig og min ADHD -profil:

Mig og min ADHD -profil: Mig g min ADHD -prfil: - et hjælperedskab til dig, sm kan have svært ved at beskrive dine vanskeligheder g hvad ADHD gør ved lige netp dit liv. Denne skabeln kan du bruge, hvis du ligesm mange andre med

Læs mere

Virksomhedsoplysninger

Virksomhedsoplysninger Alt det inf du behøver... Frretningsbetingelser & persndataplitik Virksmhedsplysninger Den-design A/S (datterselskab af HFP) CVR NR.: 17023292 Adresse: Hestehaven 16, 8721 Daugaard, DK Mail: Michela@den-design.dk

Læs mere

Tjekliste Medfødt immundefekt

Tjekliste Medfødt immundefekt Tjekliste Medfødt immundefekt Familien g barnet Daginstitutin g skle Pasningstilbud med få børn Frældrene hlder barnet hjemme pga. infektinsrisik. Kmpensatin fr tabt arbejdsfrtjeneste Pædaggiske støttefranstaltninger,

Læs mere

Bilag 5: Medicinsk behandlingsprogram for diskusprolaps, isolerede lændesmerter og spinalstenose.

Bilag 5: Medicinsk behandlingsprogram for diskusprolaps, isolerede lændesmerter og spinalstenose. Side 1 Bilag 5: Medicinsk behandlingsprgram fr diskusprlaps, islerede lændesmerter g spinalstense. 01.09.2013 Bilag til kntrakt mellem Danske Reginer g leverandører der udfører behandlinger under udvidet

Læs mere

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Speciallæge Peter Lundström, Fertilitetsklinikken IVF Centrumgaden 24, 2. sal, 2750 Ballerup Tlf. 44 60 90 20, ivf@lundstrom.dk,

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge April 2015 Om vejledningen: Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning på grund af uønsket

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk Januar 2014 Anders Nyboe Andersen

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i

Læs mere

Tjekliste Ehlers-Danlos syndrom

Tjekliste Ehlers-Danlos syndrom Tjekliste Ehlers-Danls syndrm Familien, barnet g den unge Nødvendige hensyn Støtte g rådgivning vedrørende persnlige eller praktiske prblemer Hensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen i institutin g

Læs mere

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling)

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning på grund af uønsket barnløshed. Det er hensigten at give en vejledning

Læs mere

Reagensglasbehandling

Reagensglasbehandling I har fået tilbudt IVF-behandling på grund af ufrivillig barnløshed. IVF står for In Vitro Fertilisation, der på dansk kaldes ægtransplantation. Behandlingen bliver oftest kaldt reagensglasbehandling eller

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til alle, der ønsker denne behandling.

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG KÆRBO Sundheds- g Omsrgsfrvaltningen Brugerundersøgelse : Plejeblig 1 Brugerundersøgelse Plejeblig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinin P/S g Afdeling fr Data g Analyse,

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S - En fertilitetsklinik uden ventetid. Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

Behandling af barnløse

Behandling af barnløse Behandling af barnløse Hvidovre Hospital Fertilitetsklinikken, Afsnit 455 Indhold 1 Behandling af barnløse... 6 Hvem kan komme i behandling... 6 Hvor stor er chancen for at blive gravid... 6 Overvejelser

Læs mere

skriv disse seks tal omhyggeligt ned

skriv disse seks tal omhyggeligt ned Kære Peter, 3Ør d;3 f/ar: Æ//erede OM.f'å. da:je v;/ d;t /;v ændre 5;3 (t;/ det bedre J) J Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv DENMARK Marcs vn Ring 15 14 3 6 16 19 Kære Peter, skriv

Læs mere

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene og insemination med oprenset sæd i livmoderen

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s - o g E n d o k r i n o l o g i s k K l i n i k R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge November 2014 AL / IVF-behandling/

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ Maigaard FERTILITETSKLIN IK ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til

Læs mere

Programplan - Vejledning

Programplan - Vejledning Prgramplan - Vejledning Januar 2014 Indhld 1. HVAD ER PROGRAMPLAN... 3 2. FORMÅL MED PROGRAMPLAN... 3 3. HVEM MODTAGER PROGRAMPLAN... 3 4. UDARBEJDELSE AF PROGRAMPLAN... 3 5. SKABELON... 3 1. Hvad er prgramplan

Læs mere

Bølgeplan - Vejledning

Bølgeplan - Vejledning Bølgeplan - Vejledning Januar 2014 Indhld 1. HVAD ER BØLGEPLAN... 3 2. FORMÅL MED BØLGEPLAN... 3 3. HVEM MODTAGER BØLGEPLAN... 3 4. UDARBEJDELSE AF BØLGEPLAN... 3 5. SKABELON... 3 1. Hvad er bølgeplan

Læs mere

Dokumentation: FB dialog om gentest

Dokumentation: FB dialog om gentest Dkumentatin: FB dialg m gentest Fra Twitter til Mette Breinhldts Facebk: Om gentest: Stre mængder usikker inf kan fremme bekymringskultur, g gøre mennesker til patienter, inden de er syge: http://t.c/ippsyrtg

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2008: EKSPERIMENTEL BEHANDLING

ÅRSRAPPORT 2008: EKSPERIMENTEL BEHANDLING ÅRSRAPPORT 2008: EKSPERIMENTEL BEHANDLING 2009 Årspgørelse 2008 I 2003 etableredes rdningen vedrørende eksperimentel behandling, g Sundhedsstyrelsen nedsatte i januar 2003 et rådgivende panel. Det rådgivende

Læs mere

Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken. Livsstilsbesøg

Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken. Livsstilsbesøg Arbejdsredskab til Sundhedsplejersken Livsstilsbesøg Arbejdsskemaet udfyldes i frbindelse med de t livsstilsbesøg g afleveres efterfølgende til sundhedskrdinatr Katrine Crtnum-Fly. Barnets navn: Barnets

Læs mere

Sundhedsstyrelsen indkalder hermed ansøgninger fra private organisationer om tilskud fra puljen Børn som pårørende til psykisk syge og misbrugere

Sundhedsstyrelsen indkalder hermed ansøgninger fra private organisationer om tilskud fra puljen Børn som pårørende til psykisk syge og misbrugere OPSLAG AF SATSPULJE Børn sm pårørende til psykisk syge g misbrugere indkalder hermed ansøgninger fra private rganisatiner m tilskud fra puljen Børn sm pårørende til psykisk syge g misbrugere Under satspuljen

Læs mere

SÅRBEHANDLING MED VACUUMTERAPI (VAC) (Vacuum assisted closure)

SÅRBEHANDLING MED VACUUMTERAPI (VAC) (Vacuum assisted closure) Bispebjerg Hspital SÅRBEHANDLING MED VACUUMTERAPI (VAC) (Vacuum assisted clsure) Udarb. af: Susan Bermark Birgitte Kjær Gdkendt af: Kl.versygeplejerske Susan Bermark Udarb.: 14.5.03 Rev.: 5/08 Frmål At

Læs mere

Effektiv digital selvbetjening

Effektiv digital selvbetjening Udviklingsønsker fr Navne- g adressebeskyttelse 1. Indledning Nedenstående beskriver kmmunale frslag til udviklingstiltag fr eksisterende g nye løsninger inden fr mrådet Navne- g adressebeskyttelse. Frslagene

Læs mere

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune Opsamling på høringssvar i frbindelse med frslaget m at etablere ferieinstitutiner i sklefritidsrdninger i Randers Kmmune 1. Indledning Børn g skleudvalget besluttede på deres møde d. 7. februar 2012,

Læs mere

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Revideret 2014 Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Indledning Peder Lykke Sklen har en sammenhængende trivselsplan, sm løbende gennemarbejdes g revideres, således at den

Læs mere

Den Selvejende Institution Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve

Den Selvejende Institution Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve Den Selvejende Institutin Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve Indhld Velkmst / åbningstider / lukkedage Persnalet på stuerne / kntaktpersn Frældresamtaler Det pædaggiske værdigrundlag Dagsprgram

Læs mere

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2014 (LUP Fødende)

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2014 (LUP Fødende) Ntat Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientplevelser blandt Fødende 204 (LUP Fødende) Sundhedsplanlægning, Patientdialg g Kvalitet Kvalitet Niels Bhrs Vej 0 9220 Aalbrg

Læs mere

Tjekliste Rygmarvsbrok

Tjekliste Rygmarvsbrok Tjekliste Rygmarvsbrk Familien, barnet g den unge Bligændringer g bligskift Hjælp til befrdring Hjælpemidler Fysiterapi Dækning af merudgifter Aflastningsphld Psyklgisk støtte Kmpensatin fr tabt arbejdsfrtjeneste

Læs mere

Reagensglasbehandling (IVF)

Reagensglasbehandling (IVF) Reagensglasbehandling (IVF) Hvornår kan der tilbydes IVF behandling. Når kvinden har lukkede eller beskadigede æggeledere, som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller

Læs mere

Blastocystdyrkning viste fine fremskridt og ikke mindst forbedrede resultater efter brug af nedfrosne embryoner/blastocyster.

Blastocystdyrkning viste fine fremskridt og ikke mindst forbedrede resultater efter brug af nedfrosne embryoner/blastocyster. ÅRSRAPPORT 2015 Forord Hermed foreligger den 11. årsrapport fra Fertilitetsklinikken Dronninglund, Klinik Kvinde-Barn- Urinvejskirurgi. Aalborg Universitetshospital. Klinikken blev oprettet 2004 og påbegyndte

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk November 2016 Anders Nyboe

Læs mere

Argentinsk Tango. Undervisningsplan for 4 gange MW20131118-1

Argentinsk Tango. Undervisningsplan for 4 gange MW20131118-1 Argentinsk Tang Undervisningsplan fr 4 gange Argentinsk Tang Undervisningsplan fr 4 gange Frrd Glæden g lysten til at danse er det vigtigste vi kmmer med, når vi gerne vil lærer at danse. En danseglæde

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresum éet og indlægssedlen

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresum éet og indlægssedlen Bilag III Ændringer til relevante afsnit i prduktresum éet g indlægssedlen Bemærk: Ændringerne til de relevante afsnit i prduktresumeet g indlægssedlen er resultatet af referralprceduren. Prduktinfrmatinen

Læs mere

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som Start ny gruppe PLan Ldsskvvad. Ft: Henrik Weigelt. Du kan skabe gde friluftsplevelser fr børn g unge. Vær med til at starte en ny Blå spejdergruppe i dit lkalmråde. Hvis du synes, at det er fantastisk

Læs mere

Tjekliste Rett syndrom

Tjekliste Rett syndrom Tjekliste Rett syndrm Familien g det lille barn Psyklgisk støtte Rådgivning m mulighed fr lønkmpensatin/tabt arbejdsfrtjeneste Pasning: specialtilbud/fritidstilbud/aflastning Rådgivning m hjælpemidler

Læs mere

Systembeskrivelse KMD Digital Valgliste Version 2.1.0

Systembeskrivelse KMD Digital Valgliste Version 2.1.0 KMD Digital Valgliste Versin 2.1.0 Indhldsfrtegnelse Indhldsfrtegnelse Frrd... 2 1 Applikatinen... 3 1.1 Applikatinens rbusthed... 3 1.2 Ansvar fr afvikling... 3 1.3 Evnen til at håndtere fejl... 4 2 Systemversigt...

Læs mere

Forslag til diskussion

Forslag til diskussion Frslag til diskussin Her bliver der vist ngle frslag til temaer, sm eleverne kan diskutere efter de har set præsentatinen. Disse temaer kan diskuteres i grupper eller i plenum. 1. Præsentatinen kmmer med

Læs mere

Undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed med Jobcenter Esbjergs ydelser og service i 2015

Undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed med Jobcenter Esbjergs ydelser og service i 2015 Undersøgelse af virksmhedernes tilfredshed med Jbcenter Esbjergs ydelser g service i 2015 Esbjerg, marts 2016 Side 1 af 13 1. Indledning Denne virksmhedstilfredshedsundersøgelse er baseret på udsendelse

Læs mere

Behandlingsvejledning

Behandlingsvejledning Behandlingsvejledning In Vitro Fertilisation (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Testikulær sperm ekstraktion (TESE) Cryopræserverede embryoner (FER) DANSK FERTILITETSKLINIK www.danfert.dk Tlf. 38 34 90 30

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2009: EKSPERIMENTEL BEHANDLING

ÅRSRAPPORT 2009: EKSPERIMENTEL BEHANDLING ÅRSRAPPORT 2009: EKSPERIMENTEL BEHANDLING 2010 Årspgørelse 2009 I 2003 etableredes rdningen vedrørende eksperimentel behandling, g Sundhedsstyrelsen nedsatte samtidigt et rådgivende panel. Det rådgivende

Læs mere

Glæden ved at være til meditationsgruppe Level II udvidet program Et åbent hjerte

Glæden ved at være til meditationsgruppe Level II udvidet program Et åbent hjerte Glæden ved at være til meditatinsgruppe Level II udvidet prgram Et åbent hjerte I de kmmende måneder vil vi udfrske meditatin på kærlig-venlighed g medfølelse. Vi vil lære hvrdan vi kan åbne vre hjerter

Læs mere

Information om Feldborg Frie Børneunivers (friskolen)

Information om Feldborg Frie Børneunivers (friskolen) Infrmatin m Feldbrg Frie Børneunivers (frisklen) FOKUS PÅ DEN ENKELTE ELEV Børn er frskellige g kun ved at behandle dem frskelligt, giver vi dem lige muligheder. I Feldbrg Frie Børneunivers sørger vi fr

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Fertilitetsklinikken Trianglen Information om IVF ICSI TESA Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Fakta, spørgsmål og svar om udredningsretten

Fakta, spørgsmål og svar om udredningsretten Reginshuset Vibrg Sundhedsplanlægning Fakta, spørgsmål g svar m udredningsretten Skttenbrg 26 Pstbks 21 DK-8800 Vibrg Tel. +45 7841 0000 kntakt@rm.dk www.rm.dk Flketinget har den 19. december 2012 vedtaget

Læs mere

Varsling af påbud om regulering af støvemission fra håndtering af flis og træpiller på Assens Havn

Varsling af påbud om regulering af støvemission fra håndtering af flis og træpiller på Assens Havn Assens Havn Nrdre Havnevej 12 5610 Assens Att. Ole Knudsen Varsling af påbud m regulering af støvemissin fra håndtering af flis g træpiller på Assens Havn I frhld til støv er det administratinens faglige

Læs mere

Projektbeskrivelse Aktive hurtigere tilbage!

Projektbeskrivelse Aktive hurtigere tilbage! NOTAT juni 2008 Prjektbeskrivelse Aktive hurtigere tilbage! J.nr. 08-70-232 2. kntr/upe,hjh,itc 3. kntr/ath, aj Baggrund g frmål Erfaringerne fra bl.a. indsatsen NY CHANCE.TIL ALLE viser, at en aktiv,

Læs mere

1 Baggrund og sammenfatning

1 Baggrund og sammenfatning Byrådssekretariat Sagsnr. 91362 Brevid. 882362 Ref. NIR Dir. tlf. 46 31 80 09 niclair@rskilde.dk NOTAT: Evaluering af Særligt Tilrettelagt Ungdmsuddannelse (STU) Januar 2010 1 Baggrund g sammenfatning

Læs mere

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet Sådan undgår du, at dit barn bliver mbbet Bliver dit barn mbbet, bør du gribe ind, fr mbning kan give alvrlige ar på sjælden. I denne guide kan du læse en masse gde råd m, hvrdan du sm frælder håndterer

Læs mere

Tjekliste Galaktosæmi

Tjekliste Galaktosæmi Tjekliste Galaktsæmi Familien g barnet Dækning af merudgifter Kmpensatin fr tabt arbejdsfrtjeneste Dækning af udgifter til transprt Dækning af frældrenes udgifter til kst g lgi i frbindelse med hspitalsindlæggelse

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsphld Udveksling til: Kenya Udvekslingsperide: 3. februar 13. april 2013 Navn: Email: Anne Therese Sørensen annetherese86@gmail.cm Tlf. nr. 22914550 Evt. rejsekammerat: Simne, Christina

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Det kan også skyldes

Læs mere

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19.

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19. VELFÆRDSMINISTERIET Vejledning m ansøgning til Særligsc 2009 / 2010 Tips g Lttpuljen til særlige sciale frmål - frivilligt scialt arbejde - 7. 18. 19. 50 Ansøgningsfrist 16. februar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016 Effektevaluering af gruppetilbud g individuel vejledning i Handicap & Scialpsykiatri i Stevns Kmmune Januar 2016 Side 1 af 15 Indhld Hvedresultater... 3 Effektevaluering af kvalitet... 3 Test fr at frskellen

Læs mere

Visitation til og fra Hjemmefødselsordning Sjælland

Visitation til og fra Hjemmefødselsordning Sjælland Niveau: Retningslinjer Hjemmefødsel - en naturlig del af livet Visitatin til g fra Hjemmefødselsrdning Sjælland ID-nr.: R-15 Versin: 1 Standard(er): 2.4.1 g 2.12.1 DDKM 2. vers. Gyldighed: 21.03.14-20.03.17

Læs mere

Dagplejen i Lolland Kommune. Et pædagogisk tilbud til de 0-3 årige

Dagplejen i Lolland Kommune. Et pædagogisk tilbud til de 0-3 årige Dagplejen i Llland Kmmune Et pædaggisk tilbud til de 0-3 årige Velkmmen Vi vil gerne byde jer velkmmen i s dagpleje. Vi glæder s til at lære jeres barn at kende g til det kmmende samarbejde med jer frældre.

Læs mere

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet OPSAMLING PÅ EKSTERN MINIRESEARCH SAMMENDRAG INDHOLD Alle de adspurgte brgere tager udgangspunkt i eget mråde g understreger aktuelle lkale emner er vigtige, hvis de skal invlvere sig i nærdemkratiet.

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv har været igennem utallige inseminations-

Læs mere

Folkeskolereform. Kære forældre

Folkeskolereform. Kære forældre Flkesklerefrm Kære frældre Arbejdet med flkesklerefrmen i Nrddjurs Kmmune skrider hastigt frem. Flere arbejdsgrupper har afsluttet deres arbejde g udarbejdet frslag til indhldet i fremtidens flkeskle.

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Personalet Fertilitets - og Reproduktionsmedicinsk klinik August 2017 Om vejledningen: Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning

Læs mere

Spammærkning. 2. Udgave september 2007. UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889

Spammærkning. 2. Udgave september 2007. UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889 Spammærkning 2. Udgave september 2007 UNI C SkleKm Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889 SkleKm - Spammærkning Spammærkningen af internetpst på SkleKm Af Ole Nmann Thmsen UNI-C, ansvarlig fr internetmail

Læs mere

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Ægdonation information Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Om ægdonorer... 3 Kompensation

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus Srg- g kriseplan Retningslinjer ved srg g krise I Udelivsinstitutinen Terslev Børnehus Terslev Børnehus srg- g kriseplan Denne srgplan er tænkt sm en køreplan, når et barn eller en medarbejder rammes af

Læs mere