Tips. Tricks. i Microsoft Dynamics NAV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tips. Tricks. i Microsoft Dynamics NAV"

Transkript

1 Tips & Tricks i Microsoft Dynamics NAV

2 Velkommen til denne PDF udgave af Tips & Tricks, som er udgivet som en appetitvækker i forbindelse med vores ERFA dage om Dynamics NAV. ERFA dagene afholdes 17. og 18 maj 2017 og alle deltagerne vil få udleveret bogen i fysisk form suppleret med en række yderligere informationer om Dynamics NAV. Bogen er på i alt 266 sider og med praktisk spiralryg, så den er nem at bruge som opslagsværk. Se mere info om ERFA dagene på de næste sider, hvor der også er links til en uddybende beskrivelse af de enkelte seminarer. Vi glæder os til at se dig til ERFA dagene! Michael Skanderby CEO, Skanderby A/S På ERFA dagene er der 6 spor med mere end 90 GRATIS seminarer fordelt over to dage. Og du kan nøjes med at tilmelde dig de seminarer der har din interesse.

3 Seminardage 4 How-to videoer 5 Tips & Tricks i Microsoft Dynamics NAV 6 Skift rollecenter 7 Find varer, der ikke omsættes 9 Find aktive kunder 12 Indret ordrevinduet 14 Find varer på flere måder 17 Indbygget regnefunktion 25 Nem indtastning af datoer 26 Find bilag med Naviger-funktionen 28 Gem dokumentversioner 32 Standardkladder og Gentagelseskladder 37 Salgskoder og Købskoder 45 Bogføringsfejl 53 Genbrug af tekster 72 Lange tekster på varer 82 Lav Ad-hoc rapport 93 Flere sprog 99 Hurtige filtre 101 Årsafslutning i Microsoft Dynamics NAV 105 Åbning af et nyt regnskabsår 105 Afslutning af det gamle regnskabsår 110 Nulstilling af resultatopgørelsen og ompostering af resultat 113 Nulstilling af efterposteringer 127 Sådan finder du licensnummer 128 Sådan finder du versionsnummer 130 Filtre i Microsoft Dynamics NAV 132 Genvejstaster i NAV 2013/2013R2/2015/2016/ Genvejstaster i klassisk og rollebaseret klient i NAV Jet Reports Step by Step fra NAV til Excel PowerPivot 138

4 Kom til GRATIS ERFA/Seminardage ved I forbindelse med lanceringen af Microsoft Dynamics NAV 2017 inviterer Skanderby A/S, Dynamics NAV partner, til ERFA/Seminardage den 17. og 18. maj Vi har samlet alle de største samarbejdspartnere til Dynamics NAV. Det giver i alt over 90 GRATIS indlæg fordelt over to dage på Aarhus Hostel, Beringvej 1, 8361 Hasselager. Foruden indlæggene vil de 17 partnere og Skanderby konsulenterne stå til rådighed i pauserne til en mere individuel dialog med netop dig. Læs mere omkring hvert indlæg på vores hjemmeside. Du kan klikke dig direkte ind på det ønskede seminar ved at trykke på det nedenfor. Program Kl. 9:00-9:45 Expense Management, NAV OIOUBL og PEPPOL, Introduktion til Dynamics NAV 2017, EDI NxM, Anlæg, Collection Management Kl. 10:00-10:45 Webintegration mellem Magento og Dynamics NAV, NAV Rapportindbakken, Introduktion til Dynamics NAV 2017, Office 365, Mobil lagerløsning, Document Output Kl. 11:00-11:20 Om Skanderby, NAV 2017 Gruppering af finanskonti, Inspiration til opgradering af Dynamics løsninger, ExpandIT Internetshop, Hosting, Nyt i NAV Vareattributter Kl. 11:35-11:55 Skanderby giver indsigt i Dynamics 365, NAV 2017 SEPA Direct Debit, Anvendelse af nuværende licens når du opgraderer, ExpandIT Mobile Sales, NN Markedsdata, Nyt i NAV 2017 Projektleder ejerskab på sagskortet Tilmelding Kl. 12:30-13:15 Opgradering fra C5 til NAV 2017, Payment Management & Cash Management Extended, NAV 2017 Query, OData og Microsoft Excel, ExpandIT Mobile Service, NN Markedsdata udvidet, Naddon EDI Kl. 13:30-14:15 Opgradering fra C5 til NAV 2017, Document Capture basis, NAV 2017 Variantstyring, SharePoint på Office 365, Lønsystem til NAV LESSOR Payroll og LESSOR-Portalen, Cybersecurity Kl. 14:30-15:15 Webintegration mellem Magento og Dynamics NAV, Document Capture udvidet, Pengestrømsanalyse/ Likviditetsstyring, Jet Reports, Integration til fragtløsning, Værdiskabende rapportering Kl. 15:30-16:15 Tidsregistrering og projektstyring et kig ind i fremtiden, E-handelslogistik, Microsoft Power BI, Jet Reports, All-In-One webplatform, Office 365

5 How-to videoer How-to videoer Har du behov for at lære hvordan du udnytter specifikke funktioner i Microsoft Dynamics NAV? Så er der hjælp at hente i Skanderbys how-to videoer. Vores videovejledninger guider dig igennem en lang række emner, alt lige fra årsafslutning til oprettelse af kreditorer, debitorer, tilbud m.m. Udover de eksisterende videoer, så lægger vi også løbende nye op, så hold dig opdateret hvis du ønsker at lære mere om NAV. Du finder vores how-to videoer på skanderby.dk og nav.dk

6 Tips & Tricks Tips & Tricks i Microsoft Dynamics NAV Med denne lektion vil vi gerne gøre opmærksom på nogle nyttige værktøjer og funktioner i programmet, som kan være med til at lettet det daglige arbejde samt indtastningen i Microsoft Dynamics NAV. Vi har eksempelvis valgt at fremhæve funktioner som visning af vinduer, søgefunktioner, regnefunktioner, arkivering, bogføringsmetoder, brug af tekster, datoindtastning, fejlsøgning m.m. Til lektionen hører testregnskabet CRONUS Danmark A/S, som du kan åbne ved at vælge Microsoft Dynamics NAV > Vælg Firma (eller trykke på Ctrl+O): Klik på CRONUS Danmark A/S og derefter på OK.

7 Skift rollecenter Skift rollecenter Du skal nu skifte rollecenter til at være Ordrebehandler. Klik på menuen Afdelinger > Opsætning > Programopsætning > Rolledefineret klient > Profiler:

8 Skift rollecenter Klik på linjen med Profil-id ORDREBEHANDLER og tryk på Enter (eller tryk på Ctrl+Shift+E) for at åbne profilkortet: Sæt flueben i feltet Standardrollecenter for at markere, at dette skal være din brugers nye rolle. Klik på OK og genstart Dynamics NAV klienten for at ændringerne træder i kraft.

9 Find varer, der ikke omsættes Find varer, der ikke omsættes Ønsker du at finde frem til de varer, der eksempelvis ikke har været omsat inden for en bestemt periode, kan du ved hjælp af nogle få filtre søge disse frem. Felt- og tabelfiltre kan bruges, hvis du i et vindue kun vil have vist bestemte konti, debitorer, kreditorer eller andre poster. Begræns Totaler bruges til at begrænse oplysninger i felter, der viser beløb eller antal. Du angiver et filter ved at definere kriterier for ét eller flere felter i en tabel. Programmet kontrollerer alle poster, og kun de poster, der opfylder dine kriterier, slippes gennem filteret. Hvis der er angivet kriterier for flere felter på én gang, skal posterne opfylde alle kriterierne for at slippe igennem filteret. Åbn vareoversigten ved at klikke på menuen Startside > Varer: Åbn filterruden ved at klikke på knappen Udvid(markeret med en ring i højre side på screenshottet). Sæt filteret Vis Resultater til Salg (antal) er 0: Filteret Salg (antal) vælges til under Alle kolonner: Tryk på Enter for at aktivere filteret.

10 Find varer, der ikke omsættes Nu vises samtlige varer, der ikke har været omsat. Bemærk, hvis du klikker på knappen Skjul i filterruden, viser programmet, at der er sat et filter: For at finde de varer, der ikke har været omsat inden for en bestemt periode sættes endnu et filter. Er filteret Begræns Totaler ikke synligt, kan du tilføje dette. Klik på knappen Varer i Filterruden og vælg Begræns Totaler (eller tryk på Ctrl+Shift+F3): Tilføj et datofilter for perioden : Tryk på Enter for at aktivere filteret Begræns Totaler.

11 Find varer, der ikke omsættes Du ser nu alle de varer, der ikke er blevet solgt i perioden : Forlad vareoversigten for at fjerne alle filtre.

12 Find aktive kunder Find aktive kunder For at få et billede af hvilke kunder, der er aktive, kan du ved hjælp af nogle få filtre søge de kunder frem, du har solgt varer til inden for en bestemt perioden. Åbn debitoroversigten ved at klikke på menuen Startside > Debitorer: Åbn filterruden ved at klikke på knappen Udvid. Sæt filteret Vis Resultater til Salg (RV) er >0: Filteret Salg (RV) vælges til under Alle kolonner: Tryk på Enter for at aktivere filteret.

13 Find aktive kunder Klik på knappen Debitorer i filterruden og vælg Begræns Totaler (eller tryk på Ctrl+Shift+F3): Tilføj et datofilter for perioden : Tryk på Enter for at aktivere filteret. Du ser nu alle de kunder, der har købt noget i perioden : Tip: På samme måde kan du se inaktive kunder. For at gøre det, skal filteret salg (RV) være 0 i stedet for >0.

14 Indret ordevinduet Indret ordrevinduet For at få et bedre overblik og et minimum antal af indtastninger, kan du indrette dit ordrevindue efter netop dit behov. Klik på menuen Startside > Salgsordrer: Klik på linjen med Salgsordre bilags nr Kan søges frem ved at stille sig i søgefeltet ud for Nummer og taste og så Enter:

15 Tryk derefter på Enter når du står på linjen med Salgsordre bilags nr (eller tryk på Ctrl+Shift+E) for at åbne salgsordren: Indret ordevinduet Fjern de kolonner du ikke har brug for og sørg for at sætte kolonnerne Type, Nummer og Antal forrest. Du kan fjerne kolonner ved at vælge Handlinger > Vælg kolonner på oversigtspanelet Linjer (eller trykke på Alt+F10):

16 Indret ordevinduet Klik på kolonnen Reserveret antal og derefter på knappen Fjern: Klik på knappen OK Du kan fra vinduet Tilpas Linjer tilføje, fjerne og flytte op og ned på kolonner. Markér en kolonne og klik på knappen for at den handling du vil udføre. Tip: Du kan altid gendanne Dynamics NAV s standardindstillinger ved at klikke på knappen Gendan standardindstillinger i vinduet Tilpas Linjer.

17 Find varer på flere måder Find varer på flere måder Når du står på en salgsordrelinje og har indtastet typen Vare, er der flere forskellige måder at søge varen frem på. I feltet Nummer kan du indtaste varenummeret eller hente en vareoversigt, i hvilken du kan anvende søgning, filtrering og sortering for at finde den pågældende vare. Klik på menuen Startside > Salgsordrer og opret en ny salgsordre som vist nedenfor ved at klikke på knappen Ny på båndet (eller tryk på Ctrl+N). Indtast typen Vare. Indtast varenummeret LS-MAN-10 og tryk på Enter: Bemærk, at du kan slette linjen igen ved at trykke på Ctrl+Delete.

18 Find varer på flere måder Søgning I feltet Nummer kan du vælge at klikke på Assist-knappen (eller trykke på F4) for at se vareoversigten: I listen kan du filtrere direkte i varetabellen ved at begynde at skrive i et felt. Når du begynder at skrive i et felt, sætter systemet løbende et filter på det indtastede. Når der er fokus på den udvalgte vare, skal du trykke Enter for at kopiere vareoplysningerne til salgslinjen. I feltet Nummer kan du indtaste begyndelsen af varenummeret og trykke på Enter:

19 Find varer på flere måder Alternativt kan du klikke på feltet Beskrivelse eller tryk på PilNed og PilHøjre til cursoren står i det rigtige felt. Skriv en del af varens navn og tryk på Enter: Programmet viser nu alle varer, hvor varens beskrivelse starter med Bru. Man kan så vælge at tilføje ydereligere tekst til varens navn eller bruge piletasterne, indtil den rigtige vare er fundet.

20 Find varer på flere måder Filtrering Du kan se en mere detaljeret vareoversigt ved at klikke på Avanceret i vareoversigten, som du får frem ved at klikke på Assist-knappen (eller trykke på F4) i feltet Nummer: Alternativt kan du blot klikke på Ctrl+F4:

21 Find varer på flere måder I denne vareoversigt kan du vælge at sætte et filter på feltet Beskrivelse øverst i filterruden: Programmet vil nu søge de varer frem, hvor varens beskrivelse starter med Brugervej. Når varen er fundet i vareoversigten, skal du klikke på linjen med det ønskede varenummer og derefter trykke på Enter for at kopiere nummeret til ordren. Tryk herefter på Enter for at hente vareoplysningerne til ordren. Alternativt kan du åbne filterruden ved at klikke på knappen Udvid og indtaste nedenstående filter i Vis resultater:

22 Find varer på flere måder gør, at programmet ser bort fra anvendelsen af store og små bogstaver. Programmet vil nu søge de varer frem, hvor det, der er anført mellem stjernerne indgår i varens beskrivelse:

23 Find varer på flere måder Sortering Man kan også vælge at få vareoversigten sorteret i en bestemt rækkefølge. Klik på den kolonne som man gerne vil have skal være sorteringsnøglen. I dette eksempel er det kolonneoverskriften Beskrivelse, der er sorteringsnøglen. Dette indikeres af den lille grå pil:

24 Find varer på flere måder Ønsker man at sortere faldende så klikker man på kolonneoverskriften Beskrivelse endnu en gang og der sorteres nu faldende:

25 Indbygget regnefunktion Nogle gange har du brug for at foretage en mindre beregning, før du kan indsætte en værdi i et felt. Med Microsoft Dynamics NAV kan du indtaste et udtryk og beregne værdien direkte i mange af programmets felter. Du kan bruge regnefunktionen i alle talfelter. På eksempelvis tilbud, ordre og finanskladde kan du regne uden at forlade vinduet. Du kan bruge de fire regnearter: + (addition) - (subtraktion) * (multiplikation) / (division) Indbygget regnefunktion Klik på menuen Startside > Salgskladder. Klik på linjen med salgskladde STANDARD og derefter på knappen Rediger kladde på båndet (eller tryk på Enter) og indsæt kontonr. 8210: I ovenstående eksempel kender du kun prisen ekskl. moms, hvorfor du ganger beløbet med 1,25 for at få tillagt momsen. Tryk på Enter, og værdien bliver automatisk beregnet og resultatet indsat i feltet (541,25). Tegnene kan kombineres, men du kan ikke bruge parenteser, så du skal være opmærksom på, hvordan du angiver beregningen. Multiplikation og division foretages før addition og subtraktion. Du kan også udføre flere beregninger i samme felt.

26 Nem indtastning af datoer Nem indtastning af datoer I Microsoft Dynamics NAV skal du angive datoer mange forskellige steder. Måden, du angiver datoer på, afhænger af de indstillinger, der er markeret i vinduet Internationale og sproglige indstillinger i Windows Kontrolpanel. Du kan angive datoer med eller uden separatorer. I et datofelt kan du indtaste to, fire, seks eller otte cifre. Klik på menuen Startside > Salgskladder. Klik på linjen med salgskladde STANDARD og derefter på knappen Rediger kladde på båndet (eller tryk på Enter) og prøv at indsætte datoer ud fra nedenstående eksempler: Hvis du indtaster to cifre, opfatter programmet det som dagen og indsætter selv måneden og året ud fra arbejdsdatoen. Hvis du indtaster fire cifre, opfatter programmet det som dagen og måneden og indsætter selv året ud fra arbejdsdatoen. Hvis datoen er i perioden og , kan du nøjes med to cifre for året, ellers skal året angives med fire cifre. Du kan selv bestemme dette datointerval. Det gør du ved at tilpasse indstillingen for datoformat under fanen Dato i vinduet Internationale og sproglige indstillinger i Kontrolpanel. Du kan også indtaste datoen som en ugedag efterfulgt af ugenummeret og evt. året: Ma51 betyder mandag i uge 51 Ma5115 betyder mandag i uge 51 i år 2015 Du kan også bruge ugedagsforkortelserne for den aktuelle uge: Ma for mandag Ti for tirsdag On for onsdag mv.

27 Nem indtastning af datoer I stedet for en bestemt dato kan du indtaste èn af to koder: D betyder, at Dags dato indsættes automatisk (computerens systemdato) A betyder, at Arbejdsdato indsættes automatisk. Vælg Microsoft Dynamics NAV > Angiv Arbejdsdato på båndet for at angive arbejdsdatoen. Hvis du ikke selv angiver en arbejdsdato, bliver systemdatoen automatisk brugt som arbejdsdatoen. Det er en fordel at anvende en arbejdsdato, hvis du har mange transaktioner at udføre på en dato, der ikke er dags dato.

28 Find bilag med Naviger-funktionen Find bilag med Naviger-funktionen I Microsoft Dynamics NAV har du mulighed for at navigere dig frem til et bestemt bilag. Du kan vælge funktionen i vinduer med poster og vinduer, der indeholder bogførte leverancer og modtagelser. Du kan eksempelvis bruge den til at finde en bestemt bogført faktura. Klik på menuen Startside > Debitorer for at åbne debitoroversigten:

29 Find bilag med Naviger-funktionen Klik på linjen med kunde Kontorcentralen A/S og derefter på knappen Poster på båndet (eller tryk på Ctrl+F7) for at se debitorposterne: Klik på linjen med den bogførte faktura og efterfølgende på knappen Naviger på båndet.

30 Find bilag med Naviger-funktionen Klik på linjen Bogført Salgsfaktura: Klik på knappen Vis relaterede poster på båndet.

31 Nu ser du det det bogførte bilag: Find bilag med Naviger-funktionen

32 Gem dokumentversioner Gem dokumentversioner Det kan være nyttigt at gemme en kopi af eksempelvis et tilbud eller en ordre, før man foretager en ændring i dokumentet. I arkivet har man mulighed for at se alle de gemte versioner af dokumentet. Klik på menuen Startside > Salgsordrer og derefter på knappen Ny på båndet. Indtast en salgsordre som vist herunder: Svar Ja til evt. beholdningsadvarsler. Vælg Arkivér dokument på båndet.

33 Gem dokumentversioner Klik på knappen Ja. Klik på knappen OK.

34 Gem dokumentversioner Du kan se tidligere dokumentversioner ved at klikke på tallet ud for feltet Antal arkiverede versioner i salgsordrehovedet:

35 Gem dokumentversioner I vinduet Salgsoversigtsarkiv skal du klikke på linjen med det relevante versionsnummer. Vælg herefter fanebladet Naviger > Kort (eller tryk på Shift+F7) for at åbne den pågældende version af salgsordren:

36 Gem dokumentversioner Herved åbnes versionen i salgsordrearkivet: Ønsker du at gendanne det arkiverede dokument, kan du klikke på knappen Gendan på båndet. Klik på knappen Ja Programmet kvitterer med følgende meddelelse, som du skal klikke OK til:

37 Standardkladder og Gentagelseskladder Standardkladder og Gentagelseskladder I Microsoft Dynamics NAV bruges Standardkladden som regel til simple, tilbagevendende transaktioner, mens gentagelseskladden bruges til avancerede, tilbagevendende transaktioner. Gentagelseskladden kan være en stor hjælp, når der er mange næsten ens poster, der skal bogføres igen og igen, f.eks. løn, husleje, abonnementer, el, varme osv. I tilknytning til en gentagelseskladdelinje har du også adgang til funktionen fordeling, hvor du kan opsætte regler for fordeling af omkostninger. Bogføring med fordeling Man kan anvende funktionen fordeling til at fordele beløbet i en gentagelseskladdelinje på flere konti og dimensioner samt efter forskellige fordelingsprincipper. I følgende eksempel gennemgås fordeling i forbindelse med bogføring af en allerede bogført saldo på en konto. For at forberede eksemplet skal du oprette en ny finanskonto som vist herunder. Klik på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Kontoplan og vælg Rediger liste på båndet (eller tryk på Ctrl+Shift+K):

38 Standardkladder og Gentagelseskladder Tryk på Ctrl+End for at gå til bunden af listen, opret den nye konto som vist og klik på knappen Indryk kontoplan på båndet. Vær opmærksom på, at felterne Bogføringstype, Virksomhedsbogf.gruppe og Produktbogf. gruppe skal være blanke på den nye konto. Kontoen er nu oprettet og indrykket i kontoplanen:

39 Standardkladder og Gentagelseskladder Fordeling efter saldo Fordelingsprincippet kan bl.a. bruges til fordeling af omkostninger, der allerede er bogført. Blad frem til konto 8120: I dette eksempel skal du fordele den bogførte omkostning til El og varme til afdelingerne Administration (med 15%), Produktion (med 60%) og Salg (med 25%). Klik nu på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Periodiske aktiviteter > Finans > Gentagelseskladder:

40 Standardkladder og Gentagelseskladder Indtast nu en linje som denne i gentagelseskladden (bemærk, at Gentagelsesprincip skal være S Saldo): Det bogførte beløb på kontoen i linjen bliver brugt i bogføringen, således at beløbet bliver fordelt på de konti, der er defineret for linjen i tabellen Fordeling. Saldoen på kontoen bliver på den måde nulstillet. Felterne Bogføringstype, Virksomhedsbogf.gruppe og Produktbogf.gruppe bruges til beregning og afløftning af moms. Da denne bogføring skal fordele et allerede bogført beløb (hvoraf der tidligere er afløftet moms), skal disse tre felter være blanke. Klik på knappen Fordelinger på båndet. I det aktuelle eksempel skal du indtaste 3 fordelingslinjer med angivelse af Andel i pct. (pr. afdeling) som vist herunder:

41 Ved Andel i pct. indsættes procentsatser, som anvendes til beregning af beløbet i fordelingskladdelinjen. Den samlede sum af alle andele skal være 100%. Er kolonnen Afdeling ikke synlig kan denne vælges til ved hjælp af Vælg kolonner Tryk på Esc for at lukke vinduet og gå tilbage til gentagelseskladden. Standardkladder og Gentagelseskladder Klik nu på knappen Bogfør på båndet (eller tryk på F9) for at bogføre gentagelseskladden: Klik på knappen Ja for at bogføre. Programmet fremdaterer bogføringsdatoen i gentagelseskladden efter bogføring:

42 Standardkladder og Gentagelseskladder Klik på knappen Fordelinger på båndet. Fordelingsnøglen bliver stående til næste gang, du skal bogføre fordeling af el og varme: Programmet har udfyldt feltet Beløb med de beløb, som blev bogført ved den seneste bogføring. Luk vinduet ved at trykke Esc.

43 Standardkladder og Gentagelseskladder Klik på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Kontoplan og bladr frem til konto for at se resultatet af bogføringen: Læg mærke til, at konto 8120 El og varme i denne situation er blevet brugt som interimskonto altså som midlertidig opsamlingskonto for omkostninger, der senere skal fordeles efter saldoprincippet. I forbindelse med fordelingen nulstilles kontoen.

44 Standardkladder og Gentagelseskladder På konto 8125 kan du se fordelingen på finansposterne. Vælg Poster (eller tryk på Ctrl+F7): Gentagelseskladden er også meget nyttig til bogføring af faste tilbagevendende transaktioner som f.eks. lønbogføring, som er kendetegnet ved, at den gentages én gang hver måned, og at gentagelsesprincippet kan være faste beløb, mens andre kan være variable.

45 Salgskoder og Købskoder Salgskoder og Købskoder Du kan bruge standardsalgskoder til at oprette salgslinjer, der skal bruges jævnligt. Du kan oprette et ubegrænset antal standardsalgskoder, og hver af dem kan indeholde et ubegrænset antal standardsalgslinjer. Du kan derefter angive, hvilke standardsalgskoder der er gældende for hvilke debitorer. Når du på et senere tidspunkt opretter et salgsdokument (tilbud, ordre, faktura eller kreditnota) for en debitor, som du har tildelt en standardsalgskode, kan du bruge funktionen Hent std.deb.salgskoder til automatisk at indsætte de salgslinjer, som du oprettede for koden. Vinduet Standarddeb.salgskoder indeholder en oversigt over de standardsalgskoder, som er tildelt den aktuelle debitor. Tilsvarende har du mulighed for at oprette og knytte Standardkøbskoder til en kreditor og efterfølgende hente disse til et købsdokument. Klik på menuen Startside > Debitorer og derefter på linjen med debitornummer 20000:

46 Salgskoder og Købskoder Vælg fanebladet Naviger > Standarddeb.salgskoder på båndet: For at se, hvad Basiskontorpakken består af, kan du åbne Standardsalgskodekortet. Vælg fanebladet Naviger > Kort (eller tryk på Shift+F7):

47 Tryk på Esc for at lukke vinduet. Salgskoder og Købskoder

48 Salgskoder og Købskoder Klik på menuen Startside > Salgsfakturaer og derefter på knappen Ny på båndet (eller tryk Ctrl+N) for at oprette en ny faktura:

49 Salgskoder og Købskoder Programmet giver en advarsel om, at der er forfaldne beløb på kunden, som du skal tage stilling til. Acceptér dette og opret salgsfakturaen ved at klikke på knappen Ja:

50 Salgskoder og Købskoder Du kan hente Standarddeb.salgskoderne ved at vælge Hent std.deb.salgskoder på båndet:

51 Markér linjen med Basiskontorpakke og klik på knappen OK (eller tryk på Enter): Salgskoder og Købskoder

52 Salgskoder og Købskoder Varelinjerne fra Basiskontorpakken indsættes automatisk, og du mangler blot at indtaste det ønskede antal:

53 Bogføringsfejl Bogføringsfejl Tilbagefør transaktion Med funktionen Tilbagefør transaktion kan du tilbageføre f.eks. en fejlagtig bogføring, du har lavet i en kladde. Der er visse kriterier for hvilke poster, der kan tilbageføres(disse regler kan du læse mere om i Lærebog Finans 1). Klik på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Finanskladder: Du vælger at bogføre finanskladden ved at klikke på knappen Bogfør på båndet (eller trykke på F9). Klik på Ja i den efterfølgende meddelelse: Programmet kvitterer med denne meddelelse: Klik på OK for at lukke meddelelsen.

54 Bogføringsfejl For at se de posteringer, der er bogført på konto 8210 Kontorhold, skal du klikke på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Kontoplan. Blad frem til linjen med konto 8210:

55 Bogføringsfejl Klik på Poster (eller tryk på Ctrl+F7) for at se de bogførte bevægelser på kontoen. Tryk på Ctrl+End for at gå til den sidste bogførte post:

56 Bogføringsfejl Klik på knappen Naviger på båndet for at se de bogførte finansposter for transaktionen med bogføringsdato den : Klik på linjen med Finanspost og klik på knappen Vis relaterede poster på båndet. Du kan nu se, at beløbet ved en fejl er trukket på konto 2910 Kassebeholdning: Tryk på Esc to gange for at lukke vinduerne.

57 Beløbet skulle faktisk have været bogført på konto 2920 Bank, Lokalbanken, så du skal nu have korrigeret den fejlagtige bogføring. For at gøre det skal du tilbageføre den transaktion, som du oprindelig bogførte i finanskladden. Bogføringsfejl Klik på linjen med køb på kontoen Kontorhold og vælg derefter Tilbagefør transaktion på båndet: Vinduet viser nu de poster, der blev bogført i forbindelse med købet. Foruden de tre finansposter har programmet bogført en momspost. Klik nu på Tilbagefør på båndet for at tilbageføre posteringen (eller tryk på F9): Klik på Ja for at tilbageføre posterne. Programmet kvitterer med denne meddelelse: Klik på OK for at lukke meddelelsen.

58 Bogføringsfejl Du kan nu se, at programmet har tilbageført købet på kontoen for Kontorhold:

59 Bogføringsfejl Klik på linjen med tilbageførslen og herefter på knappen Naviger > Finanspost > Vis relaterede poster: Vinduet viser de posteringer, der i første omgang blev bogført via finanskladden og herefter de poster, der er blevet bogført i forbindelse med tilbageføringen. Tryk på Esc for at lukke vinduerne.

60 Bogføringsfejl Klik nu på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Oversigt > Finansjournaler. Tryk på Ctrl+End for at gå til den sidst bogførte journal: Her kan du se, at programmet har dokumenteret tilbageførslen med et særskilt kildespor, så man kan se, at journalen er blevet bogført i forbindelse med en tilbageførsel.

61 Bogføringsfejl Kassekladde fejler ved bogføring I Microsoft Dynamics NAV kan du komme ud for, at programmet fejler i forbindelse med eksempelvis bogføring af en kassekladde. Meddelelsen refererer ofte til et bestemt linjenummer, som ikke umiddelbart kan ses af brugeren. I det følgende eksempel vil vi fremprovokere en sådan fejl og vise, hvordan du efterfølgende kan finde frem til linjen, som fejler. For at forberede eksemplet skal du indtaste kladdelinjerne som vist herunder. Læg mærke til, at Bogføringstypen på Bilagsnr. G00015 skal være blank. Klik på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Finans > Finanskladder: Klik på knappen Bogfør på båndet (eller tryk på F9) for at bogføre kladden: Klik på knappen Ja for at bogføre.

62 Bogføringsfejl Programmet viser følgende fejlmeddelelse: Klik på OK for at lukke vinduet. Du er nu gjort opmærksom på, at fejlen ligger i linjenr For at finde frem til denne linje, kan du bruge et filter. Klik på knappen Finanskladde i Filterruden (eller tryk på Shift+F3) for at indsætte et avanceret filter: Indsæt Linjenr. I filteret Vis resultater, skriv og tryk på Enter for at aktivere filteret. Programmet viser nu den kladdelinje, hvor bogføringstypen mangler:

63 Bogføringsfejl Indsæt bogføringstypen Køb og ophæv filteret ved at klikke på knappen Slet i filterruden (eller trykke på Shift+Ctrl+A): Kladden kan nu bogføres uden problemer ved at klikke på knappen Bogfør på båndet (eller trykke på F9):

64 Bogføringsfejl Annullér udligning Når du har udlignet en betaling mod en eller flere debitorposter, kan du i Microsoft Dynamics NAV fortryde denne udligning, hvis du f.eks. kommer til at udligne en forkert faktura med en betaling. I dette eksempel vises funktionaliteten i salgsmodulet, men den samme funktionalitet findes i købsmodulet. Du skal først bogføre en indbetaling og to salgsfakturaer til kunden Kvalitetsmøbler A/S. Klik på menuen Startside > Indbetalingskladder. Klik på linjen med indbetalingskladde BANK og derefter på knappen Rediger kladde på båndet (eller tryk på Enter) for at bogføre indbetalingen d : Bogfør kladden ved at klikke på knappen Bogfør på båndet (eller trykke på F9): Klik på Ja for at bogføre. Klik på knappen OK:

65 Klik på menuen Startside > Salgsfakturaer og opret disse to fakturaer til kunde nr Kvalitetsmøbler A/S. Klik på Ja i advarslerne vedr. forfaldne beløb samt tjek varebeholdning: Bogføringsfejl

66 Bogføringsfejl Bogfør de to fakturaer ved at klikke på knappen Bogfør på båndet (eller trykke på F9): Klik på Ja for at bogføre.

67 Bogføringsfejl Klik på menuen Startside > Debitorer og derefter på linjen med debitor Kvalitetsmøbler A/S. Klik på knappen Poster på båndet (eller tryk på Ctrl+F7): Som det ses i vinduet, mangler Kvalitetsmøbler A/S at betale Faktura 1005 og Den 31. januar indbetaler Kvalitetsmøbler A/S kr. til os. Klik på menuen Startside > Indbetalingskladder. Klik på linjen med indbetalingskladde BANK og derefter på knappen Rediger kladde på båndet (eller tryk på Enter) for at indtaste nedenstående indbetaling:

68 Bogføringsfejl Ved at blade til højre i vinduet kan du se feltet Udligningsbilagnr. Klik på Assist-knappen (eller tryk på F4) i feltet: Indbetalingen er ikke stor nok til at dække nogen af debitorens åbne poster. Du vælger at udligne betalingen mod faktura Klik på linjen med faktura 1006 og derefter på knappen OK (eller tryk på Ctrl+Enter).

69 Klik på knappen Bogfør på båndet (eller tryk på F9) for at bogføre indbetalingen: Bogføringsfejl Klik på Ja for at bogføre kladden. For at se resultatet af bogføringen skal du klikke på menuen Startside > Debitorer. Klik på linjen med debitornr og derefter på knappen Poster på båndet (eller tryk på Ctrl F7): Betalingen d. 31. januar på kr. er fratrukket faktura 1006, således at restbeløb på denne er kr. Betalingen skulle dog have været udlignet mod faktura 1005, idet der var indgået aftale med kunden om, at han kunne betale faktura 1005 over to rater med første betaling 31. januar.

70 Bogføringsfejl Du kan af vinduet Udlignede deb.poster se, hvad indbetalingen den 31. januar er udlignet mod. Klik på linien med indbetalingen og vælg derefter Udlignede poster på båndet: Her kan du se, at betalingen er udlignet mod faktura Tryk på Esc for at forlade vinduet. Du ønsker nu at annullere udligningen af faktura Klik på linjen med indbetalingen. Vælg Annuller udligning på båndet:

71 Bogføringsfejl I vinduet ses de poster, der har været involveret i udligningen. Klik på knappen Annuller udligning på båndet: Klik på knappen Ja for at annullere udligningen. Programmet kvitterer med denne meddelelse: Klik på knappen OK. Af debitorposterne kan du nu se, at udligningen af faktura 1006 er annulleret, idet restbeløbet på denne post atter er kr.: Nu kan du lave en efterudligning, hvor du udligner betalingen mod faktura 1005.

72 Genbrug af tekster Genbrug af tekster Standardtekster I Microsoft Dynamics NAV har du mulighed for at oprette tekster, der indsættes i tekstfelter i programmet. Standardtekst kan eksempelvis være en bemærkning, der anvendes til en salgslinje, eller hvad som helst andet, der anvendes gentagende gange. Du skal oprette standardtekster, før du kan indsætte dem. Du kan oprette et ubegrænset antal standardtekster, og du kan tilføje nye, hvis det er nødvendigt. Den maksimale længde på standardtekster er 50 tegn, inkl. ordmellemrum. Du indsætter enkeltlinjer med standardtekster ved at åbne det vindue, hvor du vil indsætte teksten. Klik på menuen Startside > Salgsfakturaer. Klik derefter på knappen Ny på båndet og opret en salgsfaktura som vist:

73 Genbrug af tekster For at se de eksisterende standardtekster skal feltet Type være blankt. Derefter kan du i feltet Nummer klikke på Assist-knappen (eller trykke på F4) for at se en liste over teksterne: Ønsker du at oprette en ny tekst, klikker du på knappen Ny nederst til venstre i vinduet og indsætter en Kode samt en Beskrivelse:

74 Genbrug af tekster Opret en ny tekst med Koden F (for ferie) og Beskrivelsen NB Salgsafdelingen holder lukket i uge 7. Klik på knappen OK for at kopiere teksten til salgsvinduet: Den nye standardtekst er nu indsat på salgslinjen. Ønsker du at anvende en eksisterende standardtekst, som du i forvejen kender koden på, kan du blot skrive koden i feltet Nummer og derefter trykke på Enter, hvorved teksten kopieres til feltet Beskrivelse.

75 Genbrug af tekster Udvidede tekster En udvidet tekst er altid knyttet til en standardtekst. Standardteksten vises som den første linje tekst i et udskrevet dokument (du kan lade feltet stå tomt), og den udvidede tekst står nedenunder. Du kan udvide standardtekst ved at indsætte ekstra linjer, og du kan oprette betingelser for brug af ekstra linjer. Før du gør det, skal du oprette standardtekstkoder. Åbn vinduet Tekster ved at klikke på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Opsætning > Generelt > Tekster:

76 Genbrug af tekster Klik på knappen Ny på båndet for at oprette en ny tekst. Angiv en Kode og en Beskrivelse som vist nedenfor: Vælg fanebladet Naviger > Udvidede tekster på båndet:

77 Genbrug af tekster Klik på knappen Ny på båndet. Felterne Startdato og/eller Slutdato udfyldes, hvis du vil begrænse den tid, hvor den udvidede tekst bruges. Du kan få hjælp til et felt ved at klikke på det og trykke på F1. Markér feltet Alle sprogkoder og skriv et par tekstlinjer som vist i vinduet herunder:

78 Genbrug af tekster Åbn oversigtspanelet Salg og markér de dokumenttyper, hvor du vil have mulighed for at kunne udskrive den udvidede tekst:

79 Åbn oversigtspanelet Køb og fjern markeringen ved alle dokumenttyper, da teksten ikke er relevant for købsbilag: Genbrug af tekster Klik på knappen OK (eller tryk på Ctrl+Enter) for at gemme ændringerne.

80 Genbrug af tekster For at anvende en udvidet tekst skal du oprette det dokument, hvor du vil indsætte den udvidede tekst. Klik på menuen Startside > Salgsfakturaer og klik på knappen Ny på båndet (eller tryk på Ctrl+N) for at oprette en nu salgsfaktura til kunde nr Hotel Pferdesee. Udfyld varelinjerne som vist herunder:

81 Genbrug af tekster På den første tomme linje under varelinjerne skal feltet Type være blankt. Angiv den udvidede tekstkode i feltet Nummer og tryk på Enter: De udvidede tekstlinjer indsættes nu automatisk af programmet og vil ligeledes fremgå af det udskrevne dokument. Tip: Hvis du opretter den udvidede tekst, så den kun indsættes i f.eks. salgsfaktura (ved kun at markere feltet Salgsfaktura på oversigtspanelet Salg), kan du stadig anvende standardtekstkoden i andre dokumenttyper dog vil det kun være standardteksten (altså linjen i vinduet Tekster), der indsættes.

82 Lange tekster på varer Lange tekster på varer Har du brug for mere end én enkelt linje til at beskrive en vare på et salgs- eller købsdokument, har du mulighed for at anvende funktionen udvidede tekst på varen til at angive supplerende tekstlinjer. Du kan opsætte forskellige tekster til forskellige formål. Når du har defineret udvidede tekster, kan du på den enkelte vare angive betingelser for, hvilke salgs- og købsdokumenter den udvidede tekst skal indsættes på, når du angiver varenummeret på en salgs- eller købslinje. Klik på menuen Startside > Varer og derefter på linjen med varen Harddiskdrev: Vælg fanebladet Naviger og klik på knappen Udvidede tekster på båndet:

83 Klik på knappen Ny på båndet for at oprette en ny udvidet tekst: Lange tekster på varer

84 Lange tekster på varer Markér feltet Alle sprogkoder og skriv et par tekstlinjer som vist i vinduet nedenfor:

85 Åbn oversigtspanelet Salg for at vælge de salgsbilag, som denne tekst vedrører: Lange tekster på varer I eksemplet herover vil den udvidede tekst gælde for salgsbilag med typen tilbud, ordre, faktura samt faktura for forudbetaling.

86 Lange tekster på varer Åbn oversigtspanelet Køb og fjern markering i alle felter for at angive, at denne tekst ikke er relevant for købsbilag:

87 Lange tekster på varer Følg samme fremgangsmåde for at oprette en udvidet varetekst gældende for købsbilag på den samme vare. Mens vinduet Udvidet tekst stadig er åbent, skal du på båndet vælge Ny (eller trykke på Ctrl+N) for at oprette en Udvidet tekst 2. Udfyld en tekst som vist nedenfor:

88 Lange tekster på varer Åbn oversigtspanelet Salg og fjern markering i alle felter for at angive, at denne tekst ikke er relevant for salgsbilag:

89 I oversigtspanelet Køb skal du markere disse felter: Lange tekster på varer Tryk på knappen OK for at lukke vinduet.

90 Lange tekster på varer Fra vareoversigten skal du nu åbne varekortet for vare T Harddiskdrev. På varekortet skal du nu markere feltet Automatisk udv. tekster: Tip: Hvis feltet Automatisk udv. tekster ikke er markeret, skal man hente de udvidede tekster manuelt på de salgs- og købsbilag, hvor man ønsker at bruge dem ved at vælge Handlinger > Funktion > Indsæt udv. tekster på oversigtspanelet Linjer.

91 Lange tekster på varer For at se resultatet af opsætningen fra eksemplet, skal du klikke på menuen Startside > Salgsfakturaer. Klik på knappen Ny på båndet for at oprette en salgsfaktura som denne til Kontorcentralen A/S. Læg mærke til, at programmet automatisk indsætter den udvidede tekst, du definerede for salgsbilag.

92 Lange tekster på varer Klik nu på menuen Afdelinger > Køb > Ordrebehandling > Købsfakturaer. Opret en købsfaktura som denne til Elektronisk Service A/S: Læg mærke til, at programmet automatisk indsætter den udvidede tekst, du definerede for købsbilag.

93 Lav Ad-hoc rapport Lav Ad-hoc rapport Har du eksempelvis brug for at lave en hurtig prisliste til en kunde over et udpluk af varer, kan du med fordel anvende funktionaliteten Send til Microsoft Excel. Klik på menuen Startside > Varer for at åbne vareoversigten.

94 Lav Ad-hoc rapport Du kan indsætte de varenumre i filteret Vis resultater, som du ønsker, skal indgå i prislisten. For at få vist filteret Vis resultater skal du klikke på knappen Udvid i Filterruden. Indsæt varenumrene som vist i filteret nedenfor: Du kan nu sende denne liste til Excel ved at vælge Microsoft Excel på båndet (eller trykke på Ctrl+E). Åbn Excel-regnearket:

95 Lav Ad-hoc rapport Listen kan tilrettes efter behov. Kolonner og rækker kan slettes, indsættes, udvides og formateres:

96 Lav Ad-hoc rapport En anden måde at lave en hurtig prisliste til en bestemt kunde eller gruppe af kunder på er at anvende rapporten Prisliste under vareoversigten: Klik på knappen Prisliste på båndet.

97 Lav Ad-hoc rapport På oversigtspanelet Vare kan du indsætte forskellige filtre til udvælgelse af de varer, der skal fremgå af prislisten. Indsæt filtre som vist herunder for at angive at prislisten skal gælde for Debitor nr :

98 Lav Ad-hoc rapport Klik på knappen Vis for at få vist prislisten på skærmen:

99 Flere sprog Flere sprog Microsoft Dynamics NAV kan aktiveres på flere sprog. Standard leveres Microsoft Dynamics NAV med to sprog, nemlig dansk og engelsk, men flere sprog kan tilkøbes. Det betyder, at en oversat version af Microsoft Dynamics NAV kan vises på forskellige sprog. Hver bruger bestemmer selv sit sprog, der anvendes i skærmteksterne, og ændringen finder sted med det samme. Det er ikke nødvendigt at afslutte og genstarte Microsoft Dynamics NAV. Vælg Microsoft Dynamics NAV > Vælg Sprog på båndet: Klik på linjen med det ønskede sprog og derefter på knappen OK, eks. Engelsk (USA):

100 Flere sprog Klik på knappen Ja for at skifte sprog:

101 Hurtige filtre I Microsoft Dynamics NAV kan du i listevinduer anvende filtre som MyCustomers, MyItems og MyVendors og efterfølgende gennem disse filtre som genvejslister i navigationsruden. Du kan eksempelvis i listevinduet Salgsordre åbne sætte et filter på Mine debitorer, således at listen kun indeholder alle åbne salgsordre til de debitorer, der er angivet i rollecenteret under Mine debitorer. Klik på Startside > Salgsordrer åbne: Hurtige filtre

102 Hurtige filtre Klik på knappen Udvid i filterruden: I filteret Vis resultater tilføjes filteret Kundenr., som sættes til %MyCustomers:

103 Listen viser nu kun åbne salgsordrer til Mine debitorer: Hurtige filtre Filteret gemmes ved at klikke på knappen Salgsordrer, Salgsordrer åbne i filterruden og vælg Gem visning som:

104 Hurtige filtre I vinduet Gem visning som kan du selv angive et navn på genvejslisten samt en placering under feltet Aktivitetsgruppe. Klik på knappen OK: Klik Ja til den efterfølgende meddelelse: Programmet genstartes automatisk og genvejslisten ses nu i menuen Startside:

105 Årsafslutning i Microsoft Dynamics NAV Årsafslutning Årsafslutning i Microsoft Dynamics NAV består typisk af tre faser: 1. Åbning af et nyt regnskabsår 2. Afslutning af det gamle regnskabsår 3. Nulstilling af resultatopgørelsen og ompostering af resultat Dertil kan der være nogle efterposteringer som det er muligt at nulstille på samme måde som under punkt 3. Åbning af et nyt regnskabsår I denne første del vil det blive gennemgået hvordan du åbner et nyt regnskabsår, som man fx kan gøre i løbet af den sidste måned før regnskabsåret begynder. Først skal vi kontrollere status på regnskabsperioder. Klik på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Periodiske aktiviteter > Regnskabsår > Regnskabsperioder.

106 Årsafslutning Her er regnskabsåret 2016 det eneste åbne regnskabsår. Kontroller at der ud for startdato er sat flueben (hak) i feltet Nyt regnskabsår. Vi vil nu åbne regnskabsåret 2017 og afslutte regnskabsåret For at oprette et nyt regnskabsår, skal du vælge Nyt år på båndet Start. I feltet Startdato indtastes den første dag i regnskabsåret. I dette eksempel sætter vi startdatoen til I feltet Antal perioder indtastes det antal perioder, du vil oprette. I dette eksempel taster vi 12 i antal perioder. I feltet Periodelængde indtastes længden af hver regnskabsperiode. Dette gøres ved hjælp af en datoformel f.eks. 1M = 1 måned 3M = 3 måneder. I dette eksempel taster vi 1M.

107 Klik på knappen OK for at oprette det nye regnskabsår. Årsafslutning Det nye regnskabsår er nu oprettet: I eksemplet her har programmet oprettet 12 nye perioder af 1 måneds længde, begyndende den

108 Årsafslutning For at man kan bogføre i det nye regnskabsår, skal man sikre sig, at feltet Bogf. tilladt til i regnskabsopsætningen tillader bogføring i det nye regnskabsår. Det vil vi tjekke her. Gå i Afdelinger > Økonomistyring > Opsætning > Opsætning > Regnskabsopsætning:

109 Årsafslutning Bogf. tilladt fra og Bogf. tilladt til bestemmer den periode, der generelt er åben for bogføring. Hvis felterne er tomme, er der ingen datomæssige begrænsninger for bogføring. Det er også muligt at begrænse den åbne bogføringsperiode for hver bruger (det kræver dog, at man bruger Microsoft Dynamics NAVs adgangskontrol). Klik på menuen Afdelinger > Opsætning > Programopsætning > Brugere > Brugeropsætning: Her kan man for hver bruger indtaste bruger-id og bogføring tilladt hhv. fra og til gældende for den enkelte bruger.

110 Årsafslutning Afslutning af det gamle regnskabsår Her i anden del, vil vi afslutte det gamle regnskabsår. Det vil typisk foregå, når de sidste bilag er bogført. De sidste bilag bliver som oftest først bogført nogle måneder inde i det nye regnskabsår. For at afslutte regnskabsåret 2016 skal du klikke på menuen Afdelinger > Økonomistyring > Periodiske aktiviteter > Regnskabsår > Regnskabsperioder. Klik på en linje i det regnskabsår, du vil lukke: Vælg herefter Afslut år på båndet Start.

111 Årsafslutning Klik på Ja for at lukke regnskabsåret. Bemærk at man ikke kan genåbne et lukket regnskabsår. I vinduet Regnskabsperioder kan man se, at alle perioderne i regnskabsåret 2016 nu er lukket.

112 Årsafslutning Det er muligt at bogføre, selv om regnskabsåret er lukket. Programmet vil mærke alle poster, der er bogført efter lukning af regnskabsåret som efterposteringer, så de altid kan identificeres. Det er ligeledes muligt at bogføre efterposteringer, der ligger efter den sidste dato i regnskabsåret. Sådanne efterposteringer skal have en særlig ultimodato: U , og de vil kun fremgå af f.eks. en finansbalance, hvis man sætter datofiltret til f. eks U (Afdelinger > Økonomistyrring > Finans > Rapporter > Regnskabsopgørelse > Balance):

113 Nulstilling af resultatopgørelsen og ompostering af resultat Årsafslutning Sidste fase i årsafslutningen er at nulstille resultatopgørelsen i det gamle regnskabsår samt overføre driftsresultatet til en resultatkonto under egenkapitalen. Klik på menuen Afdelinger> Økonomistyring > Finans > Periodiske aktiviteter > Regnskabsår > Nulstil resultatopgørelse..:

114 Årsafslutning I feltet Finanskladdetype skal du vælge GENERELT. I feltet Finanskladdenavn kan du klikke på Assist-knappen (eller trykke på F4) for at se en oversigt over finanskladdenavne. Det kan være en god ide at oprette et kladdenavn specielt til brug for nulstilling: På båndet skal du vælge Rediger liste og oprette et nyt kladdenavn som vist og tryk på knappen OK

115 for at kopiere koden til definitionsvinduet. Indtast nu et bilagsnummer fx AFSL-16: Årsafslutning

116 Årsafslutning I feltet Resultatkonto kan du vælge den finanskonto, som driftsresultatet skal overføres til. Klik på Assist-knappen i feltet (eller tryk på F4) for at se finanskonti: I eksemplet skal du klikke på linjen med konto 3120, Overført overskud og tast derefter på Enter for at indsætte koden 3120 som Resultatkonto.

117 Årsafslutning Det kan være en god idé at tilføje tallet for det regnskabsår som man ønsker at nulstille, til teksten i bogføringsbeskrivelsen: Tryk på OK for at danne finanskladden NULSTIL:

118 Årsafslutning Ved nulstillingen danner programmet: En nulstillingspost (saldo med modsat fortegn) for hver finanskonto med typen Resultatkonto. En resultatkontopost (summen af nulstillede kontis saldi). Tryk på menuen Startside > Finanskladder. Klik nu på linjen med kladdenavnet NULSTIL:

119 Vælg Rediger kladde på båndet Start (eller tast Enter) for at åbne kladden: Årsafslutning Nederst i finanskladden kan du se det beløb, der vil blive bogført på resultatkontoen. Her kan du eventuelt tilføje flere linjer, hvis resultatet skal fordeles på flere forskellige konti.

120 Årsafslutning Du kan udskrive finanskladden før bogføring ved at klikke på knappen Kontrollér på båndet Start:

121 Årsafslutning Klik på knappen Udskriv... for at udskrive på printer eller på knappen Vis for at se udskriften på skærmen: Tryk på Esc eller krydset oppe i højre side for at lukke vinduet.

122 Årsafslutning Klik på knappen Bogfør på båndet Start (eller brug genvejstasten F9) for at bogføre finanskladden: Klik på Ja i den efterfølgende meddelelse: OBS: Vær opmærksom på, at nulstillingen ikke kan fortrydes. Hvis du bogfører nulstillingen ved en fejl, kan du kun rette det ved manuelt at bogføre rettelsesposter på alle resultatopgørelseskonti eller ved at bruge funktionen Tilbagefør Journal.

123 Årsafslutning Når kladden er bogført, vil alle resultatkonti være nulstillede. Klik på menuen Startside > Kontoplan: Resultatet er bogført på konto 3120, Overført overskud:

124 Årsafslutning Du kan også se de bogførte poster i journalen. Klik på Finansjournal på båndet Naviger:

125 Klik på den nederste linje og vælg derefter Finansposter på båndet Start: Årsafslutning Som du så, bliver nulstillingsposter bogført på regnskabsårets ultimodato i eksemplet U Det betyder, at man ved at sætte datofilter i kontoplanen kan se resultatopgørelse og balance pr

126 Årsafslutning Tryk på menuen Startside > Kontoplan: Ved at sætte et datofilter kan du f.eks. se de bevægelser, der er bogført i regnskabsåret Klik på knappen Kontoplan i filterruden og vælg Begræns totaler (eller tryk på Ctrl+Shift+F3): Vælg datofilter og indtast datoen som vist: Bemærk, for at fjerne datofilteret, skal man slette filteret manuelt i Begræns totaler i filterruden (eller trykke på Ctrl+Shift+A).

127 Nulstilling af efterposteringer Årsafslutning Da man ofte bogfører efterposteringer efter at resultatopgørelsen er nulstillet, skal man også nulstille efterposteringerne. Det gøres på samme måde som den egentlige nulstilling. Foretag derfor nulstilling af efterposteringerne ved at gennemgå punkt 3 i dette afsnit på ny. På denne måde kan man både bogføre og nulstille efterposteringer lige så ofte, som man har brug for det.

128 Sådan finder du licensnummer Sådan finder du licensnummer Når du skal finde licensnummeret på den klassiske klient går du i menu baren og trykker på Hjælp og i den efterfølgende pop-up menu klikker du på muligheden Om Microsoft Dynamics NAV. Herefter kan du i det vindue der popper op se licensnummeret.

129 Sådan finder du licensnummer I den rollebaserede NAV finder du licensnummeret ved at klikke på den blå drop-ned pil øverst til venstre. Dernæst klikker du på Hjælp og i den efterfølgende menu klikker du på Om Microsoft Dynamics NAV. Derefter kan du i det følgende pop-up vindue aflæse licensnummeret.

130 Sådan finder du versionsnummer Sådan finder du versionsnummer Når du skal finde versionsnummeret på den klassiske klient går du i menu baren og trykker på Hjælp og i den efterfølgende pop-up menu klikker du på muligheden Om Microsoft Dynamics NAV. Herefter kan du i det efterfølgende pop-up vindue aflæse versionsnummeret på dit program.

131 Sådan finder du versionsnummer I den rollebaserede NAV finder du versionsnummeret ved at klikke på den blå drop-ned pil øverst til venstre. Dernæst klikker du på Hjælp og i den efterfølgende menu klikker du på Om Microsoft Dynamics. Du kan nu aflæse versionsnummeret i det pop-up der fremkommer.

132 Filtre i Microsoft Dynamics NAV Filtre i Microsoft Dynamics NAV Betyder Eksempel Poster vises Lig med 377 Tallet 377 Interval P8.. Enten/ eller Både/og <2000&>1000 Konti mellem 1100 og 2100 inkl. Konti til og med 2500 Oplysninger for regnskabsperiode 8 og frem Poster med tallet 1200 eller Hvis der findes en post med hvert tal, vises begge. Tal, som er mindre end 2000 og større end Tegnet & kan ikke anvendes alene sammen med tal, fordi der ikke er nogen poster, der kan have to tal. Forskellig fra <>0 Alle tal undtagen 0 Større end >1200 Tal større end 1200 Højere end eller lig med >=1200 Tal lig med eller større end 1200 Lavere end <1200 Tal mindre end 1200 Mindre end eller lig med <=1200 Tal lig med eller mindre end 1200 Mange ukendte tegn *A/S* *A/S A/S* Tekster, som indeholder Tekster, som ender med A/S. Tekster, som begynder med A/S. Ét ukendt tegn Hans?n Tekster som f.eks. Hansen, Hanson Beregnes før resten 30 (>=10&<=20) Poster med tallet 30 eller med et tal fra og med 10 til og med 20 (resultatet af beregningen i parentesen). Store/små bogstaver er uden betydning i resten af Tekster som LOKATION, lokation eller Lokation. Filterindstillingerne kan også kombineres: >50&<100 Medtag poster med tallet 5999 eller et tal i intervallet fra og med 8100 til og med Medtag poster med et tal, der er mindre end eller lig med 1299, eller et tal, der er lig med eller større end 1400, dvs. alle tal bortset fra 1300 til og med Medtag poster med et tal, der er større end 50 og mindre end 100, dvs. tal fra 51 til &. *C*&*D* Tekster, der indeholder både C og Tekster, der indeholder A/S, I/S, M/S eller a/s, i/s, m/s, /S eller /s, skal findes - men bogstavet før /S og /s er ikke fastlagt, og der skelnes ikke mellem store og små bogstaver.

133 Microsoft Dynamics NAV Windows-klient Højre pil Venstre pil Pil op Pil ned Delete Esc End Home Tab Enter F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 Handling Flytte til næste felt eller tegn. Flytte til forrige felt eller tegn. Flytte til feltet ovenover i den samme kolonne Flytte til feltet nedenfor i den samme kolonne Rydde markeret tekst. Lukke vinduet eller fortryde dataindtastningen Flytte til det sidste felt på en linje Flytte til det første felt på en linje Flytte til næste felt på oversigtspaneler, der ikke er linjer Flytte til næste redigerbare felt Åbne Hjælp Redigere Vælge Skriv for at filtrere (feltfilter) Bruge rullemenu eller opslag for at vælge Opdatere det aktive vindue. Gå til næste ramme Vise statistik Kopiere feltet ovenfor Bogfør F10, Alt Vælge menulinjen og få vist adgangsnøgler F12 Genvejstaster i NAV 2013/2013R2/2015/2016/2017 Genvejstaster i NAV 2013/2013R2/2015/2016/2017 Vælge navigationsruden Shift+F1 Shift+F3 Shift+F4 Shift+F6 Shift+F7 Shift+F8 Shift+F9 Shift+F10 Shift+F11 Få vist fejlmeddelelse Vælge Vis resultater (FlowFilter) Åbne et opslagsvindue (fra en ellipseknap) Gå til forrige ramme Åbne det relaterede kort Bruge rullemenu eller opslag for at få vist Bogføre og udskrive Vise en genvejsmenu Udligne poster, hente kildedokumenter eller hente lagerdokumenter

134 Genvejstaster i NAV 2013/2013R2/2015/2016/2017 Shift+F12 Shift+Tab Åbne rollecenteret fra navigationsruden Flytte til forrige felt Ctrl+F1 Ctrl+F2 Ctrl+F3 Ctrl+F4 Ctrl+F7 Ctrl+F9 Ctrl+F10 Ctrl+F11 Ctrl+F12 Ctrl+C Ctrl+G Ctrl+E Ctrl+L Ctrl+N Ctrl+O Ctrl+P Ctrl+T Ctrl+V Ctrl+W Ctrl+X Ctrl+Z Ctrl+Page Down Ctrl+Page Up Ctrl+Pil op Ctrl+Pil ned Ctrl+Venstre pil Ctrl+Højre pil Ctrl+Alt+F1 Ctrl+Delete Ctrl+Home Ctrl+End Ctrl+Enter Skjule eller udvide båndet Oprette et nyt dokument Vælge Søgesider Slå op på den relaterede liste Få vist poster Frigive dokument Vælge båndet og få vist nøgletip Afstemme eller opdele linjer Vælge adresselinjen Kopiere Gå til Eksportere til Microsoft Office Excel Vise hyperlinks Oprette en ny post Åbne regnskabet Udskrive Vælge sortering Sæt ind Eksportere til Microsoft Office Word Klippe. Fortryde. Vise næste dokument eller kort på en liste Vise forrige dokument eller kort på en liste Flytte op, mens den valgte linje fortsat er valgt. Flytte ned, mens den valgte linje fortsat er valgt. Flytte til det første felt på en linje Flytte til det sidste felt på en linje Åbne vinduet Om denne side/rapport (Zoom) Slette den valgte linje Flytte til den første linje på en liste Flytte til den sidste linje på en liste Gem og luk vinduet (svarer til at vælge knappen OK)

135 Genvejstaster i NAV 2013/2013R2/2015/2016/2017 Ctrl+Insert Ctrl+Shift+F3 Ctrl+Shift+A Ctrl+Shift+C Ctrl+Shift+D Ctrl+Shift+E Ctrl+Shift+R Ctrl+Shift+Q Ctrl+Shift+V Ctrl+Shift+W Ctrl+Shift+Enter Indsætte ny linje Vælge Begræns totaler til (tabelfilter) Rydde alle filtre Kopier rækker Vise dimensioner Redigere liste Få vist liste Skjule/udvide en linje i et hierarki Indsæt rækker Åbne et listested i et separat vindue Gemme og lukke vinduet og åbne et nyt vindue Alt Alt+F2 Alt+F3 Alt+F4 Alt+F6 Alt+F12 Alt+Venstre pil Alt+Højrepil Alt+Enter Alt+Tab Vise adgangsnøgler i båndet Skifte til vis/skjul faktabokse Filtrere til værdien i feltet Lukke vindue eller lukke program Skjule eller udvide den aktive ramme Optimere pladsen for den aktuelle side Gå til forrige vindue i navigationsoversigten Gå til næste vindue i navigationsoversigten Flytte til feltet nedenfor uden at åbne rullemenuen Skifte mellem åbne vinduer

136 Genvejstaster i NAV 2009 Genvejstaster i klassisk og rollebaseret klient i NAV 2009 Tabellen nedenfor og på næste side indeholder en oversigt over kombinationer af genvejstaster til Dynamics NAV, i henholdsvis den klassiske og rolledefineret klient. Klassisk Rolledefineret Handling HØJRE PIL Højre pil Flyt til næste felt eller tegn VENSTRE PIL Venstre pil Flyt til forrige felt eller tegn PIL OP Pil op Flyt til feltet ovenfor i samme kolonne PIL NED Pil ned Flyt til feltet nedenunder i samme kolonne DELETE Delete Fjern markeret tekst ESC Esc Luk vinduet, eller fortryd dataindtastningen END End Flyt til sidste felt på en linje HOME Home Flyt til første felt på en linje PIL, TAB, ENTER Tab Flyt til næste felt på oversigtspaneler uden linjer PIL NED Enter Flyt til næste redigerbare felt PAGE DOWN Vis næste dokument eller kort på en liste PAGE UP Vis forrige dokument eller kort på en liste F1 F1 Åbn Hjælp F2 F2 Rediger F7 F3 Vælg Skriv for at filtrere (feltfilter) F6 F4 Rul ned eller slå op for at markere F5 Opdater det aktive vindue CTRL+PAGE DOWN F6 Gå til næste ramme F9 F7 Vis statistik F8 F8 Kopier feltet ovenover F11 F9 Bogfør F10, ALT F10, Alt Vælg menulinjen, og vis adgangstaster F12 F12 Vælg navigationsruden Shift+F1 Vis fejlmeddelelse CTRL+F7 Shift+F3 Vælg Vis resultater (FlowFilter) F6 Shift+F4 Åbn et opslagsvindue (fra en ellipseknap) CTRL+PAGE UP Shift+F6 Gå til forrige ramme CTRL+F5 Shift+F7 Åbn det relaterede kort F6 Shift+F8 Rul ned eller slå op for at få vist SHIFT+F11 Shift+F9 Bogfør og udskriv SHIFT+F10 Shift+F10 Vis en genvejsmenu SHIFT+F11 Shift+F11 Udlign, Hent kildedokument eller Hent lagerdokumenter Shift+F12 Åbn rollecenteret fra navigationsruden PIL, SHIFT+TAB Shift+Tab Flyt til forrige felt Ctrl+F1 Skjul eller udvid handlingsruden F3 Ctrl+F2 Opret et nyt dokument Ctrl+F3 Vælg Søg på sider F5 Ctrl+F4 Slå op på den relaterede liste CTRL+F5 Ctrl+F7 Vis poster CTRL+F11 Ctrl+F9 Frigiv dokument Ctrl+F10 Vælg handlingsruden, og vis nøgletip CTRL+F11 Ctrl+F11 Afstem eller opdel linje

137 Genvejstaster i NAV 2009 Ctrl+F12 Vælg adresselinjen CTRL+C Ctrl+C Kopier CTRL+E Ctrl+E Eksporter til Microsoft Office Excel Ctrl+L Vis links F3 Ctrl+N Opret en ny post CTRL+O, F12 Ctrl+O Åbn regnskabet CTRL+P Ctrl+P Udskriv SHIFT+F8 Ctrl+T Vælg Sortering Ctrl+V Ctrl+V Sæt ind CTRL+W Ctrl+W Eksporter til Microsoft Office Word CTRL+X Ctrl+X Klip CTRL+Z Ctrl+Z Fortryd Ctrl+Page Down Vis næste dokument eller kort på en liste Ctrl+Page Up Vis forrige dokument eller kort på en liste Ctrl+Pil op Flyt op, mens den markerede linje forbliver markeret Ctrl+Pil ned Flyt ned, mens den markerede linje forbliver markeret CTRL+VENSTRE PIL Ctrl+Venstre pil Flyt til første felt på en linje Ctrl+Højre pil Flyt til sidste felt på en linje CTRL+F8 Ctrl+Alt+F1 Åbn vinduet Om denne side/rapport (Zoom) F4 Ctrl+Delete Slet den markerede linje CTRL+HOME Ctrl+Home Flyt til første linje på en liste CTRL+END Ctrl+End Flyt til sidste linje på en liste ESC Ctrl+Enter Gem og luk vindue (svarer til at klikke på OK). F3 Ctrl+Insert Indsæt ny linje SHIFT+F7 Ctrl+Shift+F3 Vælg Begræns totaler til (tabelfilter) CTRL+SHIFT+F7 Ctrl+Shift+A Ryd alle filtre F3 Ctrl+Shift+C Åbn et nyt kort CTRL+SHIFT+D Ctrl+Shift+D Vis dimensioner Ctrl+Shift+K Rediger liste Ctrl+Shift+L Vis liste CTRL+SHIFT+A Ctrl+Shift+Q Skjul/udvid en linje i et hierarki Ctrl+Shift+V Åbn et kort eller dokument i visningstilstand CTRL+ENTER Ctrl+Shift+W Åbn en liste i et separat vindue Ctrl+Shift+Enter Gem og luk vinduet, og åbn et nyt vindue ALT, F10 Alt, F10 Vælg menulinjen, og vis adgangstaster F7 Alt+F3 Filtrer til værdien i feltet ALT+F4 Alt+F4 Luk vinduet, eller luk programmet Alt+F6 Skjul eller udvid den aktive ramme Alt+F10 Vis menuen Handlinger for den aktive ramme Alt+A Vis menuen Handlinger Alt+I Vis menuen Relaterede oplysninger Alt+R Vis menuen Rapporter Alt+M Vis Microsoft Dynamics NAV-menuen Alt+Venstre pil Gå til forrige vindue i navigationsoversigten Alt+Højre pil Gå til næste vindue i navigationsoversigten Alt+Enter Flyt til feltet nedenunder uden at åbne rullemenuen Alt+Tab Skift mellem åbne vinduer SHIFT+F12 Åbn Objekt Designer CTRL+F2 Åbn en formular i designtilstand

138 Jet Reports Jet Reports Step by Step fra NAV til Excel PowerPivot Her viser vi hvordan man laver en rapport over sine Top 10 debitorer ved hjælp af Jet Reports. Definition af Jet Rapport Åbn et nyt Excel-ark og gem det med et logisk navn f.eks. Debitor top10.xlsx Fra fanen Jet vælger du Tabel Designer, vælg tabellen Debitor Vælg de felter du ønsker vist: Navn, Nummer, By og Amt. Vælg de flowfelter du ønsker vist: Salg (RV) og Avancebeløb (RV) Definer de ønskede filtre: Salg (RV) > 0 og Datofilter i debitortabellen husk at sætte hak ved Brugerdefineret for Datofilter for at få mulighed for at ændre filterværdierne. Tilføj tabellerne Sælger/indkøber og Land/område hvis du ønsker at få vist sælger- og landenavne. Når det er muligt foreslår Jet selv linkrelationerne. Vælg de ønskede felter fra de linkede tabeller: Sælger/indkøber.Navn og Land/område.Navn. Hvis du bruger Jet Essentials kan du gemme rapportdefinitionen som XML, så du kan ændre rapporten. Dette gøres i Tabel Designeren under Filer > Gem som. Rapportdefinitionen skal gemmes inden du klikker OK i Tabel Designeren. I Jet Express er der ikke mulighed for at ændre en rapportdefinition; der kræves en ny rapport. Klik OK for at afslutte Tabel Designeren. Rapporten er nu klar til at udlæse data fra NAV til Excel, og brugeren kan sætte datofiltre efter eget ønske. Du kan nu køre rapporten fra Jet fanen i Excel ved at klikke på Opdater og vælge datofilter og OK. Rapporten vises i rapportlayout med totaler og Excels autofilter aktiveret. I Excel byg din pivottabel: Visning af data i pivottabel, kræver at PowerPivot er installeret som tilføjelsesprogram. Fra fanen Indsæt vælges Pivottabel. Sørg for at den aktive celle er en del af rapportområdet; så vælger PowerPivot det relevante område. PowerPivot viser en feltliste med felterne fra Jet rapporten. Sæt hak ved felterne Navn, Salg (RV) og Avance (RV). PowerPivot foreslår automatisk at vise Navn som etikette og Salg (RV) og Avance (RV) som værdier.

139 For at vise Avance-% skal der tilføjes et beregnet felt. Fra fanen Indstillinger > Værktøjer til pivottabel vælges Felter, elementer og sæt. Under dette menupunkt kan man tilføje et beregnet felt og en formel baseret på andre felter i pivottabellen. Vælg det ønskede talformat ved brug af Excels formateringsindstillinger, og man kan få ekstra information ved betinget formatering. Ved at højreklikke på tragten til højre i første kolonneoverskrift kan man vælge flere sorteringsindstillinger. Her kan man vælge at sortere rækkerne efter en af de andre kolonner f.eks. faldende efter f.eks. Salg (RV). Samme sted finder man også funktionen Værdifiltre, hvor man kan bede pivotrapporten udvælge Top-X rækker fra værdier i en af de andre kolonner. Udsnitsværktøj/filtre (Slicere) Vælg Indsæt udsnitsværktøj for at give en meget brugervenlig mulighed for at sætte filtre. I eksemplet er der indsat filtre på sælger og land. Som de fleste andre steder i Windows kan du ved at hold Shift eller Ctrl nede vælge flere filterværdier. Ved at klikke i et udsnitsværktøj og efterfølgende på fanen Udsnitsværktøjer > Indstillinger til højre for fanen Jet får man adgang til en række værktøjer til at forbedre layout for udsnitsværktøjerne. Håndtering af placering og størrelse minder meget om den tilsvarende håndtering af billeder. Eksempel på hvordan rapporten kan se ud: Jet Reports

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Tips & Tricks til Microsoft Dynamics NAV 2013 1. udgave. Printed in Denmark. Fotokopiering

Læs mere

WWW.LOGOSCONSULT.DK LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave

WWW.LOGOSCONSULT.DK LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Bogføringsfejl Tilbagefør transaktion Med funktionen Tilbagefør transaktion kan du

Læs mere

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV RTC - rollebaseret klient TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1.

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV RTC - rollebaseret klient TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV RTC - rollebaseret klient TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Tips & Tricks til Microsoft Dynamics NAV 2009 Role Tailored Client

Læs mere

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2015 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV!

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2015 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2015 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! Tips og Tricks til Microsoft Dynamics NAV Tips og Tricks til Microsoft Dynamics NAV 2015 Copyright

Læs mere

OVERBLIK STYRING VIDEN. Microsoft Dynamics NAV 2017 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - STÆRK PÅ VIDEN! 2. udgave.

OVERBLIK STYRING VIDEN. Microsoft Dynamics NAV 2017 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - STÆRK PÅ VIDEN! 2. udgave. OVERBLIK STYRING VIDEN Microsoft Dynamics NAV 2017 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - STÆRK PÅ VIDEN! 2. udgave www.logosconsult.dk/netbutik Tips og Tricks til Microsoft Dynamics NAV Tips og Tricks

Læs mere

WWW.LOGOSCONSULT.DK LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave

WWW.LOGOSCONSULT.DK LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Standardkladder og Gentagelseskladder I Microsoft Dynamics NAV bruges Standardkladden

Læs mere

VÆRDISKABENDE KOMPETENCER SIKRE LEVERANCER. Microsoft Dynamics 365. Business Central TIPS & TRICKS. 1. udgave.

VÆRDISKABENDE KOMPETENCER SIKRE LEVERANCER. Microsoft Dynamics 365. Business Central TIPS & TRICKS. 1. udgave. VÆRDISKABENDE KOMPETENCER SIKRE LEVERANCER Microsoft Dynamics 365 Business Central TIPS & TRICKS 1. udgave www.logosconsult.dk Tips og Tricks til Microsoft Dynamics 365 Business Central Tips og Tricks

Læs mere

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud:

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud: Afslutning af regnskabsår Overgang til nyt regnskabsår sker i flere faser, idet de sidste bilag, der vedrører det gamle regnskabsår, jo typisk først er bogført nogle måneder inde i det nye regnskabsår.

Læs mere

LOGOS CONSULT BOGSHOP Navision Microsoft Dynamics NAV TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 3. udgave

LOGOS CONSULT BOGSHOP Navision Microsoft Dynamics NAV TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 3. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK LOGOS CONSULT BOGSHOP Navision Microsoft Dynamics NAV TIPS & TRICKS 3. udgave - VIDEN OM DYNAMICS NAV! til Microsoft Dynamics NAV og Navision. Microsoft Dynamics NAV er et varemærke

Læs mere

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud:

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud: Afslutning af regnskabsår Overgang til nyt regnskabsår sker i flere faser, idet de sidste bilag, der vedrører det gamle regnskabsår, jo typisk først er bogført nogle måneder inde i det nye regnskabsår.

Læs mere

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Genbrug af tekster Standardtekster I Microsoft Dynamics NAV har du mulighed for at

Læs mere

Årsafslutning Brugervejledning. AdvoForum A/S

Årsafslutning Brugervejledning. AdvoForum A/S Årsafslutning Brugervejledning AdvoForum A/S Årsafslutning...3 Checkliste for årsafslutning...3 Kontoplan...3 Regnskabsperioder...3 Nulstil resultatopgørelse...3 Bogføring af kladde...4 Efterposteringer...4

Læs mere

Årsafslutning NAV 2016

Årsafslutning NAV 2016 Årsafslutning NAV 2016 Indhold Formål med denne beskrivelse 2 Punkt 1 Åbning af ny regnskabsperiode 3 Punkt 2 Lukning af regnskabsperiode 4 Punkt 3 Procedure ved nulstilling af resultatopgørelsen 5 Punkt

Læs mere

CapLegal Bogholderi BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK

CapLegal Bogholderi BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK CapLegal Bogholderi Indhold Indledning... 3 Rollecenter...3 Udskriv/udskrifter...6 Finans-/kassekladde... 7 Bogføring sagskladde (sagsomkostninger)...8 Bogføringsskabelonkode...9 Anvendelse af bogføringsskabelonkoder...

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning 10-12-2014 Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning

Læs mere

Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender Indbetalingskladder.

Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender Indbetalingskladder. Debitorer udligning af poster I det følgende vil vi gennemgå Udligning af ét bilag Udligning af flere bilag Efterudligning Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender

Læs mere

Økonomi Programopdatering version DSM 2009 Efterår 2011

Økonomi Programopdatering version DSM 2009 Efterår 2011 Følgende er en oversigt over de ændringer indenfor området Økonomi, som programopdateringen omfatter. Vær opmærksom på at denne beskrivelse kun omfatter en del af den samlede programopdatering, idet der

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning i Navision Stat. Vejledningen

Læs mere

Salgsprocessen i Navision. Registrering af salgsfaktura og klarmelding.

Salgsprocessen i Navision. Registrering af salgsfaktura og klarmelding. Salgsprocessen i Navision Registrering af salgsfaktura og klarmelding. ADMIEKP 20 03 2009 Indholdsfortegnelse 1 Salgsfakturering ikke elektronisk faktura 3 1.1 Fanebladet Generelt 4 1.1.1 Sælgerkode 5

Læs mere

Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder.

Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder. Debitorer udligning af poster I det følgende vil vi gennemgå Udligning af ét bilag Udligning af flere bilag Efterudligning Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder.

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning i Navision Stat. Vejledningen

Læs mere

Hvordan bogfører jeg via en gentagelseskladde Brugervejledning, Microsoft Dynamics C5/NAV

Hvordan bogfører jeg via en gentagelseskladde Brugervejledning, Microsoft Dynamics C5/NAV Sådan bogfører du via en gentagelseskladde i NAV/C5 Gentagelseskladde funktionen i NAV/C5 giver mulighed for at danne kladdelinjer, som gentages med faste intervaller. Det sættes op på de enkelte kladdelinjer,

Læs mere

Navision Stat - fra 3.60 til 5.1. Øvelser/opgaver. Fra NS 3.60 til NS 5.1 Side 1

Navision Stat - fra 3.60 til 5.1. Øvelser/opgaver. Fra NS 3.60 til NS 5.1 Side 1 Navision Stat - fra 3.60 til 5.1 Øvelser/opgaver Fra NS 3.60 til NS 5.1 Side 1 LOGIN PÅ NS 5.1 - TESTDATABASEN https://citrix.au.dk Login med brugernavn og Password som du plejer på Citrix Klik på NAV

Læs mere

Formål Kvikguide beskriver, hvordan du kan foretage filtrering og sortering i henholdsvis tabeller og rapporter.

Formål Kvikguide beskriver, hvordan du kan foretage filtrering og sortering i henholdsvis tabeller og rapporter. Side 1 af 19 Navision Stat 9.0 ØSY/STO 01. oktober 2017 Kvikguide til filtrering og sortering i NS 9.0 Overblik Formål Kvikguide beskriver, hvordan du kan foretage filtrering og sortering i henholdsvis

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave

Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave Vejledning 02-02-2016 Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning

Læs mere

1. Indholdsfortegnelse. 2. Landeopsætning. ClickLearn Bog October 4, 2010 NAV undervisning 1/15. SW-Tools ClickLearn Bog 10/4/2010 1/15

1. Indholdsfortegnelse. 2. Landeopsætning. ClickLearn Bog October 4, 2010 NAV undervisning 1/15. SW-Tools ClickLearn Bog 10/4/2010 1/15 NAV undervisning 1/15 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...1 2. Landeopsætning...1 3. Finansopsætning...2 4. Søgning efter debitor...5 4.1. Søgning efter debitor...6 4.2. Nyt i næste version...8

Læs mere

Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger

Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger Vejledning Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger Februar 2018 Om denne vejledning Formålsindrapportering til UVM forudsætter, at diverse indtægter og udgifter fordeles ud

Læs mere

Udgiftsfordeling i NS 5.4.01

Udgiftsfordeling i NS 5.4.01 Udgiftsfordeling i NS 5.4.01 Brugervejledning 1.0 17.02.2014 1 Indledning Indhold 1 Indledning... 3 2 Udgiftsfordeling af posteringer på hjælpeformål... 3 2.1 Oprettelse af fordelingsnøgler i Navision...

Læs mere

Når der bogføres automatisk på momskontiene dannes der også momsposter. Momsposterne bruges til at danne et grundlag for momsafregningen.

Når der bogføres automatisk på momskontiene dannes der også momsposter. Momsposterne bruges til at danne et grundlag for momsafregningen. Moms Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Navision håndterer flere landes momsregler bl.a. differentieret moms. Denne fleksibilitet

Læs mere

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen.

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Moms Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Navision håndterer flere landes momsregler bl.a. differentieret moms. Denne fleksibilitet

Læs mere

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering I det efterfølgende gennemgås de tre standard afgrænsnings-/filtrerings metoder i Prisme Klient: Avanceret filter Er den overordnede

Læs mere

Der skal være oprettet en finanskonto til automatisk bogføring af debitorrenter.

Der skal være oprettet en finanskonto til automatisk bogføring af debitorrenter. Renter og rykkere debitorer For at kunne benytte renter og rykkere skal følgende være oprettet i systemet: Finanskonto til renteindtægter fra debitorer Finanskonto til kreditering af rykkergebyrer Konteringsregler

Læs mere

Dimensioner opsætning. Dimensioner opsætning. Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet.

Dimensioner opsætning. Dimensioner opsætning. Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet. Dimensioner opsætning Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet. Eksempelvis kan man vælge at have en kontoplan med få konti og i stedet anvende dimensioner til rapportering.

Læs mere

Finanskonto til renteindtægter fra debitorer Der skal være oprettet en finanskonto til automatisk bogføring af debitorrenter.

Finanskonto til renteindtægter fra debitorer Der skal være oprettet en finanskonto til automatisk bogføring af debitorrenter. Renter og rykkere debitorer For at kunne benytte renter og rykkere skal følgende være oprettet i systemet: Finanskonto til renteindtægter fra debitorer Finanskonto til kreditering af rykkergebyrer Konteringsregler

Læs mere

Kladde Plus... 3. Ekstra Felter i Kladde Plus... 3. Gentag modkonto... 3. Konteringsvejledning... 3. Konto... 4. Tekst... 4. Privat...

Kladde Plus... 3. Ekstra Felter i Kladde Plus... 3. Gentag modkonto... 3. Konteringsvejledning... 3. Konto... 4. Tekst... 4. Privat... Indhold Kladde Plus... 3 Ekstra Felter i Kladde Plus... 3 Gentag modkonto... 3 Konteringsvejledning... 3 Konto... 4 Tekst... 4 Privat... 4 Kontonavn... 4 Modkontonavn... 4 Plus Sag, Plus Medarbejder, Plus

Læs mere

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3

HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 HJÆLP TIL IGANGSÆTNING AF WINKOMPAS 3 1. Opstart af WinKompas 3 Når WinKompas 3 er startet op, vil der fremkomme et skærmbillede, hvor du skal indtaste følgende oplysninger for at få adgang til programmet:

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Håndbog i Microsoft Dynamics NAV 2016

Håndbog i Microsoft Dynamics NAV 2016 Håndbog i Microsoft Dynamics NAV 2016 Håndbog i Microsoft Dynamics NAV 2016 Kolofon Ældre Sagen Att.: Økonomiafdelingen Nørregade 49 1165 København K Tlf.: 33 96 86 86 E-mail: regnskab@aeldresagen.dk Oplag:

Læs mere

KAPITEL 5: DEBITORSTYRING

KAPITEL 5: DEBITORSTYRING Kapitel 5: Debitorstyring KAPITEL 5: DEBITORSTYRING Målsætning Indledning Målsætningen med dette kapitel er at: Gennemgå fanebladet Betaling på debitorkortet. Forklare indbetalingskladden, der benyttes

Læs mere

CapLegal Afregning BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK

CapLegal Afregning BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK CapLegal Afregning Indholdsfortegnelse Afregning sag... 3 Afregning af sag med afregningskladde... 3 Salærfordeling... 5 Fast salærfordeling opsat på sagen... 6 Salærfordeling i forhold til tidsposter...

Læs mere

1. Oprettelse af danske debitorer (ikke offentlige)

1. Oprettelse af danske debitorer (ikke offentlige) SALGSPROCESSEN Der henvises generelt til forretningsgangsbeskrivelsen: Hvornår skal der sendes en faktura? http://www.au.dk/da/adm/budget/oko/proces/gruppe8/kapitel1/afsn2 Oprettelsen af debitorer (danske

Læs mere

Vejledning Depositum/forudbetalinger

Vejledning Depositum/forudbetalinger Depositum/forudbetalinger Indhold Opsætning af depositum... 3 Opret en faktura med depositum... 5 Bogføring af depositum i kassekladde... 5 Vis depositum på debitor... 5 Tilbagebetaling af depositum...

Læs mere

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015 Side 1 af 29 Navision Stat 7.0 ØSY/STO 18. maj 2015 Kvikguide om tilpasning af rollecenteret Overblik Formål Denne kvikguide omhandler de tilpasninger som du kan foretage i Handlingsbåndet, Navigationsmenuen

Læs mere

Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet.

Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet. Bilagskladde Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet. Navigering i kladder flytter fra felt til felt.

Læs mere

August Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx

August Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx 1 Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx... 1 Hvornår?... 3 Oprettelse af fordelingsnøgler i Navision hvordan?... 3 Oprettelse af Udgiftsfordelinger

Læs mere

Vejledning i rapporter

Vejledning i rapporter Vejledning i rapporter 1 Indledning... 2 2 Finans... 3 2.1 Balance... 3 2.2 Finans - kontokort... 5 2.3 Kontoudtog med dimensioner... 8 2.4 Dim. Kontokort... 11 2.5 Dimensioner i alt... 14 2.6 Dimensioner

Læs mere

Grundlæggende vejledning Navision

Grundlæggende vejledning Navision Grundlæggende vejledning Navision 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Brugergrænsefladen... 3 Forsiden... 3 Søgning i brugergrænsefladen... 6 Handlingsbåndet... 6 Faktabokse... 7 Oversigtspaneler...

Læs mere

Hvordan laver jeg lageroptælling?

Hvordan laver jeg lageroptælling? Denne vejledning beskriver, hvordan du laver lageroptælling i Microsoft Dynamics NAV. Vejledningen er baseret på version 2018, men vil også kunne anvendes til andre versioner. Sådan laver du lageroptælling

Læs mere

Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder:

Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder: Kassekladde Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder: Generelt om kassekladden Kladdenavne En kassekladde identificeres ved kladdenavnet. Du kan oprette så mange kladder,

Læs mere

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse Abonnementsstyring Indledende tekst Indholdsfortegnelse Start af Stellar Abonnement... 1 Kom godt i gang med abonnement... 2 Vare/Ydelser i Stellar Office Pro... 2 Abonnements oversigt... 2 Fanebladet

Læs mere

Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere.

Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere. Flere ejere Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere. Den debitor, som er angivet på maskinkortet betragtes som primær ejer, øvrige som sekundære. Det er altid den primære ejer som udskrives

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at der er nogle rutiner omkring

Læs mere

Håndbog til E-conomic. Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger

Håndbog til E-conomic. Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger Håndbog til E-conomic Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger Håndbog til E-conomic undervisning Udarbejdet af Hanne Jakobsen, bogholderiet og Lone Sørensen, frivilligafdelingen Denne håndbog

Læs mere

De vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5

De vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5 De vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5 Her kan du få hjælp til, hvordan du nemmere kan arbejde i C5 2012. Genvej Funktion Betydning F1 Hjælp Kalder hjælp frem. Hjælpen tager automatisk udgangspunkt

Læs mere

Salgsordre finder du under menuen Maskinhandel - Salg. Salgsordre er opdelt i et hoved- og et linje-skærmbillede.

Salgsordre finder du under menuen Maskinhandel - Salg. Salgsordre er opdelt i et hoved- og et linje-skærmbillede. Salgsordre maskiner Salgsordre finder du under menuen Maskinhandel - Salg. Salgsordre er opdelt i et hoved- og et linje-skærmbillede. Nederst på salgsordren er der 6 knapper med kald til undermenuer på

Læs mere

Kom godt i gang med Easybooks

Kom godt i gang med Easybooks Kom godt i gang med Easybooks Easybooks er et brugervenligt og gratis regnskabsprogram, som betjenes direkte via internettet ved hjælp af en browser, for eksempel via Internet Explorer eller Mozilla Firefox.

Læs mere

Professionel håndtering af klinikregnskab

Professionel håndtering af klinikregnskab Professionel håndtering af klinikregnskab Kom godt i gang med TDfinans. Dette introduktionshæfte beskriver, hvordan du nemt og hurtigt kommer i gang med at bruge TDfinans, og hvordan du løser de daglige

Læs mere

Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0

Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0 Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Brugergrænsefladen... 4 Forsiden... 4 Søgning i brugergrænsefladen... 6 Handlingsbåndet... 6 Faktabokse... 7 Oversigtspaneler...

Læs mere

Quick guide Finans bogføring

Quick guide Finans bogføring Quick guide Finans bogføring Registrering af posteringer Finansmodulet Finansmodulet i et bogholderisystem er det modul, der binder de øvrige moduler sammen. I finansen samles posteringer fra debitor og

Læs mere

Vejledning til PRO2TAL Bager/Online. Kontoplan.

Vejledning til PRO2TAL Bager/Online. Kontoplan. . Under Fanen Økonomi/ oprettes og vedligeholdes firmaets kontoplan. Bogførte posteringer fra finanskladden samt finansposteringer fra de øvrige moduler ender som posteringer på finanskontiene. Opbygning

Læs mere

Renter debitorer. Renter debitorer. For at kunne benytte renter skal følgende være oprettet i systemet:

Renter debitorer. Renter debitorer. For at kunne benytte renter skal følgende være oprettet i systemet: Renter debitorer For at kunne benytte renter skal følgende være oprettet i systemet: Finanskonto til renteindtægter fra debitorer Konteringsregler i debitorbogføringsgrupper Nummerserier for rentenotaer

Læs mere

Vejledning til Kreditormodulet

Vejledning til Kreditormodulet Vejledning til Kreditormodulet Indhold Indstillinger vedr. kreditormodulet.... 3 Opsætning af Bank... 4 Oprettelse af kreditor... 4 Oprettelse og bogføring af købs faktura... 5 Bogførte købs bilag - oversigt...

Læs mere

Hånd@ Finansbilag til ØS

Hånd@ Finansbilag til ØS Hånd@ Finansbilag til ØS Indledning... 3 Gebyr... 3 Gebyrskema... 5 Finansbilag... 7 Finansjournal... 10 Økonomisystemet... 15 Økonomisystemet detaljeret vedr. dommerafregning... 16 Side 2 af 19 Indledning

Læs mere

CapLegal Tastaturgenveje og filtre

CapLegal Tastaturgenveje og filtre CapLegal Tastaturgenveje og filtre Indhold Nye tastaturgenveje NAV 2016... 3 Filtre... 4 Tastaturgenveje... 5 2 Nye tastaturgenveje NAV 2016 Tastaturgenvej Funktion Ctrl+F1 Alt Alt+F2 F12 Shift+F12 Alt+F12

Læs mere

Oprettelse af faktura/ordre

Oprettelse af faktura/ordre It-solutions Oprettelse af faktura/ordre Når du vil oprette en ordre til en kontaktperson, skal der først oprettes en debitor. I feltet Debitorkonto kan du se, om den pågældende debitor allerede er oprettet.

Læs mere

Vejledning til nyt regnskabsår

Vejledning til nyt regnskabsår Vejledning til nyt regnskabsår Skift til nyt regnskabsår... 3 Klar til at beregne og bogføre skolepenge i det nye regnskabsår.... 4 Bogfør det gamle år færdig og genberegn... 4 Fil til revisor:... 5 Bogføring

Læs mere

Skolepenge og Indbetalinger

Skolepenge og Indbetalinger Skolepenge og Indbetalinger Afstemning af abonnementskørsel... 3 Abonnementskørsel... 5 Fil til PBS og/eller faktura sendes med posten.... 7 Basisløsning:... 7 Totalløsning fil til PBS... 9 Afsendelse

Læs mere

Maskinhandel - købsordre

Maskinhandel - købsordre Maskinhandel - købsordre Købsordre er opdelt i et hoved- og et linje skærmbillede. Nederst på købsordren er der 6 knapper med kald til undermenuer på købsordren. Følgende undermenuer kan kaldes: Ordre

Læs mere

For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Afdelinger - Økonomistyring Finans Finansbudgetter:

For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Afdelinger - Økonomistyring Finans Finansbudgetter: Finansbudget Budgetmodulet i Navision anvendes til at opsamle de budgettal, som ønskes. Det er muligt at oprette flere budgetter for samme periode. Når budgettet er oprettet, bruges det til sammenligning

Læs mere

Købsordre-billedet er opdelt i 6 oversigtspaneler:

Købsordre-billedet er opdelt i 6 oversigtspaneler: Maskinhandel købsordre Købsordre-billedet er opdelt i 6 oversigtspaneler: På oversigtspanelet Linjer er der 3 menuknapper med kald til undermenuer på købsordren. Følgende undermenuer kan kaldes: Linje

Læs mere

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer Kontoudtog debitorer Nedenstående beskrivelse tager udgangspunkt i Rapport 6052084 DSM kontoudtog 2 FIK752, men en stor del af beskrivelsen vil være gældende for øvrige DSM kontoudtogs-rapporter. Kontoudtoget

Læs mere

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl En af de mange funktioner til styring af skyldige fakturaer hos leverandører eller tilgodehavender hos kunder er åbenpostudligning. Åbenpostudligningen går

Læs mere

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C C5 vejledning C5 Online Finans-, debitor & kreditor Niveau D/C 1. udg. juni 2013 Indhold 1 Klar til C5 Online... 1 1.1 Installere opkaldsforbindelse (VPN)... 1 1.2 Logge på C5... 1 1.3 Indtaste e-mail

Læs mere

VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf:

VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf: VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf: 46761892 1 Indholdsfortegnelse Afstemning af abonnementskørsel... Abonnementskørsel... 6 Fil til Nets... 8 Afsendelse af fil til Nets...

Læs mere

Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere.

Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere. Flere ejere Der er mulighed for på maskiner at tilknytte flere ejere. Den debitor, som er angivet på maskinkortet betragtes som primær ejer, øvrige som sekundære. Det er altid den primære ejer som udskrives

Læs mere

Mamut Stellar Banking

Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking understøtter betalinger på en overskuelig måde, og det er muligt at fratrække evt kreditnotaer fra en Saldobetaling før den gennemføres. Dermed får man automatisk

Læs mere

Periodisering af indtægter og udgifter. Periodisering af indtægter og udgifter

Periodisering af indtægter og udgifter. Periodisering af indtægter og udgifter Periodisering af indtægter og udgifter For at fordele en indtægt eller en udgift i en periode, ud over den periode hvor transaktionen blev bogført, kan man bruge funktionen til automatisk periodisering

Læs mere

Årsafslutning i ectrl

Årsafslutning i ectrl Årsafslutning i ectrl Denne vejledning er en gennemgang af, hvordan man nemt og bekvemt kommer gennem årsafslutningen i ectrl. Opret nyt regnskabsår Det første man skal foretage sig er at oprette det nye

Læs mere

Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse.

Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse. Brugervejledning Bergstedt-IT Finans Indledning Programmet er udviklet siden 2003, hvor de første versioner blev skabt. Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end

Læs mere

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op.

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Bankafstemning Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Aktivering af bankafstemning For at aktivere

Læs mere

Microsoft Dynamics C5 2014

Microsoft Dynamics C5 2014 Højrepil Flytte til næste felt eller tegn. Venstre pil Flytte til forrige felt eller tegn. Pil op Flytte til feltet ovenover i den samme kolonne Pil ned Flytte til feltet nedenfor i den samme kolonne Slet

Læs mere

Generelt om budget For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Økonomistyring Finans Budgetter:

Generelt om budget For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Økonomistyring Finans Budgetter: Finansbudget Budgetmodulet i Navision anvendes til at opsamle de budgettal, som ønskes. Det er muligt at oprette flere budgetter for samme periode. Når budgettet er oprettet, bruges det til sammenligning

Læs mere

Moms på udlæg Brugervejledning

Moms på udlæg Brugervejledning Moms på udlæg Brugervejledning AdvoForum A/S MOMS PÅ UDLÆG...3 OPSÆTNING...3 Sagsopsætning...3 Udlægskonto...4 Ingen udlægsbogføring...4 Gl. udlægsmetode Tjek...4 Tekstkode...4 Momstype...5 Håndtering

Læs mere

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Inden man påbegynder en optælling, skal man tage stilling til hvilke varer, man ønsker at tælle op. Men ikke mindst skal man, når man foretager selve optællingen

Læs mere

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti Bank Management / Bankafstemning Ideen bag modulet er, at du importerer alle dine transaktioner fra din bank, og så forbliver disse transaktioner i Uniconta, på samme måde som alle andre transaktioner.

Læs mere

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014 Vejledning December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål med denne vejledning... 3 2 Hent filer med kontoskema og kolonneformat...

Læs mere

Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S

Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S Vejle & København CVR 17 51 26 72 T +45 76 42 11 00 @ unik@unik.dk W unik.dk 1 Indhold Årsafslutning... 3 Kort fortalt... 3 Foreløbig årskørsel... 4

Læs mere

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012 Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 10. januar 2012 frigivet obligatorisk servicepack, Navision Stat 5.3 med tilhørende systeminfo og vejledninger. Dette skriv er

Læs mere

Kontoskemaet i DSM kan benyttes til at lave forskellige regnskabs- eller nøgletalsrapporter, mulighederne er mange.

Kontoskemaet i DSM kan benyttes til at lave forskellige regnskabs- eller nøgletalsrapporter, mulighederne er mange. Kontoskema Kontoskemaet i DSM kan benyttes til at lave forskellige regnskabs- eller nøgletalsrapporter, mulighederne er mange. I det efterfølgende vises, hvordan en simpel regnskabsrapport kan laves ved

Læs mere

Hvordan laver jeg en lagerregulering?

Hvordan laver jeg en lagerregulering? Denne vejledning beskriver, hvordan du laver en lagerregulering i Microsoft Dynamics NAV. Vejledningen er baseret på version 2018, men vil også kunne anvendes til andre versioner. Sådan laver du en lagerreguleringer

Læs mere

Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt.

Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt. Finanskladde Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt. Her vises en oversigt over kladder i det aktuelle modul. Du kan vælge mellem at få vist åbne eller lukkede

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT INSTALLATIONSVEJLEDNING... 2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG... 3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN LIGHT... 4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...

Læs mere

Forbedringer i Navision Stat 5.4

Forbedringer i Navision Stat 5.4 Forbedringer i Navision Stat 5.4 26. marts 2013/PRA Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 11. januar 2013 frigivet obligatorisk Servicepack, Navision Stat 5.4 med tilhørende

Læs mere

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer Kontoudtog debitorer Nedenstående beskrivelse tager udgangspunkt i DSM kontoudtog II, men en stor del af beskrivelsen vil være gældende for øvrige DSM kontoudtogs-rapporter. Kontoudtoget viser alle poster

Læs mere

Køb af maskine. Køb af maskine. Oprettelse af købsordre. Først oprettes købsordrehovedet.

Køb af maskine. Køb af maskine. Oprettelse af købsordre. Først oprettes købsordrehovedet. Køb af maskine Oprettelse af købsordre Først oprettes købsordrehovedet. Gå ind i menupunktet Maskinhandel Køb Købsordrer og placer markøren på ordrehovedet. Tryk Ny og tast Enter, så der udtages et nyt

Læs mere

Indhold Opstartsprocedure... 3 Dankort... 3 Korrekt åbningsprocedure af dankortterminalen... 4 Korrekt lukkeprocedure af dankortterminalen...

Indhold Opstartsprocedure... 3 Dankort... 3 Korrekt åbningsprocedure af dankortterminalen... 4 Korrekt lukkeprocedure af dankortterminalen... Quickguide Indhold Opstartsprocedure... 3 Dankort... 3 Korrekt åbningsprocedure af dankortterminalen... 4 Korrekt lukkeprocedure af dankortterminalen... 4 Logon på Dynamics NAV... 4 Overblik over Dynamics

Læs mere

Continia Statement Intelligence Demonstrations vejledning Statement Intelligence. December 2017 PM 2.50

Continia Statement Intelligence Demonstrations vejledning Statement Intelligence. December 2017 PM 2.50 Continia Statement Intelligence Demonstrations vejledning Statement Intelligence December 2017 PM 2.50 Continia Software A/S Stigsborgvej 60 DK-9400 Nr. Sundby Denmark Tel. +45 82 30 50 00 Support mail:

Læs mere

Momsvejledning. ectrl Light

Momsvejledning. ectrl Light Momsvejledning ectrl Light Side 1 af 23 01-11-2011 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 OPSÆTNING AF MOMS... 4 Momskoder... 5 Momsgruppe... 6 Varemomsgrupper... 8 Finanskonteringsgruppe... 9 Momsafregningsperioder...

Læs mere

Efterfølgende beskrives de vigtigste felter og undermenuer på salgsordren. Salgsordrehovedet er inddelt i fanebladene:

Efterfølgende beskrives de vigtigste felter og undermenuer på salgsordren. Salgsordrehovedet er inddelt i fanebladene: Salgsordre reservedele Salgsordre finder du under Salg & Marketing Ordrebehandling - Ordrer. Salgsordre er opdelt i et hoved- og et linje-skærmbillede. Nederst på salgsordren er der 6 knapper med kald

Læs mere

Vejledning til årsafslutning 2014

Vejledning til årsafslutning 2014 Side 1 af 28 Vejledning til årsafslutning 2014 ØS/ØSY/IRN/TIE 31.oktober 2014 Navision Stat 5.4.01 og 5.4.02 Formål Vejledningen indeholder en beskrivelse af, hvordan årsafslutningsprocessen er i Navision

Læs mere