Indholdsfortegnelse. Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den Status for de studerende Er denne bog noget for dig?...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den... 5. Status for de studerende... 10. Er denne bog noget for dig?..."

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den... 5 Status for de studerende Er denne bog noget for dig? Hvorfor det er vigtigt at være en Studiebooster og ikke bare studerende Karakterer Hvorfor de ikke afspejler kvalifikationer eller kompetencer Studie og karrierevejledere på universiteter og A-kasser Undervisning og værdien af forelæsninger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Eksamensbevis hvorfor det ikke nødvendigvis giver dig et arbejde?. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Studiebøger Den ukendte fordel ved akademisk utroskab... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kandidatafhandlingen - Hvorfor den er overvurderet... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hvorfor virksomheder vil have folk med to års erfaring... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Studiejob Det (næsten) sikre valg... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Forståelse for virksomheden og jobstillingen... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hvor meget er dine enkelte fag værd for dig og din fremtid?... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tidsspilde og overspringshandlinger Så dyre er dine valg og fravalg Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Del 2... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Sådan får du mest ud af anden del af bogen.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Dit CV skal fortælle en historie... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Case competitions Inkludér konkurrencementalitet i dit CV... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Vær den, du gerne vil være lær fra den, du gerne vil være... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Frivilligt arbejde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Udveksling ikke nødvendigvis en akademisk badeferie Arrangeret studieophold i Ankara, Tyrkiet Læs, og bliv læst bedre... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

3 Frivillig i en studieorganisation... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Blogging... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Lær hvordan virksomheden, du vil arbejde hos, tænker... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Få mere ud af dit studiearbejde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Find en anderledes hobby. Du kan stadig nå at lære alting... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Networking omgås mennesker, der er der, hvor du vil hen... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Onlinekurser og læringswebinarer... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Praktikplads... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Skab noget start en virksomhed... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Personlig assistent... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Summer School i eller uden for Danmark... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Vær freelanceskribent... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Afslutningen på bogen - din begyndelse som Studiebooster... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Experience points... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tak.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hva så nu?... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kildeliste... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

4 Studiebooster UNDGÅ AT BLIVE ENDNU EN CAND.TITEL.GENNEMSNIT OG LÆR HVORDAN DU GÅR DIREKTE FRA STUDIE TIL JOB Copyright by Christian Jespersen All rights reserved Omslag: Næsten færdigt ISBN (PDF e-bog): Dette er ikke den komplette udgave Kopiering af denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Advarsel og ansvarsfraskrivelse Forfatteren påtager sig ikke nogen form for ansvar for nogen form for skade eller tab, som måtte opstå som følge af brugen af denne bog. Bogens beskrivelser og holdninger er udelukket forfatterens egne. Selvom forfatteren har udvist store anstrengelser for at sikre indholdets korrekthed, kan der forekommer fejl og mangler. Denne forkortede udgave af bogen er du mere end velkommen til at dele med alle du tror der kunne få gavn af den.

5 Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den Forsinket, selvudviklet medicin. Uddannelser er ikke længere det vigtigste det er kompetencer - RALPH J. CORDIER - Bestyrelsesformand hos General Electric Du sidder med en bog, jeg ville ønske, jeg havde haft at støtte mig til, da jeg var studerende. En bog, der kunne svare på alle de spørgsmål, jeg havde omkring selve studiet og dets værdi. En bog, der kunne give mig konkret vejledning til, hvordan jeg kunne bruge tiden bedst, fordi jeg ikke følte, at studiet gjorde dette arbejde særlig godt. Jeg skrev Studiebooster, fordi jeg selv manglede den i min studietid. Jeg kendte vitterligt ikke til vigtigheden af at gøre langt mere under studiet end at blot færdiggøre det med det højest mulige gennemsnit. Jeg vidste selvfølgelig, at en vis portion erfaring ville være god at have med i bagagen, men ikke, hvor vigtig en rolle den rent faktisk spiller. Det andet problem var, at jeg ikke kendte til alle de muligheder, jeg havde, for at undgå at komme ud og føle mig lige så grøn som det eksamensbord, jeg lige havde forladt. Det var virkelig først, efter at jeg havde færdiggjort min uddannelse, at jeg blev klar over, hvor lidt af det, jeg havde lært fra universitetet, der rent faktisk åbnede døre til erhvervslivet. Jeg blev klar over, at jeg havde brugt tid på en masse, som jeg ikke kunne bruge, og at jeg ikke var blevet tilstrækkelig informeret om, hvad jeg egentlig burde have gjort. Jeg fandt efterhånden ud af, at jeg langt fra var den eneste, der bar rundt på den slags bekymringer og erfaringer. Størstedelen af de studerende ved i realiteten ikke, om deres uddannelse kan få dem i arbejde. Ikke bare på grund af uddannelsens indhold, men også på grund af den manglende følelse af forståelse for, hvad der er på den anden side. Derudover er jeg gang på gang ved at tale med færdiguddannede akademikere blevet bekræftet i, at det billede, der var blevet fremstillet af, hvad en uddannelse kunne gøre, langtfra afspejlede sandheden. Som studerende ligger det største ansvar for, at du går direkte fra studie til job, på dine egne skuldre. Det synes jeg ikke, der var fokus på i min studietid, Jeg fik heller ikke præsenteret løsninger til, hvad jeg kunne gøre. Derfor følte jeg det som det eneste rigtige at sætte mig ned for at skrive en bog, som netop skulle forsøge at give svar på disse problemstillinger.

6 Første del af bogen fokuserer på at illustrere, hvor lidt af det, vi gør, og den indsats, vi lægger i de ting, vi gør under studiet, der reelt betyder noget for vores fremtidige professionelle karrierer. For at illustrere det bedst muligt har jeg prøvet at nedbryde de forskellige elementer - eksamen, karakter, undervisning m.m., der tilsammen skaber en uddannelse - for at vurdere deres reelle værdi. Jeg har vurderet elementernes værdi i forhold til, i hvor høj grad de hjælper studerende med at få det job, de ønsker. Ikke, hvad de giver af værdi for dig som studerende. Det er trods alt bedre at komme ud til et arbejde som en middelmådig studerende, men en fremragende kandidat end omvendt. Og modsat hvad man skulle tro, og hvad man bliver fortalt, er en mønsterelev på universitetet ikke den bedste kandidat i erhvervslivet. Anden del af bogen, er en liste med alternative muligheder for lære det, erhvervslivet efterspørger hos folk, der søger job. Alle ved, at arbejdslivet gerne vil have ansatte med erfaring, men at finde et studiejob er som at finde en billig lejlighed i København eller Aarhus, og det er de færreste, der kigger efter alternativer. Dem får du her i bogen. Du får præsenteret alternativer til at opnå kompetencer og erfaringer, som du kan referere til i dit CV. Du vil nok nikke genkendende til nogle af dem, selv om du formentlig ikke har tænkt på dem som måder til at få erfaring på. Derudover får du adgang til nogle smuthuller til erfaring, som de færreste studerende overvejer. Det er, når alle søger efter det samme - på den samme måde - at du skal gå i en anden retning og gøre noget anderledes. Hvad er Studiebooster-bogen ikke? Bogen er ikke en bog om studieteknik. Du får ikke den magiske formel til at score høje karakterer. Jeg kan heller ikke kurere dig for studiestress. Jeg vil dog på spejderære garantere, at du vil få mindre stress efter at have læst første del af bogen, og at du vil indse, at du måske bekymrer dig for meget omkring de ting, dit universitet får dig til at bekymre dig om. Når jeg skriver, at en uddannelse ikke har den værdi, man umiddelbart skulle tro, er det på ingen måde for at nedgøre bestemte uddannelser eller i det hele taget det at tage en uddannelse. Til gengæld vil jeg heller ikke prøve at skabe falske forhåbninger og male et rosenrødt billede, når virkeligheden nu engang ikke er sådan. Du skal heller ikke i bogen forvente at finde fem hurtige løsninger, der gør, at du kan tjene kr. om måneden i dit første job. Studiebooster er ikke en bog, der forsøger at gøre din studietid nemmere Målet er, at tiden skal blive mere udbytterig. Mission Efter du har læst denne bog, har du lært, at du ikke alene må sætte din lid til din uddannelse. Det er ganske enkelt for risikabelt - af mange forskellige årsager. Derudover vil du også have lært, at der findes et hav af

7 uudnyttede muligheder for at få erfaring. Det hersker en idé om, at det er svært for studerende at skille sig ud, men sandheden er, at det aldrig har været nemmere. Og de mennesker, der siger, at det er håbløst, fortæller kun, hvordan tingene ser ud fra deres synspunkt og ud fra deres snævre syn på, hvordan de bedst tilføjer værdi til deres CV. Du skulle også gerne være afklaret med, eller i det mindste være kommet tættere på, hvad du vil arbejde med og vide, hvad du skal gøre fremadrettet for at få det arbejde. Det endelige mål med en uddannelse er ikke at afslutte med det højeste snit, men at stå med de kvalifikationer, der kan give dig det arbejde, du vil have. Det kan meget vel betyde, at du en gang imellem skal nedprioritere dine studier. Formålet med bogen er, at du som læser skal inspireres til at se længerevarende uddannelser med friske øjne. Forhåbentlig kan jeg være med til at gøre op med traditioner, fordomme og falske overbevisninger, som mange akademikere har i relation til deres første job. Til trods for, at nye tiltag til stadighed lanceres for at effektivisere uddannelser, viser det sig ikke sjældent kun at være mikroskopiske ændringer, der i sidste ende ofte stiller de studerende dårligere. Jeg ønsker at få dig til at håbe på det bedste, men også at gøre dig klar på det værste. Hvis du tror, at du har kurs mod drømmejobbet, fordi du har taget en uddannelse, bliver skuffelsen så meget større, når du må konstatere, at en uddannelse med stor sandsynlighed ikke er nok. Jeg har hørt om mange, der efter at have færdiggjort deres uddannelse er blevet slemt skuffet over dens faktiske validitet, når de tillærte discipliner skulle anvendes in real life uden for studiemiljøet. Jeg håber, du med denne bog kan se, at det hele ikke er så håbløst, som det kan forekomme. Folk, der siger, at det er umuligt at få arbejde efter studiet, er også de mindst risikovillige. Du har større adgang til at oparbejde et stærkt CV end nogensinde før. Og mulighederne vokser år for år. Hvem er jeg? Først og fremmest skriver jeg denne bog i min rolle som tidligere bruger af uddannelsessystemet. På samme måde som en bruger anmelder en film. Mine synspunkter kommer udelukkende set gennem øjnene hos en færdiguddannet studerende fra en af landets største uddannelsesinstitutioner. Jeg er ikke tilknyttet andre aktører, virksomheder eller foreninger, som jeg prøver at fremhæve som et bedre alternativ i uddannelsesmæssig sammenhæng Jeg er en af de mange fra den flok, der færdiggjorde cand.ling.merc. uddannelsen i Interkulturelle Markedsstudier i november Markedsføring og kommunikation var kerneområderne. Skal man sige det på en mere talesprogsvenlig måde, betyder det, at jeg lærte, hvordan man sælger produkter og services til folk med en anden kultur.

8 Syv måneder efter kandidatforsvaret modtog jeg mit eksamensbevis med den fine titel Cand.ling.merc. Først og fremmest tog jeg en uddannelse, fordi det virkede som den smarteste løsning til at få et indholdsrigt arbejde. Der gik fem år, fra jeg færdiggjorde gymnasiet, til jeg sad på universitetet - i dette tilfælde CBS. Den lange periode skyldes, at jeg ikke følte mig klar til at tage en uddannelse eller helt kunne se værdien af det, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ville med mit liv. Tiden på universitet har uden tvivl været en god disciplinær øvelse, men rent fagligt er jeg ikke imponeret. Jeg lærte en masse, og jeg har haft en lang række gode, inspirerende undervisningstimer. Men jeg følte i højere grad, at jeg blev tvunget til at spilde en masse tid, på at lære noget, jeg aldrig ville få brug for. I tiden efter studiet har jeg efteruddannet mig i de ting, jeg savnede under mit studie, og som jeg senere har fundet ud af, var mine rigtige interesser. Det har givet mig mere viden og forståelse for, hvad jeg gerne vil arbejde med, samt givet mig mere relevant og brugbar viden, end hvad jeg opnåede i løbet af de fem år på universitetet. Der er ingen tvivl om, at min viden fra CBS har bidraget med et solidt fundament, som jeg har kunne bygge ovenpå. Det har ikke været spild af tid. Men der var meget spildtid. Hvem er jeg ikke? En pessimist, der siger, at man lige så godt kan droppe at tage en uddannelse. Jeg er heller ikke en selverklæret guru, ekspert eller coach, der prøver at presse mine synspunkter omkring uddannelsessystemet ned i halsen på dig. Alt, hvad jeg skriver om i denne bog, bygger på mine og andres erfaringer, succeshistorier og fiaskoer. Mine synspunkter omkring et ineffektivt uddannelsessystem er gentagne gange blevet bakket op af andre studerende fra forskellige universiteter. Jeg håber, at du helt naturligt forholder dig kritisk til det, jeg skriver, i forhold til din uddannelse og dine fremtidsplaner. Jeg vil komme ind på faktorer, der ikke stemmer overens med alle universiteter eller studieretninger. Jeg er ikke uddannet forfatter, hvilket afspejles i min varierede skrivestil. Jeg har aldrig skrevet en bog før, og jeg har i skriveprocessen kun fået praktisk vejledning ved at læse bøger om at skrive bøger. Jeg har ikke erfaring med at opbygge studieretninger og pensa. Derfor vil alle mine kommentarer omkring disse to elementer være baseret på mine samt andre studerendes brugererfaringer. Denne bog er blevet til pga. af en passion og et ønske om at fortælle, at der findes mere optimale måder at færdiggøre et studie på end de mest populære - at stræbe efter høje karakterer og håbe på et studiejob, der skal bane vejen for en fuldtidsstilling i drømmejobbet. De fleste studerende følger denne strategi og får deres første job efter 6-12 måneder som arbejdsløse - som resultat af deres ansøgning nummer 50. En sådan ansættelse tilfredsstiller ofte i højere grad et behov for ikke

9 længere at være arbejdsløs, end det opfylder ønsket om at få et interessant job, hvor den nyerhvervede viden kan bruges. Hvis det er din opskrift på succes og en vellykket jobjagt, er denne bog ikke noget for dig. Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvad din uddannelse gør for dig, og hvad du kan gøre for at få det mest mulige ud af din uddannelse, er du kommet til det rette sted.

10 Status for de studerende Masseproducerede akademikere There s so many of us. There s so many of us - FEAR, amerikansk punkband. Med mindre du er helårscampist uden internet eller TV, har du sikkert bemærket, at det aldrig før har været mere populært at tage en uddannelse. Finanskrisen åbnede folks øjne omkring erkendelsen af, hvem der står stærkt, når tiderne er hårde. Ufaglærte er oftest de første, der bliver afskediget og har sværest ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, når virksomheder skal spare. Det er derfor ikke mærkeligt, at antallet af ansøgere til længerevarende uddannelser er steget markant de seneste år. Se blot tallene fra Den Koordinerede Tilmelding nedenfor 1. Stigningen fra 2009 til 2012 lå på over 30 %, og antallet af optagne på landets studier 2 sætter vedblivende rekord. De 30 % går igen i andre scenarier. Ifølge Berlingske ligger den gennemsnitlige arbejdsløshed blandt akademikere lige under 30 %. For generalister er tallet over 30 %. 3. : 1 KOT Det er tal, der viser, at når du skal ud og søge efter et arbejde, er der mange, der allerede søger det samme arbejde, og rekordmange identiske kandidater med nogenlunde identiske papirer fra universiteterne. 3 Brøndum 2014

11 Ændring fra 2014 til 2015 Erhvervsakademi uddannelser Professionsbachelorudda nnelser Bacheloruddannelser I alt Et af problemerne ved den store vækst på universiteterne er, at arbejdsmarkedet ikke kan tilpasses efter det stigende antal akademikere. Resultatet er naturligvis, at det er sværere end normalt at finde job til alle. Et andet problem er, at studiepladser ikke reguleres efter behov. Derfor har vi i dag en regulær overproduktion af akademikere. Konsekvensen er, at alt for mange havner i arbejdsløshed, fordi der også er et højt antal, som er blevet fyret, der også leder efter job. Man kan undre sig over universiteternes tilgang til at uddanne akademikere. De handler efter stik modsatte principper i forhold til, hvordan man agerer på en lang række erhvervs- og forretningsmålrettede uddannelser nemlig efter reglen om udbud og efterspørgsel. I stedet for at tilpasse antal af optagne på de forskellige linjer efter markedets efterspørgsel uddannes akademikere nu som før til job, der ikke findes 4. Et tredje problem er den manglende tilpasning af det faglige indhold. Universiteterne søger ikke at skabe innovation i undervisningsmetoder, læringsmetoder og indhold. Tværtimod. Pensum bliver støvet af, får 4 Nielsen

12 tilføjet et par artikler og den nyeste udgave af fagbogen erstatter den tidligere. Sådan! Faget er opdateret, og universitet kan sige, at de har fornyet sig. Gammel vin på ny flasker, med et par dråber frisk saft. De danske universiteter er i gang med en masseproduktion af højtuddannede, der ikke efterspørges af arbejdsmarkedet. Der er overordnet tre årsager til, at det resulterer i akademisk arbejdsløshed: 1 En manglende mulighed for at få erhvervserfaring under uddannelse. 2 Kvantitet frem for kvalitet i uddannelserne. 3 - Mismatch mellem læring fra undervisningslokale til arbejdsplads. Lad mig uddybe: 1. For mange forlader universitetet uden at have en klar idé om, hvad der venter på dem uden for uddannelsernes trygge rammer. Efter flere år med hovedet nede i teoribøger rammer virkelighedens forventninger og udfordringer som et godstog. Opdagelsen og erkendelsen af, at man ikke føler sig rustet til at varetage opgaver, kommer ofte som et chok for mange. Klasselokalerne virker som skyklapper for virkeligheden, og undervisningen giver studerende støttehjul og bobleplast og distancerer dem fra virkelighedens udfordringer og konsekvenser. Resultatet er, at de studerende ikke får lov til at fejle i erhvervssammenhænge, hvor konsekvensen er en ganske anden end blot en dårlig karakter. 2. Tilstrømningen af studerende er ikke blevet reguleret efter erhvervslivets behov. Strategien med at øge produktionen af noget, alt for mange i forvejen holder af, holder ikke. Konsekvensen er, at vi nu ser resultatet af flere års mangel på tilpasning af uddannelserne med alt for mange identiske akademikere, hvis uddannelser ikke har en særlig høj værdi (L forvirrende studieretninger - Søndagsavisen). 3. Verden bevæger sig på nogle områder hurtigere, end universiteterne kan uddanne studerende til. Alligevel skulle man tro, at studieretningerne bliver sammensat ved at se tilbage i stedet for fremad. I 2014 dumpede Danmarks Akkrediterings Institut 46 % af de nyeste studieretninger 5. Dumpekaraktererne uddeles, fordi uddannelserne ikke giver underviser og tildeler den viden og erfaring, som erhvervslivet efterspørger. 5 Ritzau 2014

13 I stedet for at finde på nye løsninger, der kan gøre uddannelserne mere fremadrettede, kigges der tilbage for at finde metoder og materialer, der kan genbruges 6. Resultatet er, at studerende risikerer at spilde megen tid på universiteterne i stedet for at opnå de fornødne erfaringer og kompetencer. Fokusér på løsningerne, ikke problemerne Du kan som studerende ikke ændre på de tre faktorer. Det er en politisk sag og dermed en langsommelig proces. Slutresultatet, som vi så med fremdriftsreformen, bliver en ikke-gennemtænkt løsning (lidt pessimistisk er jeg alligevel) - lavet af folk, der ikke har siddet på skolebænken i mange år. Det er altså de samme mennesker, der ønsker at lede studerende hurtigere gennem systemet, der selv snøvlede sig gennem uddannelsessystemet for derefter at få et arbejde, hvor de fortæller andre, hvad de bør gøre. Og hvis ikke det virker, prøver de at tvinge det igennem med lovgivning 7. Nogle vil kalde det hyklerisk. Jeg vælger at ignorere det og i stedet fokusere på, hvad man som studerende selv kan gøre. Hovedårsagen til dette er, at du som studerende har noget at skulle sige i forbindelse med de forskellige uddannelsesreformer. Men du når højst sandsynligt ikke i din studietid at se effekten af det, du ønsker ændret hvis det altså bliver ændret. Grunden til, at jeg skriver det i introen, er, at jeg gerne vil give dig forståelse for, at du selv aktivt kan gøre noget for at undgå arbejdsløshed, efter du har færdiggjort dit studie. Lad være med at blive irriteret over, hvad andre burde gøre, og se i stedet på de områder, hvor du selv faktisk kan gøre noget. Fokuser på, hvad du kan gøre, så du opnår resultater, fordi du tager handling. 6 Robinson Gobounova

14 Er Studiebooster bogen noget for dig? Ved du hvad du skal, når du er færdiguddannet? No two persons ever read the same book. - Edmund Wilson Denne bog er ikke skrevet så bredt favnende, at alt indhold gælder for alle typer uddannelse. Det er ikke formålet at ramme alle studerende. Der vil også være uddannelser, hvor bogen hverken er brugbar eller nødvendig. Går du eksempelvis på tandlægeskole, læser til radiograf eller civilingeniør med fokus på maritim logistik, har nok du en ret god forståelse for, hvad du skal lave efter dit studie, og hvilke job du skal søge. Du har sikkert også en god forståelse for, hvad der forventes af dig, når du får et job. Det samme gælder i håndværksfagene. Tømrer, snedker, møbelpolstrer, skibsbygger. Eller frisører, dyrlæger, skuespillere, kokke, musikere mange uddannelser har heldigvis et naturligt skift fra studie til job. Det er ikke jer, jeg havde i tankerne, da jeg skrev bogen, og bogens grundlag er ikke så relevant for jer. Bogen er skrevet til generalister. Generalister er personer, hvis uddannelse ikke rigtig peger dem i nogen bestemt retning. Og som studerende ved de heller ikke rigtigt, hvad de ender med at blive, når de er færdiguddannet. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men det kan være frustrerende ikke at vide, hvilken vej man vil, hvilke muligheder man reelt set har, eller hvad man kan gøre for at finde ud af det. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er generalist, kan du prøve at svare på følgende spørgsmål: 1. Hvad kan du kalde dig selv, når du er færdiguddannet? 2. Hvad er din(e) kernekompetence(r)? 3. Hvad vil du gerne arbejde med? Hvis du har svært ved at give korte, konkrete svar, men føler, at du skal give en uddybende forklaring på dit valg af uddannelse, er du en generalist. Gennem hele bogen skriver jeg uddannelser og studerende generelt. Dermed mener jeg ikke alle uddannelser, men kun uddannelser, hvor man som studerende ikke er sikker på, hvad man ender med at blive som færdiguddannet.

15 Optimisme blandt studerende erkendelse hos færdiguddannede I forbindelse med udarbejdelsen af denne bog talte jeg med en lang række generalister fra forskellige universiteter og spurgte dem, om de regnede med, at deres uddannelse ville give dem et job. Det troede de fleste - med den begrundelse, at deres uddannelse gav mange muligheder. Det gjaldt også hos de personer, hvis uddannelser var nyoprettet. De var optimistiske, selv om de i sagens natur ikke havde eksempler på succeshistorier at referere til. Jeg talte også med en lang række færdiguddannede og spurgte dem, hvorvidt de følte, at deres uddannelse gav dem de fornødne kompetencer i forhold til at få et arbejde. Svaret var et rungende nej. Den sidste gruppe blev også spurgt, hvad de i bagklogskabens lys ville have gjort anderledes under deres studier. Igen svarede langt de fleste, at de ville fokusere langt mere på at få erhvervserfaring, generelt være CV-orienteret under studierne og nedprioritere karakterer. Det var helt klar et mismatch mellem forventningerne til, hvad der kunne skaffe en et job under studierne, og hvordan virkeligheden ser ud. Som generalist skal du, når du går og tænker på jobmuligheder efter studiet. i overvejende grad tænke mere på, hvad du skal have ud af din studietid, end hvad du bliver undervist i, Det er ikke noget, studerende bliver mindet nok om, hvilket er problematisk. Antallet af nye uddannelser stiger så voldsomt, at der hvert år udklækkes et stort antal nyuddannede med uddannelser, der skaber forvirring hos arbejdsgiverne. Arbejdsgiverne kan ikke se forskel på studieretninger, og desuden er de også i tvivl om, hvorvidt uddannelserne har givet de studerende den viden, erhvervslivet skal bruge. 8 Vil du diskutere problemer eller finde løsninger? Jeg faldt over et citat, som jeg synes, ret godt rammer, hvem denne bog er tiltænkt, og hvem den ikke er tiltænkt, Der er de mennesker, der finder en undskyldning, og der er de mennesker, der finder en løsning. Hvis du gennem hele bogen synes, at mine forslag virker utroværdige, uoverskuelige og kræver meget af dig, har du to muligheder. Lad være med at følge bogen, og lad være med at ændre noget i din hverdag, så du kan bevare den hverdag, du kender, og opnå de resultater, du ved, at du vil, fordi det er, hvad andre gør. 8 Stærmose

16 Den anden mulighed er at tilpasse din hverdag og lave nødvendige prioriteringer og være åben for ændringer, der gør det muligt at få tid til de ting, der er nødvendige. Det er den sidste gruppe, denne bog er skrevet til. Den ofte lille procentdel, der opnår noget særligt, er ikke nødvendigvis heldige. De er heldige, at størstedelen ikke gør det samme eller tænker i samme baner. Dermed er det lettere at opnå det, man vil, fordi konkurrencen er så meget mindre. Det er har intet med held at gøre, men handler om evnen til at se muligheder og handle på dem, uanset om det virker uoverskueligt eller ej.

17 Hvorfor det er vigtigt at være en Studiebooster og ikke bare studerende Der er ikke megen karakter i en person uden erfaring Ikke at acceptere tidens normer er nøglen til succes. - Sagt af succesforfatteren NEIL STRAUSS, der fik det fortalt af en milliardær. De to vigtigste årsager til, at du ikke skal lægge alle dine æg i en kurv, er, at din uddannelse ikke er formet til dine interesser. Du får med stor sandsynlighed ikke al den viden, du har brug for, for at få dit drømmejob. Desuden giver teoribøger ikke tilnærmelsesvis den samme personlige udvikling og læring, hvis de ikke underbygges med erfaring. Du kender sikkert til den onde cirkel - kan ikke få job, fordi jeg mangler erfaring, og jeg har ingen erfaring, fordi jeg ikke kan få job. Dit studie og den viden, du får, er ikke erfaring. Der er en tilbøjelighed til at overse det faktum, fordi studiet føles udfordrende nok til, at det bør gælde som erfaring. Du lærer ikke at svømme og at forstå følelsen af at være i vand ved at læse om det, uanset hvor svære bøgerne er at komme igennem. Hvorfor skulle det være anderledes med så meget andet? At sætte alle kræfterne ind på karakterne er det absolut værste råd, lød det fra alle de arbejdsgivere, jeg talte med i forbindelse med at skrive denne bog. Især når man ser tendensen, hvor alle udbryderne, der er CVfokuserede, kommer hurtigere i job, som de rent faktisk ønsker 9. Ikke et job på ansøgning nummer 50. Ud over alle dem, jeg talte med, er der ikke mangel på artikler omhandlende personer, der har været karakterfokuseret under studiet, og som nu går arbejdsløse. De ville ønske, at de havde prioriteret at få noget praktisk erfaring. De sendte alligevel aldrig deres karakterblad med, når de søgte job. Dagen kan føles lang, men et semester går hurtigt Studietiden går stærkere, end man tror. Lad være med at tøve for længe med at komme i gang med at fylde på dit CV. Dit studie bliver hurtigt mere krævende, og det vil være smart at få en god arbejdsrutine og 9 Hansen

18 tilvænning til en hård hverdag, inden universitetet begynder at trække tænder ud. Når det sker, vil du have oparbejdet en bedre arbejdsdisciplin og kan håndtere presset langt bedre. En anden vigtig årsag er, at to års erfaring sjovt nok også tager to år under studierne, hvis du har et arbejde. Du kan sagtens risikere, at du skal bruge et helt semester på at finde et studiejob, og dermed tager det to et halvt år at få de to års erfaring. Og da du højst sandsynligt ikke kan arbejde fuldtid under studierne, tager det endnu længere tid. Det er via dit CV og den erfaring, du får under uddannelsen, at du virkelig kan stikke af fra pøblen, fordi de færreste i deres studietid tænker på tiden efter studiet. Hvis det ikke lyder helt rigtigt, kan du stille dig selv spørgsmålet: Hvor mange gange i løbet af en dag eller en hel uge tænker du på, hvad du skal arbejde med efter studiet - og lige så vigtigt: Hvad har du gjort aktivt for at sikre, at du kan varetage det job? Spørg derefter dig selv: Hvor meget fylder dine afleveringer, eksamener og prøver, du har inden for de næste to måneder, i dit hoved? En del mere end dit fremtidige arbejde, ikke? Til trods for, at det at tage en længerevarende uddannelse er en investering på langt sigt, tænkes der kortsigtet under uddannelsen. Jeg tror, at det er mindre end 1 %, der både tænker fokuseret på en mulig arbejdsplads efter studiet og arbejder mod at tilpasse deres CV til det. Årsagen er den, jeg nævnte tidligere, nemlig at studiet er hårdt og udfordrende nok, og det at tænke længere frem virker uoverskueligt. Aviser bringer en sjælden gang en solstrålehistorie om studerende, der har tænkt fremad. Men der er langt mellem de historier, fordi denne type studerende er en sjælden race. Selv hvis medierne ville skrive mere om emnet, er det svært at finde eksempler på studerende, der har gjort det. Konkurrencen blandt de studerende, der virkelig lægger en indsats i at få et godt CV under studiet, er langt mindre end blandt studerende, der lægger kræfter i at få høje karakterer. Alle de erhvervsfolk, jeg talte med, ville til enhver tid hellere ansætte en med et 4 tal og en masse erfaring og en interessant profil end en færdiguddannet med en masse 12 taller, men et uinspirerende CV. Det er ikke blot nødvendigt at være CV-orienteret under dit studie. Du gør også konkurrencen til jobbet meget lettere, fordi du ikke gør som størstedelen af de studerende.

19 Del 1 Bemærk: Der vil være mere tekst i disse kapitler i den fulde version af Studiebooster Jeg håber stadig du får glæde af denne udgave af bogen.

20 Karakterer Hvorfor de ikke afspejler kvalifikationer eller kompetencer Jeg ved, hvad jeg har fået i karakter, men ikke hvorfor Elever skal vurderes på deres indsats, engagement, motivation og på den måde, de deltager mentalt og praktisk, så det afspejler de vurderinger, vi ellers møder i hverdagen. - KEN ROBINSON, International uddannelsesrådgiver samt underviser Test er en meget dårlig målestok for, hvorvidt en person virkelig har lært noget. Den væsentligste grund til dette er, at bortset fra yderst abstrakte og teoretiske discipliner er test en kunstig kontekst, hvori man skal demonstrere sin viden. De handler sjældent om den virkelige verden WILLIAM A. REINSMITH, forfatter til Archetypical Forms in Teaching Har du nogensinde fået en karakter og ikke rigtig forstået, hvorfor du fik det, du fik? Når indsats og karakter, stor som lille, ikke matcher? Du følte, at din opgave var mindst en 10 er værd, men du fik et 2 tal. Eller du har fået 12 - for noget, du lavede på et par timer? Du vil gerne vide, hvad der var rigtigt, for at kunne gentage det, og gerne vide, hvad der var forkert, for at undgå at gøre det samme. Men feedback er blevet sparet væk. Som systemet er i dag, følger der ikke feedback med karakterer, hvilket er en ubegavet beslutning, da feedback om noget er en vigtig del af lærings- og udviklingsprocessen. At være i gang med en uddannelse er trods alt en af de største udviklingsprocesser der skal skabe rammerne for ens professionelle liv. Hvis man ikke får korrigeret sine fejl på træningsbanen, er det svært at forvente, at man har lært noget godt nok, til når det virkelig gælder. Uden feedback begynder de studerende selv at drage konklusioner ud fra karaktererne, og det kan være farligt. I stedet for at bruge karakterer som et middel til en læringsproces bliver de en klassificering af ens personlige forståelse for faget. Konklusionen på karakteren bliver i stedet, at en opgave var dårlig, ringe, 10 Rose, Nicholl; Fauken 2011

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC 27.04.2015 Interviewer 1 (I1) Interviewer 2 (I2) Respondent (R) I1: Ja, vi vil jo lave en app, som skal vejlede den studerende igennem sit studieforløb.

Læs mere

SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET Køn

SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET Køn SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET 2014 Køn Jeg oplevede, at der var sammenhæng mellem semesterets forskellige undervisningsmoduler (fagområder, projekter m.m.) Bemærkninger/kommentarer til Studiemiljøet

Læs mere

Hvor god er du til at sælge dine idéer?

Hvor god er du til at sælge dine idéer? Hvor god er du til at sælge dine idéer? Du har nu muligheden for at blive helt skarp til en kommende jobsamtale samtidig med at du følger et statsanerkendt salgs- og kommunikationsfag. Faget forbedrer

Læs mere

PF Formandens Årsfesttale 2017

PF Formandens Årsfesttale 2017 PF Formandens Årsfesttale 2017 Deres Kongelige Højhed, excellencer, ministre, kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Rigtig hjertelig velkommen til DTU og Polyteknisk Forenings

Læs mere

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN 5 trin i en god specialeproces: Den rigtige indstilling Tidlig start på forberedelsesfasen Planlægning af processen Gode arbejdsvaner Passende start på jobsøgningen Der er ingen universel løsning på, hvordan

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

Respondenter Procent Under 1 år 0 0,0% 1-3 år 1 6,7% 4-8 år 3 20,0% 9-13 år 3 20,0% 14-19 år 1 6,7% 20 år eller mere 7 46,7% I alt 15 100,0%

Respondenter Procent Under 1 år 0 0,0% 1-3 år 1 6,7% 4-8 år 3 20,0% 9-13 år 3 20,0% 14-19 år 1 6,7% 20 år eller mere 7 46,7% I alt 15 100,0% Hvilken etnisk baggrund har du: Mellemøstlig 4 26,7% Asiatisk 3 20,0% Afrikansk 0 0,0% Nordeuropæisk 0 0,0% Vesteuropæisk 2 13,3% Østeuropæisk 4 26,7% Sydeuropæisk 1 6,7% Anden 1 6,7% I alt 15 100,0% Hvor

Læs mere

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at få nogle gode oplevelser, forbedre mit sprog og have noget godt at skrive på CV et.

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at få nogle gode oplevelser, forbedre mit sprog og have noget godt at skrive på CV et. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Biologi Navn på universitet i udlandet: University of Washington Land: USA Periode: Fra: 29. september 2010 Til: 17. december 2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

REBUS - Fælles uddannelse for folke- og skolebibliotekarer i Fredericia

REBUS - Fælles uddannelse for folke- og skolebibliotekarer i Fredericia Intern evalueringsopsamling Opsamling - EKSAMEN X = hold 1, hold 2, hold. Alle hold samlet 1. Formen: I hvilken har du oplevet, at eksamensformen har svaret til undervisningen på studieforløbet? I høj

Læs mere

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Februar, 2010/Lone Krogh SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Spørgsmålene i skemaet har til formål at inspirere dig til at reflektere over dine ressourcer og de eventuelt større udfordringer, du ser

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer?

Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer? Uddannelsesevaluering 2012 Kandidat i Kommunikation (medier) Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen levet op til dine forventninger?

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed for MedIS på 4. semester den

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed for MedIS på 4. semester den Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed for MedIS på 4. semester den 29.02.2012. Antal tilbagemeldinger: 37 ud af 40 mulige. 1: Har du på sygehuset fået den fornødne

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Det er vigtigt, at vi som trænere fuldstændig forstår vores opgave og således har de bedst mulige forudsætninger

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål Tænk på indhold, branche, arbejdstid og geografi. Lav grundig research Søg viden om jobbet og virksomheden. Brug internettet

Læs mere

Landmænd er eftertragtet arbejdskraft!

Landmænd er eftertragtet arbejdskraft! Landmænd er eftertragtet arbejdskraft! v/ Adm.Dir. Anne-Mette Ravn Hartmanns A/S KORT OM HARTMANNS Primære aktiviteter: Rekruttering til faste stillinger, Vikarassistance, Rådgivning af ledige, Karriererådgivning/Newplacement

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Topstudent - Tips og tricks til bedre karakterer

Topstudent - Tips og tricks til bedre karakterer Topstudent - Tips og tricks til bedre karakterer T o p s t u d e n t - Tips og tricks til bedre karakterer Nicklas Brendborg & Lars Horsbøl Sørensen Infinity Books 2015 Topstudent - Tips og tricks til

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Det Samfundsvidenskabelig Fakultet. Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11. Antal respondenter: 8 stk.

Det Samfundsvidenskabelig Fakultet. Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11. Antal respondenter: 8 stk. Det Samfundsvidenskabelig Fakultet Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11 Antal respondenter: 8 stk. Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Jeg har været

Læs mere

Indledning Information

Indledning Information Januar 2015 INDHOLDFORTEGNELSE Indledning Information 1 Modul 1 Din personlige profil og strategi 2 Modul 2 Din ansøgning 2 Modul 3 Dit CV. 3 Modul 4 Præsentation af dig 3 Modul 5 Netværk - hvad - hvordan

Læs mere

Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i:

Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i: Scor drømmejobbet! Hej og velkommen til min e-guide hvor jeg underviser dig i: HVAD der er vigtigt når du skal lave et professionelt CV HVORDAN du skal gøre det og HVORFOR du skal gøre det på den måde

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Bilag 8. Interview med Simon

Bilag 8. Interview med Simon Interview med Simon 5 10 15 20 25 30 Simon: Det er Simon. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Simon: Hej. Cecilia: Hej. Tak fordi du havde tid til at snakke. Simon: Jamen ingen problem, ingen problem. Cecilia:

Læs mere

Brugeroplevelse 3: Ansøgere, der blev afvist/ ikke opnåede. tilstrækkelige point til at blive optaget på læreruddannelsen i 2014

Brugeroplevelse 3: Ansøgere, der blev afvist/ ikke opnåede. tilstrækkelige point til at blive optaget på læreruddannelsen i 2014 Brugeroplevelse 3: Ansøgere, der blev afvist/ ikke opnåede tilstrækkelige point til at blive optaget på læreruddannelsen i 2014 Respondenter: 20 ansøgere Evalueringsmetode: Der er gennemført hhv. telefoninterviews

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Evaluering af Kandidaten i Politik og Administration F2013

Evaluering af Kandidaten i Politik og Administration F2013 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Nej nej Nej Jeg synes generelt, at måden vi lærte på, ikke var særlig god. Det

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE. Til deltagere der vil lære nyt i praksis. Dansk Psykologisk Forlag

Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE. Til deltagere der vil lære nyt i praksis. Dansk Psykologisk Forlag Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE Til deltagere der vil lære nyt i praksis Dansk Psykologisk Forlag Mia Søiberg, Trine Teglhus og Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE Til

Læs mere

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 v/næstformand Trine Marqvard Nymann Jensen I har formentlig allerede set vores organisatoriske beretning måske har I ikke lige fået tygget jer igennem

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

En personlighedstest i forbindelse med en jobsøgning

En personlighedstest i forbindelse med en jobsøgning Af Anne Cathrine Schjøtt Personlighedstest: Lær dig selv at kende Personlighedstests er kommet for at blive. Derfor kan man lige så godt åbne sindet og blive gode venner med de skriftlige tests, lyder

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af

Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af 2010 Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af rapport: Annette Rungstrøm Indholdsfortegnelse Spørgsmål

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål : Tænk på indhold, branche, arbejdstid, geografi. Brug internettet HK Jobformidling har sin egen database på www.mithk.dk.

Læs mere

Uddannelsesevaluering (kandidat cand.it) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (kandidat cand.it) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Middelscore = relativt lavt faglig niveau i starten af uddannelsen på visse områder,

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Evaluering, MPA11, 4. Sem. E12

Evaluering, MPA11, 4. Sem. E12 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af 4. semester: - Hvordan vurderer du tilrettelæggelsen af 4. semester? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af 4. semester: - Hvordan vurderer du 4.

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

BACHELORPROJEKTET - sådan gør du!

BACHELORPROJEKTET - sådan gør du! BACHELORPROJEKTET - sådan gør du! Med trin for trin-vejledninger, tjeklister og masser af gode tips Trine Toft, 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INDLEDNING AT SKRIVE VIDENSKABELIGT De større, akademiske opgaver,

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE

HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE Enhedslistens folketingsgruppe Folketinget DK-1240 København K Enhedslistens pressetjeneste tlf.: 33 37 50 80 Enhedslistens udspil til SU-forhandingerne HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden Karrierekampagnen Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden. DMstud. sætter nu fokus på de kompetencer

Læs mere

Junglebog for gymnasieelever

Junglebog for gymnasieelever Junglebog for gymnasieelever Af Jakob Dreyer og Lau Skovgaard 1. udgave Nyt Teknisk Forlag 2011 Forlagsredaktør: Henrik Larsen, hl@nyttf.dk Omslag: Nils Thobo-Carlsen Fotos: Colourbox: s.13, 16, 18,45,

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Find 38 indsatsområder

Find 38 indsatsområder Mini-ebogen: Find 38 indsatsområder Personlig udvikling Arbejde & uddannelse Forhold til andre Bolig & miljø Sundhed & velvære Fritid & hobbyer Kærlighed & sex Penge & økonomi Side 1/5 Hvorfor ønsker folk

Læs mere

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Dato: 22-08-2014 Copyright af Bach & McKenzie 2014 Introduktion Indholdsfortegnelse 03 Hovedtal Kære VIRKSOMHED A/S Tillykke med jeres nye Social

Læs mere

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv Susan Nielsen Med sjælen som coach vejen til dit drømmeliv Tænker du nogle gange: Der må være noget mere? Længes du indimellem efter noget større? Prøver du at fastholde de glimt af jubel og lykke, som

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010 Udfordring: Brug andre aktører rigtigt Andre aktører skal bruges, der hvor de skaber en merværdi i forhold til jobcentrene. Det vil sige der hvor de har specialiseret viden om målgruppernes arbejdsmarked

Læs mere

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst?

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst? 1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? Ingen eller næsten ingen (0-20 %) 1 6,7% Få (21-40 %) 0 0,0% En del (41-60 %) 1 6,7% En stor del (61-80 %) 2 13,3% Alle eller næsten

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

"Jeg har ikke tid." "Jeg har ikke pengene."

Jeg har ikke tid. Jeg har ikke pengene. Lad ikke indvendinger skræmme dig. Se dem som en anmodning om hjælp til at se tingene i et nyt lys og din mulighed for at bringe dem ind i dette nye lys. En formel, der passer til alle indvendinger er

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Uddannelsesevaluering Bachelor i kommunikation

Uddannelsesevaluering Bachelor i kommunikation Uddannelsesevaluering Bachelor i kommunikation Samlet status Forventer du at afslutte uddannelsen denne sommer? Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer? Jeg læser

Læs mere

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i?

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 3: Hvis du har deltaget i mindre end halvdelen af kursusgangene bedes du venligst begrunde hvorfor Når først

Læs mere

Rekrutteringsanalyse 2013/14

Rekrutteringsanalyse 2013/14 e s y l a n a s g n i r Rekrutte 2013/14 Indhold Baggrund Side 3 Resumé Side 4 Fire vigtige rekrutteringstendenser for jobsøgeren Side 5 Øvrige rekrutteringstendenser Side 17 Highlights fra rekrutteringsanalyserne

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for...... mulighederne Et graduateforløb i Energinet.dk varer to år, hvor du er i turnus i tre forskellige afdelinger. Du deltager i det daglige

Læs mere

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Sarah Zobel Kølpin Lev dig lykkelig med Positiv Psykologi Gyldendal Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Indhold Lev_dig_lykkelig_AW.indd 4 10/03/08 11:43:13 7 Forord 13 Positiv psykologi hvad

Læs mere

Evaluering af Industriøkonomi forelæsninger, forår 2003. Underviser: Christian Schulz

Evaluering af Industriøkonomi forelæsninger, forår 2003. Underviser: Christian Schulz Evaluering af Industriøkonomi forelæsninger, forår 2003 Underviser: Christian Schulz Er dine generelle forudsætninger for at følge faget tilstrækkelige? Meget gode 9 11,3% Gode 53 66,3% Middel 17 21,3%

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

HJERTET SKAL BANKE FOR HVER ENESTE EN

HJERTET SKAL BANKE FOR HVER ENESTE EN Page 1 of 5 HJERTET SKAL BANKE FOR HVER ENESTE EN Af Anne Mette Ehlers Ægte interesse, empati og især engagement. Det er den bedste opskrift på en vejledningssamtale, der motiverer unge mennesker. Er man

Læs mere

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN PRØVE I PRAKTIKKEN INDHOLD Status på prøveerfaringer Summegruppe Regler og rammer for prøven Forskelle på rollen som vejleder og som eksaminator Prøvens forløb DRØFT MED DEM SOM SIDDER VED SIDEN AF DIG.

Læs mere

...?! Make Love and Money!

...?! Make Love and Money! ...?! En sjov rejse, der startede med en bagerjomfru og endte med brok, tips, kærlighed og historien om en dyne... ...? Utrolig hvad lidt lækkert morgenbrød!? kan føre til... Hallo,hvad sker der..? En

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2013 Administrationsøkonomuddannelsen. En kvalitativ undersøgelse

Dimittendundersøgelse 2013 Administrationsøkonomuddannelsen. En kvalitativ undersøgelse Dimittendundersøgelse 2013 Administrationsøkonomuddannelsen En kvalitativ undersøgelse Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendens jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelsen 4 4.0 Arbejdsbelastning

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

KARRIERE. programmet

KARRIERE. programmet KARRIERE programmet Hvorfor Business Danmark? Som handels- eller markedsføringsøkonom er der mange ting, du skal have styr på. Derfor har vi i Business Danmark lavet dette karriereprogram specifikt til

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i filosofi. Navn på universitet i udlandet: La Trobe University

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i filosofi. Navn på universitet i udlandet: La Trobe University US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i filosofi Navn på universitet i udlandet: La Trobe University Land: Australien Periode: Fra:4/3 2013 Til:30/6 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

1. SEMESTER SYNOPSIS. Erhvervsakademi Aarhus. Kristian Peter Lund Drewsen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. Semesters Mundtlig Eksamen

1. SEMESTER SYNOPSIS. Erhvervsakademi Aarhus. Kristian Peter Lund Drewsen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. Semesters Mundtlig Eksamen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. SEMESTER SYNOPSIS Den 19 12-2012 Erhvervsakademi Aarhus 1. Semesters Mundtlig Eksamen 1. Semester Synopsis De tre opgaver der er beskrevet i denne synopsis er blevet

Læs mere

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet)

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Juli 2010/Lone Krogh Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Spørgsmålene i skemaet har til hensigt at inspirere jer til at reflektere over- og blive mere bevidst

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales Land: Australien Periode: Fra: juli 2012 Til: november 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål?

Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? jeg synes, at det var et rigtigt godt semester med engagerede undervisere og relevant materiale og diskussioner, og

Læs mere

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i?

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 3: Hvis du har deltaget i mindre end halvdelen af kursusgangene bedes du venligst begrunde hvorfor har deltaget

Læs mere

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder.

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE MEDIER OG E-MAIL Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. Booster salget i dit firma 2015 Leon

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab Navn på universitet i udlandet: Bishop University Land: Canada Periode: Fra: 10.01.12 Til: 01.05.12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER nyt for fagfolk 2014 Børn i krise: LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER Side 4 6 Fokus på underretninger: GRIB IND I TIDE Side 14 15 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke

Læs mere