Indholdsfortegnelse. Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den Status for de studerende Er denne bog noget for dig?...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den... 5. Status for de studerende... 10. Er denne bog noget for dig?..."

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den... 5 Status for de studerende Er denne bog noget for dig? Hvorfor det er vigtigt at være en Studiebooster og ikke bare studerende Karakterer Hvorfor de ikke afspejler kvalifikationer eller kompetencer Studie og karrierevejledere på universiteter og A-kasser Undervisning og værdien af forelæsninger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Eksamensbevis hvorfor det ikke nødvendigvis giver dig et arbejde?. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Studiebøger Den ukendte fordel ved akademisk utroskab... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kandidatafhandlingen - Hvorfor den er overvurderet... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hvorfor virksomheder vil have folk med to års erfaring... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Studiejob Det (næsten) sikre valg... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Forståelse for virksomheden og jobstillingen... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hvor meget er dine enkelte fag værd for dig og din fremtid?... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tidsspilde og overspringshandlinger Så dyre er dine valg og fravalg Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Del 2... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Sådan får du mest ud af anden del af bogen.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Dit CV skal fortælle en historie... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Case competitions Inkludér konkurrencementalitet i dit CV... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Vær den, du gerne vil være lær fra den, du gerne vil være... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Frivilligt arbejde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Udveksling ikke nødvendigvis en akademisk badeferie Arrangeret studieophold i Ankara, Tyrkiet Læs, og bliv læst bedre... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

3 Frivillig i en studieorganisation... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Blogging... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Lær hvordan virksomheden, du vil arbejde hos, tænker... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Få mere ud af dit studiearbejde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Find en anderledes hobby. Du kan stadig nå at lære alting... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Networking omgås mennesker, der er der, hvor du vil hen... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Onlinekurser og læringswebinarer... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Praktikplads... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Skab noget start en virksomhed... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Personlig assistent... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Summer School i eller uden for Danmark... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Vær freelanceskribent... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Afslutningen på bogen - din begyndelse som Studiebooster... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Experience points... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tak.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hva så nu?... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kildeliste... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

4 Studiebooster UNDGÅ AT BLIVE ENDNU EN CAND.TITEL.GENNEMSNIT OG LÆR HVORDAN DU GÅR DIREKTE FRA STUDIE TIL JOB Copyright by Christian Jespersen All rights reserved Omslag: Næsten færdigt ISBN (PDF e-bog): Dette er ikke den komplette udgave Kopiering af denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Advarsel og ansvarsfraskrivelse Forfatteren påtager sig ikke nogen form for ansvar for nogen form for skade eller tab, som måtte opstå som følge af brugen af denne bog. Bogens beskrivelser og holdninger er udelukket forfatterens egne. Selvom forfatteren har udvist store anstrengelser for at sikre indholdets korrekthed, kan der forekommer fejl og mangler. Denne forkortede udgave af bogen er du mere end velkommen til at dele med alle du tror der kunne få gavn af den.

5 Formålet med Studiebooster - hvorfor jeg har skrevet den Forsinket, selvudviklet medicin. Uddannelser er ikke længere det vigtigste det er kompetencer - RALPH J. CORDIER - Bestyrelsesformand hos General Electric Du sidder med en bog, jeg ville ønske, jeg havde haft at støtte mig til, da jeg var studerende. En bog, der kunne svare på alle de spørgsmål, jeg havde omkring selve studiet og dets værdi. En bog, der kunne give mig konkret vejledning til, hvordan jeg kunne bruge tiden bedst, fordi jeg ikke følte, at studiet gjorde dette arbejde særlig godt. Jeg skrev Studiebooster, fordi jeg selv manglede den i min studietid. Jeg kendte vitterligt ikke til vigtigheden af at gøre langt mere under studiet end at blot færdiggøre det med det højest mulige gennemsnit. Jeg vidste selvfølgelig, at en vis portion erfaring ville være god at have med i bagagen, men ikke, hvor vigtig en rolle den rent faktisk spiller. Det andet problem var, at jeg ikke kendte til alle de muligheder, jeg havde, for at undgå at komme ud og føle mig lige så grøn som det eksamensbord, jeg lige havde forladt. Det var virkelig først, efter at jeg havde færdiggjort min uddannelse, at jeg blev klar over, hvor lidt af det, jeg havde lært fra universitetet, der rent faktisk åbnede døre til erhvervslivet. Jeg blev klar over, at jeg havde brugt tid på en masse, som jeg ikke kunne bruge, og at jeg ikke var blevet tilstrækkelig informeret om, hvad jeg egentlig burde have gjort. Jeg fandt efterhånden ud af, at jeg langt fra var den eneste, der bar rundt på den slags bekymringer og erfaringer. Størstedelen af de studerende ved i realiteten ikke, om deres uddannelse kan få dem i arbejde. Ikke bare på grund af uddannelsens indhold, men også på grund af den manglende følelse af forståelse for, hvad der er på den anden side. Derudover er jeg gang på gang ved at tale med færdiguddannede akademikere blevet bekræftet i, at det billede, der var blevet fremstillet af, hvad en uddannelse kunne gøre, langtfra afspejlede sandheden. Som studerende ligger det største ansvar for, at du går direkte fra studie til job, på dine egne skuldre. Det synes jeg ikke, der var fokus på i min studietid, Jeg fik heller ikke præsenteret løsninger til, hvad jeg kunne gøre. Derfor følte jeg det som det eneste rigtige at sætte mig ned for at skrive en bog, som netop skulle forsøge at give svar på disse problemstillinger.

6 Første del af bogen fokuserer på at illustrere, hvor lidt af det, vi gør, og den indsats, vi lægger i de ting, vi gør under studiet, der reelt betyder noget for vores fremtidige professionelle karrierer. For at illustrere det bedst muligt har jeg prøvet at nedbryde de forskellige elementer - eksamen, karakter, undervisning m.m., der tilsammen skaber en uddannelse - for at vurdere deres reelle værdi. Jeg har vurderet elementernes værdi i forhold til, i hvor høj grad de hjælper studerende med at få det job, de ønsker. Ikke, hvad de giver af værdi for dig som studerende. Det er trods alt bedre at komme ud til et arbejde som en middelmådig studerende, men en fremragende kandidat end omvendt. Og modsat hvad man skulle tro, og hvad man bliver fortalt, er en mønsterelev på universitetet ikke den bedste kandidat i erhvervslivet. Anden del af bogen, er en liste med alternative muligheder for lære det, erhvervslivet efterspørger hos folk, der søger job. Alle ved, at arbejdslivet gerne vil have ansatte med erfaring, men at finde et studiejob er som at finde en billig lejlighed i København eller Aarhus, og det er de færreste, der kigger efter alternativer. Dem får du her i bogen. Du får præsenteret alternativer til at opnå kompetencer og erfaringer, som du kan referere til i dit CV. Du vil nok nikke genkendende til nogle af dem, selv om du formentlig ikke har tænkt på dem som måder til at få erfaring på. Derudover får du adgang til nogle smuthuller til erfaring, som de færreste studerende overvejer. Det er, når alle søger efter det samme - på den samme måde - at du skal gå i en anden retning og gøre noget anderledes. Hvad er Studiebooster-bogen ikke? Bogen er ikke en bog om studieteknik. Du får ikke den magiske formel til at score høje karakterer. Jeg kan heller ikke kurere dig for studiestress. Jeg vil dog på spejderære garantere, at du vil få mindre stress efter at have læst første del af bogen, og at du vil indse, at du måske bekymrer dig for meget omkring de ting, dit universitet får dig til at bekymre dig om. Når jeg skriver, at en uddannelse ikke har den værdi, man umiddelbart skulle tro, er det på ingen måde for at nedgøre bestemte uddannelser eller i det hele taget det at tage en uddannelse. Til gengæld vil jeg heller ikke prøve at skabe falske forhåbninger og male et rosenrødt billede, når virkeligheden nu engang ikke er sådan. Du skal heller ikke i bogen forvente at finde fem hurtige løsninger, der gør, at du kan tjene kr. om måneden i dit første job. Studiebooster er ikke en bog, der forsøger at gøre din studietid nemmere Målet er, at tiden skal blive mere udbytterig. Mission Efter du har læst denne bog, har du lært, at du ikke alene må sætte din lid til din uddannelse. Det er ganske enkelt for risikabelt - af mange forskellige årsager. Derudover vil du også have lært, at der findes et hav af

7 uudnyttede muligheder for at få erfaring. Det hersker en idé om, at det er svært for studerende at skille sig ud, men sandheden er, at det aldrig har været nemmere. Og de mennesker, der siger, at det er håbløst, fortæller kun, hvordan tingene ser ud fra deres synspunkt og ud fra deres snævre syn på, hvordan de bedst tilføjer værdi til deres CV. Du skulle også gerne være afklaret med, eller i det mindste være kommet tættere på, hvad du vil arbejde med og vide, hvad du skal gøre fremadrettet for at få det arbejde. Det endelige mål med en uddannelse er ikke at afslutte med det højeste snit, men at stå med de kvalifikationer, der kan give dig det arbejde, du vil have. Det kan meget vel betyde, at du en gang imellem skal nedprioritere dine studier. Formålet med bogen er, at du som læser skal inspireres til at se længerevarende uddannelser med friske øjne. Forhåbentlig kan jeg være med til at gøre op med traditioner, fordomme og falske overbevisninger, som mange akademikere har i relation til deres første job. Til trods for, at nye tiltag til stadighed lanceres for at effektivisere uddannelser, viser det sig ikke sjældent kun at være mikroskopiske ændringer, der i sidste ende ofte stiller de studerende dårligere. Jeg ønsker at få dig til at håbe på det bedste, men også at gøre dig klar på det værste. Hvis du tror, at du har kurs mod drømmejobbet, fordi du har taget en uddannelse, bliver skuffelsen så meget større, når du må konstatere, at en uddannelse med stor sandsynlighed ikke er nok. Jeg har hørt om mange, der efter at have færdiggjort deres uddannelse er blevet slemt skuffet over dens faktiske validitet, når de tillærte discipliner skulle anvendes in real life uden for studiemiljøet. Jeg håber, du med denne bog kan se, at det hele ikke er så håbløst, som det kan forekomme. Folk, der siger, at det er umuligt at få arbejde efter studiet, er også de mindst risikovillige. Du har større adgang til at oparbejde et stærkt CV end nogensinde før. Og mulighederne vokser år for år. Hvem er jeg? Først og fremmest skriver jeg denne bog i min rolle som tidligere bruger af uddannelsessystemet. På samme måde som en bruger anmelder en film. Mine synspunkter kommer udelukkende set gennem øjnene hos en færdiguddannet studerende fra en af landets største uddannelsesinstitutioner. Jeg er ikke tilknyttet andre aktører, virksomheder eller foreninger, som jeg prøver at fremhæve som et bedre alternativ i uddannelsesmæssig sammenhæng Jeg er en af de mange fra den flok, der færdiggjorde cand.ling.merc. uddannelsen i Interkulturelle Markedsstudier i november Markedsføring og kommunikation var kerneområderne. Skal man sige det på en mere talesprogsvenlig måde, betyder det, at jeg lærte, hvordan man sælger produkter og services til folk med en anden kultur.

8 Syv måneder efter kandidatforsvaret modtog jeg mit eksamensbevis med den fine titel Cand.ling.merc. Først og fremmest tog jeg en uddannelse, fordi det virkede som den smarteste løsning til at få et indholdsrigt arbejde. Der gik fem år, fra jeg færdiggjorde gymnasiet, til jeg sad på universitetet - i dette tilfælde CBS. Den lange periode skyldes, at jeg ikke følte mig klar til at tage en uddannelse eller helt kunne se værdien af det, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ville med mit liv. Tiden på universitet har uden tvivl været en god disciplinær øvelse, men rent fagligt er jeg ikke imponeret. Jeg lærte en masse, og jeg har haft en lang række gode, inspirerende undervisningstimer. Men jeg følte i højere grad, at jeg blev tvunget til at spilde en masse tid, på at lære noget, jeg aldrig ville få brug for. I tiden efter studiet har jeg efteruddannet mig i de ting, jeg savnede under mit studie, og som jeg senere har fundet ud af, var mine rigtige interesser. Det har givet mig mere viden og forståelse for, hvad jeg gerne vil arbejde med, samt givet mig mere relevant og brugbar viden, end hvad jeg opnåede i løbet af de fem år på universitetet. Der er ingen tvivl om, at min viden fra CBS har bidraget med et solidt fundament, som jeg har kunne bygge ovenpå. Det har ikke været spild af tid. Men der var meget spildtid. Hvem er jeg ikke? En pessimist, der siger, at man lige så godt kan droppe at tage en uddannelse. Jeg er heller ikke en selverklæret guru, ekspert eller coach, der prøver at presse mine synspunkter omkring uddannelsessystemet ned i halsen på dig. Alt, hvad jeg skriver om i denne bog, bygger på mine og andres erfaringer, succeshistorier og fiaskoer. Mine synspunkter omkring et ineffektivt uddannelsessystem er gentagne gange blevet bakket op af andre studerende fra forskellige universiteter. Jeg håber, at du helt naturligt forholder dig kritisk til det, jeg skriver, i forhold til din uddannelse og dine fremtidsplaner. Jeg vil komme ind på faktorer, der ikke stemmer overens med alle universiteter eller studieretninger. Jeg er ikke uddannet forfatter, hvilket afspejles i min varierede skrivestil. Jeg har aldrig skrevet en bog før, og jeg har i skriveprocessen kun fået praktisk vejledning ved at læse bøger om at skrive bøger. Jeg har ikke erfaring med at opbygge studieretninger og pensa. Derfor vil alle mine kommentarer omkring disse to elementer være baseret på mine samt andre studerendes brugererfaringer. Denne bog er blevet til pga. af en passion og et ønske om at fortælle, at der findes mere optimale måder at færdiggøre et studie på end de mest populære - at stræbe efter høje karakterer og håbe på et studiejob, der skal bane vejen for en fuldtidsstilling i drømmejobbet. De fleste studerende følger denne strategi og får deres første job efter 6-12 måneder som arbejdsløse - som resultat af deres ansøgning nummer 50. En sådan ansættelse tilfredsstiller ofte i højere grad et behov for ikke

9 længere at være arbejdsløs, end det opfylder ønsket om at få et interessant job, hvor den nyerhvervede viden kan bruges. Hvis det er din opskrift på succes og en vellykket jobjagt, er denne bog ikke noget for dig. Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvad din uddannelse gør for dig, og hvad du kan gøre for at få det mest mulige ud af din uddannelse, er du kommet til det rette sted.

10 Status for de studerende Masseproducerede akademikere There s so many of us. There s so many of us - FEAR, amerikansk punkband. Med mindre du er helårscampist uden internet eller TV, har du sikkert bemærket, at det aldrig før har været mere populært at tage en uddannelse. Finanskrisen åbnede folks øjne omkring erkendelsen af, hvem der står stærkt, når tiderne er hårde. Ufaglærte er oftest de første, der bliver afskediget og har sværest ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, når virksomheder skal spare. Det er derfor ikke mærkeligt, at antallet af ansøgere til længerevarende uddannelser er steget markant de seneste år. Se blot tallene fra Den Koordinerede Tilmelding nedenfor 1. Stigningen fra 2009 til 2012 lå på over 30 %, og antallet af optagne på landets studier 2 sætter vedblivende rekord. De 30 % går igen i andre scenarier. Ifølge Berlingske ligger den gennemsnitlige arbejdsløshed blandt akademikere lige under 30 %. For generalister er tallet over 30 %. 3. : 1 KOT Det er tal, der viser, at når du skal ud og søge efter et arbejde, er der mange, der allerede søger det samme arbejde, og rekordmange identiske kandidater med nogenlunde identiske papirer fra universiteterne. 3 Brøndum 2014

11 Ændring fra 2014 til 2015 Erhvervsakademi uddannelser Professionsbachelorudda nnelser Bacheloruddannelser I alt Et af problemerne ved den store vækst på universiteterne er, at arbejdsmarkedet ikke kan tilpasses efter det stigende antal akademikere. Resultatet er naturligvis, at det er sværere end normalt at finde job til alle. Et andet problem er, at studiepladser ikke reguleres efter behov. Derfor har vi i dag en regulær overproduktion af akademikere. Konsekvensen er, at alt for mange havner i arbejdsløshed, fordi der også er et højt antal, som er blevet fyret, der også leder efter job. Man kan undre sig over universiteternes tilgang til at uddanne akademikere. De handler efter stik modsatte principper i forhold til, hvordan man agerer på en lang række erhvervs- og forretningsmålrettede uddannelser nemlig efter reglen om udbud og efterspørgsel. I stedet for at tilpasse antal af optagne på de forskellige linjer efter markedets efterspørgsel uddannes akademikere nu som før til job, der ikke findes 4. Et tredje problem er den manglende tilpasning af det faglige indhold. Universiteterne søger ikke at skabe innovation i undervisningsmetoder, læringsmetoder og indhold. Tværtimod. Pensum bliver støvet af, får 4 Nielsen

12 tilføjet et par artikler og den nyeste udgave af fagbogen erstatter den tidligere. Sådan! Faget er opdateret, og universitet kan sige, at de har fornyet sig. Gammel vin på ny flasker, med et par dråber frisk saft. De danske universiteter er i gang med en masseproduktion af højtuddannede, der ikke efterspørges af arbejdsmarkedet. Der er overordnet tre årsager til, at det resulterer i akademisk arbejdsløshed: 1 En manglende mulighed for at få erhvervserfaring under uddannelse. 2 Kvantitet frem for kvalitet i uddannelserne. 3 - Mismatch mellem læring fra undervisningslokale til arbejdsplads. Lad mig uddybe: 1. For mange forlader universitetet uden at have en klar idé om, hvad der venter på dem uden for uddannelsernes trygge rammer. Efter flere år med hovedet nede i teoribøger rammer virkelighedens forventninger og udfordringer som et godstog. Opdagelsen og erkendelsen af, at man ikke føler sig rustet til at varetage opgaver, kommer ofte som et chok for mange. Klasselokalerne virker som skyklapper for virkeligheden, og undervisningen giver studerende støttehjul og bobleplast og distancerer dem fra virkelighedens udfordringer og konsekvenser. Resultatet er, at de studerende ikke får lov til at fejle i erhvervssammenhænge, hvor konsekvensen er en ganske anden end blot en dårlig karakter. 2. Tilstrømningen af studerende er ikke blevet reguleret efter erhvervslivets behov. Strategien med at øge produktionen af noget, alt for mange i forvejen holder af, holder ikke. Konsekvensen er, at vi nu ser resultatet af flere års mangel på tilpasning af uddannelserne med alt for mange identiske akademikere, hvis uddannelser ikke har en særlig høj værdi (L forvirrende studieretninger - Søndagsavisen). 3. Verden bevæger sig på nogle områder hurtigere, end universiteterne kan uddanne studerende til. Alligevel skulle man tro, at studieretningerne bliver sammensat ved at se tilbage i stedet for fremad. I 2014 dumpede Danmarks Akkrediterings Institut 46 % af de nyeste studieretninger 5. Dumpekaraktererne uddeles, fordi uddannelserne ikke giver underviser og tildeler den viden og erfaring, som erhvervslivet efterspørger. 5 Ritzau 2014

13 I stedet for at finde på nye løsninger, der kan gøre uddannelserne mere fremadrettede, kigges der tilbage for at finde metoder og materialer, der kan genbruges 6. Resultatet er, at studerende risikerer at spilde megen tid på universiteterne i stedet for at opnå de fornødne erfaringer og kompetencer. Fokusér på løsningerne, ikke problemerne Du kan som studerende ikke ændre på de tre faktorer. Det er en politisk sag og dermed en langsommelig proces. Slutresultatet, som vi så med fremdriftsreformen, bliver en ikke-gennemtænkt løsning (lidt pessimistisk er jeg alligevel) - lavet af folk, der ikke har siddet på skolebænken i mange år. Det er altså de samme mennesker, der ønsker at lede studerende hurtigere gennem systemet, der selv snøvlede sig gennem uddannelsessystemet for derefter at få et arbejde, hvor de fortæller andre, hvad de bør gøre. Og hvis ikke det virker, prøver de at tvinge det igennem med lovgivning 7. Nogle vil kalde det hyklerisk. Jeg vælger at ignorere det og i stedet fokusere på, hvad man som studerende selv kan gøre. Hovedårsagen til dette er, at du som studerende har noget at skulle sige i forbindelse med de forskellige uddannelsesreformer. Men du når højst sandsynligt ikke i din studietid at se effekten af det, du ønsker ændret hvis det altså bliver ændret. Grunden til, at jeg skriver det i introen, er, at jeg gerne vil give dig forståelse for, at du selv aktivt kan gøre noget for at undgå arbejdsløshed, efter du har færdiggjort dit studie. Lad være med at blive irriteret over, hvad andre burde gøre, og se i stedet på de områder, hvor du selv faktisk kan gøre noget. Fokuser på, hvad du kan gøre, så du opnår resultater, fordi du tager handling. 6 Robinson Gobounova

14 Er Studiebooster bogen noget for dig? Ved du hvad du skal, når du er færdiguddannet? No two persons ever read the same book. - Edmund Wilson Denne bog er ikke skrevet så bredt favnende, at alt indhold gælder for alle typer uddannelse. Det er ikke formålet at ramme alle studerende. Der vil også være uddannelser, hvor bogen hverken er brugbar eller nødvendig. Går du eksempelvis på tandlægeskole, læser til radiograf eller civilingeniør med fokus på maritim logistik, har nok du en ret god forståelse for, hvad du skal lave efter dit studie, og hvilke job du skal søge. Du har sikkert også en god forståelse for, hvad der forventes af dig, når du får et job. Det samme gælder i håndværksfagene. Tømrer, snedker, møbelpolstrer, skibsbygger. Eller frisører, dyrlæger, skuespillere, kokke, musikere mange uddannelser har heldigvis et naturligt skift fra studie til job. Det er ikke jer, jeg havde i tankerne, da jeg skrev bogen, og bogens grundlag er ikke så relevant for jer. Bogen er skrevet til generalister. Generalister er personer, hvis uddannelse ikke rigtig peger dem i nogen bestemt retning. Og som studerende ved de heller ikke rigtigt, hvad de ender med at blive, når de er færdiguddannet. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men det kan være frustrerende ikke at vide, hvilken vej man vil, hvilke muligheder man reelt set har, eller hvad man kan gøre for at finde ud af det. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er generalist, kan du prøve at svare på følgende spørgsmål: 1. Hvad kan du kalde dig selv, når du er færdiguddannet? 2. Hvad er din(e) kernekompetence(r)? 3. Hvad vil du gerne arbejde med? Hvis du har svært ved at give korte, konkrete svar, men føler, at du skal give en uddybende forklaring på dit valg af uddannelse, er du en generalist. Gennem hele bogen skriver jeg uddannelser og studerende generelt. Dermed mener jeg ikke alle uddannelser, men kun uddannelser, hvor man som studerende ikke er sikker på, hvad man ender med at blive som færdiguddannet.

15 Optimisme blandt studerende erkendelse hos færdiguddannede I forbindelse med udarbejdelsen af denne bog talte jeg med en lang række generalister fra forskellige universiteter og spurgte dem, om de regnede med, at deres uddannelse ville give dem et job. Det troede de fleste - med den begrundelse, at deres uddannelse gav mange muligheder. Det gjaldt også hos de personer, hvis uddannelser var nyoprettet. De var optimistiske, selv om de i sagens natur ikke havde eksempler på succeshistorier at referere til. Jeg talte også med en lang række færdiguddannede og spurgte dem, hvorvidt de følte, at deres uddannelse gav dem de fornødne kompetencer i forhold til at få et arbejde. Svaret var et rungende nej. Den sidste gruppe blev også spurgt, hvad de i bagklogskabens lys ville have gjort anderledes under deres studier. Igen svarede langt de fleste, at de ville fokusere langt mere på at få erhvervserfaring, generelt være CV-orienteret under studierne og nedprioritere karakterer. Det var helt klar et mismatch mellem forventningerne til, hvad der kunne skaffe en et job under studierne, og hvordan virkeligheden ser ud. Som generalist skal du, når du går og tænker på jobmuligheder efter studiet. i overvejende grad tænke mere på, hvad du skal have ud af din studietid, end hvad du bliver undervist i, Det er ikke noget, studerende bliver mindet nok om, hvilket er problematisk. Antallet af nye uddannelser stiger så voldsomt, at der hvert år udklækkes et stort antal nyuddannede med uddannelser, der skaber forvirring hos arbejdsgiverne. Arbejdsgiverne kan ikke se forskel på studieretninger, og desuden er de også i tvivl om, hvorvidt uddannelserne har givet de studerende den viden, erhvervslivet skal bruge. 8 Vil du diskutere problemer eller finde løsninger? Jeg faldt over et citat, som jeg synes, ret godt rammer, hvem denne bog er tiltænkt, og hvem den ikke er tiltænkt, Der er de mennesker, der finder en undskyldning, og der er de mennesker, der finder en løsning. Hvis du gennem hele bogen synes, at mine forslag virker utroværdige, uoverskuelige og kræver meget af dig, har du to muligheder. Lad være med at følge bogen, og lad være med at ændre noget i din hverdag, så du kan bevare den hverdag, du kender, og opnå de resultater, du ved, at du vil, fordi det er, hvad andre gør. 8 Stærmose

16 Den anden mulighed er at tilpasse din hverdag og lave nødvendige prioriteringer og være åben for ændringer, der gør det muligt at få tid til de ting, der er nødvendige. Det er den sidste gruppe, denne bog er skrevet til. Den ofte lille procentdel, der opnår noget særligt, er ikke nødvendigvis heldige. De er heldige, at størstedelen ikke gør det samme eller tænker i samme baner. Dermed er det lettere at opnå det, man vil, fordi konkurrencen er så meget mindre. Det er har intet med held at gøre, men handler om evnen til at se muligheder og handle på dem, uanset om det virker uoverskueligt eller ej.

17 Hvorfor det er vigtigt at være en Studiebooster og ikke bare studerende Der er ikke megen karakter i en person uden erfaring Ikke at acceptere tidens normer er nøglen til succes. - Sagt af succesforfatteren NEIL STRAUSS, der fik det fortalt af en milliardær. De to vigtigste årsager til, at du ikke skal lægge alle dine æg i en kurv, er, at din uddannelse ikke er formet til dine interesser. Du får med stor sandsynlighed ikke al den viden, du har brug for, for at få dit drømmejob. Desuden giver teoribøger ikke tilnærmelsesvis den samme personlige udvikling og læring, hvis de ikke underbygges med erfaring. Du kender sikkert til den onde cirkel - kan ikke få job, fordi jeg mangler erfaring, og jeg har ingen erfaring, fordi jeg ikke kan få job. Dit studie og den viden, du får, er ikke erfaring. Der er en tilbøjelighed til at overse det faktum, fordi studiet føles udfordrende nok til, at det bør gælde som erfaring. Du lærer ikke at svømme og at forstå følelsen af at være i vand ved at læse om det, uanset hvor svære bøgerne er at komme igennem. Hvorfor skulle det være anderledes med så meget andet? At sætte alle kræfterne ind på karakterne er det absolut værste råd, lød det fra alle de arbejdsgivere, jeg talte med i forbindelse med at skrive denne bog. Især når man ser tendensen, hvor alle udbryderne, der er CVfokuserede, kommer hurtigere i job, som de rent faktisk ønsker 9. Ikke et job på ansøgning nummer 50. Ud over alle dem, jeg talte med, er der ikke mangel på artikler omhandlende personer, der har været karakterfokuseret under studiet, og som nu går arbejdsløse. De ville ønske, at de havde prioriteret at få noget praktisk erfaring. De sendte alligevel aldrig deres karakterblad med, når de søgte job. Dagen kan føles lang, men et semester går hurtigt Studietiden går stærkere, end man tror. Lad være med at tøve for længe med at komme i gang med at fylde på dit CV. Dit studie bliver hurtigt mere krævende, og det vil være smart at få en god arbejdsrutine og 9 Hansen

18 tilvænning til en hård hverdag, inden universitetet begynder at trække tænder ud. Når det sker, vil du have oparbejdet en bedre arbejdsdisciplin og kan håndtere presset langt bedre. En anden vigtig årsag er, at to års erfaring sjovt nok også tager to år under studierne, hvis du har et arbejde. Du kan sagtens risikere, at du skal bruge et helt semester på at finde et studiejob, og dermed tager det to et halvt år at få de to års erfaring. Og da du højst sandsynligt ikke kan arbejde fuldtid under studierne, tager det endnu længere tid. Det er via dit CV og den erfaring, du får under uddannelsen, at du virkelig kan stikke af fra pøblen, fordi de færreste i deres studietid tænker på tiden efter studiet. Hvis det ikke lyder helt rigtigt, kan du stille dig selv spørgsmålet: Hvor mange gange i løbet af en dag eller en hel uge tænker du på, hvad du skal arbejde med efter studiet - og lige så vigtigt: Hvad har du gjort aktivt for at sikre, at du kan varetage det job? Spørg derefter dig selv: Hvor meget fylder dine afleveringer, eksamener og prøver, du har inden for de næste to måneder, i dit hoved? En del mere end dit fremtidige arbejde, ikke? Til trods for, at det at tage en længerevarende uddannelse er en investering på langt sigt, tænkes der kortsigtet under uddannelsen. Jeg tror, at det er mindre end 1 %, der både tænker fokuseret på en mulig arbejdsplads efter studiet og arbejder mod at tilpasse deres CV til det. Årsagen er den, jeg nævnte tidligere, nemlig at studiet er hårdt og udfordrende nok, og det at tænke længere frem virker uoverskueligt. Aviser bringer en sjælden gang en solstrålehistorie om studerende, der har tænkt fremad. Men der er langt mellem de historier, fordi denne type studerende er en sjælden race. Selv hvis medierne ville skrive mere om emnet, er det svært at finde eksempler på studerende, der har gjort det. Konkurrencen blandt de studerende, der virkelig lægger en indsats i at få et godt CV under studiet, er langt mindre end blandt studerende, der lægger kræfter i at få høje karakterer. Alle de erhvervsfolk, jeg talte med, ville til enhver tid hellere ansætte en med et 4 tal og en masse erfaring og en interessant profil end en færdiguddannet med en masse 12 taller, men et uinspirerende CV. Det er ikke blot nødvendigt at være CV-orienteret under dit studie. Du gør også konkurrencen til jobbet meget lettere, fordi du ikke gør som størstedelen af de studerende.

19 Del 1 Bemærk: Der vil være mere tekst i disse kapitler i den fulde version af Studiebooster Jeg håber stadig du får glæde af denne udgave af bogen.

20 Karakterer Hvorfor de ikke afspejler kvalifikationer eller kompetencer Jeg ved, hvad jeg har fået i karakter, men ikke hvorfor Elever skal vurderes på deres indsats, engagement, motivation og på den måde, de deltager mentalt og praktisk, så det afspejler de vurderinger, vi ellers møder i hverdagen. - KEN ROBINSON, International uddannelsesrådgiver samt underviser Test er en meget dårlig målestok for, hvorvidt en person virkelig har lært noget. Den væsentligste grund til dette er, at bortset fra yderst abstrakte og teoretiske discipliner er test en kunstig kontekst, hvori man skal demonstrere sin viden. De handler sjældent om den virkelige verden WILLIAM A. REINSMITH, forfatter til Archetypical Forms in Teaching Har du nogensinde fået en karakter og ikke rigtig forstået, hvorfor du fik det, du fik? Når indsats og karakter, stor som lille, ikke matcher? Du følte, at din opgave var mindst en 10 er værd, men du fik et 2 tal. Eller du har fået 12 - for noget, du lavede på et par timer? Du vil gerne vide, hvad der var rigtigt, for at kunne gentage det, og gerne vide, hvad der var forkert, for at undgå at gøre det samme. Men feedback er blevet sparet væk. Som systemet er i dag, følger der ikke feedback med karakterer, hvilket er en ubegavet beslutning, da feedback om noget er en vigtig del af lærings- og udviklingsprocessen. At være i gang med en uddannelse er trods alt en af de største udviklingsprocesser der skal skabe rammerne for ens professionelle liv. Hvis man ikke får korrigeret sine fejl på træningsbanen, er det svært at forvente, at man har lært noget godt nok, til når det virkelig gælder. Uden feedback begynder de studerende selv at drage konklusioner ud fra karaktererne, og det kan være farligt. I stedet for at bruge karakterer som et middel til en læringsproces bliver de en klassificering af ens personlige forståelse for faget. Konklusionen på karakteren bliver i stedet, at en opgave var dårlig, ringe, 10 Rose, Nicholl; Fauken 2011

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Af Cecilie Hansen, PeopleInsync. Redigeret af Philip Dam - Oktober 2012 03 Introduktion 05 Meld dig ind i en A-kasse 07 CV'et 13 Kampen for et arbejde - Jeppes

Læs mere

Karriereguide 2012 /13

Karriereguide 2012 /13 Karriereguide 2012 /13 Deltag i KarriereTouren Læs mere på side 8 og find din vej til jobbet Drømmen om jobbet. Flere jobs til akademikere Leder side 3 Direkte fra studiet til karrierejob i London Det

Læs mere

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag Om at Ole Ditlev NielseN undervise 20 skridt til at blive en bedre lærer DaNsk psykologisk forlag OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL AT BLIVE EN BEDRE LÆRER Ole Ditlev Nielsen OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Dokumentet indeholder også definitioner på de otte nøglekompetencer. Definitionen på at lære at lære er:

Dokumentet indeholder også definitioner på de otte nøglekompetencer. Definitionen på at lære at lære er: Project: P.R.E.S.T.O. Peer Related Education Supporting Tools 142301 LLP -1 IT COMENIUS -CMP Guide to learning to learn activities in the schools Guide til at lære at lære Final Version Redigeret af Istitutul

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser Gennemført for Københavns Universitet Kompetenceenheden Af Ulveman Explorative A/S Jobnr. 205-045 20. december 2005 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lav et gameshow til tv2-zulu!

Lav et gameshow til tv2-zulu! Lav et gameshow til tv2-zulu! Et problemorienteret projektarbejde gennemført i 1. og 2.g (matematik A og B) Indhold Præsentation af klasserne og rammerne for forløbet...3 Projektets overordnede udviklingssigte...3

Læs mere

Læreruddannelsen Zahle

Læreruddannelsen Zahle Læreruddannelsen Zahle Side 1 af 45 Bacheloropgave 2013: At gøre historiefaget vedkommende Af: Læreruddannelsen Zahle Studienummer: Dato: 12/04-2013 Indhold Indledning...3 - Problemstilling...5 - Problemformulering...5

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN EN UNDERSØGELSE AF EFFEKTEN AF TIDLIGE ERHVERVSERFARINGER PÅ UDDANNELSE, BESKÆFTIGELSE OG KRIMINALITET BLANDT UNGE FORENINGEN NYDANSKER SANKT PEDERS STRÆDE 28C, 4. SAL 1453 KØBENHAVN

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse 27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse Hvad må jeg og, hvad må jeg ikke, med e-bogen? Bogen kan downloades gratis fra web-siden www.et-udbytterigt-liv.dk Ikke-kommercielt brug : Dele af bogen og udvalgte

Læs mere

guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match

guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match guiden til dit første job 2007/2008 karriereråd jobsøgning nyuddannet mulige match GODE DM-MEDLEMMER KØRER SIG IGEN TIL REKORDOVERSKUD Christina Geertsen - medlem af GF Bonuscheck på 38,07% til medlemmerne

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation 2 DE FØRSTE 100 DAGE Indhold Forord 5 Når fusioner fungerer 6 Fokus på medarbejdere

Læs mere

RUST december 2010 RUST - STUdenTeRmagaSineT for SyddanSk UniveRSiTeT

RUST december 2010 RUST - STUdenTeRmagaSineT for SyddanSk UniveRSiTeT RUST DECemBER 2010 RUST - studentermagasinet for Syddansk universitet (INDHOLD) PUBLIK 5 [Volapykenglish destråjs nåledge and motivasjen] Lektorers dårlige engelsk forstyrrer de studerende i undervisningen

Læs mere

JOBBET ER DIT! www.ca.dk Tlf. 3314 9045

JOBBET ER DIT! www.ca.dk Tlf. 3314 9045 JOBBET ER DIT! www.ca.dk Tlf. 3314 9045 måske skulle vi skifte navn til ca k-kasse? CA er en a-kasse. Ingen tvivl om det. Og hvis du bliver arbejds løs, hjælper vi dig mindst lige så godt som alle andre

Læs mere

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret TIPSKATALOG Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret 1 Indholdsfortegnelse Introduktion s. 3 Del I: Metoder til kompetenceudvikling på jobbet s. 4 Kursus eller læring på jobbet s. 4 På egen

Læs mere

CA nyt. Opsigelse eller aftale? 2 Fra løntilskud til drømmejob 4 Fri til at bestemme 7 Videre efter fyring 16

CA nyt. Opsigelse eller aftale? 2 Fra løntilskud til drømmejob 4 Fri til at bestemme 7 Videre efter fyring 16 CA nyt medlemsbladet for ca a-kasse nr. 4 nov. 2010 Thomas Geuken om god Rock'n'Roll ledelse 13 Opsigelse eller aftale? 2 Fra løntilskud til drømmejob 4 Fri til at bestemme 7 Videre efter fyring 16 Opsigelse

Læs mere

Variation i jobbet 9. Metoder og erfaring. Læring på jobbet. KL og KTO

Variation i jobbet 9. Metoder og erfaring. Læring på jobbet. KL og KTO Variation i jobbet 9 Metoder og erfaring Læring på jobbet KL og KTO Variation i jobbet 1 Metoder og erfaring Læring på jobbet KL og KTO, juni 2002 2 TEMA 2 Læring på jobbet Metoder og erfaring 1. udgave,

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Vi bliver også berørt

Vi bliver også berørt MEDLEMSBLAD FOR danske kreds / EN virksomhedskreds I FINANSFORBUNDET / december 2013 Vi bliver også berørt To tillidsmænd fortæller, hvordan det er at hjælpe medlemmerne igennem en afskedigelsesrunde Læs

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere