BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV"

Transkript

1 BØRNEINDBLIK 7/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 7/ ÅRGANG 8. OKTOBER 2014 ANALYSE: 14-ÅRIGES BEHOV FOR VIDEN OM MEDIER UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV Næsten en tredjedel af alle unge i 7. klasse er på nettet mere end fire timer om dagen. Når de er online, er de unge alt for dårlige til at beskytte sig selv. Samtidig interesserer deres forældre sig meget lidt for de unges netliv. I en ny undersøgelse om unges brug af medier, som Børnerådet har gennemført blandt unge i 7. klasse, fortælle de unge, at de føler, de har kontrol over de oplysninger, de deler på nettet. Spørger man nærmere ind til emnet, viser det sig dog, at der ikke er sammenhæng mellem deres oplevelse af kontrol og den viden, de har om, hvordan nettet fungerer. En stor gruppe unge ved ikke, at de efterlader små spor om dem selv cookies på nettet, som fx kan bruges til at målrette reklamer eller spore deres færden online. De ved ikke nok om, hvad der sker med deres private oplysninger på de sociale medier, og de har svært ved at gennemskue, hvornår noget er markedsføring på nettet. Samtidig viser undersøgelsen, at de unges forældre ikke interesserer sig for, hvad de laver, når de er online. De unge fortæller også, at de meget af tiden er alene, når de ser film og serier på nettet, og at deres forældre sætter meget få rammer for, hvad de må se på nettet, hvilke spil de må spille, eller hvor meget de må være på computer eller tablet. Børnerådets formand, Per Larsen, mener, de unge bliver svigtet: Vi har ikke formået at klæde de unge godt nok på til at være trygt på nettet. Samtidig overlader forældrene dem stort set til sig selv, siger Per Larsen og fortsætter: Vi ved, at mange unge oplever ubehagelige ting på nettet, og at de ved alt for lidt om, hvordan de beskytter deres privatliv. Der er derfor brug for mere og bedre rådgivning til både unge og forældre, og jeg så gerne, at Medierådet, der arbejder på området i forvejen, fik flere resurser, så vi kan hjælpe de unge bedre på vej. UNDERSØGELSENS HOVEDRESULTATER 79 pct. føler, at de har kontrol over de oplysninger, de deler om dem selv på nettet. 29 pct. er ikke opmærksomme på, at deres færden på nettet kan følges fx via cookies. 37 pct. har ikke hørt om regler for virksomheders brug af private billeder og personlige oplysninger på fx sociale medier. 76 pct. efterlyser mere viden om regler, lovgivning og måder at beskytte sig selv på, når de er på nettet. 92 pct. af de unge ser film/serier på nettet. 43 pct. oplever sjældent eller aldrig, at deres forældre interesserer sig for, hvilke film, serier og tv-programmer de ser. 81 pct. af de unges forældre har ikke lavet regler for, hvilke computerspil de må spille. 77 pct. har ikke regler derhjemme for, hvilke film de må se.

2 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER GENERATION ONLINE årige unge bruger en stor del af deres hverdag på nettet via forskellige platforme. Samlet set er 67 pct. på nettet mere end to timer om dagen. 38 pct. er på nettet 2-4 timer om dagen, og knap en tredjedel (29 pct.) vurderer, at de bruger mere end fire timer om dagen på at være på nettet (figur 1). Når de unge er på nettet, er de primært på sociale medier, de ser film eller tv på forskellige on demand-tjenester, og de spiller spil. Figur 2 viser fordelingen af de unges forbrug. Mellem 25 og 34 pct. bruger mere end to timer dagligt på hhv. film, spil og sociale medier. 12 pct. bruger mere end fire timer på at spille computer på en almindelig dag. Knap halvdelen bruger op til en time dagligt på spil, sociale medier og/eller film, tv og serier (figur 2). Flere af de unge er godt klar over, at de bruger meget tid på fx Netflix. Liv på 14 år fortæller, at det godt kan blive for meget: Nogle gange kan det tage lidt overhånd. Jeg kan godt bruge en hel søndag, hvor jeg bare ser Netflix, hvis jeg ikke har andet at lave. Så bliver min mor lidt sur på mig over, at jeg ikke er sammen med min familie. FIGUR 1: OMFANG AF ONLINE-LIV HVIS DU TÆNKER PÅ EN ALMINDELIG DAG, HVOR LANG TID TROR DU SÅ, AT DU ER PÅ NETTET (BÅDE VIA TELEFON, COMPUTER OG TABLET)? 29% 5% Antal svar: % 28% Mere end 4 timer 2-4 timer 0-2 timer Ved ikke FIGUR 2: TIDSFORBRUG PÅ SPIL, SOCIALE MEDIER OG FILM/SERIER HVIS DU TÆNKER PÅ EN ALMINDELIG DAG, HVOR LANG TID TROR DU SÅ, AT DU BRUGER PÅ FØLGENDE? Spille spil (på pc, Mac, mobil, tablet eller spillekonsol) Sociale medier (fx Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat osv.) 12% 10% 22% 19% 14% 22% 47% 46% 5% 3% Mere end 4 timer 2-4 timer 1-2 timer 0-1 time Ved ikke Se film, tv og serier (både på tv og via nettet) 5% 20% 31% 40% 4% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel, som blev gennemført i maj/juni 2014, samt opfølgende gruppeinterview med 20 børn, der går i 8. klasse. 41 pct. af de unge, der har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, var i foråret år, 56 pct. var 14 år og 3 pct. var 15 år. Vi betegner gruppen samlet set som årige. Undersøgelsens metoder er beskrevet bagest i notatet.

3 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER DET VOKSENFRIE MEDIEUNIVERS 92 pct. af de unge i undersøgelsen ser film eller serier på nettet. Inden for det seneste år har 61 pct. brugt Netflix. Næsten halvdelen (43 pct.) har brugt TV3 Play, og 41 pct. har været på Viaplay (figur 3). Langt størstedelen af de unge, der ser film eller serier på nettet, gør det som oftest alene eller sammen med venner. Fx svarer 72 pct., at de sjældent eller aldrig er sammen med voksne, når de ser film eller serier på nettet. Sally på 14 år forklarer det typisk med, at voksne og unge har forskellige interesser: Jeg ser serier og tv på nettet også uden voksne. Men det er mest fordi, jeg ser serier, der ikke interesserer mine forældre. Og de er ikke hjemme, mens jeg ser det. De unge synes ikke, at indholdet i de film og serier, de ser, kræver voksentilstedeværelse, men det kan være hyggeligt. Cecilie på 13 år fortæller, at det indimellem kan være meget rart med voksne, som kan forklare, hvad der sker i filmene: Det kan være sjovere at se det med en voksen, hvis det er lidt mere kompliceret. Så har jeg svært ved at følge med, og så kan de lige hjælpe. FIGUR 3: BRUG AF ON DEMAND-TJENESTER HVILKE TJENESTER SER DU FILM OG/ELLER SERIER PÅ? (SÆT KRYDS VED ALLE DEM DU HAR BRUGT DET SENESTE ÅR) Netflix TV3 Play Viaplay dr.dk Mega Share Andre TV2 Play You See itunes free-tv-video-online.me HBO/HBO Nordic nutv.dk tv.com Huluplus Ingen 61% 43% 41% 21% 17% 15% 15% 14% 10% 4% 4% 3% 2% 1% 8% Antal svar: 1.899

4 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER FIGUR 4: VOKSENSAMVÆR NÅR DU SER FILM/SERIER PÅ NETTET, ER DET SÅ SAMMEN MED EN ELLER FLERE VOKSNE? 34% 1% 4% 23% Ja, altid sammen med voksne Ja, for det meste sammen med voksne Ja, nogle gange sammen med voksne Ja, men sjældent sammen med voksne Nej, aldrig sammen med voksne 38% Antal svar: (dem, der ser film/serier på nettet) Det kan være sjovere at se det med en voksen, hvis det er lidt mere kompliceret. Så har jeg svært ved at følge med, og så kan de lige hjælpe. / CECILIE FAKTA I Danmark er det bestemt i filmloven, at Medierådet for Børn og Unge skal aldersmærke film og serier, der bliver vist i biografen og solgt på dvd og blue ray. Aldersmærkningerne er en vejledning til forældre, børn og unge, der markerer, om en film eller en serie indeholder ting, der kan virke skræmmende for børn og unge. Langt størstedelen af de on demand-tjenester, som de unge ser film og serier på, har senderettigheder i udlandet. Det betyder, at der ikke er krav om, at de skal aldersmærkes, inden de kommer på nettet.

5 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER FORÆLDRE INTERESSERER SIG IKKE FOR DE UNGES MEDIEBRUG 43 pct. af de unge oplever sjældent eller aldrig, at deres forældre interesserer sig for, hvilke film, serier eller tv-programmer de ser (figur 5). Samtidig fortæller 46 pct., at deres forældre ikke interesserer sig for, hvad de spiller online. Katrina på 14 år fortæller, at hendes mor er virkelig dårlig til at engagere sig i det, der optager hende: Min mor hun er sådan, at når jeg ser et eller andet, så kommer hun ind og spørger, hvad jeg ser. Så prøver jeg at forklare hende det. Hun prøver at forstå det, men det kan hun ikke. Flere af de unge fortæller også, at deres forældre ikke viser interesse, fordi de tror, at de unge godt selv kan håndtere det, de ser. Mine forældre stoler nok på mig, til at jeg kan tage mine egne valg. Så hvis jeg har lyst til at se en film, som har en aldersgrænse på 15, så lader de mig se den. Jeg skal bare selv tage stilling til, om jeg vil se den. Figur 6 viser, at langt størstedelen af de unge ikke oplever, at der er regler for, hvor meget de må bruge mobilen (83 pct.), se fjernsyn (73 pct.), være på computer eller tablet (71 pct.) eller spille computer (65 pct.). De fleste har heller ikke regler om, hvilke computerspil de må spille (81 pct.), eller hvilke film de må se (77 pct.). Det er dog mere end hver tredje (68 pct.), der har regler for, hvornår de må bruge mobilen (fx når de spiser). Min mor hun er sådan, at når jeg ser et eller andet, så kommer hun ind og spørger, hvad jeg ser. Så prøver jeg at forklare hende det. Hun prøver at forstå det, men det kan hun ikke. / KATRINA FIGUR 5: FORÆLDREINTERESSE INTERESSERER DE VOKSNE DERHJEMME SIG FOR, HVILKE FILM/SERIER/TV-PROGRAMMER DU SER? 10% 21% Altid/for det meste Nogle gange Sjældent/aldrig Ved ikke/jeg ser ikke film, serier eller tv-programmer 43% 26% Antal svar: 1.887

6 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER FIGUR 6: FORÆLDRES REGLER HAR DINE FORÆLDRE LAVET REGLER FOR......hvornår du IKKE må bruge din mobil (fx når I spiser)?...hvor meget computer du må spille (mobil, tablet, pc, Mac, elller konsol)?...hvor meget du må være på computer eller tablet?...hvor meget fjernsyn du må se?...hvilke film du må se?...hvilke serier/tv-programmer du må se?...hvor meget du må bruge din mobil?...hvilke computerspil du må spille (mobil, tablet, pc, Mac eller konsol)? 68% 26% 6% 25% 65% 10% 20% 71% 9% 18% 73% 9% 11% 77% 12% 11% 78% 12% 10% 83% 7% 8% 81% 11% Antal svar: Ja Nej Ved ikke FORÆLDRES REGLER ER OK, NÅR DE GIVER MENING Langt de fleste af de børn, der oplever, at deres forældre har regler i forhold til deres mediebrug, synes, at reglerne er ok. Fx er det i orden, at man ikke må bruge sin mobil, når man spiser. Nogle unge siger, at forældrenes regler ligefrem kan være nødvendige. Uden regler kan det nemlig være svært at lægge mobilen fra sig eller logge af computeren: Jeg synes, det er rimeligt nok med regler, for nogle dage sidder man bare indenfor, så er det fint at få at vide, at man lige skal holde en pause,, siger Angelo. på sociale medier eller spiller spil. Nogle gange er det faktisk, fordi jeg foretager mig noget. Og så skal forældrene også selv overholde reglerne, siger Magnus: Reglerne er fine nok. Problemet er bare, at min far ikke overholder det med, at der ikke må være mobil ved spisebordet. De mange unge, der ikke har regler for deres mediebrug, siger bredt set, at reglerne ikke er nødvendige, da de selv kan administrere deres mediebrug. For dem er forældrenes tillid vigtig. Regler skal være forståelige og gennemskuelige. Men som Lucas siger, kan irriterende regler godt accepteres, hvis de giver mening: Reglerne er gode nok at have. De betyder bare, at de vil beskytte mig. Selvom det til tider kan være provokerende! Mange af de unge siger også, at forældrerenes regler nogle gange bygger på uvidenhed om, hvad de unge faktisk laver. Maja siger fx: Reglerne er for det meste rimelige. Men nogle gange overreagerer de lidt, når jeg er på min tablet, for det er ikke altid, at jeg er

7 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER FØLELSE AF DIGITAL KONTROL Størstedelen af de unge (80 pct.) oplever selv, at de har kontrol over de oplysninger, de deler på nettet (figur 7). For de unge betyder kontrol, at de fx selv bestemmer, hvad de vil lægge op om dem selv på de sociale medier, hvem de vil være venner med på Facebook, og hvem der må følge dem på Instagram. Martha fortæller: På Instagram er min profil privat, så der ved jeg nogenlunde, hvem der følger mig. Når jeg lægger noget ud, så kender jeg nogenlunde de mennesker, der ser det. Så har man sådan kontrol over det. Interviewene peger på, at mange unge har en snæver opfattelse af personlige oplysninger som de billeder og informationer, de selv lægger på deres profiler. Det vil blandt andet sige informationer om, hvor gamle de er, hvor de bor, og hvem de er kærester med. Et lille fåtal 5 pct. svarer i undersøgelsen, at de ikke føler, de har kontrol over deres personlige oplysninger. Flere ved ikke helt, hvad det vil sige, men Lea forklarer sig så godt, hun kan: Jeg er ikke sikker på, at jeg har kontrol over mine oplysninger. Jeg har fx lige fundet ud af, at Facebook kan gå ind og se mine oplysninger. Sådan rigtigt se de ting, jeg har skrevet. Og hvis jeg fx sletter et billede fra Facebook, så ligger det stadig på nettet. Det er først nu, jeg er begyndt at forstå selve reglerne for Facebook. Dine ting bliver ikke slettet fra nettet, men bliver der hele tiden. Så på den måde synes jeg ikke, at jeg har kontrol. 68 pct. af de unge svarer også, at de føler, de har kontrol over, hvilke personer og virksomheder der ser deres sms er og private beskeder på sociale medier (figur 8). Jeg er ikke sikker på, at jeg har kontrol over mine oplysninger. Jeg har fx lige fundet ud af, at Facebook kan gå ind og se mine oplysninger. Sådan rigtigt se de ting, jeg har skrevet. / LEA FIGUR 7: FØLELSE AF KONTROL MED DELING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER JEG FØLER, AT JEG HAR KONTROL OVER DE OPLYSNINGER, JEG DELER OM MIG SELV PÅ NETTET 10% 5% 6% Meget enig/enig Hverken enig eller uenig Uenig/meget uenig Ved ikke 79% Antal svar: 1.802

8 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER FIGUR 8: FØLELSE AF KONTROL MED HVEM DER KIGGER MED I BESKEDER JEG FØLER, AT JEG HAR KONTROL OVER, HVILKE PERSONER OG VIRKSOMHEDER DER SER MINE SMS ER OG PRIVATE BESKEDER PÅ SOCIALE MEDIER 8% 8% Meget enig/enig Hverken enig eller uenig Uenig/meget uenig Ved ikke 16% 68% Antal svar: Interviewene peger på, at der er stor forskel på, hvor meget de unge ved om deling af personlige oplysninger. Nogle ved fx, at Facebook har adgang til ens personlige beskeder og sms er, mens det overrasker andre: Interviewer: Hvad med sådan noget med at have kontrol over, om virksomheder og personer kan kigge med i private beskeder og sms er. Føler I, at I har kontrol over, hvem der kan kigge med i det? Gustav: Altså dem, der har lavet Facebook kan jo se det. Clara: Jeg vidste ikke, at man kunne se det. Liv: Han er nok også lidt ligeglad. For de fleste af de unge er det dog meget uhåndgribeligt, hvad fx Facebook skal bruge deres oplysninger til. Mange af de unge mener, at Facebook og andre gerne må kigge med, for de synes ikke selv, de har noget at skjule: Frederik: Jeg ved godt, Facebook kan kigge med, men jeg er sådan lidt ligeglad. Interviewer: Hvorfor er du ligeglad? Frederik: Jeg skriver ikke rigtigt noget, som de kunne bruge til noget. Interviewer: Hvad siger I andre? Liv: Det er sådan meget det samme. Det er lidt ligegyldigt. Jeg bruger mest Messenger til at spørge folk, om de kan være sammen. Det tror jeg, er ret irrelevant for dem, der har Facebook. UNGE OPLEVER FALSK TRYGHED PÅ NETTET Selvom en stor gruppe af de unge føler, at de har kontrol over deres oplysninger på nettet, viser undersøgelsen alligevel, at mange af de unge ikke er opmærksomme på, hvordan deres personlige oplysninger kan deles og bruges af andre. I undersøgelsen er de unge blevet stillet en række spørgsmål om deres opmærksomhed i forhold til deling af personlige oplysninger. De er fx blevet spurgt, om de er opmærksomme på, at deres personlige oplysninger fra sociale medier kan bruges til målrettet markedsføring. De er blevet spurgt, om de er opmærksomme på, at fx Facebook og Google har ret til at dele oplysninger om dem med hinanden og andre virksomheder. Og de er blevet spurgt, om de er opmærksomme på, at de efterlader digitale fodspor, overalt hvor de færdes på nettet.

9 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER De unges svar viser en uvidenhed i forhold til det, man kan kalde for beskyttelse af privatliv og rettigheder på nettet. Samtidig viser svarene også, at de unge, der ved noget om privatliv og rettigheder, ikke bekymrer sig synderligt om det. Mellem 22 og 29 pct. af de unge svarer, at de ikke er opmærksomme på de ovenstående forhold pct. svarer, at de er opmærksomme på flere af forholdene, men at det ikke bekymrer dem pct. svarer, at de er opmærksomme på forholdene, og at det bekymrer dem lidt. En mindre gruppe unge 2-6 pct. er opmærksomme på, at deres personlige oplysninger deles på nettet, og de svarer, at det bekymrer dem meget. De uddybende interview peger på, at den manglende bekymring højst sandsynligt bunder i, at de unge ikke rigtige ved, hvad det er, de skal være bekymrede for de forstår simpelthen ikke snakken om privatliv og rettigheder på nettet. Fx fortæller to af de unge om deres forhold til cookies: Interviewer: Hvad gør I, når cookie-boksen kommer op? Gustav: Trykker ok. Interviewer: Har I tænkt over, hvad den betyder? Katrina: Nej. Gustav: Den er irriterende. Frederik: Den gør sådan, at man kan spore, hvad man har været inde på. Interviewer: Ved at du trykker ok? Frederik: Ja. Interviewer: Og spore? Frederik: Ja, hvad for nogle hjemmesider, man har været inde på, hvad man har skrevet ned og sådan. Interviewer: Hvad synes du om det? Frederik: Det er lige meget. Alle de interviewede kender cookie-boksen, som de fleste hjemmesider beder brugeren om at acceptere. Men de trykker ofte bare ok uden rigtigt at forstå, hvad de siger ja til. De vil bare gerne videre på sitet: Interviewer: Hvorfor trykker I ok, selvom I ikke ved, hvad det er? Sofie: Bare for, at den skal gå væk. Interviewer: Er det ligesom, hvis I opretter en profil på et socialt medie, så får I den der tekst, I skal acceptere. Terms and conditions. Sofie: Jeg læser den aldrig, jeg trykker bare accepter. FIGUR 9: VIDEN OG BEKYMRING ER DU OPMÆRKSOM PÅ......at oplysninger om dig på nettet kan bruges af fx skoler, forsikringsselskaber og arbejdspladser, når du bliver ældre?...at du efterlader små spor om dig selv, når du er på nettet, som virksomheder kan bruge?...at fimaer på nettet må dele oplysninger om dig? Det kan fx være Facebook eller Google, der deler det, de ved om dig. 29% 29% 25% 34% 34% 35% 19% 21% 21% 6% 12% 5% 11% 6% 13% Nej Ja, men det bekymrer mig ikke Ja, og det bekymrer mig lidt Ja, og det bekymrer mig meget Ved ikke...at dine oplysninger fra sociale medier (fx facebook og Instagram) kan bruges til at målrette reklamer til dig, fordi man kan se, hvad du interesserer dig for? 22% 46% 13% 2% 17% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: 1.797

10 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER Interviewer: Hvad tænker I om det, at I siger ja til noget, I ikke ved, hvad er? Sofie: Man accepterer det jo bare, så man kan gå videre i sin oprettelse. Jeg synes ikke rigtigt, at det gør nogen forskel. Jeg lægger ikke mærke til det. En af grundene til at de unge ikke bekymrer sig om, hvorvidt deres personlige oplysninger bliver delt, kan være, at en stor gruppe 38 pct. siger, de har tillid til, at de voksne omkring dem sikrer, at de ikke kommer ind på sider, som er dårlige for unge på deres alder. Undersøgelsen viser desuden, at mange unge er uvidende om grundlæggende regler i forhold til brug af nettet. 37 pct. ved fx ikke, at der er regler for, hvad virksomheder må bruges deres private billeder og oplysninger til. Og hver femte (19 pct.) kender ikke reglerne for, hvordan de selv må bruge de billeder, de finder på nettet altså regler om ophavsret og kopiering. FIGUR 10: TILLID TIL VOKSNES BESKYTTELSE HAR DU TILLID TIL, AT DE VOKSNE OMKRING DIG SIKRER, AT DU IKKE KOMMER IND PÅ HJEMMESIDER OG/ELLER SOCIALE MEDIER, SOM ER DÅRLIGE FOR BØRN/UNGE PÅ DIN ALDER? % 10% 18% 20% Ja Nej Ved ikke Det har jeg ikke tænkt på 14% Det har jeg ikke brug for de voksne til Antal svar: FIGUR 11: KENDSKAB TIL REGLER KENDER DU TIL REGLER OM,......hvordan du må bruge billeder, du finder på nettet?...hvad firmaer må bruge dine billeder og oplysninger om dig til? Antal svar: og % 29% 22% 19% 10% 11% 17% 24% 37% 11% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ja, jeg kender de fleste af reglerne Ja, jeg kender nogle af reglerne Ja, jeg ved, at der er regler, men jeg kender dem ikke Nej, det har jeg ikke hørt om Ved ikke

11 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER UNGE VIL HAVE VIDEN OM DERES DIGITALE RETTIGHEDER På trods af at undersøgelsen viser en relativt stor ligegyldighed blandt de unge i forhold til beskyttelse af deres privatliv og rettigheder på nettet, så peger helt op til 76 pct. af de unge alligevel på forskellige ting i det digitale univers, som de gerne vil lære mere om. Størstedelen 49 pct. vil gerne vide mere om, hvem der må bruge deres billeder. 45 pct. vil gerne vide mere om, hvem der har adgang til deres personlige oplysninger fx på de sociale netværkssider, og 43 pct. vil gerne vide mere om, hvem der må få oplysninger om, hvilke hjemmesider, de besøger. Som Ask på 15 år siger, så har man ret til at vide, at man bliver overvåget: Hvis de overvåger én, mens man er på deres side, har man på en eller anden måde ret til at vide det. Langt færre knap en femtedel efterspørger viden om mere bløde værdier, så som hvad der er god stil på nettet. FIGUR 12: ØNSKER TIL MERE VIDEN HVILKE AF NEDENSTÅENDE TING VIL DU GERNE VIDE MERE OM? (SÆT GERNE FLERE KRYDS) Regler om, hvem der må bruge mine billeder Hvem der har adgang til mine personlige oplysninger fra Facebook, Instagram og andre sociale medier Hvem der må få oplysninger om, hvilke hjemmesider jeg har besøgt Hvad jeg giver tilladelse til, når jeg opretter en profil på et socialt medie Hvad cookies er Hvem der står bag de hjemmesider og sociale medier, jeg bruger Hvad jeg giver tilladelse til, når jeg henter en app Hvordan virksomheder bruger mine likes og interesser fra Facebook Hvad der er god stil på sociale medier (fx Facebook, Instagram og Snapchat) Jeg har ikke lyst til at vide mere om noget af det ovenstående 49% 45% 43% 42% 41% 37% 37% 35% 18% 24% Antal svar: 1.931

12 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK NR 7 OKTOBER METODE: HVORDAN HAR VI LAVET UNDERSØGELSEN? KVANTITATIV DEL De kvantitative data er resultatet af anden spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets nye Børne- og Ungepanel. Første undersøgelse handlede om livet i 7. klasse. Den anden undersøgelsen kalder vi Unge og medier. I den undersøger vi, hvordan unge bruger og forholder sig til medier. Panelet består af elever fra 7. klasse fra 110 klasser fra almenområdet og 11 klasser fra specialområdet 1 fordelt over hele landet unge har svaret på spørgeskema. Det giver en svarprocent på 72. De deltagende klasser er en del af et tilfældigt udtræk foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitet. Der er lidt flere piger, der har svaret på spørgeskemaet (52,2 pct.), end der er piger blandt børn i 7. klasse på landsplan (49,1). Forskellen er statistisk signifikant, hvilket betyder, at man i læsningen af resultaterne bør holde sig for øje, at pigerne er en anelse overrepræsenterede. Alle sammenhænge i analysen er statistisk signifikante. De er chi-testet og har en p-værdi under 0,05. KVALITATIV DEL Vi har gennemført fire uddybende gruppeinterview med i alt 20 elever fra 8. klasse på to forskellige skoler. Alle navne er ændrede i rapporten af hensyn til anonymitet. Citater kan være tilpasset af hensyn til læsbarhed. Interviewene varede min. og var semistrukturerede med en interviewguide, som tog udgangspunkt i resultaterne fra den del af spørgeskemaundersøgelsen, der handlede om livet derhjemme og de voksne, som børnene bor sammen med. Interviewene handlede om at få de unges forklaringer på resultaterne samt at komme med eksempler fra deres eget liv. 1 Det er ikke alle specialskoler, der er organiseret omkring klassetrin. I de tilfælde, hvor en udvalgt skole ikke har 7. klassetrin, har lærerne på skolen udvalgt en gruppe børn, der er vurderet alderssvarende. Alle specialklasser har haft spørgeskemaet til gennemlæsning og vurderet det egnet til deres netop deres børn og deres særlige behov. BØRNEINDBLIK NR. 7/ ÅRGANG 8. OKTOBER 2014 ANALYSE HEIDI SØRENSEN T: REDAKTØR KATRINE MUNCH BECHGAARD T: BØRNERÅDET VESTERBROGADE 35A 1620 KØBENHAVN V

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 9/2014 1. ÅRGANG 18. DECEMBER 2014 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET Børn fra velstillede

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG BØRNEINDBLIK 3/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2014 1. ÅRGANG 4. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES LIV PÅ SOCIALE MEDIER JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG Næsten alle 13-årige er aktive

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/215 2. ÅRGANG 1. JUNI 215 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL Når unge er online på alle tider af døgnet,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL BØRNEINDBLIK 8/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 8/2014 1. ÅRGANG 21. NOVEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES FRITIDSLIV ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i god

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 4/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2014 1. ÅRGANG 24. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES OPLEVELSER PÅ NETTET UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET Halvdelen af eleverne

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/2015 2. ÅRGANG 26. MAJ 2015 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING Når unge oplever mobning på nettet, reagerer

Læs mere

BØRNEINDBLIK 2/14 MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP

BØRNEINDBLIK 2/14 MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP BØRNEINDBLIK 2/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/2014 1. ÅRGANG 5. FEBRUAR 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES TANKER OM KROP OG VÆGT MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP 13-årige børn bruger meget tid på at

Læs mere

Viden om cookies på internettet

Viden om cookies på internettet Viden om cookies på internettet Gennemført af YouGov for Børnerådet og Medierådet for Børn og Unge, oktober 014 Kontakt: Senior Research Consultant, Marie Christiansen Krøyer på marie.kroyer@yougov.com

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2015 2. ÅRGANG DECEMBER 2015 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR De fleste unge synes, det er

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2015 2. ÅRGANG 6. APRIL 2015 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN Hvad vil

Læs mere

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 TEENAGERE deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 De sociale medier medfører store forandringer i vores sociale liv - og dermed også vores fællesskab, kultur og omgangsformer.

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2015 2. ÅRGANG SEPTEMBER 2015 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS FOR MANGE UNGE OPSØGER IKKE HJÆLP, NÅR DE

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Børn og finanskrisen En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010 Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Tekst Trine Krab Nyby, Flemming Schultz, Børnerådets sekretariat

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG SPØRGESKEMAER En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2016 3. ÅRGANG FEBRUAR 2016 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

Læs mere

Ældres anvendelse af internet

Ældres anvendelse af internet ÆLDRE I TAL 2014 Ældres anvendelse af internet Ældre Sagen Marts 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER 1 KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici, som er helt

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at en

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/215 2. ÅRGANG DECEMBER 215 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE Børnerådets

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Bruger Facebook rigtig meget Kigger lidt på Instagram Elsker at bruge

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA-

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Unge, der går på en erhvervsskole eller produktionsskole, er oftere blevet mobbet i folkeskolen end unge, der vælger gymnasiet. Det viser en ny

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring

Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring Jeg lærer mere, hvis der er en god stemning i klassen Ni ud af ti elever i folkeskolens udskoling er enige i, at de lærer mere, hvis

Læs mere

Eleverne vil have mere bevægelse og variation i undervisningen!

Eleverne vil have mere bevægelse og variation i undervisningen! Eleverne vil have mere bevægelse og variation i undervisningen! En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at eleverne i udskolingen vil have mere aktivitet og variation i undervisningen. Et stort flertal

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Undersøgelse om ulovlig streaming for kampagnen Os der elsker film. Gennemførtaf YouGov for Egmont

Undersøgelse om ulovlig streaming for kampagnen Os der elsker film. Gennemførtaf YouGov for Egmont Undersøgelse om ulovlig streaming for kampagnen Os der elsker film Gennemførtaf YouGov for Egmont Sp.1 På hvilke af følgende måder ser du film og/eller TV-serier derhjemme? Du kan markere flere svar På

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at en meget stor

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

7% 2% 30% De yngre generationer på år anvender oftere citater end generationerne før dem. 16% 16% 13% Anvender citater ofte eller meget ofte

7% 2% 30% De yngre generationer på år anvender oftere citater end generationerne før dem. 16% 16% 13% Anvender citater ofte eller meget ofte Danskerne og citater Så ofte anvender danskerne citater Danskerne bruger stadig citater. Knap to tredjedele af danskerne bruger citater ind imellem eller oftere. Knap en femtedel bruger citater ofte eller

Læs mere

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR Hvad skal jeg vide når mit barn går online? Guide til forældre med 7 12-årige børn Kære forældre Digitale og sociale medier spiller en stigende rolle i børns liv både

Læs mere

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 TUBA Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 Moos-Bjerre Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 29935208 moos-bjerre.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST SPØRGESKEMAER

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST SPØRGESKEMAER SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST SPØRGESKEMAER En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de sociale medier, befolkningen debatterer mere politiske emner men det

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Mary Fondens Unge Tænketank

Mary Fondens Unge Tænketank Mary Fondens Unge Tænketank Ensomhed April 2015 2015 Side 1 2015 Side 2 Resultater Sp. 1. Synes du, det er ubehageligt at gøre ting alene, hvis mange andre gør dem sammen med andre, fx at gå i biografen?

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 # METODE METODE Evaluering af holdningen til NemID MÅLGRUPPE Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere. DATAINDSAMLING

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Til lærere og pædagoger Indhold 4 ALDERSGRÆNSER 8 TÆNK OGSÅ I ALTERNATIVER 4 ANSVAR FOR HINANDEN 9 SOCIALE MEDIER FORSTYRRER MÅSKE 5 PRIVATLIV 9 SAMARBEJDE

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Klimaforandringer 2009

Klimaforandringer 2009 Børnerapport 4 November 2009 Klimaforandringer 2009 Det handler jo om, hvor lang tid menneskene bliver ved med at leve eller ej En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære tidligere medlemmer

Læs mere

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk)

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk) Spørgeskema Unge 12-15 år (Dansk) Kære 12-15- årige din opfattelse, Godt at vide: Hvordan gør du? Eksempel: 15. Hvor stor en del af året bor du i dit boligområde? Hvad får du ud af det? 1 Først et par

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

Ældres anvendelse af internet

Ældres anvendelse af internet ÆLDRE I TAL 2015 Ældres anvendelse af internet Ældre Sagen April 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

DIGITAL TRIVSEL UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11.

DIGITAL TRIVSEL UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11. UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11.2013 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL

Læs mere

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Kontakt: Merethe Kring merethe.kring@yougov.com www.yougov.dk København, februar 2012 1 Sociale medier ændrer verden 2

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 # METODE METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere.

Læs mere

350 unges forhold til alkohol. - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre

350 unges forhold til alkohol. - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre 35 unges forhold til alkohol - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre Oktober 26 35 unges forhold til alkohol Børnerådet har spurgt 35 unge om deres oplevelser med og holdninger til alkohol.

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Økonomi 'i de her tider handler alt om penge'

Økonomi 'i de her tider handler alt om penge' Økonomi 'i de her tider handler alt om penge' En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Oktober 2010 Redaktion Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Tekst og analyse Trine Krab Nyby, Børnerådets

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2. Resumé 3. Om undersøgelsen 4

Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2. Resumé 3. Om undersøgelsen 4 Indhold Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2 Resumé 3 Om undersøgelsen 4 Undersøgelsens resultater 4 Hvilke organisationer er med i undersøgelsen? 4 Organisationernes størrelse

Læs mere

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport Befolkningens adfærd på nettet Samlet rapport Marts 15 Indledning Data er den digitale verdens valuta. Mange virksomheder oplever begyndelsen af en ny guldalder med big data, og der er kæmpe vækstpotentiale

Læs mere

Jeg er jo bare sammen med mine venner

Jeg er jo bare sammen med mine venner Jeg er jo bare sammen med mine venner - Om samvær på Oplæg på konferencen HvoR SkAl vi LeGE?, den 11. maj 2009 Malene Charlotte Larsen malenel@hum.aau.dk / http://malenel.wordpress.com Om mig Ph.d.-stipendiat

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om Facebook

Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA Kampagne og Analyse 12. september 2013 Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA har i perioden d 6.-18. august foretaget en undersøgelse om medlemmernes brug af Facebook via forbundets elektroniske

Læs mere

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

FOA-medlemmernes brug af sociale medier 10. oktober 2017 FOA-medlemmernes brug af sociale medier Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat er de sociale medier, hvor FOAs medlemmer er mest til stede, og de følger primært FOA og FOAs valgte/talspersoner

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de sociale medier, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier eller læser aviser/blade på internettet? Svarfordeling i % (f.eks. Spotify, Wimp, YouTube o.lign.

Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier eller læser aviser/blade på internettet? Svarfordeling i % (f.eks. Spotify, Wimp, YouTube o.lign. De yngste streamer mest Særligt de unge streamer musik, programmer, film og serier, mens læsning af avis/blade online er mest populær blandt de 35-54-årige. Hvor tit streamer du musik/radio/tv/film/serier

Læs mere

Musik er noget, man hører på nettet

Musik er noget, man hører på nettet MEDIEANALYSE Musik er noget, man hører på nettet Danskerne elsker streaming. Hr. og fru Danmark streamer musik som aldrig før - og ung som gammel er vi hjemmevante på et bredt udvalg af musikstreming-tjenester

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Dygtige elever holdes nede i skolen

Dygtige elever holdes nede i skolen DI og Danske Skoleelever Maj 2014 Dygtige elever holdes nede i skolen Det er ikke let, at sidde på forreste række i den danske folkeskole. En ny undersøgelse foretaget af Danske Skoleelever og Dansk Industri

Læs mere

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog En forbrugerundersøgelse af danskernes adfærd, holdninger og forventninger til forbrug af film og Tv-serier Metode Dataindsamling Gennemført

Læs mere

ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser

ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser ANALYSENOTAT Markedet for digitalt indhold: omfang og tendenser AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Vi er i disse år vidne til en hastig digitaliseringsproces og fremkomsten af en ny digital økonomi. Det ser

Læs mere

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger.

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger. Computerspil fylder en stor del af børns fritidsliv. 9 ud af 10 børn spiller - men der er stor forskel på piger og drenges spillevaner. Næsten alle de børn, der spiller computerspil, ønsker, at computerspil

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger Digital dannelse og trivsel Inspiration til lærere og pædagoger Introduktion I forlængelse af læreplanen for trivsel Den Robuste Generation sættes her fokus på digital trivsel og digital dannelse. Hæftet

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Sådan bruger du. internettet. elevrapport. MIO s undersøgelse af børns brug af internettet og sociale medier

Sådan bruger du. internettet. elevrapport. MIO s undersøgelse af børns brug af internettet og sociale medier Sådan bruger du internettet elevrapport MIO s undersøgelse af børns brug af internettet og sociale medier Indhold 3 Forord 4 Hvem, hvad og hvorfor? 4 Mange tak for hjælpen! 5 Hvem deltog i undersøgelsen?

Læs mere

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport Befolkningens adfærd på nettet Samlet rapport Marts 15 Indledning Data er den digitale verdens valuta. Mange virksomheder oplever begyndelsen af en ny guldalder med big data, og der er kæmpe vækstpotentiale

Læs mere

Rapporten opsummerer fem trends og udfordringer, som undersøgelsen peger på. Dernæst præsenteres undersøgelsens resultater.

Rapporten opsummerer fem trends og udfordringer, som undersøgelsen peger på. Dernæst præsenteres undersøgelsens resultater. #medlem15 hvordan anvender medlemsorganisationer sociale medier i? OVERBLIK Vi har i undersøgt 348 medlemsorganisationers brug af sociale medier. Undersøgelsen sætter fokus på deres strategi, daglig brug,

Læs mere

Kendskabs- og læserundersøgelse

Kendskabs- og læserundersøgelse Kendskabs- og læserundersøgelse Magasinet Sammen om Rødovre Konsulent: Connie F. Larsen Konsulent: Asger H. Nielsen Gennemført d. 16. til 21. november, 2016 1 Om undersøgelsen Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen KANTAR Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan DELER og GEMMER du dine feriebilleder Få styr på billederne Gode råd 14 sider Gem dine feriebilleder INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere