Lodestar-projektet 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lodestar-projektet 2010"

Transkript

1 Lodestar-projektet 2010 DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Vi investerer i din fremtid

2 Vision Find vej på hospitalerne Projektet Lodestar s mål har været at afklare, hvor vidt det er realistisk inden for to til tre år at skabe et alternativ til den skiltning, der findes på sygehuse i dag. Alternativet vil være en personliggjort vejguide, der skal hjælpe patienter på rette vej til undersøgelse, behandling eller indlæggelse. En anden men sekundær målgruppe er besøgende på sygehuse. Studier fra udlandet viser, at der er et stort besparelsespotentiale ved, at personalet ikke skal guide brugerne rundt, hvis de mister orienteringen undervejs.

3 Projektpartnere Modulex A/S Modulex er markedsførende inden for skiltning og wayfinding systemer Caretech Innovation, Alexandra Instituttet

4 Projektpartnere Modulex A/S Erik Gregersen Søren Bendt Niels Damsgaard Jesper Lassen Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S Dan Lund Christensen Tejs Scharling Jakob Fredslund Gunnar Kramp Simon Bo Larsen Susanne Wollsen Søren Eskildsen Thomas Hohn Mark Surrow

5 Projektdetaljer Projektperiode: 1. september februar 2010 Finansiering: kr Projektet er finansieret af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation. DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Vi investerer i din fremtid

6 Hypoteser ved projektstart Øget effektivitet Sygehusene vil med bedre wayfinding opleve en øget effektivitet, eftersom flere patienter vil finde deres destination til tiden uden at skulle forstyrre personalet med at spørge om vej. Større tryghed Patienter og pårørende vil opleve en større tryghed og støtte, når de under ofte ubehagelige (uvant miljø, stress) omstændigheder skal finde vej gennem et ukendt og uoverskueligt miljø. Bedre service og besparelse Sygehusene kan yde en ekstra service og spare penge i forhold til, at man ved, hvornår patienten ankommer, og hvor langt vedkommende er nået i behandlingen. På denne måde kan personalet forberede sig mere dynamisk på behandlingen.

7 Modulex udbytte af projektet Afprøve en bæredygtig ide Gennem projektet har Modulex fået afprøvet en bæredygtig idé og undersøgt, om de kunne skabe forretning inden for de teknologiske rammer, der eksisterer i dag og nær fremtid. Opnå viden om hospitalssektoren Modulex har ikke tidligere målrettet fokuseret på hospitalssektoren som markedssegment, men har via projektet fået en indgang til sektoren og forretningsmulighederne her. Modulex fremhæver især forståelsen for det politiske niveau ved nybyggerier og indkøbsprocesser. Tænke i nye baner Projektet har udfordret Modulex tankesæt i forhold til skellet mellem konventionel skiltning og de nye muligheder for guidning, som positioneringsteknologier giver. Modulex føler, de er kommet ud af konservative tankemønstre og er begyndt at tænke i helt nye baner for fremtiden.

8 Modulex udbytte af projektet Erfaring med brugerinddragelse Modulex har for første gang beskæftiget sig dedikeret med brugerinddragelse. Hvor vidt produktudviklingen og innovationsprocesserne hos Modulex i fremtiden vil omfatte brugerdrevet innovation er uvist, men via testforløbet på Skejby Sygehus har de fået en forståelse for metoderne til og gevinsterne ved brugerinddragelse. Indblik i konkurrencesituation Modulex har fået gennemført en konkurrent- og markedsanalyse generelt og for produktet Lodestar specifikt. Arbejdet og analysens konklusioner har i nogen grad skabt øget markedsforståelse inden for konventionel skiltning og har i høj grad skabt øget indsigt for konkurrencesituationen for et produkt som Lodestar.

9 Modulex udbytte af projektet Indsigt i marked Modulex erkender, at de som aktør inden for konventionel skiltning indtil nu har befundet sig i en ekstremt statisk branche. Der finder i disse år en massiv brancheglidning sted, og pga. projektet ved de nu, at de er udfordret af aktører, de ikke før har betragtet som konkurrenter. De har gennem projektet opnået indsigt i, at de forretningsmæssigt er tvunget til at tænke i helt nye salgs- og afsætningskanaler. Kvalificeret grundlag Projektet har bidraget til, at ledelsen i Modulex har et mere kvalificeret grundlag at træffe strategiske beslutninger ud fra.

10 Opdeling af projekt Lodestar Projektet var opdelt i 3 hovedspor: Spor 1: Etnografiske studier Spor 2: Forretningsplan Spor 3: Teknologi, udvikling og test af proof-of-concept prototype

11 Spor 1: Etnografiske studier Fra feltstudier til prototype Aktuel problemstilling og løsning Workshops og prototypetest

12 Spor 1: Etnografiske studier Fra feltstudier til prototype Brugerstudierne i Lodestar-projektet spænder fra feltstudier i marken henover scenarie-beskrivelser og idegenerering frem til prototypeafprøvning med personale fra og besøgende på sygehuset. Feltstudierne har fundet sted på Skejby Sygehus, men primært Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y. Desuden har der været udført studier på Odense Sygehus og Århus Sygehus.

13 Spor 1: Etnografiske studier Aktuel problemstilling og løsning Forskellige sygehuse har forskellige problemstillinger. Skejby Sygehus er et forholdsvist nyt sygehus med en forholdsvis enkel grundplan, mens f.eks. Århus Sygehus er et ældre sygehus med tilbygninger og mange omrokeringer over de sidste mange år. Det kan derfor være vanskeligt at uddrage alment gældende konklusioner fra feltstudierne. En række vigtige punkter vil dog blive behandlet i det følgende.

14 Spor 1: Etnografiske studier Aktuel problemstilling og løsning Indkaldelse: At finde vej på et sygehus som patient eller besøgende begynder allerede med indkaldelsen til sygehuset. Her er den første mulighed for at informere om parkeringsforhold, indgange og skiltningssystemer. Den rigtige vej ind: At komme ind på sygehuset den rigtige vej er en god start. Eksempelvis havde patienter og pårørende ikke problemer med at finde vej på Skejby Sygehus, når de kom ind gennem hovedindgangen, mens det kunne give problemer, hvis de kom ind via en sideindgang. Det er specielt en udfordring, fordi man i de tilfælde skal bevæge sig på tværs af de primære færdselsårer. Markeringer på gulv: At markere retninger på gulvet fungerer godt. Eksempelvis fungerer farvede linjer på gulvet, som patienten skal følge udmærket.

15 Spor 1: Etnografiske studier Aktuel problemstilling og løsning problemstillinger og løsninger på svangreambulatoriet i dag Den gravide bliver ofte henvist til blodambulatoriet for at få taget blodprøver. Som hjælp til wayfinding får den gravide i dag udleveret et lamineret kort, der viser ruten. Dette kort dannede senere i projektet grundlag for et scenarie, der blev afprøvet med en fungerende prototype som erstatning for kortet.

16 Spor 1: Etnografiske studier Aktuel problemstilling og løsning problemstillinger og løsninger på svangreambulatoriet i dag Farvede markeringer på gulvene er en stor hjælp for patienter og pårørende. Disse giver dog problemer i forbindelse med hyppige omrokeringer af afdelinger, hvor markeringerne ikke bliver ændret tilsvarende, og således mister de værdi hen over tid.

17 Spor 1: Etnografiske studier Workshop og prototypetest workshop med scenarieforløb Erfaringerne fra feltstudierne dannede baggrund for en workshop på Skejby Sygehus. Workshoppen tog udgangspunkt i observationerne fra svangreambulatoriet, når patienten henvises til blodambulatoriet. Deltagerne udarbejdede et scenarieforløb: Fra patienten modtager indkaldelsen til undersøgelsen frem til, at patienten forlader sygehuset igen.

18 Spor 1: Etnografiske studier Workshop og prototypetest prototypetest på sygehuset Prototypen blev udviklet på baggrund af observationer, scenarier og workshops. Her afprøves en første version sammen med Modulex ved svangreambulatoriet på Skejby Sygehus.

19 Spor 1: Etnografiske studier Workshop og prototypetest PoC prototypetest Test af PoC-prototypen på ruten fra svangreambulatoriet til blodprøveambulatoriet med patienter: Patienten fik udleveret en brik med et tilknyttet nummer og skulle derefter følge pilene på gulvet. Hver gang patienten kom til et sted, hvor der var flere muligheder at vælge imellem, skulle patienten følge pilen med det udleverede nummer. Når patienten nåede frem, fik han/hun et spørgeskema, og enkelte blev interviewet om, hvordan de havde oplevet det at finde vej ved at bruge systemet. Herudover blev flere af deltagerne i testen fulgt undervejs for at følge deres reaktioner på ruten.

20 Spor 1: Etnografiske studier Workshop og prototypetest PoC prototypetest De fleste opfattede systemet som velfungerende, omend de stillede sig lidt skeptiske over for, hvordan det ville fungere, hvis der var mange mennesker på samme tid, specielt i krydsene.

21 Spor 2: Forretningsplan Mål for forretningssporet At lave en konkurrent- og markedsanalyse i samarbejde med Modulex. At bistå Modulex i udarbejdelsen af forretningsplanen. At hjælpe projektets øvrige spor (etnografi og teknik) med at udvikle et produkt, der tilbyder unikke egenskaber, som værdsættes af virksomhedens kunder og skaber muligheder for at opdyrke nye markeder. At arbejde for kommercialisering af produktet Lodestar ved at få projektet til at indgå som en horisontal aktivitet i Modulex værdikæde og understøtte teknologiudviklingen i virksomheden.

22 Spor 2: Forretningsplan Resultater for forretningssporet Der er gennemført en konkurrent- og markedsanalyse. Der er i samarbejde med Modulex udarbejdet en forretningsplan for produktet Lodestar med henblik på, at kommercialiseringen varetages af Modulex. Der er i regi af forretningsplanen identificeret en række punkter, hvor det er afgørende, at Modulex tager nogle strategiske valg i forhold til at muliggøre en kommercialisering af Lodestar. Der er skabt relationer til forskellige interessenter, der kan bidrage til den fortsatte udvikling og som er vigtige aktører i forhold til kommercialiseringen. Der er gennemført en evaluering af forretningsudviklingen i Modulex og effekten af nærværende projekt er klarlagt.

23 Spor 3: Teknologi Prototype svangreambulatorium Lodestar-projektet sigter mod at udvikle en teknologisk løsning på Skejby Sygehus som erstatning for det udleverede kort. Patienten får udleveret en elektronisk chip og skal følge de pileanvisninger, systemet viser på gulvet undervejs. Pileanvisningerne er personlige, idet hver chip har et unikt nummer. På den måde kan patienten være sikker på, at de anviste pile er henvendt til ham eller hende. Ved ankomst til rette sted vil patienten se et skilt med sit nummer.

24 Spor 3: Teknologi Prototype eksempel på en guidning Patienten har fået udleveret et aktiv RFID-tag med ID nr. 23 og bevæger sig hen ad gangen hen imod hovedkorridoren. Lodestar-systemet registrerer brugeren og projicerer en pil ned på gulvet, som viser patienten vej.

25 Spor 3: Teknologi Prototype eksempel på en guidning Patienten går ned af trappen, kommer ned til hovedkorridoren og mødes igen af en pil projiceret på gulvet. Patienten kan se, der står nr. 23 på pilen og ved således, at han/hun skal følge netop den pil.

26 Spor 3: Teknologi Prototype eksempel på en guidning Ved ankomst til gangen, hvor patienten skal afgive en blodprøve, er der opstillet et aktivt skilt. Dette registrer, at patienten er i nærheden, og patientens nummer bliver vist på displayet.

27 Spor 3: Teknologi Lodestars prototypekomponenter Teknologierne bag Lodestar minder om de teknologier, der allerede i dag bruges i forbindelse med GPS-navigation, nemlig et digitalt vejkort, en GPS-modtager, et skærmbillede og viden om brugerens destination.

28 Spor 3: Teknologi Lodestars prototypekomponenter Lodestar består på lignende vis af fire hovedelementer: 1. Det område og de bygninger der er omfattet af Lodestar-applikationen. Disse skal kortlægges og digitaliseres i en digital model af området og bygninger. Krydspunkterne i området/bygningerne, hvor brugeren har mulighed for at foretage et valg, skal identificeres. 2. Muligheden for at identificere, hvornår en bruger opholder sig i et krydspunkt, f.eks. vha. RFID. 3. Muligheden for i hvert krydspunkt at give brugeren guideinstruktioner, f.eks. vha. digital skiltning. 4. Kendskab til brugerens destination.

29 Spor 3: Teknologi Bygningens topologi

30 Spor 3: Teknologi Bygningens topologi krydspunkter Krydspunkter

31 Spor 3: Teknologi Bygningens topologi rute

32 Spor 3: Teknologi Prototype oversigt Plan for placering af gulvprojektioner og standerskilte. I prototypen er alle standerskiltene pånær det sidste erstattet af gulvprojektioner. = Gulvprojek-oner = Standerskilte

33 Spor 3: Teknologi Prototype positioneringsteknologi Der er flere teknologier, der kan understøtte løsningen. Hvis man ser bort fra brugernes personlige mobiltelefoner, er det foreløbigt kun RFID, der har en acceptabel modenhed og ligger i et acceptabelt prisleje. Den til PoC benyttede positioneringsteknologi er en aktiv RFID-løsning, som er produceret af Wavetrend. Den valgte løsning bliver brugt i flere Asset Tracking løsninger, hvor pålidelighed har høj prioritet. Der findes andre producenter af aktive RFID systemer, bl.a. danske Lyngsøe. Teknologien er under stadig udvikling, og man vil se mindre, billigere og mere effektive produkter i de kommende år.

34 Spor 3: Teknologi Prototype systeminfrastruktur PoC infrastrukturen er bygget op omkring et client/server-pattern. Servere og projektionsenhederne er tilsluttet det samme trådløse, lokale WiFi netværk. At benytte et trådløst netværk gør det nemmere at sætte den enkelte projektionsenhed op. WiFi er en moden teknologi, der i dag findes i de fleste bygninger. Man skal dog være opmærksom på, at WiFi-dækningen i en bygning kan variere meget, og således bør man undersøge dette, inden man bestemmer sig for, om man skal bruge WiFi.

35 Spor 3: Teknologi Prototype hardware Standerskilte: Enhed bestående af skærm med indbygget computer: Enhederne står på en stander på gulvet og skal have adgang til strøm. Computeren benytter det eksisterende WiFi netværk på Skejby Sygehus. Gulvprojektioner: Enhed bestående af videoprojektor og mini-computer: Monteres i loftet og skal have adgang til strøm. Computeren benytter det eksisterende WiFi netværk på Skejby Sygehus.

36 Spor 3: Teknologi Prototype hardware Sporingsmekanismer: Wavetrend active RFID-tags. Sender med lav intensitet på frekvensen MHz og har en begrænset rækkevidde på under 100 meter (udendørs). Brugeren bærer et tag, mens standerskilte og gulvprojektions-enhederne vil indeholde en lille modtagerantenne. Modtageren udsender ikke selv et signal.

37 Spor 3: Teknologi Prototype software Prototypen i Lodestar bygger på en softwareplatform udviklet af Alexandra Instituttet i samarbejde med Aarhus Universitet under navnet PerPos. PerPos består af en række grundlæggende softwarekomponenter, som kan bruges i applikationer og produkter, der har positionering som et kerneelement. Platformen understøtter bl.a. digitale modeller af bygninger og deres omgivelser.

38 Spor 3: Teknologi Prototype eksempel på en projektion Projektionerne svarer til omgivelserne. Kun relevant information vises, dvs. pile vises efter behov. Tallet vises i den korrekte retning i forhold den retning som personen skal bevæge sig i.

39 Spor 3: Teknologi Prototype eksempel i et kryds

40 Kontaktinformation Thomas Hohn SENIOR FORSKNINGS- OG INNOVATIONSSPECIALIST PERVASIVE HEALTHCARE T M E thomas.hohn@alexandra.dk Morten Kyng DIREKTØR FOR CARETECH INNOVATION PERVASIVE HEALTHCARE T M E morten.kyng@alexandra.dk

Personlig interaktiv hjemmeside

Personlig interaktiv hjemmeside 2012 Vision Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2 på Aarhus Universitetshospital ønsker at skabe et mere målrettet og personligt informations- og vejledningskoncept til patienter, som skal have nyt hofteled.

Læs mere

Caretech Innovation Hemolab@Home

Caretech Innovation Hemolab@Home 1 Projektevaluering Caretech Innovation Hemolab@Home Deltagere/partnere: Caretech Innovation, v. Alexandra Instituttet A/S Unisensor A/S Århus Sygehus, Hæmatologisk afdeling R Dato: d. 26.1 2012 Version:

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Brugerdreven Innovation

Brugerdreven Innovation Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Antropolog Alexandra Instituttet BrugerDreven Innovation - BDI Tæt involvering af brugerne i alle faser af produkt/serviceudviklingen Forståelse af kundernes/brugernes

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) Deltagere/partnere: Systematic A/S Capgemini Regionshospitalet Randers Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version:

Læs mere

Positionering og tracking

Positionering og tracking Click to edit Master title style Positionering og tracking Teknologier og anvendelser Jakob Fredslund, Alexandra Instituttets Pervasive Positioning Lab Click to edit Master title style Dagens Teknologi

Læs mere

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Jakob E. Bardram Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Forskningsmetoder Omfattende

Læs mere

Optimized Brain Reading

Optimized Brain Reading 2012 Vision Formålet med Projektet er: at hjælpe virksomheden Brainreader med at optimere deres billedbehandlingsalgoritme, som giver analysetider på op til 3 timer pr. hjernescanning. En løsning på optimeringsproblemet

Læs mere

Projekt Sundhedsbarometer

Projekt Sundhedsbarometer Projekt Sundhedsbarometer Præsentation af resultater Caretech Innovation, projekt C-02 0 Projekt partnere Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S Wei-con ApS Mercon A/S Aarhus Universitet, Institut

Læs mere

Positionering. Click to edit Master title style. Når alting ved hvor det er

Positionering. Click to edit Master title style. Når alting ved hvor det er Click to edit Master title style Positionering Når alting ved hvor det er Jakob Fredslund, Alexandra Instituttets indsatsområde for Positionering-i-alting Click to edit Master title style Muligheder Inspiration

Læs mere

Caretech Innovation MIKAT

Caretech Innovation MIKAT 1 Projektevaluering Caretech Innovation MIKAT Deltagere/partnere: AB Research Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S IHA Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Jysk Psykologcenter Dato 16.04 2012

Læs mere

Ni vigtige overvejelser før du udvikler en app et uddrag fra Medico Apps. A practitioner s guide. Uri Duvald Andersen Morten Gjøl

Ni vigtige overvejelser før du udvikler en app et uddrag fra Medico Apps. A practitioner s guide. Uri Duvald Andersen Morten Gjøl Ni vigtige overvejelser før du udvikler en app et uddrag fra Medico Apps. A practitioner s guide Uri Duvald Andersen Morten Gjøl 1 Introduktion Uri og Morten er initiativtagere til og har udviklet bogen

Læs mere

Caretech Innovation C-29 Flex-control

Caretech Innovation C-29 Flex-control 1 Projektevaluering Caretech Innovation C-29 Flex-control Deltagere/partnere: Flex-control A/S Ingeniørhøjskolen i Aarhus (IHA) Caretech Innovation Dato 1.marts 2011 Version: caretech projektevaluering

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Akutflow

Projektevaluering. Caretech Innovation. Akutflow 1 Projektevaluering Caretech Innovation Akutflow Deltagere/partnere: Aarhus Universitet Alexandra Instituttet Cetrea Regionshospitalet Horsens Regionshospitalet Herning Aarhus Universitetshospital Regionshospitalet

Læs mere

Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare

Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare Innovationschef Alexandra Instituttet A/S Jane Clemensen: Sygeplejerske, cand.cur., PhD. indenfor Pervasive Healthcare Hvad er Pervasive Healthcare? PH betyder

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) Deltagere/partnere: Capgemini Ortopædkirurgisk Afdeling E Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version: c-58

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Sundhedsinnovation Fra ide til forretning med IKT som værktøj

Sundhedsinnovation Fra ide til forretning med IKT som værktøj Sundhedsinnovation Fra ide til forretning med IKT som værktøj Årsrapport 2010 Caretech Innovation det manglende led i kæden fra ide til sund forretning Caretech Innovation er skabt af Region Midtjylland

Læs mere

Kofoed og Co Aps. Havnegade 29, 5000 Odense C. Christian Meisner Kofoed Odense. Velfærdsteknologier og -service

Kofoed og Co Aps. Havnegade 29, 5000 Odense C. Christian Meisner Kofoed Odense. Velfærdsteknologier og -service Indstillingsskema til vækstforum Bilag 30a Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden kr. kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Vidensbrønden. Et interaktivt gulv. Jonas B. Dahl // JBDA@odense.dk

Vidensbrønden. Et interaktivt gulv. Jonas B. Dahl // JBDA@odense.dk Vidensbrønden Et interaktivt gulv Vidensbrønden Eksisterer i to udgaver: loft og kælder. Kælderudgaven er installeret på Møllevangsskolen i Århus og giver nogle bedre muligheder for sporing af brugere

Læs mere

Trafikkonference 2011

Trafikkonference 2011 Trafikkonference 2011 Jacob Rolf Jensen Innovationsnetværket Service Platform Alexandra Instituttet A/S jacob.r.jensen@alexandra.dk 1 Brugerdrevet innovation hvad er det? Hvorfor involvere brugerne i innovation?

Læs mere

Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer (TAPAS) Informationsdag 23. oktober, Aarhus. Program

Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer (TAPAS) Informationsdag 23. oktober, Aarhus. Program Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer (TAPAS) Informationsdag 23. oktober, Aarhus Program 10:00 10:20 Velkomst og præsentation af dagens program Vicedirektør i Styrelsen for

Læs mere

STRATEGISK WAYFINDING

STRATEGISK WAYFINDING STRATEGISK WAYFINDING Vi giver mennesker tryghed i ukendte omgivelser ved - på en logisk og naturlig måde - at lede brugere fra A til B, så de når deres mål til tiden. Større og/eller komplekse byggerier

Læs mere

Metoder til brugerdreven innovation: Projekt PaRIS

Metoder til brugerdreven innovation: Projekt PaRIS Metoder til brugerdreven innovation: Projekt PaRIS Indlæg til møde 16/6 2011 i netværksgruppen om forskningsmæssige og teoretiske aspekter af brugerinddragelse v/peter Bogason, Bogason Consulting Konsortium

Læs mere

TEKNOLOGISK FREMSYN Bio- og Sundhed. Jens Peter Vittrup Specialkonsulent Videnskabsministeriet

TEKNOLOGISK FREMSYN Bio- og Sundhed. Jens Peter Vittrup Specialkonsulent Videnskabsministeriet TEKNOLOGISK FREMSYN Bio- og Sundhed Jens Peter Vittrup Specialkonsulent Videnskabsministeriet VTU S TEKNOLOGISKE FREMSYN! Pilotprojekt med FFL-bevilling til 2004! Formål! At afprøve forskellige former

Læs mere

Pervasive Healthcare

Pervasive Healthcare Pervasive Healthcare Hvordan indtænkes informations- og kommunikationsteknologi i fremtidens sundhedsydelser og sygehusbyggeri? om mursten, milliarder og mennesker! Jeppe Spure Nielsen, projektkoordinator

Læs mere

TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger

TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger Offentlig-privat samarbejde om de nye sygehuse i Danmark 10. marts 2011 Jesper Stig Mølbæk Christensen Kommunikations løsninger TDC har de

Læs mere

FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG

FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG IMPLEMENTERINGSGUIDE FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG - Faldforebyggende optisk sensor, IntelligentCALL fra virksomheden ANYgroup Implementeringsguiden er i størrelsen 21 x 21 cm Indholdsfortegnelse Problem

Læs mere

Vi forbinder idé, partnere og finansiering

Vi forbinder idé, partnere og finansiering biopro UdVikling af fremtidens bioteknologiske produktion CASE overvågning af strømforbrug CASE gvoir mobilt kæmpebassin CASE lynhurtig test til at spore bakterier i drikkevand CASE lifeline mobilløsning,

Læs mere

Hvad er Pervasive Healthcare?

Hvad er Pervasive Healthcare? Hvad er Pervasive Healthcare? Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Agenda Hvad er Pervasive Computing Center for Pervasive Computing i Århus Visioner

Læs mere

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog DIGITAL DIALOG Firmaprofil Etableret 2011 OffentligPrivatDialog gik live primo 2012 Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog Vinder af IKA s Dialogpris 2014 nomineret og kåret af

Læs mere

Innovationens Syv Cirkler

Innovationens Syv Cirkler Innovationens Syv Cirkler Med denne gennemgang får du en kort introduktion af Innovationens Syv Cirkler, en model for innovationsledelse. Dette er en beskrivelse af hvilke elementer der er betydende for

Læs mere

Brugerdreven. forretningsudvikling på sundheds-og. omsorgsområdet

Brugerdreven. forretningsudvikling på sundheds-og. omsorgsområdet Brugerdreven Klik for at redigere i master forretningsudvikling på sundhedsog Klik for at redigere i master omsorgsområdet Aalborg 1 Copenhagen Living Lab bistår offentlige og private organisationer med

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Peder Jest, lægefaglig direktør Odense Universitetshospital

Peder Jest, lægefaglig direktør Odense Universitetshospital COLAB ODENSE SOM LOKOMOTIV FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI OG VÆKST I ODENSE / SYDDANMARK Styrkepositioner og visioner for en fremtid med stærk vækst Peder Jest, lægefaglig direktør Odense Universitetshospital Hvad

Læs mere

Positionering effektiviserer kvalitetskontrol og inspektion

Positionering effektiviserer kvalitetskontrol og inspektion Positionering effektiviserer kvalitetskontrol og inspektion Tejs Scharling, Lab Manager, Pervasive Positioning Alexandra Institute Alexandra Innovationsprojekter Instituttet Laser D iffus S pejl B eam

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

DEMENS OG TEKNOLOGI. Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle

DEMENS OG TEKNOLOGI. Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle Hvad kan vi, hvad må vi, og hvad vil vi? Et TEMAMØDE om, hvordan vi bruger ny teknologi optimalt i vores sundhedsprofessionelle indsats for demente Tirsdag den 29. maj 2018 Kl. 10 14 på Esbjerg Kommunes

Læs mere

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder.

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI guidelines OPI-Lab er et laboratorium for offentlig-privat innovation

Læs mere

BRUGERVENLIGHED, ØKONOMI OG DRIFT MÅ I HØJSÆDET I FREMTIDENS SYSTEMER Når lokationsinformationer er tilgængelige i realtid hvordan sikrer vi så

BRUGERVENLIGHED, ØKONOMI OG DRIFT MÅ I HØJSÆDET I FREMTIDENS SYSTEMER Når lokationsinformationer er tilgængelige i realtid hvordan sikrer vi så BRUGERVENLIGHED, ØKONOMI OG DRIFT MÅ I HØJSÆDET I FREMTIDENS SYSTEMER Når lokationsinformationer er tilgængelige i realtid hvordan sikrer vi så optimal anvendelse hos personalet uden at overinformere?

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser

Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser Skab større lønsomhed på den korte bane og solidt grundlag for udvikling af forretningen A B C Intensivt netværksbaseret udviklingsprogram mellem Plastindustrien

Læs mere

Klinisk IT Forskning. Jakob E. Bardram, professor, Ph.d.

Klinisk IT Forskning. Jakob E. Bardram, professor, Ph.d. Klinisk IT Forskning Jakob E. Bardram, professor, Ph.d. IT-Universitetet i København 8 år fokus på IT, tværfagligt Kort om IT-Universitet ~40 VIP, 552 STÅ, 1.200 aktive stud., 39 PhD 296 kandidater 2007

Læs mere

FUTURE FINANSSEKTORENS NETVÆRK FOR FORRETNINGSUDVIKLING, INNOVATION OG INDSIGT I DIGITALE TENDENSER

FUTURE FINANSSEKTORENS NETVÆRK FOR FORRETNINGSUDVIKLING, INNOVATION OG INDSIGT I DIGITALE TENDENSER FUTURE FINANSSEKTORENS NETVÆRK FOR FORRETNINGSUDVIKLING, INNOVATION OG INDSIGT I DIGITALE TENDENSER OM NETVÆRKET Finanssektorens Uddannelsescenter startede i foråret 2015 et strategisk netværk, der bringer

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

Healthcare Channel Nyt effektivt og direkte målbart medie, placeret i klinikkens venteværelse

Healthcare Channel Nyt effektivt og direkte målbart medie, placeret i klinikkens venteværelse Healthcare Channel Nyt effektivt og direkte målbart medie, placeret i klinikkens venteværelse www.healthcarechannel.dk Digital Signage Fremtidens markedsføringsplatform Digital Signage er fladskærmsnetværk

Læs mere

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation. 1 Projektevaluering Caretech Innovation NemBook (C-60) Deltagere/partnere: Sydvestjysk Sygehus, Kirurgisk Afdeling Capgemini Systematic EG Data Inform A/S Caretech Innovation Datalogisk Institut, Aarhus

Læs mere

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Børsen 16. juni 2011 Susanne Duus, ABT-fonden (fremover Fonden for Velfærdsteknologi) 1 Baggrund for ABT-fonden >Demografisk

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2011 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Innovation C

Læs mere

National infrastruktur til deling af PRO-data. PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ

National infrastruktur til deling af PRO-data. PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ National infrastruktur til deling af PRO-data PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ PRO Infrastrukturprojektet Det er aftalt i ØA17, at den nationale infrastruktur skal anvendes

Læs mere

Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system

Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system forsynings forbrugs informations system Måske et andet ord for et.. Fjernaflæsnings system Måske et nyt ord som beskriver det vi

Læs mere

Praktisk patientinformation

Praktisk patientinformation Praktisk patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Indhold Find vej.................................... 5 Parkering................................ 5 Ophold uden indlæggelse........................

Læs mere

Lean Energy Cluster. Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk

Lean Energy Cluster. Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk Lean Energy Cluster Peter Gedbjerg direktør peter.gedbjerg@leanenergy.dk 1 Lean Energy er en forening Vores formål er vækst og nye arbejdspladser Vi samler interessenter/medlemmer, der kan se en forretning

Læs mere

OVERVÅGNING? Læger og sygeplejersker skal spores med chip Af Cecilie Agertoft Mandag den 8. februar 2016, 05:00

OVERVÅGNING? Læger og sygeplejersker skal spores med chip Af Cecilie Agertoft Mandag den 8. februar 2016, 05:00 OVERVÅGNING? Læger og sygeplejersker skal spores med chip Af Cecilie Agertoft Mandag den 8. februar 2016, 05:00 Del: De nye supersygehuse skal være effektive. Derfor vil man indføre elektroniske systemer,

Læs mere

Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015

Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015 Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015 Innovationsfonden Introduktion Innovationsfonden investerer i entreprenører, forskere og virksomheder for at opdyrke og omsætte

Læs mere

Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet

Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Maj 2014 Region Hovedstaden Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Klinisk Biokemisk Afdeling Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Udarbejdet af Enhed for Evaluering

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen.

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. FASE 5: TEST I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. I skal udvikle en model - en såkaldt prototype eller prøvehandling som viser, hvordan I mener, jeres idé ser ud, når den

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Handlingskatalog for Turisme BRNs tovholdergruppe for turisme har, i samarbejde med repræsentanter fra BRN erhvervsforum, udarbejdet et handlingskatalog

Læs mere

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler Torben Lauridsen, Direktør Vesttherm er en dansk ejet producent af brugsvandvarmepumper. Vi har base i Esbjerg. I mere end 40 år har vi produceret

Læs mere

Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner. Aktiviteter: Ti me r. Pers oner. Ti me r 20 SEHA 20 RVR, TK, CMC. Hovedansvarlig projektleder

Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner. Aktiviteter: Ti me r. Pers oner. Ti me r 20 SEHA 20 RVR, TK, CMC. Hovedansvarlig projektleder Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner Aktiviteter: Hovedansvarlig projektleder Partnerens projektleder Formål: Kommuner og andre organisationer har ofte processer eller opgaver som bliver

Læs mere

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Alexandra Instittutet Minimum Configuration Home Automation (MCHA) 2008-2010 Formål: Udvikle og afprøve metoder til brugerdreven Innovation

Læs mere

Den 4. november MERVÆRDI LAB

Den 4. november MERVÆRDI LAB Den 4. november MERVÆRDI LAB 1 Program Før frokost: Rammesætning Fokusering og merværdi Efter frokost: Test og merværdi Ekspertpanel 2 Vores formål med i dag Udfordre os selv og jer: hvordan kan merværdien

Læs mere

Studentervæksthus UCL. Kompasset

Studentervæksthus UCL. Kompasset Studentervæksthus UCL Introduktion I Studentervæksthus UCL Skaber du noget nyt med din profession Sætter du din faglighed i spil på nye måder Lærer du at handle på dine idéer Udfordrer du dit talent Udbygger

Læs mere

DI-branchernes forhold til digitalisering

DI-branchernes forhold til digitalisering DI-branchernes forhold til digitalisering Digitaliseringen påvirker brancherne forskelligt. For at få bedre indblik i digitaliseringens betydning inden for de enkelte brancher har DI s digitaliseringsindsats

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen

ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen vil I ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen OPI Dyrk samarbejdet! Et OPI-projekt samler deltagere på tværs af sektorer. Det betyder, at projektet skal favne mange forskellige kulturer, værdier og forventninger

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Telemedicin og forandringer

Telemedicin og forandringer Telemedicin og forandringer 30. november 2016 på Koldkjærgård v/ Britta Ravn Center for Telemedicin https://www.youtube.com/watch?v=yyf415wnz0w Center for Telemedicin, 2016 09.00-09.25 Det telemedicinske

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

Brugerinddragelse i forskning

Brugerinddragelse i forskning Brugerinddragelse i forskning Anne Lee Sygeplejerske, cand. scient. san. Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning og Teknologivurdering (CAST) Syddansk Universitet Hvad er en bruger? Hvad er brugerinddragelse?

Læs mere

At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT

At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT Caretech Innova.on At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT 0 Morten Kyng Forretning baseret på sundheds IT innova.on Innova.on Bedre produkt/service/proces Nyt produkt/service/proces

Læs mere

Om TAPAS. TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer

Om TAPAS. TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer Om TAPAS TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer Et samarbejde mellem Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, DTU Space og Aarhus Kommune Indledning Testbed for

Læs mere

2014-15. Borgerens Plan. Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015

2014-15. Borgerens Plan. Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015 Borgerens Plan 2014-15 Forarbejde til udarbejdelse af projektplan til fremlæggelse i Marts 2015 Region Sjælland [Skriv firmaets adresse] [Skriv telefonnummeret] [Skriv faxnummeret] Indhold Baggrund...

Læs mere

DDN-Mapping. Kortlægning af projekterne i Det Digitale Nordjylland

DDN-Mapping. Kortlægning af projekterne i Det Digitale Nordjylland DDN-Mapping Kortlægning af projekterne i Det Digitale Nordjylland 2 Præsentationen kommer ind på. 1 Hvorfor DDN 2 3 Foreløbige resultater af kortlægningen Perspektiver for videreudvikling og samarbejde

Læs mere

Innovative samarbejder

Innovative samarbejder Innovative samarbejder 1 Indledning 2 Afsluttende undersøgelse i Innogate-projektet Denne undersøgelse er lavet som en afslutning på Innogate- rede resultater er produktet af en lille interviewundersøgelse

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide April 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide På Akut

Læs mere

Brugerinddragelse i produktudviklingen

Brugerinddragelse i produktudviklingen Brugerinddragelse i produktudviklingen OPEN HERE KONFERENCE OM BRUGERVENLIG EMBALLAGE 08.03.2012 ARKITEKTSKOLEN AARHUS Hvorfor bruge indsigt At skabe idéer er at være kreativ, at omsætte idéer til resultater

Læs mere

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI)

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) 19. august 2008 Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) Kriterier Vi har i dag kun begrænset viden om, hvilke ideer til innovative offentlig-private samarbejdsprojekter,

Læs mere

NorDigHealth Novel regional Digital solutions for improving healthcare. EU Interreg 5a-projekt

NorDigHealth Novel regional Digital solutions for improving healthcare. EU Interreg 5a-projekt NorDigHealth Novel regional Digital solutions for improving healthcare EU Interreg 5a-projekt Projektet Funding fra Interreg 5a Deutschland Danmark projektsum 4,3 mio. Euro (32 mio. DKK). Det største Interreg-projekt

Læs mere

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Massive teknologiske forandringer inden for forskning,

Læs mere

SmartCare. CareWare 2012. Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu.

SmartCare. CareWare 2012. Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu. SmartCare CareWare 2012 Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu. Udstilling 18. april 2012 International konference, udstilling, workshop og netværk 19. april 2012 CareWare 2012, SmartCare Sundheds-, velfærds-

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE Lederskab i en turbulent verden Niels Duedahl, CEO, SE Markedet ændrer sig med stor hastighed Vi er nødt til at revidere vores samfundsmodel på mange områder Ny Teknologi og konstant Innovation er det

Læs mere

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt Indhold 1 A5 Vision, mål og strategier... 2 1.1 Vision... 2 1.2 Mål... 3 1.3 Strategier... 4 1 Produkt Perspektiv Strategi Produkt A5 Vision, mål og strategier Dato 2016-09-27 Forfatter Version 0.9 Status

Læs mere

Tænk fremtid tænk plast

Tænk fremtid tænk plast Tænk fremtid tænk plast Nyt marked for plastmaterialer i offshoreindustrien Udviklingsprojektet Substitution af materialer offshore skaber vækst i plastbranchen og forøget indtjening i offshoreindustrien

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2013 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Innovation C

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Vi er et stærkt team på arbejdsmiljø, og vi ser helst, at dine medarbejdere er sunde og sikre - hele dagen, også når de holder fri 2013 Sponsorkoncept:

Læs mere

Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder:

Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder: Idekatalog Forud for arbejdsgruppemødet den 18. november 2015 har sekretariatet været på rundtur og besøgt følgende virksomheder: Jesper Hjortshøj (Marel A/S), Rune Engell-Hansen (Lallemand), Niels Osterland

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven Skyggeforløb af patienter med ondt i maven 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Hvad er skyggemetoden?... 3 Fremgangsmåde... 3 Resultater... 4 Den faktiske ventetid... 4 Oplevelsen

Læs mere