Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg"

Transkript

1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: Klageren: XX på vegne YY Grønland Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog CVRnummer: Klagen vedrører: Opkrævning af gebyr på 125 kr. for udstedelse af billet om bord på toget, kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet, samt spørgsmål om tilstrækkelig klagevejledning i anledning af opståede forsinkelser. Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand, landsdommer Tine Vuust Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg SAGSFREMSTILLING: Klageren reklameret til indklagede: 12. oktober 2012 Klagegebyr modtaget i ankenævnet: 23. januar 2013 Sagens omstændigheder: Klagerens søn rejste den 11. december 2011 med DSB fra Årup til Vamdrup. Han havde ikke nået at købe billet inden påstigning, fordi den tilstødende bus var forsinket. Han henvendte sig til togføreren, som udstedte en billet med et gebyr på 125 kr. på et indbetalingskort. Ifølge det oplyste af DSB blev beløbet betalt uden indsigelser den 28. december Den 28. september 2012 rejste klagerens søn fra Røde Kro til Odense med DSB og havde ikke købt billet, fordi der ikke var penge på hans betalingskort. Der blev derfor udstedt en billet til ham på toget mod et gebyr på 125 kr., i alt 319 kr. DSB har en administrativ regel om, at de ved gentagen manglende billet inden for 12 måneder ændrer den sidst udstedte billet til en kontrolafgift. DSB sendte derfor den 9. oktober 2012 en opkrævning til klagerens søn på 431 kr., idet man havde ændret billetten til en kontrolafgift. Beløbet udgjorde differencen mellem prisen for den sidst udstedte billet/indbetalingskort på 319 kr. og beløbet for en kontrolafgift på 750 kr.

2 Den 12. oktober 2012 skrev klageren følgende til DSB: Vi som forældre til [sønnen] er meget utilfredse med DSBs behandling af vores søn. [Han] er normalt bosiddende i Grønland men er for tiden på efterskole i kontrolafgift for [sønnen]. DSB fastholdt i mail af 30. oktober 2012 kontrolafgiften med følgende begrundelse: Den 12. november 2012 påklagede klageren afgørelsen til DSBs Kundeambassadør og anførte, at den første gang, sønnen ikke havde billet til toget, skyldtes forsinkelse på den tilstødende bus, så han ikke nåede at købe billet. Den anden gang skyldtes manglende penge på sønnens betalingskort, og at sønnen ikke kunne vælge at blive på stationen til der kom penge på kortet. Klageren skrev videre:

3 DSBs Kundeambassadør fastholdt kontrolafgiften og billetgebyret med følgende begrundelse: Klageren skrev herefter den 2. januar 2013 til Kundeambassadøren:

4 Uden svar herpå rykkede klageren den 16. januar 2013, hvorefter Kundeambassadøren skrev, at de ikke havde svaret, da de vurderede, at der ikke var rejst nye spørgsmål, og at der ikke var yderligere at tilføje på det foreliggende grundlag. Klageren indbragte herefter sagerne om billet og kontrolafgift for ankenævnet, og anmodede tillige om udbetaling rejsetidsgodtgørelse for de to andre rejser, hvor sønnens tog havde været forsinket. DSB behandler ansøgningen om rejsetidsgodtgørelse uafhængigt af denne klagesag om billetgebyr og kontrolafgift. SEKRETARIATETS BEMÆRKNINGER: Under sagens forberedelse skrev sekretariatet følgende til klageren: I anledning af at du nedenfor gør gældende, at din klage ud over kontrolafgiften og gebyret for betaling af billet om bord på toget fra dag et omfatter DSBs ansvar når DSB er skyld i store forsinkelser, gør sekretariatet opmærksom på, at ankenævnet behandler civilretlige tvister mellem en forbruger og udbyder af kollektiv transport, jf. vedtægterne 2, stk. 1. Dit krav skal således være konkretiseret og forinden der klages til ankenævnet, skal der være indgivet en skriftlig klage til DSB, jf. ankenævnets vedtægter 2, stk. 4. Den verserende klagesag vil derfor alene omhandle de beløb på 125 kr. og 750 kr., som er indført af dig i klageskemaet den 22. januar Det du anfører om forsinkelser generelt vil indgå som et af dine anbringender. Hertil svarede klageren blandt andet følgende: Fra første kontakt til DSB, er det forsøgt, at få den rejsendes/kundens, herunder Maliks rettigheder oplyst, når DSB er skyld i forsinkelser. Hverken DSB personalet i togene, kundecentret, kundeambassadøren eller sekretariatschefen har svaret på dette spørgsmål til dato. Som lægmand er det derfor noget uforståeligt, at det ikke umiddelbart er muligt at klage over DBS's manglende interesse i at oplyser om kunderettighederne. Det er også umuligt, at stille et realistisk konkret økonomisk krav, uden at kende sine rettigheder. Dem er DSB tilsyneladende ikke interesseret i at oplyse, for så kan DSB åbenbart slippe for ansvar, eller der kan ses bort fra klagen, da der ikke er stillet et økonomisk krav. Det bemærkelsesværdige er, at DSB ikke har besvær med, meget indgående, at oplyser om deres økonomiske krav og rettigheder til kunden. Jeg vil derfor anføre nedenstående: Hvis DSB på et tidspunkt havde oplyset eller oplyser om kunderettighederne, vil der

5 blive stiller krav iht. rettighederne, men kan det være rigtigt, at det skal påbegyndes en ny klageprocessen, bare fordi DSB undlader, at svare når de bliver spurgt? Og vil DSB denne gang svare på spørgsmål om kunderettigheder? Og hvis DSB igen undlader at svare, hvor kan der i givet fald klages over DSB's manglende svare på spørgsmål om kunderettigheder? Og er DSB helt fritaget for at svare kunder, der henvender sig til dem om deres kunderettigheder? På den baggrund skrev sekretariatet følgende til parterne: I klagerens oprindelige 3 breve til DSB af hhv. 12. oktober 2012, 12. november 2012 samt 2. januar 2013 blev der ikke stillet konkrete spørgsmål til klagerens rettigheder i relation til at opnå kompensation for de omtalte, men ikke nærmere specificerede rejser. DSB oplyste derfor ikke klageren derom men tog alene stilling til klagen over kontrolafgiften og ekspeditionsgebyr for udstedelse af billetten. I klagen til ankenævnet omtaltes i feltet klagen vedrører : DSB 125 kr. og 750 kr. DSB har herefter alene besvaret klagen i ankenævnet som værende vedrørende disse to opkrævede beløb, hvilket ankenævnets sekretariat har været enig i. På baggrund af klagerens efterfølgende telefoniske henvendelse til ankenævnets sekretariat, hvori klageren blev anmodet om en skriftlig henvendelse, hvilket er sket i brev af 18. april 2013, må klagerens svar af 12. marts 2013 i ankenævnssagen imidlertid forstås således, at klagen også vedrører de i brevet af 12. marts 2013 tre omtalte togrejser, hhv. den 28. august 2011, 13. januar 2012 samt 6. maj Klagen i ankenævnssagen vil derudover omhandle om DSB på baggrund af klagerens 3 oprindelige henvendelser var forpligtet til at oplyse om kunderettigheder. På den baggrund anmodes DSB om inden 10 arbejdsdage at besvare denne ovennævnte del af klagen. Ankenævnets sekretariat bemærker i den forbindelse, at DSB ikke er afskåret fra at kræve, at den del af klagen, som omhandler nu 3 specificerede rejser, afvises/udelades af den konkrete ankenævnssag, fordi der ikke tidligere er klaget direkte til DSB, således som det kræves i ankenævnets vedtægter, jf. 2, stk. 4. Men som følge af at der nu er en verserende sag i ankenævnet, har sekretariatet fundet det rettest, at anmode DSB om en udtalelse på det nu foreliggende grundlag. Hvis DSB gør gældende, at der skal indgives en egentlig klage, anmodes DSB dog om at vejlede klageren om de generelle kunderettigheder fx i relation til at opnå kompensation i henhold til basisrejsetidsgarantien. DSB svarede, at de var indstillet på at behandle sagerne under et. PARTERNES KRAV OG BEGRUNDELSER: Klageren: Ønsker kontrolafgiften og gebyret for udskrivelse af billetten annulleret og har desuden gjort gældende, at DSB ikke på tilstrækkelig vis har orienteret sønnen om sine rettigheder i anledning af forsinkelserne på andre rejser.

6 Indklagede: Fastholder kravet om betaling af kontrolafgiften og billet med gebyr og har til støtte herfor gjort gældende, at klagerens søn rejste søndag den 11. december 2011 med toget fra Årup til Vamdrup. Da han ikke havde gyldig billet, blev der udstedt en billet med et gebyr på 125 kr. Klagerens søn havde angiveligt undladt at købe billet, fordi den bus, han benyttede til Årup var forsinket, således at der ikke var den fornødne tid til at købe billet. Klageren var da 15 år. Beløbet blev uden indsigelse betalt den 28. december Den 28. september 2012, 10 måneder senere, rejste klagerens søn fra Rødekro til Odense, igen uden at have billet, angiveligt fordi han ikke havde nogen penge med. Klageren var da fyldt 16 år. Klageren henvendte sig første gang til DSB i anledning af sagen den 12. oktober 2012 efter udskrivning af kontrolafgiften og bad om eftergivelse af såvel gebyr i forbindelsen med rejsen i december 2011 som den kontrolafgift, der blev opkrævet i forbindelse med rejsen i september 2012 Der er så vidt DSB har forstået det enighed mellem klageren og DSB om, at klagerens søn ikke har haft eller kunnet forevise gyldig billet i de to situationer. For DSB er det herefter et spørgsmål, om der foreligger sådanne særlige forhold i forbindelse med de to rejser eller sønnens forhold i øvrigt, at det kunne begrunde en nedsættelse eller et bortfald af gebyr og kontrolafgift. Første gang man som passager træffes uden billet i toget, udstedes der en billet med et gebyr på 125 kr. Det er fra DSB s side tænkt som en imødekommenhed i forhold til DSB s beføjelser og en venlig erindring om, at man skal have gyldig billet, når man står på toget. Først hvis man endnu en gang inden for et år træffes uden billet bliver den billet, der udstedes i toget opskrevet til en kontrolafgift. Det sker ud fra en opfattelse af, at når man en gang er blevet afkrævet et gebyr for at få udstedt billet i toget, har man fået en påmindelse om, at man skal have gyldig billet, når man står på toget. Reglen bliver også understreget ved udstedelse af billetten med gebyr. Under alle omstændigheder får man som passager mulighed for at gennemføre sin planlagte rejse med toget. Klagerens søn er blevet behandlet helt i overensstemmelse med disse vilkår. Det forhold, at den bus, klagerens søn har benyttet, har været forsinket, eller at der måske helt enkelt har været beregnet for kort overgangstid i Årup mellem bus og tog, når der også skulle købes billet, så klagerens søn skønnede, at der ikke var tid til at købe bilet, da han kom til Årup, kan ikke lægges DSB til last, så meget desto mere, som DSB tilbyder nogen muligheder for at købe billet på forhånd, etklipsbillet eller toklipsbillet, der kan bruges fleksibelt og købes på stationer med billetsalg eller bestilles telefonisk, selvprintbillet eller sms-billet. DSB har i en række år ikke solgt billetter i togene. Det er altså ikke nyt. Dette forløb har heller ikke oprindeligt givet anledning til nogen henvendelse eller klage til DSB. Forholdet foreligger i øvrigt ikke yderligere oplyst fra klageren. DSB har i et tidligere brev til klageren skrevet, at sønnen rejste fra Aarhus. Klageren har gjort opmærksom på, at det var forkert. DSB beklager fejlen, der formentlig skyldes en fejllæsning eller fejlskrivning af stationsforkortelserne for de to byer. Aarhus hedder Ar og Årup Ap. DSB tillægger det i øvrigt ikke betydning. I den anden situation mangler der åbenbart penge på det nyerhvervede betalingskort. Det er muligvis kommet som en overraskelse for klagerens søn, men er i øvrigt ikke DSB s ansvar. Et rejsekort med optankningsaftale kunne have været en mulighed for altid at have gyldig billet ved hånden.

7 Klageren har anført, at sønnen mindst to gange er blevet reddet ved gode venners hjælp på grund af forsinkelser. Disse to forhold foreligger ikke yderligere oplyst, og DSB finder ikke, at de kan indgå i vurderingen af, om DSB har været berettiget til at opkræve gebyr og kontrolafgift. For god ordens skyld skal DSB præcisere, at der ikke efter det oplyste er tale om, at klagerens søn er blevet sat af toget ved DSB s foranstaltning, men at klagerens søn øjensynligt er kommet til sit rejsemål senere end planlagt. Det finder DSB beklageligt og DSB kan efter omstændighederne hjælpe i en sådan situation, men det forudsætter en henvendelse herom. Hertil har klageren anført: Indledningsvis virker det lidt tragikomisk at DSB afleverer deres svar med mere end 10 dages forsinkelse. For DSB mener jo det er rimeligt, at straffe deres kunder, når de i følge DSB ikke planlægger deres rejser med rettidig omhu, med bl.a. indregning af uoplyste forsinkelser. Umiddelbart virker det også som om, DSB agerer på samme måde over for Sekretariatet for Ankenævnet for Bus, Tog og Metro. Søndag den 28. august 2011 rejste Malik med fra Hillerød over Københavns hovedbanegård med planlagt ankomst i Løgumkloster. Planmæssig afrejse fra Hillerød station ca. kl med S-tog blev umiddelbart efter toget forlod perronen afbrudt med et stop på ca. 10 til 12 minutter. Toget nåede Allerød station ca. 14 minutter efter planen og ankomsten på Københavns hovedbanegård ca. 20 minutter forsinket. Der er værd at bemærke, at der på intet tidspunkt i S-toget blev informeret om, at der opstod en forsinkelse eller hvorfor. I S-toget blev det forsøgt at kontakte DSB, men den automatiske telefonsvareres tast selv service endte med oplysning om, at kontoret var lukket. Altså var der ingen hjælp at hente før hovedbanen. Der var i rejseplanen indregnet en skiftetid på planlagt ca. 9 minutter på hovedbanen. IC Toget mod Sønderborg station kl fra hovedbane var kørt, men der holdt et IC-Tog med afgang kl mod Struer. Togpersonalet blev på stationen spurgt om vejledning, og de rådede til at benytte afgangen, selvom de ikke havde løsningen til den videre transport. Den kunne der spørges til igen inden Odense. Inden Odense kunne personalet stadig ikke svare på, hvordan målet for denne rejse kunne nås, men rådede til at stå af i Odense og fortsætte rejsen iht. følgende. Rådet blev fulgt. Fra Odense skulle transporten gå videre med lokalbanen mod Middelfart station kl I Middelfart skulle der skiftes til et IC- tog mod Flensburg station med afgang og ankomst Vamdrup kl På dette tidspunkt interesserede DSB personalet sig ikke længere for den rejsende på 15 år, som stod af på en øde station. Over telefonen fandt vi som forældre ud af, at han kunne fortsætte rejsen med de offentlige transportmidler, og være fremme i Løgumkloster næste morgen ca. kl Dette var over 8 timer efter planen og med ophold på div. stationer i løbet af natten. Dette blev heldigvis undgået med hjælp fra gode venner, som var Maliks lærer på efterskolen i Løgumkloster. En rejse fra Hillerød til Løgumkloster har normalt en rejsetid på ca. 5 timer. Er det acceptabelt at den varer over 13 timer og at kunden selv skal finde ud af, hvordan afslutningen på rejsen skal foretages, samt afholde udgifterne til dette, når forsinkelserne skyldes DSB? Søndag den 11. december 2011 rejste Malik med fra Haarby over Årup til Løgumkloster med afgang omkring kl Bussen var forsinket, og der var derfor ingen tid til at løse billet på stationen i Årup. Malik blev ikke mødt uden billet, men han henvendte sig straks til personalet i toget for at løse billet. DSB ydede i den forbindelse ingen hjælp, men udsteder en billet med gebyr på kr.125. Ved rejser før og efter på samme strækning har der været rigeligt med tid til at løse billet på stationen i Årup.

8 Fredag den 13. januar 2012 rejste Malik med fra Hillerød over Københavns hovedbanegård til Løgumkloster med afgang omkring kl Rejsen endte med at fremmede ukendte flinke mennesker transporterede ham fra Rødekro til Løgumkloster. De skulle alle have været med samme bus nr.124, men pga. togforsinkelser kom ingen af dem med. De andre inviterede Malik med i en bekendts bil. DSB ydede i den forbindelse ingen hjælp, ikke engang om hvornår evt. næste afgang med bus nr. 124 kunne forventes. Ved rejser før og efter på samme strækning, har det været rigeligt med tid til omstigning, lige med undtagelse af den Søndag den 6. maj 2012 rejste Malik med fra Haarby over Årup til Løgumkloster med afgang omkring kl Rejsen endte igen for sent i Vamdrup pga. togforsinkelser, og Malik måtte igen have hjælp af vennerne. DSB ydede igen ingen hjælp og ej heller med oplysninger om evt. andre transportmuligheder. Ved rejser før og efter på samme strækning, har det været rigeligt med tid til omstigning. Fredag den 28. september 2012 rejste Malik med fra Løgumkloster over Rødekro og Odense til Haarby med afgang omkring kl Malik er taget på rejse uden tilstrækkelige midler til at kunne fuldføre rejsen. Malik blev ikke mødt uden billet, men henvendte han sig strakt til personalet i toget, for at løse billet. DSB ydede i den forbindelse tilsyneladende hjælp ved at udstede en billet med et gebyr på 125 kr. Dette bliver senere ændret til en kontrolafgift (straf) på kr. 750 pga. søndag den 11. december Første gang blev gebyret betalt, fordi det blev vurderet, at det ikke var tiden at klage. Omfanget af tidsforbruget og opnåede resultat til dato for nuværende klagesag understøtter vurderingen. Det er også interessant, at DSB fremhæver rejsekortet som en mulighed. Der er bare det ved det, at Fynbus ikke er en del af denne ordning, hvilket DSB burde vide. De gange, hvor DSB har haft væsentlige forsinkelser, der har forhindret videre transport iht. forventet rejseplan, har DSB ikke tilbudt nogen form for kompensation, på trods af at der er betalt for hele rejsen. Kunderne får altså ikke fuld valuta for deres investering. Der er i tidligere mail til DSB spurgt til, hvilket ansvar DSB har over for deres kunder i sådanne tilfælde, men det har DSB til dato valgt ikke at svare på. Det er også værd at bemærke, at DSB vil opkræve et rykkergebyr på kr.125 ved for sen betaling, dette er ikke i henhold til gældende lovgivning på området (LBK nr 743 af 04/09/2002 Renteloven), hvor rykkergebyret maksimalt må være kr.100 inkl. moms med mindre der er tale om offentlig myndighed. Heroverfor har DSB gjort gældende: DSB skal understrege, at sagen for ankenævnet udelukkende drejer sig om de forhold, der førte til opkrævning af billet med gebyr i forbindelse med en rejse den 11. december 2011 og en rejse den 28. september 2012, der førte til opkrævning af en kontrolafgift. DSB er enig i, at de øvrige rejser, som klageren beskriver, vurderet ud fra klagerens beskrivelse ikke er forløbet tilfredsstillende, og det skal DSB beklage og undskylde. DSB har blot ikke i forbindelse med disse rejser modtaget nogen skriftlige henvendelser med anmodning om erstatning eller godtgørelse. DSB har derfor ikke haft nogen anledning til at gå ind i de pågældende sager, og DSB finder ikke, at de har nogen betydning for behandling af de to rejser, denne klage vedrører. DSB ophørte af en række grunde, herunder blandt andet sikkerhedsmæssige hensyn, med at udstede billetter i togene i 2006, og kunder, der ikke havde gyldig billet, skulle herefter betale en kontrolafgift. Undtaget var de situationer, hvor der var fejl ved DSB s udstyr. I 2011 blev den nu-

9 værende mere lempelige fremgangsmåde med udstedelse af billet med gebyr i toget indført. Den er beskrevet i det materiale, der udleveres til kunden i forbindelse med udstedelse af billetten. Den findes også i det vedlagte bilagsmateriale. Der gøres her tydeligt opmærksom på, at der er tale om en imødekommelse i stedet for udstedelse af en kontrolafgift, og at der ved gentagelse vil blive udstedt en kontrolafgift. På stationer og tog står også anført, at det koster kr. 750 at rejse uden gyldig billet. DSB skal i øvrigt henvise til 4, stk. 3 i Bekendtgørelse om farligt gods, kontrolafgifter og tilladelse til jernbanevirksomhed m.v. DSB har ikke modtaget nogen henvendelse fra klageren anledning af den billet med gebyr, der blev udskrevet i december 2011 før opkrævningen af kontrolafgiften i forbindelse med rejsen ¾ år senere i september DSB må derfor gå ud fra, at denne afgift er vedtaget og anerkendt. DSB må have en berettiget forventning om, at klager indbringes i umiddelbar tilknytning til den rejse, der giver anledning til klagen. Klageren har anført, at der i brevet fra DSB af 9. oktober 2012 om opkrævning af kontrolafgift er anført et rykkergebyr på kr. 125,-. For god ordens skyld skal DSB gøre opmærksom på, at der ikke har været tale om opkrævning af rykkergebyr i denne sag, og at det er det gebyr på kr. 100, som er anført på selve afgiften, der er udstedt i toget, der ville være gældende. Det andet er en beklagelig fejl, som dog ikke har haft nogen betydning i denne sag. Klageren har endvidere anført, at der tidligere har været rigelig tid til at gennemføre billetkøb i Aarup, men har måske i den forbindelse overset, at overgangstiden fra bus til tog var ca. 50 minutter. Konsekvenserne af den ændrede køreplan fremgår af oversigten. Klagerens søn kom den pågældende dag med toget planmæssig afgang 16,55 men kunne have taget det efterfølgende tog fra Aarup med afgang 17,55 og været i Vamdrup eller Rødekro, hvorfra der er busforbindelse til Løgumkloster, på samme tidspunkt, som han før køreplansskiftet ville have været det med afgangen fra Aarup 17,38. DSB er fuldt ud opmærksom på, at Rejsekort ikke kan benyttes ved rejser med Fynbus, men Rejsekort kan anvendes ved rejser med tog over hele landet, og det kunne have været en hjælp for klagerens søn ved rejsen fra Vamdrup den 28. september Hertil har klageren anført: Fra første kontakt til DSB er det forsøgt, at få den rejsendes/kundens, herunder Maliks rettigheder oplyst, når DSB er skyld i forsinkelser. Hverken DSB personalet i togene, kundecentret, kundeambassadøren eller sekretariatschefen har svaret på dette spørgsmål til dato. Som lægmand er det derfor noget uforståeligt, at det ikke umiddelbart er muligt at klage over DBS's manglende interesse i at oplyse om kunderettighederne. Det er også umuligt at stille et realistisk konkret økonomisk krav uden at kende sine rettigheder. Dem er DSB tilsyneladende ikke interesseret i at oplyse, for så kan DSB åbenbart slippe for ansvar, eller der kan ses bort fra kla-

10 gen, da der ikke er stillet et økonomisk krav. Det bemærkelsesværdige er, at DSB ikke har besvær med, meget indgående at oplyse om deres økonomiske krav og rettigheder til kunden. Jeg vil derfor anføre nedenstående: Hvis DSB på et tidspunkt havde oplyst eller oplyser om kunderettighederne, vil der blive stillet krav iht. rettighederne, men kan det være rigtigt, at det skal påbegyndes en ny klageprocessen, bare fordi DSB undlader at svare når de bliver spurgt? Og vil DSB denne gang svare på spørgsmål om kunderettigheder? Og hvis DSB igen undlader at svare, hvor kan der i givet fald klages over DSB's manglende svare på spørgsmål om kunderettigheder? Og er DSB helt fritaget for at svare kunder, der henvender sig til dem om deres kunderettigheder? Vedr. kontrolafgiften fra december 2011, er denne på ingen måde vedtaget eller anerkendt, selv om den er betalt. Kunden har ret til at anføre klager over hændelser indtruffet den 1. januar 2009 eller senere. Vedr. rykkergebyret på kr.125 er det korrekt, at dette ikke er opkrævet, det har heller ikke været anført, at det var opkrævet. Rykkergebyret er fortrykt på DSB opkrævning, som en forhåndsadvarsel, men er i strid med loven på området, for der må kun opkræves kr.100 i rykkergebyr. På den anden side, ser det ud til, at kontrolafgiften er nedsat fra kr.125 til kr.100 men mon ikke der er noget jeg har misforstået? Notitsen om rykkergebyret var en høflig oplysning til DSB. Selvom det kunne være interessant at vide, hvor mange rykkergebyrer DSB har opkrævet ulovligt, er det endnu denne sag uvedkommende. Vedr. køreplansoversigten kan jeg anføre, at i følge de oplysninger, jeg har modtaget fra Malik, erindrer han ikke på noget tidspunkt, at have haft en vente tid på ca. 50 minutter på Aarup station. Det har ikke umiddelbart været muligt, at finde gamle køreplaner fra DSB eller Fynbus. Således har jeg ikke mulighed for at underbygge Maliks erindringer eller DSBs oplysninger. Vedr. DSB's venlige ønske om hjælp og brug af Rejsekort ville situationen formentlig ikke have været meget anderledes ifm. Maliks rejse fra Rødekro (ikke Vamdrup som anført i DSBs Replik) den 28. september Hvis Malik i lighed med hans betalingskort ikke havde sørget for at have tilstrækkeligt med midler på Rejsekortet til rejsen, stod han mig bekendt i samme situationen. Dog ville muligheden for overførelse af midler til hans betalingskort faktisk kunne foretages hurtigere end til Rejsekortet. Brugen af Rejsekortet havde heller ikke gjort rejsen enklere, for der skulle løses billet på stationen i Odense eller i bussen for den sidste del af rejsen til Haarby. Her er der også værd at bemærke, at det faktisk er en mulighed at løse billetter i busser, men hvorfor er det egentlig lige, at det er mindre sikkert at udstede billetter i togene frem for busser? Jeg vil alligevel sige DSB tak for deres forslag til en løsning. Igen vil jeg spørge, hvordan kommer DSB længst med ærlighed overfor deres kunder? Hertil har DSB gjort gældende: Ankenævnet har med mail af anmodet DSB om at kommentere klagers bemærkninger af 18. april 2013, specielt for så vidt angår kunders rettigheder og DSB s forpligtelser. Klager henvendte sig første gang til DSB den 12. oktober Derefter har dialogen, som DSB har forstået klagers henvendelser til DSB og klage til Ankenævnet drejet sig om, at klager fandt, at

11 DSB burde eftergive det administrationsgebyr og den kontrolafgift, som DSB have opkrævet. I henvendelsen fra 12. oktober blev anført en række begrundelser herfor, som ikke skal gentages her, og som en supplerende begrundelse blev det anført I den forbindelse vil jeg også gøre opmærksom på, at der mindst to gange har været så store forsinkelser på hans rejser, at han faktisk skulle overnatte på stationerne, hvis det ikke var for gode venners hjælp, som "reddede" ham ved at køre mange kilometer. Her taler DSB ikke om, at de har noget ansvar eller at der sættes en taxa ind.derfor henstiller undertegnede DSB om, at annullere både gebyr og kontrolafgift for xxx. DSB s regler og forpligtelser over for kunder er formuleret i DSB s forretningsbetingelser. DSB henviser til forretningsbetingelser på billetter og kort, og de er tilgængelige på Der findes en henvisning i bjælken nederst på forsiden. DSB udgiver dem desuden i papirformat. De kan hentes på stationer med billetsalg og i de Kort&Godt butikker på stationerne, der sælger billetter. En google-søgning efter DSB forsinkelse, som ville være relevant i de af klager anførte tilfælde, vil også give en række henvisninger til DSB s hjemmeside. Det turde derfor være enkelt at finde oplysninger om muligheden for godtgørelse, erstatning med videre både direkte på DSB s hjemmeside og på anden vis. Der findes også en henvisning til, hvortil man skal klage i afsnit 7 i DSB s forretningsbetingelser. I Forretningsbetingelserne er DSB s ydelse og ansvar og kundens forpligtelser beskrevet. For så vidt angår forsinkelser er DSB s forpligtelser beskrevet i afsnit 5, herunder også at der ydes rejsetidsgaranti, og der henvises til de nærmere regler herom på hjemmesiden. DSB er forpligtet til at indsætte erstatningsbefordring for tog, hvis der opstår større forsinkelser på tog. Det er så vidt det kan ses ikke relevant i de tilfælde, klageren beskriver. DSB påtager sig endvidere nogle forpligtelser, hvis dagens sidste forbindelse mistes, når det drejer sig om togrejse. DSB har ingen direkte forpligtelser i relation til forbindelse med andre befordringsmidler. Her gælder som hovedregel erstatningsansvarsloven. DSB betaler i visse tilfælde for erstatningsbefordring eller viderebefordring med taxa, hvis forbindelse til bus eller andet befordringsmiddel mistes på grund af DSB s forsinkelse. Det forudsætter i overensstemmelse med erstatningsansvarslovgivningen blandt andet, at forsinkelsen kan tilskrives DSB, at der er en årsagssammenhæng mellem forsinkelse og mistet forbindelse, at rejsen i øvrigt er planlagt fornuftigt og eventuelt andre forhold. Dette vurderes konkret i hvert enkelt tilfælde, men det er muligt at indhente tilsagn om at benytte taxa hos DSB kundecenter. Tager man en taxa uden forudgående at indhente DSBs tilsagn kan DSB dække taxaudgiften, hvis forholdene i øvrigt tilsiger det. DSBs kundecenter kan kontaktes døgnet rundt. For god ordens skyld skal der gøres opmærksom på, at DSB anvender en selvvalgsmenu til at lette kundernes vej til den rigtige medarbejder. For visse funktioner er der ikke døgnbetjening, og så får man besked om åbningstider, men det er altid muligt at få personlig betjening. Ud fra de beskrivelser, klager har givet, ville der muligvis i nogle tilfælde have været grundlag for at betale en taxa, i andre måske at henvise til en efterfølgende bus. DSB yder desuden Rejsetidsgaranti som en procentdel af billetprisen afhængig af forsinkelsens størrelse. Rejsetidsgarantien er ud over på hjemmesiden også beskrevet i særskilte brochurer, som kan hentes samme steder som DSBs forretningsbetingelser. Rejsetidsgarantien omtales også løbende i DSBs magasin Ud og Se. DSB godtgør ved forsinkelser på over 30 minutter 25 % af billet-

12 prisen, over 60 minutter 50 % af billetprisen, over 90 minutter 75 % af billetprisen og over 120 minutter hele billetprisen. Ansøgningsskema hertil findes på hjemmesiden og kan ekspederes herfra. Klager har ikke i noget tilfælde henvendt sig til DSB med anmodning om godtgørelse af udgifter til erstatningsbefordring eller om rejsetidsgaranti eller i det hele taget henvendt sig til DSB om de pågældende rejser før nu, lang tid efter hændelserne. Kunder har altid mulighed for at opsøge det personale, der er i tog og på stationer for at få hjælp og vejledning. DSB tilbyder ledsagelse og overvågning inden for rammerne af den særlige børneguideordning, der tilbydes for børn til og med 15 år i visse tog. Oplysninger om børneguideordningen findes her DSB tilbyder ikke nogen ledsageordning derudover og DSB har ikke nogen særskilte forpligtelser til at tage sig af mindreårige, der rejser alene. Det er op til forældre at vurdere, om et barn selv kan gennemføre en rejse. DSB informerer om stationernes åbningstider her Her vil man kunne finde oplysninger om, hvilken betjening, der er på hver enkelt station og på hvilke tidspunkter, stationen er betjent. Det giver mulighed for at vælge, om man vil komme til en station på et tidspunkt, hvor der er personale, der kan hjælpe og vejlede og tilrettelægge sin rejse i overensstemmelse hermed. Hertil har klageren anført: Til at begynde med, takkes der for DSB's svar med oplysning om hvor DSB's regler, forpligtelser, rejsetidsgaranti og erstatningsbefordring findes for rejsende kunder. Desværre kan det også konstateres, at sekretariatschefen bl.a. ikke forholder sig korrekt til undertegnedes skrivelser når sekretariatschefen i Svar kundens rettigheder af den 10. maj skriver Klager har ikke i noget tilfælde henvendt sig til DSB med anmodning om godtgørelse af udgifter til erstatningsbefordring eller om rejsetidsgaranti eller i det hele taget henvendt sig til DSB om de pågældende rejser før nu, lang tid efter hændelserne. Sagen havde ikke udviklet sig hvis en af flere henvendelser til DSB's personale i flere tog søndag den. 28. august 2011, førte til nogle af ovenstående oplysninger som f.eks. rejsetidsgaranti eller erstatningsbefordring. Eller hvis telefonisk kontakt til DSB's kundecenter samme aften, havde endt med andet end den automatiske telefonsvareres tast selv service med oplysning om, at kontoret var lukket. Ovenstående findes mere uddybende i undertegnedes skrivelse af En supplerende oplysning til rejsen søndag den 28. august 2011 er, at Malik var ledsaget af en voksen frem til Odense. Sagen havde heller ikke udviklet sig, hvis DSB positivt havde forholdt sig til undertegnedes skrivelse af den 12. oktober 2012, hvor undertegnede anmodede om at få annulleret både gebyr og kontrolafgift. Dette som kompensation for selv at have fundet en løsning på Maliks transport problem Det kan også undre, at intet togpersonale på noget tidspunkt, har været i stand til at oplyse om f.eks. rejsetidsgaranti, erstatningsbefordring eller klagevejledning. Det er jo mere end kun en enkelt gang Malik har henvendt sig til togpersonalet. Det virker mere som en fast dagsorden hos DSB, at personalet ikke skal oplyse om kunderettigheder, da det formentlig spare DSB for mange omkostninger. Det er jo netop DSB's manglende oplysninger om rejsende kunders rettigheder og DSBs erkendelse af dette forhold samt opkrævning af gebyr og kontrolafgift der er klaget over.

13 Hertil har DSB gjort gældende: Klager skriver den 29. maj 2013 og citerer fra DSB s brev: Klager har ikke i noget tilfælde henvendt sig til DSB med anmodning om godtgørelse af udgifter til erstatningsbefordring eller om rejsetidsgaranti eller i det hele taget henvendt sig til DSB om de pågældende rejser før nu, lang tid efter hændelserne. og henviser til, at der har været samtale med personale undervejs mod Odense og måske også på Odense station, og at der er forsøgt kontakt med DSB kundecenter på telefon. Det er sikkert korrekt, men hvilke spørgsmål, der er blevet stillet og hvilke svar, der er blevet givet på vej til Odense og på Odense station den 28. august 2011, er DSB ikke i stand til at undersøge eller dokumentere på nuværende tidspunkt, herunder hvilken konkret vejledning, der er givet. Der er efter klagerens tidligere redegørelse givet en rejsevejledning til Vamdrup, som var den station, hvortil klagers søn havde billet. Hvis spørgsmålet har drejet sig om viderebefordring med taxa, kan der tænkeligt nok være henvist til DSB kundecenter, fordi det er dem, der kan være behjælpelig også med den mere praktiske tilrettelæggelse. DSB kundecenter er som nævnt døgnbemandet for den type henvendelser, og fungerer som tidligere beskrevet. Klager er blot desværre ikke nået rem til en medarbejder. Ved rejsen den 28. august er forsinkelsen efter det oplyste opstået på grund af en forsinkelse på S-toget mellem Hillerød og København. Den videre rejse fra København mod Sønderjylland er sket med tog, der efter det oplyste har været rettidige, og personalet i toget på den sidste del af rejsen mod Vamdrup har ikke i sig selv haft anledning til at oplyse noget specielt om rejsetidsgaranti, fordi toget var rettidigt, eller erstatningsbefordring, fordi de ikke nødvendigvis har været bekendt med, at klagerens søn skulle videre mod Løgumkloster og om så sidste bus var gået. Hertil har klageren anført: Det er ærgerligt, at DSB ikke gennemgår sagens dokumenter, før de begiver sig i kast med at forsvare deres virksomhedsadfærd. Hvis DSB inden deres skrivelse af den havde gennemlæst undertegnedes skrivelse af den , kunne de bl.a. have læst, at DSBs kundecenter blev kontaktet fra S-toget, og at der i S-toget ingen information blev givet vedr. den opståede forsinkelse. I øvrigt blev togpersonalets senere vejledninger fulgt, og de henviste på intet tidspunkt til DSB's kundecenter eller om muligheden for rejsetidsgaranti og erstatningsbefordring. Det er jo netop det forhold, som hele tiden er blevet anført. Togpersonalet blev straks gjort opmærksom på problemet med den videre transport, det var rent faktisk den eneste grund til at kontakte dem. Efter DSB har oplyst hvor kunderettighederne findes, er de blevet læst. Det kan derfor undre, at togpersonalet samt Sekretariatschefen ikke er bekendt med DSB forretningsbetingelser 5.1 Forsinkelser i Danmark, hvor der bl.a. står: Hvis DSB ikke inden for rimelig tid og maksimalt inden for en time har sørget for videre transport, dækker DSB passagerens rimelige omkostninger til videre transport til den station i Danmark, hvortil passageren har billet eller kort. Ved vurdering af, hvad der er rimelig tid, lægger DSB til grund, at DSB med al fornøden energi og uden ophold søger at tilvejebringe videre transport for alle de passagerer, der er ramt af den pågældende forsinkelse. og videre står der: Passageren skal indhente udtrykkeligt tilsagn fra DSB's personale til de dispositioner, der træffes af passageren med henblik på videre transport som beskrevet ovenfor. Passageren er i øvrigt under alle omstændigheder forpligtet til at minimere omkostningerne til

14 erstatningsbefordring. Det sidste må siges, at vi som passagerer (kunde) har minimeret omkostningerne, for til dato har forsinkelsen ikke kostet DSB noget. Og da DSB's personale har undladt, at oplyse om erstatningsbefordringen, er der heller ikke giver udtrykkeligt tilsagn til vores dispositioner. Det er ikke en virksomhedsadfærd, der giver tilfredse passagerer eller en oplevelse af, at DSB kommer frem med ærlighed. Mon DSB også vil gå i dialog omkring erstatningsbefordring, når de nu er begyndt med en dialog om rejsetidsgaranti, tak for det. Desværre er undertegnede usikker på tolkningen af hvordan en forsinkelse opgøres, når passageren aldrig nåede frem. Til dette har DSB anført: DSB s forretningsbetingelser gælder udelukkende for rejser med DSBs tog. I tilfælde af større forsinkelser har DSB efter sine forretningsbetingelser pligt til at sørge for viderebefordring til den station betjent af DSB, som kunden har billet til. Den samme regel fremgår af Passagerrettighedsforordningen, dog med den forskel, at hvis videre rejse sker med andet selskabs tog, er denne forbindelse også omfattet af DSBs forpligtelse, hvis kunden i øvrigt har en billet til den samlede rejse. Forbindelse med bus er hverken dækket af DSBs forretningsbetingelser, Jernbanepassagerrettighedsforordningen eller anden om lovgivning om passagerrettigheder. Efter det af klageren oplyste, har klagerens søn i forbindelse med sin rejse den 28. august fået information og vejledning af personale i tog eller på stationer undervejs, som sikrede ham rejse til den sønderjyske station, hvor han skulle skifte til bus. Klageren vil være berettiget til godtgørelse for forsinkelse i forhold til den planlagte ankomst til den pågældende station. DSB har således leveret den ydelse, rejsen med tog til den sønderjyske station, som klageren har krav på. I særlige tilfælde kan DSB være erstatningsansvarlig for mistet tilslutningsforbindelse efter erstatningsretlige regler. Er det tilfældet, kan DSB være forpligtet til at dække udgifter, som forsinkelsen har påført kunden. Som DSB hidtil har forstået det, har klager ikke haft forbindelse med DSB kundecenter. Men havde der været kontakt hertil kunne det meget vel have resulteret i, at Kundecenteret kunne have vejledt om at rejse via Bramming til Bredebro og tage en taxa derfra til Løgumkloster. Det er såvel i DSB s forretningsbetingelser som passagerrettighedsforordningen (bilag 1, artikel 55) forudsat, at der rettes skriftlig henvendelse til det ansvarlige selskab, hvis en kunde ønsker at klage over et forhold i forbindelse med en rejse. Det er efter DSBs opfattelse ikke sket i dette tilfælde. ANKENÆVNETS BEMÆRKNINGER: Retsgrundlaget: I henhold til 4, stk. 3, i bekendtgørelse om kontrolafgifter af 22. september 2006 udstedt i medfør af bekendtgørelse af lov om jernbaner 23 fastsætter jernbanevirksomheden bestemmelser om kontrolafgift og ekspeditionsgebyr for passagerer, der ikke foreviser gyldig rejsehjemmel (billet og kort) i forretningsbetingelserne.

15 DSBs forretningsbetingelser 4: 4 Kontrol af billetter og kort, indbetalingskort inkl. gebyr, kontrolafgifter samt salg på kredit 4.1 Kontrol af billetter og kort Passageren skal ved rejsens begyndelse være i besiddelse af gyldig billet eller kort, der opbevares under hele rejsen. DSB accepterer kun billet eller kort, der vises i umiddelbar tilknytning til personalets anmodning herom. Klippekort samt 1- og 2-klipsbillet skal være stemplet, inden rejsen begyndes, for at være gyldig til den aktuelle rejse. Passageren skal selv kontrollere, at afstemplingen (zonenummer, dato, klokkeslæt m.v.) på billet eller kort er korrekt. Billetter og kort inddrages ved misbrug, herunder ved ubeføjede ændringer. En passager, der ikke er i besiddelse af gyldig billet eller kort, skal på forlangende af DSB s personale opgive sit fulde navn, adresse og fødselsdag og -år samt legitimere sig ved kørekort eller andet retsgyldigt dokument med foto. Passageren får udstedt et indbetalingskort inkl. gebyr på 125 kr. Passageren skal kvittere for modtagelsen med navn, adresse, fødselsdato og underskrift samt legitimere sig som beskrevet ovenfor. Nægter passageren at modtage indbetalingskortet, kan passageren sættes af toget. Passageren har ikke krav på tilbagebetaling af eventuel allerede foretaget betaling. 4.2 Kontrol i DSB tog (ikke S-tog) Passagerer, der ikke viser gyldig billet eller kort til deres rejse, får udstedt et indbetalingskort inkl. gebyr. Indbetalingskortet er samtidig billet til rejse på Standard med DSB tog inkl. S-tog til den station, passageren oplyser. Betalingsbetingelser fremgår af indbetalingskortet. Passagerer der har fået/får et indbetalingskort inkl. gebyr indenfor 12 måneder fra det sidst udstedte indbetalingskort vil få tilsendt en kontrolafgift fra DSB Kundecenter. Kontrolafgiften udgør forskellen mellem billetprisen inkl. gebyr på indbetalingskortet og kontrolafgiften. Kontrolafgiften udgør 750 kr. for voksne, 375 kr. for et barn og en hund og 100 kr. for en cykel. Passagerer, der træffes uden gyldigt periodekort, kan få eftergivet billetprisen på indbetalingskortet mod betaling af selve gebyret på 125 kr. Indbetalingskortet skal sammen med gyldigt periodekort til samme strækning inden 14 dage forevises på en betjent DSB station. Øvrige henvendelser om indbetalingskort/kontrolafgifter skal ske til: DSB Kundecenter Postboks Taastrup Tlf Mail: kontrolafgift@dsb.dk DSB kan i øvrigt som betingelse for eftergivelse af kontrolafgift opkræve et ekspeditions-gebyr på 100 kr. Bagside af billetten/indbetalingskortet som udstedes i toget: Fra Passagerrettighedsforordningen 1371/2007:

16 Artikel 15 Erstatningsansvar for forsinkelse, ikke-opnået tilslutningsforbindelse og aflysning Med forbehold af bestemmelserne i dette kapitel er jernbanevirksomhedens erstatningsansvar med hensyn til forsinkelse, ikkeopnået tilslutningsforbindelse og aflysning omfattet af bestemmelserne i bilag I, kapitel IV, afsnit II. Artikel 16 Refusion og omlægning af rejsen Når det med rimelighed forventes, at ankomsten til det endelige bestemmelsessted i henhold til befordringskontrakten vil blive mere end 60 minutter forsinket, skal passageren omgående have valget mellem: a) refusion af billettens fulde pris på de betingelser, som gjaldt ved købet, for den eller de dele af rejsen, der ikke er gennemført, og for den eller de dele, som allerede er foretaget, hvis rejsen ikke længere tjener noget formål i forhold til passagerens oprindelige rejseplan, samt i givet fald en returrejse til afgangsstedet ved første lejlighed. Refusionen betales på de betingelser, som gælder for udbetaling af erstatning, jf. artikel 17, eller b) videreførelse eller omlægning af rejsen på tilsvarende befordringsvilkår til det endelige bestemmelsessted ved først givne lejlighed, eller c) videreførelse eller omlægning af rejsen på tilsvarende befordringsvilkår til det endelige bestemmelsessted på et senere tidspunkt efter passagerens ønske DA Den Europæiske Unions Tidende L 315/19 Artikel 17 Erstatning for billetprisen 1. En passager, som må imødese en forsinkelse, kan uden at miste retten til befordring kræve erstatning af jernbanevirksomheden for forsinkelse mellem det på billetten anførte afgangs- og ankomststed, som ikke har medført billetrefusion i henhold til artikel 16. De minimale erstatningsbeløb for forsinkelse er fastsat til: a) 25 % af billetprisen i tilfælde af en forsinkelse på minutter b) 50 % af billetprisen i tilfælde af en forsinkelse på 120 minutter eller mere. Passagerer, der har abonnementskort eller periodekort, og som rammes af gentagne forsinkelser eller aflysninger i kortets gyldighedsperiode, kan søge om passende erstatning i overensstemmelse med jernbanevirksomhedernes erstatningsordninger. Disse ordninger angiver kriterierne for definition af forsinkelse og beregning af erstatning. Erstatningen for forsinkelse beregnes i forhold til den pris, passageren faktisk har betalt for den forsinkede tjeneste. Når befordringskontrakten gælder en returrejse, beregnes erstatningen for forsinkelse på enten ud- eller returrejsen i forhold til halvdelen af billettens pris. På samme måde beregnes prisen for en forsinket tjeneste i en hvilken som helst anden form for befordringskontrakt, der tillader flere efterfølgende etaper, i forhold til den fulde pris. Ved beregningen af forsinkelsen skal der ikke tages hensyn til en

17 forsinkelse, som jernbanevirksomheden kan påvise er opstået uden for områder, hvor traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab finder anvendelse. 2. Erstatningen for billetprisen betales senest én måned efter indgivelse af erstatningsansøgningen. Erstatningen kan udbetales i form af værdikuponer og/eller andre tjenesteydelser, hvis betingelserne er fleksible (navnlig med hensyn til gyldighedsperioden og bestemmelsesstedet). Erstatningen udbetales kontant på passagerens anmodning. 3. Erstatningen for billetprisen kan ikke reduceres ved fradrag af transaktionsudgifter såsom gebyrer og udgifter til telefon eller frimærker. Jernbanevirksomhederne kan indføre en minimumsgrænse, hvorunder erstatning ikke udbetales. Denne grænse må ikke være over fire EUR. 4. Passageren har ikke ret til erstatning, hvis han eller hun blev underrettet om forsinkelsen før køb af billetten, eller hvis forsinkelsen på grund af fortsættelse på en anden forbindelse eller omlægning af rejsen fortsat er på mindre end 60 minutter. Artikel 18 Assistance 1. Ved forsinkelser ved ankomst eller afgang skal jernbanevirksomheden eller stationslederen underrette passagererne om situationen og det forventede afgangs- og ankomsttidspunkt, så snart sådanne oplysninger foreligger. KAPITEL VII OPLYSNING OG HÅNDHÆVELSE Artikel 29 Information til passagerer om deres rettigheder 1. Når jernbanevirksomheder, stationsledere og rejsearrangører sælger billetter til befordring med jernbane, skal de oplyse de rejsende om deres rettigheder og forpligtelser i henhold til denne forordning. Med henblik på at opfylde dette informationskrav kan jernbanevirksomheder, stationsledere og rejsearrangører anvende et sammendrag af bestemmelserne i denne forordning, som Kommissionen udarbejder på Den Europæiske Unions institutioners officielle sprog og stiller til rådighed for dem. 2. Jernbanevirksomheder og stationsledere informerer på passende vis de rejsende på stationen og i toget om kontaktoplysninger for det eller de organer, der er udpeget af medlemsstaterne, i henhold til artikel 30. Fra DSBS Forretningsbetingelser: 5 Forsinkelser 5.1 I Danmark Bestemmelserne i denne paragraf har kun gyldighed for rejser i Danmark med DSB tog inkl. S-tog. Ved forsinkelser søger DSB at reducere forsinkelsen og generne for passagererne. Vælger en passager at afbryde en rejse på grund af en større forsinkelse, eller fordi en tilslutningsforbindelse ikke opnås, kan passageren få tilbagebetalt billetten for den del af rejsen, som ikke gennemføres på grund af forsinkelsen. Tilbagebetalingen sker uden gebyr. Bestemmelsen om tilbagebetaling er kun gældende, såfremt billetten er omfattet helt eller delvist af DSB s takstkompetence. Hvis DSB ikke inden for rimelig tid og maksimalt inden for en time har sørget for videre transport, dækker DSB passagerens rimelige omkostninger til videre transport til den station i Danmark, hvortil passageren har billet eller kort. Ved vurderingen af, hvad der er rimelig tid, lægger DSB til grund, at DSB med al fornøden energi og uden ophold søger at tilvejebringe videre transport for alle de passagerer, der er ramt af den pågældende forsinkelse. Passageren skal indhente udtrykkeligt tilsagn fra DSB s personale til de dispositioner, der træffes af passageren med henblik på videre transport som beskrevet ovenfor. Passageren er i øvrigt under alle omstændigheder forpligtet til at minimere omkostningerne til erstatningsbefordringen. Forsinkelser kan medføre, at forbindelse med andet tog ikke opnås. I vurderingen af, om en forbindelse skal afvente et forsinket tog, inddrager DSB, hvor lang ventetid der vil være til den næste forbindelse på den pågældende strækning. Hvis ventetiden er over 1 time, eller det er sidste forbindelse på strækningen den pågældende dag, vil DSB som hovedregel sikre forbindelse eller tilbyde erstatningsbefordring til den station i Danmark, hvortil passageren har billet eller kort. DSB dækker ikke passagerens omkostninger til videre transport, såfremt forsinkelsen skyldes forhold uden for DSB s kontrol, så som ekstraordinære vejrforhold eller naturbegivenheder, påkørsler, bombetrusler, offentlige myndigheders påbud eller forbud, strejke, lockout eller andre tilsvarende forhold.

18 DSB yder rejsetidsgaranti. Mulighederne og vilkårene herfor er udførligt beskrevet i særskilt brochure og kan også ses på Ved internationale rejser med internationale tog yder DSB godtgørelse for forsinkelser i overensstemmelse med General Conditions of Carrigage. DSB yder ikke anden eller yderligere erstatning end ovenfor nævnt som følge af forsinkelser. Klager til DSB i anledning af forsinkelsen kan rettes til nærmeste station eller sendes til DSB, jf. 7. Fra DSBs hjemmeside: Den konkrete sag: Indledningsvist bemærkes det, at klagerens ansøgning om rejsetidsgaranti behandles i DSB uafhængigt af nærværende sag. Vedrørende kontrolafgifterne: Ankenævnet lægger til grund således som det er oplyst af klageren, at sønnen hhv. den 11. december 2011 og den 28. september 2012 ikke havde købt billet, inden han steg på toget. Der blev ved rejsen den 11. december 2011 ikke udstedt en kontrolafgift, men i stedet en billet til klagerens søn med et ekspeditionsgebyr på 125 kr. På bagsiden af indbetalingskortet til brug for betaling af beløbet var anført, at DSB var berettiget til at udstede en kontrolafgift, men at man som en service havde udstedt et indbetalingskort på billetten og gebyr, og at hvis passageren tidligere havde fået udstedt et indbetalingskort, ville passageren efterfølgende modtage en opkrævning på restbeløbet op til en kontrolafgift på 750 kr. Ved den næste rejse den 28. september 2012 (inden for 12 måneder) blev der på toget tillige udstedt en billet med et gebyr på 125 kr. Ved den efterfølgende sagsbehandling i DSB ændredes billetten til en kontrolafgift på 750 kr., dog fratrukket billet og gebyr, således at restbeløbet udgjorde 431 kr. Ankenævnet har i tidligere sager udtalt, at det er tilstrækkeligt tydeligt skiltet på stationer og ved dørene i togene, at det koster en kontrolafgift på 750 kr. at stige på toget uden billet. DSB ville

19 derfor have været berettiget til at udstede en kontrolafgift ved kontrol af klagerens søns rejsehjemmel på begge de foretagne rejser. De af klageren anførte begrundelser for sønnens manglende billetkøb inden de to rejser kan ikke føre til et andet resultat. Ankenævnet har ved afgørelsen heraf lagt vægt på, at der vedrørende den første billet på rejsen den 11. december 2011 ikke foreligger tilstrækkelige oplysninger om baggrunden for eller omfanget af bussens forsinkelse til at kunne afgøre, om det manglende billetkøb skyldtes sønnens egne forhold. Klageren betalte dengang billet og gebyr uden indsigelser. Vedrørende rejsen den 28. september 2012, hvor den udstedte billet efterfølgende blev ændret til en kontrolafgift, findes klagerens forklaring om, at sønnen ikke havde tilstrækkelige penge på sit betalingskort til at købe en billet, ikke at kunne begrunde en fritagelse for kravet om at have gyldig billet ved ombordstigning på et tog. Ankenævnet lægger til grund, at DSB ikke har mulighed for ved den konkrete kontrol af passageren i toget at undersøge, om den pågældende passager inden for 12 mdr. tidligere har fået udskrevet en billet med gebyr, og at dette er baggrunden for, at DSB i første omgang udsteder en billet med gebyr i toget i forbindelse med kontrollen og herefter undersøger forholdet nærmere i back-office. Da DSB ved kontrollen af klagerens søns rejsehjemmel på rejsen den 28. september 2012 havde været berettiget til at pålægge en kontrolafgift, fordi sønnen ikke foreviste gyldig billet, finder ankenævnet, at den administrative ordning med efterfølgende ændring af billetten til en kontrolafgift må antages at have tilstrækkelig hjemmel i lov om jernbaner 23, jf. bekendtgørelse om kontrolafgifter 4, stk. 3, hvorefter jernbanevirksomheden i sine forretningsbetingelser fastsætter regler for kontrolafgifter og ekspeditionsgebyrer for passagerer, der ikke viser gyldig rejsehjemmel. Ankenævnet har ved afgørelsen heraf lagt vægt på, at administrationen af reglerne på denne måde ses at være til gavn for passagererne, som ikke får pålagt en kontrolafgift den første gang de ikke har billet, og som ikke får en merudgift ved ændringen af billetten til en kontrolafgift den anden gang, de rejser uden billet inden for 12 måneder. Ankenævnet har videre lagt vægt på, at det står på bagsiden af den billet, man får udstedt i toget, at hvis man har fået udstedt en billet inden for de seneste 12 måneder, vil den sidst udstedte billet blive ændret til en kontrolafgift. Passageren har dermed ikke en berettiget forventning om ikke at skulle betale en kontrolafgift ved gentagen manglende billet. Vedrørende klagen om DSBs manglende oplysning om passagerrettigheder: For så vidt angår klagerens skriftlige henvendelser til DSB bemærker ankenævnet, at i brevene af hhv. 12. oktober og 12. november 2012, benyttede klageren de omtalte forsinkelser som begrundelse for anmodningen om annulleringen af billetten med gebyr og kontrolafgiften. Det var derfor forståeligt, at DSB på dette tidspunkt ikke betragtede disse henvendelser tillige som en anmodning om godtgørelse i anledning af forsinkelser på de andre omtalte ikke nærmere specificerede rejser. Imidlertid finder ankenævnet, at klagerens henvendelse af 2. januar 2013 til Kundeambassadøren måtte forstås således, at klageren anmodede om oplysning om mulighed for godtgørelse for de

20 opståede forsinkelser. DSB burde derfor have svaret klageren og oplyst denne om rejsetidsgodtgørelse, evt. med et link til hjemmesiden, hvorfra der søges om godtgørelse. Da DSB under nærværende sag tilsendte klageren skemaer til brug for behandlingen af ansøgning om rejsetidsgaranti, og behandler disse, foretager ankenævnet sig ikke yderligere på det foreliggende grundlag i den relation. For så vidt angår klagen over manglende vejledning og rådgivning om mulighed for godtgørelse i togene, når der opstår forsinkelser, ses der ikke i passagerrettighedsforordningen artikel 18 om assistance at være et direkte krav om, at jernbaneselskabers personale i toget oplyser passagerer om mulighederne for godtgørelse, når der opstår forsinkelse. Det fremgår af art. 29, at når jernbanevirksomheder, stationsledere og rejsearrangører sælger billetter til befordring med jernbane, skal de oplyse de rejsende om deres rettigheder og forpligtelser i henhold til forordningen, og at jernbanevirksomheder kan anvende et sammendrag af bestemmelserne, som Kommissionen udarbejder og stiller til rådighed for dem. Det følger heraf, at der er et generelt krav til skriftlig information af passagerer om rettighederne, som art. 29 omhandler. Dette krav må anses for opfyldt ved, at DSB oplyser på forsiden på hjemmesiden samt i forretningsbetingelserne om reglerne for rejsetidsgaranti, hvilke regler i øvrigt yder godtgørelse i større omfang end forordningen. Ankenævnet finder dog, at DSBs personale i togene på baggrund af passagerers personlige henvendelse med anmodning om assistance i anledning af konkret opstået forsinkelse i det pågældende tog, bør vejlede om passagerens mulighed for alternative videreforbindelser, henvendelse til Kundeservice om taxa samt om mulighed for efterfølgende at søge rejsetidsgaranti. Ankenævnet træffer herefter følgende AFGØRELSE: DSB er berettiget til at opretholde kravet om klagerens betaling af kontrolafgiften på 750 kr. og den allerede betalte billet med gebyr. Klageren skal betale beløbet inden 30 dage jf. ankenævnets vedtægters 15. Da klageren har fået delvist medhold i klagen, tilbagebetales klagegebyret, jf. 26, stk. 4. Hver af parterne kan anlægge sag ved domstolene om de forhold, som klagen har vedrørt. Klageren henvises til at søge yderligere oplysning om eventuel bistand i forbindelse med sagsanlæg på og /eller eget forsikringsselskab om eventuel forsikringsretshjælp. På ankenævnets vegne, den 23. september 2013.

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer)

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0323 Klageren: XX 3400 Hillerød Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse.

Læs mere

Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med DSBØresund. Ingrid Dissing (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg

Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med DSBØresund. Ingrid Dissing (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0044 Klageren: XX Indklagede: DSBØresund CVRnummer: 2930824 Klagen vedrører: Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med

Læs mere

Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0130 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S DSB S-tog Klagen vedrører: Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0321 Klageren: XX 2880 Bagsværd Indklagede: DSB S-tog CVR: 25 05 00 53 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet til sidste del af rejsen samt to rykkere på 100 kr. hver.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet til sidste del af rejsen samt to rykkere på 100 kr. hver. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0248 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY 8680 Ry Arriva Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0249 Klageren: XX 8000 Aarhus C Indklagede: DSB Klagen vedrører: Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekort. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekort. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0071 Klageren: XX 2610 Rødovre Indklagede: DSB S-tog A/S CVR nr.: 25 05 00 53 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af klippekort. Børn på 13 år.

Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af klippekort. Børn på 13 år. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0034 Klageren: Indklagede: XX på vegne YY og ZZ ARRIVA TOG A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0194 Klageren: XX 8260 Viby J Indklagede: DSB Klagen vedrører: Refusion af taxaregning 700 kr. grundet tognedbrud. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0069 Klageren: XX på vegne YY 2635 Ishøj Indklagede: DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet for få zoner. Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr. Glemt abonnementskort, indbetalt 100 kr. på posthus.

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr. Glemt abonnementskort, indbetalt 100 kr. på posthus. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0026 Klageren: XX 2650 Hvidovre Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for glemt periodekort samt diverse gebyrer, i alt kr.

Kontrolafgift på 750 kr. for glemt periodekort samt diverse gebyrer, i alt kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0095 Klageren: XX 2800 Lyngby Indklagede: DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for glemt periodekort samt diverse gebyrer,

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af billet. Taske stjålet. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af billet. Taske stjålet. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0273 Klageren: XX på vegne YY 2665 Vallensbæk Strand Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde kun sedler.

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde kun sedler. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0166 Klageren: XX på vegne YY 6840 Oksbøl Indklagede: ARRIVA Tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde

Læs mere

Erstatning for køb af nye flybilletter i anledning af forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Erstatning for køb af nye flybilletter i anledning af forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0032 Klageren: XX Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog Klagen vedrører: Erstatning for køb af nye flybilletter i anledning af forsinkelse

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på DSB Rejsetidsgarantibillet.

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på DSB Rejsetidsgarantibillet. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0350 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY 4800 Nykøbing Falster Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0041 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet. Kunne ikke købe 10-turs klippekort til destinationen.

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet. Kunne ikke købe 10-turs klippekort til destinationen. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0322 Klageren: Indklagede: XX 6740 Bramming DSB Fjern- og Regionaltog. Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet.

Læs mere

2 kontrolafgifter på 750 kr., samt rykkergebyrer på 200 kr. og erstatning for tort/svie

2 kontrolafgifter på 750 kr., samt rykkergebyrer på 200 kr. og erstatning for tort/svie AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0039 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog Klagen vedrører: 2 kontrolafgifter på 750 kr., samt rykkergebyrer på 200 kr. og erstatning for

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på perron.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på perron. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0164 Klageren: XX 4600 Køge Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende bekræftelse på sms-billet før ombordstigning.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende bekræftelse på sms-billet før ombordstigning. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0035 Klageren: Indklagede: XX på vegne YY 2000 Frederiksberg DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende bekræftelse

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Numrene på periodekortets stamkort ulæselige. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. Numrene på periodekortets stamkort ulæselige. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0236 Klageren: Indklagede: XX 2630 Taastrup DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. Numrene

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0077 Klageren: XX 6500 Vojens Indklagede: DSB Fjern og Regionaltog. Klagen vedrører: Taxaregning på 800 kr. som ønskes godtgjort. Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro inden modtagelse af sms-billet.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro inden modtagelse af sms-billet. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0038 Klageren: XX 2920 Charlottenlund Indklagede: Metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på S-tog inden modtagelse af sms-billet.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på S-tog inden modtagelse af sms-billet. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0168 Klageren: Indklagede: XX 8210 Aarhus V DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på S-tog inden modtagelse

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2017-0265 Klageren: XX 4000 Roskilde Indklagede: DSB CVRnummer: 25050053 Klagen vedrører: Parternes krav: Refusion af udgift til taxikørsel

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet ikke modtaget inden påstigning.

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet ikke modtaget inden påstigning. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0397 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S Metroselskabet I/S v/metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0087 Klageren: Indklagede: XX 2920 Charlottenlund DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Refundering af billetpris på 5.800 kr. i anledning af forsinkelse og besværlig rejse. DSB har tilbudt 1.906 kr. i godtgørelse for forsinkelsen.

Refundering af billetpris på 5.800 kr. i anledning af forsinkelse og besværlig rejse. DSB har tilbudt 1.906 kr. i godtgørelse for forsinkelsen. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0006 Klageren: XX på egne vegne og på vegne 11 medrejsende. Indklagede: DSB Klagen vedrører: Refundering af billetpris på 5.800 kr. i

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for kørsel på forkert billet. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. for kørsel på forkert billet. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0273 Klageren: Indklagede: XX på vegne YY 6710 Esbjerg V ARRIVA Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for kørsel på forkert billet.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for glemt kort og manglende billet til øvrige zoner.

Kontrolafgift på 750 kr. for glemt kort og manglende billet til øvrige zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0222 Klageren: XX 2000 Frederiksberg Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for glemt kort og manglende billet

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog.

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0093 Klageren: Indklagede: XX 3400 Hillerød Metroselskabet I/S v/metroservice A/S. Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. pålagt

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af HyperCard inden 14 dage samt rykkergebyr på 100 kr.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af HyperCard inden 14 dage samt rykkergebyr på 100 kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0114 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY. 2791 Dragør Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for at rejse uden billet. Havde kun sedler.

Kontrolafgift på 750 kr. for at rejse uden billet. Havde kun sedler. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0053 Klageren: Indklagede: XX D-10965 Berlin Metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for at rejse uden billet. Havde

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på billetten.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på billetten. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0262 Klageren: XX 6300 Gråsten Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0166 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, for få zoner/forkert startzone. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, for få zoner/forkert startzone. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0128 Klageren: Indklagede: XX 2100 København Ø DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, for få zoner/forkert startzone.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende rejsehjemmel samt rykkergebyr på 100 kr. Ikke indsendt Ungdomskort indenfor 14-dages fristen.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende rejsehjemmel samt rykkergebyr på 100 kr. Ikke indsendt Ungdomskort indenfor 14-dages fristen. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0321 Klageren: XX 2000 Frederiksberg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Ekspeditionsgebyr på 100 kr. opskrevet til den oprindelige kontrolafgift på 750 kr. grundet for sen betaling.

Ekspeditionsgebyr på 100 kr. opskrevet til den oprindelige kontrolafgift på 750 kr. grundet for sen betaling. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0104 Klageren: XX 6440 Augustenborg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ekspeditionsgebyr

Læs mere

Nedsættelse af kontrolafgift for glemt Hypercard til 100 kr. samt rykkergebyr

Nedsættelse af kontrolafgift for glemt Hypercard til 100 kr. samt rykkergebyr 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0083 Klageren: XX 2100 København Ø Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Nedsættelse

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0223 Klageren: Indklagede: XX 2765 Smørum Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for rejse

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2018-0035 Klageren: XX 7500 Holstebro Indklagede: Arriva CVRnummer: 18429101 Klagen vedrører: Parternes krav: Kontrolafgift på 750 kr. for

Læs mere

2 kontrolafgifter på hver 750 kr. for manglende zoner.

2 kontrolafgifter på hver 750 kr. for manglende zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0274 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: 2 kontrolafgifter på hver 750 kr. for manglende zoner. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. samt rykkergebyr på 100 kr. Sms-billet/telefon løb tør for strøm.

Kontrolafgift på 750 kr. samt rykkergebyr på 100 kr. Sms-billet/telefon løb tør for strøm. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0257 Klageren: Indklagede: XX 1302 København K Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende sms-billet. Kunne ikke købes via telefonregningen.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende sms-billet. Kunne ikke købes via telefonregningen. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0268 Klageren: XX 21840 Bumkelostrand - Sverige Indklagede: DSB S-tog A/S CVR: 29 30 824 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden WildCard.

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden WildCard. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0156 Klageren: XX på vegne YY 8740 Brædstrup Indklagede: ARRIVA Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på 100 kr. for rejse uden gyldigt sms-klip.

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på 100 kr. for rejse uden gyldigt sms-klip. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0279 Klageren: Indklagede: XX 2720 Vanløse Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. samt

Læs mere

Administrationsgebyr på 100 kr. for annullering af kontrolafgift ved manglende forevisning af WildCard samt rykkergebyrer.

Administrationsgebyr på 100 kr. for annullering af kontrolafgift ved manglende forevisning af WildCard samt rykkergebyrer. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0141 Klageren: XX 2000 Frederiksberg Indklagede: Movia CVR: 29 89 65 69 Klagen vedrører: Administrationsgebyr på 100 kr. for annullering

Læs mere

Kontrolafgift på 700 kr. for manglende klip. Kort kunne ikke stemples.

Kontrolafgift på 700 kr. for manglende klip. Kort kunne ikke stemples. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0305 Klageren: XX 2950 Vedbæk Indklagede: DSBFirst Klagen vedrører: Kontrolafgift på 700 kr. for manglende klip. Kort kunne ikke stemples.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. S-more Sms-klippekort til DSB S-tog anvendt i Metro. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. S-more Sms-klippekort til DSB S-tog anvendt i Metro. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0266 Klageren: Indklagede: XX 2200 København N Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zoner/ fejlstempling af klippekort. Ingrid Dissing (2stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zoner/ fejlstempling af klippekort. Ingrid Dissing (2stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0106 Klageren: Indklagede: XX 2942 Skodsborg DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zoner/ fejlstempling af

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. samt 3 rykkergebyrer på i alt 300 kr.

Kontrolafgift på 600 kr. samt 3 rykkergebyrer på i alt 300 kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0149 Klageren: XX 4760 Vordingborg Indklagede: Movia Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. samt 3 rykkergebyrer på i alt 300 kr. Ankenævnets

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg ( 2 stemmer)

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg ( 2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0256 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Glemt at stemple. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner på periodekort.

Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner på periodekort. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0368 Klageren: Indklagede: XX 1439 København K Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2013-0064. Klageren: 8260 Viby J. CVR nr. 29 94 31 76

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2013-0064. Klageren: 8260 Viby J. CVR nr. 29 94 31 76 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0064 Klageren: XX 8260 Viby J Indklagede: Midttrafik CVR nr. 29 94 31 76 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2017-0169 Klageren: XX 2800 Lyngby Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Parternes krav:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende modtagelse af SMS-billet inden påstigning på metro.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende modtagelse af SMS-billet inden påstigning på metro. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0289 Klageren: XX 2200 Frederiksberg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 grundet manglende rejsehjemmel. Klageren troede, at hun kunne rejse med bybussen i Århus på en DSB-billet.

Kontrolafgift på 750 grundet manglende rejsehjemmel. Klageren troede, at hun kunne rejse med bybussen i Århus på en DSB-billet. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0173 Klageren: XX 8220 Brabrand Indklagede: Midttrafik CVRnummer: 29 94 31 76 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 grundet manglende

Læs mere

Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr på 125 kr. ved efterfølgende forevisning af gyldigt periodekort.

Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr på 125 kr. ved efterfølgende forevisning af gyldigt periodekort. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0206 Klageren: Indklagede: XX 3000 Helsingør DSBFirst Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for at forevise kvittering for billetkøb.

Kontrolafgift på 750 kr. for at forevise kvittering for billetkøb. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0087 Klageren: XX 2400 København NV Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21263834 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak ( 2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Bjarne Lindberg Bak ( 2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0195 Klageren: Indklagede: XX 2100 København Ø Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for periodekort med for få zoner. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. for periodekort med for få zoner. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0296 Klageren: Indklagede: XX 3050 Humlebæk DSB S-tog a/s Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for periodekort med for få zoner.

Læs mere

Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone samt rykkergebyr på 100 kr.

Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone samt rykkergebyr på 100 kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0108 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone samt rykkergebyr på 100 kr. Ankenævnets

Læs mere

Movia svarede klageren den 13. oktober 2011, og med henvisning til selvbetjeningsprincippet fastholdt de klagerens kontrolafgift.

Movia svarede klageren den 13. oktober 2011, og med henvisning til selvbetjeningsprincippet fastholdt de klagerens kontrolafgift. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0222 Klageren: Indklagede: XX 2770 Kastrup Movia Klagen vedrører: Kontrolafgift 750 kr. for manglende zone. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for anvendelse af børneklippekort 1 måned efter det fyldte 16. år.

Kontrolafgift på 750 kr. for anvendelse af børneklippekort 1 måned efter det fyldte 16. år. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0102 Klageren: XX på vegne af sin datter YY, 2500 Valby Indklagede: Movia CVR. nr.: 29 89 65 69 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer)

Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0239 Klageren: Indklagede: XX 1762 København v DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Ikke forevist billet. Kontrolafgift 750 kr. + 100 kr.

Læs mere

Sagens omstændigheder: Klageren rejste den 15. april 2011 med S-tog linje E, der ikke standser mellem Lyngby og Hellerup.

Sagens omstændigheder: Klageren rejste den 15. april 2011 med S-tog linje E, der ikke standser mellem Lyngby og Hellerup. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0122 Klageren: XX 2850 Nærum Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zoner Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på Operations Dagsværk-billet i metroen.

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på Operations Dagsværk-billet i metroen. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0027 Klageren: XX 1437 København K Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. og 100 kr. for manglende billet til klageren og dennes cykel.

Kontrolafgift på 750 kr. og 100 kr. for manglende billet til klageren og dennes cykel. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0295 Klageren: XX 7500 Holstebro Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21263834 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. samt rykkergebyr på 100 kr. For få zoner. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 600 kr. samt rykkergebyr på 100 kr. For få zoner. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0109 Klageren: Indklagede: XX 2400 København NV Metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. samt rykkergebyr på 100 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende zone. Fejlstempling i Movia bus. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende zone. Fejlstempling i Movia bus. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0003 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S DSB S-tog Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. grundet

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0136 Klageren: Indklagede: XX 2880 Bagsværd Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende klip. Stemplet oveni tidligere stempel.

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende klip. Stemplet oveni tidligere stempel. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0260 Klageren: XX 2000 Frederiksberg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metroservice A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende zone på periodekort.

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende zone på periodekort. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0287 Klageren: XX 2400 København NV Indklagede: Movia Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende zone på periodekort. Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. samt rykkergebyr på i alt 200 kr. Glemt periodekort.

Kontrolafgift på 750 kr. samt rykkergebyr på i alt 200 kr. Glemt periodekort. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0410 Klageren: Indklagede: X på vegne af sønnen Y 2000 Frederiksberg DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. + 100 kr. i rykkergebyr for manglende stempling af klippekort.

Kontrolafgift på 750 kr. + 100 kr. i rykkergebyr for manglende stempling af klippekort. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0248 Klageren: XX 1902 Frederiksberg C Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets

Læs mere

To kontrolafgifter på hver 750 kr. Kørte med den forkerte metro. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

To kontrolafgifter på hver 750 kr. Kørte med den forkerte metro. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0012 Klageren: XX på egne vegne og på vegne YY 2700 Brønshøj og 2100 København Ø Indklagede: Metro Service A/S Klagen vedrører: To kontrolafgifter

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse med metroen i spærretiden

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse med metroen i spærretiden AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0222 Klageren: XX 2720 Vanløse Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21293438 Klagen vedrører: Kontrolafgift på

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0211 Klageren: Indklagede: XX 2100 København Ø DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet rejse på Orange DSBbillet.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet rejse på Orange DSBbillet. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0403 Klageren: Indklagede: XX 2300 København K Metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet rejse på Orange DSBbillet.

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. kørt for langt - og rykkergebyr på 100 kr.

Kontrolafgift på 600 kr. kørt for langt - og rykkergebyr på 100 kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0248 Klageren: XX 2720 Vanløse Indklagede: Metroselskabet I/S v/metroservice A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. kørt for langt

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for at rejse uden billet. Havde kun 200 kroneseddel. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for at rejse uden billet. Havde kun 200 kroneseddel. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0251 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY 8452 Harlev J. Midttrafik Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner.

Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0135 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Rejste med sin kæreste, som efterfølgende fik kontrolafgiften annulleret af Metro Service.

Kontrolafgift på 750 kr. Rejste med sin kæreste, som efterfølgende fik kontrolafgiften annulleret af Metro Service. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0182 Klageren: XX Færøerne Indklagede: Metroselskabet I/S v/metroservice A/S CVRnummer: 21263834 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. og 2 rykkergebyrer, i alt 950 kr. grundet manglende

Kontrolafgift på 750 kr. og 2 rykkergebyrer, i alt 950 kr. grundet manglende 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0065 Klageren: Indklagede: XX 3300 Frederiksværk DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. og 2 rykkergebyrer, i alt 950 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på billetten.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på billetten. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0183 Klageren: XX 3720 Aakirkeby Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet, idet køb af mobilbillet via applikation ikke var gennemført.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet, idet køb af mobilbillet via applikation ikke var gennemført. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0374 Klageren: XX 1970 Frb. C. Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet mobilbillet med forkert startzone. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. grundet mobilbillet med forkert startzone. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0275 Klageren: XX 21840 Bumkelostrand - Sverige Indklagede: DSB Øresund CVR: 29 30 824 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2016-0024 Klageren: Indklagede: XX 2630 Taastrup DSB CVR nummer: 32 78 87 42 Klagen vedrører: Parternes krav: Administrationsgebyr på 125 kr.

Læs mere

Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby

Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0202 Klageren: XX Indklagede: MOVIA Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende zone. Automat

Læs mere

Kontrolafgift 750 kr. + rykkergebyr 100 kr. for rejse med pensionistkort i spærretiden.

Kontrolafgift 750 kr. + rykkergebyr 100 kr. for rejse med pensionistkort i spærretiden. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0202 Klageren: Indklagede: XX 2100 København ø DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift 750 kr. + rykkergebyr 100 kr. for rejse med

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, telefon løbet tør for strøm, billet ikke anset for modtaget før påstigning.

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, telefon løbet tør for strøm, billet ikke anset for modtaget før påstigning. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0132 Klageren: Indklagede: XX 2500 Valby Metroservice A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billet, telefon løbet tør for

Læs mere

Rykkergebyr på 100 kr. ved for sen betaling af kontrolafgift. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Rykkergebyr på 100 kr. ved for sen betaling af kontrolafgift. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0101 Klageren: XX 3300 Frederiksværk Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Rykkergebyr på 100 kr. ved for sen betaling af kontrolafgift.

Læs mere

Den S-togs revisor, som udførte kontrollen, noterede samme dag følgende om episoden:

Den S-togs revisor, som udførte kontrollen, noterede samme dag følgende om episoden: AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0045 Klageren: XX 2765 Smørum Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempling. Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende mobilbillet via 1415.dk

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende mobilbillet via 1415.dk AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0070 Klageren: XX 2610 Rødovre Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende gyldig sms-billet før påstigning. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende gyldig sms-billet før påstigning. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0140 Klageren: Indklagede: XX 2605 Brøndby DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Kontrolafgift på 100 kr. for manglende billet til cykel. Overskridelse af indsigelsesfristen på 14 dage. Samt rykkergebyr på 100kr.

Kontrolafgift på 100 kr. for manglende billet til cykel. Overskridelse af indsigelsesfristen på 14 dage. Samt rykkergebyr på 100kr. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0422 Klageren: XX 2770 Kastrup Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet. Tog kvittering i stedet for billet i billetautomat.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet. Tog kvittering i stedet for billet i billetautomat. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0075 Klageren: XX 8600 Silkeborg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekort kr. i rykkergebyr.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekort kr. i rykkergebyr. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0391 Klageren: XX 1905 Frederiksberg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0045 Klageren: XX 4030 Tune Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVR: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning:

Læs mere