Fortællinger fra Bibelen 1B

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fortællinger fra Bibelen 1B"

Transkript

1 Side! 1 Brugsanvisning, baggrund og begrundelser Brugsanvisning! 2 Hvem var Abraham, Isak, Jakob, Josef, Moses og David?! 4 Abraham! 4 Jakobs pagt med Gud 5 Hvad skete der før de tre historier? 5 Den første historie: Jakob snyder Isak 5 Den anden historie: Laban snyder Jakob 6 Hvad skete der efter historierne? 6 Josef får israelitterne til at drage til Ægypten 7 Moses! 8 Tre historier om Moses! 9 David! 10 Hvor kommer historierne fra?! 12 Fortalt, samlet og skrevet ned i tre religioner! 12 Hvordan opstod Jødedommen?! 14

2 Side! 2 Brugsanvisning Det giver rigtig god mening at undervise med historier fra Bibelens gamle testamente. Det er herlige fortællinger og man har god anledning til at tale om så vigtige ting som: Tro, håb, mod, retfærdighed, selvbeherskelse, flid og kærlighed. Hvorfor vil Abraham ofre Isak? Hvorfor skal Abraham gå væk fra sit telt? Hvad sker der, lige da Abraham vil ofre Isak? Hvad lover Gud Abraham? Hvorfor vil Abraham ofre Isak? Hvorfor skal Abraham gå væk fra sit telt? Hvad sker der, lige da Abraham vil ofre Isak? Hvad lover Gud Abraham? Hvorfor vil Abraham ofre Isak? Hvorfor skal Abraham gå væk fra sit telt? Hvad sker der, lige da Abraham vil ofre Isak? Hvad lover Gud Abraham? Formålet med at bruge historierne er, jævnfør Fælles mål 2009 : Hvis børnene kan læse, kan du bruge denne CL-struktur: 1. Læser spørgsmålet. Livsfilosofi og etik: at eleverne kan udtrykke sig om og samtale om emner som: Tro, tvivl, tillid, snyd (svigt, bedrag), test (prøvelse), udvælgelse (pagt), familie, magt, retfærdighed, kærlighed, misundelse, tilgivelse 2. Svarer på spørgsmålet. 3. Siger hvordan det kan tegnes. Bibelske fortællinger: at eleverne har hørt og bearbejdet centrale fortællinger. Kristendommens begreber og udtryk: at eleverne kan samtale om tro, de 10 bud, kærlighed, tilgivelse, Guds straf Jeg foreslår at du fortæller/læser en historie fra Bibelen (eller en af mine historier) for børnene - og lader dem tale om centrale spørgsmål. Mine oplæg til spørgsmål står i slutningen af hver historie. Efter samtale er det godt at udtrykke sig kreativt - gerne i en tegning. 4. Siger, hvad der eller kan være med på tegningen. Så byttes de roller og nu er det 2 s tur med næste spørgsmål. Du kan downloade en række illustrationer, jeg har lagt parat: Abrahams stamtræ kan printes i A4-A1. Er velegnet til historierne om Abraham, Isak, Jakob og Josef. Plancherne om Moses kan printes i op til 60 cm x 200 cm - de kan farvelægges og så kan børnenes tegninger klippes ud og sættes på planchen. Forslag til historier er på næste side.

3 Side! 3 Person Fortælling Emner Noah Abraham Jakob Jakob Josef Josef Moses Moses Moses David David Salomon Noahs ark: Noah tror på Gud og overlever syndfloden med familie og dyr i arken. Noahs efterkommer, Abraham, tror på Gud og er parat til at ofre sin søn Isak Jakob snyder sin far, Isak, til at få førstefødselsretten. Jakob arbejder i to gange syv år hos sin onkel og bliver gift med to kusiner og får 12 børn. Jakobs favorit, Josef, bliver solgt som slave af sine brødre og ender i faraos tjeneste 7 fede år og 7 magre år: Josef redder først Ægypten og så sin familie. Barnet i sivkurven. Moses bliver sat ud i vandet af sin mor, men adopteres af faraos søster. De 7 plager og udvandingen. Guds straffer farao indtil jøderne får lov til at rejse. De 10 bud. Moses laver en skriftlig aftale med Gud men bliver straffet. Evt. Jeriko David og Goliat: Den unge David besejrer elitesoldaten Goliat. David bliver konge og scorer Batseba, efter at hendes mand Urias er ofret. Salomonisk dom. David og Batsebas søn, Salomon, er en vis og retfærdig dommer. Tro, udvælgelse, Guds straf Tro, udvælgelse, test (prøvelse), børneofring Snyd (bedrag, svigt), arvefølge, familie Snyd, tilgivelse, familie, aftale (pagt) Tro, magt, test, pral, misundelse, drømme Test, magt, familie, tilgivelse Undertrykkelse, håb, abort, os/dem, indvandrere Guds straf, påske, udfrielse Udvælgelse, straf, aftale (pagt), lov, tro, afguder Udvælgelse, mod, lille/ stor Magt, snyd, retfærdighed, kærlighed. Magt, retfærdighed, misundelse, kærlighed. De historier, jeg ikke har bearbejdet må du finde i Bibelen og på Wikipedia mm.

4 Side! 4 Hvem var Abraham, Isak, Jakob, Josef, Moses og David? Abraham Historierne om Abraham blev skrevet ned 500 år før vor tidsregning. Abraham blev beskrevet som den oprindelige stamfader til Israels stammer. Og hvad Abraham gjorde skulle hans efterkommere lære af... Israelitterne adskilte sig fra de andre folk i Kanaans land ved at have fælles historier og skikke. To meget vigtige skikke lærte man af historierne om Abraham: 1. Israelitterne lod deres drenge omskære kort efter fødslen. 2. Israelitterne ofrede ikke deres førstefødte børn til Gud. Hvad skete der før historien om Abraham og Isak? Abraham vandrede omkring med sine koner, Abraham var Stamfaderen til flere folk 1. Abraham er stamfader til flere folkeslag og nedstammer fra Noah. 2. Abraham lavede en pagt med Gud. For at vise at hans folk var udvalgt af Gud, lod de sig omskære. 3. Gud sætter Abraham på en stor prøve: Vil Abraham ofre sin søn på Guds bud? børn og kvæg. Vorherre besøger flere gange Abraham og lover at han vil blive et stort folk. Da Vorherre lover at Abrahams førstehustru, Sara, skal føde ham en søn, har Abraham svært ved at tro på det. Sara står og lytter og kan ikke lade være med at le - for hun er 80 år gammel på det tidspunkt, og Abraham 99! Hvad sker der efter historien med Isak? Abrahams sønner bliver stamfædre til store folk. Isak var søn af Abraham og Sara - han bliver gift med sin kusine Rebekka og bliver stamfar til israelitterne. Ismael var søn af Abraham og Saras slavinde Hagar. Ismael bliver stamfar til araberne. Sara føder alligevel Isak og Abraham laver en pagt med Gud: Kort efter Isaks fødsel bliver alle mænd og drenge i Abrahams lejr omskåret. Det er tegn på Abrahams pagt med Gud.

5 Side! 5 Jakobs pagt med Gud Historierne om Jakob blev skrevet ned 500 år før vor tidsregning. Jakob blev beskrevet som stamfader til Israels stammer. Jakob var søn af Isak, der var søn af Abraham. Jakob gør alt hvad han kan, for at arve sin fars og farfars pagt med Gud. Han snyder, kæmper og knokler... Der er mange, der tror at Jakob fik 12 sønner, som så hver især fik så mange børn og børnebørn at det blev til 12 Jakob er Stamfaderen til Israels stammer 1. Jakob er stamfader til israelitterne og Abraham er hans bedstefar. stammer - ja til et helt folk. 2. Jakob fik 12 sønner. Hvad skete der før de tre historier? 3. Jakob lavede en pagt med Gud. Han kæmpede med Gud i drømme for at få den. Han holdt fast i hælen på sin tvillingebror ved fødslen. De gav ham navnet Jakob det betyder den der holder fast. Den første historie: Jakob snyder Isak Da han blev voksen snød han sin gamle blinde far, Isak, til at få den velsignelse, som hans storebror Esau skulle have haft. Navnet Jakob betyder også den der snyder.

6 Side! 6 Den anden historie: Laban snyder Jakob Jakob var bange for at hans stærke storebror ville hævne sig. Jakobs far og mor, Isak og Rebekka, ønskede at Jakob skulle gifte sig med en kusine. Derfor rejste Jakob væk fra Isak, Rebekka og Esau og hen til onkel Laban. Dengang betød Laban den hvide for onkel Laban var meget lys i huden. Efter den historie, kom Laban til at betyde noget andet. Hvad skete der efter historierne? Jakob kom hjem fra Laban med en stor flok kvæg, 4 koner og en børneflok. Jakob var meget bange for at møde Esau - og sendte masser af gaver til Esau inden de mødtes. Jakob og Esau blev gode venner igen og Jakob bosatte sig i sit gamle hjem. Rakel var Jakobs yndlingshustru og hun fødte Jakob endnu en søn efter hjemkomsten, så nu havde han 12 sønner. Jakob elskede Rakel og han forkælede hendes sønner Josef og lille Benjamin. De voksne brødre blev meget misundelige på Josef. Det kom der nogle grumme historier ud af.

7 Side! 7 Josef får israelitterne til at drage til Ægypten Nogle af israelitternes stammer opholdt sig i lang tid i Ægypten. Hvad fik dem til at drage til Ægypten? Historierne om Josef giver forklaringen på israelitternes ophold i Ægypten. Der er ingen tegn på at Josef er en virkelig person; men der er mange tegn på at israelitterne har været i Ægypten. JOSEF - JAKOBS YNDLING De fleste forskere mener, at det kun var 1. Jakob forkæler Josef nogle af de israelittiske stammer, der var i Ægypten. Israelitterne blev i Ægypten indtil forholdene blev for dårlige. 2. Josefs brødre sælger ham som slave til en karavane. 3. Josef havner i Ægypten og bliver en stor mand, der redder sin familie fra hungersnød. Der er et langt spring fra historierne om Josef i slutningen af Bibelens 1. Mosebog og så til Moses i starten af 2. Mosebog. Moses fik israelitterne ud af Ægypten - det er en skelsættende begivenhed. Men hvem fik dem ind? Det gjorde Josef...

8 Side! 8 Moses Moses er meget berømt. Både jøder, kristne og muslimer tror at Moses var en profet, der talte med Gud. I Bibelen står, at Moses indførte påsken, da han ledte israelitterne ud af Ægypten. Der står også at Moses fik en masse love direkte af Gud. De mest berømte, er de 10 bud. Lovens giver Moses navn bliver tit nævnt, fordi en masse gamle love og regler er samlet under navnet Moseloven. Og også fordi 1. Israelitterne pagt med Gud er loven. 2. Loven blev givet af Moses. Biblen starter med 1. Mosebog. 3. Den hedder moseloven, og den mest berømte del hedder de 10 bud Man ved ikke om Moses har levet og man 4. Israelitterne kaldes også for jøderne. ved heller ikke, hvor mange israelitter, der var i Ægypten - måske var det kun et par 5. Moses er grundlæggeren af jødernes religion, Jødedommen. af stammerne... Men selvom man ikke ved om historierne om Moses er sande - så er de meget spændende og vigtige.

9 Side! 9 Tre historier om Moses Når der er masser af myg, kan det være fordi frøerne er væk - de blev udklækket før tiden, og får ikke spist myggelarverne som de plejer. Og det kan også give flere andre 1. insekter, som fluer og græshopper. Moses trækkes op af vandet i den første historie og bliver opdraget ved hoffet hos Ægyptens kong Farao. Efterhånden som der bliver uorden i økosystemet, opstår der Historien fortæller hvorfor Moses sygdomme. Først hos kvæget og havde en stor viden om ægyptiske så hos befolkningen. forhold og kendskab til ledelse. De frygtelige plager, der i historien foregår på kort tid, kan i virkeligheden være sket over en længere periode. Hvis israelitterne så samtidig er blevet behandlet dårligt af ægypterne, er der rigtig god grund til at de udvandrer. 2. Moses leder israelitterne ud af Ægypten i den anden historie. I denne fortælling, bliver Ægypten udsat for en række frygtelige plager. Plagerne kan rent faktisk være beskrivelser af en miljøkatastrofe, som fik israelitterne til at rejse væk: Når floden bliver rød som blod kan det være tegn på for kraftig vækst af nogle alger, der er røde som blod. De giver iltmangel i vandet. 3. Den tredie historie handler om, hvordan Moses startede en ny religion, Jødedommen. Moses får lovens tavler og laver en pagt med Gud: Hvis jøderne holder sig til den ene gud og holder loven - så er de guds udvalgte folk. Når frøerne går i land, kan det være tegn på iltmangel i vandet. Frøerne udklækkes så på meget kort tid og søger ind på land.

10 Side!10 David David har haft meget stor betydning. Både jøder, kristne og muslimer tror, at David gjorde Israel til et samlet kongedømme og at det var David, der slog Goliat ihjel. I Bibelen står, at David fik besked af Gud på at slå en masse omkringboende stammer ihjel. Der står også at David var god til at spille på harpe og at han har skrevet mange af salmerne i Salmernes bog. David var 1. En stor hærfører 2. En stor salmedigter Der er ikke sikre kilder til at afgøre hvor mange af historierne, der er rigtige. Men til syvende og sidst, er der meget der tyder på, at David var en stor statsmand, der fik lov, orden og religion til at fungere så Israel udviklede sig og kulturen blomstede. Spørgsmålet er, hvordan han lærte at blive en stor konge En stor statsmand 4. En stor beundrer af kvinder Goliat er beskrevet som en kæmpe. Og den mest benyttede fremstilling er, at en lille hyrdedreng slår en kæmpe ihjel. Det er en rigtig god historie. Men når jeg læser i Bibelen og kikker i Wikipedia, er der for mange spørgsmål, der ikke bliver besvaret I Biblen står at David slog Goliat ihjel. Der er to indledninger i Bibelen til den historie. I den første optakt er han en ung kriger i tjeneste hos kong Saul. I den anden historie, er David en lille hyrdedreng, der kommer med madpakke til brødrene ved kamppladsen. med den version. I Bibelen står, at Goliat blev ramt i panden og faldt næsegrus til jorden - altså forover. Jeg har skrevet min version af historien for at tage højde for et par problemer: Man plejer at falde bagover, når man bliver ramt meget hårdt i panden. Og endvidere dækkede filistrenes hjelme både pande og næseryg. Så jeg lader David provokere Goliat til at tage hjelmen af og bøje sig forover

11 Side!11 Vi befinder os i skiftet fra bronzealder til jernalder i Kanaans land. Goliat var filister og filistrene havde våben af jern. Israelitterne havde kun bronzevåben - de knækker let og man kan kun stikke med dem, mens Goliat kunne slå med sit sværd og slå modstanderens våben i stykker. Forestil dig en høj stærk elitesoldat - en amerikansk jægersoldat - med den nyeste udrustning. Og forestil dig hans tvekamp mod en krigerisk bjergbonde med dårlig udrustning. Sådan har de tvekampe været, som Goliat udkæmpede. Tvekampe ser vi også i de gamle græske historier som Illiaden. Da filistrene har græsk baggrund, giver det god mening, at Goliat udfordrer israelitterne til tvekamp. Det er sandsynligt, at der har været en ung israelit, der besejrede Goliat. Og det var en kæmpe bedrift, der skulle fortælles videre. Om det var David, der udførte bedriften, ved vi ikke - men det er det, der står i Bibelen. David udvikler sig til at blive en stor hærfører og statsmand. Jeg lader David blive oplært hos filistrene efter flugten fra Saul. Det forklarer også hvorfor han tager Ingen israelit havde nogen ærlig chance filistre med i sin personlige garde - han må mod Goliat i tvekamp. kende og stole på nogen filistre. Goliat har formentlig været et hoved højere I Bibelen står at hans livvagt bestod af end de fleste andre - ligesom israelitternes pleti og kreti eller pletenere og kretenere kong Saul. (pletenere er filistre og kretenere er fra Jeg tror, at Goliat er vokset i højden for Kreta). Jeg har derfor navngivet de to hver gang historien er blevet fortalt. Når kaptajner i garden Pleti og Kreti. Goliat udnævnes til kæmpe, er det en hurtig og elegant måde at beskrive I min genfortælling lader jeg David indgå styrkeforholdet på. et samarbejde med en præst i Jerusalems tempel for El, den kanaanæiske skabergud. På denne måde får jeg fortalt, hvordan en del kanaanæiske træk kommer med i den israelittiske gudstjeneste.

12 Side!12 Hvor kommer historierne fra? Fortalt, samlet og skrevet ned i tre religioner 1. Jøderne samlede deres historier, mens de var i Babylon og skrev dem i deres hellige bog, Toraen 2. De kristne overtog mange af historierne direkte fra oversættelser af jødernes historier - og skrev dem i de kristnes hellige bog, Bibelen. 3. Profeten Muhamed har sine egne versioner af historierne - han var inspireret af sine åbenbaringer. Historierne er skrevet ned i Islams hellige bog, Koranen. Nebukadnezar II - Babylons hersker - var Mange af fortællingerne er blevet fortalt Jerusalem. Et par år efter forsøgte jøderne igen og igen, før de blev skrevet ned. at gøre oprør. Det blev slået ned med hård Andre er blev skrevet for at give en start hånd og Jerusalem blev ødelagt. For at på det hele... sætte en stopper for bøvl og oprør, sådan en erobrer. I 598 f.v.t. indtog de babyloniske tropper flyttede Nebukanezar de bedste mænd Historierne er skrevet ned i Babylon - til Babylon. Han håbede at de så ville hovedstaden i et stort rige. Israels glemme alt om Israel og Jerusalem. overklasse var deporteret dertil af babylonerne. Kong David havde skabt et stort, stærkt og samlet Israel omkring år f.v.t (før vores tidsregning) - altså for omkring år siden. Davids Israel holdt ikke særlig lang tid. Riget blev delt i to og blev undertrykt af snart den ene, snart den anden erobrer.

13 Jøderne i Babylon holdt tværtimod fast i deres gamle historier, deres tro på at de havde en pagt med Gud - og drømmen om at genopbygge Jerusalem. Det er i tiden under og efter landflygtigheden i Babylon, at størstedelen af den samling skrifter, der udgør Bibelens gamle Testamente, får deres endelige form. Historierne blev skrevet ned i Toraen, som er jødernes hellige bog. Side!13 Da perserkongen Kyros i 539 f.v.t. havde erobret Babylon, gav han jøderne tilladelse til at genopbygge Jerusalems tempel og til at dyrke deres gud der. Så den endelige redaktion af historierne er foretaget efter at jøderne rejste hjem til Israel og Jerusalem. Da de kristne samlede deres historier for at skabe deres hellige bog, Bibelen, kom de fleste af jødernes gamle historier med. Jesus og de første tilhængere var jøder, så historierne har lige fra starten været fælles gods. Og endelig kom historierne også med i Koranen, Islams hellige bog. Profeten Muhamed havde stor respekt for de tidligere profeter. Muhamed betragtede Moses og Jesus som led i rækken af profeter frem mod den endelige formulering af Guds ord. Muhamed kendte til historierne fra både kristne og jøder, men holdt fast i de versioner, han selv fik skrevet ned, inspireret af sine åbenbaringer.

14 Side!14 Hvordan opstod Jødedommen? Indvandring og gensidig påvirkning 1. Israelitterne indvandrer i Kanaans land. 2. Israelitterne overtager nogle af kanaanæernes forestillinger. 3. De stammer, der var i Ægypten, kommer med nye skikke og troen på kun een gud - de andre stammer bakker op. 4. Stammerne hjælper hinanden og forsøger at etablere et kongedømme. 5. Israelitterne kaldes også for jøderne. 6. Da Jerusalem blev ødelagt og jøderne blev fordrevet, holdt de fast i deres traditioner, religion og identitet. 7. I dag kaldes israelitternes religion for Jødedommen. Man dyrkede en række guder, der holdt gang i åretstidernes vekslen og sikrede at høsten blev god. Om foråret fejrede man byghøsten og hvedehøsten. Om efteråret fejrede man vinhøsten. Man ofrede første afgrøde til guderne. De vigtigste guder var El og Baal. El var Det gamle Israel opstod i Kanaans land i den milde fader og skaber. Baal kørte over overgangen fra bronzealder til jernalder. himlen med bulder, brag og lyn. Baal døde Israelitternes begyndte deres indvanding i og kom ned i dødsriget under jorden, når Kanaans land 1200 år før vor tidsregning. der blev sået - og genopstod når sæden I Kanaan var der en række selvstændige bystater under ægyptisk overherredømme. spirede op. Da israelitterne indvandrede i Kanaans land, overtog de en del af kanaanæernes ritualer og forestillinger. Israelitterne var nomader, der efterhånden blev fastboende.

15 Side!15 Nogle israelittiske stammer indvandrede senere - de havde været i Ægypten. Undervejs havde de lært Jahve at kende ved Sinais bjerg under Moses ledelse. Jahve var en krigsgud, der ledte israelitterne. Jahve viste sig, når en af israelitternes ledere blev grebet af Guds ånd og udførte heltegerninger. Jahve blev senere fusioneret med kanaanæernes El. Under kong David skete det rent politisk, da David indtog Jerusalem. Jahve overtog nogen af Baals Da ægypten trækker sig tilbage fra træk, men israelitternes profeter tog skarp Kanaan i 1150, bliver filistrene de afstand fra Baals sammenhæng med dominerende. Det sker ved årstiderne, frugtbarhedsritualerne og bronzealderens overgang til jernalder. Her ofringerne af de førstefødte børn. går bystaterne til grunde og der opstår en række nye stater. Jahve var også historiens gud. Så højtiderne blev til fejringer af historiske Israelitterne lever i storfamilier, der er begivenheder: Byghøsten blev til påske, samlet i stammer, som hjælper hinanden, hvedehøsten til pinse og vinhøsten blev til når der er problemer og krig. De samler løvhyttefesten. sig under kong David og overtager styringen i Israel. I 1175 f.v.t. besejrede Ægyptens Farao Ramses III søfolket, heriblandt filistrene. Templet i Jerusalem bliver bygget af Formentlig foranlediget af Farao, bosatte Davids søn Salomon på en tærskeplads filistrene sig i Kanaans land - ud mod som David har købt til formålet. kysten. Filistrene ernærede sig ved handel Helligstederne i Kanaan var forhøjninger til og som lejesoldater for Farao. De havde ofringer - som tærskepladserne. smedjer og var bedre udrustet og Kanaanæernes helligsteder havde også et uddannet end israelitterne. helligt træ og en stenkile ved forhøjningen. Israelitterne bevarede den hævede offerplads, men droppede det med træet og den rejste sten.

16 Side!16 I historierne om patriarkerne Abraham, Til slut en lille humoristisk iagttagelse... Isak og Jakob er der imidlertid en del sten, Selvom israelitterne skiftede fra livet som der bliver rejst, når patriarken har haft en (1) nomader til gudsoplevelse: Disse elementer af (2) fastboende, kanaanæisk religion i historierne viser, at var der alligevel en række centrale der har været en glidende overgang, hvor livsforhold som forblev de samme. Derfor religionerne har påvirket hinanden. er der to ordsprog, som handler om det samme, men som kommer fra to Israelitternes religion opstod altså under forskellige perioder. vekselvirkninger med omverdenen - og blev formet og forankret under store Lyt blot til disse visdomsord fra Bibelens forandringer i livsforholdene. Der var Ordsprogenes bog overgangen fra bronzealder til jernalder, (trættekær betyder brokkehoved): overgangen fra livet som nomader til livet (1) Hellere sove i et telt i udkanten af lejren som fastboende - og der var ændringer end dele telt med trættekær kvinde. under skiftet fra stammesamfund til (2) Hellere sove i et hjørne på taget end statssamfund. dele leje med trættekær kvinde. Alt i alt mange voldsomme forandringer Ha ha. Jeg håber du har lyst til at læse samtidig med skabelser af den religion, vi i mere. dag kalder for Jødedommen. God fornøjelse! I de kommende århundreder blev Israel besat af snart den ene og snart den anden erobrer. Da Jerusalem blev ødelagt i år +135 af romerne, blev de fleste jøder fordrevet fra området - og de bosatte sig rundt om i verden. I dag har jøderne igen staten Israel. Israel blev oprettet i 1947 med støtte fra FN. Der lever fortsat mange jøder rundt om i verden. Og mange af dem holder fast i deres gamle religion.

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Tales of GloryTil brug i dit hjem Daniels Gud er den stærkeste og hjælper sit folk 1 Daniel i løvekulen Tales of GloryTil brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Dan 6,6-27 Rekvisitter: Grundsæt. Pointe: Daniels Gud er den stærkeste

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

34 Brylluppet i Kana Joh 2, Den blinde Bartimæus Mark 10, Opvækkelsen af enkens søn Luk 7,

34 Brylluppet i Kana Joh 2, Den blinde Bartimæus Mark 10, Opvækkelsen af enkens søn Luk 7, OVERSIGT BOG 1 EFTERÅR 2015 JESU UNDERE 34 Brylluppet i Kana Joh 2,1-12 12 13 35 Den blinde Bartimæus Mark 10,46-52 14 15 36 Opvækkelsen af enkens søn Luk 7,11-17 16 17 KATEKISMUS FOR BØRN FADERVOR 37

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: En åben himmel Salmer: 731, 26, 335; 164, 334 Evangelium: Joh. 1,35-51 Jesus sagde til Nathanael at han og alle andre skulle se Guds engle stige op og stige ned over Menneskesønnen.

Læs mere

Bibelen, første del. Bibelen. Lektion 1

Bibelen, første del. Bibelen. Lektion 1 Lektion 1 Bibelen, første del Bibelen er verdens mest solgte bog og fyldt med kærestebreve, drømme, forudsigelser og fantastiske fortællinger om krig og kærlighed. Men hvad kan vi bruge den til? Hvorfor

Læs mere

Gud sætter Abraham på en prøve

Gud sætter Abraham på en prøve Det Gamle Testamente Gud sætter Abraham på en prøve I Det Gamle Testamente prøver Gud Abraham, da han beder ham om at ofre sønnen Isak. Abraham gennemfører næsten ofret, men bliver i sidste øjeblik stoppet

Læs mere

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk Side 97 Side 98 Side 99 Side 100 løb Løb med de 5 B er Ide: Løbet består af 6 poster. Hvilket hold får først samlet illustrationerne på de 5 B er+ en illustration på troen? Holdet gør sig fortjent til

Læs mere

Bibel-ludo. Herning Søndre og Nordre provstier Projekt: Så går vi op til Jerusalem LBJ

Bibel-ludo. Herning Søndre og Nordre provstier Projekt: Så går vi op til Jerusalem LBJ Ludo med Bibel-spørgsmål. Savner du en ide til hvad du kan lave en kold regnvejrsdag er der her et forslag. Hvad med en gang ludospil med spørgsmål fra Bibelen? Men inden du kan komme i gang med at spille

Læs mere

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

1. søndag i fasten II, Ølgod 9.00, Bejsnap

1. søndag i fasten II, Ølgod 9.00, Bejsnap Det er ikke altid nemt at være den store. Det er især ikke nemt at være storebror har jeg ladet mig fortælle. Der er så tit en lillebror eller -søster, der forsøger at gøre én rangen stridig. Pladsen som

Læs mere

Klub 60+ Pensionistforening for tidligere medarbejdere i Fødevareministeriet og for nuværende 60+ -medarbejdere

Klub 60+ Pensionistforening for tidligere medarbejdere i Fødevareministeriet og for nuværende 60+ -medarbejdere Fra Klubbens besøg i Synagogen Den 17. april 2013 mødtes en stor del af Klubbens medlemmer i Synagogen i Krystalgade, stedet for jødernes gudsdyrkelse i København. Ordet jøde stammer fra patriarken Jakobs

Læs mere

Fortællinger fra Bibelen 1A

Fortællinger fra Bibelen 1A Fortællinger fra Bibelen 1A Side 1 Abraham og Isak! 2 Jakob snyder Isak! 5 Laban snyder Jakob! 8 Josef 1: Drømmene! 12 Josef 2: Herskeren! 16 Moses 1: Barnet der blev trukket op af vandet! 20 Moses 2:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen 725-10-787 Valdemarsgudstjeneste. 15/6-07. 20.30. Johs. 3,16. Jørgen Christensen Læsning: Johannes 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke

Læs mere

19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10

19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10 19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10 Salmer: 747 Lysets engel 26 Nærmere Gud til dig 335 Flammerne er mange 164 Øjne I var lykkelige 424 I Herrens

Læs mere

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker TPL-skema kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) grundlæggende tilværelsesspørgsmål i forhold til den religiøse dimension / Eleven har viden om grundlæggende tilværelsesspørgsmål, som de kommer

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Bibelen. Kendte fra Bibelen Hvilke bibelske personer kender du?

Bibelen. Kendte fra Bibelen Hvilke bibelske personer kender du? Bibelen Hvilket af disse bibelvers synes du bedst om? Hvorfor? Jesus siger: Jeg er med jer alle dage indtil verdens ende! (Matt 28,20) Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre

Læs mere

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. 2 - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Snak om teksten. TIL FAMILIER MED STØRRE BØRN (8-13 ÅR). MINDRE SØSKENDE KAN OGSÅ VÆRE

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Gl Autoriserede Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i

Gl Autoriserede Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i FÆLLES MED DEM Gl Autoriserede. 1965 Ef. 1,11. I Ham har VIogså fået vor arvelod, VI, som forud var bestemte dertil efter hans forsæt, der virker alt i overensstemmelse med sin egen viljes beslutning,

Læs mere

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER 1. udgave 1. oplag 2016 Bibellæser-Ringen i Danmark Korskærvej 25, 7000 Fredericia ISBN 978-87-998927-1-6

Læs mere

Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680. Tema: Den gode del. Evangelium: Luk. 10,38-42

Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680. Tema: Den gode del. Evangelium: Luk. 10,38-42 Kl. 9.00 Burkal Kirke Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680 Tema: Den gode del Evangelium: Luk. 10,38-42 Jesus havde nogle gode venner i landsbyen Bethania lige uden for Jerusalem. Det var de to

Læs mere

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige.

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige. Søndag d. 10. maj 2015, kl. 10.00, Gottorp Slots Kirke, Slesvig 5. s. e. påske, Johs. 16, 23b-28 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil bede Jer rejse Jer og høre evangeliet til i dag,

Læs mere

Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn.

Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. (Der henvises til Betty Lukens flonellograf og hæftet: Betty Lukens. Through the Bible in Felt. Teacher s manual.

Læs mere

Israelitterne til Egypten

Israelitterne til Egypten Hvem, hvad, hvor? Abraham Jakob og Josef Israelitterne til Egypten Udgangen af Egypten Ørkenvandringen Indvandring i Kana ans land 2000 f. kr. 1900 f. kr. 1876 f. kr. 1446 f. kr. 1446 f. kr. 1406 f. kr.

Læs mere

Jeg ser ham, dog ikke nu. kasperbergholt.dk/jesus

Jeg ser ham, dog ikke nu. kasperbergholt.dk/jesus Jeg ser ham, dog ikke nu Jeg ser ham, dog ikke nu Agenda 1. Introduktion 2. Del I: Skabelse og patriarkerne 3. Del II: Udvandring og indvandring 4. Del III: Dommere og konger 5. Del IV: Eksil og tilbagekomst

Læs mere

Ansvar og forandring. At være et menneske Ansvar og forandring. Oplæg til fordybelse. 1 Hvad betyder ordet ansvar?

Ansvar og forandring. At være et menneske Ansvar og forandring. Oplæg til fordybelse. 1 Hvad betyder ordet ansvar? Ansvar og forandring Oplæg til fordybelse 1 Hvad betyder ordet ansvar? Ordet ansvar ligner det engelske ord answer (at svare). Ansvar vil således sige, at man skal svare og forklare sig om det, der er

Læs mere

Bilag 1. Handlingsbroen

Bilag 1. Handlingsbroen bilag til faserne Bilag 1 Handlingsbroen scener til kong Skjold Bilag 2 Der er ingen konge og ingen love i Danmark. Alle slås mod alle. Nogle mænd arbejder på stranden og ser et skib langt væk. To mænd

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

søskende strides! KAIN og ABEL

søskende strides! KAIN og ABEL Rembrandt: Kain slår Abel ihjel 1650 Når søskende strides! KAIN og ABEL Der var engang en dreng. Han hed KAIN. Han fik en lillebror. Han hed ABEL. KAIN syntes ikke, at hans forældre lagde mærke til ham

Læs mere

Bibelgnask. kasperbergholt.dk/jesus. Bibelgnask. 2 Sam 7

Bibelgnask. kasperbergholt.dk/jesus. Bibelgnask. 2 Sam 7 Bibelgnask 2 Sam 7 Bibelgnask Dommerne frelste folket Moralsk forfald Ruth Introduktion til 1-2 Sam Første Samuelsbog Samuelsbogen Anden Samuelsbog 1 Sam 2 Sam 1-7 8-15 16-1 2-9 10-20 21-24 Kaldelse af

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 1. søndag efter Hellig tre Konger, Hurup og Ørum Lukas 2, 41 52 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN De fleste familier har deres egne små anekdoter eller fortællinger. Nogle

Læs mere

Ved bonusspørgsmål kan opnås 2 tillægspoint, der gives dog ingen ledetråde til bonusspørgsmål.

Ved bonusspørgsmål kan opnås 2 tillægspoint, der gives dog ingen ledetråde til bonusspørgsmål. Bibelskattejagt Hvert hold skal løse en række opgaver hvor svarene skal findes i Bibelen. Der er mulighed for op til 3 ledetråde, dog trækker dette ned i point. - For hvert rigtigt svar gives 5 point.

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 32-36 Sådan kan det bruges I hjemmet Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 32: David salves til konge Nøglesætning: Gud ser dig og kender dit

Læs mere

Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på?

Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på? Hvad er det nu lige at fortællingen indtil videre går ud på? 1 Resten af det gamle testamente handler om: - Guds forhold til de mennesker som vælger at holde fast ved fortællingen om Gud 2 Resten af det

Læs mere

En lille sten i skoen!

En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! Det er noget mærkeligt noget! Jeg har opdaget, at når jeg cykler eller løber en tur en morgenstund, så er der én ting, der er værre end mine ømme og trætte

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens ondskab, selvom vi godt ved, at den findes. Djævelen er Guds

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden.

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn Forløbet: Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Morgensang fortælling med 0. og 1. klasse - lille puster Præsentation af

Læs mere

Hebræerbrevet. kasperbergholt.dk/jesus. Hebræerbrevet

Hebræerbrevet. kasperbergholt.dk/jesus. Hebræerbrevet Hebræerbrevet Agenda Indledning Skrifttolkning Opbygning 1,1-4: Indledning Hurtig gennemgang af 1,5-10,18 10,19-31: Det er nødvendigt at fastholde troens grundlag Opsummering Indledning Forfatter: ukendt

Læs mere

Tema 9 Bibelen. Historie og forkyndelse. Begreber Bibelen Det Gamle Testa- mente Det Nye Testamente Kanon rettesnor Den Hellige Skrift autoritet

Tema 9 Bibelen. Historie og forkyndelse. Begreber Bibelen Det Gamle Testa- mente Det Nye Testamente Kanon rettesnor Den Hellige Skrift autoritet Tema 9 Bibelen. Historie og forkyndelse. Du skal kende den grundlæggende opbygning af Bibelen og have en viden om det vigtigste af Bibelen indehold. Du skal derfor vide noget om jøderne og deres historie

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26..

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Det var sådan lidt underligt at vælge første salme til gudstjenesten i dag. Jeg skulle måske have

Læs mere

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse. så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live?

Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse. så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live? Appetizer til prædikenen: Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live? Skærtorsdagsaften 2014 Skærtorsdag.

Læs mere

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 1 TRO VIRKER ALTID Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 TROENS 2 BASISELEMENTER 1. Gud er til 2. Gud lønner dem der søger Ham Hebræerbrevet 11:6 Men uden tro er det umuligt at behage ham; for den, som kommer

Læs mere

Årsplan Kristendom 0. & 1. Klasse

Årsplan Kristendom 0. & 1. Klasse Årsplan Kristendom 0. & 1. Klasse I kristendomsundervisningen vil der tages udgangspunkt i de bibelske fortællinger, eleverne skal arbejde med det gamle testamente og det nye testamente. Undervejs vil

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Trinitatis søndag 31. maj 2015

Trinitatis søndag 31. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: At komme ind i Guds rige Salmer: 723, 356, 416; 582, 6 Evangelium: Joh. 3,1-15 Mange har i tidens løb spekuleret på hvorfor Nikodemus kom til Jesus om natten. Nikodemus var

Læs mere

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen Læs 1 Joh. 4,4 Maria Magdalene havde fået hjælp af Jesus, og nu levede hun med ham, som Herre i sit liv. Hvorfor bliver man nødt til at vælge mellem Jesus eller djævelen? Læs Matt 6,24 Hvad betyder det

Læs mere

DEN STORE FEST. Tales of Glory

DEN STORE FEST. Tales of Glory Jesus indbyder til fest i Himlen. De, der siger ja tak til indbydelsen; får lov til at være med 1 DEN STORE FEST Tales of Glory Til brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Lukas 14, 15-24 Rekvisitter:

Læs mere

Studie 12 Menigheden 67

Studie 12 Menigheden 67 Studie 12 Menigheden 67 Åbningshistorie Før- og efter-billeder kan somme tider virke meget overbevisende. På et tidspunkt bladrede jeg i et ugeblad nede i supermarkedet, efter først at have kigget efter,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem i stand

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424 1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411;417-139; 403; 424 Lad os bede! Kære Herre, vi beder dig: Lad dit lys skinne på os i dag, så vi ser hvem vi er, hvor vi hører til,

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Undervis! Religionshistorie. Hvorfor vil Gud drukne menneskene? I hvilke religioner redder Noa dyrene og sin familie?

Undervis! Religionshistorie. Hvorfor vil Gud drukne menneskene? I hvilke religioner redder Noa dyrene og sin familie? Fortællinger fra Bibelen 2: Fra Adam & Eva til Babelstårnet QUIZ OG BYT Side 1 Undervis! Hvis eleverne kan læse, kan du bruge denne metode, når I har været igennem alle historierne fra bogen: Forberedelse:

Læs mere

Julesøndag 28. december 2014

Julesøndag 28. december 2014 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Opfyldt forventning Salmer: 108, 115, 103; 132, 117 Evangelium: Luk. 2,25-40 Fra alteret hørte vi juleevangeliet ifølge apostelen Paulus. I brevet til galaterne fortæller Paulus

Læs mere

21. søndag efter trinitatis 9. november 2014

21. søndag efter trinitatis 9. november 2014 Kl. 9.00 Burkal Kirke Kl. 10.30 Bjolderup Kirke Tema: Guds tålmodighed med os Salmer: 547, 308, 493, 332 547, 661, 308; 493, 522 Evangelium: Luk. 13,1-9 "Nu får du en sidste chance." Sådan kan vi nogle

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske Problemformulering Jeg har valgt at undersøge baggrunden for den jødiske og kristne påske. Hvordan de er opstået og hvilke forskelle og ligheder der er på de to. Derudover vil jeg undersøge hvorfor der

Læs mere

Prædiken til Pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække

Prædiken til Pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Søndag d. 19. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Pinsedag, Joh 14,22-31. 1. tekstrække Salmer DDS 290: I al sin glans nu stråler solen DDS 299: Ånd over ånder, kom ned fra

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6 Bibelgnask Jos 6 kasperbergholt.dk/jesus Sinajs bjerg Konstitueres som Guds folk Love og retningslinjer Sidste gang Forhistorie 4 Mos 10: forlader Sinaj Tabernakel Oprør straf 4 Mos 13: Spejdere Oprør

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

UGE 4: UDVANDRINGEN OG LOVEN

UGE 4: UDVANDRINGEN OG LOVEN UGE 4: UDVANDRINGEN OG LOVEN FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Gud redder/udfrier sit folk fra slaveri, undertrykkelse

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Hvad er meningen med Mosebøgerne og slægtstavlerne?

Hvad er meningen med Mosebøgerne og slægtstavlerne? Hvad er meningen med Mosebøgerne og slægtstavlerne? og hvad kan vi bruge det til? Disposition 1. Hvordan ser vi på Bibelen? 2. Introduktion til Mosebøgerne 3. Tre temaer i Mosebøgerne 4. Introduktion til

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG Knud Erik Andersen og Inger Røgild: Paulus og de første kristne Illustreret af Frank Madsen Haase & Søns Forlag 2011 Redaktion:

Læs mere

Hvordan giver Moseloven mening? kasperbergholt.dk/jesus. Hvordan giver Moseloven mening?

Hvordan giver Moseloven mening? kasperbergholt.dk/jesus. Hvordan giver Moseloven mening? Hvordan giver Moseloven mening? Agenda 1. Forståelse af Bibelen? 2. Introduktion til Mosebøgerne 3. Gudsbilledet i GT og i NT 4. Nogle temaer i Mosebøgerne 5. Jesus og GT og mig og GT 1. Forståelse af

Læs mere

Skabelsen - dag 1 og 2. Øvelse

Skabelsen - dag 1 og 2. Øvelse Skabelsen - dag 1 og 2 Puslinge/tumlinge 1.Mosebog kap.1.1-8. I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 I det gamle testamente finder vi den store beretning om de to brødre tvillingerne Jakob og Esau. Allerede tidligt i fortællinger om de

Læs mere

DAVID OG GOLIAT BESØG. Bibeltime 2 DUKKETEATER I M498. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG GOLIAT BESØG. Bibeltime 2 DUKKETEATER I M498. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M498 DAVID OG GOLIAT Af: Hanne Kristoffersen Tekst: 1 Sam 17 Rekvisitter Bordteater med wc-rulle-dukker (se nedenfor). Mindst 8 wc-rulle-dukker (nærmere beskrivelse i afsnittet om dukketyper)

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING. Byg på grundvolden

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING. Byg på grundvolden TROENS GRUNDVOLD Byg på grundvolden JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Som kristne er det meningen at vi skal vokse i troen. Denne vækst er en process der vi hele tiden bliver mere lig Jesus, ved

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

21. søndag efter trinitatis

21. søndag efter trinitatis 21. søndag efter trinitatis Sneum kirke, søndag den 9. november kl.10.15-21.søndag efter trinitatis Gud Fader, Søn og Helligånd, du som er i himlen og på jorden, alle menneskers liv tilhører dig. Tak fordi

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

KONGESØN drama manuskript

KONGESØN drama manuskript KONGESØN drama manuskript I starten Fortæller: For over 2000 (tallet 2000) år siden skete der noget ganske særligt i landet Israel (davidsstjerne). Et barn blev født, som skulle forandre verden for altid

Læs mere