Indhold. Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Havnevej 3, 4000 Roskilde. Fax Bolig - Købers Mand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Havnevej 3, 4000 Roskilde. Fax 46 38 03 50 Bolig - Købers Mand"

Transkript

1 Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Ret&Råd har specialiseret sig i: Ret&Råd har sekretariat på Havnevej 3, 4000 Roskilde Erhverv - Rettidig Rådgivning Telefon Privatrådgivning Fax Bolig - Købers Mand Mail SIDE 2 Side: Indhold Drømmen om et hus i Syden Vælg den rigtige ejendom Betal den rigtige pris Er ejendommen i orden? Har sælger ret til at sælge? Købsaftalen Skødet Skatteforhold Finansiering Hvad koster det?

2 SIDE 3 Drømmen om et hus i Syden Flere og flere har en drøm om at købe et hus i udlandet, typisk i Sydeuropa, og flere og flere får råd til det. Når man begiver sig ud på det udenlandske ejendomsmarked, er det dog ofte svært at overskue de juridiske, sproglige og praktiske problemer, som følger af en sådan handel. Det kan være svært at optage lån, at overskue den ofte store papirmængde, der følger med handlen, sproget kan være svært at forstå og det juridiske system uoverskueligt. Hensigten med denne lille folder er at give et realistisk overblik over nogle af de pro-blemstillinger, der skal tages i betragtning, når man som dansker vil realisere sin drøm om at købe en sommerbolig eller en helårsbolig i udlandet. Folderen er udarbejdet af Ret&Råd, der som en af de få advokatkæder i Danmark er i stand til at tilbyde kvalificeret rådgivning ved køb af fast ejendom i udlandet. Hos Ret&Råd får du rådgivning af advokater, der ud over at tale sproget i det land, hvor du måtte vælge at købe bolig, ofte har kendskab til det lokale retssystem. En grundig forberedelse er den bedste garanti for et vellykket køb.

3 SIDE 4 Vælg den rigtige ejendom Det er vigtigt, at du giver dig god tid til at finde den ejendom, du ønsker at købe. Find det land, den by eller egn, som du synes om. Tag rundt på egen hånd og se på husene i området. Find en lokal ejendomsmægler, som har huse til salg i området, og se på mange emner, inden du bestemmer dig. Lad være med at lade dig presse. Siger ejendomsmægleren, at han har andre interesserede købere, så slå koldt vand i blodet og tag dig den tid, du har brug for. Det er bedre, at du køber et andet hus og gør en god handel, end at du bestemmer dig hurtigt og senere fortryder. Undersøg også transportforhold, veje og det lokale klima. Et hus, der for eksempel ligger i et jordskælvsområde, skal igennem et helt specielt sikkerhedstjek, inden du kan træffe den rigtige beslutning. Betal den rigtige pris Det kan være meget svært at finde ud af, hvor meget ejendommen er værd. Er ejendommen nyopført, er det et rækkehus eller en lejlighed, kan du undersøge, hvad en rimelig pris kan være ved at spørge en anden ejendomsmægler eller måske andre udlændinge, som bor i området. Er ejendommen gammel, trænger den til istandsættelse eller ligger den isoleret, for eksempel ved et særligt attraktivt område, er det straks vanskeligere at bedømme dens værdi. En god idé er at spørge en lokal bank om, hvor stort et lån de ville være villige til at tilbyde mod pant i den pågældende ejendom. Det giver et fingerpeg om, hvad ejendommen er værd i lokal målestok.

4 SIDE 5 Vil du vide mere... Er ejendommen i orden? Undersøg ejendommen grundigt for fejl og mangler og søg eventuelt assistance fra en arkitekt eller en byggesagkyndig. I de fleste lande køber man som udgangspunkt ejendommen som beset. Skal det være muligt at anlægge sag mod sælgeren, så husk, at sagen som hovedregel skal anlægges der, hvor ejendommen ligger, og dette indebærer, at du i givet fald skal finde en lokal advokat. Det er som regel forbundet med store vanskeligheder, tidsforbrug og omkostninger at anlægge sag i udlandet. Har sælger ret til at sælge? Det er vigtigt at undersøge, om sælgeren i virkeligheden også er registreret som ejer af ejendommen. Måske er ejendommen gået i arv gennem flere generationer, og man har glemt at registrere i tingbogen, at ejeren er død, og at arvingerne nu har overtaget ejendommen. I så fald skal ejerskiftet fra den afdøde til arvingerne tinglyses, inden arvingerne sælger ejendommen. Ejendommen kan også være solgt flere gange, uden det er registreret, altså tinglyst. Hvis den oprindelige ejer stadigvæk er i live og kan spores, kan man registrere ejerskifte direkte mellem den, der fremstår som ejer i tingbogen, og køberen. Det er også vigtigt at undersøge, om ejendommen er pantsat, om der er servitutter, særlige krav til byggeriet af hensyn til for eksempel miljø, eller om ejendommen overhovedet er registreret som egnet til beboelse. Er der en ejendomsmægler på stedet, anbefaler vi, at du henvender dig til ham eller hende. En ejendomsmægler giver trods alt en garanti for, at ejendommen er til salg, og at den, der sælger, virkelig ejer ejendommen. Er der ikke nogen ejendomsmægler på stedet, eller har du fået kendskab til, at en ejendom er til salg gennem venner og bekendte, er det vigtigt, at du allerede fra starten kontakter en advokat. Købsaftalen Når du er blevet enig med sælgeren eller ejendomsmægleren om prisen, udarbejdes en endelig købsaftale. Du bør ikke betale depositum eller acontoindbetaling i forbindelse med købsaftalens underskrift. Sådanne betalte beløb vil i praksis være tabt, hvis handlen af en eller anden grund alligevel ikke bliver gennemført. I stedet bør du sørge for, at der bliver skrevet et forbehold om din advokats godkendelse ind i aftalen. Din Ret&Råd-advokat vil foreslå bestemmelser om deponering af købesummen i en bank og vilkår om tidspunkt og betingelserne for frigivelse af købesummen. Vil du vide mere...

5 SIDE 6 Skødet For at en ejendomshandel er gyldig i forhold til tredjemand, er det nødvendigt, at der udarbejdes et skøde, typisk for en lokal notar, som også sørger for, at handlen bliver registreret i tingbogen. I nogle lande sker der først en foreløbig registrering og efterfølgende en endelig registrering. Dette har betydning for, hvornår købesummen bør frigives. Kontroller, at alle oplysninger i skødet er i overensstemmelse med teksten i købsaftalen. Underskrift for notaren sker enten ved parternes personlige fremmøde eller ved, at parterne har givet fuldmagt til advokaten, som møder for parterne hos notaren. Skatteforhold Der vil med sikkerhed være skattemæssige aspekter ved køb af en ejendom i udlandet. Måske vil både Danmark og den udenlandske stat, hvor ejendommen ligger, gerne beskatte ejendommen. Måske ønsker du at flytte til det land, hvor du har købt ejendommen. Det er vigtigt, at du, før du køber, har taget stilling til de skattemæssige aspekter. Du skal undersøge, hvilke skatter du skal betale i det land, hvor ejendommen ligger, og hvilke skatter du skal betale i Danmark. Du skal blandt andet have styr på dobbeltbeskatningsoverenskomster, så du undgår at betale skat af den samme indkomst to gange. Hvis du vil flytte til det land, hvor ejendommen ligger, kan der være skattemæssige aspekter i forbindelse med fraflytningen fra Danmark. Du skal opfylde nogle kriterier for, at din danske skattepligt kan ophøre, og de danske skatteregler indeholder for eksempel bestemmelse om, at du skal betale skat af visse aktier ved fraflytning, uanset om du sælger eller beholder dem. Herudover skal du også tage de fremtidige forhold i betragtning. Hvad skal du leve af i det fremmede? Kan Danmark fortsat beskatte pensioner, selv om du er flyttet til et andet land? Svaret på det spørgsmål afhænger af den pågældende dobbeltbeskatningsoverenskomst.

6 Din Ret&Råd-advokat er dig behjælpelig med at afdække de skattemæssige aspekter ved køb af en ejendom i udlandet. SIDE 7 Finansiering I de fleste europæiske lande findes der ikke kreditforeninger, og derfor skal ejendommen købes kontant. Du kan muligvis opnå et lån gennem en lokal bank, men det er ofte ikke nok for banken at få sikkerhed i ejendommen. Banken kræver også, at du har en fast indtægt eller likvide midler i selve banken eller i en anden bank i det land, hvor ejendommen ligger. Derfor bør du være indstillet på, at finansiering skal etableres i Danmark. Du vil ikke kunne pantsætte den udenlandske ejendom med henblik på at opnå lån til privatforbrug. Brug din Ret&Råd-advokat som rådgiver Det er lidt mere kompliceret at handle fast ejendom i udlandet, men med den rette rådgivning kan det sagtens lade sig gøre. Find din lokale Ret&Råd-advokat i telefonbogen, på eller ring til Ret&Råd sekretariatet på og få oplyst nærmeste lokale Ret&Råd-advokat. Hvad koster det? Vær opmærksom på, at der ud over købesummen kan komme andre væsentlige omkostninger til ved køb af fast ejendom i udlandet. Du skal typisk betale en statsafgift, som varierer mellem 4 og 10% af købesummen. Hertil kommer salær og gebyrer til notar og lokal advokat og eventuelt til ejendomsmægler. Den danske advokat, der styrer sagen og handlingsforløbet i udlandet, skal naturligvis også have et salær, hvis størrelse har en vis sammenhæng med værdien af den købte ejendom og med omfanget af det udførte arbejde. Du må også kalkulere med registreringsudgifter til fuldmagter på fremmedsprog og eventuelt udgifter til translatøroversættelser af dokumenter. Ret&Råd er Danmarks førende advokatkæde. Ret&Råd har specialiseret sig i: Erhverv - Rettidig Rådgivning Privatrådgivning Bolig - Købers Mand Ret&Råd har sekretariat på Havnevej 3, 4000 Roskilde Telefon Fax Mail Disse sider er bragt i samarbejde med Spansksol.dk Portalen med Spanien i fokus.

Når du har planer om en ny bolig

Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig At blive boligejer er en stor begivenhed i livet og derfor sjældent noget, man beslutter fra den ene dag til den anden. For hvad er der

Læs mere

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om ejerbolig Om ejerbolig 11. udgave Redaktionen afsluttet august 2012 I serien er også udkommet: - Om at planlægge sin økonomi - Om tryghed og pension - Om at investere - Om forsikring ISBN 978-87-90401-xx-x

Læs mere

Denne handel. er på betingelse. af min advokats

Denne handel. er på betingelse. af min advokats HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af min advokats godkendelse Et skøde er kun en kvittering for det du allerede har købt... HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af

Læs mere

Den indeholder langtfra alle familierettens finesser og vil derfor aldrig kunne erstatte en advokats professionelle viden og bistand.

Den indeholder langtfra alle familierettens finesser og vil derfor aldrig kunne erstatte en advokats professionelle viden og bistand. Vejledning fra Advokatsamfundet Når det ikke længere er så yndigt af følges ad Ud over det rent menneskelige er en skilsmisse forbundet med en masse praktiske problemer. Denne vejledning forsøger at løse

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte

Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte Få styr på juraen Forøg din virksomheds værdi Hvad skal din virksomhed koste? Klargør din virksomhed Sælg din virksomheds fremtidsmuligheder Hvad

Læs mere

Guide til køb af bolig

Guide til køb af bolig Guide til køb af bolig Denne guide er for dig, der gerne vil have en hurtig introduktion til nogle af de mange ord og begreber, som du støder på, når du vil købe en bolig. Med guiden i hånden er du godt

Læs mere

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb 4 Fra boligdrøm til drømmebolig Et boligkøb starter oftest som en drøm og skulle gerne blive ved at være

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Til dig som køber. Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb.

Til dig som køber. Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb. KØBERVEJLEDNING Til dig som køber Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb. Købervejledningen giver dig et overblik over hele forløbet og indeholder en alfabetisk ordliste,

Læs mere

Ønsker du at sælge bolig, vender du blot bogen, hvor du finder Håndbog for boligsælger.

Ønsker du at sælge bolig, vender du blot bogen, hvor du finder Håndbog for boligsælger. FORORD Denne håndbog er tænkt som et værktøj, når du overvejer at købe ny bolig. Bogen kan læses fra start til slut, men kan også bruges som opslagsværk. Du slår blot op under det emne, du gerne vil vide

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Fra lejebolig til andelsbolig. - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening

Fra lejebolig til andelsbolig. - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening Fra lejebolig til andelsbolig - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening Hvad er en privat andelsboligforening? En privat andelsboligforening er en forening, som har til formål at eje og drive

Læs mere

Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag

Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag Hvidbog fra Dansk Ejendomsmæglerforening Marts 2012 Dansk Ejendomsmæglerforening har med stigende bekymring set på andelsboligmarkedet

Læs mere

tryg i boligen med sparbank byg og byg om

tryg i boligen med sparbank byg og byg om tryg i boligen med sparbank byg og byg om Boligrådgivning Sådan gør vi i SPARBANK Hos SPARBANK bliver du mødt af en kompetent og fleksibel rådgiver, der gør sit bedste for at sætte sig ind i din situation

Læs mere

Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden?

Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden? OM Foreninger: Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden? Hvordan er reglerne for en forenings bestyrelse, som ønsker at gå af midt i en periode? Kan man overhovedet det? Hvad skal der til for

Læs mere

Fakta vedrørende pensionsbidrag

Fakta vedrørende pensionsbidrag Pensionstillæg Fakta vedrørende pensionsbidrag Hvordan skal din økonomiske alderdom være? Pension ikke kun for det grå guld Alle bør oprette et testamente Hvad skal du, når du bliver gammel? Fakta vedrørende

Læs mere

TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG

TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG DRACHMANN ADVOKATER Denne folder er udarbejdet af DRACHMANN ADVOKATER. Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse eller mangfoldiggørelse af folderen/dele heraf er tilladt

Læs mere

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Alm Brand Bank Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Overvejer du at bygge ny bolig eller bygge om eller til, kan du i folderen her læse om nogle af de ting, du skal være opmærksom på i forbindelse

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Rettens arbejde DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETTENS ARBEJDE Du får nok selv brug for at aflægge besøg i en byret på et tidspunkt i dit liv, og det kan der være mange grunde

Læs mere

HVORDAN KØBER JEG ET HUS? //

HVORDAN KØBER JEG ET HUS? // HVORDAN KØBER JEG ET HUS? // Det er en stor beslutning at købe et rækkehus. Du har måske slet ikke prøvet at købe en bolig før, eller kun prøvet at købe en andelslejlighed. Vi har i andre projekter oplevet

Læs mere

Finansiering af din spanske bolig

Finansiering af din spanske bolig Nykredit i Spanien Nykredit i Spanien Flere og flere danskere vælger at realisere drømmen om en bolig i Spanien. Nogle vælger at slå sig ned mere eller mindre permanent, for eksempel i forbindelse med

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab

Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab Société Civile Immobilière forkortet SCI er en fransk selskabstype, i hvilken deltagerne ejer og driver en fast ejendom i

Læs mere

Generelt: Hvem er part: Hvem er kontraktspart:(udlejer)

Generelt: Hvem er part: Hvem er kontraktspart:(udlejer) Praktisk vejledning for Dats medlemsgrupper og scener omkring leje/lån af lokaler herunder bestyrelsens ansvar.(advokat Sven Brouer Seedorff, judica advokaterne. www.judica.dk.) Generelt: En stor del af

Læs mere

Vejledning om køb og salg af heste

Vejledning om køb og salg af heste Vejledning om køb og salg af heste Af landskonsulent Eric Clausen I denne vejledning kan du læse mere om, hvordan købeloven som udgangspunkt stiller dig som køber eller sælger af en hest, og hvilke undersøgelser

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Testamente Kræftens Bekæmpelse. Værd at vide om dit testamente

Testamente Kræftens Bekæmpelse. Værd at vide om dit testamente Værd at vide om dit testamente Indhold Kære læser! Du er ikke den første, der har kontaktet Kræftens Bekæmpelse for at høre, hvordan man opretter et testamente. Vi har mange års erfaring i at behandle

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere