EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 0 TIL 2 ÅR 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 0 TIL 2 ÅR 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER"

Transkript

1 EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 0 TIL 2 ÅR 1. INTRODUKTION 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2.1 DE OVERORDNEDE LÆRINGSMÅL Kommunens fastsatte overordnede læringsmål: 1. Arbejde med inkluderende lege- og læringsfællesskaber for at skabe trivsel, læring og udvikling for det enkelte barn 2. Målrette det pædagogiske arbejde så alle børn har mulighed for at deltage ud fra forskellige læringsstile, vilkår og baggrund. 3. Gennem en anerkendende tilgang vil vi skabe det bedste grundlag for børnenes udvikling. 4. De fysiske, psykiske og æstetiske rammer skal give mulighed for børns leg i små og store fællesskaber. 5. Iværksætte aktiviteter der er udfordrende, varierende og giver børnene succesoplevelser. 6. Give børnene medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati gennem vore aktiviteter og den pædagogiske praksis 7. Arbejde på at integrere fysisk aktivitet som en del af børnenes hverdag, og at børnene udfordres motorisk. 8. At forældre deltager og tager medansvar i udviklingen af inkluderende lege- og læringsfællesskaber, samt understøtter en anerkendende omgangstone Dagtilbuddets overordnede læringsmål: Vi understøtter og anerkender fællesskab på tværs af børns alder og kompetencer. Vi skaber tid og rum til refleksion og tilrettelæggelse og inkluderende miljøer. Bevidst fremadrettet, at være optaget af det der virker - det succesfulde. Vi er bevidste om en inkluderende kommunikation iblandt børn, forældre og personale. Barnet skal føle sig set og hørt som den det er, og anerkendt som den det er. Barnet skal rustes på alle udviklingsområder, så det opnår at få færdigheder i rygsækken. Voksne skal være lyttende og tage hensyn til det enkelte barn, styrke barnets selvværd, ved at se og høre det og følge barnets interesse. Barnet skal agere i et fællesskab og lære at begå sig. Det er en dannelse barnet går igennem og vi har en stor indflydelse på børns adfærd, da vi er positive rollemodeller. I hvor høj grad har disse overordnede læringsmål været med til at understøtte arbejdet med de seks læreplanstemaer i den forløbne periode?

2 Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER (FORTSAT) 2.2 ARBEJDET MED LÆRINGSMÅL FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV Kommunens fastsatte læringsmål for børn med særlige behov: Vi vil arbejde på at skabe lege- og læringsfællesskaber, hvor alle børn oplever sig selv som anerkendte og aktive deltagere. Som udgangspunkt tilrettelægger vi vore aktiviteter så der dels ydes en sundhedsfremmende og forebyggende indsats og dels en individuel indsats for de børn, der har et særligt behov. Personalet skal sætte fokus på, hvilke metoder og aktiviteter med videre der er velegnede til at inkludere børn med særlige behov. I hvor høj grad har disse overordnede læringsmål for børn med særlige behov været med til at understøtte arbejdet med de seks læreplanstemaer i den forløbne periode? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER (FORTSAT) 2.3 ARBEJDET MED LÆRINGSMÅL FOR METODER OG AKTIVITETER TIL INKLUSION Dagtilbuddets læringsmål for metoder og aktiviteter til inklusion: Vi har børn med specielle behov inkluderet i institutionens almene rammer. Vi arbejder bevidst med tidlig indsats, både sprogligt og udviklingsmæssigt. Hvis vi oplever en nødvendighed i at sætte fokus på bestemte indsats områder, laver vi handleplaner derefter og samarbejder med eventuelle eksterne faggrupper, hvis det er nødvendigt.

3 I hvor høj grad har I nået målene for metoder og aktiviteter til inklusion? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER (FORTSAT) 2.4 ARBEJDET MED LÆRINGSMÅL FOR SPROGINDSATSEN Kommunens fastsatte overordnede sprogindsats: Målet med sprogstimuleringen af de 3-6 årige er, at de gennem leg og samvær med andre - både børn og voksne - udvikler et sprog, der fungerer godt og svarer til deres alder. Desuden skal børnene tidligt stimuleres til at eksperimentere med at læse og skrive. Den sprogstimulerende indsats: - Støtter barnets lyst til og glæde ved at bruge sproget i dagligdagen. - Giver en intensiv og fokuseret støtte til børn med særlige behov. - Skaber sammenhæng for den sproglige udvikling ved overgange mellem institutionerne, fx mellem dagtilbud og skole. Indenfor 0-3 års området har Holstebro kommune udviklet en "Minisprogpakke" som dagplejere og vuggestuer arbejder med. Der er ansat to sprogvejledere i Holstebro kommune, som udarbejder sprogvurderinger og giver vejledning i forbindelse med tosprogede børn. Holstebro kommune har i de sidste par år deltaget i nogle forskellige sprogprojekter bla. SPELL projektet, som er et systematisk målrettet program der understøtter børns sprog og læseforudsætninger (3-6 år). I 2015 deltager en del af institutionerne i projektet "Sprog i samspil". Dagtilbuddets sprogindsats: Vi vægter meget tidlig indsats, hvor vi blandt andet arbejder med Mini Sprogpakken. Vi rimer, synger taler og arbejder meget med dialogisk læsning i alle af vuggestuens grupper. Vi har en tæt kontakt til husets talepædagog, så eventuelle sproglige vanskeligheder kan målrettes meget tidligt. I hvor høj grad har I nået målene for sprogindsatsen? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord)

4 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER (FORTSAT) 2.5 ARBEJDET MED OVERGANGE OG SAMMENHÆNG Kommunens fastsatte arbejde med overgange: - Overgange tilrettelægges, så der hos det modtagende tilbud er et kendskab til barnet og dets ressourcer. - Der samarbejde tværgående for at sikre gode overgange. - Overgange tilrettelægges, så forældre informeres og inddrages. - Samarbejdet mellem forældre og fagpersoner er gensidigt forpligtende. Dagtilbuddets arbejde med overgange: Når vi modtager børn fra hjemmet, værdsætter vi sammen med forældrene en rolig opstart med kun få timer af gangen. Hvis vi modtager børn fra dagplejen, kommer dagplejeren sammen med barnet på besøg inden opstart. I hvor høj grad har I nået målene for jeres samarbejde om overgangene? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER (FORTSAT) 2.6 METODER OG AKTIVITETER I ARBEJDET MED OVERGANGE OG SAMMENHÆNG Dagtilbuddets metoder og aktiviteter i arbejdet med overgange: Som tidligere beskrevet, vægter vi meget besøg af de forskellige dagtilbud i mellem. De pædagogiske metoder kan være leg på legepladsen, eller en bestemt aktivitet. Vi gennemgår de normer og værdier, som barnet har været en del af. Vi udarbejder dialog skemaer i samarbejde med forældrene på alle børn, og alt afhængig af hvilke metoder der har været anvendt på barnet tidligere, benytter vi os af de fælles beskrivelser, for at styrke sammenhængen til et videre forløb.

5 I hvor høj grad har I nået målene for metoder og aktiviteter til overgange? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 3. PRIORITERING, DOKUMENTATION OG EVALUERING AF ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER 3.1 FAKTA OM INSTITUTIONEN Dagtilbuddets beskrivelse: Vi har en opdeling på 3 grupper i vuggestuen. Den ældste gruppe vil i løbet af et år, blive børnehavebørn. Grupperne har et stort samarbejde imellem, og vuggestuen får også oplevelser i forhold til børnehavegrupperne. Vi arbejder naturligvis med lærerplanerne på forskelligt vis, alt afhængig af alder. Børnene er som regel ude hver dag og vuggestuen har deres egen afdeling, hvis personalet finder behov for det. Vuggestuen deltager i de teaterforestillinger som udbydes på nærliggende bibliotek, og går ellers på opdagelser hvor det er muligt i nærområdet. I hvor høj grad stemte fakta om den aktuelle børnegruppe, som angivet ovenfor? 3. PRIORITERING, DOKUMENTATION OG EVALUERING AF ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER (FORSAT) 3.2 EVALUERINGSRESULTAT - LÆREPLANER Under udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner i Fribørnehaven Sneglehuset er følgende prioritering af de enkelte læreplanstemaer angivet: Alsidig personlig udvikling er prioriteret med: 16,66 % Sociale kompetencer er prioriteret med: 16,66 % Sproglig udvikling er prioriteret med: 16,66 % Krop og bevægelse er prioriteret med: 16,66 % Naturen og naturfænomener er prioriteret med: 16,66 % Kulturelle udtryksformer og værdier er prioriteret med: 16,66 % Begrundelsen for prioriteringen var: Vi prioritere således, da vi er optaget af, at uanset hvor vi bevæger os i hverdagen, har hvert enkelt

6 tema en betydning for barnets udvikling og vi mener at det er vigtigt ikke at skille hvert enkelt tema ad, men tværtimod bruge de forskellige læreplaner konstruktivt og skabende for det enkelte barn, så barnet som tidligere beskrevet, bliver rustet på alle udviklingsområder, og får alsidige færdigheder i rygsækken. Ind i mellem sætter vi fokus på et enkelt område. Uanset den tidligere prioritering på hvilke læreplanstemaer vurderer du, at I har flyttet børnene mest i deres udvikling i den forløbne periode?* 16,66 % - Alsidig personlig udvikling 16,66 % - Sociale kompetencer 16,66 % - Sproglig udvikling 16,66 % - Krop og bevægelse 16,66 % - Naturen og naturfænomener 16,66 % - Kulturelle udtryksformer og værdier I alt: <=""> Alle læreplanstemaer har bidraget lige meget til børnenes udvikling Begrund jeres valg (maks 400 tegn - ca. 50 ord) UDVIKLING Indenfor hvilke læreplanstemaer vurderer du, at I vil lægge jeres fokus i den kommende læreplansperiode (typisk de kommende to år)?* 16,66 % - Alsidig personlig udvikling 16,66 % - Sociale kompetencer 16,66 % - Sproglig udvikling 16,66 % - Krop og bevægelse 16,66 % - Naturen og naturfænomener 16,66 % - Kulturelle udtryksformer og værdier I alt: <=""> Alle læreplanstemaer prioriteres lige højt Begrund evt. jeres valg (maks 600 tegn - ca. 80 ord) 3. PRIORITERING, DOKUMENTATION OG EVALUERING AF ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER (FORSAT) VÆRKTØJER TIL DOKUMENTATION

7 Dagtilbuddets værktøjer: Foto Barnets bog Rambølls dialogskema I hvor høj grad har I benyttet de værktøjer, som er angivet ovenfor?* Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) Vi er kommet på Face book, hvilket forældrene er meget glade for. 3. PRIORITERING, DOKUMENTATION OG EVALUERING AF ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER (FORTSAT) METODER TIL EVALUERING Dagtilbuddets metoder: SMTTE At anvende mål og tiltag, beskrevet i Rambøll I hvor høj grad har I benyttet de metoder, som er angivet ovenfor?* Kommenter evt. din vurdering? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 3. PRIORITERING, DOKUMENTATION OG EVALUERING AF ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER (FORTSAT) 3.4 DAGTILBUDDETS ANVENDELSE AF EVALUERING TIL UDVIKLING AF DEN PÆDAGOGISKE PRAKSIS

8 Dagtilbuddets evaluering: Vi tager udgangspunkt i evaluering med pædagogisk praksis på personalemøder, pædagogiske dage og drøfter vores daglige praksis på bestyrelsesmøder. I hvor høj grad har I anvendt jeres evalueringer til at udvikle den pædagogisk praksis, som er angivet ovenfor? Kommenter evt. din vurdering (Maks 1000 tegn - ca. 150 ord) 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.1 ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING EVALUERINGSRESULTAT - SAMMENHÆNG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner for den nuværende periode er følgende fokus for jeres arbejde (sammenhæng) med alsidig personlig udvikling angivet: Barnet skal opleve sig selv som betydningsfuld. At barnet får lov at udvikle sig selvstændig og med en alsidig personlighed, der selv kan og vil tage initiativ. At barnet får mulighed for at udfolde sig alene og sammen med andre. I hvor høj grad har I holdt dette fokus i arbejdet med alsidig personlig udvikling?* EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN

9 I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med børnenes alsidig personlig udvikling?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med alsidig personlig udvikling angivet: 1. Tiltag: Vi benævner og anerkender barnets ressourcer 2. Tiltag: Vi ser og støtter op om, hvad der optager barnet lige nu. 3. Tiltag: Vi giver barnet positiv opmærksomhed, samtidig med at opmærksomheden retter sig til tydelige voksne. 4. Tiltag: Vi respektere barnets meninger og viser, at det har medbestemmelse, men at det samtidig betyder, at barnet ikke altid kan få det, som det gerne vil. I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med alsidig personlig udvikling?* SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med børnenes alsidige personlige udvikling har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi prøver at gøre børnene robuste, ved at give dem tryghed og kærlighed. Børn skal inddrages og forpligtiges til fælles normer og vi skal hjælpe dem til at holde fast og være i stand til at leve op til normerne. Vi skal være nærværende i vores samvær med børn.

10 Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi skal ikke ændre, men fortsat med at udvikle børns robusthed, ved at gå ind og hjælpe dem til at finde deres egen vej og nå frem til deres egne oplevelse af værdi. At være robust er at kende sine grænser og kunne sige fra, og gøre det uden at opleve det som et nederlag. Det skal vi hjælpe og vejlede de små i. 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.2 SOCIALE KOMPETENCER EVALUERINGSRESULTAT - SAMMENHÆNG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner for den nuværende periode er følgende fokus for jeres arbejde (sammenhæng) med sociale kompetencer angivet: Barnet skal føle glæde og hjælpes til at udvise omsorg og respekt for andre. Barnet skal have mulighed og evt. guides til at etablere et fællesskab med de andre børn. I hvor høj grad har I holdt dette fokus i arbejdet med sociale kompetencer?* EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN

11 I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med sociale kompetencer?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med sociale kompetencer angivet: 1. Tiltag: Vi opmuntrer barnet til at være positiv deltager i legen. 2. Tiltag: Vi anerkender og respektere at barnet evt. har brug for bare at kigge på og observere hvad der foregår. 3. Tiltag: Vi snakker med børnene om det, de leger og oplever sammen. 4. Tiltag: Vi voksne er medvirkende til at igangsætte aktiviteter, der er udviklende for fællesskabet. 5. Tiltag: Vi hjælper børnene med at sætte ord på, hvad de kan og vil være med til. 6. Tiltag: Vi sætter ord på børns følelser, og vi lærer børn at aflæse andre børns kropssprog. I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med sociale kompetencer?* SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med børnenes sociale kompetencer har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi oplever at selv de hel små børn hurtig skaber venner og det at skulle dele, tage og give, er af vigtig betydning. Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi yder hele tiden tiltag, efterhånden som de små vokser. De skal lære at bruge deres sanser både inde og ude. Vi vejleder dem i at være gode ved hinanden og skabe fælleslege.

12 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.3 SPROGLIG UDVIKLING EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med sproglig udvikling?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med sproglig udvikling angivet: 1. Tiltag: Snakker med børnene om, hvorfor vi gør som vi gør. 2. Tiltag: Gentagne rim, remser, sange og dialogisk læsning - billedfortælling. 3. Tiltag: Alle former for begreber - op og ned - ved siden af - osv. på det niveu som barnet befinder sig på. 4. Tiltag: Lytte til forskellige lyde både inde og ude, og få kendskab til disse begreber. 5. Tiltag: Kropssprog! attitude. Sætte ord på -- jeg kan godt se, at du bliver ked af det eller vred, glad osv. 6. Tiltag: Tydelige voksne. Hvordan agerere og taler vi imellem hinanden - til og med børnene.

13 7. Tiltag: Stuerne arbejder med nye emner og fokusord med passende mellemrum. I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med sproglig udvikling?* SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med børnenes sproglige udvikling har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi synger og rimer månedsvis eller gentagne gange. Skønt at høre, når de små prøver at gøre sig umage med de kendte sange og rim. Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Hos de børn som har det sværest sprogligt, sætter vi fokus på sprog i form af billeder, hvilket der bliver snakket om i fælleskab eller alene med en voksen. 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.4 KROP OG BEVÆGELSE EVALUERINGSRESULTAT - SAMMENHÆNG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner for den nuværende periode er følgende fokus for jeres arbejde (sammenhæng) med krop og bevægelse angivet: At styrke barnets fin og grov motoriske færdigheder både inde og ude. At barnet lærer kroppen at kende. Vi bruger blandt andet Mini Sprogpakken. At motivere barnet til at blive glad for at bevæge sig. At barnet får udfordringer, så det oplever både kroppens muligheder og begrænsninger. I hvor høj grad har I holdt dette fokus i arbejdet med krop og bevægelse?*

14 EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med krop og bevægelse?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med krop og bevægelse angivet: 1. Tiltag: At lære barnet gennem sanglege, rytmik og fortælling, dets krop og sansemotorik at kende. 2. Tiltag: At barnet får mulighed og kendskab til afslapning og afspænding. 3. Tiltag: At der bliver snakket om mad og sund kost blandt andet også inspireret af materiale fra minisprogpakken. I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med krop og bevægelse?*

15 SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med børnenes krop og bevægelse har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* De små er meget glade for at bevæge sig. Er så godt som hver dag ude. Ellers har vi en stor sal med madrasser og lignende til at boltre sig på. Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Ingen ændringer. Vi er så heldige at have tæt til skov og anlæg, og en særlig afgrænset område for de allermindste. 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.5 NATUREN OG NATURFÆNOMENER EVALUERINGSRESULTAT - SAMMENHÆNG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner for den nuværende periode er følgende fokus for jeres arbejde (sammenhæng) med naturen og naturfænomener angivet: At barnet lærer og får lyst til at færdes og opleve naturen. At lære barnet at udvise respekt for dyr og planter. At barnet efterhånden får kendskab til vand, jord ild og luft. I hvor høj grad har I holdt dette fokus i arbejdet med naturen og naturfænomener?* EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN

16 I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med naturen og naturfænomener?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med naturen og naturfænomener angivet: 1. Tiltag: Vi bestræber at barnet er ude hver dag og ofte får nye impulser ved at komme ud af institutionen. 2. Tiltag: At barnet får plads og mulighed for fordybelse til at eksperimentere og bruge sanserne. I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med naturen og naturfænomener?* SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med naturen og naturfænomener har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* At børnene bliver nysgerrige og spørger ind til det de ser og finder.

17 Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi har nogle gange et akvarier med forskellige ting til at stå, så børnene kan følge med i hvad der sker med de forskellige dyr og planter. 4. RESULTAT AF EVALUERING AF DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OPGJORT PÅ DE ENKELTE LÆREPLANSTEMAER 4.6 KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER EVALUERINGSRESULTAT - MÅLSÆTNING OG TEGN I hvor høj grad har I nået målene for arbejdet med kulturelle udtryksformer og værdier?* EVALUERINGSRESULTAT - TILTAG I forbindelse med formuleringen af pædagogiske læreplaner blev følgende tiltag i arbejdet med kulturelle udtryksformer og værdier angivet: 1. Tiltag: At barnet deltager til forskellige kulturelle aktiviteter, såsom teater - karneval og øvrige ting som foregår i Sneglehuset. 2. Tiltag: At barnet oplever traditioner i foprbindelse med jul, fastelavn, påske og høst emner, samt der forskellige fødselsdage som bliver afholdt på stuen. 3. Tiltag: At barnet får mulighed for at bruge forskellige natur materialer til aktiviteter både ude og inde.

18 I hvor høj grad har I gennemført de tiltag I beskrev for arbejdet med kulturelle udtryksformer og værdier?* SAMLET EVALUERING I hvor høj grad vil du på baggrund af ovenstående indsatser, mål og tegn vurdere, at resultaterne af jeres arbejde med kulturelle udtryksformer og værdier har stået mål med indsatsen?* UDVIKLINGSPERSPEKTIV Hvilke refleksioner giver ovenstående resultater anledning til? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* At de små langsomt begynder at forstå omverdenen med andre øjne. Hvilke tiltag/ændringer iværksættes på baggrund af resultatet? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)* Vi fortsætter med tiltag af teater og kreative aktiviteter hen over året, og gør børnene bevidst om at vi har forskellige årstider og mærkedage. 5. ARBEJDET MED ET GODT BØRNEMILJØ SOM EN INTEGRERET DEL AF DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE 5.1 ARBEJDET MED ET GODT BØRNEMILJØ Under udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner er arbejdet med børnemiljøet beskrevet med følgende ord: Børne og læringsmiljøet arbejder vi med både dagligt og periodevis. Vi laver om på de respektive stuer med jævne mellemrum, så det svarer til de aktiviteter og til de kompetenceområder, vi her og nu arbejder med. For at give børn lige muligheder, behandler vi dem forskelligt. Da vi har meget fokus på ude liv, giver vi gode muligheder for fordybelse, nysgerrighed og eksperimenter. Vi tager ofte på tur, hvor der er mulighed for at komme tæt på dyr og natur og hvor der er plads til leg og opsøge viden. I hvor høj grad har I arbejdet med et godt børnemiljø, som er angivet ovenfor?* Kommenter evt. din vurdering? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord)

19 5. ARBEJDET MED ET GODT BØRNEMILJØ SOM EN INTEGRERET DEL AF DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE (FORTSAT) 5.2 ARBEJDET MED BØRNEMILJØVURDERINGER Under udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner er anvendelsen af børnemiljøvurderinger til at skabe inkluderende læringsmiljøer beskrevet med følgende ord: Som beskrevet ovenover, tilpasser vi grupperummene alt efter hvad vi laver. Vi kigger på børnegruppens kompetencer. Hvad er der brug for? Vi lader os inspirerer af hinanden personale imellem, om eventuelle tiltag, så alle udviklingsstrategier kommer i spil. I hvor høj grad har I arbejdet med anvendelsen af børnemiljøvurderinger til at skabe inkluderende læringsmiljøer, som er angivet ovenfor?* Kommenter evt. din vurdering? (maks 1000 tegn - ca. 150 ord) Vi har lavet fælles legerum i mellem de mindste og de ældste. Personalet kan selv bestemme hvornår rummet skal være åbent eller lukket.

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 3 TIL 6 ÅR 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 3 TIL 6 ÅR 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR ALDERSGRUPPEN 3 TIL 6 ÅR 1. INTRODUKTION 2. GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2.1 DE OVERORDNEDE LÆRINGSMÅL Kommunens fastsatte overordnede

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Dagplejen EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0- ÅR FRA 01-01-015 TIL 01-01-017 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 4 3 PRIORITERING,

Læs mere

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR HOLSTEBRO KOMMUNE Fribørnehaven Sneglehuset EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2017 TIL 31-12-2018 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 6 1.3

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-01-2017 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 GENEREL EVALUERING AF ARBEJDET MED DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 4 3 PRIORITERING,

Læs mere

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 4 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske principper

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR

EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR HOLSTEBRO KOMMUNE Fribørnehaven Sneglehuset EVALUERING AF PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2017 TIL 31-12-2018 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 6 1.3

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNE FRIBØRNEHAVEN SNEGLEHUSET PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-03-2015 TIL 31-12-2016. Hjernen&Hjertet

HOLSTEBRO KOMMUNE FRIBØRNEHAVEN SNEGLEHUSET PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-03-2015 TIL 31-12-2016. Hjernen&Hjertet HOLSTEBRO KOMMUNE FRIBØRNEHAVEN SNEGLEHUSET PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-03-2015 TIL 31-12-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Indledning 3 1.2 Dagtilbuddets værdier 5 1.3

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Børnehaven

Pædagogisk læreplan. Børnehaven Pædagogisk læreplan Børnehaven 0 LÆREPLAN LYKKEBO I Lykkebo har vi altid fokus på dette som en væsentlig del af kerneopgaven: Vi skal være til stede ved børnene og bruge vores tid der Den pædagogiske læreplan

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Formulering af pædagogisk læreplan for aldersgruppen 0 til 2 år. Introduktion

Formulering af pædagogisk læreplan for aldersgruppen 0 til 2 år. Introduktion Formulering af pædagogisk læreplan for aldersgruppen 0 til 2 år Introduktion 8 i dagtilbudsloven omhandler arbejdet med læreplaner i dagtilbud. Læreplanen skal bidrage til at fremme børns trivsel, læring

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet:

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet: Krop og bevægelse Øvrige Læreplansområder Personlige kompetencer, science(natur og naturfænomener) De 4 elementer tema projekt i perioden April, maj, juni. 2016 Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan for DRAGEN i Gentofte Kommune 2009 Den overordnede ramme for dagtilbuddets pædagogiske arbejde Dagtilbudsloven: Lov 2007-06-06 nr. 501 om dag-, fritidsog klubtilbud m.v. til børn

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

Indledning Pædagogiske overvejelser:

Indledning Pædagogiske overvejelser: Børnegårdens læreplan 2016 Indledning Børnegården har valgt at aldersopdele børnegruppen. Således at vi har et hus med vuggestue, et hus med mellemgruppe børn 3- ca. 4,5 år, samt et hus for de ældste børn

Læs mere

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 5 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Hermed evaluering af læreplanen i Simmerbølle Børnehave. Med udgangspunkt i læreplanen, er hvert enkelt tematiseret udviklingsområde gennemgået

Læs mere

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet

Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET hjernen&hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESULTATER 3 1.1 Børnenes kompetencer 3 1.2 Børnenes trivsel 4 1.3 Børnenes sundhed 4 1.4 Børnenes

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Alle dagtilbud skal ifølge Dagtilbudsloven udarbejde Pædagogiske Læreplaner, der skal indeholde områderne: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere