BlogReader Af Jonas F. Jensen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BlogReader 1.0.0 Af Jonas F. Jensen."

Transkript

1 BlogReader Af Jonas F. Jensen.

2 Indholdsfortegnelse Forord Hvad er BlogReader? RSS, XML og sematic web Klasse struktur i UML Overordnet opbygning UML diagram over mit library Dokumentation TRSSReader Hændelser....7 Pointer IRSSInfo Interfaces/Grænseflader TRSSFeed TRSSEntry Perspektivering

3 Forord Jeg vil lige starte denne rapport ud med at beklage at jeg desvære har en noget negativ indstilling til sprog med karaktere som Delphi. Det vil sige sprog, med kun en kommerciel leverandør, mærkelig syntaks og terminologi og manglende platforms uafhængighed. Normalt ville jeg heller aldrig drømme om at udvikle i et sådant sprog, da jeg ikke betegner det som eksistens berettiget i år 2007, måske delphi har haft en smule eksistensberettigelse for 10 år siden. Men jeg vil alligevel forsøge at arbejde med det, og så vil jeg bedre læseren om ikke at tage alle mine negative kommentarer personligt. Delphi er sikkert god nok på bunden, der er bare ret langt ned. Når men jeg har vedlagt en cd, på den vil du finde digital signeret udgave af denne rapport i ODF (Open Document Format), en PDF udgave samt kildekode og binær assembly af projektet. Kildekoden indeholder alle filer, både for projekt og løsning (projekt-group i delphi termer). Så det skulle være muligt at genopbygge (rebuild) hele applikationen, med borlands IDE. Det er også muligt at installere programmet. Til det formål har jeg skabt en lille installer, den installer båden binær assembly og kildekode; så er det hele ligesom installeret. Integritet md5sum (GNU coreutils) 5.96 a8c6618daae5904fe44aed4c6d074d05 BlogReader zip 4271a64a5afff1f c085a41 BlogReader.exe 119b c705f6df41944fc0ba2cb BlogReader_uml.png (Rapportens integritet kan verificeres med rodcertifikat fra TDC).

4 Hvad er BlogReader? BlogReader en RSS reader rettet mod RSS 2.0 feeds fra blogs. I teorien kan programmet også læse andre almindelige RSS feeds. Formålet med denne RSS læser er at gøre det lettere at følge med i forskellige blogs. Men da fejlhåntering i delphi er af en træls størrelse har jeg valgt at koncentrer mig om RSS feeds af version 2.0, ligesom dem der kommer fra almindelige WordPress blogs. Det vil sige at programmet muligvis/højest sandsynligt vil gå ned hvis man forsøger at læse andre typer feeds. Fordi det ikke er alle felterne der eksistere i alle feeds, og fordi de ikke har samme skema. RSS, XML og sematic web I dag er det ved at være normalt af benytte RSS feeds, og XML er næsten blevet et bussword. Vi har også bevæget os godt ind i web 2.0, som alle vores AJAX services hedder. Det næste skridt hedder vel naturligt nok web 3.0. Tim Berners-lee, grundlægger af the World-Wide-Web og direktør for W3C, forudser at det næste store ting vi er på vej ind i, kommer til at hedde sematic web. Ideen går på at alle informationer skal være defineret i et maskinlæsbart sprog, og at vi så skal bruge maskiner/computer til læse/analysere disse informationer. På den måde vil fremtiden applikation få adgang til uanede mængder af information. RSS og XML er at godt skidt i denne retning, selvom de første rigtige implementeringer af sematic web med RDF (Resource Description Framework) allerede findes, så er RSS feeds og diverse XML services stadig et skidt i den rigtige retning. Dette gør RSS og XML til nogle interessante teknologier at arbejde med. Jeg har tidligere arbejdet med XML i C#/.Net, tilbåde filformater og kommunikations protokoller, og XML er tydeligtvist fuldstændig uafhængig af bagvedliggende teknologi. Derfor synes jeg RSS/XML er en interessant form for datalagring, hvilket også er grunden til at jeg har valgt at arbejde med det i dette projekt. Klasse struktur i UML Før jeg begyndte at implementere selve programmet designede jeg klasse strukturen i UML, i Borlands IDE (Integrated Development Environment) findes der under View > Model View hvor man kan se klasse strukturen i en unit som UML (Unified Modelling Language) diagram. Her kan man også redigere klasse strukturen, tilføje/fjerne klasser, strukturer, interfaces, medlemmer, felter, egenskaber, relationer også videre. Da jeg så havde opbygget en fornuftig klasse struktur, som blev skellet skrevet ind i min unit (.pas fil). Derefter kunne jeg så begynde at implementere logikken. Det var selvfølgelig ikke alting der kunne implementeres på samme måde som jeg havde designet klasse strukturen, men sådan er det jo altid, specielt når man ikke har udviklet i sproget før.

5 Overordnet opbygning Jeg opbyggede mit delphi projekt med et library og en frontend. Dette går ud på at implementere et bibliotek/library/package, hvor man placere alt funktionaliteten. Det vil sige at alle funktioner til at parse/downloade xml/rss ligger isoleret fra brugerfladen/frontend. Denne strenge isolering af logik, betyder at man kan implementere funktionaliteten uden at tænke på brugerfladen, da interfacet mellem brugerflade og library er defineret i klasse strukturen. Det betyder også at andre kan genanvende logikken, fordi den ligger isoleret fra brugerfladen. Sidst men ikke mindst er det en klar fordel, hvis man ligesom jeg ofte porter sine programmer til andre platformer og anden GUI (Grafical User Interface). Det er ikke så aktuelt med Delphi, selvom man sikkert forholdsvist enkelt kunne porter biblioteket til.net/mono platformen eller lave en binær portering til GNU/Linux med Kylix. En anden fordel ved denne opdeling, som god nok ikke er aktuel i dette projekt, er at man kan opdele implementerings arbejdet mellem flere personer, så længe man har defineret et fælles interface f.eks. i form af en UML specificeret klasse struktur. Det største problem ved denne form for opdeling af logik er at det kan være svært at teste en implementering før det hele er færdig implementeret, da man ofte bygger op imod ikke færdigt implementerede interfaces. F.eks. kunne jeg ikke teste min RSS parser, før jeg havde implementeret resten af klasse strukturen og brugerfladen. I større projekter ville man skrive nogle unit tests, tvivler på at man benytter samme terminologi i Delphi, men det hedder unit testing alle andre steder. En unit test er en test der går ind og tester om et stykke software virker som det skal. Jeg kunne godt gå mere i dybden med mock objekter og XP (Extreme Programming), men så bevæger vi os uden for emnet.

6 UML diagram over mit library UML diagram fra borlands delphi IDE (Intergrated Development Environment)

7 Dokumentation I dette afsnit vil jeg gennemgå de vigtigste klasser, strukture og interfaces jeg har benytet i mit library/bibliotek. Derudover vil jeg undervejs gennemgå nogle af de forskellige teknikker jeg har benyttet. TRSSReader TRSSReader havde til formål at download et array af RSS feeds til en midlertidig fil, og derefter oprette og hoste et array af TRSSFeeds, der repræsentere de enkelte feeds. På den måde kunne min brugerflade/frontend hoste et object af denne type, så brugerfladens logik ikke skulle i behandle http anmodninger eller xml parsing. Hændelser Et event/hændelse er en ting der gå det muligt for en klasse at kalde en metode der er ukendt ved kompilering (at compile-time), og derfor først er kendt ved afvikling (at runtime). Dette er f.eks. aktuelt ved udvikling af brugerflade uafhængige libraries. Nu ved jeg godt at mit library er i samme assembly (exe-fil), som min frontend. Men i teorien kunne mit library kompileres som en uafhængig dll (dynamic link library), uden at blive linket til min brugerflade ved kompilering (at compile-time). Fordi mit library kun linker til borlands units og alt linking til andre unit kan se dynamisk, ved afvikling (at runtime). Helt konkret foregår denne dynamiske linking ved at man lader sin klasse udbyde et event, som andre klasser så kan abonnere på, under afvikling (at runtime). Før man kan gøre dette skal man definere et interface til dette event, ved kompilering (at compile-time). I C# kalder man disse interfaces for delegates, i Java er der tale om regulere interfaces, som abonnement klassen skal implementere (Jeg kommer nærmere ind på interfaces, og implementering af disse senere). I delphi sker det ved at man definere en type, af typen procedure of object. Dernæst skal man oprette en property (egenskab) af den type som man skabte tidligere. Efterfølgende kan man så løfte det event/hændelse man tidligere skabte ved at kalde den metode den håndtere read/write af din event/hændelse/property. På samme måde kan man abonnere på et event, ved at tildele en metode til event/hændelse/property. Man skal bare huske at den metode man tildeler er af samme type som den procedure of object man definerede tidligere, eller får man en kompileringsfejl. Jeg ville ikke gå i dybden med hændelse håndtering i delphi, ligesom jeg heller ikke vil forklare begreber som properties/egenskaber, felter, metoder og access modifiers, hvilket jeg vil overlade til borlands dokumentation af delphi. Helt konkret har jeg benyttet et event i TRSSReader til at fortælle hvornår objektet er færdigt med at downloade og parse alle RSS feeds.

8 Pointer Det anden teknik jeg har benyttet i denne klasse, og som jeg lige vil sige lidt om er pointere. Normalt, når vi kopier og/eller parser strukturere/objekter mellem forskellige funktioner; sker der det at vi skaber en identisk kopi af objektet og giver den sit eget scope/levebegrænsning/levetid. Men lige som vi i PHP kunne benytte reference baseret overførsel, kan vi i delphi/c/c++ og andre unmananged sprog benytte pointer. Der findes sikkert også referencer i delphi på samme måde som i C++, men jeg har kun beskæftiget mig med pointere i delphi, så derfor vil jeg ikke komme ind på referencer (Det er også næsten det samme). En pointer er kort fortalt en variabel der indeholder hukommelses adressen på en anden variabel. Så hvis man parser en pointer til en metode, vil det ikke bare give metoden mulighed for at læse indholdet af variablen som pointeren peger på. Nej, metoden vil også kunne modificere den variabel som pointeren peger på i det oprindelige scope. Jeg har f.eks. brugt pointere til at lade min TRSSReader få adgang til et TDownLoadURL komponent. Uden at TRSSReader hoster et sådan komponent. Dette er relevant fordi man kunne lave noget design-time integration med sit TDownLoadURL, f.eks. kunne man forholdsvis let vise en progressbar over downloadningen, da TDownLoadURL ejes af min brugerflade og ikke af TRSSReader. Det skaber selvfølgelig også det problem at min TDownLoadURL komponent kunne gå ud af scope eller blive ødelagt, hvilket ville betyde at min TRSSReader har en pointer der peger på et sted i hukommelsen hvor der engang lå en TDownLoadURL. Så ville der opstå et stort problem, oftest vil programmet gå ned øjeblikkeligt og i værstefald kan den tage hele computeren med sig. Normalt vil operativ systemet dog gribe ind før hukommelsen bliver inficeret, så det går ikke nødvendigvis helt galt. Et andet problem med pointere er at man kan have en null pointer, dette vil f.eks. hvis en pointer ikke er initialiseret eller hvis pointeren er blevet nulstillet. Hvis man forsøger at tilgå en nullpointer, vil man oftest også opleve nogle sjove ting. Der er tidgengæld også store fordele ved pointere, hvis man skal benytte store data strukturer i forskellige metoder, kan man med fordel benytte pointere for at sænke hukommelses forbruget.

9 IRSSInfo IRSSInfo skal repræsentere den mindste del af RSS information man kan præsentere. Alle RSS entries eller items (som de hvis nok hedder i specifikationen), og alle channels har alle de felter der er defineret i IRSSInfo. Derfor ville det være let af benytte IRSSInfo som parameter til en metode skal skal præsenter noget information fra mit library, da både TRSSFeed og TRSSEntry implementere dette interface. Interfaces/Grænseflader Et interface eller en grænseflade som man også kan kalde det er en definition af medlemmer som en klasse der implementere dette interface skal udbyde. Normalt skal disse medlemmer også have en public access modifier. Man implementere et interface på samme måde som man nedarver fra en klasse. Faktisk kan man godt tale om et interface som en abstrakt klasse der ikke implementere noget logik. Nu vil jeg ikke forklare nedarvning, abstrakte klasser og polymorfisme; da alle begreber indenfor OOP (objekt orienteret programmering) er en mindre bog for sig selv. I delphi skal interface kun defineres i det afsnit der hedder interface, det samme sted som man definere de medlemmer som de respektive klasser skal implementere. Samme sted skal man også definere de interfaces som de respektive klasser skal implementere. I delphi kan en klasse godt implementere flere interfaces, men den kan kun nedarve fra en klasse. Det er også tilfældet i det fleste andre sprog, med C++ som en undtagelse. Hele ideen med at benytte interfaces er at man kan opnå samme grænseflade til 2 klasser uden at klasserne nødvendigvis skal nedarve fra samme klasse. Jeg vil ikke komme ind på hvordan man implicit kan konvertere/caste en nedarvet klasse til en stamklasse (parent class). Men den samme ting kan man gøre hvis 2 klasser implementere det samme interface. Man selvfølgelig ikke oprette en udgave (instance of an object) af et interface, da et interface kun er en grænseflade definition og ikke en implementer noget logik.

10 TRSSFeed TRSSFeed har til formål at skabe en abstraktion over et RSS feed, TRSSReader download alle feeds til midlertidige filer og holder et array over TRSSFeed. Dette array af TRSSFeed skal så repræsentere de downloadede feeds. Derfor kan TRSSFeed skabes med et filnavn som parameter. TRSSFeed loader den givne fil ind i en dynamisk udgave aftxmldocument. En dynamisk udgave betyder at den bliver oprette af en statistisk metode, som parser den ud til et interface (IXMLDocument). Dette har fordele med hensyn til hukommelses håndtering (her vist nok tale om delphi specifikke egenskaber, der ikke altid er en fordel), fordi et komponent der bliver opbevaret i et interface, bliver frigivet når interfacet glider uden for scope. Når TRSSFeed har fået loaded sit TXMLDocument, vil den læse de forskellige data for RSS kanalen (adresse, beskrivelse osv...), og derefter parse alle TXMLNode af type items (dvs. xpath: rss/channel/item) videre til TRSSEntry, disse TRSSEntry skal så repræsentere de individuelle blog indlæg, og vil blive opbevaret i et array af TRSSEntry (typen TRSSEntries). Til min personlige overraskelse implementerede TXMLDocument ikke nogen support for xpath, som så man andre lign. frameworks gør, men det lykkedes dog alligevel at parse og gennemløbe de forskellige tags med lidt besvær. TRSSEntry TRSSEntry har til formål at skabe en abstraktion over et blog indlæg. TRSSEntry bliver opbevaret i et array på hver udgave (instance of) af TRSSFeed. Ligesom TRSSFeed implementere denne klasse også interfacet IRSSInfo, hvilket skulle gøre det lettere og mere effektivt at behandle data fra TRSSReader. TRSSEntry tager en TXMLNode som parameter i konstruktøren (the constructor), derfra læser den de data den skal indholde, for at kunne implementere IRSSInfo.

11 Perspektivering Jeg startede ud med at forklarer om semantic web, hvilket helt klart er en af de ting der gør rss, xml og hele dette projekt til et interessant emne at arbejde med. Derfor vil jeg ikke snakke om det engang til, min i stedet benytte muligheden til at forklare hvordan mit program kunne forbedres. Det skal nemlig siges at jeg ikke har arbejdet ret meget med flere ting der kunne være meget vigtigt. Disse emne inkludere: Hukommelses håndtering asynkron tilbagekald (asynchronous callback) Fejl/undtagelses håndtering (Error/exception handling) I18n/L10n (Internationalization/localization) Asynkron tilbagekald og multithreadning, ligger uden for rammerne for dette projekt. Da jeg ikke har nogle erfaringer med delphi. Derfor bliver alle http anmodninger lavet synkront, hvilket også godt kan mærkes hvis man forsøger at fremprovokere en repaint af formen. Så kommen den først når http anmodningen er blevet behandlet. I en seriøs applikation ville dette være utænkeligt. Fejl håndtering er også manglende, hvis internetter eller URI'en ikke kan lokaliseres, er der store problemer og programmet gå højest sandsynligt ned. Der er heller ikke lavet fejlhåndtering ved parsing af XML, hvilket betyder at programmet risikere at gå ned ved uventede XML skemaer. Disse ting skulle meget gerne være i orden før man frigiver et sådant projekt. Ved evt. videre udvikling, hvilket jeg ikke finder sandsynligt da programmet er skrevet i delphi og derfor ikke er eksistens berettiget. Men skulle man videre udvikle programmet, ville ting som overvågning af RSS feeds bestemt være interessant. Og eller mulighed for at vise kun at nye historier. Men der findes allerede mange andre RSS reader rund omkring i verden, og det er en af de ting der er udsat for meget innovation.

Software Construction 1. semester (SWC) januar 2014 Spørgsmål 1

Software Construction 1. semester (SWC) januar 2014 Spørgsmål 1 Spørgsmål 1 Grundlæggende objektorienterede begreber o Klasse (class) o Objekt (object) o Metode (method), herunder return type og parametre o Instansvariable (instance variables) & egenskaber (properties),

Læs mere

Dagens program. Domæner. change log- screen shots hver gang I har arbejdet med themet. Arkitekturen bag en wp blog. Hvad er widgets.

Dagens program. Domæner. change log- screen shots hver gang I har arbejdet med themet. Arkitekturen bag en wp blog. Hvad er widgets. Dagens program Har alle fået? Har nogen betalt for meget? Hav jeres koder klar Domæner change log- screen shots hver gang I har arbejdet med themet. Arkitekturen bag en wp blog Hvad er widgets Hvad er

Læs mere

METODER ARV KLASSER. Grundlæggende programmering Lektion 5

METODER ARV KLASSER. Grundlæggende programmering Lektion 5 METODER KLASSER ARV Grundlæggende programmering Lektion 5 1 METODER Sekvenser af kode om samme emne 2 REPETITION Række af statements der udfører en handling Mindst én metode der hedder main Forskellen

Læs mere

Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin BACKEND

Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin BACKEND Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin BACKEND 1/10 Indledning Dette projekt er den afsluttende del af web udvikling studiet på Erhvervs Lillebælt 1. semester. Projektet er udarbejdet med Del-pin

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

SWC eksamens-spørgsmål. Oversigt

SWC eksamens-spørgsmål. Oversigt SWC eksamens-spørgsmål Oversigt #1 Typer og variable #2 Aritmetik og logik #3 Klasser (definition, objekter) #4 Klasser (metoder) #5 Klasser (nedarvning, polymorfi) #6 Conditional statements #7 Repetition

Læs mere

Software Construction 1 semester (SWC) Spørgsmål 1

Software Construction 1 semester (SWC) Spørgsmål 1 Spørgsmål 1 Objekter #1 Giv en kort præsentation af begrebet objekt, samt hvorledes du erklærer(declare), opretter(create) og bruger objekter Du kan beskrive o Datatyper o Variable / Instans variable /

Læs mere

Curriculum Vitae. Uddannelse: 2001 Civilingeniør fra Danmaks tekniske universitet, fagprofil: styring og regulering.

Curriculum Vitae. Uddannelse: 2001 Civilingeniør fra Danmaks tekniske universitet, fagprofil: styring og regulering. Curriculum Vitae Navn Gitte Brunn Fugmann Adresse Mosegård Park 9 3500 Værløse. Telefonnr +45 3927 7371 E-mail gbr@fugmann.net Fødselsdato 24. april 1974 Fødselssted Rigshospitalet, København Ægteskabelige

Læs mere

FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø

FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø Høringssvar vedr. FESD GIS-integrationsmodel version 2.0 Geodata Danmark har

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale

Datatekniker med programmering som speciale Datatekniker med programmering som speciale H2 H1 varer ti uger bestående af ti uddannelsesspecifikke fag. Indhold På H2 er der fokus på at integrere Objektorienteret Programmering i dine programmer. Fagene

Læs mere

DM536. Rapport og debug

DM536. Rapport og debug DM536 Rapport og debug Kilder Vigtig.it (Felix Palludan Hargreaves) http://vigtig.it/dm502/howto_report.pdf http://vigtig.it/blog/teaching/#toc-relevant-tips Peter Schneider-Kamp http://imada.sdu.dk/~petersk/dm536/project2.pdf

Læs mere

Ugeseddel 4 1. marts - 8. marts

Ugeseddel 4 1. marts - 8. marts Ugeseddel 4 1. marts - 8. marts Læs følgende sider i kapitel 6 i lærebogen: s. 233 258 og s. 291 317 (afsnit 6.3 overspringes). Begynd at overveje, hvad afleveringsopgaven skal omhandle. Læs vejledningen,

Læs mere

Tillæg til Libris-hæftet: WordPress. Temaredigering og sikkerhed m.m.

Tillæg til Libris-hæftet: WordPress. Temaredigering og sikkerhed m.m. Tillæg til Libris-hæftet: WordPress Temaredigering og sikkerhed m.m. 1. Temaopbygning og -redigering I det trykte hæfte gennemgår jeg, hvordan du installerer temaer i WordPress. Der findes tusindvis af

Læs mere

Aftenskole i programmering sæson Core Data del 2. Sæson 2-13

Aftenskole i programmering sæson Core Data del 2. Sæson 2-13 Core Data del 2 Sæson 2-13 Sidste uge I sidste uge lavede vi en ny simpel app til brug for at lære Core Data Vi brugte kun elementer i har lært så i burde kunne lave den selv og skulle også helst lave

Læs mere

Program Dokumentation PC Software Skrevet af. Gruppen. Version 1.0

Program Dokumentation PC Software Skrevet af. Gruppen. Version 1.0 Program Dokumentation PC Software Skrevet af Gruppen. Version 1.0 Indholds fortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1. FORMÅL...3 1.2. REFERENCER...3 1.3. VERSIONSHISTORIE...3 1.4. DEFINITIONER...3 1.5. DOKUMENTATIONENS

Læs mere

Delphi og Databaser for begyndere

Delphi og Databaser for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Delphi og Databaser for begyndere Denne artikel handler om hvordan man udnytter noget af det bedste i Delphi: Dets gode muligheder for integrering med

Læs mere

OS2 Opgavefordeler. Løsningsbeskrivelse Version 2. Udarbejdet af Miracle A/S Simon Møgelvang Bang smb@miracle.dk

OS2 Opgavefordeler. Løsningsbeskrivelse Version 2. Udarbejdet af Miracle A/S Simon Møgelvang Bang smb@miracle.dk OS2 Opgavefordeler Løsningsbeskrivelse Version 2 Udarbejdet af Miracle A/S Simon Møgelvang Bang smb@miracle.dk 15/2/2015 Løsningsbeskrivelse for OS2 Opgavefordeler 1. Introduktion... 3 2. Kontekst... 3

Læs mere

Web Services Light. Karen Thomsen. Silkeborg Bibliotek. Karen Thomsen

Web Services Light. Karen Thomsen. Silkeborg Bibliotek. Karen Thomsen Web Services Light Silkeborg Bibliotek 1 Min baggrund Faglig baggrund datalog Ansættelse 16 år som IT- udvikling og usability 4 år som usability-konsulent og nu 3 år på Silkeborg Bibliotek som IT- udvikling

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til

har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til Software Fra design af hjemmesider: har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til Wordpress er intet mindre end et genialt program til hjemmesider. For det første er det gratis, og for

Læs mere

poedit og oversættelse af sprogfiler

poedit og oversættelse af sprogfiler poedit og oversættelse af sprogfiler af Georg S. Adamsen WordPress.Blogos.dk 2009 http://kortlink.dk/wordpressblogosdk/6g38 1 af 11 14-04-2009 14:55 Jeg får af og til spørgsmål om, hvordan man bruger poedit,

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Exceptions i Delphi. Try except

Exceptions i Delphi. Try except Exceptions i Delphi Exceptions er en teknik til at fange fejl under programafviklingen. Ikke programmeringsfejl, men fejl der opstår i forskellige situationer, f.eks. en fil der mangler en fil der er skrivebeskyttet,

Læs mere

DOKUMENTBROKER Koncept

DOKUMENTBROKER Koncept DOKUMENTBROKER Koncept Copyright 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Hvad er DokumentBrokeren?...1 1.1 Formål...1 1.2 Fordele...1 1.3 Baggrund...2 2 Komponenter...3 2.1 Dataflet...4 2.2 Platform og teknologi...4

Læs mere

Eksamens spørgsmål Software Construction. Objekter. Spørgsmål 1: Januar Giv en beskrivelse af Objekt-begrebet og deres brug

Eksamens spørgsmål Software Construction. Objekter. Spørgsmål 1: Januar Giv en beskrivelse af Objekt-begrebet og deres brug Spørgsmål 1: Objekter Giv en beskrivelse af Objekt-begrebet og deres brug Under eksaminationen forventes du at forklare: Hvad er en type og en variabel? Hvordan erklæres en variabel? Hvad forstås ved en

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Påbegyndt.: 8/2-1999 Afleveret.: 4/3-1999 Projektet er lavet af.: Kasper Kirkeby Brian Andersen Thomas Bojer Nielsen Søren Vang Jørgensen Indholds fortegnelse 1. INDLEDNING...3

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Programmering C ved mst Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars hhx Programmering C Michael Stenner (mst) 2-3g16 pro Forløbsoversigt

Læs mere

Installations guide Saxo ERPTrader. Microsoft Dynamics NAV 2009 / 2013 / 2013R2

Installations guide Saxo ERPTrader. Microsoft Dynamics NAV 2009 / 2013 / 2013R2 Installations guide Saxo ERPTrader Microsoft Dynamics NAV 2009 / 2013 / 2013R2 Indhold Introduktion...3 Forudsætninger...3 Software krav...3 Installer MSI pakken...4 Importer Saxo ERPTrader objekterne...5

Læs mere

Resumé NSI har udviklet en funktionel prototype med en visuel brugergrænseflade, der giver ikke-teknikere mulighed for at tilgå adviseringsservicen.

Resumé NSI har udviklet en funktionel prototype med en visuel brugergrænseflade, der giver ikke-teknikere mulighed for at tilgå adviseringsservicen. Fælles testmiljøer Statens Serum Institut Sektor for National Sundheds-it - Anvenderguide: Visuel adviseringsklient, en funktionel prototype Artillerivej 5 2300 København S Dato: 12.12.2013 Version: 1.0

Læs mere

Miniprojekt2011. Formålet er at lære og indlære god objektorienteret programudvikling og programmering med Java, samt undervejs at opfylde studiekrav.

Miniprojekt2011. Formålet er at lære og indlære god objektorienteret programudvikling og programmering med Java, samt undervejs at opfylde studiekrav. Miniprojekt2011 Projektbeskrivelse Der skal fremstilles en lille java application på PC, hvor brugeren kan foretage interaktioner med en simpel database på disken via et grafisk brugerinterface. Formålet

Læs mere

MapBasic &.NET interaktion. MapBasic.NET. Jakob Lanstorp IT konsulent COWI. Odense 23. Juni 2011. 1 8 jun 2011 MapBasic &.

MapBasic &.NET interaktion. MapBasic.NET. Jakob Lanstorp IT konsulent COWI. Odense 23. Juni 2011. 1 8 jun 2011 MapBasic &. MapBasic &.NET interaktion MapBasic.NET Jakob Lanstorp IT konsulent COWI Odense 23. Juni 2011 1 MapBasic &.NET interaktion Erfaring med MapBasic.NET / Visual Studio Anden programmering 2 Program Hurtig

Læs mere

EG Data Inform. Byggebasen. WCF og webservices. Jens Karsø

EG Data Inform. Byggebasen. WCF og webservices. Jens Karsø EG Data Inform Byggebasen WCF og webservices Jens Karsø 10 Indholdsfortegnelse Byggebasen Services indledning... 2 Målsætning... 2 Valg af teknologier... 3 Kommunikationsmodel for byggebasen... 3 Services.byggebasen.dk...

Læs mere

SWC Elementer i klassedefinition

SWC Elementer i klassedefinition SWC Elementer i klassedefinition Indhold Eksempel... 2 Karakteristika for en klasse... 3 Karakteristika for et instance field... 4 Karakteristika for en constructor... 5 Karakteristika for en property...

Læs mere

"Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef" Guide i at bruge RSS

Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef Guide i at bruge RSS "Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef" Guide i at bruge RSS v/ Kim Elmose, januar 2007 1 Få bedre overblik over nyhederne med RSS Forkortelsen RSS eller ikonet dukker op på stadig flere

Læs mere

IFC Egenskaber. Mohammad Hussain Parsianfar s102951 BYG DTU

IFC Egenskaber. Mohammad Hussain Parsianfar s102951 BYG DTU Mohammad Hussain Parsianfar s102951 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion... 3 1.1 Hvorfor er det interessant... 3 1.2 Formål... 4 2 Simplebim... 5 2.1 Præsentation af softwaren... 5 2.1.1 Brugergrænseflade...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 -

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 - - 1 - Indholdsfortegnelse Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3 Tag backup med UpDraft Side 4 Tag manuelt backup Side 8-2 - Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Lige meget om du har opbygget

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

Citrix CSP og Certificate Store Provider

Citrix CSP og Certificate Store Provider Project Name Document Title TDC Citrix Citrix og Certificate Store Provider Version Number 1.0 Status Release Author jkj Date 5-10-2006 Trademarks All brand names and product names are trademarks or registered

Læs mere

Arkitektur for begyndere

Arkitektur for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Arkitektur for begyndere Denne artikel beskriver forskellige basale n-tier arkitekturer. Som man bør kende og have valgt inden man går igang med at udvikle

Læs mere

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4 IT opgave Informationsteknologi B Vejleder: Karl Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Dato:03-03-2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning... 3 Problemstillingen...

Læs mere

LUDUS WEB. Installations- og konfigurations-vejledning. Den 7. april 2009. J.nr.: 4004 V0624 09

LUDUS WEB. Installations- og konfigurations-vejledning. Den 7. april 2009. J.nr.: 4004 V0624 09 LUDUS WEB Installations- og konfigurations-vejledning Den 7. april 2009 J.nr.: 4004 V0624 09 CSC Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.scandihealth.dk,

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2019 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 10. april, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. april, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale

Datatekniker med programmering som speciale Datatekniker med programmering som speciale H3 H1 varer ti uger bestående af syv uddannelsesspecifikke fag, samt 2 Valgfri Udannelsesspecifikke Fag og 1 Valgfrit Speciale Fag Indhold På H2 er der fokus

Læs mere

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning Indhold LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning... 1 1. Forudsætninger... 2 2. Installation... 3 3. Konfiguration... 9 3.1 LUDUS Databasekonfiguration...

Læs mere

En teknisk introduktion til NemHandel

En teknisk introduktion til NemHandel En teknisk introduktion til NemHandel Indhold > Indledning 3 Standarder 5 OIOUBL 5 OIO RASP 6 OIO SMI 7 Biblioteker 8 Web applikationer 9 Fakturablanket 9 NemHandel Registrering 9 NemHandel.dk 10 Web services

Læs mere

Online billede filtrering

Online billede filtrering Online billede filtrering Eksamensprojekt 2014 Andreas Lorentzen, klasse 3.4 Roskilde Tekniske Gymnasium Programmering C 09-05-2014 I dette projekt vil jeg demonstrerer en af de mange ting moderne browsere

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2017 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 6. april, 2017 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Aftenskole i programmering sæson Flere registreringer. Sæson 2 - Lektion 8

Aftenskole i programmering sæson Flere registreringer. Sæson 2 - Lektion 8 Flere registreringer Sæson 2 - Lektion 8 I sidste uge Vi så hvordan vi kan navigere med en UINavigationController Vi så hvordan vi lavede nogle hjælpe klasser med funktioner vi skulle bruge flere steder

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS "Live Bogmærke" kan se ud.

I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS Live Bogmærke kan se ud. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk RSS "Live Bogmærke" I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS "Live Bogmærke" kan se ud. Skrevet den 10. Feb 2009 af madsass I kategorien

Læs mere

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursusoversigt 2017 Modul 30 - TC 3 Basic Kursus K173001 K173002 K173003 K173004 Dato 21.-22.02.17 02.-03.05.17 22.-23.08.17 07.-08.11.17 Modul 31 - TC 3 EtherCAT

Læs mere

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning Indhold LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning... 1 1. Forudsætninger... 2 2. Installation... 3 3. Konfiguration... 9 3.1 LUDUS Databasekonfiguration...

Læs mere

Program for møde fredag d. 22/2-2002

Program for møde fredag d. 22/2-2002 Program for møde fredag d. 22/2-2002 Disposition for den indledende præsentation af problemstillinger Kort beskrivelse af projektets struktur, hvilket leder frem til hovedtemaet for den efterfølgende diskussion

Læs mere

AAU, Programmering i Java Intern skriftlig prøve 18. maj 2007

AAU, Programmering i Java Intern skriftlig prøve 18. maj 2007 AAU, Programmering i Java Intern skriftlig prøve 18. maj 2007 Opgavebesvarelsen skal afleveres som enten en printerudskrift eller som et passende dokument sendt via email til fjj@noea.dk. Besvarelsen skal

Læs mere

IT projekt uge 4 9. Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013

IT projekt uge 4 9. Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013 PHP-Projekt IT projekt uge 4 9 Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013 4-3-2013 Indholdsfortegnelse Indledende afsnit... 2 Brainstorm... 2 User stories... 2 Problemformulering...

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse It-sikkerhedspolitik Bilag 9 November 2004 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Ansvar og roller...3 2.1 Byrådet...3 2.2 Kommunaldirektøren/ Direktionen...3 2.3 Ledere, fagchefer mv...3 2.4 It gruppen, It

Læs mere

OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse

OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse OrCAD Capture TCL er et script sprog til at lave applikationer til OrCAD Capture. Eclipse er et gratis udviklingsmiljø med debug muligheder. Denne guide hjælper med at

Læs mere

Libraries i C. Thomas Bøgholm. Marts En kort introduktion. Aalborg Universitet

Libraries i C. Thomas Bøgholm. Marts En kort introduktion. Aalborg Universitet Libraries i C En kort introduktion Thomas Bøgholm Aalborg Universitet Marts 2010 Outline Motivation Hvad er et library Brugen af libraries Eksempler - med live kode Dit eget library Opgaver 2/18 Motivation

Læs mere

Hvad er Objekter - Programmering

Hvad er Objekter - Programmering Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Hvad er Objekter - Programmering En rigtig god gennemgang af hvad objekter er! Hvordan de oprettes og anvendes! Det er helt klart til nybegyndere, som

Læs mere

Singleton pattern i Java

Singleton pattern i Java Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Singleton pattern i Java Denne artikel beskriver Singleton pattern og implementation i Java. Den forudsætter kendskab til Java men ikke til Singleton.

Læs mere

C#, ASP.NET 4.0, HTML5, CSS3, WPF,

C#, ASP.NET 4.0, HTML5, CSS3, WPF, PROFIL 26 år, samboende ugift Datamatiker Erfaring med kommunikation, analyse, udvikling og IT. Speciale i C#,.NET & Visual Studio Meget lærenem / -villig & fleksibel Stærke analytiske evner, og meget

Læs mere

Grundlæggende OOA - OOD

Grundlæggende OOA - OOD Grundlæggende OOA - OOD Dette kursus henvender sig til personer, der har lille eller ingen erfaring med softwareudvikling. Med udgangspunkt i UML opbygges et solidt kendskab til softwareudviklingens kunst

Læs mere

Postregistrering Eksamensprojekt i Programmering C Lavet af: Frantz Furrer Svendborg Erhvervsskole HTX Vejleder: Claus Borre

Postregistrering Eksamensprojekt i Programmering C Lavet af: Frantz Furrer Svendborg Erhvervsskole HTX Vejleder: Claus Borre Postregistrering Eksamensprojekt i Lavet af: Frantz Furrer Vejleder: Claus Borre Side af 4 Titelblad: Skolens navn: Svendborg Tekniske Gymnasium - Rapport: Rapportens titel: Postregistrering Side antal:

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale

Datatekniker med programmering som speciale Datatekniker med programmering som speciale H1 H1 varer ti uger bestående af ti uddannelsesspecifikke fag. Indhold På H1 beskæftiger du dig med at lære at programmere helt fra bunden. Forløbet er designet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars hhx Programmering B Patrick Bøgsted Sørensen (pbs) 2k18 Forløbsoversigt (4) Forløb 1 Forløb

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2013 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 5. marts, 2013 Dette projekt udleveres i to dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Tak for tilliden af valget af et af vore podcast kompatible produkter. Denne fremragende software og hardware pakke muliggør produktion af podcasts af

Læs mere

Reflekstions artikel

Reflekstions artikel Reflekstions artikel Kommunikation/IT er et fag hvor vi lærer at kommunikere med brugeren på, og hvorledes mit produkt skal forstås af brugeren. Når man laver en opgave i faget, er det brugeren der lægges

Læs mere

ADIS, WS og Meta Service

ADIS, WS og Meta Service ADIS, WS og Meta Service Om ADIS, Web Services, Værktøjer og Meta Service. Michael Jacobsen Technology Network Management Agenda ADIS og dens udvidelse ISOagriNET Web Service med eller uden fuldt objektmodel

Læs mere

Introduktion til NemHandel

Introduktion til NemHandel NemHandel i skyen - holdt business casen? Heinrich Clausen HotHouse Cph og Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Introduktion til NemHandel Løftestangen: Bekendtgørelsen fra 2005 om elektronisk regning

Læs mere

Forståelse for grafisk workflow

Forståelse for grafisk workflow 2 Forståelse for grafisk workflow I designet af den trykte bog har jeg haft et vågent øje til de overvejelser og design problematikker det medfører at bogen skulle klare at laves til en E-bog. Her vil

Læs mere

Notat ang. visning af dagsordener og referater på hjemmesiden ved skift til SBSYS esdh system.

Notat ang. visning af dagsordener og referater på hjemmesiden ved skift til SBSYS esdh system. Notat ang. visning af dagsordener og referater på hjemmesiden ved skift til SBSYS esdh system. I dette notat gøres rede for Hvordan visning af dagsordener og referater teknisk set kører i dag, Valg af

Læs mere

TitanPad. Skriv sammen på den enkle måde. Version: August 2012

TitanPad. Skriv sammen på den enkle måde. Version: August 2012 TitanPad Skriv sammen på den enkle måde Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Titanpad?...4 Hvorfor skal du bruge TitanPad?...5 Kom i gang med Titanpad...5 User Interface...6 Inviter andre...7

Læs mere

Sag: Ekspertudvalget om åbne standarder: Indstilling af 23. marts 2011.

Sag: Ekspertudvalget om åbne standarder: Indstilling af 23. marts 2011. Til videnskabsministeren og Folketingets IT-ordførere Sag: Ekspertudvalget om åbne standarder: Indstilling af 23. marts 2011. Vedr. afgivelse af dissens Som anført i mit brev af 17. marts 2011 til ministeren

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 September 2015 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 6.1.0.... 2 1. Backup af databasen... 3

Læs mere

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Anvendelsesområde... 3 2. Definitioner...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Indledning... Lars Ljungqvist. KAPITEL ET... Velkommen til OneNote 2013. KAPITEL TO... 21 Din første notesbog: Madopskrifter

INDHOLDSFORTEGNELSE. Indledning... Lars Ljungqvist. KAPITEL ET... Velkommen til OneNote 2013. KAPITEL TO... 21 Din første notesbog: Madopskrifter INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Lars Ljungqvist KAPITEL ET... Velkommen til OneNote 2013 Hvad skal vi bruge OneNote til?... 10 Nyheder i OneNote 2013... 11 Download OneNote 2013 gratis hos Microsoft...

Læs mere

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107 Database for udviklere Jan Lund Madsen PBS10107 Indhold LINQ... 3 LINQ to SQL og Arkitektur... 3 O/R designere... 5 LINQ Den store introduktion med.net 3.5 er uden tvivl LINQ(udtales link): Language-INtegrated

Læs mere

Bemærk! Et PHP script har kun brug for at forbinde én gang til databaseserveren. Det kan så sagtens udføre flere kommandoer vha. denne forbindelse.

Bemærk! Et PHP script har kun brug for at forbinde én gang til databaseserveren. Det kan så sagtens udføre flere kommandoer vha. denne forbindelse. Mysqli Webintegrator Når vi arbejder med server-side scripting ( i vort tilfælde PHP), har vi ofte behov for at kunne tilgå data, som vi opbevarer i en database. Det kan f.eks. dreje sig om nyhederne i

Læs mere

Lektion 6. Grundlæggende programmering i VR

Lektion 6. Grundlæggende programmering i VR Lektion 6 Grundlæggende programmering i VR Plan for i dag Simpelt FPS Triggerzones og animationer C# og objekt orienteret programmering Interfaces Generics Google Cardboard Video om VRs fremtid App til

Læs mere

Automatisering Af Hverdagen

Automatisering Af Hverdagen Automatisering Af Hverdagen Programmering - Eksamensopgave 10-05-2011 Roskilde Tekniske Gymnasium (Kl. 3,3m) Mads Christiansen & Tobias Hjelholt Svendsen 2 Automatisering Af Hverdagen Indhold Introduktion:...

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Kompendium til Arduino-programmering i Teknologi. Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Vi skal forstå princippet i programmering af en uc og se

Læs mere

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning Vejledning i Installation og konfiguration af MobileCTI Outlook Dialer / MobileCTI TAPI Dialer Version 2.10 December 2005 www.blueposition.com

Læs mere

<meta name="dcs.dcssta" content="404"/>

<meta name=dcs.dcssta content=404/> 404 fejlrapportering i Webtrends I Webtrends Analytics 10 er det muligt at fange File not found errors (Client errors), som de besøgende løber ind i. Det er ikke kun de interne fejl som fanges, men også

Læs mere

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Spil Rapport Spil lavet i GameMaker Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 HCI... 2 Planlægning / Elementær systemudvikling... 2 Kravspecifikationer... 4 Spil beskrivelse...

Læs mere

XML webservice for pensionsordninger. Version 1.0 Draft A

XML webservice for pensionsordninger. Version 1.0 Draft A XML webservice for pensionsordninger Version 1.0 Draft A Dokumentoplysninger Titel: Projekt: Webservice for pensionsordninger EDI kontorets branchekoordinerede dataudveksling Forfatter: Bidragsydere til

Læs mere

Der er forsøgt skrevet en lille notits hver gang der er lavet noget, dog kan der være nogle ting som ikke er blevet kommenteret.

Der er forsøgt skrevet en lille notits hver gang der er lavet noget, dog kan der være nogle ting som ikke er blevet kommenteret. Indhold 1 Logbog 2 1.1 Log den 01-02-10.................................. 2 1.2 Log den 02-02-10.................................. 2 1.3 Log den 08-02-10.................................. 2 1.4 Log den

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

N OT AT. Arbejdsgang i forbindelse med afsendelse af dokument til Dokumentboks. Overordnet vision til håndtering afsendelse af dokumenter

N OT AT. Arbejdsgang i forbindelse med afsendelse af dokument til Dokumentboks. Overordnet vision til håndtering afsendelse af dokumenter N OT AT Arbejdsgang i forbindelse med afsendelse af dokument til Dokumentboks Dette notat indeholder en beskrivelse af arbejdsgange til håndtering af afsendelse af dokumenter til Dokumentboksen eller måske

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. marts, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere