Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår"

Transkript

1 Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår En udvikling fra 009 til 00 går på, at man i flere kommuner har valgt at involvere flere personer i arbejdet med at koordinere Science-kommuneprojektet. I 009 var der 8 kommuner, hvor der var mere en én person, som havde ansvaret for udviklingen på naturfagsområdet. I 00 meddelte yderligere fire af naturfagskoordinatorerne, at de havde fået eller regnede med at få koblet flere på arbejdet med projektet. Selv om det ikke er en voldsom numerisk forøgelse, så peger det på, at koordinatorarbejdets omfang og betydning er ved at blive anerkendt i flere kommuner. Det skal retfærdigvis nævnes, at man i flere andre kommune har oplevet en del udskiftninger blandt naturfagskoordinatorerne, hvilket har været med til at gøre det svært at fastholde eller forankre initiativerne fra år til år. Derfor er det et vigtig skridt i retning af en mere bæredygtig model for udviklingen i Science-kommunerne, at ansvaret ikke kun hviler på én person. Det gælder uanset om man i den enkelte kommune fordeler arbejdsopgaver og ansvar blandt en lille gruppe af mennesker eller danner mere tætte partnerskaber, hvor man er fælles om projektet.,,,, Tid Økonomi Forvaltning Politisk opbakning Skoleledere Naturfagslærere Erhvervsliv Figur : Underspørgsmål til: Føler du, at du har tilstrækkelige forudsætninger som naturforvaltningslov i form af... Som det fremgår af figuren, synes der generelt set at være tilfredshed med opbakningen fra forvaltning, det politiske niveau, skolelederne og lærerne (her menes kun naturfagslærerne) i kommunen. Mindre tilfredshed antydes der at være med mængden af tid og ressourcer (her forstået som økonomiske ressourcer) og i særdeleshed med opbakningen fra erhvervslivet. Som angivet, er der dog tale om betydelige standard afvigelser på alle svarene (fra,0 til,6), hvilket afspejler en relativ stor variation fra kommune til kommune. Der var stor forskel på, hvor formelt de enkelte var knyttet til Science-kommuneprojektet og jeg har her valgt at tolke deres involvering meget frit. Fx var der i én kommune folk i forvaltningen ud over naturfagskoordinatoren, som havde ansvar for at arrangere Naturvidenskabsfestivalen og First Lego League aktiviteterne i kommunen. Da dette oplagt hører med til at være Science-kommune regnes de altså for at have et delt ansvar for projektet selv om de ikke formelt var naturfagskoordinatorer eller knyttet direkte til projektet.

2 Resultaterne skal ses i lyset af naturfagskoordinatorernes forskellige ansættelsesforhold. 6 ud af de adspurgte naturfagskoordinatorer er kommunale konsulenter med større eller mindre fokus på naturfag. Resten arbejder som naturvejledere, lærere, skoleledere osv. i stillinger, hvilket er med til at forklare nogle af variationerne. Sammenlignet med sidste års undersøgelse synes det som om, at de fleste af middelværdierne er sammenlignelige med undtagelse af den politiske opbakning og opbakningen fra erhvervslivet, som begge synes at være steget fra 009 til 00 (se Tabel ). Stigningen i den politiske opbakning kan muligvis tilskrives den meget høje standard afvigelse i svarene fra middelværdi Tid Økonomi Forvaltning Politisk opbakning Skoleledere Naturfagslærere Erhvervsliv,7,88,67,78,7,7,8 00 SD,0,0,,,06,0, 009 middelværdi,6,76,8,0 -,6 009 SD,,7,7,7 -,6,0 Tabel : Sammenligning af forudsætningerne for naturfagskoordinatorerne fra 009 til 00. Mest udtalt synes stigningen i opbakningen fra politikerne og erhvervslivet. Bemærk at kategorien skoleledere ikke var inkluderet i 009. Tidsaspektet viste sig at være en afgørende faktor for naturfagskoordinatorernes muligheder for at arbejde med Science-kommuneprojektet i 009. Derfor indgik følgende spørgsmål i undersøgelsen i 00: Hvor megen af din arbejdstid går med Science-kommuneprojektet? Antal respondenter Svarkategori Figur : Med et gennemsnit på, og SD på 0,9, så angiver de fleste koordinatorer, at de bruger en del tid på Science-kommuneprojektet, men det er dog stadig kun en mindre andel af arbejdstiden i gennemsnit. Svarkategorierne svarer til respondentens generelle opfattelse og ikke til præcise tidsangivelser. Som det fremgår af Figur anslår naturfagskoordinatorerne, at de bruger en del tid på Sciencekommuneprojektet, selv om mange af dem har andre opgaver end udvikling af naturfagsområdet. En sådan sammenligning skal tages meget varsomt, da der ikke blev anvendt samme skema og procedure i 009 i forhld til 00 og kategorierne skoleleder og lærere var slået sammen til én i 009.

3 Det skal også siges, at det var svært for mange af naturfagskoordinatorerne at fastslå en bestemt andel af tiden, der gik til Science-kommuneprojektet, da mange aktiviteter ikke entydigt hørte til projektet. Ofte var der sammenfald mellem aktiviteter, som kunne tænkes ind under Sciencekommuneprojektet og de aktiviteter, som naturfagskoordinatorerne var involveret i alligevel. Sammenholdt med spørgsmålet omkring de tidsmæssige forudsætninger i Tabel tyder det på, at selv om Science-kommune projektet fylder en del hos naturfagskoordinatorerne, så er der fortsat ikke mange af dem, som føler, at de har nok tid til at udføre arbejdet som naturfagskoordinator. Kigger man nærmere på dataene ses det, at den relativt lave middelværdi dækker over en større gruppe af koordinatorer, som faktisk er godt tilfredse med den tid, de har til projektet (se Figur ). Af interviewene fremgik det, at dette primært kunne tilskrives en følelse af autonomi i forhold til at kunne disponere over deres arbejdstid og ikke, at der var afsat særlig tid til Sciencekommuneprojektet. Med andre ord, synes det at være afgørende, at Science-kommuneprojektet kan passes ind i de eksisterende arbejdsopgaver og blive en naturlig del af det arbejde og ikke en ekstra opgave oven i alle de andre opgaver. Det skal dog nævnes, at manglen på tid i enkelte kommuner var så markant, at en af koordinatorerne udtalte, at projektet i den kommune var dødsdømt, da der ikke er afsat tid til arbejdet og ingen udsigt til at det kommer - tværtimod. Således er det altså ikke kun et spørgsmål om autonomi i arbejdstidsfordelingen. På længere sigt må det være målet at harmonisere naturfagskoordinatorernes rolle med de eksisterende opgaver, ressourcer og praktiske rammer, så projektet kan blive bæredygtigt. Naturfagskoordinatorerne skal helst have en vis frihed til at løse opgaverne selvstændigt og ikke føle, at de er nødt til at blive ved med at yde en ekstra indsats for at realisere Science-kommuneidéen. Føler du at du har de fornødne forudsætninger som NK i form af tilstrækkelig tid Antal kommuner Svarkategori Figur : Flere af naturfagskoordinatorerne er faktisk godt tilfredse med den tid, de har til Science-kommuneprojektet, selv om det overordnede billede er negativt. Der var også opstået en ny trussel for Science-kommuneprojektet i 00. Truslen kom fra kommende kommunale nedskæringer. Disse nedskæringer blev fremhævet som en reel trussel for Science-kommuneprojektet i flere kommuner, og selv om man i nogle af disse kommuner faktisk havde fået skrevet projektet ind på det politiske niveau, så var det grundlag også truet. Flere steder sagde naturfagskoordinatorerne, at deres arbejde kunne være på spil i den sammenhæng og at det var medvirkende til, at de ikke ønskede at bringe nye tiltag i spil før budgetterne var færdigforhandlet.

4 Funktion og rolle Kigger man på naturfagskoordinatorernes funktioner i de forskellige kommuner, så er det igen præget af forskelligheder i kraft af deres ansættelsesforhold, kommunernes satsning på naturfagene og historikken i kommunen. Dertil kommer variationer i de strategier den enkelte naturfagkoordinator har valgt at benytte i sit arbejde med Science-kommuneprojektet. Opsummeret beskriver naturfagskoordinatorerne deres funktioner og rolle i forhold til udvikling som følger (gentagelser er udeladt af hensyn til overblikket) : Hvordan betragter du din funktion som Naturfagskoordinator på nuværende tidspunkt? Både som pædagogisk konsulent og arbejdsbi: Er stadig ude og hente ting til events i egen bil, men synes også den del er sjov At trække i det politiske, betjene styregruppen og få ideer. Råbe pressen op. Men ikke så meget om kontakt til den enkelte skole. Skriver talen til borgermesteren til den årlige event. Som en af de drivende kræfter på naturfag i kommunen. Der er naturvejledere og andre der er interesseret i naturfag, men jeg har det overordnede overblik og kan sætte forskellige ting i værk i kraft af mit arbejde. At naturfagsgruppen får de informationer de skal have. Virke som det koordinerende led i forhold til events, at finde lærere til efteruddannelse på tværs af kommunegrænser o.lign. Programledere af forskellige projekter i kommunen. Samarbejdsleder. Facilitator og kontaktled til politikere med flere). Sikre forankring i kommune Pleje netværkene i kommunen. Er kontakten til andre Science-kommuner for at få nye ideer Koordinator i forhold til forskellige aktiviteter såsom Naturvidenskabsfestivalen, hvor der også var en del praktisk arbejde (med hjælp fra styregruppen) At sikre at børnene får de kompetencer der skal til for at de kan få job. Arbejder meget med de bløde kompetencer Sikre implementering (forankring gennem netværk). "Fjerner stenene i skoen" i forhold til lærerne Tovholder for naturfagsundervisernetværket i kommunen. Står for sekretariatsdelen af netværket. Arbejder meget med det strategiske, og vil gerne overlade det mere praktiske til andre Igangsætter og processtyrende I kommunen arbejder de på at splitte naturfagskoordinatorrollen op i en strategisk og en mere undervisningsorienteret del. Lige nu er det vanskeligt at nå begge dele fyldestgørende. Ideelt set at beskrive strategier og få dem behørigt bearbejdet i de rette organer, så de bliver til praksis; men mest er det enkelte projekter Sørge for at levere sparring udefra for at holde gang i tingene. Holde kontakt til lærerne i forbindelse med udmøntning af udviklingsmidler og konkrete projekter. At dyrke partnerskabsprojekter med privat-offentlig institutioner (fx forsyningssektoren) Hjælpe med at realisere lærernes egne ideer og sørge for at organisere det nødvendig At skabe udvikling gennem naturfagsvejlederne. Det er dog meget afhængigt af skolelederen. Når der er en ildsjæl og en leder som vil, så kan man rykke lærerkollegiet - ellers er det tungt Sørge for velfungerende netværk, hvor lærerne kan udveksle ideer, få inspiration og hjælpe hinanden Som tovholder, coach mm. på hele skoleområdet, så der skabes gode sammenhænge i undervisningen og de projekter, som foregår i kommunen som helhed. Se også afsnittet Samlet set for eksempler på konkrete aktiviteter

5 Meget går gennem vejledernetværket, som indbefatter nyuddannede naturfagsvejledere på næsten alle skolerne og naturvejlederne fra naturskolerne Som det fremstår af ovenstående, er der fortsat meget stor forskel på, hvordan naturfagskoordinatorfunktionen tolkes og udmøntes. Sammenholdt med 009 dataene fremgår det, at der er nogle af naturfagskoordinatorerne som har bevæget sig fra rollen projektmager, igangsætter og praktisk gris til mere overordnede funktioner (strategisk, politisk, pædagogisk udvikling). Dette har kunne lade sig gøre i takt med, at det er lykkedes at beskrive arbejdsopgaverne og etablere forskellige grupper til at hjælpe med dem. Fx er der i nogle kommuner lærergrupper (fx naturfagsvejledere), som har fået overdraget ansvaret for afvikling af nogle af de tværgående events såsom Naturfagsmaraton, Naturvidenskabsfestivalen eller First Lego League. Efterhånden som det er lykkedes at inddrage nye aktører (fx i form af virksomheder eller andre forvaltninger) er der opstået nye muligheder for at uddelegere ansvaret for konkrete arbejdsopgaver, men også for at beskæftige sig med med overordnede problemstillinger. Denne udvikling er ikke generel blandt Science-kommunerne, men den er markant, hvor den har fundet sted, og er med til at demonstrere potentialet i at have en kommunal koordinator. Naturfagskoordinatorer kan være med til at fokusere indsatsen i kommunen og samtidigt distribuere ansvaret for at afvikle de konkrete tiltag til personer, som er tæt på praksis. Dette har vist sig at være en sund model for udvikling. Vi er således begyndt at kunne se et mønster i naturfagskoordinatorernes rolle og funktion i de kommuner, hvor der er fundet stor udvikling sted. Tendensen er, at der opbygges tætte relationer mellem forskellige aktører både vertikalt og horisontalt organisatorisk set på samme tid. Det kan for eksempel være ved at lærernetværkene begynder at arbejde tættere sammen omkring konkrete projekter/opgaver og får ansvaret for at definere retningen for udvikling (horisontale relationer). Samtidigt bliver lærernetværkene mere synlige i kommune og opbygger også tættere kontakt med naturfagskoordinatoren, skoleledere/rektorer, museer og andre aktører, som har mere overordnede opgaver og ansvar (vertikale relationer). Dermed opstår der en naturlig kobling af selvstyrede projekter og de overordnede fælles målsætninger, som betyder, at den enkelte aktør ikke utilsigtet modarbejder andre gode initiativer i kommunen. Her spiller naturfagskoordinatoren ind som en afgørende figur for at sikre denne kobling. For at komme med et konkret eksempel på det store potentiale i at arbejde ud fra en kommunalt forankret koordinator, så er man i en kommune i gang med at udarbejde en langsigtet handlingsplan for naturfagsudviklingen (bredt fortolket). Dette involverer at involvere såkaldte reflekterende teams, der skal formulere en konkret handlingsplan for deres egen skole. Dette sikrer muligheden for at tilgodese lokale forhold og tidsrammer, så udviklingen bliver målrettet, men også realiserbar. Handlingsplanen skal passe ind i den kommunalt defineret idé om, at handlingsplanen skal være med til at fremme dannelsen af lærende fællesskaber på skolen. Med udgangspunkt i de lokale handlingsplaner foregår der et parallelt politisk/strategisk arbejde i byrådet omkring udarbejdelsen af en kommunal handlingsplan, der skal sikre, at udviklingsrammerne bliver fornuftige og sammenhængende. Uden en kobling mellem praksis på skolen og det kommunalpolitiske niveau gennem naturfagskoordinatorens arbejde (sammen med sparringspartnere på samme niveau), ville en koordination af indsatsen på disse to niveauer være yderst usandsynlig. Se fx Michael Fullan: Leadership & sustainablity, 00. Corwin Press

Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet

Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet Evaluering af år 2 i Science-kommuner September, 2010 Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet 1 Indholdsfortegnelse Indledning og læsevejledning...3 Analyse og formidling

Læs mere

Evaluering af projekt Science-kommuner, 2010. September, 2010 Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet

Evaluering af projekt Science-kommuner, 2010. September, 2010 Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet Evaluering af projekt Science-kommuner, 2010 September, 2010 Jan Sølberg Institut for naturfagenes didaktik Københavns Universitet 1 Indholdsfortegnelse Indledning og læsevejledning...3 Analyse og formidling

Læs mere

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner uddannelse 2008-11 skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25

Læs mere

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25 deltagende kommuner 2008-11. 1/3 af Danmarks skoleelever bor i en Science-kommune.

Læs mere

Evaluering af Science Kommuneprojektet Jan Sølberg Københavns Universitet

Evaluering af Science Kommuneprojektet Jan Sølberg Københavns Universitet Evaluering af Science Kommuneprojektet 2010 Jan Sølberg Københavns Universitet Overordnet set Projektmål Eksempler på virksomheder Idrætsudvalget Kommunale forvaltninger fx Miljø og teknik, Teknisk forvaltning,

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Science-kommuneprojektet samlet set

Science-kommuneprojektet samlet set Science-kommuneprojektet samlet set Set i forhold til projektmål I projektbeskrivelsen (se http://www.formidling.dk/sw.asp) er der angivet tiltag, som udgør kernen i Science-kommuneprojektet. Tiltagene

Læs mere

Science-kommuneprojektet samlet set

Science-kommuneprojektet samlet set Science-kommuneprojektet samlet set Set i forhold til projektmål I projektbeskrivelse for Science-kommuneprojektet (se http://science-kommuner.wikispaces.com/) er der angivet 5 tiltag, som udgør kernen

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Naturfagene åben skole skole-virksomhedssamarbejde og og/eller Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Region Nordjylland Aalborg, 1. juni 2017 Dagens program Vision Vores vision er at alle børn og unge

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier

Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT Til Strukturudvalget Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier København er en by i vækst. Byen vokser med ca. 1000

Læs mere

Et naturfagskompas til hele kommunen

Et naturfagskompas til hele kommunen Et naturfagskompas til hele kommunen Heiko Buch-Illing og Ole Kronvald, Astra Jesper Vilsbæk, Fredericia kommune Et naturfagskompas til hele kommunen Formålet med workshoppen: At præsentere Naturfagskompasset

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen naturfagsundervisning Mål for temadagen at skabe et fælles vidensgrundlag om naturfagsundervisning blandt skoleledere, naturfagskoordinatorer og lokale ressourcepersoner. at tydeliggøre sammenhæng mellem

Læs mere

INTEGRATION I VEJLE. sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN

INTEGRATION I VEJLE. sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN VEJLE KOMMUNE GÅR I FRONT MED EN HELHEDSORIENTERET INTEGRATIONSINDSATS sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats INTEGRATION I VEJLE sådan organiserer vi den helhedsorienterede integrationsindsats

Læs mere

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Projektet med udvikling af ScienceKommuner er afsluttet og indgår nu i NTS-samarbejdet. Der var formuleret 4 vilkår til at være Science Kommune: 1) Ledelsesmæssig

Læs mere

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen.

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen. Naturfagsstrategi for Kalundborg Kommune 2007-2014 DATO 23. marts 2007 JOURNAL NR. 326-2007-47264 SAGSANSVARLIG Susanne Boesen / Michael Rasmussen UNDERVISNING / UDVIKLING Kalundborg Kommune hører med

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde De regionale koordinatormøder har til formål at styrke den enkelte naturfagskoordinator og det lærende netværk mellem naturfagskoordinatorer fra kommuner

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne:

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: 1.1 Hvad går APV-opgaven ud på - kort fortalt? APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: Identifikation og kortlægning

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Vision Vores vision er at alle børn og unge får handlekompetencer inden for science, så de kan udfolde sig som kreative og kritiske samfundsborgere. Astra arbejder for: at alle unge får indsigt i og handlekompetencer

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Formålet med dette notat er formuleringen af formål, mål og succeskriterier for udviklingsprojektet Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen.

Læs mere

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER...

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... KORT FORTALT hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående samarbejde blandt folkeoplysningens aktører NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående

Læs mere

Regionalt naturfagskoordinatormøde. Nordjylland

Regionalt naturfagskoordinatormøde. Nordjylland Regionalt naturfagskoordinatormøde i Nordjylland 30. maj 2018 Trådløst netværk: Navn: AAU-1-DAY Adgangskode: nerf60jedi Hvorfor er vi her? Formål - Videndeling på tværs af kommunerne - at sætte fokus på

Læs mere

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 7. oktober 2015 Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Formål Som EnergiMetropol er der i Esbjerg en klar strategi for at understøtte virksomhederne

Læs mere

Hvordan kan kommuner understøtte skole-virksomhedssamarbejde?

Hvordan kan kommuner understøtte skole-virksomhedssamarbejde? Hvordan kan kommuner understøtte skole-virksomhedssamarbejde? Hovedpointer fra den nationale kortlægning Skole-virksomhedssamarbejde med kommunal forankring LÆS DEN FULDE KORTLÆGNING OG MEGET MERE PÅ skoletjenestenetvaerk.dk

Læs mere

Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015

Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Center for Policy NOTAT 17-04-2015 Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015 Den overordnede udvikling i trivselsundersøgelsen er negativ. Der er et generelt

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE

TRIVSELSUNDERSØGELSE TRIVSELSUNDERSØGELSE Designskolen Kolding 2018 Forfattere: Malene Skov Dinesen og Lars Dinesen, Ineva ApS Udgivelsesår: 2018 Side 0 af 20 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 ARBEJDSGLÆDE,

Læs mere

DATAINFORMERET LEDELSE

DATAINFORMERET LEDELSE DATAINFORMERET LEDELSE LEDERTRÆF, SKANDERBORG Simon Calmar Andersen, 7. januar 209 PROGRAM. Hvad er datainformeret ledelse? 2. Hvad siger forskningen i datainformeret ledelse 3. Tre øvelser lige til at

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere

Forankring: Hvordan kan skolens øvrige parter understøtte

Forankring: Hvordan kan skolens øvrige parter understøtte Forankring: Hvordan kan skolens øvrige parter understøtte Lær med Familien er baseret på en helhedsorienteret og samarbejdsbaseret tilgang til skoleudvikling. Derfor anbefales det, at alle, der har aktier

Læs mere

Eventstrategi. for Furesø Kommune

Eventstrategi. for Furesø Kommune Eventstrategi for Furesø Kommune 1 INDHOLD BAGGRUND 3 STRATEGI 4 Strategimål 1: Events skal skabe lokal merværdi i Furesø Kommune Strategimål 2: Events i Furesø Kommune skal være af høj standard Strategimål

Læs mere

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005

Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Fremtidig lokal og regional tværfaglig struktur vedtaget på LO s ekstraordinære kongres 11. juni 2005 Indledning Regeringens strukturreform ændrer danmarkskortet og opgavefordelingen mellem stat, amt og

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Den danske strategi for it i folkeskolen

Den danske strategi for it i folkeskolen Den danske strategi for it i folkeskolen Kristoffer Lange, kontorchef Undervisningsministeriet Styrelsen for It og Læring Effekt af digitale - Pædagogiske og tidsmæssige effekter kan bidrage til at understøtte

Læs mere

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen.

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. Punkt 9. Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. 2014-12345. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalget, orientering om de centrale udviklingspuljer Fælles Skoleudvikling

Læs mere

Fokus på Vækst og Resultater

Fokus på Vækst og Resultater Fokus på Vækst og Resultater Øget vækst - et pejlemærke i Strategi 2016 I strategi 2016 har vi defineret Øget vækst som, at vi skal udnytte de fordele, der er forbundet med Hedensted Kommunes beliggenhed

Læs mere

Kompetenceprofiler for

Kompetenceprofiler for Kompetenceprofiler for medarbejder, teams, afdelingsleder og direktør Vi spiller hinanden gode på vores forskellige niveauer 13. januar 2015 1 MEDARBEJDER PRIORITET Som medarbejder skal jeg levere løsninger

Læs mere

Effektivitet og kvalitet igennem samarbejde og dialog

Effektivitet og kvalitet igennem samarbejde og dialog Effektivitet og kvalitet igennem samarbejde og dialog Udarbejdet af Torben H. D. Petersen, direktør for Børn og Forebyggelse 1 Effektivitet og kvalitet igennem dialog og samarbejde Børn og Forebyggelse

Læs mere

Evaluering af turistindsatsen i Roskilde Kommune

Evaluering af turistindsatsen i Roskilde Kommune Marts 2017 Evaluering af turistindsatsen i Roskilde Kommune Notat I dette notat leverer IRIS Group en række input til Roskilde Kommunes evaluering af det turistarbejde, som erhvervsforum Roskilde har varetaget

Læs mere

Sciencekommune Assens

Sciencekommune Assens Sciencekommune Assens Projektnavn Baggrund Assens Kommune en innovativ science kommune I et globalt og nationalt perspektiv udtrykkes bekymring over den utilstrækkelige tilgang til de naturfaglige og tekniske

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

- i Københavns Kommune

- i Københavns Kommune - i Københavns Kommune Hvem er vi! Jesper Ingerslev Trine Kofoed Hybholt Projektleder Klog på Naturfag KATA Fonden Naturfagskoordinator Københavns Kommune Projektleder -ENERGI & VAND Projektleder - det

Læs mere

Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup. Fremdrift fra projekt start den

Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup. Fremdrift fra projekt start den Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup Fremdrift fra projekt start den 01.11.2017 31. 03.2018 i alt 5 mdr. Pr. 02 April 2018 Overblik... 3 Praktik...

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde om børns sprog og 3-års sprogvurdering. BILAG 2 Spørgeskemaundersøgelsens resultater

Det tværfaglige samarbejde om børns sprog og 3-års sprogvurdering. BILAG 2 Spørgeskemaundersøgelsens resultater Det tværfaglige samarbejde om børns sprog og 3-års sprogvurdering BILAG 2 Spørgeskemaundersøgelsens resultater Lena Basse Hans Månsson Dorthe Bleses Rune N. Jørgensen Nationalt Videncenter for Læsning

Læs mere

Innovation, Science og Inklusion 2015. Slutrapport af ISI 2015

Innovation, Science og Inklusion 2015. Slutrapport af ISI 2015 Innovation, Science og Inklusion 2015 Slutrapport af ISI 2015 Kort rapport Målsætning og succeskriterier ISI 2015 havde i starten som målsætning at forbedre unges færdigheder inden for naturfag samt at

Læs mere

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL Hvidovre Kommune April 2018 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Overordnede konklusioner 2 2. Evaluering 4 2.1 Tildelingsmodel til skole 4 2.2 Tildelingsmodel til SFO 5

Læs mere

Invitation til at søge om deltagelse i Regn & Byer

Invitation til at søge om deltagelse i Regn & Byer Invitation til at søge om deltagelse i Vær med Lige nu kan kommuner og vandselskaber søge om 250.000 kr. til at styrke deres samarbejde. 1/9 Invitation til at søge om deltagelse i Realdania, Styrelsen

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

En ildsjæl skubber godt på processen S t a r t h j æ l p

En ildsjæl skubber godt på processen S t a r t h j æ l p En ildsjæl skubber godt på processen S t a r t h j æ l p Starthjælp At gøre FNs Standardregler om Lige muligheder for Handicappede til en del af den kommunale virkelighed er et projekt, som i meget høj

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Københavns Universitet. Slutevalueringen af Science-kommuneprojektet Sølberg, Jan; von der Fehr, Ane. Publication date: 2011

Københavns Universitet. Slutevalueringen af Science-kommuneprojektet Sølberg, Jan; von der Fehr, Ane. Publication date: 2011 university of copenhagen Københavns Universitet Slutevalueringen af Science-kommuneprojektet Sølberg, Jan; von der Fehr, Ane Publication date: 2011 Document Version Tidlig version også kaldet pre-print

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi for pædagogiske medarbejdere og ledere i skoleforvaltningen 2015-2017 Skoleforvaltningens vision og strategiske mål skaber retning for Skoleforvaltningens

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed...

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... Den sociale kapital på Herningsholm Erhvervsskole 2017 Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen... 3 2 Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... 3 Samarbejdsevne...

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat NOTAT 18. juni 2018 Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Læs mere

Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan?

Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan? Fra nationale naturvidenskabsanbefalinger til kommunal forankring og lokal forandring - hvordan? Astra FORANKRING, juni 2017 Evidens peger på netværks effekt: Naturfaglig udvikling i en kommune afhænger

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

GODE ERFARINGER MED IMPLEMENTERING AF FOREBYGGELSESPAKKERNE

GODE ERFARINGER MED IMPLEMENTERING AF FOREBYGGELSESPAKKERNE IMPLEMENTERING CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS DECEMBER 2016 GODE ERFARINGER MED IMPLEMENTERING AF FOREBYGGELSESPAKKERNE HVAD KAN VI LÆRE AF DE KOMMUNER, DER HAR RYKKET SIG MEST I FORHOLD TIL IMPLEMENTERING

Læs mere

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør Forvaltningschef Leder af ledere - skoleleder, DT-leder, FU-leder Børn & Unges leadership pipeline Direktør Leder af ledere - områdechef, FU-chef Leder af medarbejder Medarbejder Niveau 1: Direktør Arbejde

Læs mere

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led

Udvikling af naturfaglig kultur. - forankring i flere led Udvikling af naturfaglig kultur - forankring i flere led 3 niveauer i udvikling og forankring - Politisk (behov/synlighed/bevidsthed/kendskab) - Forvaltning (kompetenceudvikling/understøttelse/oversættelse)

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan 2016-2020 2 Velkommen til Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan I Fagcenter for Socialpsykiatri er visionen at skabe fremtidens velfærd,

Læs mere

Opstart

Opstart 1 2 3 11 12 13 21 22 23 Denne fase fører jer først gennem en række redskaber, som bidrager til at kvalificere, om co-creation metoden er relevant for jeres udfordring. Derefter hjælper fasens øvrige redskaber

Læs mere

Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark

Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark Netværksmøde for naturfagskoordinatorer i Syddanmark Heiko Buch-Illing og Maiken R. Thyssen Hindsgavl Naturcenter, Middelfart 29.maj 2017 Program 9.30-9.50 Velkommen + kaffe og brød. Intro til dagens program

Læs mere

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke

Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke 71 Kommunernes naturfagsindsatser er forskellige og unikke Ole Kronvald, Astra Heiko Buch-Illing, Astra Kommentar til Kastorp Kok: Professionel udvikling i et kommunalt perspektiv, MONA, 2017-4. Indledning

Læs mere

Kortlægning forud for udvikling

Kortlægning forud for udvikling Kortlægning forud for udvikling af SSPuddannelse april 2019 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi 2015-17 1 Baggrund Kommunalbestyrelsen i Kommune vedtog den 19. marts 2015 Turismestrategi 2015-17, som fastlægger en overordnet målsætning og potentialer

Læs mere

Frivilligkonsulenter i de danske kommuner

Frivilligkonsulenter i de danske kommuner Frivilligkonsulenter i de danske kommuner En omfattende undersøgelse af kommunalt ansatte frivilligkonsulenter og deres udfordringer som brobyggere mellem kommunen og civilsamfundet Kort introduktion Jeg

Læs mere

Udviklingsprojekt Nye fællesskaber. - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund. Projektbeskrivelse

Udviklingsprojekt Nye fællesskaber. - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund. Projektbeskrivelse Udviklingsprojekt Nye fællesskaber - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund Projektbeskrivelse 1 MOTIVATION OG SAMMENHÆNG Gymnastikhøjskolen i Ollerup

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Talent for ledelse i fremtidens folkeskole. Slutrapport

Talent for ledelse i fremtidens folkeskole. Slutrapport Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Slutrapport Århus 19. september 2012 Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Projektet talent for ledelse i fremtidens folkeskole er gennemført i henhold til

Læs mere

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Niveau 1: Direktør - Det vi skal kunne Arbejde proaktivt og konstruktivt i et politisk system og samtidig være direktør for Børn og Unge, og sikre

Læs mere

EVALUERING AF FRIVILLIGSTRATEGI MARTS 2016 STRATEGI & UDVIKLING

EVALUERING AF FRIVILLIGSTRATEGI MARTS 2016 STRATEGI & UDVIKLING EVALUERING AF FRIVILLIGSTRATEGI MARTS 2016 STRATEGI & UDVIKLING Indhold Frivilligstrategien i korte træk.. 3 Siden 2012... 4 Evalueringens formål og spørgsmål 5 Læsevejledning.... 6 Samlet konklusion..

Læs mere

Notat: kommissorier for SSP organisationens parter

Notat: kommissorier for SSP organisationens parter Notat: kommissorier for SSP organisationens parter Tingvej 7 4690 Haslev Børn, Familie og Uddannelse Telefon 56 20 30 00 Telefax 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Dato j.nr. Direkte telefon 5620 3959 Mail

Læs mere

Høringssvar vedrørende faglig udmøntning af folkeskolereformen i Københavns Kommune

Høringssvar vedrørende faglig udmøntning af folkeskolereformen i Københavns Kommune Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet 23. januar 2014 Høringssvar vedrørende faglig udmøntning af folkeskolereformen i Københavns Kommune DGI har med stor interesse læst

Læs mere

Årsberetning for Morten Børup Skolen lokalområdets ambitiøse folkeskole. Skoleåret

Årsberetning for Morten Børup Skolen lokalområdets ambitiøse folkeskole. Skoleåret Årsberetning for Morten Børup Skolen lokalområdets ambitiøse folkeskole. Skoleåret 2016-2017 I løbet af et skoleår sker der ganske meget på en skole. Denne årsberetning giver et overblik over de aktiviteter

Læs mere

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009)

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Baggrunden for den nye tværfaglige model i Børn og Unge Ny administrativ organisation i Viborg Kommune

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

ROLLER I PROJEKT OVER- GANG FRA BARN TIL VOKSEN

ROLLER I PROJEKT OVER- GANG FRA BARN TIL VOKSEN ROLLER I PROJEKT OVER- GANG FRA BARN TIL VOKSEN Dato 29.06.2012 Til Fra Projektkommuner i projekt unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Socialstyrelsen og Rambøll Management 1.

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016

LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016 LEDELSESGRUNDLAG DEL 1 DECEMBER 2016 1 FORORD Guldborgsund Kommunes ledelsesgrundlag lægger sig tæt op ad vores kerneopgave og er båret af den præcise retning og de værdier, der lægges til grund for kerneopgaven.

Læs mere

Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole

Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Side 1/9 Talent for ledelse i fremtidens folkeskole 2011 Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Evalueringen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse udsendt

Læs mere

Godkendelse af status på Sundhedspolitik , ultimo 2016

Godkendelse af status på Sundhedspolitik , ultimo 2016 Punkt 2. Godkendelse af status på Sundhedspolitik 2015-2018, ultimo 2016 2016-040894 Sundheds- og Kulturudvalget indstiller, at byrådet godkender status på Sundhedspolitik 2015-2018, ultimo 2016. Mads

Læs mere

Hvad kan vi lære af Sciencekommune-projektet?

Hvad kan vi lære af Sciencekommune-projektet? 66 Artikler Hvad kan vi lære af Sciencekommune-projektet? Ane Jensen, Dansk Naturvidenskabsformidling og Institut for Naturfagenes Didaktik Jan Sølberg, Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse April 2013 1 Sammenhæng og enkelhed Denne pjece beskriver Fredensborg Kommunes styringsfilosofi. Styringsfilosofien bygger princippet

Læs mere

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte Til de kommunale sundheds- og socialforvaltninger samt kommunale og kommunalt støttede væresteder Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Resumé Erfaringer fra puljen om styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade

Resumé Erfaringer fra puljen om styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade Resumé Erfaringer fra puljen om styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade MED AFSÆT I EVALUERINGEN AF TI KOMMUNALE PULJEPROJEKTER Udarbejdet for Sundhedsstyrelsen Den

Læs mere

Evaluering af kommunernes samarbejde og udbytte af Aarhus 2017

Evaluering af kommunernes samarbejde og udbytte af Aarhus 2017 Evaluering af kommunernes samarbejde og udbytte af Aarhus 2017 De første resultater rethinkimpacts 2017 August 2016 Overblik Intro side 3 Mål med evalueringen side 4 Typer af samarbejder side 5 Overordnede

Læs mere