Søren Christian Christiansen Stenshede. f i Mosbjerg. d i Mygdal. En kraftkarl fyldt af humor, livsglæde og virkelyst.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Søren Christian Christiansen Stenshede. f. 1863 i Mosbjerg. d. 1956 i Mygdal. En kraftkarl fyldt af humor, livsglæde og virkelyst."

Transkript

1 1 Søren Christian Christiansen Stenshede f i Mosbjerg. d i Mygdal. En kraftkarl fyldt af humor, livsglæde og virkelyst.

2 2 Da Bjergby-Mygdal Lokalhistoriske forenings 25 års jubilæum nærmede sig, var der et stort ønske om at udgive et jubilæums skrift. Det blev til bogen Bjergby Mygdal, glimt og spor af livet i de to Sogne. Det var naturligt, at de første forberedelser gik meget på emnevalg, - og bekymringer med hensyn til om man havde stof nok, men det blev hurtigt gjort til skamme, da det snart stod klart, at der var mere end rigeligt at skrive om. Måske kunne et lidt større persongalleri også have fortjent at være med. Her er en beretning om Søren Christian Christiansen, Stenshede i Mygdal. En kraftkarl fyldt af humor, livsglæde og virkelyst. I daglig tale altid omtalt som Christiansen Stenshede, - i de unge år ofte nævnt som Christian Knurborg, f. 23/ i Mosbjerg d. 27/ i Mygdal. Knurborg-navnet skyldes, at gården Stenshede er en sammenlægning af to små ejendomme, hvoraf den nordligste kaldtes Knurborg. Christiansen var født i 1863 i fattige kår på en hedelod, i nærheden af hvor Sørig Kirke i dag ligger. Efter 4 år her flyttede forældrene Christiane og Christian Christensen (Løgten) til Tolne, men også her var forholdene sådan, at det i dag synes helt utænkeligt, idet boligen var gravet ind i en bakke, således at der var jordvægge på de tre sider, og med et tag af granrafter og græstørv. De sidste år af Christianes lange liv blev dog levet i et pænt nyt husmandshjem, bygget af et barnebarn. Forældrenes levevilkår er beskrevet i en spændende omtale i Vendsyssel Tidende fra Dette år fyldte Christiansens moder Christiane 90 år, og hun havde et langt slidsomt liv og 17 barnefødsler bag sig. Tilmed havde manden Christian Løgten været med i den Slesvigske krig i 1864, og hun måtte i den tid alene passe ejendom og børneflok, og for at få brød på bordet, syede hun for folk. Det var natarbejde, og sy lønnen for en kjole var en mark. Det hændte dog, at velmenende folk gav to mark. I en gammel Skudsmålsbog kan man læse alle data om Søren Christian Christiansens fødsel, dåb, vaccinationer og konfirmation underskrevet af

3 3 sognepræsten, - samt underskrevne erklæringer fra de pladser han har haft frem til Side fra Søren Christian Christiansens skudsmålsbog I en fødselsdagsomtale i Vendsyssel Tidende kan man læse, at han kom ud at tjene som 6 årig, men desværre er de første år som høwwerdreng ikke noteret i skudsmålsbogen. Det skal vel her nævnes, at han for året 1. nov nov som karl i Bollehede fik 30 kr. i årsløn, og i øvrigt havde udført tjenesten til husbonds fulde tilfredshed. I 1886 var Christiansen soldat i Aalborg, og det bragte ham både til Randers og Aarhus, og han har fortalt, at den eneste gang han længtes hjem, var den dag der var Sindal marked. Skolegang havde der aldrig været tid til, og da Christiansen i 1895 blev gift med Josefine Jensen fra Vangen i Skibsby, kunne han hverken læse eller skrive! Men han havde sparet 2300 kr. sammen, og da Josefine medbragte 2500 kr. kunne de købe en gård.

4 4 Josefine og Søren Christian Christiansen Efter giftermålet købte de gården Stenshede i Mygdal, og det fortælles at Josefine kom fra et velstående hjem, og at hendes valg af ægtemand ikke var billiget af hendes familie. Men med vilje, livsglæde og en dygtig kone kommer man langt, og trods slidsomme år m. opdyrkning af hede, og mergling af jorden, fik de ved fælles hjælp skabt et godt hjem i Stenshede, med store forbedringer i mark, stald og på bygningerne, - et hjem hvor arbejdsglæde, gæstfrihed og hjælpsomhed var kendetegnende. Stenshede i Josefine står med pigerne Julie og Louise og en hushjælp i forgunden, Søren Christian i baggrunden har godt fat i heste og plov.

5 5 Christiansen var en glad og udadvendt person, han elskede at synge og danse, og han var altid i godt humør. Da han var tæt på de 90 år medvirkede han i en radioudsendelse i DR med Karl Bjarnhoff, hvor han fortalte anekdoter og sang gamle viser, og sluttede udsendelsen med at sige: A længes intj etter å dø! Han var også en fantastisk taler, og det fortælles at da Mygdal Mejeri i 1915 ville holde en afskedsfest for Mejeribestyrer Martin Jensen Lundgård, havde bestyrelsens formand lidt skrupler, og han bad sognepræsten komme tilstede og holde festtalen. Det gjorde præsten, - men blandt de øvrige talere var også Christiansen, og da festen var slut, sagde præsten til formanden: Du sagde, - at I ingen talere havde! Med 16 søskende og 3 plejebørn, så var det vel naturligt, at de ældste og de yngste dårligt nok kendte hinanden, og det er fortalt at Christiansen engang af sin husbond var sendt i Måstrup mose efter et læs tørv. Vejene i mosen var jo blot hjulspor, og de jernbeslåede vognhjul kunne sine steder skære så dybt i mosejorden, at hestene dårligt nok kunne slæbe tørvelæssene igennem. Ude i mosen var en anden karl i samme situation, og de blev enige om at hjælpe hinanden, og da begge tørvelæs var slæbt op til fast vej, kiggede de på hinanden, og den ene spurgte Hwe en kommer do e entlig frå? og de fandt ud af at de begge var Christiane og Christian Løgtens børn altså brødre! Personerne på billedet er, bagerst fra venstre sønnen Ejnar, svigersønnen Ottenius Larsen, og døtrene Olga og Minna, forrest døtrene Julie og Lydia, Josefine og Christiansen og datteren Louise.

6 6 I Stenshede kom der som normalt på den tid en søskendeflok, 5 piger og en dreng. Den ældste pige Louise blev gift og bosat på en gård i Vennebjerg, de tre næste piger Julie, Minna og Olga blev alle gift med unge mænd fra sognet, og alle blev fra start installeret som møllere i Degnbøl Mølle, til de senere etablerede sig som landmænd. Degnbøl Mølle Sønnen Ejnar blev gift med en pige fra Bakkegaard og bosat i Astrup. Josefine og Christiansen afstod ejendommen Stenshede til deres yngste datter Lydia og hendes mand Emil Nielsen, der var fra Ry i midtjylland, og de to gamle mennesker fik deres otium i den gamle gaard. Stenshede Billedet er taget i 1950erne.

7 7 De døde begge i 1956, og på Mygdal kirkegaard står en meget smuk gravsten over dem. Her er der en lille fejl, idet der står at Søren Christian Christiansen er født i 1864, det skulle ifølge kirkebøgerne være Alle de seks børn fra Stenshede er sammen med deres ægtefæller begravet på kirkegården i Mygdal, det er ret usædvanligt, og vidner om en stærk samhørighed med hjemstavnen! Trods de manglende skolekundskaber var Christiansen en højt respekteret mand i sognet. Han var medlem af sognerådet i 12 år, og var en ivrig fortaler for venstremanden Claus Berntsens politiske linje, - vel nærmest konservativ? Denne livsglade mand var naturligt nok også aktiv i sognets foreningsliv, og i hvad der foregik i Forsamlingshuset, og det blev hans lod, da ungdommen i 1920erne begyndte at danse moderne, at møde op i Forsamlingshuset og være moralens vogter og forlange at her dansede man rundtom. På hans vendelbomål skal det have lydt nogenlunde sådan, han bankede sin stok hårdt i gulvet, og meddelte med kraftig røst: Her dåjser vi min skåel rojnóm, - helles så lokker vi ballet!

8 8 Det fortælles også, at han kunne finde på at spænde hestene for kørevognen og køre til Forsamlingshuset når der var fest, og så sad Josefine i agestolen og holdt tømmerne, mens Christiansen inspicerede og også fik sig en swingom eller to. Christiansen var først og fremmest en farverig og original person, der beviste, at man med vilje, flid og gå på mod, og en dygtig livsledsager, kan nå langt, og han og familien var i høj grad med til at sætte sit præg på livet i Mygdal i et meget langt åremål. JBB. Christiansens skudsmålsbog fra Mosbjerg med sognepræstens segl. Bemærk de strenge straffe, hvis man snød med bogen!

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

LAES PA BAKKl. * * * En historie om et husmandshjem. Børge Larsen.

LAES PA BAKKl. * * * En historie om et husmandshjem. Børge Larsen. LAES PA BAKKl. * * * En historie om et husmandshjem. af Børge Larsen. HISTORIEN OM LAES PÅ BAKKI Indledning. Mit navn er Børge Larsen, Serritslev, og jeg er født på den egn, som har det mærkelige navn

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

At være der. - uden at være der. med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro

At være der. - uden at være der. med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro At være der - uden at være der med Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro Jubilæumsskrift udgivet i forbindelse med 100-års-jubilæet for Gaardhøje Begravelsesforretning i Holstebro 12. november 2012

Læs mere

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD INDHOLD INDHOLD Indledning s. 03 Et barn er aldrig for lille til at savne og sørge s. 04 Konkrete råd i forbindelse med dødsfald s. 07 Fra død til begravelse

Læs mere

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads En bog om TænkeTankprojektet i Ældreplejen i Slagelse Kommune

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Den anden Jeppe. En vandring med Jeppe Aakjær 2014. Sally Altschuler

Den anden Jeppe. En vandring med Jeppe Aakjær 2014. Sally Altschuler Den anden Jeppe En vandring med Jeppe Aakjær 2014 Sally Altschuler 1. BAGHAVEN/BUSTEN (Knasen af grus og kviste ) Åh jeg må have blundet. Lige her, midt i roserne. Hvor ejendommeligt Ja, undskyld, men

Læs mere

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne Prædiken til søndag den 28. juni 2015 i Havdrup kirke. Friluftsgudstjeneste på kirkegården. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Søndagen

Læs mere

3B s beboerblad. Hundeliv på Händelsvej. 3B har sparet på vand og el Side 10-11. Økologisk altan i Saxogade Side 14-15

3B s beboerblad. Hundeliv på Händelsvej. 3B har sparet på vand og el Side 10-11. Økologisk altan i Saxogade Side 14-15 3B s beboerblad 3B s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr. 3 - juli 2009 3B s beboerblad til alle, der bor i Boligforeningen 3B nr. 10 Oktober 2012 3B har sparet på vand og el Side

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

Tid til at fødes, og tid til at dø

Tid til at fødes, og tid til at dø Tid til at fødes, og tid til at dø 1 Lise Andreasen Tid til at fødes, og tid til at dø Appendix A, rejseplanen. Beskrivelse Fokus Tidspunkt (alle ca.) Tidsrum A Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle

Læs mere

Støvring en underlig by i en underlig tid Skrevet 1994 af Gorm Hjort, bragt i Hanen 4. Rk. Nr. 10, 1995

Støvring en underlig by i en underlig tid Skrevet 1994 af Gorm Hjort, bragt i Hanen 4. Rk. Nr. 10, 1995 Forord af Poul Christensen Ingeniør Gorm Erik Hjort i Åbyhøj, der havde sin opvækst i Støvring for et par generationer siden, har fra tid til anden overladt lokalhistorisk arkiv en del optegnelser, der

Læs mere

At blive sig selv, men være en halv pakke.

At blive sig selv, men være en halv pakke. At blive sig selv, men være en halv pakke. En kort selvbiografi om kønsidentitetsproblemer; af Michele Nielsen Indledning Overskriften rummer mere end man skulle tro, teksten er taget fra børneforskeren

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 3 Børneliv for 100 år siden s. 4 Skolens lange historie

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage 1 Sydvestsjællands Museum 1.- 3. klasse ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 1 Børneliv for

Læs mere