TEMAAFTENER PÅ LIVSLINIEN EFTERÅR 2013 Et tilbud til alle frivillige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEMAAFTENER PÅ LIVSLINIEN EFTERÅR 2013 Et tilbud til alle frivillige"

Transkript

1 TEMAAFTENER PÅ LIVSLINIEN EFTERÅR 2013 Et tilbud til alle frivillige Nedenstående er en oversigt over temaaftener for det andet halvår af Intentionen med oversigten er, at I allerede nu har mulighed for at sætte kryds i kalenderen ved de kurser, som I særligt har interesse for. I kan altså IKKE tilmelde jer nu. TILMELDINGSPROCEDURE: I tilmelder jer efter først til mølle princippet, og der er ikke begrænsninger i antallet af kurser, man kan tilmelde sig. Fire uger inden den enkelte temaaften afholdes, vil I modtage den egentlige invitation på mail, hvor I har mulighed for at tilmelde jer. Tilmeldingen skal til den tid mailes til PRAKTISKE OPLYSNINGER: Kurserne vil blive afholdt i Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 København S. På kurset vil der blive serveret kaffe/the med kage. Rigtig god fornøjelse! Alkoholmisbrug Torsdag den 5. september 2013, kl V. Projektleder Allan Jonas fra Hope og misbrugsbehandler Patricia Stenner I Danmark elsker vi en lille én, og siger vi har et afslappet forhold til alkohol. I virkeligheden drikker vi en stor én og har et anstrengt forhold til at tale om de problemer, alkohol kan forsage. Projektleder Allan Jonas fra net-rådgivningen og misbrugsbehandler Patricia Stenner skærer igennem myter og fordomme om de alkoholafhængige, storforbrugerne, de pårørende og børnene der vokser op i familier med alkoholproblemer. Vi præsenterer Hope rådgivningsprojekterne og deler ud af vores erfaringer med at rådgive drikkende og pårørende på tekst og give støttende samtaler over telefonen. Vi giver dig en status på alkoholproblemer i Danmark Du får et indblik i, hvorfor alkoholafhængige ikke bare kan holde op med at drikke, hvorfor de pårørende ofte dækker over problemerne, og hvorfor børnene holder det hemmeligt, når mor eller far drikker. Og vi taler i fællesskab om, hvordan vi alle kan blive bedre til at rådgive.

2 Etik og selvmord Onsdag den 6. november 2013, kl V. Professor, filosof og Ph.D. Thomas Ploug "Selvmordet rejser grundlæggende etiske spørgsmål om menneskelivets værdi og grænserne for menneskets selvbestemmelsesret. På kurset reflekteres over forskellige begrundelser og forestillinger knyttet til tanken om menneskelivets værdi, og grænserne for menneskets selvbestemmelsesret diskuteres. Kurset vil forme sig som et oplæg med efterfølgende dialog og fælles refleksion." Thomas Ploug er Professor (mso) i etik på Aalborg Universitet i København. Han er oprindeligt uddannet filosof og har en Ph.D. i etik i Cyberspace. Siden 2010 har han været medlem af Etisk Råd og sidder også i en klinisk etisk komite på Rigshospitalet. Skizofreni Torsdag den 10. oktober 2013, kl V. professor Merete Nordentoft Skizofreni er en af de alvorligste sindslidelser, som ofte er langvarig og rammer i ungdomsårene. Årsagerne er både genetiske og miljømæssige. Symptomerne kan variere meget, men hallucinationer og vrangforestillinger er hyppigt forekommende. Selvmordsrisikoen er værst i de første år af sygdomsforløbet. I løbet af denne temaaften vil Professor Merete Nordentoft, der gennem en årrække har beskæftiget sig med skizofreni, give os et indblik i skizofreni og dens symptomer; herunder hvad er en psykose? Og hvordan opleves det? Merete Nordentoft vil ligeledes komme ind på behandlingsmetoder for mennesker med skizofreni; herunder medicinering, bivirkninger og terapi. Merete Nordentoft vil desuden tale om, hvorvidt der er noget, vi som rådgivere på en anonym rådgivning skal være særligt opmærksomme på, når vi taler med mennesker med fx vrangforestillinger og/eller er psykotiske.

3 Støtte til mennesker i akut krise og risikofaktorer for at udvikle varige mén efter traumatiske hændelser: hvad siger forskningen? Tirsdag den 19. november 2013, kl V. Psykolog og Ph.D Marie Høgh Thøgersen Oplægget vil præsentere ny forskning inden for det krisepsykologiske felt, også kendt som psykotraumetologien. Fokus vil særligt være på følgende emner: Hvordan støtter man bedst mennesker i akut krise? Hvad ved vi om, hvilken konkret støtte har størst effekt i krisesituationer? Hvem udvikler varige mén efter traumatiske hændelser? Og hvorfor? Vi ved, det er de færreste der udvikler PTSD efter akut krise. Hvilke afgørende risikofaktorer skal man være opmærksomme på, når man arbejder med mennesker i akut krise? Her vil fokus være på, hvordan en intern locus of control har betydning for mestring af kriser, og hvordan man som professionel konkret kan understøtte denne. Marie Høgh Thøgersen, er cand.psych.aut, Ph.D. Hun leder til dagligt en forskningsenhed i Socialpsykiatri i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Enheden implementer bl.a. projektet Minvej, et metodeudviklingsprojekt som forebygger kriser blandt mennesker med sindslidelser. VIDEREUDDANNELSER PÅ LIVSLINIEN EFTERÅR 2013 Et tilbud til alle frivillige, der har været på Livslinien i 12 måneder eller derover Nedenstående er en oversigt over videreuddannelser for det andet halvår af Intentionen med oversigten er, at I allerede nu har mulighed for at sætte kryds i kalenderen ved de kurser, som I særligt har interesse for. I kan altså IKKE tilmelde jer nu. TILMELDINGSPROCEDURE: I tilmelder jer efter først til mølle princippet, og der er ikke begrænsninger i antallet af kurser, man kan tilmelde sig.

4 Fire uger inden den enkelte videreuddannelse afholdes, vil I modtage den egentlige invitation på mail, hvor I har mulighed for at tilmelde jer. Tilmeldingen skal mailes til PRAKTISKE OPLYSNINGER: Kurserne vil blive afholdt i Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 København S. På kurset vil der blive serveret sandwich til frokost samt eftermiddagskaffe/the med kage. Rigtig god fornøjelse! Spiseforstyrrelse Lørdag den 31. august 2013, kl V. Klinisk psykolog og teamleder fra Stolpegård, Birgitte Hartvig Schousboe Spiseforstyrrelser er vidt forskellige. Få personer bliver helt tynde, de fleste har normal vægt eller overvægt. Når graden af en spiseforstyrrelse skal vurderes, tages udgangspunkt i hyppigheden og sværhedsgraden af de enkelte symptomer. Man kan have visse spiseforstyrrelsessymptomer uden at have udviklet en egentlig spiseforstyrrelse. Der kan være symptomer, som personen er tilfreds med og ikke selv betragter et problem. Det samme symptom kan indebære noget forskelligt afhængig af personlighed, forhistorie, situation og omgivelser. Spiseforstyrrelser kan inddeles i tre hoveddiagnoser: anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning/binge eating disorder (BED). Langt de fleste spiseforstyrrelser passer ikke ind i en bestemt diagnosekategori, men betegnes som atypiske spiseforstyrrelser. Dagen vil indeholde en beskrivelse af de forskellige symptomer & diagnoser. Derudover vil metoder fra specialiseret behandling blive skitseret og illustreret. Undervejs vil der være tid til dialog og øvelser. Birgitte Hartvig Schousboe er klinisk psykolog og teamleder for Bulimi- & BED-behandlingen på Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstadens Psykiatri. Hun har skrevet speciale om motivation for anoreksi-behandling og har 14 års erfaring med behandling af spiseforstyrrelser og overvægt. Når følelserne havner hos rådgiveren Lørdag den 26. oktober 2013, kl V. Psykolog og supervisor hos Livslinien Jesper Mogensen

5 Vi møder dagligt rådsøgende mennesker, der gentager deres følelsesmæssige konflikter i kontakten med os. Disse rådsøgende unge piger, faste brugere eller dramatiske mænd har ofte en grundbrist i at repræsentere deres følelser (det der populært kaldes mentalisering) og i stedet for at tale om deres følelser, så gentager de helt konkret deres følelser i samtalen ved at placere f.eks. vrede, skyld, irritation eller ramt-hed hos rådgiver. Det er vigtigt, at man som rådgiver forstår denne gentagelse som en måde at kommunikere på, så man som rådgiver kan handle på dét, som sker i samtalen/indskrivningen. På den måde kan man give følelserne tilbage til opkalder/indskriver, hvilket vil gøre rådgivningen mere interessant både for den rådsøgende og for rådgiveren. På denne videreuddannelsesdag vil vi bringe følelserne tilbage som gangbar valuta i kontakten med rådsøgende mennesker. Vi vil sætte pause om nutidens optagethed af fornuft, intellekt og coaching, og i stedet se på, hvordan forståelse for følelserne, såvel ens egne som opkalderes/indskrivers, er helt centrale for en god kontakt. Det er ikke terapi at tale om følelser det er en helt naturlig mellemmenneskelig samværsform. Stikord for dagen er: omsorgssvigt, tilknytningsteori, gentagelsestvang, mentalisering og talrige praksiseksempler. Tredages videreuddannelseskursus Symposium Rådgivningsteknologi i et følsomt møde Lørdag den 14. september 2013, kl Søndag den 15. september 2013, kl Lørdag den 2. november 2013, kl V. psykolog Rudolf Kjeldsen Psykolog Rudolf Kjeldsen, der tidligere har afholdt videreuddannelseskurser på Livslinien med temaerne At passe på sig selv i det rådgivende arbejde og Rådgivning versus coaching tilbyder nu et tredages forløb om rådgivningens kerneopgave og de selvteknologier der bruges i rådgivningssituationen. Spørgsmålet der stilles er hvordan konstrueres de selvteknologier der typisk trækkes på i rådgivningsrummet? Vær opmærksom på, at dette er et tredages kursus og det er derfor vigtigt at du kan afsætte alle tre dage. Omdrejningspunktet i dette forløb er rådgivning. Rudolf vil over de tre dage, sammen med jer, dykke ned i rådgivningsbegrebet, dets grænseflade til coaching og terapibegrebet. På kurset Vil Rudolf yderligere berøre etiske aspekter i rådgivningen, samt de succeskriterier vi opstiller i det rådgivende arbejde.

6 Der bliver taget udgangspunkt i forskellige teknikker, metoder og tilgange til rådgivningsarbejdet. Herunder vil vi på kurset beskæftige os med det støttende og styrende element i forhold til udfordringen i det asymmetriske aspekt i en rådgivningssituation. Hensigten med dette forløb er, at tilbyde erfarne rådgivere et læringsrum med oplæg og øvelser, hvor deltagerne kan diskutere og dele erfaringer med det at sidde i en rådgivningssituation på Livslinien.

Åben Dialog organisation & praksis

Åben Dialog organisation & praksis STOF nr. 24, 2014 Åben Dialog organisation & praksis I Åben Dialog anerkendes brugeren som ekspert i forhold til sit eget liv, og hans eller hendes netværk inddrages som en vigtig ressource. Samtidig skal

Læs mere

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Januar 2015 Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Indledning Formålet med kvalitetsstandarden er at gøre det tydeligt, hvilke tilbud du kan få i Skive Kommune. Kvalitetsstandarden beskriver også

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Denne folder henvender sig til fagpersoner, som fra tid til anden kommer i kontakt med voldtægtsramte. Du er måske læge,

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Idræt og fysisk aktivitet i den kommunale socialpsykiatri

Idræt og fysisk aktivitet i den kommunale socialpsykiatri I N S T I T U T F O R I D R Æ T O G E R N Æ R I N G K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Kandidatafhandling Christine Marie Topp Idræt og fysisk aktivitet i den kommunale socialpsykiatri Et fokus på

Læs mere

ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D. 3.-4. september 2015, Hotel Comwell Kolding

ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D. 3.-4. september 2015, Hotel Comwell Kolding ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D. 3.-4. september 2015, Hotel Comwell Kolding Kom med på årets konference om ADHD og tag pulsen på ADHD. For ADHD er ligeså gennemgribende for den enkelte,

Læs mere

Jeg kommer heller ikke i dag. om støtte af sårbare unge i uddannelse

Jeg kommer heller ikke i dag. om støtte af sårbare unge i uddannelse Jeg kommer heller ikke i dag om støtte af sårbare unge i uddannelse Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 3 2010 Jeg kommer heller ikke i dag om støtte af sårbare unge i uddannelse Hallur Gilstón

Læs mere

Metodebeskrivelse. Social Færdighedstræning

Metodebeskrivelse. Social Færdighedstræning Metodebeskrivelse Social Færdighedstræning 1 Indholdsfortegnelse Metodebeskrivelse... 1 Social Færdighedstræning... 1 Lidt om 19M puljen - Kvalitet i den kommunale indsats overfor borgere med svære psykiske

Læs mere

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Kursuskatalog - efterår 2010 FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Indhold Drift & Økonomi Kurserne i dette spor er for dig, der sidder i bestyrelsen,

Læs mere

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse.

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse. Film: Formål: Målgruppe: Fag: Lektioner: Form: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver tynd? At eleverne får fokus på indre kvaliteter frem for ydre omstændigheder. At eleverne får fokus på egne samt klassens styrker

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn NORMALITET OG SELVDESTRUKTIVITET Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn Det er både skræmmende, provokerende og fascinerende at møde personer, der insisterer og kæmper for

Læs mere

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING Dette er et genoptryk med venlig tilladelse af psykiatrifonden: Kapitel 12 "Social færdighedstræning" af Allan Hedegaard Fohlmann i bogen Psykose hos unge - symptomer, behandling og fremtid af Merete Nordentoft,

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling

Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling UDVIKLINGSHÆMMEDE OG MISBRUG Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling Et hæfte for pædagoger og andre ansatte i bo- og servicetilbud for udviklingshæmmede UFC Handicap / 2006 Titel: Alkoholmisbrug forebyggelse

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

FTF s fagpolitiske talentuddannelse 2014 / 2015 FTF s fagpolitiske talentuddannelse

FTF s fagpolitiske talentuddannelse 2014 / 2015 FTF s fagpolitiske talentuddannelse FTF s fagpolitiske talentuddannelse 2014 / 2015 FTF s fagpolitiske talentuddannelse En ny generation af faglige politikere, der kan og vil vise lederskab, skabe værdi for medlemmerne, udvikle fagbevægelsen

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

ÅBEN DIALOG DEL I OM TILGANGEN

ÅBEN DIALOG DEL I OM TILGANGEN Til Socialstyrelsen Dokumenttype Manual Dato April 2014 ÅBEN DIALOG DEL I OM TILGANGEN ÅBEN DIALOG DEL I OM TILGANGEN INDHOLD 1. Indledning 1 1.1 Læsevejledning 1 2. Om åben dialog 2 2.1 Begrebsafklaring

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård. Overvejelsesgruppe (AN) Ambulatorium for Spiseforstyrrelser

Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård. Overvejelsesgruppe (AN) Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård Overvejelsesgruppe (AN) Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Overvejelsesgruppe, intro En spiseforstyrrelse kan tilbyde både positive og

Læs mere

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Voldssekretariatets konference: Hvad gør vi - hvad virker og hvad mangler? 4/ 5. maj 2000 af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater, medstifter

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

August 2006. Kvartalsblad for social- og sundhedsassistenter

August 2006. Kvartalsblad for social- og sundhedsassistenter August 2006 Kvartalsblad for social- og sundhedsassistenter NYHEDSbladet Leder ved Annie Schacht...3 Gæstebud: Byrådsmedlem Karen Juul...5 Mentorordning...7 Sudoko...9 En fagforening efter vores hoved...10

Læs mere

PSYKIATRI INFORMATION

PSYKIATRI INFORMATION 2 Juni 2013 nr. 2 20. årgang Modstandskraft Der er stor forskel på, hvad mennesker mentalt kan holde til. Modstandskraften grundlægges tidligt i livet, men kan forbedres undervejs. Camillas blog om skizofreni

Læs mere