TIL DIN. far. bærbar GUIDE TIL DIG. Bornholms UdDannelsesMesse 21. november 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIL DIN. far. bærbar GUIDE TIL DIG. Bornholms UdDannelsesMesse 21. november 2013"

Transkript

1 Også til din søster GAVE TIL DIN MOR og far Uddannelse og JOB bærbar GUIDE TIL DIG god som lokumslæsning Bornholms UdDannelsesMesse 21. november 2013

2 Kom og få opdateret jeres viden Vi kender det alle sammen. Vi vil det bedste for vores børn, og som forældre rådgiver vi dem selvfølgelig, ud fra hvad, vi selv mener, er bedst. Når det gælder børnenes valg af uddannelse, viser alle undersøgelser tilmed, at børnene også rent faktisk følger vores råd. Og det er jo godt. Spørgsmålet er så bare, om vi som forældre er klædt tilstrækkeligt på til denne rådgivningsopgave. Uddannelserne og kravene til dem ændrer sig hele tiden, og det kan være svært selv at skulle holde sig ajour. Denne uddannelsesmesse er derfor en gave til de forældre, der har børn, som står over for snart at skulle træffe deres livs vigtigste valg: Hvad skal jeg beskæftige mig med i resten af mit liv. Borgmester Winni Grosbøll Denne guide er udgivet i forbindelse med Bornholms UddannelsesMesse, og indeholder de uddannelser og virksomheder der deltager i BUM13.

3 skole og uddannelse 10. KlasseCenter Bornholm I Bornholms Regionskommune er alle 10. klasser samlet på én skole. Det giver dig, der vælger at gå i 10. klasse, mulighed for et spændende skoleår, hvor du kan møde nye kammerater og lærere og få afklaret dit valg af ungdomsuddannelse. I 10. klasse er der 2 studieture, hvoraf den ene er til udlandet, brobygning, muligheder for ekstra praktik og meget mere! Besøg vores stand og få mere at vide. bornpro Hvis du er færdig med 9. eller 10. klasse og ikke skal i gang med en ungdomsuddannelse, kan BornPro være stedet for dig. Har du afbrudt en ungdomsuddannelse, er BornPro en mulighed for at komme videre og lære nyt. Vi vejleder og hjælper dig til at finde den uddannelse, der er den rigtige for dig. BornPro giver dig bedre forudsætninger for og motivation til at påbegynde et uddannelsesforløb. Du får opbygget og styrket troen på egne evner, samt styrket og udviklet dine sociale kompetencer. Du bliver en del af en lille gruppe, der hjælper og støtter hinanden i dagligdagen. Du bliver tilknyttet et af vores værksteder; Træ, Tekstil & Design eller Middelalderværkstedet. Du kan også få undervisning i dansk og/eller matematik. Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole På Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole kan du blive uddannet Socialog Sundhedshjælper, Social- og Sundhedsassistent og Sygeplejerske. Du har også mulighed for at tage et 20/30 ugers grundforløb, hvor der arbejdes indenfor temaerne sundhed, omsorg og pædagogik. Grundforløbet giver adgang til Pædagogisk assistentuddannelsen samt Social- og Sundhedshjælperuddannelsen. Har du mod til at gøre en forskel i andres liv og er interesseret i temaerne sygepleje, sundhed, omsorg og pædagogik, så er uddannelserne på Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole måske noget for dig. På vores stand kan du møde elever, studerende, lærere og studievejledere fra vores skole.

4 Erhvervsklasse 9 Erhvervsklasse 9 er et ø-dækkende alternativt undervisningstilbud til elever, som trænger til et anderledes tilrettelagt 9. skoleår med fokus på praktikforløb, brobygninger og de obligatoriske fag i folkeskolen. Vi har idræt på skemaet hver dag samt ugentlige værkstedsdage i samarbejde med Campus og deres faglærere og værksteder. På vores stand kan du møde de lærere der underviser i 9E. Du kan stille spørgsmål og møde en elev der går i 9E. Du kan også møde en tidligere elev, som nu går på Erhvervsskolen. Du kan se en film som viser noget af det 9E laver, og du kan teste om du er kandidat til 9E. Du kan også se og røre nogle af de ting eleverne laver på værkstederne og få et overblik over det varierede skoleår. Campus Praktikcenter I praktikcentret hjælper vi dig, hvis du ikke selv kan finde en praktikplads. I samarbejde med dig sammensætter vi et SKP-forløb, der kan bestå af praktik på skolen, praktik i en eller flere virksomheder, delaftaler eller kombinationsaftaler eller måske praktik i udlandet. Vi samarbejder også med andre praktikcentre ovre. Skolepraktik (SKP): Skolepraktik betyder, at du har mulighed for at gennemføre en uddannelse uden en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Der vil som regel være en af uddannelserne i indgangen, som kan tilbyde skolepraktik. For at komme i betragtning til skolepraktik skal du aktivt have forsøgt at få en uddannelsesaftale. eud: Bil, fly & andre transportmidler Er du vild med mekanik og motorer? Kan du ikke gå forbi et værksted uden at stoppe op? Kan du lide lugten af olie og benzin? Er el-drevne køretøjer spændende og udfordrende? På BFT lærer du at vedligeholde og reparere motorer og transportmidler som biler, fly og landbrugsmaskiner. Du bruger mange specialværktøjer, maskiner, målegrej og IT, så du kan reparere skader og finde fejl i motorer og tekniske systemer. Du lærer at banke buler ud og svejse karosseriet. Og måske skal du også arbejde med cykler, knallerter og motorcykler.

5 EUD: bygge & anlæg Vil du bygge huse, veje, broer eller havne? Vil du lære at bygge grønt energi- og miljøvenligt? Bygge & Anlæg handler om alt det, der foregår på en byggeplads. Du prøver at lave et tag, bygge en væg eller lave et vindue. Du får kendskab til forskellige maskiner og håndværktøj, og du arbejder med teknisk tegning. Du prøver at mure, fuge, vandskure, arbejde med beton og lave forskallinger. Grøn håndværker: Bæredygtigt byggeri er en oplagt mulighed for at spare på de dyre energikroner. Som fremtidens håndværker får du fra starten et grundlæggende kendskab til grønt byggeri allerede i grunduddannelsen for tømrer, murer og VVS. EUD: HG merkantil På HG-Merkantil uddanner vi butiks- og kontorassistenter. Vil du stå i butik eller arbejde på kontor, skal du begynde på HG-Merkantil. Grunduddannelsen er 2-årig, hvorefter du skal have en 2-årig elevplads for at fuldføre din uddannelse. På HG-Merkantil beskæftiger du dig med kontorarbejde, administration, økonomi eller detail- og engroshandel. Du lærer om kundepleje og om IT. Vi samarbejder tæt med praktikstederne: butikkerne, kontorerne og på lagrene. Du møder flere af branchernes folk, når de gæsteunderviser. Det er en rigtig god idé, hvis du fra studiestart ved, hvad du vil være, så du kommer i en klasse med relevante læringsforløb og valgfag. eud: produktion & udvikling Er du vild med teknik, ny teknologi og maskiner? Vil du arbejde med store højteknologiske industrianlæg? Er du interesseret i design og håndværk? Sæt gang i produktionen med store maskiner og højteknologiske industrianlæg! På P&U arbejder du bl.a. med drejebænke, fræsemaskiner, computerteknik og svejsning. Du lærer om materialer og laver tegninger og konstruktioner på computeren. Udvikling, design, produktionsstyring og kvalitet er vigtig inden for moderne håndværks- og industriproduktion. Lær at tilrettelægge arbejdet og få udviklet dine evner. Lær om moderne teknologi og processtyring og få kendskab til produktudvikling og kvalitetssikring.

6 EUD: STRØM, Styring & IT Er strøm, elektriske installationer og måleinstrumenter spændende? Har du lyst til at arbejde med elektronik og IT? Vil du teste anlæg og installationer? På Strøm, Styring & IT beskæftiger du dig med strøm og elektronik samt med at opbygge og reparere systemer. Der er fokus på diagramforståelse, el-lære, matematik, montageteknik og styring. Du arbejder med elektriske kredsløb, grundlæggende elektronik og styringsteknik samt lys, lyd og kommunikation. Inden for teknik og teknologi lærer du den moderne computerteknologis mange muligheder at kende. Test de forskellige anlæg og installationer, find fejl ved hjælp af avanceret udstyr og find de bedste tekniske løsninger. eud: mad til mennesker Drømmer du om at lave fantastisk mad? Er du kreativ? Har du håndelag? Vil du knokle? Vil du være med til at eksperimentere? På MTM arbejder du professionelt med mad og fødevarekvalitet. Du lærer om ernæring, sundhed og hygiejne. Du lærer at vurdere de enkelte råvarer, at planlægge og lave en menu, at betjene kunder eller at planlægge industriel fødevareproduktion. Bornholm har tradition for lokale råvarer af høj kvalitet; vi er Danmarks gourmet-ø nummer ét. Det skal du være med til at videreudvikle også ud over Danmarks grænser, og derfor uddanner vi de dygtigste og mest kreative kokke. HF HF er en gymnasieuddannelse, der tager to år. På vores stand vil vi vise, hvad uddannelsen kan bruges til. Hvis du allerede nu ved, at du ikke skal have en lang videregående boglig uddannelse, men måske en mellemlang, er HF et godt tilbud til dig. Kom over og få en snak. Vi har nogle nuværende elever med, en studievejleder og en uddannelsesleder. I vores stand kan du også se, hvilke fag du skal have for at blive HF-student. Styr efter den blå farve!

7 gym: hhx HHX er for dig, der vil fordybe dig i økonomiske og samfundsrelaterede emner. Økonomi- og erhvervsrettede fag giver en bred og dybtgående viden inden for virksomheds- og samfundsøkonomi. Med engelsk på A-niveau og 2. fremmedsprog får du sproglig og kulturel viden om den internationale verden. Dansk, samfundsfag og matematik skaber et almendannende grundlag. Undervisningen tager udgangspunkt i virkelighedsnære forløb i tæt samarbejde med virksomheder. Du forstår, hvad der tales om i medierne, og din HHX-eksamen giver dig mulighed for enten en læreplads som fx revisor trainee eller adgang til en videregående uddannelse. gym: htx HTX er for dig, der gerne vil fordybe dig i de naturvidenskabelige fag samt teknologi. Der er fokus på vekselvirkningen mellem teori og praktisk arbejde i laboratorium og værksteder ofte projektorienteret med udgangspunkt i erhvervskontakt. Teknologi er et profilfag med historiske, etiske, samfundsfaglige og teknikrelaterede områder. Teknik er et andet profilfag, som fylder rigtig meget i 3.g. Du arbejder i laboratoriet, og eksamen baserer sig på et fagligt projekt. På teknisk gymnasium har du almene fag som dansk, samfundsfag og engelsk, som er med til at lægge en almendannende basis. gym: stx STX er for dig, der gerne vil have ny viden inden for en bred vifte af fag. Du får fag fra tre videnskabsområder: humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Du arbejder både teoretisk og eksperimentelt, kreativt og kropsligt. Du lærer forskellige arbejdsformer og fungerer i et studiemiljø, hvor du både selvstændigt og i samarbejde med andre skaffer dig viden. I Almen Studieforberedelse belyser du konkrete problemstillinger med anvendelse af flere fag og metoder. Tre år i det almendannende og studieforberedende gymnasium giver dig intellektuel og personlig udvikling samt adgang til at læse videre på mange forskellige uddannelser.

8 Kommunikationscenter Bornholm Vi tilbyder bl.a. en skræddersyet 3-årig Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, STU. Vores målgruppe er unge mellem 16 og 25 år med særlige behov, som ikke kan følge en almindelig ungdomsuddannelse og som gerne vil lære mere. Hvis du er ordblind eller har andre vanskeligheder, kan du få nye strategier for læsning og stavning, lære at læse og skrive bedre samt få individuel matematikundervisning. Du kan også få hjælp til brug af hjælpemidler, f.eks. kompenserende programmer på pc ere, mobiltelefoner og tablets, der kan læse op og hjælpe med stavning. Vi tilbyder test, rådgivning, vejledning og undervisning i samarbejde med ungdomsuddannelserne på Bornholm. Vi samarbejder med Jobcenteret, Psykiatri og Handicap samt private og offentlige virksomheder. Springbrættet, Grennessminde Bornholm Find dine styrker på den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse. Vi skræddersyr STU en til dig, så du udvikler dig personligt, socialt og fagligt. Arbejd med Design & Kreativitet, Foto & Medier, Køkken & Delikatesser, Mekanik & Metal, Service & Gartneri og Træ & Byg - vejledt af fagfolk. Få kompetencebeviser, deltag i projekter, kom på studietur og i praktik. Her er en fast rytme, så du får ro og overskud. Faglærere, pædagoger og psykoterapeut samarbejder målrettet med dig, så du bliver aktøren i dit eget liv. Mød os og se, hvad din nye hverdag kan byde på. Professionshøjskolen UCC: lærer, pædagog og Pau På Bornholm udbyder UCC uddannelse som lærer, pædagog eller pædagogisk assistent. På lærerstudiet har du pædagogiske fag og linjefag. På pædagogstudiet kan du specialisere dig ift. mindre børn, børn og unge op til 18 år, samt mennesker med særlige behov. Pædagogisk assistent er en faglært uddannelse som kvalificerer til arbejdet med børn, unge og voksne. Alle uddannelser har praktikforløb. På messen møder du fysiske aktiviteter inde og ude; innovation, billedkunst og værkstedsprojekter; tysk samt repræsentanter fra UCC.

9 metropol: socialrådgiveruddannelserne Socialrådgiveren rådgiver og vejleder mennesker med sociale problemer, og skal kunne tale med alle slags mennesker, så de føler sig hørt og respekteret. Som socialrådgiver er du med til at løse konflikter, skabe sociale forandringer og gøre en stor forskel i mange menneskers tilværelse. Arbejdet som socialrådgiver finder typisk sted i kommunerne, men også fængsler, hospitaler, uddannelsesinstitutioner, kriminalforsorgen, fagforeninger og andre offentlige institutioner har socialrådgivere ansat. Adgangsvejen til uddannelsen går gennem enten en gymnasial uddannelse, via 4 enkeltfag: Dansk (A), engelsk og samfundsfag (B), psykologi (C) eller gennem et særligt HF-forløb for fremmedsprogede. first lego league First Lego League er et naturvidenskabeligt projekt for børn og unge i alderen Projektperioden løber over 8 uger og afsluttes med en lokal turnering en lørdag i november. Det vindende hold deltager herefter i den skandinaviske finale. På Bornholm arbejder i 2013 omkring 300 elever med First Lego League projektet fra alle fire folkeskoler, Rønne privatskole, Heldagsskolen og 10. KCB. I 2013 arrangeres First Lego League i 46 byer i Skandinavien med deltagelse af 870 hold. På verdensplan deltager ca børn fra 72 lande i Besøg vores stand og få mere at vide om First Lego League. Young Enterprise Young Enterprise er en fond, der arbejder for at udbygge innovations- og selvstændighedskulturen blandt unge uddannelsessøgende. Konceptet er, at eleverne etablerer en virksomhed og har mulighed for at bruge vores tilknyttede rådgivere fra erhvervslivet. Samarbejdet er netop det unikke ved Young Enterprise. Vores stand er bemandet med personer fra Young Enterprises bestyrelse, som består af repræsentanter fra erhvervslivet og elever fra HHX/HTX, der har beskæftiget sig med konceptet Company Programme. Her præsenteres udviklede prototyper, hvor der er tages udgangspunkt i tidligere elevers forretningsidé.

10 Job og karriere grønt byggeri 30-40% af vores energiforbrug går til opvarmning af bygninger. Det gør bygge- og anlægsbranchen (BA) til en af de vigtigste spillere i grøn omstilling. Vi har brug for unge, der brænder for at gøre en forskel! Du får arbejde, der hvor vi er længst i den grønne omstilling. Vi har Danmarksrekord i uddannelse af grønne håndværkere og skrotning af oliefyr. Og vi har lige vundet Danmarks Radios store omstillingskampagne. Med en uddannelse i BA, er der masser af genveje til senere at blive bl.a. ingeniør, bygningskonstruktør og arkitekt. Du får et håndværk, som du kan bruge resten af livet både privat og på arbejdet. Bor der folk på Bornholm, vil der altid være arbejde i BA. Kom forbi og hør mere! Bech-Hansen & Studsgaard A/S Bech-Hansen & Studsgaard A/S er et privatejet speditions og transport firma med over 230 ansatte fordelt på 3 lokationer. Vi arbejder på det europæiske plan med opgaver indenfor planlægning og styring m.m. af nationale og internationale transport og logistikopgaver. I vores virksomhed er der mange muligheder både her på Bornholm, men også i en af vore andre afdelinger i København eller Århus. I BHS kan vi tilbyde elevplads indenfor: chauffør, lager, spedition, shipping, kontor, mekaniker. Beredskabsstyrelsen Det statslige redningsberedskab yder assistance til det kommunale redningsberedskab ved større, længerevarende eller mandskabskrævende hændelser eller hændelser, der kræver specialudstyr. Assistanceberedskabet er placeret på Beredskabsstyrelsens beredskabscentre i henholdsvis Thisted, Herning, Haderslev, Næstved og Allinge. Centrene har alle en døgnbemandet udrykningsvagt bestående af værnepligtige og befalingsmænd.

11 Bornholms Hospital Bornholms Hospital er en stor arbejdsplads, hvor vi er optaget af mennesket. Hvis du er interesseret i at arbejde med mennesker, med kroppen samt med sundhed og også er lidt modig, så skal du besøge vores stand. Her har du mulighed for at opleve forskellige opgaver, som vi arbejder med på hospitalet. Du får lov til at være aktiv, prøve selv og se hvordan du kan gøre en forskel. Måske kan du være med til at redde liv, eller hvad med at se hvordan livet starter? Du kan lære om god hygiejne, at give injektioner. Du kan også hilse på forskellige medarbejdere, der både ved noget om hospitalet og de forskellige uddannelser der findes på hospitalet. bornholms hospital: ernæringsassistent Drømmer du om at blive professionel madhåndværker og skabe gode smagsoplevelser til mange mennesker? Som ernæringsassistent/hjælper er det nemlig dig, der tilbereder sund og lækker hverdagsmad og giver stor som lille, ung som gammel noget at glæde sig til. For mange mennesker er maden er særligt højdepunkt på dagen, og smilene er store, hvis du kan være med til at begejstre og indfri forventningerne. I håb om du er blevet mere nysgerrig på denne uddannelse kan du kigge forbi vores stand og få mere information eller også kigge nærmere på Bornholms Landbrug Bornholms Landbrug er en rådgivningsvirksomhed, der rådgiver landmand om kvæg, svin og planteavl, men også om landbrugsuddannelsen, løn og ansættelsesforhold. Vi har også en større regnskabsafdeling, der har regnskabselever. Har du lyst til at blive landmand, arbejde med dyr, maskiner, teknik i et spændende erhverv, kan du også henvende dig på Bornholms Landbrug. Uddannelsen til landmand tager 3½ år og veksler mellem landbrugsskole og praktik, hvor du specialiserer dig i at arbejde med svin, kvæg eller planter. Der er gode mulighed for at finde praktikpladser her på øen.

12 BORNHOLMHOTELS BORNHOLMHOTELS er to 4-stjernede hoteller Radisson Blu Fredensborg Hotel og Hotel Griffen, der har konference- og restaurantfaciliteter til selskaber og a la carte. Personale og uddannelse er en vigtig del af hoteldrift. Hotellerne har tilsammen ca. 75 helårsansatte. Uddannelserne starter med grundforløbet Mad til Mennesker. Derefter kører disse hovedforløb: Kokkeelev: 3 år og 3 mdr. Smørrebrød: 2 år og 6 mdr. Tjener: 2 år og 10 mdr. Receptionist: 1 år og 10 mdr. Der er mulighed for mesterlære, hvor grundforløbet er i virksomheden i stedet for på skolen. Radisson Blu s efteruddannelse giver mange muligheder. Bornholms Regionskommune BRK er øens største arbejdsplads med ca ansatte fordelt på mange arbejdssteder. Når du hører kommunen omtalt, tænker du nok mest på de ansatte i administrationen, men der er mange muligheder for at blive ansat i kommunen. Du kan f.eks. blive ansat på et plejehjem, i døgnplejen, på et bibliotek, i tandplejen, på en skole, i ejendomsservice og i kommunens entreprenør virksomhed Vej og Park. Desuden er vi praktiksted for flere uddannelser, som præsenteres andre steder på BUM-messen. Jobmulighederne er mange, men vi har i BRK valgt at sætte fokus på nogle af de uddannelser, som du kan søge ind på: kontorelev, elev hos Vej og Park, EGUelev m.fl. Du kan møde nogle af eleverne på vores stand. BRK: Data- og kommunikationsuddannelsen Ønsker du at arbejde med IT, er denne uddannelse en rigtig god indgang til at få erfaring og teori indenfor et bredt område. Det er en alsidig uddannelse der giver dig indsigt i, hvordan IT hænger sammen i en virksomhed. Uddannelsen veksler imellem skole og praktik. På skolen får du undervisning i fag indenfor områder som serverteknologi, netværk, ip-telefoni, WiFi, programmering, systemudvikling og mange flere. I din virksomhedspraktik får du mulighed for at afprøve den teori, du har tilegnet dig på skolen. Kom og hør nærmere om alle de udfordringer og muligheder der findes. Vi vil udfordre dig med konkurrencer og give dig et kig ind i det fantastiske univers, kaldet IT. stroemstyringogit/data-_og_kommunikationsuddannelsen

13 Dansk metal It-specialist, mekaniker eller guldsmed. Det er bare nogle af de over 90 metal-uddannelser, hvor du kan kombinere både hoved og hænder. Når du tager en metaluddannelse, skal du både være på skoleophold og på en læreplads. Om få år kommer Danmark til at mangle ca faglærte, så der er god mulighed for job. Du får elevløn under uddannelsen, og der er udsigt til en god løn, når du er færdig. En metaluddannelse er også et springbræt til videre- og efteruddannelse. Hør mere om uddannelserne på Dansk Metals stand. Det Blå Danmark Det Blå Danmark Danmarks mest eksportorienterede, globale og internationale erhverv. Bliv opdateret på hvordan du bliver Maskinmester, Navigatør, Shipping eller Offshore medarbejder kom og få noget at vide om uddannelser og karrieremuligheder i Det Blå Danmark. Søfart er den mest miljøvenlige transportform. Afhængigt af skibstypen kan der være mellem og virksomheder, der leverer udstyr, komponenter og skibsdele før et nyt skib kommer i søen. Det er et spændende erhverv. Vi kommer gerne ud og holder foredrag på skolerne. Kom og snak med os. DR Bornholm DR er landets klart største medieaktør og der er mange forskellige jobtyper i DR. Journalister, tv- og radioteknikere, it-specialister, kontoransatte og skuespillere for bare at nævne nogle af de største grupper. På Bornholm har vi regionalradioen P4 Bornholm, der med cirka 20 ansatte sender mere end 40 timers radio om ugen. DR Bornholm har også opgaver inden for internet og tv, og tre af de ansatte løser tekniske og administrative opgaver for den samlede koncern. På DR s stand har du mulighed for at blive klogere på DR, og alle spørgsmål vil blive besvaret efter bedste evne. Der er desuden mulighed for at se hvordan og selv prøve, når det gælder produktion af et radioindslag.

14 Jensen Denmark A/S Jensen Denmark A/S er en international virksomhed på Bornholm, der har brug for smede-, elektriker- og industrioperatørlærlinge, og vi har ansatte inden for et bredt spektrum af faglærte, teknikkere og funktionærer. På vores stand kan du se banerne fra TechNørd-ugen. Du kan også prøve at arbejde med mekanisk og elektrisk montage og få det færdige produkt med hjem. Se hvilke uddannelser vi kan tilbyde, og hvad mulighederne er under og efter uddannelsesforløbet. Du kan møde lærlinge der, som en del af deres uddannelse, har været i Kina, Australien eller USA. På standen vil der også være mulighed for at få en snak med dem der ansætter elever. Marel Marel er verdens førende leverandør af avanceret procesudstyr, integrerede systemer, software løsninger og service til fiske-, kød-, fjerkræ- og videreforædlingsindustrierne. Marel beskæftiger knap 4000 medarbejdere på verdensplan og er repræsenteret i mere end 30 lande verden over. Marel Bornholm udgør en væsentlig del af Marel Danmark som har 5 lokationer og 400 ansatte i Danmark. På Bornholm, hvor produktcentrets service-, udviklings- og produktionsaktiviteter hører hjemme, er der brug for Smede, Montører, Automatikmekanikere Maskinarbejdere, Elektrikere, Ufaglærte, Logistikmedarbejdere, Maskiningeniører, Indkøbere, Planlæggere, Embedded Softwareingeniører, Elektriske designere, Servicemedarbejdere samt Kontormedarbejdere. Politi Dansk Politi har brug for DIG. Har du lyst til en spændende hverdag med udfordringer? Så kig forbi vores stand og hør om vejen til den blå skjorte. Hør om hvilke krav der stilles, ansøgningsforløbet, grunduddannelsen, løn mv. I standen vil der være mulighed for at stille spørgsmål om uddannelsen og få gode råd og tip til optagelsesprøverne. Du har mulighed for at teste dig selv i fysiske optagelsesprøver samt se et eksempel på den skriftlige prøve.

15 Rønne Revision Rønne Revision betjener et bredt udsnit af det bornholmske erhvervsliv, interesseorganisationer, fonde m.v. Vores naturlige marked er Bornholm men vi betjener kunder i hele landet. Vi har et bredt kendskab til alle brancher og har bl.a. specialafdelinger indenfor landbrug og institutioner. Hos os er alle kunder lige vigtige. Rønne revision beskæftiger i dag 32 personer, hvoraf de 15 er registrerede revisorer. På vores stand kan du høre om hverdagen på et revisionskontor og hvilke uddannelses- og karrieremuligheder det giver. På vores stand kan du møde to af vores medarbejdere, som begge læser HD. Kate som har været elev og Kiki som netop er startet som elev. tv2/bornholm TV 2/Bornholm er den suverænt største medievirksomhed på Bornholm. Der er cirka 75 ansatte. Mennesker, der er ansat til at lave alt fra tv-udsendelser til at sørge for bilag, biler og bygninger. Den første journalist møder ind kl. 06 for at sikre, at der er friske netnyheder til bornholmerne. Sidste mand lukker og slukker kort før midnat. TV 2/Bornholm er et levende uddannelsessted. Lige nu har vi fire journalistpraktikanter og syv fotografelever, der er med til at producere tv til vores egen 24-timers kanal. Det gælder både i den daglige nyhedsdækning, men også når vi sender live fra de store begivenheder, der finder sted på Bornholm.

16 Uddannelse Ovre Roskilde tekniske skole Roskilde Tekniske Skole udbyder erhvervsfaglige uddannelser, kortere kurser/efteruddannelseskurser og teoretiske uddannelser på gymnasialt niveau. De grønne uddannelser er samlet på Vilvorde og Ledreborg Allé. På indgangen Dyr, planter og natur kan du uddanne dig til: Dyrepasser, Anlægsgartner, Greenkeeper og groundsman, Produktionsgartner, Skov- og naturtekniker, Væksthusgartner og Landmand. Desuden tilbydes kurser indenfor det grønne område samt uddannelserne: Blomsterbinder og Blomsterdekoratør i samarbejde med Roskilde Handelsskole. uddannelse ovre De fleste af os er stolte over at sige vi kommer fra Bornholm. Vi kan rigtig meget på Bornholm men der er nogle uddannelser som du ikke kan få her. Derfor er det for nogle unge nødvendigt at flytte over og tage hele eller dele af sin uddannelse. Det kan være en svær beslutning at skulle flytte væk fra venner og familie og starte uddannelse et helt nyt sted. Vi har inviteret en håndfuld unge bornholmere, der er flyttet over for at tage deres uddannelse. Dem kan du møde i vores Lounge, og de er friske på at svare på spørgsmål om at vælge uddannelse, og om tanker om at flytte hjemmefra og væk fra venner og familie. Vi glæder os til at se dig i Loungen. CELF Vil du være CELF-made? CELF er Center for erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster. Så tjek os op på vor stand, hvor du bl.a. kan høre om båd-, cykel- og motorcykeluddannelserne. Desuden kan du få noget at vide om elektriker-, installationsteknikker- og styrings- og reguleringsteknikkeruddannelserne. Måske er automatiktekniker i elektrobranchen noget for dig? Og hvor skal du bo i Nykøbing F? Prøv en elcykel eller se på intelligent styring og automatikskab.

17 Fritid AOF Center bornholm På vores stand præsenterer vi de muligheder der er, hvis en ung ikke har afsluttet folkeskolens afgangseksamener. Der er nemlig mulighed for at indhente det man ikke nåede via Forberedende Voksenundervisning (FVU). Der indgår også uddannelses- og jobvejledning i undervisningen, som tilbydes dag, eftermiddag og aften. Vi præsenterer elektroniske hjælpemidler, der indgår i undervisningen. FVU læsning og matematik kan også tilrettelægges målrettet forældre. Ønsker du at bakke op om dit barn/unge er det en mulighed. AOF tilbyder undervisning i et overskueligt, uformelt og uhøjtideligt, folkeoplysende læringsmiljø. Bornholms Ungdomsskole Bornholms Ungdomsskole består af afdelinger i Rønne, Klemensker, Åkirkeby og Neksø. I Ungdomsskolen mødes du med gamle og nye venner i klubben og deltager i alt lige fra motorcross og actionsport til makeup, musik og gallasyning. Du kan også modtage undervisning i flere fag og få hjælp til dine lektier. Vi tager til London, på sommerlejr og på skiferie. Besøg vores stand og få mere at vide om Ungdomsskolen. UNGKANT UNGKANT er Bornholms lille nye medie. Vores historier handler om dig og det ungdomsliv, du er en del af her på øen og vi har som mål at fortælle historierne gennem dine øjne. Derfor drives UNGKANT ikke af voksne, men af bornholmske unge. Det er jer, der får ideerne, og det er jer, der skriver artiklerne, tager billederne, optager videoerne og styrer hjemmesiden. Det er jer, der har magten. Nysgerrig? Kom forbi vores stand og hør mere.

18 AFS Interkultur Bornholm Udveksling med AFS er den store oplevelse, hvor du bor et år hos en værtsfamilie i et andet land og går på den lokale skole; hvor du får førstehåndskendskab til en ny kultur og lærer et nyt sprog. Du skal være åben og nysgerrig over for nye situationer og have lyst til at bo i et andet land. Du har mere end 30 lande at vælge imellem. På standen kan du møde unge fra Italien, Spanien, Mexico, Japan, Chile og Thailand, som bor på Bornholm i år. Du kan også møde bornholmere, som er vendt hjem efter et år med AFS. Du kan få en masse at vide om udveksling og få materiale med hjem. SKAT I SKAT opkræver vi alt det, som vi betaler i fællesskab, uanset om det er skat, moms, afgifter eller told. Derfor bidrager du også til SKAT, når du går i biffen eller køber chokolade og cola. Vi besøger messen for at vise dig, hvorfor vi betaler skat, og hvordan vi betaler skat. Vi viser også, hvad skattekronerne går til vidste du f.eks., at en ungdomsuddannelsesplads koster mellem og kr. om året? Vi vil også gerne vise dig, hvordan du får styr på din egen skat ved at gøre begrebet skat nærværende. Bornholms Dramaskole Bornholms Dramaskole er et super tilbud til dig der gerne vil arbejde med teater, performance, dans, stemme og drama. Vi har fast base på Rønne Theater, hvor vi har ugentlig undervisning fra september til april. Holdene sammensættes efter interesse og alder. Du kan begynde på dramaskolen når du er ni år og fortsætte ligeså længe du har lyst. Det er ikke et must at du har spillet teater før, men du skal brænde for at arbejde med dig selv i et tæt fællesskab med andre. Hver sæson afsluttes med en stor opsætning på Rønne Theaters gamle scene. bornholms-dramaskole

19 Ungdommens Røde Kors bornholm Ungdommens Røde Kors er en frivillig organisation, som vil komme med 8-12 frivillige mellem 16 og 20 år. Hos Ungdommens Røde Kors Bornholm har du mulighed for at gøre en forskel for en stor gruppe børn og unge. Vi støtter med glæde op om netop det initiativ, du gerne vil føre ud i livet. Hvor lang tid du bruger som frivillig på Bornholm er helt op til dig selv. Samtidig bliver du også en del af den gruppe af frivillige, der er på Bornholm. Det er altid hyggeligt, når de frivillige samles, og det er en rigtig god måde at lære nye mennesker at kende på. region-hovedstaden-og-bornholm/bornholm DGI BORNHOLM Det er fedt at være frivillig. Frivillighed, uddannelse og læring hører sammen, og frivilligt arbejde kan du skrive på dit CV. Det øger din erfaring og dine kompetencer. På vores stand kan du høre mere om at være frivillig og hvad det kan give dig. Sundhed, bevægelse og læring hører også sammen. Det er sundt og bevæge sig i alle aldre. Man ved i dag, at læring og motivation i høj grad skærpes af fysisk aktivitet. Derfor er det vigtig, at holde sig i god form også når man er ung og under uddannelse. Hør hvordan fysisk aktivitet skærper din læring, prøv det i praksis og tag DGI quizzen hvad ved du om sundhed, bevægelse og læring.

20 Vejledning om uddannelse uu bornholm Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU-Bornholm) arbejder med vejledning af unge fra år. UU-Bornholm arbejder på, at alle unge får en ungdomsuddannelse, den såkaldte 95% målsætning, og vi vil meget gerne kunne præsentere de unge for de uddannelses- og jobmuligheder der er på Bornholm. BUM er en unik mulighed for at opleve alle ungdomsuddannelser på Bornholm, det bornholmske erhvervsliv og mange andre aktører omkring de unge, samlet på et sted. På messen er UU informationsstand både i forhold til selve messen, men også med konkret vejledning om uddannelse og job. På UU s messestand kan både elever og forældre deltage i konkurrencer med præmier. e vejledning evejledning er en national vejledningsenhed, hvor du kan få vejledning dag, aften og weekend. Vi har åbent 74 timer om ugen. Du kan komme i kontakt med evejledning på fem forskellige medier. Du kan være anonym, hvis du ønsker det, og du kan kontakte os uanset, hvor du er. Telefonen er god til hurtig afklaring af et spørgsmål, men du kan også få en længere samtale, hvor du kan forklare din situation og blive vejledt i dit eget tempo. SMS er bedst til de helt korte spørgsmål. Chatten kan både være kort og lang, du kan åbne en chat, uanset hvor du er, den forstyrrer ikke andre omkring dig. Du kan få svar på et hurtigt spørgsmål og du kan få en længere personlig vejledning om valg af uddannelse. Mail kan bruges, når du gerne vil forberede dine spørgsmål til evejledning. Du kan skrive når det passer dig, du får svar indenfor 24 timer. På facebook kan du både skrive på vores væg, kommentere evejlednings og andres opslag og du kan sende en besked, som du får svar på via facebook, og som kun du kan se. Ungdommens Uddannelsevejledning Bornholm

Uddannelse dit barns fremtid

Uddannelse dit barns fremtid Uddannelse dit barns fremtid Uddannelse dit barns fremtid Ophavsret: Undervisningsministeriet, 2015 Udgivet i samarbejde med Beskæftigelsesministeriet Redaktion: Schultz Grafisk tilrettelæggelse, omslag

Læs mere

Forældreinformation om erhvervsuddannelser i Danmark

Forældreinformation om erhvervsuddannelser i Danmark Forældreinformation om erhvervsuddannelser i Danmark en god fremtid En erhvervsuddannelse er et godt valg Alle forældre ønsker, at deres børn får et godt arbejde. Men hvilken uddannelse skal de unge vælge?

Læs mere

FØLG DIN INTERESSE VÆLG EN FAGLIG UDDANNELSE

FØLG DIN INTERESSE VÆLG EN FAGLIG UDDANNELSE aarhustech.dk TEKNISK SKOLE FØLG DIN INTERESSE VÆLG EN FAGLIG UDDANNELSE Nye muligheder MOTION HVER DAG, FLERE EUX-MULIGHEDER, MERE OG BEDRE UNDERVISNING OG STØRRE UDDANNELSES- GARANTI 2 aarhustech.dk

Læs mere

Fagretninger - for dig, der vil og kan

Fagretninger - for dig, der vil og kan Erhvervsskolen Nordsjælland Fagretninger - for dig, der vil og kan Sådan starter du på en ERHVERVSUDDANNELSE efter 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX HTX 10 KURSUS 1

Læs mere

Hvad skal jeg være? Find din Ungdomsuddannelse og få et studiemiljø med i købet!

Hvad skal jeg være? Find din Ungdomsuddannelse og få et studiemiljø med i købet! Hvad skal jeg være? Find din Ungdomsuddannelse og få et studiemiljø med i købet! Campus Haslev samler et stort og bredt udvalg af ungdoms udannelser udbudt af en række af Sjællands toneangivende skoler

Læs mere

Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser

Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Oktober 2013 Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Oktober 2013 Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive

Læs mere

projektkatalog Uddannelse til alle En bevægelse der rykker Bornholm

projektkatalog Uddannelse til alle En bevægelse der rykker Bornholm projektkatalog Uddannelse til alle En bevægelse der rykker Bornholm Dette projektkatalog er produceret af UTA projektkontoret april 2013 UTA en bevægelse Projekt Uddannelse til Alle Bornholm er i fuld

Læs mere

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 10. KLASSE 2013 2014 I Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Til dig og dine forældre Om kort tid afslutter du 9. klasse. I hæftet Ungdomsuddannelser 2013 kan du læse om de mange muligheder,

Læs mere

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16 s.2 Fra byggeplads til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på Syddansk Erhvervsskole s.14 Tidligere Lindø-folk med nyt svendebrev s.16 Krisen har næsten forbigået nogle brancher s.2 MINISTER MED FAGLIG

Læs mere

10. klasse i Kolding Kommune

10. klasse i Kolding Kommune 10. klasse i Kolding Kommune 2015-2016 Indhold 9. klasse og hvad så?... 4 UU-center Kolding... 6 10. klasse på Brændkjærskolen... 8 10. klasse på Hansenberg... 17 10. klasse på IBC... 27 Til elever i

Læs mere

UNGE TA R ORDET FUTU. Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Ung. Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse

UNGE TA R ORDET FUTU. Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Ung. Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse FUTU innovations bureau UNGE TA R ORDET Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse unge ta r ordet FUTU FUTU innovations bureau

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2015-16 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. klasse - dit valg! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

Uddannelser på technology College Aalborg

Uddannelser på technology College Aalborg Uddannelser på technology College Aalborg Automatik og proces Data og kommunikation Frontline pc-supporter Elektriker Elektronik og svagstrøm Industrioperatør Mød vores vejledere! I denne brochure kan

Læs mere

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59 Af Kirsten Møller I gang med en uddannelse 15 Yderligere henvisninger 59 13 14 I gang med en uddannelse Al begyndelse er svær Forventninger Det er for det meste både spændende og lidt foruroligende at

Læs mere

jeg havde aldrig forestillet mig

jeg havde aldrig forestillet mig jeg havde aldrig forestillet mig Elev i Novo Nordisk lifechanging careers indhold Intro Side 3 Hvorfor blive elev hos Novo Nordisk? Side 5 Laborantpraktikant Side 6 Kontorelev Side 7 Økonomielev Side 8

Læs mere

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN NORDFYN Fakta om Danmark Læremateriale til medborgerskabsprøven April 2011 Kommuner og regioner i Danmark pr.1. januar 2008 Indledning Fakta om Danmark læremateriale til medborgerskabsprøven Fakta om Danmark

Læs mere

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen December 2012 Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen 5 Indhold En endnu bedre

Læs mere

10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15

10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15 10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15 Medie og kommunikation Sport og sundhed Language, economics and culture Teknik og byggeri Sundhed, omsorg og mad HUSK informationsaften om 10.klasse

Læs mere

Studentereksamen på 2 år ENKELTFAG. GYMNASIAL SUPPLERING

Studentereksamen på 2 år ENKELTFAG. GYMNASIAL SUPPLERING Studentereksamen på 2 år ENKELTFAG. GYMNASIAL SUPPLERING 3 Velkommen I dette hæfte kan du læse om de mange kursustilbud på Aalborg Studenterkursus. I dagtimerne kan du tage en hel studentereksamen på kun

Læs mere

10CV FAG OG STUDIERETNINGER

10CV FAG OG STUDIERETNINGER 10CV FAG OG STUDIERETNINGER 2014/2015 10. Classic Side 2 Studieretninger Side 3-4 Temafag Side 5-7 Tilbudsfag Side 8-10 10 CV 10. CLASSIC 10. Classic er den individuelle 10CV, hvor du vil møde masser af

Læs mere

LGintro13.indd 1 14/06/13 07.08

LGintro13.indd 1 14/06/13 07.08 LGintro13.indd 1 14/06/13 07.08 Navn: Klasse: Lemvig Gymnasiums mål Vi uddanner naturligvis først og fremmest studenter og HG-elever efter lovgivningen, men vi ønsker også at leve op til vores egne målsætninger,

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Next practice. netværksorienteret udvikling

Next practice. netværksorienteret udvikling Next practice i UU-vejledningen netværksorienteret udvikling Indhold Forord 3 Indledning 5 Metode og datagrundlag 6 Anbefalinger 8 Vejledning for alle? 10 Relationerne til de unge er vigtige 14 Samarbejde

Læs mere

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter tilbereder hver dag sund, lækker, velsmagende og ernæringsrigtig mad. Mad, som gør en stor forskel for dem, som spiser

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

Ungdom på erhvervsuddannelserne. Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber

Ungdom på erhvervsuddannelserne. Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber Ungdom på erhvervsuddannelserne Delrapport om valg, elever, læring og fællesskaber Rikke Brown Arnt Louw Vestergaard Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Erhvervsskolernes

Læs mere

Vejledning i samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og folkehøjskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

Vejledning i samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og folkehøjskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Vejledning i samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og folkehøjskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Undervisningsministeriet 2008 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Tilrettelæggelse

Læs mere

indholdsfortegnelse kolofon SIDE 5 VELKOMMEN TIL BORNHOLM Udgivet af: Business Center Bornholm April 2010

indholdsfortegnelse kolofon SIDE 5 VELKOMMEN TIL BORNHOLM Udgivet af: Business Center Bornholm April 2010 MERE BORNHOLM til flere mennesker MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM MERE BORN HOLM MERE BORNHOLM

Læs mere

Undervisning i dansk af danske børn bosat i udlandet. Vejledning. Undervisningsministeriet 2009. (Publikationen findes kun i elektronisk form)

Undervisning i dansk af danske børn bosat i udlandet. Vejledning. Undervisningsministeriet 2009. (Publikationen findes kun i elektronisk form) Undervisning i dansk af danske børn bosat i udlandet Vejledning Undervisningsministeriet 2009 (Publikationen findes kun i elektronisk form) Forord Undervisningsministeriet udsender hermed 5. reviderede

Læs mere