Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon 32 96 04 44 www.skramloteket."

Transkript

1 Skramloteket 1. Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon Evaluering af Skramlotekets opstart, skolebesøg og anden virksomhed. August december Per Saxtorph Jørgensen og Ivan Helsinghof Vi åbnede Skramloteket ved en reception tirsdag den 23. august Åbningsreceptionen var for os en god og positiv oplevelse. Efter et stort arbejde med istandsættelse og indretning af Skramlotekets lokaler og værksteder oplevede vi en velbesøgt reception med mange positive udsagn omkring vore ideer og de værksteder vi havde indrettet. Det må allerede her tilføjes, at vores praktiske arbejde med indretning af værkstederne blev mere omfattende end forventet, idet den ønskede sponsorstøtte i høj grad udeblev. Specielt vores loddeværksted gav en del arbejde, da vi selv var nødt til at lave procesudsug til vores loddebord. Tiden frem til de første skoleforløb blev derfor travl, da vi ved siden af den praktiske forberedelse af undervisningsforløb stadig arbejdede med istandsættelse og indretning af lokaler. Vi er nu nået så langt at vi uden problemer kan arbejde med elektronik / loddeteknik, mekanik og træarbejde. Booking af undervisningsforløb til skoleklasser er gået over al forventning. Allerede inden første september var hele skoleåret 05 / 06 fyldt op med besøg. Vi er allerede i fuld gang med bookingen af skoleåret 06 / 07. Desværre har vi på det sidste måttet skrive mange afslag på besøgsønsker. Vi har også modtaget en hel del henvendelser fra skoler udenfor København. Dem har vi ikke kunnet imødekomme, da vi har booket Skramloteket helt op med Københavnske skolebørn. ( Skramlotekets skoleforløb er vedlagt: bilag 1.)

2 Skolebesøg : 2. Vi har siden begyndelsen af september haft besøg af mange skoleklasser, med forløb fra to til fire dages varighed. Med 3. og 4. klasser har vi bygget kraner med elektromagneter. To 9. klasser fra Hyltebjerg skole har bygget radiosendere. ( del 2. af Skramlotekets DNF2004 radioprojekt fra sidste år.) En BH klasse har bygget skibe, vi har lavet havneanlæg med kraner og fyrtårne. 6.klasser bygger multivibratorer som bliver til el-orgler og blinklys mv. Sidst på året får vi besøg fra et par specialskoler, hertil planlægger vi et par små elektronikforløb. Opfinderklubben : I samarbejde med Juniorklubben på 1.sal i Ungehuset har vi netop startet vores opfinderklub. Her er mulighed for, at en gruppe børn kan lave mere individuelle arbejder med elektronik, mekanik og metalsløjd f.eks. smykkefremstilling og lignende. Fritidsinstitutioner : I begyndelsen af det nye år starter vi med tilbud til fritidsinstitutioner. Vi tilbyder opfinderklubaktiviteter dvs. relativt individuelle forløb, hvor børnene laver forskellige aktiviteter indenfor natur-teknik. Det kan f.eks. tage udgangspunkt i, at gamle videomaskiner skilles ad, komponenter tages ud og undersøges for deres funktioner. De anvendes derefter i nye opfindelser og konstruktioner. Der kan også være tale om lidt større fælles projekter f.eks. at en fritidsinstitution ønsker sig et lysshow til en teaterforestilling. En gruppe børn fra fritidsinstitutionen kommer så på Skramloteket og fremstiller den teknik og styringselektronik som et lysshow kræver. Ved siden af de mere individuelle forløb, kan vi også tilbyde planlagte forløb som på skoleområdet. Det kan være relativt korte åbne forløb, som adskillelse af div. el-apparater, samt undersøgelse af deres funktionsmåde. Eller mere konkrete forløb f.eks. fremstilling af små el-orgler.

3 Robotklubben : 3. Skramloteket har en robotklub. Deltagerne udgør es af en gruppe HTX elever fra teknisk skole på Amager. Ud over arbejdet med robotteknik, er målet for aktiviteterne at fremstille en robotbil som kan deltage i DTU s Robocop konkurrence Arbejdet er i fuld gang. Efteruddannelses kurser : I samarbejde med U&U s afdeling for bæredygtig udvikling har vi planlagt et lærerkursus i El-lære og energi, med udgangspunkt i miljøundervisning indenfor skolefaget Natur-teknik. Spændende energi tager du strøm på mig? Kurset afholdes 8. december. Vi har desuden aftalt, at Skramloteket er vært ved to miljørådsmøder, hvor vores rolle ud over at stå for det praktiske er, at formidle Skramlotekets idegrundlag til inspiration for undervisningen i miljø og natur-teknik, herunder samtænkningsprojekter. Støtte fra fonde : Vi har modtaget støtte fra tre fonde : Otto Mønstedsfonden kr. Elektrisk betjeningsrum. Tuborgfonden kr. Computere. Carlsbergs mindelegat Stor rundsav kr. Vi er glade for den støtte vi har fået, men i forhold til de mange fondsansøgninger vi har afsendt, er resultatet beskedent.

4 Andre sponsorer. 4. DNF 2004 har givet os materialestøtte til vores radioprojekt på kr. ITEK (Branchefællesskabet for IT, Tele og elektronik- en del af Dansk Industri) Direktøren Jan Zneider kom til vores reception, og var meget glad for vores planlagte elektronikforløb. Ifølge hans udsagn var arbejdet med praktisk elektronik nærmest fraværende i undervisningssektoren, og han var derfor meget positiv overfor Skramloteket. ITEK har sponseret kr. til elektronikindkøb, samt givet os nogle vigtige kontakter til elektronikvirksomheder, med henblik på konkret materiale. Etablering af gas i mekanikværkstedet. Det har været svært at få støtte til etablering og ombygning af vores værksteder via fonde. Otto Mønstedfonden er en undtagelse. De store fonde som normalt støtter naturvidenskabelige formål og undervisning, har alle udtrykt stor interesse for vores projekt, men har desværre undladt at støtte os økonomisk. Det lader til at være et princip, at man nødigt giver penge til projekter under etablering, men evt. yder støtte når projektet kører - og er en succes. Det handler muligvis om, at investeringer i faste installationer ikke er så synlige som støtte til konkrete projekter hvor etableringen allerede er afsluttet. Det betyder at vi stadig har et hængeparti : Vi mangler at få indlagt gas! Desværre er det noget vi ikke selv kan / må rode med. Skramloteket kan det meste, men et værksted med indlagt gas behøves i forbindelse med undervisning i kemi og, måske vigtigst, til arbejde og undervisning omkring metaller og materialelære. At få indlagt gas på Skramloteket er derfor et meget stort ønske.

5 Indtryk fra vores afviklede skoleforløb: 5. Siden vores åbning har Skramloteket været fyldt af glade og aktive elever som med stor arbejdsiver og interesse har kastet sig over de opgaver vi har givet dem. Det er vores oplevelse med hvert eneste forløb vi har haft, det har bl.a. betydet, at disciplinære irettesættelser stort set har været unødvendige. Stemningen har hver gang været præget af arbejdsomhed og interesse. Vi har ikke indført evalueringsskemaer til vores besøgende, men har dog en gæstebog som alle besøgende klasser har skrevet i. De indlæg som er kommet til dato er rent positive. Vi har vedlagt et par sider fra gæstebogen i kopi (se bilag 2.) Under et forløb med 3.klasse fra Kirkebjerg Skole (kranprojekt), fik vi besøg af en journalist fra Dansk Skolelederforening. Han skrev i den forbindelse en artikel til deres blad, den har vi vedlagt : (se bilag 3.) Udvikling For os har det naturligvis været rigtig spændende, at komme i gang med arbejdet på Skramloteket, se de første skoleklasser lave kraner, at komme i gang med det praktiske arbejde. At arbejde med de planlagte forløb har desuden været lærerigt hele vejen, ting er blevet lavet om, ideer til nye undervisningsforløb er blevet til undervejs. Vi har haft en god faglig dialog omkring udvikling af nye ideer, målgrupper, kontakter med andre institutioner, samt i udviklingen af det praktiske forberedelsesarbejde. Vi arbejder løbende med beskrivelser af nye undervisningsforløb. Vi lærer hele tiden nyt, og vores koncept omkring Skramlotekets virksomhed er i stadig udvikling. Konklusion Vi mener at Skramloteket er et godt tilskud til arbejdet med at fremme interessen for naturvidenskab blandt skoleelever og fritidshjemsbørn i København, efterspørgslen er til stede, og vore oplevelser fra den forløbne række af skolebesøg har været meget positiv. Skramloteks-ideen virker!

6 6. Stillinger på Skramloteket fremtiden. Vores lønbudget dækker een løn til en fuldtidsansat fysiklærer. En hel skoleklasse som på en gang skal arbejde med elektronik og mekanik kræver to instruktører. Her er også tale om et sikkerhedsspørgsmål. Vi har allerede booket op i sidste halvdel af skoleåret 05/06, så der er fortsat arbejde til to, men kun løn til én i Som opstart har een løn været nok. Det vigtige spørgsmål var jo om Skramloteket rent faktisk ville blive efterspurgt? Dette spørgsmål er nu afklaret. Sagen er at vi har fået langt flere ønsker om undervisningsforløb i natur og teknik fra Københavnske skoleklasser end vi har kunnet imødekomme. Det samme gælder på fritidsområdet hvor Opfinderklubben har mødt stor interesse også uden for Ungehuset. Ved siden af disse aktiviteter har vi en stigende efterspørgsel på lærer og pædagog efteruddannelses-kurser. Det er vores ønske at Skramlotekets værksteder primært skal være et gratistilbud til elever, børn, lærere og pædagoger i København, i lighed med de grønne skoletilbud. Set i lyset af at vi langt fra har kunnet imødekomme de mange ønsker fra skoleklasser i København og at efterspørgslen på samtlige af Skramlotekets aktiviteter har været stor, indenfor kommunen, forekommer det os logisk, at det er her vores virke bør være. Hvis svaret på vores lønproblematik bliver deltagerbetaling, så vil en meget væsentlig del af Skramlotekets aktiviteter gå til børn og unge udenfor kommunen. Vi har allerede fået skolehenvendelser fra Tårnby, Gentofte, Dragør og Gladsaxe. Indtil videre har vi afvist disse. Det er jo Københavns Kommune som har betalt for oprettelsen af institutionen Skramloteket, det bør derfor også være børn i København som får tilbuddet.

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Velkommen til den nye skoledag

Velkommen til den nye skoledag Velkommen til den nye skoledag Pjecen er udgivet af Københavns Kommune - Børne- og Ungdomsforvaltningen Grafisk formgivning: Gurli Nielsen - Børne- og Ungdomsforvaltningen, 1408-34 Foto: Colourbox og private

Læs mere

Det er mit bedste sted!

Det er mit bedste sted! Det er mit bedste sted! (Udpluk fra citat fra et barn i Børnehuset) En evaluering af Børnehuset Buen i Hillerød Kommune Første statusrapport Familier og Sundhed Maj 2008 Af Nina Hannemann Forord Hillerød

Læs mere

Læs For Mig. Evalueringsrapport. Carsten Jessen. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier

Læs For Mig. Evalueringsrapport. Carsten Jessen. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Læs For Mig Evalueringsrapport Carsten Jessen Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet, marts 2015 2 1. Indledning Læs for mig er et projekt under Kulturministeriets landsdækkende

Læs mere

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang?

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang? Mit navn er Helle Houkjær, og jeg er en af dem, der i det daglige skal omsætte teori til praksis og sørge for, at begrebet naturfag som almendannelse ikke bare bliver tom retorik. Selv har jeg netop en

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen

20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen 20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen 20/20... Juni 2012 1 Indhold Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 7: Side 10: Side 12: Side 16: Side 18: Side 19: Indhold og

Læs mere

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Center for Ligebehandling af Handicappede Januar 2006 Kolofon Titel: Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Forfatter: Center for Ligebehandling af Handicappede/Kira

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Behov for efteruddannelse af pædagogmedhjælpere der har gennemført den pædagogiske grunduddannelse

Behov for efteruddannelse af pædagogmedhjælpere der har gennemført den pædagogiske grunduddannelse Behov for efteruddannelse af pædagogmedhjælpere der har gennemført den pædagogiske grunduddannelse 1 2 Winnie Grønsved Behov for efteruddannelse af pædagogmedhjælpere der har gennemført den pædagogiske

Læs mere

Integration på Virksomhederne

Integration på Virksomhederne SÅDAN Integration på Virksomhederne DI service Redskaber og muligheder Integration på virksomhederne Redskaber og muligheder Februar 2007 Forord Fuld Styrke er betegnelsen for DI s samlede indsats, der

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

Kære samarbejdspartner

Kære samarbejdspartner Kære samarbejdspartner Årets første måneder byder på opgaver som årsregnskab, handlingsplaner og statistikker. Vi er i fuld sving med at dokumenterer 2011 i tal til ministerier, skolens bestyrelse, uddannelsesudvalgene

Læs mere

Hashgrupper på center for kompetence og beskæftigelse

Hashgrupper på center for kompetence og beskæftigelse EVALUERING EVALUERINGAF AFPROJEKT PROJEKT Hashgrupper på center for kompetence og beskæftigelse Resultater af to hashgruppeforløb for unge ledige Individuelle ungesamtaler & kompetenceudvikling af medarbejdere

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere

Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014

Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014 - - Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014 1 Indhold Forord... 3 1.0 Indledning... 5 2.0 Problemformulering... 6 3.0 Projektmetode... 6 4.0 Selektionskriterier... 7 5.0 2009 2012 Fagmentorprojekt

Læs mere

EVALUERING. Fokusgruppeinterview

EVALUERING. Fokusgruppeinterview EVALUERING. Evalueringen af den nuværende personlige uddannelsesplan er foregået ved hjælp af fokusgruppeinterview samt gennem dialog mellem praktik og skole ved erfa-gruppemøder. Denne metode er valgt,

Læs mere

Folkeskolereformen og digitalisering. Rapport

Folkeskolereformen og digitalisering. Rapport Folkeskolereformen og digitalisering Rapport Det Digitale Råd April 2015 Indholdsfortegnelse Resumé 3 1 Indledning 4 1.1 Definitioner 4 2 Digitalisering for kvalitet 6 2.1 Digitalisering og folkeskolereformens

Læs mere

EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003.

EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003. EVALUERING AF SAMTÆNKNING MELLEM SKOLE OG FRITIDSHJEM I KØBENHAVNS KOMMUNE. Center for Institutionsforskning, Højvangseminariet februar 2003. Indledning. * SAMMENFATNING, KONKLUSIONER OG PERSPEKTIVER.

Læs mere

Ny mesterlære - erfaringer og potentiale. Analyse af ny mesterlære med fokus på det merkantile område

Ny mesterlære - erfaringer og potentiale. Analyse af ny mesterlære med fokus på det merkantile område Ny mesterlære - erfaringer og potentiale Analyse af ny mesterlære med fokus på det merkantile område Indholdsfortegnelse 1. Resumé...4 2. Indledning...6 2.1 Formål og baggrund...6 2.2 Anvendte datakilder...7

Læs mere

Guide til en rummelig arbejdsplads. Rummelige redskaber. Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler

Guide til en rummelig arbejdsplads. Rummelige redskaber. Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler 1 Guide til en rummelig arbejdsplads Rummelige redskaber Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler Guide til en rummelig arbejdsplads / Rummelige redskaber er udgivet

Læs mere

Forskellige mentorordninger skal samle alle op. Læs side 7

Forskellige mentorordninger skal samle alle op. Læs side 7 Tillæg til Odder Avis d. 1. februar 2012. På Odder Gymnasium lærer man noget og bliver til noget. Læs side 2 Skolen er et rart sted at være. Læs side 3 Undervisning er i top tre i en landsdækkende undersøgelse.

Læs mere

Sådan opstarter du et ungdomsråd

Sådan opstarter du et ungdomsråd Sådan opstarter du et ungdomsråd Unge, sociale aktiviteter, indflydelse, fester og mulighed for at blive hørt af kommunen er essens af et ungdomsråd. Mangler I et sted at være, vil I gerne have flere penge

Læs mere

Evaluering af projektet Inklusion i nærmiljøet hvordan gør vi?

Evaluering af projektet Inklusion i nærmiljøet hvordan gør vi? Evaluering af projektet Inklusion i nærmiljøet hvordan gør vi? Middelfart Kommune November 2013 Udarbejdet af dagtilbudschef Tove Vestergaard-Nielsen Projektet Inklusion i nærmiljøet har for mig betydet,

Læs mere

Til tekniske serviceledere på skoleområdet: Pas på dig selv. 10 udfordringer i dit psykiske arbejdsmiljø og hvordan du tackler dem

Til tekniske serviceledere på skoleområdet: Pas på dig selv. 10 udfordringer i dit psykiske arbejdsmiljø og hvordan du tackler dem Til tekniske serviceledere på skoleområdet: F O A f a g o g a r b e j d e Pas på dig selv 10 udfordringer i dit psykiske arbejdsmiljø og hvordan du tackler dem Til tekniske serviceledere på skoleområdet

Læs mere

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår

At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår At udnytte potentialerne i de aktiviteter der foregår Randi Boelskifte Skovhus Lektor ved VIA University College Ph.d. studerende ved Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Artiklen viser med udgangspunkt

Læs mere

Læremidler støtte og udvikling

Læremidler støtte og udvikling Læremidler støtte og udvikling Lektor ph.d. Bodil Nielsen Læremidler skal udarbejdes med henblik på at de bedst muligt støtter og udfordrer elever i deres læreprocesser, men samtidig er det vigtigt at

Læs mere

Evaluering af informationsmøder om Arbejdsmiljø. til udførelse. Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg

Evaluering af informationsmøder om Arbejdsmiljø. til udførelse. Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg Evaluering af informationsmøder om Arbejdsmiljø i byggeri og anlæg fra projektering til udførelse. Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg UDARBEJDET AF: FLEMMING PEDERSEN OG STUDENTERMEDHJÆLPERE JENNY

Læs mere

Unges uddannelsesvalg i tal

Unges uddannelsesvalg i tal Unges uddannelsesvalg i tal - Midtvejsrapport i forsøgs- og udviklingsprojektet Fremtidens Valg og Vejledning Tilde Mette Juul og Mette Pless Center for Ungdomsforskning Institut for Læring og Filosofi

Læs mere