LANDSDELSKONSERVATORIERNE I ESBJERG, ODENSE OG ÅLBORG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LANDSDELSKONSERVATORIERNE I ESBJERG, ODENSE OG ÅLBORG"

Transkript

1 BETÆNKNING om LANDSDELSKONSERVATORIERNE I ESBJERG, ODENSE OG ÅLBORG BETÆNKNING NR. 627 KØBENHAVN 1971

2 ISBN Statens trykningskontor Un bet.

3 3 Ved skrivelse af 29. oktober 1970 nedsatte ministeren for kulturelle anliggender et udvalg med den opgave at overveje og fremkomme med forslag om, hvorledes musikkonservatorierne i Esbjerg, Odense og Ålborg bør placeres som undervisningsinstitutioner i forbindelse med en eventuel overgang til statsdrift. Udvalget blev anmodet om at foretage en nærmere vurdering af konservatoriernes undervisningsmæssige og alment musikkulturelle muligheder dels i relation til de 2 eksisterende statslige konservatorier, dels til de højere læreanstalter og andre undervisningsinstitutioner, som omfattes af centerplanerne for de pågældende byer. Udvalget fik følgende sammensætning: Kontorchef Erik Tjalve, ministeriet for kulturelle anliggender, formand. Professor, dr.phil. Søren Sørensen, Planlægningsrådet for de højere uddannelser. Kontorchef Ernst Goldschmidt, Planlægningsrådet for de højere uddannelser. Rektor, professor Svend Westergaard, Det kgl. danske Musikkonservatorium. Docent Kjeld Mardahl, Det jydske Musikkonservatorium. Studerende Poul Erik Hansen, Det jydske Musikkonservatorium. Stadsdirektør E.O. Borchorst, Vestjysk Musikkonservatorium. Direktør Poul Børch, Det fynske Musikkonservatorium. Amanuensis Torben Stig Nielsen, Nordjysk Musikkonservatorium. Studerende Karen Sonniks, Vestjysk Musikkonservatorium. Fuldmægtig Birgitte Oxdam, ministeriet for kulturelle anliggender. Fuldmægtig i ministeriet for kulturelle anliggender Lissi Snabe blev udpeget som sekretær. Studerende Poul Erik Hansen har på grund af sygdom måttet trække sig ud af udvalget. I stedet indtrådte: Studerende Christian Ancher Grøn, Det kgl. danske Musikkonservatorium.

4

5 5 I. DEN NUVÆRENDE KONSERVATORIESTRUKTUR. Der findes i dag 5 danske musikkonservatorier, hvoraf 2, Det kgl. danske Musikkonservatorium i København og Det jydske Musikkonservatorium i Århus er statskonservatorier, mens de øvrige: Nordjysk Musikkonservatorium i Ålborg, Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg og Det fynske Musikkonservatorium i Odense er private selvejende institutioner. De private konservatorier - landsdelskonservatorierne - ledes af bestyrelser, der består af repræsentanter for lokale myndigheder samt i landsdelen bosatte personer med særlig indsigt i og interesse for musikkulturelle forhold. Landsdelskonservatoriernes drift er sikret ved offentlige tilskud, der for statens vedkommende ydes i henhold til lov af 31. maj 1968 om statsstøtte til musikkonservatorierne i Esbjerg, Odense og Ålborg. I henhold til denne lov yder staten et tilskud på 7 5% af konservatoriernes driftsudgifter under forudsætning af, at resten af udgifterne dækkes af vedkommende kommune. Den eksisterende konservatorieordning er fra og bygger på principperne i den af Musikkommissionen i 1963 afgivne betænkning vedrørende en nyordning af konservatorieforholdene. Herefter varetager samtlige konservatorier den grundlæggende undervisning til alle musikalske uddannelser og den afsluttende uddannelse af musikpædagoger samt af orkestermusikere, kirkemusikere, korsangere og akkompagnatører, mens den videregående uddannelse, d.v.s. uddannelse af solister, dirigenter og komponister, alene varetages af konservatorierne i København og Århus. Endvidere indførtes ensartede studie- og eksamensordninger for den grundlæggende uddannelse ved landets 5 musikkonservatorier. I undervisningsåret havde musikkonservatorierne følgende antal studerende: Det kgl. danske Musikkonservatorium: universitetsstud. Det jydske Musikkonservatorium: " Nordjysk Musikkonservatorium: 6 8 Vestjysk Musikkonservatorium: 5 3 Det fynske Musikkonservatorium: 71

6 Ü Antallet af studerende forventes i undervisningsåret at ville være: Det kgl. danske Musikkonservatorium: 350 Det jydske Musikkonservatorium: 180 Nordjysk Musikkonservatorium: 70 Vestjysk Musikkonservatorium: 55 Det fynske Musikkonservatorium: 80 II. LANDSDELSKONSERVATORIERNES FUNKTION. 1. Uddannelse af musikpædagoger og professionelle musikere. Der er i udvalget enighed om, at landsdelskonservatorierne også i fremtiden skal varetage den grundlæggende undervisning til alle musikalske uddannelser og den afsluttende uddannelse af musikpædagoger og professionelle musikere. 2. Samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner. Der har i mange år bestået et samarbejde mellem musikkonservatorierne i København og Århus og det musikvidenskabelige studium ved Københavns og Århus universiteter, hvorefter konservatorierne har varetaget den instrumentale undervisning af universiteternes musikstuderende. Der er i udvalget enighed om, at også landsdelskonservatorierne som et led i dannelsen af universitetscentre i Odense, Ålborg og Esbjerg bør varetage den ovenfor nævnte undervisning og i øvrigt samarbejde med andre uddannelser om løsning af musikundervisningens pædagogiske og teoretiske opgaver. Dette samarbejde vil i første række blive aktuelt i Odense, hvor der vil blive oprettet et musikvidenskabeligt studium, når Det fynske Musikkonservatorium kan tage sine nye lokaler inden for Odense universitetscenters bygningskompleks i brug. Men et samarbejde med andre uddannelser - først og fremmest musikuddannelserne ved seminarierne og afdelingerne af Danmarks Lærerhøjskole i Odense, Ålborg og Esbjerg - bør også etableres snarest, jfr. det nedenfor under punkt 3 om musikpædagoguddannelserne anførte.

7 7 3. Særligt om musikpædagoguddannelsen. Allerede i Musikkommissionens betænkning blev det fastslået, at uddannelse af musikpædagoger skulle være en hovedopgave for musikkonservatorierne. Udvalget har imidlertid ikke kunnet undgå at komme ind på overvejelser om denne uddannelse, idet man ikke finder det forsvarligt at fortsætte med at uddanne en lang række højt kvalificerede musikpædagoger, uden at de efter afslutningen af deres uddannelse kan finde passende beskæftigelse, - og det må konstateres, at musikpædagogerne i dag ikke har tilfredsstillende beskæftigelsesforhold. Udvalget mener, at det må. være nærliggende at få udvidet musikpædagogernes anvendelse inden for den offentlige uddannelsessektor, og at det må være naturligt for konservatorierne at medvirke hertil ved at tilrettelægge den musikpædagogiske uddannelse således, at man i højere grad end hidtil inddrager pædagogiske discipliner, der tager sigte på vejledning i elevcentreret gruppeundervisning og således, at de studerende får mulighed for at kvalificere sig til at varetage almen musikundervisning på flere niveauer. En sådan ændring i musikpædagoguddannelsen forekommer udvalget indlysende rigtig, også fordi der i de kommende år fra folkeskole, gymnasier, seminarier m.v. vil blive stillet stadig større krav til en kreativt betonet musikundervisning, og fordi behovet for kvalificerede lærerkræfter ikke i fremtiden i tilstrækkeligt omfang kan dækkes med kandidater fra andre musikuddannelser. Udvalget er derfor af den opfattelse, at man til fremme af musikundervisningen som helhed i landet bør koordinere, eventuelt integrere uddannelserne på konservatorier, seminarier og Lærerhøjskole i så høj grad som muligt. Udvalgets tanker harmonerer i øvrigt med undervisningsministeriets bemærkninger til det påtænkte lovforslag om ændring af folkeskoleloven (vedr. frivillig musikundervisning og revision af lærermangels loven), hvoraf det fremgår, at det er hensigten at inddrage de konservatorieuddannede musikpædagoger i såvel den frivillige som den obligatoriske musikundervisning i grundskolen.

8 8 H. Landsdelskonservatorierne og den videregående uddannelse. Det har i udvalget været indgående drøftet, hvorvidt de 3 landsdelskonservatorier skulle udbygges til også at kunne varetage den videregående konservatorieuddannelse, der for øjeblikket kun finder sted ved konservatorierne i København og Århus. Man er dog nået til det resultat, at en sådan udbygning ikke bør finde sted. Udvalgets hovedsynspunkt er, at man med 5 uddannelsessteder for så stærkt differentierede uddannelser, som der her er tale om og på grund af konservatoriernes forskellige størrelser, bør tilstræbe en arbejdsdeling mellem konservatorierne, se nærmere nedenfor om dette spørgsmål. Det, at den videregående konservatorieuddannelse, d.v.s. solistuddannelsen, dirigentuddannelsen og den videregående komponistuddannelse, varetages af konservatorierne i København og Århus, er netop udtryk for en sådan ønsket specialisering og koncentration, og den mener udvalget, der bør være vægtige grunde til at opgive. Som ovenfor angivet udgør antallet af studerende ved konservatorierne i Ålborg, Esbjerg og Odense henholdsvis 68, 53 og 71, og i følge de foreliggende prognoser forventes ingen af dem i perioden indtil 1985 at få et samlet studentertal på over På dette studentergrundlag mener udvalget ikke, at man bør overveje en udbygning af disse konservatorier til læreanstalter med den bredde i undervisningen, der er nødvendig, for at de kan varetage den højeste kunstneriske uddannelse inden for musikområdet. Skulle studentertallet ved et eller flere af landsdelskonservatorierne imidlertid stige væsentligt, kan en ligestilling med de 2 nuværende statskonservatorier på et senere tidspunkt overvejes. Udvalget har dog i forbindelse med overvejelserne om dette spørgsmål været inde på, at det eventuelt kunne være ønskeligt og rimeligt, at landsdelskonservatorierne kunne varetage en del af den videregående uddannelse, nemlig solistuddannelsen. Udvalget er kommet til det resultat, at den bestående ordning, hvorefter det er Det kgl. danske Musikkonservatorium og Det jydske Musikkonservatorium, der varetager den videregående uddannelse, fortsat bør være hovedreglen, men at det, når særlige grunde taler derfor,

9 !) og når der på stedet findes hertil kvalificeret lærerkraft, bør være muligt for et landsdelskonservatorium i enkelte tilfælde at opnå tilladelse fra ministeriet for kulturelle anliggender til at meddele solistuddannelse. 5. Arbejdsdeling mellem musikkonservatorierne. Udvalget har den principielle opfattelse, at der bør tilstræbes en vis arbejdsdeling mellem institutionerne, og det har været fremført, at særligt udgiftskrævende fag kun burde varetages af et eller enkelte af konservatorierne. Udvalget finder, at der bør lægges megen vægt på at få gennemført en sådan arbejdsdeling, men har ikke ment at skulle fremsætte konkrete forslag til specialisering inden for de enkelte konservatorier. 6. Landsdelskonservatorierne som centre for det lokale musik - kulturelle liv. Det er den almindelige opfattelse i udvalget, at landsdelskonservatorierne ud over at være uddannelsesinstitution for de studerende har en meget central placering i landsdelens almindelige musikliv. Denne mere udadrettede virksomhed med arrangement af koncerter, afholdelse af kurser for amatører m.v. finder udvalget meget væsentlig, og man bør ved fremtidige ændringer af konservatoriernes status sikre, at konservatorierne fortsat kan stå som igangsættere og bærere af et musikliv, der henvender sig til store dele af landsdelens befolkning. III. ADMINISTRATION AF FÆLLES SAGER. Som ovenfor nævnt, sker grunduddannelsen ved de 5 konservatorier efter fælles studieplaner, eksamens- og censorordninger m.v. Hidtil har det stort set været de 2 statskonservatorier, der på samtlige konservatoriers vegne har truffet beslutninger vedrørende disse spørgsmål. Udvalget er af den opfattelse, at der også i fremtiden bør ske en samordning af studieplaner m.v.., men at landsdelskonservatorierne nu må inddrages i dette failles administrative arbejde.

10 1 O Udvalget er i sine overvejelser kommet til det resultat, at der bør etableres et fælles koordinerende organ for landets 5 musikkonservatorier: et konservatorieråd. Man forestiller sig, at rådets opgave i første række skal være at koordinere uddannelserne ved de 5 konservatorier. Man har i denne forbindelse overvejet, hvorvidt det er muligt at give de enkelte konservatorier større selvstændighed med hensyn til afgørelser om studieplaner og lignende. Som ovenfor nævnt finder udvalget, at der fortsat er behov for en fælles planlægning af uddannelserne ved konservatorierne, men der er almindelig enighed om, at tiden nu er inde til at fravige det hidtidige princip om identiske studieplaner. Det koordinerende organ bør fastlægge hovedprincipperne for studieplanen, således at det sikres, at uddannelserne ligger på samme niveau, men det må kunne overlades til det enkelte konservatorium at fastlægge de mere detaljerede bestemmelser, ligesom der må være en passende frihed til eksperimenter, både med hensyn til fag og undervisningsmetoder. Man forestiller sig endvidere, at konservatorierådet i relation til ministeriet skal have funktion som rådgivende organ i såvel økonomiske som pædagogiske og administrative spørgsmål, således at budgetspørgsmål, spørgsmål om igangsættelse af nye aktiviteter eller væsentlige ændringer i studieplaner m.v. forelægges konservatorierådet til udtalelse, hvorefter sagen af konservatorierådet videresendes til ministeriet. I udvalget blev der kraftigt advaret imod at indføre nye ordninger, som ville medføre en forøgelse af det administrative arbejde ved konservatorierne til skade for det kunstneriske og pædagogiske arbejde. Udvalget mener derfor, at det nævnte konservatorieråd bør være et lille organ med de muligheder, dette giver for en effektiv arbejdsgang. Man vil som en foreløbig ordning foreslå, at rådet får 6 medlemmer, der udpeges for et kortere åremål og sammensættes således: 1 medlem udpeges af og blandt rektorerne ved statskonservatorierne, 1 medlem udpeges af og blandt direktørerne for landsdelskonservatorierne,

11 1 medlem udpeges af og blandt lærerne ved statskonservatorierne, 1 medlem udpeges af og blandt lærerne ved landsdelskonservatorierne, 1 medlem udpeges af og blandt de studerende ved statskonservatorierne, 1 medlem udpeges af og blandt de studerende ved landsdelskonservatorierne. 11 Ved valg af medlemmer til konservatorierådet bør det, så vidt det er muligt, iagttages, at samtlige konservatorier bliver repræsenteret i rådet. Konservatorierådet skal efter udvalgets opfattelse være berettiget til at nedsætte underudvalg til behandling af konkrete spørgsmål (d.v.s. ikke-permanente udvalg), og til disse udvalg bør kunne udpeges medlemmer, der ikke selv sidder som medlemmer af rådet. Endelig mener man, at det bør veere konservatorierådet, der udpeger repræsentanter til organer, hvor konservatorierne har fælles interesse i at være repræsenteret. Med hensyn til spørgsmålet om landsdelskonservatoriernes integration i de kommende universitetscentre i Odense, Ålborg og Esbjerg finder udvalget, at det principielt er meget ønskeligt, at konservatorierne bliver en del af et bredere uddannelsesmiljø, således at der kan etableres et samarbejde med andre uddannelser. Udvalget kan tiltræde, at landsdelskonservatoriernes integration i universitetscentrene kommer til at ske i overensstemmelse med den centermodel, som planlægningsrådet for de højere uddannelser i Betænkning vedrørende organisation og administration af uddannelsescentre har anbefalet og lclgt til grund ved etableringen af universitetscentre. Udvalget forudsætter dog herved, at konservatoriets ledelse kommer til at fungere som den i centermodellen beskrevne faggruppe, og at det foran omtalte konservatorieråd får status som et af de i betænkningen foreslåede landsdækkende uddannelsesråd for konservatorieuddannelsen.

12 L2 Herefter vil konservatorieledelsen inden for et center have ansvaret for gennemførelsen af konservatorieuddannelsen og for udarbejdelsen af de bevillingsansøgninger, som vil være nødvendige, for at undervisningen kan gives. De øvrige opgaver af administrativ og servicebetonet art, som f.eks. bogholderi- og regnskabsvæsen, bygningsvedligeholdelse og lokaleforvaltning, bibliotekstjeneste og kantinedrift, kan henlægges til den fælles centerledelse og dennes administration, der disponerer over en særlig centerbevilling til disse formål. Dette forslag om konservatoriernes organisation vil ikke stille sig hindrende i vejen for, at man, efterhånden som opbygning af universitetscentre skrider frem, kan overveje en anden organisatorisk opbygning af konservatorieuddannelserne, evt. gennem en fuldstændig koordination af samtlige musikuddannelser, således at man sikrer en effektiv udnyttelse af centrets faciliteter og dets lærere i musik. IV. LANDSDELSKONSERVATORIERNES LÆRERSTRUKTUR. Undervisningen ved landsdelskonservatorierne varetages af en række fast ansatte docenter samt af timelærere og assistenter. Docenterne ansættes og aflønnes efter regulativer, der i store træk svarer til de 2 statskonservatoriers docentregulativ. Timelærere og assistenter aflønnes som statskonservatoriernes timelærere og assistenter med henholdsvis 32,>+0 kr. + tillæg og 21,60 kr. + tillæg, timelærere således med den for undervisning ved højere læreanstalter gældende timebetaling. Udvalget har ikke ment, at der bør ske ændringer i denne lærerstruktur ved en eventuel statsovertagelse af landsdelskonservatorierne, udover at der bør tilvejebringes ensartede ansættelsesregler. Den ensartede grunduddannelse ved konservatorierne fordrer efter udvalgets opfattelse, at der kan tilbydes lærerne samme vilkår ved ansættelse ved et landsdelskonservatorium som ved et af de nuværende statskonservatorier. Udvalget mener ikke, at der med den ovenfor foreslåede konservatoriestruktur på nuværende tidspunkt er grundlag for oprettelse af professorater ved landsdelskonservatorierne.

13 13 V. KONKLUSION. Konklusionen af udvalgets arbejde er, at den konservatorieordning, som gennemførtes på grundlag af den af Musikkommissionen i afgivne betænkning stort set bør videreføres uændret ved en eventuel statsovertagelse. Man mener ikke, at forholdene omkring konservatorierne og konservatorieuddannelsen har ændret sig væsentligt, siden betaenkningen blev afgivet. Udvalget anbefaler dog, at der gennemføres en vis arbejdsdeling mellem landets 5 musikkonservatorier, ligesom man anbefaler et udvidet samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, herunder navnlig seminarier og Danmarks Lærerhøjskole. Til at koordinere uddannelserne ved de!i musikkonservatorier foreslås oprettet et fælles organ: Konservatorierådet, der tillige skal fungere som rådgivende organ for ministeriet i faglige og økonomiske spørgsmål vedrørende musikkonservatorierne. København, den 8. oktober Erik Tjalve formand Søren Sørensen Ernst Goldschmidt Svend Westergaard Kjeld Mardahl E.O. Borchorst Poul Børch Torben Stig Nielsen Karen Sonniks Birgitte Oxdam Lissi Snabe

14

15

16

Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor

Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) søger en vicerektor med stort kendskab til videregående uddannelser samt ledelse og organisation inden for det kunstneriske

Læs mere

Vedtægt for: Sankt Annæ Gymnasium (SAG) med European School Copenhagen (ESCPH)

Vedtægt for: Sankt Annæ Gymnasium (SAG) med European School Copenhagen (ESCPH) Vedtægt for: Sankt Annæ Gymnasium (SAG) med European School Copenhagen (ESCPH) 1. Sankt Annæ Gymnasium er Københavns Kommunes Sangskole med European School Copenhagen. Sankt Annæ Gymnasium med Europaskole

Læs mere

VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE. Center for Børn og Kultur. September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN

VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE. Center for Børn og Kultur. September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE Center for Børn og Kultur September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN 1. Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for kommunens musikskole og fastlægger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2008/1 LSF 167 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 180.44C.021 Fremsat den 25. marts 2009 af undervisningsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen)

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen) Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 192 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret

Læs mere

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter I medfør af 2, stk. 1 og 2, 3, 4, stk. 3, og 5, stk. 2, i lov nr. 309 af 16. maj 1990 om folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse

Læs mere

Kvalitetssikring på DJM version 2019

Kvalitetssikring på DJM version 2019 Kvalitetssikring på DJM version 2019 Institutionsakkreditering og kvalitetssikring Ved lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner er det bekendtgjort, at Det Jyske Musikkonservatorium,

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Fundet det i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om speciel inhabilitet, at landbrugsministeriets repræsentant i et bedømmelsesudvalg

Læs mere

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium Referat Oprettet: november 2010 Senest rev.: 111201 J.nr.: 2011-000411 Aftagerpanel møder 2011 Ref: Meo Behandlet / godkendt af: Aftagerpanel Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Formål 1. Folkehøjskolerne tilbyder elever almendannende undervisning med sigte på folkelig oplysning af bred, almen og demokratisk karakter

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 449 af 10/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften LOV nr 745 af 08/06/2018

Læs mere

Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet. Om udpegning af medlemmer til FGU-institutionernes første bestyrelser

Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet. Om udpegning af medlemmer til FGU-institutionernes første bestyrelser Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.:

Læs mere

Tak til udvalget for spørgsmålene AE og AF, som jeg tillader mig at svare på samlet.

Tak til udvalget for spørgsmålene AE og AF, som jeg tillader mig at svare på samlet. Kulturudvalget 2012-13 KUU Alm.del Bilag 221 Offentligt FULD TALE Arrangement: Åbent eller lukket: Samrådsspørgsmål AE og AF Åbent 26. juni 2013 Dato og klokkeslæt: Den 26. juni 2013 kl. 09.00-10.00 Tak

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler LBK nr 438 af 08/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde)

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde) Cirkulære om Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde) 2008 Cirkulære af 25. august 2009 Perst. nr. 054-09 PKAT nr.

Læs mere

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae.

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Indstillet af studienævnet i Odense den 11. februar 2016 og

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 782 af 15/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 002.96Q.541 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler Side 1 af 9 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 K Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Ungdomsskolen apitel 1 a (Ophævet) (Ophævet) (Ophævet) Ungdomskostskoler Klage m.v. Ikrafttrædelses-

Læs mere

2014 Vedtægt 2019 Vedtægt

2014 Vedtægt 2019 Vedtægt Vedtægt af 2014 og 2019. 2014 Vedtægt 2019 Vedtægt Navn, hjemsted og opgaver Navn og Hjemsted 1 1 Virksomhedens navn er Videnscenter for Specialpædagogik, forkortet ViSP. ViSPs hjemsted er i Næstved Kommune.

Læs mere

BM Bilag 5.A.1.

BM Bilag 5.A.1. BM 3-2006 Bilag 5.A.1. AARHUS UNIVERSITET Ledelsessekretariatet 22. maj 2006 J.nr. AU-2004-512-031 UDKAST Vedtægt for Aarhus Universitet Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) 1 Oprettelse Aarhus Universitet

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Kandidatuddannelsen cand.musicae (musikpædagogik) 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk Kandidatuddannelsen

Læs mere

Vedtægter for Danske Universiteter

Vedtægter for Danske Universiteter 21. september 2010 J.nr. 2008-1000-03 SB/HR Vedtægter for Danske Universiteter Præambel Viden er det centrale råstof for værdiskabelse og opbygning af velfærd og social og kulturel sammenhæng i samfundet.

Læs mere

Vedtægter. for. Center for Regional- og Turismeforskning. Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den. Navn og hjemsted

Vedtægter. for. Center for Regional- og Turismeforskning. Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den. Navn og hjemsted Vedtægter for Center for Regional- og Turismeforskning Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den Navn og hjemsted 1 Center for Regional- og Turismeforskning er en selvejende forsknings- og udviklingsinstitution

Læs mere

Vedtægter for Det Danske Institut i Rom

Vedtægter for Det Danske Institut i Rom DET DANSKE INSTITUT FOR VIDENSKAB OG KUNST I ROM ACCADEMIA DI DANIMARCA Vedtægter for Det Danske Institut i Rom Navn og hjemsted 1 Det Danske Institut for Videnskab og Kunst i Rom (Accademia di Danimarca)

Læs mere

Vedtægter for Grønlands Lægekredsforening.

Vedtægter for Grønlands Lægekredsforening. Vedtægter for Grønlands Lægekredsforening. 1. Grønlands Lægeforening er en kredsforening under Lægeforeningen. Det geografiske område er Grønland. Foreningens hjemsted er Nuuk. 2. Formål og opgave Grønlands

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø Att.: Specialkonsulent, cand.jur. Louise Villumsen

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø Att.: Specialkonsulent, cand.jur. Louise Villumsen Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent, cand.jur. Louise Villumsen Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cc: lvi@ftnet.dk, mae@ftnet.dk 4. december 2013 Lovudkast

Læs mere

Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser

Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser KL har i forbindelse med udpegning, sammensætning og betjening af bestyrelserne for de nye FGU-institutioner bedt Undervisningsministeriet uddybe

Læs mere

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt 1. Navn: Landsorganisationens navn er Dansk Skoleidræt med hjemsted i Nyborg. 2. Formål: 1. Dansk Skoleidræt har som mål at fremme folkesundheden ved:

Læs mere

Udkast til høring. 3. december 2010. Forslag

Udkast til høring. 3. december 2010. Forslag Udkast til høring Ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet 3. december 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om uddannelse af pædagoger

Bekendtgørelse af lov om uddannelse af pædagoger Bekendtgørelse af lov om uddannelse af pædagoger LBK nr 980 af 01/11/2000 (Gældende) LOV Nr. 145 af 25/03/2002 67 LOV Nr. 274 af 08/05/2002 7 Senere ændringer til forskriften Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde)

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde) Cirkulære om Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved centre for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde) 2005 Cirkulære af 8. november 2007 Perst.

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Kandidatuddannelsen cand.musicae (musiker) 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk Kandidatuddannelsen

Læs mere

Styrelsesvedtægt for. Center for Kommunikation & Undervisning, CKU. Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver

Styrelsesvedtægt for. Center for Kommunikation & Undervisning, CKU. Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver Styrelsesvedtægt for Center for Kommunikation & Undervisning, CKU Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver 1 Institutionens navn er Center for Kommunikation og

Læs mere

Tillæg m.v. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. centre for videregående uddannelse m.fl.

Tillæg m.v. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. centre for videregående uddannelse m.fl. Cirkulære om Tillæg m.v. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved centre for videregående uddannelse m.fl. 2003 Cirkulære af 1. marts 2004 Perst nr. 014-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/31-3

Læs mere

Vedtægter for Det Danske Institut i Rom

Vedtægter for Det Danske Institut i Rom DET DANSKE INSTITUT FOR VIDENSKAB OG KUNST I ROM ACCADEMIA DI DANIMARCA Vedtægter for Det Danske Institut i Rom Navn og hjemsted 1 Det Danske Institut for Videnskab og Kunst i Rom (Accademia di Danimarca)

Læs mere

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Ikke fundet grundlag for at kritisere den sociale ankestyrelses og socialministeriets opfattelse, hvorefter der ikke i bistandsloven

Læs mere

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 1) Videregående musikuddannelser Musik- og kulturskolerne har stor interesse i videregående musikuddannelser, der

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd Lovforslag nr. L 88 Folketinget 2010-11 Fremsat den 1. december 2010 af ministeren for ligestilling (Hans Christian Schmidt, fg.) Forslag til Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Ophævelse

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 L 81 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 181.77M.351 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling December 2015 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om Sydslesvigudvalget

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), som Kommunaludvalget

Besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), som Kommunaludvalget Kommunaludvalget KOU alm. del - Offentlig Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 7. januar 2005 Kontor: 3.k.kt., Valg J.nr.: 2004-40081-17 Sagsbeh.: ABP Fil-navn: Almdel 15 Rev Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Bacheloruddannelsen i musik (BMus)

Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Bacheloruddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret den 19/9

Læs mere

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Bekendtgørelse om Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter BEK nr 1501 af 10/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. marts 2017 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 119081/13 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen. for I/S NORDFORBRÆNDING. 6. december 2001

FORRETNINGSORDEN. for. bestyrelsen. for I/S NORDFORBRÆNDING. 6. december 2001 FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen for I/S NORDFORBRÆNDING 6. december 2001 Side 1 Indhold Bestyrelsens konstituering... 3 Bestyrelsens møder... 3 Udsendelse af dagsorden... 4 Beslutningsdygtighed, mødeledelse

Læs mere

Telefonnotat om indkaldelse af stedfortræder til uformelle møder i kommunalbestyrelse og udvalg

Telefonnotat om indkaldelse af stedfortræder til uformelle møder i kommunalbestyrelse og udvalg Enhed Kommunaljura Sagsbehandler LBH Koordineret med Sagsnr. 2014-17894 Doknr. 164890 Dato 04-09-2014 Telefonnotat om indkaldelse af stedfortræder til uformelle møder i kommunalbestyrelse og udvalg En

Læs mere

Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive

Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Foreningens navn er Frivilligcenter Skive. Stk. 2. Foreningens hjemsted er Skive Kommune. 2. Formål Stk. 1. Foreningens formål

Læs mere

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10.

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Forslag til ny Forretningsorden Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Knud Højgaards Fond VEDTÆGT

Knud Højgaards Fond VEDTÆGT Knud Højgaards Fond VEDTÆGT VEDTÆGT for KNUD HØJGAARDS FOND 1. Stk. 1. Fondens navn er Knud Højgaards Fond. Fonden har hjemsted i Gentofte kommune. Navn og hjemsted: 2. Stk. 1. Fondens grundkapital er

Læs mere

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december 2021 Forslag til forretningsorden for Køge Byråd 2018-2021 Forretningsorden for Køge Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog

Læs mere

VEDTÆGTER FOR NORDVAND HOLDING A/S. W:\47181\149257\ doc

VEDTÆGTER FOR NORDVAND HOLDING A/S. W:\47181\149257\ doc VEDTÆGTER FOR NORDVAND HOLDING A/S W:\47181\149257\000027.doc Side 2 1. SELSKABETS NAVN OG HJEMSTED 1.1 Selskabets navn er Nordvand Holding A/S. 2. SELSKABETS FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at eje og

Læs mere

Administrative procedurer for tilmelding, indberetning og afregning

Administrative procedurer for tilmelding, indberetning og afregning TAKSTKATALOG - og retningslinier for jobcenter, kommuners og anden aktørers køb af uddannelse på Kulturministeriets videregående uddannelsesinstitutioner Kulturministeriet har udarbejdet et takstkatalog

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse FINANSMINISTERIET Cirkulære om Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse 1998 INDHOLD Side Cirkulære om stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse...1 Protokollat

Læs mere

Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist

Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist Uddannelsesretning: SANGER, INSTRUMENTALIST OG KIRKEMUSIKER VERSION 2 280515 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning 1. Uddannelsens

Læs mere

KONTRAKTER TILSYN AKKREDITERING OG REGULERING PERSONALE OG ANSÆTTELSE ØKONOMI OG REVISION ADMINISTRATIVE INDBERETNINGER OG KRAV

KONTRAKTER TILSYN AKKREDITERING OG REGULERING PERSONALE OG ANSÆTTELSE ØKONOMI OG REVISION ADMINISTRATIVE INDBERETNINGER OG KRAV KONTRAKTER RESULTATKONTRAKT MED REKTOR Afsender Bestyrelsen/bestyrelsesformanden TILSYN Type Hård er bundet op på løn og indeholder ofte flere elementer AKKREDITERING OG REGULERING UDVIKLINGSKONTRAKTER

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

DESIGNSKOLEN KOLDING

DESIGNSKOLEN KOLDING 20. 06. 2006 Vedtægter for den selvejende institution DESIGNSKOLEN KOLDING Navn og hjemsted 1 Designskolen Kolding er en selvejende institution under Kulturministriet. Institutionen har hjemsted i Kolding

Læs mere

Forretningsorden for VEU-center Østjyllands Centerråd

Forretningsorden for VEU-center Østjyllands Centerråd Forretningsorden for VEU-center Østjyllands Centerråd 1. Centerrådets konstituering 1.1. Sammensætning Centerrådet sammensættes af et bestyrelsesmedlem fra hver udbyder af arbejdsmarkedsuddannelser og

Læs mere

Klinisk professorat i postgraduat lægelig kompetenceudvikling i Videreuddannelsesregion Nord

Klinisk professorat i postgraduat lægelig kompetenceudvikling i Videreuddannelsesregion Nord Klinisk professorat i postgraduat lægelig kompetenceudvikling i Videreuddannelsesregion Nord Stillingsbeskrivelse: Navn Generelt Professorat i Videreuddannelsesregion Nord ved Center for Medicinsk Uddannelse

Læs mere

Vedtægt for Aalborg Katedralskole

Vedtægt for Aalborg Katedralskole Vedtægt for Aalborg Katedralskole Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Aalborg Katedralskole er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Aalborg Kommune, Region Nordjylland,

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ophævelse af revisionsklausul) I lov nr. 506 af 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi, som ændret ved lov

Læs mere

Solistuddannelse (speciale) Advanced Postgraduate Diploma in Music

Solistuddannelse (speciale) Advanced Postgraduate Diploma in Music STUDIEPLAN Solistuddannelse (speciale) Advanced Postgraduate Diploma in Music Aarhus/Aalborg Gældende fra 2012 Senest revideret september 2012 1 Indhold Indhold... 2 1. Uddannelsens betegnelse på dansk

Læs mere

Bacheloruddannelsen i musik (BMus)

Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Bacheloruddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Indstillet af studienævnet i Odense den 11. februar 2016 og i Esbjerg

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. Norddjurs kommunale skolevæsen

Styrelsesvedtægt. for. Norddjurs kommunale skolevæsen Styrelsesvedtægt for Norddjurs kommunale skolevæsen September 2009 Indholdsfortegnelse. Kapitel 1... 2 Skolebestyrelsens sammensætning og valg... 2 Mødevirksomhed... 4 Forretningsorden... 4 Kapitel 2...

Læs mere

Bestyrelsesvedtægter for Grindsted Gymnasium & HF

Bestyrelsesvedtægter for Grindsted Gymnasium & HF Bestyrelsesvedtægter for Grindsted Gymnasium & HF Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Grindsted Gymnasium & HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Billund

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS 1. HJEMSTED, FORMÅL, VÆRDIGRUNDLAG OG MÅLSÆTNING Stk. 1 Hjemsted Skals Efterskole er en uafhængig selvejende

Læs mere

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø Oversigt (indholdsfortegnelse) LOV nr 166 af 14/03/2001 Gældende (Undervisningsmiljøloven) Offentliggørelsesdato: 15-03-2001 Undervisningsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4

Læs mere

Notat om stillingsstruktur ved Centre for Videregående Uddannelse og andre institutioner for mellemlange videregående uddannelser

Notat om stillingsstruktur ved Centre for Videregående Uddannelse og andre institutioner for mellemlange videregående uddannelser Notat om stillingsstruktur ved Centre for Videregående Uddannelse og andre institutioner for mellemlange videregående uddannelser 1. Generelle bemærkninger Stillingsstrukturen omfatter lærere, der med

Læs mere

Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner

Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner 6.2.13 1993 Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner 2 Indhold Side CIRKULÆRE... 1 OVERENSKOMST... 3 Overenskomstens område... 3 Ansættelse... 3 Aflønning...

Læs mere

Forretningsorden for Næstved Byråd

Forretningsorden for Næstved Byråd Forretningsorden for Næstved Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. kommunestyrelsesloven 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 2. januar 1990 om ansættelse af medarbejdere ved Ilisimatusarfik. I. Ansættelseskrav.

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 2. januar 1990 om ansættelse af medarbejdere ved Ilisimatusarfik. I. Ansættelseskrav. Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 2. januar 1990 om ansættelse af medarbejdere ved Ilisimatusarfik I medfør af 3 nr. l i landstingslov nr. 3 af 9. maj 1989 om Ilisimatusarfik fastsættes herved følgende

Læs mere

VEDTÆGT FOR SPECIALUNDERVISNING OG SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE V. CENTER FOR HØRETAB

VEDTÆGT FOR SPECIALUNDERVISNING OG SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE V. CENTER FOR HØRETAB VEDTÆGT FOR SPECIALUNDERVISNING OG SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE V. CENTER FOR HØRETAB Ungetilbuddet på Center for Høretab, Merkurvænget 2, 7000 Fredericia Vedtægten er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Elevernes rettigheder skal sikres!

Elevernes rettigheder skal sikres! Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Bilag 379 Offentligt 2009 Elevernes rettigheder skal sikres! En undersøgelse foretaget af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning viser, at bekendtgørelserne på en

Læs mere

Med henblik på at opfylde dette formål kan Studenterhuset drive café, læsesal, arrangere foredrag, workshops, udlåne lokaler m.v.

Med henblik på at opfylde dette formål kan Studenterhuset drive café, læsesal, arrangere foredrag, workshops, udlåne lokaler m.v. VEDTÆGTER FOR FORENINGEN AALBORG UNIVERSITETS STUDENTERHUS 1. Navn og hjemmel. Stk. 1: Foreningens navn er Aalborg Universitets Studenterhus, i daglig tale kaldet Studenterhuset. Foreningen er stiftet

Læs mere

Studieordning Operaakademiet (BD II) Undervisnings- og eksamensbestemmelser. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater

Studieordning Operaakademiet (BD II) Undervisnings- og eksamensbestemmelser. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater Operaakademiet Solist (Opera) Advanced Postgraduate Diploma in Music (Opera) August 2011 Side 1 af 10 Indhold Indhold... 2 Uddannelsens formål...

Læs mere

Rådet for Voksen- og Efteruddannelse (VEU-rådet) 1. møde den 26. januar Punkt 1: Godkendelse af dagsorden

Rådet for Voksen- og Efteruddannelse (VEU-rådet) 1. møde den 26. januar Punkt 1: Godkendelse af dagsorden 1. møde den 26. januar 2009 Punkt 1: Godkendelse af dagsorden Materiale: Dagsorden til mødet mandag den 26. januar 2009. Bemærkninger: Behandling: Ingen. Til godkendelse. Sekretariatet Rådet for Voksen

Læs mere

Forslag om fremtidig organisering af DMKL

Forslag om fremtidig organisering af DMKL Forslag om fremtidig organisering af DMKL Der foreslås en national organisation med navnet Danske Kultur- og Musikskoler, DKM. DKM ledes af en bestyrelse, som består af 14 medlemmer. Dette vil være 10

Læs mere

US-CENTRETS VEDTÆGTER

US-CENTRETS VEDTÆGTER US-CENTRETS VEDTÆGTER Vedtægter for Ungdomsskolernes udviklingscenter NAVN: 1: "Ungdomsskolernes udviklingscenter" - forkortet US-centret - er en landsdækkende medlemsorganisation for ungdomsskoler. FORMÅL:

Læs mere

Vedtægter for Fonden Roskilde Sprogcenter

Vedtægter for Fonden Roskilde Sprogcenter Vedtægter for Fonden Roskilde Sprogcenter Juni 2008 Navn, hjemsted og formål 1 Fonden Roskilde Sprogcenter er en selvejende institution med hjemsted i Roskilde kommune. Fondens egenkapital udgøres af kontant

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

Vedtægt for Musikskole i Københavns Kommune

Vedtægt for Musikskole i Københavns Kommune Vedtægt for Musikskole i Københavns Kommune I henhold til lovbekendtgørelse nr. 142 af 28. februar 1994 om musik fastsættes følgende vedtægt for Musikskolen i Københavns Kommune: 1 Navn og status Københavns

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.12.2014 COM(2014) 727 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, Unionen skal indtage i Underudvalget vedrørende Sundhed og Plantesundhed,

Læs mere

BEK nr 762 af 25/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 5. februar Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte, j.nr.

BEK nr 762 af 25/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 5. februar Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte, j.nr. BEK nr 762 af 25/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 5. februar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser,

Læs mere

2008-02-26. Københavns Kommune. Begrænsninger i ventelister til kolonihaver.

2008-02-26. Københavns Kommune. Begrænsninger i ventelister til kolonihaver. 2008-02-26. Københavns Kommune. Begrænsninger i ventelister til kolonihaver. Resumé: udtalt, at statsforvaltningen ikke finder, at det vil være i overensstemmelse med lovgivningen, såfremt kommunen i forbindelse

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud 1 Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune Stk. 1: Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune består af dagtilbud for børn fra 0 til 6 år, der

Læs mere

Vedtægter for Ørbæk Midtpunkt

Vedtægter for Ørbæk Midtpunkt Vedtægter for Ørbæk Midtpunkt 1 Foreningens navn og hjemsted Den almennyttige forenings navn er: Ørbæk Midtpunkt. Institutions hjemsted er: Langemosevej 5, 5853 Ørbæk, Nyborg Kommune 2 Formål Ørbæk Midtpunkts

Læs mere

Forretningsorden for Ringsted Byråd

Forretningsorden for Ringsted Byråd Forretningsorden for Ringsted Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. 10 i lov om kommunernes styrelse. Stk. 2.

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

VEDTÆGTER FOR IDRÆTSCENTER ØSTERMARKEN

VEDTÆGTER FOR IDRÆTSCENTER ØSTERMARKEN VEDTÆGTER FOR IDRÆTSCENTER ØSTERMARKEN 1. Navn Institutionens navn er: Den selvejende institution IDRÆTSCENTER ØSTERMARKEN 2. Hjemsted Institutionens hjemsted er Vesthimmerlands kommune. 3. Formål Idrætscenter

Læs mere

Omklassificering af ungdomsskoleinspektører

Omklassificering af ungdomsskoleinspektører Omklassificering af ungdomsskoleinspektører Spørgsmålet om, hvorvidt en omklassificering af normerede stillinger som ungdomsskoleinspektører måtte bero på aftale i overensstemmelse med de almindelige regler

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION DET ALBANSKETROSSAMFUND I DAN MARK (DEN ALBANSKE MOSKE)

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION DET ALBANSKETROSSAMFUND I DAN MARK (DEN ALBANSKE MOSKE) VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION DET ALBANSKETROSSAMFUND I DAN MARK (DEN ALBANSKE MOSKE) 1 Navn: Institutionens navn er "Det Albanske Trossamfund i Danmark" forkortet D.A.T. 2 Hjemsted: Den selvejende

Læs mere

Vedtægter for Skive Gymnasium & HF

Vedtægter for Skive Gymnasium & HF Vedtægter for Skive Gymnasium & HF Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Skive Gymnasium & HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Skive Kommune, region Midtjylland

Læs mere

Tillidsrepræsentanter og suppleanter valgt jfr. 11 bliver automatisk medlemmer af klubben.

Tillidsrepræsentanter og suppleanter valgt jfr. 11 bliver automatisk medlemmer af klubben. Vedtægter 1. Navn og tilhørsforhold Stk.1. Klubbens navn er AC TAP klubben ved Aarhus Universitet. Klubben har hjemsted ved Aarhus Universitet. 2. Medlemskab af organisation og formål Klubben er en arbejdspladsklub

Læs mere

SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM

SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM STUDIEORDNING FOR SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM Senest revideret september 2012 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk... 3 2. Uddannelsens

Læs mere