Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1"

Transkript

1 gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole

2 Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Kære forældre Skolestarten er en milepæl i barnets liv, som har stor opmærksomhed. Det har betydning for et barns udvikling og læring, at den foregår som en kontinuerlig proces, hvor der er helhed og sammenhæng. I Gladsaxe har vi valgt et forløb med fire elementer, som indgår i de pædagogiske aktiviteter. Disse skal hjælpe og støtte barnet i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. Der er således skabt et godt grundlag for, at overgangen fremstår som et sammenhængende forløb, der knytter sig til Gladsaxe kommunes målsætninger på børneområdet. Trine Græse Formand for børne- og undervisningsudvalget

3 Indledning Det er væsentligt i Gladsaxe Kommunes målsætninger på børneområdet at sikre helhed og sammenhæng i børnenes hverdag i daginstitution, SFO, skole og i overgangen mellem disse. I 2006 vedtog vi et forløb for børnenes overgang fra daginstitution til skole. Forløbet involverer børn og forældre i konkrete aktiviteter, som understøtter samarbejde om barnets udvikling og læring. Forløbet kan genkendes, uanset hvilken daginstitution, SFO og skole barnet går i. I denne pjece præsenterer vi forløbet og de elementer, som indgår i det. Det er vores vision at nå frem til, at pædagoger og lærere i fællesskab samarbejder og understøtter barnets udvikling og læring i overgangen, således at forældre og børn oplever helhed og sammenhæng. Forløbets fire elementer En samarbejdsaftale, som beskriver distriktssamarbejdet mellem daginstitutioner og skole i forbindelse med skolestart. Den konkrete samarbejdsaftale kan læses på daginstitutionernes og skolernes hjemmeside. 1 2 Et udviklingsskema, som indeholder pædagogers og forældres samlede vurdering af barnets potentialer og kompetencer, nedskrevet ca. et år før skolestart og ved den afsluttende forældresamtale i daginstitutionen. Udviklingsskemaet anvendes blandt andet i forbindelse med klassedannelse og forældresamtale i skolen.

4

5 3 En her er jeg kuffert, som indeholder barnets tegning af sin familie, en tegning af min drøm om skolen, en foto/tekst planche barnets kompetenceprofi l som beskriver barnets stærke sider, og endelig et målebånd som viser barnets højde lige før skolestart. Disse ting skal støtte barnet, når det skal fortælle om sig selv i de nye sammenhænge i SFO og børnehaveklasse. Barnet har sin kuffert med i SFO 1. juni som er den dag de starter i SFO. Kufferten følger med barnet i børnehaveklasse i august og året efter i 1. klasse.

6 4 En her er vi skattekiste med børnegruppens skattede ting dvs. et foto af børnegruppen, de tre mest skattede sange og fælleslege. To A3 sider med foto og tekst fra børnegruppens afsluttende projekt i daginstitutionen og endelig en kreativ fællesgave der skal pynte i den kommende SFO. Børn og pædagog afleverer skattekisten i SFO på en aftalt besøgsdag i maj og den følger med i børnehaveklassen i august. Skattekisten vender tilbage til daginstitutionen mandag i uge 41, idet børnene har besøgsdag i deres gamle daginstitution. Denne dag afleverer og henter forældre deres barn i den daginstitution, barnet har gået i før skolestart.

7 Frit skolevalg Forældre har frit skolevalg, derfor har politikerne besluttet, at der uanset skolevalg skal være en genkendelighed i den måde, daginstitution og skole skaber sammenhæng og helhed i børn og forældres overgang fra daginstitution til skole. I forløbet er der også plads til lokale variationer. Børn, der skal i privatskole, arbejder i daginstitutionen med de samme overgangsaktiviteter som de øvrige børn. Børnene får deres kufferter med hjem, så forældre kan formidle sammenhæng til skolen. Sammenhæng og helhed i skolestarten I hvert skoledistrikt er der tradition for, at skolen og de omliggende daginstitutioner samarbejder, så børn og forældre oplever den bedst mulige skolestart. Med de fire elementer er der genkendelighed i overgangsaktiviteterne på tværs af kommunens institutioner og skoler. Børnene besøger SFO en og børnehaveklassen. Der er tværgående børneaktiviteter. Forældrene deltager i informationsmøder. SFO, skole- og børnehaveklasseledere besøger daginstitutionerne for at hilse på de kommende skolebørn. Samarbejde om børnenes udvikling og læring Overgangsaktiviteterne og de fire elementer skal medvirke til et tæt samarbejde mellem forældre og personale om barnets udvikling og læring. I forbindelse med de pædagogiske aktiviteter og de to udviklingssamtaler, som foregår i året før, barnet starter i børnehaveklasse, vil forældre sammen med pædagogerne konkludere, hvordan de kan støtte og udvikle barnet i forbindelse med skolestart. Konklusionerne skriver vi ind i barnets udviklingsskema, som forældrene får. Skemaet anvender vi også som grundlag for at sammensætte den børnehaveklasse, børnene skal gå i. Forældre medbringer udviklingsskemaet til forældresamtale i børnehaveklassen, så samtale om barnets udvikling og læring bliver en sammenhængende proces.

8 Gladsaxe Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Rådhus Allé 2860 Søborg gladsaxe.dk Telefon: Layout: Grafia Tryk: Gladsaxe Kommune Oplag Maj 2007

9 Beskrivelse af samarbejdet mellem Høje Gladsaxe skole og de børnehaver, som afleverer børn til Høje Gladsaxe skole Børnehaverne i Høje Gladsaxe skoledistrikt er: Lundegården, Hyldegården, Mosen og Højmarksvej. Samarbejdet har foregået de sidste mange år og udvikles stadig til gavn for de involverede børn, forældre, børnehaver, skolen og SFO. Distriktet samarbejder efter kommunens politik om pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng (link) Formålet med samarbejdet er at sikre, at børnene får en god skolestart, og at oplysninger, som er relevante til understøttelse af barnets videre udvikling, følger med barnet. Oplysningerne bruges i første omgang til at lave en god klassedannelse. Og dernæst bruges de af lærere og pædagoger til at få et bedre kendskab til børnenes beskrevne forudsætninger og til en videreudvikling af børns kompetencer. Beskrivelse af skolestartens forløb I januar måned begynder indskrivningen til skolerne. Skolen får, fra Børne- og Kulturforvaltningen i Gladsaxe, tilsendt stamkort på kommende børn i Høje Gladsaxe skoledistrikt. Fra Børne- og Kulturforvaltningen sendes brev til samtlige familier, og Høje Gladsaxe skole vedlægger information om indskrivning i uge 3. Her er forældre og børn er meget velkomne til at komme på besøg i indskolingsafdelingen og få en samtale med skolens ledelse. I samme brev vedlægges et oplysningsark, som skal udfyldes. Arket indeholder faktuelle oplysninger om barnet og der spørges særligt til, hvilken børnehave barnet går i, hvilke eventuelle kammerater barnet gerne vil gå i klasse med og barnets modersmål. I februar måned får skolen et overblik over kommende skolebørn og der skrives til hjem, som ikke har svaret på den første henvendelse. I marts har skolen det samlede overblik over tilmeldte børn. Børnehaverne har, jævnfør politikken Helhed og sammenhæng, afholdt 2 udviklingssamtaler med forældrene om det enkelte barn, i løbet af det sidste år i børnehaven. Den 2. udviklingssamtale bliver renskrevet og underskrevet af forældre og børnehave. Dette skema sendes til skolen senest starten af april, og de danner grundlaget for skolens klassedannelse. Såfremt der er særlige forhold at tage hensyn til inviterer børnehaven til et møde med både skole og forældre.

10 Herefter udarbejder skolens ledelse ud fra eventuelle forældreønsker forslag til klassedannelse for kommende skoleår. Klassedannelsen foregår efter principper, som er besluttet i Skolebestyrelsen. Principperne for klassedannelsen i en ikke prioriteret rækkefølge er følgende: Ligelig fordeling af børn fra boligområder Ligelig fordeling af drenge og piger Ligelig fordeling af ét - og tosprogede børn Mulighed for valg af kammerater Inden den endelige klassedannelse formidles til forældrene, forelægges forslaget til børnehaverne, som kommenterer forslaget. Alt dette for at sikre klasser, som kan fungere godt i 10 år. I løbet af maj sendes klassedannelsen ud til alle forældrene, som i løbet af de næste 7 14 dage kan komme med kommentarer. Inden børnene starter på SFO den 1. juni, kommer de på besøg på SFO og skole. Besøget foregår i formiddagstimerne og er med til at skabe tryghed ved overgangen fra børnehave til SFO og skole. Besøgsdagen kaldes i Gladsaxe Kommune for Skattekistedagen (Se Helhed og Sammenhæng) Link Den 1. juni starter børnene i SFO. Pædagogerne er opmærksomme på at overgangen fra børnehave til SFO skal være så tryg som mulig, og har derfor sat sig grundigt ind i, hvilke børn, de modtager, ud fra de oplysninger, der er modtaget fra børnehaven om det enkelte barn. I SFO-starten skal børnene lære deres SFO at kende, både de fysiske rammer og de daglige rutiner. Derudover arbejder SFO-pædagogerne meget med aktiviteter og lege, som børnene kender fra børnehaven, og som er indeholdt i de skattekister og kufferter børnene har medbragt, og langsomt udvikler og udfordrer pædagogerne børnene i forhold til deres kompetencer. På flere møder mellem børnehaver, SFO og skole er arbejdet omkring skolestarten blevet evalueret. På alle møder er der udtrykt stor tilfredshed med arbejdet, som sikrer at børnene ikke begynder som små ubeskrevne blade, men som de personer, de har nået at udvikle sig til, i løbet af tiden i børnehaven. Børnehavernes arbejde inden skolestart Det sidste år i børnehaven arbejdes der på at sikre at det enkelte barn er godt rustet til livet i skole og SFO. Der arbejdes med indholdet til det enkelte barns kuffert og i foråret arbejdes der med et fælles projekt som skal i skattekisten i henhold til Helhed og sammenhæng (link) Pædagogerne følger op på barnets kompetencer, samt støtter barnet, hvor det kan have behov for det. Et eksempel kunne være, hvis barnet ikke er selv kan tage tøj af og på. Et andet

11 kunne være, hvis barnet har svært ved at lytte til/acceptere kammeraterne og derfor deltage i fælles lege. Børnehavens iagttagelser og arbejde med barnets udvikling og trivsel bliver formidlet til forældrene, dels for at forældrene kan støtte barnet hjemme, og dels for at sikre, at forældrene ved hvordan deres barn har det, og hvad det kan i børnehaven. I børnehaverne afholdes der en udviklingssamtale med forældrene om deres barn i juni til august året inden skolestart. Her tales om barnets kompetencer og områder, som barnet evt. skal støttes i. Der aftales, hvordan dette gøres både i børnehaven og hjemme. I samarbejde med forældrene udfyldes et udviklingsskema. I januar til marts måned inden skolestart afholdes 2. udviklingssamtale, hvor der samles op i forhold til barnets kompetencer og områder barnet evt. fortsat skal støttes i. Der udarbejdes et fælles konklusionsskema, som underskrives og overleveres til skolen. Læreparathed/ skoleparathed Vores fælles mål for overgangen fra daginstitution til skole er meget vigtige. For at børnene skal kunne lære og udvikle sig, skal der være nære, forpligtende relationer. Børnene skal videreudvikle deres kompetencer. De skal være selvstændige, have mod og lyst til at få nye kammerater, og til ikke at lade sig kue. Det betyder, at vi i daginstitutionerne skal udfordre børnene, så de vil være i stand til bedre at kunne tilpasse sig livet i skolen. Samtidig er det også vigtigt, at skolen i starten medinddrager situationer, som børnene er bekendt med i forvejen fra deres børnehavetid. Hvilket igen vil betyde, at skolen skal have en nøje indsigt i, hvad og hvordan, man arbejder i de forskellige børnehaver, der er tilknyttet skolen. Det, at være klar til at starte skole er ikke kun at kunne sidde stille og lytte. Der er også nogle helt andre færdigheder, børnene skal kunne mestre i dag. Det, at være læreparat, er, at kunne udvikle personlige kompetencer og sociale færdigheder. Børnene skal kunne indgå i sociale relationer med hinanden. De skal have et behov for at være sammen med andre. De skal have forståelse (indfølingsevne) for andre børn og voksne. Hvis disse betingelser er opfyldt, kan vi tale om en begyndende læremotivation. Overgang fra SFO til skolen Børnehavebørnene har i juni måned været på SFO-en. Her lærer pædagoger og børn hinanden godt at kende. Børnene får mulighed for at prøve at være et par timer i børnehaveklassen sammen med deres kommende børnehaveklasselærer og pædagog. Det giver en tryghed for børnene at have prøvet at være i børnehaveklassen, inden de skal starte i august. Pædagogerne fra SFO holder samtaler med børnenes kommende børnehaveklasselærer, hvor de fortæller om, hvordan starten på SFO er gået, og videregiver relevante oplysninger ud fra oplevelser af det enkelte barns start i SFO. Derudover er pædagogen fra SFO også pædagog i klassen, idet gruppen i SFO er klassen i skolen.

12 Samarbejdsaftalen mellem Høje Gladsaxe skole og daginstitutionerne indebærer en tilbagevendende plan for møder over et år: Januar måned: Tilbagemelding fra skole til daginstitutionerne om, hvordan det går de børn der startede sidste sommer (afholdes på skolen). Marts: Overlevering via skemaer fra daginstitution til skole. April/maj: Møde mellem skole og daginstitutionerne vedrørende klassedannelsen for de kommende skolebørn (afholdes på skolen). Maj: Informationsmøde på SFO. Maj: Skattekistedag på SFO/skole (børnene kommer med deres skattekister fra børnehaverne) Mandag i uge 41: Børnene besøger deres gamle børnehave og har skatteki-sterne med tilbage fyldt med indhold fra SFO en. På Høje Gladsaxe skole og daginstitutionernes vegne.

13 GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Den Pædagogisk kontinuitet, overgang SFO/skole fritidsklub. Januar Ledelsesmøde for SFO og fritidsklub: Evaluering af foregående års forløb Overordnet planlægning af årets samarbejdsforløb. Fokus på børn/børnegrupper med særlige behov. Plan for kendskab til hinandens område udarbejdes. Februar 3. klasses pædagog og teamlærer mødes med modtagne pædagog fra fritidsklubben: Detailplanlægning og aftaler for samarbejdsaktiviteter. Indmeldelsesblanket til fritidsklub og klubpjecen udleveres af SFO til 3. klassebørnenes forældre. Forældre, der ønsker fritidsklubplads pr. 1. juni, afleverer indmeldelsesblanket på SFO en senest 1. april eller pladsanvisningen. SFO-ledelsen sender indmeldelsesblanketterne samlet til pladsanvisningen. Inden 1. april Afholder SFO en forældremøde og orienterer om overgangsforløbet for deres børn. Fritidsklubben kan deltage i mødet. April Ledelsesmøde SFO og fritidsklub: Planlægning af det fælles forældremøde i maj. Fritidsklubklub overgangspapiret: Forældrenes, teamlærernes og SFO pædagogernes beskrivelse af, hvilken nyttig viden fritidsklubben skal have og være opmærksom på ved det enkeltes barns indkøring i klubben. Inden 1. maj Fritidsklub børn fortæller på SFO/skole om det at gå i fritidsklub. Maj SFOen deltager med kommende fritidsklub børn i en fælles aktivitet i fritidsklubben: Sportsstævne, ture og andre arrangementer. Inden 15. maj Afholder SFOen og fritidsklubben fælles forældremøde i klubben: Fritidsklubben præsenteres og en detaljeret præsentation af fritidsklubbens pædagogi-ske virke gennemgås.

14 September Ledelsesmøde SFO og fritidsklub: Evaluering af overgangsforløbet. Kommende forældremøde. Forældremøde i fritidsklubben: Hvordan er overgangen fra SFO til fritidsklub forløbet for deres børn. Oktober Opfølgningsmøde for SFO pædagog, teamlærer og klubpædagog: Hvordan er det gået det enkelte barn i overgangen fra SFO til klub. Generelt Forløbsmæssig sammenhæng mellem én skole og én fritidsklub. Jf. Klubpjecen side I foråret 2008 deltager teamlærerne fra de afgivne skoler i det omfang det er muligt. Fra skolestart i august 2008 er der fuld deltagelse fra alle involverede parter. Samarbejdsaftalen gælder for alle børn i normalforløb. Børn med specialtilbud drøftes særskilt. Der afholdes evaluering af aftalen i november eller december Samarbejdsaftalen bliver lagt ind på de enkelte skolers intranet og fritidsklubbernes hjemmeside.

15 Samarbejde med klubberne Børneaktiviteter: Rollespil: 1 gang om måneden i 7 mdr. om året samarbejde vi om en rollespilsdag i klub Høje Gladsaxe. Der deltager børn fra 2. og 3.kl samt klubbørn og selvfølgelig også pædagoger fra både sfo og klub. Selve optakten til rollespil laves på skift mellem pædagogerne fra sfo og klub. Diskoteksfest: I marts og april bliver 3.kl inviteret til diskotek i klub Høje Gladsaxe. Diskoteksfesten er fra 3.kl til 5.kl Vi deltager med alle de 3.klasser, der har lyst og 2 pædagoger fra sfo. Teater m.m.: Klub Piraten inviterer flere gange årligt til teater, modeshow, udstillinger m.m. og vi deltager med 3.kl Besøg i klubberne: I maj besøger vi en gang om ugen klub Høje Gladsaxe, med de 3. klasser som skal gå i klubben. Vi besøger klub Piraten 2 dage i løbet af maj, med de børn der skal gå i Piraten. Det er klubberne der står for indholdet på disse besøgsdage. Ledelses- og pædagogopgaver: I november mødes ledelserne i klub og sfo, og drøfter den kommende overgang. I februar mødes 3.kl. pædagoger med de pædagoger fra klub som skal modtage børnene og udarbejder en detailplan for overgangen. Klubben indkalder til dette møde. I marts afholdes et forældreinformationsmøde i en af klubberne. Mødet handler ikke om den enkelte klub, hvad det vil sige at gå i klub. Sfo erne indkalder til dette møde. I løbet af foråret laves der på sfo en børnesamtaler. Det er børnenes mulighed for at fortælle klubben lidt om hvem de er. Det skrives i et skema og udleveres til klubben inden klubstart. SFO en sørger for at indmeldelserne til klub, og sender disse til pladsanvisningen, samt aflevere en navneliste til klubberne

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Kære forældre Skolestarten

Læs mere

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til SFO og skole 3. udgave

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til SFO og skole 3. udgave gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til SFO og skole 3. udgave Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til SFO og skole Kære forældre Skolestarten

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Introduktion til Pædagogisk Kontinuitet Baggrund for opstart af projektet Pædagogisk kontinuitet siden 2006

Læs mere

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole 4. udgave 2017 Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til skole Kære forældre

Læs mere

Børneinstitutionen Kildevænget Pjece om overgang fra børnehave til skole juli 2009. Om overgangen fra børnehave Til skole

Børneinstitutionen Kildevænget Pjece om overgang fra børnehave til skole juli 2009. Om overgangen fra børnehave Til skole Om overgangen fra børnehave Til skole 1 Kære forældre Nu er jeres barn ved at blive så stort, at I skal tage stilling til, om jeres barn skal begynde i skole. Det er en stor omvæltning for jeres barn og

Læs mere

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, klub i landsbyen Sengeløse børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Mål: At gøre overgangen nemmere og bedre for børnene, At

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet

Pædagogisk kontinuitet Pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng i børnenes hverdag Præsenteret af Områdeleder Tina Hjortshøj og Pædagogerne Dorthe Hansen og Jeanette Nielsen Februar 2015 Rammen for samarbejdet mellem Dagtilbud

Læs mere

Den Røde Tråd - Skolestart

Den Røde Tråd - Skolestart Den Røde Tråd - Skolestart Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for børn

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole 2017-2018 Frederiksborg Byskole Carlsbergvej 13 3400 Hillerød Tlf. 72 32 78 00 byskolen@hillerod.dk frederiksborgbyskole.skoleporten.dk Hjertelig

Læs mere

Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole

Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole 1 Helhed og sammenhænge i overgange 2 Samarbejdsaftale der beskriver samarbejdet mellem dagtilbud og skole 3 Udviklingsbeskrivelse som indeholder forældres

Læs mere

Pædagogisk Kontinuitet

Pædagogisk Kontinuitet Pædagogisk Kontinuitet Helhed og Sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem Dagtilbud og Skole Annette Quist Jeppesen Pædagogisk konsulent 1 Kort om Gladsaxe kommune Gladsaxe kommune har 66.656 indbyggere

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Den sammenfatning du sidder med er tænkt som et overblik over det arbejde, der er startet og i gang i Søndre - Hastrup-området. Området er i en fortløbende proces,

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

SKOLESTART Klar, parat start!

SKOLESTART Klar, parat start! SKOLESTART 2017 Klar, parat start! Velkommen til 0. klasse Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i 0. klasse. Kære børn og forældre Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i børnehaveklassen. Samarbejdet

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre alle børn en god overgang fra børnehave til skole. Samarbejdsaftalen skal ses som et

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare 4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare S. 1/5 FÆLLES PÆDAGOGISK GRUNDSYN Educare kan ses som et fælles pædagogisk grundsyn. Med educare begrebet åbnes op for en forståelse, hvor

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Kære forældre...4 Nye oplevelser...5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...6 Skole-hjem-samarbejdet...7

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Velkommen i skole... 4 Nye oplevelser... 5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave Samarbejde Skole - DUS - børnehave Samarbejdsaftale for Børnehaven Dannerhøj, Visse Daginstitutionen Tophøj, Visse Nøvling Skole, DUS og børnehave 2009-2010 Baggrund for samarbejdet Samarbejdsgrundlaget

Læs mere

Overgangsplan. fra daginstitution til SFO og skole. Planen er udarbejdet af udvalget for overgange og tiltrådt af Børne- og Skoleudvalget

Overgangsplan. fra daginstitution til SFO og skole. Planen er udarbejdet af udvalget for overgange og tiltrådt af Børne- og Skoleudvalget Overgangsplan fra daginstitution til SFO og skole Planen er udarbejdet af udvalget for overgange og tiltrådt af Børne- og Skoleudvalget Arbejdsgruppe: Leder Hanne Birkum, Pædagogisk UdviklingsCenter Konsulent

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Skolestart 2010. gladsaxe.dk

Skolestart 2010. gladsaxe.dk Skolestart 2010 gladsaxe.dk Kære Forældre Optagelse i børnehaveklasse Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2010. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses

Læs mere

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo Breve til kommende forældre Tidspunkt: Inden Web-indskrivningen starter Formål: At byde nye forældre velkommen og fortælle om indskrivningen Ansvarlige: Skolens kontor Førskolearbejdet i børnehaven Førskolearbejdet

Læs mere

for børn med behov for en særlig indsats

for børn med behov for en særlig indsats DEN GODE OVERGANG for børn med behov for en særlig indsats FRA DAGTILBUD TIL SKOLE I VARDE BY Fælles retningslinjer for dagtilbud og folkeskoler i Varde by for overgangen fra dagtilbud til skole for børn

Læs mere

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Center for Skole og Dagtilbud Forord Børn fødes med et væld af ressourcer, med en medfødt nysgerrighed og lyst til at lære. Læring og udvikling sker fra dag et i barnets

Læs mere

Skolestart gladsaxe.dk

Skolestart gladsaxe.dk Skolestart 2009 gladsaxe.dk Kære Forældre Optagelse i børnehaveklasse Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2009. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole.

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Denne samarbejdsaftale omfatter alle kommende skolebørn i Hals Skoles skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på Mål

Læs mere

Skolestart på BillundSkolen

Skolestart på BillundSkolen Skolestart på BillundSkolen Formålet med børnehaveklassen er: 1. At lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

I skole - fakta om skolestart

I skole - fakta om skolestart Greve Kommune Center for skoler Skoleåret 2008 / 2009 I skole - fakta om skolestart august 2007 Forældreorientering om indskrivning til børnehaveklasse og 1. klasse Kære forældre. Greve Kommune vil med

Læs mere

Forbered dit barn. Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave. Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO

Forbered dit barn. Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave. Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO Forbered dit barn Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO Vi ønsker Glade, trygge børn der har selvtillid, og som er selvstændige

Læs mere

Skolestart på Hillerød Vest Skolen

Skolestart på Hillerød Vest Skolen Skolestart på Hillerød Vest Skolen Skolestart på Hillerød Vest Skolen Program: Præsentation Lovgrundlaget Hvem er vi? De to afdelinger Vores værdigrundlag SFO Skoleparathed Vigtige oplysninger Lovgrundlaget

Læs mere

Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen

Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen Parat til skole? Til forældre til kommende børn på Ahlmann-skolen Velkommen til Ahlmann-skolen For de fleste børn er overgangen fra børnehave til skole præget af store forventninger til de nye muligheder

Læs mere

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Give 2009-2010 Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis børnehaverne, SFO og skole for derigennem bl.a.

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg kommune

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg Kommune

Læs mere

OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN

OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN MÅL FOR OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE - fra vuggestue til børnehave, fra børnehave til fritidshjem og fra fritidshjem til klub. Målet er at overgangen skal

Læs mere

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM DAG TIL BUD SFO SKOLE Introduktion Denne inspirationsfolder er primært til dig, der arbejder i førskolegruppen i børnehaven, i SFOen eller børnehaveklassen.

Læs mere

Den gode overgang I Børkop

Den gode overgang I Børkop Samarbejdsaftale 2017-2018 Den gode overgang I Børkop Fra Lilholtgård, Borggården og Børnehuset til Englystskolen Den næste bid af verden er skolen - Hvordan møder jeg verden? Samarbejdsaftalen har til

Læs mere

overgang fra børnehave til skole

overgang fra børnehave til skole overgang fra børnehave til skole 99 15 32 50 97 52 46 36 99 15 34 00 Skolefritidsordningen 99 15 34 20 INDHOLD s. 2: Brobygning i Dalgas-området s. 3: Er mit barn skolemodent? Hjælpeskema s. 4: En god

Læs mere

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Gældende for skoleår 2019/2020 En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Munkevængets Skole - Forskellighed styrker! Kære kommende forældre. Vi glæder os til at se jer og jeres børn. På Munkevængets

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK Gode sammenhænge Barnets spor SKIVE.DK Forord: Den Sammenhængende Børnepolitik i Skive kommune handler om alle vores børn og har fokus på det hele børneliv. Vores vision er, at alle børn i Skive Kommune

Læs mere

Skolestart gladsaxe.dk

Skolestart gladsaxe.dk Skolestart 2013 gladsaxe.dk Kære forældre Optagelse i børnehaveklasse Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2013. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

gladsaxe.dk Vi har brug for hinanden en guide til forældre i Høje Gladsaxe og Marielyst

gladsaxe.dk Vi har brug for hinanden en guide til forældre i Høje Gladsaxe og Marielyst gladsaxe.dk Vi har brug for hinanden en guide til forældre i Høje Gladsaxe og Marielyst Har dine børn mange legekammerater, som har en anden kulturel baggrund? Det vil vi gerne hjælpe dem til at få Der

Læs mere

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Søndre Skole Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Indsatsområde Teamets samarbejde om varieret skoledag Innovation og entreprenørskab (21 skills) Motion & bevægelse USU Fysiske læringsmiljøer Målet for

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

Skolestart 2014. gladsaxe.dk

Skolestart 2014. gladsaxe.dk Skolestart 2014 gladsaxe.dk Kære forældre Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2014. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses frem til med spænding og forventning.

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2016 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og udfordringer. Muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution til skole. Den

Læs mere

Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen

Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen Værdier: - Åbenhed og samarbejde mellem børnene, forældrene, Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen er til stor

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart!

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart! SKOLESTART 2019 Klar, Parat Skolestart! Velkommen til 0. klasse! Kære forældre Kan du huske din første skoledag? Den dag du pakkede din første skoletaske, og gik af sted med dine forældre. Alle de mennesker

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE

EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE Munkevængets Skoles Skolepas 2017/18 Kære kommende forældre. Vi glæder os til at se jer og jeres børn. På Munkevængets Skole betyder det meget for os at

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB. Velkommen til vores skolestart-raket.

ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB. Velkommen til vores skolestart-raket. ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB Velkommen til vores skolestart-raket. Læs om: Det pædagogiske grundlag Den gode undervisning Det gode læringsmiljø

Læs mere

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Internt notatark Børne- og Uddannelsesforvaltningen Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Dato 29. september 2016 Sagsbehandler Asta Moldt Direkte telefon 79 30 28 07 E-mail abmo@kolding.dk

Læs mere

Tilst Skole. Informationsmøde 2014

Tilst Skole. Informationsmøde 2014 Tilst Skole Informationsmøde 2014 Dagens program 1. Tilst Skole hvem er vi? 2. Overgang fra børnehave til skole hvordan gør vi? 3. Er mit barn skoleparat? 4. Hvad er med til at skabe en god skolegang?

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Børnehaven Ulvereden og Ulsted Skole/DUS

Samarbejdsaftale mellem Børnehaven Ulvereden og Ulsted Skole/DUS Denne samarbejdsaftale er baseret på Mål og principper for den gode overgang i Aalborg kommune, herunder værdierne: Helhed og sammenhæng: det er forældrene, der følger barnet gennem hele livet, derfor

Læs mere

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, klub i landsbyen Sengeløse børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Mål: At gøre overgangen nemmere og bedre for børnene, At

Læs mere

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftale For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2016 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og udfordringer. Muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution til skole. Den

Læs mere

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019 Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019 Informationsmøde tirsdag d. 25. september 16:00-17:00 Informationsmøde 0. klasse Tiden nærmer sig, hvor dit barn skal skrives op til skolestart. Det er en spændende

Læs mere

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse.

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse. Ellebækskolen Ellebækskolen er en ambitiøs skole med fokus på høj faglighed og trivsel for alle i et rummeligt, anerkendende og mangfoldigt undervisnings- og læringsmiljø. Vi ønsker at skabe en skole,

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2019 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og nye udfordringer. Hvilket giver muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution

Læs mere

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Ikær 2016-2017 Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO

Læs mere

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftale For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang

Læs mere

PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM

PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM 1 KOLOFON Udgivet af: Velfærdsministeriet, www.vfm.dk, og Undervisningsministeriet, www.uvm.dk, februar 2009

Læs mere

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO 2009 2012 - og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO Gesten SFO Stadion Allé 2 6621 Gesten Tlf. 79665573 Indholdsfortegnelse. Indledning...1 Tilbud om lektiestøtte 2 Børn med særlige behov og..3 Krop, bevægelse

Læs mere

Velkommen i vores folkeskoler

Velkommen i vores folkeskoler Velkommen i vores folkeskoler Oktober 2018 Center for Skole og Dagtilbud Velkommen i skole Egedal Kommune byder velkommen til vores folkeskoler. At starte i skole er begyndelsen på en ny og vigtig tid

Læs mere

Den gode overgang I Børkop

Den gode overgang I Børkop Samarbejdsaftale Forår 2019 Den gode overgang I Børkop Fra Lilholtgård, Borggården og Børnehuset Krystallen til Kunstskabet Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang fra vores børnehaver

Læs mere

Den Røde Tråd - Fritidstilbud

Den Røde Tråd - Fritidstilbud Den Røde Tråd - Fritidstilbud Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for

Læs mere

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Ikær 2018-2019 Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO

Læs mere

NYTTIGE TELEFONNUMRE.

NYTTIGE TELEFONNUMRE. NYTTIGE TELEFONNUMRE. Malling dagtilbud kontor 86 93 62 32/29204224 D.I.I. Børnehuset Østerskov 87 13 81 21 D.I.I. Børnehuset Tværgade 87 13 81 37 D.I.I. Malling Eghovedvej 87 13 83 73 D.I.I. Børnehuset

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra Daginstitution/Børnehave til Seminarieskolen

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra Daginstitution/Børnehave til Seminarieskolen Samarbejdsaftale vedrørde overgang fra Daginstitution/Børnehave til Seminarieskol Dne samarbejdsaftale omfatter alle kommde skolebørn i Seminarieskols skoledistrikt. Samarbejdsaftal er baseret på Mål og

Læs mere

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Klakring Stationsvej 5, Klakring 7130 Juelsminde T: 79755000 Ramme for samarbejde om brobygning mellem dagtilbud, SFO og skole Mål med brobygning

Læs mere

Overgang fra vuggestue til børnehave

Overgang fra vuggestue til børnehave Overgang fra vuggestue til børnehave Til forældre Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf.: 32571706 www.den-flyvende-kuffert.dk 1 Overgang fra vuggestue til

Læs mere

Skolestart i børnehøjde Det handler om børn, men det er de voksne, der er i spil!

Skolestart i børnehøjde Det handler om børn, men det er de voksne, der er i spil! Skolestart i børnehøjde Det handler om børn, men det er de voksne, der er i spil! Inger Nøddekær, skolekonsulent i Gladsaxe Kommune Helhed og sammenhæng en kommunal ramme Helhed og sammenhæng i børnenes

Læs mere

Givskud Den gode overgang mellem børnehave og skole

Givskud Den gode overgang mellem børnehave og skole Givskud 2017-2018 Den gode overgang mellem børnehave og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Stjerneskuddet, SFO og skolen i arbejdet med Den gode

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Fra børnehaven til s kol eo gs FO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Indledning... 3 Modellens bærende

Læs mere

En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev

En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev En god skolestart et fælles ansvar Denne pjece er lavet i et samarbejde mellem Børnehaven Livstræet, Toftegårdsskolen og SFO Solstrålen. Et

Læs mere

Velkommen på Vester Hassing Skole

Velkommen på Vester Hassing Skole Velkommen på Vester Hassing Skole til en god skolestart Velkommen på vores skole! Velkommen! Efter skolens sommerferie starter jeres barn i børnehaveklasse. Jeres barn vil fra børnehaven kende mange af

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018 Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018 Informationsmøde tirsdag d. 9. januar kl. 16:30-17:30 Informationsmøde 0. klasse på Amagerskolen 2018 Tiden nærmer sig, hvor dit barn skal skrives op til skolestart.

Læs mere

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange.

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange. 1. Indledning. Indskolingen i Gladsaxe kommune er baseret på samarbejde mellem lærere og pædagoger i den samordnede indskoling. Dette er tiltrådt af Byrådet i 1988. Den i aftalen beskrevne praksis har

Læs mere

Skoleindskrivning 2017

Skoleindskrivning 2017 Skoleindskrivning 2017 Kære forældre - til nye skolebørn Undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor dit barn fylder seks år. Det betyder, at alle børn, der fylder seks år i 2017,

Læs mere

De gode overgange. Børnehave - skole. Samtaler med alle kommende skolebørns forældre afvikles i børnehaven i løbet af efteråret inden skolestart.

De gode overgange. Børnehave - skole. Samtaler med alle kommende skolebørns forældre afvikles i børnehaven i løbet af efteråret inden skolestart. Breve til kommende forældre i eget skoledistrikt Tidspunkt: Inden Web-indskrivningen starter. Formål: At byde nye forældre velkomne og fortælle om indskrivningen. Ansvarlig: Skolen. Samtaler i børnehaven

Læs mere

Skoleparathed. At al slags læring forudsætter en god koncentrationsevne/vedholdenhed.

Skoleparathed. At al slags læring forudsætter en god koncentrationsevne/vedholdenhed. Skoleparathed Skoleparathed Dette er en folder, der kan hjælpe os alle med at give et fingerpeg om skoleparatheden. Det kan virke som meget at være opmærksomt på, men det er grundlæggende at huske på:

Læs mere