Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning. Dok.nr. 16/

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning. Dok.nr. 16/"

Transkript

1 Temarapport 2016 om kropsvisitation og urinprøvetagning Dok.nr. 16/

2 2/21 Hvad har temaerne ført til? Kropsvisitation og urinprøvetagning var valgt som temaer for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur gennemførte på voksenområdet i Temaerne var gennemgående for ombudsmandens besøg på kriminalforsorgens institutioner, i psykiatrien og på botilbud for voksne. I alt besøgte ombudsmanden 21 institutioner, hvor disse temaer var relevante. Af bilag 1 fremgår en oversigt over de besøgte institutioner mv. Ombudsmandens overordnede vurdering var, at både kropsvisitation og urinprøvetagning i alle de besøgte institutioner foregik efter reglerne og blev gennemført på en værdig og respektfuld måde over for borgerne. Ombudsmandens besøgshold talte med i alt 174 indsatte, patienter og beboere under sine besøg (jf. bilag 1). Disse samtaler viste generelt, at de opfattede kropsvisitation og urinprøvetagning som ubehagelige indgreb, men at personalet udførte det professionelt, skånsomt og værdigt. På kriminalforsorgens område (fængsler og arresthuse) viste ombudsmandens besøg dog også, at selv om reglerne blev efterlevet, var der behov for forbedret information til de indsatte om bl.a. klagemuligheder og grundlaget for eller procedurerne i forbindelse med kropsvisitation og urinprøvetagning. Dette førte til, at ombudsmanden på samtlige de besøgte institutioner gav én eller flere anbefalinger om sådanne forhold. Ombudsmandens besøg på de psykiatriske afsnit viste, at der stort set ikke benyttes kropsvisitation med brug af tvang, og at urinprøver altid blev foretaget med patientens samtykke uden brug af tvang. Ombudsmanden konstaterede også, at lovgivningens betingelser for kropsvisitation blev overholdt, og at både kropsvisitation og urinprøvetagning blev udført respektfuldt og værdigt. Endelig viste ombudsmandens besøg på botilbud, at ingen af de besøgte botilbud anvendte kropsvisitation, og at urinprøvetagning kun forekom sjældent og i givet fald altid med beboernes samtykke. Samlet set gav ombudsmandens undersøgelse af disse temaer i 2016 ikke anledning til bekymring for indsatte, patienter eller beboere på botilbud. Resultatet af temaerne for ombudsmandens tilsynsbesøg er nærmere uddybet nedenfor under pkt. 1-3.

3 3/21 Temarapporten sendes til Direktoratet for Kriminalforsorgen, Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Socialministeriet, Socialstyrelsen og de fem socialtilsyn i Danmark. Ombudsmanden vil i relevant omfang på de årlige møder med myndighederne i løbet af 2017 drøfte resultaterne af undersøgelsen. Ombudsmanden vil som led i sine fremtidige tilsynsbesøg følge op på de anbefalinger, som er afgivet i forbindelse med behandlingen af temaerne for Baggrunden for temavalget Kropsvisitation kan indebære, at borgeren skal afklæde sig fuldstændigt og i visse situationer endog sprede ballerne og løfte op i pungen/brysterne. Ved urinprøvetagning skal borgeren lade vandet, mens en myndighedsperson ser på. Kropsvisitation og urinprøvetagning er derfor i sagens natur indgreb, som kan føles grænseoverskridende og eventuelt krænkende for de personer, som udsættes for det. Ombudsmanden har ved tilsynsbesøg i årenes løb indimellem hørt fra borgere, at indgrebene blev udført på en nedværdigende måde eller ligefrem med chikanøs hensigt. På baggrund af indgrebenes indbyggede ubehagelige karakter for borgeren, og fordi indgrebene bliver anvendt ofte i kriminalforsorgens institutioner også rutinemæssigt var der efter ombudsmandens opfattelse grund til at se nærmere på, om myndighederne efterlevede lovgivningens betingelser for at gennemføre indgrebene, og om indgrebene blev gennemført med passende respekt og skånsomhed over for borgerne. Temaet blev valgt i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY. Hvordan gjorde ombudsmanden? Forud for besøgene indhentede ombudsmanden en række oplysninger fra institutionerne om kropsvisitation og urinprøvetagning. Den enkelte institution blev bl.a. bedt om at sende statistiske oplysninger om antallet af kropsvisitationer og urinprøvetagninger i de seneste tre år og eventuelle retningslinjer for, hvordan sådanne blev udført i praksis. Ombudsmanden bad også institutionerne om bl.a. at redegøre for, hvordan ledelsen sikrede, at kropsvisitationer og urinprøvetagning blev foretaget så respektfuldt og skånsomt som muligt, hvilken information indsatte/patienter/beboere modtog

4 4/21 enten skriftligt eller mundtligt om deres rettigheder, og om konsekvenserne af eventuelle fund og resultater. Under tilsynsbesøgene fik ombudsmanden uddybet oplysningerne om temaerne ved samtaler med ledelsen, medarbejdere og indsatte/patienter/beboere. Tilsynsbesøgene blev gennemført som led i ombudsmandens almindelige tilsynsvirksomhed efter ombudsmandslovens 18 og som led i ombudsmandens arbejde med at forebygge, at personer, der er eller kan blive berøvet deres frihed, udsættes for f.eks. umenneskelig eller nedværdigende behandling, jf. den valgfri protokol til FN s Konvention mod Tortur og Anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf. Ombudsmandens arbejde med at forebygge nedværdigende behandling mv. i henhold til protokollen udføres i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur. Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY bidrager i samarbejdet med særlig lægefaglig og menneskeretlig ekspertise. Det betyder bl.a., at personale med denne ekspertise fra de to institutter deltager i planlægning og gennemførelse af og opfølgning på tilsynsbesøg. 1. Kriminalforsorgens institutioner Ombudsmanden har i 2016 besøgt ni institutioner under kriminalforsorgen, hvor der gennemføres kropsvisitationer og tages urinprøver fra de indsatte Kropsvisitation Efter straffuldbyrdelsesloven har Direktoratet for Kriminalforsorgen og kriminalforsorgsområdet ret til uden retskendelse at undersøge, hvilke effekter en indsat har i sin besiddelse enten i sit opholdsrum eller på sin person. Det gælder dog kun, hvis en sådan undersøgelse er nødvendig for at sikre, at ordensbestemmelser overholdes eller af sikkerhedshensyn. Det kan f.eks. være, når den indsatte indsættes i institutionen, hvis den indsatte mistænkes for uretmæssig besiddelse af effekter, før og efter besøg eller før og efter fravær fra institutionen eller opholdsafdelingen. Lovens regler om kropsvisitation (og urinprøvetagning) er nærmere udmøntet i undersøgelsesbekendtgørelsen. Herudover findes der i De Europæiske Fængselsregler og i FN s The Nelson Mandela Rules regler om kropsvisitation.

5 5/21 Kropsvisitation kan gennemføres ved hjælp af magt. Hverken ledelsen eller de indsatte på de besøgte institutioner fortalte dog under ombudsmandens besøg, at der blev gennemført sådanne kropsvisitationer med magt. Ved kropsvisitation sondres mellem legemsbesigtigelse og legemsundersøgelse Legemsbesigtigelse Når myndighederne undersøger, hvilke effekter en indsat har på sin person, taler man om en legemsbesigtigelse. Her sker der ikke nogen indtrængning i det menneskelige legeme, ligesom der heller ikke sker nogen egentlig beføling af kroppen. Det er dog under undersøgelsen tilladt for personalet eksempelvis at klappe på den indsattes lommer for at undersøge, om den indsatte er i besiddelse af ulovlige effekter. Det forekommer ofte, at den indsatte bliver bedt om at afklæde sig, hvorefter den indsattes tøj bliver undersøgt. Tilsynsbesøgene viste, at der på alle de besøgte institutioner i kriminalforsorgen hver dag blev foretaget flere legemsbesigtigelser, bl.a. hvis der var en begrundet mistanke om, at en indsat var i besiddelse af ulovlige effekter, herunder narkotika, som stikprøvekontrol og i forbindelse med, at den indsatte fik besøg eller havde været på udgang. På de institutioner, som ombudsmanden besøgte, var det udgangspunktet, at de indsatte i forbindelse med kropsvisitationen blev bedt om at afklæde sig helt. Om den indsatte også blev bedt om at åbne munden, sætte sig på hug eller selv løfte op i bryster eller de mandlige kønsorganer afhang af, om der var en øget mistanke om, at den pågældende var i besiddelse af ulovlige effekter Legemsundersøgelser Hvis myndighederne har bestemte grunde til at antage, at den indsatte har effekter, som han eller hun ikke må være i besiddelse af, gælder der en særlig ret for myndighederne til at foretage en nærmere undersøgelse af den indsattes person en legemsundersøgelse. Her er tale om en mere vidtgående undersøgelse, hvor kroppens hulrum og kroppen i øvrigt kan beføles af de ansatte, og hvor det er et krav, at en læge medvirker. I undersøgelsesbekendtgørelsen er det bestemt, at myndighederne skal gøre notat, hvis de foretager en sådan legemsundersøgelse. Ingen af de besøgte institutioner havde i årene gennemført legemsundersøgelser. Og kun på Vestre Hospital fik ombudsmanden at vide, at der tidligere var gennemført sådanne undersøgelser.

6 6/21 Disse tidligere undersøgelser var i alle tilfælde gennemført på baggrund af en konkret mistanke om, at den indsatte var i besiddelse af ulovlige effekter, ligesom undersøgelserne var gennemført af en læge Fælles regler om kropsvisitation For begge slags kropsvisitationer gælder, at de skal foretages så skånsomt som muligt (skånsomhedsprincippet). Derudover gælder et krav om proportionalitet, idet en kropsvisitation ikke må gennemføres, hvis det efter indgrebets formål og den krænkelse og det ubehag, som indgrebet må antages at forvolde, ville være et uforholdsmæssigt indgreb. Som et udslag af skånsomhedsprincippet er det et krav, at en kropsvisitation, der indebærer, at den indsatte skal tage tøjet af, foretages og overværes af personer af samme køn som den indsatte (undtaget er dog sundhedspersonale). Dette krav kan betyde, at en kropsvisitation ikke altid kan gennemføres straks. I helt særlige tilfælde kan kravet om kønsfællesskab fraviges, f.eks. hvis en selvmordstruet indsat skal kropsvisiteres forud for, at han eller hun anbringes i en sikringscelle. Her kan nødretsbetragtninger begrunde, at en ansat af det modsatte køn end den indsatte foretager den nødvendige undersøgelse. Det er som udgangspunkt også et krav, at der deltager mindst to ansatte af samme køn som den indsatte ved kropsvisitationen. Også dette krav kan dog fraviges, sådan at en undersøgelse gennemføres af kun én ansat, hvis særlige omstændigheder gør det påkrævet. I samtlige institutioner, som ombudsmanden besøgte, blev kravet om kønsfællesskab altid overholdt, ligesom langt hovedparten af kropsvisitationerne blev gennemført af to ansatte. I tilfælde, hvor det er nødvendigt, at kun en enkelt ansat gennemfører en kropsvisitation, gælder der en pligt til at gøre notat herom. Ombudsmanden kunne under sine besøg konstatere, at denne pligt blev overholdt. En undersøgelse af den indsatte kan også gennemføres med hjælp fra narkotikahunde, men kun hvis den indsatte giver samtykke hertil. Hvis den indsatte nægter at lade sig undersøge af en narkotikahund, eller markerer hunden for fund, vil der kunne ske enten en legemsbesigtigelse af den indsatte, eller hvis betingelserne herfor er opfyldt en legemsundersøgelse.

7 7/21 Ombudsmanden fik på to af de besøgte institutioner oplyst, at der med jævne mellemrum blev anvendt narkotikahunde ved gennemførelse af legemsbesigtigelser. Endelig gælder det efter undersøgelsesbekendtgørelsen, at en indsat, som er blevet kropsvisiteret og i den forbindelse er blevet bedt om afklæde sig, og/eller har fået foretaget en nærmere undersøgelse af sin krop (legemsundersøgelse), kan klage til Direktoratet for Kriminalforsorgen over kropsvisitationen Besøgenes konklusioner og ombudsmandens anbefalinger Ingen af de besøgte institutioner førte statistik over antallet af kropsvisitationer, og det er derfor vanskeligt at sige noget præcist om det årlige antal gennemførte visitationer. Visitationer blev dog gennemført i stort omfang. En enkelt institution med plads til 162 indsatte angav eksempelvis at foretage mellem 300 og 400 kropsvisitationer om året alene på baggrund af begrundet mistanke om, at de indsatte var i besiddelse af ulovlige effekter. Besøgene viste også, at reglerne om kropsvisitation er kendte for personalet og som altovervejende hovedregel efterleves. Under tilsynsbesøgene talte ombudsmandens besøgshold med i alt 109 indsatte bl.a. om, hvordan og hvornår kropsvisitation bliver gennemført (jf. bilag 1). Samtalerne med de indsatte bekræftede vurderingerne fra institutionernes ledelser af, at kropsvisitationerne blev foretaget respektfuldt og på en så skånsom måde som muligt. De indsatte gav dog også udtryk for, at selvom betjentene opførte sig professionelt, var det i sig selv ubehageligt eller endog grænseoverskridende at skulle stå nøgen foran to fængselsbetjente. Besøgene viste endvidere, at der i ingen af institutionerne havde været klagesager om kropsvisitationer. Besøgene viste dog også, at der ikke blev givet information til de indsatte i husordenener eller på anden måde om, at der kunne klages over en kropsvisitation. De indsatte blev ofte heller ikke på forhånd informeret om grundlaget for eller procedurerne i forbindelse med kropsvisitation, eller om hvad konsekvenserne af at nægte at medvirke til kropsvisitation var. For at sikre, at de indsatte på forhånd ved, at de kan blive udsat for indgreb, anbefalede ombudsmanden under samtlige ni besøg i institutionerne under kriminalforsor-

8 8/21 gen, at de indsatte f.eks. i husordenen blev gjort bekendt med grundlaget for og procedurerne i forbindelse med kropsvisitationerne samt konsekvenserne af at nægte at medvirke hertil. For at sikre, at de indsatte er bekendt med, hvordan de skal forholde sig, hvis de er blevet udsat for kropsvisitation, anbefalede ombudsmanden under otte af besøgene, at de indsatte blev gjort bekendt med lovgivningens klagemulighed. Ombudsmanden anbefalede desuden under alle ni besøg, at de indsatte blev gjort bekendt med den ulovbestemte adgang til at klage til ledelsen over de ansattes adfærd, som også gælder i forbindelse med kropsvisitation. For at sikre, at de ansatte havde det nødvendige kendskab til reglerne om kropsvisitation, anbefalede ombudsmanden, at der på de institutioner, hvor der fandtes instrukser til de ansatte om kropsvisitation, i relevant omfang blev givet information til de ansatte om notatpligt, klageadgang og klagevejledning af de indsatte. Denne anbefaling blev givet på fem institutioner ud af de i alt ni. Endelig anbefalede ombudsmanden, at institutionens ledelse på den måde, som ledelsen skønnede relevant, fulgte op på, om kropsvisitationer blev gennemført i overensstemmelse med gældende regler og vejledninger. Denne anbefaling blev givet på syv institutioner Urinprøvetagning Efter straffuldbyrdelsesloven kan et kriminalforsorgsområde bestemme, at en indsat skal afgive en urinprøve for at undersøge, om den indsatte har indtaget euforiserende stoffer eller andre stoffer, der er forbudt efter den almindelige lovgivning. Det er ikke et krav, at der foreligger en konkret mistanke om, at den indsatte faktisk har indtaget sådanne stoffer. På samtlige de institutioner, som ombudsmanden besøgte, blev der gennemført urinprøvetagning som stikprøvekontrol. Under de fleste besøg fik ombudsmanden også oplyst, at en indsat blev anmodet om at aflægge urinprøve, hvis der forelå en konkret mistanke om, at den indsatte havde indtaget ulovlige stoffer. Endelig blev der enkelte steder gennemført urinprøvetagning i forbindelse med en indsats udgang. Samtlige ni institutioner førte statistik over antallet af foretagne urinprøver og andelen af positive prøver. Det var dog ikke på alle institutioner muligt at trække tal for den enkelte institution. F.eks. registreres de foretagne prøver for Københavns Fængslers forskellige fængsler ikke særskilt.

9 9/21 Ligesom ved kropsvisitationer var det dog ombudsmandens opfattelse, at urinprøver blev anvendt i et meget stort omfang. Som et eksempel kan nævnes, at der på en institution med plads til 162 indsatte gennemsnitligt i årene blev gennemført urinprøvetagninger om året. Også ved urinprøvetagning gælder det, at prøven skal gennemføres så skånsomt som muligt, og at den kun kan gennemføres, når det vil være proportionelt. Endvidere er det krav, at en urinprøvekontrol kun foretages og overværes af personer af samme køn som den indsatte (bortset fra sundhedspersonale). Derimod er det ikke som ved kropsvisitation et krav, at afgivelsen af urinprøven overværes af mere end én ansat. På en række af institutionerne var der indrettet et særligt toilet med spejle til brug for afgivelse af urinprøve. En sådan indretning skulle på den ene side sikre, at den indsatte ikke kunne snyde med prøven, og på den anden side sikre, at den ansatte ikke behøvede at stå helt tæt på den indsatte, mens prøven blev afgivet. Da det ofte forekommer, at en person ikke øjeblikkeligt kan aflægge en urinprøve, gives den indsatte, hvis nødvendigt, op til tre timer til at aflægge en urinprøve. De tre timer tilbringes i enrum, og den indsatte får tilbudt et par glas vand i forløbet. De fleste af de institutioner, som ombudsmanden besøgte, gav dog de indsatte lidt længere tid, hvis det var nødvendigt. Hvis en indsats prøve er positiv, foretages der forhør af den indsatte, og institutionen beslutter, hvilken reaktion den indsatte skal mødes med. Inden en sådan afgørelse om reaktion træffes, skal det sikres, at sagen er tilstrækkeligt oplyst. Hvis den indsatte på trods af at være testet positiv nægter at have indtaget ulovlige stoffer, skal det undersøges, om der kan være forhold, der afkræfter en sådan indtagelse. Hvis en indsat nægter at afgive en urinprøve, sidestilles det med, at den indsatte har afgivet en positiv prøve. Og den indsatte vil derfor også blive sanktioneret i et sådant tilfælde. En positiv urinprøve vil kunne få betydning for den indsattes muligheder for at få udgang, ligesom der også kan fastsættes disciplinære reaktioner, f.eks. i form af en bødestraf.

10 10/21 Der gælder ikke krav om, at der skal gøres notat om afgivelse af urinprøver på samme måde, som tilfældet er for så vidt angår visse kropsvisitationer (legemsundersøgelser). Der gælder heller ikke en særlig lovbestemt adgang til at klage over en urinprøvetagning. Her gælder derfor alene den ulovbestemte klageadgang til ledelsen over de ansattes adfærd. Under sine besøg hørte ombudsmanden kun om en enkelt sag, hvor en indsat havde klaget over en urinprøvetagning. Det skyldtes, at han på grund af sygdom ikke havde været i stand til at afgive en urinprøve inden for de fastsatte tre timer Besøgenes konklusioner og ombudsmandens anbefalinger De 109 indsatte, som ombudsmanden talte med under tilsynsbesøgene, oplyste, at urinprøvetagningerne blev foretaget professionelt og på en så lidt krænkende måde som muligt. Samtalerne viste også, at kravet om kønsfællesskab blev efterlevet. Samtalerne bekræftede endelig ledelsernes oplysninger om, hvordan urinprøvetagning foregår. For at sikre, at de indsatte på forhånd ved, at de kan blive pålagt at afgive urinprøver, anbefalede ombudsmanden under alle ni besøg, at de indsatte blev gjort bekendt med grundlaget for og procedurerne i forbindelse med urinprøvetagning samt konsekvenserne af at nægte at medvirke hertil. For at sikre, at de indsatte er bekendt med, hvordan de skal forholde sig, når de har aflagt en urinprøve, anbefalede ombudsmanden også under samtlige ni besøg, at de indsatte, f.eks. i husordenen, blev gjort bekendt med den ulovbestemte adgang til at klage til ledelsen over de ansattes adfærd, som også gælder i forbindelse med urinprøvetagning. På de fem institutioner, der havde lokale instrukser til de ansatte om urinprøvetagning, anbefalede ombudsmanden, at der i relevant omfang i disse lokale instrukser blev informeret om klageadgang og klagevejledning af de indsatte. Ombudsmanden anbefalede endelig på syv institutioner, at ledelsen på den måde, som ledelsen skønnede relevant, fulgte op på, om urinprøver blev gennemført i overensstemmelse med gældende regler og vejledninger.

11 11/21 2. Psykiatriske hospitaler Ombudsmanden har i 2016 besøgt i alt 13 afsnit på seks psykiatriske hospitaler, hvor der blev gennemført kropvisitationer og foretaget urinprøver Kropsvisitation Efter psykiatriloven kan overlægen bestemme, at der skal ske kropsvisitation af en patient uden retskendelse, hvis det sker for at sikre, at der ikke indføres rusmidler eller farlige genstande på afdelingen. Det kræver dog, at der er en mistanke om, at der er sådanne ting på afdelingen. Mistankekravet indebærer, at der ikke kan gennemføres vilkårlige eller rutinemæssige kropsvisitationer. I bekendtgørelse om åbning og kontrol af post, undersøgelse af patientstuer samt kropsvisitation mv. på psykiatrisk afdeling er mistankekravet nærmere uddybet. Mistanke skal forstås sådan, at overlægen eller det øvrige personale på afdelingen skal have en rimelig grund til at formode, at der er medikamenter, rusmidler eller farlige genstande på afdelingen. I praksis dækker kropsvisitation alt fra at bede patienten om at vise, hvad pågældende f.eks. har i sine lommer eller klappe på tøjet, til at undersøge patientens krop efter afklædning. Kropsvisitation foretages som regel i forbindelse med indlæggelse af patienten, og efter at patienten har haft besøg eller udgang. Kropsvisitation kan foretages med tvang. Det følger dog af det såkaldte mindste middels princip i psykiatriloven, at en kropsvisitation skal ske så skånsomt som muligt og med størst mulig hensyntagen til patienten. Der kan ikke ske visitation af kroppens hulrum med tvang. Tilsynsbesøgene på de psykiatriske afsnit viste, at der på samtlige afsnit blev foretaget kropsvisitation af patienterne. Et enkelt sted skete det dog alene i forbindelse med (tvangs)fikseringer af patienter. De psykiatriske afsnit oplyste, at kropsvisitation i helt overvejende grad sker frivilligt altså således at patienten har givet samtykke til visitationen. På de fleste afsnit blev der i praksis slet ikke benyttet tvang overhovedet i forbindelse med gennemførsel af kropsvisitationer, og på de øvrige afsnit var der kun ganske få (ud fra personalets erindring måske én eller to) tilfælde af kropsvisitation gennemført med tvang i de seneste tre år. Samtalerne med patienterne bekræftede dette.

12 12/21 Ombudsmanden kunne således konstatere, at selvom der i psykiatrien er mulighed for at gennemføre kropsvisitation med tvang, var det på de besøgte afsnit i praksis meget sjældent forekommende. Hovedparten af de besøgte afsnit førte ikke statistik over antallet af (frivillige) kropsvisitationer, så det har ikke været muligt for ombudsmanden nærmere at vurdere omfanget af kropsvisitationer i psykiatrien. På flere afsnit blev der dagligt gennemført kropsvisitation af patienterne, mens ledelsen på et hospital vurderede, at der de sidste tre år havde været højst 12 tilfælde af gennemførte kropsvisitationer. På et enkelt hospital blev der ført statistik over visitation, og det fremgik af denne statistik, at der fra oktober 2014 til april 2016 havde været foretaget i alt visitationer. Dog var det ikke muligt i statistikken at opdele tallene mellem (frivillig) visitation af patienten og visitation af patientens ejendele, som var langt det hyppigst forekommende. Ledelsen på de besøgte afsnit oplyste endvidere, at det meget lave antal af kropsvisitationer gennemført med tvang skyldtes, at personalet forsøgte at motivere patienterne til at give samtykke til kropsvisitationer under henvisning til bl.a. sikkerhedshensyn. Hertil oplyste et enkelt hospital, at et manglende samtykke til kropsvisitation kunne have konsekvenser for patienten i forhold til f.eks. udgang. Der var her tale om patienter, som ikke var indlagt i henhold til dom eller i varetægtssurrogat. Hvis en patient ikke ville give samtykke til at lade sig kropsvisitere, når patienten returnerede efter endt udgang, så kunne det således have som konsekvens, at fremtidige udgange blev inddraget. På samme måde kunne en forudgående aftale om at medvirke til kropsvisitation danne rammen for tilrettelæggelsen af patientens udgangsforhold. Under et besøg på et andet hospital oplyste ledelsen endvidere, at en patient (frivillig indlagt) var blevet sendt hjem til sit botilbud, fordi pågældende havde nægtet at lade sig visitere. Sådanne direkte konsekvenser for patienterne kan i sagens natur også være medvirkende til at motivere patienterne til frivilligt at lade sig kropsvisitere. Der kunne på den baggrund rejses spørgsmål om, hvorvidt der reelt forelå et frivilligt samtykke fra en patient, hvis patienten alene har indvilliget i at lade sig visitere for f.eks. at opnå udgang. Efter ombudsmandens opfattelse gav en sådan praksis dog ikke anledning til betænkeligheder.

13 13/21 Ombudsmanden lagde herved vægt på, at hvis patienten i stedet decideret havde ansøgt om tilladelse til udgang, ville der lovligt efter en konkret vurdering kunne stilles som vilkår for tilladelsen, at patienten skulle lade sig visitere ved tilbagekomsten fra udgangen. De psykiatriske afsnit må i disse tilfælde være berettiget til at foretage en visitation på grundlag af et samtykke fra patienten, uanset om samtykket kun er givet for f.eks. at opnå tilladelse til en udgang. Under et besøg konstaterede ombudsmanden, at der forelå en retningslinje fra den psykiatriske afdeling, som foreskrev, at hvis en patient nægtede at medvirke til kropsvisitation, gav dette i sig selv mistankegrundlag, og i så fald besluttede overlægen som konsekvens heraf, at der skulle ske kropsvisitation ved tvang. Ombudsmanden bemærkede under besøget, at kropsvisitation med tvang forudsætter, at personalet har en rimelig grund til at formode, at der er medikamenter, rusmidler eller farlige genstande på afdelingen. Den omstændighed, at en patient nægter at give samtykke til kropsvisitation, skaber således ikke i sig selv en rimelig grund til en sådan formodning. Ledelsen tog dette til efterretning. Under besøg på to hospitaler blev ombudsmanden opmærksom på, at der i afsnittenes husordener blev stillet krav om rutinemæssige visitationer. Ombudsmanden anbefalede derfor til ledelsen for afsnittene, at husordenerne blev bragt i overensstemmelse med lovgivningen, således at der ikke fremgik krav om rutinemæssig kropsvisitation. Tilsynsbesøgene viste, at den mest udbredte form for kropsvisitation var, at personalet bad patienten om at vise indholdet af f.eks. pågældendes lommer. Herudover forekom det, at personalet klappede patienten uden på tøjet. Endelig forekom det eller kunne forekomme enkelte steder, at der skete kropsvisitation ved afklædning. Dette var dog meget sjældent. Kropsvisitation af patienter skal så vidt muligt foretages af en person af samme køn. På to psykiatriske hospitaler fandt ombudsmanden anledning til at understrege dette over for ledelsen, fordi hospitalets eller regionens interne retningslinje ikke var i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsen. Under tilsynsbesøgene talte ombudsmanden med patienterne om kropsvisitation. Patienterne fremkom ikke med oplysninger, som indikerede problemer eller uhensigtsmæssige situationer for patienterne i forbindelse med kropsvisitation. Tværtimod ud-

14 14/21 trykte patienterne forståelse for behovet for kropsvisitationer af hensyn til egen og andres sikkerhed. Ligeledes oplyste patienterne, at personalet agerede professionelt ved kropsvisitation Urinprøvetagning Tilsynsbesøgene på psykiatriske afsnit viste, at der på samtlige de besøgte afsnit blev benyttet urinprøvetagning. Urinprøvetagning i psykiatrien er ikke på samme måde som kropsvisitation nærmere reguleret i lovgivningen. Det følger dog mere generelt af sundhedsloven, at ingen behandling eller diagnostik må påbegyndes uden patienternes informerede samtykke. Samtlige besøgte afsnit oplyste da også, at der ikke skete urinprøvetagning ved brug af tvang. Patienterne havde således altid givet samtykke til urinprøvetagningen, som dermed skete frivilligt. Under et besøg bemærkede ledelsen, at skulle der tages en urinprøve ved tvang, ville dette i sin yderste konsekvens betyde, at patienten skulle have lagt et kateter med tvang, og så langt ville man ikke gå. På et enkelt hospital konstaterede ombudsmanden, at et afsnit om bl.a. urinprøvetagning i husordenen kunne give patienterne indtrykket af, at dette kunne ske under anvendelse af tvang. Ledelsen oplyste imidlertid, at det ikke var tilfældet det skete alene med patientens samtykke. Ombudsmanden anbefalede derfor, at husordenen blev ændret, således at det klart fremgik, at urinprøvetagning alene kunne foretages med samtykke fra patienten. Afsnittene benyttede urinprøver til forskellige formål, men primært i behandlingsmæssigt øjemed. F.eks. for at konstatere sygdomme, reaktion på medicin eller eventuel indtagelse af euforiserende stoffer. I forhold til indtagelse af euforiserende stoffer kunne urinprøvetagningen ske som en motiverende faktor, således at patienten kunne se, hvor lang tid pågældende havde været stoffri, eller af sikkerhedsmæssige årsager, hvis patienten f.eks. blev voldelig under indtagelse af euforiserende stoffer. Nogle afsnit kunne endvidere have patienter, som var indlagt som led i en behandlingsdom. Sådanne domme kan indeholde vilkår om aflæggelse af (rene) urinprøver, herunder i relation til udgang.

15 15/21 Mere generelt blev urinprøver på visse afsnit på samme måde som kropsvisitation efter en konkret vurdering brugt som vilkår for, at patienten f.eks. kunne få udgang, ligesom allerede tildelte udgange kunne inddrages, hvis patienten blev testet positiv eller nægtede at afgive urinprøve. Sådanne regler fandtes på tre af de seks besøgte hospitaler i forskellige variationer. På et hospital var det reguleret i husordenen, mens patienterne fik reglerne mundtligt at vide på de to andre hospitaler. På samme måde som i relation til kropsvisitation rejste det spørgsmålet om, hvorvidt der reelt forelå et frivilligt samtykke fra en patient, hvis patienten alene har indvilliget i at afgive urinprøve for f.eks. at opnå udgang. Ligesom ved kropsvisitation fandt ombudsmanden dog ikke, at dette gav anledning til betænkeligheder. Ombudsmanden lagde også her vægt på, at hvis patienten i stedet decideret havde ansøgt om tilladelse til udgang, ville der lovligt efter en konkret vurdering kunne stilles som vilkår for tilladelsen, at patienten afgav (rene) urinprøver. Som konsekvens heraf kan allerede tildelte udgange ligeledes inddrages, hvis patienten ikke vil afgive urinprøve eller afgiver positive urinprøver. To af de besøgte institutioner førte statistik over urinprøvetagning. På et hospital (to besøgte afsnit) havde der i været foretaget i alt 553 urinprøver med henblik på at konstatere somatisk sygdom, ligesom der i årene var foretaget urinprøver med henblik på at undersøge eventuel indtagelse af euforiserende stoffer (såkaldte drugtests) på 357 patienter. Hver patient kunne dog godt være blevet testet for euforiserende stoffer flere gange, og det samlede antal prøver ville således formentlig være højere end 357. På et andet hospital (to besøgte afsnit) var der i årene foretaget i alt 449 urinprøver efter mistanke om brug af euforiserende stoffer. Ingen af de øvrige besøgte afsnit førte statistik over urinprøvetagningen, og ledelsen kunne således alene udtale sig mere generelt om udbredelsen. F.eks. oplyste ledelsen på en afdeling, at nogle patienter måske alene fik taget to urinprøver under indlæggelsen, mens andre fik foretaget det dagligt. Selvom der ikke blev ført statistik, ville formålet og resultatet af urinprøven dog stadig fremgå af patientens journal. Hvis urinprøven skal afgives under overvågning, er det særligt den praktiske gennemførelse, som patienten kan føle krænkende eller uværdig. Ombudsmanden erfarede, at en sådan overvågning skete på forskellig vis. På fire hospitaler stod personalet f.eks. uden for døren, mens personalet på de øvrige to hospitaler var til stede på toilettet, mens prøven blev afgivet.

16 16/21 Et særligt aspekt i forhold til overvågning i forbindelse med urinprøvetagning er spørgsmålet om, hvorvidt overvågningen sker af en person af samme køn. Også dette håndterede samtlige institutioner efter en konkret vurdering. Som eksempel nævnte en institution, at der var en klar overvægt af kvindeligt personale, og derfor var der ikke altid kønsfælleskab i forbindelse med afgivelse af urinprøver. Hvis en mandlig patient imidlertid ønskede at blive overvåget af mandligt personale, blev dette dog imødekommet. Efter samtaler med ledelsen og personalet på de besøgte afsnit var det ombudsmandens opfattelse, at disse var opmærksomme på og reflekterende over, at urinprøvetagningen skulle ske så skånsomt og værdigt som muligt. De patienter, som ombudsmanden talte med, som havde afgivet urinprøver, oplyste, at de forstod baggrunden for dette og i øvrigt havde oplevet, at urinprøvetagningen var gennemført på en hensynsfuld måde. 3. Botilbud Ombudsmanden besøgte i 2016 ni botilbud på det sociale område, hvor også temaet om brug af kropsvisitation og urinprøvetagning blev undersøgt. De ni besøgte botilbuds målgruppe var udviklingshæmmede. Syv af de besøgte botilbud husede også dømte udviklingshæmmede, herunder også personer dømt for personfarlig kriminalitet. Af botilbuddenes oplysninger (på Tilbudsportalen) om målgrupperne fremgik det, at flere af botilbuddene også kunne huse beboere med misbrugsproblemer. Botilbuddene havde pladser til såvel personer med behov for midlertidig støtte (servicelovens 107) som personer med behov for længerevarende støtte (servicelovens 108). Botilbuddenes mulighed for magtanvendelse og andre indgreb er reguleret i serviceloven. Loven giver ikke hjemmel til, at kropsvisitation og urinprøvetagning kan gennemføres mod beboerens vilje under anvendelse af magt. Kropsvisitation og urinprøvetagning kan således kun finde sted, hvis det sker frivilligt med accept fra beboeren Kropsvisitation

17 17/21 Ingen af de besøgte botilbud anvendte kropsvisitation og overvejede heller ikke at gennemføre visitation med borgerens samtykke. Hvis der var behov for at kropsvisitere, hvilket var meget sjældent (kun to botilbud omtalte dette), ville politiet blive tilkaldt. Botilbuddene og deres personale var bekendt med, at serviceloven ikke giver mulighed for kropsvisitation. Besøget på Kofoedsmindes sikrede afsnit viste, at der var forekommet et enkelt tilfælde af kropsvisitation. Der var tale om en situation med en stærkt selvskadende beboer. Ombudsmanden var enig med Kofoedsminde i, at kropsvisitationen var lovlig som omfattet af princippet nødret. Ingen af botilbuddene gav udtryk for, at den manglende mulighed for at kropsvisitere udgjorde et problem. Kropsvisitationer ville ødelægge den gode relation til beboerne, og i øvrigt ansås kropsvisitation for overflødigt/uegnet som redskab, da stoffer eller knive kunne gemmes uden for bostedet eller på bostedets matrikel. Samtalerne med beboere og pårørende på botilbuddene bekræftede, at kropsvisitation ikke fandt sted Urinprøvetagning På tre af de syv besøgte botilbud blev der af og til, men ikke ofte, taget urinprøver. I alle tilfælde blev urinprøverne taget med beboerens samtykke og for det meste også med beboerens positive medvirken. Når det af og til var nødvendigt med urinprøve, var det som oftest af behandlingsmæssige grunde, herunder i forbindelse med at en beboer var i misbrugsbehandling. I sjældne tilfælde var der dømte, der havde som vilkår i deres domme, at de skulle aflægge urinprøver. I de tilfælde, hvor det var nødvendigt med kontrol fra bostedets side for at sikre en korrekt aflagt urinprøve, foregik det ved, at en ansat af samme køn som beboeren var til stede, tæt på beboeren, når denne aflagde urinprøven, f.eks. ved at den ansatte stod uden for toilettet, men med døren halvt åben og dermed uden direkte kontakt til beboeren. Efter ombudsmandens vurdering foregik urinprøvetagning således skånsomt og med fornøden respekt for beboerens integritet. På to botilbud blev det oplyst, at nogle beboere var i kommunal misbrugsbehandling, og at beboerne i den forbindelse skulle aflægge urinprøver hos den kommunale be-

18 18/21 handlingsinstitution. Hvordan dette foregik i praksis, vidste botilbuddene ikke. Ombudsmanden drøftede med de to botilbud, om det kunne være formålstjenligt, at botilbuddene skaffede sig oplysning om fremgangsmåden, så botilbuddene havde sikkerhed for, at deres udviklingshæmmede beboere ikke blev udsat for eventuel nedværdigende behandling. De beboere og pårørende, som ombudsmanden talte med, havde ikke kendskab til aflæggelse af urinprøver. København, den

19 19/21 Bilag 1 Oversigt over besøgte institutioner Institution Brugersamtaler Pårørendesamtaler Fængsler og arresthuse Vestre Hospital (VH2) 8 0 Blegdamsvejens Arrest 5 0 Horserød Fængsel 16 0 Arresthuset i Sønderborg 7 0 Arresthuset i Aabenraa 5 0 Jyderup Fængsel 25 0 Arresthuset i Thorshavn 3 0 Møgelkær Fængsel 34 0 Vestre Fængsel (Sydfløj) 6 0 Psykiatrien Psykiatrisk Center, Sct. Hans 5 1 (M20 og M21) Psykiatrien Syd, Vordingborg 9 5 (S1 og S3) Brønderslev Psykiatriske Sygehus, 4 3 (N5 og N6) Psykiatrisk Center Nordsjælland 4 3 (2121, 2422 og 2323) Regionspsykiatrien Horsens 4 6 (O1 og O2) Aarhus Universitetshospital, 4 0 Risskov (Q1 og Q2) Socialområdet Kofoedsminde 16 0 Højsletten 0 4 Hellebo Hus 2 1 Hedegaard 3 0 Nørholm 6 0 Botilbuddet DNS 3 4 Lille Eje 1 1 Vestergaard 1 1 Alternativet 3 2 I alt 24 institutioner

20 20/21 Bilag 2 Temaer for tilsyn Hvert år vælger ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur et eller flere temaer for årets tilsynsbesøg. Valget af tema afhænger især af, hvor der er grund til at gøre en ekstra tilsynsindsats. Ofte vælger ombudsmanden et snævert tema såsom sikringscelleanbringelse i kriminalforsorgen. Andre gange vælger ombudsmanden brede temaer, eksempelvis institutioner for ældre og misbrugsbehandling. Temaerne giver ombudsmanden mulighed for at inddrage aktuelle emner i tilsynsvirksomheden og også for at gå i dybden og på tværs med bestemte problemstillinger og indhøste erfaringer om praksis, herunder bedste praksis. Et hovedformål med tilsynsbesøgene i det pågældende år er at belyse og undersøge årets temaer. Hovedparten af årets tilsynsbesøg foregår derfor i institutioner, hvor temaerne er relevante. Rapporter om temaer Ved afslutningen af året afrapporterer ombudsmanden sammen med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY resultaterne af årets tilsynsvirksomhed. Temaerne bliver navnlig afrapporteret i særskilte rapporter om de enkelte temaer. I rapporterne sammenfatter og formidler ombudsmanden de væsentligste resultater af temaerne. Generelle anbefalinger Resultater af temaer kan være generelle anbefalinger til myndighederne. Det kan eksempelvis være en anbefaling om at udarbejde en politik for forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Generelle anbefalinger er baseret på ombudsmandens erfaringer på området. De vil normalt også være givet som konkrete anbefalinger til bestemte institutioner under tidligere tilsynsbesøg.

21 21/21 Typisk vil ombudsmanden drøfte opfølgningen på sine generelle anbefalinger med de centrale myndigheder. Desuden vil ombudsmanden følge op på dem under tilsynsbesøg. De generelle anbefalinger har et forebyggende sigte. Baggrunden for det forebyggende arbejde på tilsynsområdet er, at ombudsmanden er udpeget som national forebyggende mekanisme efter den valgfri protokol til FN s Konvention mod Tortur og Anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf. Temarapporterne bliver offentliggjort på ombudsmandens hjemmeside Desuden sender ombudsmanden rapporterne til de relevante myndigheder, så myndighederne kan lade dem indgå i deres overvejelser på de forskellige områder.

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Dok.nr. 14/03194-2/ RI 2/6 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde

Læs mere

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI Tema om misbrugsbehandling Dok.nr. 14/00877-4/ RI 2/9 Hvad har temaet ført til? Misbrugsbehandling var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY

Læs mere

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse Sølager Sølagervejen 40 3390 Hundested Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Dok.nr. 15/00324-8/ ME

Dok.nr. 15/00324-8/ ME Temarapport 2015 om sikringscelleanbringelser Dok.nr. 15/00324-8/ ME 2/14 Hvad har temaet ført til? Anbringelse i sikringscelle var et tema for de tilsynsbesøg i kriminalforsorgens institutioner, som ombudsmanden

Læs mere

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej 36 5800 Nyborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

og unge Dok.nr. 16/ IRL

og unge Dok.nr. 16/ IRL Tema for tilsynsbesøg: Børn på handicapinstitutioner og unge Dok.nr. 16/01412-3 IRL 2/9 Hvad har temaet ført til? Børn og unge, som på grund af vidtgående og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne

Læs mere

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt.

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt. Grenen Hemmedvej 1 8585 Glesborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven,

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven, Egely Søndergaardsvej 9 5580 Nørre Aaby Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten Udlændingestyrelsen Att. Jeanett Jezewski Ryesgade 53 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Kønsfællesskab ved visitation af indsatte

Kønsfællesskab ved visitation af indsatte Kønsfællesskab ved visitation af indsatte Fundet det beklageligt, at en mandlig indsat under strafudståelse i Statsfængslet i Vridsløselille blev visiteret i overværelse af et kvindeligt vidne. FOB nr.

Læs mere

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22.

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22. Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej 39 2620 Albertslund Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI Tema om psykiatrien Dok.nr. 14/01062-3/ RI 2/15 Hvad har temaet ført til? Psykiatrien var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien

Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien 2015-51 Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien Efter tilsynsbesøg på ungdomspsykiatriske afdelinger rejste ombudsmanden på eget initiativ

Læs mere

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård 17 7430 Ikast Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017 BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0036 Senere ændringer til

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus.

Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. maj 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. februar 2004 af Psykiatrisk Afdeling på Horsens Sygehus. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere

Læs mere

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00363-17/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 5.4. Behandlingsplaner... 3 Ad 5.7. Aflåsning, forholdene for

Læs mere

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015 BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr.13-122-0008 Senere ændringer til

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

De spørgsmål, som jeg sigter til, angår bl.a. hjemlen til at bruge de forskellige foranstaltninger.

De spørgsmål, som jeg sigter til, angår bl.a. hjemlen til at bruge de forskellige foranstaltninger. Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K OPCAT-enheden Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Foranstaltninger

Læs mere

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst. DOM afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.)) i ankesag V.L. B-1315-16 A (advokat Claus Allan Bonnez, Aarhus) mod Region

Læs mere

Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Dok.nr. 16/ /

Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Dok.nr. 16/ / Temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien Dok.nr. 16/05509-3/ 2/19 Hvad har temaet ført til? Børn og unge, som er indlagt på psykiatrisk afdeling, var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i

Læs mere

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) BEK nr 431 af 09/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 6. december 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0032 Senere ændringer til

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K årige indsatte i Kriminalforsorgens institutioner

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K årige indsatte i Kriminalforsorgens institutioner Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Min endelige konklusion Den 14. december 2016 afgav jeg en foreløbig redegørelse vedrørende min gennemgang

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Nanna Flindt Sagsnr.: 2017-0094-0611 Dok.: 765372 UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og

Læs mere

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE De seneste års tragiske sager om dødsfald, vold og trusler på landets botilbud har skærpet opmærksomheden på de ansattes sikkerhed.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien 2014/1 LSV 137 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1300459 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28.

Læs mere

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling.

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 19. august 2002 af Pensionen på Fanø. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen) 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bestemme, at fællesskabet i en fængselsafdeling eller et arresthus, som er udpeget til anbringelse af ind- Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg Christiansborg 1240 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45

Læs mere

Tilsynsbesøg i detentioner

Tilsynsbesøg i detentioner 2016-21 Tilsynsbesøg i detentioner Ombudsmanden gennemførte uanmeldte natlige tilsynsbesøg i detentionerne på to politistationer i København. Under tilsynsbesøgene, som blev gennemført i samarbejde med

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 4. januar 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. og 3. december 2003 af Statsfængslet ved Horserød. I rapporten bad jeg om underretning mv.

Læs mere

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00009-4/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 5.2.1. Tilbageholdte og domfældte (regelgrundlag)... 3 Ad 5.3. Belægning... 4

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 1 1 N I N I @ H U M A N

Læs mere

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. april 2004 fra Center for Narkotika Indsats, jf. L 175 bilag 4.

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. april 2004 fra Center for Narkotika Indsats, jf. L 175 bilag 4. Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl. Retsudvalget (L 175 - bilag 9) (Offentligt) Besvarelse af spørgsmål nr. 3-11 af 13. og 16. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende

Læs mere

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien.

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 3 Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden Underudvalget

Læs mere

Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv

Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv Behandlingsdomme fra Kriminalforsorgens perspektiv KiF Aalborg www.kriminalforsorgen.dk Kriminalforsorgens formål og hovedopgave Formål: at medvirke til at begrænse kriminalitet Hovedopgave: Fuldbyrde

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse I denne vejledning kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges eller tilbageholdes

Læs mere

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks Instruks for: Hvordan magtanvendelser registreres og indberettes Hvordan magtanvendelsesepisoderne

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af detentionen i Esbjerg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser N O T A T Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22, 1060 Kbh. K Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser Her er Danske Regioners kommentarer til Social- og Integrationsministeriets

Læs mere

Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012

Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012 Inspektion af Københavns Fængsler, Afdeling 2. Vest (kvindeafdelingen), den 24. april 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/03559-26/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 3. Bygningsmæssige forhold... 3 Ad 4.2.1. Forholdet

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00636-16/PH 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 4.5. Kvindeafdelingen... 3 Ad 4.6. Projekt Menneske (afdeling 18)... 4 Ad 4.7. Besøgsafdelingen...

Læs mere

Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og

Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark Att. kany@sim.dk og lbpo@sim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

1. juli Temarapport Magtanvendelse og andre indgreb i børneasylcentre og private opholdssteder for bl.a. børn og unge med asylbaggrund

1. juli Temarapport Magtanvendelse og andre indgreb i børneasylcentre og private opholdssteder for bl.a. børn og unge med asylbaggrund 1. juli 2019 Temarapport 2018 Magtanvendelse og andre indgreb i børneasylcentre og private opholdssteder for bl.a. børn og unge med asylbaggrund Indhold 1. juli 2019 1. Indledning... 4 Dok.nr. 19/01045-1/RI

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2

Indholdsfortegnelse. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3.2.2. Poppelhus Skadestue/Modtagelse og skærmet enhed...2 Ad punkt 3.2.3. Poppelhus Afsnit 43...3 Ad punkt 5.7. Ad punkt 5.9. Besøg, visitation og

Læs mere

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P HUSORDEN Husorden for sengeafsnit i Afdeling P Formål For at skabe omsorg for patienterne og et godt miljø vil vi bede alle, der færdes i afsnittet, om at følge denne husorden. Grundlæggende er det vigtigt,

Læs mere

Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet

Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet ------------------------------------------------------------- Fælles retningslinjer på socialområdet På det sociale område i Randers Kommune

Læs mere

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen) BEK nr 591 af 30/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 15-61-0008 Senere ændringer

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention 1 Den 8. juni 1999 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af detentionen i Vejle. I rapporten bad jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i Vejle og Justitsministeriet. Jeg modtog herefter breve

Læs mere

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense.

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. I rapporten anførte jeg at jeg

Læs mere

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes Dok.nr. 14/01741-2/ RI 2/7 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes var tema for de tilsynsbesøg,

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

»Stk. 2. Undersøgelse af den besøgende kan ligeledes finde sted efter reglerne i kapitel 10 a.«

»Stk. 2. Undersøgelse af den besøgende kan ligeledes finde sted efter reglerne i kapitel 10 a.« Dato: 26. februar 2016 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Pernille Bjørnholk Sagsnr.: 2016-1902-0303 Dok.: 1890522 Forslag til Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Styrket indsats

Læs mere

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00074-5/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 2. Detentionslokalerne... 3 Ad 3.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentions-...

Læs mere

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen Den 18. april 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar fra direktoratet vedrørende

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00139-1/PK 2/7 Den 14. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 12. oktober 2010 af

Læs mere

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love sum@sum.dk 13-12-2018 EMN-2018-02870 1248601 Katrine Stokholm Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love Danske Regioner har haft

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 3. juli 2014 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Januar 2012 Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Et anbringelsessted kan ikke træffe beslutninger, der griber ind barnets eller den unges frihedsrettigheder og selvbestemmelsesret, medmindre

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015)

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Lavet af juridisk teamleder Henriette Hørmann, Psykiatri- og Socialstaben Folketinget vedtog den 28. april 2014 Lov

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge 2015/1 LSV 162 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-9621 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag

Læs mere

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Spørgsmål 1: En ældre mand, som boede på plejehjem, blev årligt undersøgt af sin praktiserende læge, der som følge heraf og i samarbejde med plejepersonalet,

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

23. august Temarapport Udelukkelse fra fællesskabet i kriminalforsorgens institutioner

23. august Temarapport Udelukkelse fra fællesskabet i kriminalforsorgens institutioner 23. august 2019 Temarapport 2018 Udelukkelse fra fællesskabet i kriminalforsorgens institutioner Indholdsfortegnelse 1. Hvad har temaet ført til?... 3 23. august 2019 Dok.nr. 18/04855-19/EDS 2. Hvad er

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Dato: 5. marts 2014 Brevid: 2259136 Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Indberetninger om magtanvendelse Administrationen i Region Sjælland har i 2013 modtaget 411 indberetninger

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att.: og

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att.: og Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att.: uim@uim.dk og fkh@uim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E

Læs mere

Barnet var flyttet ind på botilbuddet, før bestemmelsen om udlevering af handleplaner

Barnet var flyttet ind på botilbuddet, før bestemmelsen om udlevering af handleplaner 2016-44 Udlevering af relevante dele af handleplan til anbringelsesstedet Når en handleplan indebærer, at et barn eller en ung anbringes på et anbringelsessted efter servicelovens 66, skal relevante dele

Læs mere

15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.:

15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.: Justitsministeriet Straffuldbyrdelseskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K 15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.: 2018-0092-0674 20-03-2019

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1411 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 15. september 2010 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2010-792-1407

Læs mere

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Magtanvendelser -Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud, skoler, SFO og klubtilbud, ligesom

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr. til

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr.  til Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Sendt pr. e-mail til frikommuner@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner UDKAST Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om varetægtsfængsling i fodlænke i indkvarteringsstedet) I medfør af 35 b, stk.

Læs mere

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Udtalt overfor Direktoratet for Kriminalforsorgen, at det ikke burde komme en indsat til skade, at en visitationsrapport ikke indgik i anstaltens

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Notat Side 1 af 6 Til Til Socialudvalget Orientering Baggrundsnotat, udviklingshæmmede og psykisk syge med dom. Indledning. I forhold til kriminelle udviklingshæmmede og kriminelle psykisk syge, har kommunerne

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Tvang og patientrådgiver

Tvang og patientrådgiver Tvang og patientrådgiver Undervisningsbilag nr. 1 til temaet Loven, dine rettigheder og din e-journal Se også: http://sum.dk/aktuelt/publikationer/publikationer/tvang_i_psykiatrien/2tilpatienter.aspx Til

Læs mere

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder.

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder. Revideret Januar 2016 Magtanvendelser Procedurer og retningslinjer for dagtilbud og skoler mm. i Holbæk Generelt Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud,

Læs mere

15-17-årige indsatte i kriminalforsorgens institutioner, ministeriets sagsnr

15-17-årige indsatte i kriminalforsorgens institutioner, ministeriets sagsnr Justitsministeriet - Straffuldbyrdelseskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K 15-17-årige indsatte i kriminalforsorgens institutioner, ministeriets sagsnr. 2017-0094-0794 Med mit brev af 19. maj 2018

Læs mere

PH Pleje. Tilsynsrapport 2013. Socialcentret

PH Pleje. Tilsynsrapport 2013. Socialcentret PH Pleje Tilsynsrapport 2013 Socialcentret 1 Indhold Beskrivelse af enheden: Lovgrundlag, rammer og vurdering... 3 Navn og Adresse... 3 Ledelse... 3 Dato for tilsynet... 3 Anvendte tilsynsmetoder... 3

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Instruktion om anvendelse af fysisk magt overfor voksne med handicap samt psykiatriske lidelser og udsatte voksne... 2 Administrationsgrundlag... 2 Målgruppe... 2 Bestemmelserne om magtanvendelse.... 3

Læs mere