Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie"

Transkript

1 B R Ø D K O R N Møllernes anbefalinger og kvalitetskrav 2009 Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

2 Brødkornskvalitet De vigtigste arter af korn til brødproduktion i Danmark er hvede og rug. Hvedens kvalitetsegenskaber er af stor betydning i relation til dens brug til mølleri- og bageriformål. Der dyrkes i stigende grad højtydende hvedesorter, hvis formalingsog bageegenskaber er væsentligt dårligere end de egentlige brødhvedesorter. Der kommer stadig nye sorter på markedet, hvoraf mange ikke er anvendelige som brødhvede. Ikke alene hvedebrød, men også rugbrød, spiller en væsentlig rolle i danskernes kost, og rugens kvalitetsegenskaber har stor betydning for at kunne fremstille et godt rugbrød. Med denne brochure ønsker vi at orientere om møllernes erfaringer, krav og anbefalinger til god brødhvede og god brødrug, fordi vi har et ønske om så vidt muligt at anvende dansk korn som råvare til melfremstilling. Specifikke kvalitetskrav til brødhvede Møllerne producerer et stort antal hvedemelstyper, der hver for sig er blandet af forskellige hvedekvaliteter og hvedesorter. Det er derfor væsentligt, at de enkelte sorter og kvaliteter opbevares og leveres separat til møllen.

3 Det er af stor betydning, at hveden har gode formalingsegenskaber, og at den giver et skarpt mel samt et stort meludbytte. Det er desuden vigtigt med en strækbar og elastisk gluten, der giver gode dej- og bageegenskaber. Hvedemel til brødfremstilling Omkring 2/3 af den samlede produktion af hvedemel anvendes til brødfremstilling. De faktorer, der er afgørende for et godt bageresultat, er proteinindhold / glutenmængde og glutenkvalitet (sedimentation - Zeleny), forklistrings evne (faldtal og amylogram) samt dejstabilitet og vandoptagelse (farinogram). Det er desuden af stor betydning, at melet giver en sammenhængende elastisk dej med en tør og glat overflade, som ikke klæber efter æltning. Kun visse hvedesorter har generelt disse egenskaber. Se kategori I i listen over de hvedesorter, som møllerne anbefaler. Hvedemel til biscuit og kager Den sidste tredjedel af melproduktionen anvendes til biscuit og kager samt konfekturevarer, kødvarer, supper mv. Hertil kræves generelt en hvede med en god forklistringsevne (faldtal og amylogram) og en lys farve, mens der ikke stilles de samme strenge krav til proteindhold / kvalitet - se kategori II.

4 Klassificering af brødhvedesorter Det er møllernes erfaring, at nedenstående hvedesorter normalt er velegnede til melfremstilling under forudsætning af gode dyrkningsbetingelser og opfyldelse af de generelle kvalitetskrav. I. Kategori Vinterhvede: Cardos, Tommi, Skagen, Tuareg og Opus Vårhvede: Vinjett Disse sorter har generelt gode formalings- og dejegenskaber samt en god bageevne og er derfor velegnede til gærbrød. II. Kategori Solist, Hattrick, Smuggler, Opus, Skalmeje, Tuareg og Cardos Udvalgte partier af disse sorter er velegnede til biscuit og kager. Møllerne har desuden gode erfaringer med formalings- og bageegenskaberne hos følgende udenlandske sorter: Akteur, Kranich, Enorm, Türkis, Olivin, Tulsa, Quarna, Capo, Brilliant og Cubus.

5 Specifikke kvalitetskrav til brødrug For rugmels vedkommende er der næsten altid tale om et 100 % udmalet produkt, hvilket vil sige, at melet indeholder alle dele af kernen. Der stilles ikke specielle krav til separat opbevaring og levering af de enkelte sorter til møllen. De vigtigste kvalitetsegenskaber er melets forklistringsevne og -temperatur (faldtal og amylogram). Rugsorter klassificeres ikke som hvedesorterne i relation til formalings- og bageegenskaber, hvorfor alle kendte sorter normalt kan anvendes. Der er dog en række generelle krav til rugkvaliteten. Se nærmere nedenfor. Generelle kvalitetskrav til brødkorn For at hvede og rug kan betegnes som velegnet til melfremstilling, skal følgende generelle krav være opfyldt: 1. Kornet skal være veludviklet med den for hvede og rug karakteristiske sunde lugt og farve. Kornet skal være ubeskadiget af skadedyr og frit for levende skadedyr i ethvert udviklingstrin herunder mider. Kornet skal være frit for kerner med misfarvede kim, samt frit for meldrøje (max. 0,05 %).

6 2. Korn skal være velrenset og fri for iblanding af andre kornarter. 3. Vandindhold: max. 14,5 % for hvede max. 14,0 % for rug 4. Rumvægt: min. 78 kg/hl for hvede min. 74 kg/hl for rug 5. Spireevne: min. 90 % 6. Faldtal: min. 275 for hvede min. 140 for rug 7. Kornet skal overholde gældende forordninger og bekendtgørelser, hvad angår grænseværdier for pesticidrester, tungmetaller og mykotoksiner. Kommissionen har fastsat max. grænseværdier for fusariumtoksinerne DON (deoxynivalenol) og ZEA (zearalenon). Indholdet af fusariumtoksiner kan reduceres. Forsøg udført af Landscentret for Planteavl viser, at det er vigtigt at undgå: - dyrkning af hvede efter majs. - dyrkning af hvede på arealer med reduceret jordbehandling med hvede, byg, havre som forfrugt. Endvidere er sortsvalget vigtigt, idet der er forskel på de enkelte sorters resistens mod angreb af fusarium.

7

8 Mel af korn DON 750 µg/kg ZEA 75 µg/kg Brød, kager, kiks og snaks DON 500 µg/kg ZEA 50 µg/kg For at kunne overholde disse grænseværdier, stiller møllerne følgende krav til max. værdier: Hvede, rug og byg DON 1000 µg/kg ZEA 100 µg/kg Havre DON 1250 µg/kg ZEA 100 µg/kg Mel og fuldkornsprodukter Kommissionen har fastsat max. grænseværdi for Ochratoksin A (OTA) OTA 3 µg/kg For at kunne overholde disse grænseværdier stiller møllerne følgende krav til max. værdier: Hvede, rug, havre og byg OTA 3 µg/kg Ifølge forordningen er det forbudt: - at anvende produkter, der ikke overholder de anførte grænseværdier som fødevareingredienser ved fremstilling af sammensatte eller andre varer. - at blande produkter, der overholder grænseværdierne med produkter, der overskrider grænseværdierne.

9 Indholdet af OTA i rug er fortsat et problem, som møllerne må anvende mange ressourcer på at undgå. Bemærk at korrekt rengøring / klargøring af lagre, optimal nedtørring og køling er afgørende for at hindre udvikling af OTA. Se i øvrigt næste side. 8. For at møllerne vil modtage korn fra marker gødet med spildevandsslam, skal gældende bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Slambekendtgørelsen) være overholdt. 9. Korn, der er bestemt til mel og bageriprodukter og som afsættes på det danske marked, skal være dyrket uden brug af glyphosat eller glyphosat-trimesium. 10. Brødkornet skal være dyrket af ikke-genmodificeret sædekorn. 11. Overskridelse af maksimal grænseværdierne kan have vidtrækkende konsekvenser, som ikke alene er begrænset til den pågældende leverance, men også til eventuelle følgeskader. Vi anbefaler derfor, at vores leverandører udfører en udvidet egenkontrol til dokumentation for, at grænseværdierne for brødkorn overholdes. Ved leverancer vil møllernes sporbarhedssystem omfatte følgende: - automatisk (RAKORAF) prøveudtagning af hver leverance (møllens prøveudtagning final). - forsegling, registrering og opbevaring af prøver. - produktionsregistrering af sporbarhed.

10 Rensning, opbevaring og levering til mølle For at kunne sikre en god og sund vare er det vigtigt straks efter høst at rense brødkornet omhyggeligt for frø, strå og andre urenheder for derefter - med en skånsom nedtørring til max 14,5 % vand for hvede og 14,0 % vand for rug - at sikre, at spiringsevnen og hermed kornets egnethed som brødkorn bevares. Efterfølgende nedkøling til 5 C. Der skal føres logbog for håndtering af kornet, og der skal være dokumentation for fuld sporbarhed. Opbevaringsforholdene, planlagre og siloer, skal være rene og behørigt sikret mod skadedyr. Der henvises til vejledning fra Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret. Ved levering til mølle er det vigtigt, at dette sker med velholdte / rengjorte transportmidler, hvilket betyder et lad, der er rent og tørt og fri for fremmed lugt. Transport med vogne, som har transporteret kritiske varer i forhold til fødevarer, må ikke anvendes. Transportørerne skal føre logbog som bevis for, at dette overholdes. Transporterne skal derfor følge retningslinjerne i GTP- eller GMP-standarderne. Danske transportører skal være registrerede hos Fødevareregionen.

11 Kilde: Kornbehandling 1995, Landskontoret for Bygninger og Maskiner

12 Juni 2009 Foreningen af Danske Handelsmøller c/o DI, 1787 København V Tlf.: Fax: foedevarer@di.dk

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie B R Ø D K O R N Møllernes anbefalinger og kvalitetskrav 2012 Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie Brødkornskvalitet De vigtigste arter af korn

Læs mere

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie B R Ø D K O R N Møllernes anbefalinger og kvalitetskrav 2016 Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie Brødkornskvalitet De vigtigste arter af korn

Læs mere

Konsum afgrøder. tørring og salg Poul Christensen Økologi- og planteavlskonsulent

Konsum afgrøder. tørring og salg Poul Christensen Økologi- og planteavlskonsulent Konsum afgrøder tørring og salg 2019 Poul Christensen Økologi- og planteavlskonsulent Disposition: Kalkule konsumafgrøder 2019 konsum rapsolie. Eksempel på maltbygafregning Skal der arbejdes på faste aftaler

Læs mere

HØSTEN 2015 - Afregningsbetingelser

HØSTEN 2015 - Afregningsbetingelser HØSTEN 2015 - Afregningsbetingelser GENERELT Aftaleparter Nærværende aftale vil blive lagt til grund ved afregningerne ved salg til BMG, med mindre køber og sælger har indgået anden individuel handelsaftale.

Læs mere

"Møllernes krav til brødhvede" Indkøbschef Ivan Pedersen, Lantmännen Cerealia A/S

Møllernes krav til brødhvede Indkøbschef Ivan Pedersen, Lantmännen Cerealia A/S "Møllernes krav til brødhvede" Indkøbschef Ivan Pedersen, Lantmännen Cerealia A/S Er de danske møller interesserede i, at der avles dansk brødhvede? Ja! Det ligger godt for logistikken og kæden fra jord

Læs mere

Kvalitetskorn fra såning til salg

Kvalitetskorn fra såning til salg Kvalitetskorn fra såning til salg Pernille Plantener Økologikonsulent, Økologisk Rådgivning Det vil jeg fortælle om: Kvalitet? Sådan dyrker vi den gode brødhvede Grynhavre Fra høst til levering Handle

Læs mere

Høsten 2013. Afregningsbetingelser for afgrøder

Høsten 2013. Afregningsbetingelser for afgrøder Høsten 2013 Afregningsbetingelser for afgrøder Indhold Aftaleparter 3 og kvalitetsregulering 3 Afregningskategorier 3 1. Hvede 4 Foderhvede 4 Eksporthvede Kikshvede konceptavl Brødhvede Konceptavl 2. Byg

Læs mere

Kapital 3. Kvalitet af hvede til produktion af brød og andre produkter

Kapital 3. Kvalitet af hvede til produktion af brød og andre produkter Kapital 3. Kvalitet af hvede til produktion af brød og andre produkter Johannes Ravn Jørgensen Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Plantebiologi Forskningscenter Flakkebjerg 4200 Slagelse E-mail:

Læs mere

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering Knækkede kerner Basis 3,0% 3,0 og derunder 3,1 og derover Over 3% Tillægges er Vand Basis 14,5%

Læs mere

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering 0,0-0,3 0,4-0,5 0,6-0,9 1,0 og derover Fradrag: 1,00 kr. pr. 100 kg Fradrag: 0,25 kr. pr. 0,1%

Læs mere

MERVÆRDI I KORNET. Anne Eriksen og Poul Christensen. Økologirådgivning Danmark 1 1

MERVÆRDI I KORNET. Anne Eriksen og Poul Christensen. Økologirådgivning Danmark 1 1 MERVÆRDI I KORNET Anne Eriksen og Poul Christensen Økologirådgivning Danmark 1 1 Indhold 1. del Forudsætninger for kvalitetsavl Generelle kvalitetskrav Brødhvede og brødrug Grynhavre og glutenfri havre

Læs mere

HØSTEN 2015. Afregningsbetingelser for afgrøder

HØSTEN 2015. Afregningsbetingelser for afgrøder HØSTEN 2015 Afregningsbetingelser for afgrøder EKSPORTHVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Knækkede kerner Basis 3,0% 3,0 og derunder 3,1 og derover Fradrag: 0,00 Fradrag: 0,75

Læs mere

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering

HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering HVEDE Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Eksporthvede Kvalitet Analyse Regulering Knækkede kerner Basis 3,0% 3,0 og derunder 3,1 og derover Over 3% Tillægges er Vand Basis 14,5%

Læs mere

Høsten 2015. Afregningsbetingelser for afgrøder

Høsten 2015. Afregningsbetingelser for afgrøder Høsten 2015 Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser Transportkrav i Mollerup Mølle Alle vognmænd der leverer afgrøder til Mollerup Mølle skal være registreret hos Fødevarestyrelsen til

Læs mere

Hvede. Ingen regulering Fradrag: kr. 0,45 pr. 0,1% under 11,5% Afregnes som foderhvede Faldtal 250 225 250 og derover 249 225: 224 og derunder

Hvede. Ingen regulering Fradrag: kr. 0,45 pr. 0,1% under 11,5% Afregnes som foderhvede Faldtal 250 225 250 og derover 249 225: 224 og derunder HØSTINFO 2015 Hvede Brødhvede/vårhvede Handles individuelt mellem køber og sælger og på individuelle kontraktkrav til kvalitet og er derfor ikke omfattet af nærværende afregningsaftale. Eksporthvede Protein,

Læs mere

HØSTBETINGELSER 2018/2019

HØSTBETINGELSER 2018/2019 1 HØSTBETINGELSER 2018/2019 Vejrup Andel er klar til at modtage årets afgrøder Vi har igen i år udvidet vores lagerkapacitet, da vi har bygget endnu en stålsilo i Roust. Det vigtigste for Vejrup Andel

Læs mere

gårdmølleri & gårdbutik Egenkontrol vedrørende fremstilling og salg af melprodukter

gårdmølleri & gårdbutik Egenkontrol vedrørende fremstilling og salg af melprodukter gårdmølleri & gårdbutik Egenkontrol vedrørende fremstilling og salg af melprodukter marts 2015 Indholdsfortegnelse: 1. Beskrivelse af virksomheden. 2. Råvarer. (dyrket her / indkøbt) 3. Produktion. 4.

Læs mere

Aftale vedr. afregning af korn, ærter og raps Høsten 2011

Aftale vedr. afregning af korn, ærter og raps Høsten 2011 Aftale vedr. afregning af korn, ærter og raps Høsten 2011 Indhold Aftaleparter 3 og kvalitetsregulering 3 Afregningskategorier 3 1. Hvede 4 Eksporthvede 4 Foderhvede 5 2. Byg 5 Maltbyg 5 Foderbyg 6 3.

Læs mere

Hvede. Ingen regulering Fradrag: kr. 0,45 pr. 0,1% under 11,5% Afregnes som foderhvede Faldtal og derover : 224 og derunder

Hvede. Ingen regulering Fradrag: kr. 0,45 pr. 0,1% under 11,5% Afregnes som foderhvede Faldtal og derover : 224 og derunder HØSTINFO 2017 Hvede Brødhvede/vårhvede Handles individuelt mellem køber og sælger og på individuelle kontraktkrav til kvalitet og er derfor ikke omfattet af nærværende afregningsaftale. Eksporthvede Protein,

Læs mere

Opsummering fra workshoppen

Opsummering fra workshoppen Opsummering fra workshoppen "Succes for dansk brød fra landmand til forbruger" Workshoppen var arrangeret af Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl, og deltagerne var repræsentanter fra supermarkeder,

Læs mere

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder Høsten 2016 Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser Transportkrav i Mollerup Mølle Alle vognmænd der leverer afgrøder til Mollerup Mølle skal være registreret hos Fødevarestyrelsen til

Læs mere

Sikring af kvaliteten på kornlageret

Sikring af kvaliteten på kornlageret Sikring af kvaliteten på kornlageret Introduktion Kravene til fødevaresikkerhed og de produkter, vi som forbrugerne køber i butikkerne, bliver hele tiden højere. Dette gælder ikke mindst for mel- og brødprodukter.

Læs mere

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder B F

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder B F Høsten 2009 Afregningsbetingelser for afgrøder B F Eksporthvede Eksporthvede Råvarekvalitet Målt værdi Kvalitetsregulering Knækkede kerner Basis 3,0% 3,0 og derunder 3,1 og derover Vand Basis 14,5% max.

Læs mere

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2017/18 (høst 2017)

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2017/18 (høst 2017) CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 07/8 (høst 07) Projekt nr.: 363 BAGGRUND OG FORMÅL Mykotoksin indholdet varierer fra år til

Læs mere

Afregningsbetingelser Høsten 2019

Afregningsbetingelser Høsten 2019 Afregningsbetingelser Høsten 2019 Generelle betingelser Transportkrav i Mollerup Mølle Alle vognmænd der leverer afgrøder til Mollerup Mølle skal være registreret hos Fødevarestyrelsen til transport af

Læs mere

Helsinge, tlf. 4879 5000 Dønnevælde, tlf. 4839 1461 Borup, tlf. 4828 9058 www.nag.dk HØSTINFORMATION

Helsinge, tlf. 4879 5000 Dønnevælde, tlf. 4839 1461 Borup, tlf. 4828 9058 www.nag.dk HØSTINFORMATION Helsinge, tlf. 4879 5000 Dønnevælde, tlf. 4839 1461 Borup, tlf. 4828 9058 www.nag.dk HØSTINFORMATION 2015 Hvede Brødhvede/vårhvede Handles individuelt mellem køber og sælger og på individuelle kontraktkrav

Læs mere

Kornproduktion foder og salgsafgrøder

Kornproduktion foder og salgsafgrøder Kornproduktion foder og salgsafgrøder v. landskonsulent Jon Birger Pedersen Danmarks kornbalance, 2002/03 1000 tons Høst Lagerændring Udsæd Eksport Import Mel og gryn Malt Foder 8.543-216 288 1.682 917

Læs mere

KWS LILI. Det kloge valg af vinterhvedesort SEEDING THE FUTURE SINCE Vinterhvede

KWS LILI. Det kloge valg af vinterhvedesort SEEDING THE FUTURE SINCE Vinterhvede KWS LILI Det kloge valg af vinterhvedesort LILI Hele landet (2014-18) 100 Meldug 0 Septoria (2017) 2 Gulrust 2 Brunrust 3 Dyrkningsegenskaber Strålængde, cm 64 Modningsdato 18/7 Kvalitet HL-vægt, kg/hl

Læs mere

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2016/17 (høst 2016)

CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT. Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 2016/17 (høst 2016) CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Mykotoksiner i korn og kornprodukter kontrolresultater 016/17 (høst 016) Projekt J. nr.: 3631 (tidl. 010-0-793-00040) BAGGRUND OG FORMÅL Mykotoksin

Læs mere

Fusarium i korn. Ghita Cordsen Nielsen Landbrugets Rådgivningscenter Skejby

Fusarium i korn. Ghita Cordsen Nielsen Landbrugets Rådgivningscenter Skejby Fusarium i korn Ghita Cordsen Nielsen Landbrugets Rådgivningscenter Skejby Aksfusarium i hvede Fusarium i hvede Pct. kerner med Fusarium 8 6 4 2 0 2 2,5 mm 2,5 2,75 mm 2,75 3 mm > 3 mm (Piorr, 1991) Aksfusarium

Læs mere

Kend dine råvarer og reducer toksinindholdet Kongres for svineproducenter, 2014 d. 21. september 2014, Herning kongrescenter

Kend dine råvarer og reducer toksinindholdet Kongres for svineproducenter, 2014 d. 21. september 2014, Herning kongrescenter Kend dine råvarer og reducer toksinindholdet Kongres for svineproducenter, 2014 d. 21. september 2014, Herning kongrescenter v. Projektchef Else Vils, Videncenter for Svineproduktion og Landskonsulent

Læs mere

HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder

HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder 2018-2019 HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder 1 Generelle betingelser: Gode sunde varer Alle leverancer, som afregnes ifølge aftalen, skal kunne betegnes som gode sunde og artsrene varer.

Læs mere

HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder

HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder 2017-2018 HØSTINFORMATION Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser: Transportkrav i Nordvest Foder A/S Alle vognmænd, der leverer afgrøder til Nordvest Foder, skal være registreret hos

Læs mere

Høstinformation 2014/15

Høstinformation 2014/15 Høstinformation 2014/15 Afhentning af afgrøder - ring på telefon: 99 36 17 17 Vi arbejder for dig - og sammen skaber vi resultater Kornmodtagelse Standardkvalitet Foderbyg vår/vinter Maltbyg Foderrug Foderhvede

Læs mere

HØSTEN 2017 HØSTEN Afregningsbetingelser AFREGNINGSBETINGELSER

HØSTEN 2017 HØSTEN Afregningsbetingelser AFREGNINGSBETINGELSER HØSTEN 2017 HØSTEN 2017 Afregningsbetingelser AFREGNINGSBETINGELSER Læs også om dine strategiske muligheder og valg af strategi for afsætning af dine afgrøder. VI ER KLAR TIL AT HJÆLPE DIG MED AT FÅ HØSTEN

Læs mere

HØSTEN 2017 HØSTEN 2018 HØSTEN

HØSTEN 2017 HØSTEN 2018 HØSTEN HØSTEN 2017 HØSTEN 2018 HØSTEN 2017 Afregningsbetingelser AFREGNINGSBETINGELSER Læs også om dine strategiske muligheder og valg af strategi for afsætning af dine afgrøder. Gældende fra 5. juli 2018 AFREGNINGSBETINGELSER

Læs mere

Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017

Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017 PROJEKTER - SLUTRAPPORT Mykotoksiner og meldrøjer i foder kontrolresultater fra fodervirksomheder 2017 J. nr.: 2018-29-61-01042 FORMÅL I 2017 udtog Fødevarestyrelsen 388 stikprøver på danske fodervirksomheder

Læs mere

HØSTEN Afregningsbetingelser

HØSTEN Afregningsbetingelser HØSTEN 2016 Afregningsbetingelser 02 GENERELT Vi er klar til at hjælpe dig med at få høsten i hus! Generelt Salgsstrategi Foderhvede Møllehvede Brødhvede konceptavl Foderbyg Maltbyg Foderrug Brødrug konceptavl

Læs mere

HØSTEN 2015 Afregningsbetingelser for afgrøder

HØSTEN 2015 Afregningsbetingelser for afgrøder HØSTEN 2015 Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser: Transportkrav i Nordvest Foder A/S I forbindelse med BSE handlingsplanen har Nordvest Foder A/S gennemført mange tiltag for at minimere

Læs mere

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder Høsten 2011 Afregningsbetingelser for afgrøder Indhold Aftaleparter... 2 og kvalitetsregulering... 2 Afregningskategorier... 3 1. Hvede... 3 Eksporthvede... 3 Foderhvede... 4 2. Byg... 5 Maltbyg... 5 Foderbyg...

Læs mere

Bestemmelser for fremavl af korn

Bestemmelser for fremavl af korn Bestemmelser for fremavl af korn 5. udgave, juni 2013 FORORD DLG ønsker med denne folder at sætte fokus på de specielle forhold man skal være opmærksom på som fremavler af sædekorn. NaturErhvervstyrelsens

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose

Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose Indhold 1. Anprisninger vedr. reduceret indhold eller fravær af gluten... 2 1.1 Gluten og kornarter,

Læs mere

Strategier til at bekæmpe Fusarium og mycotoksiner i korn

Strategier til at bekæmpe Fusarium og mycotoksiner i korn Strategier til at bekæmpe Fusarium og mycotoksiner i korn Lise Nistrup Jørgensen, Linda Kærgaard Nielsen, Jens Due Jensen, Annemarie Fejer Justesen, Niels Henrik Spliid, Ghita C Nielsen A A R H U S U N

Læs mere

Maskiner og planteavl nr. 58 2006 FarmTest

Maskiner og planteavl nr. 58 2006 FarmTest Maskiner og planteavl nr. 58 2006 FarmTest Rensning, tørring og lagring af korn på økologiske bedrifter Rensning, tørring og lagring af korn på økologiske bedrifter Status af Jens J. Høy og Peter Mejnertsen,

Læs mere

Brødrug. Markplan og sædskifte. Etablering. Dyrkning af vinterrug kan have to formål: produktion af brødrug produktion af foderrug

Brødrug. Markplan og sædskifte. Etablering. Dyrkning af vinterrug kan have to formål: produktion af brødrug produktion af foderrug Side 1 af 7 Brødrug Dyrkning af vinterrug kan have to formål: produktion af brødrug produktion af foderrug Denne dyrkningsvejledning omhandler dyrkning af vinterrug til brød. Se også dyrkningsvejledningen

Læs mere

Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010

Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010 Højere indhold af mykotoksinerne deoxynivalenol DON og zearalenon i foderprøver i 2011 end i 2010 Formål Formålet med kampagnen er at give erhvervet en indikation på indholdet af DON (deoxynivalenol) og

Læs mere

HØSTINFORMATION 2016 Afregningsbetingelser for afgrøder

HØSTINFORMATION 2016 Afregningsbetingelser for afgrøder HØSTINFORMATION 2016 Afregningsbetingelser for afgrøder HØSTEN 2016 Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser: Transportkrav i Nordvest Foder A/S I forbindelse med BSE handlingsplanen har

Læs mere

- 1 - Kornets vej fra mark til forbruger

- 1 - Kornets vej fra mark til forbruger - 1 - Kornets vej fra mark til forbruger - 2 - Kornets vej fra mark til forbruger - Ofte skal kornet passere 3-5 led, før det havner i indkøbskurven som en mere eller mindre forarbejdet fødevare - Vi kan

Læs mere

Totalløsninger til tørring og opbevaring af korn og frø

Totalløsninger til tørring og opbevaring af korn og frø Totalløsninger til tørring og opbevaring af korn og frø 60 års erfaring i hele Europa - 40 faste medarbejdere inkl. service i Hedensted Nymontage via eksterne firmaer i sæsonen (40-60 personer) - Omsætning

Læs mere

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn?

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn? Mel fra spiret korn Hvorfor mel fra spiret korn? Skønheden ved mel af spiret korn er at ved spiring ændrer en kerne sin sammensætning fra stivelse til en grøntsag. Derfor er mel fra spirede kerner kommer

Læs mere

Helsinge, tlf Dønnevælde, tlf Borup, tlf HØSTINFORMATION

Helsinge, tlf Dønnevælde, tlf Borup, tlf HØSTINFORMATION Helsinge, tlf. 4879 5000 Dønnevælde, tlf. 4839 1461 Borup, tlf. 4828 9058 www.nag.dk HØSTINFORMATION 2016 Hvede Brødhvede/vårhvede Handles individuelt mellem køber og sælger og på individuelle kontraktkrav

Læs mere

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder

Høsten Afregningsbetingelser for afgrøder Høsten 2013 Afregningsbetingelser for afgrøder Generelle betingelser Transportkrav i Mollerup Mølle I forbindelse med BSE handlingsplanen har Mollerup Mølle gennemført mange tiltag for at minimere risikoen

Læs mere

AgroPro Afgrøde-Afregnings Aftale vedrørende korn, ærter og raps 1.august 2016 Udgivet af: AgroPro Sjælland Tempelvej Vipperød

AgroPro Afgrøde-Afregnings Aftale vedrørende korn, ærter og raps 1.august 2016 Udgivet af: AgroPro Sjælland Tempelvej Vipperød AgroPro Afgrøde-Afregnings Aftale vedrørende korn, ærter og raps 1.august 2016 Udgivet af: AgroPro Sjælland Tempelvej 32 4390 Vipperød Forfattere: Lars Albrecht Kahr og Vagn Lundsteen Forord Der hersker

Læs mere

Kontrollens udførelse

Kontrollens udførelse Ikke ækvivalente bestemmelser, jf. bilag 2 Bilag 3 Bestemmelser i Foderhygiejneforordningen, som ikke er ækvivalente med bestemmelser i Fødevarehygiejneforordningerne og som altid skal kontrolleres, når

Læs mere

10 GODE GRUNDE - TIL AT VÆLGE CERTIFICERET SÅSÆD

10 GODE GRUNDE - TIL AT VÆLGE CERTIFICERET SÅSÆD VINTERSÆD2019 10 GODE GRUNDE - TIL AT VÆLGE CERTIFICERET SÅSÆD CERTIFICERET SÅSÆD ER SORTSREN 1 Sortsren såsæd medfører, at alle planter i marken er ensartede m.h.t. modning, stråstyrke, kvalitet o.s.v.

Læs mere

Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding. Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP

Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding. Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP Påstande Foto: Øgendahl Maskinfabrik Fordele ved hjemmeblanding Billigere foder Frisk foder

Læs mere

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.:

d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: d) Fødevarestyrelsen Foder godk./reg.nr.: ANSØGNING OM AUTORISATION SOM ØKOLOGISK FODERSTOFVIRKSOMHED Til virksomheder, der vil producere, behandle, opbevare, importere, sælge og/eller eksportere foderstoffer med henvisning til den økologiske

Læs mere

Rug fra mark til mave. Kongres for svineproducenter 2013, Herning Dorthe K. Rasmussen, Ernæring & Reproduktion Søren Kolind Hvid, Planteproduktion

Rug fra mark til mave. Kongres for svineproducenter 2013, Herning Dorthe K. Rasmussen, Ernæring & Reproduktion Søren Kolind Hvid, Planteproduktion Rug fra mark til mave Kongres for svineproducenter 2013, Herning Dorthe K. Rasmussen, Ernæring & Reproduktion Søren Kolind Hvid, Planteproduktion Rug fra mark til mave Grisen Hvad ved vi om rug til foder?

Læs mere

Kontakt FOSS A/S, hvis I har spørgsmål eller behov for teknisk assistance

Kontakt FOSS A/S, hvis I har spørgsmål eller behov for teknisk assistance HØST INFO Infratec Korn NIT NIT-Service og Back-up instrumenter Kontakt FOSS A/S, hvis I har spørgsmål eller behov for teknisk assistance Telefon: 70 20 33 85 FOSS A/S placerer back-up Korn NIT instrumenter

Læs mere

Projekt KORN PÅ FYN 2011. Overgaard. Projekt KORN PÅ FYN

Projekt KORN PÅ FYN 2011. Overgaard. Projekt KORN PÅ FYN Overgaard Projekt KORN PÅ FYN 2011 Børge Jensen var initiativtager til Genbevaring ved oprettelsen af museumsmarken på Hjemstavnsgården i Gummerup, der drives med henblik på at bevare gamle kulturplanter.

Læs mere

I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning.

I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning. Kornprodukter For ca. 6.000 år siden begyndte stenalderfamilierne at dyrke kornsorterne hvede, rug og byg i Danmark. Først omkring 1.000 år f.kr. begyndte dyrkningen af havre. I begyndelsen blev de fire

Læs mere

HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444

HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444 Høstinformation 2015 Høstinformation 20 HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444 Vi har egnens billigste lagerleje! Du får højeste dagspris Du får

Læs mere

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2012/13

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2012/13 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2012/13 NaturErhvervstyrelsen, Nyropsgade 30, 1780 København V., Tlf. 33 95 80

Læs mere

HUSK at vi afregner rapsfrø basis 98% rent frø. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444

HUSK at vi afregner rapsfrø basis 98% rent frø. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444 Høstinformation 2013 Høstinformation 20 HUSK at vi afregner rapsfrø basis 98% rent frø Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444 Vi har egnens billigste lagerleje! Du får højeste dagspris Du får

Læs mere

Opbevaring og formaling af korn.

Opbevaring og formaling af korn. Opbevaring og formaling af korn. Henning Sjørslev Lyngvig Maskinkonsulent, Videncentret for Landbrug Planteproduktion & Michael Holm Chefforsker, Videncenter for Svineproduktion L & F Hvilken opbevaringsform

Læs mere

Nye sorter fra KWS til øgede kvælstofmængder

Nye sorter fra KWS til øgede kvælstofmængder Nye sorter fra KWS til øgede kvælstofmængder v/ Morten Haastrup 1 KWS Cereals Endnu mere kvælstof til 2017! Men husk nu også Kvælstof gør det ikke alene! De udbyttebegrænsende faktorer er ofte: Jordstruktur

Læs mere

HØSTINFORMATION TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ 98% RENT FRØ

HØSTINFORMATION TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ 98% RENT FRØ HØSTINFORMATION 2018 TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF. 9736 6444 HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ 98% RENT FRØ Hos Vestjyllands Andel får du en tillidsfuld behandling og den bedste service Afdelinger

Læs mere

Sæson 2018/2019 HØSTINFO. hedegaard-as.dk. hedegaard-as.dk

Sæson 2018/2019 HØSTINFO. hedegaard-as.dk. hedegaard-as.dk Sæson 2018/2019 HØSTINFO hedegaard-as.dk hedegaard-as.dk Vi står klar til at modtage din høst... Brønderslev 98 82 01 66 Østervrå 98 95 10 22 Aggersund 98 22 11 11 Nørresundby 99 36 17 17 Bedsted 97 94

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Nye regler for spirevirksomheder 1 Indledning Europa Kommissionen har i marts 2013 vedtaget fire nye forordninger, som skal

Læs mere

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Anvendelse af ikke økologisk gødning på økologiske bedrifter er jævnligt oppe til debat. Næsten alle planteavlere benytter sig af muligheden for

Læs mere

Bestemmelser for fremavl af korn. 7. udgave, April 2015

Bestemmelser for fremavl af korn. 7. udgave, April 2015 Bestemmelser for fremavl af korn 7. udgave, April 2015 FORORD DLG ønsker med denne folder at sætte fokus på de specielle forhold man skal være opmærksom på som fremavler af sædekorn, herunder NaturErhvervstyrelsens

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 3.10.2013. Korn. Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University

AARHUS UNIVERSITET 3.10.2013. Korn. Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University 3.10.2013 Korn Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University præsen TATION 1 INDHOLD Opbygning af kerner Brødkvalitet Melfremstilling Kornets betydning for brød Sort/dyrknings

Læs mere

Erstatningsfonden for Sædekorn

Erstatningsfonden for Sædekorn OVERSIGT OVER SÆDEKORNSPARTIER KONTROLLERET I SÆSONEN 2017/2018 Erstatningsfonden for Sædekorn Børsen, 1217 København K Telefon +45 33 74 66 77 erstatningsfonden@dakofo.dk CVR DK 12548931 1. Indledning

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 15. JANUAR Joha nnes Ra vn Jørgensen. Institut for Agroøkologi Aa rhus Universitet. Hva d e r det optima le høsttidspunkt?

AARHUS UNIVERSITET 15. JANUAR Joha nnes Ra vn Jørgensen. Institut for Agroøkologi Aa rhus Universitet. Hva d e r det optima le høsttidspunkt? 15. JANUAR 2014 Johannes Ravn Jørgensen Institut for Agroøkologi Aa rhus Universitet 15. januar 2014 Disposition Hvornå r er kornet modent? Udbytte og høsttid Kva lititspa ra metre der er på virkelig a

Læs mere

Varmluftsaggregat og styring, kr. 25.000 30.000 34.000 - - - 25.000 30.000 34.000

Varmluftsaggregat og styring, kr. 25.000 30.000 34.000 - - - 25.000 30.000 34.000 Bilag 1. Priser på lager og tørringskapacitet på bedriften I tabel 1.1 er opgivet priser for etablering af planlager i eksisterende bygning samt priser for gastæt silo eller stålsilo. I planlager og stålsilo

Læs mere

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2015/16

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2015/16 Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2015/16 NaturErhvervstyrelsen, Nyropsgade 30, 1780 København V., Tlf. 33 95 80 00 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Bestemmelser vedrørende

Læs mere

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo > Planteavl > Afgrøder

Læs mere

vårsæd og efterafgrøder

vårsæd og efterafgrøder vårsæd og efterafgrøder økologi produktinformation 2015 Stærkt sortiment af økologisk vårsæd og efterafgrøder Læs mere om sorterne og deres dyrkningsegenskaber Danish vårbyg agros kvægfoderprogram 2014

Læs mere

Oprindelige hvedearter

Oprindelige hvedearter Oprindelige hvedearter Enkorn Emmer Spelt Åse Hansen; KVL 1 Oprindelige hvedearter Hvad er de oprindelige hvedearter? Kan de dyrkes økologisk? Hvorfor er der stigende interesse for de oprindelige hvedearter?

Læs mere

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst Der udleveres en 10-15 korn der kan tygges - Kornet skal kun tygges ikke sluges ret længe hvad sker der? - Hvad bliver der tilbage? Hvormange kornsorter

Læs mere

Oversigt over Landsforsøgene 2014

Oversigt over Landsforsøgene 2014 Oversigt over Landsforsøgene 2014 vfl.dk Oversigt over Landsforsøgene 2014 Forsøg og undersøgelser i Dansk Landbrugsrådgivning Samlet og udarbejdet af LANDBRUG & FØDEVARER, PLANTEPRODUKTION ved chefkonsulent

Læs mere

HØSTINFORMATION TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ

HØSTINFORMATION TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ HØSTINFORMATION TILMELD AFGRØDER TIL AFHENTNING PÅ TLF. 9736 6444 HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ Vi har egnens billigste lagerleje! Du får højeste dagspris Du får lavere tørrings- og renseomkostninger

Læs mere

12 FANTASTISKE OPSKRIFTER

12 FANTASTISKE OPSKRIFTER 12 FANTASTISKE OPSKRIFTER 2 grand farine basis baguette 30/70 OPSKRIFT GRUNDDEJ Grand Farine Basis Baguette 30/70 2.900 g Grand Farine Hvedemel 870 g Grand Farine Basis Baguette 30/70 70 g gær 2.300 g

Læs mere

Vårsæd økologi Styrk troværdigheden Køb økologisk dyrket såsæd NIELSEN & SMITH A/S. Kontakt os: SORTSREPRÆSENTANT

Vårsæd økologi Styrk troværdigheden Køb økologisk dyrket såsæd NIELSEN & SMITH A/S. Kontakt os: SORTSREPRÆSENTANT N&S Siden 1928 NIELSEN & SMITH A/S SORTSREPRÆSENTANT Vårsæd økologi 2019 Styrk troværdigheden Køb økologisk dyrket såsæd Kontakt os: +45 43 29 88 88 N & S Såsæd Vi kan tilbyde et stort udvalg af økologisk

Læs mere

AfgrødeNyt nr maj Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr maj Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 9 21. maj 2014 Indhold Aktuelt i marken Vækstregulering i vårsæd Bekæmpelse af aksfusarium i hvede Vigtige datoer Aktuelt i marken De fleste har gennemført 1 eller 2 svampebekæmpelser i

Læs mere

Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale

Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale Marts 2008 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Vejledning for leverandører

Læs mere

TIL SAMTLIGE JORDBRUGERE HYBRIDSÅSÆD 2 007 ØST DANMARK. Vær med på den grønne revolution

TIL SAMTLIGE JORDBRUGERE HYBRIDSÅSÆD 2 007 ØST DANMARK. Vær med på den grønne revolution TIL SAMTLIGE JORDBRUGERE HYBRIDSÅSÆD 2 007 ØST DANMARK Vær med på den grønne revolution Dyrk hybridraps og få et sikkert merudbytte og en god rapsmark hvert år Hybridraps er blevet dyrket i danmark de

Læs mere

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2013/14

Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2013/14 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Oversigt over sædekornspartier kontrolleret i sæsonen 2013/14 NaturErhvervstyrelsen, Nyropsgade 30, 1780 København V., Tlf. 33 95 80

Læs mere

Erstatningsfonden for Sædekorn Børsen, 1217 København K Telefon CVR DK

Erstatningsfonden for Sædekorn Børsen, 1217 København K Telefon CVR DK Erstatningsfonden for Sædekorn Børsen, 1217 København K Telefon +45 33 74 66 77 E-mail erstatningsfonden@dakofo.dk CVR DK 12548961 1. Indledning Kontrollen er gennemført efter Landbrugsstyrelsens gældende

Læs mere

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS GRATIS TIL DIG Vi bager med mel af korn, der er Dyrket Høstet Malet DANMARK DANSK TAPAS Smagen af danske specialiteter til brød bagt med dansk mel FRA JORD TIL BORD Valsemøllen følger kornet hele vejen

Læs mere

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra:

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra: Pizza & bagesten OS Stone Opskrifter & brugsanvisning Vores leverandør har godkendelse fra: Info om Out-Standing s pizza- og bagesten: OS Stone er et unikt redskab til bagning på grill. Stenens egenskaber

Læs mere

Kernemajs dyrkning og fodring i praksis

Kernemajs dyrkning og fodring i praksis Kernemajs dyrkning og fodring i praksis Af Planteavlskonsulent Hans Kristian Skovrup, Sønderjysk Landboforening Svineproduktionsrådgiver Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning Kongres 26. oktober 2010,

Læs mere

Alpha, Delta og Kappa

Alpha, Delta og Kappa Alpha Alpha, Delta og Kappa Madrasser Delta Brugermanual Vigtig information Brugermanualen skal læses inden madrassen tages i brug. Kappa Brugermanual henvender sig til teknikere, ergoterapeuter og andet

Læs mere

Alpha, Delta og Kappa

Alpha, Delta og Kappa Alpha, Delta og Kappa Madrasser Brugermanual Vigtig information Brugermanualen skal læses inden madrassen tages i brug. Denne brugermanual er udviklet til teknikere, installatører, ergoterapeuter og andet

Læs mere

Vejledning for lokale varer, kartofler

Vejledning for lokale varer, kartofler Vejledning for lokale varer, kartofler Formål Formålet med denne vejledning for kartofler er at sikre gode, sikre og lovlige fødevarer til Coops kunder. Denne vejledning og tilhørende bilag skal ses som

Læs mere

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Jeg er havren Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Fortælling om kornet I Danmark dyrkes der hovedsagligt 4 kronsorter; Hvede, rug, havre og byg. Hvede er Danmarks

Læs mere

HØSTINFORMATION 2019

HØSTINFORMATION 2019 HØSTINFORMATION 2019 Hos Vestjyllands Andel får du en tillidsfuld behandling og den bedste service Tilmeld afgrøder til afhentning på tlf. 9736 6444 Vester Kær 16-6950 Ringkøbing - Tlf. 9736 6444 - vja@vja.dk

Læs mere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Generel vejledning i crimpning og ensilering af afgrøder! Af : Helge Laursen, Bulldog Agri Vores baggrund! Bulldog Agri har lige siden firmaet blev startet i 1997

Læs mere

HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf

HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ. Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf Høstinformation 2015 HUSK AT VI AFREGNER RAPSFRØ BASIS 98% RENT FRØ Tilmeld afgrøder til afhentning på Tlf. 9736 6444 Vi har egnens billigste lagerleje! Du får højeste dagspris Du får lavere tørrings-

Læs mere