Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparelser"

Transkript

1 ELSPAREFONDENS SKOLEKAMPAGNE Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparelser

2 Vensligst udlånt af fotograf Vibe Halbirk ELSPAREFONDENS SKOLEKAMPAGNE Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparelser Hvem, hvor, hvordan og hvornår Faneblad Drejebog for Skolekampagnen...1 Hvor meget kan vores skoler spare Pejlemærke-beregneren...2 Sæt et realistisk mål Pejlemærker for elforbrug på skoler...3 Kom hurtigt i gang Få 10 kvikke spareråd med Elsparefondens Beregner til skoler...4 Energi og indeklima hænger sammen Få mere trivsel og mindre energiforbrug med Elsparefondens Indretningsvejledning...5 Hvad siger loven Love og regler...6 Hvordan får vi råd til mindre elregninger Forslag til finansiering...7 Få svar på mere Elsparefondens Kunderådgivning...8 Hvad gør de i andre kommuner Elsparefondens vejledende undersøgelser og case-eksempler...9 Egne noter og værktøjer Her kan du indsætte prints og noter, så mappen evt. kan overdrages og/eller bruges af flere...10

3 Vensligst udlånt af fotograf Vibe Halbirk Velkommen til Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparende tiltag Trivsel, læringsmiljø og økonomi går hånd i hånd med elbesparelser. Det har man heldigvis taget konsekvensen af i jeres kommune, og nu skal I sammen med skolerne finde elbesparelserne. Til forvaltningens rolle i processen har vi udviklet dette ringbind, som vi har kaldt: Forvaltningens Værktøjskasse til elbesparende tiltag. Hvor meget kan I spare? Elsparefonden vurderer, at der kan spares mindst 25 % på elregningen på de fleste skoler i landets kommuner. Det varierer naturligvis, hvor meget den enkelte kommune og skole kan spare. I mange tilfælde kan der spares meget blot ved at sørge for, at tekniske anlæg og apparater er indstillet rigtigt. I andre tilfælde er der behov for udskiftning af anlæg og apparater - dette kan fx oftest med fordel gøres i forbindelse med et større skolerenoveringsprojekt. Hvordan kan I spare? Uanset hvilke besparelser, der kan hentes på jeres kommunes skoler, kan Elsparefonden hjælpe med at få dem i hus. Vi kan bl.a. tilbyde de værktøjer, du finder i denne mappe. Gennem Kurveknækker-aftaler med landets kommuner spiller vi allerede en rolle som sparringspartner. Og vi stiller naturligvis også vores ekspertise til rådighed i forbindelse med energibesparelser på jeres skoler. Hvad er der i værktøjskassen? Forvaltningens Værktøjskasse er opdelt med faneblade, der adskiller de forskellige værktøjer. Nogle værktøjer er handlingsorienterede vejledninger, mens andre skal bruges til analyse af drift mm. Under hvert faneblad er en beskrivelse af værktøjet, der enten er en publikation eller et elektronisk værktøj. Beskrivelsen gennemgår: Hvad værktøjet skal bruges til Hvornår det skal bruges Hvem der skal bruge det Henvisninger til relevante links Alt materialet i Forvaltningens Værktøjskasse er samlet på Elsparefondens hjemmeside under Hvem kan bruge Værktøjskassen? Forvaltningens Værktøjskasse er udviklet til at kunne bruges af den projektansvarlige i skoleforvaltningen, en evt. styregruppe og/eller kommunens energiansvarlige i samarbejde med forvaltninger som Økonomiforvaltningen og Teknisk Forvaltning. Da Værktøjskassen skal dække flere involveredes behov på forskellige tidspunkter i processen, er den udviklet, så den kan bruges fleksibelt efter behov og involveringsgrad. Hvornår skal værktøjskassen bruges? Værktøjskassen er ikke opbygget kronologisk, men nogle af værktøjerne er delvist afhængige af hinanden, og det vil i givet fald fremgå af værktøjsbeskrivelsen. Da der vil være forskel på kommunernes tiltag på de enkelte skoler, fra driftsoptimering til total renovering, kan det være vanskeligt at sige, hvornår hvilke værktøjer skal i spil. Du er atid velkommen til at kontakte Elsparefondens Kunderådgivning og få vejledning i brugen af Værktøjskassen. Se mere under afsnit 7.

4 Vensligst udlånt af fotograf Vibe Halbirk Hvem, hvor, hvordan og hvornår Fra beslutning til besparelser med Drejebogen Drejebogen er en praktisk trin-for-trin guide til at opnå energibesparelser på kommunens skoler. Drejebogen giver forslag til proces, projektorganisation og anvendelse af værktøjskasserne. Forhåbentlig vil den være et velkomment værktøj for både den projektansvarlige og andre involverede i processen. Lige fra planlægningsfasen til projekterne skal implementeres ude på de enkelte skoler. Drejebogen er inddelt i otte afsnit med henvisninger til eksempler i Forvaltningens Værktøjskasse samt tips til at lette processen. Drejebogen vil for mange nok blive det allervigtigste værktøj. Den vil ofte være et naturligt omdrejningspunkt for samarbejdsmøderne under processen med at iværksætte de energibesparende tiltag på kommunens skoler. Linkoversigt Drejebog:

5 Hvor meget kan vores skoler spare Find besparelsespotentialet med Pejlemærke-beregneren De fleste kommuner ved ikke, hvor meget de kan spare ved at energieffektivisere eller renovere deres skoler, da det ofte er ressourcekrævende at kortlægge skolernes besparelsespotentiale. Men værktøjerne Pejlemærke-beregneren, Pejlemærker og Se Elforbrug giver tilsammen et realistisk bud på besparelsespotentialet. Pejlemærke-beregneren fra Elsparefonden giver en indikation af, hvor meget en bestemt skole kan spare på elregningen ved at energieffektivisere. Beregningen sammenligner skolens nuværende elforbrug/m 2 med Elsparefondens tre pejlemærker. Beregningen kræver efterfølgende en nærmere analyse, men den giver mulighed for hurtigt at vurdere, hvor stort besparelsespotentialet for skolen er. Hvem skal bruge Pejlemærke-beregneren, hvornår? Skoleforvaltningen og/eller kommunens energiansvarlige samt evt. andre involverede kan bruge Pejlemærkeberegneren i de indledende faser, hvor der er behov for en konkretisering af besparelsespotentialet (værktøjet kræver at skolerne kender deres elforbrug/m 2 ). Pejlemærke-beregneren er et regneark, der ligger elektronisk på og som du bruger sådan: Indtast oplysninger om skolen i øverste felt (elforbrug/m 2 og kommunens elpris) Indtast øvrige oplysninger om skolen. Har skolen fx en SFO, svømmehal? Aflæs besparelsespotentialet Linkoversigt Pejlemærke-beregneren:

6 Vensligst udlånt af fotograf Vibe Halbirk Sæt et realistisk mål Elsparefondens Pejlemærker viser vejen At se målstregen virker motiverende på de fleste. Hvor tæt er I på målet, når jeres indsatser gøres op i kilowatttimer, kroner og øre? Pejlemærkerne gør det muligt at pejle efter et optimalt lavt elforbrug/m 2. Find skolens nuværende elforbrug/m 2 (brug evt. Se Elforbrug) og sammenlign med Pejlemærkerne. Hvem kan bruge Pejlemærkerne, hvornår? Pejlemærkerne henvender sig primært til kommunens energiansvarlige, men kan også bruges af andre, der arbejder med energibesparelser. Værktøjet ligger også i Skolens Værktøjskasse til skolens tekniske personale eller skolens ledelse. Når I kender skolens elforbrug/m 2 (fx gennem Se Elforbrug), er det let at bruge Pejlemærkerne som et værktøj til at se, hvor langt skolen er fra at nå det niveau, kommunen har besluttet at arbejde hen i mod. Se Elforbrug Se Elforbrug er et online værktøj, hvor I kan følge og analysere skolens elforbrug over døgnet, ugen og måneden samt sammenligne skolernes elforbrug i kommunen og med skoler i andre kommuner. Der er tre pejlemærker: Lavt elforbrug Pejlemærke 1: 20 kwh/m 2. Niveauet for de 25 % bedste på Se Elforbrug. Kan som regel nås ved mindre investeringer, driftsoptimeringer og energirigtige indkøb Meget lavt elforbrug Pejlemærke 2: 13 kwh/m 2. Niveauet for bedst tilgængelig teknologi i eksisterende bygninger Kræver større investeringer i renovering af eksisterende tekniske installationer, energirigtige indkøb mv. Ekstraordinært lavt elforbrug Pejlemærke 3: 11 kwh/m 2. Niveauet for bedst tilgængelig teknologi ved nybyggeri. Kræver energirigtig projektering og ekstra investeringer ved renovering af bygninger og nybyggeri Investeringer i energieffektivitet kan som hovedregel betale sig ud fra en totaløkonomisk betragtning. Linkoversigt Pejlemærker: Se Elforbrug:

7 Kom hurtigt i gang Få 10 kvikke spareråd med Elsparefondens Beregner til skoler Hvad kan skolen spare, hvis I sætter ur på kaffeautomater, eller hvis I sætter lysfølere op på de lange gange? Med Elsparefondens Beregner til skoler kan I nemt regne ud, hvad skolen/kommunen kan spare ved at følge de 10 spareråd, der er særligt målrettet skoler. Hvem kan bruge Beregner til skoler, hvornår? Skolens tekniske personale eller kommunens energiansvarlige kan bruge værktøjet til at vurdere og dokumentere, hvor de kan spare hvad og prioritere mellem indsatserne. Få konkrete tal på besparelserne ved at: Vælge bærbare computere og computerfladskærme Indstille strømsparefunktioner på it-udstyret Sætte urstyring på forplejningsautomat Indstille driftstid på ventilationsanlæg Indstille luftskifte på ventilationsanlæg Vælge energieffektive ventilatorer og motorer Skifte til A-pærer Installere lysstyring Renovere belysningssystemet Vælge sparepumper Linkoversigt: Beregner til skoler:

8 Energi og indeklima hænger sammen Få mere trivsel og mindre energiforbrug med Elsparefondens Indretningsvejledning Moderne bygninger skal leve op til en række krav, der gør dem energieffektive og behagelige at færdes i. Derfor sker både nybyggeri og renovering af bygninger i stigende grad i samspil med menneskers behov og det omkringliggende miljø. Men det kan være svært at orientere sig om, hvad der er rigtigt at gøre, hvis man ønsker et energieffektivt og godt indeklima. Indretningsvejledningen indeholder bl.a. gode råd til energieffektiv indretning på områderne: Bygninger og facader Belysning og ventilation Køling Kontorarbejdspladser Server- og printerrum Hvem kan bruge Indretningsvejledningen, hvornår? Elsparefondens Indretningsvejledning henvender sig til bygherrer, arkitekter, ingeniører, brugere samt andre, som er involveret i ændringer af nuværende indretning eller skal indrette nye bygninger og lokaler. Den energiansvarlige kan bruge vejledningen i arbejdet med at energioptimere kommunens skoler. Skolens ledelse og tekniske serviceledere kan bruge vejledningen, når skolen skal indrettes på den mest effektive måde. Vejledningen er meget velegnet i forbindelse med projektopstart. Formålet er, at I kan få den mest energieffektive bygning og det bedste indeklima, når I indretter både ældre og nye bygninger og lokaler ved at følge Indretningsvejledningen. Linkoversigt Indretningsvejledning:

9 Hvad siger loven Få overblik over energiområdet med Love og regler De mange love og regler om både energieffektiviseringer og folkeskolerne, kan gøre det svært at bevare overblikket over, hvilke love og regler, der er i spil, hvornår. I de kommende år vil kommunerne være forpligtet til at nedbringe energiforbruget ifølge lovgivningen. Love og regler henvender sig både til Skole-, Økonomiog Teknikforvaltningen og kan læses på: Elsparefonden har samlet en oversigt over de love og regler, der har betydning for området skoler og energiforbrug, så det er nemmere at få overblik og overholde gældende lovgivning. Oversigten er ligeledes et godt værktøj i dialogen med kommunens politiske og administrative ledelse. Linkoversigt Love og regler:

10 Love og regler Få overblik over love og regler på området Generelt har myndighederne i disse år fokus på at nedbringe energiforbruget i den offentlige sektor. I forhold til Skolekampagnen er der en række både nye og etablerede love og regler om energiforbrug, offentlige bygninger, indkøb, drift og folkeskolens mål i spil. Denne oversigt har til formål at pege på nogle af de vigtigste love og regler på området, som Elsparefonden vurderer har betydning for kampagnens område. Aftale mellem KL og Transport- og Energiministeriet I 2007 indgik KL og Transport- og energiministeriet en aftale, der skal nedbringe energiforbruget i kommunerne. Aftalen betyder blandt andet at kommunerne: skal gennemføre de anbefalede projekter i energimærkningen, der er rentable med en tilbagebetalingstid på under 5 år skal indføre systematisk energiledelse, så bl.a. institutioner har incitament til at handle energibesparende skal købe energieffektive produkter skal sikre, at drift, vedligeholdelse og ombygning af bygninger sker på en energieffektiv måde ud fra totaløkonomi skal sikre, at nye tekniske anlæg og installationer er energieffektive og forsynes med målere Læs mere på KL s hjemmeside eller på Bygningsreglement br08 Bygningsreglementet indeholder regler ved nybyggeri, større ombygninger samt udskiftning af enkelte produkter/komponenter i bygningen. Ved nybyggeri og større ombygninger skal bygningen overholde en energiramme ( for skoler er det /areal kwh/m 2 ) for al tilført energi til bygningen. Hvis ombygningen omfatter mere end 25 % af klimaskærmens areal eller mere end 25 % af ejendommens værdi (minus grundværdi) er det en større ombygning. Der er specifikke energikrav ved enkeltforanstaltninger som udskiftning af vinduer, kedler, tagdæk og regnskærm. Læs mere på SBI s hjemmeside. Linkoversigt KL aftale: BR08: SBI: EMO:

11 Energimærkningsordningen (EMO) Energimærkningsordningen, EMO, er ændret fra 1. januar Der gælder følgende regler for energimærkning af bygninger: Alle offentlige ejendomme over m 2 skal energimærkes hvert 5. år fra den 1. januar Bygninger under m 2, der ikke tidligere har været omfattet af krav om regelmæssig energimærkning, skal mærkes første gang senest den 1. juli Dette gælder for bygninger, der huser: Den offentlige forvaltning Institutioner, selskaber, foreninger mv., som finansieres af offentlige midler Alle nyopførte bygninger skal energimærkes før ibrugtagning. Kilde: Energistyrelsen, Læs mere om Bygningsreglementet på eller om Energimærkningsordningen på På FEM-sekretariatets hjemmeside findes der råd og vejledninger om Energimærkning: Ordningen indfases over fem år, efter følgende princip: 2 Anlæg i bygninger med et areal på m og derover skal senest efterses den 31. marts 2009 Anlæg i bygninger med et areal på mindst m 2 og under m 2 skal senest efterses den 31. december 2009 Anlæg i bygninger med et areal på mindst m 2 og under m 2 skal senest efterses den 31. december 2010 Anlæg i bygninger med et areal på mindst 1.000m 2 og under m 2 skal senest efterses den 31. december Anlæg i bygninger med et areal under 1.000m skal senest efterses den 31. december 2012 Kort forklaret, er det først meget store bygninger, som skal have et lovpligtigt eftersyn, og senere bliver det mindre bygninger, som skal have lavet et eftersyn af ventilations- og klimaanlæg. Kilde: FEM-sekretariatet. Energieftersyn af ventilations- og klimaanlæg Pr. 1. januar 2008 blev det lovpligtigt at få udført energieftersyn af større ventilationsanlæg og klimaanlæg. Ventilations- og klimaanlæg skal efterses mindst hvert femte år. Eftersynet skal udføres af en autoriseret ventilationsmontør. Linkoversigt Energimærkning:

12 Lånebekendtgørelsen Ifølge 2, nr. 8, i bekendtgørelse af 19. nov 2008 om kommunernes låntagning og meddelelse af garanti m.v., er det muligt for kommunerne at optage lån til energibesparende tiltag. Låneadgangen omfatter udgiften ved energibesparende foranstaltninger i bygninger eller anlæg, der tilhører kommunen eller en institution. Kilde: Retsinformation. Med energibesparende foranstaltninger forstås besparelsestiltag, der fremgår af energiplaner udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om energimærkning af bygninger: Udskiftning af lyskilder og armaturer til mere eløkonomiske typer Anskaffelse af automatik til regulering og styring af elforbruget Udskiftning af el-anlæg og elapparater i øvrigt til mere el-økonomiske typer Undervisningsmiljøloven Undervisningsmiljøloven (Lov nr 166 af 14/03/2001) siger, at elever, studerende og andre deltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godt undervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Kilde: Dansk Center for Undervisningsmiljø. Uddannelsesstedets ledelse skal sørge for, at der mindst hvert 3. år udarbejdes en skriftlig undervisningsmiljøvurdering af sikkerheds- og sundhedsforholdene samt forholdene vedrørende det psykiske og æstetiske miljø på uddannelsesstedet. Linkoversigt Lånebekendtgørelse: Undervisningsmiljølov:

13 Hvordan får vi råd til mindre elregninger Find sparepengene med Forslag til finansiering Hvor skal pengene komme fra? Det er nok et spørgsmål, mange kommuner vil stille. Investeringerne og finansieringsmulighederne vil naturligvis variere alt efter projekternes størrelse, samt hvordan den enkelte kommune har organiseret sig. Elsparefonden har samlet en række overordnede finansieringsmuligheder som inspiration til at finde investeringsmidlerne til elbesparende tiltag på kommunens skoler. Forslag til finansiering henvender sig både til skoleforvaltningen og økonomiforvaltningen. Forslagene findes på: Inddrag Økonomiforvaltningen Tal med din Økonomiforvaltning om, hvilke investerings- og finansieringsmuligheder din kommune har. De kan være behjælpelige med gode råd og vejledning om, hvordan elbesparende tiltag gennemføres bedst økonomisk. Linkoversigt: Forslagene:

14 Forslag til finansiering Inden I gennemfører energieffektiviseringer i alle kommunens skoler, er det en god ide at klarlægge projekternes omfang, så I har et klart billede af, om det kræver en større eller mindre investering. Tænk langsigtet Hvis kommunen udelukkende satser på at gennemføre driftsoptimeringsprojekter på alle kommunens skoler, kan investeringer holdes på et begrænset niveau, mens større ombygninger, renoveringer eller nybygning naturligt vil kræve større investeringer. For at få plads i budgetterne for drift og anlæg kan det være en fordel at tænke budgetteringen langsigtet. Hvordan den enkelte kommune ønsker at finansiere projektet er individuelt og ofte politisk besluttet. Elsparefondens seks forslag peger på nogle finansielle muligheder, der kan bruges som inspiration i opstartsfasen. Desuden er det en god ide at tage en dialog med Økonomiforvaltningen, der kan hjælpe med at afgøre, hvilke investerings- og finansieringsmuligheder din kommune har. Gevinstdeling giver skolerne incitament til at spare Det er motiverende for skolerne, når de har udsigt til selv at beholde besparelserne ved energieffektivisering, især for de skoler, som selv har ansvar for drift og vedligeholdelse. I nogle kommuner har man valgt at lave gevinstdeling, så skolerne får lov til at beholde de driftsbesparelser, de selv genererer via egne investeringer og adfærdsændringer, mens de besparelser, som kommer af kommunens investeringer, bliver modregnet i skolens budget. Det er vigtigt, at spørgsmålet om gevinstdeling inddrages på et tidligt tidspunkt, fordi det er en politisk beslutning.

15 Seks investeringer: 1. Kommunens egne midler og energisparepuljer Kommunens politiske ledelse skal, uanset hvordan de vælger at finansiere energieffektiviseringer på skolerne, træffe en beslutning om at allokere midler fra kassebeholdningen. I nogle kommuner har man valgt at lave en energisparepulje, som over en årrække sætter midler af til forskellige typer af aktiviteter inden for energieffektivisering. Her er en af mulighederne, at besparelserne fra energieffektiviseringerne går tilbage i puljen til at finansiere nye tiltag. I andre kommuner har man kortlagt skolernes tilstand og behov for forbedring og på denne baggrund udarbejdet et budget, som herefter godkendes på politisk niveau. 2. Kommunernes økonomi KL laver sammen med regeringen aftaler for kommunernes økonomi. På KL s hjemmeside kan du læse, hvilke muligheder der er for dette års aftaler og holde dig opdateret om de nyeste aftaler. Du kan også gøre brug af KL s Budgetvejledning, der orienterer om økonomiske forhold, som kommunerne skal være opmærksomme på. 3. Låntagning En anden mulighed er, at kommunen vælger at finansiere dele af projekter med lån gennem fx Kommune Kredit. På KL s hjemmeside kan du læse, hvilke muligheder der er for dette års aftaler. I Økonomiforvaltningen kan de rådgive mere herom, og ved lånoptagelse kan kommunen desuden rådføre sig med låneudbydere som fx Kommune Kredit. 4. Leasing Kommunen kan også vælge at indgå leasingaftaler fx gennem Kommune Leasing A/S. Generelt tillader Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse/vejledning mulighed for leasingfinansiering af driftsmidler, mens leasingfinansiering af anlæg opfattes som lån og dermed fragår kommunens låneramme. Der er ikke opstillet regler for, hvad der opfattes som henholdsvis drifts- og anlægsinvesteringer. Men i vejledningen til lånebekendtgørelsen bliver det fremhævet, at bl.a. nybyggeri af større omfang altid bør henføres til anlægssiden, mens udgifter til ombygning, renovering m.v. af lejede lokaler, som hovedregel bør henføres til driftssiden, og dermed ikke påvirker lånerammen. Du kan læse om reglerne for kommunal leasing i Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse og i vejledningen til denne. Økonomiforvaltningen og Kommune Leasing A/S vil også kunne rådgive jer om dette. Linkoversigt ESCO: Låntagning:

16 5. Energitjenesteselskaber/ESCO Energitjenesteselskaber kan hjælpe kommunerne med at realisere energibesparelser i de kommunale bygninger. Elsparefonden tilbyder standardkoncepter til kommunerne, så det bliver lettere at indgå aftaler om energitjenester. Energitjenester er en samarbejdsmodel, hvor kommunen indgår en aftale med et privat energitjenesteselskab også kaldet ESCO (Energy Service Company). I hovedtræk findes der fire mulige måder at indgå energitjenesteaftaler: Energitjenesteselskabet ejer, finansierer og gennemfører energieffektiviseringer og står for driften (lejeaftale) Kommunen ejer og finansierer projektet, mens energitjenesteselskabet står for energirenovering og drift (udførelsesaftale og driftsaftale) Kommunen ejer bygning og anlæg og finansierer selv energirenoveringen, mens energitjenesteselskabet har ansvaret for drift Kommunen ejer, finansierer og gennemfører energieffektiviseringer og drift, mens energitjenesteselskabet rådgiver 6. Offentlig-private samarbejdsprojekter (OPP/ OPS) Det er også en mulighed at indgå samarbejde med private virksomheder om finansiering af energieffektivisering af kommunens skoler. I kommuneaftalen mellem KL og regeringen er der indgået aftale om, at den kommunale lånebekendtgørelse bliver ajourført, så den traditionelle kommunale egenproduktion bliver sidestillet med offentlig-private samarbejdsprojekter. Det betyder ændringer i forhold til deponering, derudover bliver der i 2009 afsat en lånepulje på 100 mio. kr. til at fremme offentlig-private samarbejdsprojekter. Økonomiafdelingen kan hjælpe jer med at blive ajourført og rådgive jer mere om dette. Et kvalitetsløft har langsigtede gevinster Der er langsigtede gevinster at hente ved at tænke elbesparelser ind fra starten i forbindelse med et kvalitetsløft af kommunens skoler fx ved renovering eller ombygning. Det giver således skolen en sundere økonomi på længere sigt, samt bedre trivsel og læringsvilkår for elever og lærere. Der findes mere information om energitjenester på Elsparefondens hjemmeside: esco Linkoversigt Aftaler:

17 Få svar på mere Få sparring til elbesparelser hos Elsparefondens Kunderådgivning Der kan spares store summer på elregningen, hvis man bruger Kunderådgivningens råd om fx energieffektiv belysning, it og ventilation. Alene i den offentlige sektor vurderer Elsparefonden, at det årlige elforbrug kan reduceres med 1,3 TWh svarende til mindst 28 %. Men hvornår, hvor og hvordan kan der spares? Ud over alle de værktøjer Elsparefonden har udviklet, heriblandt Skolens Værktøjskasse, kan du også henvende dig og få sparring hos Kunderådgivningen. Her kan du få råd og vejledning om energibesparelser ved køb og drift af elforbrugende apparater, belysning, ventilation osv. Enten over telefonen eller via mail. Kunderådgivningen er udadvendt og opsøgende især for at styrke kontakten til den offentlige sektor, hvor sparepotentialet er meget stort. Kontakt og åbningstid Kunderådgivningen besvarer henvendelser mandag - torsdag mellem kl fredag mellem kl Tlf.: sparel@sparel.dk Hvem kan bruge Kunderådgivningen, hvornår? Alle kan ringe eller skrive til Kunderådgivningen. Men det er måske mest relevant for kommunens energisansvarlige eller skolens tekniske personale at kontakte Kunderådgivningen for at få en snak om, hvad skolen kan gøre for at reducere elforbruget, og om hvordan Skolens Værktøjskasse kan anvendes. Linkoversigt til Kunderådgivningen Kunderådgivningen:

18 Hvad gør de i andre kommuner Få gavn af andres erfaringer med Elsparefondens Case-eksempler Erfarings- og vidensdeling er nøgleord i den moderne forvaltning. Når et projekt som Skolekampagnen skal sættes i søen, kan det være nyttigt at skele til, hvad andre gør og har gjort. Elsparefonden har samlet egne rådgivende undersøgelser af området, samt konkrete cases, som beskriver, hvordan kommuner og skoler har påbegyndt eller gennemført lignende tiltag. Afsnittet er opdelt i tre hovedområder; belysning, ventilation og projektorganisation. Elsparefonden hører gerne om jeres erfaringer med skolekampagnen, både hvis I har input og inspiration til energieffektive tiltag, og hvis I har en god case om elbesparelser. Kontakt Kunderådgivningen på eller skriv til sparel@sparel.dk Eksemplerne kan også bruges i dialogen med andre aktører i kommunen som inspiration og eksemplificering af besparelsespotentialer mm. Linkoversigt Cases:

19 1. Belysning: Vejledende undersøgelser Det er muligt at spare % på elforbruget Elsparefondens undersøgelse viser, at mange skoler kan spare % på elforbruget ved at udskifte belysningsanlæg. Alder Mange skoler har gamle og utidssvarende belysningsanlæg. Gamle anlæg giver ofte et dårligere lys og elforbruget er højere, end det behøver at være. En tommelfingerregel siger, at hvis anlægget er mere end 10 år gammelt, så er der ofte gode muligheder for at reducere elforbruget. Det er derfor en god idé at undersøge, hvor gamle jeres belysningsanlæg er, og hvis de er mere end 10 år at undersøge besparelsesmulighederne. Energiforbrug Ud over levetiden kan det også godt betale sig at kigge på elforbruget. Det er en god ide at overveje at udskifte eksisterende belysningsanlæg i undervisningslokaler ved en installeret effekt på over 12 W/m 2. Nye belysningsanlæg i undervisningslokaler bør maksimalt have en installeret effekt på 8 W/m 2. Når man sammenholder anlægsudgiften til moderne belysningssystemer med besparelsespotentialet, kan det i mange tilfælde godt betale sig at udskifte belysningsanlægget. Brug Elsparefondens Diagnoseværktøj til at udregne en cirkapris for et nyt belysningsanlæg. det gjorde de i Sønderborg Humlehøj-Skolen i Sønderborg har udskiftet belysningsanlæggene i seks klasselokaler med 6 forskellige belysningsanlæg. Skolen har beholdt et af de gamle belysningsanlæg i et klasselokale for at kunne sammenligne det gamle med de nye, både i forhold til kvalitet og forbrug. Besparelserne for de enkelte lokaler afhænger naturligvis af brugen af lokalet. Den typiske besparelse er på % i de enkelte lokaler. Du kan se energiforbruget for de forskellige anlæg på: Linkoversigt: Diagnoseværktøj:

20 1. Belysning: Case Nyt belysningsanlæg til Virum Skole skar 33 % af elforbruget En af succeserne i Lyngby-Taarbæk Kommune er et nyt belysningsanlæg på Virum Skole Mediatek og en årlig besparelse på kr Kommunen iværksætter konsekvent energibesparelser, så snart de har dokumentation for, at det betaler sig. Løsningen I mediateket, som er et stort aflangt lokale, har skolen delt belysningen op efter dagslysforhold og behov. Lysfølere giver en bedre udnyttelse af dagslyset og sikrer den rigtige belysning i løbet af dagen. Mediatekets lange gang er et gennemgangslokale, og derfor har man sat bevægelsesmeldere op, så belysningen kun er tændt, når lærere og elever går i gangen. Det nye belysningsanlæg giver en god og ensartet belysning overalt og sikrer samtidig, at der aldrig er tændt mere lys end nødvendigt. Til glæde for skolens økonomi og for lærere og elever på Virum Skole. Regnestykket Før belysningsanlægget blev udskiftet, var elforbruget på kwh pr. år. Fremover forventer skolen, at det bliver på kun kwh pr. år. Det giver en årlig besparelse på kwh svarende til kr. Investeringen lød på kr. Det betyder, at pengene er tjent hjem efter bare 3,2 år. Skolen betalte på daværende tidspunkt en elpris på ca.1,35 kr. pr. kwh med nuværende elpriser på ca.1,60 kr. pr. kwh ville skolen opnå en endnu større besparelse.

21 2. Ventilation Driftsundersøgelser Har I også skjulte energislugere Ud over at bruge uforholdsmæssigt meget strøm, påvirker dårlige eller defekte ventilationsanlæg også indeklimaet, der igen påvirker læringsmiljøet. Dårlig luft giver dårlig præstationsevne Når luftudskiftningen ikke er god nok, bliver rummet naturligvis varmt og fugtigt, og børn og lærere bliver trætte, får hovedpine og kan ikke præstere deres bedste. For meget kan give flere sygedage For høj ventilationsgrad kan derimod give træk, hvilket øger risikoen for ekstra sygedage. Så det er vigtigt for alles sundhed at ventilationsanlægget kører optimalt. Tjek om ventilationen kører optimalt Elsparefondens undersøgelser viser, at ventilationsanlæggene i langt de fleste anlæg ikke kører optimalt. Det er en god ide at tjekke skolens ventilationsanlæg, som er en af de helt store energislugere. I sidste ende kan det give jer elbesparelser, bedre præstationsevne hos elever og lærere og færre sygedage. Elsparefonden har undersøgt ventilationsanlæg på 35 skoler. Undersøgelserne viste: 33 % af anlæggene overholdt ikke kravene til luftmængder og energieffektivitet i Bygningsreglementet (BR-08) Halvdelen af anlæggene ventilerede mere end 50 % for meget i forhold til kravene i BR % af anlæggene ventilerede mere end 100 % for meget i forhold til kravene i BR % af anlæggene ventilerede om natten (mellem kl. 22-7) For ca. 20 % af anlæggene lå mere end 30 % af anlæggets elforbrug om natten For ca. 33 % af anlæggene lå mere end 20 % af anlæggets elforbrug om natten

22 2. Ventilation Case 1 I kan potentielt spare kr. om året ved at optimere på driften og renovere skolens ventilationsanlæg Tre indsatsområder Et eksempel for en typisk skole, hvor man sætter ind på tre indsatsområder i ventilationsanlægget, kan potentielt give en besparelse på kr. om året på el- og varmeregningen. Det varierer fra skole til skole, om det er muligt at sætte ind på en eller flere af de tre nedenstående indsatser. De tre indsatområder er: 1. Reducere volumenstrømme i forhold til krav i BR08 2. Afpasse driftstiden i forhold til brugen af lokaler 3. Investere i en spareventilator 1. Reduktion af volumenstrømme Hvis skolen reducerer volumenstrømme efter BR08 krav, kan de potentielt spare kwh pr. år og yderligere få en varme-besparelse på kwh pr. år. Det kræver en investering på kr. for at få justeret og nedgearet ventilationshjulet, så luftmængderne passer til minimumskravene for luftskifte efter BR08. Tilbagebetalingstiden for investeringen er ½ år. 2. Reduktion af driftstid Ved reduktion af driftstid er el-besparelsen kwh pr. år. Derudover er der en varme-besparelse på kwh pr. år. Investeringen er på kr. til etablering af et automatisk tænd/sluk-ur. Tilbagebetalingstiden er et ½ år, hvorefter ændringen giver rent overskud. 3. Spareventilator Ved investering i en spareventilator er elbesparelsen typisk kwh pr. år. Investeringen er kr. Det vil sige en tilbagebetalingstid på 3 år. Tiltag og besparelser for et typisk ventilationsanlæg Elbesparelse kwh pr. år Varmebesparelse kwh pr. år Investering i kr. Tiltag for et typisk ventilationsanlæg Tilbagebetalingstid i år ca. Reduktion af volumenstrømme ½ Reduktion af driftstid ½ Investering i en spareventilator

23 2. Ventilation Case 2 Et defekt ur gav en ekstra årlig elregning på kr. Uhensigtsmæssigheder i driften og defekter i ventilationssystemet kan koste dyrt på elregningen. Et defekt tænd/slukur kostede en skole kr. om året. Skolen har 512 elever, som bruger de 21 klasselokaler, og da skolen også lægger hus til forskellige aftenaktiviteter, bliver lokalerne ofte brugt ud over den almindelige skoletid. Ventilationsanlægget, som betjener alle klasselokalerne, havde et defekt tænd/slukur. Elsparefondens værktøjer lokaliserede defekten Det defekte tænd/sluk-ur blev afsløret, da skolen gennem Elsparefondens værktøjer Se Elforbrug og Ventilationstjek kunne se, at anlægget kørte i døgndrift året rundt. Løsningen kostede kr. Det certificerede Ventilationstjek indeholder en række luft- og elmålinger på anlægget samt en slutrapport med forslag til energibesparelser. Et af energispareforslagene omhandler en reduktion af driftstiden ved hjælp af et tænd/slukur. Ventilationsanlægget er nu afbrudt i weekender og ferier samt fra kl til kl på hverdage. Regnestykket Dermed er den årlige driftstid reduceret med timer. Det betyder en årlig elbesparelse på ca kwh svarende til ca kr. Regningen på et nyt tænd/slukur inklusiv monteringen var på kr. En investering på kr. sparer nu skolen for kr. om året. Linkoversigt Se Elforbrug: Ventilationstjek:

24 2. Ventilation Case 3 Virum Skoles ventilationsanlæg sparer kr. om året Virum Skole har udskiftet det ene ventilationsanlæg i hovedbygningen og sparer fremover kr. om året på driften. Ud over den økonomiske gevinst, regner skolen også med at hente noget på trivselskontoen hos lærere og elever. Indeklimaet bliver nemlig markant bedre, og det betyder meget i en hverdag, hvor mange skal koncentrere sig om læring. Løsning Det gamle ventilationsanlæg med delvis recirkulation og friskluft er erstattet med et nyt ventilationsanlæg med varmegenvinding med varmeveksling og med energispareventilatorer/-motorer. Tilbagebetalingstiden på 11 år er forholdsvis lang, men skolen har valgt at tænke langsigtet og er ikke alene gået efter besparelsen, men også efter at skabe et sundere indeklima og et godt læringsmiljø. Regnestykket Beregningen viser, at udskiftningen af ventilationsanlægget medfører en samlet besparelse på kr. om året på driften. Anlægsomkostningen inkl. honorar til rådgiver beløber sig til kr. Besparelse: Indblæsning på el: Udsugning på el: Varmegenvinding: Anlægsomkostning: CTS og el-installation: Ventilationsentreprise: Honorar rådgiver: I alt: Tilbagebetalingstid: kr. pr. år kr. pr. år kr. pr. år kr kr kr kr. 11 år Skolen betalte på daværende tidspunkt en elpris på ca.1,35 kr. pr. kwh med nuværende elpriser på ca.1,60 kr. pr. kwh vil skolen opnå en endnu større besparelse.

25 3. Projektorganisation Case Sådan kom Frederikshavn Kommune godt i gang Frederikshavns Kommune er godt i gang med et skoleudviklingsprojekt, som skal sikre et energirigtigt kvalitetsløft af kommunens folkeskoler og skabe fremtidens skoler i Frederikshavn. Det er et løft, som både har et fagligt og pædagogisk fokus. Kommunen lægger vægt på sammenhængen mellem energioptimering, besparelser og et godt læringsmiljø. Der skal bl.a. bygges en ny energiskole, som skal være fyrtårn og retningsgivende for udviklingen af de øvrige skoler, samtidig med at andre skoler udbygges og moderniseres med det formål at optimere energiforbruget. Projektorganisation med relevante fagpersoner Børne- og Kulturforvaltningen har ansat en projektchef til at lede og forankre skoleudviklingsprojektet og stå for den daglige styring af projektorganisationen. Selve projektorganisationen består af fagpersoner på tværs af administrative og politiske niveauer for at få et så godt og frugtbart samarbejde som muligt. Også eksterne rådgivere og konsulenter kan berige kommunen med faglig vejledning, i det omfang der er behov for det. Inviter brugere til dialog I det hele taget har kommunen tænkt i dialog og helhed: Forskellige dialogfora med eksterne eksperter/kompetencer, borgere og brugergrupper fx ansatte, forældre og elever skal sikre, at alle, der har gode kompetencer eller interesse for projektet, bliver inddraget aktivt. Politikerne i Frederikshavn Kommune har afsat 320 mio. kr. frem til 2014 til skoleudviklingsprojektet. Forløberen for det nuværende projekt var et pilotforsøg med renovering af 2-3 skoler i den gamle Frederikshavn Kommune. Med kommunesammenlægningen blev det aktuelt at se på skoledistrikter og det fremtidige elevtal og skolebehov. Det blev tydeligt, at det kunne betale sig at se på skoleområdet i et stort visionært perspektiv, og her blev projektet født.

26 Gode råd om organisering 1. Nedsæt en projektgruppe Ansæt eller alloker en projektchef i Børne- og Kulturforvaltningen til at lede og forankre skoleudviklingsprojektet. 2. Lav en handlingssplan for projektforløbet Handlingsplanen skal sikre den rigtige udmøntning af det politiske forlig. Planen er også vigtig i arbejdet med at skabe overblik, åbenhed og medinddragelse i processen samt sikre opmærksomhed på flest mulige facetter. Frederikshavn Kommune har udarbejdet en masterplan vedrørende strukturændringer og en masterplan vedrørende faglig og pædagogisk kvalitetsløft. 4. Lav en kommunikationsstrategi Når der sker ændringer på en skole, er både borgere og ansatte naturligvis opmærksomme og mange er meget engagerede. Derfor er kommunikationen vigtig. God kommunikation kan også betyde, at udviklingen når hele skoleområdet/væsenet, og den kan gøre meget for branding af kommunen. En kommunikationsstrategi er derfor et vigtigt og godt redskab. Den kan med fordel indeholde en hjemmeside, dialog- og informationsmøder, design-manual og en pressestrategi. 3. Lav en projektorganisation med en tværgående politisk styregruppe Projektorganisationen skal give en bred forankring blandt alle involverede. I Frederikshavn Kommune består projektorganisationen af en tværgående politisk styregruppe, direktionen, en administrativ styregruppe (Børne- og Kulturdirektøren samt Skolechefen), projektledelse (Projektchef), projektteam (Konsulenter og administrativt personale i BK og eksterne rådgivere/ konsulenter og interne kompetencepersoner fra kommunale enheder).

Energibesparelser i kommunerne med ESCO

Energibesparelser i kommunerne med ESCO Offentliggjort januar 2011 Energibesparelser i kommunerne med ESCO Resume I de seneste år er ESCO blevet udråbt til drivkraft i gennemførelse af energibesparelser i kommunerne. For at undersøge udbredelse

Læs mere

Knæk energi-kurven. med. Center for Energibesparelser

Knæk energi-kurven. med. Center for Energibesparelser Knæk energi-kurven med Center for Energibesparelser Dagsorden Kort om Center for Energibesparelser Introduktion til kurveknækkeraftaler Center for Energibesparelsers værktøjer Anden bistand fra Center

Læs mere

Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver

Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver Pejlemærker for folkeskoler, offentlige administrationsbygninger og børnehaver Et pejlemærke er det mål, Elsparefonden mener, er rimeligt for elbesparelser i en institution. Pejlemærket er delt op i 3

Læs mere

Dagens Program. Intro

Dagens Program. Intro Dagens Program Hvem er Go Energi Typisk fordeling af energiforbrug Typiske energipriser Forslag til indsatsområder Hvordan kommer man i gang Salg af energibesparelser Organisering, ESCO Hvem kan hjælpe

Læs mere

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011 Lyngby-Taarbæk Kommune ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger Fakta om Lyngby-Taarbæk Kommune Antal indbyggere: 51.533 Areal 3.855 Ha Opvarmet

Læs mere

Viden. om kurveknækkeraftalen

Viden. om kurveknækkeraftalen Viden om kurveknækkeraftalen Her har du lidt ekstra viden! Som energiansvarlig kan det være rart at blive lidt klogere på el. Derfor giver vi dig i denne bog svar på de mest stillede spørgsmål om kurveknækkeraftalen.

Læs mere

Vejledning Energieffektiv drift af svømmehaller

Vejledning Energieffektiv drift af svømmehaller Vejledning Energieffektiv drift af svømmehaller Svømmehaller er typisk de kommunale bygninger, som bruger mest energi. Eksempelvis har halvdelen af de danske svømmehaller med et 25 gange 15 meter-bassin

Læs mere

ENERGIHANDLEPLAN. EJENDOMSCENTER vordingborg.dk

ENERGIHANDLEPLAN. EJENDOMSCENTER vordingborg.dk 2017-2020 ENERGIHANDLEPLAN EJENDOMSCENTER vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østergårdstræde 1A 4772 Langebæk Energihandleplan Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Kirsten Marie Pedersen INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune.

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Oplæg: Der er god økonomi og miljøfordele ved langsigtet at investere, beskæftige sig med og gennemføre

Læs mere

Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune

Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune Status for gennemførelse af energioptimering i Guldborgsund Kommune INDLEDNING: Ejendomsenheden står for bl.a. den udvendige bygningsvedligeholdelse samt energioptimering på de kommunale bygninger. Med

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 8

Energimærkning SIDE 1 AF 8 SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Gl. Jennumvej 1 8900 Randers 730-016974-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Energimærkningen udføres

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Indhold 1. Forord...3 2. Resume...3 3. Indsatsområder...4

Læs mere

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Udarbejdet af: Kasper Hingebjerg K.P.Komponenter 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder

Læs mere

Gør din skole/dit gymnasium klimavenligt

Gør din skole/dit gymnasium klimavenligt , Gør din skole/dit gymnasium klimavenligt Øksnehallen, 3.-4. december 2009 De formelle rammer Energirigtige indkøb: pligt for staten Kommuner og regioner: henstilling og aftale Energirenovering: alle

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Grønlandsvej 33 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-003463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 8

Energimærkning SIDE 1 AF 8 SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Scandiagade 3 8900 Randers 730-017150-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 - HANDLEPLAN FOR REDUKTION AF CO2-UDLEDNING I ODSHERRED KOMMUNE Billede Marianne Diers. Hvorfor en handleplan? Odsherred Kommune har i 2010 indgået en klimakommune-aftale med

Læs mere

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af skolernes energimodel

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af skolernes energimodel Punkt 4. Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af skolernes energimodel 2016-055595 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres og drøfter temaet og tilkendegiver i hvilket omfang konklusionerne skal

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Energihandlingsplan for Klima og Energiministeriet

Energihandlingsplan for Klima og Energiministeriet for Klima og Energiministeriet 2008 Oversigt: 1. Grundlag for handlingsplanen side 3 2. Klima og Energiministeriets forbrug side 6 3. Tekniske besparelsestiltag side 9 4. Håndbog i energirigtigt indkøb

Læs mere

Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2. udleder. 80 % af bygningers energiforbrug sker i bygninger <1000m 2

Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2. udleder. 80 % af bygningers energiforbrug sker i bygninger <1000m 2 Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 185 Offentligt Bygninger er samfundets største energiforbruger (40%) og CO 2 udleder I Danmark såvel som andre industrialiserede lande. Af de

Læs mere

Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes

Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes Workshop 17. maj 2010 - Gate21 Plan C Delprojekt 1 Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Dagsorden Baggrund og grundlag Energirenovering

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Primulavej 31 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-080398 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 9

Energimærkning SIDE 1 AF 9 SIDE 1 AF 9 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Nørrebrogade 13A 8900 Randers 730-015865-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr.

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: 4800 kr./år. Samlet elbesparelse: 87 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Overgårdsvej 1 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-021415 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme

Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme Indhold: Forord Indledning Krav i henhold til gældende lovgivning Politiske målsætninger Forbrugsovervågning og dataopsamling Energikonsulent Energisparepulje

Læs mere

BBR-nr.: 461-116981 Energimærkning nr.: 200011317 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2009 Energikonsulent: Lars Christensen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 461-116981 Energimærkning nr.: 200011317 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2009 Energikonsulent: Lars Christensen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Fangel Bygade 73 Postnr./by: 5260 Odense S BBR-nr.: 461-116981 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Bilag i energihandlingsplan for Arbejdsskadestyrelsen

Bilag i energihandlingsplan for Arbejdsskadestyrelsen Bilag i energihandlingsplan for Arbejdsskadestyrelsen 2007 Bilagsoversigt: BILAG 1. Grundlag for handlingsplanen side 3 BILAG 2. Arbejdsskadestyrelsens forbrug side 5 BILAG 3. Tekniske besparelsestiltag

Læs mere

Energigennemgang af Klima og Energiministeriet

Energigennemgang af Klima og Energiministeriet Energigennemgang af Klima og Energiministeriet 2009 Klima- og Energiministeriet Tekniske besparelsestiltag Denne energigennemgang af Klima og Energiministeriet er udarbejdet af energirådgiver Per Ruby,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 Varmerør isoleres 90 kwh Fjernvarme 40 kr. 110 kr. 2.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 Varmerør isoleres 90 kwh Fjernvarme 40 kr. 110 kr. 2. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Potetevej 14 Postnr./by: 8963 Auning BBR-nr.: 707-114252 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Julsøvej, Risskov 40 - Postnr./by: 8240 Risskov BBR-nr.: 751-86916-9 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift Praktiske erfaringer med de nye energiregler Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk 1 Energiforbruget i den eksisterende

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Adresse: Gl. Evetoftevej 1 Postnr./by: 3300 Frederiksværk BBR-nr.: 260-013502-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

Energihandlingsplan for Lægemiddelstyrelsen

Energihandlingsplan for Lægemiddelstyrelsen for Lægemiddelstyrelsen 2009 Grundlag for handlingsplanen Udsnit af cirkulærets tekst Denne handlingsplan er baseret på Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner. Den nedenstående tekst

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 8 Adresse: Østergade 96 Postnr./by: 4340 Tølløse BBR-nr.: 316-027477-001 Energikonsulent: Søren Pedersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer

Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer Formål med vejledningen Gøre det let for mindre og mellemstore virksomheder at komme i gang med og

Læs mere

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kærsangervej 3 Postnr./by: 4250 Fuglebjerg BBR-nr.: 370-002166 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020

Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020 Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020 Vibeke Clausen og Kenneth Munck Dansk Center for Lys Eksisterende byggerier 60% 50% Belysnings andel af elforbruget 40% 30% 20% 10%

Læs mere

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Sekretariat. +45 5783 0909 Wilstersvej 6 E-mail: dansk.vent@mail.tele.dk 4180 Sorø www.danskventilation.dk 1. Dansk Ventilation, der repræsenterer

Læs mere

BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning nr.: 200016124 Gyldigt 5 år fra: 26-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning nr.: 200016124 Gyldigt 5 år fra: 26-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Birkeparken 24 Postnr./by: 6230 Rødekro BBR-nr.: 580-011852 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

BBR-nr.: 580-008331 Energimærkning nr.: 200014422 Gyldigt 5 år fra: 02-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-008331 Energimærkning nr.: 200014422 Gyldigt 5 år fra: 02-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Callesensvej 1A Postnr./by: 6230 Rødekro BBR-nr.: 580-008331 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 9

Energimærkning SIDE 1 AF 9 SIDE 1 AF 9 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Nørrebrogade 57B 8900 Randers 730-015899-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

Torben Dalsgaard. Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker

Torben Dalsgaard. Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker Torben Dalsgaard Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker Energibesparelser Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvorfor? Klimaet Politisk Pengene Hvor? Vedvarende energi Nye bygninger Eksisterende

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Pæregrenen 1 Postnr./by: Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens varmeudgifter samt de enkelte lejligheders

Læs mere

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Belysning indhold Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Formål l med belysning Dagslys er den bedste form for belysning

Læs mere

Energihandlingsplan for Servicestyrelsen

Energihandlingsplan for Servicestyrelsen for Servicestyrelsen 2008 Servicestyrelsen Handlingsplan 1. Indledning Dette er handlingsplanen for Servicestyrelsen jf. Cirkulære for energieffektiviseringer i statens institutioner. Ministeriet har til

Læs mere

Energihandlingsplan for Beskæftigelsesministeriet

Energihandlingsplan for Beskæftigelsesministeriet for Beskæftigelsesministeriet 2008 Oversigt: Grundlag for handlingsplanen side 3 Beskæftigelsesministeriet forbrug side 5 Tekniske besparelsestiltag side 6 Håndbog i energirigtigt indkøb side 20 Energimærke

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord Udarbejdet af: Morten Torp 1 Lillnord 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder er udviklet

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rolighedsvej 13 Postnr./by: 8963 Auning BBR-nr.: 707-113235 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund3 2. Strategisk energiplanlægning3 3. Organisatorisk struktur3 4. Energikoordinator4 5. Energiansvarlig4 6. EMO

Læs mere

Screening af energiforbruget

Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Hvad er forskellen på kortlægning og screening? Kortlægningen giver overblik over - Hvor energien bruges - Hvor meget der bruges Screeningen giver

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Adresse: Vollsmose Alle 16 Postnr./by: 5240 Odense NØ BBR-nr.: 461-514359-003 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade

Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade Indholdsfortegnelse 1 SAMMENFATNING 3 2 GRUNDLAG FOR HANDLINGSPLANEN 4 2.1

Læs mere

BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Arne Rasmussen Firma: Arne Rasmussen Consult

BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Arne Rasmussen Firma: Arne Rasmussen Consult SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Violvej 22 Postnr./by: 4220 Korsør BBR-nr.: 330-008259 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 8

Energimærkning SIDE 1 AF 8 SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Hobrovej 34 8900 Randers 730-012361-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens varmeudgifter

Læs mere

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen Middelfart kommune Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen Middelfart kommune Vision: Vi bygger broer til fremtiden Den grønne vækstkommune

Læs mere

Energibesparelser i etagebyggeri. Janus Hendrichsen, Energitjenesten København

Energibesparelser i etagebyggeri. Janus Hendrichsen, Energitjenesten København Energibesparelser i etagebyggeri Janus Hendrichsen, Energitjenesten København Janus Hendrichsen Energitjenesten København Energimærkekonsulent, Bedre bolig rådgiver Energitjek i en- og flerfamilieboliger,

Læs mere

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy Hadsten Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Møde i Lysteknisk Selskab 7. februar 2007. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI A/S Parallelvej 2 2800 Lyngby 45 97 10 63 jgr@cowi.dk

Læs mere

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Membran-Erfa møde om Fundamenter, sokler og kælderkonstruktioner - fugtspærrer, radonforebyggelse og geotekstiler Orientering om BR10

Læs mere

Aabenraa Kommune Trafik og vej

Aabenraa Kommune Trafik og vej Aabenraa Kommune Trafik og vej 4758 Udbudsformer Valg af udbudsformer for vejbelysning i kommunalt regi 4758rap002, Aabenraa Kommune Trafik og vej 4758 Udbudsformer Valg af udbudsformer for vejbelysning

Læs mere

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode Energirigtige bygningsinstallationer (BR 2005!!) 26. oktober hhv. 9. november 2005 Søren Aggerholm Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af ydervægge. 22 MWh Fjernvarme 9260 kr. 231252 kr. 25 år

Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af ydervægge. 22 MWh Fjernvarme 9260 kr. 231252 kr. 25 år SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: P.N. Lagonis Vej 1 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-017746 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå

Læs mere

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen

Middelfart kommune. Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen Middelfart kommune Bygningsforbedringer og energieffektivisering i Middelfart kommune Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen 2. Udfordringer og projekt-ide Udfordringen for MK Betydeligt efterslæb i ejendomsmassen

Læs mere

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Potentialer for energibesparelser i danskernes boliger. Konkrete og enkle energispareforslag fra TEKNIQ din installatør gir dig råd Danskerne og energibesparelser

Læs mere

Nyhedsbrev fra Byggeriets Energiforum

Nyhedsbrev fra Byggeriets Energiforum Nyhedsbrev fra Byggeriets Energiforum Så blev det igen tid til at udsende et nyhedsbrev fra Energitjenestens særlige indsats rettet imod byggeriets parter. Indsatsen har fået nyt navn: Byggeriets Energiforum.

Læs mere

københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1

københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1 københavns universitet Under udarbejdelse 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI / 1 5 PRINCIPPER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITET 1 2 Afdæk de præcise

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

BBR-nr.: 740-002339 Energimærkning nr.: 200020637 Gyldigt 5 år fra: 18-09-2009 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 740-002339 Energimærkning nr.: 200020637 Gyldigt 5 år fra: 18-09-2009 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndergade 4 Postnr./by: 8883 Gjern BBR-nr.: 740-002339 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 Side 1 af 8 Energirapport for E/F Herman Bangs Have Frederiksberg Kommune ønsker at sætte fokus på mulighederne for at gennemføre energibesparelser i boligejendomme på

Læs mere

BR10 v/ Helle Vilsner, Rockwool

BR10 v/ Helle Vilsner, Rockwool BR10 v/ 1 Helle Vilsner, Rockwool BR10 BR10 teori og praksis 2 BR10 og baggrund for BR10 Begreber Nyt i BR10 + lidt gammelt Renoveringsregler Bilag 6, hvad er rentabelt? Fremtid BR10 konsekvenser Hvad

Læs mere

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy Korsholm Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik Udarbejdet af: Morten Torp 1 Egelykke Jensen Maskinfabrik 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: kr./år. Samlet elbesparelse: 5641 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr.

Årlig besparelse i energienheder. Samlet varmebesparelse: kr./år. Samlet elbesparelse: 5641 kr./år. Samlet vandbesparelse: 0 kr. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndergade 3 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-018764 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 177 m³ Naturgas 1188 kwh Elvarme

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 177 m³ Naturgas 1188 kwh Elvarme SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Honnørkajen 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-011978 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hiort Lorenzens Vej 67 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-014219 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kirkevænget 3 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-195055 Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2270 kwh Fjernvarme. 5970 kwh Fjernvarme

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2270 kwh Fjernvarme. 5970 kwh Fjernvarme SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Willemoesgade 25 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 8200 Århus N BBR-nr.: 751-552270 Energikonsulent: Jens Kierstein Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din virksomhed Kontakt med omtanke for miljø og økonomi En slukket stikkontakt kan mærkes på bundlinjen I dag stilles der mange krav til lysstyring i erhvervsbygninger gennem lovgivningen.

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 8 Adresse: Rubinvej 14 Postnr./by: 3650 Ølstykke BBR-nr.: 240-013830-001 Energikonsulent: Søren Pedersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norupvej 31 Postnr./by: 5450 Otterup BBR-nr.: 480-006788 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder

Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Sigynsvej 23 Postnr./by: 3140 Ålsgårde BBR-nr.: 217-19850 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Energibesparelse og komfort Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Program Servodan A/S Hvorfor lysstyring? Energirammer ifølge BR 95 Bygningers energibehov til belysning Løsningsmetoder

Læs mere

BBR-nr.: 316-014199 Energimærkning nr.: 913738 Gyldigt 5 år fra: 25-01-2007 Energikonsulent: Eigil Radoor Firma: OBH Ingeniørservice AS

BBR-nr.: 316-014199 Energimærkning nr.: 913738 Gyldigt 5 år fra: 25-01-2007 Energikonsulent: Eigil Radoor Firma: OBH Ingeniørservice AS SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Regnbuen 35 Postnr./by: 4300 Holbæk BBR-nr.: 316-014199 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Broagervej 001 Postnr./by: 8961 Allingåbro BBR-nr.: 707-107614 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Årlig besparelse i kr. inkl. moms. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Årlig besparelse i kr. inkl. moms. Årlig besparelse i energienheder Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nordre Fuglsangsvej 7 Postnr./by: 4270 Høng BBR-nr.: 326-15488 Gyldigt 5 år fra: 23-01-2007 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Stadion Allé 5 Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-036052 Energikonsulent: Per Mortensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Brix &

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hovedgaden 87 Postnr./by: 8961 Allingåbro BBR-nr.: 707-108312 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom Eksempel 1 ENERGIRENOVERING KONTORBYGNING Betonsandwich med flere tilbygninger, 1919-1959, Ellebjergvej, Kbh UDGIVET DECEMBER 2012 Fra energimærke E til A1 Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til

Læs mere