vejledning til Kontrakt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "vejledning til Kontrakt"

Transkript

1 vejledning til Kontrakt vejledning til kontrakt Overdragelse til brug [ikke-eksklusiv licens]

2 1 Indhold INDLEDNING PARTER FORMÅL DEFINITIONER LICENSGIVERS HOVEDFORPLIGTELSER LICENSGIVERS ØVRIGE FORPLIGTELSER Licensgivers ret til at disponere over Opfindelsen Licensgivers adgang til overdragelse til andre Licenstagere Licensgivers adgang til at udnytte Opfindelsen Licensgivers ændringer og videreudvikling Vederlagsfri udnyttelse Forhandling Licens LICENSTAGERS ØKONOMISKE FORPLIGTELSER LICENSAFGIFT MINIMUMSLICENSAFGIFT LICENSTAGERS ØVRIGE FORPLIGTELSER Markedsføring Overdragelse Underleverandører Underlicens Anden overdragelse Licenstagers ændringer og videreudvikling Vederlagsfri udnyttelse Licenstagers forbedringer - som udgangspunkt Licenstagers Licensgivers forkøbsret til Licenstagers forbedringer Forbud mod ændringer MISLIGHOLDELSE ERSTATNING LØBETID OG OPSIGELSE FORCE MAJEURE FORSIKRINGSFORHOLD HEMMELIGHOLDELSE KRffiNKELSE AF OPFINDELSEN KRffiNKELSE AF ANDRES RETTIGHEDER AUDIT VffiRNETING LOVVALG...18

3 2 Indledning Denne vejledning har til formål at understøtte brugen af den tilknyttede modelkontrakt vedrørende handel med IPR. Vejledningen uddyber og forklarer de enkelte bestemmelser i kontrakten. Herudover indeholder vejledningen forslag til en række alternative løsninger, hvor særlige forhold kan tale for at afvige fra kontraktskabelonen. Det skal således understreges, at kontrakten alene er tænkt som en model, som i alle tilfælde må tilpasses de konkrete omstændigheder i et givet projekt. Endelig skal det bemærkes, at vejledningen ikke er udtømmende og ikke skal ses om en erstatning for professionel rådgivning. Kontrakten og denne vejledning kan anvendes på flere måder. Virksomheden kan anvende kontrakten direkte som forhandlingsgrundlag, som inspirationskilde til udarbejdelse af egen kontrakt eller som en tjekliste, når det er den anden part, der fremsætter første udkast til en kontrakt. Overdragelse til eje eller brug - simpel eller eksklusiv ret? Parterne har i valget af kontraktsform mulighed for at vælge mellem forskellige overdragelsesmodeller. Det afgørende for valget er først og fremmest, om overdragelsen skal være til eje (kontrakt A), hvorved Licensgiver mister enhver ret til at disponere over Opfindelsen, eller om overdragelsen alene sker til brug (kontrakt B eller C). Det afgørende for, hvorvidt der er tale om overdragelse til eje eller overdragelse til brug, vil være, om alle»bånd«til overdrageren kappes ved aftaleindgåelsen. Overdragelse til brug omtales også som, at der købes/gives en licens til brug af Opfindelsen i en bestemt periode. Ved overdragelse til brug skal der yderligere tages stilling til, om Licensgiver meddeler Licenstager en ikke-eksklusiv licens (kontrakt B) eller eksklusiv licens (kontrakt C). Ved overdragelse til eje får Licenstager samtlige rettigheder til Opfindelsen, herunder også retten til at træffe beslutning om rettens opgivelse og senere videreoverdragelse samt retten til at forbyde tredjemand at foretage handlinger, der strider mod eneretten til Opfindelsen. Ved overdragelse til brug får Licenstager kun retten til at råde over Opfindelsen på den måde og indenfor det aftalte tidsrum, som det er beskrevet i aftalen - samt eventuelt tillige kun inden for et nærmere bestemt geografisk område, se punkt 3 om dette. Der gælder ligeledes et princip om indskrænkende fortolkning, som indebærer, at det kun er den udtrykkeligt tildelte brugsret til Opfindelsen, der kan gøres gældende af Licenstager.

4 3 Valget mellem overdragelse til eje og overdragelse til brug vil således også afhænge af en lang række økonomiske aspekter, herunder et ønske om at få gjort op med betalingen én gang for alle, muligheden for at finde et grundlag for fastsættelse af en købesum, muligheden for på et tidligt tidspunkt at angive størrelsen af en licensafgift eller det indtægtsgrundlag, hvorpå licensafgiften skal beregnes, eller et ønske om at begrænse virksomhedens rettigheder i tid eller geografisk.

5 4 1. PARTER Det er vigtigt, at parterne angives korrekt. Kontraktens parter bør angives med deres fulde navn og adresse. Er der tale om en virksomhed, bør virksomhedens gældende CVR-nr. angives i kontrakten, da dette nummer giver en sikker identifikation af virksomheden. Dette kan være afgørende, hvis der er tale om, at aftaleparten indgår i et større koncernforhold, så det entydigt fastlægges, hvilket af flere datterselskaber (måske med meget ens navne), der handles med. Er der tale om en fysisk person, vil CPR-nummer eller tilsvarende sikker identifikation være hensigtsmæssig. 2. FORMÅL Kontrakten bør indeholde en indledning, der præciserer formålet med projektet, og de forudsætninger, der ligger til grund for parternes engagement. Projektet bør beskrives så præcist som muligt. En mere teknisk og detaljeret beskrivelse af projektet bør indgå, men der vil eventuelt kunne henvises til allerede udarbejdede projektbeskrivelser, der kan vedlægges som bilag til kontrakten. Desuden skal parternes forudsætninger for og hensigt med at indgå kontrakten beskrives. Det bør fremgå, hvorfor det netop er disse parter, der indgår aftalen. Sådan en formålsbeskrivelse skal sikre, at parterne grundigt overvejer og drøfter deres forskellige forventninger til projektet, hvorved senere konflikter kan forhindres. Det er vigtigt at være opmærksom på, at uanset om mange formålsbestemmelser fremtræder med en anden karakter end de mere konkrete aftalebestemmelser, vil de i tilfælde af en konflikt udgøre et fortolkningsbidrag for forståelsen af resten af kontrakten. Derfor skal de udarbejdes med ligeså stor omhu som kontraktens resterende bestemmelser. 3. DEFINITIONER Kontrakten bør indeholde en definition af væsentlige begreber. Dermed sikres det, at disse begreber forstås entydigt af kontraktens parter. Med væsentlige begreber forstås f.eks. "Fortrolige Oplysninger" (hvilke oplysninger er fortrolige?), "Parternes Viden" (inden for hvilket område og på hvilket tidspunkt?), "Produktet", "Området" mv. Man kan vælge, at de begreber, der er defineret i kontraktens punkt 3, skrives med stort begyndelsesbogstav i kontrakten af hensyn til præcisionen, ligesom når kontrakten angiver henholdsvis»licenstager«og»licensgiver«med stort.

6 5 I det omfang parterne aftaler, at Opfindelsen skal overdrages til brug, kan Licenstagers udnyttelse af Opfindelsen afgrænses til et nærmere angivet "Område". Ved Område forstås typisk et fysisk territorium, som afgrænses ved, at parterne under definitioner indfører en nøje beskrivelse af det relevante geografiske område. Området kan dog også defineres som en ret til at udnytte Opfindelsen indenfor eksempelvis fødevarebranchen eller med henblik på produktion af halvledere. På den måde erhverver Licenstager en ikke-eksklusiv ret til at sælge i/på det definerede Område, og Licensgiver kan fortsat frit overdrage Opfindelsen til andre Licenstagere inden for eller på samme område. Definitionen af "Opfindelsen" vil være enkel i de tilfælde, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakten er indgivet patentansøgning eller ansøgning om brugsmodelbeskyttelse, da der blot kan henvises til det relevante patent-, brugsmodel ansøgnings- eller registreringsnummer. Parterne bør være opmærksomme på at udvide definitionen til også at omfatte f.eks. efterfølgende patenter samt oplyse om patentansøgninger, der måtte have prioritet fra den pågældende ansøgning. Er der på tidspunktet for kontraktens indgåelse endnu ikke sådan en ansøgning eller registrering, anbefales det at søge rådgivning, forinden aftalen indgås, da det i så fald kan være hensigtsmæssigt at beskrive Opfindelsen langt mere indgående. 4. LICENSGIVERS HOVEDFORPLIGTELSER Det er vigtigt, at kontrakten behandler omfanget af Licensgivers forpligtelser, idet efterfølgende tvivl vil kunne medføre alvorlig konflikt mellem parterne. Det er særligt vigtigt at få præciseret, om licensen er eksklusiv eller ikke-eksklusiv (sidstnævnte er valgt som kontraktens udgangspunkt), samt hvilke begrænsninger, der gælder for Licenstagers konkrete brug, såfremt der er tale om en ikke-eksklusiv licens. Som nævnt ovenfor giver Licensgiver ved en ikke-eksklusiv licensaftale Licenstager en ret, men ikke en eneret, til udnyttelse af Opfindelsen til et nærmere beskrevet formål. Det kan eksempelvis være defineret i forhold til geografi, branche, industri, være tilknyttet et bestemt produkt eller lignende. Licenstager har således udelukkende retten til at anvende teknologien inden for det specifikt aftalte område og på den specifikt aftalte måde. I modsætning til den eksklusive licens forbeholder Licensgiver sig fortsat retten til at udnytte eller give andre Licenstagere ret til at udnytte Opfindelsen inden for samme geografiske område eller forretningsområde, jf. punkt 5.2.

7 5. LICENSGIVERS ØVRIGE FORPLIGTELSER Licensgivers ret til at disponere over Opfindelsen Licensgiver skal garantere, at han selv har eneretten til den gjorte Opfindelse, hvilket er en forudsætning for, at Licensgiver rent faktisk er berettiget til at overdrage Opfindelsen. Hvis Licensgiver ikke selv har retten, kan det betyde, at Licenstager ikke får den forudsatte ejendomsret, og grundlaget for Licenstagers produktion eller forretning på baggrund af Opfindelsen forsvinder, hvis tredjemand kan gøre berettiget indsigelse. I disse situationer giver kontrakten mulighed for, at Licenstager kan hæve aftalen. Licenstager bør være opmærksom på, om Opfindelsen (typisk et ansøgt eller registreret patent) er afhængigt af et andet patent, f.eks. fordi Opfindelsen er en forbedring eller en ny udnyttelsesform vedrørende en tidligere Opfindelse, som en anden fortsat har patent på. Hvis det er tilfældet, bør Licenstager spørge ind til forholdet og eventuelt søge rådgivning for at sikre, at overdragelsen af Opfindelsen også omfatter retten til at udnytte sådanne bagvedliggende rettigheder, som er nødvendige for den fortsatte brug af Opfindelsen. Som hovedregel er det Licensgivers ansvar at sørge for, at rettigheden består og er registreret på de markeder, hvor Licenstager opnår rettigheder. Selvom forpligtelsen påhviler Licensgiver, indeholder kontrakten ingen garanti for, at patentet ikke kan erklæres ugyldigt. I stedet lader kontrakten Licensgiver afgive en erklæring om, at rettighederne Licensgiver bekendt ikke er i konflikt med andres rettigheder. 5.2 Licensgivers adgang til overdragelse til andre Licenstagere Bestemmelsen omhandler Licensgivers mulighed for at overdrage Opfindelsen til andre Licenstagere. Kontrakten giver som udgangspunkt Licensgiver en ret til dels at overdrage Opfindelsen til eje, mens licensaftalen med Licenstager består (naturligvis under overholdelse af licenskontraktens vilkår), ligesom Licensgiver dels har ret til at tildele andre Licenstagere licens til Opfindelsen. 5.3 Licensgivers adgang til at udnytte Opfindelsen Ved en aftale om overdragelse af en ikke-eksklusiv licens er Licensgiver som udgangspunkt ikke afskåret fra selv at udnytte Opfindelsen i konkurrence med Licenstager, men det kan naturligvis aftales, hvis parterne kan enes om det. I givet fald bør der samtidig tages stilling til, om Licensgiver fortsat skal være berettiget til at give licens til andre parter (eventuelt i Området).

8 7 5.4 Licensgivers ændringer og videreudvikling Vederlagsfri udnyttelse Kontrakten indeholder en bestemmelse om, at Licenstager frit kan udnytte de udviklinger, forbedringer og lignende, som Licensgiver måtte skabe i den efterfølgende periode, hvor kontrakten løber. Ønsker Licensgiver ikke at have disse bindinger, kan parterne i stedet anvende en af nedenstående modeller i kontrakten Forhandling Alternativt kan parterne indsætte en bestemmelse om forhandling, således at vederlagsspørgsmålet aftalemæssigt tages op til behandling, når den nye teknologi er udviklet. Nedenfor er angivet et forslag til det formål, som parterne kan indsætte i kontrakten: "Licensgiver holder uden ugrundet ophold licenstager skriftligt orienteret om udviklinger, forbedringer og lignende, der måtte skabes på baggrund af Opfindelsen eller i tilknytning hertil i kontraktens løbetid. Såfremt Licenstager er interesseret i at tilkøbe videreudviklingen eller forbedringen optager parterne forhandling herom, herunder aftales eventuel forøget licens og/eller fornyet betaling af engangsvederlag, samt forøgelse af den årlige minimumslicensafgift." Ingen forkøbsret En for Licensgiver mindre belastende variant består i ikke at give Licenstager en forkøbsret til de forbedringer af Opfindelsen, som Licensgiver eventuelt måtte udvikle. I så fald kan følgende bestemmelse anvendes: "Såfremt Licensgiver efter overdragelsen foretager udviklinger, forbedringer og lignende af Opfindelsen, således at der opstår nye opfindelser eller resultater, tilhører de pågældende opfindelser eller resultater Licensgiver."

9 5.4.4 Licens 8 Endelig har parterne mulighed for at indsætte en bestemmelse om, at Licenstager skal have ret til at udtage en licens til de videreudviklinger og forbedringer, som Licensgiver gør i licensperioden, på samme vilkår som en eventuel tredjemand ville have accepteret. Bestemmelsen er en såkaldt "Right of First Refusal" og forudsætter, at der foreligger et tilbud fra tredjemand vedrørende køb af forbedringen, som Licenstager herefter inden for en frist skal tage stilling til. Bestemmelsen fastsætter en tidsfrist på 14 dage, da retten ellers vil gælde tidsubegrænset og dermed risikerer at blokere for Licensgivers indgåelse af aftaler med andre potentielle Licenstagere. Hvis parterne ønsker en sådan forhandlingsklausul, vil nedenstående tekst kunne indsættes som alternativ. I tilfælde, hvor der ikke foreligger eller kan opnås et tilbud fra tredjemand vedrørende en ret til forbedringer mv., må der optages forhandling med Licenstager om de vilkår, Licenstager så eventuelt vil erhverve forbedringen på. Kan parterne ikke blive enige om vilkårene med en sådan forhandling, er det vigtigt, at Licensgiver er opmærksom på, at et senere tilbud fra tredjemand vil udløse pligten til at spørge Licenstager, om han vil udnytte sin forkøbsret, også selvom Licenstager tidligere har afvist at købe forbedringen på tilsvarende eller næsten tilsvarende vilkår. "Licenstager har en ret til at udtage en licens til sådanne udviklinger eller forbedringer. Retten skal udnyttes inden 14 dage efter, at Licensgiver skriftligt har forelagt Licenstager dokumentation for den pris og de vilkår, som bevisligt kan opnås ved salg til tredjemand. Tilbuddet skal indeholde oplysninger om den pris og de vilkår, som tredjemand har tilbudt Licensgiver. Såfremt Licenstager ønsker at udnytte retten skal dette ske med skriftlig meddelelse herom til Licensgiver indenfor den ovenfor fastsatte frist, og skal i givet fald finde sted til mindst samme pris og vilkår, som tredjemand ville tilbyde Licensgiver." 6. LICENSTAGERS ØKONOMISKE FORPLIGTELSER Kontrakten pålægger Licenstager at betale et engangsvederlag allerede ved kontraktens indgåelse mod at få adgang til at udnytte Opfindelsen. Licensgiver vil have interesse i at opnå så stor en engangsbetaling som mulig for at sikre sig kapital og forøge Licenstagers incitament til at udnytte Opfindelsen og dermed få tilbagebetalt sin investering. Licenstager vil oftest være interesseret i at udskyde alle former for betaling, indtil der er opnået et egentlig salg i forbindelse med Opfindelsens udnyttelse. Den rette balance kan findes ved at aftale et rimeligt engangsvederlag. 6.1 Licensafgift Ud over betaling af et engangsvederlag skal parterne aftale en løbende betaling (licensafgift/royalty), som udløses hver gang Licenstager udnytter Opfindelsen, typisk ved salg af produk-

10 ter baseret på Opfindelsen, men det kan for så vidt også aftales, at der betales en f.eks. månedlig licens uafhængig af det konkrete salg. 9 Den løbende licensafgift fastsættes typisk som en procentdel af Licenstagers nettoindtægter fra salg af produkter, hvor Opfindelsen indgår (eventuelt i det område, licensen omfatter), men andre variationer kan aftales. Man kan forestille sig en lang række forskellige modeller for, hvordan licensafgiften fastsættes, således ville beregningen også kunne ske ud fra en "styk-pris" i det tilfælde, hvor en procentdel ville give et misvisende resultat. På den måde deler parterne risikoen, såfremt Opfindelsens kommercielle udnyttelse ikke har den værdi, som parterne oprindeligt forventede. Det er svært at sige noget generelt om licensafgiftens størrelse, da den vil afhænge af en lang række forhold, herunder branche og markedsforhold, samt en vurdering af Opfindelsens karakter og modenhed. 6.2 Minimumslicensafgift Bestemmelsen om, at Licenstager skal betale en årlig minimumslicensafgift, skal tilskynde Licenstager til at udnytte Opfindelsen og sikre Licensgiver en vis minimumsindtjening. Alternativt kan Parterne vælge at regulere minimumsafgiften efter nettoprisindekset. I så fald kan følgende bestemmelse indsættes i kontrakten: "Fra og med kalenderåret [indsæt årstal] betales licensafgiften med minimum kr. [indsæt beløb] årligt. Minimumsafgiften reguleres efterfølgende pr. 1. januar hvert år i henhold til den procentvise ændring i det af Danmark Statistik offentliggjorte nettoprisindeks. Første regulering foretages med virkning pr. 1. januar [indsæt årstal]." Parterne har i øvrigt mulighed for at søge et relevant indeks for Opfindelsen på Danmarks Statistiks hjemmeside.

11 7. LICENSTAGERS ØVRIGE FORPLIGTELSER Markedsføring Kontrakten pålægger Licenstager pligt til at udarbejde en plan for markedsføring af de produkter, hvori Opfindelsen indgår. Formålet med denne bestemmelse er at lægge et vist pres på Licenstager, så Licensgivers adgang til at opnå indtjening via licens ikke udhules, fordi Licenstager ikke anstrenger sig med salget. I givet fald må kontrakten enten hæves, såfremt Licenstager ikke inden for en vis tid markedsfører Opfindelsen eller produkter, hvor Opfindelsen indgår, eller Licensgiver må give licens til endnu en licenstager i Området for dermed at opnå et rimeligt salg. 7.2 Overdragelse Underleverandører Kontrakten giver Licenstager mulighed for at anvende underleverandører i sin produktion af f.eks. produkter, hvor Opfindelsen indgår, uden det betyder, at han er berettiget til at lade en tredjemand benytte Opfindelsen Underlicens Det kan overvejes, om Licenstager skal have ret til at give tredjemand licens, såkaldt underlicens. Dette kan være begrundet med, at Licenstager ønsker at opnå dækning af markedet i andre lande, hvor han ikke selv driver forretning. Hvis Licenstager får adgang til at give underlicenser, kommer salget herved også Licensgiver til gode i form af større licensindtægter. Parterne kan vælge at give Licenstager en ret til - inden for rammerne af den indgåede aftale og med overholdelse af de økonomiske forpligtelser aftalen skaber - at lade en anden udnytte Opfindelsen via underlicens. Man skal være opmærksom på, at Licensgiver herved afgiver en væsentlig kontrol over forvaltningen af sine rettigheder, men det kan som nævnt være velbegrundet ved udsigten til et forøget salg. Licenstager bør især være opmærksom på, at aftaler, som Licenstager indgår med tredjemand, skal tage højde for, at aftaleforholdet mellem Licenstager og Licensgiver senere ophører. Licensgiver bør være tilbageholdende med at give Licenstager lov til at give underlicenser, idet det kan være svært at føre kontrol med salget, hvorfor Licensgiver nemt mister kontrollen med, hvem der kan bruge patenterne, samt mister muligheden for selv at forhandle og indgå licensaftaler med underlicenstagerne.

12 11 Aftalen om underlicens skal respektere de begrænsninger, der gælder i henhold til hovedkontrakten. Kontrakten pålægger derfor Licenstager at bære risikoen for misligholdelse, der skyldes tredjemands (underlicenstagerens) misligholdelse, herunder manglende betaling af licensafgift. I tilfælde af, at parterne ønsker at Licenstager skal kunne meddele underlicens, kan følgende bestemmelse anvendes: "Såfremt Licenstager ønsker helt eller delvis at overdrage sine rettigheder i henhold til denne kontrakt til tredjemand som underlicenstager, kan dette alene ske med Licensgivers forudgående skriftlige samtykke. Licensgivers nægtelse af et sådant samtykke skal være objektivt og sagligt begrundet i den pågældende underlicenstagers økonomiske forhold eller faglige kvalifikationer eller i andre vægtige grunde, der berettiger Licensgiver til at modsætte sig brugen af underlicens, herunder markedsmæssige konkurrenceforhold. Alle indtægter ved en sådan overdragelse, herunder såvel éngangsbetalinger som licensindtægter, deles med [indsæt %] til Licensgiver og [indsæt %] til Licenstager. Overdragelsen kan ikke ske på vilkår, som stiller Licensgiver ringere end vilkårene ifølge denne aftale, og den licens, der tilfalder Licensgiver for det ved underlicensforholdet udvirkede salg af Opfindelsen eller produkter baseret herpå, kan ikke være lavere end den licens, der ville tilfalde Licensgiver, såfremt et sådan salg var sket direkte fra Licenstager. Licenstager indestår over for Licensgiver for underlicenstagers overholdelse og opfyldelse af aftalens licensvilkår, herunder forpligtelsen til betaling af licensafgift. Anden overdragelse kan ikke finde sted i medfør af denne kontrakt." Anden overdragelse Kontraktens bestemmelser sondrer mellem overdragelse til en tredjemand, der ikke har nogen økonomisk forbindelse med overdrageren, jf. punkt ovenfor, og de tilfælde, hvor der eksisterer sådan en økonomisk forbindelse, at Licenstager og tredjemanden kan betragtes som så tæt på hinanden, at der er tale om et koncernforbundet selskab. I sådanne situationer er det tilstrækkeligt, at Licenstager oplyser Licensgiver om overdragelsen samt oplyser identiteten på den modtagende virksomhed.

13 12 Anden del af bestemmelsen omhandler de tilfælde, hvor der sker en samlet overdragelse af Licenstagers aktiver og passiver til tredjemand, som led i en virksomhedsoverdragelse, f.eks. ved fusion, spaltning eller sammenlægning. Dette kan ske uden Licensgivers samtykke under forudsætning af, at parternes ydelser efter kontrakten ikke påvirkes af det. 7.3 Licenstagers ændringer og videreudvikling Vederlagsfri udnyttelse Modifikationer og tilpasninger kan f.eks. være nødvendige for at kunne udnytte teknologien under lokale forhold eller på det forudsatte marked. Kontrakten forsøger at imødekomme parternes modstående interesser gennem en klausul om vederlagsfri udnyttelse (cross licensing), hvor parterne aftaler at stille den nye teknologi til rådighed for hinanden uden pligt til at betale for den Licenstagers forbedringer - som udgangspunkt Licenstagers Det hænder, at Licenstager under arbejdet med produktionen forbedrer eller udvikler Opfindelsen, uden at det i sig selv har været målet. Parterne kan frit beslutte, at de fordele, som er baseret på udvikling, forbedringer og lignende foretaget af Licenstager, også bør tilfalde Licenstager. Kontraktens bestemmelse indebærer derfor som udgangspunkt ikke sådanne yderligere indtægter for Licensgiver ved Licenstagers videreudvikling af Opfindelsen, som ikke kan henføres direkte til Licensgivers Opfindelse. Nedenfor er angivet et forslag, som parterne i denne situation kan indsætte i kontrakten: "Parterne holder uden ugrundet ophold hinanden orienterede om udviklinger, forbedringer og lignende, der måtte skabes på baggrund af Opfindelsen eller i tilknytning hertil i kontraktens løbetid. Såfremt Licenstager i kontraktens løbetid foretager udviklinger, forbedringer og lignende af Opfindelsen, tilhører de pågældende resultater Licenstager. Licenstager er berettiget til uden forudgående accept fra Licensgiver at udnytte disse videreudviklinger mv., herunder er Licenstager berettiget til at producere, markedsføre og sælge disse videreudviklinger mv. eller produkter, hvori disse indgår, - dog med betaling af licens for den underliggende udnyttelse af Opfindelsen. Licenstager kan ikke ud over aftalens løbetid gøre brug af Opfindelsen ej heller i kombination med videreudviklinger."

14 7.3.3 Licensgivers forkøbsret til Licenstagers forbedringer 13 Ønsker parterne dette udgangspunkt ændret, kan det vedtages, at Licensgiver skal have en forkøbsret til videreudviklingen. Det vurderes at være sjældent, at et sådan vilkår bliver aftalt, hvorfor det anbefales, at der søges rådgivning, såfremt parterne ønsker en bestemmelse herom Forbud mod ændringer En anden mulighed er at forbyde Licenstager at udføre forskning vedrørende den Opfindelse, som Licenstager har opnået licens til. Dette kan være begrundet med, at Licenstager på den måde kan opnå en teknologisk indsigt, der kan misbruges til skade for Licensgiver - også efter licensforholdets ophør. Parterne bør være opmærksomme på, at et sådan forbud i visse tilfælde kan være konkurrenceskadeligt, og derfor vil kunne tilsidesættes efter de konkurrenceretlige regler. Hvis parterne ønsker denne løsning, kan nedenstående tekst indsættes i kontrakten, men af hensyn til de konkurrenceretlige konsekvenser anbefales det i givet fald at søge rådgivning forinden: "Opfindelsen kan alene anvendes i overensstemmelse med aftalens bestemmelser, og Licenstager har ikke adgang til at modificere eller videredistribuere Opfindelsen, eller til at foretage dekompilering reverse engineering eller på anden vis afkode Opfindelsens delelementer." 8. MISLIGHOLDELSE Der foreligger misligholdelse af en aftale, når en part ikke efterkommer den pligt, som den pågældende part i kraft af aftalen har påtaget sig over for den anden part. Kontrakten bør indeholde klare retningslinjer vedrørende misligholdelse af kontrakten, herunder hvornår der foreligger misligholdelse af kontrakten. Det anbefales, at parterne i den forbindelse overvejer, hvilke situationer der efter deres opfattelse bør karakteriseres som misligholdelse af kontrakten. Hermed opnår parterne mulighed for at gøre det klart, at forhold, som måske ikke i andre sammenhænge ville være at karakterisere som misligholdelse, i den pågældende sammenhæng får den ønskede effekt. Under kontraktens bestemmelse om misligholdelse, fremgår det, at en part kan hæve aftalen i tilfælde af den anden parts misligholdelse. Betingelsen er dog, at der skal være tale om en grov overtrædelse af aftalen - det, der betegnes væsentlig misligholdelse. Der er f.eks. tale om væsentlig misligholdelse, hvis Licenstager ikke betaler den aftalte licensafgift eller gør sig tilstrækkelige bestræbelser på opfyldelse af brugspligten.

15 9. ERSTATNING 14 Efter bestemmelsen er hver af parterne erstatningsansvarlige for deres uagtsomme eller forsætlige handlinger (eller undladelser). Dette er det sædvanlige udgangspunkt i dansk ret. Bestemmelsen angiver nogle begrænsninger i parternes erstatningspligt, som er sædvanlige i erstatningsforhold, men, som det fremgår, gælder sådanne begrænsninger ikke, hvis en skadegørende handling eller undladelse har været forsætlig eller groft uagtsom. Rationalet er, at konsekvenserne af den slags alvorlig misligholdelse ikke skal kunne begrænses. Parterne har mulighed for at supplere erstatningsbestemmelsen i kontrakten med en bestemmelse om betaling af bod. En bod er et på forhånd fastsat beløb, som en part lover at betale som kompensation for sin eventuelle misligholdelse, men som ikke nødvendigvis modsvarer det tab (om overhovedet noget), som misligholdelsen forårsager. Fordelen ved bod er, at den aftalte kompensation udløses, uden at den skadelidte part skal bevise helt nøjagtigt, hvilket tab i kroner og øre misligholdelsen har været årsag til. Det kan i visse situationer være ganske vanskeligt at opgøre - eksempelvis, Licensgivers tab ved Licenstagers manglende overholdelse af sin pligt til målrettet og effektiv markedsføring. Imidlertid er kontraktens udgangspunkt krav om erstatning, som forudsætter et beviseligt tab. Ønsker man f.eks. mulighed for at opkræve bod (og erstatning i det omfang boden ikke dækker et tab) bør parterne i givet fald tage højde for en række forskellige hensyn. På den ene side gælder det om at tilskynde parterne til at opfylde deres forpligtelser. På den anden side bør parterne undgå at sætte boden så højt, at der opstår risiko for, at den efterfølgende vil blive tilsidesat som»urimelig høj«af domstolene ved en eventuel retssag. Nedenfor er angivet et forslag, som parterne kan indsætte i kontrakten: "Ved væsentlig misligholdelse af nærværende kontrakt er den misligholdende part forpligtet til, ud over ovennævnte erstatningsbetaling, at betale den anden part en bod på kr. [x % af den samlet kontraktsum eller x % af den årlige licensafgift] dog minimum [indsæt beløb] for hver enkeltstående overtrædelse. Ved en parts væsentlige misligholdelse forstås, at den pågældende: - Groft tilsidesætter forpligtelser i denne aftale herunder: [indsæt beskrivelse, fx hvis Køber ikke betaler den aftalte licensafgift eller Sælger ikke tilbyder Køber en aftalt forkøbsret.]

16 - Begår brud på hemmeligholdelsespligten, jf. pkt. 13." LØBETID OG OPSIGELSE I løbet af et kontraktforløb kan der opstå forhold, der medfører ændringer i aftaleforudsætningerne, så der opstår behov for at opsige kontrakten, uden at der dog er tale om egentlig misligholdelse. Parterne bør følgelig regulere, om de ønsker, at kontrakten udløber på et bestemt tidspunkt, ligesom bestemmelsen giver mulighed for at anføre eventuelle opsigelsesvarsler. I kontrakten er der indført uopsigelighed fra Licensgivers side (i hvert fald i en vis periode). Det beror på hensynet til, at Licenstager ofte afholder betydelige omkostninger til f.eks. produktion, markedsføring, personaleuddannelse mv., som følger med Licenstagers udnyttelse af Opfindelsen, og disse omkostninger, eller en del heraf, har Licenstager regnet med at "afskrive" over kontraktperioden. 11. FORCE MAJEURE Bestemmelsen indeholder en regel om ansvarsfrihed i de tilfælde, hvor parternes manglende opfyldelse af kontrakten hindres af ekstraordinære årsager ved f.eks. naturkatastrofer, brand, oprør, krig eller borgerlige uroligheder mv., som parterne ikke kunne forudse, da kontrakten blev indgået, betegnet force majeure. Bestemmelsen oplister ikke udtømmende de tilfælde, der kan anses som force majeure. 12. FORSIKRINGSFORHOLD Som producent og forhandler har man ansvar for de produkter, man fremstiller og bringer i omsætning. I visse lande, som f.eks. USA, kan parterne risikere at skulle betale store personskadeerstatninger som følge af defekter ved produkter, hvori Opfindelsen indgår. Hvis Opfindelsen hører uløseligt sammen med et konkret produkt, bør parterne derfor undersøge, om det er muligt at tegne en produktansvarsforsikring, som dækker skader forårsaget af Opfindelsen. Kontrakten pålægger Licenstager at tegne en produktansvarsforsikring med en passende forsikringssum og, hvis muligt, med Licensgiver som medforsikret. Fra den 1. december 2007 fik de danske patenthavere mulighed for at tegne en patentforsikring, der dækker omkostninger til at håndhæve deres patentrettigheder over for tredjemand. Forsikringen er målrettet de små og mellemstore virksomheder.

17 16 Forsikringen dækker typisk den forsikredes omkostninger til at håndhæve sine patentrettigheder over for tredjemands krænkelse af patentet, herunder omkostninger til at føre retssag samt bistand fra advokater og patentagenter. Hvis modparten under en sag om krænkelse af patentet gør gældende, at det omtvistede patent er ugyldigt, vil forsikringen som regel også dække omkostninger til at forsvare patentets gyldighed. Såfremt Licensgiver og/eller Licenstager ønsker en sådan forsikring tegnet, bør kontrakten også indeholde bestemmelser herom. 13. HEMMELIGHOLDELSE Hemmeligholdelsesbestemmelsen betyder, at parterne forpligter sig til at hemmeligholde de oplysninger, som de måtte få om Opfindelsen i forbindelse med samarbejdet, oftest også efter udløb eller opsigelse af aftalen. På den måde er parterne beskyttet ud over bestemmelsen i markedsføringslovens 19 om erhvervshemmeligheder. Omvendt bør parterne specificere den hemmelige viden, således at en bred hemmeligholdelsesforpligtelse ikke lægger unødige begrænsninger på partens efterfølgende mulighed for at drive forretning. Der henvises i øvrigt til vejledningen til hemmeligholdelseskontrakten. 14. KRffiNKELSE AF OPFINDELSEN Bestemmelsen tager højde for, at der i kontraktens løbetid er risiko for, at en eller flere konkurrenter vil producere produkter, som krænker de rettigheder, der er overdraget til Licenstager. Spørgsmålet er, om det er Licensgiver eller Licenstager, der har ansvaret for at forfølge tredjemands krænkelse og bringe den til ophør. Licenstager vil typisk forvente, at eneretten ikke blot består ved aftaleindgåelsen, men også at den opretholdes og håndhæves. Det synes rimeligt, at Licensgiver i kontrakten pålægges en sådan forpligtelse til at forfølge krænkelser, især hvis der er tale om at meddele flere uafhængige Licenstagere en ikke-eksklusiv licens til at udnytte samme Opfindelse. 15. KRffiNKELSE AF ANDRES RETTIGHEDER Kontrakten overlader det til Licensgiver at bære ansvaret for at løse den situation, der opstår hvis Licenstagers udøvelse af Opfindelsen (muligvis) krænker tredjemands ret. Med andre ord er det Licensgivers problem, hvis Licenstagers mulighed for at unytte Opfindelsen indskrænkes.

18 16. AUDIT 17 Audit er betyder høring eller revision. Efter bestemmelsen i pkt. 16 har Licensgiver mulighed for at kræve audit for at sikre sig, at Licenstager ikke svindler med beregning af licensafgiften. Dette kan være nødvendigt, såfremt Licensgiver f.eks. får mistanke om, at der sker underbetaling eller, såfremt Licenstager på anden måde opgiver vildledende oplysninger. Parterne bør imidlertid være særligt opmærksomme på, at afholdelse af audit kan være en tids- og ressourcekrævende proces, som også kan blive en bekostelig affære. Kontrakten giver derfor mulighed for at udtage bestemmelsen om audit fra kontrakten. 17. VffiRNETING Såfremt der opstår en uoverensstemmelse mellem parterne i forbindelse med kontrakten, skal parterne indlede forhandlinger med henblik på at løse tvisten. Hvis dette ikke løser tvisten, er hver af parterne berettiget til at kræve uoverensstemmelsen afgjort ved almindelig domstolsbehandling. Parterne kan dog alternativt aftale, at uoverensstemmelsen skal afgøres ved voldgift. Kontrakten giver som udgangspunkt parterne mulighed for at indbringe sagen ved de almindelige domstole (Sø- og Handelsretten er sædvanlig ved denne type sager), idet der ikke er nogen grund til at lade en simpel tvist, f.eks. om størrelsen af et skyldigt beløb, undergive voldgiftsbehandling, der ofte vil være væsentligt dyrere end behandling ved de almindelige domstole (fordi parterne skal betale voldgiftshonorar), ligesom parterne i voldgift ikke har mulighed for at appellere afgørelser til en højere instans. Fordelen ved voldgiftsbehandling er omvendt, at der er tale om en privat procesform, hvor den offentlighed, der ofte er kendetegnende for retssagsbehandlingen ved de almindelige domstole, ikke gør sig gældende, ligesom sagerne ofte afgøres hurtigere end normale retssager, der jo også indebærer risiko for en ankebehandling. Såfremt parterne ønsker, at sagen løses ved voldgift, kan bestemmelsen ændres i overensstemmelse med nedenstående tekst: "Enhver tvist, som måtte opstå i forbindelse med denne kontrakt, skal afgøres endeligt ved voldgift efter»regler for behandling af voldgiftssager ved Det Danske Voldgiftsinstitut«.

19 18 Voldgiftsretten udpeges af Voldgiftsinstituttet i overensstemmelse med ovennævnte regler. Klageren kan i sit klageskrift komme med forslag til sin voldgiftsdommer, mens Indklagede i sit svarskrift kan komme med forslag til sin voldgiftsdommer. Den tredje voldgiftsdommer, der er voldgiftsrettens formand, bringes i forslag af Det Danske Voldgiftsinstitut, medmindre parterne inden udløbet af fristen for indklagedes svar i fællesskab foreslår en formand. Stedet for voldgift er aftalt til København. Det er endvidere aftalt, at sagen skal afgøres efter dansk ret, og at processproget - for skrifter såvel som for den mundtlige forhandling - skal være dansk." 18. LOVVALG En aftale mellem to parter, der begge er bosiddende og har deres virksomhed i Danmark, giver normalt ikke anledning til større problemer i forhold til, hvilken lov der skal anvendes ved fortolkning af aftalen. Anderledes stiller det sig, når den ene af aftaleparterne er udenlandsk. I så tilfælde er det en god idé, at aftalen henviser til et bestemt lands regler, som dem der skal finde anvendelse i forbindelse med fortolkning af aftalens vilkår mv. I begge modelkontrakter henvises der til dansk ret. Ønsker en part henvist til andet end dansk ret bør der søges rådgivning fra sagkyndige fra det ønskede land med henblik på at afdække konsekvenserne ved en sådan henvisning, herunder for aftalens gyldighed mv.

vejledning til Kontrakt

vejledning til Kontrakt vejledning til Kontrakt vejledning til kontrakt Overdragelse til brug [eksklusiv licens] Indhold INDLEDNING... 2 1. PARTER... 4 2. FORMÅL... 4 3. DEFINITIONER... 4 4. LICENSGIVERS HOVEDFORPLIGTELSER...

Læs mere

vejledning til Kontrakt Overdragelse til eje

vejledning til Kontrakt Overdragelse til eje vejledning til Kontrakt vejledning til kontrakt Overdragelse til eje Indhold INDLEDNING... 2 1. PARTER... 4 2. FORMÅL... 4 3. DEFINITIONER... 4 4. SffiLGERS HOVEDFORPLIGTELSER... 5 5. SffiLGERS ØVRIGE

Læs mere

vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til

vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til hemmeligholdelsesaftale Indhold INDLEDNING... 2 AFTALENS PARTER... 2 1. FORMÅL... 2 2. PLIGT TIL HEMMELIGHOLDELSE... 3 3. PLIGTENS SUBJEKT...

Læs mere

Licensaftale. Overdragelse til brug (ikke-eksklusiv licens) Der er d.d mellem. Agrogruppen Danmark Nygade 6 4672 Klippinge.

Licensaftale. Overdragelse til brug (ikke-eksklusiv licens) Der er d.d mellem. Agrogruppen Danmark Nygade 6 4672 Klippinge. J. nr. 670-37406 CLJ/TL Licensaftale Overdragelse til brug (ikke-eksklusiv licens) Der er d.d mellem E-mail: Agrogruppen Danmark Nygade 6 4672 Klippinge agro@lokalrevision.dk Tlf: 5657 9400 CPR/CVR. nr.:

Læs mere

Standardaftale til kommercialiseringspartnerskab

Standardaftale til kommercialiseringspartnerskab Standardaftale til kommercialiseringspartnerskab Mellem [Navn, adresse, telefonnummer, cpr/cvr. nr.] Herefter Part A og [Navn, adresse, telefonnummer, cpr/cvr. nr.] Herefter Part B indgås dags dato følgende

Læs mere

LICENSAFTALER. Møde i Opfinderforeningen

LICENSAFTALER. Møde i Opfinderforeningen LICENSAFTALER Møde i Opfinderforeningen 27 august 2012 Martin Hjelm Kristensen Otello advokatfirma Licensbegrebet Licentia (latin) tilladelse At give en licens kaldes udlicentiering At sikre sig en rettighed

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. [Navn] [Adresse] [Adresse] CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) [Navn] [Adresse] [Adresse]

Samarbejdsaftale. mellem. [Navn] [Adresse] [Adresse] CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) [Navn] [Adresse] [Adresse] Samarbejdsaftale mellem CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) og CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet Erhververen ) (herefter samlet B ) 1 Formål og projektbeskrivelse Formålet med denne samarbejdsaftale

Læs mere

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden

Læs mere

Standard leveringsbetingelser

Standard leveringsbetingelser Standard leveringsbetingelser 1. Anvendelsesområde Disse almindelige betingelser finder anvendelse for enhver af kundens ordrer om levering af ydelser fra CompanYoung ApS (herefter CompanYoung), medmindre

Læs mere

VEJLEDNING TIL KONTRAKT VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE OM UDVIKLING OG INNOVATION

VEJLEDNING TIL KONTRAKT VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE OM UDVIKLING OG INNOVATION JL J J EJ EJ EJ EJ EJL EJL EJL EJL EJL EJL JL JL JL JL J J L L E I NI NI NI NI NI NIN NIN NIN NIN NIN NIN IN IN IN IN IN I TIL TI TI TI TI TI TI TIL TIL TIL TIL IL IL IL IL IL IL K L K L K L K L K L N

Læs mere

Gensidig hemmeligholdelsesaftale

Gensidig hemmeligholdelsesaftale Gensidig hemmeligholdelsesaftale mellem CVR-nr.: [Indsæt] og CVR-nr.: [Indsæt] (herefter samlet betegnet Parterne ) 1 Baggrund for hemmeligholdelsesaftalen I forbindelse med [beskriv her i hvilken anledning/hvorfor

Læs mere

Kontrakt. mellem. Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) 26.

Kontrakt. mellem. Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) 26. J.nr.: 8915980 VFN/KRM Kontrakt om mellem Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) og [ ] (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København

Læs mere

Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks

Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks 1 Konsulent- og serviceydelser Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks Omfang Nærværende dokument fastlægger de almindelige betingelser for firmaet Solido Networks ( Leverandøren ) leverance til

Læs mere

Backup & Opbevaring. Skovdal Nordic forpligter sig til at opbevare materiale i minimum 3

Backup & Opbevaring. Skovdal Nordic forpligter sig til at opbevare materiale i minimum 3 Standardbetingelser 1. Anvendelsesområde Disse almindelige betingelser finder anvendelse for enhver af kundens ordrer om levering af ydelser fra Skovdal Nordic, medmindre dette udtrykkeligt er fraveget

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade Aarhus C

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade Aarhus C SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade 5 8000 Aarhus C Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse... 3 2. Indgåelse... 3 3. Fuldmagt... 3 4. Priser... 3 5. Kunsulentydelser...

Læs mere

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008 Leveranceaftale Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service Juli 2008 Dato: 16-07-2008 Kontor: Sagsbeh.: Digitaliseringsafdelingen Niels Kleberg Versionsnr.: 1.0 Leveranceaftale for miniudbud

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1. Forretningsbetingelserne, aftale og parterne 1.1. Forretningsbetingelserne gælder for alle opgaver, som Vistisen & Lunde udfører for kunden, medmindre kunden har indgået anden

Læs mere

Licensbetingelser for Acadre

Licensbetingelser for Acadre Licensbetingelser for Acadre Kunde: [Kundenavn] Leverandør: Formpipe Software A/S Lautrupvang 1 DK-2750 Ballerup CVR nr. 29177015 Indholdsfortegnelse 1.0 Standard licensbetingelser... 1 1.1 Immaterielle

Læs mere

MobilePeople Solutions A/S

MobilePeople Solutions A/S MobilePeople Solutions A/S Generelle Vilkår og Betingelser. Januar 2015 1. Generelt Nedenstående generelle vilkår og betingelser regulerer MobilePeople s leverance af digitale tjenester bestilt af Kunden,

Læs mere

Kontrakt. Ejendomsadministration. Ringsted Kommune

Kontrakt. Ejendomsadministration. Ringsted Kommune Kontrakt Ejendomsadministration Ringsted Kommune Indholdsfortegnelse 1. Aftaleparter 3 2. Bilag 3 3. Baggrund, formål og generelle vilkår 3 4. Ejendomme 4 5. Kontraktperiode 4 6. Forhold vedrørende ikrafttræden

Læs mere

Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen

Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen 1. Indledning Disse generelle betingelser finder anvendelse såfremt der ikke er aftalt andre betingelser i den

Læs mere

PARTERNE HAR HEREFTER AFTALT FØLGENDE:

PARTERNE HAR HEREFTER AFTALT FØLGENDE: Kundeaftale DENNE AFTALE er indgået den 20 mellem: Midtjysk Markedsføring, Kompagnistræde 2, 1.sal,, 35287582 og [indsæt navn], [indsæt registreret adresse], [indsæt CVR-nummer] PARTERNE HAR HEREFTER AFTALT

Læs mere

KONTRAKT. mellem. Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: (i det følgende kaldet leverandøren)

KONTRAKT. mellem. Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: (i det følgende kaldet leverandøren) KONTRAKT mellem Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: 19716406 (i det følgende kaldet leverandøren) og Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm Ullasvej

Læs mere

AFTALE - TOTALRÅDGIVNING

AFTALE - TOTALRÅDGIVNING AFTALE - TOTALRÅDGIVNING MELLEM OG ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER TOTALRÅDGIVER INDHOLDSFORTEGNELSE Side 2 1. BAGGRUND...3 2. DEFINITIONER...3 3. AFTALEGRUNDLAG...4 4. YDELSERNE...5 5. VEDERLAG...5 6. MISLIGHOLDELSE...6

Læs mere

Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege

Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege Kontrakt Levering af svejserobotter j.nr. 7.01 Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege mellem Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege

Læs mere

Fortrolighedsaftale. Innovathy generel

Fortrolighedsaftale. Innovathy generel j.nr.43267/jhb Fortrolighedsaftale Innovathy generel ADVODAN Thisted I/S, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, tlf. 97 92 28 88, thisted@advodan.dk INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Parterne side 3 2.0 Baggrund, formål

Læs mere

Bilag 2. Salgs- og Leveringsbetingelser

Bilag 2. Salgs- og Leveringsbetingelser Bilag 2 Salgs- og Leveringsbetingelser Indholdsfortegnelse 1 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER... 3 1.1 Anvendelse og gyldighed... 3 1.2 Tilbud/ordre... 3 1.3 Priser... 3 1.4 Ejendomsforbehold... 3 1.5 Levering...

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. 1.1. 1.2. Generelt Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden skriftlig aftale. Købers indkøbsbetingelser

Læs mere

KONTRAKT. mellem. Guldborgsund Vand A/S CVR. nr. 32 55 99 80 Gaabensevej 116 4800 Nykøbing F. [Indsættes ved kontraktindgåelsen]

KONTRAKT. mellem. Guldborgsund Vand A/S CVR. nr. 32 55 99 80 Gaabensevej 116 4800 Nykøbing F. [Indsættes ved kontraktindgåelsen] KONTRAKT mellem Guldborgsund Vand A/S CVR. nr. 32 55 99 80 Gaabensevej 116 4800 Nykøbing F. og [Indsættes ved kontraktindgåelsen] vedrørende "Pleje af grønne områder" 1 Guldborgsund Vand A/S CVR. nr. 32

Læs mere

Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens

Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens Kontrakt Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens SOSU Nord mellem SOSU Nord På Sporet 8 A 9000 Aalborg (Herefter SOSU ) og ( ) (Herefter Leverandør ) Hver for sig benævnt Part og tilsammen

Læs mere

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder. 1. Anvendelse

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder. 1. Anvendelse Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler med EPEA

Læs mere

Fortrolighedsaftale. Innovathy panel

Fortrolighedsaftale. Innovathy panel j.nr.43267/jhb Fortrolighedsaftale Innovathy panel ADVODAN Thisted I/S, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, tlf. 97 92 28 88, thisted@advodan.dk INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Parterne side 3 2.0 Baggrund, formål

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

KONTRAKT Oktober 2012

KONTRAKT Oktober 2012 KONTRAKT Oktober 2012 Annoncering af konsulentbistand til gennemførelser af indkøbsanalyse af området for håndværkeydelser, bygnings-drift og -vedligehold mellem Aarhus Universitet Indkøbskontoret Katrinebjergvej

Læs mere

Vejledning Samarbejdsaftale (Store projekter)

Vejledning Samarbejdsaftale (Store projekter) November 2015 Vejledning Samarbejdsaftale (Store projekter) INNOVATIONSFONDEN / ØSTERGADE 26 A, 4. SAL / 1100 KØBENHAVN K T: +45 6190 5000 / W: INNOVATIONSFONDEN.DK / E: KONTAKT@INNOFOND.DK CVR. NR.: 29

Læs mere

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler med Routes,

Læs mere

VEJLEDNING TIL STANDARDKONTRAKT

VEJLEDNING TIL STANDARDKONTRAKT VEJLEDNING TIL STANDARDKONTRAKT VEJLEDNING TIL STANDARDKONTRAKT VEJLEDNING TIL STANDARDKONTRAKT TIL KOMMERCIALISERINGSPARTNERSKAB J.nr.: 7507249 ILS/MACL Vejledning til samarbejde baseret på Kommercialiseringskontrakt

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. FD Sikring A/S (FD Alarmer) cvr. nr. 11 77 76 00 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler

Læs mere

Handelsbetingelser. Virksomhedsoplysninger. Grumsen Development ApS CVR: Willemoesgade Tv 6700 Esbjerg Danmark

Handelsbetingelser. Virksomhedsoplysninger. Grumsen Development ApS CVR: Willemoesgade Tv 6700 Esbjerg Danmark Handelsbetingelser Virksomhedsoplysninger Grumsen Development ApS CVR: 37051373 Willemoesgade 50 2. Tv 6700 Esbjerg Danmark 1. Generelle betingelser 1.1. Disse handelsbetingelser gælder for alle leverancer

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. TROLDHEDE INSTALLATIONSFORRETNING A/S CVR. NR. 35 52 64 47 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr. 26 10 37 97, Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser

Læs mere

Generelle betingelser for vurderingsydelser

Generelle betingelser for vurderingsydelser Generelle betingelser for vurderingsydelser 1. Gyldighed og aftalegrundlag Dansk Ejendomsforvaltnings vurderingydelser leveres i henhold til en særskilt aftale ( Aftalen ) og på følgende betingelser (

Læs mere

HEMMELIGHOLDELSESAFTALE

HEMMELIGHOLDELSESAFTALE DTU NDA - MARTS 2015 HEMMELIGHOLDELSESAFTALE mellem Danmarks Tekniske Universitet [Institut] Anker Engelunds Vej 1 DK-2800 Kgs. Lyngby CVR-nr. 30 06 09 46 (i det følgende benævnt DTU ) og [Virksomheds

Læs mere

Handelsbetingelser Kyvsgaard Kommunikation

Handelsbetingelser Kyvsgaard Kommunikation Handelsbetingelser Kyvsgaard Kommunikation 1. Anvendelse 4. Pris og betaling 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Kyvsgaard Kommunikation,

Læs mere

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT 2019 Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT Indholdsfortegnelse Formål... 2 Hvad er voldgift... 2 Fordele ved voldgift i hestesager... 2 Hvordan aftaler man voldgift om heste... 3 Er man bundet

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1.0 Anvendelsesområde 1.1 Disse generelle aftalevilkår finder anvendelse på enhver aftale mellem SiteLoom ApS og en kunde om levering af konsulentydelser, abonnementsydelser og andre

Læs mere

Rammeaftale om afholdelse af enavigation konference. Mellem. Søfartsstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby CVR nr

Rammeaftale om afholdelse af enavigation konference. Mellem. Søfartsstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby CVR nr Rammeaftale om afholdelse af enavigation konference Mellem Søfartsstyrelsen Carl Jacobsens Vej 31 2500 Valby CVR nr. 2983 16 10 Og XXX Herefter kaldet Leverandøren 2/6 1 Præampel... 3 2 Generelt... Fejl!

Læs mere

Forretningsbetingelser for Rønne & Lundgren

Forretningsbetingelser for Rønne & Lundgren Forretningsbetingelser for Rønne & Lundgren 1. VIRKSOMHEDSOPLYSNINGER Rønne & Lundgren Advokatpartnerselskab ( R&L ) CVR-nr. 36 44 20 42 Tuborg Havnevej 19 2900 Hellerup 2. GENERELT 2.1 Nærværende forretningsbetingelser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1. Forretningsbetingelserne, aftale og parterne 1.1. Forretningsbetingelserne gælder for alle opgaver, som Vistisen & Lunde udfører for kunden, medmindre kunden har indgået anden

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Overordnet aftale om basisydelser

Overordnet aftale om basisydelser Del II: Overordnet aftale om basisydelser Mellem Mariagerfjord Kommune og LO Mariagerfjords fagforeninger og a-kasser (I det følgende benævnt LO A-kasserne) 1 Grundlag for aftalen Nærværende aftale er

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KATRINE BRANDBORG

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KATRINE BRANDBORG SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KATRINE BRANDBORG 1. Anvendelse... 2 2. Indgåelse... 2 3. Fuldmagt... 2 4. Forpligtelser... 2 5. Priser... 3 6. Leveringsbetingelser... 3 7. Betalingsbetingelser... 3

Læs mere

PARSEPORT DATABEHANDLERAFTALE

PARSEPORT DATABEHANDLERAFTALE 2018 PARSEPORT DATABEHANDLERAFTALE PARSEPORT; Databehandleraftale V. 2.0 28/08/2018 1 DATABEHANDLERAFTALE indgået mellem Indtast virksomhed CVR-nr.: Indtast CVR-nr Indtast adresse Indtast postnummer og

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETALINGER

SALGS- OG LEVERINGSBETALINGER SALGS- OG LEVERINGSBETALINGER 1. BAGGRUND 1.1 Klienten ønsker at modtage økonomisk rådgivning og er derfor blevet enig med Konsulenten om, at denne mod betaling af vederlag skal varetage Klientens økonomi.

Læs mere

KONTRAKT. Mellem. [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] (herefter kaldet Leverandøren)

KONTRAKT. Mellem. [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] (herefter kaldet Leverandøren) KONTRAKT Mellem [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet Leverandøren) og [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer]

Læs mere

PRO-AUTOMATIC A/S Telefax:

PRO-AUTOMATIC A/S Telefax: SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden skriftlig aftale. 1.2. Købers indkøbsbetingelser

Læs mere

2.4 Alle estimater angivet i forbindelse med tilbud eller aftale, er med mindre andet specifikt er anført afgivet uden forbindtlighed.

2.4 Alle estimater angivet i forbindelse med tilbud eller aftale, er med mindre andet specifikt er anført afgivet uden forbindtlighed. 1. Indledning 1.1 Med mindre andet er skriftligt aftalt, er nærværende generelle vilkår gældende for alle tilbud, salg og leverancer fra Capto A/S (herefter Leverandøren ). Såfremt der i forbindelse med

Læs mere

Almindelige købs- og salgsbetingelser

Almindelige købs- og salgsbetingelser Almindelige købs- og salgsbetingelser 1.0 Generelle bestemmelser 1.1 Nærværende aftale udgør aftalegrundlag for STISAGER, i det følgende benævnt sælger og den af STISAGER vedkommende køberkontrahent, i

Læs mere

KONSULENTAFTALE. Landmålerrobot. Mellem. Syddansk Universitet TEK Momentum, Det Tekniske Fakultet CVR 29 28 39 58 Campusvej 55 5230 Odense M ( SDU )

KONSULENTAFTALE. Landmålerrobot. Mellem. Syddansk Universitet TEK Momentum, Det Tekniske Fakultet CVR 29 28 39 58 Campusvej 55 5230 Odense M ( SDU ) KONSULENTAFTALE Landmålerrobot Mellem Syddansk Universitet TEK Momentum, Det Tekniske Fakultet CVR 29 28 39 58 Campusvej 55 5230 Odense M ( SDU ) og Larsens Landmåler Service ApS Gl. Kirkevej 21 8700 Horsens

Læs mere

Kontrakt. Udvikling af software til læringsteknologi. SOSU Nord. mellem. SOSU Nord På Sporet 8 A 9000 Aalborg (Herefter SOSU )

Kontrakt. Udvikling af software til læringsteknologi. SOSU Nord. mellem. SOSU Nord På Sporet 8 A 9000 Aalborg (Herefter SOSU ) Kontrakt Udvikling af software til læringsteknologi SOSU Nord mellem SOSU Nord På Sporet 8 A 9000 Aalborg (Herefter SOSU ) og ( ) (Herefter Leverandør ) Hver for sig benævnt Part og tilsammen Parterne.

Læs mere

Aftale om Immaterielle Rettigheder

Aftale om Immaterielle Rettigheder København December 2018 Aftale om Immaterielle Rettigheder Gældende for ansatte ved [Angiv Skolens navn] Side 2 af 8 1. Baggrund og formål 1.1 Den samfundsmæssige udvikling, herunder den øgede digitalisering,

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Fodboldagentens fulde navn CPR-nr. Fodboldagentvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land (i det følgende kaldet "fodboldagenten")

Læs mere

Udkast til kontrakt. Annoncering af rekrutteringsydelser ved etablering af Udbetaling Danmark. Dokument 5

Udkast til kontrakt. Annoncering af rekrutteringsydelser ved etablering af Udbetaling Danmark. Dokument 5 Udkast til kontrakt Annoncering af rekrutteringsydelser ved etablering af Udbetaling Danmark Dokument 5 1 [dette Aftaleudkast skal ikke udfyldes/underskrives af tilbudsgiverne. Aftaleudkastet udfyldes/underskrives

Læs mere

KØB AF RECYCLER SLAMSUGER

KØB AF RECYCLER SLAMSUGER KØB AF RECYCLER SLAMSUGER MELLEM OG AFLØB BALLERUP A/S [INDSÆT NAVN] /EBJ Horten Advokatpartnerselskab CVR 33775229 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 2 1. BAGGRUND... 4 2. DEFINITIONER... 4 3. KONTRAKTGRUNDLAG...

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. indgået mellem. [Kunde] (den Dataansvarlige ) Sandgrav Solutions ApS CVR: Granbakken 53.

DATABEHANDLERAFTALE. indgået mellem. [Kunde] (den Dataansvarlige ) Sandgrav Solutions ApS CVR: Granbakken 53. DATABEHANDLERAFTALE indgået mellem [Kunde] (den Dataansvarlige ) og Sandgrav Solutions ApS CVR: 30 81 47 46 Granbakken 53 3400 Hillerød ( Databehandleren ) Den Dataansvarlige og Databehandleren kaldes

Læs mere

Vilkår for Selvbetjening Erhverv

Vilkår for Selvbetjening Erhverv Vilkår for Selvbetjening Erhverv Juni 2016 1. Aftalen For aftaler om Selvbetjening Erhverv, der udbydes af TDC A/S (herefter TDC) gælder følgende vilkår for Selvbetjening Erhverv i supplement til Generelle

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S 1. Anvendelse 1.1 Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om KK-Metal P/S s, CVR-nummer 37841676, ( Virksomheden

Læs mere

TILBUD TIL XXX KONSULENTAFTALE

TILBUD TIL XXX KONSULENTAFTALE INDLEVELSE SKABER UDVIKLING TILBUD TIL XXX KONSULENTAFTALE WWW.BDO.DK KONSULENTAFTALE VEDR. PROJEKT: Gennemgang af forudsætninger og beregninger til skolestrukturrapportens bilag I Vurdering af økonomisk

Læs mere

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Nærværende standardvilkår er tænkt som et neutralt udgangspunkt for samarbejdet mellem medico- og designvirksomheder omkring

Læs mere

Mobilize Me ApS. Salgs- og Leveringsbetingelser til erhvervskunder, kommuner, offentlige og private institutioner.

Mobilize Me ApS. Salgs- og Leveringsbetingelser til erhvervskunder, kommuner, offentlige og private institutioner. 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Mobilize Me s, CVR-nummer 34208077, ( Virksomheden ) salg og levering af serviceydelser

Læs mere

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om DALTEK

Læs mere

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag:

Læs mere

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten.

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. CERTA S FORRETNINGSBETINGELSER Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. Opdraget CERTA s opdrag omfatter bistand i forbindelse med sikkerhedsmæssige

Læs mere

V I L K Å R O G B E T I N G E L S E R

V I L K Å R O G B E T I N G E L S E R V I L K Å R O G B E T I N G E L S E R 24-01-2018 1. Definitioner 1.1 Nedenstående udtryk, der anvendes i disse handelsbetingelser, har følgende betydning, medmindre andet fremgår af den konkrete sammenhæng:

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE OM SAMFINANSIERET FORSKNING

SAMARBEJDSAFTALE OM SAMFINANSIERET FORSKNING DTU SSA MINDRE PROJEKTER MARTS 2015 SAMARBEJDSAFTALE OM SAMFINANSIERET FORSKNING (MINDRE PROJEKTER) mellem Danmarks Tekniske Universitet [Institut] Anker Engelunds Vej 1 DK-2800 Kgs. Lyngby CVR-nr. 30

Læs mere

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Dette vejledningsmateriale er et redskab til dig som arbejdsgiver til brug for dine overvejelser og eventuelle brug af en konkurrence- og/eller kundeklausul

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

Vareindkøbsaftale vedrørende

Vareindkøbsaftale vedrørende vedrørende Udskiftning af plastkædeskrabere i 3 rektangulære forklaringstanke på Helsingør Renseanlæg Sagsnr. 18/00239 1. Parterne Mellem Forsyning Helsingør 25 Haderslevvej 3000 Helsingør Repræsenteret

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift af en

Læs mere

Codan Care Forsikringsbetingelser

Codan Care Forsikringsbetingelser Fællesbetingelser for Codan Care - gruppeforsikringer i Codan Forsikring A/S (i det følgende kaldet Codan) i tilslutning til lovbekendtgørelse nr. 726 af 24. oktober 1986 om forsikringsaftaler med senere

Læs mere

Generelt... 3 Kundens forpligtelser... 3 SkabelonDesigns forpligtelser... 3 Priser... 3 Betalingsvilkår... 4 Betaling udenfor normal arbejdstid og

Generelt... 3 Kundens forpligtelser... 3 SkabelonDesigns forpligtelser... 3 Priser... 3 Betalingsvilkår... 4 Betaling udenfor normal arbejdstid og Generelt... 3 Kundens forpligtelser... 3 SkabelonDesigns forpligtelser... 3 Priser... 3 Betalingsvilkår... 4 Betaling udenfor normal arbejdstid og hastetillæg... 4 Hastetillæg... 4 Ændring af aftalen...

Læs mere

Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør

Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige udlejnings- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Trust Rental

Læs mere

Oxygen yder, efter Kundens godkendelse af produktets levering, én måneds vederlagsfrit service på løsningen, dog med de følgende begrænsninger:

Oxygen yder, efter Kundens godkendelse af produktets levering, én måneds vederlagsfrit service på løsningen, dog med de følgende begrænsninger: Nærværende forretningsbetingelser er gældende for alle produkter og ydelser leveret af Oxygen A/S (herefter kaldet "Oxygen") til Kunden, medmindre andet er skriftligt aftalt mellem parterne. Det accepterede

Læs mere

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 VOLDGIFTSINSTITUTTETS REGLER FOR JURIDISKE / TEKNISKE UDTALELSER

Læs mere

, ( Virksomheden ) salg og levering

, ( Virksomheden ) salg og levering Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for produkter til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Automation

Læs mere

2.2 Opmærksomheden henledes udtrykkeligt på, at eventuelle modstridende almindelige forretningsbetingelser fra kundens side ikke anerkendes.

2.2 Opmærksomheden henledes udtrykkeligt på, at eventuelle modstridende almindelige forretningsbetingelser fra kundens side ikke anerkendes. DACHSER Group SE & Co. KG's almindelige forretningsbetingelser for software- og konsulentaftaler. 1. Aftalens genstand 1.1 DACHSER Group SE & Co. KG og alle dets tilknyttede selskaber og datterselskaber

Læs mere

Indsamling af affald i Sorø Kommune

Indsamling af affald i Sorø Kommune Indsamling af affald i Sorø Kommune Bilag 3 Udkast til kontrakt Offentligt EU-udbud AffaldPlus Juni 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Kontraktparter... 3 2 Kontraktgrundlag... 3 3 Forventet årlig ydelse... 3

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Fodboldagentens fulde navn CPR-nr. Fodboldagentvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land Fodboldagentens e-mailadresse (i

Læs mere

ALMINDELIGE BETINGELSER FOR LEVERING AF SERVICEYDELSER (ABSERVICE) (NB Tilpasninger foretaget)

ALMINDELIGE BETINGELSER FOR LEVERING AF SERVICEYDELSER (ABSERVICE) (NB Tilpasninger foretaget) ALMINDELIGE BETINGELSER FOR LEVERING AF SERVICEYDELSER (ABSERVICE) (NB Tilpasninger foretaget) A. INDLEDENDE BESTEMMELSER ANVENDELSESOMRÅDE 1. Almindelige Betingelser for levering af Serviceydelser (ABService)

Læs mere

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Foreninger, ikke-erhvervsdrivende fonde, selvejende institutioner, stiftelser mv. Almindelige betingelser DFO99-01 Indholdsfortegnelse Definitioner Pkt. Side hvem

Læs mere

Aalborg Universitets vederlagsregler

Aalborg Universitets vederlagsregler Aalborg Universitets vederlagsregler Regler for beregning af vederlag for patenterbare opfindelser ved Aalborg Universitet gældende med virkning for opfindelser indberettet efter den 1. juli 2009. I henhold

Læs mere

KONSULENTAFTALE. (herefter kaldet Nochmal) [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet Kunden)

KONSULENTAFTALE. (herefter kaldet Nochmal) [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet Kunden) KONSULENTAFTALE Mellem undertegnede Nochmal Magnoliavej 4, 1. tv 2000 Frederiksberg CVR: 29056323 (herefter kaldet Nochmal) og medundertegnede [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt

Læs mere

Oktober Svend Bjerregaard Advokat. Bilag B Udkast til managementaftale for investeringsselskabet. T

Oktober Svend Bjerregaard Advokat. Bilag B Udkast til managementaftale for investeringsselskabet. T Oktober 2011 Bilag B Udkast til managementaftale for investeringsselskabet Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040035-0004 SBJ/HAI Managementaftale Mellem Investeringsselskabet

Læs mere

Kontakttillægget udgør et forslag til tillæg til leverandørernes standardkøbs- og serviceaftaler vedrørende digitalt printudstyr.

Kontakttillægget udgør et forslag til tillæg til leverandørernes standardkøbs- og serviceaftaler vedrørende digitalt printudstyr. GRAKOM NOTAT 28.6.2016 GA J.nr.: 20150729 VEJLEDNING TIL KONTRAKTTILLÆG VEDRØRENDE DIGITALT PRINTUDSTYR INTRODUKTION Kontakttillægget udgør et forslag til tillæg til leverandørernes standardkøbs- og serviceaftaler

Læs mere

1. Parterne UDKAST- RÅDGIVNINGSKONTRAKT. Spildevandsplanlægger/Klimaplanlægger til udarbejdelse af spildevandsstrategi Forsyning Ballerup.

1. Parterne UDKAST- RÅDGIVNINGSKONTRAKT. Spildevandsplanlægger/Klimaplanlægger til udarbejdelse af spildevandsstrategi Forsyning Ballerup. UDKAST- RÅDGIVNINGSKONTRAKT Spildevandsplanlægger/Klimaplanlægger til udarbejdelse af spildevandsstrategi Forsyning Ballerup 1. Parterne Mellem Forsyning Ballerup Service A/S på vegne af Vand Ballerup

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER 323-182087 SLA/sla 16.03.2015 ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Advokatfirma Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 2. Indgåelse... 3 3. Opsigelse... 3 4. Priser... 4 5. Betalingsbetingelser...

Læs mere

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab (Det anbefales at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Interessenterne Aftalen indgås mellem underskrevne Deltagers navn Adresse Tlf.

Læs mere

Almindelige leveringsbetingelser

Almindelige leveringsbetingelser Såfremt der ikke er aftalt andet gælder følgende leveringsbetingelser for produkter, der bliver leveret af HAGENS FJEDRE A/S: Almindelige leveringsbetingelser Anvendelse 1.Nedenstående, almindelige leveringsbetingelser

Læs mere