Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom. Patientinformation, som udleveres af behandlende læge.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom. Patientinformation, som udleveres af behandlende læge."

Transkript

1 Fotodynamisk TERAPI Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom Patientinformation, som udleveres af behandlende læge.

2 2 Aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom Hudkræft er hyppig i Danmark, og hyppigheden er fortsat stigende. Det er vigtigt at opdage skaderne i tide, starte effektiv behandling og forebygge ny udvikling af sygdommen. I denne brochure informeres om, hvad aktiniske keratoser, basalcellehudkræft (BCC, basalcellekarcinom) og Bowens sygdom (pladecellehudkræft in situ) er, og hvordan man behandler med fotodynamisk terapi. Vi vil også informere om, hvad man kan gøre for at forebygge hudkræft. Aktinisk keratose Aktiniske keratoser er små celleforandringer i huden, som skyldes udsættelse for ultraviolet (UV) lys gennem længere tid. Forandringerne kommer på soludsatte områder af huden, og er ofte små røde eller grå- til gulbrune let skællende forandringer i huden. Aktiniske keratoser er ofte symptomfrie, men kan give anledning til kløe, irritation og hos nogle sårdannelse. Forandringerne føles ru og sandpapirsagtige. Aktiniske keratoser er ufarlige, men kan udvikle sig til pladecellehudkræft (planoeller spinocellulærtkarcinom), som er en alvorlig form for hudkræft. Da man ikke ved, hvilke aktiniske keratoser, der vil videreudvikle sig til pladecellehudkræft, er det vigtigt at behandle aktiniske keratoser i tide. Basalcellehudkræft Basalcellehudkræft er den mest almindelig form for hudkræft. Udsættelse for UVstråling er den hyppigste årsag til udviklingen af hudkræft. Basalcellehudkræft opstår hyppigst i hoved-hals-regionen. Der findes tre forskellige hovedtyper af basalcellehudkræft: Overfladisk basalcelle hudkræft (superficielt basalcellecarcinom) ligner ofte en eksemplet, er rød og skællende, og kan med tiden blive til sår. Den nodulære variant ligner mest en forhøjet, hudfarvet vorte. Den skleroserende type er usædvanlig og forekommer fortrinsvist i ansigtshuden med en blæksprutteagtig vækst og diffus afgrænsning. Har man først fået basalcellehudkræft er der større risiko for at man får flere forandringer. Basalcellehudkræft vokser langsomt i huden, hudkræften ødelægger huden og omgivende væv, og det er derfor vigtigt at fjerne det inden det spreder sig.

3 3 Bowens sygdom (Pladecellehudkræft in situ) Bowens sygdom er et forstadie til pladecellehudkræft (spinocellulært carcinom), og vokser overfladisk i overhuden uden at bryde gennem læderhuden. Sygdommen starter som en rød skællende plet, som kan forveksles med eksem eller psoriasis. Årsagen til Bowens sygdom og pladecellehudkræft er UV-stråling. Aktiniske keratoser Basalcellekræft Bowens sygdom (Pladecellekræft in situ) Billeder fra Mikael Tarstedt, overlæge, Karlskoga lasarett

4 4 Photo Dynamic Therapy Fotodynamisk terapi (også kaldet PDT, photodynamic therapy) kan anvendes til behandling af såvel aktiniske keratoser som basalcellehudkræft og Bowens sygdom. Behandlingen består i, at man påsmører tumorområdet en creme og efter ca. tre timer belyser området i nogle minutter. Der kræves sædvanligvis 1-2 behandlingskonsultationer hos din hudlæge. Behandlingen trin for trin 1. tumorområdet forbehandles ved at fjerne skæl og skorper og gøre overfladen ru. Herved trænger creme lettere ned til alle dele af tumorområdet. 2. Cremen påføres tumorområdet og dele af den omgivende hud. 3. området dækkes herefter med forbinding, hvorefter man skal vente i tre timer. 4. Cremen indeholder et stof, som gør de syge tumorceller lysfølsomme 5. Efter tre timer fjernes forbindingen og cremen, og det behandlede område belyses med rødt lys i ca. 8 minutter. For at beskytte øjnene mod det stærke lys skal man have beskyttelsesbriller på under belysningen. 6. når området belyses, sker der en fotokemisk reaktion, så tumorcellerne dræbes. Den raske omliggende hud påvirkes ikke, da cremen udelukkende angriber de syge celler. 7. Under selve lysbehandlingen kan der opstå en varmefornemmelse og en lettere smerte i huden. 8. Efter belysningen er behandlingen færdig. For at beskytte huden mod yderligere eksponering for lys (dagslys) sætter man ofte en forbinding på, som kan tages af om aftenen. Læsionen forbehandles... creme påføres... og skal virke i tre timer... hvorefter læsionerne belyses med rødt lys, og tumorcellerne dræbes.

5 5 Efter behandlingen Efter behandlingen bliver huden rød og kan hæve op, ses tydeligst efter behandling i ansigtet. Efter en til flere dage kan der danne sig blærer og sår. Sårhelingen tager ca. 1-3 uger i alt. Derefter forsvinder den røde farve lidt efter lidt. Det behandlede område bør beskyttes mod sollys på behandlingsdagen og de næstfølgende dage. Huden holdes ren med vand og mild uparfumeret sæbe, og smøres med fugtighedscreme. Fotodynamisk terapi giver oftest et godt kosmetisk resultat med ardannelse i mindre grad end ved andre metoder. Behandlingsformen er derfor velegnet ved hudforandringer i kosmetisk følsomme områder som ansigt, bryst, ryg og overarme. Behandlingen kan også benyttes, når det er vanskeligt at anvende andre behandlingsmetoder. Patient med aktinisk keratose Patient 3 måneder efter behandling med PDT Patient med BCC og AK Patient 3 måneder efter behandling med PDT

6 6 Forebyggelse af hudkræft Aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og pladecellehudkræft in situ (Bowens sygdom) skyldes først og fremmest UV-lys. Har du allerede haft hudkræft, eller har du aktiniske keratoser, har du forhøjet risiko for at få nye skader. Derfor er det vigtigt at beskytte sig mod solens stråler. Solråd Planlæg udendørs aktiviteter, så du undgår at udsætte dig for UV-lys, når UV-strålingen er stærkest midt på dagen. Beskyt dig mod solen ved at bruge beskyttende tøj i tætvævet stof, solbriller og en bredskygget hat. På hudområder, der ikke dækkes af tøj, og som vil blive udsat for UV-lys, er det vigtigt at bruge en effektiv beskyttelse mod både UVB- og UVA-stråling. UVA- og UVB-beskyttelse Actinica Lotion er en medicinteknisk produkt, som er specielt udviklet til personer, der har øget risiko for at udvikle aktiniske keratoser og pladecellehudkræft. Et klinisk studie med Actinica Lotion viste ved regelmæssig brug i observationstiden på 2 år 1 : 53 procent reduktion af aktiniske keratoser ingen udvikling af ny invasiv pladecellehudkræft Med sin kombination af kemiske filtre giver Actinica Lotion en højeffektiv beskyttelse mod både UVB- og UVA-stråling og opfylder kravene til meget høj UV-beskyttelse, som er den højeste klassificering, der findes. Doseringsskema for Actinica Lotion: Standardiserede pumper til korrekt dosering af Actinica (0,46 gram pr. pumpetryk) Ansigt inklusiv ører: Mindst to tryk på pumpen Skaldet isse: Mindst ét tryk på pumpen Hals: Mindst ét tryk på pumpen

7 7 Hvornår skal man bruge Actinica Lotion? For at opnå den bedste beskyttelse skal Actinica Lotion påføres hver morgen på de hudområder, som vil blive udsat for UV-lys, og som ikke dækkes af tøj. Actinica Lotion skal anvendes hver dag, som en del af din daglige rutine, dvs. også de dage, hvor solen ikke skinner. Actinica Lotion bør påføres, inden du udsætter dig for UV-lys. Hvis du vil bruge makeup, bør du vente lidt, så Actinica Lotion kan nå at trænge ordentligt ind i huden, inden du påfører andre produkter. Actinica Lotion giver en meget effektiv beskyttelse i mange timer, men man bør aldrig overeksponere huden for solens stråler. Påført på den rigtige måde bidrager Actinica Lotion til at forebygge skader fra UV-stråling, men det betyder ikke, at du kan anvende produktet med det formål at kunne være ude i længere tid. Hvordan og hvor skal Actinica Lotion påføres? Hvis du ønsker en højeffektiv beskyttelse af huden, skal du påføre den rigtige dosis Actinica Lotion i henhold til doseringsskemaet. For at gøre det enkelt og sikkert at anvende Actinica Lotion er den udstyret med en doseringspumpe, som viser, hvor mange tryk på pumpen du skal bruge for hver del af kroppen. Hvert tryk på pumpen giver altid samme mængde Actinica Lotion, hvilket betyder, at du kan være sikker på, at doseringen bliver korrekt og beskyttelsen af huden dermed så effektiv som mulig. Den korrekte dosis af Actinica Lotion er ca. 2 mg pr. kvadratcentimeter hud se billedet nedenfor. SPF50+ UVA Du kan finde yderligere oplysninger om Actinica Lotion på Bryst: Mindst ét tryk på pumpen Hver underarm: Mindst to tryk på pumpen Oversiden af hver hånd: Mindst ét tryk på pumpen Reference: 1. Ulrich C et al. Prevention of non-melanoma skin cancer in organ transplant patients by regular use of a sunscreen: a 24 months, prospective, case-control study. Br J Dermatol 2009;161:78-84.

8 Fotodynamisk terapi (PDT) Hvilke hudforandringer kan man bruge PDT til? PDT er godkendt til behandling af solskadet hud, aktiniske keratoser, pladecellehudkræft in situ (Bowens sygdom) samt basalcellehudkræft, når anden behandling vurderes ikke at være hensigtsmæssig. Fjerner PDT celleforandringerne lige så effektivt som anden behandling? Ja. I eksisterende kliniske data viser resultaterne, at behandling med PDT er lige så effektiv som de mere traditionelle behandlingsmetoder. Dog skal man være opmærksom på, at cremen nogle gange kan have svært ved at trænge helt ned i dybden, hvilket kan betyde tilbagefald. Hvilke fordele er der ved behandling med PDT i forhold til anden behandling? Fordelen ved PDT er, at man dræber de syge celler uden at skade rask hud. Dermed opnår man som regel et godt kosmetisk resultat. Gør det ondt at få PDT? Mange gange oplever man ingen smerte, men en del patienter kan få en stikkende fornemmelse under belysningen, som går over, næsten så snart belysningen afsluttes. Et mindre antal patienter oplever så stærk smerte, at belysningen bør afbrydes. Tal med din læge, hvis du er bange for, at det kommer til at gøre ondt. Han eller hun kan tage stilling til, om der skal gives en særlig lokalbedøvelse. Indholdet i denne brochure er revideret af Mikael Tarstedt, overlæge, øverste chef for dermatologisk modtagelse, Karlskoga lasarett i Sverige. Galderma pdtpat DK1410/02 Galderma Nordic AB Seminariegatan 21, SE Uppsala Tel , fax nordic@galderma.com

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS Til behandling af milde og moderate aktiniske keratoser Patientinformation, som udleveres af behandlende sundhedspersonale 2 Hvad er aktiniske keratoser eller solare

Læs mere

Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser

Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser Information til uddeling af behandlingspersonale i sundhedsvæsnet. 2 Spørgsmål og svar om aktiniske keratoser

Læs mere

ACTINICA LOTION. Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft

ACTINICA LOTION. Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft ACTINICA LOTION FOREBYGGER visse former for HUDKRÆFT Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft 2 Hvad er hudkræft? Hudkræft er den mest almindelige kræftform.

Læs mere

Hudkræft hos organtransplanterede

Hudkræft hos organtransplanterede Hudkræft hos organtransplanterede Korrektheden er verificeret af overlæge Mikael Tarstedt, dermatologisk modtagelse, Karlskoga lasarett i Sverige. 2 Organtransplanterede har op til 100 gange øget risiko

Læs mere

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod)

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Patientvejledning Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Aktinisk Keratose 1 Du er sat i behandling med Aldara creme, fordi du har Aktinisk Keratose, også kaldet solkeratose. For at opnå

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Hudproblemer BUMSER

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

5-aminolevulinsyre. Patientinformation. Alacare 8 mg, medicinsk plaster. til aktinisk keratose-behandling med PDT

5-aminolevulinsyre. Patientinformation. Alacare 8 mg, medicinsk plaster. til aktinisk keratose-behandling med PDT 5-aminolevulinsyre Patientinformation Alacare 8 mg, medicinsk plaster til aktinisk keratose-behandling med PDT Alacare Alacare er et medicinsk plaster indeholdende 5-aminolevulinsyre, og er designet til

Læs mere

Hudkræft. hos nyretransplanterede

Hudkræft. hos nyretransplanterede Hudkræft hos nyretransplanterede Forord Hudkræft er den mest almindelige type kræft. Risikoen for hudkræft er større hos alle transplanterede. Alt efter typen af hudkræft kan transplanterede have op til

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN Redap 1 mg/g gel Adapalen Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret CO2-laser? Fraktioneret CO2-laser er en behandling,

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Fotobiologi Solens effekt på huden

Fotobiologi Solens effekt på huden Fotobiologi Solens effekt på huden Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Lys er betegnelsen for det lille område af elektromagnetisk stråling som opfattes af øjet Bølgelængder fra 400 nm 760

Læs mere

rosacea Information om et voksen-problem

rosacea Information om et voksen-problem rosacea Information om et voksen-problem Rosacea. Rosacea rammer omkring 2 10 procent af den voksne befolkning. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som giver rødme, knopper og betændt udslæt i ansigtet, primært

Læs mere

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser rev. dec. 2018 - næste rev. dec. 2020 Hvorfor opstår der fortykkelser i huden? Fortykkelser i huden er ofte forårsaget af hyperaktivitet i små lokaliserede områder

Læs mere

Version 1: 22/ Udfærdiget af Hudlæge Marianne Dolberg Anderson Revideres årligt

Version 1: 22/ Udfærdiget af Hudlæge Marianne Dolberg Anderson Revideres årligt HUDKLINIKKEN FREDERIKSSUND PATIENTVEJLEDNING UVB Patientvejledning til UVB behandling Hvad er UVB UVB lys er den kortbølgede del (280-320 nm) af det ultraviolette lys, og stråler i dette område påvirker

Læs mere

Pigment, hvide skjolder (Vitiligo)

Pigment, hvide skjolder (Vitiligo) Vitiligo og hvide ar Info. nr. 2.2 / QI 21.200-DERMA-62 rev. marts 2015 - næste rev. marts 2017 (behandling af hvide pletter og hvide ar på huden) Baggrund Vitiligo er en sygdom i huden, som giver hvide

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Før Baggrund Både alder, rygning og udsættelse for sol gennem årene ændrer hudens elasticitet. Dette betyder, at læderhudens

Læs mere

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen Sommer, solskin og solsikker Pas på hinanden i solen Pas på de små solstråler Siesta. Solhat. Solcreme. Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men

Læs mere

Dermatologi Patientvejledning

Dermatologi Patientvejledning Dermatologi Patientvejledning 015 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig kvalitet og tidssvarende

Læs mere

Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser

Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser rev. dec. 2018 - næste rev. dec 2020 Behandling af rynker og ar samt forbedring af hudstruktur med Ellipse Frax 1550 laser Hvad er Ellipse Frax-laserbehandling?

Læs mere

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET Sol SOL Selv om du holder af solen, så nyd den med måde, og undgå at blive solskoldet. Overdreven solbadning uden beskyttelse kan give varige hudskader og føre til kræft i huden. Huden bliver også ødelagt,

Læs mere

INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT

INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT Plastikkirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Kantinen Oplægsholdere i dag Fra Plastikkirurgisk Afdeling Læge Sygeplejerske Fra

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT

OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT Plastikkirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Kantinen Oplægsholdere i dag Fra Plastikkirurgisk Afdeling Læge Sygeplejerske Fra Kræftens

Læs mere

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle)

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle) Patientinformation Kuskefingre - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om kuskefingre

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig

Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 Fjernelse af rynker og ar med CO2-laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Baggrund Både alder, rygning og udsættelse

Læs mere

Photorejuvenation Foryngelse af huden med lys

Photorejuvenation Foryngelse af huden med lys Photorejuvenation Foryngelse af huden med lys Før Efter 1. Indledning: Huden forandrer sig med alderen. Sollys har langt den største del af skylden for hudens alderstegn, som viser sig ved, at huden bliver

Læs mere

Patientvejledning. Kemisk Peeling. Cosmetic

Patientvejledning. Kemisk Peeling. Cosmetic Patientvejledning Kemisk Peeling Cosmetic Peeling kan give huden et forfriskende og naturligt yngre udseende. Man reducerer / fjerner gammel og rynket, pigmenteret eller solskadet uregelmæssig hud, og

Læs mere

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft)

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft) Almindelig hudkræft (non-melanom hudkræft) Solen øger risikoen for almindelig hudkræft UV-stråling øger risikoen for skader på huden. Både UVstråling fra solen og kunstige lyskilder såsom solarier kan

Læs mere

Rynker og solskader, photopeel

Rynker og solskader, photopeel rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 PhotoPeel En kombinationsbehandling med lys og peeling Indledning Huden forandrer sig med alderen. Sollys har langt den største del af skylden for hudens alderstegn,

Læs mere

Patientvejledning. Laser behandling. af karsprængninger på ben Cosmetic

Patientvejledning. Laser behandling. af karsprængninger på ben Cosmetic Patientvejledning Laser behandling af karsprængninger på ben Cosmetic Mange oplever med alderen, at blodkarrene på benene bliver mere tydelige og fremtrædende. Dette skyldes bl.a. alder, graviditet og

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Isotrex 0,05 % gel Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Patientvejledning. Home Care Dermaroller. Sådan behandler du selv

Patientvejledning. Home Care Dermaroller. Sådan behandler du selv Patientvejledning Home Care Dermaroller Sådan behandler du selv Efter behandling med Dermaroller hos os, kan du fortsætte behandling hjemme. Det gør du på følgende måde. Dag 1-7 I den første uge efter

Læs mere

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Patientvejledning Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Vejledning til brugere Denne patientvejledning kan være en hjælp til dig, der bruger smerteplaster. Her finder du råd om korrekt brug

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL Eksembehandling Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop Pleje der gør en forskel i din hverdag HVAD ER EKSEM? EKSEM ER

Læs mere

Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide

Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide Danmark har en rigtig kedelig rekord - nemlig rekorden i flest nye tilfælde af hudkræft. Og antallet stiger stadig. Se her, hvad du skal kigge efter. Februar 2013

Læs mere

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic Patientvejledning Karsprængninger i ansigt IPL laserbehandling Cosmetic Der kan være mange årsager til, at du får karsprængninger. De kan være punkt- eller stegformede eller forgrenede i et fint netværk.

Læs mere

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Information til patienten UVA1 Lysbehandling Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvad er UVA1-lys? UVA1-lys er en del af det langbølgede ultraviolette UVA lys (350-400nm).

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret CO2- laserbehandling? Ved en fraktioneret

Læs mere

Home Care Dermaroller PATIENTVEJLEDNING

Home Care Dermaroller PATIENTVEJLEDNING 13 Home Care Dermaroller PATIENTVEJLEDNING Efter behandling med Dermaroller hos os, kan du fortsætte behandling hjemme. Det gør du på følgende måde. Dag 1-7 I den første uge efter behandlingen, anbefaler

Læs mere

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense)

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergi vaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere

Læs mere

Psoriasis. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis.

Psoriasis. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis. Hudlægen informerer om Psoriasis Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis.htm (1 of 7)07-05-2006 09:18:09 PSORIASIS Psoriasis er en kronisk sygdom.

Læs mere

Information om hudforandringer

Information om hudforandringer Information om hudforandringer Pletter Forandring I en skønhedsplet kan være udtryk for celleforandringer og dermed forstadie til modermærkekræft. Hvis din egen læge, en hudlæge eller en plastikkirurg

Læs mere

Få glæden og livskvaliteten tilbage

Få glæden og livskvaliteten tilbage Få glæden og livskvaliteten tilbage "Som patient på et af Europas absolut førende hudcentre er du i helt sikre hænder. For os handler det om at skabe de bedste resultater for derved at give patienterne

Læs mere

Patientvejledning. Home Care Dermaroller. Sådan behandler du selv

Patientvejledning. Home Care Dermaroller. Sådan behandler du selv Patientvejledning Home Care Dermaroller Sådan behandler du selv Efter behandling med Dermaroller hos os, kan du fortsætte behandling hjemme. Det gør du på følgende måde. Dag 1-7 I den første uge efter

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Før Hvad er fraktioneret CO2- laserbehandling? Ved en fraktioneret

Læs mere

Patientvejledning. Hårfjerning med laser. Cosmetic

Patientvejledning. Hårfjerning med laser. Cosmetic Patientvejledning Hårfjerning med laser Cosmetic Laserbehandling for uønsket hårvækst foretages oftest på overlæbe, hage, bikini-linje, ben, armhuler og ryg. Hårfjernelse foregår af flere omgange Hårvæksten

Læs mere

Ar, fraktioneret CO2-laser, non-ablativ

Ar, fraktioneret CO2-laser, non-ablativ rev. august 2017 - næste rev. august 2019 Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Opdag hudkræft i tide

Opdag hudkræft i tide Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan tjekker du dig selv Disse modermærker skal du være opmærksom på Opdag hudkræft i tide 24 sider Modermærkekræft INDHOLD I DETTE

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om skumbehandling

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den operative

Læs mere

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE)

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE) Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan nye sikkerhedsoplysninger hurtigt tilvejebringes. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger CAPRELSA

Læs mere

we help people achieve healthy skin Tjekliste til din psoriasis

we help people achieve healthy skin Tjekliste til din psoriasis we help people achieve healthy skin til din psoriasis Formålet med denne tjekliste er at give dig og din læge et overblik over din nuværende situation, der kan anvendes som grundlag for en diskussion af

Læs mere

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer 10GODE RÅD TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY 0% Parfume Parabener Farvestoffer 10 NYTTIGE RÅD, SOM HJÆLPER DIG TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY SØG SKYGGE 1 Søg skygge mellem kl. 12-15, når solen står højest.

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Aldara 5% creme imiquimod

Indlægsseddel: Information til brugeren Aldara 5% creme imiquimod Indlægsseddel: Information til brugeren Aldara 5% creme imiquimod Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Bumser Filipenser Uren hud Akne

Bumser Filipenser Uren hud Akne Hudlægen informerer om Bumser Filipenser Uren hud Akne Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/acne/acne.htm (1 of 7)03-01-2006 14:20:29 Bumser - filipenser - uren

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystreduktion Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystreduktion Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til

Læs mere

Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Internettet. Resumé

Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Internettet. Resumé Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Side 1 af 2 Hvad er kræft? Kroppens celler kan udvikle sig til kræftceller, hvis der opstår skade i dem. Så vokser de uhæmmet og ødelægger det normale væv,

Læs mere

Patientvejledning. Hudforyngelse med laser. Fraktioneret Cosmetic

Patientvejledning. Hudforyngelse med laser. Fraktioneret Cosmetic Patientvejledning Hudforyngelse med laser Fraktioneret Cosmetic Med en laserbehandling bliver din ansigtshud fornyet, så den fremstår mere frisk, glat og blød, bl.a. med reduktion af rynker og en vis opstramning

Læs mere

Laserbehandling. af karsprængninger på ben Cosmetic PATIENTVEJLEDNING

Laserbehandling. af karsprængninger på ben Cosmetic PATIENTVEJLEDNING 6 Laserbehandling af karsprængninger på ben Cosmetic PATIENTVEJLEDNING Mange oplever med alderen, at blodkarrene på benene bliver mere tydelige og fremtrædende. Dette skyldes bl.a. alder, graviditet og

Læs mere

Patientvejledning. Laserbehandling. af karsprængninger på ben Cosmetic

Patientvejledning. Laserbehandling. af karsprængninger på ben Cosmetic Patientvejledning Laserbehandling af karsprængninger på ben Cosmetic Mange oplever med alderen, at blodkarrene på benene bliver mere tydelige og fremtrædende. Dette skyldes bl.a. alder, graviditet og ændringer

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor Patientvejledning Fjernelse af modermærke Hudforandring hudtumor Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftest godartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

Patientvejledning. Micro-needling med Dermaroller. Behandling af ar og rynker

Patientvejledning. Micro-needling med Dermaroller. Behandling af ar og rynker Patientvejledning Micro-needling med Dermaroller Behandling af ar og rynker Med tiden ændrer hudens kvalitet sig pga. påvirkning fra bla. sol, rygning, forurening, aldring, stress og livsstil. Hudens fibre

Læs mere

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation -

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation - SALICYLIC PEEL BEHANDLING - Patientinformation - Introduktion Biophora Salicylic Peel er en yderst effektiv Peel målrettet mod at exfolierer de døde hudceller i hudens overfladelag. Den kan fås i 20 %

Læs mere

SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI)

SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI) SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 HVAD ER ÅREKNUDER? 20-25 % af alle kvinder og 10-15 % af alle mænd over 15 år har åreknuder. Der skønnes

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Nix 5 %, creme permethrin

Indlægsseddel: Information til brugeren. Nix 5 %, creme permethrin Indlægsseddel: Information til brugeren Nix 5 %, creme permethrin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug altid Nix nøjagtigt

Læs mere

Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin

Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin DK Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin Denne brochure er tænkt som en vejledning til din behandling. Den behandling du kommer til at gennemgå, kan eventuelt afvige fra det beskrevne. Informationen

Læs mere

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft MAMMOGRAFI Screening for brystkræft Invitation til mammografi Du inviteres hermed til en mammografi (røntgenundersøgelse af dine bryster). Alle kvinder i alderen 50-69 år får tilbudt mammografi hvert andet

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

Pigmenterede modermærker (nævi)

Pigmenterede modermærker (nævi) Hudlægen informerer om Pigmenterede modermærker (nævi) http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/naevi/naevi.htm (1 of 5)04-01-2006 14:51:15 Dansk dermatologisk Selskab PIGMENTEREDE MODERMÆRKER

Læs mere

SVANEMÆRKET HUDPLEJE HUDPLEJE VÆLGES EFTER: Modvirker kløe og udtørring Langtidsvirkende Virker straks. Udviklet af danske hudlæger

SVANEMÆRKET HUDPLEJE HUDPLEJE VÆLGES EFTER: Modvirker kløe og udtørring Langtidsvirkende Virker straks. Udviklet af danske hudlæger HUDPLEJE VÆLGES EFTER: HUDTYPE De såkaldte naturlige hudlipider er en vigtig komponent i hudbarrieren. Udvaskes de naturlige hudlipider, tørrer huden ud og der opstår sprækker i hudbarrieren. Nogle mennesker

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Patientvejledning Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Fillers kan give din hud ny volumen og spændstighed. Ung hud er jævn og elastisk. Den inde holder bl.a. meget hyaluronsyre,

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

Dermokosmetisk pleje til patienter i kræftbehandling

Dermokosmetisk pleje til patienter i kræftbehandling Dermokosmetisk pleje til patienter i kræftbehandling KRÆFTBEHANDLING GIVER BIVIRKNINGER ONco Education & Skin side effects MInimized for Living Even better Der sker hele tiden fremskridt inden for behandlingen

Læs mere

Rynker og solskader, peeling

Rynker og solskader, peeling Info. nr. 210.4 / QI 06.163 rev. jan 2015 - næste rev. jan 2017 Peeling af ansigt, hals, bryst, hænder og arme Hvad er en peeling? En peeling er en behandling af huden med en kemisk opløsning, f.eks. Jessners

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd. Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet

Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd. Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet Siesta Skru ned for solen mellem 12 og 15, når UV-indekset er 3 eller mere. I skyggen af et træ

Læs mere

Brugervejledning til NOVAFON DK 1

Brugervejledning til NOVAFON DK 1 Brugervejledning til NOVAFON DK 1 Forord De har gjort et godt valg ved køb af Novafon apparatet. Vi håber, De vil få stor glæde af det brug det flittigt, gerne 2-3 gange om dagen. Det er selvfølgelig ingen

Læs mere

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade.

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Kilde: http://www.alz.org Oversat er Rikke Jensen www.rikkejensen.com Guide til bad med mennesker med demens At hjælpe mennesker med demens til at

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping

Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping Forsøgets titel: Hud transkriptomet Vi skriver til dig for at spørge om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Loceryl 5 % medicinsk neglelak

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Loceryl 5 % medicinsk neglelak INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Loceryl 5 % medicinsk neglelak Læs denne information godt igennem, før du begynder at bruge medicinen. - Du kan få denne medicin uden recept. For at opnå den bedste

Læs mere

Hvordan bruges ydelserne i speciallægepraksis korrekt.

Hvordan bruges ydelserne i speciallægepraksis korrekt. Hvordan bruges ydelserne i speciallægepraksis korrekt. Munkebjerg 2013 Bo Lasthein Andersen Konsultationstaksterne: 0110, 0120, 0130 samt 0201(telefonkons.): Omfatter undersøgelse, diagnose, behandling

Læs mere

Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse)

Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse) Info. nr. 26.4 / QI 06.153 rev. jan. 2015 - næste rev. jan. 2017 Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse) Hvordan virker Ellipsebehandlingen? Synligt lys ledes fra en blitzlampe gennem et filter

Læs mere

Din sårbehandling med negativt tryk: Patientvejledning

Din sårbehandling med negativt tryk: Patientvejledning Din sårbehandling med negativt tryk: Patientvejledning Hej! I denne brochure fortæller vi om, hvordan din sårbehandling med negativt tryk (NPWT) fungerer, og hvorfor vi har valgt at behandle dine sår med

Læs mere

Patientvejledning. Micro-pigmentering

Patientvejledning. Micro-pigmentering Patientvejledning Micro-pigmentering Micro-pigmentering (MP) anvendes til at farve et bestemt område af huden. MP anvendes ofte ved rekonstruktion af brystvorten efter operation for brystkræft, men det

Læs mere

Patientvejledning. Fraktioneret CO 2. laser behandling

Patientvejledning. Fraktioneret CO 2. laser behandling Patientvejledning Fraktioneret CO 2 laser behandling Behandlingen er særdeles velegnet til rynket hud, solskadet hud eller ved fine konturer i ansigtet. Behandlingen er endvidere yderst effektiv til at

Læs mere