Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig."

Transkript

1 Bliv hørt Fremadrettet Mediation Hensyntagen win-win Uafhængig Forståelse Fælles aftale Billigere Ingen dommer Interesser Frivillig Hurtigere Ligeværdig Muligheder Gensidig respekt Behov Løsning Ingen voldgift KONFLIKTLØSNING UDEN TABERE

2 CASE HVAD ER MEDIATION? Mediation er mægling og forhandling mellem parter i en konflikt. Konflikten kan f.eks. være mellem virksomheder, mellem virksomhed og medarbejder, mellem naboer eller mellem ægtefæller. Mediation anvendes i stigende omfang af virksomheder og private. Ved mediation er konfliktløsningen, i modsætning til en traditionel retssag eller voldgiftssag, alene baseret på forhandling med parterne i fokus. Der gælder ingen processuelle regler som ved retssager og voldgiftssager. Selvom en retssag er påbegyndt, kan retten foreslå, at en løsning søges via mediation. Så kaldes det retsmægling. En mediatoradvokat hjælper parterne med at afdække holdninger, drøfte individuelle behov og fælles interesser, sådan at parterne ud fra det kan finde en fælles løsning og aftale. Med mediation som forhandlingsmodel undgår parterne ofte en langvarig retssag eller voldgiftssag. Parternes advokater medvirker ofte i mediationer/retsmæglinger. Erfaringer fra retsmægling er, at der indgås aftale i 65% af de sager, der medieres. HVEM ER VI? Danske Mediatoradvokater er en forening med 180 specialuddannede advokater, der står klar til at hjælpe, når en konflikt opstår og ønskes løst via mediation. Mediatoradvokaterne har gennemgået Danske Advokaters mediatoruddannelse eller en tilsvarende uddannelse og er underlagt Danske Mediatoradvokaters særlige regler og de advokatetiske regler. NÅR DU SKAL BRUGE EN MEDIATORADVOKAT Danske Mediatoradvokater kan hjælpe med udpegning af en mediator, når parterne er enige om at søge en konflikt løst via mediation. Den mediator, der foreslås, vil være fuldstændig upartisk og uden tilknytning til nogen af parterne. Danske Mediatoradvokater kan foreslå en mediator med få timers varsel. På Danske Mediatoradvokaters hjemmeside findes en formular om mediation til indsættelse i kontrakter. Få mere info på eller Danske Mediatoradvokaters gratis vejledningstelefon: ÅRS KONFLIKT LØST GENNEM 3 TIMERS MEDIATION To danske shippingfirmaer havde i mere end fem år været uenige om beregning af fragt for gods, det ene firma havde transporteret for det andet. Samtidig var der kontrovers omkring mængden af transporteret og efterladt gods, og hvorvidt transportkunden havde et modkrav. Sagen verserede i mere end tre år i Sø- og Handelsretten og omfattede næsten 100 akter. Parterne fulgte rettens forslag om at søge en løsning via retsmægling. Efter kun tre timers mediation enedes parterne om betaling, og transportkunden frafaldt sit modkrav. Parterne genoptog herefter samarbejdet.

3 MEDIATION KONFLIKT Uoverensstemmelse mellem parterne kan bl.a. være mellem virksomheder, mellem virksomhed og medarbejder eller mellem ægtefæller. ADVOKAT Parter og advokater bliver enige om at søge konflikten løst via mediation. UDPEGNING Parterne retter henvendelse til Dansk Mediatoradvokater om udpegning af en mediator. MEDIATION Parterne drøfter interesser og løsningsmuligheder ud fra en helhedsbetragtning med fokus på at skabe en fælles fremadrettet løsning. FÆLLES- AFTALE EN MEDIATION TAGER GENNEMSNITLIG 3-4 TIMER. EN RETSSAG OFTE FLERE ÅR RETSSAG KONFLIKT ADVOKAT KRAV FREMSÆTTES STÆVNING SKRIFT- VEKSLING SYN/SKØN HOVED- FORHANDLING DOM ANKE SKRIFT- VEKSLING HOVED- FORHANDLING DOM TABER/ VINDER Uoverensstemmelse mellem parterne kan bl.a. være mellem virksomheder, mellem virksomhed og medarbejder eller mellem ægtefæller. Advokaterne fastlægger krav ud fra parternes holdninger og alene med en konfliktorienteret synsvinkel. Krav formuleres og fremsendes til modparten med trussel om retssag. Stævning fremsendes til retten. Udveksling af på - stande, krav og modkrav mellem parternes advokater. Retten udpeger en sagkyndig syn og skønsmand, hvilket forhaler og fordyrer retssagen. Parterne og advokaterne mødes i retten, hvor der er fokus på konflikten og ikke en fælles løsning. Retten afsiger dom hvor parterne enten taber eller vinder. Dommen ankes til Landsret eller Højesteret og konflikten fastholdes. Retssagen forlænges og fordyres. Udveksling af yderligere påstande, krav og modkrav mellem parternes advokater. Parterne og advokaterne mødes igen i retten, hvor der kun er fokus på konflikten og ikke en fælles løsning. Retten afsiger dom hvor parterne enten taber eller vinder.

4 RESPEKTFULD KONFLIKTLØSNING HVAD FÅR JEG UD AF MEDIATION? HVORDAN FOREGÅR DET? En mediator hjælper parterne i en konflikt til selv at løse den. Det sker gennem drøftelse og med fokus på at opfylde parternes behov bedst muligt. Derfor er løsningen bedre end en afgørelse bestemt af en dommer. En mediation er baseret på parternes ønske om en løsning, der giver størst mulige fordele for parterne. Mediationen følger oftest denne form: Parterne enes om, at konflikten skal løses gennem mediation Parterne mødes med mediator ofte på neutral grund Parterne redegør hver især for deres opfattelse af problemet/konflikten Interesser og behov drøftes Muligheder og løsningsmodeller opstilles Løsningen opbygges gennem parternes drøftelser Fælles aftale indgås INGEN TABERE Når fokus er på fælles forhandling og fælles løsning, kommer ingen til at gå fra en mediation som taber. Det er for mange en væsentlig årsag til at vælge mediation frem for en retssag. IKKE RÅDGIVER Mediator kan ikke afgøre en konflikt. Mediator skal sørge for, at parterne bliver hørt og får deres synspunkter fremlagt for hinanden. Målet er, at parterne selv når til en fælles aftale. Parternes advokater deltager ofte som rådgivere i mediationen. FRIVILLIG Parterne og mediator kan til enhver tid afslutte mediationen, fordi den er frivillig. Mediatoren hjælper parterne med at bygge bro mellem deres interresser og behov uden at de personlige og forretningsmæssige relationer påvirkes negativt. Parterne er i centrum med fuld kontrol over forhandlinger og beslutninger, så der med hjælp fra mediatoren kan findes en skræddersyet løsning. Omkostningerne er langt mindre end ved retseller voldgiftssager, fordi det går betydeligt hurtigere bl.a. fordi det er muligt at tilrettelægge møder fleksibelt i fht. deltagere og mødested. Mediator sikrer, at begge parter høres og får tid til at komme frem med deres synspunkter og løsningsforslag. Typisk vil en erhvervsretslig konflikt løses på et til to møder afhængig af sagens omfang. En familieretslig konflikt vil ofte forløbe over flere kortere møder. 65% af alle konflikter, der søges løst ved mediation eller retsmægling, ender med en løsning, som parterne er enige om

5 FORSKELLEN KORT FORTALT Forskellene mellem mediation og en retssag er mange og til at få øje på. HVORFOR VÆLGE EN MEDIATORADVOKAT? En retssag er ofte en langvarig, dyr og personlig belastende affære for parterne. I mediation kan parterne ofte finde frem til en løsning på få timer. UENIGHED EFTER 10 ÅRS LEJEMÅL CASE KONFLIKTLØSNING VED MEDIATION Mediationen er løsningsorienteret Fælles aftale er målet Fælles konflikt, fælles løsning Hensyntagen til begge parter Parterne er selv ansvarlige Parterne er i fokus Fokus på muligheder Fokus på fælles interesser Fremadrettet Hurtigere og billigere AFGØRELSE GENNEM RETSSAG Parterne er modstandere Konflikten afgøres af dommer Ansvaret overlades til andre Fokus på advokater og dommer Fokus på jura Langvarig proces Sjældent fremadrettet Der er vindere og tabere Mediatoradvokaten er specialuddannet og underlagt særlige etiske regler. Danske Mediatoradvokat er har stor erfaring med konflikthåndtering, og har en både teoretisk og praktisk tilgang, som hjælper parterne med at se konflikten fra flere vinkler. Det gælder private- som erhvervskonflikter. KODEX Hos Danske Mediatoradvokater er effektiv konfliktløsning i centrum. Vi hjælper parterne i en konflikt med at nå frem til en løsning på en god, respektfuld og effektiv måde. Mediatoren er uafhængig af parterne Mediatoren har tavshedspligt, og alle oplysninger, der kommer frem under mediationen, er fortrolige Mediatoren er ikke parternes rådgiver og skal ikke afgøre konflikten, men hjælpe parterne til selv at komme frem til den løsning, der fungerer bedst for parterne Mediatoren er forpligtet til at overholde både foreningens etiske regler og de advokatetiske regler En lejer afholdt ved indflytning store omkostninger til istandsættelse og indretning. Da lejer efter 10 år opsagde lejemålet kom lejer og udlejer i konflikt om i hvilken stand lokalerne skulle afleveres. Efter indledende fremsættelse af krav via advokater blev parterne enige om mediation frem for en voldgiftssag. I løbet af få dage blev via Danske Mediatoradvokater udpeget en mediator og efter kun 2,5 timers mediation kom parterne til enighed om en løsning, som begge var tilfredse med og der blev sparet megen tid og omkostninger.

6 VIRKSOMHED SAGSØGTE IT LEVERANDØRER FOR 9 MILLIONER KRONER CASE 9 millioner. kr. udgjorde det tab, virksomheden påstod at have, fordi to IT-leverandører nægtede at stå ved et tilbud om levering af en IT løsning. Virksomheden truede med en stævning, men parterne blev enige om mediation frem for en langvarig retssag. Alle tre parter fik mulighed for at redegøre for deres opfattelse af forløbet. Efter fire timer kom parterne frem til en fælles aftale, hvor den ene leverandør betalte en tredjedel af beløbet, mens den anden leverede et antal gratis konsulenttimer. Parterne var positive over for mediationen, og virksomheden fik genetableret tilliden til leveran dørerne. Gratis og anonym vejlednings telefon Hver mandag mellem kl Telefon Danske Mediatoradvokater H. C. Andersens Boulevard København V Telefon info@mediatoradvokater.dk

Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation. Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne

Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation. Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne Dagens emner Indledning Definitioner Regler En mediations forløb Partsadvokatens rolle før, under og efter

Læs mere

Danske IT-advokater MEDIATIONSPROCEDURE. 1. Formål. 2. Mediators kompetencer. 3. Anmodning om at bringe en mediator i forslag

Danske IT-advokater MEDIATIONSPROCEDURE. 1. Formål. 2. Mediators kompetencer. 3. Anmodning om at bringe en mediator i forslag MEDIATIONSPROCEDURE 1. Formål Denne mediationsprocedure er udarbejdet af Danske IT-advokater ( DITA ) og udgør det regelsæt, som regulerer gennemførelsen af en mediation mellem to eller flere parter, hvor

Læs mere

Professionel konfliktløsning på byggepladsen

Professionel konfliktløsning på byggepladsen Professionel konfliktløsning på byggepladsen Hvad gør man som bygherre, rådgiver og entreprenør, når man ikke kan nå til enighed om betaling, tidsfristforlængelse, mangler eller andre tvister? Løsningen

Læs mere

REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET

REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET REGLER FOR MEDIATION VED VOLDGIFTSINSTITUTTET 1 Disse regler for mediation gælder, når parterne har aftalt, at mediationen skal foregå efter Regler for mediation ved Voldgiftsinstituttet. Mediation efter

Læs mere

Konfliktmægling via mediation

Konfliktmægling via mediation Konfliktmægling via mediation Fra advokat Som advokat har jeg af og til følt, at der har manglet en dimension i de sager, jeg har vundet. Det er klart, at den part, der har tabt sagen, står tilbage med

Læs mere

Tilbud om mediation som første stop

Tilbud om mediation som første stop TEMA: MEDIATION Tilbud om mediation som første stop Man kan undre sig over, at ikke flere virksomheder benytter sig af mediation. Voldgiftsinstituttets erfaringer med mediation i erhvervstvister er mere

Læs mere

Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture

Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture 1 Hvem er vi? > Lene Ahlmann-Ohlsen Direktør > Jan Aagaard Ythat? Rådgivende

Læs mere

Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator

Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator REGLER FOR MEDIATION Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator 1 Begæring om mediation sendes til Mediationsinstituttet af parterne i fællesskab eller af en af parterne. Stk. 2 Begæringen

Læs mere

Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER

Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER DANSKE ADVOKATER 60 udpegningsberettigede mediatoradvokater Samarbejdspartnere Hvorfor er mediation relevant for jer? Hvad er mediation? Overvejelser og bekymringer

Læs mere

Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation

Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation Bilag 14 Accelereret konfliktløsning og Mediation Version 0.8 26-06-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 ACCELERERET KONFLIKTLØSNING MED BRUG AF SAGKYNDIG UDTALELSE... 4

Læs mere

Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER

Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER Samarbejdspartnere DANSKE ADVOKATER DANSKE ADVOKATER 60 udpegningsberettigede mediatoradvokater Samarbejdspartnere Hvorfor er mediation relevant for jer? Hvad er mediation? Hvordan, og hvilken rolle har

Læs mere

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation Regler for mediation J.nr.: K-53 2015 Regler for mediation Voldgiftsinstituttet anbefaler følgende mediationsklausul: Enhver tvist, som måtte opstå i forbindelse med denne kontrakt, herunder tvister vedrørende

Læs mere

Early Warning Nytårskur januar 2017, kl på Comwell Middelfart

Early Warning Nytårskur januar 2017, kl på Comwell Middelfart Early Warning Nytårskur 2017 27. januar 2017, kl. 11.15-12.30 på Comwell Middelfart Kristian Skovgård Larsen Siden jeg færdiggjorde jurastudiet i december 2003 har jeg arbejdet intenst med entrepriseret

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator

Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator Regler for mediation Kap. 1. Begæring om mediation og udpegning af mediator 1 Begæring om mediation sendes til Mediationsinstituttet af parterne i fællesskab eller af en af parterne. Stk. 2. Begæringen

Læs mere

IT-konfliktløsning. Vejledende udtalelser i IT-sager (Introduktion v. advokat Niels Chr. Ellegaard)

IT-konfliktløsning. Vejledende udtalelser i IT-sager (Introduktion v. advokat Niels Chr. Ellegaard) IT-konfliktløsning Vejledende udtalelser i IT-sager (Introduktion v. advokat Niels Chr. Ellegaard) Disposition 1. Hvad er problemet med IT-tvister? 2. Udvalgsarbejdet i regi af DITA 3. Gennemgang af regler

Læs mere

Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed

Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed er udarbejdet med henblik på anvendelse af parter i aftale

Læs mere

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 VOLDGIFTSINSTITUTTETS REGLER FOR JURIDISKE / TEKNISKE UDTALELSER

Læs mere

Nr. 40 af 12. marts 2018

Nr. 40 af 12. marts 2018 Nr. 40 af 12. marts 2018 Fra: Patricia De Moor- Mediationsinstituttet Til: AB-udvalget Cc: Thomas Samsø Bloch; "Finn Lænkholm" Emne: Høringssvar til AB-reglerne - Danske Mediatoradvokater og Mediationsinstituttet

Læs mere

Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift. Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015

Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift. Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015 Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015 AB Tvistehåndtering Syn og skøn - 45 Sagkyndig beslutning - 46 Voldgift 47 Syn og

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

Konflikter findes alle vegne.

Konflikter findes alle vegne. Konflikter findes alle vegne. Konflikter er et livsvilkår. De er hverken gode eller dårlige. Men måden vi håndterer dem på, bestemmer om de er konstruktive eller destruktive. Det er som udgangspunkt ikke

Læs mere

Behandling af klagesager

Behandling af klagesager Behandling af klagesager Her kan du læse om, hvordan klager behandles i Boligselskabet Rosenvænget og Halsnæs Ny Boligselskab, og hvad du skal gøre, hvis du ønsker at indgive en klage. 2 Før du klager

Læs mere

Erhvervslivets konfliktløser

Erhvervslivets konfliktløser Claus Kaare Pedersen Erhvervslivets konfliktløser Mediation i erhvervstvister Forord 5 1. Indledning 13 2. Konflikter og tvister 16 2.1 Begreber 16 2.2 Synet på konflikter og tvister 16 2.3 Årsager til

Læs mere

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG

UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG UNDERBILAG 9A TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS KONFLIKTLØSNINGSUDVALG INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag:

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

Læreplan for Retssagens forberedelse

Læreplan for Retssagens forberedelse Delemne: Processkrifter Den skriftlige forberedelse af retssagen er afgørende for sagens bedst mulige tilrettelæggelse. Advokatfuldmægtige skal derfor kunne udarbejde processkrifter, som fastlægger sagens

Læs mere

Læreplan for Retssagens forberedelse

Læreplan for Retssagens forberedelse Delemne: Processkrifter Den skriftlige forberedelse af retssagen er afgørende for sagens bedst mulige tilrettelæggelse. Advokatfuldmægtige skal derfor kunne udarbejde processkrifter, som fastlægger sagens

Læs mere

KON(G)FLIKT. v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018

KON(G)FLIKT. v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018 KON(G)FLIKT v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018 DET MENINGSFULDE ARBEJDSLIV HVEM BESTEMMER HVAD? MAGT Kon(g)flikt ORGANISATORISK

Læs mere

Foredrag om konfliktløsning

Foredrag om konfliktløsning Foredrag om konfliktløsning Mandag den 15. april 2013 Kl. 13.00 16.00 Advokat Trine Bøgelund-Kjær WINSLØW ADVOKATFIRMA, GAMMEL STRAND 34, 1202 KØBENHAVN K T: (+45) 3332 1033 F: (+45) 3696 0909 WINLAW@WINLAW.DK

Læs mere

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT 2019 Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT Indholdsfortegnelse Formål... 2 Hvad er voldgift... 2 Fordele ved voldgift i hestesager... 2 Hvordan aftaler man voldgift om heste... 3 Er man bundet

Læs mere

KONFLIKTLØSNING 2009

KONFLIKTLØSNING 2009 KONFLIKTLØSNING 2009 2 Alle virksomheder, hvad enten de er offentlige eller private, kan komme ud for, at der opstår en konflikt eller tvist med fx en samarbejdspartner. Uafklarede konflikter kan imidlertid

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

Bilag 17 - Benchmarking

Bilag 17 - Benchmarking Bilag 17 - Benchmarking Version 0.9 05-05-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 3 2 BILAGETS INDHOLD... 4 3 DEFINITIONER... 4 4 BENCHMARKINGENS OMFANG... 4 5 PRISERNES KONKURRENCEDYGTIGHED... 4

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

danske arbejdspladser til forbedring af En interessebaseret konfliktpolitik på arbejdsmiljøet Arbejdsmarkedsudvalget 12. december 2007 Foretræde for

danske arbejdspladser til forbedring af En interessebaseret konfliktpolitik på arbejdsmiljøet Arbejdsmarkedsudvalget 12. december 2007 Foretræde for Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 23 Offentligt En interessebaseret konfliktpolitik på danske arbejdspladser til forbedring af arbejdsmiljøet Foretræde for Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen.

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen. Side 1 af 5 Domstolsstyrelsen Vejledning om udfyldning af svarskriftsblanketten Hvis du er blevet sagsøgt, skal du indlevere et svarskrift på minretssag.dk. Du kan kun bruge blanketten, hvis du er fritaget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 93/2016 Ekona A/S (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Finland Plc. (advokat John Sommer Schmidt) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

IT-kontrakter vigtige læringspunkter og løsning af tvister

IT-kontrakter vigtige læringspunkter og løsning af tvister IT-kontrakter vigtige læringspunkter og løsning af tvister Side 1 Side 2 Program 1. Kontraktens indhold 2. Anvendelsen af kontrakten 3. Tvisthåndtering Side 3 IT-kontrakten læringspunkter i forhold til

Læs mere

Voldgiftsnævnets procesregler

Voldgiftsnævnets procesregler Voldgiftsnævnets procesregler Indholdsfortegnelse Voldgiftsnævnets procesregler i medfør af AB-18 Regler for mediation og mægling 2018... 3 Regler for syn og skøn 2018... 7 Regler for beslutning om stillet

Læs mere

UDKAST TIL KONTRAKT. mellem. (I det følgende: Kommunen) (I det følgende: Leverandøren)

UDKAST TIL KONTRAKT. mellem. (I det følgende: Kommunen) (I det følgende: Leverandøren) Socialforvaltningen Bilag 1 UDKAST TIL KONTRAKT mellem Københavns Kommune Socialforvaltningen Bernstorffsgade 17 1592 København V og (Leverandør) (I det følgende: Kommunen) (I det følgende: Leverandøren)

Læs mere

Regler for voldgift 2018

Regler for voldgift 2018 Regler for voldgift 2018 Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 1. Følgende regler finder anvendelse, hvis parterne har vedtaget AB 18, ABR 18, ABT 18, AB Forenklet og ABR Forenklet (i det følgende under ét

Læs mere

Navn: (herefter kaldet sponsor) (herefter kaldet klubben/udøveren)

Navn: (herefter kaldet sponsor) (herefter kaldet klubben/udøveren) STANDARDKONTRAKT SPONSORAFTALE 1 Parter Denne sponsoraftale er indgået mellem: Navn: (herefter kaldet sponsor) Adresse: CVR-/SE-nr.: og Navn: Adresse: (herefter kaldet klubben/udøveren) Evt. CVR-/SE-nr.:

Læs mere

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer v/ Betina Nørgaard, Manager Deloitte Consulting Holmegaard, 15. marts 2012 Agenda Opstart af samarbejdet Afgivelse af

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter er naturlige og opstår hele tiden. De kan både medføre positive og negative konsekvenser for skibet. Det er måden de løses på, som afgør udfaldet.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 39/2016 Haderslev Kommune (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Danmark A/S og Nordea Bank Finland Plc. (advokat Peter Schradieck for begge)

Læs mere

20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret. Ved Asbjørn Jensen

20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret. Ved Asbjørn Jensen 20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret Ved Asbjørn Jensen Retsplejelovens grundprincipper: Forhandlingsprincippet, 338 Parterne skal tilvejebringe

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE OM PSYKIATRIENS HUS

SAMARBEJDSAFTALE OM PSYKIATRIENS HUS SAMARBEJDSAFTALE OM PSYKIATRIENS HUS Silkeborg Kommune Søvej 1 8600 Silkeborg (herefter kaldet kommunen ) og Region Midtjylland Skottenborg 26 8900 Viborg (herefter kaldet regionen ) har dags dato har

Læs mere

Standard leveringsbetingelser

Standard leveringsbetingelser Standard leveringsbetingelser 1. Anvendelsesområde Disse almindelige betingelser finder anvendelse for enhver af kundens ordrer om levering af ydelser fra CompanYoung ApS (herefter CompanYoung), medmindre

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Vejledende Udtalelser i IT-sager

Vejledende Udtalelser i IT-sager Vejledende Udtalelser i IT-sager 1. Formål og forudsætninger Overordnet målsætning: Brugerne af ordningen skal kunne få et juridisk svar på en tvist på 20 arbejdsdage Tvisten kan vedrøre juridiske eller

Læs mere

Regler for mægling ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed

Regler for mægling ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mægling ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mægling ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed er udarbejdet med henblik på anvendelse af parter i aftale om

Læs mere

DHF BARTERAFTALE SVENDBORG KOMMUNE

DHF BARTERAFTALE SVENDBORG KOMMUNE DHF BARTER AFTALE i samarbejde med Svendborg Kommune 22.oktober 2012 21. september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE I. Formål... 3 II. Aftalens omfang... 4 III. Aftalens varighed... 4 IV. Aftalens rettigheder...

Læs mere

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Indlæg ved Projektdirektør Henrik Fausing, Dansk Byggeri om Det danske konfliktløsningssystem i AB 18 komplekset Det danske AB 18

Læs mere

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen.

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen. Side 1 af 5 Domstolsstyrelsen Vejledning om udfyldning af stævningsblanketten Denne blanket kan bruges, hvis du vil anlægge en sag ved byretten eller Sø- og Handelsretten. Rubrik 1-5, og 7 skal udfyldes

Læs mere

Temamøde om sagkyndig beslutning. Aarhus Den 26. oktober 2016 Voldgiftsnævnet og IDA Syn og Skøn

Temamøde om sagkyndig beslutning. Aarhus Den 26. oktober 2016 Voldgiftsnævnet og IDA Syn og Skøn Temamøde om sagkyndig beslutning Aarhus Den 26. oktober 2016 Voldgiftsnævnet og IDA Syn og Skøn Voldgiftsnævnets opgaver Voldgiftssager Antal sager 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Indgåede 671

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Møde med retsmæglere 7. Februar 2011

Møde med retsmæglere 7. Februar 2011 Møde med retsmæglere 7. Februar 2011 Ph.d.-projekt Retsmægling: Et alternativ til traditionel domstolsbehandling af konflikter? Erfaringer med retsmægling Juridisk Forening 25. februar 2013 Hvad er retsmægling?

Læs mere

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Ledelsens Dag 2006 KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Intrapersonel Interpersonel Struktur Konflikthåndtering samarbejde eller kaos Enig Uenig Tillid Harmoni Statisk Dynamisk Mistillid

Læs mere

Kontrakt. mellem. Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) 26.

Kontrakt. mellem. Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) 26. J.nr.: 8915980 VFN/KRM Kontrakt om mellem Amgros I/S Dampfærgevej 22 København Ø (i det følgende benævnt Amgros) og [ ] (i det følgende benævnt Pengeinstituttet) Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København

Læs mere

Bilag. Interview med Anker Mikkelsen. Briefing

Bilag. Interview med Anker Mikkelsen. Briefing Bilag Interview med Anker Mikkelsen Briefing Er det i orden vi optager interviewet? Det interview, vi skal begynde på om lidt, er en vigtig del af den undersøgelse, vi er i gang med at lave om, hvordan

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. [Navn] [Adresse] [Adresse] CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) [Navn] [Adresse] [Adresse]

Samarbejdsaftale. mellem. [Navn] [Adresse] [Adresse] CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) [Navn] [Adresse] [Adresse] Samarbejdsaftale mellem CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet A ) og CVR-nr.: [Indsæt] (herefter betegnet Erhververen ) (herefter samlet B ) 1 Formål og projektbeskrivelse Formålet med denne samarbejdsaftale

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

INTRODUKTION HVORFOR VIRKER RETSMÆGLING IKKE? RETSMÆGLINGS MATRIX PROBLEMSTILLING RETSMÆGLINGENS INDHOLD DISPOSITION

INTRODUKTION HVORFOR VIRKER RETSMÆGLING IKKE? RETSMÆGLINGS MATRIX PROBLEMSTILLING RETSMÆGLINGENS INDHOLD DISPOSITION HVORFOR VIRKER RETSMÆGLING IKKE? INTRODUKTION Bet. 1481/2006 om reform af den civile retspleje V Retsmægling Lovforslag nr. L 17/2007-2008 og lov nr. 168/2008 med ikrafttræden 1. april 2008 Lov nr. 524/2015

Læs mere

om at klage sådan skal du gøre

om at klage sådan skal du gøre om at klage sådan skal du gøre 02 om Om at klage Heldigvis lever de fleste beboere i fsb fredeligt side om side. Heldigvis tager de fleste hensyn til naboen på den anden side af væggen. Og heldigvis kan

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 8210720001 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 6 Hovedområde: BSS /Jura Eksamensdato: 22. maj 2014

Læs mere

DANSKE IT-ADVOKATER. Kvantitativ spørgeskemaundersøgelse om IT-konflikter, november 2014

DANSKE IT-ADVOKATER. Kvantitativ spørgeskemaundersøgelse om IT-konflikter, november 2014 DANSKE IT-ADVOKATER Kvantitativ spørgeskemaundersøgelse om IT-konflikter, november 2014 Om undersøgelsen Metode Undersøgelsen er gennemført for Danske IT- Advokater. Data er indsamlet som en kvan;ta;v

Læs mere

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008 Leveranceaftale Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service Juli 2008 Dato: 16-07-2008 Kontor: Sagsbeh.: Digitaliseringsafdelingen Niels Kleberg Versionsnr.: 1.0 Leveranceaftale for miniudbud

Læs mere

Hvorfor anvendes mægling ikke oftere som middel til alternativ konfliktløsning?

Hvorfor anvendes mægling ikke oftere som middel til alternativ konfliktløsning? GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER RETLIGE ANLIGGENDER Hvorfor anvendes mægling ikke oftere som middel til alternativ konfliktløsning?

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 421152E002 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Hovedområde: BSS/Jura Eksamensdato: 18. august 2017

Læs mere

RETSSAGER FØRER DU EN RETSSAG? STÆVNING SENDES TIL RETTEN

RETSSAGER FØRER DU EN RETSSAG? STÆVNING SENDES TIL RETTEN FØRER DU EN RETSSAG? PROBLEMSTILLING Står du foran eller måske midt i en retssag, så ved du, at en retssag er en langvarig og ofte uoverskuelig proces. Elmer Advokater hjælper dig igennem retssagen med

Læs mere

HEMMELIGHOLDELSESAFTALE

HEMMELIGHOLDELSESAFTALE DTU NDA - MARTS 2015 HEMMELIGHOLDELSESAFTALE mellem Danmarks Tekniske Universitet [Institut] Anker Engelunds Vej 1 DK-2800 Kgs. Lyngby CVR-nr. 30 06 09 46 (i det følgende benævnt DTU ) og [Virksomheds

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 421152E002 og 4210720001 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Hovedområde: BSS /Jura Eksamensdato:

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE Bilag til handelsaftale mellem Shopstart ApS (Databehandleren) og køber af webhotel tjeneste (Dataansvarlig)

DATABEHANDLERAFTALE Bilag til handelsaftale mellem Shopstart ApS (Databehandleren) og køber af webhotel tjeneste (Dataansvarlig) DATABEHANDLERAFTALE Bilag til handelsaftale mellem Shopstart ApS (Databehandleren) og køber af webhotel tjeneste (Dataansvarlig) (Den Dataansvarlige og Databehandleren kaldes tilsammen Parterne og hver

Læs mere

Behandling af klagesager

Behandling af klagesager Behandling af klagesager Her kan du læse om, hvordan klager behandles i Boligselskabet Rosenvænget og Halsnæs Ny Boligselskab, og hvad du skal gøre, hvis du ønsker at indgive en klage. 2 Før du klager

Læs mere

Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene,

Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene, Retsplejerådet Dato: 14. august 2013 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Cecilie Maarbjerg Qvist Sagsnr.: 2012-4007-0003 Dok.: 746516 Retsplejerådets notat til Udvalget om bedre og mere effektiv behandling

Læs mere

Backup & Opbevaring. Skovdal Nordic forpligter sig til at opbevare materiale i minimum 3

Backup & Opbevaring. Skovdal Nordic forpligter sig til at opbevare materiale i minimum 3 Standardbetingelser 1. Anvendelsesområde Disse almindelige betingelser finder anvendelse for enhver af kundens ordrer om levering af ydelser fra Skovdal Nordic, medmindre dette udtrykkeligt er fraveget

Læs mere

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( X )

AFTALE [indsæt udkastdato] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( X ) AFTALE [indsæt udkastdato] Mellem [Navn] [Adresse] [Postnummer, by] [Cvr.nr.] ( X ) og [HOFOR Spildevand København A/S] c/o Ørestads Boulevard 35 2300 København S [Cvr.nr. 26043182] ( HOFOR ) Om gennemførelse

Læs mere

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Nærværende standardvilkår er tænkt som et neutralt udgangspunkt for samarbejdet mellem medico- og designvirksomheder omkring

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 421152E002 og 4210720001 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Hovedområde: BSS /Jura Eksamensdato:

Læs mere

Tvistløsning i internationalt regi

Tvistløsning i internationalt regi Tvistløsning i internationalt regi København, den 26. maj 2016 2 Tvistløsningsmuligheder Retssagsførelse ved de almindelige domstole Voldgift Mediation 1 3 Forskellige typer af voldgift Ad hoc (baseret

Læs mere

Danske IT-advokater. Interviewundersøgelse blandt IT-beslutningstagere

Danske IT-advokater. Interviewundersøgelse blandt IT-beslutningstagere Danske IT-advokater Interviewundersøgelse blandt IT-beslutningstagere Anna Dinesen Oktober 2017 Projektspecifikationer Personer i private virksomheder med indflydelse på valg af IT-ydelser, software og

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til

vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til vejledning til hemmeligholdelsesaftale vejledning vejledning til hemmeligholdelsesaftale Indhold INDLEDNING... 2 AFTALENS PARTER... 2 1. FORMÅL... 2 2. PLIGT TIL HEMMELIGHOLDELSE... 3 3. PLIGTENS SUBJEKT...

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Manglende opmærksomhed på almindelige forvaltningsretlige krav til offentlig myndighedsudøvelse, Børne- og Ungdomsforvaltningen Mægling

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

Krav til licensaftale

Krav til licensaftale Krav til licensaftale Nedenstående krav, skal indarbejdes i den licensaftale der skal finde anvendelse mellem parterne. Ifald der er modstrid mellem kundens krav og øvrige bestemmelser i leveranceaftalen,

Læs mere

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun SPØRGSMÅL TIL DELTAGERNE Hvor mange her har oplevet, at en énsidigt

Læs mere

Retten kan undlade at lade udeblivelse få udeblivelsesvirkning med hjemmel i 360, stk. 7. Og kan formentlig ændre en beslutning herom efter 222.

Retten kan undlade at lade udeblivelse få udeblivelsesvirkning med hjemmel i 360, stk. 7. Og kan formentlig ændre en beslutning herom efter 222. Rettevejledning til opgave 1 1. Var det korrekt af retten at anvende 222? 222 vedrører omgørelse af visse kendelser og beslutninger. Bestemmelsen er i nogle tilfælde anvendt i forbindelse med sagsøgerens

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt den 21. august 2018 Sag BS 6892/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod B (advokat Mads Roikjer) og sag BS 6900/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod C (advokat

Læs mere

Mediation ret og rammer

Mediation ret og rammer Lars Økjær Jørgensen & Martin Lavesen Mediation ret og rammer 2. udgave Lars Økjær Jørgensen & Martin Lavesen Mediation ret og rammer 2. udgave/1. oplag C Karnov Group, København, 2016 ISBN: 978-87-619-3788-9

Læs mere

Bilag 17 Benchmarking

Bilag 17 Benchmarking Bilag 17 Benchmarking Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 BILAGETS INDHOLD... 3 3 BENCHMARKINGENS OMFANG... 3 4 PRISERNES KONKURRENCEDYGTIGHED... 3 5 ANMODNINGEN OM BENCHMARKING...

Læs mere