Er butikslivet noget for dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er butikslivet noget for dig?"

Transkript

1 Butik i Bazar Vest Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har du den fordel, at de kunder, der kommer for at købe grøntsager også lige køber en ny hat, et smykke eller noget at spise. Selv om du har butik i et center skal du alligevel selv gøre en stor indsats for at få solgt dine varer. Som butiksejer skal man altid have fokus på kunder og få dem ind i sin butik og få dem til at købe sine varer. Det er lige præcis det, der gør det sjovt at have en butik: Glade kunder der køber varer og du kan tjene penge.

2 Er butikslivet noget for dig? Test dig selv: Helt sikkert Som regel I tvivl 1 Jeg kan lide at snakke med folk 2 Jeg har masser af energi 3 Jeg kan lide at tage initiativ 4 Jeg ved, hvad der er moderne og holder øje med nye trends og tendenser 5 Jeg er god til at holde orden og holde rent 6 Jeg kan holde ud at stå og gå meget 7 Jeg har ikke noget imod at arbejde, når andre har fri 8 Jeg smiler og er oftest i godt humør 9 Jeg kan leve med, at indtjeningen svinger 10 Min familie er med på ideen 11 Jeg er god til at planlægge og organisere 12 Jeg elsker at sælge og snakke med kunder 13 Jeg er nysgerrig og parat til forandringer 14 Jeg kender nogen i branchen, som kan hjælpe mig, hvis det skulle være 15 Jeg kan skaffe kr Hvis du har mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Hvordan vil du starte? Der er flere måder at starte en butik på. Der er fordele og ulemper ved alle måder. Starte en uafhængig butik fra bunden Når du selv bygger op fra bunden, kan du selv bestemme, hvordan butikken skal se ud. Du kan prøve ideer af og være kreativ.

3 Men det er også usikkert kun at være sig selv. Du vil få svært ved at få rabat på dine varekøb. Det er dyrt at lave markedsføring, når man kun har én butik. Du kommer til at lave mange fejl, fordi du oplever, at det er første gang du laver en ting. Overtage en eksisterende butik Når man overtager en butik, er mange ting på plads. Lokalerne er indrettet. Kunderne kender stedet. Arbejdsgangen ligger fast. Den tidligere ejer vil måske hjælpe med gode råd. Du kan siden hen ændre, så butikken bliver efter dit hoved. Det koster ofte mere at overtage en eksisterende butik, men det kan være en god investering. Du kan også risikere at overtage en butik med et dårligt ry. Du kan komme til at betale for noget, du ikke ønsker at overtage, fx et varelager af ældre varer. Tilslutte sig en frivillig kæde Kæderne giver de små butikker nogle fordele, ved at man er mange butikker sammen. I fællesskab kan I opnå bedre indkøbspriser. Markedsføring kan være fælles, men administration får I hjælp til andre steder. Du kan som ejer af butikken koncentrere dig om at udvikle din butik og holde den pæn. Ulempen er, at du bliver bundet til at aftage nogle eller alle varer. Du mister noget af din selvstændighed. Starte i en franchisekæde I en franchisekæde køber du adgang til et samlet forretningskoncept. Det skal følges til punkt og prikke. Du skal først og fremmest passe butikken og lede dine medarbejdere. Markedsføring og leverandører skal du ikke spekulere særlig meget på. Det er lagt i faste rammer for dig. Der er også ofte faste eller vejledende priser på varerne. Det dæmmer op for konkurrence. Det negative er, at du mere bliver en bestyrer end en iværksætter. Du kan ikke påvirke konceptet du skal blot følge det. Hvad er din butiksidé? Shopping er blevet en yndet fritidsbeskæftigelse. Når folk handler, søger de ofte meget mere end en bestemt vare. Det kan godt ske du sælger orientalske kjoler, men kunderne kommer også efter oplevelser. Måske kommer de i din butik: For at vise deres venner og bekendte, at de kan lide Bazar Vest For at samle viden og få inspiration til senere køb For at være sammen med venner/veninder om noget For at få inspiration til samtaleemner For at forkæle eller trøste sig selv eller andre For at iagttage andre kunder For at have det sjovt For at få tiden til at gå For at drømme sig væk fra virkeligheden. Din butik skal selvfølgelig være baseret på et behov og en købelyst. Men der skal ofte mere til end en god butiksidé. Stemning, indretning, tiltaleform og meget andet gør, at

4 kunder føler sig godt tilpas. Det er DIN opgave, at kunderne ikke bare får en vare, men også en god oplevelse. Så kommer de igen og fortæller det til gode venner. Små butikkers værste konkurrenter er ofte supermarkederne og varehusene. Din forretning skal gøre noget af det, som de store butikker ikke kan. For eksempel: Kombinere din butik med web shop Udnytte et hul i varesortimentet hvad kan man ikke købe i dag? Sælge varer brugt, som folk normalt køber som nyt Sælge specielle varer til en lille kundegruppe som så kommer fra et stort område Sælge serviceydelser sammen med produktet Føre mange forskellige produkter inden for et snævert område Sælge overskudsvarer til spotpris Have et etisk vareudvalg, for eksempel Fair Trade og økologi Have et tydeligt etnisk præg, fx afrikanske varer eller indiske smykker Importere varer selv Eller.? Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed Beliggenheden er det allervigtigste for en butik. Beliggenheden bestemmer hvor mange kunder, der kommer forbi din butik. Beliggenhed er en vigtig grund til at vælge Bazar Vest. Bazar Vest og alle lejerne reklamerer i hele Aarhus og i resten af Danmark. Bazar Vest er En verden af smag og oplevelser og det får kunderne til at komme. Med andre ord så sørger Bazar Vest og de nuværende butiksejere for, at du har mange kunder, der kommer forbi din butik hver dag. Konkurrent og kollega Det er også vigtigt at se på de andre butikker i Bazaren. Når du skal starte en ny butik, skal du ikke sælge det samme som alle de andre butikker. Det er sjældent en god idé at være butik nummer tre eller fire inden for samme område, der sælger det samme. Besøg de andre forretninger og vurder, hvilke varer kunderne mangler. Tænk nyt og være den første til at se et produkt, som kunderne i Bazar Vest mangler. Bazar Vest sørger for, at der er få butikker af den samme type. For eksempel kan du ikke få lov til at åbne en frisørsalon, hvis der er to i forvejen. Bazar Vest forsøger at gøre Bazaren så spændende som muligt for kunderne bl.a. ved at sikre et bredt udbud af forskellige butikker. Kom i kontakt med kunderne Selvom du har valgt din butik i Bazar Vest, skal du sørge for kunderne kommer ind i din butik. Du kan sørge for flotte skilte, gadeudstilling, blomster, fakler og andet. Butikkens ydre skal sende de rigtige signaler. En butik med dyre varer skal også se eksklusiv ud.

5 En butik med lave priser skal med sine skilte og vareudstilling fortælle kunderne, at her kan de gøre et kup. Mange butikker gør meget ud af indretningen. Udstilling, belysning og farver er nemlig af stor psykologisk betydning. Der findes indretningsfirmaer, som specialiserer sig i indretning af butikker. 11 måder at skabe mere salg i din butik Målet med din markedsføring og salgstiltag er at flere mennesker lærer din butik at kende og at du får solgt flere varer til den rigtige pris. Din markedsføring skal ligesom dine produkter og din service være af ordentlig kvalitet. Det kan du sikre ved at følge disse 11 forslag: Det personlige salg udenfor butikken Forsøg altid at få kunderne ind i butikken. Find måder at lokke kunder ind i butikken. Fx smagsprøver, tilbud eller en kop kaffe. Det personlige salg i butikken - Personlig betjening er altafgørende for, at din butik skiller sig positivt ud fra mængden. God, venlig og imødekommende betjening husker kunden og fortæller til andre potentielle kunder. Logo Få lavet et pænt logo, der signalerer kvalitet og ordentlighed til det du sælger. Det er to ting, som er meget vigtige i forhold til dit salg. Visitkort - Dem uddeler du, alle de steder du kan komme til. I butikken, i venners butikker, til møder og når du er sammen med vennerne. Flyers - En flot flyer/brochure kan øge dit salg til kunderne. Du uddeler dine flyers til kunder i butikken, putter dem i brevsprækker mv. Reklameskilt Få dig et flot reklameskilt til facaden eller til gangarealet. Her skal du skrive dine gode tilbud, så de folk der kommer forbi får lyst til at gå ind i din butik. Lys Sørg for at der er ordentligt lys i din butik. Er der halvmørkt tror kunderne der er lukket, og varerne ser også kedelige ud. Hjemmeside - Kunder skal finde dig på internettet. Her vil kunderne tjekke din butik og kigge efter gode tilbud. Elektronisk nyhedsbrev Få dine kunder i butikken til at skrive sig op til dit elektroniske nyhedsbrev, så du kan sende en mail til dem, når du har et godt tilbud. Annoncer - Skaf flere kunder via gode tilbud som du markedsfører igennem ugeaviserne eller fælles Bazar Vest tilbudsaviser. Events - Events kan også øge dit salg. Det kan være modeopvisning, orientalsk madlavning eller foredrag om butikkens varer. En butik skal hele tiden udvikle sig og blive bedre. Det er måden at få nye kunder på og beholde de gamle.

6 Lyt til kunderne Måske spørger de efter varer, du ikke har Vurder om de bør skaffes hjem Kritiserer de, at varerne ikke er friske eller umoderne At butikken er dårligt indrettet Kan du mærke, at de synes butikken er kedelig Så gør noget ved det. Økonomi Mange selvstændige butikker drives med en ret lille indtjening. Timelønnen er ofte lav. Større butikker tjener som hovedregel mere end små. Butikker, som er med i en kæde, går i gennemsnit bedre økonomisk end individuelt ejede. Det er en god ide at undersøge økonomien meget omhyggeligt. Du skal lave et driftsbudget for at få et overblik. Du skal undersøge priser på dine varer og andre omkostninger som husleje, forsikring, revisor og lønnet hjælp i butikken. Tag kontakt til dine leverandører og få priser. Tænk igennem, hvor meget du kan sælge på en dag, en uge, en måned. Hvor mange kunder kommer i butikken, og hvor meget køber de for i gennemsnit? Driftsbudget Du skal lave et driftsbudget. Kort fortalt ser et driftsbudget sådan ud: Salg/omsætning af varer - Vareforbrug = Bruttofortjeneste -Faste omkostninger -Renter - Afskrivninger = Overskud (din løn) Se eksempel på et driftsbudget på næste side. Dækningsbidrag det vigtigste tal i din butik 1. For at kunne vurdere om du er i stand til at tjene penge på din virksomhed, skal du vide, hvor meget kunden vil betale for din vare din salgspris 2. Du skal også finde ud af, hvor meget varen har kostet dig at købe og eventuelt importere din købspris

7 Forskellen mellem de to beløb viser dig, hvor mange penge, du har tilbage til at kunne b e Pr. år eks. moms t a Omsætning l Salg: kr. x 300 dage e d i n h u s l e je, telefon, internetopkobling, markedsføring og din egen løn. Sælger du f.eks. parfume i din butik til 125 kr. pr flaske udregner du dit dækningsbidrag på denne måde: Salgspris, uden. moms: 100 kr. (med. moms 125 kr.) - Købspris hos grossist: 40 kr. = Dækningsbidrag: 60 kr. (60 %) Dette regnestykke fortæller dig, at for hver gang du sælger én flaske parfume til 125 kr., har du 60 kr. tilbage til at betale alle andre udgifter end lige dem, der er gået direkte til at købe parfumen. Driftsbudget det første år et eksempel Du ønsker at starte en butik. Denne butik kunne sælge tøj, sko, børnetøj, boligudstyr, parfume eller gaveartikler. Hver dag sælger butikken gennemsnitlig for kr. (3.125 kr. inklusiv moms) til kunder i butikken. 60 % af omsætningen bruges til at købe nye varer. Men også til at dække det svind, der er i butikken fx tyveri og gaver til familie og venner. Og til prisnedsættelser ved udsalg.

8 S e r b u d g e t t e t s å d a n u d, o g s æ l g e r Direkte udgifter ved salg Varekøb, udsalg og svind: 60 % af salget Bruttofortjeneste: (Omsætning Direkte udgifter) Dækningsgrad Faste omkostninger Løn til 1/4 medarbejder Husleje - 25m2 af 250 kr. alt inklusive El, varme, lys Forsikringer Uddannelse og rejser til fx. messe Revisor og administration Telefon, internet Markedsføring og salgsaktiviteter Renter og gebyr til bank Udgifter i alt Overskud (Bruttofortjeneste Faste omkostninger) % d Tilbagebetaling af lån til u familie skal ske ud af dit overskud. e n vare der koster 100 kr. (125 kr. inklusiv moms) så skal du sælge så mange stk. af varen: Salg pr. år: enheder Salg pr måned: 682 enheder (11 mdr.) Salg pr. uge: 160 enheder (47 uger) Salg pr. dag: 25 enheder (300 dage)

9 Lav dit eget budget. Er beløbet på bundlinjen stort nok? Hvis ikke, må du igennem budgettet igen. Hvordan kan du øge din omsætning? Eller hvordan kan du få udgifterne ned? Lav herefter budget for de enkelte måneder i året og gerne for flere år. På kan du finde et regneark, hvor tallene kan skrives ind. Her kan du nemt ændre, og se hvad der sker. Budget for etablering Før du starter er det en god ide at lave et etableringsbudget. Det viser, hvor mange penge du skal have fat i, før du kan begynde at sælge noget i din butik. Det kan for eksempel se sådan ud: Butik - etablering Overtagelse: 0 Istandsættelse af lokaler: 0 Inventar mv.: Oprettelse af telefon: Logo og skilte: IT - kasse og computer: Startudgifter til revisor: Varelager: I alt: Få dig en revisor eller bogholder Som butiksejer skal du bruge din tid på at sælge varer i butikken. Det er derfor en meget god ide at købe en bogholder eller revisor til at håndtere dit regnskab. Det bliver meget nemmere at have en butik, når du ved, at dit regnskab er i gode hænder. Hvor kommer pengene fra? Hvis du vil starte virksomhed, er det en stor fordel, hvis du har sparet penge op. Måske kan du tage lån i hus eller lejlighed for dække etableringen og de første måneder? Nogle iværksættere kan låne penge i familien. Bank Det er meget svært at låne penge i banken for at starte en butik. Banken låner dig kun penge, hvis de ved, der er dækning, for de penge de låner dig. Det vil sige, at der skal være pant i et hus, en lejlighed eller en bil. Kan du få en anden person til at kautionere for dig, er det også en mulighed. Alle banker beder om at få detaljerede budgetter og planer. Det offentlige Der findes ikke offentlige tilskud til investeringer og drift af butikker i Bazar Vest. Virksomhedens økonomiske system De fleste problemer i butikken opstår fordi indehaveren ikke følger nedenstående fem trin. Følger du dem, vil 98 % af dine administrative problemer forsvinde. Illustrationen herunder viser de punkter, du skal kende til for at kunne lave regnskab i butikken. Punkt 1 og 2 skal du selv lave. Punkt 3 og 4 kan du selv lave, men det er bedre at få en revisor/bogholder til det

10 Punkt 5 er dit ansvar gerne sammen med revisor/bogholder Moms Alle butikker og virksomheder samler moms ind til den danske stat. Alle virksomheder er en form for moms-indsamlere. De indsamlede moms-penge skal du gemme. Hver 3. måned skal de indsamlede moms-penge afleveres til SKAT. Du skal dog kun aflevere forskellen mellem de moms-penge du samler ind og dem du selv lægger ud i moms. Her er et eksempel på en momsafregning, hvor der er solgt én ting og købt en anden. Husk, du kan få din revisor/bogholder til at indbetale momsen.

11 Skat Du skal betale skat af virksomhedens overskud. Når du har trukket alle virksomhedens udgifter fra virksomhedens indtægter, finder du ud af din skattepligtige indkomst. Du ved sjældent på forhånd, hvor stort et overskud din butik vil få. Du bliver derfor nødt til at komme med dit bedste bud. Brug dit budget til at udarbejde det bedste bud på butikkens overskud. Overskuddet skal du indberette til SKAT. SKAT vil sende dig indbetalingskort, så du i løbet af året får betalt den forventede skat. Når året er omme, får du en udvidet selvangivelse. Heri skal du oplyse det realiserede overskud af din virksomhed. Har du tjent mere, end du forventede i dit budget, kommer du til at betale ekstra skat. Hvis du har tjent mindre, får du penge tilbage. En revisor vil kunne hjælpe med andre detaljer, så du betaler mindst muligt i skat. Personale Mange butikker har personale ansat. Du skal regne med, at du skal bruge tid på at lede dine medarbejdere. Dine ansatte er i kontakt med kunderne så de ansattes måde at være på er meget vigtig. De skal levere den rette service og stemning i butikken. Medarbejderne er garanter for, at kunderne får de rigtige oplevelser. Du skal tænke nøje over, hvad der skal til for at være en god leder. Ansættelsesbrev Når du ansætter medarbejdere, skal de have et ansættelsesbrev. Det gælder også medarbejdere på deltid. Brevet skal indeholde alle væsentlige vilkår. For eksempel arbejdssted, løn, arbejdstid, ferie, pension, opsigelse m.v. Læs om ansættelsesbrev på: Jobcenter Du kan være heldig at få en person i praktik i butikken og derved få hjælp til den daglige drift. Kontakt Jobcentret for yderligere oplysninger om praktik, jobtræning mv. Sort arbejde Sort arbejde hvor omsætning og betaling til de ansatte holdes uden for regnskabet er ulovligt og strafbart. Du må ikke selv modtage dagpenge, efter du har startet din virksomhed. Du må heller ikke få hjælp i butikken fra nogen, der modtager dagpenge fra det offentlige. Det gælder, uanset om de får eller ikke får betaling for deres arbejde. Arbejdstilladelse Du skal sikre dig, at dine ansatte har arbejdstilladelse til at arbejde i Danmark. Har de ikke det, kan du få en bøde. Registrering af virksomhed Når du har besluttet dig for at åbne butikken, skal du registrere din virksomhed få et CVR nummer/blive momsregistreret. Det er meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Der er tre ting, der skal være i orden, når du starter virksomhed:

12 1) Registrering Du skal registrere butikken direkte via internettet på Du skal downloade Startblanketten, hvor du skal skrive alle dine personoplysninger, din driftsform og hvilken branche din virksomhed er indenfor. Det er alt, og det er gratis. 2) Tilladelser Hvis du sælger fødevarer, skal din virksomhed optages i Næringsbasen. Der er oplysninger på Indehaveren af en fødevarebutik skal enten have en relevant erhvervsuddannelse eller bestå en næringsprøve. 3) Regnskabspligt Det at føre regnskab et vigtigt styringsredskab i din virksomhed, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning. Reglerne gælder både for virksomheder der drives på fuldtid og på deltid. Det er dog ikke et krav at registrere virksomheden, med mindre der er en omsætning på over kr. om året. Virksomhedsformer Når du starter virksomhed, skal du vælge, hvilken virksomhedsform du vil starte under. De almindeligste er: Enkeltmandsvirksomhed Personligt ejet enkeltmandsvirksomhed - dette er den mest enkle virksomhedsform. Der er ingen kapitalkrav, og som ejer hæfter du personligt med alt, hvad du ejer. Interessentskab (I/S) Interessentskab (I/S) - dette er en personligt ejet virksomhed blot med flere ejere. Der er ingen kapitalkrav og ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det anbefales at få udarbejdet en interessentskabs-kontrakt. Læs mere på Anpartsselskab (ApS) Anpartsselskab (ApS) - ApS'et kan stiftes af en eller flere personer og selskabet skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Der er et kapitalkrav på min. kr , og man hæfter med den indskudte kapital. Når du skal starte fødevarebutik At starte en fødevare butik er noget mere besværligt at starte end fx en tøjbutik. Ejeren af fødevarebutikken skal overholde en masse regler i forhold til hygiejne, egenkontrol og butiksindretning. Desuden skal man også bestå en lille eksamen næringsprøven. Næringsbasen Hvis du sælger fødevarer, skal virksomhed optages i Næringsbasen. Der er oplysninger på Næringsprøve Indehavere af fødevarebutikker skal enten have en relevant erhvervsuddannelse eller

13 bestå en næringsprøve. Prøven tilbydes på en række uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet. Prøven koster 600 kr. Der vil være gratis forberedelsesmateriale på internettet på Også på engelsk. Fødevarekontrol Hvis du sælger fødevarer, skal du anmelde din virksomheds aktiviteter til fødevareregionen og søge om tilladelse og godkendelse. Blanketter findes på Myndighederne kommer på besøg for at kontrollere, at fødevarereglerne er overholdt. Myndighederne kommer herefter på anmeldte eller uanmeldte besøg med jævne mellemrum. De ser især på hygiejne og opbevaringsforhold. De udsteder smileys, som skal hænge synligt. Hvis forholdene ikke er i orden, får du besked på at gøre noget ved det. I værste tilfælde kan virksomheden beordres lukket. Du skal gennemføre en systematisk egenkontrol, hvor du hver dag tjekker alle kritiske punkter. Fødevarestyrelsens folk kan hjælpe på vej. Se et eksempel på + søg på Egenkontrol. Næringsbrev Hvis du vil servere mad og drikkevarer, skal der et næringsbrev til. Det gælder også, hvis du har kaffebar i forbindelse med salg af delikatesser. Næringsbrevet udstedes af politiet. Hvis du har en større gæld til det offentlige, vil du normalt ikke kunne få et næringsbrev. Love og regler Oplysninger om told og skat findes på Man kan også henvende sig på SKATs kontorer. Forsikring mod ulykker, arbejdsskader og erhvervssygdomme Man er forpligtet til at forsikre sine ansatte mod ulykker, arbejdsskader og sygdom. Som selvstændig kan du forsikre dig selv mod sygdom og skader, men du har ikke pligt til det. Se og Arbejdsmiljøloven Butikker er som alle andre virksomheder omfattet af arbejdsmiljøloven. Der kan være tunge løft og andet farligt arbejde. Derfor er det en god ide at kende arbejdsmiljøloven, som du kan finde her: Hvis du indretter butik udenfor Bazar Vest, så kontakt Teknisk Forvaltning i din kommune. Det er ikke alle steder, du må indrette butik. Der kan også være begrænsninger på de varetyper, som du må føre. Nogle kommuner har en detailhandelsplan. Spørg i Teknisk Forvaltning. Uddannelse Handelsskolerne og AMU-centrene udbyder mange forskellige korte kurser inden for butiksfaget. Du kan finde dem ved at slå op på hvor du søger på detailhandel. Du kan lære om for eksempel indkøb, driftsøkonomi, butikkens indretning og meget andet.

14 Hvis du starter virksomhed i en kæde, vil du formentlig blive tilbudt træning i forbindelse med start. Der er ofte også løbende kurser. Branchens organisationer Dansk Erhverv er en arbejdsgiverorganisation med mange medlemmer inden for detail- og engroshandel. Dansk Erhverv rådgiver, arrangerer kurser og foredrag og meget andet. Dansk Erhverv, Børsen, 1217 København K, Tlf: , Dansk Erhverv er paraply for mange specialiserede brancheforeninger. For eksempel for cykelhandlere, guldsmede, forhandlere af møbler, køkkenudstyr, tekstiler, fotoudstyr og meget andet. Disse organisationer har ofte egne tilbud til medlemmer. De har også gode fagblade. De lokale handelsstandsforeninger er et mødested for de handlende. De afholder ofte gode arrangementer. Hvis man er med i en kæde, er kædens hovedkvarter eller grossisten en af de vigtigste sparringspartnere. De holder ofte øje med nye trends og tendenser. De forsyner dig med information, som er vigtig for din planlægning. Flere oplysninger er et online iværksætterforum, hvor iværksættere diskuterer og hjælper hinanden med praktiske problemer. Der er messer både i Danmark og i udlandet. Her kan man få indtryk af nye tendenser. På specialmesserne finder mindre forretningsdrivende deres leverandører. kan give overblik over internationale messer. Din butik hvordan? Der er mange valg, før du starter. Det er vigtigt at gå grundigt ind i alle spørgsmål: Hvad vil du sælge? Hvad er dine produkter? Andre varer? Hvilke? Andre tjenesteydelser? Hvilke? Andet? Hvad? Hvad skal kunderne især huske om din butik Kendt forretningskoncept? Venlig betjening? En god følelse i butikken, hvilken? Varer man ikke kan få andre steder? Friske varer? Fordelagtige priser? Godt vareudbud?

15 Rare lokaler? Rent og pænt? Bekvemmelighed? Andet? Hvem er dine kunder? Beboere i nabolaget? Shoppere fra et større område? Turister? Bestemte aldersgrupper? Bestemte indkomstgrupper? Bestemte livsstilsgrupper? Hvem er konkurrenterne? Andre butikker i nabolaget? Supermarkeder og varehuse? Kædebutikker? Andre? Hvor skal butikken ligge? På hovedstrøg? På sidestrøg? I indkøbscenter? Hvilke nabobutikker vil fremme din butik? Hvilke vil øge konkurrencen? Hvordan får folk øje på din butik? Beliggenhed, hvor der kommer mange folk? Skilte og facader? Varer på gaden? Egne annoncer? Kædemarkedsføring? Hvordan indretter du lokalerne? Butikkens indretning? Stil og atmosfære? Selvbetjening eller diskbetjening? Tyverisikring? Bagbutik og lager? Selvbetjening eller diskbetjening? Gadeudstilling? Parkering eller cykelparkering? Forsyning med varer? Hvor køber du ind? Hvilke betingelser vil du acceptere for at tilslutte dig en kæde? Hvordan leveres varerne til butikken? Kan du få rabatter?

16 Hvor meget spild og svind skal du regne med? Personale? Enmandsforetagende? Partnerskab? Medarbejdere hvor mange? Hvad skal medarbejdere eller partner kunne? Hvilken personlighed eller baggrund skal de have? Løst ansatte eller fast ansatte? Hvordan ser dagen ud i din butik? Åbningstider? Hvordan deler du og personalet arbejdsopgaverne? Hvornår gøres der rent og købes ind? Hvornår laver du regnskaber? Prøv at lave en vagtplan for en uge. Kender du nogen, der kan hjælpe? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for hjælp til økonomiske spørgsmål? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for at finde leverandører? Hvem kan du gå til, når du skal markedsføre? Hvem kan hjælpe med praktiske opgaver? Få en butik i Bazar Vest Kontakt Bazar Vest, Bazarchef Ahmet Øcalan,

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

Er stadesalg noget for dig?

Er stadesalg noget for dig? Stand på marked Alle dage har der været handlende, som solgte varer fra stader, telte og vogne. Engang var det mælkemanden, fiskehandleren, brødudsalget og børstenbinderen. De sørgede for, at folk langt

Læs mere

Er vinduespolering noget for dig?

Er vinduespolering noget for dig? Vinduespolering Blanke vinduer er en betingelse for, at butikker kan trække køberne ind. Mange mennesker synes, at rene vinduer får humøret til at stige. De, som polerer vinduer, løser en vigtig opgave.

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens:

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens: Webshop At købe sine cowboybukser, bestille billetter til koncerten, booke sit besøg hos frisøren eller ændre adresse hos kommunen online bliver mere almindeligt år for år. Forbrugeren forventer efterhånden

Læs mere

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Sprogservice Globaliseringen buldrer frem, og Danmark er ved at blive et multikulturelt samfund. Forståelse for sprog og kultur bliver vigtigere og vigtigere. Ganske vist behersker mange mennesker engelsk.

Læs mere

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan DEN DYNAMISKE FORRETNINGSPLAN 4. REVIDEREDE UDGAVE 2009 Mogens Thomsen Forfatter: Mogens Thomsen, post@mogensthomsen.dk

Læs mere

af Susan Vestergaard, 1264

af Susan Vestergaard, 1264 af Susan Vestergaard, 1264 En bog til dig, som går og overvejer at starte virksomhed eller lige er sprunget ud som iværksætter Version nr. 5, udgivet juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord 3 Lidt at tænke

Læs mere

På vej mod egen virksomhed

På vej mod egen virksomhed På vej mod egen virksomhed Fradrag Frister Skat Registrering Regnskab Ny virksomhed med Told Skat Moms Indhold Hvornår driver du en virksomhed...6 Selvstændig eller lønmodtager...6 Erhverv eller hobby...6

Læs mere

Side 1 af 28 På vej mod egen virksomhed Dato for 09 sep 2011 10:42 offentliggørelse Resumé Hvad er nyt? - I denne vejledning kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om skat, moms, afgifter,

Læs mere

Wesselsgade 2 2200 København N

Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 udgives af Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 Tlf. 3333 0161 E-mail post@regnskabsskolen.dk www.regnskabsskolen.dk i samarbejde med www.dana.dk ISBN (trykt) 978-87-91875-18-2

Læs mere

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE Uafhængighed betaler sig Denne brochure er skrevet til dig, der har enten valgt at blive selvstændig eller tænker på det. Hvad enten du starter tømrervirksomhed, blomsterbutik,

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

Kom godt i gang som selvstændig

Kom godt i gang som selvstændig 1 Kom godt i gang som selvstændig 2 3 Indhold 04 MA har svarene på dine selvstændige spørgsmål 05 Det vil vi råde dig til at undersøge på forhånd 08 Sådan kan du forsikre dig 12 Honorarog freelancearbejde

Læs mere

skat for selvstændige

skat for selvstændige Bogen om skat for selvstændige Bogen om skat for selvstændige er relevant for alle, der driver selvstændig virksomhed. Her får læseren et overblik over de grundlæggende skatteregler, beregningen af indkomstskatten

Læs mere

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10 DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Nr.8/Marts 10 OPTIMAL PRIVATØKONOMI 5TIPS FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING FOTO: SINE FIIG Mette Reissmann, erhvervsjurist,uafhængiguafhængig rådgiver og

Læs mere

1264 i 2013. af Susan Vestergaard, 1264.dk. De mest populære indlæg på facebook-siden: Debet og kredit: Hvad er det? www.facebook.

1264 i 2013. af Susan Vestergaard, 1264.dk. De mest populære indlæg på facebook-siden: Debet og kredit: Hvad er det? www.facebook. 1264 i 2013 af Susan Vestergaard, 1264.dk De mest populære indlæg på facebook-siden: www.facebook.com/regnskabstips Udgivet december 2013 Indholdsfortegnelse Øehmm, hvor er indholdsfortegnelsen henne?..

Læs mere

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde Egen Virksomhed - Knallert skjolde Belal Zalali & Andreas Vidø 1.1 HTX Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Resume..3 1. Analyse..4 1.1 Problemanalyse 4 1.2 Problemformulering.5 1.3 Produktbeskrivelse.5

Læs mere

hele denne temaavis er en annonce fra mediaplanet Læs mere på side 11 Kvinder og pension læs blandt andet hvad Vicki Berlin mener om pension side 9

hele denne temaavis er en annonce fra mediaplanet Læs mere på side 11 Kvinder og pension læs blandt andet hvad Vicki Berlin mener om pension side 9 Annonce hele denne temaavis er en annonce fra mediaplanet Annonce Pension OG FORSIKRING Marts 2008 Styr på pensionen? Trods alle initiativer tyder meget stadig på, at det er de færreste, der besidder et

Læs mere

ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer

ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer ejerskifte et personligt valg 7 artikler om ejerskifteudfordringer Indhold Forord... 3 Prisen på dit livsværk dommens dag... 4 Sælg virksomheden, mens du er i live... 5 God ejerskifterådgivning betaler

Læs mere

MURERIET- forretningsplanen

MURERIET- forretningsplanen MURERIET- forretningsplanen www.ffe-ye.dk MURERIET - FORRETNINGSPLANEN - er et materiale, der er udviklet til undervisning i iværksætteri inden for byggeri og anlæg på erhvervsuddannelserne. Det er lavet

Læs mere

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Nr. 6 - Oktober 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema arbejdstid I Topdanmarks alarmcentral banker pulsen hele døgnet tema side 4-17 Fokus på timebanken: Læs her,

Læs mere

Danske Advokaters. Etableringsguide. 8 gode råd til dig, der vil starte egen advokatvirksomhed

Danske Advokaters. Etableringsguide. 8 gode råd til dig, der vil starte egen advokatvirksomhed Danske Advokaters Etableringsguide 8 gode råd til dig, der vil starte egen advokatvirksomhed 1 2 Introduktion Antallet af advokatvirksomheder i Danmark har i mange år ligget nogenlunde stabilt på omkring

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

digitalisering og it Sjælland Cartmate Urhøj smedje Vejviser Tema Trillebør med eksportpotentiale Skrev samme oplysninger 7 gange

digitalisering og it Sjælland Cartmate Urhøj smedje Vejviser Tema Trillebør med eksportpotentiale Skrev samme oplysninger 7 gange vækst nr. 5/2011 Sjælland Cartmate Trillebør med eksportpotentiale Urhøj smedje Skrev samme oplysninger 7 gange Tema digitalisering og it Interview med Anne Thomas, Innovationlab Vejviser Find dine muligheder

Læs mere

Smag på dagen - en håndbog til dig, der er en del af Cheval Blanc.

Smag på dagen - en håndbog til dig, der er en del af Cheval Blanc. Smag på dagen - en håndbog til dig, der er en del af Cheval Blanc. VELKOMMEN Du er nu blevet en del af Cheval Blanc, og det er vi glade for. Vi har høje ambitioner med den mad, vi tilbereder og serverer

Læs mere

Control Your Money-universet

Control Your Money-universet 1 Control Your Money-universet Lærervejledning Et undervisningsmateriale i finansiel forståelse til matematik eller tværfaglige forløb i folkeskolen på 4.-10. klassetrin. 2 Indhold Indledning... 3 Oversigt...

Læs mere

Dressed for business

Dressed for business IDÉGRUNDLAG IDÉGRUNDLAG VÆKSTHUSENE VÆKSTHUSENE PLAN B PLAN B MÅLGRUPPE MÅLGRUPPE LEDELSESKOMPETENCER BUDGETTER RISICI BUDGETTER RISICI LEDELSESKOMPETENCER RISIKOVILLIG KAPITAL RISIKOVILLIG KAPITAL FORRETNINGSPLAN

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere