Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003"

Transkript

1 1 De dyrebaree dyr

2 2 Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003 Tekst og tilrettelæggelse Lotte Laursen Grafik og layout Page Leroy-Cruce Tryk Datagraf Auning AS ISBN Oplag 1. oplag eksemplarer Yderligere information Skov- og Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø Tlf.: Fax:

3 3 Forord Af miljøminister Hans Chr. Schmidt Naturen er til for alle. For at leve skal vi bruge naturen. Men vi må ikke ødelægge den eller forandre den for meget, så der ikke er nok natur tilbage til fremtidens børn og voksne. Det er en stor og svær opgave at finde balancen mellem at benytte verdens natur og at beskytte den. Men vi er nødt til at arbejde på det. Hele tiden. På mange måder. Og over hele verden. Sjældne dyr og planter er ikke bare værdifulde for verdens natur. De er også mange penge værd. Derfor er det ikke nok at beskytte dyrenes og planternes levesteder. Vi må også sørge for, at handel ikke udrydder dem. problemerne. Så vi lader være med at købe sjældenhederne og lader være med at købe ting, som er fremstillet af dem. Denne bog handler om Washingtonkonventionen. Et sæt internationale regler, som verdens lande samarbejder om for at beskytte verdens truede dyr og planter. Bogen og materialet i CITES-kassen fortæller mere om hvordan. Jeg håber jeres arbejde med materialet gør jer klogere. Det er første skridt på vejen mod at beskytte verdens natur. Det kan vi gøre på to måder. Den ene er fælles regler for handel mellem verdens lande. Men det er ikke nok. Den anden vigtige ting er at vi selv er opmærksomme på

4 4

5 5 Du er på savannen i Afrika. En elefant kommer tordnende imod dig med de store ører udspilet i vrede. Rundt om fnyser zebraerne nervøst. De stamper i jorden og afventer signalet for flugt. Kun nogle meter fra dig stopper elefanten op og ryster vredt på hovedet. De kæmpemæssige stødtænder river grene af de omkringstående baobabtræer. Efter et øjebliks intens stilhed drejer dyret omkring og forsvinder i horisonten, mens savannen langsomt vender tilbage til sin normale søvnige tilstand. Grupper af små papegøjer flyver ud for at finde føde, en spyttende kobra glider langsomt over den brændende røde jord og en enlig løve gaber højt inden den slumrer ind for at samle kræfter til nattens jagt. De dyrebare dyr Sådanne nærbilleder fra hverdagen i verdens vilde natur kan få mange til at rykke lidt længere frem i stolen. De vilde dyr og planter fascinerer os og tiltrækker sig vores opmærksomhed. Flere og flere af os rejser gerne langt væk for at se og opleve andre landes natur på nært hold og fjernsynets udsendelser om giftfrøer, kæmpeblæksprutter og bengalske tigre tiltrækker hver dag mange seere. Der er ingen tvivl om at vilde dyr og planter for alvor er blevet en vigtig del af vores hverdag og bevidsthed. Men dyr og planter er ikke kun interessante og eftertragtede når de er i deres naturlige omgivelser. Mange mennesker synes samtidigt at deres pels, skind, knogler, tænder eller horn er så smukke at de gerne vil flytte noget af det hjem i dagligstuen. Dyr og planter er derfor igennem århundreder blevet anvendt til alt fra frakker, sko og paraplyholdere til billardkugler, pejsetæpper og urremme. Derudover bliver dyre- og plantedele solgt for millionvis af kroner som medicin, parfume og eksotiske turistsouvenirs, mens levende dyr som kamæleoner, fugleedderkopper og papegøjer bliver solgt i stort antal som kæledyr.

6 6 Handelen med vilde dyr og Igennem århundreder er der blevet købt og solgt enorme mængder af dyr og planter fra naturen og tallene har generelt været stigende år for år. I moderne tid bruger vi så mange ting fra naturen at den årlige handel med vilde dyr og planter for nogle år siden blev anslået til at være ca. 6 milliarder dollars, eller hvad der dengang svarede til ca. 36 milliarder kr. Og selv om det kan være meget svært at anslå nøjagtigt, er der ingen grund til at tro at det tal er blevet mindre med årene. Snarere tværtimod. Man kan købe mange dyr og planter for 36 milliarder kr. Og man regner da også med at der på verdensplan årligt handles med over levende aber, fugle, krybdyrskind, pattedyrskind og over tropiske fisk! Og selv om en del af disse er opdrættet i fangenskab, er det tydeligvis enorme mængder dyr, der bliver fjernet fra deres naturlige miljø hvert år. For udover de mange fisk, fugle og skind, der er nævnt hér er der også alt det, der i ly af mørket bliver skudt, indsamlet eller fanget ulovligt. Og som derefter bliver smuglet over grænserne og solgt til købere over hele verden. Det kan være til en samler, der vil give formuer for en meget sjælden fugl, eller en rigmand, der vil give mange penge for at eje en levende orangutang. Rundt om på kloden handles der dagligt ulovligt med mange, mange truede dyre- og plantearter. Så mange, at man mener at omfanget af denne ulovlige handel kun lige overgås af den ulovlige handel med våben og narkotika. Og så er der alt det, vi ikke hører noget om

7 7 planter Kan naturen holde til det? Tallene for handelen med vilde dyr og planter er så utroligt store, at det har gjort mange bekymrede for hvor mange dyre- og plantearter, der bliver tilbage til fremtidens generationer. For spørgsmålet er, om naturen virkelig kan holde til, at man fjerner så store mængder af dyr og planter fra deres naturlige levesteder. Måske vi skal vænne os til at flere og flere dyrearter kun lever i zoologiske haver? Eller måske til sidst helt bliver udryddede. Hvis ikke der bliver gjort noget, er det i hvert fald sikkert, at der vil blive færre og færre dyre- og plantearter tilbage i naturen. Det har man kunnet se i mange år, men indenfor de sidste år er det hele tiden blevet værre. Det viser sig faktisk at den hastighed, som dyre- og plantearter uddør med i dag, er større end nogensinde før i jordens historie.

8 8 Befolkningspres Trods de store mængder af vilde dyr og planter der fjernes fra naturen er det største problem for de truede arter ikke engang handelen med dyrene og planterne, selv om det er slemt nok. Det helt store problem for verdens dyre- og plantearter er, at der bliver mindre og mindre plads til dem. For vi bliver flere mennesker på jorden for hvert år der går. Og dermed bliver der hvert år større behov for mad og tøj. For at få opfyldt de helt nødvendige behov, opdyrker og inddæmmer vi hele tiden nye naturområder. Store skovhugstfirmaer fælder årligt kæmpestore regnskovsområder for at få træ til den vestlige verdens møbelindustri. Regeringer rydder naturområder for at sælge træ, for at få plads til veje, for at kunne udnytte undergrundens mineraler og for at lede efter olie. Og lokale bønder er nødt til at brænde skovområder af for at skaffe landbrugsjord så de kan brødføde deres familie. Dermed bliver regnskovene, savannerne og de frie stepper, som i millionvis af år har været uundværlige levesteder for verdens dyr og planter, stadigt mindre og mindre. Det stigende behov for mere landbrugsland kaldes et befolkningspres. Og de områder med det største befolkningspres er uheldigvis også de områder med langt de fleste dyre- og plantearter. Et godt eksempel er regnskovene der indeholder over 70% af alle dyre- og plantearter, selvom de kun optager 5% af jordens overflade.

9 9 Rundt omkring regnskovene bor en stadigt voksende del af verdens befolkning og da det er nogle af verdens allerfattigste mennesker, som bor der, er det også nogle af dem, der har mest brug for landbrugsjord. De er derfor tvunget til at rydde regnskovsområderne for at skaffe mad nok til deres familier. Fattigdom er altså én af grundene til at så mange dyre- og plantearter i dag er i fare for at uddø. Udviklingen er svær at stoppe. For netop behovet for mad, rent drikkevand og tøj på kroppen har alle mennesker krav på at få opfyldt, fattige som rige. Man kan derfor ikke bare sætte hegn op om alle naturområder og derefter låse porten og smide nøglen væk. Hvis man nægter folk adgang til landbrugsjord, kan det medføre sult og endnu mere fattigdom. For at naturområderne ikke skal forsvinde helt, har man alligevel over hele verden lavet nationalparker, hvor det er forbudt at fælde træerne i skoven eller på anden måde ødelægge området. Derved er naturen i dét bestemte område beskyttet fra at blive til landbrugsjord eller ende som havemøbler i den vestlige verden. Heldigvis er man mange steder nu begyndt at arbejde sammen med de mennesker, der lever i nærheden af de beskyttede områder. På den måde kan man måske sikre at de også får glæde af, at man beskytter den vilde natur.

10 10 Mange arter er alligevel truede af udryddelse Selvom man har beskyttet nogle områder mod ødelæggelse er mange dyre- og plantearter alligevel i fare for at uddø. For skønt der kun er ganske få af dem tilbage i naturen er der desværre stadigvæk folk, der vil betale store summer for de sjældne dyr. Mange af de truede arter bliver skudt eller indsamlet ulovligt, så de senere kan blive smuglet ud af landet og solgt til mennesker over hele verden. Det har lagt et så stort pres på flere og flere arter, at de i dag enten er helt udryddede eller på vej til at blive det. Et eksempel er tigeren, der før i tiden fandtes i stort antal over hele Asien. Nu er der kun nogle få tusinde dyr tilbage i naturen. Tigeren er bl.a. blevet skudt for dens smukke skind, der har været brugt til damefrakker og vægophæng i mange år. I dag er det største problem, at mange mennesker mener tigerknogler er vigtig medicin. Videnskabsfolk er så bekymrede for tigeren, at nogle regner med den helt er forsvundet fra naturen indenfor de næste 100 år. Den samme triste historie kan fortælles om mange, mange andre dyr som for eksempel pandaerne, næsehornene, asiatiske elefanter og havskildpadderne. Mange arter er alligevel t

11 11 Den udvikling synes mange i dag ikke er særlig fornuftig. Og de fleste af verdens regeringer er derfor begyndt at gribe ind imod den voldsomme overudnyttelse af naturen, ligesom der er opstået flere og flere organisationer, som arbejder aktivt for at beskytte verdens natur mod ødelæggelse og udryddelse. Bæredygtighed Et af de vigtigste kodeord for naturorganisationerne og de bekymrede regeringer er bæredygtighed. Det er et begreb, der betyder, at der ikke må fjernes mere fra naturen, end naturen er i stand til at genskabe. Et godt eksempel på manglende bæredygtighed er den afrikanske elefant og det engang så enorme marked for elfenben. Der blev tidligere dræbt mange afrikanske elefanter for at bruge deres stødtænder til klavertangenter, billardkugler og meget andet. Det mente man ikke kunne være noget problem, for Afrika havde tilsyneladende uendeligt mange elefanter. Men i løbet af 1980 erne fandt man ud af at bestandene af elefanter i Afrika var alvorligt truede. Og det var ikke kun fordi mange af deres levesteder var forsvundet. Man havde tilsyneladende skudt flere elefanter end bestandene kunne tåle. Dette skyldes bl.a. at elefanten kun får unger med flere års mellemrum og at det tager mange år før elefanten er kønsmoden. Derfor tager det meget lang tid før der er født nye elefanter i stedet for de, som bliver dræbt. Heldigvis er vi i dag opmærksomme på at der ikke kan skydes et ubegrænset antal elefanter, men at der skal holdes øje med hvordan bestandene har det. Samme eksempel kan faktisk bruges om alle dyr og planter. Altså at vi ikke skal tage mere fra naturen, end den kan holde til. At det skal være bæredygtigt. ruede af udryddelse

12 12 Washingtonkonventionen/CITES Det er præcis tanken om bæredygtighed og beskyttelse af de truede arter, der ligger bag Washingtonkonventionen. Konventionen kaldes i daglig tale for CITES, som er en forkortelse af det engelske Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna, eller på dansk: Konventionen om international handel med truede vilde dyr og planter. Washingtonkonventionen blev underskrevet helt tilbage i starten af 1970 erne, hvor presset på naturen for alvor blev synligt. Det var ved at gå op for mange, at det efterhånden var et spørgsmål om tid, før adskillige af naturens dyre- og plantearter helt ville forsvinde. Det hverken kunne eller ville man acceptere. Derfor besluttede man sig for at starte et samarbejde mellem verdens lande for på den måde at forsøge at sætte en stopper for den ukontrollerede handel med de truede dyre- og plantearter. Det blev til Washingto Washingtonkonventionen, der i dag har over 150 medlemslande ud af verdens omkring 200 lande. Formålet med konventionen er at sikre en bæredygtig handel med dyr og planter. Det gør man ved at forbyde handel med de mest truede arter, mens der skal tilladelse til at handle med de ikke helt så truede arter. Derudover er der en del arter, som ikke er truede på grund af handel. De er derfor slet ikke omfattet af konventionen. Men man holder et vågent øje med dem og de bliver omfattet af konventionen, hvis man mener det er nødvendigt. Konventionen er altså ikke til for at forhindre at der bliver handlet med verdens dyr og planter kun at det sker på en bæredygtig måde. På den måde sikres det nemlig at der også på lang sigt kan tjenes penge på naturens ressourcer til gavn for både mennesker og natur. Det er

13 13 nemlig vigtigt at huske på at mange mennesker, specielt i den fattige del af verden, lever af at handle med naturen. Det skal vi ikke forhindre og dermed tage deres mulighed for at overleve fra dem. Men der skal jo også være natur tilbage til deres og vores børn og børnebørn. For at gøre handelen bæredygtig findes der under Washingtonkonventionen nogle såkaldte lister over truede dyre- og plantearter. Listerne kaldes CITES lister. Der findes samtidig regler for hvad man må og ikke må, hvis man bor i et land, der er medlem af konventionen. Reglerne skal sikre at handelen foregår bæredygtigt. Du kan se CITES listerne i det røde A4-hæfte i CITESkassen. nkonventionen/cites Papegøjer er meget populære kæledyr. Du kender måske selv en, der har en undulat eller en nymfeparakit derhjemme. Papegøjer er populære, fordi de er kloge og sjove dyr, der ofte er meget smukke og farvestrålende. De fleste papegøjer er beskyttede i naturen, og nogle arter må der slet ikke handles med, da de er opført på liste I. Kun hvis fuglene er født i fangeskab kan der gives tilladelse til at købe og sælge sådanne arter. Et eksempel på sådanne meget beskyttede fugle er palmekakaduen, der koster op til kr. for en han og en hun. Én af de mest almindelige papegøjer herhjemme er den grå jaco fra Afrika, som er en fugl, der kan blive meget tam og som har let ved at lære at tale. Der er derfor gennem tiden blevet taget mange grå jaco er fra naturen. Så mange at man på et tidspunkt satte en stopper for det. Man ville ikke risikere at fjerne flere fugle end naturen kunne holde til. Nogle steder kan man igen hente grå jaco er fra naturen. Det vurderes at være bæredygtigt.

14 14 CITES listerne CITES listerne, der blev lavet i starten af 1970 erne, bruges stadigvæk i dag, men det er desværre nødvendigt hele tiden at tilføje nye arter. En gang imellem tager man også en art af listerne igen, hvis man ikke længere mener, den er truet eller fordi arten helt er blevet udryddet. CITES listerne gælder for de levende dyr og planter samt alle de ting, der kan fremstilles af dem. Der findes tre CITES lister. Liste I består af dyre- og plantearter, der slet ikke må handles med fordi de er så truede, at man slet ikke må fjerne dem fra naturen. Der er dog visse undtagelser. Bl.a. hvis et dyr på liste I er født i fangenskab eller en plante er dyrket i for eksempel drivhus. Men generelt må der overhovedet ikke handles med arter på liste I. Tigeren, pandaen og næsehornet er på liste I, ligesom ca andre dyre- og plantearter. Liste II og III er lister med næsten dyre- og plantearter, som man mener, der bør holdes et særligt godt øje med. Man vil forhindre, at de ender med at være lige så truede som tigeren, næsehornet eller de andre dyr på liste I. Derfor skal man altid have tilladelse til at flytte sådanne arter fra ét land til et andet. Det kræver såkaldte CITES tilladelser, som bliver udstedt af de forskellige landes myndigheder. Tilladelserne bliver kun udstedt, hvis man mener det er bæredygtigt. På den måde bliver der holdt godt og grundigt øje med hvad der bliver handlet med.

15 15 Udover at holde øje med hvad der bliver handlet med, er der folk der undersøger hvordan det går med dyrene og planterne i den vilde natur. Hvis det viser sig at der bliver solgt for mange af en bestemt art og det ikke længere er bæredygtigt, bliver der sat en stopper for handelen.

16 16 Bilag og CITES lister Danmark er medlem af EU og dér findes de samme regler som i resten af verden. Man har derudover vedtaget nogle strengere regler og vi har derfor nu nogle af verdens skrappeste bestemmelser vedrørende handelen med truede dyrearter. Det skyldes at EU er et af de steder, der indfører allerflest dyr og planter. Derfor bruger vi ikke liste I, II og III indenfor EU, men i stedet nogle lignende lister, der hedder bilag A, B, C og D. Bilag A er næsten helt magen til liste I, bilag B er næsten helt magen til liste II og bilag C er næsten helt magen til liste III. For bilag D gælder der lidt andre regler. Når du kigger i det røde hæfte med CITES listerne kan du se at hæftet er delt ind i bilag A, B og C. Ud for hvert dyr eller plante kan du se en parentes hvori der står om arten er på liste I, II eller III. Bæredygtig jagt Mennesket har altid brugt naturen til at skaffe sig mad, tøj og andre livsvigtige fornødenheder. Igennem årtusinder har vi jaget, fisket og indsamlet dyr og planter for at sikre vores familiers overlevelse. I dag, hvor vi kan købe al vores mad og tøj i forretninger, er det op til den enkelte, om han eller hun har lyst til at supplere dagligdagen med dyr og planter hentet direkte i naturen. Det er frivilligt, om man vil gå på jagt eller tage på fisketur, eller om man hellere vil købe sit kød og sine fisk direkte fra køledisken. Men set ud fra diskussionen om naturbevaring er der ikke nødvendigvis noget galt i at gå på jagt eller tage på fisketur. Det afhænger blot af, om det er bæredygtigt. Nogle gange kan jagt eller fiskeri efter vilde dyr ligefrem være en fordel for bevaringen af de forskellige arter. Mange jægere og fiskere er villige til at betale store summer for at få lov til at nedlægge eller fange de lidt sjældnere dyr. De mennesker, der kan tjene penge på jagten eller fiskeriet, har derfor en interesse i at dyrene ikke bliver udryddede, da det vil tage deres indtjeningsmuligheder fra dem. De er interesserede i, at jagten og fiskeriet foregår bæredygtigt og at dyrenes levesteder ikke bliver ødelagte. Hvis der ikke kunne tjenes penge på dyrene, ville der måske ikke altid være helt den samme interesse for at passe på dem. På den måde kan man sige, at jagt kan være med til at bevare en bestand af dyr, hvis den foregår med omtanke.

17 17 Men listerne og bilagene er ikke helt ens. Nogle arter bliver der nemlig holdt ekstra godt øje med indenfor EU. Det gælder f.eks. den græske landskildpadde, som mange holder som kæledyr. Den er på liste II udenfor EU, men indenfor EU er den på bilag A. Reglerne for bilag A er lige så skrappe som reglerne for liste I. Det betyder, at der ikke må handles med græske landskildpadder indenfor EU. Kun hvis skildpadden er født i fangenskab kan man få lov til at sælge og købe den. Og dét kræver en tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen. En anden vigtig forskel er at reglerne i EU også gælder for handel med dyr og planter indenfor hvert enkelt EU-land. Reglerne udenfor EU drejer sig hovedsageligt om handel mellem landene. Derfor skal du have en tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen hvis du f.eks. køber en græsk landskildpadde i dyrehandelen. Den generelle regel er altså at ingen dyr og planter på bilag A må købes eller sælges uden en tilladelse. Reglen om at man skal have CITES tilladelser for at flytte et dyr eller en plante over grænserne gælder derimod ikke indenfor EU. Her er der nemlig i dag principielt set ingen grænser. Derfor kan man uden tilladelse købe og sælge dyr og planter indenfor hele EU, hvis de er opført på bilag B, C og D. Du kan derfor fint købe et par krokodilleskindsstøvler i den lokale skoforretning eller på et marked i Paris. Men hvis du skal have en souvenir med hjem til Danmark fra et land udenfor EU, og den er opført på CITES listerne, skal du have en tilladelse til det. Der er mange regler for hvad man må og ikke må med truede dyrearter, men de vigtigste er som nævnt: At det er forbudt at handle med de dyr og planter, der står på liste I og bilag A. Det gælder hvad enten det er produkter af arten eller et levende eksemplar. Der er enkelte undtagelser, så det er altid en god ide at snakke med myndighederne i det land, man bor i. I Danmark skal man ringe til Skov- og Naturstyrelsen. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål. At det kræver en tilladelse at tage dyr og planter, der findes på listerne med til EU fra andre lande. Skov- og Naturstyrelsen kan hjælpe dig eller dine forældre med at finde ud af hvordan man får sådan en tilladelse.

18 18 HVAD MED AL DEN ULOVLIGE HANDEL? Så længe der er mange penge i dyr og planter, så længe vil der blive ved med at blive taget dyr og planter fra naturen. Og hvis man ikke kan gøre det lovligt, ja, så vil der altid være nogen, der er parate til at gøre det ulovligt. Måske kan det være af ren og skær nød prisen for de dyr, der bliver fanget eller skudt ulovligt, kan måske forhindre at en krybskyttes familie kommer til at sulte. Men meget af det, der sker ulovligt, sker fordi der er mellemmænd, der tjener penge på at smugle sjældne dyr og planter over grænserne. En del af de ulovlige dyr og planter kommer over grænserne ved hjælp af forfalskede papirer. Eller ved at blive smuglet på de mest fantasifulde måder, der tit betyder at de levende dyr og planter kommer til skade og måske dør. Smuglerne putter de ulovlige dyr og planter i kufferter med falske bunde, de har hemmelige rum i deres biler og nogle har endda syet dyr og planter ind i deres eget tøj for at undgå toldernes skarpe blikke. Der er uanede måder at smugle på og med de enorme fortjenester, der kan være på de ulovlige dyr og planter, bliver alle kneb brugt.

19 19 Fantasien fejler ikke noget, når det drejer sig om smugling af truede dyr og planter. Her viser en tolder, hvordan en person har forsøgt at indsmugle æg ved at sy dem ind i tøjet. Heldigvis er toldere og politi rundt omkring i verden blevet skrappe til at opspore både krybskytter og smuglere. Der er hver måned historier fra hele verden om hvordan forbrydere er blevet fanget med ulovlige og truede arter i bagagen. Det er meget forskelligt hvordan der straffes rundt omkring i verden, men dyrene og planterne bliver næsten altid konfiskerede og overdraget til landets myndigheder. Herhjemme er det Skov- og Naturstyrelsen, der tager stilling til hvad der skal ske med de konfiskerede dyr. Hvis det er levende dyr kommer de normalt i en af de zoologiske haver eller i sjældne tilfælde bliver de sendt tilbage til den vilde natur i deres eget land. Hvis det er produkter af dyr og planter bliver de brugt til at informere andre mennesker om at det er vigtigt at passe på naturen. CITESkassen, som I har lånt, er fyldt med ting, der er konfiskerede i Danmark. I Danmark giver man for det meste kun bøder til dyresmuglere, men andre lande har meget strengere straffe. Et eksempel er Sydafrika, der i 1999 gav fire mænd hver 29 års fængsel for at skyde tre næsehorn. Og det er da slet ikke til at vide hvad der venter nogle smuglere i Indien. De blev opdaget i år 2000 med ikke mindre end fire døde tigere, 70 døde leoparder, 221 hjorteantilopeskind og kløer fra leopard. Det sidste tyder på at næsten 1000 leoparder har måtte lade livet for at kunne tilfredsstille købere over hele verden. Kun et par uger før var det blevet opdaget at en lastbil, der transporterede cowboybukser, også indeholdt 3 døde tigre og 50 døde leoparder. Herhjemme i Danmark har vi også konfiskeret store mængder af truede dyre- og plantearter. På faktakortene i CITES-kassen kan du læse om hvordan smuglere er blevet stoppet af dansk told og politi med alverdens ulovligheder, bl.a. 500 losskind, skind fra sydamerikansk tigerkat og kæmpemuslinger. I alt har man i Danmark konfiskeret mere end levende dyr, døde dyr, planter og dele af dyr siden De kommende kapitler er historierne om seks forskellige dyrearter, der alle er truede hver af sin grund. Hvis du vil vide mere Hvis du vil vide mere om handelen med truede dyre- og plantearter, kan du eventuelt efter aftale med din lærer kontakte Skov- og Naturstyrelsen. Telefonnummeret står foran i bogen. Du kan også tjekke ind på vores hjemmeside. Den indeholder en masse information og har links til spændende hjemmesider. Adressen på den er også foran i bogen.

20 EKSEMPEL 1 20 Bjerggorillaen Bjerggorillaen lever kun i nogle ganske få regnskove højt oppe i Afrikas bjergområder, hvor de er nærmeste nabo til nogle af de tættest befolkede områder i hele Afrika. Derfor er deres skove blevet fældet med lynets hast. Derudover er bjerggorillaerne blevet skudt af krybskytter igennem mange år, bl.a. fordi nogle mennesker gerne vil have deres hænder og fødder som askebægre eller deres udtørrede hoveder som souvenirs. Andre vil gerne have en blød og nuttet gorillaunge som kæledyr. Desværre er man nødt til at slå det meste af dens familie ihjel for at kunne fange sådan én. For selv om gorillaer for det meste er yderst fredelige, vil de helhjertet forsvare deres unger og en vred gorilla er livsfarlig for en krybskytte. I dag er der næsten ikke flere bjerggorillaer tilbage. Faktisk regner man med at der kun er ca. 600 tilbage i hele verden. Heldigvis er bjerggorillaernes skove beskyttet nu. Og det er strengt forbudt at skyde eller fange dyrene. Forhåbentlig er det nok til at der også fremover lever bjerggorillaer højt oppe i Afrikas fugtige regnskove. Spørgsmål Bjerggorillaen er en menneskeabe. Nævn to andre menneskeaber. Hvilken liste og bilag er bjerggorillaen på? (bjerggorillaen står under gorilla i det røde hæfte med CITES-listerne) Hvorfor er bjerggorillaen på den liste? Er der stadigvæk nogen, der gerne vil have en gorillahånd som askebæger? Eller en gorillaunge som kæledyr? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan kan man hjælpe bjerggorillaen med at overleve?

21 21 EKSEMPEL 2 Javanæsehornet Der findes 5 arter af næsehorn i verden i dag. To af dem lever i Afrika og tre af dem lever i Asien. De er alle meget truede, og man regner med at flere af dem er uddøde inden de næste 100 år, hvis ikke der sker noget helt nyt. Javanæsehornet er det mest sjældne af alle arterne. Man regner med at der kun er ca. 60 tilbage i verden og javanæsehornet regnes derfor for det sjældneste af alle pattedyr. Så sjældent at det ikke findes i én zoologisk have i hele verden. Javanæsehornet lever i to små områder, ét i Indonesien og ét i Vietnam. De to steder ligger tusindvis af kilometer fra hinanden og det siger noget om hvor stort et område, der tidligere var beboet af javanæsehorn. I Vietnam er der kun 5 8 dyr tilbage, så de er meget sårbare overfor krybskytter. Og dem er der mange af, for næsehornenes horn er berømte i hele Asien og regnes for meget vigtig medicin. Nogen tror ligefrem at man kan helbrede AIDS, bare patienten får lidt knust næsehornspulver. Mange undersøgelser har vist at det slet ikke virker, men det har nu ikke påvirket priserne. Et kilo næsehornspulver kan koste helt op til en halv million kr. på det sorte marked. Derfor er der mange, der gerne vil løbe risikoen og skyde et næsehorn for at sælge dets horn på det sorte marked. Et andet problem for javanæsehornet er, at der er blevet fældet mange af de skovområder, som det før levede i. Der er ingen der ved om javanæsehornet kan reddes, men en koordineret indsats, der både sikrer artens levesteder og begrænser krybskytteriet er nødvendig hvis arten skal have en chance. Spørgsmål Nævn to andre arter af næsehorn. Hvis næsehornspulver ikke er særlig god medicin, hvorfor bliver man så ved med at betale så høje priser for det? Javanæsehornet er på liste I. Find tre dyr, du ikke kender, der er opført på liste I i CITES listerne.

22 EKSEMPEL 3 22 Nordamerikanske bison Den mægtige nordamerikanske bison var engang blandt de talrigeste af verdens store pattedyr. Før nybyggerne kom til Amerika levede indianerne blandt millioner bisonokser, der i kæmpemæssige flokke vandrede på de vidtstrakte prærier. Indianerne var afhængige af bisonerne. For næsten alt, hvad de havde brug for, kom fra de store dyr. Udover at få kød fra dyrene, blev skindene brugt til tøj, telte, sko, sadler, trommer og spande, hornene blev til pile, skeer og legetøj, knoglerne blev til pilespidser, knive, piber og våben, blodet blev til suppe, musklerne blev til lim, ja selv den ru del af tungen kunne bruges. Den blev til en lille kam. Indianerne brugte hver en del af bisonen for at holde sig i live. Indianerne og bisonerne levede fint sammen. Men så kom nybyggerne og de havde riflen med sig. Der var så mange bisoner, at det blev en mægtig populær sport at slå så mange ihjel som muligt. Bisonerne blev efterladt til at rådne på prærien for der blev skudt så mange, at det ikke var muligt at spise bare en lille del af det. Det gik så galt at der i midten af 1800-tallet ikke var mere end ca bisoner tilbage. Der var altså blevet skudt op mod 60 millioner bisoner i løbet af få år. Og nu var tiden ved at løbe ud for præriens store flokdyr. Spørgsmål Der er tre slags bisonokser i verden. Den nordamerikanske steppebison, skovbisonen og den europæiske bison, også kaldet wisent. Hvilken af de arter er på CITES listerne? Hvor lever den europæiske bison? Hvornår skal et dyr eller en plante på CITES listerne? Heldigvis nåede man at gribe ind i sidste øjeblik. Man forbød jagten på bisonerne i nogle store reservater og efterhånden begyndte bisonen at komme sig ovenpå slagterierne. I dag er der omkring bisoner tilbage i naturen, hvilket er en sund bestand. Men Amerikas prærier kommer aldrig igen til at opleve de millioner efter millioner af bisoner, der tidligere græssede side om side med indianernes heste.

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4 Lærervejledning - samt svar på spørgsmålene i hæftet De dyrebare dyr Introduktion side 1 Undervisningsmaterialet side 2 Faktakortene side 2 Vedligeholdelse side 3 Kontaktadresser side 4 Svar på spørgsmål

Læs mere

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y På mange rejsedestinationer bugner de lokale markeder med produkter fremstillet af vilde dyr og planter. Men de er ofte lavet af truede

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Her kan du se nogle af dem vi hjælper: Koala Elefanter Pandaerne Den røde panda Rød panda Rød Panda Rød Panda (Ailurus fulgens) er

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning.

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Dyreliv TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Truede dyr Tal med eleverne om truede dyr. I kan eksempelvis tale om:

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo.

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo. Coca, 2. August 2005 Señor Calapucha, Leonardo. Señor, Det er med stor beklagelse at vi må meddele at den planlagte tur for Coca Rainforest Tourist rejsebureau fra mandag d. 10. fredag d. 15. august er

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 1 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

U-Turn Uganda i Hedeland

U-Turn Uganda i Hedeland U-Turn Uganda i Hedeland Tid/Sted: 2 timer inkl. opstart og afslutning. Spejdergrunden og området rundt om pladsen på ydersiden. Deltagere: Væbnere, Seniorvæbnere og Seniorer. Opdeles i klassehold (4 hold

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Flyt undervisningen ud af skolen

Flyt undervisningen ud af skolen Flyt undervisningen ud af skolen Odense ZOOs Skoletjeneste tilbyder i det nye skoleår, en unik mulighed for at flytte undervisningen ud i et eksternt læringsmiljø, i særudstillingen Planet Shark på Odense

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER tøt CARE Bæredygtig Spare og låne grupper Skov 1 KRONE INVESTERET I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER ER 7 KRONER SPARET I NØDHJÆLP Foto: Mozambique / CARE - Faith Amon CARE OG KLIMAET Tørkerne bliver længere,

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 19. april 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed.

Læs mere

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns.

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns. Dyrenes Karneval Kære elev Lige om lidt skal du til koncert i DR Koncerthuset i København. Orkestret du skal høre, hedder DR Underholdningsorkestret. Og de glæder sig til at spille for dig. Musikken du

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN 62 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 7: BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN hvordan tobak påvirker børn i ulande www.op-i-røg.dk 63 Kapitel 7: Børn i tobaksproduktionen Meget tobak

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb.

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. BJØRN Min snude er helt fantastisk, men til hvad? Svar til Læreren: at lugte med. Hunde har som bekendt en fantastisk god lugtesans, og

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Et pædagogisk eventyr

Et pædagogisk eventyr Et pædagogisk eventyr af Ib Goldbach KISII 1. Udgave 2012 KISII & Ib Goldbach Et pædagogisk eventyr er fortællingen om Nerpik og Neqi Der var en gang en bygd. Den hed Eqaluit. Og en gang for mange, mange

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu...

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu... Meirrion, galaksens hovedstad og handelscentrum, er nu overtaget af Trebanden bestående af førende handelsfyrster... Herfra kontrolleres tilværelsen for milliarder af intelligensvæsner... Den mest ambitiøse

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja Af: Jacob, Lucas & Peter Vejleder: Thanja Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Problemformulering... 2 Vores problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt dette emne?... 3 Afgrænsning... 3 Definition...

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica.

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica. Redaktørens klumme Jeg er på mine lidt ældre dage blevet hjemmemenneske. Det forhindre mig ikke i at drømme. Den drøm, jeg her beskriver er en tur til Costa Rica. Selv om det er en drøm / et håb, så er

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande FATTIGE LANDE P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R FATTIGE LANDE EN DEL AF DIN VERDEN Udsigt til U-lande Fattige lande en del af din verden Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jægerstenalder Vidste du... at der levede ca. 1000 mennesker i Danmark i begyndelsen af jægerstenalderen? I dag er vi 5,5 millioner mennesker i Danmark. I jægerstenalderen levede mennesket af at jage,

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

2. Hvad lavede Churchill-klubben?

2. Hvad lavede Churchill-klubben? 2. Hvad lavede Churchill-klubben? Churchill-klubben gjorde hvad de kunne for at drille og genere tyskerne. De stjal tyske våben og ødelagde tyske skilte. De prøvede at ødelægge motoren på parkerede tyske

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

De 250 almindeligste adjektiver på dansk

De 250 almindeligste adjektiver på dansk De 250 almindeligste adjektiver på dansk n-form t-form e-form komparativ = mere superlativ ubestemt =mest oversættelse absolut absolut absolutte absolut absolut adskillig adskilligt adskillige - - afgørende

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

PROJEKTETS TEKSTER MED SPØRGSMÅL

PROJEKTETS TEKSTER MED SPØRGSMÅL PROJEKTETS TEKSTER MED SPØRGSMÅL Tekst 1 Kat fastklemt - Falck rykkede ud Kat fastklemt - Falck rykkede ud En kat, som havde været forsvundet et døgn, blev fundet igen. Den sad fastklemt mellem to vægge.

Læs mere

Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste - 2007 5. Udgave

Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste - 2007 5. Udgave Dyrene i Regnskoven Viser en voksen persons hånd. Viser en voksen person på 175 centimeter og et barn på 120 centimeter. Tegningen af dyret ved siden af viser dyrets maksimale længde eller højde. l = lyseun

Læs mere

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde Interview Heick og Brygmann i Afrika Ingen forældre synes, at deres børn skal arbejde Debatten om børnearbejde er blusset op igen efter en dokumentarfilm om kakaobøndernes levevilkår. Derfor rejste Annette

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

HVIS KATTEN IKKE ER DIN

HVIS KATTEN IKKE ER DIN HVIS KATTEN IKKE ER DIN Katten har det særlige privilegium, at den normalt får lov at løbe frit ud og ind af boligen. Nogle katte knytter sig til flere familier, fordi mange mennesker fodrer tilløbende

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to?

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to? Tillykke med din nye undulat! For at du og resten af familien får den bedst mulige start som undulatejere, får du her en lille standard pasningsvejledning med hjem. Vejledningen er en kombination af gode

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff

Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff Heltene fra den fjerne fortid for børn! Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff Kære bæver- og ulveleder Dette års forkyndelsesmateriale består af 2 dele; del bogen Georg

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57, DK-39 NUUK TEL (+299) 36 12 / FAX (+299) 36 12 12 Til: Departementet for Fiskeri, Fangst & Landbrug Styrelse for Fiskeri, Fangst & Landbrug Departamentet

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE. Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua

PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE. Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua NICARAGUA ET REGNSKOVSLAND Hvis man ønsker at opleve en tropisk regnskov,

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

Rejsende i naturreservatet Cuero y Salado i Honduras. Drenge fra øgruppen Cayos Cochinos i Honduras GRATIS! Vil du ud at rejse?

Rejsende i naturreservatet Cuero y Salado i Honduras. Drenge fra øgruppen Cayos Cochinos i Honduras GRATIS! Vil du ud at rejse? Rejsende i naturreservatet Cuero y Salado i Honduras Drenge fra øgruppen Cayos Cochinos i Honduras NEPENTHES GRATIS! Vil du ud at rejse? Læs mere om rejser i udviklingslande, og hvordan du ved at rejse

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

En stilhed som også betyder at lyng og urter er klar til at forny sig - som en anden Fugl Phønix, der genopstår af asken.

En stilhed som også betyder at lyng og urter er klar til at forny sig - som en anden Fugl Phønix, der genopstår af asken. Anmeldelse af bogen Lyngheden gennem årtusinder Det europæiske hedelandskab. Af Svein Haaland. Stilhed. Larmende stilhed. For få øjeblikke siden var lyngheden et inferno af flammer og larm fra ilden. Når

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Indtil man fandt ud af, mange år senere, at det var nogle bakterier. Så kunne man behandle det og det var forbi med mavesår.

Indtil man fandt ud af, mange år senere, at det var nogle bakterier. Så kunne man behandle det og det var forbi med mavesår. Det anorektiske kropsbilled. Da jeg var begyndt at arbejde i ungdomspsykiatrien i Tyskland, var det der forundrede mig mest, at der var unge piger, som vejede mindre end 35 kg, kunne føle sig så tyk og

Læs mere