Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003"

Transkript

1 1 De dyrebaree dyr

2 2 Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003 Tekst og tilrettelæggelse Lotte Laursen Grafik og layout Page Leroy-Cruce Tryk Datagraf Auning AS ISBN Oplag 1. oplag eksemplarer Yderligere information Skov- og Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø Tlf.: Fax:

3 3 Forord Af miljøminister Hans Chr. Schmidt Naturen er til for alle. For at leve skal vi bruge naturen. Men vi må ikke ødelægge den eller forandre den for meget, så der ikke er nok natur tilbage til fremtidens børn og voksne. Det er en stor og svær opgave at finde balancen mellem at benytte verdens natur og at beskytte den. Men vi er nødt til at arbejde på det. Hele tiden. På mange måder. Og over hele verden. Sjældne dyr og planter er ikke bare værdifulde for verdens natur. De er også mange penge værd. Derfor er det ikke nok at beskytte dyrenes og planternes levesteder. Vi må også sørge for, at handel ikke udrydder dem. problemerne. Så vi lader være med at købe sjældenhederne og lader være med at købe ting, som er fremstillet af dem. Denne bog handler om Washingtonkonventionen. Et sæt internationale regler, som verdens lande samarbejder om for at beskytte verdens truede dyr og planter. Bogen og materialet i CITES-kassen fortæller mere om hvordan. Jeg håber jeres arbejde med materialet gør jer klogere. Det er første skridt på vejen mod at beskytte verdens natur. Det kan vi gøre på to måder. Den ene er fælles regler for handel mellem verdens lande. Men det er ikke nok. Den anden vigtige ting er at vi selv er opmærksomme på

4 4

5 5 Du er på savannen i Afrika. En elefant kommer tordnende imod dig med de store ører udspilet i vrede. Rundt om fnyser zebraerne nervøst. De stamper i jorden og afventer signalet for flugt. Kun nogle meter fra dig stopper elefanten op og ryster vredt på hovedet. De kæmpemæssige stødtænder river grene af de omkringstående baobabtræer. Efter et øjebliks intens stilhed drejer dyret omkring og forsvinder i horisonten, mens savannen langsomt vender tilbage til sin normale søvnige tilstand. Grupper af små papegøjer flyver ud for at finde føde, en spyttende kobra glider langsomt over den brændende røde jord og en enlig løve gaber højt inden den slumrer ind for at samle kræfter til nattens jagt. De dyrebare dyr Sådanne nærbilleder fra hverdagen i verdens vilde natur kan få mange til at rykke lidt længere frem i stolen. De vilde dyr og planter fascinerer os og tiltrækker sig vores opmærksomhed. Flere og flere af os rejser gerne langt væk for at se og opleve andre landes natur på nært hold og fjernsynets udsendelser om giftfrøer, kæmpeblæksprutter og bengalske tigre tiltrækker hver dag mange seere. Der er ingen tvivl om at vilde dyr og planter for alvor er blevet en vigtig del af vores hverdag og bevidsthed. Men dyr og planter er ikke kun interessante og eftertragtede når de er i deres naturlige omgivelser. Mange mennesker synes samtidigt at deres pels, skind, knogler, tænder eller horn er så smukke at de gerne vil flytte noget af det hjem i dagligstuen. Dyr og planter er derfor igennem århundreder blevet anvendt til alt fra frakker, sko og paraplyholdere til billardkugler, pejsetæpper og urremme. Derudover bliver dyre- og plantedele solgt for millionvis af kroner som medicin, parfume og eksotiske turistsouvenirs, mens levende dyr som kamæleoner, fugleedderkopper og papegøjer bliver solgt i stort antal som kæledyr.

6 6 Handelen med vilde dyr og Igennem århundreder er der blevet købt og solgt enorme mængder af dyr og planter fra naturen og tallene har generelt været stigende år for år. I moderne tid bruger vi så mange ting fra naturen at den årlige handel med vilde dyr og planter for nogle år siden blev anslået til at være ca. 6 milliarder dollars, eller hvad der dengang svarede til ca. 36 milliarder kr. Og selv om det kan være meget svært at anslå nøjagtigt, er der ingen grund til at tro at det tal er blevet mindre med årene. Snarere tværtimod. Man kan købe mange dyr og planter for 36 milliarder kr. Og man regner da også med at der på verdensplan årligt handles med over levende aber, fugle, krybdyrskind, pattedyrskind og over tropiske fisk! Og selv om en del af disse er opdrættet i fangenskab, er det tydeligvis enorme mængder dyr, der bliver fjernet fra deres naturlige miljø hvert år. For udover de mange fisk, fugle og skind, der er nævnt hér er der også alt det, der i ly af mørket bliver skudt, indsamlet eller fanget ulovligt. Og som derefter bliver smuglet over grænserne og solgt til købere over hele verden. Det kan være til en samler, der vil give formuer for en meget sjælden fugl, eller en rigmand, der vil give mange penge for at eje en levende orangutang. Rundt om på kloden handles der dagligt ulovligt med mange, mange truede dyre- og plantearter. Så mange, at man mener at omfanget af denne ulovlige handel kun lige overgås af den ulovlige handel med våben og narkotika. Og så er der alt det, vi ikke hører noget om

7 7 planter Kan naturen holde til det? Tallene for handelen med vilde dyr og planter er så utroligt store, at det har gjort mange bekymrede for hvor mange dyre- og plantearter, der bliver tilbage til fremtidens generationer. For spørgsmålet er, om naturen virkelig kan holde til, at man fjerner så store mængder af dyr og planter fra deres naturlige levesteder. Måske vi skal vænne os til at flere og flere dyrearter kun lever i zoologiske haver? Eller måske til sidst helt bliver udryddede. Hvis ikke der bliver gjort noget, er det i hvert fald sikkert, at der vil blive færre og færre dyre- og plantearter tilbage i naturen. Det har man kunnet se i mange år, men indenfor de sidste år er det hele tiden blevet værre. Det viser sig faktisk at den hastighed, som dyre- og plantearter uddør med i dag, er større end nogensinde før i jordens historie.

8 8 Befolkningspres Trods de store mængder af vilde dyr og planter der fjernes fra naturen er det største problem for de truede arter ikke engang handelen med dyrene og planterne, selv om det er slemt nok. Det helt store problem for verdens dyre- og plantearter er, at der bliver mindre og mindre plads til dem. For vi bliver flere mennesker på jorden for hvert år der går. Og dermed bliver der hvert år større behov for mad og tøj. For at få opfyldt de helt nødvendige behov, opdyrker og inddæmmer vi hele tiden nye naturområder. Store skovhugstfirmaer fælder årligt kæmpestore regnskovsområder for at få træ til den vestlige verdens møbelindustri. Regeringer rydder naturområder for at sælge træ, for at få plads til veje, for at kunne udnytte undergrundens mineraler og for at lede efter olie. Og lokale bønder er nødt til at brænde skovområder af for at skaffe landbrugsjord så de kan brødføde deres familie. Dermed bliver regnskovene, savannerne og de frie stepper, som i millionvis af år har været uundværlige levesteder for verdens dyr og planter, stadigt mindre og mindre. Det stigende behov for mere landbrugsland kaldes et befolkningspres. Og de områder med det største befolkningspres er uheldigvis også de områder med langt de fleste dyre- og plantearter. Et godt eksempel er regnskovene der indeholder over 70% af alle dyre- og plantearter, selvom de kun optager 5% af jordens overflade.

9 9 Rundt omkring regnskovene bor en stadigt voksende del af verdens befolkning og da det er nogle af verdens allerfattigste mennesker, som bor der, er det også nogle af dem, der har mest brug for landbrugsjord. De er derfor tvunget til at rydde regnskovsområderne for at skaffe mad nok til deres familier. Fattigdom er altså én af grundene til at så mange dyre- og plantearter i dag er i fare for at uddø. Udviklingen er svær at stoppe. For netop behovet for mad, rent drikkevand og tøj på kroppen har alle mennesker krav på at få opfyldt, fattige som rige. Man kan derfor ikke bare sætte hegn op om alle naturområder og derefter låse porten og smide nøglen væk. Hvis man nægter folk adgang til landbrugsjord, kan det medføre sult og endnu mere fattigdom. For at naturområderne ikke skal forsvinde helt, har man alligevel over hele verden lavet nationalparker, hvor det er forbudt at fælde træerne i skoven eller på anden måde ødelægge området. Derved er naturen i dét bestemte område beskyttet fra at blive til landbrugsjord eller ende som havemøbler i den vestlige verden. Heldigvis er man mange steder nu begyndt at arbejde sammen med de mennesker, der lever i nærheden af de beskyttede områder. På den måde kan man måske sikre at de også får glæde af, at man beskytter den vilde natur.

10 10 Mange arter er alligevel truede af udryddelse Selvom man har beskyttet nogle områder mod ødelæggelse er mange dyre- og plantearter alligevel i fare for at uddø. For skønt der kun er ganske få af dem tilbage i naturen er der desværre stadigvæk folk, der vil betale store summer for de sjældne dyr. Mange af de truede arter bliver skudt eller indsamlet ulovligt, så de senere kan blive smuglet ud af landet og solgt til mennesker over hele verden. Det har lagt et så stort pres på flere og flere arter, at de i dag enten er helt udryddede eller på vej til at blive det. Et eksempel er tigeren, der før i tiden fandtes i stort antal over hele Asien. Nu er der kun nogle få tusinde dyr tilbage i naturen. Tigeren er bl.a. blevet skudt for dens smukke skind, der har været brugt til damefrakker og vægophæng i mange år. I dag er det største problem, at mange mennesker mener tigerknogler er vigtig medicin. Videnskabsfolk er så bekymrede for tigeren, at nogle regner med den helt er forsvundet fra naturen indenfor de næste 100 år. Den samme triste historie kan fortælles om mange, mange andre dyr som for eksempel pandaerne, næsehornene, asiatiske elefanter og havskildpadderne. Mange arter er alligevel t

11 11 Den udvikling synes mange i dag ikke er særlig fornuftig. Og de fleste af verdens regeringer er derfor begyndt at gribe ind imod den voldsomme overudnyttelse af naturen, ligesom der er opstået flere og flere organisationer, som arbejder aktivt for at beskytte verdens natur mod ødelæggelse og udryddelse. Bæredygtighed Et af de vigtigste kodeord for naturorganisationerne og de bekymrede regeringer er bæredygtighed. Det er et begreb, der betyder, at der ikke må fjernes mere fra naturen, end naturen er i stand til at genskabe. Et godt eksempel på manglende bæredygtighed er den afrikanske elefant og det engang så enorme marked for elfenben. Der blev tidligere dræbt mange afrikanske elefanter for at bruge deres stødtænder til klavertangenter, billardkugler og meget andet. Det mente man ikke kunne være noget problem, for Afrika havde tilsyneladende uendeligt mange elefanter. Men i løbet af 1980 erne fandt man ud af at bestandene af elefanter i Afrika var alvorligt truede. Og det var ikke kun fordi mange af deres levesteder var forsvundet. Man havde tilsyneladende skudt flere elefanter end bestandene kunne tåle. Dette skyldes bl.a. at elefanten kun får unger med flere års mellemrum og at det tager mange år før elefanten er kønsmoden. Derfor tager det meget lang tid før der er født nye elefanter i stedet for de, som bliver dræbt. Heldigvis er vi i dag opmærksomme på at der ikke kan skydes et ubegrænset antal elefanter, men at der skal holdes øje med hvordan bestandene har det. Samme eksempel kan faktisk bruges om alle dyr og planter. Altså at vi ikke skal tage mere fra naturen, end den kan holde til. At det skal være bæredygtigt. ruede af udryddelse

12 12 Washingtonkonventionen/CITES Det er præcis tanken om bæredygtighed og beskyttelse af de truede arter, der ligger bag Washingtonkonventionen. Konventionen kaldes i daglig tale for CITES, som er en forkortelse af det engelske Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna, eller på dansk: Konventionen om international handel med truede vilde dyr og planter. Washingtonkonventionen blev underskrevet helt tilbage i starten af 1970 erne, hvor presset på naturen for alvor blev synligt. Det var ved at gå op for mange, at det efterhånden var et spørgsmål om tid, før adskillige af naturens dyre- og plantearter helt ville forsvinde. Det hverken kunne eller ville man acceptere. Derfor besluttede man sig for at starte et samarbejde mellem verdens lande for på den måde at forsøge at sætte en stopper for den ukontrollerede handel med de truede dyre- og plantearter. Det blev til Washingto Washingtonkonventionen, der i dag har over 150 medlemslande ud af verdens omkring 200 lande. Formålet med konventionen er at sikre en bæredygtig handel med dyr og planter. Det gør man ved at forbyde handel med de mest truede arter, mens der skal tilladelse til at handle med de ikke helt så truede arter. Derudover er der en del arter, som ikke er truede på grund af handel. De er derfor slet ikke omfattet af konventionen. Men man holder et vågent øje med dem og de bliver omfattet af konventionen, hvis man mener det er nødvendigt. Konventionen er altså ikke til for at forhindre at der bliver handlet med verdens dyr og planter kun at det sker på en bæredygtig måde. På den måde sikres det nemlig at der også på lang sigt kan tjenes penge på naturens ressourcer til gavn for både mennesker og natur. Det er

13 13 nemlig vigtigt at huske på at mange mennesker, specielt i den fattige del af verden, lever af at handle med naturen. Det skal vi ikke forhindre og dermed tage deres mulighed for at overleve fra dem. Men der skal jo også være natur tilbage til deres og vores børn og børnebørn. For at gøre handelen bæredygtig findes der under Washingtonkonventionen nogle såkaldte lister over truede dyre- og plantearter. Listerne kaldes CITES lister. Der findes samtidig regler for hvad man må og ikke må, hvis man bor i et land, der er medlem af konventionen. Reglerne skal sikre at handelen foregår bæredygtigt. Du kan se CITES listerne i det røde A4-hæfte i CITESkassen. nkonventionen/cites Papegøjer er meget populære kæledyr. Du kender måske selv en, der har en undulat eller en nymfeparakit derhjemme. Papegøjer er populære, fordi de er kloge og sjove dyr, der ofte er meget smukke og farvestrålende. De fleste papegøjer er beskyttede i naturen, og nogle arter må der slet ikke handles med, da de er opført på liste I. Kun hvis fuglene er født i fangeskab kan der gives tilladelse til at købe og sælge sådanne arter. Et eksempel på sådanne meget beskyttede fugle er palmekakaduen, der koster op til kr. for en han og en hun. Én af de mest almindelige papegøjer herhjemme er den grå jaco fra Afrika, som er en fugl, der kan blive meget tam og som har let ved at lære at tale. Der er derfor gennem tiden blevet taget mange grå jaco er fra naturen. Så mange at man på et tidspunkt satte en stopper for det. Man ville ikke risikere at fjerne flere fugle end naturen kunne holde til. Nogle steder kan man igen hente grå jaco er fra naturen. Det vurderes at være bæredygtigt.

14 14 CITES listerne CITES listerne, der blev lavet i starten af 1970 erne, bruges stadigvæk i dag, men det er desværre nødvendigt hele tiden at tilføje nye arter. En gang imellem tager man også en art af listerne igen, hvis man ikke længere mener, den er truet eller fordi arten helt er blevet udryddet. CITES listerne gælder for de levende dyr og planter samt alle de ting, der kan fremstilles af dem. Der findes tre CITES lister. Liste I består af dyre- og plantearter, der slet ikke må handles med fordi de er så truede, at man slet ikke må fjerne dem fra naturen. Der er dog visse undtagelser. Bl.a. hvis et dyr på liste I er født i fangenskab eller en plante er dyrket i for eksempel drivhus. Men generelt må der overhovedet ikke handles med arter på liste I. Tigeren, pandaen og næsehornet er på liste I, ligesom ca andre dyre- og plantearter. Liste II og III er lister med næsten dyre- og plantearter, som man mener, der bør holdes et særligt godt øje med. Man vil forhindre, at de ender med at være lige så truede som tigeren, næsehornet eller de andre dyr på liste I. Derfor skal man altid have tilladelse til at flytte sådanne arter fra ét land til et andet. Det kræver såkaldte CITES tilladelser, som bliver udstedt af de forskellige landes myndigheder. Tilladelserne bliver kun udstedt, hvis man mener det er bæredygtigt. På den måde bliver der holdt godt og grundigt øje med hvad der bliver handlet med.

15 15 Udover at holde øje med hvad der bliver handlet med, er der folk der undersøger hvordan det går med dyrene og planterne i den vilde natur. Hvis det viser sig at der bliver solgt for mange af en bestemt art og det ikke længere er bæredygtigt, bliver der sat en stopper for handelen.

16 16 Bilag og CITES lister Danmark er medlem af EU og dér findes de samme regler som i resten af verden. Man har derudover vedtaget nogle strengere regler og vi har derfor nu nogle af verdens skrappeste bestemmelser vedrørende handelen med truede dyrearter. Det skyldes at EU er et af de steder, der indfører allerflest dyr og planter. Derfor bruger vi ikke liste I, II og III indenfor EU, men i stedet nogle lignende lister, der hedder bilag A, B, C og D. Bilag A er næsten helt magen til liste I, bilag B er næsten helt magen til liste II og bilag C er næsten helt magen til liste III. For bilag D gælder der lidt andre regler. Når du kigger i det røde hæfte med CITES listerne kan du se at hæftet er delt ind i bilag A, B og C. Ud for hvert dyr eller plante kan du se en parentes hvori der står om arten er på liste I, II eller III. Bæredygtig jagt Mennesket har altid brugt naturen til at skaffe sig mad, tøj og andre livsvigtige fornødenheder. Igennem årtusinder har vi jaget, fisket og indsamlet dyr og planter for at sikre vores familiers overlevelse. I dag, hvor vi kan købe al vores mad og tøj i forretninger, er det op til den enkelte, om han eller hun har lyst til at supplere dagligdagen med dyr og planter hentet direkte i naturen. Det er frivilligt, om man vil gå på jagt eller tage på fisketur, eller om man hellere vil købe sit kød og sine fisk direkte fra køledisken. Men set ud fra diskussionen om naturbevaring er der ikke nødvendigvis noget galt i at gå på jagt eller tage på fisketur. Det afhænger blot af, om det er bæredygtigt. Nogle gange kan jagt eller fiskeri efter vilde dyr ligefrem være en fordel for bevaringen af de forskellige arter. Mange jægere og fiskere er villige til at betale store summer for at få lov til at nedlægge eller fange de lidt sjældnere dyr. De mennesker, der kan tjene penge på jagten eller fiskeriet, har derfor en interesse i at dyrene ikke bliver udryddede, da det vil tage deres indtjeningsmuligheder fra dem. De er interesserede i, at jagten og fiskeriet foregår bæredygtigt og at dyrenes levesteder ikke bliver ødelagte. Hvis der ikke kunne tjenes penge på dyrene, ville der måske ikke altid være helt den samme interesse for at passe på dem. På den måde kan man sige, at jagt kan være med til at bevare en bestand af dyr, hvis den foregår med omtanke.

17 17 Men listerne og bilagene er ikke helt ens. Nogle arter bliver der nemlig holdt ekstra godt øje med indenfor EU. Det gælder f.eks. den græske landskildpadde, som mange holder som kæledyr. Den er på liste II udenfor EU, men indenfor EU er den på bilag A. Reglerne for bilag A er lige så skrappe som reglerne for liste I. Det betyder, at der ikke må handles med græske landskildpadder indenfor EU. Kun hvis skildpadden er født i fangenskab kan man få lov til at sælge og købe den. Og dét kræver en tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen. En anden vigtig forskel er at reglerne i EU også gælder for handel med dyr og planter indenfor hvert enkelt EU-land. Reglerne udenfor EU drejer sig hovedsageligt om handel mellem landene. Derfor skal du have en tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen hvis du f.eks. køber en græsk landskildpadde i dyrehandelen. Den generelle regel er altså at ingen dyr og planter på bilag A må købes eller sælges uden en tilladelse. Reglen om at man skal have CITES tilladelser for at flytte et dyr eller en plante over grænserne gælder derimod ikke indenfor EU. Her er der nemlig i dag principielt set ingen grænser. Derfor kan man uden tilladelse købe og sælge dyr og planter indenfor hele EU, hvis de er opført på bilag B, C og D. Du kan derfor fint købe et par krokodilleskindsstøvler i den lokale skoforretning eller på et marked i Paris. Men hvis du skal have en souvenir med hjem til Danmark fra et land udenfor EU, og den er opført på CITES listerne, skal du have en tilladelse til det. Der er mange regler for hvad man må og ikke må med truede dyrearter, men de vigtigste er som nævnt: At det er forbudt at handle med de dyr og planter, der står på liste I og bilag A. Det gælder hvad enten det er produkter af arten eller et levende eksemplar. Der er enkelte undtagelser, så det er altid en god ide at snakke med myndighederne i det land, man bor i. I Danmark skal man ringe til Skov- og Naturstyrelsen. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål. At det kræver en tilladelse at tage dyr og planter, der findes på listerne med til EU fra andre lande. Skov- og Naturstyrelsen kan hjælpe dig eller dine forældre med at finde ud af hvordan man får sådan en tilladelse.

18 18 HVAD MED AL DEN ULOVLIGE HANDEL? Så længe der er mange penge i dyr og planter, så længe vil der blive ved med at blive taget dyr og planter fra naturen. Og hvis man ikke kan gøre det lovligt, ja, så vil der altid være nogen, der er parate til at gøre det ulovligt. Måske kan det være af ren og skær nød prisen for de dyr, der bliver fanget eller skudt ulovligt, kan måske forhindre at en krybskyttes familie kommer til at sulte. Men meget af det, der sker ulovligt, sker fordi der er mellemmænd, der tjener penge på at smugle sjældne dyr og planter over grænserne. En del af de ulovlige dyr og planter kommer over grænserne ved hjælp af forfalskede papirer. Eller ved at blive smuglet på de mest fantasifulde måder, der tit betyder at de levende dyr og planter kommer til skade og måske dør. Smuglerne putter de ulovlige dyr og planter i kufferter med falske bunde, de har hemmelige rum i deres biler og nogle har endda syet dyr og planter ind i deres eget tøj for at undgå toldernes skarpe blikke. Der er uanede måder at smugle på og med de enorme fortjenester, der kan være på de ulovlige dyr og planter, bliver alle kneb brugt.

19 19 Fantasien fejler ikke noget, når det drejer sig om smugling af truede dyr og planter. Her viser en tolder, hvordan en person har forsøgt at indsmugle æg ved at sy dem ind i tøjet. Heldigvis er toldere og politi rundt omkring i verden blevet skrappe til at opspore både krybskytter og smuglere. Der er hver måned historier fra hele verden om hvordan forbrydere er blevet fanget med ulovlige og truede arter i bagagen. Det er meget forskelligt hvordan der straffes rundt omkring i verden, men dyrene og planterne bliver næsten altid konfiskerede og overdraget til landets myndigheder. Herhjemme er det Skov- og Naturstyrelsen, der tager stilling til hvad der skal ske med de konfiskerede dyr. Hvis det er levende dyr kommer de normalt i en af de zoologiske haver eller i sjældne tilfælde bliver de sendt tilbage til den vilde natur i deres eget land. Hvis det er produkter af dyr og planter bliver de brugt til at informere andre mennesker om at det er vigtigt at passe på naturen. CITESkassen, som I har lånt, er fyldt med ting, der er konfiskerede i Danmark. I Danmark giver man for det meste kun bøder til dyresmuglere, men andre lande har meget strengere straffe. Et eksempel er Sydafrika, der i 1999 gav fire mænd hver 29 års fængsel for at skyde tre næsehorn. Og det er da slet ikke til at vide hvad der venter nogle smuglere i Indien. De blev opdaget i år 2000 med ikke mindre end fire døde tigere, 70 døde leoparder, 221 hjorteantilopeskind og kløer fra leopard. Det sidste tyder på at næsten 1000 leoparder har måtte lade livet for at kunne tilfredsstille købere over hele verden. Kun et par uger før var det blevet opdaget at en lastbil, der transporterede cowboybukser, også indeholdt 3 døde tigre og 50 døde leoparder. Herhjemme i Danmark har vi også konfiskeret store mængder af truede dyre- og plantearter. På faktakortene i CITES-kassen kan du læse om hvordan smuglere er blevet stoppet af dansk told og politi med alverdens ulovligheder, bl.a. 500 losskind, skind fra sydamerikansk tigerkat og kæmpemuslinger. I alt har man i Danmark konfiskeret mere end levende dyr, døde dyr, planter og dele af dyr siden De kommende kapitler er historierne om seks forskellige dyrearter, der alle er truede hver af sin grund. Hvis du vil vide mere Hvis du vil vide mere om handelen med truede dyre- og plantearter, kan du eventuelt efter aftale med din lærer kontakte Skov- og Naturstyrelsen. Telefonnummeret står foran i bogen. Du kan også tjekke ind på vores hjemmeside. Den indeholder en masse information og har links til spændende hjemmesider. Adressen på den er også foran i bogen.

20 EKSEMPEL 1 20 Bjerggorillaen Bjerggorillaen lever kun i nogle ganske få regnskove højt oppe i Afrikas bjergområder, hvor de er nærmeste nabo til nogle af de tættest befolkede områder i hele Afrika. Derfor er deres skove blevet fældet med lynets hast. Derudover er bjerggorillaerne blevet skudt af krybskytter igennem mange år, bl.a. fordi nogle mennesker gerne vil have deres hænder og fødder som askebægre eller deres udtørrede hoveder som souvenirs. Andre vil gerne have en blød og nuttet gorillaunge som kæledyr. Desværre er man nødt til at slå det meste af dens familie ihjel for at kunne fange sådan én. For selv om gorillaer for det meste er yderst fredelige, vil de helhjertet forsvare deres unger og en vred gorilla er livsfarlig for en krybskytte. I dag er der næsten ikke flere bjerggorillaer tilbage. Faktisk regner man med at der kun er ca. 600 tilbage i hele verden. Heldigvis er bjerggorillaernes skove beskyttet nu. Og det er strengt forbudt at skyde eller fange dyrene. Forhåbentlig er det nok til at der også fremover lever bjerggorillaer højt oppe i Afrikas fugtige regnskove. Spørgsmål Bjerggorillaen er en menneskeabe. Nævn to andre menneskeaber. Hvilken liste og bilag er bjerggorillaen på? (bjerggorillaen står under gorilla i det røde hæfte med CITES-listerne) Hvorfor er bjerggorillaen på den liste? Er der stadigvæk nogen, der gerne vil have en gorillahånd som askebæger? Eller en gorillaunge som kæledyr? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan kan man hjælpe bjerggorillaen med at overleve?

21 21 EKSEMPEL 2 Javanæsehornet Der findes 5 arter af næsehorn i verden i dag. To af dem lever i Afrika og tre af dem lever i Asien. De er alle meget truede, og man regner med at flere af dem er uddøde inden de næste 100 år, hvis ikke der sker noget helt nyt. Javanæsehornet er det mest sjældne af alle arterne. Man regner med at der kun er ca. 60 tilbage i verden og javanæsehornet regnes derfor for det sjældneste af alle pattedyr. Så sjældent at det ikke findes i én zoologisk have i hele verden. Javanæsehornet lever i to små områder, ét i Indonesien og ét i Vietnam. De to steder ligger tusindvis af kilometer fra hinanden og det siger noget om hvor stort et område, der tidligere var beboet af javanæsehorn. I Vietnam er der kun 5 8 dyr tilbage, så de er meget sårbare overfor krybskytter. Og dem er der mange af, for næsehornenes horn er berømte i hele Asien og regnes for meget vigtig medicin. Nogen tror ligefrem at man kan helbrede AIDS, bare patienten får lidt knust næsehornspulver. Mange undersøgelser har vist at det slet ikke virker, men det har nu ikke påvirket priserne. Et kilo næsehornspulver kan koste helt op til en halv million kr. på det sorte marked. Derfor er der mange, der gerne vil løbe risikoen og skyde et næsehorn for at sælge dets horn på det sorte marked. Et andet problem for javanæsehornet er, at der er blevet fældet mange af de skovområder, som det før levede i. Der er ingen der ved om javanæsehornet kan reddes, men en koordineret indsats, der både sikrer artens levesteder og begrænser krybskytteriet er nødvendig hvis arten skal have en chance. Spørgsmål Nævn to andre arter af næsehorn. Hvis næsehornspulver ikke er særlig god medicin, hvorfor bliver man så ved med at betale så høje priser for det? Javanæsehornet er på liste I. Find tre dyr, du ikke kender, der er opført på liste I i CITES listerne.

22 EKSEMPEL 3 22 Nordamerikanske bison Den mægtige nordamerikanske bison var engang blandt de talrigeste af verdens store pattedyr. Før nybyggerne kom til Amerika levede indianerne blandt millioner bisonokser, der i kæmpemæssige flokke vandrede på de vidtstrakte prærier. Indianerne var afhængige af bisonerne. For næsten alt, hvad de havde brug for, kom fra de store dyr. Udover at få kød fra dyrene, blev skindene brugt til tøj, telte, sko, sadler, trommer og spande, hornene blev til pile, skeer og legetøj, knoglerne blev til pilespidser, knive, piber og våben, blodet blev til suppe, musklerne blev til lim, ja selv den ru del af tungen kunne bruges. Den blev til en lille kam. Indianerne brugte hver en del af bisonen for at holde sig i live. Indianerne og bisonerne levede fint sammen. Men så kom nybyggerne og de havde riflen med sig. Der var så mange bisoner, at det blev en mægtig populær sport at slå så mange ihjel som muligt. Bisonerne blev efterladt til at rådne på prærien for der blev skudt så mange, at det ikke var muligt at spise bare en lille del af det. Det gik så galt at der i midten af 1800-tallet ikke var mere end ca bisoner tilbage. Der var altså blevet skudt op mod 60 millioner bisoner i løbet af få år. Og nu var tiden ved at løbe ud for præriens store flokdyr. Spørgsmål Der er tre slags bisonokser i verden. Den nordamerikanske steppebison, skovbisonen og den europæiske bison, også kaldet wisent. Hvilken af de arter er på CITES listerne? Hvor lever den europæiske bison? Hvornår skal et dyr eller en plante på CITES listerne? Heldigvis nåede man at gribe ind i sidste øjeblik. Man forbød jagten på bisonerne i nogle store reservater og efterhånden begyndte bisonen at komme sig ovenpå slagterierne. I dag er der omkring bisoner tilbage i naturen, hvilket er en sund bestand. Men Amerikas prærier kommer aldrig igen til at opleve de millioner efter millioner af bisoner, der tidligere græssede side om side med indianernes heste.

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4 Lærervejledning - samt svar på spørgsmålene i hæftet De dyrebare dyr Introduktion side 1 Undervisningsmaterialet side 2 Faktakortene side 2 Vedligeholdelse side 3 Kontaktadresser side 4 Svar på spørgsmål

Læs mere

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y På mange rejsedestinationer bugner de lokale markeder med produkter fremstillet af vilde dyr og planter. Men de er ofte lavet af truede

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo.

Coca, 2. August 2005. Señor Calapucha, Leonardo. Coca, 2. August 2005 Señor Calapucha, Leonardo. Señor, Det er med stor beklagelse at vi må meddele at den planlagte tur for Coca Rainforest Tourist rejsebureau fra mandag d. 10. fredag d. 15. august er

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Her kan du se nogle af dem vi hjælper: Koala Elefanter Pandaerne Den røde panda Rød panda Rød Panda Rød Panda (Ailurus fulgens) er

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg Hvor stammer Bisamrotten fra? 1. Asien 2. Nordamerika 3. Centraleuropa Du får et Forebyggelseskort, fordi der sættes fælder op i din by. Hvor høj en vægt kan en Bisamrotte opnå? (tre svarmuligheder) 1.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod I dag er det helligtrekongers søndag. Nu skulle man jo tro, at det i dag handler om de hellige tre konger, men faktisk var de hverken konger, tre eller hellige. Egentlig får vi bare at vide, at der var

Læs mere

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf Ulv (Canis lupus) Ulven er tamhundens stamfader og Europas næststørste rovdyr kun overgået af den brune bjørn. Den bliver 1-1,5 meter lang og dertil kommer halen på 30-50 cm. Den bliver normalt 75-80 cm

Læs mere

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 Naturplan Danmark 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik med retning og resultater, side

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 3 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn. Lyseblå

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Kapitel 1: Gabende huller

Kapitel 1: Gabende huller Kapitel 1: Gabende huller (ALO FORTÆLLER) Hæfteklammerne borer sig ind i min hud. Der går et jag af smerte gennem min krop, hver gang sygeplejersken skyder en ind. Stå stille, siger Elon irriteret og puffer

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

5 myter. om elefantrideture og elefantshows. worldanimalprotection.dk

5 myter. om elefantrideture og elefantshows. worldanimalprotection.dk 5 myter om elefantrideture og elefantshows worldanimalprotection.dk I modsætning til hvad mennesker ofte tror, så har elefanter, der bruges til at underholde turister, det ikke godt bag facaden. Unge elefanter

Læs mere

Knuthenborg Park & Safari

Knuthenborg Park & Safari Knuthenborg Park & Safari Matematik trin 1 avu Almen voksenuddannelse Onsdag den 13. maj 2009 kl. 9.00 12.00 Knuthenborg Park & Safari Matematik trin 1 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte

Læs mere

Vilde katte. skrevet af: Thor og Emil 6. k l. julen 2005. De katte vi har valgt at skrive nærmere om er følgende:

Vilde katte. skrevet af: Thor og Emil 6. k l. julen 2005. De katte vi har valgt at skrive nærmere om er følgende: Vilde katte skrevet af: Thor og Emil 6. k l. julen 2005. De katte vi har valgt at skrive nærmere om er følgende: små katte: store katte: Ocelot Tigeren side 2 side 6 Margay Bengalsk tiger side 3 side 8

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! LØVE

TJEK DIN VIDEN! LØVE TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 2 Navn: Klasse: Dato: Indhold LØVE 1. Hvor kan du læse om flokken? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange kilo kød skal en stor han-løve helst æde hver dag? 3. Hvor

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år Beboer i skoven Rot Vannsin, 56 år Prey Lang er mit hjem. Jeg bor i skoven, og jeg lever af skoven. Fx samler jeg mad, urtemedicin og byggematerialer i skoven. Jeg tapper også harpiks fra træerne, som

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

MENNESKET er et dyr. - Jeg har ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR

MENNESKET er et dyr. - Jeg har ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR MENNESKET er et dyr At mennesket og de andre aber er i familie med hinanden, kan ses med det blotte øje. Antropologisk psykolog Jill Byrnit har arbejdet med slægtskabet i

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Fælles Mål for N/T Efter 4.klassetrin Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster Eleven kan beskrive enkle naturfaglige og teknologiske

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014 Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik

Læs mere

The Killing (FINAL) Nordre Skole 9C

The Killing (FINAL) Nordre Skole 9C The Killing (FINAL) Af Nordre Skole 9C SCENE 1: SKABET FRITZ sidder i skabet og ryster. Han kan høre fodtrin lige udenfor. FLASHBACK! (fodtrin og et lysglimt) SCENE 2: STUE Stuen er helt tom og mørk, det

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

Tidligere og fremtidige liv - del 5. JJ: Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant.

Tidligere og fremtidige liv - del 5. JJ: Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant. Tidligere og fremtidige liv - del 5 Et fremtidigt liv Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant. Shirley melder sig som frivillig. Ok, nu har vi Shirley. Problemet

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning.

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Dyreliv TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Truede dyr Tal med eleverne om truede dyr. I kan eksempelvis tale om:

Læs mere

Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker,

Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker, Prædiken Fastelavnssøndag 2014, 2.tekstrække, Luk 18,31-43. Se noget af det mest øretæveindbydende her i verden, synes jeg, er mennesker, der pludselig er blevet meget klogere end alle vi andre. Mennesker

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning.

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning. LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Skriveredskaber Stopur LÆRINGSMÅL 1. Tekstforståelse. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op. 2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele

Læs mere

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000.

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. 2. interview Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. Briefing: Der er ikke nogen forkerte svar. Er du kunstinteresseret? Ja, meget. Jeg arbejder

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Læs og lær om. Minecraft 3

Læs og lær om. Minecraft 3 Læs og lær om Minecraft 3 Historien om MineCraft Da Marcus Persson var en lille dreng i Stockholm i Sverige, kunne han godt lide at lege med LEGO. Han brugte rigtig meget tid på at bygge med de små klodser.

Læs mere

De første mennesker. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

De første mennesker. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Politik Dansk Akvakultur arbejder proaktivt for at sikre et bæredygtigt Dansk opdræt af ål. Det kræver tiltag på en række centrale områder,

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning. RAPPORT OM BI ODI VERSI TET 2015 03 03 INDHOLDSFORTEGNELSE 03 Statistik 04 Generelt om biodiversitet 05 Folks viden om biodiversitet 06 Eksempler på menneskers påvirkning 07 Olieforurening 08 Vi rammes

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Carsten Hjorth Pedersen

Carsten Hjorth Pedersen Carsten Hjorth Pedersen LogosMedia Indhold Forord... 8 Grib det evige liv!... 10 Gud har skabt dig... 12 Du er kendt og elsket af Gud... 14 Jesus har været 10 år... 16 Hvem er den rigeste mand?... 18 Gud

Læs mere

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Forløbets varighed: 4 trin + en nat Udfordringen Indledning formål Dette mærke tager fat i en stolt spejdertradition, nemlig at

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner

Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner Lucca er 3 år gammel og Sam er 6 år gammel. Lucca går i børnehaven "Spilopmagerne" i Middelmark. Sam går i børnehaveklassen i Middelmark

Læs mere

Troels Træben - Skattejagt

Troels Træben - Skattejagt Dette løb er afholdt på en familieweekend med børn i alderen 1-13 år, hvor forældre og bedsteforældre også deltog. Løbet kunne fange specielt børnene fra 3-10 år, de yngre hyggede sig med at være med,

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier For et år siden var menneskeheden ved at uddø. Zombier havde overtaget verden. Alle forsøg på at stoppe dem var slået fejl. En gruppe overlevende

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere