Analyse: Her bor de dårlige betalere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse: Her bor de dårlige betalere"

Transkript

1 Analyse: Her bor de dårlige betalere 11. juni 2013 Resumé At være registreret i RKI kan have store negative økonomiske og sociale konsekvenser både for den enkelte og samfundet. Antallet af de såkaldte dårlige betalere har været stødt stigende i en længere periode, hvilket har medført et alvorligt samfundsproblem personer var i januar 2013 registreret i RKI. Dette er 13 pct. eller godt personer - flere end der var i juli Registreringerne dækkede betalingsanmærkninger for et samlet beløb på næsten 16 mia. kr., hvilket svarer til et gennemsnit på kr. pr. registrerede person. Der var i januar personer under 30 år registreret i RKI. Netop personer under 30 år er den aldersgruppe, hvor der er flest registreringer pr. indbygger. Kontakt Morten Aastrup Direkte moa@finansraadet.dk Finansrådet har på baggrund af RKI-registret fra Experian analyseret den geografiske forskel i koncentrationen af dårlige betalere i landets kommuner. Koncentrationen varierer bredt på tværs af kommunegrænserne, hvilket kan være forårsaget af en lang række forhold. Til at identificere de kommunale karakteristika, der præger kommunernes koncentration af dårlige betalere, har vi opstillet en statistisk model med disse data kombineret med socioøkonomiske variable fra Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet. Modellen viser blandt andet: Uddannelsesniveau og ledighedsprocent har stor indflydelse på registreringsandelen af dårlige betalere i en kommune. Tilsammen er disse to faktorer i stand til at forklare i omegnen af 70 pct. af forskellen på tværs af kommunerne. Gennemsnitsindkomsten pr. husstand bidrager ikke med signifikant forklaringskraft til modellen. Der findes mange kommuner med høje gennemsnitsindkomster og høje registreringsandele. Et gennemsnit af folkeskolekaraktererne i 9. klasses eksamen i matematik fra giver en bedre forklaringskraft end et tilsvarende gennemsnit for fagene dansk og engelsk. Der er altså indikationer af, at

2 Side 2 matematikundervisningen nedsætter risikoen for at blive dårlige betalere i højere grad end de generelle kompetencer i folkeskolen. Modellen estimerer følgende effekter (som skal fortolkes med forsigtighed): - 1 pct.-point højere ledighed giver 0,5 pct.-point højere registreringsandel. - 1 karakterpoint højere gennemsnit i matematik giver 0,8 pct.-point lavere registreringsandel. Modellen viser signifikante regionale forskelle i registreringsandele, selv når der er taget højde for socioøkonomiske faktorer: - I Nordjylland er registreringsandelen 0,6 pct.-point lavere end landsgennemsnittet. - I Midtjylland er registreringsandelen 0,3 pct.-point lavere end landsgennemsnittet. - På Sjælland (ekskl. Hovedstaden) er registreringsandelen 1 pct.- point højere end landsgennemsnittet. Alt dette hjælper til i diagnosticeringen af samfundsproblemet. Samtidig står det klart, at man ved hjælp af målrettet undervisning i uddannelsessystemet vil være i stand til at modvirke den kedelige tendens. Flere dårlige betalere belaster den enkelte og samfundet Der har gennem de senere år været en kraftig stigning i antallet af dårlige betalere i Danmark. De dårlige betalere registreres i RKI-registret, som fungerer som et opslagsværk for banker og virksomheder, når de skal stille kredit til rådighed for forbrugerne. Stemples man som dårlig betaler nedsætter det derfor sandsynligheden for eksempelvis at få et lån i banken eller have muligheden for at købe en bil på en afdragsordning hos producenten. Stigningen i antallet af dårlige betalere må antages til dels at afspejle tidens svære økonomiske vilkår. Men tendensen signalerer også en strukturel ændring i danskernes forhold til tilbagebetaling af gæld. Denne tendens har en direkte effekt på de mennesker, der registreres som dårlige betalere, idet det kan volde store problemer i eksempelvis anskaffelsen af en lejlighed el. lign. Men også for samfundet kan tendensen have store konsekvenser. Når kreditorer i stigende grad taber penge på dårlige betalere omsættes disse forventede tab til øgede finansieringsomkostninger for alle kreditorer, fordi det påvirker den fælles risikopræmie 1. Prisen på investeringer bliver med andre ord dyrere, og det bremser den økonomiske udvikling. 1 Det skal understreges, at en kreditvurdering i videst mulig omfang er individuel, men da den er baseret på skøn, vil der også være et fælles element i risikopræmien. Derudover er mange debitorer ikke i stand til at udføre en ligeså omfangsrig kreditvurdering som bankerne, hvilket øger det fælles element.

3 Side 3 Stærkt datagrundlag hjælper med at identificere problemet Finansrådet har i denne analyse bearbejdet data fra Experians RKI-register over dårlige danske betalere. De senest tilgængelige data, som denne analyse vedrører, er indsamlet med udgangspunkt i januar Det giver således et dugfriskt billede på den aktuelle situation i Danmark. Datasættet indeholder oplysninger om antallet af dårlige betalere fordelt på de danske kommuner, hvor mange dårlige betalere, der er i hver kommune, og hvor dårlige de er målt på beløbsstørrelse. Helt overordnet har der over den seneste tid været en tendens til, at danskerne i stigende grad ikke overholder deres betalingsforpligtelser: personer var i januar 2013 registreret i RKI. Dette er 13 pct. eller godt personer - flere end der var i juli Registreringerne dækkede betalingsanmærkninger for et samlet beløb på næsten 16 mia. kr., hvilket svarer til et gennemsnit på kr. pr. registrerede person. Der var i januar personer under 30 år registreret i RKI. Netop personer under 30 år er den aldersgruppe, hvor der er flest registreringer pr. indbygger. De negative tal smitter af på resten af økonomien, blandt andet fordi banker og virksomheder isoleret set vil kræve en højere risikopræmie på kreditter. Det påvirker dynamikken i samfundsøkonomien negativt, herunder investerings- og købelysten. Derudover kan en registrering i RKI få vidtrækkende og uheldige konsekvenser for den enkeltes privatøkonomi. Fakta om de dårlige betalere I det følgende analyseres de aktuelle tal med udgangspunkt i at identificere særlige karakteristika, der har betydning for andelen af dårlige betalere. Dette analyseres dels ved en deskriptiv gennemgang, og dels ved at opbygge en statistisk model. Der er stor spredning i Danmarks dårlige betalere, både når det gælder, hvor stor en andel af befolkningen, der er registreret i RKI, og når der er tale om beløbenes størrelse. Dertil kommer, at de to nøgletal fra RKI-registret varierer meget geografisk. I Nordjylland var 4,7 pct. af befolkningen registreret i RKI i januar 2013, mens det tilsvarende tal for Region Sjælland lå på 6,3 pct. Derudover havde hver registreret person i Sjælland flere sager, og gennemsnitsbeløbet var kr. imod et væsentligt mindre beløb på kr. i Nordjylland.

4 Side 4 Figur 1. Registreringsandel af dårlige betalere fordelt på kommuner Kilde: Anm.: Experian og Finansrådet. Registreringsandelen viser procentandel af kommunens befolkning på 18 år eller derover, der er registreret i RKI registret. På figur 1 ses registreringsandelen af dårlige betalere fordelt på kommuner. Heraf fremgår det, at der er en særlig høj koncentration af dårlige betalere i det sydvestlige Sjælland (inklusiv Lolland-Falster) og den vestlige udkant af København. Resten af landet har generelt lavere koncentration af dårlige betalere, herunder især midt-, nord- og vestjylland. Når man i stedet ser på, hvor meget de dårlige betalere i de enkelte kommuner i gennemsnit skylder, vendes billedet - på Sjælland især - lidt på hovedet, jf. figur 2. Det ses tydeligt, at de dårlige betalere i Nordsjælland til trods for en relativ lille koncentration er registreret for relativt høje beløb. I mange tilfælde er gennemsnitsbeløbet pr. registreret person større end kr., hvilket er betydeligt højere end landsgennemsnittet på kr.

5 Side 5 Figur 2. Gennemsnitsbeløb pr. registreret person fordelt på kommuner Kilde: Anm.: Experian og Finansrådet. Gennemsnitsbeløbet viser, hvor stort et misligholdt beløb den enkelte person i gennemsnit er registreret med i RKI registret. Dertil er det værd at bemærke, at de dårlige betalere i store dele af Jylland, Fyn og Lolland har væsentligt lavere gennemsnitsbeløb i klemme end landsgennemsnittet. Hvad karakteriserer de dårlige betalere? Den store geografiske variation i koncentrationen af dårlige betalere rejser en lang række spørgsmål vedrørende årsagerne hertil. I forsøget på at danne et bedre kvantitativt grundlag til at forstå, hvilke karakteristika, der præger kommunernes koncentration af dårlige betalere, er det relevant at undersøge sammenhængen mellem registreringsandelen og en række socioøkonomiske variable, som giver en indikation af levestandard og uddannelsesniveau i de respektive kommuner.

6 Side 6 Tabel 1: Forklarende variable og forventede fortegn på sammenhæng Variabel Kilde Forventet fortegn Ledighed Danmarks Statistik + Gennemsnitsindkomst pr. husstand Danmarks Statistik - Højest fuldførte uddannelse i husstand: - Kort videregående Danmarks Statistik + - Lang videregående Danmarks Statistik - Folkeskolekarakter-gns. - Matematik Undervisningsministeriet - - Dansk/Engelsk Undervisningsministeriet - I tabel 1 fremgår et udsnit at relevante variable, som har været tilgængelige på kommuneniveau. Først og fremmest antages ledigheden at være af høj betydning for en kommunes koncentration af dårlige betalere. Når mennesker rammes af ledighed, er det behæftet med en lønnedgang, som i nogle tilfælde ikke er tilstrækkeligt til at betale regningerne. Derudover er ledighedsniveauet i en kommune en god indikator for befolkningens generelle levestandard, som må forventes at have betydning for betalingsevnen. Der foreligger tilgængelige data for ledigheden (pct. af arbejdsstyrken) for januar 2013, hvilket er anvendt i det følgende. En anden indikator for den gennemsnitlige levestandard i en kommune kunne være den gennemsnitlige indkomst pr. husstand. Danmarks Statistik har opgjort denne for 2011, hvilket indgår i det følgende. Der er dermed et mismatch mellem perioden for indsamling af data for dårlige betalere og husstandsindkomster, men dette vurderes ikke at have afgørende betydning i denne analyse, fordi indkomstvariationen på tværs af kommunerne vurderes at være relativ stabil. Det undersøges også, om husstandenes højest fuldførte uddannelse har betydning for koncentrationen af dårlige betalere. Til det formål er der indsamlet data for, hvor stor en andel af kommunernes husstande, der har en henholdsvis kort og lang videregående uddannelse som den højest fuldførte i husstanden. Det kan dog være problematisk at anvende disse som variable i en tværsnitsmodel, da de enkelte andele ikke siger noget om den generelle uddannelsessammensætning i kommunerne. Til sidst kan det være relevant at se på, hvorvidt karaktererne i folkeskolen afspejler betalingsevnen hos lokalbefolkningen. Dette forekommer naturligt, da karaktererne i et vist omfang må forventes at indikere befolkningens evne til at imødekomme sine forpligtelser, herunder tilbagebetaling af gæld.

7 Side 7 Figur 3. Sammenhænge mellem registreringsandel og forklaringsvariable Kilde: Experian, Danmarks Statistik og Finansrådets beregninger. Det kan tilmed være interessant at se på, hvorvidt der vil være forskelle i sammenhængen mellem registreringsandelen og henholdsvis matematik og dansk/engelsk. I analysen indgår derfor data for elevernes gennemsnitlige karakterer i henholdsvis matematik og dansk/engelsk over perioden Disse gennemsnit forventes at give en indikation af de faglige kompe-

8 Side 8 tencer fordelt på matematiske og sproglige kundskaber. Forventningen er, at kommuner med bedre gennemsnitskompetencer inden for matematik vil have en lavere registreringsandel på grund af bedre økonomisk forståelse. I figur 3 ses de foreløbige krydsplot med den aktuelle registreringsandel på y-aksen og de forklarende variable på x-aksen. Det er en indledende manøvre, der har til formål at undersøge den umiddelbare sammenhæng mellem de relevante variable og registreringsandelen. Der ses som forventet en tydelig sammenhæng mellem ledigheden i kommunerne og registreringsandelen. Derimod synes gennemsnitsindkomsten i kommunerne umiddelbart ikke at være tæt forbundet med registreringsandelen. I intervallet kr., hvor størstedelen af kommunerne er placeret, er registreringsandelen jævnt fordelt uden umiddelbare sammenhænge. Trendlinjen trækkes ned, fordi en lidt støre andel af kommunerne med husstandsindkomster over har lavere registreringsandele. Det er dog værd at bemærke, at en relativ stor del af kommunerne med høje indkomster har en høj registreringsandel, hvilket giver en mere uklar sammenhæng. Ser man på folkeskolekaraktererne, er der umiddelbart en pæn sammenhæng med registreringsandel. Først og fremmest bør det understreges, at der må forventes en klar sammenhæng mellem kommuner med gode karakterer i dansk/engelsk og matematik, således at billedet for de to respektive sammenhænge ligner hinanden. Der er dog en indikation af, at punkterne ligger tættere omkring trenden ved matematikkarakterer. Hvad angår uddannelsesniveauerne i kommunerne, er sammenhængen ikke helt så klar. For både korte og lange videregående uddannelser er der en tendens til skæve fordelinger, idet populationen klynger sig sammen i mindre intervaller. Dette giver relativ stor vægt til yderpunkterne, når trendlinjen dannes. Der er dog indikationer på, at kommuner med en relativ stor andel af højtuddannede, har lavere registreringsandele, ligesom kommuner med højere andele af korte videregående uddannelse har højere registreringsandele. Sidstnævnte skal dog naturligvis tolkes med forbehold, idet trendlinjen ikke giver anledning til at konkludere, at en kort videregående uddannelse i sig selv øger sandsynligheden for at blive dårlig betaler. Variablen skal mere tolkes som en indikator for det generelle uddannelsesniveau. En høj andel husstande med en kort videregående uddannelse kunne være et udtryk for et generelt lavere uddannelsesniveau i kommunen, hvilket giver udslaget på registreringsandelen. En bredere model øger forklaringsevnen Ovenstående betragtninger er som nævnt en indledende manøvre, der ikke berettiger til faste konklusioner på baggrund af det foreliggende datamateriale. Dette skyldes, at variablene dækker over mange forhold, og de umid-

9 Side 9 delbare sammenhænge er derfor ikke udtryk for isolerede effekter. Dertil kommer, at kausaliteten ikke er defineret, når man blot betragter krydsplot. Der er med andre ord behov for at opstille en bredere statistisk model, der tillader at forklare registreringsandelen ved hjælp af flere variable. Til det formål anvendes en multipel regression, der er nærmere beskrevet i boks 1. Boks 1. Estimationsmetode Den økonometriske del af analysen tager udgangspunkt i en simpel OLS (Ordinary Least Squares), hvor registreringsandele modelleres over for en række forklarende variable på tværs af kommuner: ( ) ( ) Hvor ra k angiver registreringsandelen i kommunen, k. Denne forklares ved en konstant, β 0, og en række socioøkonomiske variable med respektive korrelationer fanget i vektoren β. Dertil kommer en række regionale dummyer, der har til formål at fange geografiske effekter. Modellen estimeres med heteroskedastiske newey-west fejlled, der styrker robustheden. I opbygningen af en bredere model til forklaringen af den kommunale variation i registreringsandele, anvender vi en general-to-specifik metode, hvor vi starter med en generel model, og herfra kredser os ind på en mere specifik model med færre variable ved at frasortere insignifikante variable. Den generelle model må forventes at være præget af multikolinearitet, fordi de forklarende variable kan være korrelerede med hinanden. Dette kan til trods for en høj forklaringsgrad - give en misspecificeret model med skævvredne parameterestimater. Målet er derfor at nå frem til en model med robuste parameterestimater, som gør det muligt at tolke på fortegnet. I bilag 1 ses en tabel, hvor alle anvendte variable er anvendt som de eneste variable udover en konstant. Dette supplerer krydsplottene fra figur 3 i vurderingen af variablenes forklaringsevne. Det fremgår, at ledigheden i sig selv er i stand til at forklare 56 pct. af variationen i registreringsandelene af dårlige betalere. Husstandsindkomsterne giver som forventet kun en mindre forklaring af variationen, mens uddannelsesvariablene giver relativt høje forklaringsgrader, dog ikke på niveau med ledigheden. Gennemsnitskaraktererne i henholdsvis dansk/engelsk og matematik giver begge gode forklaringsgrader, men det er bemærkelsesværdigt, at matematikkaraktererne giver en betydelig højere forklaringskraft nemlig 56 pct. - end gennemsnittet i dansk/engelsk, som forklarer 41 pct. af variationen.

10 Side 10 Dette er en indikation af, at kommuner med stærke faglige egenskaber i matematik har en lavere registreringsandel. Tabel 2: Modellering af registreringsandelen [1] [2] [3] Ledighed 0,476 *** (0,095) 0,467 *** (0,105) 0,604 *** (0,079) Gennemsnitsindkomst pr. husstand -0,000 (0,000) - - Højest fuldførte uddannelse i husstand - Kort videregående 0, (0,260) - Lang videregående -0,146 ** (0,059) -0,063 * -0,080 (0,053) Folkeskolekarakter - Matematik -0,013 *** -0,008 *** - (0,004) - Dansk/Engelsk 0,011 * (0,007) - -0,005 (0,004) Konstant 0,037 (0,030) 0,080 *** (0,022) 0,052 * (0,029) Obs R 2 0,70 0,68 0,64 Kilde: Anm.: Finansrådets estimationer på data fra Experian, Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet. Modellerne er estimeret med robuste Newey-West fejlled. *, ** og *** angiver signifikansniveauer på hhv. 10, 5 og 1 pct. I tabel 2 fremgår parameterestimaterne fra tre multiple regressioner. I model [1] indgår den generelle model, hvor alle forklarende variable indgår. Ledigheden slår kraftigt igennem med høj signifikans. Gennemsnitsindkomsten er derimod ikke signifikant, og vurderes derfor ikke at kunne bidrage til at styrke modellens forklaringsevner. Uddannelsesniveauet giver forventet fortegn, dog insignifikant for andelen af husstande med korte videregående uddannelser. Dette kan skyldes, at disse to variable er omvendt korreleret med hinanden, og en stor del af uddannelseseffekten fanges derfor i lange videregående uddannelser. Folkeskolekaraktererne bidrager med stor forklaringskraft, hvilket kommer til udtryk i en meget signifikant parameterværdi for matematikkaraktererne. På grund af den meget stærke korrelation mellem dansk/engelsk- og matematikkaraktererne skifter fortegnet til positivt for dansk/engelsk-karakterne. Dette er et eksempel på misspecifikation, og man kan derfor ikke tolke på denne parameterværdi.

11 Side 11 I model [2] er husstandsindkomsterne og andelen af husstande med korte videregående uddannelser sorteret fra. Frasorteringen af disse variable giver mere robuste parameterestimater og fører kun til et ganske lille fald i forklaringsgraden, som nu ligger på 68 pct., hvilket er relativt højt. I model [3] er matematikkaraktererne erstattet med karakterne i dansk/engelsk. Forskellen giver udslag i en lavere parameterværdi med lavere signifikans og en lavere forklaringsgrad. Der er altså indikationer på, at matematikkaraktererne er ekstra udslagsgivende i forklaringen af registreringsandelen på tværs af kommuner. Signifikante regionale forskelle De store forskelle i registreringsandele på tværs af kommuner kan altså langt hen af vejen forklares af socioøkonomiske forskelle. Det kunne dog også forventes, at en del af variationen kunne forklares ved geografisk betingede forskelle. Tabel 3: Test af regionale effekter [1] [2] [3] [4] [5] [6] Ledighed 0,462 *** (0,104) 0,460 *** (0,107) 0,482 *** (0,108) 0,523 *** (0,091) 0,462 *** (0,106) 0,504 *** (0,092) Højest fuldførte uddannelse i husstand - Lang videregående -0,076 ** (0,035) -0,078 ** (0,035) -0,077 ** (0,039) -0,074 ** (0,032) -0,077 (0,049) -0,131 *** (0,044) Folkeskolekarakter -0,008 *** -0,008 *** -0,008-0,005 ** -0,008 *** -0,004 * - Matematik *** (0,002) Konstant 0,081 *** (0,023) 0,077 *** (0,023) 0,076 *** (0,023) 0,054 *** (0,020) 0,079 *** (0,023) 0,055 *** (0,020) Geografiske effekter - Nordjylland -0,006 * ,007 * (0,004) - Midtjylland - -0,003 ** (0,001) ,005 ** (0,002) - Syddanmark ,003 (0,002) ,004 - Sjælland ,010 *** (0,002) - 0,007 *** - Hovedstaden ,001 (0,002) - Obs R 2 0,70 0,69 0,69 0,75 0,68 0,77 Kilde: Anm.: Finansrådets estimationer på data fra Experian, Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet. Modellerne er estimeret med robuste Newey-West fejlled. *, ** og *** angiver signifikansniveauer på hhv. 10, 5 og 1 pct.

12 Side 12 Dette undersøges i ved at inddrage regionale dummyer for regionerne. Der tages udgangspunkt i model [2] fra tabel 2, da denne vurderes at være en robust model at tage udgangspunkt i. Gennemgangen viser, at effekten fra de regionale dummyer varierer dels i styrke og i bidrag til forklaringskraften. I Nord- og Midtjylland er der klare indikationer på en regional effekt i den positive retning dvs. med negativt fortegn. Der er med andre ord færre dårlige betalere i Nord- og Midtjylland, selv når man renser for effekter af uddannelsesniveau og ledighed. Det er ligeledes iøjnefaldende, at dummyen for Sjælland giver et væsentligt negativt bidrag til registreringsandelen, dvs. med positivt fortegn. Som det også fremgår af figur 1, var der klare tegn på en øget koncentration af dårlige betalere i Region Sjælland, og det bekræftes af tallene, endda selvom der tages højde for uddannelses- og ledighedseffekter. Effekterne bekræftes af en samlet model i [6], hvor alle dummyerne indgår med hovedstaden implicit i konstanten. Regioneffekterne er derfor relativt til hovedstaden. Modellen giver samme rangering af regionernes koncentration af dårlige betalere. Generelt skal man være varsom med at konkludere på disse estimater. De viser, at der er en geografisk betinget forskel, men ikke præcist hvorfor. Det kunne eksempelvis afspejle forskelle i en socioøkonomisk variabel, som ikke indgår i denne model. Det kan dog også afspejle kulturelle forskelle, men for at denne hypotese kunne bekræftes, ville det kræve en mere vidtgående analyse. Konklusion Analysen giver klare bud på, hvad der karakteriserer kommuner med høje koncentrationer af dårlige betalere. Ved hjælp af multipel regression, der tillader flere forskellige forklaringsfaktorer, er der tydelige indikationer på, at socioøkonomiske faktorer som uddannelse og ledighed er af afgørende betydning for, hvor mange dårlige betalere der er i kommunerne. Dertil kommer de klare tegn på, at en kommunes folkeskolekarakterer i matematik bidrager med særlig stor forklaringskraft til modellen. Dette er en indikation på, at kompetencer inden for matematik nedsætter andelen af dårlige betalere markant. Der er også synlige indikationer på regionale effekter som når bunden i Region Sjælland, hvor der tilsyneladende er flere dårlige betalere, også når der renses for socioøkonomiske effekter. I den anden ende af landet optræder Midt- og Nordjylland som bedre eksempler med klare positive effekter, hvilket kommer til udtryk i lavere registreringsandele.

13 Side 13 Analysens resultater skal bruges med forbehold, idet der trods alt er tale om et relativt begrænset datagrundlag. Analysen er foretaget på akkumulerede data på kommuneniveau, hvilket kan begrænse muligheden for at identificere effekter af eksempelvis forskellige typer uddannelse mv. Som nævnt, er mange socioøkonomiske variable indbyrdes korrelerede, hvilket kan gøre det svært at tolke direkte på de isolerede effekter. Det understreges derfor, at man ikke bør gå i detaljer med fortolkningen af størrelsen på de respektive effekter, ligesom at kausaliteten bør undersøges yderligere. Når det er sagt, så giver analysens resultater robuste estimater, og fortegnet på de viste effekter forekommer robuste. Resultaterne bør derfor give anledning til at overveje eksempelvis udformningen af undervisningssystemet, hvis man agter at tage det stigende samfundsproblem med dårlige betalere alvorligt.

14 Bilag 1. Partielle korrelationer mellem registreringsandel og forklaringsvariable Side 14 [1] [2] [3] [4] [6] [7] Ledighed 0,761 *** (0,077) Gennemsnitsindkomst -0,0001 ** - pr. husstand (0,0000) Højest fuldførte uddannelse i husstand - Kort videregående ,080 *** (0,324) - Lang videregående ,250 *** - - (0,031) Folkeskolekarakter - Matematik ,018 *** (0,002) - - Dansk/Engelsk ,021 *** Obs R 2 0,56 0,08 0,16 0,28 0,56 0,41 Kilde: Anm.: Finansrådets estimationer på data fra Experian, Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet. Modellerne er estimeret med robuste Newey-West fejlled. *, ** og *** angiver signifikansniveauer på hhv. 10, 5 og 1 pct.

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER Undervisningseffekten udregnes som forskellen mellem den forventede og den faktiske karakter i 9. klasses afgangsprøve. Undervisningseffekten udregnes

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi METODENOTAT Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi FORMÅL Formålet med analysen er at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi FORMÅL Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved at

Læs mere

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger.

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. N O T A T Filial eller netbank 24. oktober 2013 Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. Ved seneste opgørelse i 2012 brugte

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi INDHOLD Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved

Læs mere

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING... 3 1. COSTDRIVERSAMMENSÆTNING...

Læs mere

Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst

Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst 17. december 2013 Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst Dette notat redegør for den økonometriske analyse af indkomstforskelle mellem personer med forskellige lange videregående uddannelser

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

Køber gifte kvinder flere aktier?

Køber gifte kvinder flere aktier? Køber gifte kvinder flere aktier? Baggrund og resumé Finansrådet undersøger i denne analyse, hvordan ændringer i ægteskabsstatus påvirker kvinders og mænds deltagelse på aktiemarkedet og deres risikovillighed.

Læs mere

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Mangel på praktikpladser fører til at flere unge står uden job eller uddannelse. Ceveas beregninger viser, at hvis alle kommuner var lige så gode

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Velkommen til verdens højeste beskatning

Velkommen til verdens højeste beskatning N O T A T Velkommen til verdens højeste beskatning 27. november 8 Danmark har en kedelig verdensrekord i beskatning. Intet andet sted i verden er det samlede skattetryk så højt som i Danmark. Danmark ligger

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Betydning af elevernes sociale baggrund. Undervisningsministeriet

Betydning af elevernes sociale baggrund. Undervisningsministeriet Betydning af elevernes sociale baggrund Undervisningsministeriet Betydning af elevernes sociale baggrund Pointe 1: Der er flest fagligt svage elever på hf...... 4 Pointe 2: Et fagligt svagt elevgrundlag

Læs mere

Fordeling af midler til specialundervisning

Fordeling af midler til specialundervisning NOTAT Fordeling af midler til specialundervisning Model for Norddjurs Kommune Søren Teglgaard Jakobsen December 2012 Købmagergade 22. 1150 København K. tlf. 444 555 00. kora@kora.dk. www.kora.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Liberal Alliances forslag om en maksimal marginalskat på 40 pct. koster omkring 33 mia. kr. og har en meget skæv fordelingsprofil. De ti pct. rigeste

Læs mere

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Af Katja Behrens I skoleåret 2009/10 startede knap 85 pct. af eleverne rettidigt i børnehaveklasse, dvs. de inden udgangen af 2009 fylder 6 år. Kun få elever starter

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

FOKUS FEB 2015. NR. 2. I S S N 224 6-773 4

FOKUS FEB 2015. NR. 2. I S S N 224 6-773 4 FOKUS FEB 2015. NR. 2. I S S N 224 6-773 4 Geografisk lønspredningsanalyse 2015 Kolofon Titel: FA FOKUS Forfatter: Mette Lange Layout: Grafisk designer Maja Pode Blarke Opsætning: Grafisk designer Maja

Læs mere

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Fordeling af midler til specialundervisning på baggrund af skoledistrikter

Fordeling af midler til specialundervisning på baggrund af skoledistrikter NOTAT Fordeling af midler til specialundervisning på baggrund af skoledistrikter Model for Norddjurs Kommune Søren Teglgaard Jakobsen Maj 2013 Indholdsfortegnelse FORMÅL... 1 METODE... 1 POPULATION...

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Sammenfatning På de frie grundskoler er andelen af elever steget med 2,7 procentpoint siden 2010/11, og i den tilsvarende periode er andelen af elever

Læs mere

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved:

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved: Lønpræmien Lønpræmien i en branche kan indikere, om konkurrencen er hård eller svag i branchen. Hvis der er svag konkurrence mellem virksomhederne i branchen, vil det ofte give sig udslag i både højere

Læs mere

Finansrådets betalingsindikator

Finansrådets betalingsindikator NOTAT Finansrådets betalingsindikator 7. februar 2013 Formål og resumé Finansrådet har udarbejdet en månedlig betalingsindikator baseret på relevant transaktionsstatistik, der foreligger få dage efter

Læs mere

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater.

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. 1 Sammenfatning Der er en statistisk signifikant positiv sammenhæng mellem opnåelse af et godt testresultat og elevernes oplevede

Læs mere

Analyse 11. september 2013

Analyse 11. september 2013 11. september 2013 Karakterkrav på erhvervsskoler reducerer kun frafald marginalt Af Kristian Thor Jakobsen I den senere tid er indførelsen af adgangskrav på landets erhvervsskoler blevet diskuteret. DA

Læs mere

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Der har over en længere årrække været en stigning i de gennemsnitlige eksamensresultater på de gymnasiale uddannelser. I dette notat undersøges

Læs mere

Lønmodtageres finansielle formuer

Lønmodtageres finansielle formuer Analyse Lønmodtageres finansielle formuer De ca. 2,1 mio. danske lønmodtagere havde i 215 en gennemsnitlig finansiel formue på over 2. kr. pr. person. Størstedelen var placeret på indlånskonti, mens resten

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi AF ANALYSECHEF GEERT LAIER CHRISTENSEN, CAND. SCIENT. POL. OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER ASBJØRN HENNEBERG SØRENSEN, BA.POLIT. Formål Formålet har været

Læs mere

ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER

ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER FORORD Landsbyggefonden kan hermed præsentere resultaterne af fondens analyse af renholdelsesudgifterne i de almene afdelinger. Analysen er udtryk for,

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2014

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2014 De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2014 Indhold Sammenfatning... 5 Indledning... 7 Datagrundlag... 9 Elever... 9 Fag, prøveform og niveau... 9 Socioøkonomiske baggrundsvariable... 10

Læs mere

Experians RKI-statistik, august 2017

Experians RKI-statistik, august 2017 Experians RKI-statistik, august 2017 Statistikken viser udviklingen i registret i første halvår 2017 1 Experian 1 Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Andel

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland 1. marts 2010 Resumé og anbefalinger i Udarbejdet af DAMVAD for viden skaber muligheder i Resumé og anbefalinger Der er bred enighed om, at den fremtidige danske velstand i høj grad er afhængig af en styrkelse

Læs mere

Analyse 28. juni 2013

Analyse 28. juni 2013 28. juni 2013 Praktiserende læger i Nordjylland tjener mest Af Kristian Thor Jakobsen Dette notat kortlægger, hvor meget de praktiserende læger tjener, og om lægerne i yderliggende kommuner har et anderledes

Læs mere

De variable, som er inkluderet i de forskellige modeller, er følgende:

De variable, som er inkluderet i de forskellige modeller, er følgende: DUL II. Undersøgelse af hvilke faktorer, der er væsentlige for at understøtte, at der er klare og veltilrettelagte mål tilstede i arbejdet med elevernes læring Følgende er en statistisk analyse af ovenstående

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79.

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79. Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail: stil@stil.dk www.stil.dk CVR-nr.: 13223459 Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet 26.02.2016 Sammenfatning I efteråret 2014 blev

Læs mere

FORÆLDRENES SKOLEVALG

FORÆLDRENES SKOLEVALG 24. november 2005 FORÆLDRENES SKOLEVALG Af Niels Glavind Resumé: Det er en udbredt antagelse, at de bedste skoler er dem, hvor eleverne opnår den højeste gennemsnitskarakter. Som en service over for forældre,

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Metodenotat FLIS sammenligningskommuner 2016-data

Metodenotat FLIS sammenligningskommuner 2016-data Metodenotat FLIS sammenligningskommuner 2016-data Dette notat præsenterer metoden bag beregningen af de modeller, der anvendes til bestemmelse af sammenligningskommuner i FLIS. Den seneste beregning er

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Danske unges gældsadfærd

Danske unges gældsadfærd Danske unges gældsadfærd Indledning De unge gældssætter sig som aldrig før, men mange har svært ved at tilbagebetale deres gæld. Ifølge de seneste tal fra Experian står godt 55.000 unge mellem 18 og 30

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2016

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2016 De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2016 Indhold Sammenfatning... 5 Indledning... 7 Datagrundlag... 9 Elever... 9 Fag, prøveform og niveau... 9 Socioøkonomiske baggrundsvariable... 10

Læs mere

Fordelingen af unge i RKI i Danmark

Fordelingen af unge i RKI i Danmark N O T A T Fordelingen af unge i RKI i Danmark 29. januar 2016 Hver 20. ung står registreret som dårlig betaler i Danmarks største skyldnerregister RKI. Værst står det til i Vest- og Sydsjælland mens landsdele

Læs mere

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN 9. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN Der har været kraftige merstigninger i hovedstadens boligpriser igennem de sidste fem år. Hvor (f.eks.) kvadratmeterprisen

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Personalesammensætning gør det offentlige løngab større. Af Jossi Steen-Knudsen, Niels Storm Knigge og Bjørn Tølbøll

Personalesammensætning gør det offentlige løngab større. Af Jossi Steen-Knudsen, Niels Storm Knigge og Bjørn Tølbøll Analyse 29. marts 2018 Personalesammensætning gør det offentlige løngab større Af Jossi Steen-Knudsen, Niels Storm Knigge og Bjørn Tølbøll Moderniseringsstyrelsen annoncerede i december 2017, at man kunne

Læs mere

Social arv i de sociale klasser

Social arv i de sociale klasser Det danske klassesamfund Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse undersøges det, om der er en sammenhæng mellem den

Læs mere

Statistisk modellering af udgiftsbehov - Statistisk model for udgifter vedrørende børn og unge med særlige behov

Statistisk modellering af udgiftsbehov - Statistisk model for udgifter vedrørende børn og unge med særlige behov Statistisk modellering af udgiftsbehov - Statistisk model for udgifter vedrørende børn og unge med særlige behov Konferencen Den gode anbringelse Vejle, 9. maj 2011 Eskil Heinesen, AKF Datagrundlag Registerdata

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress

Psykisk arbejdsmiljø og stress Psykisk arbejdsmiljø og stress - Hvilke faktorer har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og medarbejdernes stress Marts 2018 Konklusion Denne analyse forsøger at afklare, hvilke faktorer der påvirker

Læs mere

DANSK EUROSKEPSIS ER NUANCERET OG VARIERER I INTENSITET

DANSK EUROSKEPSIS ER NUANCERET OG VARIERER I INTENSITET . april 0 DANSK EUROSKEPSIS ER NUANCERET OG VARIERER I INTENSITET Kontakt: Projektmedarbejder, Kasper Skaaning + 0 0 ksk@thinkeuropa.dk RESUME: At være skeptisk over for EU-samarbejdet er ikke ensbetydende

Læs mere

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 11 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Tine Høtbjerg Henriksen Opsummering Profilmodel 11 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang 1 forventes at uddanne

Læs mere

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT Til Undervisningsministeriet (Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen) Dokumenttype Rapport Dato August 2014 SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT NATIONALE TEST RAPPORT INDHOLD 1. Indledning og

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går

Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går 1 Flere får en uddannelse men der er forskel på, hvor hurtigt det går Andelen af 25-54 årige der højst har gennemført en grundskoleuddannelse er faldet markant siden 2008. På landsplan er andelen af 25-54

Læs mere

Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj

Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj 7. juni 2018 2018:10 Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj Af Thomas Thorsen, Thomas Lauterbach, Anne Kaag Andersen og Ismir Mulalic 1 Både mennesker og jobs koncentreres i disse år

Læs mere

FINANSIEL FORSTÅELSE OG REGNEFÆRDIGHED

FINANSIEL FORSTÅELSE OG REGNEFÆRDIGHED FINANSIEL FORSTÅELSE OG REGNEFÆRDIGHED PENGE- OG PENSIONSPANELET OKTOBER 2016 METODE Undersøgelsen er baseret på en svensk undersøgelse fra Finansinspektionen fra 2014 1. Det er forsøgt at gøre den danske

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer Metodenotat

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer Metodenotat De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer 2017 Metodenotat Indhold Sammenfatning... 5 Baggrund... 7 Datagrundlag... 9 Elever... 9 Fag, prøveform og niveau... 9 Socioøkonomiske baggrundsvariable...

Læs mere

Stigende pendling i Danmark

Stigende pendling i Danmark af forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk Chefkonsulent i DJØF Kirstine Nærvig

Læs mere

Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme

Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme Videns og dokumentationscenter Psykisk sårbare og førtidspension 2013 Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme Antallet af førtidspensionister har været faldende siden 2011, hvor der

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB 1... 2 1.2 FÆRRE ELEVER PÅ GF1... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER GF1... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 HOVEDSTADEN LEVERER

Læs mere

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager kommer hvert år med vejledende udtalelser om især mén og erhvervsevnetab. Udtalelserne bliver brugt i private erstatningssager, altså sager

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer 2016

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer 2016 De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer 2016 1 Indhold Sammenfatning.. 4 Elevgrundlag... 8 Skoleåret 2015/2016... 8 3-års perioden 2013/2014-2015/2016... 10 Skoletype... 11 December 2016

Læs mere

Bilag 12 Regressionsanalysens tabeller og forklaringer

Bilag 12 Regressionsanalysens tabeller og forklaringer Bilag 12 Regressionsanalysens tabeller og forklaringer Regressionsanalysens tabeller og forklaringer Regressionsanalysen vil være delt op i 2 blokke. Første blok vil analysere hvor meget de tre TPB variabler

Læs mere

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Anna Amilon Materiel vurdering Ved vurderingen af en afgørelses materielle indhold vurderes afgørelsens korrekthed i forhold

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Analyse 17. marts 2015

Analyse 17. marts 2015 17. marts 2015 Indvandrerpiger fra ghettoer klarer sig særligt dårligt i grundskolen Af Kristian Thor Jakobsen Børn med ikke-vestlig baggrund klarer sig dårligst ved grundskolens afgangsprøver i dansk

Læs mere

Bilag 2: Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet. Sammenfatning

Bilag 2: Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet. Sammenfatning Bilag 2: Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet Sammenfatning I efteråret 2014 blev der i alt gennemført ca. 485.000 frivillige nationale tests. 296.000 deltog i de frivillige test, heraf deltog

Læs mere

Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken

Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken Banken står klar med kapital og vil gerne låne ud til sunde og kreditværdige erhverv. Solid egenkapital og en lønsom forrentning er afgørende,

Læs mere

Profil af den økologiske forbruger

Profil af den økologiske forbruger . februar 1 Profil af den økologiske forbruger Af A. Solange Lohmann Rasmussen og Martin Lundø Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer

Læs mere

Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012

Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012 7. MARTS 2014 Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012 AF ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN En samlet analyse af tilkendelsespraksis 2003-2012 Formålet med dette notat er at give en samlet beskrivelse

Læs mere

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Flere gode år på arbejdsmarkedet 5. maj 2017 Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Risikoen for at have et dårligt psykisk helbred mere end fordobles for personer med et belastende

Læs mere

Grundskolekarakterer 9. klasse Prøvetermin maj/juni 2012 1

Grundskolekarakterer 9. klasse Prøvetermin maj/juni 2012 1 Grundskolekarakterer 9. klasse Prøvetermin maj/juni 2012 1 Af Line Steinmejer Nikolajsen og Katja Behrens I dette notat præsenteres udvalgte resultater for folkeskolens afgangsprøver i 9. klasse for prøveterminen

Læs mere

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Hvis man lever i et land med lav ulighed, har man generelt mere tillid til andre mennesker, end hvis man lever i et land med høj ulighed. Dette gælder,

Læs mere

Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen

Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen 14. november 218 218:23 Rettet 3. december 218 Figur 1 var fejlbehæftet (y-akse var forkert). Figur er udskriftet. Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen Af Anne Nissen Bonde, Charlotte

Læs mere

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Midtjylland April 2007 1. Demografi og velstand Demografisk er Midtjylland en uens

Læs mere

Internt notatark. Kolding Kommune. Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ]

Internt notatark. Kolding Kommune. Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ] Internt notatark 2011 Kolding Kommune Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ] Centralforvaltningen Kvalitet og indkøb Kvalitet og controlling Dato 6. september 2011

Læs mere

Hvordan måler vi institutionerne og skolernes løfteevne for de udsatte unge i forberedende tilbud?

Hvordan måler vi institutionerne og skolernes løfteevne for de udsatte unge i forberedende tilbud? METODENOTAT Hvordan måler vi institutionerne og skolernes løfteevne for de udsatte unge i forberedende tilbud? I dette notat gives en nærmere gennemgang af datagrundlaget og metoden, der anvendes til at

Læs mere

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Unge, der går på en erhvervsskole eller produktionsskole, er oftere blevet mobbet i folkeskolen end unge, der vælger gymnasiet. Det viser en ny

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB... 2 1.2 FÆRRE ELEVER... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 FÆRREST GF1-ELEVER I NORDJYLLAND...

Læs mere

Socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer 2013.

Socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer 2013. Prøvefag og udtræksfag e referencer for grundskolekarakterer 2013. Sammenfatning: Dette notat er en sammenfatning af de socioøkonomiske referencer for grundskole karaktererne ved afgangsprøverne i 9. klasse

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008

Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008 Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008 Der er stor variation i, hvor mange førtidspensioner kommunerne har tilkendt i 2008. Nogle kommuner har tilkendt én eller derunder pr. 1.000

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning

Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning 1 Multipel regressions model Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning PSE (I17) ASTA - 11. lektion

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Baggrundsnotat: Lærernes gymnasiekarakterer og elevernes eksamensresultater

Baggrundsnotat: Lærernes gymnasiekarakterer og elevernes eksamensresultater 17. december 2013 Baggrundsnotat: Lærernes gymnasiekarakterer og elevernes eksamensresultater Dette notat redegør for den økonometriske analyse af betydningen af grundskolelæreres gennemsnit fra gymnasiet

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Ikke-medlem af udvalget (MFU) Yildiz Akdogan yildiz.akdogan@ft.dk Beskæftigelsesministeriet

Læs mere