KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP. Inspirations- og forberedelsesmateriale for klasse og ungdomsuddannelser.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP. Inspirations- og forberedelsesmateriale for 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser."

Transkript

1 KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP Inspirations- og forberedelsesmateriale for klasse og ungdomsuddannelser.

2 -2- Krigens Aftryk Krigen sætter aftryk. Om man er fjende, allieret eller blot civil fanget midt i et politisk eller ideologisk magtspil, så sætter krigen sine aftryk. Men hvordan kan krigens rædsler vises i bare ét billede? Og hvordan formidles lidelse og smerte bedst? Udstillingen Krigens Aftryk tager udgangspunkt i de raderinger J. F. Willumsen producerede under 1. verdenskrig ( ). Willumsens raderinger er i udstillingen parret med krigsfotografen Jan Grarups fotografier fra krige og konflikter i hele verden. På trods af de forskellige arbejdsmetoder, kunstneriske udtryksformer og de næsten 100 år, der adskiller de to, er der mange ligheder i Willumsens og Grarups skildringer af krig. Det er netop disse ligheder udstillingen Krigens Aftryk sætter fokus på. Danmark er i dag igen en krigsførende nation. Udstillingens billeder er dermed ikke blot flygtige historier fra en verden fjernt fra vores, men minder os om at vi ikke er helt uden ansvar og deltagelse i verdens krige og konflikter. J. F. Willumsen ( ) Willumsen er under 1. verdenskrig i ufrivilligt eksil i Sydfrankrig, da han efter en rejse med familien til det sydlige Europa ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark på grund af krigens rasen. Under opholdet i Sydfrankrig 1. verdenskrig udfører Willumsen en række markante raderinger samt enkelte litografier, hvor han giver udtryk for sin harme over krigens gru og rædsler. Med klare fortællinger og tydelige symboler skaber han programagtige grafiske blade, med en grusom grundstemning og med menneskehedens værste skyggesider, som de udleves i krigstider. Frankrig er, modsat Danmark, der opretholder en neutral stilling i alle krigsårene, en del af de allieredes kamp mod Centralmagterne. Willumsen oplever derfor krigen og dens menneskelige konsekvenser på tættere hold Jan Grarup ( ) Jan Grarup har gennem de sidste 25 år fotograferet konflikter og krænkelser af menneskerettigheder over hele verden. Hans dækning af Golfkrigen, folkedrabene i Rwanda og Darfur, flygtningelejre i Kenya, drenge i Ramallah og mange andre projekter fortæller om nogle af de mest udfordrende, voldelige og tragiske aktuelle begivenheder. Grarups arbejder afspejler hans tro på fotojournalismens rolle som et redskab til dokumentation og erindring, der kan anspore til forandring. Fotografierne er et middel til at give de mennesker stemme, der ikke selv har mulighed for at fortælle deres historier. Grarup er uddannet pressefotograf fra Danmarks Journalisthøjskole i Han har i en længere årrække været ansat på Ekstra Bladet og Politiken, men er nu freelancer og har siden november 2011 været tilknyttet The New York Times med Afrika og Mellemøsten, specielt Afghanistan, Irak, Libyen og Afrikas Horn, som hovedområder.

3 Det reproducerbare billede Fotografiet er et reproducerbart billedmedie, dvs. ét billede kan produceres i mange udgaver. Der er således ikke tale om én original og en kopi, men derimod om mange orignale tryk af samme billede. På samme måde er også Willumsens raderinger reproducerbare. Raderingsteknikken gjorde det muligt for Willumsen af trykke mange udgaver af samme motiv. Willumsen valgte denne udtryksform frem for sit sædvanelige farverige maleri under 1. verdenskrig både fordi krigen gjorde det vanskeligt at skaffe maling og lærred, og også fordi papirtrykkene nemmere kunne rulles sammen og sendes til Willumsens agent, Alice Bloch, i København, som solgte dem for ham. På den måde gjorde raderingsteknikken det muligt for Willumsen at tjene penge på sin kunst under krigen. Samtidig Jan Grarup: Kabul, Afghanistan/2012. Drenge, der leger med en legetøjspistol, de har fundet på en losseplads i udkanten af Kabul. Om raderingsteknikken Willumsen arbejdede med flere forskellige trykteknikker, der alle krævede stor præcision, teknisk dygtighed, tålmodighed og mange forsøg og tilrettelser før det færdige resultat var klar. Radering: Grafisk trykteknik, der foregår ved ætsning af et motiv i trykpladen. En plade - traditionelt af kobber i nyere tid ofte af zink - dækkes af en såkaldt ætsegrund af fx voks, harpiks og asfalt, i hvilken motivet kan tegnes med en nål. Pladen nedsænkes i et syrebad (oftest salpetersyre, saltsyre og kaliumchlorat eller jernklorid), som ætser sig ind i de partier af pladen, der er blevet blotlagt med radernålen. Pladen renses, så sværten kun sidder i fordybningerne, og trykkes mod et fugtigt stykke papir i en kobbertrykpresse.motivet kan korrigeres ved fornyet tildækning, ridsning og ætsning af pladen samt ved mere eller mindre grundig aftørring af pladen efter indsværtning. Teknikken har været kendt som kunstnerisk udtryksform siden 1500-tallet. kunne han kommentere direkte på krigens rædsler og fik dermed en relevant stemme i formidlingen af krigen i Danmark, mens den stod på. Akvatinte: En slags radering i dybtryksteknik til fremstilling af originalgrafik, udviklet i 1700-tallet. Trykpladen af metal drysses over med pulver af harpiks eller asfalt (eller salt), som brændes fast ved opvarmning. Derefter ætses pladen med Er der forskel på at vise krigen i et kunstværk og at vise krigen i et fotografi? syre, som æder sig ned mellem de fastsmeltede korn. Jo længere tid syren bider i metallet, jo mørkere bliver aftrykket, der vil fremtræde med en kornet overflade. Hver gråtone repræsenterer et stadium i ætseprocessen; denne kan foretages i J.F. Willumsen: Invasionen, 1917 flere omgange, idet man med fx fernis dækker partier af pla- Se mere om det tekniske her: Edinburgh Printmakers den, som ikke skal ætses (fremstår hvide i trykket) eller kun ætses i kortere tid (fremstår grå). J. F. Willumsen: Den belgiske fange, Vejle Kunstmuseum Kilde: Den Store Danske. Gyldendals åbne encyklopædi.

4 Billeder der virker Både Willumsen og Grarup går tæt på krigens ofre. Helt tæt på. Der tages ikke tydelig stilling til politiske og ideologiske holdninger. Offeret og krigens ødelæggelser er det egentlige motiv. Politiske eller religiøse ideologier og diverse magtanliggender er underordnet. Vi ser ikke mange direkte referencer til de konkrete konflikter andet end de billedmæssige referencer, såsom ophobninger af våben, soldaternes hjelme og hatte, eller danske flag, der leder os hen til den virkelige konflikt eller krig. Ofte er sympatier og militære symboler ikke synlige, hvorfor billederne næsten bliver en form for generelt vidnesbryd, der giver os et muligt indblik i krigens lidelser, og de tab og omkostninger, den medfører. How do you explain to traumatised sudanese women queing with their undermnourished children in Darfur that there is a difference between acts of genocide and actual genocide Citat af Jan Grarup fra bogen Shadowland. Krigen berørte mig stærkt, og jeg led under Barberiet, der inspirerede til litografiet Ofte for det nationale spøgelse. Disse sorte tilslørede enker og invaliderne, disse frygtelige menneskevrag skabtes ud af mit sind, som en flammende protest mod krigens meningsløshed. fortæller Willumsen i sine erindringer i Billedet ved siden af har titlen Ofre for det nationale spøgelse. Hvad mener Willumsen med det? Og hvordan kommer det til udtryk på billedet? Diskutér i grupper om der findes et nationalt spøgelse i dag? Hvordan ser det i så tilfælde ud? J. F. Willumsen: Ofre for det nationale spøgelse, Jan Grarup: Folkedrabet i Rwanda/april Efter Tutsiernes modangreb flygtede tusinder af hutuer til Goma i Zaire, inklusiv milistmedlemmer, der havde stået bag massakrer på tutsier. Deres våben blev efterladt i Rwanda.

5 Det æstetiske krigsbillede De etiske overvejelser Grarups fotografier viser virkeligheden. Der er tale om virkelige mennesker, der har har mistet deres familie, deres lemmer eller deres liv. Sorgen og sårene er ikke fiktion eller illusion, men taget fra den virkelige verden. Hvor kunsten ofte er lidt på afstand af virkeligheden, har fotografiet et meget direkte forhold til sit motiv. Men hvad kan man egentlig tillade sig at fotografere? Hvor går grænsen? Og er alle motiver tilladte? Diskutér med din sidemand, hvor langt, du mener, man kan gå. Er der noget, man ikke kan vise? J. F. Willumsen: To døde soldater, Både Willumsen og Grarup arbejder med et forenklet sort/hvidt udtryk. På hver deres måde udvælger de detaljer og situationer fra virkeligheden og omsætter disse til et grafisk billede, dvs. de gør virkeligheden æstetisk. Billederne kommer derved til at fremstå næsten smukke på trods af de uhyggelige scener og situationer de viser. Hvordan synes du, at det sort/hvide udtryk påvirker billedets motiv? Ville vi betragte det på en anden måde, hvis billedet var i farver? Jan Grarup: Folkedrabet i Rwanda/april Ligene af små børn, som blev dræbt i et checkpoint i udkanten af Kigali. Jan Grarup: Folkedrabet i Rwanda/april Tutsier dræbt efter flugten fra Kigali. Hovedvejen mellem Kigali og den tansanianske grænse. Jan Grarup: Gaza/ Operation Cast Lead. Israelsk Militæroffensiv i Gaza.

6 Ordets magt Willumsens værker kan kaldes synteser mellem historiske fakta og personlige indtryk og fortolkninger af virkeligheden, som omsættes til et kunstværk. Grarups fotografier har et andet nært forhold til virkeligheden, fordi motiverne er direkte aftryk fra virkelige hændelser. Ofte opfattes fotografier også som mere sande og tættere på virkeligheden. Fotografiet er et indfanget øjeblik af en større sammenhæng, så det gælder om at indfange netop dét øjeblik, der kan rumme en hel fortælling. Men på trods at sit nære forhold til virkeligheden fortæller fotografier dog aldrig bare én sandhed. Fotografiet er også udtryk for fotografens subjektive holdning, til- og fravalg og fortolkning af en situation. Hos Grarup er der sjældent en billedtitel. Derimod ledsagens fotografierne af en beskrivende tekst, der placerer fotografiet i en større kontekst. Vi har ingen mulighed for at vide om denne beskrivelse er sand, men vi må dog som udgangspunkt stole på fotografen. Teksten betyder, at vi aflæser fotografiet på en bestemt måde og dermed tillægger det en særlig betydning. Teksten kan således påvirke vores opfattelse og sympati for det, der sker på billedet. Ordet kan på den måde bestemme, hvordan og hvad vi ser på billedet I skal arbejde med forskellige modstridende titler til fotografierne her på siden. Kan jeres titler ændre sympatien i billedet dvs. ændre, hvordan vi opfatter det, billedet viser? Se på fotografiet ved siden af. Er han offer eller bøddel? Titel 1 Hvad tror I, der er sket lige umiddelbart inden billedet er blevet taget? Og hvad sker der efter? Titel 2 Digt videre på fortællingen om billedet! Titel 1 Titel 2 Jan Grarup: Kosovo/1999

7 Ord kan påvirke, hvorledes vi opfatter et billedes betydning. Men et bllede kan også fortælle en hel masse mere end blot ord. Hvad synes du et billede bidrager med, som f.eks. en tekst ikke gør? Jan Grarup: Folkedrabet i Rwanda/ april En lille pige behandles for et dybt sår fra en machete mens kampene i hovedstaden raser. Tutsioprørere opretter felthospitaler i alle de områder de kotrollerer og tilbyder primitiv første hjælp til alle de sårede, der har overlevet folkedrabet. Det flertydige billede Igennem billedets komposition og udtryk kan man påvirke, hvordan vi som beskuere identificerer os med billedets motiv. Er det et billede af sejr over fjenden eller af fjendens ødelæggelser og drab? Føler vi empati med det, der foregår på billedet, eller frastødes vi? De samme billeder kan bruges på begge sider af krigslinjen, og krigen kan iscenesættes gennem billeder, der enten kan bruges til at opbygge eller fastholde fjendebilleder. I Willumsens værk Miss Edith Cavells matyrium fra 1916 skildres historien om den engelske sygeplejerske Edith Cavell, der ledede en sygeplejeskole i Bruxelles under første verdenskrig. Cavell hjalp med at skjule engelske og franske soldater, der ikke ønskede at tjene de tyske besættelsestropper. Hn blev af den grund arresteret af tysk politi i 1915 og efterfølgende dømt til døden og henrettet for forræderi. I månederne efter hendes død blev der udgivet talrige avisartikler, billedreportager og postkort om og med hende. Hendes køn, profession og store mod gjorde hende til et populært forbillede, og hendes henrettelse blev brugt som propaganda mod den tyske besættelsesmagt. Der florerede mange forskellige beretninger om, hvorledes henrettelsen var forgået, og Willumsen har sikkert ladet sig inspirere af flere af disse historier til sit motivvalg. Hvordan tror I Willumsen forholdte sig til historien om Edtih Cavell? Er hun skildret som offer eller forræder? Se også på billedteksten - hvilken sympati udtrykker den? Prøv at finde et eksempel på tydelige fjendebilleder i nyhederne i dag? Hvordan ser fjenden ud i dag set fra vores side? J. F. Willumsen: Miss Edith Cavells Matyrium, 1916

8 Afsluttende refleksioner Hvorfor ser vi på billeder af krig og blodige kampe? Computerspil, krigsfilm, gyserfilm og splatterfilm? Vi på én gang drages og frastødes af det ubehagelige. Tænk på de henrettelsesvideoer, der netop nu produceres af terrorgruppen IS og, som deles med lynets hast på nettet. Der er tale om billeder, der viderebringer tydelige budskaber og som på både gang giver os lyst til at kigge væk, og alligevel tiltrækker vores opmærksomhed. Vi fascineres af det ubehagelige,.vi er nysgerrige og frastødte og ønsker at dele det med andre. Men bliver vi medspillere i deres propaganda eller er det vores pligt at vise disse billeder? Hvad mener du? Anvendte begreber: Reproducerbar: når noget kan gengives i flere eksemplarer ved f.eks trykning. I tilfælde emd radering og fotografi er der således ikke tale om originale og kopier, da selve teknikken eller mediet er reproducerbart i sig selv. Æstetik: en del af filosofien, der beskæftiger sig med det skønne. Begrebet æstetik kan bruges om alt, hvad der knytter sig til vores glæde over måden noget fremstår på, såsom former, farver, udtryk, særlig velskabthed mv. Etik: handler om, hvad vi bør gøre som enkeltindivider og som samfund. Etik er styrende for vores handlinger og handler om moral og det, at gøre det rigtige og det gode. Find eksempler på brug af billedpropaganda i dag og fra f.eks 1. og 2. verdenskrig, den kolde krig, golfkrigen mv. Hvilke billeder og historier benyttes, når krigen skal formidles? Propaganda: systematisk tilrettelagt envejskommunikation, der med suggestive midler såsom ord, billeder og musik sigter mod at styre modtagerens holdning og følelsesmæssige adfærd. Sympati: det, at have og vise positive følelser over for et andet menneske og/eller for noget den pågældende gør eller står for. Sympati forudsætter evnen til indlevelse (empati). Jan Grarup: Konflikten i Den Centralafrikanske Republik/ Familien til en ung mand, der blev skudt og dræbt da chadianske MISCA-styrker gik på jagt efter anti-balaka krigere. Syntese: det, at sammenstille eller sammensætte forskellige elementer til en enhed.

KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP. Inspirations- og forberedelsesmateriale for 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser.

KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP. Inspirations- og forberedelsesmateriale for 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser. KRIGENS AFTRYK J. F. WILLUMSEN OG JAN GRARUP Inspirations- og forberedelsesmateriale for 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser. -2- Krigens Aftryk Krigen sætter aftryk. Om man er fjende, allieret eller blot

Læs mere

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen 18. aug. 18. okt. 2 0 1 2 Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen Velkommen til udstillingen Art Together Udstillingen præsenterer værker af Billedkunstner Marianne Johansen og arkitekt og billedkunster

Læs mere

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Sort mælk Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Museumsformidling og kunst Holocaust som erindringsbilleder i museumsformidlingen Med dette forløb tages der fat

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Undervisningsmateriale til udstillingen SKÆVE STREGER J.F. Willumsens grafiske værker

Undervisningsmateriale til udstillingen SKÆVE STREGER J.F. Willumsens grafiske værker Undervisningsmateriale til udstillingen SKÆVE STREGER J.F. Willumsens grafiske værker 7.-10. klasse J.F. Willumsen: En sjæl, 1944/ trykt 1947 Forvrængede ansigter, hæslige skikkelser og tegneserieagtige

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

Kære Lærere. God fornøjelse

Kære Lærere. God fornøjelse Kære Lærere SORT MÆLK Dette SORT lærerbrev MÆLK SORT knytter MÆLK an til SORT udstillingen MÆLK SORT MÆLK - SORT HOLOCAUST MÆLK SORT I NY KUNST MÆLK og SORT understøtter MÆLK SORT inspirationsmaterialet

Læs mere

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson Forløbet er bygget op efter Thomas Illum Hansens: Ind i værket inde i værket ud af værket. Forslag til undervisningen: Opgaverne kan løses på forskellige devices. Her er specifikt medtaget ideer og forslag

Læs mere

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Emne: Grænser og broer Migration Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Alt for ofte skjules migranternes virkelige historier bag kort, grafer og data. Vi hører sjældent migranternes

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv 16. juni 2009 Sammenfatning Ideologisk propaganda er en vigtig del af terrorgruppers eksistensgrundlag. Terrorgrupper, uanset om de har en venstre- eller

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

8 bud på billedforløb

8 bud på billedforløb 8 bud på billedforløb Center for Undervisningsmidler Slagelse, ved pædagogisk konsulent Mette Rold 1 Collage-billeder Her kan der leges med forholdet mellem real virkelighed og imaginær virkelighed. Dette

Læs mere

3. Vinkling af nyheder

3. Vinkling af nyheder 3. Vinkling af nyheder Forleden aften så jeg i nyhederne, hvordan IS hærger rundt omkring i verden. Jeg så hvordan antallet af ekstremistiske islamister stiger i fx London og hvordan de prædiker om sharia,

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

På jagt efter motivationen

På jagt efter motivationen På jagt efter motivationen Handlekraftig selvoverskridelse i meningsfuldhedens tjeneste Af Jakob Skov, Villa Venire A/S april 2011 Motivationsbegrebet fylder til stadighed mere i dagens virksomheder og

Læs mere

KRIGENS AFTRYK J.F.WILLUMSEN & JAN GRARUP

KRIGENS AFTRYK J.F.WILLUMSEN & JAN GRARUP KRIGENS AFTRYK J.F.WILLUMSEN & JAN GRARUP 13.9.2014-18.1.2015 www.jfwillumsensmuseum.dk KRIGENS AFTRYK J.F.WILLUMSEN & JAN GRARUP www.jfwillumsensmuseum.dk Forord beskriver Willumsens oplevelser og tilblivel-

Læs mere

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen Undervisnings- og inspirationsmateriale 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling - betydninger på tværs En samling: at bringe enkeltheder

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør - De Identitære i Frankrig og Europa SAMFUNDSFAG: Se Vores Europas video med Jean-David: https://vimeo.com/231406586 Se Génération Identitaires krigserklæring,

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Jeg synes der er to spørgsmål, der uvægerligt melder sig i forbindelse med evangeliet, vi lige har

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda

Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda Hvert år den 7. april samles de fleste indbyggere i Rwanda og mindes de mellem 800.000 til en million mennesker, der brutalt blev slået ihjel under

Læs mere

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering Opgaven Der skal laves en plakat, som skal illusterer krig fra den negative side, den skal minde folk om at krig har konsekvenser. Målgruppe og Budskab Målgruppen er alle der er eller overveje karriere

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

Vasily Kandinsky. for Vasily Kandinsky i dag?

Vasily Kandinsky. for Vasily Kandinsky i dag? Vasily Kandinsky Marie Knudsen: Ja, fordi det han står for, for mig er noget der ligger lidt længere tilbage i tiden. Hvor at hvis man så skal lave noget som er nutidigt nu, i forhold til en reklame og

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22.

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 1 Dagens tekst er hentet fra Jesu afskedstale den sidste aften, han er sammen med sine disciple inden sin tilfangetagelse, lidelse, død og opstandelse. Han forudsiger,

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 9/

Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 9/ Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 9/12 2007 Inholdsfortegnelse Analyse af fjendebilledet.. s. 1 Ku Klux Klan (KKK) s. 2 Hvordan bliver billedet brugt og hvilken funktion har det?... s. 2-3 Troværdighed?...

Læs mere

Kommissær. Introduktion til afvikler. Et studie i en mand og hans ofre.

Kommissær. Introduktion til afvikler. Et studie i en mand og hans ofre. Introduktion til afvikler Kommissær Et studie i en mand og hans ofre. Tak fordi du har lyst til at køre Kommissær. Det er ikke et spil der kræver mere af dig som afvikler end af dine medspillere. Faktisk

Læs mere

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 4. søndag efter Helligtrekonger 2017 Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt 20: Jeg ser dit kunstværk (Sperontes

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet

Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet Del 2: Hvordan skabes og bevares identiteter? Hvad gør os til hvem og hvad, vi er? For en stor del af os er det vores fortid, eller dét vi husker af den for at være

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

I N D H O L D F O R O R D G R Ø N L A N D S K E S T R E G E R A N N E - B I R T H E H O V E S G R A F I S K E V Æ R K V Æ R K F O R T E G N E L S E

I N D H O L D F O R O R D G R Ø N L A N D S K E S T R E G E R A N N E - B I R T H E H O V E S G R A F I S K E V Æ R K V Æ R K F O R T E G N E L S E G R Ø N LA N D S K N 6 Y. R S G P T R A M F B I K R A 2 F 0 A 0 8 N N S T R G R 4. B I J R A T N H U A H R 2 O 0 V 0 9 I N D H O L D 3 4 6 7 8 10 14 18 20 20 20 22 F O R O R D G R Ø N L A N D S K S T R

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm Billeder på fremtidens psykiatri Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013 Rønnebæksholm Du står med et kunstkatalog i hånden! Kataloget er udgivet i forbindelse med kunstudstillingen på Verdens Mentale Sundhedsdag

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Introduktion Danmark under forvandling er et fotoprojekt hvor 14 fotografer er blevet bedt om at give deres bud på hvordan de ser det danske

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Fra smerte til minde. Fra mig til dig. om mig og os

Fra smerte til minde. Fra mig til dig. om mig og os Fra smerte til minde Fra mig til dig om mig og os U - virkeligt Jeg kan ikke be gribe det Jeg kan ikke fatte det Jeg kan ikke hånd-tere det Jeg er ude af mig selv Du prøver at begribe det u-begribelige

Læs mere

Julegaver Firmajulegaver

Julegaver Firmajulegaver Julegaver Firmajulegaver Et juletilbud med rabat ved køb af flere puder. Bestiller I firmajulegaver inden den 1. november, sikrer I at der er puder til jer. Alt arbejdet udføres i Danmark og produceres

Læs mere

Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015

Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015 Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015 Vi hørte for lidt siden fortsættelsen af evangelisten Mattæus fine eventyrlige fortælling om de tre vise mænd som vandrer efter den nye stjerne på himlen

Læs mere

SAMLINGEN HORSENS KUNSTMUSEUMS SIGNE GUTTORMSEN ANNE MARIE PLOUG CHRISTIAN LEMMERZ MICHAEL THEJL

SAMLINGEN HORSENS KUNSTMUSEUMS SIGNE GUTTORMSEN ANNE MARIE PLOUG CHRISTIAN LEMMERZ MICHAEL THEJL SAMLINGEN HORSENS KUNSTMUSEUMS SIGNE GUTTORMSEN ANNE MARIE PLOUG CHRISTIAN LEMMERZ MICHAEL THEJL Udsnit (Baby it s cold outside I). 2001 Olie på krydsfiner SIGNE GUTTORMSEN Signe Guttormsen ( 1964) er

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Rapport om ophold på Det Danske Institut i Athen, Februar 2012

Rapport om ophold på Det Danske Institut i Athen, Februar 2012 Rapport om ophold på Det Danske Institut i Athen, Februar 2012 Indledningsvis ønsker jeg at takke de mennesker, som tildelte mig opholdet i gæste-lejligheden i Koukaki, dette var en uforglemmelig oplevelse

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Napoleon Lærervejledning og aktiviteter

Napoleon Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Fjendebilleder: Propaganda

Fjendebilleder: Propaganda Roskilde Tekniske Gymnasium Dansk, Samfundsfag og Engelsk Fjendebilleder: Propaganda Af Henrik Breddam Skrevet: 2006-12-06 Længde: 9 sider Side 1 af 9 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Indledning... 3 Gammeldags

Læs mere

Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING! 1. Petersbrev 5:8-9! Vær årvågne og på vagt! Jeres modstander, Djævelen, går omkring som en! brølende løve og leder!efter nogen at sluge; tå ham

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Kommissær Redux Uffe Thorsen Omslag til sammenflikket PDF Viking-Con 33

Kommissær Redux Uffe Thorsen Omslag til sammenflikket PDF Viking-Con 33 Kommissær Redux Uffe Thorsen Omslag til sammenflikket PDF Viking-Con 33 Først kommer materiale til spilstarter (5 sider A5 stående). Dernæst spillermaterialet (35 sider A5 liggende). Spilstarter skal ikke

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

CENTER FOR KULTUR OG UDVIKLING IMAGES UNG 2015 AYA LEE AL@CKU.DK TLF. 33 38 97 35 WWW.CKU.DK

CENTER FOR KULTUR OG UDVIKLING IMAGES UNG 2015 AYA LEE AL@CKU.DK TLF. 33 38 97 35 WWW.CKU.DK CENTER FOR KULTUR OG UDVIKLING IMAGES UNG 2015 AYA LEE AL@CKU.DK TLF. 33 38 97 35 WWW.CKU.DK WORKSHOPS OG UNDERVISNING FOR UNGE I DK FOKUS PÅ KUNST OG KULTUR, KREATIVT SAMARBEJDE OG GLOBALE PROBLEMSTILLINGER

Læs mere

Jeppe Hein: In is the only way out

Jeppe Hein: In is the only way out Jeppe Hein: In is the only way out 18 / 04 / 2017 Af Katrine Nør Jeppe Hein åbner tiden. Og har et håb om at kunne inspirere folk til at åbne deres hjerter. Han iscenesætter Københavns gamle vandforsyning,

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er?

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er? UNDERVISNINGSMATERIALE Fag: Historie, Dansk Niveau: 3.-7. klasse Emne: Filmens temaer RIPA Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Opgave 1: Vikingetiden Hvor og hvornår foregår filmen? Sæt årstal på vikingetiden.

Læs mere

Under havet mødes alle øer.

Under havet mødes alle øer. Under havet mødes alle øer. En rejse i forståelse af og håndtering af konflikter mellem mennesker. af SSP konsulent i Furesø Kommune, Charlie Lywood. Antagelser om menneskernes adfærd. Vi er alle forbundet

Læs mere

2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR

2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR Katalog 2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR ØMME KÆRTEGN H = 18 cm Januar Lene Purkær Fabriksparken 9 9230 Svenstrup J Tel: 9831 8081 www.lenepurkaer.dk Skulpturer, der afspejler en kærlighed til livet.

Læs mere

8 bud på billedforløb

8 bud på billedforløb 8 bud på billedforløb Center for Undervisningsmidler Slagelse, ved pædagogisk konsulent Mette Rold 1 Collage-billeder Ud fra et tema skal et billede klippes eller stykkes sammen. Der skal lånes fra andres

Læs mere