Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser."

Transkript

1 Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 317 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Et indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder - Fremme af kreativitet og innovation med sigte på at skabe økonomisk vækst, arbejdspladser af høj kvalitet og førsteklasses produkter og tjenester i Europa (KOM(2011) 287) 28. juni 2011 Resumé Kommissionen udsendte den 24. maj 2011 meddelelsen Et indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder - Fremme af kreativitet og innovation med sigte på at skabe økonomisk vækst, arbejdspladser af høj kvalitet og førsteklasses produkter og tjenester i Europa (KOM(2011) 287). Meddelelsen samler indsatsen for intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) og udstikker rammerne for den fremadrettede indsats for IPR i EU. Meddelelsen indeholder derfor en række initiativer, der samlet set forventes at forbedre det indre marked for IPR og derved stimulere kreativitet og innovation, der er vigtig for vækst- og jobskabelse i EU. Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. 1. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2011)287 af 24. maj 2011 fremsendt meddelelsen Et indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder - Fremme af kreativitet og innovation med sigte på at skabe økonomisk vækst, arbejdspladser af høj kvalitet og førsteklasses produkter og tjenester i Europa. Meddelelsen er oversendt til Rådet den 7. juni 2011 i dansk sprogversion. 2. Formål og indhold Meddelelsen har til formål at samle indsatsen for IPR og udstikke rammerne for den fremadrettede indsats for intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) i EU.

2 2/9 Meddelelsen indeholder bl.a. følgende elementer: EU-Patentet Kommissionen har i april 2011 fremsat forslag om muligheden for at opnå umiddelbar enhedspatentbeskyttelse i 25 EU-lande på grundlag af én ansøgning. I tilknytning hertil har Kommissionen samtidig fremsat forslag til en tilhørende oversættelsesordning. Der arbejdes endvidere på udviklingen af maskinoversættelse, som skal gøre det muligt at tilbyde maskinoversættelse til alle EPO-landenes officielle sprog. Kommissionen nævner endvidere, at enhedspatentbeskyttelse skal ledsages af et fælles europæisk patentdomstolssystem. IPR valoriseringsinstrument I Rådskonklusionerne af 4. februar 2011 inviteres Kommissionen til at undersøge mulige måder, hvorpå man kan oprette et "IPR valoriseringsinstrument" på europæisk plan. Et valoriseringsinstrument er et instrument der hjælper med at synliggøre og vurdere værdien af intellektuelle aktiver, ligesom det øger mulighederne for at skabe mere værdi ud af IPR. Konkrete eksempler på udformningen af et sådant instrument kan være en web-baseret markedsplads for IPR, eller en fond der opkøber IPR for derefter at poole og udlicensere dem. Formålet med dette instrument er især at lette SMV'ers adgang til vidensmarkedet. Kommissionen har igangsat to studier, med henblik på at vurdere mulighederne for at etablere et sådan valoriseringsinstrument. Kommissionen vil ultimo 2011 præsentere resultatet af disse studier for Rådet. Varemærker Kommissionen bebuder forslag til revision af varemærkedirektivet og varemærkeforordningen i fjerde kvartal af Forslagene kommer som led i en evaluering af det eksisterende europæiske varemærkesystem, der blev lanceret i Det overordnede sigte med forslagene er at modernisere varemærkesystemet i EU og på nationalt niveau ved at gøre det mere effektivt og sammenhængende. Regulering af online-kollektiv forvaltning Kommissionen vil forventeligt ultimo 2011 tage initiativ til at regulere rammerne for online-kollektiv forvaltning af ophavsrettigheder, således at en digital europæisk markeds-plads for ophavsrettigheder bliver en realitet. Formålet er at gøre det muligt at klarere ophavsrettigheder til online brug af fx musik for hele EU gennem én aftale. I dag skal ophavsrettighederne klareres for hvert enkelt medlems-land. Derudover har Kommissionen tilkendegivet, at initiativet vil skabe fælles regler for bl.a. good governance, gennemsigtighed og kontrol, herunder regulering af kollektivt forvaltede indtægter.

3 3/9 Afklaring af behov for samlet kodificering af eksisterende EU-regler samt behov for opdatering af Infosoc-direktivet, direktiv 2001/29/EF Kommissionen forventes i 2012 at tage initiativ til drøftelser med relevante interessenter om behovet for at etablere en fælles EU-ophavsretslov, som kodificerer eksisterende EU-lovgivning. Derudover vil Kommissionen afklare, om der er behov for at opdatere Infosoc-direktivet. Dialog med relevante interessenter om brugergeneret indhold En del af den digitale udvikling er sociale netværk og hjemmesider, hvor brugerne kan skabe deres eget indhold på baggrund af eksisterende værker, såkaldt brugergeneret indhold (user generated content, UGC). Kommissionen peger på, at der er behov for at sikre et enkelt system, så skabere af brugergeneret indhold let kan klarere rettigheder til de eksisterende værker. Kommissionen forventes derfor i 2012 at inddrage håndteringen af brugergenereret indhold i dialogmøder med relevante interessenter. Dialog om nuværende kompensationsordninger for privatkopiering Kommissionen forventes i 2. halvdel af 2011 at iværksætte en dialog med relevante interessenter for at afklare mulighederne for at harmonisere de nuværende kompensationsordninger for privatkopiering i medlemsstaterne. Særligt vil Kommissionen fokusere på kompensationsordningernes tarifniveau, samt hvilke medier eller teknisk udstyr, der er omfattet af ordningerne. Direktivforslag om forældreløse værker (KOM(2011)289) Kommissionen har den 24. maj 2011 fremsat direktivforslag om forældreløse værker. Direktivforslaget har til formål at regulere mulighederne for at bruge forældreløse værker, når fx biblioteker ønsker at digitalisere deres samlinger. Forældreløse værker er ophavsretligt beskyttede værker, hvor det ikke er muligt at identificere rettighedshaveren. Direktivforslaget opstiller rammerne for en såkaldt omhyggelig søgning. Såfremt rettighedshaveren ikke er identificeret efter denne søgning, vil det forældreløse værk kunne digitaliseres og gøres tilgængeligt i hele EU uden betaling til rettighedshaveren. Grønbog om online distribution af audiovisuelle værker Kommissionen forventer at offentliggøre en grønbog, som belyser online distribution af audiovisuelle værker i anden halvdel af Grønbogen er et supplement til det fremsatte direktivforslag om forældreløse værker og skal ses i lyset af de øvrige initiativer på ophavsretsområdet. Derudover fremhæver Kommissionen i IPR-meddelsen, at man fortsat arbejder på at kunne vedtage det direktivforslag om forlængelse af beskyttelsestiden for udøvende kunstnere, som blev fremsat i Endelig nævnes det, at Kommissionen i oktober 2011 forventer at offentliggøre en rapport om implementeringen af det såkaldte følgeretsdirektiv (2001/84/EF).

4 4/9 Forretningshemmeligheder og piratkopier Kommissionen ønsker at påbegynde et undersøgende arbejde af, hvilke konsekvenser det har, at EU s lande har forskellige regler for, hvordan man sanktionere forseelser, såsom spionage af forretningshemmeligheder og piratkopier. Der vil blive udarbejdet et studium, inklusiv interessent-høring og en analyse af de økonomiske fordele, der forventes at være forbundet med fælles EU-regler på området. Den forventede tidsramme er ikke kendt. Forretningshemmeligheder er i Danmark reguleret i markedsførings-loven. Non-agricultural Geographical Indications Kommissionen forventes i 2011 eller 2012 at igangsætte et studie vedrørende problemstillingerne ved at beskytte geografiske indikationer for produkter, der ikke er landbrugs- eller fødevarerelaterede. Der er ingen harmonisering på dette område, hvorfor muligheden for at opnå beskyttelse såvel som graden af beskyttelse for disse særlige geografiske indikationer varierer meget fra medlemsstat til medlemsstat. Studiet skal bl.a. afdække behovet for og de økonomiske implikationer af beskyttelse af geografiske indikationer for produkter, der ikke er landbrugs- eller fødevarerelaterede. Piratkopiering Kommissionen har i maj 2011 fremsat et forordningsforslag om overførsel af det europæiske observationscenter for varemærkeforfalskning og piratkopiering til den europæiske varemærkemyndighed (OHIM) for at give observatoriet en mere holdbar struktur. Forslaget udvider samtidig observatoriets opgaver til bl.a. at omfatte undervisning af håndhævelsesmyndigheder. Oplysningskampagner om piratkopiering er også blandt Kommissionens bebudede initiativer. I foråret 2012 forventer Kommissionen ligeledes, at fremsætte et forslag til revidering af direktiv 2004/48/EF af 29. april 2004 om håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder. Revideringen vil blandt andet være baseret på Kommissionens evalueringsrapport om direktivet fra december 2010 samt efterfølgende høring herom i medlemsstaterne, der blev afsluttet i marts Forstærket IPR beskyttelse og håndhævelse ved EU-grænsen (KOM(2011) 285) Kommissionen har fremlagt et udkast til en forordning om toldmyndighedernes indgriben over for IPR-krænkelser. Formålet med forordningen er at styrke håndhævelsen af de intellektuelle ejendomsrettigheder, samtidig med at procedurerne strømlines. Kommissionen vil bl.a. nedsætte en ekspertgruppe og et netværk af nationale toldere for at imødegå import af IPRkrænkende varer solgt over Internettet.

5 5/9 3. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 4. Nærhedsprincippet Ikke relevant. 5. Gældende dansk ret Ikke relevant. 6. Lovgivningsmæssige konsekvenser Meddelelsen vil ikke i sig selv have lovgivningsmæssige konsekvenser. Eventuelle konsekvenser af de beskrevne forslag vil blive vurderet ved disses fremsættelse. 7. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Meddelelsen har ikke i sig selv statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser for Danmark. Eventuelle konsekvenser af de beskrevne forslag vil blive vurderet ved disses fremsættelse. 8. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Meddelelsen har ikke i sig selv administrative konsekvenser for erhvervslivet. 9. Høring Meddelelsen er den 9. juni 2011 sendt i høring i specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst samt til øvrige interessenter med høringsfrist den 17. juni Der er modtaget bemærkninger fra Biblioteksparaplyen, Danske Maritime, Københavns Universitet, Landbrug og Fødevarer, Samrådet for Ophavsret, Lægemiddelindustriforeningen, Forlæggerforeningen, DI, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening, Dansk Erhverv, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, Producentforeningen og Filmret. Der er modtaget følgende generelle bemærkninger til meddelelsen: Københavns Universitet, Landbrug og Fødevarer, Lægemiddelindustriforeningen, DI, Dansk Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening og Dansk Erhverv hilser Kommissionens meddelelse velkommen.

6 6/9 DI finder det endvidere positivt og perspektivrigt, at Kommissionen for første gang lancerer en samlet overordnet strategisk vision for et egentligt indre marked for IPR. DI er enig i betragtningen om, at en samlet IPRstrategi for EU vil yde et stort bidrag til den økonomiske konkurrenceevne og vækst samt bæredygtig jobskabelse, og derved til at nå de vigtige målsætninger i Akten for det indre marked og EU's 2020-plan. Danske Maritime så gerne, at arbejdet med IPR beskyttelse i højere grad også fokuserer på IPR overtrædelser i den maritime sektor, hvor produkter (skibe) oftest befinder sig uden for EU. Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, Producentforeningen og Filmret finder, at Kommissionens IPR-meddelelse indeholder visioner og betragtninger, der har indgribende betydning for rettighedshavere inden for det ophavsretlige område. De finder det imidlertid positivt, at Kommissionen gør en indsats for at bidrage til et mere bæredygtigt online marked til gavn for rettighedshavere, forbrugere og de enkelte medlemsstaters økonomi. Der er modtaget følgende konkrete bemærkninger til meddelelsen: Reform af patentsystemet i EU Landbrug og Fødevarer bemærker, at Kommissionens forslag af april 2011 til oprettelse af et enhedspatent i 25 EU-lande vil bidrage positivt til styrkelse af fødevareindustriens konkurrencefordele. DI støtter Kommissionens bestræbelser på at gøre det mere enkelt, effektivt og gennemskueligt for virksomheder i Europa at opnå og håndhæve patentbeskyttelse for deres opfindelser. DI støtter derfor, at Danmark indtræder i en sådan ordning. Dansk Erhverv finder det positivt, at der på patent-området arbejdes på muligheden for en enhedspatentbeskyttelse. IPR Valoriseringsinstrument DI påpeger, at såfremt det lykkes at etablere et IPR valoriseringsinstrument, forventes det at medføre øgede muligheder for udnyttelse af IPR for især mindre og mellemstore virksomheder. Dansk Erhverv er ikke bekendt med, at valoriseringsinstrumentet eller videnregnskaber har den store udbredelse. Dansk Erhverv er af den opfattelse, at der er behov for mere forskning på området. Varemærker DI finder det afgørende, at de forslag, der stilles, herunder især en forenklet og fremskyndet registreringsprocedure, harmonisering af den admini-

7 7/9 strative praksis og udvikling af fælles værktøjer mv. holder sig for øje, at en høj retssikkerhed og kvalitet i de udstedte varemærker ligeledes er afgørende for virksomhederne. Regulering af online-kollektiv forvaltning Dansk Erhverv finder initiativet om en fremtidig regulering af rammerne for online-kollektiv forvaltning af ophavsrettigheder positiv. Dansk Erhverv og Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening foreslår, at der etableres en one-stop-shop eller et one-stop-sted, hvor de enerettigheder, der bruges i kommercielle sammenhænge samles på ét website. Dansk Erhverv påpeger yderligere, at det bør overvejes nøje, hvilke værker i ophavsretslovens forstand, der bør være omfattet af den kollektive forvaltning. Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, Producentforeningen og Filmret støtter good governance og gennemsigtighed generelt, men de ønsker ikke, at audiovisuelle værker/film inkluderes i et direktiv om online-kollektiv forvaltning af rettigheder, da det vil gøre det sværere at tiltrække finansiering. Afklaring af behov for samlet kodificering af eksisterende EU-regler samt behov for opdatering af Info-socdirektivet, EU-direktiv 2001/29 Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, Producentforeningen og Filmret peger på tre overordnede ting, som regeringen bør være opmærksom på i forbindelse med overvejelserne om at lave en fælles EU-ophavsretslov: 1) Online-udbydere af film skal ikke bare være et led i distributionskæden. De skal være finansieringspartnere 2) Alle parter er bedst tjent med at være underlagt regulering, der ikke underminerer markedets frie kræfter 3) En styrkelse af håndhævelsen har afgørende betydning for udviklingen af det lovlige marked for kreativt indhold. Bedre håndhævelsesmuligheder og samarbejde på tværs af medlemsstater kan nedbringe omfanget af ulovlige tjenester og dermed skabe grobund for et bæredygtigt lovligt online marked. Direktivforslag om forældreløse værker (COM(2011)289) Forlæggerforeningen, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening, Samrådet for Ophavsret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, Producentforeningen og Filmret henviser til de høringssvar, de har afgivet henholdsvis den 9. og 10. juni 2011 i forbindelse med en høring om Kommissionens direktivforslag om forældreløse værker, der også er omfattet af indeværende meddelelse, udsendt af Kulturministeriet den 1. juni 2011.

8 8/9 Dansk Erhverv bakker op om en regulering, som kan tydeliggøre retsstillingen omkring brugen af forældreløse værker. Dansk Erhverv lægger vægt på, at en sådan ordning bliver smidig, og påpeger, at der bør tages højde for de eksisterende, frivillige og velfungerende ordninger, der er gældende på området, som det er tilfældet med aftalelicensmodellen i Danmark og Norden. Forretningshemmeligheder og piratkopier DI finder det positivt, at Kommissionen har igangsat en undersøgelse af, om lovgivningen skal harmoniseres på dette område, herunder især, at der foretages en evaluering af de forventede økonomiske gevinster som følge af en harmonisering. Non-agricultural Geographical Indications DI vurderer, at et evt. forslag om en udvidelse af produkter, der nyder beskyttelse som geografiske betegnelser, vil indebære en meget væsentlig udvidelse, som kan risikere at medføre en essentiel begrænsning i andre virksomheders legitime vare-mærke- og øvrige markedsføringsaktiviteter, der vil være uhensigtsmæssig for danske virksomheder. Piratkopiering DI finder det positivt, at Kommissionen og Europa-Parlamentet i samarbejde med det europæiske observationscenter for varemærkeforfalskning og piratkopiering, vil sætte ind med henblik på at fremme koordinerede oplysningskampagner. DI støtter ligeledes den foreslåede nye struktur og udvidede opgaver for det europæiske observationscenter for varemærkeforfalskning og piratkopiering. Forstærket IPR beskyttelse og håndhævelse ved EU-grænsen (COM(2011) 285) Danske Maritime pointerer, at det kunne være nyttigt at undersøge mulighederne for, at den forstærkede IPR beskyttelse og håndhævelse ved EU-grænsen kunne udvides til også at omfatte skibe og udstyr på skibe, der anløber EU havne uden at indføres i EU, men blot befinder sig på EU territorium. 10. Generelle forventninger til andre landes holdninger Størstedelen af medlemslandene forventes at støtte arbejdet med at forbedre rammerne for det indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder. 11, Regeringens foreløbige generelle holdning

9 9/9 Regeringen er generelt positiv overfor indholdet i Kommissionens meddelelse. Regeringen mener, det er vigtigt at rammerne det indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder forbedres og yderligere udbygges. En effektiv bekæmpelse af piratkopiering og varemærkeforfalskning er særdeles vigtig for både Danmark og EU. Danmark bakker derfor op om initiativer, der styrker bekæmpelsen af handlen med kopivarer og den ulovlige fildeling på Internettet. 12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Meddelelsen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.

Kommissionens IPR-initiativer 2011- Lars Holm Nielsen Souschef, Politik & Jura Patent- og Varemærkestyrelsen

Kommissionens IPR-initiativer 2011- Lars Holm Nielsen Souschef, Politik & Jura Patent- og Varemærkestyrelsen Kommissionens IPR-initiativer 2011- Lars Holm Nielsen Souschef, Politik & Jura Patent- og Varemærkestyrelsen IPR-meddelelse vedtaget 24. maj 2011 Patent Varemærke Håndhævelse Geografiske indikationer Copyright

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse På vej mod

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0813 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0813 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0813 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. december 2013 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om beskyttelse af fortrolig

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

Tendenser/initiativer inden for ophavsret og idræt

Tendenser/initiativer inden for ophavsret og idræt Tendenser/initiativer inden for ophavsret og idræt FORENINGEN FOR ENTERTAINMENT- OG MEDIERET 26. januar 2012 Bente Skovgaard Kristensen Kulturministeriet Emner Ophavsret Direktivet om ændring af beskyttelsestiden

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0350 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juli 2010 Sag 10/385 / PVS-LHO Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig.

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig. Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 275 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 28. august 2008 /Ro-E&S Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for EU-patentet, KOM(2010) 350

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/EU-enheden Sagsnr.: 2012-29-221-01374/dep. sagsnr. 14699 Den 20. juli 2012 FVM 058 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 415 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 7. og 9. kontor, dep 3.1 og 2.1 Sagsnr.: dep 13175 Den 2. september 2008

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Samråd i Folketingets Erhvervsudvalg den 24. februar kl vedrørende rådsmøde (konkurrenceevne) den 10. marts 2011.

Samråd i Folketingets Erhvervsudvalg den 24. februar kl vedrørende rådsmøde (konkurrenceevne) den 10. marts 2011. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 167 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG 23. februar 2011 IS Samråd i Folketingets Erhvervsudvalg den 24. februar kl. 13.00 vedrørende rådsmøde

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 12 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 11. februar 2005 /EBR/PVS Forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2869/95 om de gebyrer, der

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt Til Folketingets Europaudvalg 10. oktober 2011 Grund- og Nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens grønbog om Onlinedistribution af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. maj 2014 Kommissionens meddelelse om revision af eksportkontrolpolitikken,

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12 FLF alm. del Bilag 242 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. april 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 254 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01831/Dep. sagsnr. 8959 Den 11. februar 2011

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. august 2011 FVM 923 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0234 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 17. maj 2018 KAKRI/JIF J.nr. 2018-1780 Revision af PSI-direktivet 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol.

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol. 22. april 2014 LHNI Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 1240 København K. Kopi: Europaudvalget Erhvervsudvalgets betænkning vedrørende L22 Folketingets Erhvervsudvalg har den 3. april afgivet

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3069-0005 Dok.: MJO40608 G R U N D N O T A T vedrørende meddelelse fra

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Notatet sendes tillige til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Notatet sendes tillige til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 247 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag om ændring af rådsforordning 1225/2009 om beskyttelse mod dumpingimport

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 206 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/ 3.1/ 2.1 J.nr. PD 08-611/EU14-000004 8. april 2008 PLM/ LOUJ/TAER FVM

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommisionen til Europa-Parlamentet, Rådet

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2948 - Økofin Bilag 2 Offentligt 26. maj 2009 Supplement til samlenotat vedr. ECOFIN den 9. juni 2009 Dagsordenspunkt1b: Internationale regnskabsstandarder Resumé På ECOFIN den 9. juni

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækst-, og Eksportudvalget ERU. Udvalgssekretæren EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 22.

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-221-02063/Dep sagsnr: 24109 Den 31. januar 2014 FVM 229 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 13. juli 2016 Ændring af direktiv om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe, KOM(2016)

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208 Dep. sagsnr. 14890 Den 9. juli 2009 FVM 676 NOTAT

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012.

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF alm. del Bilag 7 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 88 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 88 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 88 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2017 Meddelelse fra Kommissionen om Et afbalanceret system

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 463 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 9614 Den 24. juni 2011 FVM 901 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 22 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2.1 J.nr.: PD 07-201/EU17-000008 Den 12. oktober 2007 MMO/RUBJ/TAER FVM

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere