innova&onshåndbog Dansk Flygtningehjælp asunto.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "innova&onshåndbog Dansk Flygtningehjælp asunto."

Transkript

1 innova&onshåndbog Dansk Flygtningehjælp

2 indhold. Indledning COSTAR Pitch og vandhul Proces Procesfaser Konvergens og divergens Proceseksempel Procesværktøjer Brugerinterview: Spørgeguide og gode råd Indsigtslandskab og innova&onsplakorme Brainstorm Idéstafet Konceptualisering

3 indledning. Hvad er innova&on Kort fortalt er innova&on noget nyt, ny&gt og anvendt. Det vil sige mere end bare en fiks idé. For først når ens ydelser eller produkter rammer markedet og skaber værdi for aoagerne, kan man tale om innova&on. Således skal det altså både være nyt, nyqgt (værdifuldt) og blive brugt. Håndbogen Nærværende håndbog beskriver en række værktøjer som indgår i en formfuldendt innova&onsproces. Værktøjerne er beskrevet således det er muligt selv at facilitere innova&onsprocesser Testet Værktøjerne har været testet i en række workshops med ledergruppen og Integra&onsafdelingen.

4 grundelementerne. COSTAR En ramme som hjælper dig med at krystallisere dine tanker omkring en idé samt en motor for at udvikle værdien af dit koncept gennem konstruk&v dialog Pitch En idé skal sælges for at få opbakning &l gennemførsel og for at få kolleger &l at hoppe ombord på holdet. Sam&dig kan man kun få konstruk&v feedback på sin idé hvis man kan forklare den kort og præcist. Og det er formålet med pitch Vandhul Et hur&gt idéudviklingsværktøj som styrker din idé gennem værdifuld og konstruk&v feedback og indsigter fra kolleger

5 COSTAR. CUSTOMER Hvem er &ltænkte bruger? Og hvilke udækkede behov og vaner skal konceptet dække? OPPORTUNITY Hvad er konceptets forretningsmæssige poten&ale? SOLUTION Hvilken løsning foreslås med henblik på at drage fordel at de^e poten&ale? TEAM Hvem skal være på holdet for at sikre succes for projektet? ADVANTAGES Hvilke konkurrencemæssige fordele har denne løsning frem for konkurrenternes eller egne alterna&ve &lgange? RESULTS Hvad vil udby^et blive for denne specifikke løsning for brugeren og for virksomheden?

6 customer. Dybt kendskab &l brugeren eller forbrugeren er afgørende for at kunne udvikle et koncept som er værdifuldt for dem. Men husk at værdi er rela&vt fra person &l person og fra situa&on &l situa&on for den enkelte. Og det er al&d brugeren der afgør om noget er værdifuldt eller ej. Man kan ikke vurdere et koncepts styrke uden at have svar på nedenstående spørgsmål: Hvem er de &ltænkte brugere? Og hvad karakteriserer dem? Hvilke interesser, mo&va&oner og behov har de der er relevante i forhold &l konceptet? Hvilke arbejdsgange, ru&ner og vaner har de som vi kan understø^e eller ændre? I hvilken kontekst (social eller situa&on) skal vores koncept indgå?

7 opportunity. Services og produkter som er værdifulde for brugeren, er ikke nødvendigvis værdifulde for virksomheden der leverer dem. Derfor skal konceptets forretningsmæssige poten&ale også beskrives. Brug spørgsmålene her som re^esnor: Hvor stort er markedet? Hvilke dynamikker er &l stede? Er der nogen trends eller bevægelser i markedet som understø^er konceptets grundidé, fx brugeradfærd, eller teknologiudvikling? Tilstræb en modig &lgang &l poten&alet, lad være med at s&lle dig &lfreds med blot at løse et brugerbehov!

8 solu&on. Det er afgørende at man kan vise en stærk kobling mellem den foreslåede løsning og de iden&ficerede behov samt forretningsmæssige poten&aler. Uddyb konceptbeskrivelsen ved at: Kort og præcist beskrive den overordnede kerne i ideen Redegøre for de bærende elementer/features og deres indbyrdes logik Visualisere systemer og arbejdsgange Gengive konceptet grafisk eller fysisk i form af en skitse eller prototype Opridse holdbare forretningsmodeller Husk at man i starten ikke behøver at have bud, og slet ikke formfuldendte bud, på det hele. Beskriv så langt du er.

9 team. Det innova&ve hold er ooest kendetegnet ved at være sammensat med intelligens, erfaring og eksper&se repræsenteret. Overvej hvilket økosystem der vil gavne dit koncept. Beskriv holdet ved hjælp af følgende spørgsmål: Hvilke kompetencer skal være &l stede for at sikre projektets succes? Hvad er de forskellige medlemmers rolle og ansvar? Hvilke ekstra aspekter, fx menneskelige karakteris&ka, bibringer hvert enkelt medlem i øvrigt &l gruppen? Hvilken yderligere support og/eller ressource er påkrævet som periodevis supplement? Husk at forskellighed giver ekstra perspek&ver, som er en af hemmelighederne bag innova&on. Og nogen gange skal forskelligheden findes uden for virksomhedens egne vægge.

10 advantages. For at udvise troværdighed og grundighed er det nødvendigt at pege på hvilke alterna&ver der er &l det foreslåede koncept. Og der er ALTID et alterna&v. Derfor skal du &l enhver &d kunne forklare hvorfor og i hvilke aspekter dit koncept er mere værdifuldt for brugerne og/eller for virksomheden end eksisterende eller poten&elle alterna&ver: Hvilke overordnede fordele har konceptet? Hvad er de interne eller eksterne alterna&ver (sæt navn på)? Hvilke konkurrencemæssige fordele &lbyder dit koncept konkret i forhold &l disse? Hvor stor er konkurrencen i det felt konceptet skal kæmpe i, og hvor signifikante er konceptets fortrin i forhold &l den direkte konkurrence? Et patent eller anden form for gatekeeping vejer tungt i denne kategori!

11 results. Denne kategori er resultatet af regnestykket som de øvrige elementer i COSTAR en s&ller op. Her bliver det synligt om projektet er meningsfuldt for virksomheden eller ej. Svar som minimum på disse spørgsmål og allerhelst kvan&ta&vt: Hvad vil det økonomiske udby^e for virksomheden være (fx ROI, som betyder Return On Investment)? Hvad og hvordan får alle interessenter del af udby^et? Er der fordele for brugeren, som ikke er dækket i de andre kategorier? Husk at branding, arbejdsglæde, rekru^ering og andre blødere resultater, som fx samfunds- og miljømæssige fordele, også bør indgå i gennemgangen af resultatet.

12 pitch. Målet med denne øvelse er at give en række &lhørere et så klart billede af din idé som muligt, med henblik på at få konstruk&v og anvendelig kri&k der kan løoe dit koncept yderligere. Sådan gør du: Brug din COSTAR som grundstruktur i din pitch, &lføj en fængende hook i starten og et opsummerende slag- med- halen som afslutning (det er også her du kan bede om noget) Brug forskellige remedier &l at forklare konceptet, fx prototyper og flowchart Som grundregel skal alt, som er afgørende for konceptet, med i pitchen. Men &lstræb at holde pitchen kort, præcis og klar. Så er det le^ere for &lhørerne at forstå ideens essen&elle struktur og give feedback på denne Øv dig, inden du inviterer &l vandhul. Direktøren af SRI, der hvor tankerne om vandhullet er hentet fra, siger at et koncept er faldet &l jorden eller formfuldendt eoer 16 pitches &l vandhuller.

13 vandhul /setup. Målet med vandhul er at få konstruk&v feedback på sin foreløbige idé, og i den forstand bør vandhullet betragtes som et vig&gt og effek&vt idéudviklingsværktøj. Sådan gør du Forbered en pitch af 2-5 minu^ers varighed + evt. fremvisning af prototype Saml 4-6 mennesker med særlig udvalgt baggrund (afsæt 30 min pr. idé/koncept), fx: Kolleger Brugere Eksperter inden for konceptets felt (kaldes også for jungle guides) Gatekeepere for konceptets frem&d chef eller andre vig&ge interessenter Forklar inden pitch de indbudte gæster præmisserne for konceptet hvem er målgruppen, hvad har opdraget været, hvor langt I er i processen mv. Og instruér dem hereoer i reglerne for vandhullet: Den grønne gruppe skal under pitchen holde fokus på konceptets unikke, stærkt konkurrencedyg&ge eller på anden måde gode elementer Den røde gruppe skal fokusere på elementer som har poten&ale, eller elementer som er fraværende i pitchen og give konkrete forbedringsforslag eller handlingsanvisninger for videreudvikling Vandhullet inddeles før pitch i to grupper - en grøn og en rød.

14 vandhul /feedback. EOer pitchen beder du vandhullet om at give sin feedback enkeltvis og på skio start med den grønne gruppe. Brug principperne fra SMART Det er okay for vandhullet ikke at have noget på hjerte fx hvis de ikke har mere at &lføje, eller fordi de ikke kan sige noget inden for vandhullets præmisser (fx kan den grønne gruppe ikke have noget posi&vt at sige) Når både den grønne og den røde gruppe har givet deres feedback, kan du høre om de grønne brænder inde med 'forbedringsforslag En person fra gruppen noterer feedbacken ned Det er vig&gt at projektgruppen ikke forsvarer eller (bort- )forklarer undervejs i feedback en. Har gruppen glemt noget eller ikke fået det forklaret godt nok i pitchen, er det også noget, som bør indgå i gruppens egen evaluering (og re^es &l næste pitch) er der aqlarende spørgsmål fra vandhullet, må disse gerne besvares Giv en rollen som facilitator for at sikre at alle parter overholder reglerne for vandhullet EOer feedback er det en god idé at fortælle vandhullet lidt om det videre forløb, så de føler at deres kri&k/indsats munder ud i noget konkret.

15 vandhul /SMART. Principperne bag SMART - feedback sikrer en så op&mal kri&k som muligt; indholdsmæssigt såvel som formmæssigt. De fem principper S specific Giv så konkret og specifik feedback som muligt, hjælp med at sæ^e fingeren på enkeltelementerne som er gode eller trænger &l udfoldelse M maximizing Hav fokus på at løoe ideen, at gøre den endnu stærkere hjælp gruppen med at udfolde det fulde poten&ale A ac&onable Giv kri&k som gruppen kan handle på; enten i form af konkrete forbedringsforslag eller løsningsstrategier R respeckul Udvis respekt for projektgruppen/pitcheren T &mely Giv den rig&ge kri&k på det rig&ge &dspunkt; bed fx ikke om en elaboreret forretningsplan i projektets &dlige fase

16 Procesfaser. Indsigt Indramning Kreativitet Udvikling Realisering Evaluering

17 Konvergens og divergens. Antal af tanker/ideer/løsninger i spil Indsigt Indramning Kreativitet Udvikling Realisering Evaluering* *Evaluering kan i en iterativ proces fungere som første indledende indsigt, forstået således at de indsigter en evaluering giver, kan være afsæt til endnu en kreativ proces. En iterativ proces er en proces som gentager sig - med konstante forbedringer for øje - af både proces og produkt.

18 Proceseksempel. Interview Indsigtslandskab Brainstorm COSTAR Projektledelse Måling Indsigt Indramning Kreativitet Udvikling Realisering Evaluering

19 spørgeguide. Kendskab &l brugernes behov er udgangspunktet for COSTAR, og derfor kan fx interview af målgruppen blive aktuelt. En spørgeguide hjælper i denne proces, og sam&dig kan den strukturerede spørgeguide hjælpe projektgruppen &l at give en mere ensre^et, og derfor sammenlignelig, afrapportering &l de andre medlemmer i gruppen. Sådan gør du Udform en spørgeguide med fokus på hvilken baggrundsviden og inspira&on dine deltagere i udviklingsprocessen har brug for i forhold &l brugerne. Det kunne være spørgsmål som afdækker brugerens: Demografi Arbejdsgange og ru&ner Medieforbrug Fores&llinger Mo&ver Ritualer og vaner

20 det gode interview. Sådan gør du Indled med at forklare din interviewperson formålet, indskærp at der ikke findes dumme svar, og fortæl at interviewet vil være helt anonym i det videre arbejde med svarene S&l åbne spørgsmål: Hvad, hvordan og hvorfor? Også gerne provokerende spørgsmål Vær konkret S&l uddybende spørgsmål; fx Hvad kunne være et eksempel på det? Avryd aldrig en pause. Hvis du ikke kan holde det ud, så spørg: Hvad tænker du på? Forbered aldrig dit næste spørgsmål, mens der bliver svaret. Få gerne et foto af vedkommende (tag fx et med din mobil) og husk at få interviewpersonens mobilnummer også. Så kan du ringe &l vedkommende hvis der er behov for at få uddybet nogle af svarene.

21 indsigtslandskab. Indsigtslandskabet har &l formål at skabe overblik over brugernes vaner, arbejdsgange, behov, ønsker mm. for herigennem at kunne iden&ficere mulige innova&onsplakorme dvs. særlige adfærdsmønstre eller behov som kan understø^es med et produkt eller en service. Sådan gør du Projektgruppens medlemmer skioes &l at give en kort præsenta&on af et brugerinterview eller indsigt erhvervet på anden vis brug max fem minu^er pr. omgang Under præsenta&onen skriver de øvrige medlemmer &ng ned som de bemærker ved brugeren, tanker de gør sig på baggrund af det sagte eller andre former for refleksioner en post- it pr. pointe EOer præsenta&onen skioes man &l at gå &l tavlen med sine indsigtssedler; fortæl kort hvad der står og hvorfor du tænkte det EOer alle har sat indsigtssedler på tavlen, sorteres disse, klynges meningsfuldt og hver klynge &ldeles en handlingsanvisende overskrio.

22 brainstorm. Målet med denne øvelse er at opnå et stort fundament af ideer, som man kan arbejde videre med. Husk inspira&on umiddelbart inden brainstormen giver det bedste resultat. Sådan gør du Skriv emnet/udfordringen op et sted og i en størrelse så alle kan se det. Jo mere skarpt defineret, og jo mere klart formuleret, udfordringen er, des bedre bliver resultatet som regel Sørg for at alle forstår emnet/udfordringen Rids banen og spillereglerne op: Kri&sér, døm eller censurér ikke ideer. Alle ideer er som udgangspunkt lige gode. Gå eoer kvan&tet, ikke kvalitet. Diskutér ikke ideer, det bremser fremdrioen Få deltagerne &l at grovskitse deres ideer på papir hvis ideen er visuel Opfordr &l at ly^e &l andres ideer og forsøge at bygge videre på dem Få en &l at facilitere processen og skrive ideerne ned på en tavle samt sikre at reglerne bliver overholdt og at alle kommer &l orde Selve brainstorm- sessionen bør vare 60 minu^er. Sæt en klar målsætning om at nå minimum 100 ideer og nummerér ideerne for at holde status. Det fremmer mo&va&onen Udvælg i fællesskab/skab konsensus om hvilke ideer som kunne være gode at kigge yderligere på i det videre arbejde.

23 idéstafet. Formålet med en idéstafet er at man hur&gt kan få mange forskellige input og vinkler &l en idé. Ligesom mere radikale ideer holdes i live lidt længere da de ikke vil blive ofre for en &dlig konsensus. De^e muliggør en afsøgning af deres poten&ale inden ideen måske parkeres. Sådan gør du Bed hvert medlem i gruppen om at vælge den idé, som de synes har mest poten&ale fx ud fra en brainstorm. Evt. den næstebedste idé, hvis der allerede er én, som har taget den første Hvert medlem skal nu beskrive den idé, de har valgt. Hvad går den ud på? Gerne med så mange detaljer som muligt. Gør det på &d, fx fem minu^er Når &den er gået, skal alle medlemmerne give deres idé videre &l sidemanden, som skal komme med yderligere input/flere vinkler &l ideen igen på &d Når &den igen er gået, skal de igen sende den videre for at yderligere input kan &lføjes. Sæt evt. &den lidt op, da hver deltager nu skal læse mere Når stafe^en har været hele vejen rundt (dog ikke mere end fem gange og max 30 minu^er), skal medlemmerne opsummere deres idé ud fra stafe^en. Er der kommet nye og brugbare input og vinkler, og hvilke skal inkorporeres? Hvert medlem skal hereoer forberede en lille pitch af ideen for gruppen Projektgruppen kan nu vælge hvilken idé/ideer, der nu har mest poten&ale og som de ønsker at arbejde videre med.

24 idéstafet /skabelon. Titel: Uddyb: Udvikl og kommentér: Udvikl og kommentér:

25 konceptualisering. Et vig&gt skridt i konceptualiseringsfasen er at udvælge de bærende elementer i koncepkorslaget for at prioritere og fokusere sin indsats i det videre forløb. Sådan gør du Bed gruppen om at udvælge fire &l syv bærende elementer Kendetegnende for bærende elementer er, at de er sigende for konceptet og nødvendige for grundideens udførsel EOer udvælgelse skal gruppen beskrive de enkelte elementers form, indhold og funk&on Rækkefølgen af og rela&onen mellem de bærende elementer beskrives som det sidste Konceptualiseringen kan uddybes ved at lade de bærende elementer indgå i et flowchart eller ved at lave en prototype på baggrund af elementerne.

26 thomas prehn

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Indhold til konceptbeskrivelse af ideen: Skriftstørrelse 12 Max

Læs mere

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier:

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelsen uploades som en samlet PDF, via MIN SIDE. Krav: Skriftstørrelse 12 Max 3 sider á 2400 tegn i alt 7200

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

Fra individuel praksis 6l fællesfaglig udvikling

Fra individuel praksis 6l fællesfaglig udvikling Fra individuel praksis 6l fællesfaglig udvikling KL s Ledertræf 2015 Elisabeth Plum www.team- culture.dk Faglig eksper6se og iden6tet Den fagprofessionelle eksper6se bærer den offentlige velfærd og giver

Læs mere

slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops

slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops Facilitering Nu er det slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops. På de+e kursus lærer du at bestyre møder med effek6vitet, samarbejde og mærkbare resultater for øje Det er helt utroligt, hvordan

Læs mere

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende Værtskab for naturparker - et fælles anliggende Underviser: Marie Baad Holdt, che5onsulent i Ingerfair Formålet for kurset og program for i dag Formålet med kurset er at få redskaber @l at bringe hele

Læs mere

Workshop: Akademisk idegenerering

Workshop: Akademisk idegenerering Workshop: Akademisk idegenerering Humaniora, Arts Anders Hjortskov Larsen (ahlarsen@tdm.au.dk) ræsentation: Anders Hjortskov ahlarsen@tdm.au.dk @andershjortskov Cand. Pu Arbejder m Journalis6k og sociale

Læs mere

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshop Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshoppen talent på HG 1. Hvem er jeg? 2. Hvorfor er jeg her? 3. Hvad vil jeg underholde om? 4. Hvem er I? Positiv Clearence Vælg ½ postkort.

Læs mere

Skab kraft i fortællingen

Skab kraft i fortællingen Skab kraft i fortællingen Dette er et værktøj for dig, som vil: - Brænde igennem med dine budskaber på små som store møder. - Gøre dine ord og billeder til en del af dine medarbejderes forståelse. - Skabe

Læs mere

Hvordan vinder man en kamp før den starter? Kun hver 10. sælger formår at kommunikere forretningsmæssig værdi 9l kunden.

Hvordan vinder man en kamp før den starter? Kun hver 10. sælger formår at kommunikere forretningsmæssig værdi 9l kunden. Hvordan vinder man en kamp før den starter? Kun hver 10. sælger formår at kommunikere forretningsmæssig værdi 9l kunden. One thing we ve discovered with certainty is that anything we do that makes the

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

INDHOLD Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3

INDHOLD Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3 INDHOLD INDHOLD... 0 Sådan bruger du aktivitetsbeskrivelserne... 1 Oversigt over aktiviteter på de fem trin... 3 Trin 1: Intro-forståelse for de fire kategorier... 5 Trin 2 Udvikling af bevægelsesaktiviteter...

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin Hvis du som producent eller emballagedesigner vil udvikle en mere brugervenlig emballage, kan processen med fordel opdeles i otte faser. Her kan du læse om

Læs mere

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder.

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder. PROCESVÆRKTØJ Hvordan kan arbejdspladsen arbejde med at lave retningslinjer? - Forslag til et forløb i fire trin Retningslinjer giver ikke i sig selv bedre forflytninger. Men de rummer fælles aftaler som

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering.

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering. Shadowing Designerne observerer real life situationer gennem et stykke tid for at få indsigt i brugeroplevelsen på biblioteket ( Discover ). Herunder forstå, hvordan brugerne reagerer i en given kontekst.

Læs mere

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Program Kl. 13:00-13:40 Kl. 13:40-14:55 Kl. 14:55-15:40 Kl. 15:40-16:00 Hvordan og hvornår anvender vi video til indsamling af data inkl. observation-,

Læs mere

Modul 4 LEAN support i produktionen

Modul 4 LEAN support i produktionen Modul 4 LEAN support i produktionen Program Dag 1: Opsamling problemløsningsøvelse Den helstøbte ambassadør Kommunikation Situationskort Dag 2: Virksomhedsbesøg Opfølgning og plan for virksomhed Præsentationsteknik

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP MÅL FOR WORKSHOPPEN Hvad kommer vi til at lære? Hvad kommer vi ikke til? TALK LESS DO MORE! 1 Et bibliotek for mennesker Maker ikke bøger! 3 For at være innovativ

Læs mere

Baggrund. Introduktion. Kan du genkende dig selv her:

Baggrund. Introduktion. Kan du genkende dig selv her: Kan du genkende dig selv her: Har du tit stået og manglet noget, der kunne hjælpe dig med at få afklaret, om et givent job er noget for dig? Kunne du godt tænke dig at blive bedre til at analysere dig

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ

VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ Træning i designprocessen for Ældre- og Handicapforvaltningen IS IT A BIRD IS ER ET STRATEGISK INNOVATIONS BUREAU Vi driver innovation Vi hjælper vores

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 PROGRAM Velkomst og dagens program Elevatorpitch præsentation Fra idé til realisering, del 1 - oplæg Projektskabelon, del

Læs mere

Nyhedsbreve. Hvorfor og hvordan? Naturturisme 24.11. 2014

Nyhedsbreve. Hvorfor og hvordan? Naturturisme 24.11. 2014 Nyhedsbreve Hvorfor og hvordan? Naturturisme 24.11. 2014 Hvorfor nyhedsbrev? Fordi min chef siger, vi skal have et For at øge salget For at blive mere synlige Salg og rela4oner Informere Trække kunderne

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Workshop til Vækst - Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Indholdsfortegnelse Workshop til Vækst... 1 Værdibaseret vækstledelse... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 4 Indbydelse... 5 Program...

Læs mere

Refleksion. En målrettet udviklingsmodel. Af Martin Pedersen Stub VEJEN DAGPLEJEKONTOR

Refleksion. En målrettet udviklingsmodel. Af Martin Pedersen Stub VEJEN DAGPLEJEKONTOR Refleksion En målrettet udviklingsmodel Af Martin Pedersen Stub VEJEN DAGPLEJEKONTOR INTORDUCTION Refleksion En Målrettet Udviklingsmodel er et værktøj, der skal hjælpe dig til at lave målrettede strukturerede

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Formål med samarbejdsværktøjet Dette samarbejdsværktøj har til formål at understøtte teamets samarbejde om elevernes personlige, sociale og praksisfaglige

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Information til leder

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Information til leder Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune Information til leder Forord Ledelsesevaluering er dit redskab til at udvikle din ledelse. Det er et redskab, der skal give dig et overblik over, hvordan medarbejdere,

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Rammesætning af Samarbejde i Studiegrupper,

Læs mere

Lærestreger fra organisering af en flerårig proces 2l udvikling af en kommunal strategi og implementeringsplan

Lærestreger fra organisering af en flerårig proces 2l udvikling af en kommunal strategi og implementeringsplan Lærestreger fra organisering af en flerårig proces 2l udvikling af en kommunal strategi og implementeringsplan Anne Bach Nielsen, Center for Dag2lbud og Skole, Næstved HVAD ER GRØN GENERATION? Målet er

Læs mere

Førstehjælp i teori og metode. En kort guide 6l au6smespecifikke, specialpædagogiske 6lgange

Førstehjælp i teori og metode. En kort guide 6l au6smespecifikke, specialpædagogiske 6lgange Førstehjælp i teori og metode En kort guide 6l au6smespecifikke, specialpædagogiske 6lgange Hvad adskiller teori og metode? Helt grundlæggende kan man sige, at teori er et niveau dybere end metode. Det

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

MENING; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed.

MENING; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed. KORT 1:9 - INTRODUKTION ; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed. SIGTE: - orkestrerer en proces, hvor personalegruppen kortlægger institutionens særlige, faglige DNA.

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål

Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Projektets titel: Udfyldes af projektejer og projektleder. Læs inden du udfylder skabelonen: Svarene udgør den dokumentation projektet besluttes på baggrund af. Spørgsmålene er ment som inspiration til

Læs mere

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen:

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen: et din vej til udvikling Indsatser Adfærd Resultater Strategi Få overblik over processen: Strategi Resultater Adfærd Indsatser EFFEKTKORT Hvad kan hæmme/fremme de ønskede resultater? EFFEKTKORTET 1 Sådan

Læs mere

Vejledning til undervisere

Vejledning til undervisere Vejledning til undervisere Introduktion Formålet med BrickBacker er at tilbyde et digitalt undervisningsmateriale, der kan anvendes i faget Håndværk og Design. Ud fra en designbaseret læringstilgang definerer

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Metodesamling til elever

Metodesamling til elever Metodesamling til elever I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

GØR DEN DU ER, TIL DET DU GØR

GØR DEN DU ER, TIL DET DU GØR Gør den du er, +l det du gør Dokumenta+on og evaluering GØR DEN DU ER, TIL DET DU GØR Dokumenta+on og evaluering af valgfagsforløb i GentoCe Kommune 1 Valgfaget Gør den du er 6l det du gør FORLØB Forløbet

Læs mere

IVA København 24.November 2010

IVA København 24.November 2010 IVA København 24.November 2010 Hovedbiblioteket Aarhus Jannik Mulvad Overvejelser for brugerinddragelse Konkrete eksempler på metoder til brugerinddragelse og brugerdreven innovation Materialer og værktøjer

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Studentervæksthus UCL. Kompasset

Studentervæksthus UCL. Kompasset Studentervæksthus UCL Introduktion I Studentervæksthus UCL Skaber du noget nyt med din profession Sætter du din faglighed i spil på nye måder Lærer du at handle på dine idéer Udfordrer du dit talent Udbygger

Læs mere

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk At indlede et nyt bureausamarbejde er en stor og vigtig beslutning som annoncør. Kompetencer, kreativitet, pris og ikke mindst kemi er blot nogle af de parametre, der gerne skal gå op i en højere enhed,

Læs mere

TRÆNING AF ANERKENDELSE OG VISIONSLEDELSE I SAMMENHÆNG

TRÆNING AF ANERKENDELSE OG VISIONSLEDELSE I SAMMENHÆNG TRÆNING AF ANERKENDELSE OG VISIONSLEDELSE I SAMMENHÆNG WORKSHOP LEDELSE OG ANERKENDELSE LEDERTRÆF 209 SKANDERBORG KOMMUNE DATO: 7. JANUAR 209 KRONPRINS FREDERIKS CENTER FOR OFFENTLIG LEDELSER WORKSHOP

Læs mere

Skriv en artikel. Korax Kommunikation

Skriv en artikel. Korax Kommunikation Skriv en artikel Indledningen skal vække læserens interesse og få ham eller hende til at læse videre. Den skal altså have en vis appel. Undgå at skrive i kronologisk rækkefølge. Det vækker ofte større

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer

Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer ved Sidsel Norman Væhrens Oplæg ;l midtvejsseminar for højskolepædagogisk udviklingsprojekt (HUP) på Brandbjerg

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

Praktiske værktøjer til

Praktiske værktøjer til Praktiske værktøjer til At forberede det konstruktive møde At lede mødet situationsbestemt At arbejde med forståelige dagsordener, der gør det muligt at være aktiv mødedeltager At være klædt på til at

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven

Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven Workshopgruppen på Ungdommens Folkemøde 2018 har udviklet et simpelt drejebogs-format, som i stadeholdere kan bruge til planlægning og afvikling af jeres workshop.

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesdelen

Vejledning til bedømmelsesdelen Vejledning til bedømmelsesdelen Denne vejledning fungerer som et hjælpeværktøj til, hvordan du udfærdiger en bedømmelse og afholder en bedømmelsessamtale i FOKUS. Personelbedømmelsens formål FOKUS bedømmelsen

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner CARSTEN HVID LARSEN Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner Carsten Hvid Larsen Sportspsykologisk konsulent i Team Danmark Underviser og forsker i talentudvikling og sportspsykologi, Ins:tut for Idræt

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Brugerinddragelse i produktudviklingen

Brugerinddragelse i produktudviklingen Brugerinddragelse i produktudviklingen OPEN HERE KONFERENCE OM BRUGERVENLIG EMBALLAGE 08.03.2012 ARKITEKTSKOLEN AARHUS Hvorfor bruge indsigt At skabe idéer er at være kreativ, at omsætte idéer til resultater

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 4: Intern indsigt Indholdsfortegnelse Mentale modeller... 2 Samarbejdskort SKABELON... 3 Kompetencer SKABELON... 4 Den samarbejdende organisation... 5 Praktiske forberedelser...

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2015

Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 2015 Pårørendetilfredshedsundersøgelse Skovhus Privathospital 5 Nærværende pårørendeundersøgelse er fra året 5. Der er lavet pårørendeundersøgelser på Skovhus Privathospital siden. I disse undersøgelser bliver

Læs mere

Assertiv kommunikation. Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende.

Assertiv kommunikation. Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende. Assertiv kommunikation Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende. Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår at sæ

Læs mere

BRUGERTESTEN Introduktion

BRUGERTESTEN Introduktion BRUGERTESTEN Introduktion BAGGRUND Når man udfører en eller flere brugertests gøres det ud fra en idé om brugerinddragelse. Brugerinddragelse handler om at forstå brugernes behov, motivation og adfærd.

Læs mere

Instruktion : I denne uge skal vi arbejde med at løse et problem, ved at udvikle et nyt produkt eller en anden form for løsning.

Instruktion : I denne uge skal vi arbejde med at løse et problem, ved at udvikle et nyt produkt eller en anden form for løsning. Drejebog, ugeforløb Herunder finder du en drejebog til et ugeforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for, hvordan processen kan se ud og du har måske lidt mere eller lidt mindre tid til rådighed med din

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Workshop nr. 405 tirsdag den 20. november 2018 kl. 10:15-11:30 Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Oplægsholder: Henrik Dreyer-Andersen, HR-og arbejdsmiljøkonsulent, Region Sjælland, Koncern

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010 Resultater med langsigtet relationssalg 02. juni 2010 Agenda for de kommende 3 timer Min salgsparathed De psykologiske værktøjer i relationsopbygningen Elevatortalen At blive en businesspartner Relationssalg

Læs mere

BRUGERORIENTERET INNOVATION NABC

BRUGERORIENTERET INNOVATION NABC BRUGERORIENTERET INNOVATION NABC INTRO Systematisk, disciplineret iteration Skifte i perspektiv svar på en udfordring NEEDS APPROACH BENEFITS COMPETITION VANDHUL PITCH FORUDSÆTNINGER Der skal være en klart

Læs mere

Feedback på arbejdspladsen

Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen Feedback på arbejdspladsen kan ses som et læringsværktøj, der sikrer fagligt fokus og udvikling af samarbejdet om kerneopgaven. At opbygge en velfungerende feedbackkultur, kan

Læs mere

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 1 UCL, Læreruddannelsen. Evaluering af undervisning. Orientering til studerende. Marts 2011 Orientering om evaluering af undervisning består af: 1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 2. Mål for

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi

Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi Syntax A/S har mere end 25 års erfaring i at afdække, hvilke tiltag der skal til for at give din virksomhed maksimal effekt vores redskab er værdimåling

Læs mere

Innovation i Almen Studieforberedelse Elevudgave

Innovation i Almen Studieforberedelse Elevudgave Innovation i Almen Studieforberedelse 2016-17 Elevudgave Udover den klassiske opgave kan der til eksamen i AT indgå en opgave med innovation. Dette dokument beskriver arbejdet med innovation i AT og indeholder:

Læs mere

PROOF OF CONCEPT. Metode til konceptudvikling og proof of concept

PROOF OF CONCEPT. Metode til konceptudvikling og proof of concept PROOF OF CONCEPT Metode til konceptudvikling og proof of concept Introduktion Metoden for proof of concept er et generisk redskab, som kan bruges som en integreret del af en virksomheds produktudvikling.

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Øget sundhed og velfærd i malkekvægsbesætningerne med landmanden som 'ak7v planlægger' Me:e Vaarst Aarhus Universitet

Øget sundhed og velfærd i malkekvægsbesætningerne med landmanden som 'ak7v planlægger' Me:e Vaarst Aarhus Universitet Øget sundhed og velfærd i malkekvægsbesætningerne med landmanden som 'ak7v planlægger' Me:e Vaarst Aarhus Universitet Udfordringerne En sektor under pres Sygdomsproblemer Sundhedsfremme Bedre velfærd Udfasning

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere