Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning."

Transkript

1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Projektformulering... 4 Motivering... 5 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig... 6 Research... 9 Field Research Postal kvantitativ analyse...10 Deltagere i undersøgelsen...10 Tekniske overvejelser...11 Argumentation for valg af teknik og programmering...12 Konklusion af undersøgelse på dating.dk Kvalitativ fokusgruppeanalyse...13 Tekniske overvejelser...14 Konklusion på fokusgruppe Kvalitativbrugeranalyse...15 Deltagere i undersøgelsen...16 Tekniske overvejelser...16 Udviklingsmetode Konceptbeskrivelse Ideen...20 Produktet...20 Chat...22 Zonerne...22 Mit Rum...22 Det tilnærmelsesvist intelligente system...23 Design...24 Database...25 Kommunikationsplan Formål...26 Mål...26 Afsender...26 Målgruppe...26 Portræt af Anne Kommunikationsmiljø...32 Brugertests Prototypetest...33 Konklusion...33 Sociologi eller hvorfor der er behov for virtuel dating Konklusion Engelsk Resume Litteraturliste... 40

2 2 Indledning Vi er en gruppe studerende på Multimediedesignerstudiet, som har udviklet et nyt koncept for dating på Internettet. Fremover vil man på adressen kunne møde andre datere i form af digitale kroppe eller avatarer. Man vil kunne besøge forunderlige digitale verdener og gå hånd i hånd med sin avatar-kæreste i Tivoli i biografen eller måske en tur i Urskoven? Og ikke nok med det. På virtualdating.dk får Danmarks datere nu endelig mulighed for at få deres eget hjem på Internettet et hjem de selv kan indrette og som de kan invitere avatar-kæresten ind i. Vores bud på dette fremtidige dating-site bliver grundigt gennemgået i denne rapport, samt i en udførlig designmanual og en teknisk rapport. Endelig har vi lavet en prototype, der illustrerer og illuderer, hvad der skal ske på sitet og hvordan sitet skal se ud 1. Der vil i rapporten være fodnoter nederst på nogle af siderne. Disse vil være kilder, forklaringer eller henvisninger. Liste over anvendt litteratur og bilag findes sidst i rapporten. For at være sikker på den bedst mulige forståelse hos vore læsere vil vi allerede her i indledningen definere en række termer, som vi arbejder med: En dater: I rapporten bruger vi begrebet dater, at date, en online date. En dater er en person, der er på Internettet ud fra et ønske om at finde en partner - det være sig en kæreste, en elsker eller en ven. Vi udelukker altså den typiske chatter, der er på Internettet for at tale med nogle andre chattere, uden at have et videre formål med det. Vores dater er mere målbevidst og mere afklaret i forhold til sit mål, og bruger også derfor de typiske dating sites på Internettet, det være sig Scor.dk og Dating.dk. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

3 3 I rapporten bruger vi også begrebet produkt. Vores produkt er det helt færdigudviklede website med alle dets funktioner og programmeringer. I vores eksamensprojekt laver vi ikke et færdigt produkt. Målgruppen for det færdige produkt er danske kvinder i alderen fra 28 til 40 år, der søger partnere ved hjælp af datingsites på Internettet. Vi bruger begrebet prototype. I vores prototype illustrerer og illuderer vi det færdige produkt. Vi laver eksempler på, hvordan det færdige produkt vil komme til at fungere og se ud. Programmeringen bagved prototypen er muligvis slet ikke eksisterende prototypen skal blot vise, hvordan det senere produkt vil være. Målgruppen for prototypen er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I rapporten omtaler vi brugere. En bruger er en kvinde fra målgruppen, der benytter sig at vores site. Vi bruger begrebet rapport. Rapporten er hele det værk, der omfatter beskrivelsen af vores projekt. I dette tilfælde altså denne rapport samt designmanual og teknisk rapport. Målgruppen for hele rapporten er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I vores projekt har vi mest fokus på den kommunikation, der foregår på datingsites, og hvordan dating egentlig foregår ud fra de nuværende muligheder og rammer. Spørgsmålet er, om dating vil forme sig anderledes, hvis rammerne for at kunne udtrykke sig emotionelt på Internettet ændres. Hvor meget er bare leg og hvor meget er seriøst. Det har altid være pirrende for mennesker med maskespil og det er netop spillereglerne for dette online maskespil, vi ønsker at ændre i vores projekt. Eksamensopgaven har den overordnede titel Det sociale og digitale karneval, og vi søger i projektet at føre karnevalsmetaforen ind i dette spændingsfelt af datere, der er oprigtige og datere, der er opdigtede. I virtuelle verdener kan man godt have flere profiler! God læselyst.

4 4 Projektformulering Når man skal udvikle et projekt, er det i allerhøjeste grad vigtigt at formulere, hvad problemet eller udfordringen egentlig er. I vores tilfælde har vi observeret at: Brugere der mødes på dating sites ikke har mulighed for på en nuanceret måde at udtrykke følelser online! Det fører os hen til vores problem eller udfordring: Hvordan kan vi designe en virtuel verden, hvor det er muligt at udtrykke følelser og kropssprog? Vi vil i vores projekt undersøge mulighederne for, at man fremover kan udtrykke følelser og opleve mere nærvær via et personligt rum, en digital krop (avatar) og ved at inddrage medieelementer på et dating site, som vi selv etablerer under navnet (Vi har ikke købt domæne navnet) Avatarer og digitale verdener eksisterer allerede flere steder på Internettet. Vi har blandt andet kigget på et stort site for 3D og chat, Active Worlds, fordi der her tilsyneladende er tekniske forudsætninger for at gøre det digitale møde mere spændende og følelsesladet. Men når man besøger sitet, er der ofte meget langt mellem brugerne. I forbindelse med denne research har vi en række spørgsmål og hypoteser, som vi ønsker at få besvaret. 1. Kender folk Active Worlds og virtual reality generelt? 2. Hvorfor er der ikke flere dating-sites, der benytter sig af muligheden for at bruge virtual reality? 3. Hvad gør firmaerne bag dating-stederne for at videreudvikle kommunikationsformen? 4. Hvilke medier (lyd, film, billeder, tekst, musik) ville brugerne være interesserede i at bruge til kommunikation på datingsites? 5. Er brugerne interesserede i at skabe emotionelt nærvær på Internettet, eller ønsker de snarere at kunne forhold sig fuldstændig anonymt? Vi vil bringe så mange svar som muligt i denne rapport. Vores diskurs er social og handler om: Jo mere en bruger af et dating site kan give udtryk for sine følelser og indre værdier, jo bedre vil kommunikationen blive.

5 5 Motivering Vi ved, at teknikken er til stede for at skabe nærvær og følelser online. Vi undrer os over, at så mange mennesker stadigvæk chatter i et design, som stort set ikke har udviklet sig i 10 år. Vi ønsker at inkorporere virkelige menneskers psykologi og sanseapparat. Det vil med andre ord sige, at vi ønsker at tilføje nogle ekstra dimensioner. Hvis det lykkes os at udvikle et bæredygtigt koncept, mener vi, at erfaringerne fra dette må kunne bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. rådgivning og netkonference, hvor der er fokus på at det digitale univers skal afspejle det virkelige univers. I vores hyperkomplekse, polycentriske samfund, hvor vi er vant til at se verden ud fra vores egen specielle vinkel, kræver brugerne, at lige netop deres behov bliver imødekommet i det digitale produkt og design. Det vil sige, at vi ikke bare kan pådutte brugeren en forenklet løsning, men at vi derimod må give mulighed for, at brugeren kan udfolde sig på egne præmisser. Det er ikke nogen enkel opgave, og det kræver også, at vi går ud og spørger den konkrete målgruppe om, hvilke holdninger, ønsker og erfaringer de har. Vi forventer, at brugerne vil kræve at kunne udfolde sig nuanceret under mange forskellige identiteter (profiler) og i mange forskellige rum. Ligesom i det samfund vi lever i nu! Med hensyn til eksamensprojektets metafor, som jo er karneval, så handler vores projekt om mødet mellem mennesker. Møder som i sig har muligheden for at transformere ensomhed til tosomhed eller flersomhed. Vi beskytter os selv, eksperimenterer og leger via identiteter og profiler og langsomt i takt med at den gensidige tillid opstår, tør vi smide maskerne.

6 6 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig Personlighed eller anonymitet. Følelser eller ej. Fantasi eller virkelighed. Eller virkeligheder? Det er blot nogle af de centrale elementer, som vi berørte i løbet af vores første brainstormingsdag. Som udgangspunkt var det et negativt faktum, at kommunikation på Internettet er fattigt, fordi der ikke kan formidles et følelsespektrum så nuanceret som i den virkelige verden. Vi kan endnu ikke lugte eller smage. Efterhånden har næsten alle højttalere, ligesom webcam ikke er noget fremmedord længere. Få har dog mikrofoner, så muligheden for at tale direkte er stadig sparsom. Internettet kan afhjælpe besværligheder ved mange kvantitative ting. Man sparer tid ved indkøb og research og mange former for betaling. Og tid er jo som bekendt lig med penge. MEN: Ved de kvalitative forhold kommer Internettet til kort på mange områder. Vi forsøgte at dele nogle digitale kommunikationsfora op i gode og dårlige. F.eks. var der sikkert ikke mange, der forestillede sig, hvor almindeligt det blev at søge rådgivning over Internettet, fordi man kunne være helt anonym. I denne forbindelse er det virkelig godt at kunne gemme sig, for det betyder, at folk, der ellers ikke ville have opsøgt hjælp, får hjælp. Men samtidig ser man den modsatte tendens; at online rådgivning til anonyme alkoholikere i USA lægger billeder ud af de personer, der i øjeblikket deltager i debatten. Disse billeder kommer frem mens man downloader et lille nødvendigt program. Hensigten er her at mindske fremmedgørelsen i forhold til, hvis der bare kom noget tekst frem, på skærmen imens. Her tilstræber man altså noget mere menneskelig kontakt. I forhold til vores konkrete datingkoncept, så fik vi ideen, fordi vi ved at mange mennesker er meget optagede af at bruge disse sites. Som datingsites manifesterer sig nu på Internettet, er de efter vores mening uinspirerende. Vi ville se om vi ikke kunne gøre det bedre. Som nævnt ovenfor har vi udviklet vores site bl.a. ved at lave brainstorming. Der poppede en masse ideer op, som det blev vores opgave at sortere i og senere afgrænse. Vi brugte også vejlederne og vores sparringsgruppe til at vende tanker og ideer med. Samtidigt tænkte vi over, hvordan nutidens kvinder gerne vil have det. Hvordan lever de, hvordan tænker de og hvor går samfundet hen?

7 7 Som nævnt andetsteds ville vi have brugt noget software fra Active Worlds, men for det første blev vi enige om, at det kan være problematisk at bruge noget, som andre har lavet. For det andet dækkede det ikke vores behov for valgmuligheder fra brugerens side. Vi prøvede dog at kontakte et af de firmaer, der allerede havde anvendt det, for at høre om deres erfaringer, men de vendte aldrig tilbage. Man kan mødes i cyberspace om forskellige emner. Man kan stille sin viden til rådighed ligesom i den fysiske verden. Hvis et diskussionsemne er f.eks. misbrug, kan man stille sine egne erfaringer og viden til rådighed. Det er meget lig virkeligheden, men alligevel med den store forskel at både afsender og modtager er anonyme. Vi tænkte på fænomenet rådgivning under diskussionerne ikke at vi ville lave et site for rådgivning, men snarere at vi ville udvikle de personlige udtryksmuligheder, så det enkelte menneske ville fremstå mere nuanceret. Man kommer heller ikke udenom en definition af produktet i forhold til virkeligheden under et forløb som dette. Vil man genskabe virkeligheden og kan man det? Skal de to ting hellere supplere hinanden? Det er vigtigt at blive fuldstændig klar over, hvor man er med sit projekt. Vi snakkede i lang tid om, hvordan man kommer ind på tæt hold af andre mennesker i virkeligheden. Det tætteste er intimsfæren, og vi fandt det fascinerende at forsøge at skabe en lignende distance og nærhed i den virtuelle verden. Udgangspunktet på dette tidspunkt var en avatar i samspil med andre avatarer. Den ene skulle give den anden lov til at komme ind på livet af sig i form af, at de skulle have kendt hinanden et stykke tid, før man kunne få personlige oplysninger frem. Vi visualiserede idéen på nogle plancher med nogle cirkler omkring nogle forskellige figurer, ligesom de hver især var i deres egen boble. Hver figur havde tre cirkler, hvor den sidste symboliserede afgrænsningen/starten af intimsfæren. Her skulle man kunne få en stemmeprøve og måske lugt, hvis det bliver færdigudviklet en dag. Vi kender følelsen af distance fra virkeligheden: Hvis en fremmed stiller sig meget tæt på én, bliver vores intimsfæres grænse overskredet. Centralt i problematikken var en form for provokation eller irritation omkring, at når alle er anonyme, kan alle snakke om alt, og også det faktum, at når man i teorien kan kommunikere med 100 mennesker på en gang, må meget af det være overfladisk.

8 8 Vi skulle også afklare, hvad vores forhold var til virtual reality om det var dér, vi skulle fordybe os med handsker eller hvad, men blev enige om, at den dagligdags psykologi var mere interessant at holde fast i, og så kunne vi se på IT-udviklingen som supplement. Vi har diskuteret om det skulle være 3D eller 2D, eller en blanding på en Southpark-agtig 2 måde, hvor man ser noget fra siden og noget oppefra. Det ville gøre det sjovt og understrege, at selvom man søger seriøs kærlighed, må man gerne lege på vores site. 2 Amerikansk kulttegnefilm

9 9 Research Dating sites i Danmark Som reference til vores projekt har vi brugt de to største dating sites i Danmark. De er vores største direkte konkurrenter. Vi går ikke ind i en dybere analyse i denne sammenhæng, men nøjes med en kort beskrivelse. Scors målgruppe orienterer sig direkte mod alt under bæltestedet. Dvs. at de romantiske typer nok vil have meget svært ved at identificere sig med dette sted. Scor samarbejder med side6.dk, som er Ekstra Bladets erotiske site. Der er mange faciliteter såsom: Amatørsexfilm, onlineshop med diverse erotiske værktøjer. Hvis man bliver betalende medlem får man flere rettigheder og bl.a. kan man se live events. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Scors design lægger med den kraftige røde farve meget op til emnet. Det er tydeligt, at det er drifterne, der er i fokus. Ellers virker sitet meget kompakt, det virker noget rodet, der er billeder og oplysninger alle vegne. Der er ikke gjort noget ud af at gøre sitet til en æstetisk oplevelse. Datings målgruppe er mere sober og holdes i kort snor af de mange superbrugere. Dating er den ledende datingportal i hele Skandinavien. Ifølge deres egne oplysninger på sitet er der over brugerprofiler. Datings styrke er deres brugerdatabase. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Datings design holder sig til de pæne pastelagtige farver. Sitet støder ikke nogen. Det er overskueligt og nydeligt sat op. Men det er næsten for pænt. Det virker gammeldags og lidt kedeligt. Kommentar: Begge sites bekræfter stereotypier. Det ene er vulgært, og det andet er nysseligt.

10 10 Field Research Vi har gennemført tre former for field research: 1) En postal kvantitativ analyse, der via et spørgeskema har klargjort de eksisterende dateres kendskab til virtual reality mødesteder.(se bilag 1) 2) En kvalitativ fokusgruppe analyse, der har klargjort, om datere har et behov for at kunne udtrykke følelser via kropssprog online.(se bilag 2) 3) En kvalitativ brugeranalyse, der har klargjort om de nuværende brugere af et virtual reality mødested oplever, at de kan udtrykke sig emotionelt via den digitale krop de visualiserer sig med.(se bilag 3) 1. Postal kvantitativ analyse Denne kvantitative research er gennemført på brugere af datingstedet ved hjælp af et simpelt spørgeskema. Spørgsmålene er udformet som lukkede spørgsmål, hvor respondenten blot skal svare ja eller nej, eller give udtryk for et antal gange, respondenten har gjort en bestemt handling. Et eksempel på et spørgsmål er: Kender du til dating hjemmesider, hvor man som bruger kan optræde på skærmen med en digital krop, der kan bevæge sig? Ud fra disse ja, nej eller antal svar kan vi konkludere, hvor mange datere i vores målgruppe, der i det hele taget, har kendskab til virtual reality. Vi kan også konkludere, om antallet af datere i vores målgruppe, der har prøvet virtual reality datingsteder er gået tilbage til at bruge mere traditionelle chat dating steder. Deltagere i undersøgelsen Vi har fundet respondenterne ved at gå ind på Dating.dk sitet og søge kvindelige profiler på år, der er bosiddende i København. Ud fra disse mange profiler har vi så helt udvalgt 50, som vi har kontaktet ved at lægge en besked på deres profil på Datings server. Seriøsiteten af daterne er sikret ved at udvælge blandt de, der er Plus profiler. Det koster 150,- kr. for 90 dage og den pris, mener vi, borger for oprigtigheden.

11 11 Beskeden handlede om, at vi søgte deltagere til vores undersøgelse, og at man blot skulle besøge en bestemt hjemmeside og besvare de spørgsmål, der var listet der. Tekniske overvejelser Vi havde fra starten tre forskellige muligheder for at udføre undersøgelsen set ud fra et teknisk og brugervenligt synspunkt. Vi kunne lave undersøgelsen på den måde, at alle, der ønskede at medvirke i undersøgelsen kunne få tilsendt en mail med et vedhæftet Word dokument med spørgsmålene. Der kunne også udsendes en HTML baseret mail, hvori alle spørgsmålene var listet i en tabel. Endelig kunne vi, via et link, få respondenterne til at browse til en bestemt hjemmeside, hvor vi så havde sat en ASP 3 -formular op med spørgsmålene. Vi debatterede fordele og ulemper ved de tre muligheder. Metoden med at vedhæfte et Word dokument ville være den nemmeste set fra vores eget synspunkt. Men respondenten skulle gøre mange handlinger på sin computer, før vi kunne modtage et korrekt udfyldt Word dokument igen. Mailen skulle åbnes Word dokumentet skulle åbnes respondenten skulle skrive sine svar Word dokumentet skulle lukkes og gemmes sammen med mailen mailen skulle sendes som et besvar til vores mailadresse. Vi vurderede, at der kunne ske for mange fejlhandlinger i hele denne operation, og at vi derved ikke ville modtage nok korrekte svar. Metoden var kompliceret og besværlig for respondenter, der ikke var så fortrolige med brugen af mailprogrammer. Der ville også være et større arbejde forbundet med, at vi manuelt skulle optælle alle de svar, som vi fik. Metoden med at sende en mail der indeholdt spørgsmålene i en tabel var mindre kompliceret, da respondenten blot skulle åbne mailen klikke på besvar indtaste svar klikke på send. Men for at kunne lave denne mail med en tabel, skulle hele mailen være i et HTML-format, og det er ikke alle, der har en HTML-baseret mail, så en del af de adspurgte ville ikke kunne åbne mailen. Endelig skulle vi optælle svar manuelt. 3 ASP er et filformat der bliver eksekveret på serveren

12 12 Med den sidste metode ville alle kunne se og besvare spørgsmålene på den hjemmeside, som vi havde sat op med en ASP-formular. Det eneste respondenten skulle gøre var at besvare spørgsmålene og til sidst klikke på send. Svarene ville blive modtaget på en server 4, som vi selv havde kontrol over og være digitale svar, der umiddelbart kunne lagres i en database. En risiko ved denne metode er, at hvis programmeringen af hjemmesiden ikke fungerer korrekt, kan vi komme til at miste alle svar. Med de andre metoder kan enkelte respondenter komme til at lave fejl, men vi vil dog stadig modtage en vis mængde korrekt udfyldte spørgeskemaer. På trods af dette valgte vi denne metode. Vi finder den mest brugervenlig, og vi får et digitalt input, som vi nemt kan bearbejde i vores konklusion. Argumentation for valg af teknik og programmering Vi har valgt at bruge en elektronisk løsning i forbindelse med vores kvantitative research, da denne løsning giver flere antal svar. Respondenterne skal ikke gøre så mange handlinger for at udfylde svarskemaet, og der vil derfor være flere, der vil deltage. Vores spørgeskema er oprettet som en form, der kalder på et ASP-script, når klienten sender svarene. Scriptet skriver de svar, som klienten sender til databasen. Fra databasen kan vi udskrive svarene uden bearbejdning, og vi kan oprette forespørgsler, der kan afgrænse de relationer, som vi vil have. Dette er især en fordel, hvis det er en omfattende mængde svar, som vi gerne vil have belyst i forskellige relationer. ASP står for Active Server Pages, navnet fortæller at denne løsning arbejder fra serveren og ikke hos klienten. ASP er et scriptsprog, der bruges i forbindelse med Internet applikationer, hvor der er brug for dynamiske og database-baserede løsninger. Konklusion af undersøgelse på dating.dk Mængden af svar kan kun give os en fornemmelse for tendensen hos vores målgruppe. Ikke et helt reelt billede. Den tendens vi kan se ud fra Spg. 2 og 3 er, at der et kendskab til eksistensen af virtuelle verdner på Internettet, og gennem Spg. 5 kan vi se, at daterne vandrer mellem flere forskellige Chat sites. Dog ikke på de virtuelle verdner, hvor der også er chat funktion. Vi kan konkludere, at der er et kendskab til virtuelle sites, men der er ingen, der besøger dem. Det rejser spørgsmålet: Hvorfor er der ikke nogle datere, der besøger sites der indeholder virtual reality?. 4 Et medlem af vores gruppe har sin egen server på hjemmeadressen

13 13 Vi kan ikke drage en konklusion på dette spørgsmål med denne undersøgelse, da det kræver en mere kvalitativ undersøgelse at få svar på dette spørgsmål. 2. Kvalitativ fokusgruppeanalyse Der udarbejdes opgaver og spørgsmål til debatten. Der udpeges en såkaldt moderator og i vores tilfælde to referenter. Denne analyse er lavet på den måde, at vi har nedsat en fokusgruppe på desværre kun 3 medlemmer. Disse mennesker mødtes på vores uddannelsessted 5 og løste en række brugeropgaver på Dating sitet og ifølge planen på Karlskrona2 virtual reality sitet 6. Da sitet desværre var nede, da vi skulle bruge det, blev vi i stedet nødt til at bruge Active Worlds og hurtigt tilpasse spørgsmålene. Mens opgaverne bliver løst, observerer vi og noterer, hvordan fokusgruppen løser opgaverne. Disse oplysninger om, hvad fokusgruppen har nemt eller svært ved, kan vi bruge i forhold til vores eget produkt. Opgaverne er gennemført for at sikre, at alle har kendskab til, hvordan de to steder fungerer forud for en diskussion bagefter. Samt et kendskab til, hvordan kommunikationen foregår via henholdsvis tekstbaseret chat og visualiseret avatar i 3 dimensionelle rum. Bagefter får vi gruppen til at diskutere fordele og ulemper ved kommunikationen på de to sites. Samt generelle spørgsmål der handler om personlighed, profil, følelser, avatarer med mere. Et spørgsmål kan f.eks. være: Hvis I skal opleve andre menneskers personlighed og deres følelser gennem digitale profiler (som f.eks. hos Dating), er det så lige så nemt som i virkeligheden? Ved hjælp af spørgsmål holder vi diskussionen på det rigtige spor i forhold til det, som vi ønsker at få afklaret. Efter at have diskuteret i en times tid afrunder vi fokusgruppeinterviewet med at få afklaret løse bemærkninger og emner, der ikke blev debatteret nok. 5 Københavns Tekniske Skole, Lygten 16 6 se bilag 2

14 14 Tekniske overvejelser Vi har overvejet, om vi skulle bruge et videokamera eller båndoptager under opgaveløsningen og debatten. Imidlertid besluttede vi at observere på den gammeldaws facon dvs. med vores egne øjne og ører. Grunden til dette er overvejende tidspres. Konklusion på fokusgruppe Det lykkedes os som sagt desværre kun at få gjort 3 personer interesserede i vores fokusgruppe projekt hvis vi kunne have lokket med, at de kunne have deltaget i en konkurrence om at vinde en charterrejse (!), havde vi måske fået større respons. Personerne er ens i den forstand, at alle er seriøse datere og er indenfor rammerne af vores målgruppe. Vi fandt dem ved at sende invitationer ud til brugere af dating. Vi kan konkludere, at deltagernes erfaring med 3D applikationer er varierende. Det var næsten til at forvente. Men deres lyst til at eksperimentere og opsøge nyt land er også stærkt varierende. Nogle sætter sig tilbage og beslutter, at en applikation er kedelig, hvis den ikke hurtigt giver nye oplevelser tilbage. Andre bliver ved med at eksperimentere og udforske indtil applikationen lukker sig op. Måden at udforske på er også forskellig. Nogen går meget systematisk til værks, og andre leger sig spontant igennem funktionerne. Med hensyn til Dating applikationen, så er erfaringerne og indfaldsvinklen også her forskellige, men applikationen er her så nem, at alle hurtigt kan løse opgaverne. Under selve diskussionen er holdningerne også forskellige. Det er tydeligt at opgaveløsningen smitter af på, om man synes, at 3D er interessant eller ej. Den legende person er meget åben i forhold til om 2D eller 3D er bedst der er ikke noget, som er bedst, det er bare forskelligt. Mens den person, som opgav 3D synes, at det er noget mærkeligt noget, som hun ikke gider at bruge tid på, når hun skal møde en potentiel kæreste. Om folk er åbne på Internettet? En mener ja, og en anden mener nej. Nej-sigeren mener, at folk siger det, de andre ønsker at høre. Det diskuteres, om det er nødvendigt at få sig et netværk også på Internettet inden, man føler sig tryg nok til at åbne sig. En bemærker, at hvis man vil lyve

15 15 eller pænere sagt beskytte sig selv, så kan man gøre det ligegyldigt om det er 2D eller 3D. Vedkommende synes i øvrigt, at det er sjovt at udforske et nyt site sammen med en, man kender. Med hensyn til hvordan man viser følelser i den virkelige verden, så er alle enige om, at man ubevidst danner sig billeder af folk via kropsudtryk og tøj. Men at man skal mere ind bag facaden for at lære en person rigtigt at kende. Og hvordan gøres en person så levende i det virtuelle rum? En nævner at en avatar eller en profil er jo ikke lig med følelser. Og at hvis man fokuserer for meget på avataren, så glemmer man måske at fordybe sig i folk. Det foreslås, at det bliver muligt at oprette en nuanceret profil med bl.a. tøj efter egen smag og at give folk mulighed for at indrette personlige rum efter deres egen smag, idet folks personlige smag viser en masse om deres indre værdier. En virtuel romance kan det overhovedet lade sig gøre? Igen varierer svarene. Fra stor tvivl til måske. En mener dog, at hun er afhængig af at møde potentielle kærester i den virkelige verden for overhovedet at få den slags fornemmelser. Som det ses, er der generelt meget forskellige holdninger til, hvad der er godt og skidt. Vi har besluttet, at vi vil inddrage fokusgruppens holdninger, hvis vi finder det relevant. Vi kan jo også konkludere, at meningerne er delte, således at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Endelig så vil vi ikke imødekomme de brugere, som ikke er åbne overfor nytænkning. Så bliver livet for kedeligt. 3. Kvalitativbrugeranalyse Denne analyse er gennemført ved at opfordre brugerne på det virtuelle online site til at besøge en hjemmeside 7 med spørgsmål 8. På hjemmesiden er der en række åbne spørgsmål vedrørende de oplevelser, respondenterne har haft på sitet. Da der er mange forskellige nationaliteter på sitet, er spørgsmålene formuleret på engelsk. Et eksempel på et spørgsmål kan være: Is it easy to navigate and communicate at the same time on Active Worlds? 7 Hjemmesidens adresse: 8 se bilag 3

16 16 Svarene på disse åbne spørgsmål, kan vi bruge til at afdække de erfaringer brugere af et virtual reality site har erfaringer som vi kan bruge, når vi laver vores eget produkt. Spørgsmålene kan afdække nye aspekter om vores problemformulering. Deltagere i undersøgelsen Vi har ikke lagt vægt på at udvælge bestemte typer respondenter, da vi udelukkende er interesseret i at afdække de nuværende brugeres erfaringer med virtual reality sites. Tekniske overvejelser Vi har valgt modellen med at dirigere interesserede respondenter til en enkel HTML-baseret hjemmeside, idet vi på denne måde kan sikre, at alle kan se spørgsmålene uanset, hvilken browser de har og uanset, hvilket mailprogram de bruger. Det er samtidig en enkel løsning at lave for os og en nem løsning for de respondenter, der ønsker at medvirke. Kommentar til kvalitativ brugeranalyse Desværre fik vi overhovedet ikke respons på vores undersøgelse. Brugerne er åbenbart ikke motiverede for den slags. Der er ca verdener på sitet. Men ofte er der max 100 brugere i alt. Så kan man spørge sig selv om det er så stort at brugerne opgiver at forholde sig til det? Eller er det fordi brugergrænsefladen giver problemer.

17 17 Udviklingsmetode Vi er blevet præsenteret for 4 paradigmer i undervisningen: Vandfald, Prototyping, Udforskende Udvikling og HOME. 9. Vandfaldsmetoden er et gammeldags systemudviklingsparadigme. Vores komplekse og dynamiske multimediesamfund er for længst vokset fra denne type lineære og sekventielle tilgang. Paradigmets ufleksible signoffs modsvarer ikke den kompleksitet, der i dag ofte tegner sig i analysen af brugerne og kunderne. I øvrigt havde vi ikke så konkret et mål, som metoden fordrer, da vi gik igang med prototypen. Prototyping anvendes udfra specifikke krav og behov, og inddrager brugerne og kunderne i forløbet. Man har et overordnet udgangspunkt og udvikler en prototype, som evalueres og rettes til evalueres igen osv., indtil produktet kan specificeres. Man designer og implementerer produktet, hvorefter man validerer og om nødvendigt analyserer igen. Det vil sige, at kunden og brugerne er med til at sige, hvad de vil have, og hvordan de skal kunne gøre det. Det er et godt udgangspunkt for, at produktet vil kunne ende som en succes. Udforskende udvikling bruges, hvis målet er diffust, og hvis mange detaljer er uklare. Cirklen med mulighed for gentagelsen af analysefasen alt efter behov er en væsentlig del af både prototyping og udforskende udvikling. De to sidstnævnte metoder er de mest velegnede i vores hyperkomplekse multimedieverden med brugere, der ikke længere så nemt kan sættes i bås. Til det færdige produkt vil det være velegnet at bruge HOME, som omfatter alt omkring både proces og produkt, mens de andre kun er produktorienterede. Fordelene ved denne model kommer især til udtryk ved større projekter, som omfatter mange flere medarbejdere og måske også en tydeligere opdeling imellem det proces- og det produktorienterede. 9 Marie Christensen og Louise Harder Fischer: Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode. Ingeniørenbøger 2000

18 18 Til prototypen har vi brugt prototyping med tilhørende brugertest af modellen. Vores mål med modellen var at illudere konceptet omkring intim kontakt i et virtuelt rum. Et virtuelt romantisk møde, hvor man kan kommunikere personlighed og følelser. Det er et paradoks, at vi går efter seriøse datere, når de kun bruger i kort tid. Så snart de har fået sig en kæreste, er de jo væk igen. Blev de der, ville de ikke være seriøse. Det vil sige, at målgruppen ændrer sig ofte. Se i øvrigt vores kommunikationsplan. Det er selvfølgelig generelt vigtigt at holde sig ajour med sin målgruppe, så den ikke pludselig er væk. Det er almindeligt at dating brugere vandrer fra site til site. Når man taler om udviklingsmetode, kan man berøre målgruppen under punkterne risikovillighed og dokumentation. Til det færdige produkt inddrages brugerne for at minimere risikoen. Det er én måde at anskue risiko på. En anden handler mere om direkte økonomisk input og output. I et virkeligt projekt estimerer man et budget, vurderer konkurrenterne og indtjeningsmuligheder i forhold til udgifterne etc. Altså om man kan få sine investeringer igen. Og skal det være ens levebrød, er det selvfølgelig vigtigt med grundige analyser. I dette prototypeprojekt går vi ikke i dybden med disse dokumenter, da markedsføringsaspekterne ikke er en del af denne eksamen. Men en produktion til Internettet er selvfølgelig kun en succes, hvis der er brugere, og derfor skal en eventuel mangel på disse tages som et seriøst risikomoment. Dokumentation er vigtig, hvis sitet og konceptet skal leve længe og få betydning. I vores situation har vi (forhåbentlig) nogle brugere, men ikke nogen kunde, vi udvikler til eller for. Så i og med at vi selv som studerende bygger sitet op, vedligeholder vi det også selv. I hvert fald i starten. Før eller siden gør succes en det forhåbentlig nødvendigt at få andre partnere. Det vil være meget væsentligt at inddrage nye brugertests og fokusgrupper med jævne mellemrum, f.eks. en gang om året, fordi som tidligere nævnt, at de seriøse brugere er der så kort tid af gangen. Der er meget udforskende arbejde i dette projekt. Det er i det hele taget afgørende med meget research både af konkurrenter, litteratur og markedet. De sociologiske værdier er i sagens natur ikke velbeskrevne i samme øjeblik, som de ændrer sig. Dvs. med hensyn til hvordan vi interagerer og kommunikerer og i hvilke fora, det foregår. Nye sprog opstår (som f.eks. chat og SMS), og man mødes i virtuelle fora omkring en interesse eller qua et arbejdsområde. Man kan selv designe sine berøringsflader. Mere om dette kan læses i vores samfundsperspektivering.

19 19 Efter vores mening flyder paradigmerne udforskende udvikling og prototyping også lidt sammen, fordi man kan spørge: Hvornår er en model en model, og hvornår er et designdokument et designdokument? I bogen Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode får forfatterne det til at lyde, som om man aldrig skriver noget ned, når man arbejder efter udforskende udvikling. Men når man er udforskende eller søgende, vælger man hele tiden noget til og fra, og det er urealistisk ikke at tage noter om disse valg, hvis man vil opnå overblik og undgå dobbeltarbejde. I forbindelse med dokumenter til vedligeholdelsen vil det også være vigtigt at redegøre nøje for vores databasestruktur, så udviklere udefra kan sætte sig ind i opbygningen. Se i øvrigt den tekniske dokumentation. Sammenfattende mener vi, at det er vigtigere at kunne tilpasse redskaber til situationen end, at man slavisk følger én model for modellens skyld. Vi har haft mange overvejelser om processen og produktet i forhold til hinanden, og hvor tæt koblede de er. HOME inddrager som sagt udarbejdelsen af mange dokumenter omkring processen, og det vil også i mange situationer have en stor værdi. Men man kan vælge til og fra, og derfor er det godt at have prøvet at udfærdige alle dokumenterne, så man ved, hvilken praktisk værdi, de har, og hvad man vælger fra, når man gør det.

20 20 Konceptbeskrivelse Vi har udviklet konceptet Digital identitet og dermed skabt rammerne for en mere levende oplevelse af begrebet dating. Vi laver en prototype på et datingsite med navnet hvor vi giver brugeren mulighed for at få en nuanceret emotionel dialog med andre datere. Ved hjælp af den eksisterende digitale teknologi illuderer vi noget af den kontakt, der omfatter de bevidste og ubevidste signaler, som vi sender ud i partnersøgningssituationer. Brugeren visualiserer sig via en avatar, (som vi dog ikke selv har udviklet 10 ) og ved at præsentere sig ved hjælp af tekst, musik, lyd, film, billeder og kropssprog. Herved kan brugeren få en mere personlig identitet og nuanceret kommunikation i sin online dating. Ideen Ideen er overordnet, at vi vil give datere mulighed for en mere emotionel og personlig oplevelse: Vi vil give dem en virtuel dating-mulighed, inden de går ud og møder deres date i den virkelige verden. Dette vil foregå ved, at de får mulighed for at lave deres eget helt personligt indrettede rum Mit Rum - på vores nye datingsite. Til rummet kan de invitere en anden person, de gerne vil lære bedre at kende. Det skal være som skridtet før at invitere vedkommende hjem. Man skal kunne vælge forskellige måder at indrette rummet på, som repræsenterer ens stil og smag (eller den, som man foregiver at være.) Man bevæger sig rundt med en avatar, som kan udtrykke følelser gennem dens virtuelle kropssprog. Sitet skal henvende sig til moderne, selvstændige kvinder i års alderen, som ønsker en aktiv forandring af deres liv henimod at finde en livsledsagerske. Produktet Produktet skal indeholde tre forskellige sfærer). Først har vi dog en forside, som ikke er en sfære. Første sfære er en helt almindelig chatside med de sædvanlige chatfunktioner. Konkret er der 4 chatrum med plads til 40 i hvert, en funktion til at søge på et chatnavn og selvfølgelig login- og brugerfelt. Desuden er her adgang til de andre sfærer, som hedder zoner den sidste sfære - Mit Rum. Zonerne er en slags mødesteder for mindre grupper. Det er forskellige virtuelle miljøer, hvor 10 Downloadet gratis fra hjemmesiden

Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk

Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk Synopsis Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk Gruppe 14 Kasper Spaabæk, Allan Jonas, Trine Uldall, Jonna Bolette Degn Titel Digital Identitet. Formål Vi laver et datingsite (www.virtualdating.dk),

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

Beskrivelse af brugergrænseflade... 2

Beskrivelse af brugergrænseflade... 2 Beskrivelse af brugergrænseflade... 2 Overordnet beskrivelse af brugergrænsefladen... 2 Forside... 2 Min profil... 3 Mine Venner... 4 Min ven... 5 Søg/Tilføj venner... 6 Blog... 7 1 Beskrivelse af brugergrænseflade

Læs mere

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Problemformulering 4 Udviklingsmetode 5 Tidsplan 6 Målgruppe 7 Design brief 8 Logo 10 Typografi og farve 11 Navigationsdiagram 12 Usecase

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud 9. marts 2015 1 Indhold 1 Introduktion 4 1.1 Problembeskrivelse........................ 4 1.2 Rapportens opbygning...................... 4 2 Ordliste 5 3 Løsning

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Rapport. Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen. Skole login: knmape68. E-mail: mypedersen@gmail.com

Rapport. Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen. Skole login: knmape68. E-mail: mypedersen@gmail.com Rapport Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen Skole login: knmape68 E-mail: mypedersen@gmail.com URL til brugerundersøgelsen: http://web328.webkn.dk/hjemmeside/image/laering/sem2brugerundersogelse/brugerundersogelse/

Læs mere

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Til mundtlig eksamen i KS skal kursisterne udarbejde et eksamensprojekt i form af en synopsis. En synopsis er et skriftligt oplæg, der bruges i forbindelse med

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Ahmad Hahmoud Besir Redzepi Jeffrey Lai 04/05-2009 2.semester 3. projekt Indholdsfortegnelse: 1.0 Forord 3 2.0 Kommunikationsplan 4 3.0 Navigationsdiagram

Læs mere

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii Side 1 af 11 Få din egen mailadresse Start Internettet. Skriv denne adresse i Adressefeltet: www.jubii.dk og tyk på Enterknappen. Du har nu forbindelse med søgemaskinen: Jubii Klik på punktet: E-mail Oprettelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2009 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen, 2500 Valby Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 Maskine Udlejning 15. oktober 2010 Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony Roskilde Tekniske Gymnasium Udlejningsvirksomhed 3.4 Indholdsfortegnelse Problemformulering:... 2 Planlægning:... 2 Analyse af

Læs mere

Multimediedesigner. Vedvarende. energi

Multimediedesigner. Vedvarende. energi Multimediedesigner Vedvarende energi Eksamensprojekt 2. sem. maj. 2014 - jun. 2014 Problemstilling Vedvarende energi er en samlebetegnelse for bioenergi, vindenergi, solenergi og andre teknologier, der

Læs mere

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem Tak fordi du har taget dig tid til at downloade de 10 datingfælder, og hvordan du undgår dem. Datingfælder er forskellige måder, du opfører dig på, når du involverer

Læs mere

TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP

TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP Indledning Vi vil i vores brugervenlighedsundersøgelse teste Seniorlands webshop 1. Vi vil teste hvor at webshoppen fungerer set ud fra en bruger af Internet. Vi vil blandt

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE

MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE Eksamensprojekt, 2. semester, forår 2010 TEMA: E-HANDEL Erhvervsakademiet København Nord Udleveret mandag d. 3. maj 2010 Afleveres i 4 eksemplarer senest d. 28. maj kl.

Læs mere

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 Mandag d. 26.1.15 i 4. modul Mandag d. 2.2.15 i 1. og 2. modul 3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 AT emnet offentliggøres kl.13.30. Klasserne er fordelt 4 steder se fordeling i Lectio:

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Unge - køb og salg af sex på nettet

Unge - køb og salg af sex på nettet Unge - køb og salg af sex på nettet En introduktion til Cyberhus undersøgelse af unges brug af internettet og nye medier til køb og salg af sex. Materialet er indsamlet og bearbejdet af Cyberhus.dk i efteråret

Læs mere

eksamensprojekt 2. sem

eksamensprojekt 2. sem Multimediedesigner Klima 2009 Virksomheder i en klimakontekst eksamensprojekt 2. sem maj - juni 2009 www.cphnorth.dk Trongårdsvej 44 DK 2800 Kgs. Lyngby 1. Opgaven Indledning: I december 2009 skal Danmark

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Vejledning til de bydende

Vejledning til de bydende Vejledning til de bydende Juni 2013/JET Indledning Indledning ibinder er et web-baseret program, til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift på en hidtil uset brugervenlig og økonomisk måde. ibinder

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

IDENTIFON. Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg

IDENTIFON. Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg 1 Indholdsfortegnelse side nr. 1. Forside. 2. Indholdsfortegnelse og indledning. 3. Problemformulering og afgræsning. 4. Tidsplan projektplan

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

srum Fritidsaktiviteter 04-12-2008: 1. Semester. Multimediedesigner Projektstart: 17/11-2008 Aflevering: 4/12-2008

srum Fritidsaktiviteter 04-12-2008: 1. Semester. Multimediedesigner Projektstart: 17/11-2008 Aflevering: 4/12-2008 Gruppe 9: Besir Redzepi, Jacob Pedersen, Garwun Jeffrey Lai og Sean Rørgren srum Fritidsaktiviteter 04-12-2008: 1. Semester. Multimediedesigner Projektstart: 17/11-2008 Aflevering: 4/12-2008 Indholdsfortegenelse

Læs mere

Vejledning for Modeller

Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Chat typer på Cam4You... 3 Min Konto... 4 Gå online... 4 Specielt ved privat chat... 10 Mine indstillinger... 11 Ændre priser...

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber - nytænkning og videreudvikling i det pædagogiske arbejde Juni 2014 Der var engang.. I 2010 begyndte Selvejerområdet

Læs mere

Netbaseret spørgeskemaundersøgelse

Netbaseret spørgeskemaundersøgelse E-læringsmodul til samfundsfag i folkeskolen Netbaseret spørgeskemaundersøgelse It-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Udarbejdet af: Hasse Francker Christensen Indhold af modulet Indholdsfortegnelse 1 - Hvorfor

Læs mere

PHP Quick Teknisk Ordbog

PHP Quick Teknisk Ordbog PHP Quick Teknisk Ordbog Af Daniel Pedersen PHP Quick Teknisk Ordbog 1 Indhold De mest brugte tekniske udtryk benyttet inden for web udvikling. Du vil kunne slå de enkelte ord op og læse om hvad de betyder,

Læs mere

1. SEMESTER SYNOPSIS. Erhvervsakademi Aarhus. Kristian Peter Lund Drewsen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. Semesters Mundtlig Eksamen

1. SEMESTER SYNOPSIS. Erhvervsakademi Aarhus. Kristian Peter Lund Drewsen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. Semesters Mundtlig Eksamen E-konceptudvikling EKU-12d (1ek12d1) 1. SEMESTER SYNOPSIS Den 19 12-2012 Erhvervsakademi Aarhus 1. Semesters Mundtlig Eksamen 1. Semester Synopsis De tre opgaver der er beskrevet i denne synopsis er blevet

Læs mere

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Webintegrator Thomas á Rógvi 221191-2505 Indholdsfortegnelse Opgaven... 3 Tidsplan... 4 Målgruppe... 5 Layout... 6 Design... 7 Fonte... 7 Browser... 7 Bilag... 8 Det

Læs mere

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Nogle af de absolut skarpeste bloggere tjener over 100.000 i måneden, men det er typisk på den internationale scene, men her i Danmark har vi

Læs mere

Hvem behøver en Fan side?

Hvem behøver en Fan side? Facebook Fan sider er en fantastisk måde at promovere en virksomhed på, og en vigtig del af enhver social media marketing plan. Oprettelse af en grundlæggende side er ikke så kompliceret, men at skabe

Læs mere

Metoden er meget anvendt i praksis, og er særdeles velegnet, hvis du ønsker at undersøge holdninger hos et større antal af mennesker.

Metoden er meget anvendt i praksis, og er særdeles velegnet, hvis du ønsker at undersøge holdninger hos et større antal af mennesker. Spørgeskemaer Metoden er meget anvendt i praksis, og er særdeles velegnet, hvis du ønsker at undersøge holdninger hos et større antal af mennesker. Hvad er et spørgeskema? Et spørgeskema består i sin bredeste

Læs mere

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software.

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software. Bh. klasse Eleverne skal opnå fortrolighed med computerens almene betjening. Magte elementær anvendelse af maskiner og enkle programmer Eleverne opnår færdigheder så de selv kan: Tænde og slukke computeren

Læs mere

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED

PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED PROFESSIONELLE KVALITETSLØSNINGER TIL DIGITAL SIGNAGE SMUKKE OG INTELLIGENTE DIGITALE DISPLAYS, SOM ER LETTE AT TILPASSE PRÆCIS DIN VIRKSOMHED www.modstudio.dk INNOVATIV INFORMATION Vi ser digital skiltning

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

SmartWeb Brugermanual

SmartWeb Brugermanual SmartWeb Brugermanual Table of Content Table of Content... 1 Best Practice SmartWeb:... 2 Implementering... 4 Egenskaber:... 5 Filer:... 7 Oprettelse af Kategori... 9 Sider og Tekster:... 11 Slideshow...

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

Vejledning til Mboard

Vejledning til Mboard Vejledning til Mboard Mobiltelefonen er uden overdrivelse den mest udbredte og fremadstormende teknologi. De fleste telefoner kan i dag håndtere mail, video, musik, radio, GPS og gå på internettet. - og

Læs mere

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion...

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... 4 Fase 5: Test... 5 Fase 6: Offentliggørelse... 5 Kanyle-modellen:...

Læs mere

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

IT projekt uge 4 9. Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013

IT projekt uge 4 9. Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013 PHP-Projekt IT projekt uge 4 9 Marie Vinter, Roskilde Tekniske Gymnasium, klasse 2.6 IT, bw, uge 4 9 2013 4-3-2013 Indholdsfortegnelse Indledende afsnit... 2 Brainstorm... 2 User stories... 2 Problemformulering...

Læs mere

NETTET ER ET MULTIMEDIUM

NETTET ER ET MULTIMEDIUM At læse og skrive på nettet Af Jesper Hansen Nettet Du er højst sandsynligt vant til at bruge internettet i din dagligdag. Når du omtaler det som nettet, ved alle, at det er det net, som vi det meste af

Læs mere

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder?

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder? Dit barns sociale liv på net og mobil Hvad er din rolle som forælder? 1 Indhold Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

2. SEMESTER PROJEKT 3 INTERAKTIONSUDVIKLING

2. SEMESTER PROJEKT 3 INTERAKTIONSUDVIKLING 2. SEMESTER PROJEKT 3 INTERAKTIONSUDVIKLING Baggrund Udgangspunktet er projekt 2, dvs. en blog om cupcakes, hvor målgruppe, afsender og modtager allerede er defineret. Du bliver nu bedt om at udvikle et

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

PHP kode til hjemmeside menu.

PHP kode til hjemmeside menu. PHP kode til hjemmeside menu. Home Hovedmenu 1 Hovedmenu 2 Hovedmenu 3 Hovedmenu 4 Undermenu 1 Breadcrumb Her vises indholdet af den valgte side Undermenu 2 Undermenu 3 Undermenu 4 Evt. en mulighed for

Læs mere

Afsluttende opgave 2009 Kommunikation/IT

Afsluttende opgave 2009 Kommunikation/IT Afsluttende opgave 2009 Kommunikation/IT Tema: Kulløse Miljømesse Rapport af: Jacob Almann Tinnesen, Oliver Mørk og Oscar Helmersen Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 1.1 Afleveret: 24-04-2009 Side 1 af

Læs mere

Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund.

Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund. Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund. Netikette På biblioteket siger etiketten at du ikke

Læs mere

Projekt Kom/it A Semester 6

Projekt Kom/it A Semester 6 Jeanette Bengtsen og Isabel Odder Projekt Kom/it A Semester 6 Applikation - Virette Klasse 3.5k 05-04-2011 Indholdsfortegnelse: Indledning:... 2 Bollemodel:... 3 Formål og præmis:... 3 Indhold:... 3 Målgruppe:...

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

- lev livet grønnere, sjovere og smartere...

- lev livet grønnere, sjovere og smartere... Reklamer & kampagner V i ser dem i tv, biografer og busser. I aviser og blade. På internettet. Hver eneste dag og alle vegne fra bliver vi bombarderet med reklamer og kampagner for alle mulige varer og

Læs mere

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGIENS TEORETISKE FUNDAMENT I den litteratur, jeg har haft adgang til under tilblivelsen af denne publikation, har jeg ikke fundet nogen entydig definition på, hvad en kommunikationsstrategi

Læs mere

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 Læringsprogram Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 R o s k i l d e T e k n i s k e G y m n a s i u m Indholdsfortegnelse FORMÅL...

Læs mere

Cindie Mortensen, Merete Koudahl, Pernille Tramp Webdesign, gruppeprojekt exercise 7. Menu A/S

Cindie Mortensen, Merete Koudahl, Pernille Tramp Webdesign, gruppeprojekt exercise 7. Menu A/S Menu A/S Problemfelt MENU A/S (MENU) er en dansk design virksomhed og producent. MENU har specialiseret sig indenfor skandinavisk design samt deres evige stræben efter at lave noget originalt. De repræsenterer

Læs mere

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 SENIOR LAND Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096 Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 Michael Himmelstrup eycoco@gmail.com +45 2720 7222 Peter Stillinge Dong peterstillinge.dong@gmail.com

Læs mere

BullGuard Premium Protection... 2. Installation af BullGuard Premium Protection... 2. Ny BullGuard-bruger... 2

BullGuard Premium Protection... 2. Installation af BullGuard Premium Protection... 2. Ny BullGuard-bruger... 2 Indhold BullGuard Premium Protection... 2 Installation af BullGuard Premium Protection... 2 Ny BullGuard-bruger... 2 Hvis du allerede har produktet Internet Security 2013 installeret... 3 Aktiver Premium-tjenester...

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

Grundlæggende metode og videnskabsteori. 5. september 2011

Grundlæggende metode og videnskabsteori. 5. september 2011 Grundlæggende metode og videnskabsteori 5. september 2011 Dagsorden Metodiske overvejelser Kvantitativ >< Kvalitativ metode Kvalitet i kvantitative undersøgelser: Validitet og reliabilitet Dataindsamling

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Forundersøgelsens resultater Arbejdsgruppen har indledningsvis holdt et strategiseminar, hvor Sociologerne Jakob Demant (Center for Rusmiddelforskning) og Lars Fynbo

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider« P f t r o o i l o 1 H GRAFISK DESIGN»Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«proces For at udvikle annoncen måtte jeg først klarlægge, hvad der

Læs mere

En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet. Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S

En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet. Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S Superbrugeren anno 2009 Superbrugeren contra resten af befolkningen Kilde: Gallup

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Spiller / Pårørende manual Til www.kampseddel.dk

Spiller / Pårørende manual Til www.kampseddel.dk Spiller / Pårørende manual Til www.kampseddel.dk Brugervejledning for Spiller/Pårørende Kort om kampseddel.dk Kampseddel.dk er udarbejdet som et webbaseret værktøj til den frivillige Træner/Leder i en

Læs mere

Creativity Design Undersøgelse Case 1: Auction Travels INDEX 1 WORK BREAKDOWN STRUCTURE (WBS) 2 RISIKOANALYSE 3 INTERESSENTANALYSE 4 BRUGERPROFILER 4

Creativity Design Undersøgelse Case 1: Auction Travels INDEX 1 WORK BREAKDOWN STRUCTURE (WBS) 2 RISIKOANALYSE 3 INTERESSENTANALYSE 4 BRUGERPROFILER 4 Index INDEX 1 WORK BREAKDOWN STRUCTURE (WBS) 2 PROJECT KEY PURPOSE STATEMENT 2 DELIVERABLES STATEMENT 2 ACTIVITIES FOR EACH DELIVERABLES 2 UNDERSØGELSE: 2 RISIKOANALYSE 3 PLAN B 3 FOR TYNDT KONCEPT ERROR!

Læs mere

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Indledning Groupcare er en elektronisk, internetbaseret kommunikationsform som vi bruger i forbindelse med din DOL-uddannelse. Grundlæggende set er Groupcare

Læs mere

Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin

Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin Formålet med denne artikel er at give en hurtig overblik over funktionerne i Hostcenter Danmarks Webadmin. Webadmin er det værktøj der bruges til at styre

Læs mere

Dokumentation for hjemmeside til Merry Maids Rengøring ApS.

Dokumentation for hjemmeside til Merry Maids Rengøring ApS. Dokumentation for hjemmeside til Rengøring ApS. Udført af U-TURN konsulentfirma. København den 16.11.01 Multimediedesigner 2. semester Lygten 16 København N Vejleder: Peter Askov Gruppe 8: Allan Jonas,

Læs mere

BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand!

BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand! BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand! EN FORUNDERLIG, OMSKIFTELIG VERDEN Er du nysgerrig omkring dit brand? Er der ikke altid en vinkel, der kan overraske? Verden forandrer sig hele tiden

Læs mere

ELEMENTER Jeg vælger fonten Raleway, som er en af Googles mange gratis webfonte. Det er en grotesk skrift, som især bruges til websites, da de på

ELEMENTER Jeg vælger fonten Raleway, som er en af Googles mange gratis webfonte. Det er en grotesk skrift, som især bruges til websites, da de på Grafisk design Design af hjemmeside til indretningsarkitekt med firma navn enrico indret, som jeg tidligere har designet logo for. Firmaet laver udelukkende erhvervsindretning og målgruppen for sitet er

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Bruger v1.5 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-SKOLE Ideen med Rekvi-skole systemet udsprang fra et behov

Læs mere

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013 Spiked Reality Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder Version 2.0, september 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mine oplysninger... 3 Online Administration... 3 Dit log ind...

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Henkel Norden AB ("Henkel") er en del af Henkel Corporation, og i henhold til DPA, er Jörg Heine, den dataansvarlige: schwarzkopf.dk@henkel.

Henkel Norden AB (Henkel) er en del af Henkel Corporation, og i henhold til DPA, er Jörg Heine, den dataansvarlige: schwarzkopf.dk@henkel. HENKEL FORTROLIGHEDSPOLITIK Vi, hos Henkel, tager vores forpligtelser i henhold til dansk lov om databeskyttelse (persondataloven) alvorligt og er forpligtet til at beskytte dit privatliv. Denne fortrolighedserklæring

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

PROJEKTET LAYOUT IDEUDVIKLING - PROCESS FRA IDÉ TIL PRODUKT

PROJEKTET LAYOUT IDEUDVIKLING - PROCESS FRA IDÉ TIL PRODUKT PROJEKTET Udarbejdelse og idéudvikling af en fiktiv grafisk identitet til Puls Fitness. I denne kernefaglighed fremhæver jeg designet til websitet samt lidt merchandise. Derudover ses et udkast til bl.a.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere