Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning."

Transkript

1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Projektformulering... 4 Motivering... 5 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig... 6 Research... 9 Field Research Postal kvantitativ analyse...10 Deltagere i undersøgelsen...10 Tekniske overvejelser...11 Argumentation for valg af teknik og programmering...12 Konklusion af undersøgelse på dating.dk Kvalitativ fokusgruppeanalyse...13 Tekniske overvejelser...14 Konklusion på fokusgruppe Kvalitativbrugeranalyse...15 Deltagere i undersøgelsen...16 Tekniske overvejelser...16 Udviklingsmetode Konceptbeskrivelse Ideen...20 Produktet...20 Chat...22 Zonerne...22 Mit Rum...22 Det tilnærmelsesvist intelligente system...23 Design...24 Database...25 Kommunikationsplan Formål...26 Mål...26 Afsender...26 Målgruppe...26 Portræt af Anne Kommunikationsmiljø...32 Brugertests Prototypetest...33 Konklusion...33 Sociologi eller hvorfor der er behov for virtuel dating Konklusion Engelsk Resume Litteraturliste... 40

2 2 Indledning Vi er en gruppe studerende på Multimediedesignerstudiet, som har udviklet et nyt koncept for dating på Internettet. Fremover vil man på adressen kunne møde andre datere i form af digitale kroppe eller avatarer. Man vil kunne besøge forunderlige digitale verdener og gå hånd i hånd med sin avatar-kæreste i Tivoli i biografen eller måske en tur i Urskoven? Og ikke nok med det. På virtualdating.dk får Danmarks datere nu endelig mulighed for at få deres eget hjem på Internettet et hjem de selv kan indrette og som de kan invitere avatar-kæresten ind i. Vores bud på dette fremtidige dating-site bliver grundigt gennemgået i denne rapport, samt i en udførlig designmanual og en teknisk rapport. Endelig har vi lavet en prototype, der illustrerer og illuderer, hvad der skal ske på sitet og hvordan sitet skal se ud 1. Der vil i rapporten være fodnoter nederst på nogle af siderne. Disse vil være kilder, forklaringer eller henvisninger. Liste over anvendt litteratur og bilag findes sidst i rapporten. For at være sikker på den bedst mulige forståelse hos vore læsere vil vi allerede her i indledningen definere en række termer, som vi arbejder med: En dater: I rapporten bruger vi begrebet dater, at date, en online date. En dater er en person, der er på Internettet ud fra et ønske om at finde en partner - det være sig en kæreste, en elsker eller en ven. Vi udelukker altså den typiske chatter, der er på Internettet for at tale med nogle andre chattere, uden at have et videre formål med det. Vores dater er mere målbevidst og mere afklaret i forhold til sit mål, og bruger også derfor de typiske dating sites på Internettet, det være sig Scor.dk og Dating.dk. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

3 3 I rapporten bruger vi også begrebet produkt. Vores produkt er det helt færdigudviklede website med alle dets funktioner og programmeringer. I vores eksamensprojekt laver vi ikke et færdigt produkt. Målgruppen for det færdige produkt er danske kvinder i alderen fra 28 til 40 år, der søger partnere ved hjælp af datingsites på Internettet. Vi bruger begrebet prototype. I vores prototype illustrerer og illuderer vi det færdige produkt. Vi laver eksempler på, hvordan det færdige produkt vil komme til at fungere og se ud. Programmeringen bagved prototypen er muligvis slet ikke eksisterende prototypen skal blot vise, hvordan det senere produkt vil være. Målgruppen for prototypen er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I rapporten omtaler vi brugere. En bruger er en kvinde fra målgruppen, der benytter sig at vores site. Vi bruger begrebet rapport. Rapporten er hele det værk, der omfatter beskrivelsen af vores projekt. I dette tilfælde altså denne rapport samt designmanual og teknisk rapport. Målgruppen for hele rapporten er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I vores projekt har vi mest fokus på den kommunikation, der foregår på datingsites, og hvordan dating egentlig foregår ud fra de nuværende muligheder og rammer. Spørgsmålet er, om dating vil forme sig anderledes, hvis rammerne for at kunne udtrykke sig emotionelt på Internettet ændres. Hvor meget er bare leg og hvor meget er seriøst. Det har altid være pirrende for mennesker med maskespil og det er netop spillereglerne for dette online maskespil, vi ønsker at ændre i vores projekt. Eksamensopgaven har den overordnede titel Det sociale og digitale karneval, og vi søger i projektet at føre karnevalsmetaforen ind i dette spændingsfelt af datere, der er oprigtige og datere, der er opdigtede. I virtuelle verdener kan man godt have flere profiler! God læselyst.

4 4 Projektformulering Når man skal udvikle et projekt, er det i allerhøjeste grad vigtigt at formulere, hvad problemet eller udfordringen egentlig er. I vores tilfælde har vi observeret at: Brugere der mødes på dating sites ikke har mulighed for på en nuanceret måde at udtrykke følelser online! Det fører os hen til vores problem eller udfordring: Hvordan kan vi designe en virtuel verden, hvor det er muligt at udtrykke følelser og kropssprog? Vi vil i vores projekt undersøge mulighederne for, at man fremover kan udtrykke følelser og opleve mere nærvær via et personligt rum, en digital krop (avatar) og ved at inddrage medieelementer på et dating site, som vi selv etablerer under navnet (Vi har ikke købt domæne navnet) Avatarer og digitale verdener eksisterer allerede flere steder på Internettet. Vi har blandt andet kigget på et stort site for 3D og chat, Active Worlds, fordi der her tilsyneladende er tekniske forudsætninger for at gøre det digitale møde mere spændende og følelsesladet. Men når man besøger sitet, er der ofte meget langt mellem brugerne. I forbindelse med denne research har vi en række spørgsmål og hypoteser, som vi ønsker at få besvaret. 1. Kender folk Active Worlds og virtual reality generelt? 2. Hvorfor er der ikke flere dating-sites, der benytter sig af muligheden for at bruge virtual reality? 3. Hvad gør firmaerne bag dating-stederne for at videreudvikle kommunikationsformen? 4. Hvilke medier (lyd, film, billeder, tekst, musik) ville brugerne være interesserede i at bruge til kommunikation på datingsites? 5. Er brugerne interesserede i at skabe emotionelt nærvær på Internettet, eller ønsker de snarere at kunne forhold sig fuldstændig anonymt? Vi vil bringe så mange svar som muligt i denne rapport. Vores diskurs er social og handler om: Jo mere en bruger af et dating site kan give udtryk for sine følelser og indre værdier, jo bedre vil kommunikationen blive.

5 5 Motivering Vi ved, at teknikken er til stede for at skabe nærvær og følelser online. Vi undrer os over, at så mange mennesker stadigvæk chatter i et design, som stort set ikke har udviklet sig i 10 år. Vi ønsker at inkorporere virkelige menneskers psykologi og sanseapparat. Det vil med andre ord sige, at vi ønsker at tilføje nogle ekstra dimensioner. Hvis det lykkes os at udvikle et bæredygtigt koncept, mener vi, at erfaringerne fra dette må kunne bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. rådgivning og netkonference, hvor der er fokus på at det digitale univers skal afspejle det virkelige univers. I vores hyperkomplekse, polycentriske samfund, hvor vi er vant til at se verden ud fra vores egen specielle vinkel, kræver brugerne, at lige netop deres behov bliver imødekommet i det digitale produkt og design. Det vil sige, at vi ikke bare kan pådutte brugeren en forenklet løsning, men at vi derimod må give mulighed for, at brugeren kan udfolde sig på egne præmisser. Det er ikke nogen enkel opgave, og det kræver også, at vi går ud og spørger den konkrete målgruppe om, hvilke holdninger, ønsker og erfaringer de har. Vi forventer, at brugerne vil kræve at kunne udfolde sig nuanceret under mange forskellige identiteter (profiler) og i mange forskellige rum. Ligesom i det samfund vi lever i nu! Med hensyn til eksamensprojektets metafor, som jo er karneval, så handler vores projekt om mødet mellem mennesker. Møder som i sig har muligheden for at transformere ensomhed til tosomhed eller flersomhed. Vi beskytter os selv, eksperimenterer og leger via identiteter og profiler og langsomt i takt med at den gensidige tillid opstår, tør vi smide maskerne.

6 6 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig Personlighed eller anonymitet. Følelser eller ej. Fantasi eller virkelighed. Eller virkeligheder? Det er blot nogle af de centrale elementer, som vi berørte i løbet af vores første brainstormingsdag. Som udgangspunkt var det et negativt faktum, at kommunikation på Internettet er fattigt, fordi der ikke kan formidles et følelsespektrum så nuanceret som i den virkelige verden. Vi kan endnu ikke lugte eller smage. Efterhånden har næsten alle højttalere, ligesom webcam ikke er noget fremmedord længere. Få har dog mikrofoner, så muligheden for at tale direkte er stadig sparsom. Internettet kan afhjælpe besværligheder ved mange kvantitative ting. Man sparer tid ved indkøb og research og mange former for betaling. Og tid er jo som bekendt lig med penge. MEN: Ved de kvalitative forhold kommer Internettet til kort på mange områder. Vi forsøgte at dele nogle digitale kommunikationsfora op i gode og dårlige. F.eks. var der sikkert ikke mange, der forestillede sig, hvor almindeligt det blev at søge rådgivning over Internettet, fordi man kunne være helt anonym. I denne forbindelse er det virkelig godt at kunne gemme sig, for det betyder, at folk, der ellers ikke ville have opsøgt hjælp, får hjælp. Men samtidig ser man den modsatte tendens; at online rådgivning til anonyme alkoholikere i USA lægger billeder ud af de personer, der i øjeblikket deltager i debatten. Disse billeder kommer frem mens man downloader et lille nødvendigt program. Hensigten er her at mindske fremmedgørelsen i forhold til, hvis der bare kom noget tekst frem, på skærmen imens. Her tilstræber man altså noget mere menneskelig kontakt. I forhold til vores konkrete datingkoncept, så fik vi ideen, fordi vi ved at mange mennesker er meget optagede af at bruge disse sites. Som datingsites manifesterer sig nu på Internettet, er de efter vores mening uinspirerende. Vi ville se om vi ikke kunne gøre det bedre. Som nævnt ovenfor har vi udviklet vores site bl.a. ved at lave brainstorming. Der poppede en masse ideer op, som det blev vores opgave at sortere i og senere afgrænse. Vi brugte også vejlederne og vores sparringsgruppe til at vende tanker og ideer med. Samtidigt tænkte vi over, hvordan nutidens kvinder gerne vil have det. Hvordan lever de, hvordan tænker de og hvor går samfundet hen?

7 7 Som nævnt andetsteds ville vi have brugt noget software fra Active Worlds, men for det første blev vi enige om, at det kan være problematisk at bruge noget, som andre har lavet. For det andet dækkede det ikke vores behov for valgmuligheder fra brugerens side. Vi prøvede dog at kontakte et af de firmaer, der allerede havde anvendt det, for at høre om deres erfaringer, men de vendte aldrig tilbage. Man kan mødes i cyberspace om forskellige emner. Man kan stille sin viden til rådighed ligesom i den fysiske verden. Hvis et diskussionsemne er f.eks. misbrug, kan man stille sine egne erfaringer og viden til rådighed. Det er meget lig virkeligheden, men alligevel med den store forskel at både afsender og modtager er anonyme. Vi tænkte på fænomenet rådgivning under diskussionerne ikke at vi ville lave et site for rådgivning, men snarere at vi ville udvikle de personlige udtryksmuligheder, så det enkelte menneske ville fremstå mere nuanceret. Man kommer heller ikke udenom en definition af produktet i forhold til virkeligheden under et forløb som dette. Vil man genskabe virkeligheden og kan man det? Skal de to ting hellere supplere hinanden? Det er vigtigt at blive fuldstændig klar over, hvor man er med sit projekt. Vi snakkede i lang tid om, hvordan man kommer ind på tæt hold af andre mennesker i virkeligheden. Det tætteste er intimsfæren, og vi fandt det fascinerende at forsøge at skabe en lignende distance og nærhed i den virtuelle verden. Udgangspunktet på dette tidspunkt var en avatar i samspil med andre avatarer. Den ene skulle give den anden lov til at komme ind på livet af sig i form af, at de skulle have kendt hinanden et stykke tid, før man kunne få personlige oplysninger frem. Vi visualiserede idéen på nogle plancher med nogle cirkler omkring nogle forskellige figurer, ligesom de hver især var i deres egen boble. Hver figur havde tre cirkler, hvor den sidste symboliserede afgrænsningen/starten af intimsfæren. Her skulle man kunne få en stemmeprøve og måske lugt, hvis det bliver færdigudviklet en dag. Vi kender følelsen af distance fra virkeligheden: Hvis en fremmed stiller sig meget tæt på én, bliver vores intimsfæres grænse overskredet. Centralt i problematikken var en form for provokation eller irritation omkring, at når alle er anonyme, kan alle snakke om alt, og også det faktum, at når man i teorien kan kommunikere med 100 mennesker på en gang, må meget af det være overfladisk.

8 8 Vi skulle også afklare, hvad vores forhold var til virtual reality om det var dér, vi skulle fordybe os med handsker eller hvad, men blev enige om, at den dagligdags psykologi var mere interessant at holde fast i, og så kunne vi se på IT-udviklingen som supplement. Vi har diskuteret om det skulle være 3D eller 2D, eller en blanding på en Southpark-agtig 2 måde, hvor man ser noget fra siden og noget oppefra. Det ville gøre det sjovt og understrege, at selvom man søger seriøs kærlighed, må man gerne lege på vores site. 2 Amerikansk kulttegnefilm

9 9 Research Dating sites i Danmark Som reference til vores projekt har vi brugt de to største dating sites i Danmark. De er vores største direkte konkurrenter. Vi går ikke ind i en dybere analyse i denne sammenhæng, men nøjes med en kort beskrivelse. Scors målgruppe orienterer sig direkte mod alt under bæltestedet. Dvs. at de romantiske typer nok vil have meget svært ved at identificere sig med dette sted. Scor samarbejder med side6.dk, som er Ekstra Bladets erotiske site. Der er mange faciliteter såsom: Amatørsexfilm, onlineshop med diverse erotiske værktøjer. Hvis man bliver betalende medlem får man flere rettigheder og bl.a. kan man se live events. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Scors design lægger med den kraftige røde farve meget op til emnet. Det er tydeligt, at det er drifterne, der er i fokus. Ellers virker sitet meget kompakt, det virker noget rodet, der er billeder og oplysninger alle vegne. Der er ikke gjort noget ud af at gøre sitet til en æstetisk oplevelse. Datings målgruppe er mere sober og holdes i kort snor af de mange superbrugere. Dating er den ledende datingportal i hele Skandinavien. Ifølge deres egne oplysninger på sitet er der over brugerprofiler. Datings styrke er deres brugerdatabase. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Datings design holder sig til de pæne pastelagtige farver. Sitet støder ikke nogen. Det er overskueligt og nydeligt sat op. Men det er næsten for pænt. Det virker gammeldags og lidt kedeligt. Kommentar: Begge sites bekræfter stereotypier. Det ene er vulgært, og det andet er nysseligt.

10 10 Field Research Vi har gennemført tre former for field research: 1) En postal kvantitativ analyse, der via et spørgeskema har klargjort de eksisterende dateres kendskab til virtual reality mødesteder.(se bilag 1) 2) En kvalitativ fokusgruppe analyse, der har klargjort, om datere har et behov for at kunne udtrykke følelser via kropssprog online.(se bilag 2) 3) En kvalitativ brugeranalyse, der har klargjort om de nuværende brugere af et virtual reality mødested oplever, at de kan udtrykke sig emotionelt via den digitale krop de visualiserer sig med.(se bilag 3) 1. Postal kvantitativ analyse Denne kvantitative research er gennemført på brugere af datingstedet ved hjælp af et simpelt spørgeskema. Spørgsmålene er udformet som lukkede spørgsmål, hvor respondenten blot skal svare ja eller nej, eller give udtryk for et antal gange, respondenten har gjort en bestemt handling. Et eksempel på et spørgsmål er: Kender du til dating hjemmesider, hvor man som bruger kan optræde på skærmen med en digital krop, der kan bevæge sig? Ud fra disse ja, nej eller antal svar kan vi konkludere, hvor mange datere i vores målgruppe, der i det hele taget, har kendskab til virtual reality. Vi kan også konkludere, om antallet af datere i vores målgruppe, der har prøvet virtual reality datingsteder er gået tilbage til at bruge mere traditionelle chat dating steder. Deltagere i undersøgelsen Vi har fundet respondenterne ved at gå ind på Dating.dk sitet og søge kvindelige profiler på år, der er bosiddende i København. Ud fra disse mange profiler har vi så helt udvalgt 50, som vi har kontaktet ved at lægge en besked på deres profil på Datings server. Seriøsiteten af daterne er sikret ved at udvælge blandt de, der er Plus profiler. Det koster 150,- kr. for 90 dage og den pris, mener vi, borger for oprigtigheden.

11 11 Beskeden handlede om, at vi søgte deltagere til vores undersøgelse, og at man blot skulle besøge en bestemt hjemmeside og besvare de spørgsmål, der var listet der. Tekniske overvejelser Vi havde fra starten tre forskellige muligheder for at udføre undersøgelsen set ud fra et teknisk og brugervenligt synspunkt. Vi kunne lave undersøgelsen på den måde, at alle, der ønskede at medvirke i undersøgelsen kunne få tilsendt en mail med et vedhæftet Word dokument med spørgsmålene. Der kunne også udsendes en HTML baseret mail, hvori alle spørgsmålene var listet i en tabel. Endelig kunne vi, via et link, få respondenterne til at browse til en bestemt hjemmeside, hvor vi så havde sat en ASP 3 -formular op med spørgsmålene. Vi debatterede fordele og ulemper ved de tre muligheder. Metoden med at vedhæfte et Word dokument ville være den nemmeste set fra vores eget synspunkt. Men respondenten skulle gøre mange handlinger på sin computer, før vi kunne modtage et korrekt udfyldt Word dokument igen. Mailen skulle åbnes Word dokumentet skulle åbnes respondenten skulle skrive sine svar Word dokumentet skulle lukkes og gemmes sammen med mailen mailen skulle sendes som et besvar til vores mailadresse. Vi vurderede, at der kunne ske for mange fejlhandlinger i hele denne operation, og at vi derved ikke ville modtage nok korrekte svar. Metoden var kompliceret og besværlig for respondenter, der ikke var så fortrolige med brugen af mailprogrammer. Der ville også være et større arbejde forbundet med, at vi manuelt skulle optælle alle de svar, som vi fik. Metoden med at sende en mail der indeholdt spørgsmålene i en tabel var mindre kompliceret, da respondenten blot skulle åbne mailen klikke på besvar indtaste svar klikke på send. Men for at kunne lave denne mail med en tabel, skulle hele mailen være i et HTML-format, og det er ikke alle, der har en HTML-baseret mail, så en del af de adspurgte ville ikke kunne åbne mailen. Endelig skulle vi optælle svar manuelt. 3 ASP er et filformat der bliver eksekveret på serveren

12 12 Med den sidste metode ville alle kunne se og besvare spørgsmålene på den hjemmeside, som vi havde sat op med en ASP-formular. Det eneste respondenten skulle gøre var at besvare spørgsmålene og til sidst klikke på send. Svarene ville blive modtaget på en server 4, som vi selv havde kontrol over og være digitale svar, der umiddelbart kunne lagres i en database. En risiko ved denne metode er, at hvis programmeringen af hjemmesiden ikke fungerer korrekt, kan vi komme til at miste alle svar. Med de andre metoder kan enkelte respondenter komme til at lave fejl, men vi vil dog stadig modtage en vis mængde korrekt udfyldte spørgeskemaer. På trods af dette valgte vi denne metode. Vi finder den mest brugervenlig, og vi får et digitalt input, som vi nemt kan bearbejde i vores konklusion. Argumentation for valg af teknik og programmering Vi har valgt at bruge en elektronisk løsning i forbindelse med vores kvantitative research, da denne løsning giver flere antal svar. Respondenterne skal ikke gøre så mange handlinger for at udfylde svarskemaet, og der vil derfor være flere, der vil deltage. Vores spørgeskema er oprettet som en form, der kalder på et ASP-script, når klienten sender svarene. Scriptet skriver de svar, som klienten sender til databasen. Fra databasen kan vi udskrive svarene uden bearbejdning, og vi kan oprette forespørgsler, der kan afgrænse de relationer, som vi vil have. Dette er især en fordel, hvis det er en omfattende mængde svar, som vi gerne vil have belyst i forskellige relationer. ASP står for Active Server Pages, navnet fortæller at denne løsning arbejder fra serveren og ikke hos klienten. ASP er et scriptsprog, der bruges i forbindelse med Internet applikationer, hvor der er brug for dynamiske og database-baserede løsninger. Konklusion af undersøgelse på dating.dk Mængden af svar kan kun give os en fornemmelse for tendensen hos vores målgruppe. Ikke et helt reelt billede. Den tendens vi kan se ud fra Spg. 2 og 3 er, at der et kendskab til eksistensen af virtuelle verdner på Internettet, og gennem Spg. 5 kan vi se, at daterne vandrer mellem flere forskellige Chat sites. Dog ikke på de virtuelle verdner, hvor der også er chat funktion. Vi kan konkludere, at der er et kendskab til virtuelle sites, men der er ingen, der besøger dem. Det rejser spørgsmålet: Hvorfor er der ikke nogle datere, der besøger sites der indeholder virtual reality?. 4 Et medlem af vores gruppe har sin egen server på hjemmeadressen

13 13 Vi kan ikke drage en konklusion på dette spørgsmål med denne undersøgelse, da det kræver en mere kvalitativ undersøgelse at få svar på dette spørgsmål. 2. Kvalitativ fokusgruppeanalyse Der udarbejdes opgaver og spørgsmål til debatten. Der udpeges en såkaldt moderator og i vores tilfælde to referenter. Denne analyse er lavet på den måde, at vi har nedsat en fokusgruppe på desværre kun 3 medlemmer. Disse mennesker mødtes på vores uddannelsessted 5 og løste en række brugeropgaver på Dating sitet og ifølge planen på Karlskrona2 virtual reality sitet 6. Da sitet desværre var nede, da vi skulle bruge det, blev vi i stedet nødt til at bruge Active Worlds og hurtigt tilpasse spørgsmålene. Mens opgaverne bliver løst, observerer vi og noterer, hvordan fokusgruppen løser opgaverne. Disse oplysninger om, hvad fokusgruppen har nemt eller svært ved, kan vi bruge i forhold til vores eget produkt. Opgaverne er gennemført for at sikre, at alle har kendskab til, hvordan de to steder fungerer forud for en diskussion bagefter. Samt et kendskab til, hvordan kommunikationen foregår via henholdsvis tekstbaseret chat og visualiseret avatar i 3 dimensionelle rum. Bagefter får vi gruppen til at diskutere fordele og ulemper ved kommunikationen på de to sites. Samt generelle spørgsmål der handler om personlighed, profil, følelser, avatarer med mere. Et spørgsmål kan f.eks. være: Hvis I skal opleve andre menneskers personlighed og deres følelser gennem digitale profiler (som f.eks. hos Dating), er det så lige så nemt som i virkeligheden? Ved hjælp af spørgsmål holder vi diskussionen på det rigtige spor i forhold til det, som vi ønsker at få afklaret. Efter at have diskuteret i en times tid afrunder vi fokusgruppeinterviewet med at få afklaret løse bemærkninger og emner, der ikke blev debatteret nok. 5 Københavns Tekniske Skole, Lygten 16 6 se bilag 2

14 14 Tekniske overvejelser Vi har overvejet, om vi skulle bruge et videokamera eller båndoptager under opgaveløsningen og debatten. Imidlertid besluttede vi at observere på den gammeldaws facon dvs. med vores egne øjne og ører. Grunden til dette er overvejende tidspres. Konklusion på fokusgruppe Det lykkedes os som sagt desværre kun at få gjort 3 personer interesserede i vores fokusgruppe projekt hvis vi kunne have lokket med, at de kunne have deltaget i en konkurrence om at vinde en charterrejse (!), havde vi måske fået større respons. Personerne er ens i den forstand, at alle er seriøse datere og er indenfor rammerne af vores målgruppe. Vi fandt dem ved at sende invitationer ud til brugere af dating. Vi kan konkludere, at deltagernes erfaring med 3D applikationer er varierende. Det var næsten til at forvente. Men deres lyst til at eksperimentere og opsøge nyt land er også stærkt varierende. Nogle sætter sig tilbage og beslutter, at en applikation er kedelig, hvis den ikke hurtigt giver nye oplevelser tilbage. Andre bliver ved med at eksperimentere og udforske indtil applikationen lukker sig op. Måden at udforske på er også forskellig. Nogen går meget systematisk til værks, og andre leger sig spontant igennem funktionerne. Med hensyn til Dating applikationen, så er erfaringerne og indfaldsvinklen også her forskellige, men applikationen er her så nem, at alle hurtigt kan løse opgaverne. Under selve diskussionen er holdningerne også forskellige. Det er tydeligt at opgaveløsningen smitter af på, om man synes, at 3D er interessant eller ej. Den legende person er meget åben i forhold til om 2D eller 3D er bedst der er ikke noget, som er bedst, det er bare forskelligt. Mens den person, som opgav 3D synes, at det er noget mærkeligt noget, som hun ikke gider at bruge tid på, når hun skal møde en potentiel kæreste. Om folk er åbne på Internettet? En mener ja, og en anden mener nej. Nej-sigeren mener, at folk siger det, de andre ønsker at høre. Det diskuteres, om det er nødvendigt at få sig et netværk også på Internettet inden, man føler sig tryg nok til at åbne sig. En bemærker, at hvis man vil lyve

15 15 eller pænere sagt beskytte sig selv, så kan man gøre det ligegyldigt om det er 2D eller 3D. Vedkommende synes i øvrigt, at det er sjovt at udforske et nyt site sammen med en, man kender. Med hensyn til hvordan man viser følelser i den virkelige verden, så er alle enige om, at man ubevidst danner sig billeder af folk via kropsudtryk og tøj. Men at man skal mere ind bag facaden for at lære en person rigtigt at kende. Og hvordan gøres en person så levende i det virtuelle rum? En nævner at en avatar eller en profil er jo ikke lig med følelser. Og at hvis man fokuserer for meget på avataren, så glemmer man måske at fordybe sig i folk. Det foreslås, at det bliver muligt at oprette en nuanceret profil med bl.a. tøj efter egen smag og at give folk mulighed for at indrette personlige rum efter deres egen smag, idet folks personlige smag viser en masse om deres indre værdier. En virtuel romance kan det overhovedet lade sig gøre? Igen varierer svarene. Fra stor tvivl til måske. En mener dog, at hun er afhængig af at møde potentielle kærester i den virkelige verden for overhovedet at få den slags fornemmelser. Som det ses, er der generelt meget forskellige holdninger til, hvad der er godt og skidt. Vi har besluttet, at vi vil inddrage fokusgruppens holdninger, hvis vi finder det relevant. Vi kan jo også konkludere, at meningerne er delte, således at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Endelig så vil vi ikke imødekomme de brugere, som ikke er åbne overfor nytænkning. Så bliver livet for kedeligt. 3. Kvalitativbrugeranalyse Denne analyse er gennemført ved at opfordre brugerne på det virtuelle online site til at besøge en hjemmeside 7 med spørgsmål 8. På hjemmesiden er der en række åbne spørgsmål vedrørende de oplevelser, respondenterne har haft på sitet. Da der er mange forskellige nationaliteter på sitet, er spørgsmålene formuleret på engelsk. Et eksempel på et spørgsmål kan være: Is it easy to navigate and communicate at the same time on Active Worlds? 7 Hjemmesidens adresse: 8 se bilag 3

16 16 Svarene på disse åbne spørgsmål, kan vi bruge til at afdække de erfaringer brugere af et virtual reality site har erfaringer som vi kan bruge, når vi laver vores eget produkt. Spørgsmålene kan afdække nye aspekter om vores problemformulering. Deltagere i undersøgelsen Vi har ikke lagt vægt på at udvælge bestemte typer respondenter, da vi udelukkende er interesseret i at afdække de nuværende brugeres erfaringer med virtual reality sites. Tekniske overvejelser Vi har valgt modellen med at dirigere interesserede respondenter til en enkel HTML-baseret hjemmeside, idet vi på denne måde kan sikre, at alle kan se spørgsmålene uanset, hvilken browser de har og uanset, hvilket mailprogram de bruger. Det er samtidig en enkel løsning at lave for os og en nem løsning for de respondenter, der ønsker at medvirke. Kommentar til kvalitativ brugeranalyse Desværre fik vi overhovedet ikke respons på vores undersøgelse. Brugerne er åbenbart ikke motiverede for den slags. Der er ca verdener på sitet. Men ofte er der max 100 brugere i alt. Så kan man spørge sig selv om det er så stort at brugerne opgiver at forholde sig til det? Eller er det fordi brugergrænsefladen giver problemer.

17 17 Udviklingsmetode Vi er blevet præsenteret for 4 paradigmer i undervisningen: Vandfald, Prototyping, Udforskende Udvikling og HOME. 9. Vandfaldsmetoden er et gammeldags systemudviklingsparadigme. Vores komplekse og dynamiske multimediesamfund er for længst vokset fra denne type lineære og sekventielle tilgang. Paradigmets ufleksible signoffs modsvarer ikke den kompleksitet, der i dag ofte tegner sig i analysen af brugerne og kunderne. I øvrigt havde vi ikke så konkret et mål, som metoden fordrer, da vi gik igang med prototypen. Prototyping anvendes udfra specifikke krav og behov, og inddrager brugerne og kunderne i forløbet. Man har et overordnet udgangspunkt og udvikler en prototype, som evalueres og rettes til evalueres igen osv., indtil produktet kan specificeres. Man designer og implementerer produktet, hvorefter man validerer og om nødvendigt analyserer igen. Det vil sige, at kunden og brugerne er med til at sige, hvad de vil have, og hvordan de skal kunne gøre det. Det er et godt udgangspunkt for, at produktet vil kunne ende som en succes. Udforskende udvikling bruges, hvis målet er diffust, og hvis mange detaljer er uklare. Cirklen med mulighed for gentagelsen af analysefasen alt efter behov er en væsentlig del af både prototyping og udforskende udvikling. De to sidstnævnte metoder er de mest velegnede i vores hyperkomplekse multimedieverden med brugere, der ikke længere så nemt kan sættes i bås. Til det færdige produkt vil det være velegnet at bruge HOME, som omfatter alt omkring både proces og produkt, mens de andre kun er produktorienterede. Fordelene ved denne model kommer især til udtryk ved større projekter, som omfatter mange flere medarbejdere og måske også en tydeligere opdeling imellem det proces- og det produktorienterede. 9 Marie Christensen og Louise Harder Fischer: Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode. Ingeniørenbøger 2000

18 18 Til prototypen har vi brugt prototyping med tilhørende brugertest af modellen. Vores mål med modellen var at illudere konceptet omkring intim kontakt i et virtuelt rum. Et virtuelt romantisk møde, hvor man kan kommunikere personlighed og følelser. Det er et paradoks, at vi går efter seriøse datere, når de kun bruger i kort tid. Så snart de har fået sig en kæreste, er de jo væk igen. Blev de der, ville de ikke være seriøse. Det vil sige, at målgruppen ændrer sig ofte. Se i øvrigt vores kommunikationsplan. Det er selvfølgelig generelt vigtigt at holde sig ajour med sin målgruppe, så den ikke pludselig er væk. Det er almindeligt at dating brugere vandrer fra site til site. Når man taler om udviklingsmetode, kan man berøre målgruppen under punkterne risikovillighed og dokumentation. Til det færdige produkt inddrages brugerne for at minimere risikoen. Det er én måde at anskue risiko på. En anden handler mere om direkte økonomisk input og output. I et virkeligt projekt estimerer man et budget, vurderer konkurrenterne og indtjeningsmuligheder i forhold til udgifterne etc. Altså om man kan få sine investeringer igen. Og skal det være ens levebrød, er det selvfølgelig vigtigt med grundige analyser. I dette prototypeprojekt går vi ikke i dybden med disse dokumenter, da markedsføringsaspekterne ikke er en del af denne eksamen. Men en produktion til Internettet er selvfølgelig kun en succes, hvis der er brugere, og derfor skal en eventuel mangel på disse tages som et seriøst risikomoment. Dokumentation er vigtig, hvis sitet og konceptet skal leve længe og få betydning. I vores situation har vi (forhåbentlig) nogle brugere, men ikke nogen kunde, vi udvikler til eller for. Så i og med at vi selv som studerende bygger sitet op, vedligeholder vi det også selv. I hvert fald i starten. Før eller siden gør succes en det forhåbentlig nødvendigt at få andre partnere. Det vil være meget væsentligt at inddrage nye brugertests og fokusgrupper med jævne mellemrum, f.eks. en gang om året, fordi som tidligere nævnt, at de seriøse brugere er der så kort tid af gangen. Der er meget udforskende arbejde i dette projekt. Det er i det hele taget afgørende med meget research både af konkurrenter, litteratur og markedet. De sociologiske værdier er i sagens natur ikke velbeskrevne i samme øjeblik, som de ændrer sig. Dvs. med hensyn til hvordan vi interagerer og kommunikerer og i hvilke fora, det foregår. Nye sprog opstår (som f.eks. chat og SMS), og man mødes i virtuelle fora omkring en interesse eller qua et arbejdsområde. Man kan selv designe sine berøringsflader. Mere om dette kan læses i vores samfundsperspektivering.

19 19 Efter vores mening flyder paradigmerne udforskende udvikling og prototyping også lidt sammen, fordi man kan spørge: Hvornår er en model en model, og hvornår er et designdokument et designdokument? I bogen Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode får forfatterne det til at lyde, som om man aldrig skriver noget ned, når man arbejder efter udforskende udvikling. Men når man er udforskende eller søgende, vælger man hele tiden noget til og fra, og det er urealistisk ikke at tage noter om disse valg, hvis man vil opnå overblik og undgå dobbeltarbejde. I forbindelse med dokumenter til vedligeholdelsen vil det også være vigtigt at redegøre nøje for vores databasestruktur, så udviklere udefra kan sætte sig ind i opbygningen. Se i øvrigt den tekniske dokumentation. Sammenfattende mener vi, at det er vigtigere at kunne tilpasse redskaber til situationen end, at man slavisk følger én model for modellens skyld. Vi har haft mange overvejelser om processen og produktet i forhold til hinanden, og hvor tæt koblede de er. HOME inddrager som sagt udarbejdelsen af mange dokumenter omkring processen, og det vil også i mange situationer have en stor værdi. Men man kan vælge til og fra, og derfor er det godt at have prøvet at udfærdige alle dokumenterne, så man ved, hvilken praktisk værdi, de har, og hvad man vælger fra, når man gør det.

20 20 Konceptbeskrivelse Vi har udviklet konceptet Digital identitet og dermed skabt rammerne for en mere levende oplevelse af begrebet dating. Vi laver en prototype på et datingsite med navnet hvor vi giver brugeren mulighed for at få en nuanceret emotionel dialog med andre datere. Ved hjælp af den eksisterende digitale teknologi illuderer vi noget af den kontakt, der omfatter de bevidste og ubevidste signaler, som vi sender ud i partnersøgningssituationer. Brugeren visualiserer sig via en avatar, (som vi dog ikke selv har udviklet 10 ) og ved at præsentere sig ved hjælp af tekst, musik, lyd, film, billeder og kropssprog. Herved kan brugeren få en mere personlig identitet og nuanceret kommunikation i sin online dating. Ideen Ideen er overordnet, at vi vil give datere mulighed for en mere emotionel og personlig oplevelse: Vi vil give dem en virtuel dating-mulighed, inden de går ud og møder deres date i den virkelige verden. Dette vil foregå ved, at de får mulighed for at lave deres eget helt personligt indrettede rum Mit Rum - på vores nye datingsite. Til rummet kan de invitere en anden person, de gerne vil lære bedre at kende. Det skal være som skridtet før at invitere vedkommende hjem. Man skal kunne vælge forskellige måder at indrette rummet på, som repræsenterer ens stil og smag (eller den, som man foregiver at være.) Man bevæger sig rundt med en avatar, som kan udtrykke følelser gennem dens virtuelle kropssprog. Sitet skal henvende sig til moderne, selvstændige kvinder i års alderen, som ønsker en aktiv forandring af deres liv henimod at finde en livsledsagerske. Produktet Produktet skal indeholde tre forskellige sfærer). Først har vi dog en forside, som ikke er en sfære. Første sfære er en helt almindelig chatside med de sædvanlige chatfunktioner. Konkret er der 4 chatrum med plads til 40 i hvert, en funktion til at søge på et chatnavn og selvfølgelig login- og brugerfelt. Desuden er her adgang til de andre sfærer, som hedder zoner den sidste sfære - Mit Rum. Zonerne er en slags mødesteder for mindre grupper. Det er forskellige virtuelle miljøer, hvor 10 Downloadet gratis fra hjemmesiden

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Biibo I/S EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK. Firma- og projektnavn: URL til website: www.lej1bil.dk

Biibo I/S EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK. Firma- og projektnavn: URL til website: www.lej1bil.dk EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK Firma- og projektnavn: Biibo I/S URL til website: www.lej1bil.dk URL til projektsite: mmd3semspring2012.mmd.eal.dk Antal anslag (med mellemrum): 121.246 Afleveringsdato:

Læs mere

Indhold... 1. Titelblad... 4. Forord... 5. Ansvarsfordeling... 5. Indledning... 6. Problemfelt... 6. Problemstilling... 6. Problemformulering...

Indhold... 1. Titelblad... 4. Forord... 5. Ansvarsfordeling... 5. Indledning... 6. Problemfelt... 6. Problemstilling... 6. Problemformulering... Indhold Indhold... 1 Titelblad... 4 Forord... 5 Ansvarsfordeling... 5 Indledning... 6 Problemfelt... 6 Problemstilling... 6 Problemformulering... 7 Afgrænsning... 7 Research & Analyse... 8 Målgruppe...

Læs mere

Se med forældrenes øjne. Introduktion

Se med forældrenes øjne. Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion 2010 Danmarks Evalueringsinstitut Tekst Helene Brochmann Solvej Mose Mailund Design BGRAPHIC Foto Mette Bendixsen Hung Tien Vu

Læs mere

3. DESIGN AF INTERVIEWUNDERSØGELSEN...6

3. DESIGN AF INTERVIEWUNDERSØGELSEN...6 1. INDLEDNING...2 1.1 PROBLEMFORMULERING...2 2. INTRODUKTION...3 2.1 KONCEPTUDVIKLING...4 2.2 MÅLGRUPPEN...5 3. DESIGN AF INTERVIEWUNDERSØGELSEN...6 3.1 DEN KVALITATIVE INTERVIEWMETODE...8 3.2 STRATEGISK

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere

England, der er svar på internettet. Altså egentlig et kæmpestort

England, der er svar på internettet. Altså egentlig et kæmpestort Altså egentlig et kæmpestort bibliotek, hvor man kan finde en hulens masse oplysninger og man kan også finde sjove ting og sager derinde. Jeg tror nemlig, det er England, der er svar på internettet Jeg

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.2 Problemfelt... 5 1.3 Problemformulering... 7 1.4 Motivation... 8 1.5 Afgrænsning... 8 2 Metode... 9 2.

Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.2 Problemfelt... 5 1.3 Problemformulering... 7 1.4 Motivation... 8 1.5 Afgrænsning... 8 2 Metode... 9 2. Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.2 Problemfelt... 5 1.3 Problemformulering... 7 1.4 Motivation... 8 1.5 Afgrænsning... 8 2 Metode... 9 2.1 Kvalitativ metode... 9 2.2 Kvantitativ metode... 10 2.3

Læs mere

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen

Samfund og specialpædagogik modul 73451. oktober 2007. Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Samfund og specialpædagogik modul 73451 oktober 2007 Dorit Coleman, Helle Fagerberg, Margit Houmøller, Pia Borchmann, Vibeke Bang Jacobsen Vejleder: Bente Maribo Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Læring og Kommunikation i et virtuelt læringsmiljø

Læring og Kommunikation i et virtuelt læringsmiljø 12 ugers projekt Læring og Kommunikation i et virtuelt læringsmiljø Kommunikationsplatforme i netbaseret studieforløb af Tillike Jørgensen 12 uges projekt: individuel opgave, efterår 2007 Eksaminator:

Læs mere

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen PROFESSIONELLE HJEMMESIDER 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen Bliv klogere på hvordan du indkøber en moderne hjemmeside, driver den professionel

Læs mere

Hvor langt man kan komme med sms-teknologien i en læringsmæssig kontekst

Hvor langt man kan komme med sms-teknologien i en læringsmæssig kontekst Indledning 1 Titelblad Sms-spil Hvor langt man kan komme med sms-teknologien i en læringsmæssig kontekst Aalborg Universitet Juni 2011 (Aalborg Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet, Copenhagen

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER 1 Rapport af: Rikke Frank Jørgensen, Gry Hasselbalch og Verner Leth, 2013 Fokusgruppeinterviews

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser Gennemført for Københavns Universitet Kompetenceenheden Af Ulveman Explorative A/S Jobnr. 205-045 20. december 2005 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer

Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer - Et observationsstudie på Experimentarium og Danmarks Akvarium Professionsbachelorprojekt, RESUME Afleveret 22. 12. 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Forord 5 Slip brugerne

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum

Nyhedsbrev 16. Tema: Publikum Nyhedsbrev 16 Tema: Publikum Indhold Nyhedsbrev 16 Marts 2007 Tema: Publikum Museumsformidlere i Danmark, MID Indhold Publikum www.museumsformidlere.dk Redaktion: Henrik Sell (ansv.) - sell@nathist.dk

Læs mere

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop Movements of Love - Kierkegaard, kærlighed og krop Evaluering af undervisningsprojekt 1. december 2013 31. juli 2014 Hanne Hjetting Nielsen, projektmedarbejder Bevægelsesworkshop (Hold fra UCC Sydhavn).

Læs mere

Gruppenummer 1, Klasse: MulA, årgang: 2012-2014, initialer på vejledere: THA, MORO, JHI, IWPO, IRF, FDTA og DSK.

Gruppenummer 1, Klasse: MulA, årgang: 2012-2014, initialer på vejledere: THA, MORO, JHI, IWPO, IRF, FDTA og DSK. Projekt titel: Sommerens store dille Projekt navn: X-fly eventsite URL: http://cph47.webkn.dk/xfly5/index.html Gruppe medlemmer: Lasse Bruun Overgaard, www.lbodesign.dk/... Mark Halding, http://haldingweb.dk/...

Læs mere

Sammen skal vi nok klare den! Af Tina Benthin Olsen

Sammen skal vi nok klare den! Af Tina Benthin Olsen Sammen skal vi nok klare den! Af Tina Benthin Olsen Kilde: www.funnypostcard.com Terapihund i pædagogisk arbejde Bachelorprojekt maj 2006, eksamenskarakter: 11 Vejleder: Lis Leleur Indholdsfortegnelse

Læs mere

COME ON. Bilag A. online genplaceringsforløb De Universelle To. Bilag A - COME ON online genplaceringsforløb (Testforløb)

COME ON. Bilag A. online genplaceringsforløb De Universelle To. Bilag A - COME ON online genplaceringsforløb (Testforløb) COME ON online genplaceringsforløb De Universelle To Bilag A De Universelle To. Side 1 af sider 40 Indholdsfortegnelse Overblik over arbejdsmarkederne, der bevæger sig... 4 Værdier... 6 Forpligtende engagement...

Læs mere

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om formidling i børnehøjde E n a n t o l o g i o m f o r m i d lb i nø g r ni ebk øu rl tnu er he øn js d Ne e t v æ r k 2 0 061 6 NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om

Læs mere

1 Indledning...4. 2 Arbejdsfordeling...4. 3 Læsevejledning...5

1 Indledning...4. 2 Arbejdsfordeling...4. 3 Læsevejledning...5 1 Indledning...4 2 Arbejdsfordeling...4 3 Læsevejledning...5 4 Problemstilling...6 4.1 Baggrund...6 4.1.1 Idegrundlaget...6 4.1.2 Kunden...8 4.1.3 Storytelling...8 4.2 Problemformulering...9 4.3 Afgrænsning...10

Læs mere

Kunsten at føre dialog...

Kunsten at føre dialog... DIALOG HÅND BOGEN...og facilitere dialogworkshops Kunsten at føre dialog... Mette Lindgren Helde Mette Lindgren Helde Dialoghåndbogen Forfatter: Mette Lindgren Helde Titel: Dialoghåndbogen kunsten at føre

Læs mere