Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning."

Transkript

1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Projektformulering... 4 Motivering... 5 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig... 6 Research... 9 Field Research Postal kvantitativ analyse...10 Deltagere i undersøgelsen...10 Tekniske overvejelser...11 Argumentation for valg af teknik og programmering...12 Konklusion af undersøgelse på dating.dk Kvalitativ fokusgruppeanalyse...13 Tekniske overvejelser...14 Konklusion på fokusgruppe Kvalitativbrugeranalyse...15 Deltagere i undersøgelsen...16 Tekniske overvejelser...16 Udviklingsmetode Konceptbeskrivelse Ideen...20 Produktet...20 Chat...22 Zonerne...22 Mit Rum...22 Det tilnærmelsesvist intelligente system...23 Design...24 Database...25 Kommunikationsplan Formål...26 Mål...26 Afsender...26 Målgruppe...26 Portræt af Anne Kommunikationsmiljø...32 Brugertests Prototypetest...33 Konklusion...33 Sociologi eller hvorfor der er behov for virtuel dating Konklusion Engelsk Resume Litteraturliste... 40

2 2 Indledning Vi er en gruppe studerende på Multimediedesignerstudiet, som har udviklet et nyt koncept for dating på Internettet. Fremover vil man på adressen kunne møde andre datere i form af digitale kroppe eller avatarer. Man vil kunne besøge forunderlige digitale verdener og gå hånd i hånd med sin avatar-kæreste i Tivoli i biografen eller måske en tur i Urskoven? Og ikke nok med det. På virtualdating.dk får Danmarks datere nu endelig mulighed for at få deres eget hjem på Internettet et hjem de selv kan indrette og som de kan invitere avatar-kæresten ind i. Vores bud på dette fremtidige dating-site bliver grundigt gennemgået i denne rapport, samt i en udførlig designmanual og en teknisk rapport. Endelig har vi lavet en prototype, der illustrerer og illuderer, hvad der skal ske på sitet og hvordan sitet skal se ud 1. Der vil i rapporten være fodnoter nederst på nogle af siderne. Disse vil være kilder, forklaringer eller henvisninger. Liste over anvendt litteratur og bilag findes sidst i rapporten. For at være sikker på den bedst mulige forståelse hos vore læsere vil vi allerede her i indledningen definere en række termer, som vi arbejder med: En dater: I rapporten bruger vi begrebet dater, at date, en online date. En dater er en person, der er på Internettet ud fra et ønske om at finde en partner - det være sig en kæreste, en elsker eller en ven. Vi udelukker altså den typiske chatter, der er på Internettet for at tale med nogle andre chattere, uden at have et videre formål med det. Vores dater er mere målbevidst og mere afklaret i forhold til sit mål, og bruger også derfor de typiske dating sites på Internettet, det være sig Scor.dk og Dating.dk. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

3 3 I rapporten bruger vi også begrebet produkt. Vores produkt er det helt færdigudviklede website med alle dets funktioner og programmeringer. I vores eksamensprojekt laver vi ikke et færdigt produkt. Målgruppen for det færdige produkt er danske kvinder i alderen fra 28 til 40 år, der søger partnere ved hjælp af datingsites på Internettet. Vi bruger begrebet prototype. I vores prototype illustrerer og illuderer vi det færdige produkt. Vi laver eksempler på, hvordan det færdige produkt vil komme til at fungere og se ud. Programmeringen bagved prototypen er muligvis slet ikke eksisterende prototypen skal blot vise, hvordan det senere produkt vil være. Målgruppen for prototypen er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I rapporten omtaler vi brugere. En bruger er en kvinde fra målgruppen, der benytter sig at vores site. Vi bruger begrebet rapport. Rapporten er hele det værk, der omfatter beskrivelsen af vores projekt. I dette tilfælde altså denne rapport samt designmanual og teknisk rapport. Målgruppen for hele rapporten er lærere, censorer og medstuderende på EIK. I vores projekt har vi mest fokus på den kommunikation, der foregår på datingsites, og hvordan dating egentlig foregår ud fra de nuværende muligheder og rammer. Spørgsmålet er, om dating vil forme sig anderledes, hvis rammerne for at kunne udtrykke sig emotionelt på Internettet ændres. Hvor meget er bare leg og hvor meget er seriøst. Det har altid være pirrende for mennesker med maskespil og det er netop spillereglerne for dette online maskespil, vi ønsker at ændre i vores projekt. Eksamensopgaven har den overordnede titel Det sociale og digitale karneval, og vi søger i projektet at føre karnevalsmetaforen ind i dette spændingsfelt af datere, der er oprigtige og datere, der er opdigtede. I virtuelle verdener kan man godt have flere profiler! God læselyst.

4 4 Projektformulering Når man skal udvikle et projekt, er det i allerhøjeste grad vigtigt at formulere, hvad problemet eller udfordringen egentlig er. I vores tilfælde har vi observeret at: Brugere der mødes på dating sites ikke har mulighed for på en nuanceret måde at udtrykke følelser online! Det fører os hen til vores problem eller udfordring: Hvordan kan vi designe en virtuel verden, hvor det er muligt at udtrykke følelser og kropssprog? Vi vil i vores projekt undersøge mulighederne for, at man fremover kan udtrykke følelser og opleve mere nærvær via et personligt rum, en digital krop (avatar) og ved at inddrage medieelementer på et dating site, som vi selv etablerer under navnet (Vi har ikke købt domæne navnet) Avatarer og digitale verdener eksisterer allerede flere steder på Internettet. Vi har blandt andet kigget på et stort site for 3D og chat, Active Worlds, fordi der her tilsyneladende er tekniske forudsætninger for at gøre det digitale møde mere spændende og følelsesladet. Men når man besøger sitet, er der ofte meget langt mellem brugerne. I forbindelse med denne research har vi en række spørgsmål og hypoteser, som vi ønsker at få besvaret. 1. Kender folk Active Worlds og virtual reality generelt? 2. Hvorfor er der ikke flere dating-sites, der benytter sig af muligheden for at bruge virtual reality? 3. Hvad gør firmaerne bag dating-stederne for at videreudvikle kommunikationsformen? 4. Hvilke medier (lyd, film, billeder, tekst, musik) ville brugerne være interesserede i at bruge til kommunikation på datingsites? 5. Er brugerne interesserede i at skabe emotionelt nærvær på Internettet, eller ønsker de snarere at kunne forhold sig fuldstændig anonymt? Vi vil bringe så mange svar som muligt i denne rapport. Vores diskurs er social og handler om: Jo mere en bruger af et dating site kan give udtryk for sine følelser og indre værdier, jo bedre vil kommunikationen blive.

5 5 Motivering Vi ved, at teknikken er til stede for at skabe nærvær og følelser online. Vi undrer os over, at så mange mennesker stadigvæk chatter i et design, som stort set ikke har udviklet sig i 10 år. Vi ønsker at inkorporere virkelige menneskers psykologi og sanseapparat. Det vil med andre ord sige, at vi ønsker at tilføje nogle ekstra dimensioner. Hvis det lykkes os at udvikle et bæredygtigt koncept, mener vi, at erfaringerne fra dette må kunne bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. rådgivning og netkonference, hvor der er fokus på at det digitale univers skal afspejle det virkelige univers. I vores hyperkomplekse, polycentriske samfund, hvor vi er vant til at se verden ud fra vores egen specielle vinkel, kræver brugerne, at lige netop deres behov bliver imødekommet i det digitale produkt og design. Det vil sige, at vi ikke bare kan pådutte brugeren en forenklet løsning, men at vi derimod må give mulighed for, at brugeren kan udfolde sig på egne præmisser. Det er ikke nogen enkel opgave, og det kræver også, at vi går ud og spørger den konkrete målgruppe om, hvilke holdninger, ønsker og erfaringer de har. Vi forventer, at brugerne vil kræve at kunne udfolde sig nuanceret under mange forskellige identiteter (profiler) og i mange forskellige rum. Ligesom i det samfund vi lever i nu! Med hensyn til eksamensprojektets metafor, som jo er karneval, så handler vores projekt om mødet mellem mennesker. Møder som i sig har muligheden for at transformere ensomhed til tosomhed eller flersomhed. Vi beskytter os selv, eksperimenterer og leger via identiteter og profiler og langsomt i takt med at den gensidige tillid opstår, tør vi smide maskerne.

6 6 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig Personlighed eller anonymitet. Følelser eller ej. Fantasi eller virkelighed. Eller virkeligheder? Det er blot nogle af de centrale elementer, som vi berørte i løbet af vores første brainstormingsdag. Som udgangspunkt var det et negativt faktum, at kommunikation på Internettet er fattigt, fordi der ikke kan formidles et følelsespektrum så nuanceret som i den virkelige verden. Vi kan endnu ikke lugte eller smage. Efterhånden har næsten alle højttalere, ligesom webcam ikke er noget fremmedord længere. Få har dog mikrofoner, så muligheden for at tale direkte er stadig sparsom. Internettet kan afhjælpe besværligheder ved mange kvantitative ting. Man sparer tid ved indkøb og research og mange former for betaling. Og tid er jo som bekendt lig med penge. MEN: Ved de kvalitative forhold kommer Internettet til kort på mange områder. Vi forsøgte at dele nogle digitale kommunikationsfora op i gode og dårlige. F.eks. var der sikkert ikke mange, der forestillede sig, hvor almindeligt det blev at søge rådgivning over Internettet, fordi man kunne være helt anonym. I denne forbindelse er det virkelig godt at kunne gemme sig, for det betyder, at folk, der ellers ikke ville have opsøgt hjælp, får hjælp. Men samtidig ser man den modsatte tendens; at online rådgivning til anonyme alkoholikere i USA lægger billeder ud af de personer, der i øjeblikket deltager i debatten. Disse billeder kommer frem mens man downloader et lille nødvendigt program. Hensigten er her at mindske fremmedgørelsen i forhold til, hvis der bare kom noget tekst frem, på skærmen imens. Her tilstræber man altså noget mere menneskelig kontakt. I forhold til vores konkrete datingkoncept, så fik vi ideen, fordi vi ved at mange mennesker er meget optagede af at bruge disse sites. Som datingsites manifesterer sig nu på Internettet, er de efter vores mening uinspirerende. Vi ville se om vi ikke kunne gøre det bedre. Som nævnt ovenfor har vi udviklet vores site bl.a. ved at lave brainstorming. Der poppede en masse ideer op, som det blev vores opgave at sortere i og senere afgrænse. Vi brugte også vejlederne og vores sparringsgruppe til at vende tanker og ideer med. Samtidigt tænkte vi over, hvordan nutidens kvinder gerne vil have det. Hvordan lever de, hvordan tænker de og hvor går samfundet hen?

7 7 Som nævnt andetsteds ville vi have brugt noget software fra Active Worlds, men for det første blev vi enige om, at det kan være problematisk at bruge noget, som andre har lavet. For det andet dækkede det ikke vores behov for valgmuligheder fra brugerens side. Vi prøvede dog at kontakte et af de firmaer, der allerede havde anvendt det, for at høre om deres erfaringer, men de vendte aldrig tilbage. Man kan mødes i cyberspace om forskellige emner. Man kan stille sin viden til rådighed ligesom i den fysiske verden. Hvis et diskussionsemne er f.eks. misbrug, kan man stille sine egne erfaringer og viden til rådighed. Det er meget lig virkeligheden, men alligevel med den store forskel at både afsender og modtager er anonyme. Vi tænkte på fænomenet rådgivning under diskussionerne ikke at vi ville lave et site for rådgivning, men snarere at vi ville udvikle de personlige udtryksmuligheder, så det enkelte menneske ville fremstå mere nuanceret. Man kommer heller ikke udenom en definition af produktet i forhold til virkeligheden under et forløb som dette. Vil man genskabe virkeligheden og kan man det? Skal de to ting hellere supplere hinanden? Det er vigtigt at blive fuldstændig klar over, hvor man er med sit projekt. Vi snakkede i lang tid om, hvordan man kommer ind på tæt hold af andre mennesker i virkeligheden. Det tætteste er intimsfæren, og vi fandt det fascinerende at forsøge at skabe en lignende distance og nærhed i den virtuelle verden. Udgangspunktet på dette tidspunkt var en avatar i samspil med andre avatarer. Den ene skulle give den anden lov til at komme ind på livet af sig i form af, at de skulle have kendt hinanden et stykke tid, før man kunne få personlige oplysninger frem. Vi visualiserede idéen på nogle plancher med nogle cirkler omkring nogle forskellige figurer, ligesom de hver især var i deres egen boble. Hver figur havde tre cirkler, hvor den sidste symboliserede afgrænsningen/starten af intimsfæren. Her skulle man kunne få en stemmeprøve og måske lugt, hvis det bliver færdigudviklet en dag. Vi kender følelsen af distance fra virkeligheden: Hvis en fremmed stiller sig meget tæt på én, bliver vores intimsfæres grænse overskredet. Centralt i problematikken var en form for provokation eller irritation omkring, at når alle er anonyme, kan alle snakke om alt, og også det faktum, at når man i teorien kan kommunikere med 100 mennesker på en gang, må meget af det være overfladisk.

8 8 Vi skulle også afklare, hvad vores forhold var til virtual reality om det var dér, vi skulle fordybe os med handsker eller hvad, men blev enige om, at den dagligdags psykologi var mere interessant at holde fast i, og så kunne vi se på IT-udviklingen som supplement. Vi har diskuteret om det skulle være 3D eller 2D, eller en blanding på en Southpark-agtig 2 måde, hvor man ser noget fra siden og noget oppefra. Det ville gøre det sjovt og understrege, at selvom man søger seriøs kærlighed, må man gerne lege på vores site. 2 Amerikansk kulttegnefilm

9 9 Research Dating sites i Danmark Som reference til vores projekt har vi brugt de to største dating sites i Danmark. De er vores største direkte konkurrenter. Vi går ikke ind i en dybere analyse i denne sammenhæng, men nøjes med en kort beskrivelse. Scors målgruppe orienterer sig direkte mod alt under bæltestedet. Dvs. at de romantiske typer nok vil have meget svært ved at identificere sig med dette sted. Scor samarbejder med side6.dk, som er Ekstra Bladets erotiske site. Der er mange faciliteter såsom: Amatørsexfilm, onlineshop med diverse erotiske værktøjer. Hvis man bliver betalende medlem får man flere rettigheder og bl.a. kan man se live events. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Scors design lægger med den kraftige røde farve meget op til emnet. Det er tydeligt, at det er drifterne, der er i fokus. Ellers virker sitet meget kompakt, det virker noget rodet, der er billeder og oplysninger alle vegne. Der er ikke gjort noget ud af at gøre sitet til en æstetisk oplevelse. Datings målgruppe er mere sober og holdes i kort snor af de mange superbrugere. Dating er den ledende datingportal i hele Skandinavien. Ifølge deres egne oplysninger på sitet er der over brugerprofiler. Datings styrke er deres brugerdatabase. Der arrangeres fester og sammenkomster in real world. Datings design holder sig til de pæne pastelagtige farver. Sitet støder ikke nogen. Det er overskueligt og nydeligt sat op. Men det er næsten for pænt. Det virker gammeldags og lidt kedeligt. Kommentar: Begge sites bekræfter stereotypier. Det ene er vulgært, og det andet er nysseligt.

10 10 Field Research Vi har gennemført tre former for field research: 1) En postal kvantitativ analyse, der via et spørgeskema har klargjort de eksisterende dateres kendskab til virtual reality mødesteder.(se bilag 1) 2) En kvalitativ fokusgruppe analyse, der har klargjort, om datere har et behov for at kunne udtrykke følelser via kropssprog online.(se bilag 2) 3) En kvalitativ brugeranalyse, der har klargjort om de nuværende brugere af et virtual reality mødested oplever, at de kan udtrykke sig emotionelt via den digitale krop de visualiserer sig med.(se bilag 3) 1. Postal kvantitativ analyse Denne kvantitative research er gennemført på brugere af datingstedet ved hjælp af et simpelt spørgeskema. Spørgsmålene er udformet som lukkede spørgsmål, hvor respondenten blot skal svare ja eller nej, eller give udtryk for et antal gange, respondenten har gjort en bestemt handling. Et eksempel på et spørgsmål er: Kender du til dating hjemmesider, hvor man som bruger kan optræde på skærmen med en digital krop, der kan bevæge sig? Ud fra disse ja, nej eller antal svar kan vi konkludere, hvor mange datere i vores målgruppe, der i det hele taget, har kendskab til virtual reality. Vi kan også konkludere, om antallet af datere i vores målgruppe, der har prøvet virtual reality datingsteder er gået tilbage til at bruge mere traditionelle chat dating steder. Deltagere i undersøgelsen Vi har fundet respondenterne ved at gå ind på Dating.dk sitet og søge kvindelige profiler på år, der er bosiddende i København. Ud fra disse mange profiler har vi så helt udvalgt 50, som vi har kontaktet ved at lægge en besked på deres profil på Datings server. Seriøsiteten af daterne er sikret ved at udvælge blandt de, der er Plus profiler. Det koster 150,- kr. for 90 dage og den pris, mener vi, borger for oprigtigheden.

11 11 Beskeden handlede om, at vi søgte deltagere til vores undersøgelse, og at man blot skulle besøge en bestemt hjemmeside og besvare de spørgsmål, der var listet der. Tekniske overvejelser Vi havde fra starten tre forskellige muligheder for at udføre undersøgelsen set ud fra et teknisk og brugervenligt synspunkt. Vi kunne lave undersøgelsen på den måde, at alle, der ønskede at medvirke i undersøgelsen kunne få tilsendt en mail med et vedhæftet Word dokument med spørgsmålene. Der kunne også udsendes en HTML baseret mail, hvori alle spørgsmålene var listet i en tabel. Endelig kunne vi, via et link, få respondenterne til at browse til en bestemt hjemmeside, hvor vi så havde sat en ASP 3 -formular op med spørgsmålene. Vi debatterede fordele og ulemper ved de tre muligheder. Metoden med at vedhæfte et Word dokument ville være den nemmeste set fra vores eget synspunkt. Men respondenten skulle gøre mange handlinger på sin computer, før vi kunne modtage et korrekt udfyldt Word dokument igen. Mailen skulle åbnes Word dokumentet skulle åbnes respondenten skulle skrive sine svar Word dokumentet skulle lukkes og gemmes sammen med mailen mailen skulle sendes som et besvar til vores mailadresse. Vi vurderede, at der kunne ske for mange fejlhandlinger i hele denne operation, og at vi derved ikke ville modtage nok korrekte svar. Metoden var kompliceret og besværlig for respondenter, der ikke var så fortrolige med brugen af mailprogrammer. Der ville også være et større arbejde forbundet med, at vi manuelt skulle optælle alle de svar, som vi fik. Metoden med at sende en mail der indeholdt spørgsmålene i en tabel var mindre kompliceret, da respondenten blot skulle åbne mailen klikke på besvar indtaste svar klikke på send. Men for at kunne lave denne mail med en tabel, skulle hele mailen være i et HTML-format, og det er ikke alle, der har en HTML-baseret mail, så en del af de adspurgte ville ikke kunne åbne mailen. Endelig skulle vi optælle svar manuelt. 3 ASP er et filformat der bliver eksekveret på serveren

12 12 Med den sidste metode ville alle kunne se og besvare spørgsmålene på den hjemmeside, som vi havde sat op med en ASP-formular. Det eneste respondenten skulle gøre var at besvare spørgsmålene og til sidst klikke på send. Svarene ville blive modtaget på en server 4, som vi selv havde kontrol over og være digitale svar, der umiddelbart kunne lagres i en database. En risiko ved denne metode er, at hvis programmeringen af hjemmesiden ikke fungerer korrekt, kan vi komme til at miste alle svar. Med de andre metoder kan enkelte respondenter komme til at lave fejl, men vi vil dog stadig modtage en vis mængde korrekt udfyldte spørgeskemaer. På trods af dette valgte vi denne metode. Vi finder den mest brugervenlig, og vi får et digitalt input, som vi nemt kan bearbejde i vores konklusion. Argumentation for valg af teknik og programmering Vi har valgt at bruge en elektronisk løsning i forbindelse med vores kvantitative research, da denne løsning giver flere antal svar. Respondenterne skal ikke gøre så mange handlinger for at udfylde svarskemaet, og der vil derfor være flere, der vil deltage. Vores spørgeskema er oprettet som en form, der kalder på et ASP-script, når klienten sender svarene. Scriptet skriver de svar, som klienten sender til databasen. Fra databasen kan vi udskrive svarene uden bearbejdning, og vi kan oprette forespørgsler, der kan afgrænse de relationer, som vi vil have. Dette er især en fordel, hvis det er en omfattende mængde svar, som vi gerne vil have belyst i forskellige relationer. ASP står for Active Server Pages, navnet fortæller at denne løsning arbejder fra serveren og ikke hos klienten. ASP er et scriptsprog, der bruges i forbindelse med Internet applikationer, hvor der er brug for dynamiske og database-baserede løsninger. Konklusion af undersøgelse på dating.dk Mængden af svar kan kun give os en fornemmelse for tendensen hos vores målgruppe. Ikke et helt reelt billede. Den tendens vi kan se ud fra Spg. 2 og 3 er, at der et kendskab til eksistensen af virtuelle verdner på Internettet, og gennem Spg. 5 kan vi se, at daterne vandrer mellem flere forskellige Chat sites. Dog ikke på de virtuelle verdner, hvor der også er chat funktion. Vi kan konkludere, at der er et kendskab til virtuelle sites, men der er ingen, der besøger dem. Det rejser spørgsmålet: Hvorfor er der ikke nogle datere, der besøger sites der indeholder virtual reality?. 4 Et medlem af vores gruppe har sin egen server på hjemmeadressen

13 13 Vi kan ikke drage en konklusion på dette spørgsmål med denne undersøgelse, da det kræver en mere kvalitativ undersøgelse at få svar på dette spørgsmål. 2. Kvalitativ fokusgruppeanalyse Der udarbejdes opgaver og spørgsmål til debatten. Der udpeges en såkaldt moderator og i vores tilfælde to referenter. Denne analyse er lavet på den måde, at vi har nedsat en fokusgruppe på desværre kun 3 medlemmer. Disse mennesker mødtes på vores uddannelsessted 5 og løste en række brugeropgaver på Dating sitet og ifølge planen på Karlskrona2 virtual reality sitet 6. Da sitet desværre var nede, da vi skulle bruge det, blev vi i stedet nødt til at bruge Active Worlds og hurtigt tilpasse spørgsmålene. Mens opgaverne bliver løst, observerer vi og noterer, hvordan fokusgruppen løser opgaverne. Disse oplysninger om, hvad fokusgruppen har nemt eller svært ved, kan vi bruge i forhold til vores eget produkt. Opgaverne er gennemført for at sikre, at alle har kendskab til, hvordan de to steder fungerer forud for en diskussion bagefter. Samt et kendskab til, hvordan kommunikationen foregår via henholdsvis tekstbaseret chat og visualiseret avatar i 3 dimensionelle rum. Bagefter får vi gruppen til at diskutere fordele og ulemper ved kommunikationen på de to sites. Samt generelle spørgsmål der handler om personlighed, profil, følelser, avatarer med mere. Et spørgsmål kan f.eks. være: Hvis I skal opleve andre menneskers personlighed og deres følelser gennem digitale profiler (som f.eks. hos Dating), er det så lige så nemt som i virkeligheden? Ved hjælp af spørgsmål holder vi diskussionen på det rigtige spor i forhold til det, som vi ønsker at få afklaret. Efter at have diskuteret i en times tid afrunder vi fokusgruppeinterviewet med at få afklaret løse bemærkninger og emner, der ikke blev debatteret nok. 5 Københavns Tekniske Skole, Lygten 16 6 se bilag 2

14 14 Tekniske overvejelser Vi har overvejet, om vi skulle bruge et videokamera eller båndoptager under opgaveløsningen og debatten. Imidlertid besluttede vi at observere på den gammeldaws facon dvs. med vores egne øjne og ører. Grunden til dette er overvejende tidspres. Konklusion på fokusgruppe Det lykkedes os som sagt desværre kun at få gjort 3 personer interesserede i vores fokusgruppe projekt hvis vi kunne have lokket med, at de kunne have deltaget i en konkurrence om at vinde en charterrejse (!), havde vi måske fået større respons. Personerne er ens i den forstand, at alle er seriøse datere og er indenfor rammerne af vores målgruppe. Vi fandt dem ved at sende invitationer ud til brugere af dating. Vi kan konkludere, at deltagernes erfaring med 3D applikationer er varierende. Det var næsten til at forvente. Men deres lyst til at eksperimentere og opsøge nyt land er også stærkt varierende. Nogle sætter sig tilbage og beslutter, at en applikation er kedelig, hvis den ikke hurtigt giver nye oplevelser tilbage. Andre bliver ved med at eksperimentere og udforske indtil applikationen lukker sig op. Måden at udforske på er også forskellig. Nogen går meget systematisk til værks, og andre leger sig spontant igennem funktionerne. Med hensyn til Dating applikationen, så er erfaringerne og indfaldsvinklen også her forskellige, men applikationen er her så nem, at alle hurtigt kan løse opgaverne. Under selve diskussionen er holdningerne også forskellige. Det er tydeligt at opgaveløsningen smitter af på, om man synes, at 3D er interessant eller ej. Den legende person er meget åben i forhold til om 2D eller 3D er bedst der er ikke noget, som er bedst, det er bare forskelligt. Mens den person, som opgav 3D synes, at det er noget mærkeligt noget, som hun ikke gider at bruge tid på, når hun skal møde en potentiel kæreste. Om folk er åbne på Internettet? En mener ja, og en anden mener nej. Nej-sigeren mener, at folk siger det, de andre ønsker at høre. Det diskuteres, om det er nødvendigt at få sig et netværk også på Internettet inden, man føler sig tryg nok til at åbne sig. En bemærker, at hvis man vil lyve

15 15 eller pænere sagt beskytte sig selv, så kan man gøre det ligegyldigt om det er 2D eller 3D. Vedkommende synes i øvrigt, at det er sjovt at udforske et nyt site sammen med en, man kender. Med hensyn til hvordan man viser følelser i den virkelige verden, så er alle enige om, at man ubevidst danner sig billeder af folk via kropsudtryk og tøj. Men at man skal mere ind bag facaden for at lære en person rigtigt at kende. Og hvordan gøres en person så levende i det virtuelle rum? En nævner at en avatar eller en profil er jo ikke lig med følelser. Og at hvis man fokuserer for meget på avataren, så glemmer man måske at fordybe sig i folk. Det foreslås, at det bliver muligt at oprette en nuanceret profil med bl.a. tøj efter egen smag og at give folk mulighed for at indrette personlige rum efter deres egen smag, idet folks personlige smag viser en masse om deres indre værdier. En virtuel romance kan det overhovedet lade sig gøre? Igen varierer svarene. Fra stor tvivl til måske. En mener dog, at hun er afhængig af at møde potentielle kærester i den virkelige verden for overhovedet at få den slags fornemmelser. Som det ses, er der generelt meget forskellige holdninger til, hvad der er godt og skidt. Vi har besluttet, at vi vil inddrage fokusgruppens holdninger, hvis vi finder det relevant. Vi kan jo også konkludere, at meningerne er delte, således at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Endelig så vil vi ikke imødekomme de brugere, som ikke er åbne overfor nytænkning. Så bliver livet for kedeligt. 3. Kvalitativbrugeranalyse Denne analyse er gennemført ved at opfordre brugerne på det virtuelle online site til at besøge en hjemmeside 7 med spørgsmål 8. På hjemmesiden er der en række åbne spørgsmål vedrørende de oplevelser, respondenterne har haft på sitet. Da der er mange forskellige nationaliteter på sitet, er spørgsmålene formuleret på engelsk. Et eksempel på et spørgsmål kan være: Is it easy to navigate and communicate at the same time on Active Worlds? 7 Hjemmesidens adresse: 8 se bilag 3

16 16 Svarene på disse åbne spørgsmål, kan vi bruge til at afdække de erfaringer brugere af et virtual reality site har erfaringer som vi kan bruge, når vi laver vores eget produkt. Spørgsmålene kan afdække nye aspekter om vores problemformulering. Deltagere i undersøgelsen Vi har ikke lagt vægt på at udvælge bestemte typer respondenter, da vi udelukkende er interesseret i at afdække de nuværende brugeres erfaringer med virtual reality sites. Tekniske overvejelser Vi har valgt modellen med at dirigere interesserede respondenter til en enkel HTML-baseret hjemmeside, idet vi på denne måde kan sikre, at alle kan se spørgsmålene uanset, hvilken browser de har og uanset, hvilket mailprogram de bruger. Det er samtidig en enkel løsning at lave for os og en nem løsning for de respondenter, der ønsker at medvirke. Kommentar til kvalitativ brugeranalyse Desværre fik vi overhovedet ikke respons på vores undersøgelse. Brugerne er åbenbart ikke motiverede for den slags. Der er ca verdener på sitet. Men ofte er der max 100 brugere i alt. Så kan man spørge sig selv om det er så stort at brugerne opgiver at forholde sig til det? Eller er det fordi brugergrænsefladen giver problemer.

17 17 Udviklingsmetode Vi er blevet præsenteret for 4 paradigmer i undervisningen: Vandfald, Prototyping, Udforskende Udvikling og HOME. 9. Vandfaldsmetoden er et gammeldags systemudviklingsparadigme. Vores komplekse og dynamiske multimediesamfund er for længst vokset fra denne type lineære og sekventielle tilgang. Paradigmets ufleksible signoffs modsvarer ikke den kompleksitet, der i dag ofte tegner sig i analysen af brugerne og kunderne. I øvrigt havde vi ikke så konkret et mål, som metoden fordrer, da vi gik igang med prototypen. Prototyping anvendes udfra specifikke krav og behov, og inddrager brugerne og kunderne i forløbet. Man har et overordnet udgangspunkt og udvikler en prototype, som evalueres og rettes til evalueres igen osv., indtil produktet kan specificeres. Man designer og implementerer produktet, hvorefter man validerer og om nødvendigt analyserer igen. Det vil sige, at kunden og brugerne er med til at sige, hvad de vil have, og hvordan de skal kunne gøre det. Det er et godt udgangspunkt for, at produktet vil kunne ende som en succes. Udforskende udvikling bruges, hvis målet er diffust, og hvis mange detaljer er uklare. Cirklen med mulighed for gentagelsen af analysefasen alt efter behov er en væsentlig del af både prototyping og udforskende udvikling. De to sidstnævnte metoder er de mest velegnede i vores hyperkomplekse multimedieverden med brugere, der ikke længere så nemt kan sættes i bås. Til det færdige produkt vil det være velegnet at bruge HOME, som omfatter alt omkring både proces og produkt, mens de andre kun er produktorienterede. Fordelene ved denne model kommer især til udtryk ved større projekter, som omfatter mange flere medarbejdere og måske også en tydeligere opdeling imellem det proces- og det produktorienterede. 9 Marie Christensen og Louise Harder Fischer: Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode. Ingeniørenbøger 2000

18 18 Til prototypen har vi brugt prototyping med tilhørende brugertest af modellen. Vores mål med modellen var at illudere konceptet omkring intim kontakt i et virtuelt rum. Et virtuelt romantisk møde, hvor man kan kommunikere personlighed og følelser. Det er et paradoks, at vi går efter seriøse datere, når de kun bruger i kort tid. Så snart de har fået sig en kæreste, er de jo væk igen. Blev de der, ville de ikke være seriøse. Det vil sige, at målgruppen ændrer sig ofte. Se i øvrigt vores kommunikationsplan. Det er selvfølgelig generelt vigtigt at holde sig ajour med sin målgruppe, så den ikke pludselig er væk. Det er almindeligt at dating brugere vandrer fra site til site. Når man taler om udviklingsmetode, kan man berøre målgruppen under punkterne risikovillighed og dokumentation. Til det færdige produkt inddrages brugerne for at minimere risikoen. Det er én måde at anskue risiko på. En anden handler mere om direkte økonomisk input og output. I et virkeligt projekt estimerer man et budget, vurderer konkurrenterne og indtjeningsmuligheder i forhold til udgifterne etc. Altså om man kan få sine investeringer igen. Og skal det være ens levebrød, er det selvfølgelig vigtigt med grundige analyser. I dette prototypeprojekt går vi ikke i dybden med disse dokumenter, da markedsføringsaspekterne ikke er en del af denne eksamen. Men en produktion til Internettet er selvfølgelig kun en succes, hvis der er brugere, og derfor skal en eventuel mangel på disse tages som et seriøst risikomoment. Dokumentation er vigtig, hvis sitet og konceptet skal leve længe og få betydning. I vores situation har vi (forhåbentlig) nogle brugere, men ikke nogen kunde, vi udvikler til eller for. Så i og med at vi selv som studerende bygger sitet op, vedligeholder vi det også selv. I hvert fald i starten. Før eller siden gør succes en det forhåbentlig nødvendigt at få andre partnere. Det vil være meget væsentligt at inddrage nye brugertests og fokusgrupper med jævne mellemrum, f.eks. en gang om året, fordi som tidligere nævnt, at de seriøse brugere er der så kort tid af gangen. Der er meget udforskende arbejde i dette projekt. Det er i det hele taget afgørende med meget research både af konkurrenter, litteratur og markedet. De sociologiske værdier er i sagens natur ikke velbeskrevne i samme øjeblik, som de ændrer sig. Dvs. med hensyn til hvordan vi interagerer og kommunikerer og i hvilke fora, det foregår. Nye sprog opstår (som f.eks. chat og SMS), og man mødes i virtuelle fora omkring en interesse eller qua et arbejdsområde. Man kan selv designe sine berøringsflader. Mere om dette kan læses i vores samfundsperspektivering.

19 19 Efter vores mening flyder paradigmerne udforskende udvikling og prototyping også lidt sammen, fordi man kan spørge: Hvornår er en model en model, og hvornår er et designdokument et designdokument? I bogen Udvikling af multimedier en helhedsorienteret metode får forfatterne det til at lyde, som om man aldrig skriver noget ned, når man arbejder efter udforskende udvikling. Men når man er udforskende eller søgende, vælger man hele tiden noget til og fra, og det er urealistisk ikke at tage noter om disse valg, hvis man vil opnå overblik og undgå dobbeltarbejde. I forbindelse med dokumenter til vedligeholdelsen vil det også være vigtigt at redegøre nøje for vores databasestruktur, så udviklere udefra kan sætte sig ind i opbygningen. Se i øvrigt den tekniske dokumentation. Sammenfattende mener vi, at det er vigtigere at kunne tilpasse redskaber til situationen end, at man slavisk følger én model for modellens skyld. Vi har haft mange overvejelser om processen og produktet i forhold til hinanden, og hvor tæt koblede de er. HOME inddrager som sagt udarbejdelsen af mange dokumenter omkring processen, og det vil også i mange situationer have en stor værdi. Men man kan vælge til og fra, og derfor er det godt at have prøvet at udfærdige alle dokumenterne, så man ved, hvilken praktisk værdi, de har, og hvad man vælger fra, når man gør det.

20 20 Konceptbeskrivelse Vi har udviklet konceptet Digital identitet og dermed skabt rammerne for en mere levende oplevelse af begrebet dating. Vi laver en prototype på et datingsite med navnet hvor vi giver brugeren mulighed for at få en nuanceret emotionel dialog med andre datere. Ved hjælp af den eksisterende digitale teknologi illuderer vi noget af den kontakt, der omfatter de bevidste og ubevidste signaler, som vi sender ud i partnersøgningssituationer. Brugeren visualiserer sig via en avatar, (som vi dog ikke selv har udviklet 10 ) og ved at præsentere sig ved hjælp af tekst, musik, lyd, film, billeder og kropssprog. Herved kan brugeren få en mere personlig identitet og nuanceret kommunikation i sin online dating. Ideen Ideen er overordnet, at vi vil give datere mulighed for en mere emotionel og personlig oplevelse: Vi vil give dem en virtuel dating-mulighed, inden de går ud og møder deres date i den virkelige verden. Dette vil foregå ved, at de får mulighed for at lave deres eget helt personligt indrettede rum Mit Rum - på vores nye datingsite. Til rummet kan de invitere en anden person, de gerne vil lære bedre at kende. Det skal være som skridtet før at invitere vedkommende hjem. Man skal kunne vælge forskellige måder at indrette rummet på, som repræsenterer ens stil og smag (eller den, som man foregiver at være.) Man bevæger sig rundt med en avatar, som kan udtrykke følelser gennem dens virtuelle kropssprog. Sitet skal henvende sig til moderne, selvstændige kvinder i års alderen, som ønsker en aktiv forandring af deres liv henimod at finde en livsledsagerske. Produktet Produktet skal indeholde tre forskellige sfærer). Først har vi dog en forside, som ikke er en sfære. Første sfære er en helt almindelig chatside med de sædvanlige chatfunktioner. Konkret er der 4 chatrum med plads til 40 i hvert, en funktion til at søge på et chatnavn og selvfølgelig login- og brugerfelt. Desuden er her adgang til de andre sfærer, som hedder zoner den sidste sfære - Mit Rum. Zonerne er en slags mødesteder for mindre grupper. Det er forskellige virtuelle miljøer, hvor 10 Downloadet gratis fra hjemmesiden

Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk

Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk Synopsis Digital Identitet. Projektudvikling af www.virtualdating.dk Gruppe 14 Kasper Spaabæk, Allan Jonas, Trine Uldall, Jonna Bolette Degn Titel Digital Identitet. Formål Vi laver et datingsite (www.virtualdating.dk),

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Problemformulering 4 Udviklingsmetode 5 Tidsplan 6 Målgruppe 7 Design brief 8 Logo 10 Typografi og farve 11 Navigationsdiagram 12 Usecase

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Guide til din computer

Guide til din computer Guide til din computer Computerens anatomi forklaret på et nemt niveau Produkt fremstillet af Nicolas Corydon Petersen, & fra Roskilde Tekniske Gymnasium, kommunikation & IT, år 2014 klasse 1.2 12-03-2014.

Læs mere

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum:

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Artiklen er publiceret i: Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Oliver spiller et af sine ynglings

Læs mere

Projekt Kom/it A Semester 6

Projekt Kom/it A Semester 6 Jeanette Bengtsen og Isabel Odder Projekt Kom/it A Semester 6 Applikation - Virette Klasse 3.5k 05-04-2011 Indholdsfortegnelse: Indledning:... 2 Bollemodel:... 3 Formål og præmis:... 3 Indhold:... 3 Målgruppe:...

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Bruger Facebook rigtig meget Kigger lidt på Instagram Elsker at bruge

Læs mere

Internetbaseret borgerinddragelse i planlægningen

Internetbaseret borgerinddragelse i planlægningen Internetbaseret borgerinddragelse i planlægningen I dag er borgerinddragelse en vigtig del af kommunernes hverdag. Men hvordan fastholder kommunerne borgernes interesse for at deltage i kommunens planlægning?

Læs mere

Unge - køb og salg af sex på nettet

Unge - køb og salg af sex på nettet Unge - køb og salg af sex på nettet En introduktion til Cyberhus undersøgelse af unges brug af internettet og nye medier til køb og salg af sex. Materialet er indsamlet og bearbejdet af Cyberhus.dk i efteråret

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress. KALAS FESTIVAL Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.com Casper Ragn http://www.casperragn.wordpress.com Niels Otto Andersen

Læs mere

- lev livet grønnere, sjovere og smartere...

- lev livet grønnere, sjovere og smartere... Reklamer & kampagner V i ser dem i tv, biografer og busser. I aviser og blade. På internettet. Hver eneste dag og alle vegne fra bliver vi bombarderet med reklamer og kampagner for alle mulige varer og

Læs mere

Holdnings- og adfærdsanalyse - de unge i Birkerød

Holdnings- og adfærdsanalyse - de unge i Birkerød Holdnings- og adfærdsanalyse - de unge i Birkerød De unges rolle i revitaliseringen af bymidten I processen hen imod at re-vitalisere bycentrene i Rudersdal fokuserer vi i denne undersøgelse på Birkerød

Læs mere

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem Tak fordi du har taget dig tid til at downloade de 10 datingfælder, og hvordan du undgår dem. Datingfælder er forskellige måder, du opfører dig på, når du involverer

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Vejledning til de bydende

Vejledning til de bydende Vejledning til de bydende Juni 2013/JET Indledning Indledning ibinder er et web-baseret program, til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift på en hidtil uset brugervenlig og økonomisk måde. ibinder

Læs mere

Delaflevering. Webdesign og webkommunikation, (hold 2), IT Universitetet, f2011. Kim Yde, kyd@itu.dk. Kenneth Hansen, kenhan@itu.

Delaflevering. Webdesign og webkommunikation, (hold 2), IT Universitetet, f2011. Kim Yde, kyd@itu.dk. Kenneth Hansen, kenhan@itu. Delaflevering Webdesign og webkommunikation, (hold 2), IT Universitetet, f2011. Kim Yde, kyd@itu.dk Kenneth Hansen, kenhan@itu.dk 1 Indholdsfortegnelse Problemfelt - Problemformulering... 3 Målgruppe...

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2013-12-02 /JET Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Første login... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 6 Glemt password... 6 Brugerfladen

Læs mere

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Webintegrator Thomas á Rógvi 221191-2505 Indholdsfortegnelse Opgaven... 3 Tidsplan... 4 Målgruppe... 5 Layout... 6 Design... 7 Fonte... 7 Browser... 7 Bilag... 8 Det

Læs mere

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk 1 Offentlige-selskaber.dk s startside giver direkte adgang til at foretage en indberetning. Som en service

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Rapport. Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen. Skole login: knmape68. E-mail: mypedersen@gmail.com

Rapport. Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen. Skole login: knmape68. E-mail: mypedersen@gmail.com Rapport Udarbejdet af: Mayianne Nøks Pedersen Skole login: knmape68 E-mail: mypedersen@gmail.com URL til brugerundersøgelsen: http://web328.webkn.dk/hjemmeside/image/laering/sem2brugerundersogelse/brugerundersogelse/

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Koncept 1, Brugermatch.

Koncept 1, Brugermatch. Koncept 1, Brugermatch. Beskrivelse af idé: En mobilapp som hjælper bibliotekets brugere med at finde ligesindede. Grundidéen er at når en bruger har app en installeret og aktiv så vil brugeren udsende

Læs mere

Kommunikation og Samfund

Kommunikation og Samfund rt Kommunikation og Samfund KOM/IT Jannik Nordahl-Pedersen HTX - Roskilde Klasse 3.5 28-02- 2 0 1 2 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Problemformulering... 3 Valg af løsning...

Læs mere

Beskrivelse af brugergrænseflade... 2

Beskrivelse af brugergrænseflade... 2 Beskrivelse af brugergrænseflade... 2 Overordnet beskrivelse af brugergrænsefladen... 2 Forside... 2 Min profil... 3 Mine Venner... 4 Min ven... 5 Søg/Tilføj venner... 6 Blog... 7 1 Beskrivelse af brugergrænseflade

Læs mere

Stream II Firmware. Brug af dette dokument:

Stream II Firmware. Brug af dette dokument: Stream II Firmware Dette dokument er oprettet og vedligeholdes af Instrulog A/S. Kopiering af tekster og passager skal ske efter skriftelig aftale. Yderligere information, besøg venligst www.instrulog.dk.

Læs mere

TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP

TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP TESTPLAN: SENIORLANDS WEBSHOP Indledning Vi vil i vores brugervenlighedsundersøgelse teste Seniorlands webshop 1. Vi vil teste hvor at webshoppen fungerer set ud fra en bruger af Internet. Vi vil blandt

Læs mere

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000.

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. 2. interview Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. Briefing: Der er ikke nogen forkerte svar. Er du kunstinteresseret? Ja, meget. Jeg arbejder

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii Side 1 af 11 Få din egen mailadresse Start Internettet. Skriv denne adresse i Adressefeltet: www.jubii.dk og tyk på Enterknappen. Du har nu forbindelse med søgemaskinen: Jubii Klik på punktet: E-mail Oprettelse

Læs mere

Coaching og Goal Mapping - Hånd i hånd GROW2 Research-rapport hold 141 af Bettina Dahl Nielsen COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE

Coaching og Goal Mapping - Hånd i hånd GROW2 Research-rapport hold 141 af Bettina Dahl Nielsen COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE 1 Indholdsfortegnelse Fomålet med min coach uddannelse... 2 Hvorfor dette emne?... 3 Målgruppe... 3 Problemformulering... 3 Hvad er Goal mapping?... 4 Paralleller

Læs mere

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti Unges madkultur Sammenfatning Forfattet af Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti 2013 Introduktion Denne sammenfatning præsenterer de væsentligste fund fra en undersøgelse

Læs mere

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Indledning Groupcare er en elektronisk, internetbaseret kommunikationsform som vi bruger i forbindelse med din DOL-uddannelse. Grundlæggende set er Groupcare

Læs mere

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Ahmad Hahmoud Besir Redzepi Jeffrey Lai 04/05-2009 2.semester 3. projekt Indholdsfortegnelse: 1.0 Forord 3 2.0 Kommunikationsplan 4 3.0 Navigationsdiagram

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET

Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET Online Markedsføring SMAGSPRØVE MED TO EMNER FRA KURSET SMAGSPRØVE PÅ ONLINE MARKEDSFØRING KURSUS PERMISSION MARKETING 2 MEN HVAD SÅ MED DE 99 %, SOM KIGGER FORBI OG IKKE KØBER ABONNEMENT? HVAD KAN VI

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

APV Transport quick-guide

APV Transport quick-guide APV Transport quick-guide Arbejder du indenfor transport- og engrosbranchen, og skal du i gang med APV? APV Transport hjælper dig gennem hele APV-arbejdet i 4 enkle skridt Inden du går i gang med arbejdet

Læs mere

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Start samtalen med pigerne idag! Start samtalen en kort introduktion Denne bog er skrevet med ét formål. Formålet er at give dig de redskaber der skal til, for at møde mennesker. Hverken mere eller mindre.

Læs mere

Vejledning for Modeller

Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Chat typer på Cam4You... 3 Min Konto... 4 Gå online... 4 Specielt ved privat chat... 10 Mine indstillinger... 11 Ændre priser...

Læs mere

Netbaseret spørgeskemaundersøgelse

Netbaseret spørgeskemaundersøgelse E-læringsmodul til samfundsfag i folkeskolen Netbaseret spørgeskemaundersøgelse It-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Udarbejdet af: Hasse Francker Christensen Indhold af modulet Indholdsfortegnelse 1 - Hvorfor

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar.

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar. Evalueringsrapport Sygeplejerskeuddannelsen Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015 Med kvalitative svar. Spørgsmål til mål og indhold for faget. I hvilket omfang mener du, at du har opnået

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

[ Gør det overskueligt! ]

[ Gør det overskueligt! ] 2015 Kommunikation/IT niveau C Eksamensprojekt sundhedskampagne Kristian N. Rieck - 45882 Gør det overskueligt! Sundhedsstyrelsen At give danskerne mere overskud i hverdagen At gøre hverdagsindkøb - Og

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGIENS TEORETISKE FUNDAMENT I den litteratur, jeg har haft adgang til under tilblivelsen af denne publikation, har jeg ikke fundet nogen entydig definition på, hvad en kommunikationsstrategi

Læs mere

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet.

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn

Læs mere

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2 Side 1 af 1 Afsluttende opgave i Kom/IT Den afsluttende opgave har jeg valgt at lave alene. Jeg har valgt opgave 1. webdesign, på grund af min interesse for dette. Opgaven går ud på at designe et brugervenligt

Læs mere

Impact værktøj retningslinjer

Impact værktøj retningslinjer Impact værktøj retningslinjer Værktøj fra Daphne III projektet IMPACT: Evaluation of European Perpetrator Programmes (Programmet for evaluering af Europæiske udøvere af krænkende adfærd) Impact værktøj

Læs mere

KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER

KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER HVORFOR KULTUNAUT? Kultunaut er Danmarks største online portal for arrangementer og er implementeret og brugt af en lang række

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Projektbeskrivelse Informations Teknologi

Projektbeskrivelse Informations Teknologi Projektbeskrivelse Informations Teknologi Upload og indeksering af elev og -projektopgaver i skolemiljøet Indledning: Som nystartet på et gymnasium kan omvæltningen fra elev til påbegyndende studerende

Læs mere

Manual til administration af online booking

Manual til administration af online booking 2016 Manual til administration af online booking ShopBook Online Med forklaring og eksempler på hvordan man konfigurerer og overvåger online booking. www.obels.dk 1 Introduktion... 4 1.1 Formål... 4 1.2

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE

MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE MULTIMEDIEDESIGNER 1. ÅRS PRØVE Eksamensprojekt, 2. semester, forår 2010 TEMA: E-HANDEL Erhvervsakademiet København Nord Udleveret mandag d. 3. maj 2010 Afleveres i 4 eksemplarer senest d. 28. maj kl.

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Førsteårsprøven 2015. Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner

Førsteårsprøven 2015. Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner Førsteårsprøven 2015 Projektbeskrivelse 2. Semester Multimediedesigner Projektbeskrivelse Formål Som afslutning på første studieår skal I gennemføre et tværfagligt projektforløb, der skal afspejle væsentlige

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider« P f t r o o i l o 1 H GRAFISK DESIGN»Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«proces For at udvikle annoncen måtte jeg først klarlægge, hvad der

Læs mere

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Bruger v1.5 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-SKOLE Ideen med Rekvi-skole systemet udsprang fra et behov

Læs mere

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 SENIOR LAND Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096 Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 Michael Himmelstrup eycoco@gmail.com +45 2720 7222 Peter Stillinge Dong peterstillinge.dong@gmail.com

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Hvor bevæger HR sig hen?

Hvor bevæger HR sig hen? Rapport Hvor bevæger HR sig hen? HR træfpunkt 2005 Oktober 2005 Undersøgelsen er gennemført af Butterflies PR and more På vegne af PID Personalechefer i Danmark HR bevæger sig fra bløde værdier mod mere

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

dobbeltliv På en måde lever man jo et

dobbeltliv På en måde lever man jo et Internettet er meget mere end det opslags - værk, de fleste af os bruger det som. Artiklen åbner for en af nettets lukkede verdener: spiseforstyrrede pigers brug af netforums. ILLUSTRATIONER: LISBETH E.

Læs mere

Facebook optimal profilopsætning

Facebook optimal profilopsætning Facebook optimal profilopsætning 1. At sociale netværk på nettet er mere brugte end nogensinde kan ikke komme bag på nogen. Efter de seneste års fokus på Myspace, har Facebook nu taget føringen som det

Læs mere