Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark. Kontrolprogram. Version 1. Vejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark. Kontrolprogram. Version 1. Vejledning"

Transkript

1 Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark Kontrolprogram Version 1

2 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 1 Kontrolprogram medicinske gassystemer September 2014 Svend Gram, ALECTIA A/S John Enevoldsen, AGA A/S Kaj Hyldgaard Jensen, Foreningen af Sygehusmaskinmestre

3 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 2 Generel vejledning Nærværende kontrolprogram for medicinske gasser er udarbejdet for at skabe et fælles grundlag for den krævede kontrol ved udførsel af anlæg for medicinske gasser. Kontrolprogrammet tager udgangspunkt i DS/EN ISO og Best-Practice på området. Målet har været at få et dansksproget kontrolprogram, der samtidig er tilpasset danske forhold og traditioner og det forventes derfor at kontrolprogrammet vil få stor udbredelse. Kontrolprogrammet er i henhold til DS/EN ISO mindstekrav til den udførende entreprenørs egenkontrol. Kontrolprogrammet er afgrænset til ikke at omfatte forsyningsanlæg for medicinske gasser. Kontrolprogrammet er bygget op om skemaer med tilhørende vejledninger, der angiver hvorledes selve kontrollen skal udføres. For mere udførlig beskrivelse henvises til DS/EN ISO , kapitel 12 samt Anneks C og D. Skemaerne udfyldes løbende af udførende entreprenør under overværelse af bygherre eller repræsentant for denne, og skemaerne indgår efterfølgende i det samlede KS-materiale for byggesagen. Kontrolprogrammet er baseret på, at der for hvert projekt laves en projektspecifik risikovurdering af hvilke kontroller, der skal udføres. En samlet oversigt over kontrollerne findes i skema D1.1, denne bør således udfyldes inden opstart af et projekt. I forhold til krav til kontrol af partikelkontaminering tager nærværende kontrolprogram udgangspunkt i DS/EN ISO punkt , dvs. kontrollen udføres med den såkaldte serviet-test. Det absolutte krav til partikelkoncentration iht. DS samt FSD-rekommandation anbefales udført som 3. partskontrol og er således ikke en del af nærværende skemaer. DS/EN ISO , punkt foreskriver, at der skal anvendes nitrogen, medicinsk luft og den specifikke gas til kontrollerne. Ved større projekter og projekter, der omhandler nybyggeri, kan anvendes nitrogen til alle kontroller for komprimerede medicinske gasser. I mindre ombygning- og udbygningsprojekter bør der anvendes medicinsk luft til kontrol af installationer for komprimerede medicinske gasser.

4 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 3 Generelt om udstyr til kontrollerne Til kontrol af udtag kræves det, at der benyttes han-koblinger, der stemmer overens med den standard, der er monteret i henholdsvis nødforsyningsenheder, ventiler med lynkoblinger (for eksempel NIST) og sengestuepaneler. Den typiske standard er DIN og AGA mini, men andre standarder findes stadig på flere danske hospitaler (på ventiler benyttes typisk NIST koblinger). Til måling af tryk (både for vakuum og komprimerede gasser) skal bruges et manometer, hvorpå trykket kan aflæses direkte i KPa, da det er denne værdi, der skal angives i kontrolskemaerne. Disse manometre skal være et såkaldt klasse 1 manometer, med en diameter på minimum 100 mm og med en passende skalainddeling. Ved kontrol af lækage for komprimerede gasser, skal bruges et termometer, der skal give en indikation af gassens temperatur. Ved tilførelse af baggas og testgas, skal bruges flaskeregulatorer. Det anbefales at have mindst et par sæt af flaskeregulatorer. Et sæt der bruges til selve loddeprocessen og et der bruges til at udføre nærværende kontroller med. Når anlægget skal fyldes med testgas, skal man bruge en flaskeregulator til nitrogen og en til medicinsk luft. Regulatoren skal have et afgangstryk på minimum 12 bar for nitrogen henholdsvis 10 bar for medicinsk luft. Kapaciteten skal være således, at den kan afgive det nødvendige flow til kontrol af ydelse. Den gas, der bruges til henholdsvis baggas ved loddeprocessen og som testgas til kontrollerne, kan indeholde flere partikler, end de testkrav, der kræves i henhold til Rekommandationen for medicinske gasser, version 2. Det anbefales derfor, at benytte et passende filter til montering efter flaskeregulatoren, så det nye distributionsanlæg ikke forurenes med partikler. Filtersystemet der skal anvendes til kontrol for partikelkontaminering, skal kunne have et gennemgangsflow på 150 l/min, og kunne tåle et indgangstryk på minimum 10 bar. Selve filteret skal være med en porestørrelse på 10 µm og have en diameter på 50 mm. Filteret skal kunne inspiceres visuelt efter kontrol. Til kontrol af udtag skal bruges et instrument, der kan måle flow og tryk samtidig, således at trykfaldet kan vurderes. Flowet er henholdsvis 40 l/min og 350 l/min for komprimerede gasser og 25 l/min for vakuum. Til kontrol af ydelse skal der bruges prober eller flowmålere, der kan simulere det ønskede designflow. Der findes instrumenter, der er designet til ovenstående to tests, som med fordel kan bruges.

5 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 4 Ved kontrol af gasidentitet skal bruges et instrument, der kan kontrollere, at det er den korrekte gas, der kommer ud af det enkelte udtag. Til medicinsk oxygen og til alle typer luft bruges en oxygenmåler, som måler koncentrationen af oxygen. Til medicinsk lattergas og medicinsk teknisk kuldioxid bruges et måleinstrument, der kan identificere den specifikke gas.

6 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 5 Skema D.1.1 Oversigt over udførte kontroller Skemaet skal sikre, at der inden opstart af projektet er enighed om hvilke kontroller, der skal udføres. : Til det aktuelle projekt/byggesag skal der laves en specifik vurdering af hvilke kontroller, der kan udelades. Vurderingen bør laves i samarbejde med bygherre og dennes rådgiver. Omfanget af kontrollerne skal afspejle omfanget af det aktuelle arbejde, der skal udføres. Vurderingen udføres efter en samlet risikovurdering, og i vurderingen bør indgå følgende parametre: - De overordnede risici ved projektet - Projektets kompleksitet - Det foreliggende projektmateriale Skemaet gennemgås for den udførende entreprenør senest ved projektopstart.

7 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 6 Skema D2 - Inspektion af rørmærkning og bæringer Kontrollen skal sikre, at det udførte anlæg er mærket korrekt og at der er monteret bæringer, som krævet. : Denne kontrol skal udføres, når alle rørinstallationer er visuelt tilgængelige. Rørmærker skal udføres efter DS/EN ISO punkt Der skal udføres mærkning af rør ved: Afspærringsventiler (og øvrige komponenter) Afgreninger (tee) Gennemføringer af vægge/dæk (begge sider) Pr. minimum 10 meter på lige strækninger Ved udtag Entreprisegrænser Rørmærker skal udføres efter aftale med bygherren, nedenstående skema med benævnelse og farvekoder skal som minimum overholdes: Betegnelse (9170-1, tabel 2) Dansk benævnelse Farvekode, (5359, tabel 6) Oxygen Medicinsk oxygen Hvid Medical Air Medicinsk trykluft Sort-Hvid Air for driving surgical tools Instrument trykluft Sort-Hvid Carbon Dioxide Medicin teknisk Grå carbondioxid Vacuum Vakuum Gul (ofte anvendt rød) Nitrous Oxide Dinitrogenoxid (lattergas) Blå Rørmærker skal angive flowretning samt angivelse af evt. ringledning. Ringledning mærkes med angivelse af flowretning begge veje. Rørbæringer skal generelt udføres efter DS/EN ISO punkt 11.2 Nedenstående skema angiver maksimale afstande mellem bæringer: Udvendig diameter Maksimal afstand mellem bæringer Op til 15 mm 1,5 m 18 mm 1,5 m 22 mm 2,0 m 28 mm 2,0 m 35 mm 2,5 m

8 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 7 42 mm 2,5 m 54 mm 2,5 m Over 54 mm 3,0 m Rørbæringer skal udføres med galvanisk adskillelse. Bæringer skal monteres således, at afspærringsventiler og øvrige komponenter fikseres tilstrækkeligt til, at betjening ikke vil belaste røret. Ved krydsning af kabelbakker/elkabler skal der monteres bæringer.

9 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 8 Skema D.3 - Overholdelse af designspecifikationer Kontrollen skal sikre, at anlægget er udført efter sidste revision af projektmaterialet. Herunder sikre at: Nødforsyningsenheder er placeret korrekt Rør er placeret korrekt Der er anvendt korrekte rørdimensioner Udtag er placeret korrekt Afspærringsventiler er placeret korrekt Reguleringsventiler er placeret korrekt : Denne kontrol skal udføres, når alle rørinstallationer er visuelt tilgængelige. Alle rørstrækninger inspiceres visuelt for kontrol af ovenstående, og skema D.3 udfyldes. Afvigelser noteres i skemaet, og overføres eventuelt til som udført tegningsmateriale.

10 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 9 Skema D.4.1 Kontrol af mekanisk integritet for vakuum Anlægget opretholder mekanisk integritet Hvilket i praksis vil sige, om alle samlinger er loddet/svejset og at rørinstallationen dermed er robust. : Denne kontrol skal udføres for alle dele af rørsystemet, men kan opdeles i mindre sektioner på en sådan måde, at hele installationen vil blive kontrolleret. Når kontrollen udføres, skal alle udtag være monteret og afblændet. Alle trykregulatorer, manometre, vakuummetre og tryktransmittere skal være afblændet. (Dette anbefales, da visse komponenter, afhængig af leverandør, kan tage skade af et prøvningstryk på 10 bar, svarende til 1000 kpa) Kontrollen udføres ved, at der monteres et egnet manometer og røranlægget langsomt fyldes med testgas til 1000 kpa. (Se evt. gældende AT-vejledning) Når prøvningstrykket er opnået, kontrolleres det efter 5 min., at røranlægget er intakt, og skema D.4.1 udfyldes.

11 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 10 Skema D.4.2 Kontrol af lækage for vakuum Det udførte vakuumanlæg er tæt : Når kontrollen udføres, skal alle udtag være monteret og afblændet. Kontrollen udføres ved, at der monteres et egnet vakuummeter, og røranlægget tilsluttes forsyningsanlægget for vakuum eller andet egnet anlæg med samme driftstryk (30 kpa). Efter tilslutning pumpes vakuum til nominelt driftstryk. Herefter lukkes afspærringsventilen, der forbinder teststrækningen med forsyningssystemet. Efter 1 time må trykket i rørsystemet ikke være steget med mere end 20 kpa.

12 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 11 Skema D.6.1 Kombineret test af mekanisk integritet og for komprimerede medicinske gasser Anlægget opretholder mekanisk integritet Det udførte anlæg er tæt : Denne kontrol skal udføres for alle dele af rørsystemet, men kan opdeles i mindre sektioner på en sådan måde, at hele installationen vil blive kontrolleret. Når kontrollen udføres skal alle udtag være monteret og afblændet. Alle trykregulatorer, manometre og tryktransmittere skal være afblændet (Dette anbefales, da visse komponenter, afhængig af leverandør, kan tage skade af et prøvningstryk på 10 bar, svarende til 1000 kpa). Mekanisk integritet Kontrollen udføres ved, at der monteres et egnet manometer, og røranlægget fyldes langsomt med testgas til 10 bar. Ved test af instrumentluft med højere tryk skal testtrykket være på minimum 1,2 gange maksimalt tryk iht i DS/EN ISO Efter 5 min. kontrolleres det, at røranlægget er intakt. Lækage: Med samme testtryk aflæses faktisk tryk og temperatur. Dette overføres til bilag til skema D.6.1. Klokkeslæt for start af kontrollen noteres. Røranlægget forbliver tryksat i en testperiode på minimum 2 timer. Når testperioden er afsluttet, registreres tryk og temperatur igen. Ud fra testperiodens længde beregnes maksimalt tilladeligt trykfald (ΔP max ) og overføres til skema D.6.1. Det maksimalt tilladelige tryktab er 0,025 %/time. Det temperaturkorrigerede tryk P korr beregnes ud fra formlen angivet i bilaget og overføres til skema D.6.1. Såfremt det temperaturkorrigerede tryk ikke overstiger det maksimalt tilladelige trykfald overholdes anlægget kravet til tæthed, og status er dermed godkendt. Bemærk, at trykændring pga. temperaturændring er ca. 0,35 %/ C. Da temperaturændringer har en stor indvirkning på testresultatet, anbefales det, at kontrollen planlægges således, at temperaturændringen bliver så minimal som muligt. Derudover kan testperioden forlænges ud over de 2 timer for, derved at opnå mindre variationer i temperaturer. Derudover skal det sikres, at den målte temperatur er gassens temperatur. Dette kan sikres ved at, anlægget er tryksat i en perioden, inden selve kontrollen udføres.

13 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 12 Skema D.7 Kontrol af nødforsyningsenhed Nødforsyningsenhedens afspærringsventiler fungerer korrekt Nødforsyningsenheden afspærrer de korrekte udtag (betjeningsområde) Nødforsyningsenheden er korrekt mærket (betjeningsområde) : Denne kontrol skal udføres, efter trykprøvning er foretaget. Kontrollen kan foretages for flere gastyper ad gangen. Kontrollen udføres kun for komprimerede gasser og ikke for vakuum. Kontrollen udføres ved, at rørsystemet fyldes med testgas til normalt driftstryk. Efter nødforsyningsenhedens afspærringsventil monteres manometer. Nødforsyningsenhedens afspærringsventil lukkes. Ved at blæse ud fra et udtag sænkes trykket til 100 kpa. Efter 15 minutter kontrolleres det, at trykket ikke er steget mere end 5 kpa. Kontrollér med manometer, hvilke udtag nødforsyningsenheden har afspærret for, og kontrollér, at der ved nødforsyningsenheden er tydelig markering af betjeningsområde. (Ovenstående procedure kan også bruges ved kontrol af nødafspærringsbokse.)

14 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 13 Skema D.8 Kontrol for Cross-connection Der ikke er udført croos-connection mellem de enkelte gasarter : Denne kontrol må KUN udføres for én komprimeret gasart ad gangen, dvs. der må gerne udføres kontrol for cross-connection for fx vakuum og medicinsk trykluft samtidig. Kontrollen udføres, når ALLE udtag er monteret. Før systemet kontrolleres, skal hele rørsystemet gøres trykløst. Til kontrollen anvendes testgas for den del af systemet, der skal anvendes til komprimerede gasser og til vakuumsystemet anvendes vakuum. Inden kontrollen startes skal det sikres, at alle afspærringsventiler i det rørsystem, der skal testes er åbne. Kontrollen udføres ved, at gasarten, der skal kontrolleres, tryksættes med testgas til driftstryk. Alle øvrige gasarter SKAL holdes trykløse under kontrollen. Kontrollér, at der er flow i alle udtag for den testede gasart, samt at der IKKE er flow i alle øvrige udtag. Når kontrollen er gennemført, gøres systemet trykløst, og kontrollen gentages for næste gasart. Såfremt der i forbindelse med kontrollen laves ændringer på rørsystemet, skal hele kontrollen for cross-connection gentages for alle gasarter i hele den del af systemet, der kontrolleres. Denne kontrol kan udføres samtidig med D.9 Kontrol af udtag.

15 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 14 Skema D.9 og D.10 Kontrol af udtag og NIST/DISS Der er monteret de korrekte udtag Udtagene har korrekt funktion Ydelsen for hvert udtag er korrekt Udtagene er korrekt mærket : Denne kontrol skal udføres når alle udtag er fuldt færdigmonteret. Kontrollen kan udføres for alle gasarter på én gang og kan udføres samtidig med kontrol D.10. Alternativt kan kontrollen udføres samtidig med kontrol for croos-connection, men således kun for en gasart ad gangen. For hver udtag kontrolleres det, at den gasspecifikke probe let kan stikkes ind i udtaget, og at proben låses samt at den kan frigøres let. Kontrollér at klokken-12-tappen er placeret korrekt. For hvert udtag kontrolleres det, at det ikke er muligt at frigøre gas ved at indsætte alle øvrige gasspecifikke prober i udtaget. For hvert udtag indsættes probe med tryk- og flowmåler påmonteret. Det kontrolleres, at trykændring fra nul flow og til designflow ikke ændrer sig mere end vist i nedenstående skema. For hvert udtag kontrolleres det, at udtaget er korrekt mærket. Gasart Trykændring Test flow [l/min] Komprimerede medicinske -10 % 40 gasser (O2, APM) Instrumentluft -15 % 350 Vakuum + 15 kpa 25 For NIST og DISS koblinger kontrolleres det, at koblingerne er gasspecifikke og passer til den gasspecifikke kobling for den enkelte gas, samt at disse er mærket korrekt. For kontrol af udtag udfyldes skema D9, og for kontrol af NIST/DISS udfyldes skema D10.

16 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 15 Skema D.11 Kontrol af ydelse Det monterede anlæg kan yde designflowet : Denne kontrol skal udføres, når anlægget er fuldt færdigmonteret. Kontrollen udføres for en gasart ad gangen. Alternativt kan kontrollen udføres ved beregning, men dette kan ofte være vanskeligt, da forudsætningerne opstrøms i det samlede rørsystem ofte vil være behæftet med stor usikker. For detaljer omkring kontrol ved beregning henvises til DS/EN ISO punkt Kontrollen udføres ved, at tilslutte testgas med en ydelse, der mindst svarer til designflow for den kontrollerede strækning/anlæg. Testgassen skal kunne levere designflow under hele kontrollen. Til kontrol af vakuum-rørsystem skal anvendes vakuum. Anlægget tryksættes til driftstryk. Ved udtag indføres prober med kalibrerede blænder for at sikre et totalflow svarende til designflow. Der kan indsættes prober i flere udtag for at opnå tilstrækkeligt flow. Proberne skal indsættes i fjerneste ende af det testede system. Trykket ved proberne aflæses og noteres i skema D.11, og det kontrolleres, at de ligger indenfor grænserne angivet i nedenstående skema. Gasart Maksimum tryk 0 flow Minimum tryk Design flow Komprimerede medicinske gasser (O2, APM) 110 % af nominelt tryk 90 % af nominelt tryk Instrument luft 115 % af nominelt tryk 85 % af nominelt tryk Vakuum Max 60 kpa absolut

17 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 16 Skema D.12 Kontrol af sikkerhedsventiler Sikkerhedsventiler fungerer iht. anlægsdesignet : Denne kontrol skal udføres, når anlægget er fuldt færdigmonteret. Hvis de monterede sikkerhedsventiler er typegodkendt, certificerede og specifikationer er iht. DS/EN ISO punkt og er overholdt, kan kontrollen udelades. Foreligger ovenstående ikke skal følgende udføres for hver sikkerhedsventil monteret i anlægget: Kontrollér afgangstryk og kapacitet passer med designspecifikationer. Kontrollér certifikat/datablad for sikkerhedsventilen. Kontrollér at sikkerhedsventiler er korrekt monteret og afblæsningsrør udført korrekt. Herefter udføres en prøvning af sikkerhedsventilen ved følgende procedure: Isoler en del af røranlægget, hvorpå sikkerhedsventilen er monteret. Herefter øges trykket gradvist, og det noteres ved hvilket tryk sikkerhedsventilen åbner samt ved hvilket tryk den er fuldt åben. Gradvist sænkes trykket til normalt driftstryk, og det noteres, ved hvilket tryk sikkerhedsventilen igen er fuldt lukket. De noterede tryk verificeres iht. designspecifikationer for det samlede anlæg.

18 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 17 Skema D.14 Kontrol af alarmer Alarmer i nødforsyningsenheder fungerer korrekt Alarmer ved stabilisatorer/regulatorer fungerer korrekt Eventuel alarmoverførsel til CTS fungerer korrekt. : Denne kontrol skal udføres, når anlægget er fuldt færdigmonteret og eventuel tilslutning til CTSanlæg er færdigmonteret. Kontrol af nødforsyningsenheder udføres ved, at nødafspærringsventilen lukkes og via udtag sænkes trykket langsomt, det noteres, ved hvilket tryk alarm for lavt tryk indtræffer. Derudover kontrolleres det, at alarmen er såvel visuel som akustisk. Er der monteret et eksternt alarmpanel, kontrolleres dette også. Herefter tilsluttes en testgas, og trykket hæves langsomt. Det registreres, ved hvilket tryk alarmen resettes, og ved hvilket tryk alarmen for højt tryk indtræffer. Proceduren gentages for alle komprimerede gasser. For vakuum anvendes forsyningsanlægget for test af alarm for højt tryk. Lignende procedure udføres for kontrol af stabilisatorer/trykregulatorer. Er anlægget designet med overføring af alarmer til CTS-anlæg, testes det samtidig med ovenstående, at alarmer overføres korrekt til CTS-anlægget.

19 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 18 Skema D.15 Kontrol af partikelkontaminering Anlægget ikke er kontamineret med partikler : Denne kontrol skal udføres, når anlægget er fuldt færdigmonteret. Kontrollen udføres for alle komprimerede medicinske gasser. Kontrollen udføres på det fjerneste udtag for hver afgrening. Som udgangspunkt skal der kontrolleres et udtag for hver gasart pr. etage/afgrening. Kontrol af partikelkontaminering udføres med filterhus, som specificeret i punkt i DS/EN ISO Kontrollen udføres ved at tilslutte testgas ved driftstryk. På fjerneste udtag tilsluttes filterhus, og dette gennemskylles i mindst 15 sekunder med et flow på minimum 150 l/min. Ved visuel kontrol af filteret må der ikke være synlige spor af partikler på filteret. Ved spor af partikler udføres en grundig gennemskylning og testen gentages.

20 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 19 Skema D.20 Fyldning med specifik gas Fyldningen skal sikre at: Alle dele af anlægget er fyldt med den specifikke gas : Fyldning med specifik gas skal udføres, når anlægget er fuldt færdigmonteret, og alle øvrige kontroller er udført med tilfredsstillende resultat. (Undtaget herfor er D.21.) Fyldningen kan udføres samtidig for alle komprimerede medicinske gasser. Fyldningen kan udføres samtidig med kontrol af gasidentitet D.21. Inden fyldningen påbegyndes, skal alle afspærringsventiler være åbne, på nær ventilen der forbinder det nye anlæg med forsyningsanlægget/eksisterende røranlæg. Inden der åbnes for ventilen, skal det nyetablerede røranlæg gøres trykløst. Fyldningen udføres ved, at der åbnes for ventilen, og trykket i den udførte rørstrækning øges til driftstryk. Herefter lukkes ventilen, og røranlægget gøres trykløst ved udluftning via ventil med så stor lysning som muligt. Dette gentages 3-5 gang afhængig af det faktiske røranlæg. Når hovedrør er fyldt udtages gas fra hvert enkelt udtag, så det sikres, at hver rørstrækning gennemblæses med den specifikke gas. Af hensyn til personsikkerhed skal alle andre gasser end luft føres til det fri. Når fyldningen er afsluttet, fyldes anlægget med specifik gas ved driftstryk.

21 Kontrolprogram for medicinske gassystemer - vejledning Side 20 Skema D.21 Kontrol af gasidentitet Anlægget er fyldt korrekt med den korrekte gas : Kontrollen udføres, når D.20 er udført med tilfredsstillende resultat. Kontrollen må udføres for alle gasarter samtidig. For kontrol af medicinsk trykluft og medicinsk oxygen måles oxygenkoncentrationen. For kontrol af vakuum måles trykket. For kontrol af andre gasser end medicinsk trykluft, medicinsk oxygen og vakuum anvendes egnet måleudstyr (fx gas-analyser).

Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark. Kontrolprogram. Version 1. Kontrolskemaer

Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark. Kontrolprogram. Version 1. Kontrolskemaer Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark Kontrolprogram Kontrolskemaer Version 1 Kontrolprogram for medicinske gassystemer Side 1 Kontrolprogram medicinske gassystemer September 2014 Svend Gram, ALECTIA

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 54 Luftarter. Revision: 2015-01-31

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 54 Luftarter. Revision: 2015-01-31 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 54 Luftarter Revision: 2015-01-31 Indholdsfortegnelse 54.0 Generelt...4 54.1 Sikkerhed...5 54.1.1.1 Ledningsbrud, Brandfare...5 54.1.2 Forholdsregler ved uheld...5

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 54 Luftarter. Revision:

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 54 Luftarter. Revision: Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 54 Luftarter Revision: 2017.06.01 Indholdsfortegnelse 54.0 Generelt... 4 54.1 Sikkerhed... 5 54.1.1.1 Ledningsbrud, Brandfare... 5 54.1.2 Forholdsregler ved

Læs mere

BIP. Bedste Installationspraksis FSD. Medicinske Gasser Rekommandation for medicinske gasser. Region Hovedstaden

BIP. Bedste Installationspraksis FSD. Medicinske Gasser Rekommandation for medicinske gasser. Region Hovedstaden BIP Bedste Installationspraksis Region Hovedstaden FSD Foreningen af Sygehusmaskinmestre i Danmark Medicinske Gasser Tørrer 1.1 Tørrer 1.2 Forsyningsanlæg Distributionsanlæg Beholder 1 Rekommandation for

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 56 Varme. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 56 Varme. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 56 Varme Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 56.1 Varmecentraler/forsyningsanlæg... 3 56.1.1 Indledning... 3 56.1.2 Generelle principper... 3 56.1.3 Installation/udførelse...

Læs mere

Tekniske standarder Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave

Tekniske standarder Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS Afsnit 4 - bips nr. 54 Luftarter 12. udgave 18. december 2015 Indholdsfortegnelse 54.11 Distributionsanlæg for medicinske gasser...

Læs mere

QI Engineering Equipment. SmartLet den nye generation af udtag for medicinske gasser.

QI Engineering Equipment. SmartLet den nye generation af udtag for medicinske gasser. Produktblad QI Engineering Equipment. SmartLet den nye generation af udtag for medicinske gasser. SmartLet monteret i våddrumspanel SmartLet til udvendig monteringg SmartLet til planforsænket montering

Læs mere

Drift og vedligehold Manifold

Drift og vedligehold Manifold Drift og vedligehold Manifold 140522_040414:11_dk Adresse Amerikavägen 6 SE 393 56 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480 44 02 00 Telefax +46(0)480 44 00 10 Hjemmeside/ e-mail www.qmt3.com info@qmt3.com Indholdsfortegnelse

Læs mere

TRANSPORT-ILT TIL JER DER HÅNDTERER TRANSPORT-ILT I DAGLIGDAGEN

TRANSPORT-ILT TIL JER DER HÅNDTERER TRANSPORT-ILT I DAGLIGDAGEN TRANSPORT-ILT TIL JER DER HÅNDTERER TRANSPORT-ILT I DAGLIGDAGEN Portører, serviceassistenter og sygeplejersker BEREGNING AF TID/FORBRUG FARVEKODER PÅ SLANGER FARVEKODER PÅ FLASKER VENTILTYPER HVAD ER HVAD?

Læs mere

Technote. Frese S - dynamisk strengreguleringsventil. Anvendelse. Fordele. Funktioner. www.frese.eu

Technote. Frese S - dynamisk strengreguleringsventil. Anvendelse. Fordele. Funktioner. www.frese.eu Side 1 af 13 Anvendelse anvendes i varme- og køleanlæg hvor der skal distribueres vand i forskellige områder af systemet. Den dynamiske strengreguleringsventil sikrer en let og stabil indregulering af

Læs mere

Medicinsk udtag Smartlet Datablad

Medicinsk udtag Smartlet Datablad Quality Improvement: Produktbeskrivelse: Funktionsbeskrivelse: QI står for Quality Improvement. QI Engineering Equipment er en meget vigtig del for helheden i forsyningssystemet for medicinske gasser.

Læs mere

Neotherm Gulvvarmefordeler. Fra 2 til 12 kredse Med eller uden flowmeter BETJENINGS- OG MONTERINGSVEJLEDNING

Neotherm Gulvvarmefordeler. Fra 2 til 12 kredse Med eller uden flowmeter BETJENINGS- OG MONTERINGSVEJLEDNING Neotherm Gulvvarmefordeler Fra 2 til 12 kredse Med eller uden flowmeter Indholdsfortegnelse...Side 1. Af- og påfyldning af vand 3 2. Afskæring og afgratning af rør 4 3. Tilslutning - Fordelerrør med push-fitting

Læs mere

BRANDSLANGER Version 3 juni 2019

BRANDSLANGER Version 3 juni 2019 BRANDSLANGER Version 3 juni 2019 1 Brandslanger, en beskrivelse af aktuelle tekniske standarder på områder. Spørgsmål, kommentarer, forslag til ændringer og lignende kan rettes til: Christian Ramm, chrram@hbr.dk

Læs mere

Bedst Installations Praksis Region Hovedstaden

Bedst Installations Praksis Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Ejendomme Bedst Installations Praksis Region Hovedstaden Indledning Denne Bedst Installations Praksis (herefter kaldet BIP), er udarbejdet efter ønsker fra Center for Ejendomme,

Læs mere

Afsnit 4 Teknisk standard Luftarter. Kolding og Fredericia Sygehuse 15-11-2012

Afsnit 4 Teknisk standard Luftarter. Kolding og Fredericia Sygehuse 15-11-2012 Afsnit 4 Teknisk standard Luftarter Kolding og Fredericia Sygehuse 15-11-2012 Indholdsfortegnelse: 54.11 Distributionsanlæg for medicinske gasser... 3 54.12 Forbrugsanlæg medicinske gasser... 6 54.13 Forsyningsanlæg/Centraler

Læs mere

Microdial flowmåler. Brugsvejledning

Microdial flowmåler. Brugsvejledning Microdial flowmåler Brugsvejledning 702-0066.5 saattaa 2014 1. Symboler Advarsel! Angiver risiko for en farlig situation, der hvis den ikke forebygges kan medføre personskade for brugeren eller andre.

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: 2015-01-31

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: 2015-01-31 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 55 Køling Revision: 2015-01-31 Indholdsfortegnelse 55.1 Forsyningsanlæg (aggregater) for komfortkøling...3 55.1.1 Indledning...3 55.1.2 Generelle principper...3

Læs mere

Technote. Frese S - Dynamisk strengreguleringsventil. Anvendelse. Funktioner. Fordele.

Technote. Frese S - Dynamisk strengreguleringsventil. Anvendelse. Funktioner. Fordele. Side 1 af 13 Anvendelse anvendes i varme- og køleanlæg hvor der skal distribueres vand i forskellige områder af systemet. Den dynamiske strengreguleringsventil sikrer en let og stabil indregulering af

Læs mere

Solvarme v. Montagevejledning

Solvarme v. Montagevejledning Solvarme v Montagevejledning Dit nye anlæg Tillykke med dit nye anlæg. Solvarme kun til brugsvand er det mest simple type anlæg. Men med vakuum solfangeren kan man med fordel supplere varmesystemet. Bevæger

Læs mere

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti.

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME Solfanger størrelse og tank valg. Som tommel-finger regel

Læs mere

FIVC Strengreguleringsventiler

FIVC Strengreguleringsventiler FIVC Strengreguleringsventiler DZR Messing - PN 25 - ISO 228 Tekniske data Vigtigste funktioner og materialer ABS (håndhjul, hvid farve) DZR - afzinkningsfri messing (EN 12165 - CW602N) Tilslutning til

Læs mere

Brugermanual. Test Unit Type ASF-60 ATEX. Brugsanvisning Test Unit Type ASF-60 ATEX. Kunde: Kunde ref.: HYTOR ref. nr.: 188774. Ref. dok.

Brugermanual. Test Unit Type ASF-60 ATEX. Brugsanvisning Test Unit Type ASF-60 ATEX. Kunde: Kunde ref.: HYTOR ref. nr.: 188774. Ref. dok. Titel: Brugsanvisning Kunde: Kunde ref.: HYTOR ref. nr.: 188774 Ref. dok.; Id. nr: 41-31-0005-R02 Revisionshistrorik: Rev. Dato Beskrivelse Udført af Godkendt af 01 140910 EB INDEX 1. Sikkerhedsanvisning...

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision:

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 55 Køling Revision: 2017.06.01 Indholdsfortegnelse 55.1 Forsyningsanlæg (aggregater) for komfortkøling... 3 55.1.1 Indledning... 3 55.1.2 Generelle principper...

Læs mere

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg 2013 Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg Denne Vejledning er udarbejdet i samarbejde mellem Aalborg, Odense, Aarhus og Københavns beredskaber. Anders Brosbøl Beredskabscenter Aalborg 31-05-2013 18.

Læs mere

Beregning af rørs modstandskoefficient

Beregning af rørs modstandskoefficient Gasreglementets afsnit A Bilag 9A Juni 1991 Beregning af rørs modstandskoefficient 165 Bilag 9A Beregning af rørs modstandskoefficient Beregning af rørs modstandskoefficient Til beregning af rørs modstandskoefficient

Læs mere

Informationsblad om temaer og nyheder indenfor gasser og gassystemer.

Informationsblad om temaer og nyheder indenfor gasser og gassystemer. GASTEK INFO 16 Informationsblad om temaer og nyheder indenfor gasser og gassystemer. Tema i denne udgave af Gastek Info er: 1. Brug af medicinske -/ lægemiddelsgasser, er et spørgsmål om økonomi, sikkerhed

Læs mere

BRUGSANVISNING. Gas Booster Unit. Customer ref.: 274103. HYTOR ref. no.: 274103. Ref. dok.; 43-10-0030. Revision history:

BRUGSANVISNING. Gas Booster Unit. Customer ref.: 274103. HYTOR ref. no.: 274103. Ref. dok.; 43-10-0030. Revision history: Customer Brugsanvisning HYTOR A/S Customer ref. 274103 HYTOR ref. no. 274103 Ref. dok.; 43-10-0030 Id. no 43-31-0022-R01 Revision history Rev. Issue date Description Created by Approved by 1 161213 AS

Læs mere

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON

AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON AFSPÆRRINGSBALLONER UDVIDET BETJENINGSVEJLEDNING LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTION FØR BRUG AF AFSPÆRRINGSBALLON Ikke at følge instruktionerne og advarslerne for sikkert brug af afspærringsballoner, kan medføre

Læs mere

STAD-C. Indreguleringsventiler DN 15-50

STAD-C. Indreguleringsventiler DN 15-50 STAD-C Indreguleringsventiler DN 15-50 IMI TA / Indreguleringsventiler / STAD-C STAD-C Indreguleringsventilen STAD-C er specialudviklet til brug i vandbårne køleanlæg. STAD-C med de pålidelige hydroniske

Læs mere

NBE SUN COMFORT Version 6.00

NBE SUN COMFORT Version 6.00 Version 6.00 Nordjysk Bioenergi ApS Brinken 10 DK9750 Oester Vraa Denmark 0045-88209230 1 2 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand Stage 1 3 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand, udtræk

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Bruger manual For 2-vejs digital manifold

Bruger manual For 2-vejs digital manifold Bruger manual For 2-vejs digital manifold Vigtigt! Denne manual bør læses grundigt inden REFCO DIGIMON digital manifold tages i brug, for at kende instrumentets specifikationer og operation. Disse instruktioner

Læs mere

IK Installationskvalificering

IK Installationskvalificering DI-version 2014-06-23 IK Installationskvalificering for Udstyr Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - IK - Installationskvalificering - 2014-06-23 (Ant)-23 side 1 af 10 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

VB14 og VB21 Vakuum brydere Installations- og vedligeholdelsesvejledning

VB14 og VB21 Vakuum brydere Installations- og vedligeholdelsesvejledning 0190150/1 IM-P019-05 ST Issue 1 VB14 og VB21 Vakuum brydere Installations- og vedligeholdelsesvejledning 1. Generel sikkerhedsinformation 2. Generel produkt information VB14 3. Installation 4. Ibrugtagning

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 53.1 Forsyningsanlæg - brugsvandsproduktion... 3 53.1.1 Indledning... 3 53.1.2 Generelle principper... 3 53.1.2.1 Brugsvand

Læs mere

Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3

Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3 Den fulde tekst Måleteknisk direktiv (Vejledning) FJERNVARMEMÅLERE. Kontrolsystem for målere i drift. MDIR 07.01-01, udg. 3 Minimumskrav/Vejledning I henhold til Erhvervsfremme Styrelsens bekendtgørelse

Læs mere

Technote. Frese SIGMA Compact DN50-DN300 Dynamisk strengreguleringsventil. Beskrivelse. Anvendelse. Drift. Fordele. Funktioner.

Technote. Frese SIGMA Compact DN50-DN300 Dynamisk strengreguleringsventil. Beskrivelse. Anvendelse. Drift. Fordele. Funktioner. Side 1 af 21 Frese SIGMA Compact DN5-DN3 Beskrivelse Frese SIGMA Compact er en eksternt justerbar, dynamisk strengreguleringsventil, som sikrer enkel, præcis og pålidelig flowbegrænsning og afspærring

Læs mere

Milepæl 3. Hydraulisk balance

Milepæl 3. Hydraulisk balance Milepæl 3. Hydraulisk balance Ved denne milepæl skal nedenstående performancetests foretages. Oversigt over performancetests ved milepæl 3. Hydraulisk balance Test nr. Test titel Testens varighed 3.A Kontrol

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand. Revision:

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand. Revision: Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2017.06.01 Indholdsfortegnelse 53.1 Forsyningsanlæg - brugsvandsproduktion... 4 53.1.1 Indledning... 4 53.1.2 Generelle principper... 4 53.1.2.1 Brugsvand

Læs mere

Varme - Gulvvarme (Off. projekter) 4.1 Orientering

Varme - Gulvvarme (Off. projekter) 4.1 Orientering Bygningsbeskrivelse Side : 1/5 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Varme - Gulvvarme (Off. projekter) 4.1 Orientering Gulvvarme er primær varmekilde i de områder, der har gulvvarme. 4.2 Omfang Bygningsdelen

Læs mere

Ballorex. Delta B. Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus)

Ballorex. Delta B. Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus) Tekniske data for Ballorex Materiale: Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus) Størrelser: DN65- DN150 Pakninger og membraner: EPDM* Overflade: Epoxy-coating Applikationer: Lukkede varme- og køleanlæg

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø Juli 2011 Udarbejdet af: Jesper Jørgensen kemiingeniør, MEM Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Tekniske standarder Afsnit 6 - bips nr. 56 Varme 12. udgave

Tekniske standarder Afsnit 6 - bips nr. 56 Varme 12. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS Afsnit 6 - bips nr. 56 Varme 12. udgave 18. december 2015 Indholdsfortegnelse 56.11 Varmecentraler/ forsyningsanlæg for komfortvarme...

Læs mere

TBV-CM. Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Til modulerende regulering

TBV-CM. Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Til modulerende regulering TBV-CM Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Til modulerende regulering IMI TA / Reguleringsventiler / TBV-CM TBV-CM TBV-CM er konstrueret til brug på terminalunits i varme-

Læs mere

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr 76600050 EAN nr 5709133912611 Læs hele denne instruktion igennem før pumpen anvendes. Gem den til senere brug. 1/6 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand,

Læs mere

Kontraktbilag 7. Fælles dokumenter

Kontraktbilag 7. Fælles dokumenter Sagsnr.: 1-23-4-101-39-15 Udkast til kontrakt Kontraktbilag 7 Fælles dokumenter Indholdsfortegnelse DAGKIRURGISK AFDELING: Hængesøjle - Anæstesi, Plan 1 (DAG 1)... side 1 Hængesøjle - Anæstesi, Plan 2

Læs mere

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN 13.01.09/FKO 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Varemodtagelse 3 2. Generelt 2.1 Tørkørsel og kavitation 3 2.2 Driftstemperatur og afgangstryk 3 2.3 Minimum flow 3 2.4 Massefylde og

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART. Godkendt af ledelsen

SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART. Godkendt af ledelsen BRAVIDA DANMARK A/S Emne: SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART Sikkerhedsinstruk.: SI 46 Udgave-Dato 01-22.09.2016 Elektronisk SIKKERHEDSHÅNDBOG Udarbejdet af/afd. WTL/861 Godkendt af ledelsen

Læs mere

Differenstrykregulator (PN 25) AVP fremløbs- og returløbsmontering, justerbar indstilling

Differenstrykregulator (PN 25) AVP fremløbs- og returløbsmontering, justerbar indstilling Datablad Differenstrykregulator (PN 25) AVP s- og smontering, justerbar indstilling Beskrivelse Regulatoren er en selvvirkende differenstrykregulator primært til brug i fjernvarmeanlæg. Regulatoren lukker

Læs mere

Arbejde med vandledninger

Arbejde med vandledninger Arbejde med vandledninger > Retningslinjer til dig, der arbejder med vandledninger Vi sikrer sundt vand Til hvem I denne pjece kan du læse om de retningslinjer, som du skal overholde, når du arbejder med

Læs mere

9525 Statisk ON/OFF Terminal Ventil

9525 Statisk ON/OFF Terminal Ventil SAV-DANMARK A/S Paul Bergsøes vej 8, 2600 Glostrup Tlf +45 44 48 42 00 Fax +45 44 48 9 37 E-mail sav@sav.dk 9525 Statisk ON/OFF Terminal Ventil Tekniske data Statisk terminal ventil ON/OFF i afzinkningsbestandig

Læs mere

S T R A N D M Ø L L E N S F Ø D S A G S D UDSTYRSKATALOG. Jern- og maskinindustrien VERSION 2017/06

S T R A N D M Ø L L E N S F Ø D S A G S D UDSTYRSKATALOG. Jern- og maskinindustrien VERSION 2017/06 S T R A N D M Ø L L E N S 1917 2017 F Ø D S E L S D A G UDSTYRSKATALOG Jern- og maskinindustrien VERSION 2017/06 Indhold Side Reduktionsventiler... 6 Centralanlæg... 18 Centralgasinstallationer - laser...

Læs mere

Tilbagestrømningssikring Instruktion IN 160

Tilbagestrømningssikring Instruktion IN 160 Ventilen anvendes hvor der er risiko for forurening af drikkevandet ved tilbagestrømning fra et medium, som medfører menneskelig sundhedsrisiko (gift, kræftfremkaldende m.m.) VA godkendt Funktion Tilbagestrømningssikringen

Læs mere

Manuel indreguleringsventil MSV-BD LENO

Manuel indreguleringsventil MSV-BD LENO Beskrivelse/anvendelse MSV-BD LENO er seneste generation manuel ventil til indregulering af varme-, køle- og brugsvandsanlæg. MSV-BD LENO er en kombineret indreguleringsog afspærringsventil med en række

Læs mere

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod BRUGERMANUAL ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod. 11132320 GENERAL INFORMATION Tak for dit køb denne Hydrogen (brint) gas lækage detektor (H2). Læs brugsanvisningen før ibrugtagning for at sikker korrekt

Læs mere

Eksempel på bips 1.000 bygningsdelsbeskrivelse

Eksempel på bips 1.000 bygningsdelsbeskrivelse Eksempel på bips 1.000 bygningsdelsbeskrivelse Radiatorer 4.1 Orientering bips B2.410, Basisbeskrivelse VVS er sammen med denne projektspecifikke beskrivelse gældende for arbejdet. 4.2 Omfang

Læs mere

Vejledning for Installation CPI 12

Vejledning for Installation CPI 12 Vejledning for Installation CPI 12 Udgave 2.3 af Maj 2011 Vejledningen skal gennemgås før installationen påbegyndes Bemærk placering i fyrrum mht. pladskrav! Placering i fyrrummet...side 2 Tilslutning

Læs mere

Monterings vejledning Qooler sparkling 17i indbygning i køkken.

Monterings vejledning Qooler sparkling 17i indbygning i køkken. Monterings vejledning Qooler sparkling 17i indbygning i køkken. Teknisk data: Mål: H 390mm x B 235mm x D 420mm inkl. luftskjold 230v 50 Hz. 270 w max forbrug Kalkfilter og kulfilter skal skiftes en gang

Læs mere

Drift og vedligehold Tømningscentral Micro

Drift og vedligehold Tømningscentral Micro 130313_031: Drift og vedligehold Tømningscentral Micro QMT 7T031-XX Adresse Amerikavägen 33 KALMAR, Sweden Telefon +(0)0 02 00 Telefax +(0)0 00 Hjemmeside/e-mail www.qmt3.com info@qmt3.com ndholdsfortegnelse

Læs mere

TANK- OG RØRINSTALLATIONER

TANK- OG RØRINSTALLATIONER PRO LINE TANK- OG RØRINSTALLATIONER til tekniske gasser VERSION 2015/04 MYNDIGHEDSKRAV OG GODKENDELSER Når man skal installere et tankanlæg stilles der store krav til produktkvalitet og dokumentation.

Læs mere

TBV-C. Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Terminalventil til ON/OFF-regulering

TBV-C. Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Terminalventil til ON/OFF-regulering TBV-C Kombinerede regulerings- og balanceringsventiler til små terminalunits Terminalventil til ON/OFF-regulering IMI TA / Reguleringsventiler / TBV-C TBV-C TBV-C er konstrueret til brug på terminalunits

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere

TA-Therm-D. Cirkulationsventiler Termostatisk cirkulationsventil

TA-Therm-D. Cirkulationsventiler Termostatisk cirkulationsventil TA-Therm-D Cirkulationsventiler Termostatisk cirkulationsventil IMI TA / Brugsvand / TA-Therm-D TA-Therm-D Denne termostatventil for automatisk indregulering af varmtvandssystemer i boliger har en trinløs

Læs mere

Virksomheden er 100% ejet af Niels Madsen O N

Virksomheden er 100% ejet af Niels Madsen O N Nordisk Svejse Kontrol A/S () er I dag en af de førende virksomheder I Danmark der udfører NDT og DT, rådgiver i svejseteknologi samt certificering. Vores hovedkontor er beliggende I Esbjerg, og har afdelinger

Læs mere

Flowregulator med integreret reguleringsventil AVQM (PN 16) retur- og fremløbsmontering

Flowregulator med integreret reguleringsventil AVQM (PN 16) retur- og fremløbsmontering Datablad Flowregulator med integreret reguleringsventil AVQM (PN 16) retur- og fremløbsmontering Beskrivelse AVQM anvendes sammen med Danfoss elektriske motorer: - AMV 150 1) - AMV(E) 10 1) / AMV(E) 20

Læs mere

Driftsvejledning MDG serien

Driftsvejledning MDG serien Driftsvejledning MDG serien 08.01.2008 Nr. MDG9803_1-DK Indholdsfortegnelse 1. Varemodtagelse..................................... 3 2. Generelt.......................................... 3 2.1 Pumpeprincip.......................................

Læs mere

Brunata Ray energimåler Monteringsvejledning

Brunata Ray energimåler Monteringsvejledning Monteringsvejledning QB 101455 / 08.09.2011 Indhold Side Læs vejledningen før montering 2 Forberedelse til montering 2 Montering af måler 3 Montering af temperaturfølere 4 Indstiksfølere 4 Følere for lomme

Læs mere

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse Tætte bygninger Et samfundsanliggende Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvordan virker en dampspærre Dampspærren

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR GASTYPE MÅLEOMRÅDE OPLØSNING TYPE GASMONITOR CO 0-300 ppm ppm CO 000 HS 0-00 (50) ppm ppm HS 00 (50) SO -00 (0) ppm (0,) ppm SO 00 (0) NO 0-00 ppm ppm NO 00 NO 0-0 ppm

Læs mere

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning Agenda Midlende Pitotrør - Primær og sekundær element - Bernoullis ligning - Kalibreringsfaktor - Tryktab - Versioner - Direkte eller remote monteret transmitter - Montage retning - Respektafstande - Spool

Læs mere

Kontraktbilag 7. Fælles dokumenter

Kontraktbilag 7. Fælles dokumenter Sagsnr.: 1-23-4-101-11-13 Udkast til kontrakt Kontraktbilag 7 Fælles dokumenter Indholdsfortegnelse DAGKIRURGISK AFDELING: Hængesøjle - Anæstesi, Plan 1 (DAG 1)... side 1 Hængesøjle - Anæstesi, Plan 2

Læs mere

ALARM & MELDINGER. SIESTA i TS. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek.

ALARM & MELDINGER. SIESTA i TS. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek. SIESTA i TS ALARM & MELDINGER A A Absorber ikke monteret Tilgængelig i STBY, MAN eller VENT status. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek. Fremkommer med

Læs mere

Uponor WGF 1 Fordelere med tilbehør

Uponor WGF 1 Fordelere med tilbehør UPONOR VVS GULVVARME UPONOR WGF 1 FORDELERE Uponor WGF 1 Fordelere med tilbehør 08 2006 5032 Telestat 85 mm 225 mm Afspærringsventil vinkel Byggedybde 80 mm Bypass Endestykke 65 mm 90 mm 50 mm 95 mm Fordelere

Læs mere

Building Technologies

Building Technologies 7 632 Spjældventiler VKF41.xxxC Spjældventiler i mellemflangekonstruktion til montering i gasveje Metallisk tætnende spjæld DN40...DN200 Drejevinkel 85 Vedligeholdelsesfri Egnet til gasser af familie I...III

Læs mere

SV60 Sikkerhedsventil Installations- og vedligeholdelsesvejledning

SV60 Sikkerhedsventil Installations- og vedligeholdelsesvejledning 3170050/1 IM-P317-01 CH Issue 1 SV60 Sikkerhedsventil Installations- og vedligeholdelsesvejledning 1. Generel specifikation 2. Indstilling 3. Før montering af ventilen 4. Installation 5. Forebyggelse af

Læs mere

Akvaheat AH26P-MC. Installations- og betjeningsvejledning INSTALLATION- OG BETJENINGSVEJLEDNING

Akvaheat AH26P-MC. Installations- og betjeningsvejledning INSTALLATION- OG BETJENINGSVEJLEDNING Akvaheat AH26P-MC Installations- og betjeningsvejledning 2 Sikkerhedsforskrifter For at undgå personskader eller skader på anlægget er det strengt nødvendigt at gennemlæse og overholde instruktionerne

Læs mere

KK Kapabilitetskvalificering

KK Kapabilitetskvalificering DI-version 2014-06-23 KK Kapabilitetskvalificering for Udstyr Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - KK - Kapabilitetskvalificering - 2014-06-23 (Ant)4-06-23 side 1 af 11 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse Dato: 2012.08.31. 7.0 VVs arbejder Østergade 36-38. 0. Indholdsfortegnelse... 1. 1. Orientering... 1 1.1 Generelt...

Arbejdsbeskrivelse Dato: 2012.08.31. 7.0 VVs arbejder Østergade 36-38. 0. Indholdsfortegnelse... 1. 1. Orientering... 1 1.1 Generelt... Kapitel Side Revision 0. Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 1 1.1 Generelt... 1 2. Omfang... 1 2.1 Generelt... 1 2.2 Bygningsdele... 1 2.3 Projektering... 1 2.4 Byggeplads... 2 2.5 Sikkerhed og

Læs mere

3. Bestem igen gaslækagemængden iht. DVGW TRGI 2008 (som ved 1.)

3. Bestem igen gaslækagemængden iht. DVGW TRGI 2008 (som ved 1.) GAS- TÆTNINGSSYSTEM Flydende tætningsmiddel til gassystemer med gevindsamlinger med pakgarn. Multiseal Gas Tætningsmiddel til efterfølgende tætning af gevindsamlinger med pakgarn i indendørs gassystemer

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen Rapport nr. 33-2005 Kontrolvilkår for absolutfiltre Forslag til supplement til Luftvejledningen Lars K. Gram 23. december 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften

Læs mere

Trykprøvning af fastopstillede trykbeholdere, rørledninger og transportable trykbeholdere

Trykprøvning af fastopstillede trykbeholdere, rørledninger og transportable trykbeholdere Trykprøvning af fastopstillede trykbeholdere, rørledninger og transportable trykbeholdere At-vejledning B.4.2 April 2003 Erstatter At-anvisning nr. 2.1.3.3 af januar 1996 Vejledningen giver nærmere retningslinjer

Læs mere

Referenceblad for SPT-forsøg

Referenceblad for SPT-forsøg Referenceblad for SPT-forsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité September 1995 1. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af SPT-forsøg eller Standard Penetration Test

Læs mere

Technote. Frese STBV VODRV Indreguleringsventil med variabel blænde DN15-DN500. Beskrivelse. Anvendelse. Drift. Funktioner. Fordele.

Technote. Frese STBV VODRV Indreguleringsventil med variabel blænde DN15-DN500. Beskrivelse. Anvendelse. Drift. Funktioner. Fordele. Side af 37 Indreguleringsventil med variabel blænde DN5-DN500 Beskrivelse Frese VODRV er en indreguleringsventil med variabel blænde til regulering og kontrol af flow. Anvendelse Frese VODRV er yderst

Læs mere

SEL-Værdi. Bachelorprojekt Andreas Jonassen

SEL-Værdi. Bachelorprojekt Andreas Jonassen SEL-Værdi Bachelorprojekt Andreas Jonassen Hvad og hvorfor SEL-værdi? Hvilke krav har jeg arbejdet med? Hvordan arbejder branchen med SELværdien? Hvordan kan branchen blive bedre? 2 22 Danmarks samlede

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING Tlf Saca ApS Tlf

MONTAGEVEJLEDNING Tlf Saca ApS Tlf PATENTERET NEM OG HURTIG MONTERING SEPARATIONSSYSTEM TIL KONDENS BREDT UDVALG AF TILBEHØR FLEXSIBELT SYSTEM MINIMALT TRYKFALD LYN FITTING TIL INSTALLATION AF RØRLEDNINGER 2 INSTALLATION Ø20 - Ø25 - Ø32

Læs mere

Armatec reduktionsventil Reduktionsventil G4

Armatec reduktionsventil Reduktionsventil G4 Dimensionsområde PN Temperaturområde Materialer DN 15 - DN 150, 1/2" - 2" 16/64 Max. 400 C Støbejern Bronze Stål Anvendelse Type G4 er specielt egnet til damp, luft og gasser. Kvalitetssikring Alle ventiler

Læs mere

Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12

Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 UPONOR VVS GULVVARME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12 Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 08 2006 509 Pumpe- og shuntgruppe til gulvvarme i enkeltrum Uponor Push 12/Uponor ElPush 12 er specielt udviklet til tilslutning

Læs mere

Industrikompressor 2x90ltr

Industrikompressor 2x90ltr Original Brugsanvisning Varenr.: 90 40 090 Industrikompressor 2x90ltr Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Industrikompressor 2x90ltr. Varenummer: 9040090 Beskrivelse:

Læs mere

Dimensioner 1. Bestilling. Ød 1 L 1. kanalsystemer måling og indregulering. Ødi. Ød1

Dimensioner 1. Bestilling. Ød 1 L 1. kanalsystemer måling og indregulering. Ødi. Ød1 Dimensioner Ød Ødi Beskrivelse FMU er en flowmåler beregnet for stationær installation. Ved at måle trykdifferencen over måleudtagene, kan man via diagrammet på blænden aflæse volumenstrømmen. en, der

Læs mere

MINISHUNT BD nr. 04 6122.22x MONTAGE- OG BRUGERVEJLEDNING

MINISHUNT BD nr. 04 6122.22x MONTAGE- OG BRUGERVEJLEDNING MINISHUNT BD nr. 04 6122.22x MONTAGE- OG BRUGERVEJLEDNING INDHOLD 1. KOMPONENTBESTYKNING 2. MONTERING 3. FUNKTIONSBESKRIVELSE 4. TEKNISKE DATA 5. ANVENDELSESOMRÅDE 6. INDREGULERING 7. VEDLIGEHOLDELSE 8.

Læs mere

ECONET varmevekslerpakke EQRZ-05 Montage- og vedligeholdelse

ECONET varmevekslerpakke EQRZ-05 Montage- og vedligeholdelse ECONET varmevekslerpakke EQRZ-05 Montage- og vedligeholdelse Indhold ECONET varmevekslerpakke, leveringsomfang... 3 Side Montage og installation... 5 Reservedelsliste... 7 2 Leveringsomfang Systemoversigt:

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Anesthetic Gas Scavenging system AGS. Anæstesisug, central forsyning AGS: - Formål. - Normgrundlag. - Opbygning.

Anesthetic Gas Scavenging system AGS. Anæstesisug, central forsyning AGS: - Formål. - Normgrundlag. - Opbygning. Anesthetic Gas Scavenging system AGS Anæstesisug, central forsyning AGS: - Formål. - Normgrundlag. - Opbygning. Anæstesigasser Inhalationsanæstetika fremkalder ved indånding universel anæstesi (fuld bedøvelse)

Læs mere

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Kosan Gas varenr.: 28150 Læs monteringsvejledningen før produktet tages i brug Advarsel 1. Følg altid de grundlæggende forholdsregler, når du bruger dette produkt.

Læs mere

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 1 Modtagekontrol 1. Modtagelse af indkøbt udstyr af det akkrediterede laboratorium (vare).

Læs mere

Ny norm til klassifikation af luftfiltre DSF/FprEN ISO 16890

Ny norm til klassifikation af luftfiltre DSF/FprEN ISO 16890 Ny norm til klassifikation af luftfiltre DSF/FprEN ISO 16890 I løbet af de næste par år vil en ny norm til klassifikation af luftfiltre EN ISO 16890 træde i kraft. Normen er til høring, men ventes vedtaget

Læs mere

DAN FUGT kvalitetsanlæg til vand. DAN FUGT RO vandbehandling. DAN FUGT kompakt RO anlæg

DAN FUGT kvalitetsanlæg til vand. DAN FUGT RO vandbehandling. DAN FUGT kompakt RO anlæg DAN FUGT RO vandbehandling DAN FUGT kompakt RO anlæg Fra 50 til 200 l/h Alle anlæg er med PLC styring og overvågning af sikkerhedsfunktioner. Alle anlæg er opbygget med rustfri tryktank, ( lukket system

Læs mere