Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh) 18. september 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-9920 (Katja Høegh) 18. september 2015"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh) 18. september 2015 NB: Klagen er trukket tilbage efter afsigelsen af denne delkendelse. K E N D E L S E Staples Denmark ApS (Majse Jarlov, København) mod Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S (Kammmeradvokaten v/advokat Jens Bødtcher-Hansen og advokat Malene Roose Bagh) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2014/S af 26. november 2014 udbød Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S ( SKI ), som begrænset udbud efter direktiv 2004/18/EF (udbudsdirektivet) en 2-årig rammeaftale med én leverandør om kontorvarer med option på forlængelse 2 gange 12 måneder. Den forventede omsætning blev oplyst at være 250 mio. kr. Staples Denmark ApS ( Staples ), Lyreco A/S og Scan Office A/S blev prækvalificeret og afgav alle rettidigt tilbud. En yderligere prækvalificeret virksomhed undlod at afgive tilbud. Ved af 11. august 2015 til Staples meddelte SKI, at Staples tilbud var afvist som ukonditionsmæssigt. og at SKI have besluttet indgå kontrakt med Lyreco A/S. Klagenævnet har den 21. august 2015 modtaget en klage fra Staples. Staples har anmodet om, at klagenævnet tillægger klagen opsættende virkning.

2 2. SKI har protesteret mod, at der tillægges klagen opsættende virkning. Klagenævnet har truffet afgørelse vedrørende opsættende virkning på det foreløbige grundlag, der foreligger, nemlig klageskrift med bilag 1 22, svarskrift af 31. august 2015 med bilag A, replik af 4. september 2015 med bilag 23, duplik af 10. september 2015, yderligere processkrift af 17. september 2015 fra Staples med bilag 24 og SKI s af 17. september Klagens indhold: Klageskriftet som ændret ved replikken indeholder, udover påstanden om at klagen tillægges opsættende virkning, følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed i udbudsdirektivets artikel 2 ved at have erklæret Staples Denmark ApS tilbud for ukonditionsmæssigt med den begrundelse, at Staples Denmark ApS har anvendt prislistereferencen mindre erhvervskunder som grundlag for sin tilbudsgivning til Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S. Påstand 2 Klagenævnet for Udbud skal konstatere, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S har handlet i strid med udbudsdirektivet, herunder principperne om ligebehandling og gennemsigtighed, ved ikke at have erklæret tilbuddet fra Lyreco A/S for ukonditionsmæssigt, uagtet Lyreco A/S har anvendt prislistereferencen webshop, der ikke er en officiel listepris eller tilsvarende listepris, som er offentligt tilgængelig. Påstand 3 Klagenævnet for Udbud skal annullere Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S beslutning om at erklære Staples Denmark ApS tilbud for ukonditionsmæssigt samt annullere Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S beslutning om at indgå den udbudte rammeaftale om kontorvarer med Lyreco A/S.

3 3. Påstand 4 Klagenævnet for Udbud skal udstede et påbud om Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S lovliggørelse af udbudsforretningen ved at genoptage tilbudsevalueringen med inddragelse af Staples konditionsmæssige tilbud. Andre oplysninger i sagen: I udbudsbekendtgørelsen er det i punkt II.1.5 Kort beskrivelse af kontrakten eller indkøbet/indkøbene anført: SKI udbyder rammeaftale om Kontorvarer. Rammeaftalen indeholder et bredt sortiment af produkter, jf. nedenstående produktgrupper. Det påtænkes at rammeaftalen tildeles til én leverandør, således at der er tale om en eneleverandøraftale. Rammeaftalen kan anvendes af alle SKI s kunder, jf. nedenfor. Den primære målgruppe for rammeaftalen er universiteter, selvejende institutioner og erhvervsskoler. Kendetegnet for denne målgruppe er, at de har behov for et bredt sortiment og der for hver kunde er flere brugere/indkøbere. Leverandørernes papirkataloger og websites bliver i stor udstrækning anvendt i forbindelse med købssituationen, og det er derfor ønsket at udbyde en rammeaftale hvor dette købsmønster bliver tilgodeset, således at brugeren for så vidt muligt kan anvende leverandørens katalog til bestilling af varer. Det er hensigten med rammeaftalen at rammeaftalens sortiment skal dække et bredt behov for kontorvarer og omfatte stort set hele den vindende leverandørs sortiment inden for kontorvarer. Derfor udbydes rammeaftalen som et katalogudbud, hvilket betyder, at leverandørernes websites og papirkataloger, som er gældende for både private og offentlige kunder i ind og udland, så vidt muligt ligger til grund for det udbudte sortiment. Det er hensigten med rammeaftalen at det udbudte sortiment skal følge leverandørens katalog, hvilket indebærer at leverandørens katalog ikke kun ligger til grund for det udbudte sortiment, men også at leverandøren har mulighed for at opdatere det udbudte sortiment, således at det udbudte sortiment altid søges at være tilsvarende leverandørens katalog. Det vil dermed være en forudsætning i rammeaftalen, at den vindende leverandør kan tilbyde et bredt sortiment inden for samtlige hovedgrupper oplistet nedenfor. Rammeaftalen omfatter følgende hovedgrupper: catering og engangsartikler it miljø og datatilbehør toner og blækpatroner kontormaskiner

4 4. labels, etiketter og skilte papir blokke og protokoller skriveredskaber og korrektionsmidler kontorartikler præsentation, AV og konference indbinding, laminering og tilbehør arkivering og registrering emballage, forsendelse og konvolutter kontormøbler. I forbindelse med kundernes efterfølgende anvendelse af aftalen, vil tildelingen af den enkelte ordre ske ved direkte tildeling. Rammeaftalen kan benyttes af offentlige organisationer og institutioner, som på tidspunktet for fremsendelse af denne udbudsbekendtgørelse til offentliggørelse i Supplement til EU-Tidende er abonnent (kunde) hos SKI. Udbudsbetingelsernes punkt 3 beskriver indholdet af den udbudte aftale på lignende måde. Det anføres endvidere. Det er således et krav, at tilbudsgivers katalog, der anvendes til at afgive tilbud, er forankret i markedet, og at de varer der tilbydes, ligeledes sælges til hele markedet via et offentligt tilgængeligt papirkatalog eller på tilbudsgivers webshop. Tilbudsgiver kan således ikke tilbyde et specialsortiment til SKI, men skal tilbyde det sortiment, der fremgår af tilbudsgivers kataloger i papirformat eller tilbudsgivers officielle webshop. I udbudsbetingelserne står der endvidere blandt andet: 6. Generelt om tilbudsafgivelse og tildeling af rammeaftalen Rammeaftalen er en eneleverandøraftale og tildeles efter tildelingskriteriet Økonomisk mest fordelagtige tilbud. Tilbudsgiver udfylder bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste ved at udfylde de gule felter i tilbudslisten med de varer, der indgår i tilbudsgivers tilbud. Kravspecifikationen er opdelt i 3 niveauer: Hovedgrupper (fx Toner og blækpatroner) Produktgrupper (fx Laserpatroner)

5 5. Undergrupper (fx Originale lasertonere) Tilbudsgiver byder ind med de varer, som tilbudsgiver har i sit katalog enten i printet katalog eller på webshop, som lever op til kravspecifikationen (dvs. beskrivelsen af undergruppen). Tilbudsgiver kan kun byde ind i undergrupper, hvor tilbudsgiver har varer, der sælges til hele tilbudsgivers marked, og som fremgår af tilbudsgivers webshop og/eller i det printede papirkatalog. Tilbudsgiver skal som minimum tilbyde varelinjer i bilag E for at være konditionsmæssig. SKI forbeholder sig retten til, i forbindelse med tilbudsevaluering, at indhente tilbudsgivers katalog enten i papirformat eller via webshop, med henblik på at verificere, at de tilbudte varer findes i tilbudsgivers katalog. Listepris: Tilbudsgiver skal tilbyde en listepris pr. varelinje. Tilbudsgiver skal i bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste angive en listepris for den tilbudte vare i fane 5 tilbudsliste samt en rabatsats for undergruppen i fane 3 Rabat og vægtning. Rabatsatsen vil være gældende for samtlige varer, der tilbydes i samme undergruppe. SKI har følgende definition af listepris, som anvendes i nærværende udbud: Listeprisen er tilbudsgivernes officielle listepris eller tilsvarende listepris, hvor priserne på varerne løbende fastlægges, uafhængigt af rammeaftalen, i danske kroner (DKK), med henblik på anvendelse over for en bredere skare af kunder. Listeprisen kan således udgøre én af følgende listepriser, angivet i prioriteret rækkefølge Den listepris tilbudsgiveren anvender i forbindelse med salg på webshop Den listepris tilbudsgiveren anvender i forbindelse med butikssalg Den listepris tilbudsgiveren anvender i forbindelse med salg til mindre erhvervskunder. Ved mindre erhvervskunde forstås en virksomhed med en balancesum på op til 36 mio. kr., eller en nettoomsætning på op til 72 mio. kr. eller op til 50 ansatte.

6 6. Har tilbudsgiveren for eksempel både en listepris for en mindre erhvervskunde, en butikspris og en webshop pris, er det webshopprisen der skal ligge til grund for den oplyste listepris. Tilbudsgiver angiver i bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste, fane 1 vejledning og kontrol hvilken af de tre ovenstående listepriser der er anvendt ifm. tilbudsafgivelsen. De listepriser der bydes ind med på rammeaftalen skal være gældende pr. 5. marts Tilbudsgiveren skal i forbindelse med tilbudsafgivelse supplerende indsende tilbudsgivers (egen) fulde prisliste, som er den gældende prisliste pr. den 5. marts 2015 og som ligger til grund for tilbudsafgivelsen i excel eller Pdf format. Tilbudsgivers fulde prisliste skal indeholde samtlige af tilbudsgivers varer (både det tilbudte og det eventuelle øvrige sortiment). Den fulde prisliste vil blive anvendt til tjek af de tilbudte listepriser, og vil under rammeaftalens drift være den prisliste, der skal anvendes som grundlag for alle fremtidige prisreguleringer. Varer placeret i forkert undergruppe Såfremt SKI for en given vare finder uoverensstemmelser med den angivne listepris i bilag E og tilbudsgivers fulde prisliste, vil SKI rette prisen for den pågældende vare i bilag E med den pris, der fremgår af tilbudsgivers fulde prisliste. Uanset ovenstående understreger SKI, at det er tilbudsgivers ansvar at kvalitetssikre, at en vare overholder kravene i udbuddet. Tilbudsgiver vil således være ukonditionsmæssig, hvis flere end 10 % af de tilbudte varelinjer indeholder fejl, herunder såfremt varerne ikke lever op til kravspecifikationen, varerne er placeret i en forkert undergruppe, en vare mangler i en undergruppes fulde sortiment eller varerne er anført med en anden listepris i tilbudslisten end i tilbudsgivers prisliste. 7. Forbehold og mindstekrav 7.1. Forbehold generelt Forbehold i tilbudsgivers tilbud, der betragtes som forbehold overfor ufravigelige mindstekrav, grundlæggende elementer eller ikkekapitaliserbare forbehold vil medføre, at tilbuddet vil blive vurderet som ukonditionsmæssigt. Tilbuddet vil derfor ikke blive taget i betragtning ved tilbudsevalueringen.

7 7. I det omfang, tilbudsgiver anser dele eller elementer i rammeaftalens og/eller rammeaftalens bilag for uhensigtsmæssige eller uacceptable, opfordres tilbudsgiver til at stille begrundede spørgsmål i relation hertil I udbudsbetingelsernes punkt 6 er tildelingskriteriet angivet at være det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterierne pris (40 %) og sortiment (60 %) med delkriterierne sortimentsbredde og sortimentsdybde. Af udkastet til rammeaftale fremgår blandt andet: 3.1. Formål med Rammeaftalen Rammeaftalen er udbudt som et katalogudbud, hvilket betyder, at det er sortimentet og priserne på Leverandørerns websites og papirkataloger, gældende for både private og offentlige kunder i ind- og udland (Leverandørens Katalog), der ligger til grund for Rammeaftalens sortiment og priser. Der anvendes en fast prisreguleringsmekanisme, som er listepris minus en rabatsats for en given undergruppe. Rabatsatsen er fastsat af Leverandøren og er bindende i hele rammeaftalens løbetid. Det sikrer, at der tages udgangspunkt i en markedspris, når priserne på Rammeaftalen skal reguleres, og når der foretages sortimentsopdateringer. Ovenstående indebærer, at Kunden ved anvendelsen af Rammeaftalen altid kan købe varer i overensstemmelse med Leverandørens Katalog, under forudsætning af at sortimentet samtidig er dækket af Rammeaftalens kravspecifikation, jf. bilag E, til listeprisen minus den angivne rabat Leverandørens webshop og øvrig E-handel Leverandøren skal som led i opfyldelse af Rammeaftalen omkostningsfrit stille en internetbaseret indkøbsløsning (webshop) til rådighed, som Kunder kan benytte kan benytte til at afgive Bestillinger under Rammeaftalen. Leverandørens tilbudte webshop skal ved Rammeaftalens ikrafttrædelse omfatte det sortiment, der er indeholdt i SKIs E-katalog, og Leverandøren skal sikre at webshoppen til enhver tid er ajourført i forhold til SKIs E-katalog. Omfatter Leverandørens webshop produkter udover de, som er omfattet af Rammeaftalen, skal det fremgår tydeligt hvilke produkter der er om-

8 8. fattet af Rammeaftalen, således at Kunder ikke uforvarende anskaffer produkter, som ikke er omfattet af Rammeaftalen Listepriser Listeprisen er angivet i bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste, fane 5. Der er angivet en listepris varelinje. SKI har følgende definition af listepris: Listeprisen er tilbudsgivernes officielle listepris eller tilsvarende listepris, hvor priserne på varerne løbende fastlægges, uafhængigt af Rammeaftalen, i danske kroner (DKK), med henblik på anvendelse over for en bredere skare af kunder. Listeprisen kan således udgøre én af følgende listepriser, angivet i prioriteret rækkefølge Den listepris Leverandøren anvender i forbindelse med salg på webshop Den listepris Leverandøren anvender i forbindelse med butikssalg Den listepris Leverandøren anvender i forbindelse med salg til mindre erhvervskunder. Ved mindre erhvervskunde forstår en virksomhed med en balancesum på op til 36 mio. kr., eller en nettoomsætning på op til 72 mio. kr. eller op til 50 ansatte. Leverandøren skal dog i Rammeaftalens løbetid anvende den listepris, som har ligget til grund for leverandørens tilbud og som er angivet i bilag E. Har tilbudsgiveren f.eks. anvendt webshopprisen i forbindelse med tilbudsafgivelse, er det webshopprisen der er bindende i hele Rammeaftalens løbetid. Leverandøren skal sikre, at SKI til enhver tid har adgang til Leverandørens fulde prisliste i elektronisk læsbart format og i kundetrykt format. Den fulde prisliste vil blive anvendt til tjek af de prisregulerede listepriser og skal under Rammeaftalens drift, være den prisliste, der skal anvendes til alle fremtidige prisreguleringer. For at sikre at de listepriser, der anvendes på Rammeaftalen, anvendes bredt til kunderne i markedet, og for at sikre at SKI s Rammeaftale ikke er prisdrivende for Leverandørens generelle prisfastsættelse skal Leverandøren kunne dokumentere, efter påkrav fra SKI, at salget til SKI s kunder pr. undergruppe, ikke udgør mere end 1/3 af Leverandørens samlede omsætning for den pågældende undergruppe.

9 9. Leverandøren skal kunne dokumentere, efter påkrav fra SKI, at den samlede omsætning på Rammeaftalen ikke udgør mere end 1/3 af Leverandørens totale omsætning, for det af Rammeaftalen omfattede sortiment, jf. bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste. Leverandøren skal efter påkrav fra SKI kunne dokumentere, at den anvendte listepris for varer opfylder kravene for listeprisen, jf. ovenfor. Dette skal ske ved en erklæring fra en uafhængig ekstern revisor om, at den anvendte listepris for varerne opfylder kravene for en listepris. Af Bilag F Håndtering af pris- og sortimentsopdateringer til rammeaftaleudkastet fremgår blandt andet: 1. Generelt Der anvendes i Rammeaftalen en fast prisreguleringsmekanisme, som er listepris minus en rabatsats for en given undergruppe af produkter. Rabatsatsen er fastsat af Leverandøren og er bindende i hele rammeaftalens løbetid. Listeprisen er låst til den pris en vare tilbydes til markedet. Denne listepris reguleres to gange årligt. Den anvendte Listepris til markedet kombineret med rabatten sikrer således, at der reguleres i forhold til en gældende markedspris. Dette gør sig gældende både ved opdateringer af sortimentet i en undergruppe og regulering af priser. 5. Regulering af priser Priserne på Rammeaftalen følger Leverandørens listepris minus den for undergruppen tilbudte rabatsats. Det er den listepris som leverandøren har indsendt ifm. tilbudsafgivelse, der lægges til grund for efterfølgende prisreguleringer. Listepriserne skal reguleres 2 gange årligt. De regulerede listepriser skal indsendes senest 30 Dage før ikrafttrædelse af prisændringer. Alle priser på Rammeaftalen skal prisreguleres i forhold til den ved prisreguleringen gældende listepris på varen. Listeprisen skal overholde definitionerne af listepris jf. Rammeaftalens punkt Den nye listepris skal være gældende for hele Leverandørens marked i minimum 1 måned efter prisreguleringen hos SKI. Rabatsatsen for undergruppen er gældende i hele Rammeaftalens løbetid og bliver ikke reguleret. Opdatering af listepriser kan udelukkende gennemføres med virkning pr. følgende datoer i Rammeaftalens løbetid: - 1. februar

10 august Første prisregulering kan ske med virkning fra d. 1. februar I Bilag G SKIs E-katalog og E-handel til udkastet til rammeaftale er det blandt andet anført: 1. Generelt SKIs E-katalog og E-handel er et elektronisk katalog over de varer, som Leverandøren har budt ind med i forbindelse med tilbudsafgivelse, og som SKIs Kunder kan købe på Rammeaftalen. 5. Bestillinger via Leverandørens Webshop Kunden skal have mulighed for at kunne foretage Bestilling direkte via Leverandørens Webshop. 5.1 Krav til webshoppen Webshop skal være opdateret med Rammeaftalens priser ved kontraktstart, ved SKI Kunders logi-in på Leverandørens hjemmeside. Alle varer omfattet af Rammeaftalen skal være tilgængelig i webshoppen. Det skal være tydeligt for Kunden, hvilke af produkterne i webshoppen der indgår i Rammeaftalens sortiment. Der blev under udbudsprocessen blandt andet stillet SKI følgende spørgsmål 1.8: Hvordan vil SKI sikre sig mod at prisudviklingen på aftalen følger markedet generelt? Man kunne forestille sig at den valgte leverandør blev specielt hårdt ramt af prisstigninger... SKI svarede: Rammeaftalens punkt beskriver hvorledes listeprisen håndteres i rammeaftalens løbetid. SKI prisen er lig med listeprisen minus den for undergruppen tilbudte rabat. Listeprisen er variabel mens rabatten for undergruppen er fast i rammeaftalens løbetid.

11 11. Leverandøren har mulighed for at regulere listeprisen 2 gange årligt, jf. bilag F. Leverandøren har ansvaret for, at priserne på rammeaftalen overholder alle krav i rammeaftalen herunder krav til listeprisen i rammeaftalens punkt 10.1 samt i bilag F. Leverandøren skal efter påkrav fra SKI kunne dokumentere, at den anvendte listepris for varer opfylder kravene for listeprisen. Dette skal ske ved en erklæring fra en uafhængig ekstern revisor om, at den anvendte listepris for varerne opfylder kravene for en listepris, jf. rammeaftalens pkt Af det tilbudsbrev af 20. april 2015, som indgik i Staples tilbud, fremgår: Forklaring omkring listepris som Staples Advantage har anvendt Staples Advantage har anvendt listepris som er knyttet op imod mindre erhvervskunder. Da vi ikke har priser oplyst på vores webshop og ikke har butikssalg i Danmark har vi anvendt denne løsning. Vores anden afdeling staples.dk har oplyste priser på sin webshop, men denne webshop er målrettet et privat markeds segment (med mulighed for at betale via kreditkort) og samtidigt er der et andet sortiment til rådighed end i advantage forretningen. Vi vedstår at listeprisen er vores højeste listepris og på denne listepris har vi valgt at yde 28% rabat. I besvarelsen af bilag E Kravspecifikation og tilbudsliste var der i en drop-down funktion, hvori prislistereferencen oplyses, anført Salg til mindre erhvervskunder. Af SKI s meddelelse til Staples af 11. august 2015 om afvisningen af selskabets tilbud og om tildelingen fremgår blandt andet: SKI skal meddele, at jeres virksomhed desværre ikke er blevet tildelt på rammeaftale Kontorvarer, idet jeres tilbud er ukonditionsmæssig. [Henvisning til og citat af udbudsbetingelsernes punkt 6 (gengivet ovenfor) vedrørende definition af listepris, herunder den anførte priorite-

12 12. ring, hvorefter det, hvis tilbudsgiveren f.eks. både har en listepris for en mindre erhvervskunde, en butikspris og en webshoppris er webshopprisen der skal ligge til grund for den oplyste listepris ] For så vidt angår Staples reference til listepris har Staples ved drop down funktion i tilbudslisten anført prislistereferencen mindre erhvervskunder. Staples har imidlertid en webshop med offentligt tilgængelige priser Som følge heraf overholder Staples ikke udbudsbetingelsernes krav til korrekt prioritering af listepriserne. SKI har alligevel undersøgt om der var tale om listepriser fra Staples webshop ved at sammenholde priserne i webshoppen med de tilbudte priser, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6, sidste afsnit, vedrørende fejl i tilbudslisterne. Resultatet af SKIs undersøgelser viser, at Staples priser, i flere en 10 % af varelinjerne ikke stemmer overens med Staples webshoppriser. [Nærmere gennemgang af antal varelinjer i tilbuddet, som ikke stemmer overens med priserne i Staples webshop.] SKI kan således konstatere, at Staples angivelse af prislistereferencen mindre erhvervskunder ikke blot er en formel fejl, der kan accepteres af SKI med henvisning til hjemlen i implementerings-bekendtgørelsens 12. SKI kan herudover konstatere, at Staples tilbud overstiger grænsen for det antal varelinjer, der må indeholde fejl. Tilbuddet fra Staples er således ikke konditionsmæssigt. En oversigt over fejl i Staples tilbudsliste findes i bilag 1: 05.02_rettelser til tilbudsliste_staples Det understreges, at tilbudsgivere er bundet af de tilbudte priser i bilag E, og priserne skal, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6 være webshoppriser, idet Staples har en webshop. Idet tilbudsgiver skal vedstå sit tilbud i seks (6) måneder efter tilbudsfristens udløb, sammenholdt med at det følger af rammeaftalens bilag F, at første prisregulering tidligt kan ske med virkning fra d. 1. februar 2016, har tilbudsgiver således ikke mulighed for at ændre de priser i webshoppen som ligger til grund for SKIs undersøgelse. Det kan bemærkes, at der ikke har været indsigelser under udbudsproceduren mod dette krav. Kravet er derfor accepteret af tilbudsgiverne. Endeligt skal det nævnes at tilbudsmaterialet har været meget omfattende, da det indeholder ca varelinjer. Derfor har undersøgelsen processen taget fire måneder, hvilket er længere end sædvanligt.

13 13. Tildelte virksomheder Til orientering kan det oplyses, at evalueringen af de indkomne tilbud nu er tilendebragt, og at SKI har tildelt kontrakt til Lyreco A/S. Det bemærkes, at SKI har foretaget en undersøgelse af samtlige den vindende tilbudsgivers tilbudte varelinjer. Lyreco A/S, som fik kontrakten tildelt, var den eneste af de tre tilbudsgivere, hvis tilbud blev anset for konditionsmæssigt. I SKI s evalueringsnotat står der blandt andet: 4. Gennemgang af tilbud og konditionsmæssighed 4.1. Proces Ved den indledende gennemgang af de tre (3) indkommende tilbud, kunne SKI konstatere, at to ud af tre tilbudsgivere har anvendt den forkerte prislistereference ved drop down-funktionen i tilbudslistens, fane 1. Det er umiddelbart et problem, fordi det gør de to tilbud ukonditionsmæssige, da der jf. udbudsbetingelsernes punkt 6, er krav om brug af webshop pris hvis en sådan haves, hvilket begge tilbudsgivere har. Se nærmere herom under punkt 4.2. SKI valgte dog at lave en udvidet undersøgelse af alle 3 tilbud, med henblik på at afklare om de tilbudte listepriser reelt var webshoppriser og om der var tale om en simpel fejl i angivelsen af prislistereferencen i tilbudslistens fane 1 i drop down-funktionen. Denne undersøgelse er blevet foretaget manuelt ved at sammenholde de tilbudte listepriser med prisen på tilbudsgivernes webshop, jf. punkt nedenfor. Undersøgelsen omfattede i alt ca varelinjer. Desuden er der også foretaget en undersøgelse af om alle tre tilbud har begået flere fejl end den ifølge udbudsbetingelserne acceptable 10 % grænse for fejl i tilbuddene, se eventuelt den i udbudsbetingelsernes punkt 6, sidste afsnit, anførte 10 % grænse. De samme to tilbudsgivere, som også har anvendt forkert prislistereference ved drop down-funktion i tilbudslisten har mere end 10 % fejl i tilbuddene. Undersøgelsen for fejl er afsluttet, når antallet af fejl kom væsentligt over 10 % grænsen. De to tilbudsgivere, der har mere end 10 % fejl er alene vurderet på check af priser jf. punkt 4.4. nr. 1, og er således ikke gået videre til nr. 2 check af varer og undergrupper og nr. 3 check af at fuldt sortiment er tilbudt, som beskrevet i punkt 4.4.

14 14. Undersøgelsen af den vindende tilbudsgiveres tilbudte priser er komplet. For den 3. tilbudsgiver er det samlede tilbud på varelinjer derudover undersøgt som beskrevet i punkt 4.5.2, med henblik på at afdække om de tilbudte varer er placeret i den korrekte undergruppe. Derudover er der gennemgået varelinjer svarende til 30 undergrupper med henblik på at undersøge om der er tilbudt fuldt sortiment inden for undergrupperne jf. punkt Den tredje tilbudsgiver har efter den samlede evaluering af konditionsmæssighed færre end 10 % fejl og er således konditionsmæssig. Samlet set har SKI således gennemført en særdeles omfattende og tidskrævende undersøgelse af de modtagne tilbud, hvilket sikrer, at indstillingen, hvor 2 af tilbuddene dømmes ikke konditionsmæssige, beror på et gennemarbejdet og validt datagrundlag. Som en konsekvens af denne krævende proces har der været tale om et evalueringsforløb, der inkl. sommerferie har strukket sig over ca. 3½ måneder Vurdering af konditionsmæssighed i forhold til tilbudsgivers referencer til listepriser SKI har konstateret, at ikke alle tilbudsgivere formelt har angivet den korrekte reference til de oplyste listepriser ved anvendelse af den drop down funktion der fremgår indledningsvist i tilbudslisten. Der er med den citerede tekst fra udbudsbetingelserne således ingen tvivl om, at der er tale om et klart krav til hvilken listepris der skal anvendes ved tilbudsafgivelse. Da der er tale om et tydeligt krav, er et tilbud ukonditionsmæssigt ved manglende overholdelse af udbudsbetingelsernes prioritering af listepriserne. Tilbud der reelt ikke overholder den foreliggende prioritering skal således ikke evalueres. Det kan bemærkes, at SKI har haft særlig interesse i at prioritere listepriserne i udbudsbetingelserne, som angivet ovenfor, af hensyn til effektivt at kunne kontrollere rigtigheden af priserne, både i forbindelse med evaluering af tilbuddene og i særdeleshed forbindelse med kontraktstyringen under drift af rammeaftalen, hvor det er meget vigtigt at have det bedst mulige grundlag for at sikre, at priserne er i overensstemmelse med rammeaftalen og fordi der ikke ønskes en prisliste der er opfundet til lejligheden.

15 15. Det afgøres i det følgende om der er tale om en formel fejl der kan accepteres af SKI med henvisning til hjemlen i implementeringsbekendtgørelsens 12. Hvis der blot er tale om en forkert reference til en prisliste, er det SKIs opfattelse, at en der er tale om en simpel og formel fejl, som SKI kan vælge at se bort fra, jf. implementeringsbekendtgørelsens 12, stk. 1, nr. 1. Det følger således af implementeringsbekendtgørelsens 12 at ordregivere, som har modtaget tilbud, som ikke opfylder de formelle krav, der følger af udbudsmaterialet, kan afvise ansøgningerne eller tilbuddene, eller under overholdelse af ligebehandlingsprincippet og forhandlingsforbuddet kan vælge at 1. se bort fra fejlen eller manglen, såfremt ordregiver i forvejen er i besiddelse af de krævede oplysninger, 2. selv indhente de krævede oplysninger, såfremt disse er offentligt tilgængelige, eller 3. at anmode de pågældende ansøgere eller tilbudsgivere om inden, for en fastsat frist, at berigtige fejlen eller manglen Tilbuddet fra Staples Staples har ved drop down funktion i tilbudslisten anført prislistereferencen mindre erhvervskunder, hvilket ikke overholder kravet til korrekt prioritering af listepriserne jf. udbudsbetingelserne. Staples skulle have angivet listepriser for deres webshop, som følge af, at Staples har en webshop med offentligt tilgængelige priser, SKI har undersøgt om der var tale om listepriser fra Staples webshop ved at sammenholde priserne i webshoppen med de tilbudte priser. Resultatet af SKIs undersøgelse, viser, at Staples priser, i flere end 10 % af varelinjerne, ikke stemmer overens med Staples webshoppriser, jf. nærmere afsnit nedenfor. SKI kan på denne baggrund konstatere, at der ikke er tale om en formel fejl, der kan accepteres af SKI med henvisning til hjemlen i implementerings-bekendtgørelsens 12. Staples tilbud er således ikke konditionsmæssigt. Det understreges, at tilbudsgiver er bundet af de tilbudte priser i bilag E, og priserne skal, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6 være webshoppriser, idet Staples har en webshop.

16 16. Idet tilbudsgiver skal vedstå sit tilbud i seks (6) måneder efter tilbudsfristens udløb, sammenholdt med at det følger af rammeaftalens bilag F, at første prisregulering tidligst kan ske med virkning fra d. 1. februar 2016, har tilbudsgiver således ikke har mulighed for at ændre de priser i webshoppen som ligger til grund for SKIs undersøgelse Det kan bemærkes, at Leverandørerne har accepteret dette krav og at der ikke har været indsigelser under udbudsproceduren mod dette krav. Kravet er derfor accepteret af tilbudsgiverne Tilbuddet fra Scan Office Scan Office har ved drop down funktion i tilbudslisten anført prislistereferencen mindre erhvervsdrivende, hvilket ikke overholder kravet til korrekt prioritering af listepriserne jf. udbudsbetingelserne. Scan Office skulle have angivet listepriser for deres webshop som følge af, at Staples har en webshop med offentligt tilgængelige priser, SKI har undersøgt, om der var tale om listepriser fra Scan Office webshop, ved at sammenholde priserne i webshoppen med de tilbudte priser. Resultatet af SKIs undersøgelse viser, at Staples priser i flere end 10 % af varelinjerne, ikke stemmer overens med Scan Office webshoppriser, jf. nærmere afsnit nedenfor. SKI kan på denne baggrund konstatere, at der ikke er tale om en formel fejl, der kan accepteres af SKI med henvisning til hjemlen i implementerings-bekendtgørelsens 12. Scan Office tilbud er således ikke konditionsmæssigt Tilbuddet fra Lyreco Lyreco har ved drop down funktion i tilbudslisten anført prislistereferencen webshop, hvilket overholder kravet til korrekt prioritering af listepriserne jf. udbudsbetingelserne. Lyrecos webshop findes her: ac0z3ffhq 2wdf0JCbl:170lnhoc1?1c=DADA. Tilbuddet ER således konditionsmæssigt, da det overholder kravet i udbudsbetingelserne til hvilken listepris der skal anvendes ved tilbudsafgivelse Vurdering af konditionsmæssighed i relation til antallet af fejl i varelinjer

17 17. Henset til det forventeligt høje antal varelinjer i udbuddet og dermed risikoen for at der opstår fejl i tilbuddene, har SKI i sine udbudsbetingelser forudset og udtrykkeligt angivet en række fejltyper, herunder hvordan disse fejl hånderes og hvad konsekvensen af fejltyperne er Antal tilbudte varelinjer Tilbudsgiverne har tilbudt følgende antal varelinjer: Lyreco har tilbudt varelinjer Scan Office har tilbudt varelinjer Staples har tilbudt varelinjer 10 % grænsen for hvornår det enkelte tilbud er ukonditionsmæssigt er således: Lyreco: varelinjer Scan Office: varelinjer Staples: varelinjer 4.4. Gennemgang af tilbuddene Gennemgang af tilbuddene har omfattet følgende faser: 1. Check af priser Tilbudsgivers tilbudte listepriser i bilag E er blevet sammenholdt med tilbudsgivers webshoppriser jf. pkt. 4.2., og det er desuden undersøgt om der er uoverensstemmelser mellem den angivne listepris i bilag E og tilbudsgivers fulde prisliste. 2. Check af varer og undergrupper Samtlige varelinjer er gennemgået med henblik på, at undersøge om de tilbudte varer er placeret i den korrekte undergruppe, og om der er tilbudt varer, der ikke er kravspecificeret. 3. Check af at fuldt sortiment er tilbudt Der er foretaget en stikprøvekontrol for at undersøge om tilbudsgiverne har overholdt følgende krav i udbudsbetingelserne: Såfremt tilbudsgiver ønsker at tilbyde én eller flere varer i en undergruppe er det dog et krav, at tilbudsgiver tilbyder alle sine varer, dvs. sit fulde sortiment, der lever op til kravspecifikationen i bilag E, inden for den pågældende undergruppe Lyrecos tilbud indeholder (ved gennemgangen af de tre faser) i alt fejl i varelinjer, hvilket er inden for 10 % grænsen på varelinjer.

18 18. Idet Lyrecos fejl udgør mindre end 10 % af de tilbudte varelinjer, er Lyrecos tilbud konditionsmæssigt. En oversigt over fejl i tilbudsgivers tilbudslister findes i bilag 3: 05.02_rettelser til tilbudsliste_lyreco. 5. Konklusion Tilbuddet fra Lyreco er det eneste konditionsmæssige tilbud og antages derfor. Staples har, jf. nærmere nedenfor om selskabets anbringender ad påstand 2, anført, at prisoplysninger ikke er almindeligt tilgængelige i den webshop, Lyreco A/S havde anført som prisreference med hensyn til andet end særlige udsalgsprodukter. Adgang til prisoplysninger om de udbudte varer kræver et individuelt log-in. SKI har ikke bestridt, at adgang til Lyreco A/S webshop kræver log-in, men har, jf. nærmere SKI s anbringender ad påstand 2, bestridt, at webshoppen af denne grund eller i øvrigt ikke opfylder kravene i udbudsmaterialet til en prislistereference. SKI har om baggrunden for udbuddet oplyst følgende: Baggrunden for tilrettelæggelsen af det i klagesagen omhandlede udbud var de erfaringer, som indklagede og indklagedes kunder havde gjort sig med den eksisterende rammeaftale om kontorvarer, der skulle genudbydes. Den tidligere rammeaftale bestod af 5 delaftaler med flere leverandører på hver aftale. Ordretildeling skete både som direkte tildeling og som miniudbud. Erfaringerne viste, at indklagedes kunder navnlig efterspurgte en mere smidig tildelingsmetode, én leverandør, gode priser, et bredere sortiment af varer og mulighed for en løbende opdatering af sortimentet. På den eksisterende rammeaftale var det udelukkende muligt at substituere varer, såfremt varerne udgik, hvilket betød, at indklagedes kunder ikke kunne købe nye produkter, når der skete produktforbedringer, og at leverandørerne af hensyn til at overholde tilbudslisterne, måtte beholde forældede produkter på markedet. Disse forældede produkter kom derfor i restordre til stor gene for både kunder på rammeaftalen og for leverandørerne. Hertil kommer, at indklagede ville højne kvaliteten af varerne på den udbudte rammeaftale ved at lægge sig op af leverandørernes almindelige sortiment. Erfaringerne fra tidligere udbud viste nemlig,

19 19. at der på markedet for kontorvarer var en tendens til, at tilbudsgiverne opfandt prislister og sortiment (med lavere kvalitet) kun med henblik på at vinde udbuddet. Indklagede ønskede derfor et nyt udbudsdesign for at imødekomme behovene hos sine kunder og for dermed samtidig at sikre leverandørerne fornuftige forretningsvilkår. Indklagede nedsatte en referencegruppe bestående af kunder i undervisningssektoren For at gøre kravspecifikationerne og de øvrige kontraktkrav så markedskonforme som muligt, blev der endvidere gennemført en teknisk dialog med forskellige markedsaktører. Der var tale om to leverandørworkshops, herunder blev der afholdt en separat workshop med klager, da klager ikke havde mulighed for at deltage i den ene generelle workshop. På de afholdte workshops blev der generelt fra leverandørsiden udtrykt tilfredshed med det nye udbudsdesign, herunder ideen om et katalogudbud (sortimentsudbud) i stedet for den mere klassiske måde at udbyde kontorvarer på. Gennemførelsen af udbuddet ville også forudsætte, at leverandørerne indstillede sig på en ny måde at afgive tilbud på. Den primære målgruppe (af kunder) for rammeaftalen var universiteter, selvejende institutioner og erhvervsskoler, idet de øvrige af indklagedes kunder allerede var aftaledækket af andre rammeaftaler. Kendetegnet for den omhandlede målgruppe var, at de havde behov for et bredt sortiment, og at der for hver kunde var flere brugere/indkøbere. Omdrejningspunktet for bestillingen på markedet skulle være leverandørernes fulde katalog/webshop, og man ønskede derfor at udbyde en rammeaftale, hvor dette købsmønster blev tilgodeset. Både i relation til sortiment og pris ønskede indklagede i videst muligt omfang at følge markedet, dog med en vis fast rabatsats, jf. herom nedenfor. I relation til produktsortimentet betød det, at der skulle være mulighed for under visse nærmere betingelser at åbne op for sortimentsændringer og forbedringer. Også i relation til prisen ønskede man i videst muligt omfang at følge markedspriserne, jf. dog om den nærmere regulering heraf nedenfor. Dette er baggrunden for udbuddets nærmere tilrettelæggelse, herunder de i udbudsmaterialet stillede krav. Udbudsmaterialet blev udarbejdet af indklagede i dialog med referencegruppen og på baggrund af de opnåede input fra den tekniske dialog med markedsaktørerne og erfaringerne fra den eksisterende aftale.

20 20. Fokus var i den forbindelse blandt andet at tilrettelægge udbudsdesignet således, at der blev tale om et katalogudbud (sortimentsudbud), herunder i et vist omfang at tage højde for muligheden for løbende prisreguleringer og produktudskiftninger. Parternes anbringender Ad fumus boni juris Staples har med henvisning til det, som er anført ad påstand 1-4, gjort gældende, at betingelsen om fumus boni juris er opfyldt. SKI har med henvisning til det, som er anført ad påstand 1-4, gjort gældende, at betingelsen om fumus boni juris ikke er opfyldt. Ad påstand 1 Staples har gjort gældende, at det ikke ifølge udbudsmaterialet var et mindstekrav, at tilbudsgiverne, hvis de havde en webshop, skulle benytte en webpris som prislistereference med den konsekvens, at et tilbud, som ikke refererede til en webpris, automatisk var ukonditionsmæssigt. SKI s forudsætning om, at Staples kunne og efter udbudsbetingelserne var forpligtet til at benytte priserne på som prislistereference ved sin tilbudsgivning og udfyldelsen af tilbudslisten i bilag E, er endvidere urigtig. Årsagen til, at Staples ikke har benyttet webshoppriserne som prislistereference, er, at webshoppen på ikke gør det muligt at låse priserne fast i en officiel prisliste som krævet af SKI. Den manglende fastlåsning af priserne skyldes, at der på dette website sker en løbende overvågning af markedet og en deraf følgende opdatering af priser, ofte flere gange om ugen. Såfremt Staples havde anvendt priserne på som prislistereference, ville det følgelig ikke være muligt for Staples at opfylde kravet i Bilag F om, at varslede prisstigninger skal gælde for hele Staples marked i minimum 1 måned efter prisreguleringen over for SKI i henhold til rammeaftalen. Havde Staples benyttet priserne på som prislistereference, ville det heller ikke være muligt for Staples at imødekomme et eventuelt påkrav fra SKI om revisorattestation i

21 21. medfør af rammeaftalens punkt 10.1, idet en revisor som følge af prisernes variable natur netop ikke ville være i stand til at dokumentere de tilbudte listeprisers overholdelse af udbudsmaterialets krav. SKI havde, jf. punkt 10.1., fokus på, at rammeaftalen ikke måtte blive prisdrivende for Leverandørens generelle prisfastsættelse. Hvis Staples havde kunnet låse sine priser fast på webshoppen svarende til de tilbudte priser til SKI, ville Staples generelle prisniveau netop blive dikteret af rammeaftalen med SKI. Hertil kommer, at ikke rummer det fulde udbudte sortiment på rammeaftale. Ved udfyldelsen af bilag E var det en klar forudsætning, at én og samme listepris skulle danne grundlag for prissætningen af samtlige tilbudte priser. Der kunne således kun afgives én oplysning om, hvilken af de 3 mulige typer af listepriser, der har dannet grundlag for prissætningen. Det fremgår på tilsvarende vis af udbudsbetingelsernes punkt 6, at leverandøren ved besvarelsen af bilag E skulle oplyse, hvilken af de 3 mulige listepriser der er anvendt ved tilbudsgivningen. Webshoppen på rummer ikke det fulde sortiment, som er udbudt af SKI, idet knap 20 % af rammeaftalens sortiment ikke findes på Staples gjorde i tilbudsbrevet udtrykkeligt opmærksom på, at valget af prislistereferencen mindre erhvervskunder skyldtes den manglende dækning af det fulde sortiment på Staples har til støtte herfor henvist til en af Staples udarbejdet undersøgelse, hvor det af Staples tilbudte sortiment på rammeaftalen er holdt op imod sortimentet på og hvorefter ca at de tilbudte varelinjer ikke findes på Det forhold, at tilbudsgiverne ikke var forpligtede til at tilbyde det fulde sortiment, som SKI havde udbudt, kan ikke tillægges betydning, da hovedformålet med den udbudte rammeaftale ifølge såvel udbudsbekendtgørelsen som det øvrige udbudsmateriale var at tilvejebringe en rammeaftale med et så bredt og alsidigt sortiment som muligt. Dette hovedhensyn understreges tillige af konkurrencekriterierne, hvorefter det tilbudte sortiment vægter 60 %. Udsagnet i udbudsbetingelserne om, at webprisen har førsteprioritet som prislistereference, må derfor nødvendigvis forstås således, at tilbudsgiverne alene kunne og skulle benytte denne reference, såfremt de havde en webpris

22 22. for samtlige de varelinjer, der er tilbudt. Dette er ikke tilfældet for Staples tilbud. Såfremt udbudsmaterialet skulle forstås således, at tilbudsgiverne altid skulle benytte en eksisterende webpris som reference, burde det tydeligt være fremgået af udbudsmaterialet, at hensynet til at kunne tilbyde produkter, hvor webpris benyttes som prislistereference, overstiger det overordnede hensyn om at få tilbudt et bredt sortiment. Det burde i så fald have været fastsat som et mindstekrav, at en tilbudsgiver, som har en webshop med mindst varelinjer (svarende til udbudsmaterialets krav om tilbud af minimum varelinjer), altid er forpligtet til alene at tilbyde præcis det antal produkter, som findes i denne webshop. Et sådant mindstekrav fremgår ikke og ville i øvrigt savne mening i lyset af udbuddets formål. Staples var også af denne grund afskåret fra at lægge priserne på til grund for sin prissætning i tilbuddet til SKI. Forholdet er endvidere, at en konditionsmæssighedsvurdering forudsætter en fast prislistereference, og dette krav opfyldte og opfylder ikke. Da priserne på løbende ændrer sig, og da SKI ikke har adgang til historiske priser på ville en benyttelse af de variable priser som prislistereference og grundlag for konditionsmæssighedsvurderingen forudsætte, at SKI var i stand til at gennemføre konditionsmæssighedsvurderingen på den samme dag, som tilbudsfristen udløber. SKI s prøvelse, som strakte sig over næsten 4 måneder, er utvivlsomt ikke gennemført på én dag. Hvis Staples havde gjort, som SKI mente, at Staples var forpligtet til, og i stedet for prislistereferencen mindre erhvervsdrivende havde benyttet sine variable priser på som prislistereference for de tilbudte listepriser, ville SKI derfor med overvejende sandsynlighed have konstateret en uoverensstemmelse mellem de tilbudte priser og prislistereferencen med den konsekvens, at Staples tilbud af den grund var erklæret ukonditionsmæssigt.

23 23. Tillige af denne grund var Staples nødsaget til at benytte sin listepris gældende for salg til mindre erhvervskunder som reference for de tilbudte listepriser. Kun dermed kunne Staples sikre, at prisen kunne danne grundlag for SKI s konditionsmæssighedsvurdering. Af de nævnte grunde, og da Staples ikke har butikssalg i Danmark, var Staples nødt til og berettiget til at benytte sin prisliste for salg til mindre erhvervskunder som prislistereference. Det forekommer i øvrigt usandsynligt, at SKI ikke skulle være klar over, at priserne på varierede. Det er derfor særegent, at SKI brugte adskillige måneder på sin konditionsmæssighedsvurdering, som SKI måtte indse var formålsløs. Af ovenstående følger, at den anvendte listepris mindre erhvervskunder er den eneste anvendelige reference blandt udbudsmaterialets 3 varianter af listepriser. Det er således den eneste reference, som gør det muligt at overholde udbudsmaterialets krav og sikrer, at SKI kunne gennemføre sin konditionsmæssighedsvurdering. Hertil kommer, at de listepriser, som Staples har tilbudt, ligger inden for den del af Staples forretning, der betegnes Staples Advantage, og som netop i forhold til såvel sortiment som prisniveau er målrettet mindre erhvervskunder. I modsætning til priserne på er priserne inden for Staples Advantage ikke variable. Da priserne er låst fast, opfylder listeprisen udbudsmaterialets krav til listepriser. En revisor vil derfor også være i stand til at attestere prisernes korrekthed i overensstemmelse med den godkendelsesprocedure, som fremgår af rammeaftalens punkt Priserne inden for Staples Advantage er desuden synlige på den webshop, der findes på og som tilgås af en bred skare af kunder efter forudgående brugeroprettelse. Priserne inden for Staples Advantage kan dermed på tilsvarende vis som listepriserne på kategoriseres som en listepris for salg på webshop og dermed som en prislistereference omfattet af SKI s førsteprioritet. Også af denne grund er tilbuddet konditionsmæssigt, jf. også nedenfor ad påstand 2 om SKI s uberettigede forskelsbehandling af Staples og Lyreco A/S.

24 24. SKI har gjort gældende, at ifølge udbudsmaterialet var det et mindstekrav, at tilbudsgivere, som havde en webshop, skulle benytter webshopprisen som prislistereference, jf. herved udbudsbetingelsernes punkt 6 og rammeaftalens punkt Uanset om klagenævnet måtte antage, at der ikke er tale om et mindstekrav, er der tale om et grundlæggende vilkår, som der ikke kan tages forbehold for, jf. udbudsbetingelsernes punkt 7. Staples bestrider ikke, at Staples havde to webshops ( og og at den tilbudte prislistereference ikke er webshop, hvilket også fremgår udtrykkeligt af selskabet tilbudsbrev. De forklaringer, som Staples er kommet med på hvorfor webshoppriserne ikke blev anvendt som prislistereference, er alle udtryk for praktiske og kommercielle hensyn, som ikke kan begrunde, at Staples ikke skulle overholde kravene i udbudsmaterialet og synes desuden at bero på visse misforståelser af kravene i udbudsmaterialet. SKI var efter fast praksis som ordregiver frit stillet i forhold til tilrettelæggelsen af et udbud, herunder i relation til hvilke krav og mindstekrav der stilles. Mindstekravene blev fastsat på baggrund af objektive og saglige hensyn og under overholdelse af principperne om ligebehandling og gennemsigtighed. At Staples ikke fandt de opstillede mindstekrav praktiske eller vurderede, at de var kommercielt uattraktive i forhold til Staples forretning, kan ikke lægges SKI til last. Det er Staples eget valg at ville deltage i udbuddet med et tilbud, og det er derfor også Staples risiko at overholde de stillede mindstekrav. Staples stillede i øvrigt ikke i tilbudsfasen spørgsmål ved de forhold, herunder i relation til fastlåsning af priser, som Staples nu anfægter. Det anførte om, at webshoppen på ikke gør det muligt at låse priserne fast synes at bero på en misforståelse. Kravet om, at listepriserne skulle ligge fast i seks måneder og kun reguleres to gange årligt (fastlåsning af priserne) betyder således alene, at listepriser skulle fastlåses i relation til SKI s kunder. Kravet hindrede ikke Staples i at lade listepriserne være fuldt variable for Staples øvrige kundesegment på webshoppen. Staples kunne derfor have indrettet webshoppen således, at der var visse særlige sider for SKI s kunder. Kontraktbilag G i udbudsmaterielet er netop udtryk for, at det er leverandørens sædvanlige

25 25. webshop, der skal finde anvendelse i forbindelse med SKI s kunders bestilling af varer og i relation til prismekanismen, men at der dog kan forekomme visse tilpasninger for at leve op til de særlige krav, som udbudsdesignet som nævnt nødvendiggjorde for at modellen kunne fungere i praksis. Selv hvis der havde været et krav om generel fastlåsning af listepriserne i seks måneder, også for Staples øvrige kunder, ville et sådant krav ikke være umuligt at opfylde for Staples. Kravet ville muligvis være vanskeligt foreneligt med Staples forretningsmodel, men det ville alene være udtryk for rent praktiske og kommercielle hindringer. SKI havde saglige grunde til at stille krav om fastlåsning af listepriserne med mulighed for to årlige reguleringer. Administrativt ville SKI ikke kunne håndtere, at priserne for ca varelinjer ville kunne variere flere gange ugentligt. Derfor var det sagligt begrundet, at listepriserne skulle fastfryses i forhold til SKI s kunder (og altså kun til dem), i seks måneder, inden der igen kunne ske en prisregulering. På den måde fastholdt SKI i videst muligt omfang bindingen til markedspriserne, samtidig med at ændringerne i priserne blev praktisk håndterbare. Ligeledes var der en saglig grund til, at SKI stillede krav om, at der skulle kunne indhentes en revisorerklæring om leverandørens listepriser. SKI måtte selvsagt sikre sig mod misbrug, da hele formålet bag udbudsmodellen ellers ville forspildes. Det kan heller ikke være problematisk for en revisor at afgive en attest på en given dag. Kravet i udbudsmaterialets bilag F om, at prisreguleringen skulle gælde for hele tilbudsgiverens marked i minimum en måned efter reguleringen, var begrundet i (saglige) omgåelseshensyn. SKI kunne ikke risikere, at priserne blev kunstigt sat op lige før en prisregulering. Spørgsmål 1.8 illustrerer i øvrigt, at risikoen herfor ikke var fjerntliggende. Under udbudsfasen er der ikke nogen af tilbudsgiverne, som har sat spørgsmålstegn ved den klare rangorden mellem prislistereferencerne eller kravene om fastlåsning m.v. Der blev heller ikke stillet spørgsmål til forståelsen af begrebet webshop. Alle de i tilbuddet deltagende tilbudsgivere havde i øvrigt en webshop og har derfor været stillet ens. Med hensyn til Staples anbringende om, at ikke rummer det fulde udbudte sortiment på rammeaftale, er der ikke tale om en absolut umulighed. Staples kunne også have interesse i at udvide udbuddet på

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale 05.02 Kontorvarer

Udbudsbetingelser. Rammeaftale 05.02 Kontorvarer Udbudsbetingelser Rammeaftale 05.02 Kontorvarer Indholdsfortegnelse 1. Den ordregivende myndighed... 3 2. Udbudsmaterialets bestanddele... 4 3. Udbuddets indhold... 5 3.1. Efterfølgende anvendelse af rammeaftalen...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 K E N D E L S E ScanPipe A/S (selv) mod Nordvand A/S (advokat Thomas Grønkjær, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01889 (Jesper Stage Thusholt) 22. december 2017 Klagen er efterfølgende tilbagekaldt. Delafgørelsen er således klagenævnets endelige afgørelse K E N D E L S E AOF SYD (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Brugen af sortiment og øvrigt sortiment i udbudsforretninger

Brugen af sortiment og øvrigt sortiment i udbudsforretninger Brugen af sortiment og øvrigt sortiment i udbudsforretninger Peter Dann Jørgensen, Bender von Haller Dragsted Tina Braad, Holst, Advokater IKA Indkøbsjura 7, den 14. september 2010 Formål Formålet med

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Kapitel 1 Generelle udbudsbetingelser i forbindelse med udbud af Elevatorservice

Kapitel 1 Generelle udbudsbetingelser i forbindelse med udbud af Elevatorservice Kapitel 1 Generelle udbudsbetingelser i forbindelse med udbud af Elevatorservice Side 1 af 8 Forord Gentofte Kommune, Gladsaxe Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune, Rudersdal Kommune og Hørsholm Kommune udbyder

Læs mere

Udbud Ophaler NGS. Udbudsbetingelser

Udbud Ophaler NGS. Udbudsbetingelser Udbud Ophaler NGS Udbudsbetingelser Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200 Odense V info@odenserenovation.dk www.odenserenovation.dk side 2 af 10 side 3 af 10 Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler 04.10 Forbrugsartikler Vejledning www.ski.dk/forbrugsartikler Om denne vejledning SKI ønsker at gøre det nemt for offentlige enheder at bruge vores rammeaftaler. Vi har derfor udarbejdet denne vejledning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) 3. oktober 2011 K E N D E L S E ØGT ApS Økologisk Grønne Torv (selv) mod Ishøj Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 K E N D E L S E KEN Storkøkken A/S (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S. (cand.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/02040 (Michael Ellehauge) 26. januar 2018 Kendelsen er nævnets endelige kendelse, da klagen er trukket tilbage. K E N D E L S E Autohuset Glostrup A/S, Kronborg Auto A/S,

Læs mere

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline INDKØBSJURA 2014 Advokat hotline Spørgsmål 1 Ønsker rammekontraktbegreb belyst ud fra specifikke spørgsmål: En kontrakt, hvor sortimentet er fastlagt, alle priser er fastlagt, og kredsen af udbydere er

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023565 (Katja Høegh, Niels Henriksen, Erik Hammer) 27. april 2011 K E N D E L S E Atea A/S (selv) mod Ballerup Kommune (advokat Majse Jarlov, København) Den 15. oktober

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser Udbud Olie- og benzinudskillere Udbudsbetingelser Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200 Odense V info@odenserenovation.dk www.odenserenovation.dk side 2 af 10 side 3 af 10 Odense Renovation A/S Snapindvej

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Rammeaftale 2013-1118-03 Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Februar 2014 Indhold: 1 Generelle oplysninger 1 3 1.1 Ordregiver 1.1 3 1.2 Udbudsprocedure 1.2 3 1.3 De udbudte ydelser 1.3 3 1.3.1

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 K E N D E L S E Flex Cap v/lars Henrik Hirsch og JV Bilen v/jørgen Vork (advokat Nikolaj Nikolajsen, Randers) mod Nordjyllands

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 2. november 2012 K E N D E L S E Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod

Læs mere

FORELØBIG 6. AUGUST 2015

FORELØBIG 6. AUGUST 2015 SEPTEMBER 2015 VORDINGBORG KOMMUNE OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg APPENDIKS 3 Udbudsvilkår FORELØBIG 6. AUGUST 2015 2 INDHOLD 1 Indledning 4 2 Det endelige udbudsmateriale

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning 1 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 3 2 Ordregivende myndighed... 3 3 Udbudsmaterialets bestanddele... 3 4 Virksomhedens generelle

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

Udbudsbetingelser Indkøb af skilte til affaldsoplag

Udbudsbetingelser Indkøb af skilte til affaldsoplag Indkøb af skilte til affaldsoplag INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. INDLEDNING.... 1 2. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED.... 1 3. UDBUDSMATERIALET.... 1 4. UDBUDDETS OMFANG.... 2 5. TILDELING AF KONTRAKT.... 2 5.1. Tildelingskriterier....

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Kontakt: Jeanette Brockdorff Flygenring,

Kontakt: Jeanette Brockdorff Flygenring, Udbudsbetingelser 1. Alment Bestemmelser om udbud og tilbud, udbudsbetingelserne, indeholder dels orienterende oplysninger om den udbudte opgave, dels bindende bestemmelser for udbud og tilbud. Udbudsprocessen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025749 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 K E N D E L S E Proffice A/S (selv) mod Statens & Kommunernes Indkøbs Service A/S (selv) Statens & Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 K E N D E L S E VKS Inventa A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Hjemmeværnskommandoen (Kammeradvokaten v/advokat Astrid Malki

Læs mere

Udbudsbetingelser (begrænset udbud) Rammeaftale 02.11 Internetforbindelser

Udbudsbetingelser (begrænset udbud) Rammeaftale 02.11 Internetforbindelser (begrænset udbud) Rammeaftale 02.11 Internetforbindelser Indholdsfortegnelse 1. Den ordregivende myndighed... 3 2. Udbudsmaterialets bestanddele... 4 3. Udbuddets indhold... 5 3.1. Rammeaftalens sortiment...

Læs mere

Betingelser om udbud og tilbud

Betingelser om udbud og tilbud Betingelser om udbud og tilbud Levering af GNSS-modtagere August 2015 Indhold 1. ALMENT... 4 2. ORIENTERING... 4 3. UDBUDSFORRETNINGEN... 4 3.1 Udbudsform... 4 3.2 Udbudsmaterialet... 4 3.3 Udvælgelse...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 1 Vedr.: III.1.1) Sikkerhedsstillelse og garantier, som forlanges: Kan det bekræftes at sikkerhedsstillelsen også kan afgives i form af en kontraktgaranti fra et kreditforsikringsselskab,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Jensen & Nørgaard A/S, Ejvind Larsen ApS og René Schröter A/S (advokat Peter Heide Wessel, Vejle)

Læs mere

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg Udbudsvilkår for deltagelse i konkurrencepræget dialog om OPS-aftale vedrørende Vandhuset på Panteren i Vordingborg 18. NOVEMBER 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021423 (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 K E N D E L S E Triona AB (advokat Stig Evers Kalsmose-Hjelmborg, København) mod Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

IKA ADVOKAT HOTLINE 2015

IKA ADVOKAT HOTLINE 2015 IKA ADVOKAT HOTLINE 2015 Spørgsmål 1 Spørgsmål om aftaler som indeholder både en rammeaftale og kontrakt. Ifølge nugældende regelsæt står der i implementeringsbekendtgørelsens 6 stk. 2, at der er tale

Læs mere

Informationsmøde: Torsdag d. 3. juli Udbud af små personbiler samt små og mellemstore stationcars og varevogne, inklusiv tilknyttede ydelser

Informationsmøde: Torsdag d. 3. juli Udbud af små personbiler samt små og mellemstore stationcars og varevogne, inklusiv tilknyttede ydelser Torsdag d. 3. juli 2014 Informationsmøde: Udbud af små personbiler samt små og mellemstore stationcars og varevogne, inklusiv tilknyttede ydelser Sagsnr. 13/39222 Agenda Velkomst og praktiske detaljer

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 K E N D E L S E LiteCom A/S og Thomas Kristensen ApS (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Danmarks Radio

Læs mere

Fællesindkøb Nord. Offentligt EU-udbud nr. 2016/S Inde- og udelegetøj samt institutionskøretøjer. Udbudsbetingelser

Fællesindkøb Nord. Offentligt EU-udbud nr. 2016/S Inde- og udelegetøj samt institutionskøretøjer. Udbudsbetingelser Fællesindkøb Nord Offentligt EU-udbud nr. 2016/S 158-286061 Inde- og udelegetøj samt institutionskøretøjer Udbudsbetingelser 1 1. Indledning... 3 2. Udbudsform... 3 3. Generel beskrivelse af udbuddet...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-9778 (Poul Holm) 3. oktober 2016 K E N D E L S E (sagsomkostninger) Henrik Tofteng A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) mod Københavns Universitet (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025190 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen) 14. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025190 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen) 14. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025190 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen) 14. september 2012 K E N D E L S E Merrild Coffee Systems A/S (advokat Steen Hellmann, København) mod Forsvarets Bygnings-

Læs mere

Olieregenerering på transformatorer

Olieregenerering på transformatorer Olieregenerering på transformatorer Olieregenerering på transformatorer Journalnr. 16-07547 Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Olieregenerering på transformatorer Indhold

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Kalundborg Kommune (advokat Michael Lund Nørgaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03134 (Erik P. Bentzen) 15. juni 2018 Klagen er efterfølgende tilbagekaldt. Delkendelsen er derfor nævnets endelige afgørelse. K E N D E L S E AGA A/S (advokat Jesper Kaltoft

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 K E N D E L S E Oticon A/S (advokat Jeppe Lefevre Olsen, København) mod Kommunernes Landsforening (advokat Vibeke Fabricius Nordlander,

Læs mere

Udbudsbetingelser September 2014

Udbudsbetingelser September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Udbudsbetingelser September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019364 (Niels Feilberg Jørgensen, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 8. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019364 (Niels Feilberg Jørgensen, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 8. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019364 (Niels Feilberg Jørgensen, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 8. december 2009 K E N D E L S E Ricoh Danmark A/S (advokat Troels Wenzel Østergaard, Lyngby) mod Statens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 K E N D E L S E Kuwait Petroleum A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Sønderborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026620 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 K E N D E L S E FOF/HOF (advokat Thomas Booker, København) mod Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Læs mere

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evaluering af tilbud Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evalueringen afslutter en udbudsproces Evalueringen skal danne grundlag for tildeling og afslag og dermed kontraktindgåelse

Læs mere

Vejledning og vilkår for udbud

Vejledning og vilkår for udbud Vejledning og vilkår for udbud Indhold 1. Indledning... 2 Udbyder... 2 Hosted løsning eller In-house-løsning... 2 Tidsplan... 2 2. Udbudsbetingelser... 3 Behandling af spørgsmål... 4 Vedståelsesfrist...

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Udbud af batterier til høreapparater 2013-2017

UDBUDSBETINGELSER. for. Udbud af batterier til høreapparater 2013-2017 UDBUDSBETINGELSER for Udbud af batterier til høreapparater 2013-2017 2 1. DE ORDREGIVENDE MYNDIGHEDER Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Region Syddanmark

Læs mere

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris.

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris. Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud (Thomas Trier Hansen) K E N D E L S E 10 boliger i Tasiilaq Sagens faktiske omstændigheder Ved udbudsskrivelse af 15. november 2011

Læs mere

Bilag B. Retningslinjer for gennemførelse af Direkte tildeling eller Miniudbud. Rammeaftale Fødevarer & drikkevarer Totalleverandører

Bilag B. Retningslinjer for gennemførelse af Direkte tildeling eller Miniudbud. Rammeaftale Fødevarer & drikkevarer Totalleverandører Bilag B Retningslinjer for gennemførelse af Direkte tildeling eller Miniudbud Rammeaftale 09.01 Fødevarer & drikkevarer Totalleverandører Indholdsfortegnelse 1. Proces for tildeling sådan vælger SKI-Rammeaftalen

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Kontrakt om administration af Folkekirkens Selvforsikringsordning

UDBUDSBETINGELSER. for. Kontrakt om administration af Folkekirkens Selvforsikringsordning UDBUDSBETINGELSER for Kontrakt om administration af Folkekirkens Selvforsikringsordning 2 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21, 1220 Kbh. K Hjemmeside:

Læs mere

Udbudsbetingelser for Lejre Kommunes udbud af kontrakt om køb af tablets. 3. oktober 2013

Udbudsbetingelser for Lejre Kommunes udbud af kontrakt om køb af tablets. 3. oktober 2013 Sterregaard ApS for Lejre Kommunes udbud af kontrakt om køb af tablets 3. oktober 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Generelle vilkår for udbuddet... 3 1.1. Indledning... 3 1.2. Baggrund for udbudet... 3 1.3.

Læs mere

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne.

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Generelle betingelser I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Tilbudsindhentningen sker iht. til Tilbudslovens afsnit II vedr. Annonceringspligt. Side 1 af 6 1. Indledning 1.1 Generel beskrivelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (advokat Martin Stæhr, Hellerup) mod Aarhus Kommune (cand.merc.jur. Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018396 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 K E N D E L S E Lyreco Danmark A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Varde Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Udbudsbetingelser (begrænset udbud) Rammeaftale Elevatorservice

Udbudsbetingelser (begrænset udbud) Rammeaftale Elevatorservice Udbudsbetingelser (begrænset udbud) Rammeaftale 18.05 Elevatorservice Indholdsfortegnelse 1. Den ordregivende myndighed... 3 2. Udbudsmaterialets bestanddele... 4 3. Udbuddets indhold... 5 4. Tidsplan

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 VS. 2 Nielsen & Thomsen Advokatpartnerselskab Østbanegade 55 2100 København

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023305 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 24. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers A/S (advokat Kenneth Gudmundsson, Kastrup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere