Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat."

Transkript

1 Eddike og vineddike er blandt de mest anvendte krydderier i vores mad. Til trods derfor, er der mange som ikke gør sig tanker om hvad eddike eller vineddike er eller hvor det kommer fra. Men når man finder ud af hvor simpelt det er at frembringe de bedste vineddiker selv, så kan det blive en hel sport. I denne tekst finder du anvisninger til hvorledes du selv fremstiller vineddike uden brug af andet end råmaterialet, nemlig vinen. Vineddike kan bruges i et utal af retter, som en liflig drik, eller eksempelvis hvis man selv vil lave ketchup, sennep, chutney, relish og pickles. Eddike fremkommer ved at alkohol, med bakteriers hjælp, omsættes til eddikesyre. Bakterierne som forestår forvandlingen er eddikesyrebakterier. Processen giver eddikesyrebakterierne deres eksistensgrundlag, nemlig overskud af energi, som indgår ved bakteriernes vækst og formering. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat. Mere teknisk kan eddike-processen skrives på følgende måde: Alkohol + Ilt Eddikesyre + Vand CH 3 CH 2 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Ren eddike fremstilles med udgangspunkt i ren alkohol - ethanol. I industrien fremstilles den rene alkohol ofte af restprodukter fra træindustrien, som så omdannes til eddikesyre og fortyndes til den eddike vi køber i butikkerne. Vineddike fremstilles efter samme princip som almindelig eddike, men udgangspunktet er, som ordet antyder, vin fremfor ren alkohol eddikesyrebakterierne tager sig af omsætningen af alkoholen i vinen, mens vinens øvrige bestandtdele, de gode smagsstoffer i vinen, kun omsættes i mindre grad. Vineddike indeholder alt det som var i vinen (mineraler, flavonoider, polyfenoler) og en lang række andre stoffer dannet under fermenteringen.

2 Man kan anvende alle typer alkoholholdige væsker til fremstilling af vineddike hvidvin, rødvin, æblecider, risvin, sherry. Man kan sågar anvende øl, mjød eller enhver slags spiritus. For at fremstille eddike og vineddike skal man altså bruge eddikesyrebakterier, som faktisk findes overalt i vores omgivelser, for eksempel på overfladen af frugter, eller i luften som vi indånder. Man behøver derfor ikke at tilsætte nogle eddikesyrebakterier de finder helt automatisk ned i vinen. Henstår vinen derfor med mulighed for tilgang af ilt, vil omdannelsen til vineddike ske helt af sig selv. Eddikesyrebakterier, som også kaldes Acetobacter, findes i mange forskellige arter. Hver art har udvikles sig til at kunne trives optimalt under hver deres egne særlige forhold, som de findes på forskellige frugter og grøntsager. Vineddike kan også fremstilles helt fra bunden, dvs. af almindelig frugtsaft, eksempelvis æblemost eller druesaft. Men for at eddikesyrebakterierne skal kunne trives, skal sukkeret i saften først omdannes til alkohol. Er der imidlertidig gærceller til stede, vil disse gærceller omdanne saftens sukker til alkohol, som så vil kunne omsættes af eddikesyrebakterierne til eddikesyre. Gærcellerne som kan omdanne sukkerstofferne til alkohol findes ligeledes i mange arter overalt i vores omgivelser, ikke mindst på frugters overflader, og saft vil derfor ligeledes helt af sig selv begynde at gære. Nogle gærceller giver dog mindre god smag (vildgær) eller gæringsmiljøet kan være befordrende for andre organismer såsom skimmelsvampe, og en gæring af sukker til alkohol skal derfor styres for at opnå den rette smag. Gærcellernes omsætning af sukkerstofferne gøres uden brug af ilt, hvorfor man sædvanligvis først gærer saften i en lukket beholder med gæringsrør så den skabte kultveilte (CO 2 ) kan slippe ud uden at der kommer uønskede bakterier ind. Når gæringen til alkohol er slut, kan man så lade luft komme til, og dermed eddikesyrebakterier, og omdannelsen fra saftens alkohol til eddikesyre vil begynde.

3 Som nævnt findes der eddikesyrebakterier overalt i vores omgivelser og eddikesyrebakterier vil helt naturligt indfinde sig efter et stykke tid. Man kan fremskynde væksten af eddikesyrebakterier ved at tilføre dem selv i form af en såkaldt eddikemoder. En eddikemoder (også kaldet Mycoderma aceti ) er en geleagtig substans (som består af cellulose) som indeholder eddikesyrebakterier. En eddikemoder kan derfor placeres i en vin eller væske med alkohol og sørger så for at omdannelsen til vineddike kommer igang hurtigt. Kender du nogen som allerede har en eddikemoder, vil de sikkert med glæde donere en aflægger den tager ikke skade af at blive delt den vokser hurtigt ud igen såfremt der blot er næring i form af alkohol og ilt sammen med en passende temperatur. Med god hygiejne, og såfremt man har en eddikemoder, kan man eksperimentere med at få gæringen af saft til at foregå sideløbende med eddikesyregæringen drop en eddikemoder ned i en flaske med god frisklavet æblemost, undlad at sætte prop på og processerne vil kunne forløbe samtidig. At lave sin egen eddikemoder er heller ikke svært, men det kan godt tage lidt tid. Den sikreste måde er at tilsætte rendyrkede eddikesyrebakterier til vinen eller cideren og så lade eddikesyrebakterierne arbejde i 4-6 uger (se Hjemmeriets eddikemoder). Den billigste måde er derimod at tage en smule gammel og ægte vineddike, hælde denne i en ren krukke og sørge for at der piskes lidt luft ind i vineddiken. Tilsæt lidt vin og/eller cider. Placer krukken et mørkt og lunt sted for eksempel ovenpå et køleskab i en papkasse. Læg et stykke osteklæde over krukkens åbning så der frit kan komme luft til, og så fluer og støv holdes tilbage. Efter et par uger vil eddikemoderen vise sig i krukken som en gele-agtig masse. Med en eddikemoder kan du nu (hurtigere) fremstille din helt egen vineddike af vin, øl eller spiritus. Placer den valgte væske i en ren krukke, pisk lidt i væsken for at ilte væsken. Mængden spiller ingen rolle om man starter med ½ liter eller 100 liter processen foregår lige godt. Lad nu krukken stå natten over inden eddikemoderen lægges ned i krukken og

4 tilsæt samtidig lidt vand så alkoholprocenten til at starte med bliver 6-10%. Beholderen som anvendes skal ikke være mere end ¾-del fyldt for at sikre tilstrækkelig tilgang af luft (ilt) under processen. Brede beholdere er bedre end smalle og høje, da det giver mere kontakt med luften. Læg et tyndt bomuldsklæde, eller bedre et stykke af et osteklæde over krukken og placer krukken et mørkt sted, gerne ovenpå køleskabet. Efter cirka 5 uger skulle vineddiken være klar. Smag den til er den ikke stærk nok så lad krukken stå endnu nogle dage. Er vineddiken passende, så tag eddikemoderen op og placer den i en anden krukke tilsat lidt af vineddiken, placeres mørkt ved stuetemperatur. Vær opmærksom på at eddikemoderen kan gå til, hvis der ikke tilføres lidt næring ind imellem eller såfremt der ikke kan komme luft til. Man kan anvende alt fra almindelige syltetøjsglas, til smukke krukker fælles for dem skal blot være, at der kan komme luft til. Hjemmeriet har en række forskellige størrelser af vineddikekrukker, som udover at være smukke i sig selv, kan bruges til formålet. (Se Hjemmeriets udvalg af krukker til fremstilling af vineddike). Man kan anvende den samme eddikemoder til forskellige typer af eddike hvidvinseddike, rødvinseddike osv., dog opnås bedst smag såfremt en eddikemoder holdes kørende med samme type af vin, specielt hvis de mængder man fremstiller er relativt små (under 3 liter). For at forbedre iltforholdene kan man eventuelt lægge nogle små stave af egetræ ned i væsken. Man kan eventuelt binde egestave sammen til en lille tømmerflåde og lægge eddikemoderen på denne. Dette vil hjælpe med til at tilføre ilt til væsken samtidig med at det tilfører aroma fra egetræet. Kog egetræsstavene et minut inden de lægges ned i vinen. Vineddike kan udover at blive anvendt som krydderi i alverdens retter, ligeledes anvendes fortyndet som drik. Fortyndet vineddike har været brugt som drik siden oldtiden. Fortynd med cider, danskvand eller hvad der måtte passe, og du har en meget forfriskende læskedrik. Balsamico eddike er vineddike fremstillet af koncentreret druesaft, gæret til kraftig vin og ellers fermenteret som traditionel vineddike. Man kunne måske prøve selv at fremstille noget lignende med udgangspunkt i eksempelvis en god tykflydende sherry.

5 Under normale forhold, uden eddikemoder, tager det 1-2 måneder inden størstedelen af alkoholen er omsat det går hurtigst om sommeren. Startes processen op med en eddikemoder vil omsætningen typisk kunne gøres på under 1 måned. Man kan eventuelt pasteurisere den færdige vineddike (placer dog først eddikemoderen i et seperat sylteglas). Pasteurisering kan gøres ved at opvarme vineddiken til 80 C i et stykke tid. Dette vil dræbe eddikesyrebakterierne samt andre bakterier og sørge for at vineddiken ikke udvikler sig yderligere. Problemer Sommetider kan skimmel (meldug) være et problem. Meldug kan være forårsaget af urene flasker, en eddikemoder som ikke har været opbevaret ordentlig, for eksempel uden tilgang til luft eller ved urene forhold. Restsukker i vinen kan også bevirke en eftergæring, og de resulterende gærrester også forårsage mug. Hvis en portion mugner eller skimler, er der ikke andet at gøre end at smide det hele ud og starte forfra. To ting som ikke er godt for fremstillingen af vineddike: - kulde (også forbigående) - for meget svovl i vinen. Vine kan stilles til luftning, hvorved mængden af sulfitter (svovlen) i vinen mindskes. Ved at genbruge eddikemoderen eller blot starte vineddike op med udgangspunkt i eksisterende vineddike, synes eddikesyrebakterierne at kunne udvikle større tolerance overfor sulfitter. Hvornår er vineddiken klar? Der vil næsten altid være en vis mængde alkohol tilbage i vinen, som ved henstand langsomt vil blive omsat og gøre bryggen mere syrlig. Kun ved høje temperaturer og meget lange fremstillingstider omsættes al alkoholen. Smag på vineddiken med nogle ugers mellemrum og sammenlign eventuelt med en kommercielt fremstillet vineddike for at kunne vurdere hvor syrlig den skal være. Er vineddiken blevet for sur, kan man eventuelt tilsætte sukker eller honning. Smagen kan tilpasses med forskellige krydderier, fx. estragon, timian, rosmarin, isop, salvie, oregano, peber, chili, hvidløg, løg og mange andre urter. Læg de ønskede krydderier i vineddiken et par uger inden brug. Vineddike er en af de vigtigste ingredienser i sennep, chutney, relish, ketchup, pickles og egner sig som et krydderi til salater, bælgfrugter, sur saucer og meget mere. Beskyttet mod lys, holder det næsten uendelige.

6 Måske skulle man springe ud i at presse sine egne æbler, fremstille æblecider, og derfra trylle lidt æblecidereddike frem... ide til næste projekt... Se også den tredje udsendelse af Mad der holder med Camilla Plums som blandt andet omhandler hvordan man selv laver sin egen vineddike: Link til Camilla Plums "Mad der holder" udsendelser - Klik på "20/3" ude til højre, for at komme frem til den om vineddike -

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft

Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft Konservering af grøntsager og frugtsaft kan effektivt gøres ved mælkesyregæring. Gæringen gør faktisk vitaminer og mineraler mere tilgængelige for den menneskelige

Læs mere

TEORETISKE MÅL FOR EMNET:

TEORETISKE MÅL FOR EMNET: TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Komme i gang ingredienser

Komme i gang ingredienser Komme i gang ingredienser Honning Honning er den første ingrediens som skal vurderes. Smagen og farven af det endelige produkt er afhængig af hvilken type honning som bliver brugt. Normalt vil en lys honning

Læs mere

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær basiskøkkenet Vel hjemme fra sit havtorntogt og med skåle, gryde og poser fyldt med rensede bær går det op for én, at man da vist slet ikke har plads til alle de bær i fryseren. Og det er her, at basiskøkkenet

Læs mere

Oliven. www.hjemmeriet.dk

Oliven. www.hjemmeriet.dk Jeg er kommet på den ide at det kunne være interessant at fremstille sine egne oliven. Altså ikke at plante et træ for at dyrke oliven fra grunden af, men at sætte sig ind i og gennemføre forarbejdningen

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Guld Øl til 20 liter, ca. 7% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god Guldøl. (Skal den være rigtig stærk skal du "nøjes" med at brygge 17-18 liter) Sættet indeholder følgende:

Læs mere

Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES

Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES 8_copp_amba_brochure.indd - Hvad er fermentering? FERMENTERING ER EN METODE, DER

Læs mere

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Ethanol kan brænde... 2 Gæringsprocessen på molekyle- niveau... 3 Fremstilling af alkohol vha. gæring... 4 Destillering... 5 Bestemmelse af alkoholprocent...

Læs mere

Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013. Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse. Del 2 af 2. af Camilla J. Brødsgaard.

Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013. Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse. Del 2 af 2. af Camilla J. Brødsgaard. Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013 Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse Del 2 af 2 af Camilla J. Brødsgaard Burundi Hvad er mjød? Mjød er gæret honningvand - ikke øl! Mjøddrikning i Norden

Læs mere

Bålmadsworkshop.

Bålmadsworkshop. Bålmadsworkshop Ved PH outdoor Så er vi klar til 2. udgave af vores adventurerace. Vi har ændret alle O-løbene, tænkt nye tanker, men fastholdt hyggen og det udfordrende element. Løbet er den 27 November

Læs mere

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske Pressemeddelelse Mælkebøttevin Tap solens farve på flaske Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) kaldes også Løvetand eller Fandens Mælkebøtte. Den er en to- eller flerårig urt, som danner en grundstillet

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Opskrifter fra Høstpicnic 2014

Opskrifter fra Høstpicnic 2014 Opskrifter fra Høstpicnic 2014 Om æbler Æblet er nok den mest anvendelige frugt, vi har i Danmark. Et æble kan gnaskes og smaskes, men kan også bruges både i det søde, sure og salte køkken. Prøv fx revet

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Pilsner til 20 liter, ca. 4,5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en Pilsnerøl. Sættet indeholder følgende: 2½ kg Spraymalt fra Muntons 500 gram valset maltblandning 100 gram

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG. Inspiration til 30 forskellige slags sild

AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG. Inspiration til 30 forskellige slags sild AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG Inspiration til 30 forskellige slags sild 2015 Pernille Sonne Foto og layout: Ole Sonne Tidligere købte vi hele saltede sild, som vi flåede, fileterede og udvandede, før

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

Fra æble til cider. Sådan gør du!

Fra æble til cider. Sådan gør du! Fra æble til cider Sådan gør du! Indhold Klik dig frem til det, du har brug for! 1. En lille orientering inden du starter. 2. Brygningens logbog 3. Æbler til ciderfremstilling. Hvad kan jeg bruge? 4. Plukning

Læs mere

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning Sauce Den brune Har man stegt eller kt net kød, kaldes væsken derfra fond (udtales så det rimer på fjong). Til en brun sauce kan man forbedre fonden ved fx at tilsætte et laurbærblad eller et løvstikkeblad

Læs mere

OPSKRIFTER KØDBOLLER MED TOMATSAUCE (WEEKENDRET) Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 20 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER KØDBOLLER MED TOMATSAUCE (WEEKENDRET) Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 20 MESTERSLAGTERENS KØDBOLLER MED TOMATSAUCE (WEEKENDRET) Tomatsauce 2 x 400 g dåsetomater af god kvalitet 1 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 1 frisk chili (eller 1 tsk. chilipulver) 2 tsk. tørret oregano 1 spsk. rødvinseddike

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Skrevet af Lars Holt, redaktør af fagligt stof Fredag, 10. januar :10 - Senest opdateret Søndag, 08. november :57

Skrevet af Lars Holt, redaktør af fagligt stof Fredag, 10. januar :10 - Senest opdateret Søndag, 08. november :57 Lav din første vin Det at lave vin af druer (vinificering) er en naturlig proces, der blot skal styres lidt. (Læs mere under litteratur, f.eks. Vinavl i Danmark). Denne side er tænkt som et supplement

Læs mere

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide Dette skal du bruge Kombucha guide (Til 2 liter kombucha lavet på ActiGreen Grøn te ekstrakt Udstyr: Stort patentglas på 2 liter 1 stk. viskestykke klippet ud 2 elastikker 1 plastik si (scoby kan IKKE

Læs mere

Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs.

Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs. Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs. L A D D I G I N S P I R E R E Salatdressing med bid i 4 Pers 1 dl olie ¾ dl hvidvinseddike ½ dl Dansukker Lys Sirup 1 revet hvidløgsfed

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær Madværkstedets feb. 1 Farseret porre med råmarinerede bær Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat Vietnamesiske forårsruller med peanutdressing feb. 1 Dag 1 Farseret porre med råmarinerede bær

Læs mere

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS 4 stk. kyllingebryst i tern 2 dåser kokosmælk 1 bundt forårsløg 2 fed hvidløg 1 bakke sukkerærter 1 bakke bønnespirer 1 løg 1 ingefærrod 1 bundt friske koriander (kan

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Chili Øl til 20 liter, ca. 5 % alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god chili øl. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons 500 gram valset maltblandning

Læs mere

Opskrifter SØFF september 2014

Opskrifter SØFF september 2014 Opskrifter SØFF september 2014 Grøntsager markeret med FED i opskrifterne er i poserne med jævne mellemrum, alt efter årstiden. Husk også at kigge på opskrifterne fra tidligere på året med same grøntsager,

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Holberggårds rabarbersyltede rødløg

Holberggårds rabarbersyltede rødløg Holberggårds rabarbersyltede rødløg 2-3 rødløg 1 rabarberstængel 1 dl vanilleeddike (se opskrift til sidst i denne opskrift) 2 dl rørsukker Peber og en smule salt. Rødløg og rabarber skæres i tynde skiver.

Læs mere

Sæt din egen smag på grillfesten.

Sæt din egen smag på grillfesten. Sæt din egen smag på grillfesten. Med hjemmelavede grillmarinader, rubs og saucer. 15 OPSKRIFTER MED SUKKER OG SIRUP SOM SMAGS- FORSTÆRKERE Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

Pocherede Limfjordsøsters

Pocherede Limfjordsøsters 5 personer Pocherede Limfjordsøsters af Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro 10 Limfjordsøsters medium størrelse 1 l. fiskefond ½ l. hvidvin ½ fennikel Finthakkede urter (gulerødder, porrer, selleri,

Læs mere

Preserving the seasons

Preserving the seasons Preserving the seasons NORTH OAK deli products NORTH OAK er 100% velsmag. En smuk delikatesseserie skabt på kærligheden til den ægte smag og den nordiske natur. Med NORTH OAK er årstidernes unikke smagsunivers

Læs mere

N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG. Danish Design Forever

N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG. Danish Design Forever N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG Danish Design Forever N.A.C FADKOTELETTER I GÅR, NY NORDISK I DAG, MORSØ FOR ALTID Den nye køkkentøjsserie fra Morsø har fået navnet N.A.C efter N.A Christensen, som i

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen IPA til 20 liter, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god humlet Indian Pale Ale. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons. 500 gram

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry Brug udelukkende økologiske ingredienser. Det gør vi. Æblerne skal ikke skrælles til nogen af opskrifterne. Jeg skræller normalt ikke grønsager, men vasker dem kun og skærer dårlige steder væk. De gode

Læs mere

Biavlerforeningen Vendsyssel. afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening.

Biavlerforeningen Vendsyssel. afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening. Biavlerforeningen Vendsyssel afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening. Mjødbrygger aften tirsdag den 12. februar 2019 kl. 18:00 Kom og lær at

Læs mere

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen Gær, gærstartere, og genbrug af gær Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger laug, November 2011 Agenda Hvor får vi gær fra? Hvor meget gær skal man bruge? Anvendelse af tørgær Gærstarter Hvorfor og hvordan?

Læs mere

Opskrifter. Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 29. mesterslagterens

Opskrifter. Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 29. mesterslagterens Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney 600 g hakket oksekød 2 løg 1 bundt bredbladet persille 1 tsk. salt Peber 8 små træspyd 800 g nye kartofler Rabarberchutney ½ kg rabarber 4 bananskalotteløg

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Opskrifter SØFF september 2014

Opskrifter SØFF september 2014 Opskrifter SØFF september 2014 Grøntsager markeret med FED i opskrifterne er i poserne med jævne mellemrum, alt efter årstiden. Husk også at kigge på opskrifterne fra tidligere på året med same grøntsager,

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Eriks Mad og Musik 26. juli 2008

Eriks Mad og Musik 26. juli 2008 Eriks Mad og Musik 6. juli 008 Snacks og meget mere Saltmandler Smuttede mandler Fint salt Rist mandlerne på en tør pande. Tag panden fra ilden, drys med en masse fint salt og ryst panden godt. De må gerne

Læs mere

OPSKRIFTER FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 16 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 16 MESTERSLAGTERENS FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL 1 farsbrød 300 g pasta, gerne penne 500 g friske grønne asparges 100 g parmesan, friskrevet ½ dl olie 2 spsk. hvidvinseddike Piri piri chili, eller almindelig chilipulver

Læs mere

PsykInfo. Chili con carne (1 person)

PsykInfo. Chili con carne (1 person) Chili con carne Chili con carne 45 g løg 13 g friske champignon 58 g rød og grøn peber i tern 1 g hvidløg 70 g hakket oksekød 10% fedt 10 g Chili Beans (kidney bønner i chilisauce) 100 g flåede hakket

Læs mere

Gløgg. Glühwein. 1. Kom sukker, vand og krydderier i en gryde og kog op. 1. Kog honning, sukker og vand med krydderier.

Gløgg. Glühwein. 1. Kom sukker, vand og krydderier i en gryde og kog op. 1. Kog honning, sukker og vand med krydderier. Glühwein Gløgg 1 ss honning 2 ss sukker 3 dl vand 2 nelliker 1 kanelstang 2 ss pomerans 1 flaske rødvin Lidt pomerans 1. Kog honning, sukker og vand med krydderier. 2. Læg låg på og lad det trække til

Læs mere

Kim Gravenhorst Jacob Ljørring. havtorn. Nordens citron til forretter, hovedretter, desserter & drikke. muusmann forlag

Kim Gravenhorst Jacob Ljørring. havtorn. Nordens citron til forretter, hovedretter, desserter & drikke. muusmann forlag Kim Gravenhorst Jacob Ljørring havtorn Nordens citron til forretter, hovedretter, desserter & drikke muusmann forlag indhold 1 Forside 3 Titelblad 5 Forord 8 Indholdsfortegnelse 10 Basiskøkkenet 11 Råsaft

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Opskrifter. Benløse fugle med selleri creme. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21. mesterslagterens

Opskrifter. Benløse fugle med selleri creme. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21. mesterslagterens Benløse fugle med selleri creme og gulerodssalat 6 benløse fugle 1 hakket løg ½ porrer i skiver 1 l kalv eller grøntsags fond 30 g fedt stof Sellericreme ½ knoldselleri ½ dl vand 2 dl fløde 8 gulerødder

Læs mere

SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE

SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE VELKOMMEN TIL EN HELT NY OPLEVELSE MED OSCAR SUPPEBAR ASPARGESSUPPE 90 g OSCAR Aspargessuppe, granulat OSCAR INTRODUCERER NU BEGREBET SUPPEBAR, HVOR DU MED FORSKELLIGE SUPPER

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Louise Bødker Lindkvist

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Louise Bødker Lindkvist 1 Varighed: 8-10 lektioner Kompetenceområde: Mad og sundhed - Hygiejne Færdigheds- og vidensmål: Niveau 1 Eleven kan anvende almindelige hygiejneprincipper i madlavningen/ Eleven har viden om hygiejne-,

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

Når torskerognen har stegt ca. 1 minut, smuldres og vendes den med persille, saft af citron og salt og peber.

Når torskerognen har stegt ca. 1 minut, smuldres og vendes den med persille, saft af citron og salt og peber. Madplan for uge 8 Mandag: Omelet med persille, torskerogn og kartofler og porrer: Til 4 personer 8 æg 60 g mælk 20 g smør 300 g torskerogn, skåret i skiver og ristet 2 store håndfulde frisk persille, plukket

Læs mere

sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9

sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9 sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9 Det er sommer, himlen er blå, og havens frugtbuske bugner af bær... Vil du fryde dine smagsløg med hjemmelavet saft, marmelade og andre søde

Læs mere

Kokkelærerens Madplan

Kokkelærerens Madplan Kokkelærerens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Kålsalat med resten af farsbrødet og ris Salat med croutoner og omelet blomkål Pastasalt med skaldyr Mandag Tirsdag

Læs mere

Fiskefilet bon femme. 3 pers

Fiskefilet bon femme. 3 pers Fiskefilet bon femme 3 pers 3 fiskefileter Olie til at smøre med 30 g. Skalotteløg 100 g. Champignon/svampe ½ dl. Hvidvin 1 ½ dl. Vand Salt og peber Blond Roux (smør/mel) Ca. 1 ½ dl. Hollandaise 1 spsk.

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person)

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person) Brændende kærlighed Kartoffelmos 300 g kartoffel 75 g letmælk Salt / hvid peber Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kog kartoflerne møre og hæld kartoffelvandet væk. Mos kartoflerne. Varm mælken

Læs mere

BASISOPSKRIFTER 1 EN GRØN JUL PLANTEBASERET JULEMENU FULD AF SMAG, NÆRING OG KÆRLIGHED. Af Maria Rohde Madsen

BASISOPSKRIFTER 1 EN GRØN JUL PLANTEBASERET JULEMENU FULD AF SMAG, NÆRING OG KÆRLIGHED. Af Maria Rohde Madsen BASISOPSKRIFTER 1 EN GRØN JUL PLANTEBASERET JULEMENU FULD AF SMAG, NÆRING OG KÆRLIGHED Af Maria Rohde Madsen / @plantebasen 2 EN GRØN JUL BASISOPSKRIF TER 3 FARSBRØD MED SVAMPE, LINSER OG NØDDER 4-6 portioner

Læs mere

Så skal der laves mad med løg

Så skal der laves mad med løg Forløb: Smagen af løg Aktivitet: Så skal der laves mad med løg Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling 0 Så skal der laves mad med løg Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd.

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd. RAMBLA BRUCE COST GINGER ALE - ORIGINAL Denne læskedrik er lavet på frisk ingefær (ingen ekstrakt eller olier) og ren rørsukker. Det er en simpel, lækker, krydret drik med ufiltreret ingefær og en smule

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

Maden den 9. september 2006

Maden den 9. september 2006 Menuen bestod af: Pasta og rejer i chili-creme Kylling i valnøddecreme Arabiske frikadeller Kogt røget skinke Blandet salat med ristede pinjekerner og croutoner Blandet salat med emmentaler i salsa verde

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer God grillsommer! Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner til kød og fisk. Og så tager den kun få minutter at lave! Marinade

Læs mere

GRØNTSAGER I KARRY MED KORN, BLOMMECHUTNEY OG FLADBRØD

GRØNTSAGER I KARRY MED KORN, BLOMMECHUTNEY OG FLADBRØD Frokost GRØNTSAGER I KARRY MED KORN, BLOMMECHUTNEY OG FLADBRØD Karrysovs 100 g karry 50 g ingefær 50 g hvidløg 0,5 dl olie 2 dl æblecidereddike 1 liter kokosmælk 2 kg løg 2 kg gulerødder 2 kg palmekål

Læs mere

ANDEBRYST OG MORKLER. ufs.com. Ingredienser: 5 andebryster 100 g smør 1 hvidløg Timian kvist

ANDEBRYST OG MORKLER. ufs.com. Ingredienser: 5 andebryster 100 g smør 1 hvidløg Timian kvist ANDEBRYST OG MORKLER 67251858 5 andebryster 100 g smør 1 hvidløg Timian kvist Morkler med kyllingefars: 40 friske/tørret morkler 1 kyllingebryst 20 g salt 150 g fløde 100 g æggehvider Hakket morkler 2

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 43 En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen Omelet med parmesan, parmaskinke

Læs mere

Velkommen til kursus MADKAMP

Velkommen til kursus MADKAMP Velkommen til kursus MADKAMP v./susanne Tønneskov Hansen Året tema: Konserver din køkkenhave Program for dagen 08.30-09.00 Velkommen + kaffe v/ Susanne Tønneskov Hansen, lektor ved PH Absalon 09.00-09.30

Læs mere

CLAUS MEYER GASTRONOMISK IGANGSÆTTER

CLAUS MEYER GASTRONOMISK IGANGSÆTTER CLAUS MEYER GASTRONOMISK IGANGSÆTTER Claus Meyer har de senere år engageret sig i omfattende produktudviklingsprojekter, der hver for sig sigter mod at gøre velsmagende råvarer og forædlede produkter med

Læs mere

OPSKRIFTER CHILI CON CARNE MED KØDTERN. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER CHILI CON CARNE MED KØDTERN. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18 MESTERSLAGTERENS CHILI CON CARNE MED KØDTERN 600 g oksekød i tern 1 dåse Chilli beans 1 dåse flåede tomater 4 fed hvidløg pillet og hakket 1 stort løg i tern 50 g mørk chokolade hakket 1 dl stærk sort kaffe 1 spsk. Chipottle

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 16 GÆRING OG LAGRING 16.1 Procesidentifikation Denne procedure omhandler gæring og lagring af øl i konventionelle tanke og i cylindrokoniske tanke (CCTer). 16.2 Teknologi- og designbeskrivelse 16.2.1 Formål

Læs mere

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011 Grillet svinelårtunge på urtekål Grillet svinelårtunge 3 tsk fennikelfrø 3 tsk fint salt 3 tsk fint rørsukker 3 svinelårtunger (1125 g) Urtekål 1200 g spidskål 1 bundt brøndkarse (150 g) eller 2 potter

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af.

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af. Lunt & lækkert Efterår og vinter er lig med varme. Hygge. Ild i pejsen. Bløde tæpper og mørke aftener. Og den kolde tid er også lig med varme drikke og masser af traditioner. Hos VINOBLE i Esbjerg er vi

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

INGREDIENSER. Hakket Oksekød fra Nordjysk Naturkød. Pasteuriseret KOMÆLK, Salt, MÆLKESYREKULTUR, Osteløbe, Farvestof (E160b), Stabilisator (E509)

INGREDIENSER. Hakket Oksekød fra Nordjysk Naturkød. Pasteuriseret KOMÆLK, Salt, MÆLKESYREKULTUR, Osteløbe, Farvestof (E160b), Stabilisator (E509) JAGGER-BURGER (JAGGER-DOUBLE-BURGER) JAGGER DIP HVEDEMEL, SMØR, ÆG, Vand, SKUMMETMÆLKSPULVER, Tørgær, Salt, Sukker, Kaffe Rapsolie, Vand, Pickles (Agurk, Vand, Eddike, Salt), ÆG, LØG, DIJONSENNEP (Vand,

Læs mere

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 OPSKRIFTER JANUAR 2018 Bønner og linser er fantastiske, som supplement til en sund kost. De kommer i mange former, størrelser og farver og er flotte i både

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

Vindermenuen fra Kartoffelprisen 2013 Af: Erik Kroun

Vindermenuen fra Kartoffelprisen 2013 Af: Erik Kroun Vindermenuen fra Kartoffelprisen 2013 Af: Erik Kroun Forret Boullionkogt Gul Vandel med kartoffel dildcreme på Royal, stuvede Rød Vandel og muslinge sauce med dild akvavit Boullionkogt Gul Vandel Kom den

Læs mere