Idekatalog. Flere mennesker med handicap i arbejde. Det Centrale Handicapråds ekspertcamp februar 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idekatalog. Flere mennesker med handicap i arbejde. Det Centrale Handicapråds ekspertcamp februar 2012"

Transkript

1 Idekatalog Flere mennesker med handicap i arbejde Det Centrale Handicapråds ekspertcamp februar 2012

2 Idekatalog Overordnede budskaber fra campen De overordnede budskaber/opfordringer fra campen var: Samarbejde og smidighed mellem virksomheder, det offentlige og personen med handicap er en forudsætning for at sikre, at flere personer med handicap får adgang til eller fastholdes på ordinære arbejdspladser. Virksomhederne skal i spil tidligt i processen samtidig med, at det skal være let for virksomhederne at få vejledning i forhold til ansættelse og fastholdelse af personer med handicap. Begrebet empowerment skal være tilgangen over for personer med handicap, og der skal sættes fokus på deres kvalifikationer. Der skal skabes flow i samarbejdet mellem forvaltninger og sektorer. Der skal sikres én indgang ved hjælp af koordinatorfunktioner. Brug af coach i forskellige udformninger går også igen i ideerne fra campen. De syv ideer fra campen Der blev skitseret syv ideer på campen. Ideerne blev udviklet inden for temaer. Temaerne var blevet formuleret på baggrund af deltagernes input til, hvilke problemer der er vigtigst at få løst for at styrke personer med handicaps beskæftigelse og selvforsørgelse. Nedenstående præsentation af de syv ideer indeholder hovedelementerne i hver ide i en bearbejdning, som sekretariatet efterfølgende har lavet. Tema: Bevægelse i retning mod arbejde og selvforsørgelse: Ide: Retten til valgmuligheder Ide: Ret til job Tema: Samarbejde på tværs af sektorer og myndigheder Ide: Grøn bølge

3 Tema: Hjælp til arbejdsgivere Ide: Videns- og ressourcepilot Ide: Skattefradrag som incitament Tema: Hjælp til arbejdsmarkedsparate med handicap Ide: Kompetencenetværket Tema: Kulturændring ønskes, men hvordan? Ide: VINSA-virksomheder 500 job På dette link kan du finde en liste over, hvilke deltagere, der udviklede hvilke ideer: Yderligere materiale Ud over ovenstående syv ideer fandt deltagerne yderligere 17 forslag, som kan være med til at sikre flere personer med handicap fastholdelse eller beskæftigelse på arbejdsmarkedet. De 17 forslag er formidlet fra campen i overskriftsform sidst i dette dokument. Oplægsholderne fremlagde også nogle konkrete forslag til indsatser, som kan være med til at få flere personer med handicap i arbejde. Oplægsholdernes forslag til indsatser kan findes på dette link: Baggrundsnotater fra campen kan ses på hjemmesiden på dette link: (Klik på Handicap og beskæftigelse med fokus på beskæftigelsesregionerne. ) Informationsmateriale om kompensationsordninger, regeringens handicapstrategi, forskellige projekter m.v. findes på Specialfunktionen Job og Handicaps hjemmeside

4 Retten til valgmuligheder Tema: Bevægelse i retning mod arbejde og selvforsørgelse Der indføres en ret til frit valg og mulighed for at stykke et forløb sammen, som er relevant for at kvalificere borgeren til beskæftigelse. Retten gælder for personer med handicap og nedsat arbejdsevne, som er motiverede for at få et arbejde. Tanken er, at pengene følger borgeren. Empowerment er en central grundtanke bag forslaget, der skal give selvbestemmelse og valgmuligheder. Den enkelte borger skal opleve en karriere i arbejdslivet og en bevægelse hen mod øget selvforsørgelse. Dette sker ikke nødvendigvis ved ansættelse på ordinære vilkår, men på en ordinær arbejdsplads. Tanken er, at der i stedet skal visiteres til beskæftigelse efter eget valg i det omfang, der kan indgås en aftale med en virksomhed. Forslaget skal sikre respekt for den enkeltes formåen i takt med personens muligheder for udvikling. Der skal stilles krav og forventninger til den enkelte, og man skal undgå omklamring og klientgørelse. Den enkelte person skal have ret til et frit valg af beskæftigelse, og det skal sikres, at borgeren gives muligheder for udvikling i sit arbejdsliv i samspil med virksomhederne. De job, der skabes, skal være reelle og bestå - også hvis den person, der oprindelig bliver ansat, går videre til et andet arbejde. Det er et succeskriterium, at der sker en bevægelse mod selvforsørgelse for den enkelte og en bevægelse mod større rummelighed og efterspørgsel af arbejdskraft med særlige behov på virksomhederne. Hvad skal der til for at realisere ideen? Da forslaget forudsætter et tæt samarbejde med virksomhederne, er det en forudsætning, at virksomhederne sikres en hurtig og effektiv support fra en fast kontinuerlig kontaktperson. Sagsbehandlingen skal forenkles, og der skal skabes muligheder for at arbejde på tværs af de enkelte sektorer. Der skal skabes overblik over borgerens situation, og det skal sikres, at borgeren får den rette stimulering og hjælp. Samtidig skal borgeren inddrages i processen. (På næste side kan du se den planche, som arbejdsgruppen skrev på campen.)

5

6 Ret til job Tema: Bevægelse i retning mod arbejde og selvforsørgelse Alle personer med handicap og nedsat arbejdsevne, som ønsker det, skal kunne få hjælp til at komme i job på en ordinær arbejdsplads via en håndholdt virksomhedsrettet indsats. Filosofien er, at der findes et job på en ordinær arbejdsplads til alle, forudsat at den nødvendige støtte og tilpasning gives. Ideen medfører, at der gives en håndholdt indsats ud fra princippet om Place, then train - det vil sige, at der startes med en konkret arbejdsplacering samtidig med, at det afklares, hvilken form for støtte eller tilpasning, der er brug for. Det er afgørende, at der gives tilbud, som giver personen mod og engagement. En jobcoach skal være indgangen til den nødvendige hjælp. Jobcoachen skal udstyres med en værktøjskasse af fleksible kompenserende ordninger. Ordninger, der både er arbejdsgiver- og arbejdstagerrelaterede. Jobcoachen skal ligeledes have en koordinerende funktion i forhold til de offentlige myndigheder. Der er ikke nødvendigvis behov for yderligere kompensationsordninger, men man kan forestille sig, at jobcoachen får en selvstændig kompetence til at sætte ordninger sammen, så der kan gives en indsats, som er fleksibel og individuelt tilpasset til den konkrete borger og virksomhed. Hvad skal der til for at realisere ideen? Der skal sikres rammer for en jobcoachordning, hvor jobcoachen tildeles en værktøjskasse indeholdende fleksible kompenserende ordninger til arbejdspladsen og den enkelte jobsøger. Jobcoachen skal ligeledes have en koordinerende funktion over for andre forvaltninger og sektorer. (På næste side kan du se et billede af den planche, arbejdsgruppen lavede på campen.)

7

8 Grøn bølge Tema: Samarbejde på tværs af sektorer og myndigheder Der skal indrettes arbejdsgange i alle dele af forvaltningen, så resultatet for borgeren bliver en grøn bølge. Ideen indebærer, at der skal etableres en lovfæstet pligt til partnerskaber mellem myndighederne (sundhed, uddannelse og beskæftigelse), ligesom der skal være pligt til fælles handleplaner på borgerniveau. En koordinatorfunktion skal hjælpe med at få flydende overgange og samarbejde mellem de forskellige sektorer (fx sundhed, social, uddannelse og arbejdsmarked), myndigheder og virksomheder. Det skal være løsningen og målet for borgeren, der styrer indsatsen, ikke faglige og økonomiske skel imellem forvaltninger. Der skal udarbejdes én handleplan i samarbejde med borgeren, som inkluderer alle de sektorer, der er nødvendige for at bane vejen til arbejdsmarkedet. Sektorerne skal være forpligtede til at samarbejde. Den koordinator, der har kontakten til borgeren, er ansvarlig for at skabe og sikre den grønne bølge. Det er et krav, at koordinatoren er handlekraftig og i besiddelse af de nødvendige kompetencer, billedligt set en Pippi Langstrømpe-model. Job-rotation, hvor man kan komme i interessent -lære hos en anden aktør, indgår i forslaget som et middel til at styrke koordinationen og samarbejdet på tværs af sektorer og interessenter. Hvad skal der til for at realisere ideen? For at gennemføre den grønne bølge, skal der være en ægte vilje fra ledelsernes side, og der skal skabes rum til at have fagligt stærke, robuste og strategisk tænkende Pippi - koordinatorer. Der skal ligeledes sikres lovfæstet pligt til partnerskab mellem myndighederne og pligt til fælles handleplaner på borgerniveau. (På næste side kan du se et billede af den planche, arbejdsgruppen lavede på campen.)

9

10 Videns- og ressourcepilot Tema: Hjælp til arbejdsgivere Der skal etableres en pilotfunktion, som kan støtte virksomheder og borgere til optimal fastholdelse og match. Pilotfunktionen er en offentligt støttet person, som varetager både virksomhedens og medarbejderens behov i konkrete situationer Det skal føre til, at arbejdsgiveren kan føle sig tryg ved at beskæftige personer med handicap uanset funktionsnedsættelsen. Pilotfunktionen er virksomhedsfokuseret og ubureaukratisk og skal kunne hjælpe både virksomheden og medarbejderen med at løse udfordringer, der måtte opstå i forbindelse med medarbejderens ansættelse eller fastholdelse på arbejdspladsen. Piloten skal ikke være ansat i virksomheden eller jobcentret, men det er indeholdt i ideen, at funktionen i et vist omfang er forankret i jobcentret. En af oplægsholderne på campen pegede på, at man i Tyskland har positive erfaringer med rådgivere ansat i arbejdsgiverorganisationerne, og hvor midlerne til rådgivernes løn kommer fra integrationsfagtjenesterne (det offentlige). (link til Pernilles oplæg). Tankerne bag ideen er i tråd med nogle af tankerne bag ideforslaget om VINSA-virksomheder 500 jobs (link til denne ide). Hvad skal der til for at realisere ideen? Der skal ske et skifte fra en offentlig social vejledning til en virksomhedsorienteret ordning. Det medfører, at der skal være opbakning til en omprioritering af de offentlige midler. (På næste side kan du se et billede af den planche, arbejdsgruppen lavede på campen.)

11

12 Skattefradrag som incitament Tema: Hjælp til arbejdsgivere Ideen går ud på at øge incitamentet for virksomhederne til at ansætte og fastholde medarbejdere med handicap ved anvendelse af et skattefradrag. Fradraget skal dække de faktiske udgifter, der kan være forbundet med at have personer med handicap ansat. Der skal så vidt muligt være tale om standardfradrag. Udgifter til inklusion af personer med handicap på arbejdsmarkedet skal ses som parallel til sædvanlige virksomhedsinvesteringer. Ideen er, at dette vil være mindre bureaukratisk og give en administrativ lettelse for små og mellemstore virksomheder. I komplicerede sager er det dog fortsat kommunen, der har ansvaret for at hjælpe med en konkret indsats. For at lette administrationen og behovet for kontrol er det tanken, at der skal defineres nogle fradragspakker som standarder. Ideen er inspireret af forholdene i Sverige. Den svenske ordning "Nystartsjobb" (link: omfatter skattefradrag til arbejdsgivere, der ansætter personer, som har været uden for arbejdsmarkedet fx på grund af sygdom eller har været ansat i Samhall (link: Fradraget sker i arbejdsgiverafgiften, som er et beløb, arbejdsgiveren betaler ud over den ansattes bruttoløn. Den svenske ordning vedrører således ikke kun personer med handicap eller nedsat arbejdsevne. Hvad skal der til for at realisere ideen? Der skal ske en ændring af ligningslovens regler, så virksomheden kan fratrække udgifterne til tilpasninger, som virksomheden har i forbindelse med ansættelse og fastholdelse af medarbejdere med handicap. Dette forudsætter en omprioritering af midler fra individuelle kompensationsordninger til virksomhedsfradrag. Sideløbende skal der iværksættes kompetenceudvikling hos virksomhederne, holdningsbearbejdning og spredes information om mulighederne. (På næste side kan du se et billede af den planche, som arbejdsgruppen lavede på campen.)

13

14 Kompetencenetværket Tema: Hjælp til arbejdsmarkedsparate med handicap Den bærende idé er, at netværk etableres og bruges målrettet som middel til at styrke arbejdsmarkedsparate med handicap i jobsøgningen og til at matche specifikke kompetenceprofiler til relevante jobs. Netværkene skal også bruges til at fremhæve eksempler på mennesker med handicap, der har en anderledes jobprofil. Grundtanken er, at der mangler rum for udveksling af erfaringer og inspiration om mulighederne for at kombinere job og handicap. Derfor lyder ideen på, at der skal etableres fora med inddragelse af nøglepersoner fra jobcentre og personer med handicap i og uden for arbejdsmarkedet. De gode historier skal fremhæves og blandt andet vise eksempler på, hvordan et handicap kan give personlige kvalifikationer, som kan bruges på arbejdsmarkedet. Dette forslag kunne eventuelt kombineres med etablering af mentorordninger i lighed med de ordninger, som findes for personer med anden etnisk baggrund. Link til ordninger: Hvad skal der til for at realisere ideen? Der skal skabes grobund for netværk, fx etableret via de sociale medier. Dette forudsætter ildsjæle, som vil være igangsættere og økonomiske midler til opstart og drift af netværk. Der skal etableres kontakt til virksomheder fx via erhvervsnetværk og til personer med handicap, som allerede er på arbejdsmarkedet. Der skal også etableres kontakt til jobcentermedarbejdere og andre, der har kontakt til personer med handicap, som er uden for arbejdsmarkedet. (På næste side kan du se et billede af den planche, som arbejdsgruppen lavede på campen.)

15

16 1.500 VINSA-virksomheder 500 job Tema: Kulturændring ønskes, men hvordan? Der skal sættes ambitioner for beskæftigelse af mennesker med handicap. Ideen går ud på, at de Vinsa-virksomheder (Virksomhedsnetværk for Socialt Ansvar) definerer 500 jobs, som kan udfyldes af mennesker med handicap med de rette kvalifikationer. Jobcentrene opfordres til at søge det rette match i forhold til jobsøgende med handicap. Succeskriteriet er at øge beskæftigelsesfrekvensen med to procent på to år. Målet er, at det skal være nemt for virksomheder at ansætte mennesker med handicap, og jobcentrene skal kunne efterkomme en efterspørgsel fra virksomheder på medarbejdere, som har nedsat funktions- eller arbejdsevne. Med virksomheder i VINSA-netværket (link til VINSA) som løftestang etableres et projekt med en udvidet hjælp fra kommunerne til virksomheder og direkte tilgængelighed til virksomhedsmentor. Jobcentrene har i dag begrænsede muligheder for at finde og matche arbejdstagere med handicap med arbejdsgivere, der ønsker at løfte et socialt ansvar. Det indgår i ideen, at der samtidig arbejdes på at tilrettelægge jobformidlingen på en måde, som giver bedre muligheder for at finde og matche arbejdsplads med arbejdstager, der har særlige behov i forhold til et job. Det bredere formål er, at der skabes en kulturændring hos de centrale aktører såsom virksomheder, borgere med handicap, jobcentre, kommuner og sundhedsvæsenet. Det skal blive god stil at ansætte personer med handicap. For at tilgodese efterspørgsel på arbejdskraft med særlige behov skal forbindelsen mellem jobcentre og virksomheder styrkes. Dette kan ske ved en jobcoach eller virksomhedsmentor, som bliver virksomhedens indgang til kommunen og hjælper virksomheden til at skabe ordinære job. En del af opgaven for virksomhedsmentoren er at hjælpe med CSR-arbejdet (Corporate Social Responsibility = virksomheders sociale ansvar) og de administrative opgaver, der kan være forbundet med at have en person med et handicap ansat. Dette vil især gavne små og mellemstore virksomheder, der ikke selv har ressourcer og overskud til dette. Nogle af tankerne bag ideen er i tråd med tankerne bag ideforslaget om Videns- og ressourcepilot. Hvad skal der til for at realisere ideen? Der skal etableres en udvidet tilgængelighed for virksomheder (én indgang) til en virksomhedsmentor på jobcentret. Der skal arbejdes med kommunens jobformidling, så det bliver muligt at finde og matche personer med handicap med egnede ledige job. Der skal informeres om initiativet til virksomhederne og borgere. (På næste side kan du et billede af den planche, som arbejdsgruppen lavede på campen.)

17

18 17 forslag til indsatser Udover de syv konkrete ideer fremkom 17 forslag til indsatser, som kan læses her i overskriftsform. Af tidsmæssige årsager havde deltagerne ikke mulighed for nærmere at beskrive og uddybe alle ideer. Sekretariatet har alligevel valgt at offentliggøre ideerne i deres overskriftsform, idet ideerne kan være med til at give et billede af og inspiration til, hvor der kan være et potentiale at gå videre med. Det er sekretariatets vurdering, at nogle af ideerne i et vist omfang er indeholdt i de syv konkrete forslag, som blev uddybet på dagen: 1. Det skal fremgå af service- og sundhedslovene, at der skal tages beskæftigelsesmæssige hensyn ind 2. Afskaf fortrinsadgangen 3. Ny arbejdsevnemetode o Adskilles fra dokumentation for førtidspension/fleksjob/revalidering o Fokus på (real) kompetencer og ressourcer 4. Bedre formidling/forståelige breve fra det offentlige til virksomheder (særligt små og mellemstore) 5. Hjælpemiddel skal (normalt) følge borgeren 6. Skab netværk mellem ledige med og uden nedsat arbejdsevne (med handicap, nedsat funktionsevne) 7. Løntilskud (personlig assistance) max. 2 satser uden tillæg (AER, ferie, osv.) 8. Kompensationslovens målgruppe bør vel følge Lov om aktiv beskæftigelsesindsats mht. 65 årsgrænse (det handler om forsørgelse) 9. Ændre sprogbrug hos alle. Store dagsordenssættende aktører skal gå foran og undgå stereotyper og at tale meget om handicap eller sygdom 10. Vær kreativ i forhold til at skabe nye jobs, der passer til målgruppen 11. Stil krav til de jobsøgende 12. Mindre fokus på rettigheder, der kan betyde, at handicappede opfattes som besværlige 13. Udbrede kendskab til støtteordninger 14. Total behovs- og borgerstyret indsats 15. Mere oplysning til virksomhederne 16. Samarbejde på tværs af kommunerne 17. Fradrag (skattefradrag) frem for refusion

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs 1 of 5 Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs Virksomhedsstrategien tager udgangspunkt i 4 temaer. De 4 temaer udspringer af beskæftigelsesreformen, hvor samarbejdet med virksomhederne

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune 2016-2020 Motivation hvorfor fremme socialøkonomi og hvad er visionen I Horsens Kommune ønsker vi at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 Beskæftigelsespolitik Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 1 Forord Det er med glæde, at jeg på Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalgets vegne kan præsentere de politiske standpunkter og ambitioner for

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken

Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken Metodeudviklingsplan til udvidelse af arbejdsstyrken - beskrivelse af metodeudviklingsplanens delelementer Hvorfor arbejde med metodeudvikling? Metodeudviklingsplanen består af fire delelementer, der alle

Læs mere

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Beskæftigelsespolitik Fredensborg Kommune 1 Forord Det er med glæde, at jeg på Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalgets vegne kan præsentere de politiske standpunkter og ambitioner for beskæftigelsesområdet

Læs mere

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker Politik for det rummelige arbejdsmarked - et arbejdsliv til alle mennesker Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: skabe vækst i mængden af rummelige job & opgaver, så der bliver mere efterspørgsel

Læs mere

Ad.8: Hvordan samarbejderr beskæftigelses- og socialforvaltningen om udplacering af udviklingshæmmede borgere til skånejob?

Ad.8: Hvordan samarbejderr beskæftigelses- og socialforvaltningen om udplacering af udviklingshæmmede borgere til skånejob? Henrik Appel Esbensen, MB 15. februar 2013 Sagsnr. 2012-188370 Dokumentnr. 2013-130468 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 31. januar 2013, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Beskæftigelsesplan for Arbejdsmarkedsafdelingen Holstebro

Beskæftigelsesplan for Arbejdsmarkedsafdelingen Holstebro Beskæftigelsesplan 2019-21 for Arbejdsmarkedsafdelingen Holstebro Arbejdsmarkedsafdelingen Holstebro er kraftcenter for beskæftigelsesindsatsen - vi arbejder for et dynamisk og rummeligt arbejdsmarked

Læs mere

Grundlag for al handicapindsats

Grundlag for al handicapindsats Dagens temaer: Grundprincipper & centrale begreber for dansk indsats Lovgrundlag & oversigt over kompenserende muligheder Hjælpemidler Personlig assistance Isbryderordningen Fortrinsadgang Mentor Grundlag

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen Arbejdsmarkedsudvalget L 149 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen 3. kontor Notat Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse

En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse Indledning Den traditionelle sammenkobling mellem handicap og beskyttet beskæftigelse har betydet, at mange borgere med handicap aldrig har fået chancen

Læs mere

Klar-Parat-Start PROJEKTMEDARBEJDER SØGES. Baggrund

Klar-Parat-Start PROJEKTMEDARBEJDER SØGES. Baggrund PROJEKTMEDARBEJDER SØGES Klar-Parat-Start Her kan du læse mere om projektet Klar-Parat-Start, og de aktiviteter vi ønsker at gennemføre med projektet, samt de områder vi ønsker at få afsøgt gennem projektperioden

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2017 - tillæg til Beskæftigelsesplan 2016-2019 Indledning Kommunerne skal hvert år udarbejde en beskæftigelsesplan, der beskriver strategi og målsætning for beskæftigelsesindsatsen i

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet Notat Sagsnr.: 2013/0006166 Dato: 20. april 2014 Titel: Virksomhedskonsulenternes arbejde Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Henriette Poulsen Arbejdsmarkedschef Teamkoordinator Virksomhedsteamet I Jobcenter

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017

Beskæftigelsesplan 2017 Beskæftigelsesplan 2017 Beskæftigelsesområdet er kompliceret og i stadig bevægelse. Der er mange målgrupper, et vidt forgrenet arbejdsmarked, mange lovkrav i nye reformer og en kompliceret økonomi. Kort

Læs mere

STRATEGIPLAN Specialfunktionen Job og Handicap

STRATEGIPLAN Specialfunktionen Job og Handicap STRATEGIPLAN 2016 Specialfunktionen Job og Handicap Indhold Indledning... 2 Fokusområde 1: Samarbejde... 3 Fokusområde 2: Viden... 4 Fokusområde 3: Kurser... 5 Fokusområde 4: Virksomhedsindsats... 6 1

Læs mere

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer P r æ s e n t a t i Jakob Heltoft kontorchef April 2019 Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer Jakob Heltoft, kontorchef, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Lisbet

Læs mere

Inklusion på arbejdsmarkedet

Inklusion på arbejdsmarkedet Inklusion på arbejdsmarkedet Beskæftigelsen blandt mennesker med handicap i Danmark halter langt efter den almindelige beskæftigelsesprocent. I Danmark er beskæftigelsesprocenten på omkring 44 % blandt

Læs mere

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN For integrationsborgere i Svendborg Kommune Målgruppe: Borgere på integrationsydelse, der er i gang med Integrationsprogrammet og er visiteret som jobparate eller

Læs mere

Drøftelse af Arbejdsgrundlag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Drøftelse af Arbejdsgrundlag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Drøftelse af Arbejdsgrundlag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Udvalgsmøde d. 12. juni 2018 V/ Lisbeth Torfing, formand, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Tanja Nyborg, direktør Uddannelse

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

Oplæg om projekt Fjern barriererne resultater fra Dansk Handicap Forbund. v. Susanne Olsen, landsformand, og Katrine Ibsen Larsen, projektkoordinator

Oplæg om projekt Fjern barriererne resultater fra Dansk Handicap Forbund. v. Susanne Olsen, landsformand, og Katrine Ibsen Larsen, projektkoordinator Oplæg om projekt Fjern barriererne resultater fra Dansk Handicap Forbund v. Susanne Olsen, landsformand, og Katrine Ibsen Larsen, projektkoordinator Disposition Præsentation af Dansk Handicap Forbund Baggrund

Læs mere

Jobserviceaftale Én virksomhed én indgang

Jobserviceaftale Én virksomhed én indgang Jobserviceaftale Én virksomhed én indgang Jobserviceaftale mellem Virksomhed [Virksomhedsnavn] [Navn og kontaktdata på kontaktperson] og Tovholderjobcenter [Jobcenternavn] [Navn og kontaktdata på kontaktperson]

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

JOBSERVICEAFTALE - ÉN AFTALE MED FLERE JOBCENTRE

JOBSERVICEAFTALE - ÉN AFTALE MED FLERE JOBCENTRE 1 JOBSERVICEAFTALE - ÉN AFTALE MED FLERE JOBCENTRE Jobservice Danmark giver jeres virksomhed én indgang til en effektiv og smidig service fra beskæftigelsessystemet på tværs af kommunegrænser. Denne jobserviceaftale

Læs mere

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik. Overordnede mål og indsatsområder

Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik. Overordnede mål og indsatsområder Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik Overordnede mål og indsatsområder Udarbejdet Januar 2007 Arbejdsmarkedspolitikkens indhold: Visioner s.3 Lovgrundlag s.4 Udfordringer s.4 Grundlag s.4 Mål for

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget

Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget 2020-23 1 Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget 2020-23 Vejle Kommunes Arbejdsmarkedsudvalg vil fortsat arbejde for en sammenhængende, effektiv og meningsfuld

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

29-04-2013. Til Socialudvalget

29-04-2013. Til Socialudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Drifts- og Udviklingskontoret for borgere med handicap NOTAT Til Socialudvalget På mødet i Socialudvalget den 22. april blev der bestilt et notat med supplerende

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Beskæftigelsespolitik for Halsnæs Kommune

Beskæftigelsespolitik for Halsnæs Kommune Beskæftigelsespolitik for Halsnæs Kommune Indledning Byrådet har besluttet at der skal udarbejdes en beskæftigelsespolitik. Udvalget for beskæftigelse har i efteråret 2007 arbejdet med at formulere denne

Læs mere

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG INDHOLD 1. Formål 1 2. Målsætning 1 3. Målgruppe 1 4. Det udbudsretlige grundlag 1 5. Udvikling og forankring af partnerskabsaftalerne

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

DE FYNSKE KOMMUNERS FÆLLES FOKUSOMRÅDER

DE FYNSKE KOMMUNERS FÆLLES FOKUSOMRÅDER FÆLLES FYNSK TILLÆG TIL BESKÆFTIGELSESPLAN 2018 1 INDLEDNING Fyn har potentiale til mere. Beskæftigelsen er stigende i Danmark, men udviklingen på Fyn er ikke så positiv som i resten af landet. De fynske

Læs mere

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Den 24. juni 2009 Fælles udmelding fra FTF og KL Kommunerne overtager den 1. august 2009 statens opgaver i jobcentrene og dermed ansvaret for indsatsen over

Læs mere

Strategiplan Specialfunktionen Job & Handicap

Strategiplan Specialfunktionen Job & Handicap Strategiplan 2014 Specialfunktionen Job & Handicap Indholdsfortegnelse Forord Side 2 Baggrund for de valgte strategiske fokuspunkter Side 3 Strategiske fokuspunkter 2014: - Temadage for nøglepersoner -

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune

Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Udkast til Beskæftigelsesplan 2017 for Varde Kommune Kort om arbejdsmarkedet i Varde Kommune Et udfordrende mismatch Ledigheden har de seneste år været faldende, mens beskæftigelsen har udviklet sig relativt

Læs mere

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses- og Socialudvalg arbejder vi for, at Odenses virksomheder kan få medarbejdere med de kvalifikationer,

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune 2019 2022 Strategiens afsæt Udviklingen på arbejdsmarkedet går stærkt i disse år, ledigheden er faldende og flere bliver en del af arbejdsmarkedet.

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser Handlingsplan 2009-2012 Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser 1. december 2008 1 1. FORMÅL Handicapstrategien på beskæftigelsesområdet supplerer Københavns Kommunes overordnede

Læs mere

Strategi for Jobcenter Svendborgs virksomhedskontakt

Strategi for Jobcenter Svendborgs virksomhedskontakt Strategi for Jobcenter Svendborgs virksomhedskontakt Formål Virksomhederne er en vigtig medspiller i beskæftigelsesindsatsen. Formålet med strategien er at sikre et professionelt service- og samarbejdsniveau,

Læs mere

Projektindstilling. Projekt: SØV. Skanderborg Kommune Dato: 21. februar Version 5. Ansvarlige for projektet. Projektejer. Jan Møller Iversen

Projektindstilling. Projekt: SØV. Skanderborg Kommune Dato: 21. februar Version 5. Ansvarlige for projektet. Projektejer. Jan Møller Iversen Projektindstilling Skanderborg Kommune Projekt: SØV DIA 11.2 - Socialøkonomisk virksomhed Ansvarlige for projektet Projektejer Projektleder Jan Møller Iversen Jane Salby Jensen Projektidé Udvalget for

Læs mere

B e s k æ f t i g e l s e s p o l i t i k

B e s k æ f t i g e l s e s p o l i t i k B e s k æ f t i g e l s e s p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Lyngby-Taarbæk Kommunes beskæftigelsespolitik

Læs mere

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE 2016-2020 Forsidebillede: SundhedsCaféen, Dansk Integrationsnet en del af Dansk flygtninge hjælp, Horsens Sundhedshus. Horsens Havn 2 VI VIL SOCIALØKONOMI

Læs mere

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses- og Socialudvalg arbejder vi for, at Odenses virksomheder kan få medarbejdere med de kvalifikationer,

Læs mere

Flere end. medlemmer har fået nyt job med Metal JobService

Flere end. medlemmer har fået nyt job med Metal JobService METAL A-KASSE MÅLRETTER INDSATSEN Se de konkrete indsatser og forløb under a-kasseforsøget i 00-03, der hjælper ledige hurtigere i job og uddannelse. Flere end 11.000 medlemmer har fået nyt job med Metal

Læs mere

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef Jørgen Haunstrup 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014 Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Fra mødet om indsatsen for de jobparate blev de følgende pointer nævnt som

Læs mere

Beskæftigelsespolitik Dansk Epilepsiforenings mål og strategi

Beskæftigelsespolitik Dansk Epilepsiforenings mål og strategi Beskæftigelsespolitik Dansk Epilepsiforenings mål og strategi Vision: Dansk Epilepsiforenings undersøgelse af levevilkår for voksne med epilepsi dokumenterer at epilepsi kan give væsentlige begrænsninger

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Social- og Sundhedsudvalget og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget formulering I forhold til de to målgrupper psykisk sårbare, herunder borgere på A- området og borgere med udviklingshæmning, skal

Læs mere

Nye formålsbestemmelser i LAB

Nye formålsbestemmelser i LAB Notat Dato 24. august 2017 MEB Side 1 af 6 Nye formålsbestemmelser i LAB Formålsparagraffen i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) er ikke blevet ændret siden 2003 og er dermed ikke blevet opdateret

Læs mere

<prospekt> <Job Comeback. støtte og. på vejen til ordinær beskæftigelse

<prospekt> <Job Comeback. støtte og. på vejen til ordinær beskæftigelse < < støtte og hjælp på vejen til ordinær beskæftigelse 2 3 En attraktiv arbejdsplads Beskæftigelsesindsats drevet som socialøkonomisk virksomhed et lærings- og udviklingsmiljø

Læs mere

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet Dialog med jobcentret Rummelighed på arbejdsmarkedet Introduktion Rummelighed på arbejdsmarkedet er en vision om, at der er brug for alle på arbejdsmarkedet, og at personer med nedsat arbejdsevne får mulighed

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Arbejdsmarkedsstrategi

Arbejdsmarkedsstrategi Arbejdsmarkedsstrategi 2010-13 Arbejdsmarkedsstrategi 2010 13 Formålet med arbejdsmarkedsstrategien er at, anvise vejene til at nå målene i arbejdsmarkedspolitikken i praksis. Strategien skal sikre at

Læs mere

Effekter i beskæftigelsesindsatsen

Effekter i beskæftigelsesindsatsen Effekter i beskæftigelsesindsatsen Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 4. december 2018 www.ballerup.dk Baggrund På oktober mødet blev der fremlagt en procesplan for udarbejdelse af revideret aktiveringsstrategi

Læs mere

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet OM JOB VISION Job Vision er et højt specialiseret udviklingshus for mennesker og virksomheder, der ønsker karriereudvikling. Job Vision blev etableret i 1992. Vi er en af landets største og mest erfarne

Læs mere

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 JOB OG UDDANNELSE EN FÆLLES OPGAVE Den overordnede og langsigtede målsætning i Halsnæs Kommune er, at flere borgere kommer i job eller uddannelse. Kommunens udgifter

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for beskyttet beskæftigelse efter Lov om

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

DIN DIREKTE LINJE TIL NYE MEDARBEJDERE JOBSERVICEAFTALE JOBSERVICEAFTALE.

DIN DIREKTE LINJE TIL NYE MEDARBEJDERE JOBSERVICEAFTALE JOBSERVICEAFTALE. JOBSERVICEAFTALE 1 JOBSERVICEAFTALE - ÉN AFTALE MED FLERE JOBCENTRE Jobservice Danmark giver jeres virksomhed én indgang til en effektiv og smidig service fra beskæftigelsessystemet på tværs af kommunegrænser.

Læs mere

ET ARBEJDSLIV FOR ALLE - Udspil fra 6-byerne

ET ARBEJDSLIV FOR ALLE - Udspil fra 6-byerne Aarhus Esbjerg København Odense Randers AAlborg ET ARBEJDSLIV FOR ALLE - Udspil fra 6-byerne 6-byernes udspil til Carsten Koch-Ekspertudvalget 6-byerne bakker op om det øgede fokus på borgere, der ikke

Læs mere

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for Handicappolitikken Juni 2018

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for Handicappolitikken Juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for Handicappolitikken 2018-22 Juni 2018 Tema 1 Det gode liv Målsætning: Vi skal sikre, at borgere med handicap har de nødvendige forudsætninger

Læs mere

Pulje til særlig indsats til ledige over 50 år

Pulje til særlig indsats til ledige over 50 år Ansøgningsskema for Pulje til særlig indsats til ledige over 50 år Finanslovskonto 17.46.43.30 Projektets navn: Ansøger Kommune Projekt- og tilskudsansvarlig: (navn, adresse, telefon, e-mail) Seniorvikar

Læs mere

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017

Pejlemærker for ressourceforløbet. Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Pejlemærker for ressourceforløbet Arbejdsmarkedsudvalget 26. april 2017 Vision Holstebro Kommune skal fremadrettet sikre værdi i ressourceforløb Der skal være fokus på at: Skabe værdi - både for borgere,

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet. v. Thomas Bredgaard, Professor MSO

Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet. v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Dagens program 9.00-10.00 Ankomst 10.00-10.15 Velkomst ved Jens Bouet (direktør for Dansk Handicap

Læs mere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse Åbenlyst uddannelsesparate Ungeenheden Marts 2014 Målgruppe Unge 18-24 årige uden kompetencegivende uddannelse, der ansøger om

Læs mere

Virksomhedernes Sociale Barometer

Virksomhedernes Sociale Barometer Virksomhedernes Sociale Barometer 1. Vi er en socialt ansvarlig og rummelig virksomhed Socialt engagement og rummelighed er en integreret del af vores virksomhed. Vi er åbne over for at ansætte personer

Læs mere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere

Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Indsatsbeskrivelse for unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse Kontanthjælpsmodtagere Jobcentret Ungeteamet Februar 2014 Målgruppe Unge 18-24 årige med kompetencegivende uddannelse, der ansøger

Læs mere

Sundhed & Omsorgs handleplaner og status 2012 for udmøntning af handicappolitikken

Sundhed & Omsorgs handleplaner og status 2012 for udmøntning af handicappolitikken En sammenhængende indsats med handicap oplever at få et sammenhængende tilbud. Derfor vil Esbjerg Kommune have særligt At fremtidsperspektiv og helhedssyn i forhold til borgerens liv er tænkt ind i den

Læs mere

Strategi for forsikrede ledige.

Strategi for forsikrede ledige. Strategi for forsikrede ledige. Baggrund 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Som følge heraf, men også som følge af at der i 2016 træder en reform af refusionssystemet

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

Strategi- og handleplan 2018

Strategi- og handleplan 2018 Strategi- og handleplan 2018 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn For Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn har forebyggelse af mangel på arbejdskraft og understøtning af vækst på Fyn den højeste prioritet.

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017

Beskæftigelsesplan 2017 Gladsaxe Kommune Beskæftigelsesplan 2017 - vejen til uddannelse, job og vækst www.gladsaxe.dk Vision og mission Gladsaxe Byråd har i Kommunestrategi 2014-2018 formuleret følgende overordnede vision: Gladsaxe

Læs mere

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats NOTAT 2. juli 2009 Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats J.nr. 2009-0000906 Metodeudvikling og international rekruttering/sil/ala/mni/aos Baggrund Beskæftigelsesministeren introducerede i 2007

Læs mere

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen

Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftale om 4 forslag til målretning af aktiveringsindsatsen Aftalepartierne (S, RV, V, K og DF) er enige om på baggrund af et oplæg fra LO og DA at vedtage 4 forslag til en stærkere målretning mod job i

Læs mere

Partnerskabsaftale om aktiv beskæftigelsesindsats. mellem. Jobcenter Haderslev og LO a-kasserne

Partnerskabsaftale om aktiv beskæftigelsesindsats. mellem. Jobcenter Haderslev og LO a-kasserne Partnerskabsaftale om aktiv beskæftigelsesindsats mellem Jobcenter Haderslev og LO a-kasserne Formål A-kasserne og Jobcenter Haderslev indgår denne partnerskabsaftale for at styrke den samlede beskæftigelsesindsats

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Den høje beskæftigelse giver både udfordringer og muligheder. Vi ønsker at Vejen Kommune er en attraktiv kommune at drive og etablere virksomhed i.

Den høje beskæftigelse giver både udfordringer og muligheder. Vi ønsker at Vejen Kommune er en attraktiv kommune at drive og etablere virksomhed i. Forord Det går godt med beskæftigelsen i Danmark. Også i Vejen Kommune har vi den laveste ledighed i mange år. Faktisk har vi i efteråret 2018 haft den laveste ledighed i Syddanmark. Udfordringer og muligheder

Læs mere

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 21. maj 2015 Sagsb.: Gorm Hjelm Andersen Sagsnr.: Dir.tlf.: 2353 E-mail: hjelm@holb.dk Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Indledning Dette notat

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere