Maskinleverandørerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maskinleverandørerne"

Transkript

1 Maskinleverandørerne Beretning 2010 ENTREPRENØR SEKTIONEN Sekretariatet. Kokholm 3C Kolding. Tlf.: Fax:

2 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2010 OG I PERSPEKTIV... 3 AFSÆTNING AF MASKINER I ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I UDSTILLINGER... 6 MASKINKONTROLORDNINGEN 2010 m.m ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I NY ML SALGSSTATISTIK I ML HJEMMESIDE DM-ARBEJDSGIVER KURSER UDDANNELSE MEDLEMSFORHOLD SEKRETARIATET AFSLUTNING... 18

3 3 VELKOMST Velkommen til ML generalforsamlingen 2011 i Kolding. En særlig velkomst til vore nye medlemmer: Hydrema Danmark A/S ved Nicolai Tange Jørgensen Engcon Nordic ab ved Henrik Bolting BRANCHEN I 2010 OG I PERSPEKTIV Det har været et meget svært år for rigtig mange medlemsvirksomheder, mange har, måttet indsende endnu et regnskab med røde tal, og mange har løbende tilpasset og omstruktureret på personalesiden igennem året. Mange af de tiltag og omkostningsreduktioner, som er fortaget, kan først ses på bundlinjen i 2010 og Mange har igennem året oplevet, at en af de store udfordringer er at opnå en effektiv udnyttelse af værkstedet ordreindgangen har været meget ujævn og meget sæsonbetonet. Mange oplever nogle gode måneder, hvor kapaciteten bliver fuldt udnyttet på værkstedet, og opnår en fornuftig omsætning og indtjening, men de næste 2 måneder sættes det hele over styr pga. manglende arbejde og alt for mange spildtimer. Selv om der er positiv økonomisk vækst i dansk økonomi, er væksten ikke stærk nok til at vende udviklingen i bygge- og anlægsaktiviteten på kort sigt. Bygge- og anlægsbranchen er meget hårdt ramt af faldet i boligpriserne, finanskrisen og den internationale lavkonjunktur. Dansk Byggeri forudser, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er faldet med arbejdere, funktionærer og mestre i 2010 og vil yderligere falde med i I år vil der dermed være beskæftigede mod i 2007, da bygge- og anlægsaktiviteten kulminerede på et ekstraordinært højt niveau. Det er et fald på personer eller 25 %. I 2003 og 2004 var der beskæftiget personer, dvs. beskæftigelsen vil til næste år være reduceret med personer eller med 12,6 % i forhold til niveauet, før opsvinget satte ind. Aktiviteten ved nybyggeri er hårdest ramt. Beskæftigelsen ved nybyggeri vil i 2011 ligge 54 % under niveauet i Der er også fald i beskæftigelsen på de andre hovedområder. Beskæftigelsen ved reparation og vedligeholdelse vil i 2011 være reduceret med 18 % i forhold til 2007, mens aktiviteten ved anlægsvirksomhed vil være reduceret med 5 %. I Danmark har der siden sommeren 2009 igen været positiv økonomisk vækst, bl.a. som følge af den ekspansive økonomiske politik. Der er iværksat mange foranstaltninger for at afbøde de værste virkninger af finanskrisen og det internationale konjunkturtilbageslag. Regeringen har ført en ekspansiv finanspolitik ved at øge de offentlige investeringer. I 2009 steg de offentlige investeringer med 20,1 % i faste priser.

4 4 Den kraftige vækst gik imidlertid uden om bygge- og anlægsaktiviteten. De ekspansive virkninger af aftalen i januar 2009 om en grøn transportpolitik, som afsatte ekstraordinære midler til at fremme anlægsaktiviteten, og de ekspansive virkninger af aftalen i marts 2009 om kommunernes løft af bygge- og anlægsinvesteringerne blev i 2009 opvejet af de negative virkninger ved det store fald i investeringerne i navnlig byggemodning. Hvis vi ser på byggeriet, så er det især nybyggeriet, der er faldet de seneste år. Dermed ikke sagt, at markedet for reparation og vedligeholdelse ikke er gået tilbage det er bare ikke sket med samme hastighed som nybyggeriet. Den helt drivende faktor for de dystre fremtidsudsigter for byggeriet, er de faldende boligpriser vi har set. De er både med til at gøre nybyggeri mindre konkurrencedygtigt over for eksisterende byggeri, samtidig med, at friværdierne bliver mindre, og der derfor er færre penge til reparation og vedligeholdelse. Hvis vi ser på anlægsbranchen, ser det lidt bedre ud. Her bliver fremgangen drevet af især store offentlige anlægsinvesteringer, som blandt andet togbaner og motorvejsprojekter. På lidt længere sigt ser det også fornuftigt ud, hvor der blandt andet kommer mere arbejde med metroen i København og forbindelsen over Femern Bælt. Mange ML medlemsvirksomheder er også leverandør til landbruget, hvor rigtig mange lige nu står med nogle meget, meget store udfordringer. Nogle store pengeleverandører til landbruget har meget klart udtalt sig i pressen Det bedste, nogle landmænd kunne have gjort, var at grave deres ADSL kabel over, og så passe landbrugsbedriften i stedet for at sidde bag computeren og spekulere i risikable finansielle instrumenter som renteswaps, kornfutures og schweizerfrancs. En del landmænd er nød til at vænne sig til en ny hverdag, hvor bedriften og indtjening skal i fokus. Hvis de ikke kan drive landbrug med fornuftig økonomi, så er de der ikke om to eller tre år. Traktorsalget er en rigtig god indikator for landbrugets investeringer i maskiner og materiel, salget af nye traktorer var i enheder mod enheder i 2010 en samlet tilbagegang på 59 % i perioden.

5 5 AFSÆTNING AF MASKINER I Branchens salg for 2010 er nu gjort op via de indberetninger af salget, som Sekretariatet har modtaget. MASKINLEVERANDØRERNE ENTREPRENØRSEKTIONENS MEDLEMMER SALG AF ENTREPRENØRMATERIEL I DANMARK stk. stk. stk. stk. stk. Gravemaskiner på bånd 0 5,0 tons ,1 tons og derover Gravemaskiner på hjul Grave/læssemaskiner Gummihjulslæssere 0 5,0 tons ,1 tons og derover Minilæssere Teleskoplæssere Larvebåndsdozere Larvebåndslæssere Dumpere Tromler I alt Må kun offentliggøres med kildeangivelse.

6 6 ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I 2010 Der har i 2010 været afholdt 3 bestyrelsesmøder i sektionen 1, og 1 møde i ML paraplyen sammen med sektion 2. ML sommermøde 2010 for medlemmer af sektion 1 blev afholdt på Axelborg i København den 14. september med et indlæg fra Copenhagen Malmö Port AB ved Søren Balken. På medlemsmødet blev der bl.a. drøftet sektionens nye messe Entreprenør og Håndværk Mødet blev afsluttet med frokost og hyggeligt samvær i Tivoli. Den 11. maj 2010 blev der afholdt medlemsmøde hos MCH i Herning med information om den kommende Agromekudstilling, samt lodtrækning om standplacering i Hal C. Endvidere var der en præsentation og rundvisning af den nye Multi Arena. Efter frokost var der medlemsmøde om Entreprenør og Håndværk Den 30. august 2010 blev der afholdt informations- og standfordelingsmøde i Slagelse for alle ML medlemmer vedrørende Have & Landskab 2012 UDSTILLINGER Det var så anden gang Maskinleverandørerne var på Agromek, hvor medlemmerne var samlet i hal C. Som noget nyt lukkede messen fredag eftermiddag og onsdag var der aftenåbent til kl Vi udsendte sammen med Agromek følgende budskab til fagmedierne den 26. oktober 2010: Agromek er efterårets mødested for entreprenører og den grønne sektor, Brancheorganisationen Maskinleverandørernes medlemmer er med på Agromek Efterårets oplagte mødested for entreprenører og hele den grønne sektor må være Agromek i MCH Messecenter Herning. Foto: Michael Husfeldt Her vil der fra tirsdag den 30. november til og med fredag den 3. december være rig lejlighed til at se på maskiner og redskaber. Langt de fleste udbydere af udstyr til entreprenørarbejde og til pleje af haver, parker og andre grønne områder vil være repræsenteret på Agromek. - Vi glæder os til at få skabt en flot udstilling, hvor vi kan vise vores maskiner og serviceløsninger, siger direktør Michael Husfeldt, Maskinleverandørerne, der er organisation for leverandører af entreprenørmaskiner og maskiner til park, vej og anlæg, herunder hele den grønne sektor.

7 7 - Da alle vores medlemmer står i samme hal på Agromek, giver det udstillingens gæster mulighed for at få et hurtigt overblik og for at se og sammenligne de mange forskellige fabrikater. Desuden har Maskinleverandørerne sin egen branchestand, hvor både gæster og medlemmer kan få informationer om vores arbejde, fortsætter Michael Husfeldt. Agromek har traditionelt været en landbrugsudstilling, men den er udvidet til også at være udstillingen for entreprenører og hele den grønne sektor. Maskinleverandørerne deltog som organisation første gang i Agromek er dermed også udstilling for ledere og medarbejdere i entreprenørvirksomheder, byggevirksomheder og firmaer med maskinudlejning. Dertil kommer den grønne sektor, som omfatter anlægsgartnere, golfklubber, kirkegårde, boligselskaber samt tekniske forvaltninger i det offentlige, der har ansvar for anlæg, drift og vedligehold af veje og stier samt parker og andre grønne områder. Havne, lufthavne og forsvaret bruger også materiel, som bliver vist på Agromek. Medlemmerne af Maskinleverandørerne udstiller på Agromek i den kvadratmeter store Hal C. Som et led i aftalen med Agromek havde ML opbygget en branchestand i hal C, som denne gang var samlet under et tag sammen med Dansk Maskinhandlerforening, DM- Arbejdsgiver uddannelsesstand og Dealer Point med mødefaciliteter. Foto: Branchestand i hal C på Agromek 2010 Agromek 2010 havde i alt 517 udstillere og lægger beslag på 13 haller, herunder den helt nye multiarena, som for første gang lægger gulv til en udstilling. Agromek sluttede efter et samlet besøgstal på Heraf udenlandske gæster. E09 Diverse advokatfirmaer har igennem året forsøgt at gøre udlæg i en ikke anerkendt fordring vedrørende E09 og Peter Sunesen/Exponator. Vi har rådgivet mange medlemmer om diverse svarskrift. Flere advokatfirmaer har handlet i strid med inkassolovgivningen, da de ikke tydeligt nok specificerer, hvad fordringen angår og er direkte mod god advokatskik vedrørende RKI-truslen, da der trues med RKI, selv om fordringen har været bestridt siden sidste forår og stadig er bestridt.

8 8 Have & Landskab 2011 Sekretariatet har opbygget en helt ny hjemmeside for HL11 som gik i luften i august måned Den nye hjemmeside har fået helt nyt layout og mange nye forbedrede funktioner. Der blev udsendte salgsmateriale til eksterne udstillere primo oktober måned 2010 og der er solgt stande for ca. 1,4 mio. i de første 2 uger. Det er salgsrekord i forhold til tidligere. Det er især positivt, fordi der både er nye udstillere, og de der har deltaget tidligere køber større stande end ved HL09. Der er helt aktuelt solgt for ca. 2.5 mio. kroner fordelt på 71 stande. Det vil sige ca. 50 % af salgsbudgettet er realiseret allerede nu for HL11, og der kommer nye tilmeldinger dagligt. Der er igangsat en annoncekampagne for at tiltrække endnu flere udstillere, som indrykkes i januar og februar måned Derefter starter annoncering og presseomtale målrettet mod besøgsgrupper. Entreprenør og Håndværk 2012 I december måned afholdt messeudvalget deres første møde i sekretariatet i Kolding. Messeudvalgt har fastlagt navnet til Entreprenør & Håndværk Datoen er fastlagt til den maj 2012 Messeudvalget består af ML bestyrelsen i sektion 1 og Michael Husfeldt fra sekretariatet. Fra MCH indgår følgende personer i udvalget projektledelse Klaus Erichsen, projektkoordinator Christina Milling og salgsledelse Knud Sørensen.

9 9 Udvalget har foreløbig udarbejdet følgende arbejdsskitse for messen: Idegrundlag At opfylde behovet for et forum, hvor entreprenør- og byggebranchen samles, hvor de store maskiner til byggeri og anlæg kan demonstreres i funktion og hvor de besøgende kan danne sig et overblik over udbuddet af maskiner og andet materiel til branchen. Vision At skabe Danmarks største fagmesse for bygge- og anlægsbranchen At samle alle udbydere og udøvere i bygge- og anlægsbranchen At skabe en tradition som branchens samlingspunkt hvert tredje år Nøgleord Inspiration, oplevelser, nyheder, branding og networking Målgrupper Udstillermålgruppe Maskiner Kraner Containere Knusere Stilladser Værktøj Besøgsgruppe Entreprenørvirksomheder Byggefirmaer Anlægsvirksomheder Skovbrug Maskinstationer Golfbaner Offentlige forvaltninger Besøgsmålgruppe (jobfunktion) Entreprenører Virksomhedsledere Håndværksmestre Arbejdsledere Maskinførere Håndværkere Bemærk at ovennævnte målgruppebeskrivelser kun er et foreløbigt arbejdsudkast. Der er udsendt standkontrakter til alle medlemmer i sektion1 (ultimo 2010) som aftalt på sommermødet. Der afholdes senere et informations- og standfordelingsmøde for alle medlemmer / udstillere i sektion1 og sektion 2.

10 10 MASKINKONTROLORDNINGEN 2010 mm. Som vi skrev i beretningen sidste år var der forandringer på vej, og i 2010 kom disse forandringer frem i dagens lys. Stort set alle kritikpunkter, der har været rejst overfor ordningen, er blevet ændret, dvs. - at der er kommet flere maskiner med, - mærkatet er ændret fra kvartalsmærkat til månedsmærkat, - Force har ændret i deres organisation og den måde som de kontrollerer ordningen på. I en orienteringsmail skriver de desuden: At grupperne bag Maskinkontrolordningen herunder Maskingruppen har nedlagt sig selv. Et forretningsudvalg bestående af medlemmer fra Materielsektionen, Dansk Byggeri, som alle besidder entreprenørmaskiner i deres materielpark vil overtage administrationen og den løbende drift af Maskinkontrolordningen, som fortsætter uændret i samarbejde med FORCE. Forretningsudvalget består af: Peter Madsen, JM Trykluft A/S Henrik Jørgensen, E. Phil og Søn A/S Henrik Christensen, GSV Materieludlejning A/S Peter Kew, Lohke Materieludlejning A/S Det forventes, at Materielsektionens DRA*-ordning tidligst træder i kraft pr. 1. januar DRA-ordningen vil bestå af et kvalitets-, arbejdsmiljø og miljøledelsessystem, som blandt andet vil indeholde tilsvarende krav til selvkørende entreprenørmaskiner som den nuværende Maskinkontrolordning. *DRA = Danish Rental Association = Materieludlejerne i Materielsektionen ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I 2010 Færdselsgruppen bestående af: Dansk Landbrug, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Fabrikantforeningen og Dansk Maskinhandlerforening har igen i 2009/2010 været samlet til et par møder. Sidst i oktober måned 2009 havde vi et møde med Færdselsstyrelsen, hvor der blev fulgt op på en del punkter, der egentligt var blevet lovet ændret i 2007, men hvor der endnu intet er sket. Færdselsstyrelsen var meget lydhør for vore argumenter, og vi blev lovet. at der ikke ville ske det samme som i 2007, hvis vi skaffede dem dokumentation. Arbejdet i gruppen har været en del mere aktivitetskrævende end tidligere, da vi valgte at lave en dispensationsansøgning for Grimme selvkørende roe- og kartoffeloptagere. Et arbejde, der blev bakket op af alle i gruppen og som heldigvis bar frugt, i form af en midlertidig dispensation, men som også gav os nogle politiske kontakter, som vi har arbejdet videre sammen med, senest på AGROMEK 2010 hvor Kristen Pihl Lorentzen og Karsten Nonbo, lovede at viderebringe de nedenstående forslag i folketinget som ændringsforslag til færdselsloven.

11 11 Det drejer sig om: Længde for traktorvogntog: Vi ønsker, at der gives tilladelse til at et vogntog kan være op til 25 m. Bredde: Foreslået ændring fra 2,55 m til 3,0 m, samt lov til at være 3,3 m med registreringspligtig transport, fra avlsgård til mark, grundet brede lavtryksdæk. Dimensionsbekendtgørelsen: For motorredskab, arbejds- eller påhængsredskab til landbugs- eller vejarbejde. Ønsker vi tilføjet Skovarbejde og Jordarbejde. Motorredskaber: Ønskes ændret fra konstruktionshastighed 30 km/t til konstruktionshastighed højst 40 km/t og kun med en væsentlig ændring i den elektroniske motorstyring kan ændres til en højere hastighed. Akselbelastning og totalvægt: At påhængskøretøjet må anvende de nye generelle regler på 11,5 tons pr. aksel, så det bliver muligt at udnytte totalvægten på 48 tons, 18 tons for traktoren (som i dag) og 30 tons for en tripplevogn (24 tons i dag). Akselbelastning og totalvægt for motorredskaber: Ønskes ændret til at dæktryk aldrig er over 3 bar, og at belastningen ikke må overstige det foreskrevne fra dækfabrikater og maskinleverandører, de største dæk må bære 8 tons ved op til 3 bar dæktryk. 3x16=48 tons. Bæltekøretøjer: Køretøjer som delvis er forsynet med bælter, gives en generel tilladelse indtil endnu ikke defineret totalvægt. Samt dispensationer i enkelte tilfælde. Aktuelt er der indsendt en dispensationsansøgning, for at få lov til at køre på offentlig vej med de store kartoffel- og roeoptagere fra Grimme. Vi ønsker en sammenhæng mellem fornuft, sikkerhed for alle og rentabel produktion for landbruget/maskinstationerne. I forhold til om der skal være lygteføring på gravemaskiner, så har det endnu ikke været muligt at få gennemført et frafald af dette krav. I trafikgruppen er der måske lys forude, i forhold til mange af de ændringer, som vi prøver på at få gennemført, herunder større bredde på køretøjer (også skov og jordarbejde), højere akseltryk ved hjælp af lavtryks dæk, længere vogntog, og ikke mindst at et motorredskab gerne må være konstrueret til at kunne køre op til 40 km/t. (som ved traktor). Især for ML er det sidste aktuelt, da mange motorredskaber i dag er konstrueret til at kunne køre 40 km/t.(42). Der gøres også et forsøg på, at få tilladelse til, at semibæltekøretøjer må veje mere totalt end 16 tons, som er lovligt i dag. Vores fælles mål er, at påvirke lovgivningen omkring færdselsloven, så den bliver opdateret til nutidens forhold, hvor køretøjer og redskaber bliver større, såvel med hensyn til længde, bredde, højde og vægt som med egenskaberne til at manøvrere og bremse. Gruppens arbejde er meget op ad bakke. I de sager, hvor vi ønsker loven ændret, beror det ofte på maskiner, der allerede er taget i brug ude ved forbrugerne. Lovgiverne er ikke meget for at bøje loven pga. et pres af ulovlige maskiner, man ønsker lovliggjorte. Samtidigt med at mange af førerne af disse maskiner, har deres kørekort til at ligge ude på trinbrættet!

12 12 NY ML SALGSSTATISTIK I 2010 Bestyrelsen har vedtaget at få lavet en moderniseret udgave af statistikken, og der er indgået en aftale med ND-data om at føre dette ud i livet. ND-data driver i forvejen tilsvarende statistikker på traktor- og landbrugsmaskinområderne. Et mindre udvalg bestående af frivillige ML medlemmer: H.C. Petersen & CO s Eftf. A/S Kristian Dalum og Henning Kristensen Helms TMT-Centret A/S Svend Skov Pon Equipment A/S Anne Katrine Wolgast Scantruck A/S Sara Moth Volvo Entreprenørmaskiner A/S Susanne Hummel Nicolaisen & Larsen A/S Dennis Faurby har deltaget i, at se på fornyelse af selve indholdet og ændringer i grupperingerne. De store forandringer kommer til at bestå af: - Oprettelse af diverse maskintyper og modeller med detaljer - Online indrapportering hver måned til ND-data af antal solgte maskiner, inkl. stelnr. og postnummer - Det vises på visningssiden, hvem der mangler at indberette i den pågældende periode. - Mulighed for, hvis dette ønskes, at vise flere detaljer (herunder mærkerne) efter et år - Hvis der er færre end tre indberetter i en kategori, så vil feltet ikke kunne vises, og der vil kun være mulighed for at se evt. egne indberettede enheder. I alt skal det gerne give et nemmere system at indberette i, mere fleksibelt at søge i, i forhold til bestemte områder, og mere specifikke størrelser. Hvor vi i dag har nogle ret store områder geografisk og låste størrelsesinddelinger. Men jo mere specifikt man søger desto større chance for at der ikke vises noget, idet der måske er færre end tre indberetter. ML HJEMMESIDE Den nye ML hjemmeside, som gik i luften i februar måned 2010 med helt nyt layout og nye funktioner fungerer rigtig godt. Alle medlemmer har fået medlemslogin til det lukkede område på hjemmesiden. I det lukkede område er bl.a. alle ML informationer tilgængelig for medlemmer og deres medarbejdere, der har modtaget brugernavn og adgangskode.

13 13 DM-ARBEJDSGIVER 15 medlemsvirksomheder i Maskinleverandørerne har DM-Arbejdsgivermedlemskab ved sekretariatet i Kolding, hvor SALA er hovedorganisation for Dansk Maskinhandlerforening. Ny situation for SALA SALAs bestyrelse vedtog i foråret 2009 en fremadrettet plan. Den indebar en sekretariatsfusion mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og SALA, en kontingentaftale frem til 2013 og en flytning af sekretariatet til Axelborg. Sammenlægningen af de to sekretariater blev gennemført pr. 15. september 2009 på SALA s hidtidige adresse, og flytningen til Axelborg blev effektueret primo juli I mellemtiden valgte to medlemmer af SALA, nemlig GLS-A og DLG, at opsige samarbejdet med virkning fra 1. april Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Dansk Maskinhandlerforening har valgt at fortsætte samarbejdet i SALA og nu med fokus på arbejdsgiverydelserne til medlemmerne af de to foreninger. SALA s serviceydelser til medlemmerne af DM-Arbejdsgiver påvirkes som sådan ikke. Den juridiske ekspertise i det nye sekretariat opretholdes og dermed det daglige beredskab i forhold til medlemmer af DM-Arbejdsgiver. Forstående overenskomstforhandlinger Sidste forårs overenskomstforhandlinger på DA/LO-området har givet et fingerpeg om overenskomstfornyelserne på SALA-området i foråret De aftalte lønstigninger var moderate både i forhold til tidligere år og i forhold til prisudviklingen i samfundet. Der kom enkelte nyskabelser ind i overenskomsterne, og det skal naturligvis overvejes, om de også skal finde vej til overenskomsterne på SALA-området. Forberedelserne til overenskomstforhandlingerne på SALA-området er i gang. Der har været afholdt indledende overenskomstseminarer i SALA. Forhandlingerne kommer til at foregå parallelt med overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, men risikoen for negative afsmitninger synes langt mindre denne gang end for tre år siden. Rådgivning til medlemmer Telefonisk rådgivning til DM-Arbejdsgiver s medlemmer sker hos SALA. Enkelte medlemmer retter stadig direkte henvendelse til DM, hvor vi har indført et system, hvor disse medlemmer viderestilles direkte til SALA s medarbejdere. Dette system virker også på SALA s nye adresse. En betydelig del af rådgivningen i det sidste år har drejet sig om opsigelser. Der har fortsat været et stort, men dog faldende antal opsigelser i På tre områder har vi fundet anledning til at advare medlemmerne om mulige bodskrav fra forbundene, nemlig når virksomheder ikke betaler SH-godtgørelse, men fuld løn under frihed til timelønnede medarbejdere når sikkerheds- og tillidsrepræsentanter opsiges, uden at overenskomstens særlige opsigelsesregler overholdes når pensionsordninger ikke tegnes i PensionDanmark trods overenskomstkrav herom

14 14 Vores medlemmer benytter fortsat i vid udstrækning arbejdsfordeling, og der har været et behov for vejledning i forbindelse med indgåelse heraf. Endvidere har SALA bidraget med oplysninger om nye regler mv. til DM- Arbejdsgiverorientering. Fagretlige sager I det forløbne år har der været i alt 14 fagretlige sager. Samtlige af disse sager har kunnet afklares ved, at der har været afholdt et mæglingsmøde på den berørte virksomhed. I alle tilfælde er der her indgået forlig med lønmodtagersiden. I forhold til det betydelige antal opsigelser, der er afgivet i løbet af det sidste år, er antallet af sager, der er rejst i forlængelse heraf, meget lille! Nye medlemmer DM-Arbejdsgiver har i årets løb fået et antal nye medlemmer. I forbindelse med optagelse af et nyt medlem henledes virksomhedens opmærksomhed på, at der bør ske tilpasning af overenskomstforholdene, således at virksomheden frigøres fra alle tidligere overenskomster. Alle nye medlemmer anbefales derfor at tage kontakt til SALA og drøfte overenskomstforholdene i forbindelse med indmeldelse i DM-Arbejdsgiver. Den orange DM-Arbejdsgivermappe Den orange mappe kan nu findes på DM s hjemmeside. Det anbefales endvidere, at medlemsvirksomhederne bruger vore overenskomster, og udleverer overenskomsterne til lønningsmedarbejdere m.fl. Der er sendt to eksemplarer til alle virksomheder og flere overenskomster kan rekvireres. Disse findes også på DM s hjemmeside. SALA Barseludligning SALA Barseludligning fik i 2009 tilladelse til at suspendere bidragsbetalingen fra medlemmerne i årets sidste tre kvartaler. Sammen med forhøjelsen af refusionsbeløbet og indførelse af refusion for de sidste tre ugers far-forældreorlov har det bevirket, at formuen i ordningen er nedbragt til det ønskelige niveau. SALA Barseludligning fortsætter sin aktivitet efter 1. april 2011 for virksomhederne under Mejeribruget Arbejdsgiverforening og DM-Arbejdsgiver. Pension i PensionDanmark DM-Arbejdsgiver har et godt samarbejde med PensionDanmark, hvor medarbejderne har deres pensionsordning. I det forløbne år er der sket en række forbedringer i pensionsordningen: Medarbejderne har fået flere valgmuligheder Medarbejdernes pensionsordning i PensionDanmark består dels af en pensionsopsparing og dels af nogle forsikringer. Ved årsskiftet fik medarbejderne som noget nyt mulighed for at tilpasse beløbet på deres forsikringer ved kritisk sygdom og førtidspension. Medarbejderne har nu mulighed for at sænke eller hæve forsikringsbeløbet med 50 %. Samtidig blev forsikringen ved død forbedret. Hvis medarbejderen dør inden pensionering, får de nærmeste udbetalt hele opsparingen dog minimum et engangsbeløb, som er forhøjet fra kr. til kr. Minimumsbeløbet kan sænkes til 0 kr. eller kr. eller hæves til kr. eller 1 mio. kr.

15 15 Læs mere om valgmulighederne på Pensionsopsparingen er vokset markant PensionDanmark ligger helt i top, når det gælder om at få medlemmernes pensioner til at yngle. Siden 2005 er 100 kr. på medlemmernes konto blevet til 150 kr. og de gode takter fortsætter. Alene i år er medlemmernes pensionsopsparing vokset med over 10 % efter skat. Der er ingen aktionærer eller andre udenforstående, der skal tjene på medlemmernes opsparing. PensionDanmark sender hele afkastet af investeringerne direkte videre til medlemmernes konti i form af rentetilskrivning på deres opsparing. Medarbejderne kan tjekke deres opsparing på under Din Egen Pension. Medlemmerne i PensionDanmark har sparet 100 mia. kroner op til pension Med et afkast på over 10 % rundede medlemmernes samlede opsparing i PensionDanmark i august 100 mia. kr. Dermed er PensionDanmark i dag en af Europas 100 største pensionskasser. Det giver gode muligheder for at give de medlemmer den bedst mulige pensionsordning til branchens laveste omkostninger. Medlemmerne i PensionDanmark betaler kun 408 kr. årligt i administration. Frit medlemskab af Kræftens Bekæmpelse til over medlemmer PensionDanmark indledte sidste efterår et samarbejde med en række patientforeninger, som sikrer hurtig og målrettet hjælp til medlemmer af PensionDanmark, der rammes af visse kritiske sygdomme. Foruden et skattefrit engangsbeløb på typisk kr. via kritisk sygdom forsikringen, får medlemmerne også tilbudt et års frit medlemskab af en relevant patientforening. Alene i samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse har over medlemmer fået et års frit medlemskab. Læs mere om samarbejdet med patientforeningerne på KURSER UDDANNELSE Virksomheder i ML har igennem 2010 deltaget i en lang række kursus- og uddannelsesaktiviteter, som har været udbudt via sekretariatet. Der har været udbudt følgende kurser: Lovpligtigt hovedeftersyns kursus for entreprenør- og landbrugsmaskiner Medarbejderuddannelse Salgsteknik / God kundeservice & Konflikthåndtering for salgsmedarbejderen og montøren Dieselmotor CE-mærkning og lovpligtigt hovedeftersyn Salgstræning og jura - Rollen som professionel rådgiver Lederuddannelse for værkfører og reservedelschefer

16 16 Foto: Deltagere fra Lederuddannelsen, Erhvervsskolerne i Aars Informationsmøder om Lovpligtige hovedeftersynskurser og CE-mærkning, blev afholdt i starten af 2010, hvor Jens Erik Jørgensen fra Arbejdstilsynet fortalte om Arbejdstilsynets syn på disse emner, og svarede på de mange uddybende spørgsmål. Niels Thyssen fortalte om CE mærkning, ansvar og fælder for maskinforretninger. Foto: Informationsmøde i Kolding 8 marts 2010 MEDLEMSFORHOLD Sektion 1 har i 2010 haft en tilgang på to medlemsvirksomheder og ingen afgang. De nye medlemmer i sektion 1 er: Engcon Nordic ab Hydrema Danmark A/S Vi byder de nye medlemmer velkommen! Sektion 1 havde ved årsskiftet således i alt 14 medlemsvirksomheder. SEKRETARIATET Det har været et travlt år for sekretariatet, vi har, prioriteret hårdt mellem arbejdsopgaverne, når det glæder lancering af nye tiltag/aktiviteter kontra den daglige medlemsservice og rådgivning. Vi har bevist valgt, at prioritere medlemsservice og rådgivning som nr. 1 og har derved også måtte udsætte forskellige udviklingsprojekter og nye tiltag ud fra, at vi skal være der når medlemmerne har brug for service / vejledning og rådgivning i en tid som netop nu i branchen.

17 17 Sammen med de andre virksomheder i huset har vi adgang til virkelig gode servicefaciliteter med mødelokaler fra 7 til 65 personer med AV-udstyr og egen café/køkken, som kan servicere gæster og kursusdeltagere. I år er antallet af parkeringspladser væsentligt udvidet, og der er blevet installeret nye infoskærme i fællesarealet, så gæsterne kan se, hvilke mødelokale der er reserveret til deres møde/kursus. I caféområdet er der lavet en række forbedringer omkring adgang til anretterbordene, og der er kommet et nyt mødelokale med AV udstyr. Sekretariatet har oplevet en pæn stigning i mødeaktivitet i huset i Kolding. Rigtig mange medlemmer bruger vore mødefaciliteter til interne og eksterne møder med leverandører m.m. Det glæder vi os rigtig meget over, at sekretariatet mere og mere bliver branchens naturlig mødepunkt og vi syntes det er dejligt, at kunne byde så mange velkommen i huset. Vi glæder os over at, kunne tilbyde disse faciliteter til vore medlemmer og ser gerne at sekretariatet blive mere og mere branchens mødepunkt i Danmark. Foto: Nye parkeringspladser, nyt mødelokale og info-skærme i Trade City Sekretariatet vandt i juni måned en licitation vedr. Have & Landskabsudstillingen i Slagelse i august måned Opgaven, som vi fik, betyder at sekretariatet står for markedsføring omkring udstillingen, herunder opbygningen af en ny hjemmeside, pressekontakt og udarbejdelse af markedsføring og annonceplan. Det har også været endnu et år, hvor vi igen har fået bekræftet at vores vision, og værdier støtter op om vores daglige arbejde og kommunikation med vore medlemsvirksomheder. Sekretariatets vision er at, skabe værdier for vores medlemmer hver dag, som bygger på vores grundlæggende 4 værdier som er: Åbenhed, Engagement, Fortrolighed og Ansvarlighed. Personalesiden er uændret og består af følgende stab: Michael Husfeldt (direktør) Helle Helth Hansen (direktionssekretær) Annette Hansen (økonomiassistent) Per Hedetoft Fasting (konsulent) Morten Junker Andersen er ansat ca. 6-8 timer pr. uge som studenterhjælper. (læser HA på Syddansk Universitet i Kolding)

18 18 LIB afviklede i 2010 sekretariatets funktion hos Dansk Maskinhandlerforening i Kolding. På LIB's generalforsamling den 4. marts 2010 besluttedes det enstemmigt at lukke LIB i den kendte form. Selvom LIB medlemmernes samlede andel af traktorsalget udgør ca. 2/3 af markedet, skønnede medlemmerne ikke, at der er behov for en egentlig forening. Sekretariat er ejet af Dansk Maskinhandlerforening som samtidig fungere som sekretariat for brancheforeningerne Maskinleverandørerne og Gafsam. Michael Husfeldt er via Maskinleverandørerne indsat som Agromek komitemedlem, og fortsætter endnu en periode i bestyrelsen i Have & Landskab, hvor Maskinleverandørerne igen har fået formandsposten. Vi er meget taknemmelige for den positive opbakning, og det gode gensidige respektfulde samarbejde i det daglige arbejde, sammen med vore medlemmer og deres medarbejdere. AFSLUTNING Jeg vil afslutte min beretning med en tak til mine kollegaer i bestyrelsen, Benny og Gregers! Sluttelig en tak til alle medlemmer i ML Sektion 1, og ikke mindst en tak for den gode tilslutning til generalforsamlingen, hvor næsten alle medlemsvirksomheder er repræsenteret. Bestyrelsen Hans Holm Benny Svenningsen Gregers Hastrup Februar 2011

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2010 SEKTIONEN for Park, Vej og Anlæg Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2009... 3

Læs mere

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet ML generalforsamling 7. februar 2013 Nyt fra sekretariatet Vi var på 2 Vi var på 5.586 besøgte første E&H i Herning 130 udstillere og 5.586 fagfolk mødtes på den nye arbejdende fagmesse, Entreprenør &

Læs mere

Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009

Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009 Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2009... 3

Læs mere

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 Program Kl. 10.00 Velkomst samt kaffe og rundstykker Individuelle medlemsmøde i sektionerne Sektion 1: Evaluering E & H 12 Plan og strategi for E & H 15 Sektion 2

Læs mere

Længde. Nuværende bestemmelser

Længde. Nuværende bestemmelser Længde Ifølge dimensionsbekendtgørelsen er den generelle maksimale tilladelig et køretøj, registreret som uregistreret 18,75 m. Vi vil gerne anmode om at maksimal tilladelig længde øges fra 18,75 m til

Læs mere

Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010

Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010 Til ledelsen og medarbejdere i Dansk Maskinhandlerforenings medlemsvirksomheder Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010 Dansk

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 : dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 2 Februar 2013 TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER OG UDSALGSSTEDER SAMT DM-ARBEJDSGIVER MEDLEMMER Invitation til DM-Arbejdsgiver Informationsmøder

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 5 Oktober 2012 Kursusplan for 2012/2013 Vi har på nuværende fastlagt nedenstående kurser for halvåret 2012-2013. Har du en medarbejder der gerne vil på et af disse kurser er du velkommen til at indsende

Læs mere

VELKOMMEN ML sommermøde 2010

VELKOMMEN ML sommermøde 2010 VELKOMMEN ML sommermøde 2010 Program Program for dagen: Kl. 11.00 Medlemsmøde med status og orientering om bl.a. vores nye udstillingskoncept / strategi Kl. 12.00 Indlæg ved Søren Balken fra Copenhagen

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 9 September 2010 Dansk maskinhandlerforening - Lederuddannelse for Værkfører og Reservedelschefer 2010-2011 Formål med kurset At gøre kursisterne i stand til gennem den daglige ledelse, at optimere

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 6 November 2012 Vedr. kursusplan for 2012/2013 Der er stadig ledige pladser på nedenstående kurser. Kurser 2012/13 Informationsmateriale for nedenstående kurser finder du på hjemmesiden under Uddannelsesorienteringer

Læs mere

ENTREPRENØR, VEJ OG PARK

ENTREPRENØR, VEJ OG PARK ENTREPRENØR, VEJ OG PARK DAGSORDEN Status salg ML Status aktiviteter Branchestand Seminarer ML aktiviteter Markedsføring ML Annonce Medieplan Presse Film STATUS SALG Pr. 20. september 2016 ML: Antal udstillere:

Læs mere

Bestyrelsesmøde 7. januar Møde ML den 30. oktober 2012

Bestyrelsesmøde 7. januar Møde ML den 30. oktober 2012 Bestyrelsesmøde 7. januar 2013 Møde den 30. oktober 2012 Dagsorden Agromek 2012 i tal Besøgsmarkedsføring Aktiviteter Analyse udstiller & besøg Handlingsplan / eventuelt Agromek i tal 2010 543 43.116 37.403

Læs mere

Hvem besøger udstillingen Have & Landskab er stedet, hvor man mødes for at få information, inspiration og mulighed for at sammenligne maskiner, ud-

Hvem besøger udstillingen Have & Landskab er stedet, hvor man mødes for at få information, inspiration og mulighed for at sammenligne maskiner, ud- Velkommen til Hav Branchens egen udstilling Den grønne fagudstilling Have & Landskab '09 holdes næste gang 26. - 28. august 2009. Det foregår ligesom i 2007 på fagskolen Selandia-CEU i. Besøgende 10.000

Læs mere

ML-Sommermøde. 19. september 2017

ML-Sommermøde. 19. september 2017 ML-Sommermøde 19. september 2017 Program Kl. 11.00 Kl. 12.00 Kl. 13.00 Kl. 13.30 Kl. 14.15 Kl. 14.30 Kl. 15.30 Kl. 16.00 Fordeling af stande Frokost Velkomst ved formændene og nyt fra sekretariatet Udbuds-

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 5 - December 2008 Invitation til DM Arbejdsgiver kursus DM Arbejdsgiverforening og SALA inviterer til informationsseminar, omkring vores overenskomster og generelle arbejdsmarkedsforhold. Seminaret

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2013 Entreprenørsektionen - sektion 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Uddannelsesorientering fra ML-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra ML-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 1 Januar 2010 Kompetencefyldt bestyrelsesuddannelse Dansk Maskinhandlerforenings Akademi udbyder i samarbejde med Landbrug og Fødevarer to nye tiltag en bestyrelsesuddannelse samt et bestyrelseskursus.

Læs mere

Generalforsamling 17. marts 2017 Odense. Entreprenørerne

Generalforsamling 17. marts 2017 Odense. Entreprenørerne Generalforsamling 17. marts 2017 Odense Entreprenørerne Program Kl. 12.00 Fælles frokost Kl. 13.00 Generalforsamling Kl. 13.45 Medlemsmøde med nyt fra bestyrelsen Status og information om E&H Kl. 14.15

Læs mere

Referat fra DM Fremtidsværksted, den 16. 17. juni 2009, Hovborg

Referat fra DM Fremtidsværksted, den 16. 17. juni 2009, Hovborg Referat fra DM Fremtidsværksted, den 16. 17. juni 2009, Hovborg Deltagere i flg. deltagerliste. Formål: At identificere og klarlægge branchens muligheder og trusler i fremtiden. At identificere og synliggøre

Læs mere

Orientering fra DM-branche Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk

Orientering fra DM-branche Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 13 September 2010 HUSK at have og bruge kontrolapparat (fartskriver) i køretøjerne Strafferammerne for enten ikke at have et sådan apparat, ikke bruge det eller fejlbetjene det, er ret så alvorlige

Læs mere

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA.

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Kære medlem Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Til grund for beslutningen ligger en meget grundig gennemgang

Læs mere

Indkaldelse til ordinær DM generalforsamling og DM Temadag

Indkaldelse til ordinær DM generalforsamling og DM Temadag TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER SAMT UDSALGSSTEDER Kolding den 7. oktober 2009 Indkaldelse til ordinær DM generalforsamling og DM Temadag Det vil glæde os rigtig meget at se alle vore medlemmer og ledende

Læs mere

Have & Landskab 2019 Danmarks grønne fagudstilling. Standfordelingsmøde Maskinleverandørerne ZBC 04. juni 2018

Have & Landskab 2019 Danmarks grønne fagudstilling. Standfordelingsmøde Maskinleverandørerne ZBC 04. juni 2018 Have & Landskab 2019 Danmarks grønne fagudstilling Standfordelingsmøde Maskinleverandørerne ZBC 04. juni 2018 Dagens program Kl. 09.00 Kaffe og brød Kl. 09.30 Velkomst ved Niels Kirkegaard Kl. 09.40 Præsentation

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Sommerkursus 23. 25. juni 2010 1 Formål Kurset vil fokusere på den

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2011 Entreprenør sektionen 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet

Konjunkturoversigt for byggeriet København, den 14. oktober 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet Af Camilla Vakgaard og Gunde Odgaard Dejligt at der er fremgang i byggebeskæftigelsen I BAT finder vi det særdeles glædeligt at bygge- og

Læs mere

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Det forpligter at rådgive om penge, pension og investeringer Hvad er forskellen på Bankpension og andre pensionsselskaber? Der er flere, men en af

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Efterårskursus 8. 10. november 2010 1 Formål Kurset vil fokusere

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 3 Marts. 2011 TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER OG UDSALGSSTEDER SAMT DM-ARBEJDSGIVER MEDLEMMER Invitation til DM-Arbejdsgiver Informationsmøder vedr. nye overenskomster m.m. Som tidligere informeret afholder

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2014 Entreprenørsektionen - sektion 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Denne pressemeddelelse blev sendt ud i forbindelse med foreningens generalforsamling:

Denne pressemeddelelse blev sendt ud i forbindelse med foreningens generalforsamling: Denne pressemeddelelse blev sendt ud i forbindelse med foreningens generalforsamling: Maskinhandlerne har tilpasset sig På Dansk Maskinhandlerforenings generalforsamling 5. november stod det klart, at

Læs mere

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax: Nr. 16 November 2011 Danmark behøver stadig landbruget Den grønne smiley med teksten Danmark behøver landbruget var et led i en kampagne, som Dansk Maskinhandlerforening og Maskinbladet lancerede i 2009.

Læs mere

Oversigtstabel (sammenligningstal) 2004 2005 2006 2007

Oversigtstabel (sammenligningstal) 2004 2005 2006 2007 Dansk Byggeris Regnskabsanalyse 2008 Dansk Byggeris Regnskabsanalyse 2008 omhandler primært bygge- og anlægsvirksomhedernes økonomiske forhold for kalenderåret 2007. Regnskabsanalysen udarbejdes på baggrund

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Forårskursus 26. 28. marts 2012 1 Formål Kurset vil fokusere på

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. - en enkel og fleksibel løsning

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. - en enkel og fleksibel løsning PENSION FOR FUNKTIONÆRER - en enkel og fleksibel løsning 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er udviklet for at sikre en fortsat konkurrencedygtig og tidssvarende pensionsløsning.

Læs mere

Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013

Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013 TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER SAMT UDSALGSSTEDER Kolding den 3. oktober 2013 MH/hhh Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013 Torsdag den 21. november 2013 Trinity Hotel & Konference

Læs mere

Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009

Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009 Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009 Kære kollegaer kære venner Tak for ordet og endnu engang velkommen til ADV s generalforsamling. Jeg skal - vanen tro - hér på generalforsamlingen

Læs mere

Stor indbetalingsvækst og faldende omkostninger

Stor indbetalingsvækst og faldende omkostninger Pressemeddelelse Årsregnskab 2011 9. februar 2012 R E G N S K A B E T B E S K R I V E R H E L E D A N I C A K O N C E R N E N, H E R U N D E R F O R R E T N I NG S A K T I V I T E T E R I D A N M A R K,

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2013 Park, Vej og Anlæg sektion 2 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 4

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse

Orientering fra DM-Uddannelse Nyhedsbrev nr. 5 Marts 2015 Orientering fra DM-Uddannelse Emner: Jurakursus Nyt Best Practice Akademi Situationsbestemt ledelse Husk, at søge kompetencemidler Kolding den 3. marts 2015 HHH Jurakursus Sidste

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER

PENSION FOR FUNKTIONÆRER PENSION FOR FUNKTIONÆRER en enkel og fleksibel løsning Funktionærer som er omfattet af en overenskomst med HK eller TL 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er udviklet for

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. en enkel og fleksibel løsning

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. en enkel og fleksibel løsning PENSION FOR FUNKTIONÆRER en enkel og fleksibel løsning 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er udviklet for at sikre en fortsat konkurrencedygtig og tidssvarende pensionsordning.

Læs mere

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Resultat: Flere større udbud i kommunerne To tredjedele af de tekniske chefer i de kommuner, som skal lægges sammen, forventer, at

Læs mere

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax: Nr. 13 September 2009 Dansk Maskinhandlerforening og HK Fællesudvalg arrangerer i samarbejde en tur til Agritechnica den 13. 14. november 2009, for det administrative personale ansat på lager og kontor.

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER

PENSION FOR FUNKTIONÆRER PENSION FOR FUNKTIONÆRER en enkel og fleksibel løsning TL-medlemmer som er omfattet af offentlig overenskomst eller ansat på teater 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er

Læs mere

Billede DET GRØNNE OMRÅDE. Branchemøde på TR-Forum 2018

Billede DET GRØNNE OMRÅDE. Branchemøde på TR-Forum 2018 Billede DET GRØNNE OMRÅDE Branchemøde på TR-Forum 2018 DAGSORDEN 1 Udviklingen på brancheområdet 2 Valg af medlemsrepræsentant til branchebestyrelsen 3 Tema: Skatteaftaler samspilsproblemet er løst 2 jan

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse

Orientering fra DM-Uddannelse Nyhedsbrev nr. 4 Februar 2015 Orientering fra DM-Uddannelse Emner: Jurakursus Situationsbestemt ledelse Nyt Best Practice Akademi Lederkursus 2015 2016 Husk, at søge kompetencemidler Kolding den 17. februar

Læs mere

Sådan kan it blive en pengemaskine for din virksomhed

Sådan kan it blive en pengemaskine for din virksomhed Sådan kan it blive en pengemaskine for din virksomhed INVITATION TIL GRATIS ROADSHOW 1 kr. 2 kr. EG www.eg.dk/byg Lidt bedre på alle områder Ofte er det ikke så meget, der skal til for at øge produktiviteten.

Læs mere

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

Økonomisk kvartalsoversigt. 2. kvartal 2019 Udgivet: september 2019

Økonomisk kvartalsoversigt. 2. kvartal 2019 Udgivet: september 2019 Økonomisk kvartalsoversigt 2. kvartal 2019 Udgivet: september 2019 Introduktion Økonomisk kvartalsoversigt fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over økonomiske forhold af betydning

Læs mere

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax: Kære Kolleger Det må kunne gøres bedre i det nye år Nr. 1 Januar 2012 Den 1. januar 2012 Formandens nytårsudtalelse Vi har nu oplevet en jul og et nytår med storm og regnvejr i det meste af landet, der

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning.

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Dagsorden: 1. Velkomst v/gruppeformand Hans Jessen 2. Godkendelse af forretningsorden

Læs mere

Lederuddannelse værksted/service

Lederuddannelse værksted/service Dansk Maskinhandlerforening Akademi 2009-2010 Lederuddannelse værksted/service Ledelse er et håndværk Man kan ikke læse sig til at blive en god leder Det kan kun gøres ved at gøre det Lederen skal kende

Læs mere

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Fusion 2019 Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Vi anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP Kære medlem JØP s bestyrelse anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP. Det

Læs mere

Seniorordning - en fordel for alle

Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning er en ordning, hvor du kan gå ned i tid, når pensionsalderen nærmer sig, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver der indbetalt mindre til din pension

Læs mere

Kort og godt om... Din pensionsordning

Kort og godt om... Din pensionsordning Kort og godt om... Din pensionsordning Pension handler om andet end alderdom, gråt hår og petanque! Pension handler både om din fremtid og din nutid. For din pensionsordning er både en opsparing og en

Læs mere

DET SIGER SIG SELV...

DET SIGER SIG SELV... DET SIGER SIG SELV... 2 PENSION FOR SELVSTÆNDIGE ER SKABT FOR AT TJENE MEDLEMMERNE IKKE FOR AT TJENE PENGE Det siger sig selv... Hvis ikke Pension for Selvstændige allerede var blevet etableret tilbage

Læs mere

Nyhedsbrev - Maj 2018

Nyhedsbrev - Maj 2018 Nyhedsbrev - Maj 2018 Nicklas, svendeprøve 2018 Masser af elevpoint til ELINDCO I forbindelse med Trepartsaftalen i 2016 indgik parterne en aftale om at skaffe flere praktikpladser, og man indførte det

Læs mere

Byggeriets Lederuddannelse. værktøj til vækst

Byggeriets Lederuddannelse. værktøj til vækst Byggeriets Lederuddannelse værktøj til vækst Byggeriets Lederuddannelse Samfundet stiller i dag store krav til erhvervslivet i almindelighed og byggebranchen i særdeleshed. Og en ting er sikkert: Kravene

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning Side 1 af 14 Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015 v/jesper Busk, Formand DI Service Indledning Velkommen til generalforsamling i DI Service. Jeg har glædet mig til

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver. Salgstræning i DM-Akademi

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver. Salgstræning i DM-Akademi Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 1 Formål Kurset vil fokusere på den enkeltes styrker og muligheder, for at kunne rådgive

Læs mere

Bredde, længde og højde mv (Uddrag fra dimensionsbekendtgørelse nr. 577 af 6. juni 2011).

Bredde, længde og højde mv (Uddrag fra dimensionsbekendtgørelse nr. 577 af 6. juni 2011). Færdselslovens regler vedr. kørsel og transport med landbrugskøretøjer Omkring lygter, reflekser mv. på traktorer, motorredskaber, påhængskøretøjer henvises til Trafikministeriets bekendtgørelse nr. 530

Læs mere

Sommermøde den 12. juni 2014

Sommermøde den 12. juni 2014 Sommermøde den 12. juni 2014 De næste 20 minutters tid Kort tilbageblik Aktiviteter Nyheder Internationale aktiviteter Markedsføring ML markedsføring og aktiviteter Samarbejdspartnere Arrangører: Tilbageblik

Læs mere

Bilag til emnet Asfaltering af grundejerforeningens veje og stier

Bilag til emnet Asfaltering af grundejerforeningens veje og stier Grundejerforeningen Hasselbakken af 1988 Ekstraordinær generalforsamling den 9. december 2014 Bilag til emnet Asfaltering af grundejerforeningens veje og stier Dette bilag indeholder materiale til punkt

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2014 Park, Vej og Anlæg - sektion 2 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 Indholdsfortegnelse 3 VELKOMST...

Læs mere

KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING. pension.dk/virksomhedsservice

KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING. pension.dk/virksomhedsservice KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING pension.dk/virksomhedsservice KÆRE VIRKSOMHED Jeg er glad for at kunne byde jeres virksomhed velkommen i PensionDanmark. Ved at indbetale til en arbejdsmarkedspension

Læs mere

Nyt fra AutoBranchens ArbejdsgiverForening

Nyt fra AutoBranchens ArbejdsgiverForening Nr. 3 9. oktober 2014 Nyt fra AutoBranchens ArbejdsgiverForening Kære medlem af AutoBranchens ArbejdsgiverForening I denne udgave af nyhedsbrevet kan du læse mere om de nye regler om kønsopdelt lønstatistik,

Læs mere

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje 5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje Planlægning er nøgleordet for at få det liv som pensionist, man drømmer om. Læs her, hvad du bør gribe fat i allerede nu. Livet som pensionist kan være

Læs mere

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax: Nr. 14 November 2012 Landbrugsmaskinmekanikerlærlinge der har bestået svendeprøven Vi bringer her listen over lærlinge, der har bestået svendeprøve på Erhvervsskolerne i Aars 2. november2012. Hold 7lan0110

Læs mere

Analyse af byggeriet som forretning

Analyse af byggeriet som forretning Jakob Orbesen, konsulent jaor@di.dk, 2132 0321 OKTOBER 2017 Analyse af byggeriet som forretning Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret

Læs mere

Referatet fra sidste bestyrelsesmøde den 12. september 2017 vedlægges som bilag 1.

Referatet fra sidste bestyrelsesmøde den 12. september 2017 vedlægges som bilag 1. Ekstraordinært bestyrelsesmøde i Uddannelseslederne Dato 02.11.2017 Emne: Referat Dato: 30. oktober 2017 kl. 11-14 i Kompetencehuset i Aarhus. Forslag til referat Pkt. 1. Godkendelse af dagsorden Til godkendelse

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1)

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1) BEK nr 1573 af 01/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 5-2008

ØkonomiNyt nr. 5-2008 ØkonomiNyt nr. 5-2008 Kontrakter Futures Det finansielle marked Kontrakter, -salg og køb. Handelsaftaler vedr. varer i relation til en landbrugsbedrift får større og større betydning, dels fordi prisudsvingene

Læs mere

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 FORORD Dansk Byggeri har udarbejdet en ny strategi. Efter en lang periode med krise og tilpasninger ser vi nu fremad og fokuserer på udvikling. Derfor

Læs mere

Ordinær generalforsamling 2011 - referat

Ordinær generalforsamling 2011 - referat Klintebjerg Antenneforening Skærbæk, den 22. marts 2011 Ordinær generalforsamling 2011 - referat Sted : Skærbækhus Tidspunkt : Tirsdag den 22. marts 2011, kl. 19:00 Dagsorden : 1. Valg af dirigent 2. Beretning

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi 2017-2018 1 FORORD Danmarks bedste medlemsservice er titlen på Dansk Byggeris nye strategi. Grunden til, at vi har valgt netop den titel, er fordi,

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 2 Februar 2011 Invitation til informationsmøde om brugtmoms - med specielt fokus på salg til momsfrie institutioner Med baggrund i SKAT s fokus og kontrol i beregning af brugtmoms og flere aktuelle

Læs mere

Ved denne afgørelse traf nævnet følgende afgørelse (herefter "Afgørelsen"):

Ved denne afgørelse traf nævnet følgende afgørelse (herefter Afgørelsen): METROPOL FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K TELEFON: 33 11 45 45 TELEFAX: 33 11 80 81 www.nnlaw.dk OLE FINN NIELSEN JACOB NØRAGER-NIELSEN EIGIL LEGO ANDERSEN, DR. JUR. MORTEN ELDRUP-JØRGENSEN, MBA HENRIK

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2012 Entreprenør sektionen 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 4 BRANCHEN

Læs mere

Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige

Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige September Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige Høj forrentning af medlemmernes opsparing: Mere end 50 pct. siden 2005 Afkast i for Basispuljen, pct. 12 10 8 6 4 2 0 januar februar

Læs mere

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018 Orienteringsmøde om OK18-resultatet xx xx.xx.2018 Disposition 1. Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 2. Hvad så nu den nærmeste fremtid? 3. Ordet er frit 4. Tak for nu Et lille flashback til tiden før

Læs mere

Organisationen for byggeri, anlæg og industri

Organisationen for byggeri, anlæg og industri Organisationen for byggeri, anlæg og industri Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 6.000 medlemmer spænder organisationen bredt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver 1 Salgstræning i DM akademi Formål Kurset vil fokusere på den enkeltes styrker og muligheder, for at kunne rådgive

Læs mere

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JULI 2019 Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Selvom det internationale opsving befinder sig på usikker grund, har DI

Læs mere

Boligbyggeriet er i fremgang

Boligbyggeriet er i fremgang Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit. APRIL 2017 Boligbyggeriet er i fremgang Stigende huspriser har betydet stor fremgang i boligbyggeriet

Læs mere

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen Dansk Byggeris regnskabsanalyse for året 2010 viser, at krisen som brød ud i lys lue tilbage i 2008, for alvor begyndte at kræve sine ofre i bygge- og anlægsbranchen i 2010. Regnskaberne afspejler, at

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Referat, Bestyrelsesmøde

Referat, Bestyrelsesmøde Referat, Bestyrelsesmøde Tid: 10. marts 2015 kl. 16:30-18:30 Sted: Forskerparken, mødelokale 2 Dagsorden 1. Velkomst, v/formanden 2. Underskrivning af referat fra bestyrelsesmødet den 11/11-14. Beslutning:

Læs mere

Idrætskonference i Randers 2010. lørdag den 18. september 8:30-15:00

Idrætskonference i Randers 2010. lørdag den 18. september 8:30-15:00 Idrætskonference i Randers 2010 lørdag den 18. september 8:30-15:00 SIKR (Samvirkende Idrætsklubber i Randers) arrangerer i samarbejde med Kultur- og fritidsforvaltningen en konference for idrætsforeninger

Læs mere

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen Efter at 2010 var et ekstremt hårdt år for bygge- og anlægsbranchen, så viser regnskabsåret 2011 en mindre fremgang for branchen. Virksomhederne har i stort omfang fået tilpasset sig den nye situation

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid.

Et godt ejerskifte starter i god tid. Et godt ejerskifte starter i god tid. Få inspiration til, hvor du allerede nu kan sætte ind, så du og din virksomhed får mest muligt ud af ejerskiftet. Brug dine rådgivere. Inspiration Værktøj Denne inspirationsfolder

Læs mere