Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler"

Transkript

1 Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler

2 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj for underviserne, et ledelsesværktøj for uddannelsescheferne og elevens mulighed for at orientere sig i sin uddannelse. Der findes tre niveauer i skabelonen: 1. Et skoleniveau, hvor der beskrives forhold, der er ens for alle skolens uddannelser. 2. Et indgangs- eller uddannelsesniveau, der er specifikt for de enkelte indgange eller uddannelser. 3. Et niveau med beskrivelser af den konkrete undervisning. Niveau 1 1. Generelt for skolen: EUC Sjælland er en selvejende uddannelsesinstitution, der tilbyder: Teknisk gymnasium Erhvervsuddannelser EUX Arbejdsmarkedsuddannelser Særligt tilrettelagte kurser og forløb efter reglerne om indtægtsdækket virksomhed. Skolen blev oprettet i 1999 ved en fusion mellem to tekniske skoler og en håndværkerskole. I 2003 blev EUC Sjælland udvidet med to centre for arbejdsmarkedsuddannelser, og i 2013 åbnede vi også et praktikcenter, hvor ca. 400 elever årligt hjælpes til at gennemføre deres uddannelse. Skolen har tilknyttet et skolehjem med plads til ca. 200 elever. I dag har EUC Sjælland afdelinger i Køge, Haslev og Næstved og er en af Sjællands største udbydere af faglige uddannelser og efteruddannelser til erhvervslivet. Vi udbyder ca. 25 ungdomsuddannelser inkl. EUX og HTX og en lang række kurser - og dermed har vi mere end under uddannelse årligt. Det svarer til godt årselever. 1.1 Praktiske oplysninger: EUC Sjælland Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon Fax eucsj@eucsj.dk På kan læses mere om skolens organisering, uddannelser, kontaktoplysninger mv.

3 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag: EUC Sjællands mission og vision EUC Sjællands Mission er at uddanne fagligt kompetente unge og voksne til arbejde og livslang læring i et demokratisk samfund. Vores vision er: At skabe faglig stolthed. Vi uddanner dygtige og innovative studenter og håndværkere, og vi er kendt for høj faglighed. Viden udvikles i sociale fællesskaber, og vi udfordrer alle vores elever, så de får mulighed for, at udfolde deres fulde potentiale og blive så dygtige som de kan. Vores elever har viden og kompetencer inden for bæredygtighed, automatisering og digitalisering, og de opnår internationalt udsyn og forståelse. Vi er både internt og eksternt kendt for at være en udviklingsorienteret skole, der bygger på samarbejde, dialog og tillid. Vi indgår i forpligtende partnerskaber om uddannelse af unge og voksne. Et stigende antal unge søger uddannelse hos os, og vi understøtter, at flere voksne kan blive faglærte. Vi er på forkant med arbejdsmarkedets udvikling, og er opsøgende og hurtige til at efterkomme skiftende kursusbehov. Vi er en attraktiv arbejdsplads, og vi forventer af hinanden, at vi er engagerede og kompetente. I fællesskab løfter vi vores ansvar med høj kvalitet. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Som opfølgning på disse visioner har vi på EUC Sjælland lavet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag, hvor vi under otte overskrifter udfolder klare pædagogiske mål og visioner og sætter en didaktisk retning som udfoldes gennem planlægningen i uddannelsernes team og ledelser. De otte overskrifter er: 1) Vi tager udgangspunkt i skolens vision og mission 2) Vi stiller krav til elever og kursister 3) Læreren er central i forhold til elevernes engagement, motivation og læring 4) Undervisningen skal sikre, at eleverne opnår høj faglighed og de nødvendige kompetencer der efterspørges efter endt uddannelse 5) Vi er fokuserede på elevernes læring, og vi arbejder systematisk med at afprøve undervisningsmetoder, der fremmer elevernes læring bedst muligt. 6) Vi arbejder med tydelig klasseledelse 7) Vi arbejder med tydelig pædagogisk ledelse på EUC Sjælland 8) Vi skaber et læringsmiljø der understøtter elevernes læring bedst muligt Vores overordnede ramme for undervisningen er helhedsorienteret undervisning. Hele grundlaget kan læses på: En af de centrale grundpiller i grundlaget er 2), der er omsat i en ny aktivitetspolitik. Det har tidligere været et stort problem, at elevernes fravær var for stort og at for mange elever cyklede rundt i systemet på forskellige uddannelser. Nu har vi defineret en klar aktivitetspolitik, hvor vi forventer samme aktivitet fra eleverne, som man vil forvente på en arbejdsplads.

4 1.3 Kvalitetsarbejde: EUD reformen har øget skolens fokus på kvalitetsudvikling. Derfor har vi etableret et center for kvalitet og udvikling, der har ansvar for den pædagogiske kvalitetssikring og udviklingen af et kvalitetssystem. Kvalitetssystemet skal binde de overordnede strategier sammen med dagligdagen i form af elevtrivselsundersøgelser, supervision, teammøder, hjemmesider, resultater osv. Det er nedenfor skitseret i et kvalitets-årshjul. Flere informationer kan findes på vores hjemmeside. 1.4 Overordnet bestemmelse om elevernes arbejdstid: EUC Sjælland har siden 1/ haft en politik som danner rammen om 37 timers læringsaktiviteter om ugen for eleverne. Læringsaktiviteterne består af 35 lektioners undervisning, andre lærerstyrede aktiviteter samt forberedelse. Dermed svarer den samlede arbejdstid for såvel grundforløbs- som hovedforløbselever til fuld tid. Politikken kan læses i fuld længde på: for 37 timers læringsaktiviteter på EUD - september 2011.doc Omfanget af øvrige læringsaktiviteter beskrives mere detaljeret på niveau 3 i de lokale undervisningsplaner. 1.5 Overordnede bestemmelser af vurdering af elevernes kompetencer: Alle ansøgere til EUC Sjællands uddannelser vurderes. Vurderingsmetode- og indhold afhænger af den søgte uddannelse: GF1: Eleverne optages på baggrund af deres uddannelsesparathedsvurdering samt karaktergennemsnit i dansk og matematik. Som udgangspunkt optages kun elever, der er

5 uddannelsesparate og består adgangskravene. Elever, der erklæres ikkeuddannelsesparate på baggrund af faglige mangler, optages hvis de består adgangskravene. Vi afholder og vurderer optagelsesprøver efter de gældende regler. Alle GF1 elever gennemfører en læsetest, og elever der vurderes at have behov for SPS gennemfører ordblindetest. Alle GF1 elever vurderes og vejledes i løbet af de første to uger i forhold til det videre uddannelsesvalg samt evt. brug af støttetimer mv. GF1/EUX: Elever der ønsker EUX vurderes og vejledes endvidere på baggrund af højere krav til det faglige niveau. Elever med under 4 i dansk, engelsk og matematik vil få meget svært ved at bestå tre C-niveauer på 20 uger. GF2: Vi afholder strukturerede samtaler med alle ansøgere (ved brug af et standardiseret skema for alle uddannelser), hvor eleverne dels vurderes på om de har bestået adgangskravene og dels på om de har mulighed for at nå grundfagsniveauerne i den søgte uddannelse og om det evt. forudsætter særlige brug af valgfag. Hvis vi vurderer at de faglige kompetencer og/eller motivationen ikke modsvarer kravene, vejledes eleven til en anden uddannelse hos os eller til at forbedre det faglige niveau på VUC eller anden relevant uddannelsesinstitution. Dette foregår i dialog med de lokale UU-centre. EUV: Alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, gennemgår en realkompetencevurdering efter de gældende regler i løbet af de første 0,5-10 dage, med henblik på vurdering af om de skal gennemføre EUV1, EUV2 eller EUV3. Alle elever har endvidere mulighed for at få en individuel kompetencevurdering med henblik på merit og/eller afkortning. 1.6 Generelle eksamensregler: EUC Sjællands eksamensreglement indeholde alle generelle regler for prøver og eksamener på de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser på EUC Sjælland. Eksamensreglementet findes på: For interesserede findes her instrukser til censorer og eksaminatorer: Overgangsordninger Alle elever der begynder på en uddannelse efter 1/ starter på de nye uddannelser. Elever der er begyndt før 1/ fortsætter som udgangspunkt uddannelsen efter de hidtidige regler. De grundfagselever, der ønsker at blive overført til ny ordning (GF2), vil blive vurderet og vejledt i forhold til adgangskrav og krav til de faglige niveauer på den pågældende uddannelse. Såfremt hovedforløbselever og deres praktikvirksomheder ønsker overflytning til ny ordning, vil den enkelte elev blive vurderet og vejledt i forhold om eleven opfylder adgangskravene/gærdehøjderne. Hvis skolen af planlægningsmæssige (eller andre) årsager ikke kan opfylde ønsket om overflytning til ny ordning, vil skolen hjælpe med at undersøge om andre skoler kan tilbyde overflytning.

6 Grundforløbets anden del 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelseschef EUD, Jesper Leegaard Kofoed mobil Uddannelsesleder Jan Pedersen mobil Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring på EUC Sjælland. Grundlaget skal tjene som støtte for lærere og ledere gennem klare målsætninger og tydelige forventninger til tilrettelæggelsen af undervisningen, samarbejde, læringsmiljø og pædagogisk ledelse. Det pædagogiske grundlag er et dokument, der altid vil være under forandring så det til stadighed skal søge at afspejle den pædagogiske praksis på EUC Sjælland. Det pædagogiske og didaktiske arbejde er forankret i de selvstyrende teams, og udvikles gennem dialog med elever og ledelse. Vi tager udgangspunkt i skolens vision og mission Det betyder, at vores rettesnor for undervisningen er faglig stolthed, der udvikles i sociale fællesskaber og gør alle så dygtige som de kan blive. Vi er udviklingsorienterede, globalt orienterede og fremtidssikrer vores undervisning ved brug af digitalisering, automatisering og fokus på bæredygtighed. Alle medarbejdere skal motiveres af, at vi både internt og eksternt er kendt for samarbejde, dialog og tillid. Vi stiller krav til elever og kursister Vi er en skole, der rummer mange elevtyper, kulturer og indfaldsvinkler til uddannelse. Vi sætter stor pris på forskelligheden og stiller krav til den enkelte elev. Vi forventer, at alle vores elever har lyst til at lære i dialog med andre. Det betyder at eleverne møder hver dag, er forberedte til undervisningen, udviser respekt og tager hensyn til andre. Forberedelse kan være lektier, huske sikkerhedssko, værktøj etc. Vi forventer af alle vores elever, at de er engagerede og motiverede i fællesskabets og egen læring. Det betyder at man aktivt deltager i undervisningen. Vi tror på at læring bedst opnås gennem samarbejde, medansvar og aktiv medvirken. Læreren er central i forhold til elevernes engagement, motivation og læring I arbejdet med elevernes motivation og læring er det afgørende, at lærerne konstant reflekterer over valg af læringsmål, indhold, metoder, elevernes medinddragelse og aktivitetsformer. Der anvendes varierende metoder i undervisningen, så den er involverende og motiverende for eleverne. Al undervisning og forløb planlægges med varierede metoder. Metoderne kan eks. være klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, selvstudier, Co-operative Learning, innovativ pædagogik. Gennem undervisning skaber vi bro mellem elevens skoleliv og hverdags/arbejdsliv. Det sker gennem helheds- og problemorienteret undervisning, lektier, inddragelse af elevers viden og erfaringer fra praktikplads, studiejob, arbejdstøj, fritidsinteresser etc. Vi tror på, at læring er mest effektiv, når den bygger på elevens styrkesider. Det skyldes, at eleven typisk vil være mere motiveret og interesseret, få bedre oplevelser og have mere succes på områder, hvor styrkerne kan foldes ud. Elevernes styrkesider foldes ud gennem inddragelse i planlægning, gennemførsel og evaluering af undervisningen. Det er læreren der skal sikre de faglige mål, men eleverne kan have indflydelse på udvælgelse af det faglige indhold, hvor det er muligt ifølge fagplanen, valg af arbejdsformer, valg af materialer samt undervisningsplanlægning og tidsforbrug. Gennem inddragelse og medindflydelse ruster vi eleverne til at blive demokratiske medborgere.

7 Undervisningen skal sikre, at eleverne opnår høj faglighed og de nødvendige kompetencer der efterspørges efter endt uddannelse. Vi mener, at det er afgørende at vores elever oplever en erhvervsrettet ungdomskultur, hvor de bliver klædt på til at begå sig på en arbejdsplads eller på en videregående uddannelse. Vores undervisning er helhedsorienteret og kobler teori med praktiske øvelser, eksempler fra produktion eller samfund, erfaringer fra praktik, m.v. Det vil sige, at vi tilrettelægger undervisningen så den er problemorienteret og tager udgangspunkt i den konkrete virkelighed. Vi giver eleverne grundlæggende arbejdspladskompetencer. Vi arbejder med mødestabilitet, personlig fremtoning, samarbejdsevne, kommunikation, overblik over produktionsprocesser, planlægning m.v. Vi giver eleverne grundlæggende studiekompetencer. Gennem planlægning, selvstændigt arbejde, gruppearbejde, fordybelse og refleksion. Vi ruster eleverne til fremtiden Vi underviser i digitalisering, automatisering og bæredygtighed Vi er fokuserede på elevernes læring, og vi arbejder systematisk med at afprøve undervisningsmetoder, der fremmer elevernes læring bedst muligt. Det er både ledelsens og lærerens ansvar, at der hele tiden er fokus på elevernes læring og dermed på arbejdet med at gøre undervisningen bedre og mest mulig relevant for eleverne Vi evaluerer løbende undervisningsmetoder og undervisningspraksis i fag, moduler, forløb og projekter, og implementerer de bedste metoder på skolen. Evalueringerne deles med den pædagogiske ledelse samt den pædagogiske udviklingsafdeling og bruges til hele tiden at forbedre og udvikle undervisningen. Vi udvikler undervisernes pædagogiske praksis ved såvel kollegial som ledelsesmæssig supervision, samt pædagogisk ledelse med fokus på elevernes læring Vi er åbne om resultaterne af evalueringerne og de handleplaner, vi laver som opfølgning på evalueringerne Vi prioriterer løbende faglig, pædagogisk og ledelsesmæssig kompetenceudvikling Vi prioriterer arbejdet med et kvalitetssystem, der retter fokus på alle rammer og mål for undervisningen. Herunder elevernes trivsel og læringsudbytte, skolens økonomi og kvalitetens af vores servicetilbud. Vi arbejder med tydelig klasseledelse Det er lærerne, som har ansvaret for at lede undervisningen, der skal føre til, at eleverne kan tilegne sig uddannelsens kompetencer. I gennemførelsen af undervisningen betyder det, at læreren tager ansvaret for at undervisningen gennemføres på en sådan måde, at eleverne opnår den viden og de kompetencer, der er hensigten. Vi sætter os tydelige mål for undervisningen (hver time, modul, forløb, projekt osv.) og fortæller eleverne, hvad de skal lære og hvorfor de skal lære det. Vi arbejder med læringsmål, når undervisningen tilrettelægges. Læringsmålene sættes på baggrund af mål i bekendtgørelser eller uddannelsesordninger for de forskellige uddannelser og viden om elevernes forudsætninger. Læringsmålene gøres tydeligt for eleverne og læreren sikrer at målene løbende tilpasses en heterogen elevgruppe. Eleverne modtager klar og konstruktiv feedback i forhold til deres progression, arbejdsprocesser og resultater. Lærerne giver eleverne konstruktiv fremadrettet feedback på arbejdsindsats, deltagelse og udbytte. Det kan ske gennem en formativ og summativ evaluering. Eleverne oplever flere former for feedback gennem deres uddannelse. Det kan ske gennem tests med efterfølgende samtale, feedbacksamtaler mellem læreren og den enkelte elev, elev-elev feedback, eller som feedback fra læreren til klassen.

8 2.3 Kriterier for vurdering af elevernes kompetencer og forudsætninger I afsnittet beskrives det, hvordan skolen gennemfører kompetencevurdering og udarbejder elevens personlige uddannelsesplan. (Hovedbekendtgørelsens 46, stk. 2, nr. 1) Uddannelsesplanen skal indeholde en beskrivelse af elevens forudsætninger i forhold til uddannelsens 2. del samt hovedforløb. Din realkompetencevurdering (RKV) bliver foretaget af en lærer, inden for de første 2 uger. Det foregår ved samtaler, og eller praktiske/teoretiske opgaver. Dine realkompetencer bliver vurderet i forhold til de standarder, adgangskrav eller kompetencemål, der findes på den uddannelse, du ønsker at tage. En realkompetencevurdering er en individuel vurdering af alle ens kompetencer. Målet med en realkompetencevurdering er at anerkende og afklare dine kompetencer. De kompetencemål du opfylder registrerer læreren i Elevplan Er du over 25år - læs om EUV på dette link: Undervisningen i grundforløbets anden del: Skolen anvender Elevplan derfor beskrives følgende i de konkrete læringsaktiviteter og læringselementer: Den nærmere struktur for de enkelte grundforløb Beskrivelse af hvordan mål og delmål fra de forskellige skolefag i uddannelsen, indgår i læringsaktiviteterne, som skolen har opdelt undervisningen i. Skolens udbud af valgfag og retningslinjer for vejledning i den forbindelse Beskrivelse af indholdet i de uddannelses specifikke fag Fagfordeling og certifikatkrav På grundforløbets anden del er der valgfagsundervisning, hvor der kan vælges mellem følgende fag: Bonusfag Støttefag Grundfag 2.5 Ny mesterlære På den ny mesterlære er det normalt hele det første år af din uddannelse, der foregår som praktisk arbejde hos mester. Der kan dog godt være korte skoleperioder indlagt, men du skal ikke igennem det almindelige grundforløb på skole. Din oplæring hos din mester eller i virksomheden erstatter grundforløbet. Efter den grundlæggende praktiske oplæring - altså i slutningen af året - bliver det afgjort, om du er klar til at gå i gang med hovedforløbet. For at komme i gang med ny mesterlære skal du have en skriftlig uddannelsesaftale med en virksomhed. Derefter laver skolen sammen med din mester og dig en uddannelsesplan for hele året. Planen beskriver, hvad du skal lære både praktisk og teoretisk. Der vil ofte indgå perioder på skole, men det vil være korte forløb. Hovedvægten ligger helt klart på praktisk arbejde i virksomheden. Du vil få en kontaktlærer fra skolen. Kontaktlæreren kan støtte både dig og virksomheden undervejs i den praktiske oplæringstid. Når det første års praktiske oplæring er ved at være slut, bliver du kompetencevurderet. Det vil sige, at skolen og virksomheden vurderer, om du er klar til at starte på uddannelsens hovedforløb. Du skal normalt løse en praktisk opgave, som indgår i vurderingen. Hvis din viden er ok, får du et bevis fra skolen på, at du er godkendt til at gå videre med hovedforløbet. Bliver du ikke godkendt, ændrer man din uddannelsesplan og planlægger, hvordan du alligevel kan komme videre med din uddannelse.

9 2.6 Bedømmelsesplan Bedømmelsesplaner for uddannelserne er beskrevet i læringsaktiviteterne 2.7 Eksamensregler Skolens eksamensreglement forefindes på dette link: Samarbejde med det faglige udvalg, praktikvirksomheden og elev (hovedbekendtgørelsen 46, stk 2, nr 5) De lokale uddannelsesudvalg for de forskellige uddannelser gennemfører møder ca. 4 gange årligt. På møderne drøftes blandt andet behovet for fornyelse af de lokale undervisningsplaner, samt udviklingen af en pædagogisk og økonomisk hensigtsmæssig tilrettelæggelse af skoleundervisningen. I forbindelse med afsluttende bedømmelse af grundforløbseksamen er der ofte tilknyttet erhvervscensorer, disse er ofte personer som sidder i de lokale uddannelsesudvalg for de forskellige uddannelser. Censorerne kan dog også være lærere fra andre erhvervsskoler. 2.9 Fremgangsmåde ved vurdering af elevens egnethed ved optagelse til skolepraktik: Beskrivelse af skolens fremgangsmåde ved vurdering af elevers egnethed i forbindelse med skolepraktik, jf Aktivitet Indhold Hvem Hvornår Realkompetence-vurdering Der etableres et forløb hvor alle elever Grundforløb Inden for de første 14 dage realkompetencevurderes Informationsmøde Der afholdes informationsmøde for grundforløbseleverne om muligheder og begrænsninger samt krav til at få en praktikplads i praktikcenteret. Grundforløbslæren Første mdr. af grundforløb Grundforløbslærer planlægger og indkalder elever og praktikcentret til informationsmødet. Kontaktlærersamtale start Grundforløbseleven indkaldes til den første kontaktlærersamtale hvor eleven bl.a. bliver præsenteret for skemaet der bruges til helhedsvurderingen senere på grundforløbet bilag 1a og 1b. Der sker ikke en konkret Kontakt-læreren Inden for de første 14 dage vurdering, men det er vigtigt at eleven forstår skemaets indhold. Eleven udfylder sammen med kontaktlæreren elevens uddannelsesplan i elevplan Kontaktlærersamtale midtvejs Grundforløbseleven indkaldes til en midtvejs kontaktlærersamtale. Grundforløbseleven helhedsvurderes med udgangspunkt i skema bilag 1a og 1b. Det er vigtigt at kontaktlæren tager højde for elevens niveau og den progression man kan forvente Kontakt-læreren Midtvejs på grundforløb

10 Kontaktlærersamtale afsluttende Samtale med instruktør fra praktikcenteret Optagelse i praktikcenteret/informationsm øde på dette tidspunkt. Det er vigtigt at eleven underskriver helhedsvurderingen. Grundforløbseleven indkaldes til den afsluttende kontaktlærersamtale. Grundforløbseleven helhedsvurderes med udgangspunkt i skema bilag 1a og 1b. Det er vigtigt at eleven underskriver helhedsvurderingen. Sammen med en instruktør fra praktikcenteret fra det pågældende fag EMMA vurderes grundforløbseleven Kontakt-læreren med udgangspunkt i helhedsvurderingen. Skema Egnethedsvurdering bilag 2 benyttes. Det er vigtigt at eleven underskriver egnethedsvurderingen afslutningsvis. Kontaktlæreren orienterer praktikcentret ved egnethedsblanket om hvem de vurderer, opfylder EMMAkriterierne. Løbende kontakt fra praktikcentret med elever på grundforløb Sidste uge på grundforløb skal følgende ske: Afsluttende helhedsvurdering udarbejdes af lærer/elev Obligatorisk praktikcenter samtale/infomøde gennemføres af praktikcentret Egnethedsvurdering udarbejdes af lærer/elev/praktikcenter Grundforløbslæren/praktikcen ter/elev Sidste uge af grund-forløbet Instruktør i praktikcentret/elev Sidste uge af grundforløb Praktikpladskursus Vejledning/coach/ mentor/psykolog/ socialrådgiver Løbende EMMA vurdering Der er mødepligt til infomødet, og eleven mister retten til optagelse ved manglende fremmøde. På grundforløbet gennemføres der et obligatoriske 37 timers praktikpladssøgnings forløb/kursus. Grundforløbslæren orienterer grundforløbselever om praktikcenter-muligheden, herunder optagelsesbetingelserne de objektive kriterier bl.a. praktikpladsen.dk, uddannelsesønsker i uddannelsesplanen/elevplan, dokumenterede ansøgte praktikpladser. Under såvel grundforløb som hovedforløb tilbydes muligheder for coach, vejledning og mentor. I praktikcenteret gennemføres en løbende vurdering af om eleverne opfylder EMMA kriterierne. Vurderingen understøttes af skema bilag 3a og 3b. Grundforløbslæren Vejledningsteam Praktikcenter Hele grundforløb Hele forløbet Hele praktik-forløbet

11 2.10 Overgangsordninger: Alle elever der begynder på en uddannelse efter 1/ starter på de nye uddannelser. Elever der er begyndt før 1/ fortsætter som udgangspunkt uddannelsen efter de hidtidige regler. De grundfagselever, der ønsker at blive overført til ny ordning (GF2), vil af uddannelsens lærer og leder team blive vurderet og vejledt i forhold til adgangskrav og krav til de faglige niveauer på den pågældende uddannelse. Såfremt hovedforløbselever og deres praktikvirksomheder ønsker overflytning til ny ordning, vil den enkelte elev blive vurderet og vejledt i forhold om eleven opfylder adgangskravene/gærdehøjderne. Hvis skolen af planlægningsmæssige (eller andre) årsager ikke kan opfylde ønsket om overflytning til ny ordning, vil skolen hjælpe med at undersøge om andre skoler kan tilbyde overflytning Skolens kriterier og fremgangsmåde ved optagelse af elever i uddannelser med adgangsbegrænsninger Der er til uddannelsen som personvognsmekaniker ingen adgangsbegrænsninger. Dog er der følgende overgangskrav til hovedforløb: Dansk, Matematik, Engelsk og Fysik alle niveau E.

12 Grundforløb Uddannelsens navn, uddannelsesspecifikt fag, grundfag, valgfag, bonusfag. Personvognsmekaniker Grundforløb Visuel oversigt over uddannelsesperioden/forløb Eksempel på grafisk oversigt: 3.3 Elevrettet beskrivelse af uddannelsen Grundforløbet tager 20 uger og består af nogle hovedpunkter du skal igennem. Du kommer gennem - Bremser - Motor - Elektriske systemer - Undervogn - Transmission - Engelsk, dansk, fysik og matematik Kurser: - Epoxy. Sikkerhed og miljø der omhandler rude limning. - Arbejdsmiljø sikkerhed ved svejsning og termiskskæring. ( 17) - Førstehjælp. - Brand. Grundforløbet bliver delt op i de enkelte emner/temaer hvor du til slut ved hver punkt skal kunne beskrive og forklare samt kunne fejlfinde ud fra de opgaver du har fået. Til slut når du skal op til din eksamen har du nu en masse viden fra forløbet som du vil blive hørt i. Ved eksamen skal du ikke kun kunne forklare sensor og din underviser hvad du laver/har lavet, men også kunne udføre reparationer på et køretøj. Under hele dit grundforløb har du engelsk, fysik som du skal bestå på E niveau. (Hvis du ikke har dansk og matematik niveau E ved begyndelse, vil du skulle tage disse fag som valgfag imens du går på grundforløb 2.

13 3.4 Elevens arbejdstid pr. uge (minimum 26 timer/ugen) Vi tilstræber en undervisningsuge, ud fra følgende form: 26 timers undervisning. 11 timers hjemmearbejde/forberedelse i form af video, læsning eller opgaveløsning. Det er ikke muligt at arbejde på værkstederne, men muligt at sidde i fællesområderne på skolen og lave lektier og gruppearbejde. Der vil være begrænset lektiehjælp til rådighed. 3.5 Læringselementer: - På GF2 som personvognsmekaniker bliver du præsenteret for bilens opbygning. Du vil lære at kontrollere, vurdere og reparere bilen komponenter inden for hovedemnerne: Motor, Elektriske systemer, Bremser, Undervogn og Transmission. - Emne/tema: Motor Her lærer du hvordan motoren fungere. Hvordan brændstofs og tændingsanlægget fungere. Du bliver i stand til at vurdere motorens tilstand ved hjælp af diverse udmålinger. Derudover er du efter et bestået grundforløb i stand til at lave enkle serviceopgaver som: olieskift, tandremsskift, tændingsjustering og ventiljustering. - Vi arbejder med følgene kompetencemål under paragraf 3 i bekendtgørelse: Stk 2: 1,2,3,5,7,8,9 stk 3 1,2,3,4,5,6 stk 4: 1,2,3,5,6,8,10,11,12,13,14,15,16,17 - Emne/tema: Elektriske systemer Her lærer du om bilens elektriske system. Du lærer at fejlfinde, udmåle og justere bilens lygter, akkumulator, generator og starter. Du bliver i stand til at justere lygter i forhold til gældende lovgivning. Derudover kan du lave serviceeftersyn på bilens starter og ladeanlæg, så du kan kontrollere ydelsen, så bilen er i stand til at starte om morgenen. Du bliver ligeledes i stand til at montere nyt elektrisk udstyr med udgangspunkt i din viden om relæer, sikringer og kontakter kombineret med din viden om Ohms lov og effektformlen. Vi arbejder med følgene kompetencemål under paragraf 3 i bekendtgørelse: Stk 2: 1,2,5,6,7,8 stk 3: 1,2,3,5, stk 4: 1,8,9,11,12,13,14,15,16,17 - Emne/tema: Bremser Her lærer du om bilens bremsesystem. Du bliver introduceret til bremsesystemets opbygning og virkemåde. Du bliver i stand til at kontrollere, vurdere og reparere bremsesystemet efter gældende lovgivning. Efter endt grundforløb bliver du i stand kontrollere tromlebremser, skivebremser, samt bilens hydrauliske system. Vi arbejder med følgene kompetencemål under paragraf 3 i bekendtgørelse Stk2: 1,2,4,5,7,8 stk. 3: 1,2,3,4,5,6 stk 4: 1,2,4,5,6,7,8,10,11,12,13,14,15,16,17 - Emne/tema: Undervogn Her lærer du om bilens undervogn. Du bliver introduceret til komponenter som støddæmpere, fjedre, bøsninger og dæk. Du bliver i stand til at kontrollere om de enkelte komponenter lever op til gældende lovgivning. Efter endt grundforløb kan du blandt andet kontrollere om dæk er i forsvarlig stand og om de er lovlige. Derudover vil du kunne udskifte dæk og afbalancere hjul. Du vil ligeledes lærer at kontrollere om fjedre og støddæmper mm er i forsvarlig stand ligesom du bliver i stand til at udskifte diverse komponenter. Vi arbejder med følgene kompetencemål under paragraf 3 i bekendtgørelse Stk2: 1,2,4,5,8 stk3: 1,2,3,4,5,6 stk4: 1,2,4,5,67,8, 11,12,13,14,15,16,17

14 Emne/tema: Transmission Her lærer du om bilens transmissionssystem. Det vil sige kobling, gearkasse og aksler. Du vil lærer at udskifte, kontrollere og vurdere en kobling. Derudover vil du lærer, hvordan kraften fra motoren sendes ud til hjulene igennem gearkassen. Du vil ligeledes lærer om mekanisk udveksling. Vi arbejder med følgene kompetencemål under paragraf 3 i bekendtgørelse Stk 2:1,2,5,8 stk 3: 1,2,3,4,5,6 stk 4:1,2,5,6,11,12,13,14,15,16,17 Som du kan se bliver du minimekaniker efter du har bestået GF2 som personvognsmekaniker, på den måde at forstå, at du har grundlæggende forståelse for bilens opbygning og kan servicere og reparere bilen på grundlæggende niveau. - Foruden de erhvervsrettede fag (autofagene) skal du på GF2 bestå følgende certifikater som: 17 kursus, Førstehjælp Elementær brandbekæmpelse og epoxy - For at kunne starte på hovedforløb, skal du have bestået engelsk, fysik, dansk og matematik på E niveau. 3.6 Tilrettelæggelse af undervisningen/læringsmiljø Dagligdagen vil være en vekslende kombination af praksisnær og virkelighedstro værksteds undervisning, samt teoretisk supplering af det i tidsrummet forestående emne. ligeledes vil du kunne opleve en forbindelse igennem grundfagene til fagfagene, eksempelvis vil du opleve at undervisningen i engelsk foregår ude på værkstedet hvor der gennemgås komponentbenævnelser. Endvidere vil emnerne på værkstedet kunne trækkes med over i grundfagene, for at opleve en helhed i undervisningen. Motion og bevægelse kan forekomme på et utal af måder, hvor den bedste måde at beskrive det på, er ved at give nogle eksempler. 1. Gåtur enten alene, eller i fællesskab til reservedels leverandøren, for at hente dele til de forestående værksteds opgaver. 2. Basketball, fodbold eller rundboldkampe. 3. konkurrence i en specifik værksteds opgave. Da der kan forekomme store, såvel faglige som teoretisk forskelle blandt eleverne, vil undervisningen kunne være differentieret ved forskellige sværhedsgrader i opgaverne. Enten ved udlevering af emner, som er fagligt mere udfordrerne, eller den modsatte retning mere overskuelige, så de kan tilpasses den enkeltes behov. Ligeledes vil nogle elever kunne udfordres, ved selv at skulle problemløse, hvor andre har større udbytte af at blive guidet mere, af enten en lærer eller en elev som har løst den specifikke opgave, for derved også at styrke din læring mere. Undervisningen på værkstedet vil blive gennemført, ved brug af materialer der ligner virkeligheden på værksted. Der vil være div. håndværktøj, specialværktøj, sikkerhedsforanstaltninger i form af udsugning, vaskekar m.m. samt lifte, biler, andre køretøjer, computere, værkstedshåndbøger og ikke mindst en tavle, så en hurtig teorilektion kan flettes ind, uden at skulle forlade værkstedet, Hvor typisk

15 teoriundervisning vil være med en kombination af skriftlige og mundtlige opgaver, eller tavle undervisning i en dynamisk dialog mellem lære og elev, hvor medierne som tavle, projektor, video eller reservedele/komponenter vil indgå. Der vil kunne forekomme samlæsning med andre uddannelser i bl.a fagene, Førstehjælp og Brand, Sikkerhed, Epoxy og Isocyanater, 17 Sikkerhed ved svejsning og termisk skæring. 3.7 Evaluering og feedback i undervisningen Formativt: - Fremadrettet med henblik på forbedring (undervejsevaluering) - Feedback på den enkeltes udbytte - Fokus på processen - Deskriptiv (beskrivende) faglighed - Et redskab til pædagogisk udviklingsarbejde - Ikke standardiseret, men til formålet fremstillet Summativt: - Bagudrettet med henblik på resultatvurdering (direkte svar på udført opgave) - Feedback på produktet af undervisningen - Relateret til fastlagte kriterier/standarder - Normativ (foreskrivende) faglighed - Grad af målopfyldelse - Redskab til at bedømme faglige præstationer 3.8 Eksamen/afsluttende prøver GF2 afsluttes med en eksamen, der udføres som en mini-svendeprøve. Du trækker ved eksamens start en opgave, hvor du vil blive bedt om at udføre en række reparationer, udmålinger og kontroller. Opgaverne er stillet, så du viser, at du har lært de ting, der er arbejdet med i emnerne: motor, bremser, styretøj og elektriske systemer. Eksamen er på 3 timer. Undervejs vil dine andre kolleger arbejde på samme værksted, så I alle er i gang samtidigt. Censor og din lærer vil så gå rundt i mellem jer løbende og kontrollere jeres arbejde. Til sidst vil du så få karakteren bestået eller ikke bestået. Eksamen består af en individuel opgaveløsning, med løbende censurering og til slut individuel karaktergivning.

16 Lokal Undervisningsplan Niveau 3 Fysisk E Læringselementer (projekter/kurser) 3.1 Uddannelsens navn Grundforløb 2 BFT (Auto) 3.2 Uddannelsesspecifikt fag/ grundfag, valgfag eller bonusfag Grundfag Fysik niveau E 3.3 Visuel oversigt over uddannelsesperioden/forløbet 0. uge 20. uge kernestof supplerende stof projekt 1 projekt 2 energi fysik og teknologi energikilder, -former, -omsætning effekt og virkningsgrad energiforsyning, -forbrug eksperimentel omsæt, energiform. mekanik tryk el og magnetisme varme el stabelløfter værkstedskran eller kompressionstest

17 3.4 Elevrettet beskrivelse af uddannelsen Du erhverver dig kendskab til fysiske og kemiske begreber, som knytter sig til et køretøjs opbygning og bevægelse. Du kan forvente, efter afsluttet uddannelse, at have basis for forståelse af køretøjets fysik. 3.5 Elevens arbejdstid pr. uge 4 lektioner pr. uge. over 20 uger. Heraf 16 lektioner til udarbejdelse af to eksamensprojekter. 3.6 Læringselementer Hvad skal du lære undervejs Du arbejder indenfor fire fagområder i auto: Motor: Du opmåler boring og slaglængde og udregner motorens størrelse (slagvolumen). Du arbejder også med stempelhastighed og kompressionsforhold. Transmission: Du arbejder med bilens drivlinie, hvor du regner med kraft, moment, omdrejningstal og udveksling. El: Du arbejder med grundbegreberne spænding, strømstyrke og modstand. Du udmåler forskellige el-komponenter (f.eks. blæser, CD anlæg og elruder). Du udregner effektforbrug (watt) og energiforbrug (amperetimer). Bremser: Du arbejder med bremselængde og bilens evne til at nedsætte hastighed, herunder betydningen for bremselængde. Du arbejder med hydraulisk bremsesystem og gennemregner systemet med hensyn til kraft, moment og tryk. Du får forståelse for sammenhæng mellem vejbeskaffenhed (friktion) og hastighed. Undervogn: Du arbejder med styretøj, hjulophæng, udstødning (forbrænding) og dækmontering. Dit arbejde i grundfaget består af nedenstående målpinde: - Eleven har kendskab til brug af fysiske formler og begreber i forbindelse med eksperimenter og til løsning af enkle teoretiske opgaver.

18 - Eleven kan foretage beregninger ved anvendelse af fysiske formler. - Eleven har kendskab til fysiske fænomener og iagttagelser samt kan forholde sig til fysikfaglige problemstillinger fra sit uddannelsesområde. - Eleven kan under vejledning planlægge og udføre kvalitative og kvantitative fysiske eksperimenter samt redegøre for eksperimenternes formål. - Eleven kan registrere og anvende eksperimentelle data hensigtsmæssigt. - Eleven kan under vejledning udarbejde dokumentation for eksperimenter og formidle resultater ved anvendelse af både hverdagssprog og fagets sprog. - Eleven kan medvirke til at udvælge og anvende relevante it-værktøjer til f.eks. simulering, informationssøgning og -behandling, databehandling, dokumentation og præsentation. 3.8 Tilrettelæggelse af undervisningen/læringsmiljø Hvilke former for undervisning kan eleven forvente at møde på uddannelsen/forløbet? Generelt: Fysikundervisningen er fundamentet for værkstedsundervisningen. Undervisningens teoretiske del anvender data/opmålinger fra værkstedets biler/værktøj m.m. - og ellers fra relevante hjemmesider. Undervisningen gennemføres i videst mulig omfang i samarbejde med værkstedslæreren, således at undervisningen i fysik tæt følger værkstedets emnerække. Emnevalget i værkstedet styrer fysikundervisningen så vidt det er muligt. Sværhedsgraden i øvelser og opgaver stiger progressivt for at tilgodese elevdifferentiering. Undervisningen bygger på konkrete opgaver, cases og værkstedsbaserede øvelser. IT inddrages i opgaveforståelse, -løsning og -besvarelse. Generelt i et omfang, som er funktionelt. 3.9 Evaluering og feedback i undervisningen: Projekter, øvelser og opgaver gennemarbejdes lærer og elev imellem. Du bedømmes løbende samt efter afslutningen af hvert af de 5 hovedemner (motor, el, transmission, undervogn og bremser).

19 3.10 Eksamen Du går til eksamen i grundfaget fysik niveau E. Før eksamen: Forudsætningen for at kunne gå til eksamen er at du udarbejder to større opgaver (dokumentationer) gennem undervisningsforløbets sidste del Du må samarbejde med én anden elev ved udarbejdelsen af de to opgaver, men eksamen er en alenepræstation, altså ingen gruppeeksamen. Såfremt I afleverer de samme to dokumentationer til bedømmelse, skal der i opgaverne være mærket hvilke dele af opgaverne, som er udarbejdet af den enkelte elev. Læreren godkender før eksamen de to dokumentationer. Godkendelsen er forudsætningen for at kunne gå til eksamen. Altså ingen godkendelse ingen eksamen. Godkendelsen baseres på: 1. Er dokumentationerne afleveret inden udløbet af den aftalte tidsfrist. 2. Dækker dokumentationerne besvarelser af opgaverne. Under eksamen: Eksamen består af en mundtlig prøve over 30 min uden forberedelse og uden hjælpemidler udover lommeregner. Ved eksamen trækkes lod mellem de to dokumentationer, således at det kun den ene, som du bliver bedømt på. Du bliver bedømt på din fremlæggelse af indholdet i den udtrukne dokumentation. Efter eksamen: Din eksamenskarakter vil indgå som en del af overgangskravene til hovedforløb. Du vil umiddelbart efter eksaminationen få en bedømmelseskarakter baseret på 7 trins skalaen. Niveau 3 Grundforløb 2 Engelsk E 3.10 Grundfag engelsk niveau E, mekanikere GF Visuel oversigt over uddannelsesperioden/forløbet Grundfaget engelsk indgår fast i elevernes skema med 4 lektioner pr. uge i de 20 uger uddannelsen varer.

20 3.12 Elevrettet beskrivelse af uddannelsen - Hvad kan eleven forvente af uddannelsen/forløbet? - Hvad kan eleven forvente at kunne efter endt uddannelse; hvad er uddannelsens formål? Eleven kan forvente at arbejde med engelsk som både hverdagssprog samt fagsprog både mundtligt og skriftligt. Eleven kan forvente at lære om måder at blive bedre til engelsk på samt blive klogere på, hvordan de hjælper sig selv i forhold til at søge viden. Efter endt uddannelse kan eleven forvente at gøre sig forståelig på engelsk om udvalgte emner indenfor hverdagssituationer, fagligt arbejde, uddannelse samt kulturelle forhold Elevens arbejdstid pr. uge (minimum 26 timer/ugen) - Fx 26 timers undervisning - 6 timers hjemmearbejde/forberedelse - 5 timers selvstændigt gruppearbejde = 37 timer/uge Elevens arbejdstid med grundfaget engelsk er sat til 4 lektioner ugentligt i 20 uger, derudover må eleven regne med gennemsnitligt 1 lektions hjemmearbejde ugentligt i faget Læringselementer: Eleven vil i løbet af uddannelsen kunne forvente at arbejde med at forstå talt og skrevet engelsk udtrykke sig mundtligt og skriftligt på engelsk søge relevante informationer på internettet udvide engelsk ordforråd arbejde med udtale på engelsk lære om engelsk grammatik og opbygning af tekster lære om forskellige måder at opføre sig på afhængig af kultur sammenligne forskellige kulturer 3.15 Tilrettelæggelse af undervisningen/læringsmiljø: Undervisningen i grundfaget engelsk vil blive tilrettelagt som enten lærerstyret, individuelt, pareller gruppearbejde afhængig af, hvad emne der arbejdes med. Undervisningen vil bære præg af fagretningen, når der arbejdes med uddannelses- og erhvervsrettede emner såsom: Tools & Machinery

21 Being an Apprentice Safety Working Procedures Workplace Culture Undervisningen tilrettelægges således at alle elever, uanset niveau, får udfordringer i de opgaver og de spørgsmål som stilles. Undervisningsmaterialerne vil være lyd- og filmklip fra nettet samt udvalgte kopier fra bøger eller tekststykker fra nettet. Eleverne vil ligeledes få mulighed for at arbejde med tekstbehandling, lyd og filmklip samt præsentationsprogrammer. Bevægelse vil indtænkes som en naturlig del af undervisningen ved samtaleøvelser, præsentationer, gps-ruter og arbejde på værkstedet Evaluering og feedback i undervisningen: Eleverne vil undervejs i undervisningen løbende få tilbagemeldinger om, hvordan de klarer sig i faget, samt hvad de kan gøre for at arbejde med deres faglige svagheder. Dels ved mundtlige beskeder samt ved karakterer Eksamen/afsluttende prøver: Eleverne får ca. 30 minutters forberedelse for elever med særlige behov kan der tildeles oplæser og/eller gives forlænget forberedelsestid. Eleven må til forberedelsen medbringe egne notater samt gennemgåede tekster fra undervisningen. Der stilles en pc til rådighed i forberedelseslokalet. Eksamen er mundtlig og varer inkl. votering 30 minutter. Eksamen er todelt og består af dels elevens selvvalgte emne en synopsis samt en præsentation og et lodtrukket spørgsmål. Eleven skal skrive en synopsis på engelsk om et fagrelateret emne. De vælger emnet sammen med grundfagsunderviseren. Hvis der er blevet undervist i emnet, skal eleven søge viden derudover. Eleven skal skrive sin litteraturliste og denne sendes før eksamen til censor. Underviseren udfærdiger et antal eksamensspørgsmål med tilhørende tekster på engelsk i emner som er blevet arbejdet med i undervisningen og som dækker fagets bekendtgørelse. Eleven trækker et spørgsmål. Eleven bedømmes på sin mundtlige præstation efter 7-trinsskalaen.

22 Valgfag Dansk E: I dansk kommer du til, at stifte bekendtskab med forskellige It-værktøjer, teksttyper og analysemodeller. Auto faget inddrages i den udstrækning, det er muligt, i dansk undervisningen og omvendt. Dansk E-C Der arbejdes med følgende: Artikler Billeder Reklamer Noveller Fagblade I forløbet med dansk arbejdes der helhedsorienteret med følgende: - Det kemiske arbejdsmiljø for Auto - Struktur og arbejdsplanlægning - Autobranchens produkter - Ansøgning Du vil igennem dit forløb blive bedre til, at analysere, reflektere og dokumentere. Der bliver taget afsæt i det almene og det erhvervsfaglige, så du tilegner dig kompetencer indenfor følgende: at tale, at samtale, at præsentere, at lytte, at læse, at skrive og at se. It-værktøjer Film Folder Fremlæggelser Notat teknik Logbog Opslag / ordbog Ansøgning Dansk afsluttes med en standpunktskarakter og case eksamen Der gives karakter efter 7 trins skalaen.

23 Valgfag Matematik E: I matematik kommer du til, at stifte bekendtskab med forskellige It-værktøjer, begreber og regnemodeller. Auto faget inddrages i den udstrækning, det er muligt, i matematik undervisningen og omvendt. Matematik E-C Der arbejdes med følgende: Grafer Ligninger Procent Diameter Ligninger It-værktøjer Gennemsnit Minus I forløbet med matematik arbejdes der helhedsorienteret med følgende: Plus Division Talbehandling, herunder de 4 regningsarter, procentregning og talfølger Statistik, herunder tabeller, diagrammer, grafer og gennemsnit Funktioner, herunder grafisk løsning af 2 ligninger med 2 ubekendte Du vil igennem dit forløb blive bedre til, at regne, reflektere og analysere. Der bliver taget afsæt i det almene og det erhvervsfaglige, så du tilegner dig kompetencer indenfor følgende: at tale, at samtale, at præsentere, at lytte, at regne Matematik afsluttes med en standpunktskarakter og eksamen

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Hovedforløbet Godschauffør LUP

Hovedforløbet Godschauffør LUP Hovedforløbet Godschauffør LUP EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen er fastsat

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Hovedforløbet Murer, version 08

Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløb I dette afsnit beskrives forhold vedrørende undervisningen i uddannelsen, og uddannelsens didaktiske praksis i hovedforløbet. 2.1 Praktiske oplysninger Mureruddannelsens

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Der findes tre niveauer

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45

Læs mere

STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP)

STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP) STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik

Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015

Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 Lokal Undervisningsplan GF1 August 2015 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Overgangsordning... 2 Undervisningen... 3 Undervisnings-

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

Klare MÅL. Fysik F/E

Klare MÅL. Fysik F/E Klare MÅL Fysik F/E 2 Fysik F/E Fagets Mål niveau F 1. Eleven har kendskab til brug af fysikkens grundlæggende love, formler og begreber i forbindelse med eksperimenter og til løsning af enkle teoretiske

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Sidst redigeret juni 2016 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Ikrafttræden...

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Elektrikeruddannelse Installationsteknik Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD. EUX/EUD Elektriker 1. 1

Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD. EUX/EUD Elektriker 1. 1 Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD EUX/EUD Elektriker 1. 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX Tillæg til LUP FOR Grundforløb 1 EUX Gældende for hold startet efter 1. august 2018 EUX Velfærd Grundforløbets 1. del Dette er et tillæg til de lokale undervisningsplaner. Her beskrives EUX Velfærd GF1

Læs mere

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser. Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser. Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Kvalitet og kvalitetsudvikling efter reformen De nye grundforløb Implementering Forår 2014 Information Lovarbejde, høring, vedtagelse Efterår 2014 Fokuseret

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1 EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015 Side 1 Dagens indhold Reformens overordnede mål Reformens pædagogiske intentioner Målgrupper adgangskrav og optagelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1.

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. august 2015 1 Grundforløbets første del På Grundforløb 1 får du et

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser.

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser. Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon:

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon: Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Elevplankonference marts 2015

Elevplankonference marts 2015 Elevplankonference marts 2015 Reform, IT og pædagogisk tilrettelæggelse v/ læringskonsulent Jeppe Egendal, UVM og elevplankonsulent Pia Kristofferen, STIL Side 1 IT i undervisningen på grundforløb 1 og

Læs mere

Undervisningsplan Matematik C GF2

Undervisningsplan Matematik C GF2 Undervisningsplan Matematik C GF2 Undervisningens mål er:... 2 Fagligt indhold:... 3 Elevbeskrivelse:... 3 Dokumentation:... 3 Tilrettelæggelse og didaktiske overvejelser:... 3 Elevarbejdstid:... 4 Lektioner:...

Læs mere

Generelt for erhvervsuddannelserne

Generelt for erhvervsuddannelserne Indhold Generelt for erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 3 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 3 Elevernes arbejdstid... 4 Kriterier for vurdering af elevernes kompetencer

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Elektriker Studiebog grundforløb Elektriker Mødeaktivitet Der er møde- og deltagelsespligt til undervisningen og studietimer. Eleverne skal følge Syddansk Erhvervsskoles

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Om tilvalgsmuligheder på erhvervsuddannelser I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen er der opstillet

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF2 SOSU Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Nov. 2017 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Det skal indledningsvist præciseres, at når en euv gennemføres med eux, så vil skoleundervisningen i hovedforløbet ikke være et afkortet for

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for forsyningsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 487 af 21. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD og EUX Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD og EUX Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD og EUX Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud og EUX Merkantil

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker Udstedt af det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse i henhold til bekendtgørelse nr. 212 af 8.3.2016

Læs mere

Eksamen: Økonomistyring. Projekt EMMA. Forside til Synopsis Redegørelse

Eksamen: Økonomistyring. Projekt EMMA. Forside til Synopsis Redegørelse MBA Eksamen: Økonomistyring Projekt EMMA Forside til Synopsis Redegørelse Eksamenstermin: Sommer 2014 Vinter Underviser/e: Carit Andersen John Christensen Titel på opgave: Ja, min synopsis må gerne i anonym

Læs mere

Ny bekendtgørelse d. 15 juli. 2013

Ny bekendtgørelse d. 15 juli. 2013 Ny bekendtgørelse d. 15 juli. 2013 Ny uddannelsesordning d. 1. juli 2013 Vigtige ændringer Trin 1 Flisemontøren nedlagt hvad betyder det? Nye Fagområder, hvad betyder det? Projekt k svendeprøve, hvad betyder

Læs mere

Eud-reformen og produktionsskolerne. Vissenbjerg 9. december 2014

Eud-reformen og produktionsskolerne. Vissenbjerg 9. december 2014 Eud-reformen og produktionsskolerne Vissenbjerg 9. december 2014 Stig Nielsen Kontor for Vejledning og Overgange 3392 5450 stnie1@uvm.dk Side 1 Produktionsskolernes styrkede rolle Side 2 Aftale om: Bedre

Læs mere

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag FPDG Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag 2019-2020 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Faglige kompetencer og dannelse... 4 3. Pædagogiske og didaktiske principper... 6 4. God undervisning på

Læs mere

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning Pædagogisk ledelse Målsætning 1 Team Målsætning 2 Kvalitet Elev Undervisning Differentiering Målsætning 3 Undervisningsmiljø Målsætning 4 De 4 målsætninger: I aftalen om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser

Læs mere

LØBENDE BEDØMMELSE GRUNDFORLØB 2

LØBENDE BEDØMMELSE GRUNDFORLØB 2 AGROSKOLEN LØBENDE BEDØMMELSE GRUNDFORLØB 2 Neden for kan du se bedømmelsesplanen for GF2 på EUD og EUX. Planen har to formål: at dokumentere det arbejde, som konstant skal sikre vores høje kvalitet -

Læs mere

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik.

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. 1 Indledning Uddannelsen er en erhvervsuddannelse. Du bliver uddannet som motormekaniker I forløbet vil du blive uddannet i at servicere og reparere de maskiner der typisk udlejes fra diverse maskinudlejere.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik

Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU. Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik Lokal undervisningsplan for Grundforløbets første del på SOPU Fagretninger: Sundhed & Udvikling Læring & Leg Innovation, sundhed & pædagogik 1 Indhold Grundforløbets første del... 3 Fagretninger på SOPU...

Læs mere

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1.

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1. De nye grundforløb - Intention, indhold & struktur Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet Side 1 Side 2 Grundforløbets 1. del 20 uger Skal udvikle elevens almene og brede erhvervsfaglige

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERE

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERE BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR FOR FØR LUP 1. JANUAR 2013 OPDATERET 26. AUG 2013 Bilag til lokal undervisningsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

VID Erhvervsuddannelser

VID Erhvervsuddannelser VID Erhvervsuddannelser Reformimplementering og obligatoriske indsatsområder Hvert forår udarbejder Viden Djurs en handlingsplan, der fastlægger de udviklings- og forandringsbehov, som uddannelserne under

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Lokal undervisningsplan niv. 2 Data/IT

Lokal undervisningsplan niv. 2 Data/IT Lokal undervisningsplan niv. 2 Data/IT Afsnit 1. 1.1 Afdeling Data/IT Uddannelseschef John Hansen Uddannelsesleder Kim Guldholt Supplerende uddannelsesleder Kim Børsting Undervisningen finder sted på H.C.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Hovedforløb Frisør LUP v07

Hovedforløb Frisør LUP v07 Hovedforløb Frisør LUP v7 Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 47 Næstved Telefon 55 75 33. Fax 55 75 33 5 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen er fastsat

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 567 af 02/06/2014 om uddannelserne i den

Læs mere

Klare MÅL. Dansk F/E

Klare MÅL. Dansk F/E Klare MÅL Dansk F/E Fagets Mål Dansk har fire kerneområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling For hvert område er der mål som skal opnås Målene på E-niveau er indsat med kursiv Kommunikation:

Læs mere

Prøvebestemmelser gældende for elever, der er påbegyndt uddannelsen efter 1.8.2015 Grundforløb 1 - Udarbejdet juni 2015

Prøvebestemmelser gældende for elever, der er påbegyndt uddannelsen efter 1.8.2015 Grundforløb 1 - Udarbejdet juni 2015 Prøvebestemmelser Grundforløb 1 Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på grundforløb 1... 2 Standpunktsbedømmelse... 2 Dansk, standpunktsbedømmelse...

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 377 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

FAQ om de nye erhvervsuddannelser på Tietgen Business

FAQ om de nye erhvervsuddannelser på Tietgen Business Indhold Generelt om de nye erhvervsuddannelser... 1 Om EUD og EUX, ligheder og forskelle... 3 Regler om Statens Uddannelsesstøtte... 4 Prøvebestemmelser EUD, EUX, EUS... 5 Erhvervsuddannelser for voksne

Læs mere

Fagbilag Service og transport

Fagbilag Service og transport Fagbilag Service og transport 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til service og transport, herunder søfart mv. Der arbejdes

Læs mere

Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015

Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015 Handelsskolernes Lærerforenings repræsentantskabsmøde 25. april 2015 Læringskonsulenter Erhvervsuddannelserne STUK, Styrelsen for undervisning og kvalitet Undervisningsministeriet /v. Lone Kirk og Lisbeth

Læs mere

Ramme for skolevejledning og standpunktsbedømmelse Oktober 2017

Ramme for skolevejledning og standpunktsbedømmelse Oktober 2017 Ramme for skolevejledning og standpunktsbedømmelse Oktober 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 262 af 20/03/2007

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 379 af 8. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP)

Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP) Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP) 2019 Indhold 2.1 Praktiske oplysninger... 3 Elektriker uddannelsen... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 4 Pejlemærker...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 557 af 28. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger Undervisningen i grundforløbet Grundforløbspakker Undervisningen på grundforløbet sigter mod at eleven vælger landmandsuddannelsen til landmand på hovedforløbet. Vi tilbyder 3 grundforløbspakker på Nordjyllands

Læs mere

Salg, sundhed og stil

Salg, sundhed og stil Salg, sundhed og Stil side 1 Forside Lokal undervisningsplan 2018 for fagretningen Salg, sundhed og stil På Herningsholm Erhvervsskole Projektoversigt Skabelon 8. februar 2017 08:43 Projektoversigt skabelon

Læs mere

Energistyring og komfortløsning er

Energistyring og komfortløsning er Energistyring og komfortløsninger side 1 Forside Lokal undervisningsplan 2018 for fagretningen Energistyring og komfortløsning er På Herningsholm Erhvervsskole Projektoversigt Skabelon 28. februar 2018

Læs mere