Fra kartofler til stivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra kartofler til stivelse"

Transkript

1 Fra kartofler til stivelse

2 Masser af mel En gennemsnitlig, dansk familie køber ikke meget kartoffelmel. Vi bruger lidt kartoffelmel til at jævne frugtgrøden eller skysovsen, og ellers finder vi kun posen frem, når vi skal fjerne en grim plet fra gulvtæppet. Derfor kommer det også bag på de fleste, at der fremstilles mange tusinde tons kartoffelmel i Danmark. Faktisk ender mere end 60 procent af alle danske kartofler som hvidt mel. Men hvor bliver alt det kartoffelmel af? Selvom man ikke umiddelbart kan se det, er der kartoffelmel i mange af vores dagligdags produkter. Industrien bruger 99,5 procent af den samlede produktion af kartoffelmel til fremstilling af f.eks. føde varer, papir og medicin. Produktionen af kartoffelmel har en stor økonomisk betydning. Kartoffelmelsfabrikkerne eksporterer næsten 90 procent af produktionen til kunder verden over. Og fabrikkerne er vigtige medspillere i lokalområderne, hvor de er med til at sikre danske arbejdspladser. Avl af mel-kartofler er også en vigtig indtægtskilde for mange jyske landmænd, især i områder med sandjord, som er velegnet til kartoffelavl. Når mel ikke er mel Egentlig er kartoffelmel slet ikke mel! Mel fremstilles nemlig ved formaling (f.eks. af hvede og rug), mens kartoffelmel fremstilles ved, at kartoflens stivelse vaskes ud. Det er derfor mere rigtigt at tale om kartoffelstivelse. Men den gamle betegnelse kartoffelmel hænger godt ved, så de to navne bruges sideløbende.

3 Rundt om fabrikkerne Toftlund Danmark har en lang tradition for fremstilling af kartoffelmel. De første fabrikker startede allerede før år 1900 med at producere kartoffelmel, dog kun i små mængder. Der kom først gang i en større produktion i 1933, da staten gav bevilling til syv kartoffelmelsfabrikker. Samtidig oprettede fabrikkerne et fælles salgsselskab, KMC (Kartoffelmelcentralen). Karup Brande I dag er produktionen i KMCsamarbejdet koncentreret på tre jyske fabrikker: Andels- Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland i Brande, Karup Kartoffelmelfabrik i Karup og Andels- Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland i Toftlund. De tre fabrikker er selvstændige andelsselskaber. Fabrikkerne ejes af de omkring avlere, der leverer kartofler til produktionen. En fabrik på forkant med udviklingen er med til at sikre, at landmandens kartofler giver ham mad på bordet i fremtiden. Og da avlerne ejer fabrikkerne, er der en stærk, fælles interesse i at imødekomme morgendagens udfordringer allerede i dag. Nogle opgaver løses bedst i fællesskab. Derfor tager KMC sig bl.a. af salget af stivelse og udvikling af nye produkter. KMC s salgsselskaber og et veludviklet netværk af salgsagenter sørger for, at KMC er tæt på kunderne verden over. I dag eksporterer KMC til over 70 lande. KMC producerer desuden kartoffelpulver og -flager af avlernes kartofler og arbejder løbende på at udvikle nye ingredienser fremstillet af landbrugsprodukter. Kartoflens madpakke Alle grønne planter indeholder stivelse. Stivelse er en organisk forbindelse, der er livsnødvendig for planter. I vækst - sæsonen oplagrer planterne stivelse i f.eks. frugter eller rodknolde. Når plant en spirer om for året, om danner den stivelsen til næring i form af glukose.

4 Fra knold til stivelse Fabrikkerne fremstiller kartoffelmel i kampagneperioden, som varer fra august til januar. I løbet af kampagnen modtager de tre fabrikker omkring vognlæs kartofler. Hvert læs vejer omkring 30 ton, og de i alt ton kartofler bliver til cirka ton stivelse. Bagest i brochuren finder du en oversigt, som punkt for punkt viser kartoflens vej fra knold til hvid stivelse. Det er ikke svært at lave kartoffelmel du kan gøre det hjemme ved køkkenvasken med ganske almindelige køkkenredskaber som et rivejern og en si. Men det kræver noget mere at lave meget kartoffelmel af høj, ensartet kvalitet på kort tid. Kartofler består af vand, cellemateriale, forskellige næringsstoffer og stivelse. I fremstillingsprocessen river man først kartoflerne for at frigøre stivelseskornene, som ligger inde i kartoflens celler. Derefter udvaskes stivelsen fra de øvrige bestanddele ved hjælp af rent grundvand. Mest vand Det meste af en kartoffel er vand (ca. 75 %). De kartofler, der bruges til stivelse indeholder i gennemsnit 19 % stivelse. De resterende 6 % af kartoflen er cellerester, mineraler og næringsstoffer (f. eks. protein). 6 % 19 % 75 % Hos KMC kan man efterbehandle den færdige stivelse for at give den særlige egenskaber. På den måde kan stivelsen skræddersyes til et bestemt produkt. Den kan eksempelvis behandles, så den egner sig specielt godt til frostvarer, bagværk eller mad, der skal varmes i en mikrobølgeovn. Fødevareindustrien er storforbruger af kartoffelstivelse, og den stiller høje krav til kvalitet, hygiejne og fødevaresikkerhed. Kartoffelmelsfabrikkerne har derfor tilmeldt sig en række kontrolordninger (certificeringer), hvor uvildige organisationer løbende kontrollerer fabrikkerne og deres produktioner. Det daglige arbejde med certificeringerne er omfattende og tidskrævende. Men fordelen er, at kunden kan være helt sikker på at få et produkt af høj kvalitet og det er selvfølgelig også i fabrikkernes interesse. Sådan laver du selv kartoffelmel hjemme i køkkenet Skræl 3-4 kartofler. Riv kartoflerne på et rivejern eller brug evt. en blender. Put de revne kartofler i en skål med vand, og vask stivelsen ud ved at røre rundt. Lad stivelsen synke til bunds i skålen og si kartoffelfibrene fra. Vask stivelsen i flere hold rent vand og lad den tørre på et rent viskestykke.

5 Et naturligt kredsløb Kartoffelmel er et rent og naturligt produkt, der kun indeholder stivelse og vand. Når man fremstiller kartoffelmel, opstår to bi-produkter: pulp og frugtsaft. De er også rene og naturlige produkter. Pulp er resterne af kartoflens cellevægge (som frugtkødet i en appelsin), og den består af fibre og cellulose. Pulpen kan forarbejdes til en række specielle fiberprodukter, som bl.a. anvendes i fødevareindustrien. Den del af pulpen, der ikke ender som fiberprodukter, bliver solgt tilbage til landmændene, der bruger pulpen som kvægfoder. Frugtsaft (som juicen fra en appelsin) indeholder mineraler og næringsstoffer, og det gør den til værdifuld markgødning. Frugtsaften er også godkendt som gødning i økologiske landbrug. Frugtsaften skal bringes ud på landbrugsjorden i vækstsæsonen, hvor planterne har størst behov for næringsstoffer. Men da produktionen af kartoffelstivelse primært foregår om efteråret, opbevares en del af frugtsaften i store bassiner (laguner) indtil foråret. Frugtsaftens næringsstof består blandt andet af kartoffelprotein, og kartoffelmelsfabrikken kan vælge at udvinde proteinet, før frugtsaften sprøjtes ud på markerne. Det betyder, at frugtsaftens gødningsværdi bliver lidt lavere, men til gengæld opnår fabrikken et koncentreret proteinprodukt, som bl.a. sælges som dyrefoder. Et af bi-produkterne er pulp, der bl.a. anvendes som kvægfoder. De tre kartoffelmelsfabrikker arbejder målrettet på at udvikle produktionsprocesserne, så der på én gang tages hensyn til både ressourcer, mennesker og miljø. Eksempelvis er vandforbruget pr. kilo produceret kartoffelmel faldet med 90 procent i løbet af 25 år. I samme periode er energiforbruget blevet reduceret med 75 procent. Frugtsaften er godkendt til brug i økologiske landbrug. Den opbevares i bassiner, indtil den kan bringes ud på markerne i foråret.

6 S Å D A N F R E Prøvetagning Når kartoflerne ankommer til fabrikken, skal de vejes, og der skal tages prøver af læsset. Prøven viser, hvor meget stivelse og smuds, der er i kartoflerne. Stivelsesindholdet kan variere fra 13 til 23 procent, og jo mere stivelse der er i kartoflerne, jo højere pris får avleren. Omvendt trækker smuds den anden vej: er der meget jord og mange sten i læsset, bliver prisen lavere. Lager Når kartoflerne er blevet tippet af på fabrikken, bliver de lagt ind på et lager med transportbånd. Fabrikkerne arbejder døgnet rundt i kampagnen, men der bliver kun kørt kartofler ind om dagen. Derfor skal der hver dag oparbejdes et stort lager af kartofler, så fabrikken kan arbejde videre uden stop hele natten, indtil leverancerne begynder igen næste morgen. Omhyggelig vask En vandstrøm skyller kartoflerne fra lageret hen over et stenfang. Her sorteres stenene fra, så de ikke beskadiger maskinerne i fabrikken. Kartoflerne sendes herefter igennem to vaskestationer, hvor de renses grundigt for jord.

7 M S T I L L E R M A Kartoflerne rives Nu kan forvandlingen fra kartoffel til stivelse begynde. Da stivelseskornene ligger inde i kartoflens celler, skal man først åbne cellevæggene for at nå frem til kornene. De rengjorte kartofler bliver derfor findelt på roterende river med savtakkede klinger. De revne kartofler indeholder meget vand og har derfor en konsistens som en letflydende væske, som man kalder rivsel. H E R B E N Y T T E R F A B R I På dette punkt i processen er alle kartoflens bestanddele blandet sammen i rivslen, og derfor skal stivelsen udskilles. Da stivelsens, celleresternes og frugtsaftens vægtfylde er forskellig, kan de enkelte dele adskilles ved at man slynger væsken hurtigt rundt i et kammer. Derved bliver de tungeste dele (stivelsen) presset ud langs kammerets sider, mens de lettere dele Protein-udvinding Hvis fabrikken udvinder protein, skal frugtsaften først skilles fra stivelse og cellerester. Det kan man gøre med en dekanter eller med hydrocykloner. Derefter kan en del af protein-indholdet udvindes af frugtsaften. Celleresterne fjernes Alle tre fabrikker benytter centrifugal-sier til at frasortere cellevæggene. I centrifugal-sien bliver stivelseskorn og væske spulet igennem et finmasket net, mens nettet opfanger cellevæggene. Cellevæggene giver bi-produktet pulp, som er et godt dyrefoder.

8 N K A R T O F F E L K K E R N E F O R S K E L L I G E T E K N I K K E R søger mod midten af kammeret. På den måde kan man lede kartoflens indhold til særskilte udløb. De tre fabrikker benytter forskellige maskiner, men teknikken bygger på det samme princip: adskillelse ved hjælp af centrifugalkraft. Forskellene består eksempelvis i, om den enkelte fabrik udvinder protein af frugtsaften, og hvor koncentreret frugtsaften er. Roterende tromle Efter celleresterne er blevet udskilt, skal stivelsen separeres fra væsken. Det kan gøres med en dyse-separator, som er udstyret med en hurtigt roterende tromle. Tromlen slynger stivelseskornene ud langs separatorens sider, hvor de tages fra, mens væsken tages ud fra separatorens midte. Kegleformede rør Stivelsen kan også skilles fra væsken med hydrocykloner, som består af kegleformede rør. Her er det væsken, der bevæger sig: den pumpes ind i de kegleformede rør, hvor den drejer hurtigt rundt på grund af trykket. Igen er det centrifugalkraften, der anvendes til adskillelsen. Ren med vakuum For at få de sidste rester af frugtsaft ud af stivelsen i så koncentreret form som muligt, benytter man i visse tilfælde planfiltre. Stivelsen pumpes ud på en membran, som kun væsken kan passere igennem. Et kraftigt vakuum under membranen trækker frugtsaften ud.

9 L S T I V E L S E Endelig raffinering På dette punkt i processen er stivelsen blandet med vand, og det mælkeagtige udseende har givet blandingen navnet stivelsesmælk. Stivelsesmælken pumpes videre til den endelige raffinering, som kan foregå i både centrifugalsier, dyse-separatorer og hydrocykloner. Raffineringen fjerner de sidste rester af fibre og frugtsaft, og stivelsen vaskes med frisk grundvand til den er helt ren. Stivelsen tørres Til sidst skal stivelsen tørres. Først suger man en del af vandet ud på roterende vakuumfiltre, og det får vandindholdet ned på ca. 38 procent. Derefter sender man stivelsen gennem et tørreanlæg, hvor en varm luftstrøm bringer vandindholdet ned på de ca. 20 procent, som det færdige produkt skal have. Stor lagerkapacitet Der produceres kun stivelse i en relativ kort periode fra august til januar. Fabrikkernes lagre skal derfor kunne rumme en stor del af et helt års produktion på én gang. Der bliver brugt forskellige former for lagre, f.eks. runde betonsiloer. De største af dem er ca. 40 m høje og har en diameter på ca. 40 m. Når siloerne er fyldt op, rummer de fra til ton stivelse.

10 Den usynlige ingrediens Selvom kartoffelstivelse er en vigtig del af mange af de varer, vi bruger hver eneste dag, kan vi ofte ikke se den i det færdige produkt. Derfor bliver kartoffelstivelse også kaldt for den usynlige ingrediens. Kartoffelstivelse indeholder et af naturens største molekyler. Det giver stivelsen nogle specielle egenskaber, f.eks. en god evne til at binde vand. Den evne er gavnlig i papirproduktionen, hvor kartoffelstivelse bl.a. bruges til at give papiret styrke. Størstedelen af kartoffelstivelsen ender i vores madvarer. Stivelsen er en alsidig ingrediens, der kan ændre fødevarernes konsistens og klarhed, eller påvirke sprødhed og vandindhold. Derfor anvendes den i mange produkter: kager, leverpostej, pølser, ketchup, ost, snacks, fiskekonserves, vingummi, lakridskonfekt og meget, meget mere. Man bruger f.eks. også kartoffelstivelse i tabletter, i limproduktion og til fremstilling af enzymer og gær. Mange hundrede produkter benytter sig allerede af kartoffelstivelsens gode egenskaber og der kommer hele tiden nye produkter til.

11 Enkel og uundværlig Det lyder måske lidt utroligt, at en simpel knold fra jorden spiller en så afgørende rolle for mange af de produkter, vi bruger i vores dagligdag. Men ikke desto mindre kan det være stivelsens værk, at dit papir får den rigtige styrke, eller at din ketchup hverken er for tynd eller for tyk. Når du sætter tænderne i et par sprøde chips eller noget blødt lakridskonfekt, så har den usynlige ingrediens muligvis også haft en finger med i spillet. Og kartoffelmelsfabrikkerne arbejder fortsat på at finde nye produkter, hvor stivelsen kan være til gavn. Det hvide pulver med det beskedne navn kartoffelmel gør måske ikke meget væsen af sig, og den gennemsnitlige dansker vil sikkert fortsat først og fremmest bruge kartoffelmel, når der skal fjernes pletter fra gulvtæppet. Men kartoffelmel er et rent og naturligt rå stof, der har stor betydning for både landmænd, dansk økonomi og de mange produkter, det indgår i også selvom det umiddelbart kan være svært at få øje på stivelsen i vores dagligdags produkter.

12 Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland Herningvej Brande Tlf.: Fax: Karup Kartoffelmelfabrik Karup Kartoffelmelfabrik amba Engholmvej Karup Tlf.: Fax: Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Tøndervej Toftlund Tlf.: Fax: post@a-k-s.dk KMC Herningvej Brande Tlf.: Fax: kmc@kmc.dk

Regnskabet er ikke revideret, men tal og beregninger er gennemgået af ekstern rådgiver.

Regnskabet er ikke revideret, men tal og beregninger er gennemgået af ekstern rådgiver. Side 1 Forord Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2003/2004 (1. maj 2003 30. april 2004) er det første grønne regnskab for Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland iht. bekendtgørelse nr. 594 af 5.

Læs mere

Grønt regnskab 2010/2011. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland

Grønt regnskab 2010/2011. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland 2010 2011 Grønt regnskab 2010/2011 Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Side 1 Forord. Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2010/2011 (1. maj 2010 30. april 2011) er det fjortende grønne regnskab

Læs mere

Hørt på avlermødet d. 19. februar 2015 på Agerskov Kro

Hørt på avlermødet d. 19. februar 2015 på Agerskov Kro Hørt på avlermødet d. 19. februar 2015 på Agerskov Kro Velkomst v. Peter Petersen: Peter C. Petersen startede med at byde alle avlere velkommen til en spændende dag. Desuden orienterede han om at der bliver

Læs mere

Grønt regnskab 2012/2013. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland

Grønt regnskab 2012/2013. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland 2012 2013 Grønt regnskab 2012/2013 Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Side 1 Forord. Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2012/2013 (1. maj 2012 30. april 2013) er det sekstende grønne regnskab

Læs mere

Grønt regnskab 2011/2012. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland

Grønt regnskab 2011/2012. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland 2011 2012 Grønt regnskab 2011/2012 Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Side 1 Forord. Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2011/2012 (1. maj 2011 30. april 2012) er det femtende grønne regnskab

Læs mere

Grønt regnskab 2009/2010. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland

Grønt regnskab 2009/2010. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland 2009 2010 Grønt regnskab 2009/2010 Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Side 1 Forord. Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2009/2010 (1. maj 2009 30. april 2010) er det trettende grønne regnskab

Læs mere

Grønt regnskab 2014/2015. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland

Grønt regnskab 2014/2015. Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland 2014 2015 Grønt regnskab 2014/2015 Andels-kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Side 1 Forord. Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2014/2015 (1. maj 2014 30. april 2015) er det attende grønne regnskab

Læs mere

2008/2009 Grønt regnskab 2008/2009

2008/2009 Grønt regnskab 2008/2009 2008/2009 Grønt regnskab 2008/2009 Side 1 Forord Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2008/2009 (1. maj 2008 30. april 2009) er det sjette grønne regnskab for iht. Miljøministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Efterårskonference Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab Præsentation af KMC. den 23. november 2016

Efterårskonference Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab Præsentation af KMC. den 23. november 2016 Efterårskonference Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab Præsentation af KMC den 23. november 2016 KMC s 10 styrkepositioner 1. Kartoflen en fantastisk råvare med et stort potentiale 2. En stærk forretningsmodel

Læs mere

Banankage med lys cremeux og nibs

Banankage med lys cremeux og nibs Banankage med lys cremeux og nibs Glem alt om de banankager, du hidtil har smagt! Denne kage har den lækreste fugtige konsistens, der står rigtig godt til den lyse cremeux og den sprøde tekstur, som kakaonibsene

Læs mere

NY PROCES TIL RAFFINERING AF KARTOFFELSTIVELSE OG FIBRE TIL LEVNEDSMIDLER MV. NYHEDER 01.09.2010

NY PROCES TIL RAFFINERING AF KARTOFFELSTIVELSE OG FIBRE TIL LEVNEDSMIDLER MV. NYHEDER 01.09.2010 NY PROCES TIL RAFFINERING AF KARTOFFELSTIVELSE OG FIBRE TIL LEVNEDSMIDLER MV. NYHEDER GENERELLE OPLYSNINGER OM PROJEKTET SE NEDENSTÅENDE 01.09.2010 Demonstrationsanlæg for afprøvning af ny proces til raffinering

Læs mere

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A.

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt Regnskab 2005/2006 Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt regnskab 2005/2006 Side 2 Indledning Karup Kartoffelmelfabrik aflægger hermed grønt regnskab for regnskabsåret

Læs mere

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com Øvelse 1 a) Forsøg med kartoffelgrød/mos og kartoffel stivelse Formål: At konstatere forskelle i konsistens ved forskellig metodebrug af kartoffelmels stivelse. - ½ kg skrællede kartofler i tern - 1 L

Læs mere

Regnskabet er udarbejdet i samarbejde med ekstern rådgiver. Regnskabet er ikke revideret, men tal og beregninger er gennemgået af ekstern rådgiver.

Regnskabet er udarbejdet i samarbejde med ekstern rådgiver. Regnskabet er ikke revideret, men tal og beregninger er gennemgået af ekstern rådgiver. GRØNT REGNSKAB 2005 / 2006 Side 1 Forord Dette grønne regnskab for regnskabsåret 2005/2006 (1. maj 2005 30. april 2006) er det tredje grønne regnskab for iht. bekendtgørelse nr. 594 af 5.juli 2002 om visse

Læs mere

Alger - Det grønne guld

Alger - Det grønne guld Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere Alger - Det grønne guld 5.A Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere 2015 Alger - det grønne guld 2 Hej jeg hedder Emil og jeg er 12 år og går i 5. klasse. Jeg har valgt at lave

Læs mere

Produktion af kartoffelprotein og protamylasse på oplagret kartoffelfrugtsaft

Produktion af kartoffelprotein og protamylasse på oplagret kartoffelfrugtsaft Produktion af kartoffelprotein og protamylasse på oplagret kartoffelfrugtsaft og -frugtvand Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Marts 2016 Udgivelsesdato : 5. april 2016 Udarbejdet af : Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forklaring på bindefars.

Forklaring på bindefars. Forklaring på bindefars. En bindefars er en ekstremt fint hakket fars. Den får konsistens som tyk slim. Den er med til at holde sammen på pølsen, binde den, og give den spændstighed. De faktorer som gør

Læs mere

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Dette er lærervejledningen til det virtuelle virksomhedsbesøg på Brødrene Hartmann A/S (herefter Hartmann), som du finder på. Lærervejledningen er skrevet til undervisere

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Fra bord til jord Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Vi genbruger organisk affald Kartoffelskræller og madrester er fulde af energi og næringsstoffer. Fordi det organiske affald indeholder

Læs mere

Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali. Rapport AKV Langholt

Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali. Rapport AKV Langholt Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali Rapport 2017-2018 AV Langholt Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé... 3 Baggrund...

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder

Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder Markedsstyret udvikling Langsigtede kunderelationer Sammen med kunder og andre partnere arbejder vi konstant på at udvikle forbedrede membrantyper,

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Uge 47 Uddannelse og jobuge. Fra Idé til produkt 2. klasse. Eksempler fra Frederiksberg virksomheder

Uge 47 Uddannelse og jobuge. Fra Idé til produkt 2. klasse. Eksempler fra Frederiksberg virksomheder Uge 47 Uddannelse og jobuge Fra Idé til produkt 2. klasse Eksempler fra Frederiksberg virksomheder Den gode stol Hvem er jeg og hvad er jeg god til? Du er god til mange ting Hvis man spørger folk, hvad

Læs mere

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A.

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt Regnskab 2002/2003 Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt regnskab 2002/2003 Side 2 Indledning Karup Kartoffelmelfabrik har i 6 år frivilligt udarbejdet grønt regnskab

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Konkrete muligheder og udfordringer Produkter af kartofler (Nicolai Hansen, KMC)

Konkrete muligheder og udfordringer Produkter af kartofler (Nicolai Hansen, KMC) Konkrete muligheder og udfordringer Produkter af kartofler (Nicolai Hansen, KMC) Fremtidens landbrug i det biobaserede samfund Forskningscentret AU Foulum 8. Oktober 2013 KMC's struktur Brande Karup Toftlund

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

Nyhedsbrev fra Villa Talea

Nyhedsbrev fra Villa Talea Nyhedsbrev fra Villa Talea Nyhedsbrev nr. 8, Februar 2011 Sæson 2011 Olivenhøsten 2011. Olivenhøsten i Exantis er ved at være overstået. Og i år var det særlig spændende, for det var første år, vi selv

Læs mere

De små redskaber er vigtige

De små redskaber er vigtige De små redskaber er vigtige Jeg bruger det lille rivejern til ingefær som er en af mine ynglings ingredienser. Jeg bruger det også til hvidløg, nødder, og tusinde andre ting. En spiseske er altid handy

Læs mere

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD KORT FILM OM DAKAREFOOD Daka ReFood indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie fra fødevareindustrien, detailhandel, restauranter og storkøkkener. Det

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

KMC, Kartoffelmelscentralen AMBA

KMC, Kartoffelmelscentralen AMBA KMC, Kartoffelmelscentralen AMBA Nicolai Hansen, CEO Industriens Hus, København - den 9. juni 2017 Hvem er vi og hvad laver vi? Ejet af jyske kartoffelavlere 3 Fuld kontrol over værdikæden Råvaren Avlerne

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Forbrugsmønster på vand og fremtidige udfordringer.

Forbrugsmønster på vand og fremtidige udfordringer. Forbrugsmønster på vand og fremtidige udfordringer. Ejerskabet Brande Karup To3lund En del af gruppen. Akv Langholt BRANDE KARUP KMC Granules KMC HQ KMC Derivat TOFTLUND S9velsesproduk9on 13/14 48.000

Læs mere

Clear Thickener. Tips og idéer

Clear Thickener. Tips og idéer Clear Thickener Tips og idéer Indhold Fortykkede drikke Hvad er Fresubin Clear Thickener?... 4 Anvendelse af Fresubin Clear Thickener...5 Praktiske råd... 6 Doseringsvejledning...7 Fortykkede fødevarer

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine Monterings- og brugsvejledning Freshlife automatisk spiremaskine Kære kunde Tak, fordi du har købt den automatiske spiremaskine fra Freshlife. Vi håber, at du bliver glad for dit køb og bliver inspireret

Læs mere

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A.

Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt Regnskab 2004/2005 Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Grønt regnskab 2004/2005 Side 2 Indledning Karup Kartoffelmelfabrik aflægger hermed grønt regnskab for regnskabsåret

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn?

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn? Mel fra spiret korn Hvorfor mel fra spiret korn? Skønheden ved mel af spiret korn er at ved spiring ændrer en kerne sin sammensætning fra stivelse til en grøntsag. Derfor er mel fra spirede kerner kommer

Læs mere

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting Biotechnology Explorer Protein Fingerprinting Instruktionsmanual Katalognummer 166-0100EDU explorer.bio-rad.com Delene i dette kit er sendt i seperate æsker. Opbevar proteinstandarderne i fryseren, ved

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden En gang for længe siden Børneliv på landet for 100 år siden Hvad ved du om landbruget for 100 år siden? Lav et mind map. Landbruget for 100 år siden 1 Spørgsmål til Ida Marie og Axel Hvad vil du spørge

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER 1 GMO Genmodificerede fødevarer 2 GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER Hvad er GMO og genmodificering? Når man genmodificerer, arbejder man med de små dele af organismernes celler

Læs mere

Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose

Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose Markedsføring af fødevarer, der anprises med reduceret indhold eller fravær af gluten og/eller laktose Indhold 1. Anprisninger vedr. reduceret indhold eller fravær af gluten... 2 1.1 Gluten og kornarter,

Læs mere

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS GRATIS TIL DIG Vi bager med mel af korn, der er Dyrket Høstet Malet DANMARK DANSK TAPAS Smagen af danske specialiteter til brød bagt med dansk mel FRA JORD TIL BORD Valsemøllen følger kornet hele vejen

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingredienser som protein, fibre og fedt i fødevarekvalitet. Ingredienserne

Læs mere

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER?

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? Enzymer er proteiner, som i naturen sætter gang i biokemiske reaktioner i alle levende organismer. Det er enzymer, der omdanner maden i vores maver til energi og de visne

Læs mere

Vare- og prisliste 2015

Vare- og prisliste 2015 Vare- og prisliste 2015 Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang. Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø. Herefter er tangen

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske Pressemeddelelse Mælkebøttevin Tap solens farve på flaske Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) kaldes også Løvetand eller Fandens Mælkebøtte. Den er en to- eller flerårig urt, som danner en grundstillet

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning Ansigts masker Hvis man ikke lige har taget et ansigtsdampbad, kan man åbne porerne ved at dække ansigtet med et vådt, varmt (dog ikke ubehageligt varmt) håndklæde i 5 minutter, før masken lægges. Man

Læs mere

Type 1 diabetes. Undervisning af bedsteforældre. Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre

Type 1 diabetes. Undervisning af bedsteforældre. Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre Type 1 diabetes hos børn Undervisning af bedsteforældre Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre De celler i bugspytkirtlen som producerer

Læs mere

Type 1 diabetes hos børn

Type 1 diabetes hos børn Type 1 diabetes hos børn Undervisning af bedsteforældre Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre De celler i bugspytkirtlen som producerer

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Indholdsfortegnelse Introduktion Metode... 3 Teori Steptesten... 4 Hvorfor stiger pulsen?... 4 Hvordan optager vi ilten?... 4 Respiration... 4 Hvad er et enzym?...

Læs mere

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT MINE OPSKRIFTER BRØD VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT 625 g mel 5 dl vand 2 tsk salt En lille klump gær på størrelse med en ært 1. Gæren smuldres ud i vandet i en stor skål og rører rundt.

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Ruth og Rasmus finder FULDKORN

Ruth og Rasmus finder FULDKORN Madens historier Ruth og Rasmus finder FULDKORN Fuldkorn Sikken en dejlig, stor mad, jeg har lavet her, siger Ruth. Børnene er ved at lave smør-selv-madder i børnehaven. Ruth har lavet en tyk mad med rugbrød,

Læs mere

PHILADELPHIA ELSKER SUPPER

PHILADELPHIA ELSKER SUPPER PHILADELPHIA ELSKER SUPPER TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA De fleste forbinder

Læs mere

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra:

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra: Pizza & bagesten OS Stone Opskrifter & brugsanvisning Vores leverandør har godkendelse fra: Info om Out-Standing s pizza- og bagesten: OS Stone er et unikt redskab til bagning på grill. Stenens egenskaber

Læs mere

Karup Kartoffelmelfabrik. A.m.b.A. Årsrapport. CVR nr.: 16 21 77 19. 80. regnskabsår

Karup Kartoffelmelfabrik. A.m.b.A. Årsrapport. CVR nr.: 16 21 77 19. 80. regnskabsår Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. Årsrapport CVR nr.: 16 21 77 19 80. regnskabsår 1. maj 2012 til 30. april 2013 Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. 2 Dagsorden for generalforsamlingen onsdag den 19. juni

Læs mere

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler Dyrkningsvejledning Avl af pulverkartofler 2 Dyrkningsvejledning pulverkartofler Indhold Specifikke krav...3 Udsædsmateriale & lægning...4 Gødskning...4 Vanding er vigtig... 6 Ensartet afmodning... 6 Nænsom

Læs mere

MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD

MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD 1 Indhold BAGGRUND, FORMÅL OG RAMMER GOD KØKKENHYGIEJNE MAD OG ERNÆRING KROPPEN OPSAMLING 2 BAGGRUND, FORMÅL OG RAMMER 3 Socialt og kulturelt dannelsesprojekt At

Læs mere

2. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene.

2. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene. Opgave : Undersøg kartoflen Du skal nu undersøge kartoflen.. Se på kartoflen. Beskriv dens skræl. Er skrællen tyk eller tynd?. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene.. Skræl de to

Læs mere

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Madlavning

Madkundskab. ÅRSPLAN MADKUNDSKAB Kompetenceområdet Madlavning Køkkenkørekort/ 2 Eleven kan anvende Kend dit køkken almindelig hygiejne principper i madlavning Eleven har viden om hygiejne- og opbevarings- og konserveringsprincipper Eleven kan lave mad efter en Eleven

Læs mere

Rapport. Forbrugerundersøgelse af pølser tilsat planteprotein. Baggrund og formål

Rapport. Forbrugerundersøgelse af pølser tilsat planteprotein. Baggrund og formål 12. september 2018 Rapport Projekt nr. 2006272-18 Version 1 Init. LHHR/MT Forbrugerundersøgelse af pølser tilsat planteprotein Louise Hofer Baggrund og formål I projektet Nye proteinkombinationer med plante-

Læs mere

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%.

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologi Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologiprocenten udregnes ud fra et gennemsnit på indkøbte varer

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

Punktgjald Vørunr Vørutekstur Gatt Pct Eind Eind Mvg

Punktgjald Vørunr Vørutekstur Gatt Pct Eind Eind Mvg Kapitel 23 Rest- og affaldsprodukter fra næringsmiddelindustrien; tilberedt dyrefoder Bestemmelse 1. Pos. 2309 omfatter bl.a. varer anvendelige som dyrefoder, ikke andetsteds tariferet, fremstillet ved

Læs mere

Alfa Laval: Projektlederen er som edderkoppen i spindets midte

Alfa Laval: Projektlederen er som edderkoppen i spindets midte Jobindex.dk - Januar 2012 Alfa Laval: Projektlederen er som edderkoppen i spindets midte En anden stor opgave som han har styret, var byggeriet af det norske skib Krillkongen. Det illustrerer ganske godt,

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Hakke- / Rivejern. Model Nr.: 1995. 10-i-1 til køkkenet. Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt!

Hakke- / Rivejern. Model Nr.: 1995. 10-i-1 til køkkenet. Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt! Hakke- / Rivejern Model Nr.: 1995 10-i-1 til køkkenet Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt! BETJENINGSVEJLEDNING Kære kunde! Normalt tager det lang tid

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP NYHEDER OG TILBUD MAJ/JUNI 2014 ØKOLOGISK HAVTORN Køb 2 varianter og få 5% rabat Køb 4 varianter og få 10% rabat Nyd et glas vin lavet af havtorn og ikke andet. Havtorn vin har en frisk smag Nyd den kold,

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

Plantens rigdom. giver en verden af muligheder...

Plantens rigdom. giver en verden af muligheder... Plantens rigdom giver en verden af muligheder... Hvem er vi? Plant2Product er en del af Grønt Center, Råhavegård, der er et videns- og erhvervsudviklingscenter. Plant2Product er virksomhedernes samarbejdspartner

Læs mere

AKK Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A.

AKK Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. AKK Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. CSR Rapport 2018/2019 AKK - Karup Kartoffelmelfabrik A.m.b.A. CSR Rapport 2018/2019 Side 2 Indledning Rapportens formål er at oplyse om de påvirkninger selskabets

Læs mere

vafler Kom med i vaffelhimlen LÆKRE OPSKRIFTER KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM

vafler Kom med i vaffelhimlen LÆKRE OPSKRIFTER KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM store 11 vafler LÆKRE OPSKRIFTER Kom med i vaffelhimlen KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM Wilfa HEARTS 23 vaffeljern Wilfa HEART 23

Læs mere

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling.

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Når man har fødselsdag skal man fejres med maner, og man skal selvfølgelig have lov til at dele noget ud til sine stuekammerater. Det handler om at opleve glæden

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER 7.1 Spaltning af sukker I skal undersøge, hvordan sukker spaltes ved kontakt med en syre. Almindelig hvidt sukker er et disaccharid. Det kan spaltes i to monosaccharider:

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Biotechnology Explorer

Biotechnology Explorer Biotechnology Explorer Oprensning af genomisk DNA fra plantemateriale Manual Katalog nr. 166-5005EDU explorer.bio-rad.com Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, februar 2009

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere