NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017"

Transkript

1 NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017

2 KYSTOMRÅDER HVAD SKER DER? side 2 Erhvervsministerens fremsættelsestale, 25. januar 2017 Formålet med lovforslaget er at give kommuner, borgere og virksomheder i hele landet bedre muligheder for at skabe vækst og udvikling med fortsat beskyttelse af landskaber, natur og miljø. Følger op på aftalen om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fra juni Planloven er med til at sætte rammen for udviklingsmuligheder i hele landet og indebærer i dag en række udfordringer. Nye udviklingsmuligheder i kystområderne med fortsat bevarelse af kystnærhedszonen.

3 DISPOSITION side 3 (1) Gældende regler om udvikling og aktiviteter i kystområder (2) De kommende ændringer i planloven og naturbeskyttelsesloven

4 KYSTNÆRHEDSZONE, KLITFREDNINGS OG STRANDBESKYTTELSESLINJE side 4 Planloven Reglerne for kystnærhedszonen gælder for kommunerne, der skal tage særlige hensyn, når de udarbejder kommune og lokalplaner i områder ved kysten. Der er tale om en planlægningszone. Naturbeskyttelsesloven Reglerne for klitfrednings og strandbeskyttelseslinjen gælder for alle, der ejer eller bruger arealer langs kysten. Her er tale om en forbudszone.

5 PLANLOVEN KYSTNÆRHEDSZONEN side 5 Hvad er kystnærhedszonen? For at sikre, at de åbne kyststrækninger bevarer deres åbne karakter og fortsat udgør en væsentlig natur og landskabsressource, skal kommunens planlægning respektere en kystnærhedszone. Kystnærhedszonen dækker som udgangspunkt kyststrækningen fra strandkanten og ca. 3 km ind i landet, der er dog lokale variationer. Den dækker de dele af kysten, der ligger i sommerhusområder og i landzone, dvs. ikke områder, der udlagt som byzone, som har andre regler.

6 PLANLOVEN KYSTNÆRHEDSZONEN side 6 Regler for kystnærhedszonen planlovens 5b Kun inddrage nye arealer i byzone og planlægges for anlæg i landzone, når der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering. Kun i ganske særlige tilfælde planlægge bebyggelse/anlæg, der forudsætter inddragelse af arealer på søterritoriet eller særlig kystbeskyttelse. Kun lokalisering af ferie og fritidsanlæg i forbindelse med eksisterende byer eller større ferie og fritidsbebyggelser. Reglerne forbyder, at der udlægges nye sommerhusområder, bortset fra de 8.000, der blev givet mulighed for med lovændringen i Reglerne fastholder anvendelsen af eksisterende sommerhusområder. Offentlighedens adgang til kysten skal sikres og udbygges.

7 SÆRLIG BEGRUNDELSE FOR PLANLÆGNING I KYSTNÆRHEDSZONEN side 7 Dom af 3. juni 2013, retten i Horsens Horsens Kommunes vedtagelse af kommuneplan 2009 med mulighed for etablering af nyt boligområde med 250 boliger i kystnærhedszonen syd for Horsens fjord. Retten lagde til grund, at arealudlægget reelt var begrundet med, at kommunen ville opretholde elevgrundlaget for en skole, og at der i den konkrete sag ikke var anført en sådan særlig planlægningsmæssig begrundelse, at betingelserne i planlovens 5b, stk. 1, nr. 1, var opfyldt. Det havde bl.a. betydning for rettens afgørelse, at arealet var udpeget som yderst bevaringsværdigt i Regionplan 2005 for Vejle Amt. Endvidere var der alternative byudviklingsområder. Retten lagde derudover vægt på arealudlæggets størrelse (ca. 250 boliger).

8 PLANLÆGNING FOR FERIE OG FRITIDSANLÆG side 8 Hovedprincipperne er, at nye ferie og fritidsanlæg indpasses i kystlandskabet bagved og i tilknytning til eksisterende bebyggelse, så de indgår i et samspil med eksisterende anlæg og ikke virker dominerende i forhold til de eksisterende forhold. F.eks. kan der ikke planlægges for nye ferie og fritidsanlæg midt på åbne og ubebyggede kyststrækninger.

9 SOMMERHUSOMRÅDER side 9 Der er i dag ca sommerhuse i Danmark, hvoraf knap ligger inden for kystnærhedszonen. Der har siden 1997 været forbud mod udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen, og de eksisterende områder skal fastholdes til ferieformål, jf. planlovens 5 b, stk. 1, nr. 3. Med ændringen af planloven i 2004 blev der givet mulighed for at etablere op til nye sommerhusgrunde i kystområderne for at styrke den økonomiske udvikling lokalt i yderområderne. I perioden er der udlagt nye sommerhusområder med plads til sommerhusgrunde ved udstedelse af 8 landsplandirektiver.

10 NATURBESKYTTELSESLOVEN BESKYTTELSESLINJER side 10 Strandbeskyttelseslinjen, jf. NBL 15 Der må ikke foretages ændring i tilstanden af strandbredder eller af andre arealer, der ligger mellem strandbredden og strandbeskyttelseslinjen. Der må ikke etableres hegn, placeres campingvogne og lignende, og der må ikke foretages udstykning, matrikulering eller arealoverførsel, hvorved der fastlægges skel. Derfor: Fra strandkanten og 300 meter ind på land gælder der særlige strikse regler for, hvordan man må bygge og bo. Der kræves dispensation til opførelse af for eksempel drivhus, terrasse, udhuse mm.

11 NATURBESKYTTELSESLOVEN BESKYTTELSESLINJER side 11 Klitbeskyttelseslinjen, jf. NBL 8 Der må ikke foretages ændring i tilstanden af klitfredede arealer. Der må ikke etableres hegn, og arealerne må ikke afgræsses. Der må ikke placeres campingvogne og lignende. Der må heller ikke foretages udstykning, matrikulering eller arealoverførsel, hvorved der fastlægges skel. Klitfredningslinjen varetager i vidt omfang samme hensyn som strandbeskyttelseslinjen, men klitfredningen har yderligere til formål at bekæmpe og forebygge sandflugt. Der gives kun dispensation fra klitfredningslinjen i ganske særlige tilfælde, og bestemmelserne er gennem alle årene blevet administreret meget strengt. Klitfredede arealer findes næsten udelukkende ved Jyllands kyster mod Skagerrak og Vesterhavet. Klitfredningslinjen ligger i åbne landskaber typisk 300 m fra kysten og i bebyggede områder typisk 100 m eller mindre fra kysten. Klitfredningen kan konkret udstrækkes indtil 500 m fra strandbreddens inderste grænse, hvis der konstateres akutte sandflugtsproblemer i området.

12 LOVFORSLAGET side 12 2 hovedtiltag vedrørende kystområder (1) Oprydning i ikke udnyttede kystnære arealreservationer og på baggrund heraf godkendelse efter ansøgning af op til 15 nye forsøgsprojekter for kyst og naturturisme. (2) Hjemmel for kommunerne til at udpege nye udviklingsområder inden for kystnærhedszonen.

13 OPRYDNING I AREALRESERVATIONER side 13 Oprydning er en forudsætning for nye forsøgsprojekter. Oprydning gennemføres i Iværksættes ved, at erhvervsministeren udsteder et påbud efter 3, stk. 4, til alle kommuner om at gennemgå alle helt eller delvis uudnyttede uaktuelle kommuneplanlagte arealreservationer til ferie og fritidsanlæg i de kystnære områder med henblik på ophævelse af uaktuelle arealreservationer i henhold til planlovens 11 f, stk. 2. Samtidig kan kommunerne opfordres til at rydde op i uudnyttede og uaktuelle lokalplanlagte arealreservationer til ferie og fritidsanlæg i kystære områder. Mål: Ophævelse af mindst halvdelen af de over 100 ikke lokalplanlagte arealreservationer.

14 NYE FORSØGSPROJEKTER I side 14 Aftalepartnerne vil efter oprydningen tage stilling til antallet af potentielle nye forsøgsprojekter (mellem 0 og 15), idet ophævelsen af uaktuelle reservationer skal have et væsentligt større omfang end de nye forsøgsprojekter. Ny bestemmelse i 4 a, der giver mulighed for, at erhvervsministeren på baggrund af ansøgninger fra kommunalbestyrelser kan meddele mellem 0 og 15 tilladelser. Kriterierne for den nye forsøgsordning svarer i hovedtræk til den tidligere forsøgsordning i planlovens 5 (mulighed for 10 forsøgsprojekter, indført i 2014).

15 NYE FORSØGSPROJEKTER II side 15 Kommunerne kan efter den foreslåede forsøgsordning ansøge om tilladelse til projekter, som efter gældende regler og praksis normalt ikke eller kun vanskeligt ville kunne iværksættes. Mulighed for at fravige planlovens 5b, stk. 1, nr. 1, 3 og 4 og 35, st. 3, samt dispensere fra naturbeskyttelseslovens regler om klitfredning og strandbeskyttelseslinje, selv om der ikke er tale om et særligt tilfælde, jf. naturbeskyttelseslovens 65, stk. 1. Forudsat, at det efterfølgende sikres, at projekterne kan gennemføres i overensstemmelse med de EU retlige naturbeskyttelsesforpligtelser.

16 NYE FORSØGSPROJEKTER III side 16 Kriterier Projekterne skal knyttes til steder inden for kyst og naturturismen, hvor projekterne har et væsentligt potentiale for at skabe vækst og udvikling i kyst og naturturismen og for øget tiltrækning af turister og er via nyskabende elementer særegne, så de kan bidrage til udviklingen af turisme i Danmark, hvor etableringen af de konkrete projekter sker i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter og er i overensstemmelse med de sammenhængende turistpolitiske overvejelser i kommunalbestyrelsens planlægning for turisme og kommunalbestyrelsens planstrategi, hvor projekterne indpasses arkitektonisk og opføres under særlig hensyntagen til den omkringliggende natur og landskabet, og hvor projekterne indeholder tiltag, som bidrager positivt til den omkringliggende natur og også gerne til gode naturoplevelser.

17 NYE FORSØGSPROJEKTER IV side 17 Nye sommerhusområder Nyt, at bestemmelsen i planlovens 5 b, stk. 1, nr. 3, kan fraviges, så det bliver muligt at tillade nye sommerhusområder som en fysisk integreret del af nye feriecentre med fællesfaciliteter af en væsentlig størrelse. Erfaringerne fra den tidligere forsøgsordning har vist, at nye sommerhuse er væsentlige for gennemførelsen af store feriecenterprojekter. Udlæg af nye sommerhusområder som en del af et nyt feriecenter er imidlertid ikke muligt inden for strandbeskyttelseslinjen og på klitfredede arealer. NB: Der åbnes for ny sommerhusplanlægning både via forsøgsprojektordningen og via reglerne om ombytning af arealudlæg (6000 nye sommerhuse).

18 NYE FORSØGSPROJEKTER V side 18 Eksempler på forsøgsprojekter Udbygning af eksisterende anlæg eller etablering af nye faciliteter, der f.eks. kan give bedre muligheder for natur, frilufts og rekreative oplevelser, sikre bedre tilgængelighed til strand, herunder øget tilgængelighed for handicappede turister, eller give indblik i områdets natur og kulturhistorie. Større projekter kan være hoteller, hvor der er mulighed for bade og aktivitetsfaciliteter også uden for sommersæsonen, tennisbaner m.v. Mindre projekter kan også have stor betydning i lokalområder, f.eks. på de små øer. Tværkommunale projekter, fx en sti langs kysten gennem flere kommuner med forskellige rekreative funktioner indpasset i landskabet. Der kan også være tale om en campingplads eller et feriecenter med aktiviteter på flere lokaliteter f.eks. golfbaner, rideaktiviteter, put and take fiskeri o. lign., som placeres i tilknytning til andre eksisterende turismemæssige aktiviteter eller anlæg

19 NYE FORSØGSPROJEKTER VI side 19 Sagsbehandling Når et projekt er meddelt forsøgstilladelse efter den foreslåede 4 a, skal kommunerne tilvejebringe et plangrundlag og/eller meddele landzonetilladelse i overensstemmelse med gældende regler med de fravigelser og lempelser, der følger af forsøgstilladelsen. Forsøgstilladelsen kan indeholde vilkår, jf. 4 a, stk. 1, fx krav til placering eller justering af en bygning eller krav om udsigtsforhold eller færdselsforhold fx af hensyn til at undgå slid på klitter og klitarealer og dermed undgå øget sandflugt. Der kan også stilles vilkår begrundet i andre planlægningsmæssige hensyn eller overordnede nationale interesser. Vilkår i en forsøgstilladelse skal indarbejdes i efterfølgende planlægning og/eller landzonetilladelse. Hvis et projekt ikke kræver landzonetilladelse eller tilvejebringelse af et plangrundlag, vil det være forsøgstilladelsens vilkår, der skal opfyldes ved realisering af projektet.

20 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER I side 20 Mulighederne for planlægning i kystnærhedszonen udvides Der kan udpeges udviklingsområder i kystnærhedszonen, Der kan udlægges nye sommerhusområder med op til nye sommerhusgrunde mod tilbageførsel af eksisterende ubebyggede sommerhusområder i forholdet 1:1 Kommunerne ved lokalplan kan overføre eksisterende sommerhusområder til byzone. Der kan gives tilladelse til nyopførelse af turismefaciliteter, der er ødelagt på grund af brand, oversvømmelse, storm og lignende (jfr. branden på Svinkløv Badehotel).

21 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER II side 21 Udviklingsområder i kystnærhedszonen ny 5b, stk. 2 Erhvervsministeren kan i et landsplandirektiv fravige kravet om særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering og udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. De udpegede områder bestemmes efter ansøgning fra kommunalbestyrelsen og vil være områder i kystnærhedszonen, hvor kommunalbestyrelsen ønsker at planlægge for udvikling af kommunens byer og landsbyer eller områder, hvor der er ønsker om at kunne give landzonetilladelse til virksomheder og anlæg, svarende i øvrigt til i landzone. De udpegede udviklingsområder vil være områder i kystnærhedszonen udenfor særlige landskabs, natur eller miljøinteresser.

22 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER III side 22 Udlæg af nye sommerhusområder, ny 5b, stk. 4 og 5 Erhvervsministeren kan ved landsplandirektivet fravige forbuddet mod udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen, jf. planlovens 5 b, stk. 3. Med bestemmelsen gives mulighed for udlæg af sommerhusområder med op til nye sommerhusgrunde under forudsætning af, at kommunalbestyrelserne lader områder med mindst eksisterende ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen tilbageføre til landzone. I forholdet 1:1, hvor det er muligt! Omplacering af sommerhusområder skal forbedre kvaliteten og attraktionsværdien af de udlagte sommerhusområder ved, at ikke så attraktive uudnyttede områder tilbageføres, og der kan samtidig udlægges nye områder. De nye sommerhusområder kan f.eks. omfatte omdannelse af campingpladser, feriecentre og hoteller i landzone, hvor driften ikke er rentabel.

23 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER IIII side 23 Kriterier for nye sommerhusområder, ny 5b, stk Sommerhusgrundene være beliggende i sammenhængende områder, og sommerhusområderne skal placeres i tilknytning til eksisterende eller planlagte bysamfund, feriecentre eller sommerhusområder, hvor der er et turistmæssigt potentiale. 2. Kommunalbestyrelsen skal anvise, hvilke ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen der kan tilbageføres, så der byttes eksisterende ubebyggede sommerhusområder med nye i forholdet 1:1 i de kommuner, hvor det er muligt. Kommunen kan tilbageføre uudnyttede sommerhusområder, uden at antallet af sommerhusgrunde omplaceres i egen kommune. 3. Der kan ikke udlægges nye sommerhusgrunde inden for naturområder beskyttet af naturbeskyttelsesloven, strandbeskyttelseslinjen eller i klitfredede områder. 4. Erhvervsministeren skal gennem landsplandirektiverne for nye sommerhusområder varetage de særlige nationale interesser inden for kystnærhedszonen. 5. Nye sommerhusområder skal placeres uden for områder med særlige landskabsinteresser og naturbeskyttelsesinteresser og må ikke være i strid med væsentlige nationale interesser. 6. Kommunalbestyrelserne skal i kommuneplanstrategien beskrive, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt.

24 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER V side 24 Tilbageførsel af lokalplanlagte sommerhusområder Der kan ikke tilbageføres områder, som er udstykkede eller byggemodnede. Der kan tilbageføres: 1. kommunalt ejede områder, hvor der ikke er behov for yderligere aftaler, 2. privatejede områder, hvor ejeren accepterer eller ønsker tilbageførsel til landzone, 3. privatejede områder, hvor ejeren ønsker at foretage et bytte, således at andre arealer i stedet ønskes overført til sommerhusområde, 4. privatejede områder, hvor der er forhandlet et forslag til erstatning for udgifter afholdt med henblik på arealernes udnyttelse i sommerhusområde og 5. privatejede arealer, hvor ejeren ikke ønsker tilbageførsel, men denne ikke har afholdt udgifter med henblik på arealernes udnyttelse i sommerhusområde.

25 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER VI side 25 Overførelse af eksisterende sommerhusområder til byzone, ny 5b, stk. 7 Erhvervsministeren kan ved landsplandirektiver overføre arealer i eksisterende sommerhusområder til byzone. Fx mindre sommerhusområder, der ligger i umiddelbar tilknytning til eksisterende byzone, og hvor den rekreative værdi for kommunens og nabokommunens indbyggere er af underordnet betydning. Kriterier: De generelle kriterier for udlæg af arealer til byzone skal være opfyldt. Dvs., at der skal være et behov for yderligere areal til byvækst. Kun sommerhusområder i umiddelbar tilknytning til eksisterende. sammenhængende byzone, der kan overføres, så byen udvikles indefra og ud. Mindst ¾ af de berørte grundejere skal ønske en overførsel til byzone. Kommunalbestyrelsen skal forinden redegøre for de konsekvenser, som en overførsel kan have for den enkelte grundejer.

26 NYE UDVIKLINGSOMRÅDER VII side 26 Lex Svinkløv Badehotel, ny 5b, stk. 9 Erhvervsministeren kan i særlige tilfælde meddele tilladelse til at fravige 5 b, stk. 1, nr. 1 og 4 og 35, stk. 3, ved nyopførelse af nedbrændte kroer, hoteller og andre turismefaciliteter. Muligt at nyopføre de hoteller mv., der ellers ikke ville blive genopført, fordi det investeringsmæssigt ikke er rentabelt, eller fordi der er lovgivningsmæssige barrierer for at opføre dem med en lidt anden placering og udformning end tidligere. Det vil endvidere være muligt at tillade nyopførelse, hvis det ikke sker i forbindelse med eksisterende bysamfund eller større ferie og fritidsbebyggelser, jf. 5 b, stk. 1. nr. 4.

27 KONTAKT side 27 Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll Partner Dir: Mob: E mail: akv@horten.dk

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme - 1 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 en forsøgsordning med videre rammer for at etablere turistorienterede projekter

Læs mere

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Peer Frank - Niras planlægning Den reviderede planlov: Omfattende revision af planloven Vedrører Detailhandel Kystzonen Landzonen Grønt Danmarkskort

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen Nye udviklingsmuligheder ved kysterne Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen KONFERENCE TEKNIK & MILJØ 17 April 2017 Forslag til lov om ændring af lov om planlægning Aftale mellem regeringen,

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Plan Dato 8. februar 2017 Sagsnr. 15/15187 Notat om forventede planlovsændringer Nedenstående er uddrag gengivet fra Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse)

Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse) Punkt 6. Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse) 2017-028176 By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender

Læs mere

Nye gunstige regler for sommerhusejer

Nye gunstige regler for sommerhusejer - 1 Nye gunstige regler for sommerhusejer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen indgik sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti i juni 2016 en aftale

Læs mere

Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg

Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg Colorbox Planlægningsmuligheder og begrænsninger for ferie- og fritidsanlæg i kystnærhedszonen De uberørte åbne kyster er en af de væsentligste landskabelige attraktioner i dansk turisme. Det er en national

Læs mere

Udviklingsområder i kystnærhedszonen

Udviklingsområder i kystnærhedszonen Udviklingsområder i kystnærhedszonen Hvad er kystnærhedszonen? Det er en 3km bred zone langs alle Danmarks kyster. Formålet med den er, at vi skal passe på det danske kystlandskab. I denne zone er det

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Foreløbigt vejledningsmateriale Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Planlægning og byudvikling Kolofon Titel: Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen,

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Et oplæg om lovforslaget Politisk aftale Status for proces Hovedindhold i lovforslaget formålsbestemmelse

Læs mere

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning VEJLEDNING 15. marts 2017 Sag nr.: 2017-1434 Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning Vejledningen præciserer baggrunden for opgaven og skitserer de enkelte elementer i forløbet for

Læs mere

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN JANUAR 2019 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Den nye planlov muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Lovforslag om modernisering af planloven Lovforslag om modernisering

Læs mere

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling Den moderniserede planlov Fokus på vækst og forenkling Hvad går ændringerne ud på? 1. Ændring i planlovens formålsbestemmelser 2. Kort om ændringer i byzonen 3. Liberalisering af landzonereglerne 4. Øget

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Holger Bisgaard, Planlægning og Byudvikling, maj 2017 Status Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016.

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

UDKAST 4.september 2014. Forslag. til. Lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse og byggeloven

UDKAST 4.september 2014. Forslag. til. Lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse og byggeloven UDKAST 4.september 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse og byggeloven (Forsøgsordning for kyst- og naturturisme, ophævelse af muligheden for at planlægge for

Læs mere

Ændring af naturbeskyttelsesloven perspektiver for kystkommuner

Ændring af naturbeskyttelsesloven perspektiver for kystkommuner Ændring af naturbeskyttelsesloven perspektiver for kystkommuner 26. april 2017 Hans Erik Cutoi-Toft Præsentation Hans Erik Cutoi-Toft, Afdelingschef, Søterritoriet Kystdirektoratet, Naturstyrelsen 2 /

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Planlægning og Byudvikling Ny regering (VLAK) Ny minister (Brian Mikkelsen) Vi

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Baggrund Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 Roller i det åbne lands planlægning: Kommunen: emner efter planlovens 11a (11b stk.2) Regionen: Regional råstofplan Regional udviklingsplan Staten:

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele

Læs mere

Planlægningsmæssige og turistpolitiske bindinger og begrundelser

Planlægningsmæssige og turistpolitiske bindinger og begrundelser Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Hotel og offentligt grønt område ved Klintegården, Kalundborg kommune CVR-nr. 37295728

Læs mere

1. Kontaktinfo. 2. Ansøgningsresumé

1. Kontaktinfo. 2. Ansøgningsresumé UDVIKLINGSOMRÅDER 2017 Break Break Ansøgningsvejledning Ansøgningsvejledning for Udviklingsområder 2017 1. Kontaktinfo CVR-nummer kommune 29189609 Navn Ringkøbing-Skjern kommune Adresse Ved Fjorden 6 Postnr.

Læs mere

Kommunernes planlægning for turisme

Kommunernes planlægning for turisme Jane Kragh Andersen Kommunernes planlægning for turisme Landets kommuner har en central rolle i planlægningen for turismen. Dialogforum har drøftet den konkrete planlægning i kommunerne og har ønsket at

Læs mere

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Plannavn Titel Undertitel Dato for offentliggørelse af forslag KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Havneomdannelse - Hvalpsund Havn 6. november 2013

Læs mere

300m. den ny 300 meter strandbeskyttelses- og klitfredningszone. Naturbeskyttelsesloven Lokal bekendtgørelse

300m. den ny 300 meter strandbeskyttelses- og klitfredningszone. Naturbeskyttelsesloven Lokal bekendtgørelse 300m den ny 300 meter strandbeskyttelses- og klitfredningszone Naturbeskyttelsesloven Lokal bekendtgørelse sommerhuse i landzone Til- og ombygning kun efter tilladelse. Normale vedligeholdelsesarbejder

Læs mere

SwanVika. Bornholms Regionskommune

SwanVika. Bornholms Regionskommune Kommunal høring d. 3. 10. september 2015 SwanVika Bornholms Regionskommune Ansøgningens oplysninger Bornholms Regionskommune ansøger om at etablere 17 flex-boliger i byzone, på et areal der tidligere var

Læs mere

LOKALPLAN 1.30. Vandrerhjem og campingplads ved Ishøj Strandvej. Ishøj Kommune 1999

LOKALPLAN 1.30. Vandrerhjem og campingplads ved Ishøj Strandvej. Ishøj Kommune 1999 1 LOKALPLAN 1.30 Vandrerhjem og campingplads ved Ishøj Strandvej Ishøj Kommune 1999 BAGGRUND OG FORMÅL 3 I forbindelse med udviklingen af Køge Bugtområdet til et attrakivt turistområde og som led i den

Læs mere

NOTAT Udviklingsmuligheder i kystnærhedszonen - analyse af muligheder for omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen

NOTAT Udviklingsmuligheder i kystnærhedszonen - analyse af muligheder for omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen Plan, Miljø og Industri Juni 2019 Medarbejder: jpp NOTAT Udviklingsmuligheder i kystnærhedszonen - analyse af muligheder for omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen Indhold 1. Baggrund... 1

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR

KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR KLAR TIL DEN NYE PLANLOV 3 Den nye planlov trådte i kraft 15. juni 2017. Den giver kommunerne øget råderum i deres fysiske planlægning, men også

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner,

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet Juni 2016 2 Aftale

Læs mere

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen Planloven i praksis, Kolding, 3. december 2008 Vilhelm Michelsen Rollefordeling Kommuneplanen og det åbne land Forholdet til statslige og regionale opgaver

Læs mere

Baggrundsrapport om klimaændringer og fysisk planlægning

Baggrundsrapport om klimaændringer og fysisk planlægning Baggrundsrapport om klimaændringer og fysisk planlægning Skov- og Naturstyrelsen Landsplanområdet 20. januar 2006 Skov- og Naturstyrelsen, Landsplanområdet 10. januar 2006 SOE Baggrundsrapport om klimaændringer

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling

Læs mere

Danmark i balance. Ved Else Marie Nørgaard og Gert Agger. Naturstyrelsen Roskilde

Danmark i balance. Ved Else Marie Nørgaard og Gert Agger. Naturstyrelsen Roskilde Danmark i balance Ved Else Marie Nørgaard og Gert Agger Naturstyrelsen Roskilde Baggrund for L 424 Regeringsudspillet Danmark i balance i en global verden udgivet 3. september 2010 Udkast til lovforslag

Læs mere

14 nye sommerhuse i Assens Kommune. - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019

14 nye sommerhuse i Assens Kommune. - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019 14 nye sommerhuse i Assens Kommune - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019 De ansøgte områder fra Tillæg til planstrategi 2015 2,6 ha nord for / bag de eksisterende sommerhuse på Åvangen

Læs mere

Danmark i balance. Ved kontorchef Sanne Kjær

Danmark i balance. Ved kontorchef Sanne Kjær Danmark i balance Ved kontorchef Sanne Kjær Baggrund for lovændringen Kort gennemgang af L424 Nye muligheder for yderområderne Revision af detailhandelsbestemmelserne Fjernelse af tilslutningspligt til

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Udvidelse af sommerhusområder i kystnærhedszonen)

Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Udvidelse af sommerhusområder i kystnærhedszonen) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Udvidelse af sommerhusområder i kystnærhedszonen) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 763 af 11. september 2002, som ændret ved lov nr. 440

Læs mere

Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer

Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Sag: 04.18.10-P15-1-14 Henriette Rantzau Almtorp Plan og kultur

Læs mere

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE PLANLÆGNING KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE BESKRIVELSE OVERFØRELSE AF SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE I STRØBY EGEDE HØRINGSPERODE FRA 1. APRIL TIL 27. MAJ 2019. Politik & Borger

Læs mere

Kapitel 5. Klitfredning

Kapitel 5. Klitfredning Kapitel 5. Klitfredning 5.1. Indledning 5.2. Hvilke arealer er klitfredede 5.3. Inddragelse af nye arealer under klitfredning 5.4. Klitfredningens indhold 5.5. Administration 5.6. Hvordan dæmpes sandflugten

Læs mere

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 15. juni 2017 Til landets kystkommuner Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 1. Indledning Med aftalen Danmark i bedre balance - bedre rammer for kommuner,

Læs mere

Notat. 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Notat. 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Notat Landsplanområdet J.nr. SNS-145-00140/ SNS- 145-00139 Ref. JKA/TAH Den 6. juni 2007 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Folketinget vedtog i 2004 en ændring af planloven, der

Læs mere

Feriehotel på Vadumvej

Feriehotel på Vadumvej Tillæg nr. 71 til Regionplan 2000-2012 Feriehotel på Vadumvej Viborg Amtsråd Juni 2004 VIBORG AMT - Miljø og Teknik 1 J.nr. 8-52-6-2-2-03 Tillæg nr. 71 til Regionplan 2000-2012 er udarbejdet af Miljø og

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Planstrategi Ærø Kommune

Tillæg nr. 1 til Planstrategi Ærø Kommune Tillæg nr. 1 til Planstrategi 2017 - Ærø Kommune Tillæg nr. 1 til Planstrategi 2017 Udlæg af nye sommerhusområder på Ærø 2017 Offentlighedsperiode Forslag til Tillæg nr. 1 til Planstrategi 2017 - Sommerhusområder

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge. 6. oktober 2017 Sagsnr. NMK-31-02110 KlageID: 120790 CATCA AFGØRELSE i klagesag om landzonetilladelse til udstykning af ejendom i Køge Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Ændringer af Naturbeskyttelsesloven Perspektiver for friluftslivet ved kysten

Ændringer af Naturbeskyttelsesloven Perspektiver for friluftslivet ved kysten Ændringer af Naturbeskyttelsesloven Perspektiver for friluftslivet ved kysten Friluftsrådets Kredsbestyrelsesseminar 1. april 2017 Jacob Hansen Rye Kystdirektoratet en del af Naturstyrelsen Kystdirektoratet

Læs mere

Notatark Ad. a) Området ligger ca. 900 meter fra det område, som kommuneplanstrategien

Notatark Ad. a) Området ligger ca. 900 meter fra det område, som kommuneplanstrategien Notatark Sagsnr. 01.02.03-P15-1-17 Sagsbehandler Søren Møller 31.8.2017 Notat over bemærkninger Tematillæg til planstrategi 2015 vedr. Turisme Nr. Navn, Adresse Bemærkningens resumé Administrationens kommentarer

Læs mere

Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland

Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 202 Offentligt Strandbeskyttelseslinjen og udviklingen af en vandkantskommune som Lolland v/trine Kristoffersen, Teamleder Planer og Kort Den 14. januar

Læs mere

Den gode ansøgning - strandbeskyttelseslinjen- og klitfredningslinjen

Den gode ansøgning - strandbeskyttelseslinjen- og klitfredningslinjen Den gode ansøgning - strandbeskyttelseslinjen- og klitfredningslinjen Naturbeskyttelseslovens 8 8. Der må ikke foretages ændring i tilstanden af klitfredede arealer. Der må ikke etableres hegn, og arealerne

Læs mere

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER 1 Indhold BAGGRUND Baggrunden for denne temaplanstrategi for emnerne kystturisme og nye sommerhusområder, er en fornyet henvendelse fra

Læs mere

Turisme som udviklingsstrategi. Velkommen

Turisme som udviklingsstrategi. Velkommen Turisme som udviklingsstrategi Velkommen Dagens program 9.40 Planloven, kyster og turisme. Ellen Højgaard Jensen, Byplanlaboratoriet 10.10 Stedbunden turismeudvikling. Lea H. Laursen og Ida G. Lange, AAU

Læs mere

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Januar 2019 1 INDLEDNING Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik i juni 2016 en politisk aftale om Danmark

Læs mere

Ansøgningsvejledning for omplacering og udlæg af sommerhusgrunde i kystnærhedszonen

Ansøgningsvejledning for omplacering og udlæg af sommerhusgrunde i kystnærhedszonen Omplacering og udlæg af sommerhusområder Break Break Ansøgningsvejledning Ansøgningsvejledning for omplacering og udlæg af sommerhusgrunde i kystnærhedszonen Proces for udlæg og omplacering af sommerhusgrunde

Læs mere

Referat af Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat af Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat af Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Vejledning om byvækst

Vejledning om byvækst Vejledning om byvækst Planlægning og Byudvikling INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 1 Planlovens bestemmelser om byvækst 2. Metode til opgørelse af arealbehov 3. Muligheder for at udlægge nye arealer 3.1 Positivt

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 15:45 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært møde - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

DEN NYE PLANLOV - SET FRA LANDZONEN. Vestjysk Landboforening

DEN NYE PLANLOV - SET FRA LANDZONEN. Vestjysk Landboforening DEN NYE PLANLOV - SET FRA LANDZONEN Vestjysk Landboforening 09.05.2017 AGENDA Baggrunden for moderniseringen af planloven Planlovens nye formålsbestemmelse Planlægning af byvækst Nye udviklingsmuligheder

Læs mere

Friluftsrådets høringssvar til udkast til lovforslag om modernisering af planloven, Sag nr

Friluftsrådets høringssvar til udkast til lovforslag om modernisering af planloven, Sag nr Erhvervs- og Vækstministeriet Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus 2100 København Ø Sendt per mail til hoeringplan@erst.dk 17. oktober 2016 Friluftsrådets høringssvar til udkast til lovforslag om modernisering

Læs mere

TILLÆG. Camping og feriecenter ved Hvidbjerg Strand

TILLÆG. Camping og feriecenter ved Hvidbjerg Strand TILLÆG 12 Camping og feriecenter ved Hvidbjerg Strand VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013 - JANUAR 2015 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 12 til Kommuneplan 2013, Varde

Læs mere

Faktaark: Planloven - Modernisering af planloven

Faktaark: Planloven - Modernisering af planloven Faktaark: Planloven - Modernisering af planloven Regeringen (V), S, KF og DF har d. 9. juni 2016 indgået aftale om modernisering af planloven mv. Aftalen følger op på regeringsudspillet Vækst og udvikling

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Dato 13. juni 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Forslag Rekreativt område i Ho TILLÆG 22

Forslag Rekreativt område i Ho TILLÆG 22 08.01.R08 Forslag Rekreativt område i Ho TILLÆG 22 Copyright: Geodatastyrelsen, SDFE, COWI, Varde Kommune Mål: 1: 4.000 RAMMEOMRÅDE 08.01.R08 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger

Læs mere

Udkast. Forslag. til. 6. Loven træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende.

Udkast. Forslag. til. 6. Loven træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende. Udkast Forslag til Lov om udstykning og salg af statens arealer, som er udlejet som sommerhusgrunde i Rødhus Klit, Blokhus Klitplantage, Bjerghuse ved Fjand og Tranum Ejstrup Strand 1. Loven gælder for

Læs mere

Hvidbog: Tillæg til Planstrategi 16 Sommerhusområder.

Hvidbog: Tillæg til Planstrategi 16 Sommerhusområder. Hvidbog: Tillæg til Planstrategi 16 Sommerhusområder. Indledning: I hvidbogen behandles de kommentarer, som Svendborg Kommune har modtaget i forbindelse med at offentligheden er inviteret til at indsende

Læs mere

19. december De 20 kommuner ansøger samlet set om udlæg af grunde og om tilbageførsel af i alt ubebyggede sommerhusgrunde.

19. december De 20 kommuner ansøger samlet set om udlæg af grunde og om tilbageførsel af i alt ubebyggede sommerhusgrunde. 19. december 2018 Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om udlæg af sommerhusområder og styrket naturhensyn I forlængelse

Læs mere

Notat om forventede planlovsændringer

Notat om forventede planlovsændringer Kolding den 24. august 2016 Notat om forventede planlovsændringer Indledning Regeringen har den 9. juni 2016 indgået en planlovsaftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Kommuneplantillæg 38. Faaborg Udvidelse af Lyø camping FORSLAG

Kommuneplantillæg 38. Faaborg Udvidelse af Lyø camping FORSLAG Kommuneplantillæg 38 Faaborg 1997-2007 Udvidelse af Lyø camping FORSLAG Kommuneplantillægets retsvirkninger Kommunalbestyrelsen skal efter Planlovens 12 stk. 1 virke for kommuneplanens gennemførelse. Kommuneplanens

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om planlægning 1)

Bekendtgørelse af lov om planlægning 1) LBK nr 50 af 19/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2018-1551 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Planloven og L128 (kyst- og

Planloven og L128 (kyst- og Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 L 128 Bilag 13 Offentligt Planloven og L128 (kyst- og landzone) Helle Tegner Anker Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE), KU hta@life.ku.dk Planloven hovedelementer

Læs mere

Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst

Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Line Hvingel 1 HVINGEL Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Line Hvingel 2 3 TURISME - at skabe gode rammer for erhvervsudvikling og vækst 4 Kortlægning

Læs mere

Tillæg til Hjørring Kommunes Plan- og Udviklingsstrategi 2015 PLUS15 vedr. nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Tillæg til Hjørring Kommunes Plan- og Udviklingsstrategi 2015 PLUS15 vedr. nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Tillæg til Hjørring Kommunes Plan- og Udviklingsstrategi 2015 PLUS15 vedr. nye sommerhusområder i kystnærhedszonen 1 Indledning En ændring af Planloven vedtaget 1. juni 2017 giver kommunerne mulighed for

Læs mere

I høringsperioden har der ikke kunnet opnås enighed på alle punkter mellem Varde Kommune, Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen.

I høringsperioden har der ikke kunnet opnås enighed på alle punkter mellem Varde Kommune, Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen. Varde Kommune Plan og Byudvikling sendt som elektronisk post til: vardekommune@varde.dk 31. marts 2017 Sag 2017-985 /evamar og camnor Indsigelse mod forslag til kommuneplan 2017 Varde Kommune har sendt

Læs mere

Udlæg af nye sommerhusgrunde på en del af matr. nr. 5d og 5l begge Fejrup By, Helgenæs

Udlæg af nye sommerhusgrunde på en del af matr. nr. 5d og 5l begge Fejrup By, Helgenæs Syddjurs Kommune mail sendt til: syddjurs@syddjurs.dk Att.: Plan og Udvikling LE34 Aarhus Katrinebjergvej 91 8200 Aarhus N Kasper Kornerup Thygesen +45 9244 6316 kkt@le34.dk Projekt: 1809507 Dokument:

Læs mere

Udvidelse af Lyø Havn FORSLAG

Udvidelse af Lyø Havn FORSLAG Kommuneplantillæg 37 Faaborg 1997-2007 Udvidelse af Lyø Havn FORSLAG Kommuneplantillægets retsvirkninger Kommunalbestyrelsen skal efter Planlovens 12 stk. 1 virke for kommuneplanens gennemførelse. Kommuneplanens

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn

Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Kommuneplantillæg Kommuneplantillæg Kommunalbestyrelsen har den 26. februar 2015 vedtaget kommuneplantillæg nr. 10. Vedtagelsen er offentliggjort på kommunens

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 12 for campingplads og fritidsområde ved Løgismose Strand

Kommuneplantillæg nr. 12 for campingplads og fritidsområde ved Løgismose Strand Kommuneplantillæg nr. 12 for campingplads og fritidsområde ved Løgismose Strand Hvad er et kommuneplantillæg? Et kommuneplantillæg er et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplanens hovedformål er at regulere

Læs mere

N O T A T. Offentlighedsfase for Temaplanstrategi 2017 Nye Muligheder for Fritid og Turisme. Myndigheder og andre organisationer.

N O T A T. Offentlighedsfase for Temaplanstrategi 2017 Nye Muligheder for Fritid og Turisme. Myndigheder og andre organisationer. N O T A T Offentlighedsfase for Temaplanstrategi 2017 Nye Muligheder for Fritid og Turisme Behandling af bemærkninger. Ringkøbing-Skjern Kommune har i perioden fra den 21. juli 2017 til den 23. august

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og byggeloven. Lovforslag nr. L 70 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og byggeloven. Lovforslag nr. L 70 Folketinget Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2014-15 Fremsat den 13. november 2014 af miljøministeren (Kirsten Brosbøl) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og byggeloven (Forsøgsordning

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER GULDBORGSUND KOMMUNE 2019 NYE MULIGHEDER Guldborgsund Kommune har modtaget en invitation fra erhvervsministeren om at

Læs mere

Planlægning. Landzonetilladelse? gives der også begrænsninger. Når der gives muligheder. Regeringenslovgivning. Planlov. Statslig interesse

Planlægning. Landzonetilladelse? gives der også begrænsninger. Når der gives muligheder. Regeringenslovgivning. Planlov. Statslig interesse Når der gives muligheder gives der også begrænsninger Planlægning Landzonetilladelse? Politik / Strategi Synlighed / Borger Statens forhold Vedtaget 60 stemmer for forslaget (V, DF, KF, LA) 49 stemmer

Læs mere

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening.

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening. Haderslev Kommune Plan Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 22 15 abog@haderslev.dk 29. februar 2016 Sagsbehandler: Anne Buur Ogilvie Offentlig høring af planforslag for

Læs mere

Eksempler(Mastevejledning)

Eksempler(Mastevejledning) Eksempler(Mastevejledning) 1. Opstilling af mast med antennesystem i byzone eller sommerhusområde Dette eksempel gælder tilfælde, hvor det ikke er muligt at finde egnede antennepositioner på eksisterende

Læs mere

TILLÆG 12 Camping og feriecenter ved Hvidbjerg

TILLÆG 12 Camping og feriecenter ved Hvidbjerg TILLÆG 12 Camping og feriecenter ved Hvidbjerg Strand VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013 - MAJ 2015 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Tillæg 12 til Kommuneplan 2013 har været i offentlig høring i 8 uger fra den

Læs mere

Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme

Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme og til kystbyer inden for strandbeskyttelseslinjen 3. oktober 2017 Margit Lund Kristensen Præsentation Margit Lund Kristensen, Søterritoriet

Læs mere

Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme

Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme Ændring af naturbeskyttelsesloven - mere rum til friluftsliv og turisme og til kystbyer inden for strandbeskyttelseslinjen Dansk Sejlunions klubkonference 18. november 2017 Margit Lund Kristensen Præsentation

Læs mere

FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for et boligområde ved Fjordgården, Røsnæsvej 167, Kalundborg vest KORT LUFTFOTO

FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for et boligområde ved Fjordgården, Røsnæsvej 167, Kalundborg vest KORT LUFTFOTO TEKNIK OG MILJØ FOROFFENTLIGHED Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for et boligområde ved Fjordgården, Røsnæsvej 167, Kalundborg vest KORT LUFTFOTO Ideer og kommentarer skal være Kalundborg

Læs mere